Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 25 februari 2021

Om 18u30 tot 19u30

 

Aanwezig:

Piet De Bruyn, voorzitter;

Nico Lodewijks, Hans Van Hyfte, Freddy Michiels, Frank Staes, Yannick Heyligen, Steven Arrazola de Onate, Ann Van Criekinge, Els Heremans, Dirk Jacobs, Diane Discart, Brent Gomand, leden raad van bestuur;

An Craninckx, secretaris;

Vanaf punt 2 vervoegt lid raad van bestuur Yannick Heyligen de zitting.

Overzicht punten

Zitting van 25 februari 2021

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 19 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

De beraadslagingen van de raad van bestuur worden vastgelegd in notulen die door de secretaris worden opgesteld en door de voorzitter en de secretaris worden ondertekend.

De notulen van de vergaderingen worden meegestuurd met de uitnodiging voor de volgende vergadering waar ze ter goedkeuring worden voorgelegd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

10stemmen voor: Piet De Bruyn, Nico Lodewijks, Hans Van Hyfte, Freddy Michiels, Frank Staes, Steven Arrazola de Onate, Ann Van Criekinge, Els Heremans, Dirk Jacobs en Diane Discart

1onthouding: Brent Gomand

Enig artikel:

De raad van bestuur keurt de notulen van de vergadering van 14 januari 2021 goed.

 

Publicatiedatum: 07/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 februari 2021

 

Gebruikersreglement bibliotheek EBS-netwerk

 

Voorgeschiedenis

          Bibliotheek Rotselaar maakt deel uit van het Provinciaal bibliotheeksysteem (PBS) Vlaams-Brabant, een bovenlokaal systeem dat alle functionaliteiten omvat voor het lokale beheer van een online catalogus, de leners-en uitleenadministratie, statistieken en website en heeft daarvoor een gemeenschappelijk gebruikersreglement met een apart luik voor lokale invulling.

          Het gebruikersreglement van de bibliotheek binnen dit PBS-netwerk werd op het Directiecomité AGB van 17 februari 2014 goedgekeurd en bekrachtigd door de Raad van Bestuur AGB op 18 maart 2014 en trad in werking op 1 april 2014.

          Na de succesvolle samenwerking van de Vlaamse overheid met de provincies was een nieuw centraal bibliotheeksysteem de logische volgende stap in de ontwikkeling van de basisinfrastructuur van de digitale bibliotheek en werd op het directiecomité AGB van 21 april 2020 de overeenkomst ‘Basisinfrastructuur digitale bibliotheek’ tussen AGB Rotselaar en Cultuurconnect goedgekeurd. Deze beslissing tot goedkeuring overeenkomst werd bekrachtigd op de Raad van Bestuur AGB op 7 mei 2020.

          Nota College omtrent migratie van Provinciaal bibliotheeksysteem (PBS) naar Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS) van 26 oktober 2020.

          Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019 over de beheersovereenkomst tussen gemeente en AGB Rotselaar.

          Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019 over de statuten van het AGB Rotselaar.

          Besluit Directiecomité AGB van 9 februari 2021 houdende kennisname van het gebruikersreglement bibliotheek en beslissing tot agendering op de raad van bestuur.

 

Feiten en context

          Het nieuw Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS) zal in alle Vlaamse bibliotheken (verplicht) toegepast worden en wordt sinds 2019 in een migratie stappenplan geïmplementeerd.

          Vanaf oktober 2020 wordt de migratie naar EBS in Vlaams-Brabant voorbereid en uitgerold en zodoende dus ook in de bibliotheek van Rotselaar.

          Dit grootschalige project rond het eengemaakte bibliotheeksysteem biedt de kans om:

verschillende bibliotheeksystemen te vervangen door één modern, gemeenschappelijk systeem, de samenwerking tussen bibliotheken te versterken, een betere dienstverlening aan te bieden aan de leners, het onderhoud efficiënter en goedkoper te maken door schaalvoordeel, verder te innoveren.

          Binnen het EBS zijn er verschillende samenwerkingsgroepen ontstaan tussen verschillende bibliotheken die in één groep willen werken. Zo zal Rotselaar deel uitmaken van het ‘Slim netwerk’.

