Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 16 mei 2024

Om 19u00 tot 20u00

Theo Humbletzaal

 

Aanwezig:

Bart De Vos, voorzitter;

Els Heremans, Diane Discart, Hans Van Hyfte, Heidi Van der Elst, Vincent Van Opstal, Peggy Du Tré, Elke Wollants, Eric Meyers, Jeroen Janssens, Jeroen Gryson, leden raad van bestuur;

An Craninckx, secretaris;

 

Verontschuldigd:

 

Roel Poelmans, lid raad van bestuur;

 

Overzicht punten

Zitting van 16 mei 2024

 

1. Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

        Artikel 19 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar
De beraadslagingen van de raad van bestuur worden vastgelegd in notulen die door de secretaris worden opgesteld en door de voorzitter en de secretaris worden ondertekend.
De notulen van de vergaderingen worden meegestuurd met de uitnodiging voor de volgende vergadering waar ze ter goedkeuring worden voorgelegd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

8 stemmen voor: Bart De Vos, Els Heremans, Diane Discart, Hans Van Hyfte, Heidi Van der Elst, Vincent Van Opstal, Peggy Du Tré en Elke Wollants

3 onthoudingen: Eric Meyers, Jeroen Janssens en Jeroen Gryson

Enig artikel:

De raad van bestuur keurt de notulen van de vergadering van 21 maart 2024 goed.

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 16 mei 2024

 

2. Waarborg- en tarievenreglement gelegenheidsstanden randgebeuren Rock Werchter (BS-RW) 2024

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar van 16 december 2019

De raad van bestuur keurt de statuten van het AGB Rotselaar goed.

         Besluit van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar van 16 december 2019

De raad van bestuur keurt de beheersovereenkomst tussen de gemeente Rotselaar en het AGB Rotselaar goed.

 

Feiten en context

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren op dinsdag 2 juli 2024 een concert van Bruce Springsteen op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli 2024 het festival Rock Werchter een op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Tijdens het festival Rock Werchter (RW) en het concert van Bruce Springsteen (BS) worden gelegenheidsstanden uitgebaat door derden.

         Met het oog op een ordelijk verloop van het festival en de concerten is het noodzakelijk om een aantal verplichtingen over (brand)veiligheid en algemene hygiëne op te leggen. Bijgevolg is het noodzakelijk dat elke gelegenheidsstand een waarborg en bezettingsvergoeding betaalt en afval selecteert.

         De wetgeving en de reglementering op de openbare markten en ambulante activiteiten is hier niet van toepassing (wet van 25 juni 1993 art.5.2°).

         Verenigingen en gemeentelijke commerciële standhouders baten hoofdzakelijk drankstanden uit.

         Niet-gemeentelijke commerciële standhouders baten hoofdzakelijk eetstanden uit.

         Bij eetstanden ligt de winstmarge hoger.

         Eetstanden produceren meer afval en moeten bijgevolg extra bijdragen voor de opruim en afvoer van afval.

         Gelegenheidsdrankstanden en vaste verkooppunten met een gelegenheidsdrankstand moeten verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker met waarborgsysteem (0,50 euro per beker) / PET-fles / blik. De uitbater van de gelegenheidsdrankstand is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

         Voor gelegenheidsdrankstanden en vaste verkooppunten met een gelegenheidsdrankstand is er een uniform gemeentelijk systeem voor het verplicht gebruik van een herbruikbare beker met waarborgsysteem in het kader van meer duurzame en circulaire afvalstromen.

         Gelegenheidseetstanden moeten verplicht gebruik maken van voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de gelegenheidseetstanden dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

 

Juridische gronden

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Koninklijk besluit van 9 december 2021 over producten voor eenmalig gebruik en ter bevordering van herbruikbare producten.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

11 stemmen voor: Bart De Vos, Els Heremans, Diane Discart, Hans Van Hyfte, Heidi Van der Elst, Vincent Van Opstal, Peggy Du Tré, Elke Wollants, Eric Meyers, Jeroen Janssens en Jeroen Gryson

Artikel 1:

De raad van bestuur het AGB Rotselaar gaat akkoord met het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidsstanden tijdens het ‘Randgebeuren Rock Werchter’.

1. Toepassingsgebied

         Dit reglement geldt voor alle concerten binnen het ‘randgebeuren Rock Werchter’:

         Bruce Springsteen, dinsdag 2 juli en woensdag 3 juli 2024

         Rock Werchter, donderdag 4 juli tot en met maandag 8 juli 2024

2. Toelating

         De toelating voor het houden van de gelegenheidsstand is pas definitief na overschrijving van de waarborgsom en bezettingsvergoeding uiterlijk op 1 juni 2024 op rekeningnummer van het AGB Rotselaar, BE48 0910 2224 1927, met vermelding ‘Randgebeuren Rock Werchter / … (naam organisatie of instantie)’.

3. Waarborg

         Elke standuitbater stort vooraf een waarborg van 650,00 euro aan het AGB Rotselaar. Hiervan worden de vaste kosten voor huur en aankoop van materiaal en diensten afgehouden. Voor de opmaak van het exploitatiedossier en begeleiding wordt een administratieve vergoeding van 100,00 euro excl. BTW gevraagd. Het saldo wordt nadien terugbetaald na aftrek van onkosten, terbeschikkingstellingsgelden en nadat al het ter beschikking gestelde materiaal in goede staat wordt teruggebracht.

4. Bezettingsvergoeding Rock Werchter

         Verenigingen en gemeentelijke commerciële standuitbaters betalen vooraf een bezettingsvergoeding van 250,00 euro exclusief BTW per stand aan het AGB Rotselaar.

         Niet-gemeentelijke commerciële standuitbaters betalen vooraf een bezettingsvergoeding van 1.000,00 euro exclusief BTW per stand aan het AGB Rotselaar.

         Standen die drank verkopen onderhevig aan het nieuwe uniform systeem voor de herbruikbare beker worden in 2024 eenmalig vrijgesteld van de bezettingsvergoeding. Deze eenmalige vrijstelling wordt verleend omwille van de implementatie in 2024 van het nieuwe systeem voor het verplicht gebruik van de herbruikbare beker. De ingebruikname van de regeling en de hiermee gepaard gaande nog niet-gecalculeerde opstartkost wordt zo verzacht.

5. Bezettingsvergoeding concerten (BS)

         Verenigingen en gemeentelijke commerciële standuitbaters betalen vooraf een bezettingsvergoeding van 125,00 euro exclusief BTW per stand aan het AGB Rotselaar.

         Niet-gemeentelijke commerciële standuitbaters betalen vooraf een bezettingsvergoeding van 500,00 euro exclusief BTW per stand aan het AGB Rotselaar.

         Standen die drank verkopen onderhevig aan het nieuwe uniform systeem voor de herbruikbare beker worden in 2024 eenmalig vrijgesteld van de bezettingsvergoeding. Deze eenmalige vrijstelling wordt verleend omwille van de implementatie in 2024 van het nieuwe systeem voor het verplicht gebruik van de herbruikbare beker. De ingebruikname van de regeling en de hiermee gepaard gaande nog niet-gecalculeerde opstartkost wordt zo verzacht.

6. Algemene hygiëne, materialen en (brand)veiligheid

         Elke standuitbater is verplicht om volgend materiaal inzake (brand)veiligheid en algemene hygiëne af te nemen van het AGB Rotselaar, per concert: standnummer, aantal brandblusapparaten zoals voorgeschreven in de politieverordening gelegenheidsstanden, afvalzakken en afvaleiland. Deze lijst is niet limitatief.

         Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de gelegenheidsstanden. De standuitbater dient volgende fracties apart in te zamelen: GFT, PMD, papier en karton, glas, restafval en grof afval.

         Elke gelegenheidsdrankstand en elk vast verkooppunt met een gelegenheidsdrankstand moet verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker met waarborgsysteem (0,50 euro per beker) / PET-fles / blik. De uitbater van de gelegenheidsdrankstand is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

         Voor gelegenheidsdrankstanden en vaste verkooppunten met een gelegenheidsdrankstand is er een uniform gemeentelijk systeem voor het verplicht gebruik van een herbruikbare beker met waarborgsysteem in het kader van meer duurzame en circulaire afvalstromen.

         Elke gelegenheidseetstand moet verplicht gebruik maken van voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de gelegenheidseetstand dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

         Elke standuitbater (drank, etenswaren) is verplicht om volgende maatregelen inzake algemene milieuvoorschriften te voorzien:

         gebruik van een afvaleiland met fractie restafval (inzameling restafval) en fractie PMD (inzameling PMD), beide afvalzakken 120liter worden door het AGB Rotselaar aan de standhouder ter beschikking gesteld, de kostprijs van het afvaleiland en de afvalzakken wordt verrekend via de afrekening, het onkostentarief is gelijk aan de kostprijs die het AGB Rotselaar zelf betaalt aan de betrokken leverancier of dienstverlener

         bijkomende afvalzakken kan de standuitbater afhalen, na vertoning van toelating stand en melding van standnummer, op het burenlokket RW (Haachtsesteenweg)

         de inzamelregels dienen maximaal en op verschillende locaties duidelijk kenbaar te worden gemaakt aan alle concert- en festivalgangers

         De standuitbater is formeel de organisator van de gelegenheidsstand en als dusdanig verantwoordelijk en aansprakelijk voor het naleven van alle globale regelgeving met betrekking tot het uitbaten van de drank- en/of eetstand.

7. Data ophalen en terugbrengen materiaal

         Op dinsdag 25 juni 2024 tussen 18.30 uur en 20.30 uur moet alle materiaal worden opgehaald in de loods van de technische uitvoeringsdienst, Beversluis 7 Rotselaar.

         Op dinsdag 9 juli 2024 tussen 18.30 uur en 20.30 uur moet alle materiaal worden teruggebracht naar de loods van de technische uitvoeringsdienst, Beversluis 7 Rotselaar.

         De kosten van het materiaal dat niet op 9 juli 2024 wordt ingeleverd, worden aangerekend aan de standhouder.

8. Elektriciteit - Gas

         Standuitbaters aansluitbaar op het elektriciteitsnet zijn verplicht elektriciteit af te nemen en niet te werken met stroomgroepen. Elke aangesloten standuitbater krijgt hiervan een afrekening (deel van de totale kost) betreffende de huur en oplevering (keuringsattesten) van de verdeelkasten en het verbruik (toepassing dag- en nachttarief).

         Voor de volledige binneninstallatie, dienen standuitbaters zelf een keuring van de elektriciteit en gas te laten uitvoeren. Het attest hiervan moet worden kunnen voorgelegd bij controle.

9. Opruim en afvalophaling

         Het AGB Rotselaar staat in voor de afvalophaling. In het kader van een snelle en efficiënte opruiming van de gelegenheidsstanden wordt het volgende gesteld:

         Bruce Springsteen

Elke gelegenheidsstand dient uiterlijk woensdag 3 juli 2024 ten laatste om 11 uur volledig te zijn opgeruimd, zich in dezelfde staat te bevinden als voorheen en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

         Rock Werchter

Elke gelegenheidsstand dient uiterlijk dinsdag 9 juli 2024 ten laatste om 14 uur volledig te zijn opgeruimd, zich in dezelfde staat te bevinden als voorheen en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

         Indien gelegenheidsstanden de stand niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150,00 euro excl. BTW aangerekend. Indien gelegenheidsstanden zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling worden georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750,00 euro excl. BTW verrekend aan de gelegenheidsstanden die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

10. Vergaderingen

         Elke standuitbater of zijn afgevaardigde moet verplicht aanwezig zijn op de voorbereidende vergaderingen waarvoor hij/zij wordt uitgenodigd. Gemaakte afspraken tijdens de voorbereidende vergaderingen dienen ten allen tijde door de standuitbater te worden nageleefd. De standuitbater is verder verplicht de reglementering en politieverordeningen na te leven en over te maken aan al zijn/haar medewerkers.

Artikel 2:

Dit reglement geldt vanaf de toelating voor het organiseren van een gelegenheidsstand.

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 16 mei 2024

 

3. Waarborg- en tarievenreglement gelegenheidsparkings randgebeuren Rock Werchter (BS-RW) 2024

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar van 16 december 2019

De raad van bestuur keurt de statuten van het AGB Rotselaar goed.

         Besluit van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar van 16 december 2019

De raad van bestuur keurt de beheersovereenkomst tussen de gemeente Rotselaar en het AGB Rotselaar goed.

 

Feiten en context

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren op dinsdag 2 juli 2024 een concert van Bruce Springsteen op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli 2024 het festival Rock Werchter een op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Tijdens het festival Rock Werchter (RW) en het concert van Bruce Springsteen (BS) worden gelegenheidsparkings uitgebaat door derden.

         Met het oog op een ordelijk verloop van het festival en de concerten is het noodzakelijk om een aantal verplichtingen over (brand)veiligheid en algemene hygiëne op te leggen. Bijgevolg is het noodzakelijk dat elke gelegenheidsparking een waarborg en bijdrage betaalt en afval selecteert.

         De wetgeving en de reglementering op de openbare markten en ambulante activiteiten is hier niet van toepassing (wet van 25 juni 1993 art.5.2°).

         Een vaste drankstand op de gelegenheidsparking moet verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker met waarborgsysteem / PET-fles / blik. De uitbater van de vaste drankstand op de gelegenheidsparking is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

         Drankstanden op een gelegenheidsparking dienen een systeem te voorzien voor het verplicht gebruik van een herbruikbare beker met waarborgsysteem in het kader van meer duurzame en circulaire afvalstromen.

         Een vaste eetstand op de gelegenheidsparking moet verplicht gebruik maken van voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de vaste eetstand op de gelegenheidsparking dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

 

Juridische gronden

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Koninklijk besluit van 9 december 2021 over producten voor eenmalig gebruik en ter bevordering van herbruikbare producten.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

11 stemmen voor: Bart De Vos, Els Heremans, Diane Discart, Hans Van Hyfte, Heidi Van der Elst, Vincent Van Opstal, Peggy Du Tré, Elke Wollants, Eric Meyers, Jeroen Janssens en Jeroen Gryson

Artikel 1:

De raad van bestuur van het AGB Rotselaar gaat akkoord met het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidsparkings tijdens het ‘Randgebeuren Rock Werchter’.