          Binnen een samenwerkingsgroep wordt een gemeenschappelijk gebruikersreglement opgesteld met ruimte voor lokale invulling. Het voorgelegd gebruikersreglement is hiervan de weergave.

          Op vrijdag 26 februari 2021 zal de bibliotheek van Rotselaar als één van de eerste bibliotheken in Vlaams-Brabant live gaan in het EBS met de nieuwe software WISE.

 

Juridische gronden

          Vernieuwd decreet Lokaal Cultuurbeleid van 6 juli 2012 en uitvoeringsbesluit van 26 oktober 2012 en volgende uitvoeringsbesluiten.

          Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

          Door toetreding tot het EBS en Slim Netwerk draagt de gemeentelijke bibliotheek bij tot een technologische en functionele schaalvergroting op het vlak van digitalisering van de bibliotheekadministratie en de daarbij horende diverse gebruikersdiensten.

          In het EBS en het Slim Netwerk krijgt de gebruiker de mogelijkheid om de catalogi van alle aangesloten bibliotheken te raadplegen en om met één lidkaart tot al deze bibliotheken toegang te krijgen.

          Dit gebruikersreglement laat toe om gemeenschappelijke afspraken op te nemen en toch ook ruimte te bewaren voor lokale eigenheid en groei naar meer afstemming ten aanzien van maatschappelijke evoluties..

          Dit gebruikersreglement  moet met gemeenschappelijke elementen zorgen voor transparantie, duidelijkheid en gebruiksvriendelijkheid naar de gebruiker toe.

 

Financiële gevolgen

Ontvangst

Actieplan: 0404

Actie: 040401

Budgetsleutel: 7020999

Geraamd bedrag: 3000 euro

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

12stemmen voor: Piet De Bruyn, Nico Lodewijks, Hans Van Hyfte, Freddy Michiels, Frank Staes, Yannick Heyligen, Steven Arrazola de Onate, Ann Van Criekinge, Els Heremans, Dirk Jacobs, Diane Discart en Brent Gomand

Artikel 1:

Het hiernavolgende gebruikersreglement bibliotheek Rotselaar – netwerk EBS - Slim Netwerk

wordt door de Raad van bestuur AGB goedgekeurd en uitvoerbaar gesteld.

 

Reglement Bibliotheek Rotselaar

 

Algemeen

Artikel 1 – Toepassingsgebied

Dit reglement is van toepassing voor alle bezoekers en gebruikers van Bibliotheek Rotselaar.

Artikel 2 – Missie

De collecties, dienstverlening en activiteiten van de bibliotheek worden in een geest van objectiviteit aangepast aan de behoeften aan kennis, cultuur, informatie, ontmoeting en ontspanning van de gehele bevolking, ter bevordering van de zelfredzaamheid en de persoonlijke ontwikkeling van de burgers.

Artikel 3 – Toegankelijkheid

De bibliotheek is tijdens de openingsuren vrij toegankelijk voor iedereen die zich aan dit reglement houdt. Je kan de aanwezige documenten en informatiebronnen, inclusief internet, gratis raadplegen.

Artikel 4 – Bezoek of inschrijving

Door de bibliotheek te bezoeken of door je in te schrijven als lid, verklaar je je akkoord met dit reglement, waarvan je een exemplaar ontvangt bij inschrijving of op verzoek en dat raadpleegbaar is op https://rotselaar.bibliotheek.be/gebruikersreglement .

 

Artikel 5  – Verantwoordelijkheid

Je bent verantwoordelijk voor de op jouw naam geleende materialen. Je mag deze materialen niet verder uitlenen.

Controleer vooraf alles wat je wil lenen op schade en volledigheid. Als er problemen zijn, verwittig een medewerker om te vermijden dat je zelf aansprakelijk wordt gesteld.

Alles wat je leent, zetten we op je pas. Ter controle kan je een uitleenticket ontvangen. Controleer dit ticket goed en signaleer fouten direct aan de bibliotheekmedewerkers.

Draag zorg voor alles wat je leent. Maak je iets kapot of raak je iets kwijt? Meld dit zo snel mogelijk. De bibliotheek baseert de schadevergoeding op de prijs om het werk opnieuw aan te kopen en klaar te maken voor uitlening.