1. Toepassingsgebied

         Dit reglement geldt voor alle concerten binnen het ‘randgebeuren Rock Werchter’:

         Bruce Springsteen, dinsdag 2 juli en woensdag 3 juli 2024

         Rock Werchter, donderdag 4 juli tot en met maandag 8 juli 2024

2. Toelating

         De toelating voor het houden van de gelegenheidsparking is pas definitief na overschrijving van de waarborgsom uiterlijk op 1 juni 2024 op rekeningnummer van het AGB Rotselaar, BE48 0910 2224 1927, met vermelding ‘Randgebeuren Rock Werchter / Parking … (naam organisatie of instantie)’.

3. Waarborg

         PER CONCERT waar de parkinguitbater aan deelneemt: De parkinguitbater met een parkingcapaciteit tot maximaal 1.000 wagens stort vooraf een waarborg van 400,00 euro aan het AGB Rotselaar. De parkinguitbater met een parkingcapaciteit van meer dan 1.000 wagens stort vooraf een waarborg van 800,00 euro aan het AGB Rotselaar. Hiervan worden de vaste kosten voor huur en aankoop van materiaal en diensten afgehouden. Voor de opmaak van het exploitatiedossier en begeleiding wordt éénmalig een administratieve vergoeding van 150,00 euro excl. BTW gevraagd. Het saldo wordt nadien terugbetaald na aftrek van onkosten, terbeschikkingstellingsgelden en nadat al het terbeschikkinggestelde materiaal in goede staat wordt teruggebracht.

4. Bijdrage parking

         De volledige inning van de parkingbijdrage verloopt rechtstreeks tussen de parkinguitbater en organisator Live Nation Festivals NV. Elke parkinguitbater staat per soort parkingticket een bedrag af aan organisator Live Nation Festivals NV:

         wagens: vergoeding organisatie: 10,33 euro exclusief BTW / vergoeding parking: 10,33 euro exclusief BTW

         moto’s: vergoeding organisatie: 10,33 euro exclusief BTW / vergoeding parking: 10,33 euro exclusief BTW

5. Algemene hygiëne, materialen en (brand)veiligheid

         Elke parkinguitbater is verplicht om volgend materiaal inzake (brand)veiligheid en algemene hygiëne af te nemen van het AGB Rotselaar, per concert: aantal brandblusapparaten zoals voorgeschreven in de politieverordening gelegenheidsparkings en afvalzakken. Deze lijst is niet limitatief.

         Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de gelegenheidsparkings. De parkinguitbater dient volgende fracties apart in te zamelen: GFT, PMD, papier en karton, glas, restafval en grof afval.

         Elke parkinguitbater met een vaste drankstand moet verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker met waarborgsysteem / PET-fles / blik. De uitbater van de vaste drankstand op de gelegenheidsparking is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

         Drankstanden op een gelegenheidsparking dienen een systeem te voorzien voor het verplicht gebruik van een herbruikbare beker met waarborgsysteem in het kader van meer duurzame en circulaire afvalstromen.

         Elke parkinguitbater met een vaste eetstand moet verplicht gebruik maken van voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de eetstand op de gelegenheidsparking dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

         Elke parkinguitbater is verplicht om volgende maatregelen inzake algemene milieuvoorschriften te voorzien:

         verspreiding afvalzakken, de parkinguitbater verspreidt aan in- en uitgangen, EHBO- en coördinatiepost en sanitair groene zakken 120 liter (inzameling restafval) en blauwe zakken 120liter (inzameling PMD), de kostprijs van de zakken wordt verrekend via de afrekening, het onkostentarief is gelijk aan de kostprijs die het AGB Rotselaar zelf betaalt aan de betrokken leverancier of dienstverlener

         de gebruikte en gevulde afvalzakken worden opgehaald ter hoogte van de ingang van de parking

         de inzamelregels dienen maximaal en op verschillende locaties duidelijk kenbaar te worden gemaakt aan alle concert- en festivalgangers

         De parkinguitbater is formeel de organisator van de vaste gelegenheidsstand op de gelegenheidsparking en als dusdanig verantwoordelijk en aansprakelijk voor het naleven van alle globale regelgeving met betrekking tot het uitbaten van de vaste drank- en/of eetstand.

6. Data ophalen en terugbrengen materiaal

         Op dinsdag 25 juni 2024 tussen 18.30 uur en 20.30 uur moet alle materiaal worden opgehaald in de loods van de technische uitvoeringsdienst, Beversluis 7 Rotselaar.

         Op dinsdag 9 juli 2024 tussen 18.30 uur en 20.30 uur moet alle materiaal worden teruggebracht naar de loods van de technische uitvoeringsdienst, Beversluis 7 Rotselaar.

         De kosten van het materiaal dat niet op 9 juli 2024 wordt ingeleverd, worden aangerekend aan de parkinghouder.

7. Opruim en afvalophaling

         Het AGB Rotselaar staat in voor de afvalophaling. In het kader van een snelle en efficiënte opruiming van de gelegenheidsparkings wordt het volgende gesteld:

         Bruce Springsteen

Elke gelegenheidsparking dient uiterlijk woensdag 3 juli 2024 ten laatste om 11 uur volledig te zijn opgeruimd, zich in dezelfde staat te bevinden als voorheen en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

         Rock Werchter

Elke gelegenheidsparking dient uiterlijk dinsdag 9 juli 2024 ten laatste om 14 uur volledig te zijn opgeruimd, zich in dezelfde staat te bevinden als voorheen en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

         Indien gelegenheidsparkings de parking niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150,00 euro excl. BTW aangerekend. Indien gelegenheidsparkings zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling worden georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750,00 euro excl. BTW verrekend aan de gelegenheidsparkings die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

8. Vergaderingen

         Elke parkinguitbater of zijn afgevaardigde moet verplicht aanwezig zijn op de voorbereidende vergaderingen waarvoor hij/zij wordt uitgenodigd. Gemaakte afspraken tijdens de voorbereidende vergaderingen dienen ten allen tijde door de parkinguitbater te worden nageleefd. De parkinguitbater is verder verplicht de reglementering en politieverordeningen na te leven en over te maken aan al zijn/haar medewerkers.

Artikel 2:

Dit reglement geldt vanaf de toelating tot het houden van een gelegenheidsparking.

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 16 mei 2024

 

4. Waarborg- en tarievenreglement gelegenheidscampings randgebeuren Rock Werchter (RW) 2024

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar van 16 december 2019

De raad van bestuur keurt de statuten van het AGB Rotselaar goed.

         Besluit van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar van 16 december 2019

De raad van bestuur keurt de beheersovereenkomst tussen de gemeente Rotselaar en het AGB Rotselaar goed.

 

Feiten en context

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren op dinsdag 2 juli 2024 een concert van Bruce Springsteen op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli 2024 het festival Rock Werchter een op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Tijdens het concert van Bruce Springsteen (BS) is het niet toegelaten om gelegenheidscampings uit te baten door derden.

         Tijdens het festival Rock Werchter (RW) worden gelegenheidsparkings uitgebaat door derden.

         Met het oog op een ordelijk verloop van het festival is het noodzakelijk om een aantal verplichtingen over (brand)veiligheid en algemene hygiëne op te leggen. Bijgevolg is het noodzakelijk dat elke gelegenheidscamping een waarborg en bijdrage betaalt en afval selecteert.

         De wetgeving en de reglementering op de openbare markten en ambulante activiteiten is hier niet van toepassing (wet van 25 juni 1993 art.5.2°).

         Drankstanden op de gelegenheidscamping moeten verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker met waarborgsysteem / PET-fles / blik. De uitbater van de drankstanden op de gelegenheidscamping is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

         Drankstanden op een gelegenheidscamping dienen een systeem te voorzien voor het verplicht gebruik van een herbruikbare beker met waarborgsysteem in het kader van meer duurzame en circulaire afvalstromen.

         Eetstanden op de gelegenheidscamping moeten verplicht gebruik maken van alle hierbij voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de eetstanden op de gelegenheidscamping dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

 

Juridische gronden

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Koninklijk besluit van 9 december 2021 over producten voor eenmalig gebruik en ter bevordering van herbruikbare producten.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

11 stemmen voor: Bart De Vos, Els Heremans, Diane Discart, Hans Van Hyfte, Heidi Van der Elst, Vincent Van Opstal, Peggy Du Tré, Elke Wollants, Eric Meyers, Jeroen Janssens en Jeroen Gryson

Artikel 1:

De raad van bestuur van het AGB Rotselaar gaat akkoord met het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidscampings tijdens het ‘randgebeuren Rock Werchter’.

1. Toepassingsgebied

         Dit reglement geldt voor het festival Rock Werchter van donderdag 4 juli tot en met maandag 8 juli 2024 binnen het ‘randgebeuren Rock Werchter’.

2. Toelating

         De toelating voor het houden van de gelegenheidscamping is pas definitief na overschrijving van de waarborgsom uiterlijk op 1 juni 2024 op rekeningnummer van het AGB Rotselaar, BE48 0910 2224 1927, met vermelding ‘Randgebeuren Rock Werchter / Camping … (naam organisatie of instantie)’.

3. Waarborg

         De campinguitbater met een campingcapaciteit tot maximaal 4.000 kampeerders stort vooraf een waarborg van 2.000,00 euro aan het AGB Rotselaar. De campinguitbater met een campingcapaciteit van meer dan 4.000 kampeerders stort vooraf een waarborg van 3.000,00 euro aan het AGB Rotselaar. Hiervan worden de vaste kosten voor huur en aankoop van materiaal en diensten afgehouden. Voor het keuren van het drinkwater wordt een administratieve vergoeding aangerekend en per bijkomende herkeuring wordt een administratieve vergoeding aangerekend. Voor de opmaak van het exploitatiedossier en begeleiding wordt een administratieve vergoeding van 200 euro excl. BTW aangerekend. Het saldo wordt nadien terugbetaald na aftrek van onkosten, terbeschikkingstellingsgelden en nadat al het terbeschikkinggestelde materiaal in goede staat wordt teruggebracht.

4. Bijdrage camping

         De volledige inning van de campingbijdrage verloopt rechtstreeks tussen de campinguitbater en organisator Live Nation Festivals NV. Elke campinghouder staat per campingticket een bedrag af aan organisator Live Nation Festivals NV:

         Camping Regular (per kampeerder): vergoeding organisatie 15,80 euro exclusief BTW / vergoeding kampeeruitbater: 15,80 euro exclusief BTW

5. Algemene hygiëne, materialen en (brand)veiligheid

         Elke campinguitbater is verplicht om volgend materiaal inzake (brand)veiligheid en algemene hygiëne af te nemen van het AGB Rotselaar: aantal brandblusapparaten zoals voorgeschreven in de politieverordening gelegenheidscampings, 1 bewakingscamera per ingang, 1 glascontainer en afvalzakken. Deze lijst is niet limitatief.

         Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de gelegenheidscampings. De campinguitbater dient volgende fracties apart in te zamelen: GFT, PMD, papier en karton, glas, restafval en grof afval. De campinghouder dient hiervoor een containerpark in te richten op de gelegenheidscamping.

         Elke campinguitbater moet verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker met waarborgsysteem / PET-fles / blik. De uitbater van de drankstanden op de gelegenheidscamping is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

         Drankstanden op een gelegenheidscamping dienen een systeem te voorzien voor het verplicht gebruik van een herbruikbare beker met waarborgsysteem in het kader van meer duurzame en circulaire afvalstromen.

         Elke campinguitbater moet verplicht gebruik maken van voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de eetstanden op de gelegenheidscamping dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

         Elke campinguitbater, waar ook een drankstand wordt uitgebaat, is verplicht om volgende maatregelen inzake algemene milieuvoorschriften te voorzien:

         inrichting containerpark en inzameling verschillende fracties

         verspreiding afvalzakken campingingang: bij toegang tot de camping geeft de campinguitbater aan elke festivalganger een groene zak 90liter (inzameling restafval) en blauwe zak 30liter (inzameling PMD), beide afvalzakken worden door het AGB Rotselaar aan de campinguitbater ter beschikking gesteld

         verspreiding afvalzakken camping: de campinguitbater verspreidt aan de drank- en eetstanden, in- en uitgangen, EHBO- en coördinatiepost, sanitair en containerpark groene zakken 120liter (inzameling restafval) en blauwe zakken 120liter (inzameling PMD), de groene zak wordt door het AGB Rotselaar aan de campinguitbater ter beschikking gesteld, de kostprijs van de blauwe zakken wordt verrekend via de afrekening, het onkostentarief is gelijk aan de kostprijs die het AGB Rotselaar zelf betaalt aan de betrokken leverancier of dienstverlener

         de gebruikte en gevulde afvalzakken worden opgehaald ter hoogte van het containerpark

         de inzamelregels dienen maximaal en op verschillende locaties duidelijk kenbaar te worden gemaakt aan alle festivalgangers

         De campinguitbater is formeel de organisator van de gelegenheidsstand op de gelegenheidscamping en is als dusdanig verantwoordelijk en aansprakelijk voor het naleven van alle geldende regelgeving met betrekking tot het uitbaten van de drank- en/of eetstand(en) en de gebruikte materialen en producten.

6. Data ophalen en terugbrengen materiaal

         Op dinsdag 25 juni 2024 tussen 18.30 uur en 20.30 uur of eerder diezelfde dag, na telefonische afspraak tussen campinguitbater en gemeente (cultuurdienst), moet alle materiaal worden opgehaald in de loods van de technische uitvoeringsdienst, Beversluis 7 Rotselaar.

         Op dinsdag 9 juli 2024 tussen 18.30 uur en 20.30 uur of eerder diezelfde dag, na telefonische afspraak tussen campinguitbater en gemeente (cultuurdienst), moet alle materiaal worden teruggebracht naar de loods van de technische uitvoeringsdienst, Beversluis 7 Rotselaar.

         De kosten van het materiaal dat niet op 9 juli 2024 wordt ingeleverd, worden aangerekend aan de campinguitbater.

7. Elektriciteit - Gas

         Voor de volledige binneninstallatie, dienen campinguitbaters zelf een keuring van de elektriciteit en gas te laten uitvoeren. Het attest hiervan moet worden kunnen voorgelegd bij controle.