Als lener ben je verantwoordelijk voor het tijdig verlengen en/of terugbrengen van de geleende materialen. Verlengen kan je best online doen via de catalogus of telefonisch tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Wanneer dit via de catalogus vanwege een technische storing niet mogelijk is, staat de bibliotheek geen kwijtschelding van telaatgelden toe.

Artikel 6 – Auteursrechten

De bibliotheek zorgt er voor dat de bepalingen van de auteurswet worden gerespecteerd. Documenten mogen uitsluitend voor eigen gebruik worden gekopieerd. De volledige verantwoordelijkheid in verband met het gebruik van de bibliotheekmaterialen berust bij de gebruiker.

 

Artikel 7 – Privacywetgeving

De persoonlijke gegevens die worden verzameld, worden beheerd volgens de geldende wetgeving op de privacy. Ons privacybeleid vind je op de website van gemeente Rotselaar: https://www.rotselaar.be/privacybeleid .

Als bibliotheekgebruiker ga je akkoord met het gebruik van de door jou ter beschikking gestelde persoonlijke gegevens, in zoverre dit nodig is voor de werking van de bibliotheek en voor de verzending van culturele informatie door de betrokken gemeente of provincie. Je gegevens worden niet zonder toestemming meegedeeld aan derden.

Specifiek voor bibliotheek Rotselaar

Artikel 8  – Lidmaatschap en tarieven

Voor gebruikers onder de 18 jaar en voor de inwoners van de gemeente Rotselaar is het lidmaatschap gratis. Voor niet-inwoners vanaf 18 jaar is het lidmaatschap betalend. Het lidmaatschap geldt voor 12 maanden.

Bibliotheekleden via de boekendienst aan huis, klassen, woonzorgcentra en andere groepsabonnementen betalen geen lidgeld of telaatgeld. De andere tarieven zijn wel van toepassing (zie tarieven).

Bij een openstaande schuld van meer dan 20 euro wordt je lidmaatschap geblokkeerd en kan je niets uitlenen tot je de schuld hebt betaald.

Artikel 9  – Slim Netwerk

Bibliotheek Rotselaar maakt deel uit van het Slim Netwerk. Leners met een geldig lidmaatschap in een van de aangesloten bibliotheken kunnen gebruik maken van de diensten van alle bibliotheken uit het netwerk.

Artikel 10 – Aantal materialen

Je kan tot 15 materialen uitlenen, ongeacht het materiaaltype, met de volgende uitbreidingen:

- Met een verenigingenabonnement kan je tot 50 materialen uitlenen.

- Met een lerarenabonnement kan je tot 30 materialen uitlenen.

- Met een klasabonnement kan je tot 60 materialen uitlenen.

 

Artikel 11 – Uitlenen en verlengen

Je kan materialen houden voor een uitleentermijn van 4 weken (28 dagen), met de volgende afwijkingen:

- Met een verenigingenabonnement wordt de uitleentermijn uitgebreid naar 6 weken (42 dagen), met uitzondering van IBL-materialen, toestellen en tijdschriften.

- Met een leerkrachtenabonnement wordt de uitleentermijn uitgebreid naar 6 weken (42 dagen), met uitzondering van IBL-materialen, toestellen en tijdschriften.

- Met een klasabonnement wordt de uitleentermijn uitgebreid naar 6 weken (42 dagen), met uitzondering van IBL-materialen. Toestellen zijn niet uitleenbaar met een klasabonnement.

Je kan materialen tweemaal verlengen voor een nieuwe uitleentermijn, tenzij de materialen gereserveerd zijn, via interbibliothecair leenverkeer (IBL) zijn uitgeleend of als de vorige uitleentermijn overschreden is. Verlengen kan in de bibliotheek, telefonisch of online.

Artikel 12 – Terugbrengen

Je brengt materialen steeds terug in de bibliotheek waar je ze ontleend hebt.

Wil je een inleverattentie krijgen wanneer je uitleentermijn bijna overschreden is? Geef dan je e-mailadres door.

Toestellen (e-readers) en leesrugzakjes mogen niet ingeleverd worden via de inleverbus. Je kan ze terugbrengen aan de balie, tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Tegen onze vaststelling van beschadigingen of onvolledigheid is geen verhaal mogelijk.