8. Opruim en afvalophaling

         Het AGB Rotselaar staat in voor de afvalophaling. In het kader van een snelle en efficiënte opruiming van de gelegenheidscampings wordt het volgende gesteld:

         elke gelegenheidscamping dient uiterlijk donderdag 11 juli 2024 ten laatste om 14 uur volledig te zijn opgeruimd, zich in dezelfde staat te bevinden als voorheen en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad

         Indien gelegenheidscampings de camping niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150,00 euro excl. BTW aangerekend. Indien gelegenheidscampings zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling worden georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750,00 euro excl. BTW verrekend aan de gelegenheidscampings die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

9. Vergaderingen

Elke campinguitbater of zijn afgevaardigde moet verplicht aanwezig zijn op de voorbereidende vergaderingen waarvoor hij/zij wordt uitgenodigd. Gemaakte afspraken tijdens de voorbereidende vergaderingen dienen ten allen tijde door de campinguitbater te worden nageleefd. De campinguitbater is verder verplicht de reglementering en politieverordeningen na te leven en over te maken aan al zijn/haar medewerkers.

Artikel 2:

Dit reglement geldt vanaf de toelating tot het houden van een gelegenheidscamping.

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 16 mei 2024

 

5. Reglement zwemzone en zwempaviljoen ‘de Plas’ Rotselaar - Reglement terbeschikkingstelling zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar - Tarievenreglement - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar van 24 juni 2021

De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar keurt de overdracht van de exploitatie van zwemzone 'de Plas' Rotselaar naar het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar goed.

         Besluit van de gemeenteraad van 29 maart 2022

De gemeenteraad keurt het politiereglement openbare orde domein Ter Heide Rotselaar goed.

         Besluit van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar van 15 december 2022

De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar keurt het reglement van zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar goed.

 

Feiten, context en argumentatie

         Domein Ter Heide Rotselaar, in eigendom van het Agentschap Natuur en Bos, is een prachtig natuurdomein gelegen in het groene hart van de gemeente Rotselaar.

         Door de nieuwe beheerovereenkomst domein Ter Heide Rotselaar is het ontwikkelen van activiteiten, zoals het uitbaten van zwemzone ‘de Plas’ Rotselaar, verzekerd voor de komende jaren.

         Het uitbaten van zwemzone ‘de Plas’ Rotselaar binnen domein Ter Heide Rotselaar resulteert onder het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar.

         Het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar wenst de commerciële uitbating van zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas’ Rotselaar op een kwalitatieve en veilige manier verder te zetten en investeert hiervoor sterk in personeel en infrastructuur.

         Het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar investeert in infrastructurele vernieuwingen onder meer een nieuw zwempaviljoen, nieuwe sanitaire voorzieningen, nieuwe buitendouches en zwemponton.

         De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar staat in voor een financieel gezonde bedrijfsvoering waarbij de kosten en opbrengsten van haar activiteiten en dienstverlening zoveel als mogelijk op elkaar dienen te worden afgestemd binnen een commerciële context.

         Het politiereglement wordt samen met dit reglement van de zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' aangepast zodat politiezone Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo een veilig verloop in domein Ter Heide Rotselaar en zwemzone 'de Plas' Rotselaar kan handhaven.

 

Juridische gronden

         Artikelen 235 en 236 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

10 stemmen voor: Bart De Vos, Els Heremans, Diane Discart, Hans Van Hyfte, Heidi Van der Elst, Vincent Van Opstal, Peggy Du Tré, Elke Wollants, Eric Meyers en Jeroen Gryson

1 onthouding: Jeroen Janssens

Artikel 1:

De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar keurt het hiernavolgend reglement zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar goed:

 

Reglement zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar

 

Artikel 1. Toepassingsgebied

         Dit reglement is van toepassing in de zwemzone en het zwempaviljoen ‘de Plas’ Rotselaar in domein Ter Heide Rotselaar. De zwemzone is de omheinde zone met toegangspoort.

         Aangezien zwemzone 'de Plas' Rotselaar in domein Ter Heide Rotselaar ligt, is het politiereglement houdende de handhaving van de openbare orde domein Ter Heide Rotselaar ook van toepassing.

         Zwemzone 'de Plas' Rotselaar omvat de volgende faciliteiten: strandzone, ligweides, beachvolleybalveld, tafeltennistafel, buitendouches en zwempaviljoen.

         Zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar omvat de volgende faciliteiten: polyvalente ruimte, sanitaire voorzieningen, kleedkamers, EHBO-lokaal en lockers.

 

Artikel 2. Toegangsregels

         Zwemzone 'de Plas' Rotselaar is niet vrij toegankelijk en wordt afgesloten van het publiek door middel van een toegangspoort.

         Elke bezoeker dient de openingsmomenten en -uren te respecteren. De openingsmomenten en -uren worden gecommuniceerd op de gemeentelijke website www.rotselaar.be.

         Elke bezoeker die de zwemzone betreedt, is verplicht de reglementen na te leven. De reglementen die van toepassing zijn, zijn terug te vinden op de gemeentelijke website www.rotselaar.be.

         Bezoekers tot en met 6 jaar moeten steeds onder het toezicht van een volwassene staan. De bezoeker kan zijn/haar leeftijd bewijzen aan de hand van zijn/haar identiteitskaart. Bij twijfel over de leeftijd van de niet-vergezelde jongere zal de toegang geweigerd worden.

         Groepen worden enkel toegelaten tot zwemzone 'de Plas' Rotselaar indien ze zelf voldoende meerderjarige begeleiders voorzien.

         Honden of andere dieren worden niet toegelaten in zwemzone 'de Plas' Rotselaar. Er is enkel een uitzondering voor assistentiehonden die toegelaten worden tot de zwemzone (maar niet in het water) indien een bewijs voorgelegd kan worden door de persoon die assistentie nodig heeft.

         De toegang tot zwemzone 'de Plas' Rotselaar wordt verboden voor dronken personen of personen onder invloed van alcohol en drugs.

         Personen aangetast door of verdacht van besmettelijke ziekten worden niet tot het water toegelaten.

         Bij iedere bezoeker kan een identiteitscontrole uitgevoerd worden, ofwel aan de inkom ofwel in de zwemzone zelf.

         Om de veiligheid in de zwemzone te kunnen garanderen, wordt de toegang geweigerd aan bezoekers met een toegangsverbod.

 

Artikel 3. Toegangsverbod

In de volgende gevallen kan de hoofdtoezichter (aangesteld door het college van burgemeester en schepenen van Rotselaar) of een medewerker van de dienst Vrije Tijd van het lokaal bestuur Rotselaar de bezoeker verplichten om de zwemzone te verlaten en/of kan de burgemeester een toegangsverbod opleggen:

         Bij niet-naleving van de reglementen, bij weerspannigheid of bij niet-naleving van de instructies gegeven door de redders, de hoofdtoezichter, de dienst Vrije Tijd of de bewakingsagent.

         Wanneer de bezoeker zich schuldig maakt aan de verstoring van de openbare orde, rust of veiligheid.

         Wanneer de bezoeker een gevaar blijkt te zijn voor zijn eigen veiligheid en/of gezondheid of voor de veiligheid en/of gezondheid van andere bezoeker(s).

Bij een toegangsverbod wordt de volgende procedure vastgelegd:

         De hoofdtoezichter of een medewerker van de dienst Vrije Tijd kan hiervoor bijstand vragen aan de politie.

         De hoofdtoezichter of een medewerker van de dienst Vrije Tijd kan een verslag opmaken voor de burgemeester.

         De burgemeester maakt een gemotiveerd burgemeesterbesluit met toegangsverbod op.

         De bezoeker die een toegangsverbod wordt opgelegd, wordt daarvan schriftelijk in kennis gesteld.

         In het kader van deze beslissing wordt tussen de politie en de gemeentelijke diensten de nodige gegevens uitgewisseld.

 

Artikel 4. Algemene verbodsbepalingen

Volgende objecten en attributen zijn verboden in zwemzone 'de Plas' Rotselaar:

         Het is verboden alcoholische dranken binnen te brengen in de zwemzone, behoudens tijdens aangelegenheden die een publiekelijk karakter hebben waarbij uitdrukkelijke toestemming van het college van burgmeester en schepenen wordt verleend conform de geldende bepalingen.

         Het is verboden om te roken (sigaret, e-sigaret, vape, ...) buiten de afgebakende rookzones. Via de campagne 'Generatie rookvrij' is roken enkel toegelaten in de daarvoor voorziene, afgebakende rookzones.

         Het is verboden om drugs, waterpijp of daarvan afgeleide producten, lachgas of andere stoffen die gelijkaardige roeseffecten veroorzaken binnen te brengen of te gebruiken.

         Het is verboden om een surfplank, kajak, sup, recreatieve zwemobjecten (zoals zwembanden en luchtbedden) en andere voorwerpen voor waterrecreatie binnen te brengen of te gebruiken. Er is enkel een uitzondering voor kleine objecten voor de veiligheid van kleine kinderen (zoals zwemarmbandjes).

         Het is verboden om zeep te gebruiken (bijvoorbeeld in de buitendouches).

         Het is verboden om te duiken met uitrusting. Duikverenigingen kunnen hierop een uitzondering aanvragen via de dienst Vrije Tijd van lokaal bestuur Rotselaar.

 

Artikel 5. Specifieke bepalingen zwemmen

         Zwemmen is enkel toegelaten binnen de afgebakende zwemzone 'de Plas' Rotselaar van het domein Ter Heide Rotselaar.

         Zwemmen in zwemzone 'de Plas' Rotselaar is enkel toegelaten wanneer de groene vlag uithangt en er redders aanwezig zijn in de periode die jaarlijks wordt bepaald door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Rotselaar.

         Het zwemseizoen start ten vroegste 1 mei en eindigt ten laatste 15 september.

         Voor de zwemkwaliteit worden er staalnames van het water genomen. De meest recente meetresultaten van de uitgevoerde bemonsteringen van het water hanger ter plaatse uit en zijn terug vinden op de gemeentelijke website www.rotselaar.be.

         Elke zwemmer dient de richtlijnen van de redders, hoofdtoezichter, toezichters en verantwoordelijken van het lokaal bestuur Rotselaar op te volgen. Aan zwemmers die de richtlijnen negeren, wordt de toegang tot zwemzone 'de Plas' Rotselaar ontzegd.

         Het is verboden om andere zwemmers lastig te vallen of hen te hinderen bij het zwemmen.

         Het is verboden om het personeel te hinderen bij het toezicht.

         Het is verboden het reddingsmateriaal onnodig te gebruiken.

 

Artikel 6. Specifieke bepalingen schade en aansprakelijkheid

         Het gemeentebestuur, autonoom gemeentebedrijf Rotselaar, het personeel van de dienst Vrije Tijd en het aanwezige personeel (zoals redders, toezichters en hoofdtoezichter) dragen geen verantwoordelijkheid voor ongevallen die in zwemzone 'de Plas' Rotselaar, het zwempaviljoen of onmiddellijke omgeving gebeuren.

         Zij kunnen evenmin aansprakelijk gesteld worden voor verlies, beschadiging of diefstal van goederen (zoals persoonlijke bezittingen, kledij en materiaal).

         Bij beschadiging, oneigenlijk gebruik of het vuil achter laten van terrein, materiaal installatie of gebouwen zal hiervoor een vergoeding worden gevorderd van de bezoeker.

 

Artikel 7. Afwijkingen

Afwijkingen aan dit reglement kunnen toegestaan worden door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 2:

De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar keurt het hiernavolgend reglement terbeschikkingstelling zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar goed:

 

Reglement terbeschikkingstelling zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar

 

Deze terbeschikkingstellingsvoorwaarden maken integraal deel uit van elke overeenkomst tussen het ‘autonoom gemeentebedrijf Rotselaar’ als eerste partij en elke andere vereniging, instantie of bedrijf als tweede partij met name ‘de gebruiker’.

 

1. Zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar

Het ter beschikking stellen van onderstaande infrastructuren kan worden aangewend door een vereniging of instantie. Voor bedrijven kunnen onderstaande infrastructuren enkel gereserveerd worden voor niet commerciële teambuildings, sportactiviteiten en vergaderingen. Van deze regel kan enkel worden afgeweken na goedkeuring door het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar.

         Zwemzone 'de Plas' Rotselaar omvat de volgende faciliteiten: strandzone, ligweides, sanitaire voorzieningen, kleedkamers, lockers, beachvolleybalveld en tafeltennistafel.

         Zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar omvat de volgende faciliteiten: polyvalente ruimte, sanitaire voorzieningen, kleedkamers en EHBO-lokaal.

Bij het terbeschikkking stellen van zwemzone en/of zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar zijn redders, personeelsmedewerkers of toezichters niet inbegrepen.

 

2. Terbeschikkingstelling van een infrastructuur

Zwemzone 'de Plas' Rotselaar en/of het zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar kan gereserveerd worden aan een vereniging of instantie die hier een (sport)evenement of activiteit wil organiseren.

De uitbater kan de aanvraag steeds weigeren wanneer zwemzone en/of zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar reeds in gebruik is voor andere doeleinden, wanneer de zwemzone publiek toegankelijk is omwille van publieke doeleinden of tijdens het zwemseizoen. In geen geval mogen (sport)evenementen en activiteiten een impact hebben op de goede werking van het zwemseizoen van zwemzone 'de Plas' Rotselaar.

Elke reservatie-aanvraag moet ingediend worden bij de dienst Vrije Tijd van het lokaal bestuur Rotselaar.

Reservatie van een infrastructuur kan ten vroegste 1 jaar voor de geplande activiteit.

Het nemen van een optie op een infrastructuur door de gebruiker geldt uiterlijk 2 weken. Dit dient steeds schriftelijk (e-mail / brief) te gebeuren. Binnen deze termijn moet de gebruiker zijn/haar schriftelijk akkoord (e-mail / brief) geven voor opmaak van een terbeschikkingstellingsovereenkomst.

De terbeschikkinggestelde infrastructuur is ter beschikking van de gebruiker vanaf de datum en uur vermeld in de door de autonoom gemeentebedrijf Rotselaar opgemaakte terbeschikkingstellingsovereenkomst. Een afgevaardigde van autonoom gemeentebedrijf Rotselaar, met name een personeelslid van de dienst vrije tijd, heeft ten allen tijde recht tot toegang en toezicht tijdens de terbeschikkinggestelde periode.