Artikel 13 – Overschrijden uitleentermijn

Na het verstrijken van de uitleentermijn stuurt de bibliotheek herinneringen. Een eerste herinnering wordt gestuurd 3 dagen na het verstrijken van de inlevertermijn, een tweede herinnering wordt gestuurd 10 dagen na het verstrijken van de inlevertermijn.

Als je de uitleentermijn overschrijdt, betaal je een vergoeding en eventueel de portkosten voor de herinneringsbrieven (zie tarieven). Als je een geldig mailadres opgeeft, ontvang je de herinneringen via mail en betaal je hiervoor geen portkosten. Het aanrekenen van de vergoeding start op de dag na het verstrijken van de uitleentermijn en wordt per dag gerekend.

Zijn de materialen 50 dagen na het verstrijken van de inleverdatum nog niet terug, dan wordt je openstaande dossier overgemaakt aan de financiële dienst. Hierbij ontvang je per brief een materiaalvergoedingsnota. Je lidmaatschap wordt geblokkeerd, tot je de openstaande kosten betaald hebt en je de boeken hebt ingeleverd of als verloren materiaal hebt vergoed. Indien je hier niet op reageert start 78 dagen na het verstrijken van de inleverdatum een deurwaardersprocedure.

Om oplopende telaatgelden en bijkomende kosten en procedures te vermijden, kan je best steeds zo snel mogelijk contact opnemen met de bibliotheek.

Artikel 14 – Inleverattenties en herinneringen

De bibliotheek kan niet garanderen dat alle inleverattenties en herinneringen correct verstuurd en ontvangen worden. Er is geen verhaal mogelijk tegen een eventuele boete ten gevolge hiervan.

Als lener behoud je steeds de verantwoordelijkheid om de uitleentermijn te respecteren. Hou daarom steeds de inleverdatum in de gaten op je uitleenbriefje of via https://mijn.bibliotheek.be/.

Breng ons zo snel mogelijk op de hoogte bij een wijziging in je contactgegevens.

Artikel 15 – Reserveren en interbibliothecair leenverkeer (IBL)

Je kan materialen uit onze collectie reserveren. Dit kan via de online catalogus of aan de balie. Een materiaal dat wij niet in onze collectie hebben, kunnen wij aanvragen bij een bibliotheek die dit wel heeft, dit heet IBL.

Reservaties en IBL-aanvragen zijn niet gratis (zie tarieven). De bijhorende kost valt ten laste van jou als aanvrager, ook als je een gevraagd materiaal niet afhaalt.

Je kan tot 5 reservaties tegelijk plaatsen. Je kan ook tot 5 IBL aanvragen tegelijk plaatsen. 

We verwittigen je als het gevraagde materiaal ter beschikking is. Je hebt twee weken om een beschikbaar gereserveerd materiaal af te halen. Gebruik de pas waarmee de aanvraag werd gedaan om het materiaal uit te lenen.

Artikel 16 – Schade of verlies van bibliotheekmaterialen

Als bij een bibliotheekmateriaal beschadiging of onvolledigheid wordt vastgesteld, zal je deze volledig moeten vergoeden (zie artikel 4). Dit geldt ook als een materiaal wordt geregistreerd als niet teruggebracht  (verlies, …).

De vergoeding bestaat uit de aankoopprijs en een administratieve kost (zie tarieven).

Artikel 17 – Computers, printer en wifi

In de bibliotheek heeft iedereen gratis toegang tot het internet via de gebruikerscomputers of via wifi. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek.

Je kan maximum een half uur gebruik maken van de computers. De bibliotheekmedewerker kan beslissen om af te wijken van deze regel.

Je kan tegen betaling prints of kopieën maken in de bibliotheek (zie tarieven). Je kan gratis documenten scannen in de bibliotheek.

Draag zorg voor de toestellen van de bibliotheek.

Artikel 18 – Tijdschriften, kranten en leeszaalwerken

Je kan tijdschriften uitlenen, behalve het laatste nummer. Dat kan je raadplegen in de bibliotheek. Uitgeleende tijdschriften kunnen niet verlengd worden. In de bibliotheek respecteer je de studiesfeer.

Je kan kranten lezen in de bibliotheek, maar je kan ze niet uitlenen.