Niet terbeschikkinggestelde ruimtes mogen nooit worden betreden door de gebruiker.

De verantwoordelijke gebruiker kijkt hier nauwlettend op toe.

 

3. Terbeschikkingstellingsovereenkomst

De terbeschikkingstelling van zwemzone en/of zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar wordt vastgelegd in een terbeschikkingstellingsovereenkomst. De overeenkomst dient ondertekend terugbezorgd te worden uiterlijk 2 weken voor de reservatie. Met deze overeenkomst verbindt de vereniging of instantie zich er toe, de door haar aangevraagde en toegekende terbeschikkingstellingsuren te betalen voor de volledige termijn van de overeenkomst, ook indien niet alle terbeschikkingstellingsuren worden gebruikt.

 

4. Onderverhuring

Het verder ter beschikking stellen door de gebruiker is ten allen tijde verboden.

Bij inbreuk op deze regel wordt een administratieve kost van 500 euro aangerekend.

 

5. Gebruikersvoorwaarden

De gebruiker draagt als een goede huisvader zorg voor de terbeschikkinggestelde infrastructuur. De gebruiker bevestigt dat de terbeschikkinggestelde infrastructuur in goede staat is en geeft ze in dezelfde staat terug.

De gebruiker verklaart zich ook akkoord met de bestaande inventaris.

Het gebruikersrecht geldt voor de tijd en voor de infrastructuur die aan het gebruik is toegewezen. Het opstellen en afbreken van materiaal door de gebruiker is inbegrepen in de tijdsduur van de terbeschikkingstelling. De gebruiker heeft geen recht op verlenging.

Het verplaatsen van alle aanwezige materieel kan enkel na akkoord van de dienst Vrije Tijd.

Op muren, deuren en alle andere delen van de locatie mag nooit geschreven, geschilderd, geplakt, geniet of genageld worden.

Bij het verlaten van de infrastructuur moeten alle lichten worden uitgeschakeld, moet de verwarming op minimum staan en moet alles veilig afgesloten worden.

De sleutel moet de eerste werkdag volgend op de reservatie na afspraak met de dienst Vrije Tijd worden terugbezorgd.

Bij inbreuk op één van deze regels wordt een administratieve kost van 100 euro aangerekend.

 

6. Schade

De gebruiker is verantwoordelijk voor alle eventuele schade aan gebouwen, installaties of materieel. Van de vooraf betaalde waarborgsom worden automatisch alle kosten met betrekking tot de eventuele gebreken of schade ingehouden. Het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar kan ten allen tijde uitspraak doen over een extra op te leggen waarborg.

De gebruiker maakt op eigen risico gebruik van de infrastructuur binnen de grenzen van de hem verleende toelating. Bij vernieling of beschadiging kan de verdere terbeschikkingstelling van de infrastructuur ontzegd worden met inhouding van de gelden voor de verdere reservatie, onafgezien van de strafrechterlijke vervolging en burgerrechterlijke schadevergoedingseisen.

De toegebrachte schade moet aan de dienst Vrije Tijd gemeld worden en de herstellingskosten moeten op het eerste verzoek vereffend worden.

Gebruikers die bij het betreden van de infrastructuur vernielingen of beschadigingen vaststellen, moeten dat bij de dienst Vrije Tijd melden. Bij het nalaten hiervan kunnen zij zelf verantwoordelijk gesteld worden indien na hun vertrek schade vastgesteld wordt.

 

7. Waarborg en betaling

De waarborg van 400 euro moet steeds voor afhaling van de sleutel worden overgeschreven op het rekeningnummer van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar BE38 7340 1274 2472 met vermelding van het kenmerk aangegeven op de terbeschikkingstellingsovereenkomst.

Na de reservatie ontvangt de gebruiker een factuur betreffende de terbeschikkingstelling van de infrastructuur, de verwerking van de waarborg en eventuele andere kosten (schade,…).

Bij niet betaling wordt een herinnering gestuurd. Indien de factuur 14 dagen na de herinnering nog niet is betaald, wordt een aangetekend schrijven verstuurd en wordt een administratieve kost van 25 euro aangerekend.

Bij niet betaling wordt de toegang tot de infrastructuur ontzegd.

 

8. Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

Ongevallen, die voorkomen tijdens de terbeschikkinggestelde periode in zwemzone 'de Plas' Rotselaar, het zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar en de parking, vallen nooit onder de verantwoordelijkheid van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar. Noch kan het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar aansprakelijk worden gesteld voor verlies, beschadiging of diefstal van persoonlijke bezettingen, kledij, materiaal, enz.

De gebruiker dient zelf een verzekering tegen burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten.

 

9. Billijke vergoeding

Indien een gebruiker gedurende de reservatie (achtergrond)muziek speelt, zijn alle bijhorende taksen, auteursrechten en kosten van eender welke aard ten laste van de gebruiker.

 

10. Wettelijke verplichtingen

Alle wetten, politiereglementen en voorschriften dienen nageleefd te worden. In het bijzonder de wet van 18 juli 1973 en het K.B. van 24 februari 1977 betreffende de geluidsnormen van muziek in openbare en private inrichtingen en het K.B. van 13 december 2005 betreffende het algemeen rookverbod in openbare gebouwen.

 

11. Brandverzekering

Het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar sluit voor de gebouwen en alle inboedel een brandverzekering af met afstand van verhaal ten opzichte van de gebruiker.

 

12. Fuif

Het houden van een fuif in zwemzone of zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar is ten allen tijde verboden zonder expliciete toestemming van het college van burgemeester en schepenen. Onder een fuif wordt verstaan: elke dansactiviteit (privé of publiek) waar elektronisch versterkte muziek centraal staat. Bij inbreuk op deze regel wordt een administratieve kost van 250 euro aangerekend.

 

13. Poetsen

Meteen na afloop van elke activiteit is het grondig poetsen verplicht.

Indien het grondig poetsen niet gebeurt zoals hier beschreven, wordt er bovenop een administratieve kost van 100 euro een gespecialiseerde poetsfirma ingeschakeld waarvan de kosten integraal worden verrekend aan de gebruiker. Discussie is hierin niet mogelijk.

Concreet wordt onder grondig poetsen het volgende verstaan:

         Alle materiaal terugzetten op de plaats waar het voordien was opgesteld.

         Grondige poetsbeurt van het zwempaviljoen: borstelen én schuren én dweilen of stofzuigen.

         Grondige poetsbeurt van de sanitaire voorzieningen: borstelen én schuren én dweilen of stofzuigen.

         Alle tafels met natte doek poetsen (drankvlekken zijn uit den boze).

         Alle glazen afwassen én afdrogen.

         Na het poetsen alle dweilen en poetsdoeken grondig uitwassen.

         Alle poetsmateriaal op de voorziene plaats terugzetten.

         Na gebruik, grondig poetsen van de keuken en alle gebruikte toebehoren.

 

14. Afval

De gebruiker volgt het gescheiden afvalbeheer (Restafval, GFT, PMD, Papier-Karton en Glas) en zorgt zelf voor de juiste afvalzakken. Na de reservatie moet de gebruiker het afval zelf verwijderen van de zwemzone en/of het zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar. 

Indien de afvalregels niet worden gevolgd zoals hier beschreven, wordt er bovenop een administratieve kost van 100 euro een gespecialiseerde poetsfirma ingeschakeld waarvan de kosten integraal worden verrekend aan de gebruiker. Discussie is hierin niet mogelijk.

 

15. Drank

Indien een gebruiker tijdens de reservatie drank wil aanbieden, dan dient de gebruiker dit zelf te voorzien en na afloop weer mee te nemen.

 

16. Annulatie en uitsluiting

Indien een geplande activiteit niet plaatsvindt, wordt de terbeschikkingstellingsprijs aangerekend, behalve indien de gebruiker 2 maanden voor de geplande activiteit de afgevaardigde van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar, met name de dienst Vrije Tijd, verwittigt.

Het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar kan de verleende toelating betreffende de terbeschikkingstelling van zwemzone of zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar ten allen tijde wijzigen of intrekken. Indien van dit recht wordt gebruik gemaakt, wordt vooraf overleg gepleegd met de betrokken gebruiker. Het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar is gemachtigd de infrastructuur te sluiten en de terbeschikkingstelling ervan te verbieden om redenen van overmacht, herstellingswerken, veiligheid of alle andere verantwoorde redenen, met terugbetaling van de eventueel ten onrechte betaalde prijs, met uitsluiting van enige schadevergoeding.

 

17. Betwisting

Bij elke betwisting of bij niet voorziene gevallen volgt er steeds een beslissing van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar.

 

Artikel 3:

De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar keurt de hiernavolgende tarieven van zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar goed:

 

Tarievenreglement zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar

 

1. Betalende inkomtarieven tijdens zwemseizoen

Volgende betalende inkomtarieven zijn van toepassing tijdens het zwemseizoen:

         voor personen vanaf 6 jaar die niet zijn gedomicilieerd in de gemeente Rotselaar niet met de fiets als vervoersmiddel: 9 euro per persoon en 80 euro voor een tienbeurtenkaart (uitzondering: eerder aangekochte tienbeurtenkaarten blijven geldig van de op dat moment geldende regeling van aankoop);

         voor personen vanaf 6 jaar die niet zijn gedomicilieerd in de gemeente Rotselaar enkel met de fiets als vervoersmiddel: 6 euro per persoon. Elke bezoeker die van dit voordeeltarief wenst gebruik te maken, moet zijn/haar eigen fiets in de aparte fietsenstalling plaatsen en aan de toezichter aantonen dat de bezoeker met de fiets ter plaatse is gekomen;

         voor personen met een beperking na vertoon van European Disability Card: 6 euro per persoon;

         voor triatleten en zwemmers die een lidmaatschap hebben bij Triatlon Vlaanderen of ZwemFed: 6 euro per persoon. Elke bezoeker die van dit voordeeltarief wenst gebruik te maken, moet een wedstrijdlicentie van Triatlon Vlaanderen of een bewijs van aansluiting bij ZwemFed voorleggen;

         voor personeelsleden van Sportoase Ter Heide Rotselaar: 6 euro per persoon. Elk personeelslid die van dit voordeeltarief wenst gebruik te maken, moet vooraf de dienst Vrije Tijd contacteren;

         voor begeleide groepen in georganiseerd verband van minimaal 10 personen (begeleiding niet meegerekend): 5 euro per persoon (zowel leden als begeleiders).

 

2. Gratis inkomtarieven tijdens zwemseizoen

Volgende gratis inkomtarieven zijn van toepassing tijdens het zwemseizoen:

         voor gedomicilieerde inwoners van de gemeente Rotselaar na vertoon van hun identiteitskaart. Een identiteitskaart is verplicht vanaf 12 jaar;

         voor kinderen tot en met 5 jaar die niet zijn gedomicilieerd in de gemeente Rotselaar;

         voor kinderen die officieel zijn geregistreerd bij een huisvesting verlenende ouder die in de gemeente Rotselaar is gedomicilieerd via een registratie van gedeelde huisvesting / gedeeld verblijf. Elke persoon die van dit voordeeltarief wenst gebruik te maken, moet vooraf de registratie in orde brengen;

         voor het personeel van het Lokaal Bestuur Rotselaar en alle op hetzelfde adres gedomicilieerde gezinsleden;

         voor het personeel van het Agentschap voor Natuur en Bos werkzaam op het domein. Elk personeelslid die van dit voordeeltarief wenst gebruik te maken, moet vooraf de dienst Vrije tijd contacteren;

         voor begeleide groepen van zomerkampen van een erkende kamplocatie binnen de gemeente Rotselaar en dit voor maximaal 2 gratis toegangen per persoon (zowel lid als begeleider) per zwemseizoen. Elke groep die van dit voordeel wenst gebruik te maken, moet vooraf de dienst Vrije Tijd contacteren;

         voor groepen van erkende verenigingen en jeugdbewegingen van de gemeente Rotselaar binnen het kader van hun wekelijkse werking of binnen het kader van een begeleide activiteit van de betreffende groep.

 

3. Dranktarieven

Volgende drankentarieven aan de drankenstand van zwemzone ‘de Plas’ zijn van toepassing:

         voor plat water en bruis water (50 cl): 3,50 euro.

         voor frisdranken zoals cola, cola zero, fanta, ice-tea en anderen (50 cl): 4,00 euro 

 

4. Verhuur zwemzone en zwempaviljoen

Volgende tarieven voor terbeschikkingstelling van zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar zijn van toepassing:

         Erkende Rotselaarse vereniging:

         Zwemzone 'de Plas' Rotselaar: 100 euro voor dagdeel van 8 uur

         Zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar: 75 euro voor dagdeel van 4 uur

         Niet erkende Rotselaarse vereniging, scholen en verenigingen buiten Rotselaar en bedrijven:

         Zwemzone 'de Plas' Rotselaar: 250 euro voor dagdeel van 8 uur

         Zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar: 200 euro voor dagdeel van 4 uur

De zwemzone en het zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar worden gratis ter beschikking gesteld voor:

         Activiteiten en vergaderingen van het lokaal bestuur Rotselaar (autonoom gemeentebedrijf Rotselaar, de gemeente Rotselaar en het OCMW Rotselaar).

         Activiteiten en vergaderingen van Rotselaarse basisscholen.

         Activiteiten en vergaderingen van erkende adviesraden van de gemeente Rotselaar.

         Activiteiten en vergaderingen na gemotiveerde vrijstelling van directiecomité.

         Bij elke betwisting of bij niet voorziene gevallen over prijsgeschillen volgt er steeds een beslissing van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar.

Ook in het geval van een gratis reservatie, gelden de terbeschikkingsvoorwaarden en moet vooraf contact opgenomen worden met de dienst Vrije Tijd.

 

Artikel 4:

Het reglement zwemzone en het zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar, het reglement terbeschikkingstelling zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar en het tarievenreglement treden in werking op 1 juni 2024.

 

Artikel 5:

Deze reglementen worden overeenkomstig de artikelen 286 en 287 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bekend gemaakt.

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.