Artikel 19 – E-boeken en e-readers

Je kan tot drie e-boeken lenen op een e-reader van de bibliotheek. Een bibliotheekmedewerker zet het e-boek/de e-boeken op een e-reader. De e-reader en ieder e-boek telt als een uitlening.

Bij ontvangst en teruggave van de e-reader onderteken je samen met een bibliotheekmedewerker het uitleenreglement voor e-readers. Op verzoek ontvang je een exemplaar van het uitleenreglement voor e-readers.

E-readers breng je steeds terug aan de balie, niet via de inleverbus of zelfscanbalie.

E-readers kunnen niet uitgeleend worden met een jeugdabonnement en zijn niet verlengbaar.

E-readers worden enkel gebruikt voor het lezen van de e-boeken uitgeleend in de bibliotheek.

Artikel 20 – Schade door gebruik van ontleende materialen

De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor defecten of schade aan afspeelapparatuur van de lener door het gebruik van ontleende materialen.

Artikel 21 – Betaling

Betalen doe je ofwel aan de betaalautomaat in de bibliotheek (cash of bancontact) ofwel online via Mijn Bibliotheek.

Artikel 22 – Slotbepalingen

Dit reglement treedt in werking op 26 februari 2021.

Vastgesteld bij beslissing Raad van Bestuur AGB op 25 februari 2021

Alle voorgaande gebruikersreglementen worden door dit reglement opgeheven.

Bibliotheken die deelnemen aan het Slim Netwerk

Het Slim Netwerk werkt op dezelfde manier als de voormalige PBS-netwerken in Limburg en Vlaams-Brabant, maar dan zonder provinciegrenzen. 

Een lener met een actief lidmaatschap in één van de aangesloten bibliotheken kan gebruik maken van de diensten van alle bibliotheken uit het netwerk, van zodra hij zijn lidmaatschap daar lokaal laat activeren. 

Het lidgeld wordt betaald in de eerste bibliotheek die bezocht wordt na het verstrijken van het lidmaatschap. 

In deze bibliotheken kan je terecht met hetzelfde lidmaatschap:

 Asse

 Bertem

 Bocholt

 Borgloon

 Glabbeek

 Gooik

 Grimbergen

 Habobib (in 2022)

 Kampenhout

 Kapelle-op-den-Bos

 Keerbergen

 Kortenberg

 Linter

 Londerzeel

 Machelen

 Merchtem

 Opwijk

 Oud-Heverlee

 Rotselaar

 Tremelo (in 2022)

 Wemmel

 Zaventem

 Zoutleeuw

 

 

Tarieven bibliotheek

Lidgeld

Lidmaatschap inwoners van Rotselaar, Werchter en Wezemaal: gratis

Jaarlijks lidgeld voor niet-inwoners vanaf 18 jaar: 5,00 euro

Nieuwe lidkaart bij diefstal of verlies: 3,00 euro

Leengeld

Boeken, strips en tijdschriften: gratis

Audiovisueel materiaal (dvd’s, luisterboeken, games, …): gratis

e-boeken op een e-reader van de bib: gratis

e-reader: gratis

Educatieve materialen: gratis

Reservatiekosten

Reservaties per titel: 0,80 euro

Aanvragen van materialen uit andere bibliotheken (IBL of Interbibliothecair Leenverkeer) per titel: 2,50 euro

Internet raadplegen

Publiekspc's: gratis

Wifi: gratis

Prijs per print of kopie

Fotokopie / afdruk (A4)  zwart-wit: 0,15 euro

Fotokopie / afdruk (A4)  zwart-wit kortingstarief verenigingen: 0,05 euro

Fotokopie / afdruk (A4)  kleur: 0,30 euro

Fotokopie / afdruk (A3)  zwart-wit: 0,30 euro

Fotokopie / afdruk (A3)  kleur: 0,60 euro

Te laat?

Per titel per dag te laat: 0,10 euro

Portkosten aanmaningsbrief (vanaf drie dagen te laat): 1,00 euro

Bezorg bibliotheek@rotselaar.be jouw e-mailadres en ontvang:

- Een attendering drie dagen voor de materialen moeten ingeleverd worden

- De eerste herinnering enkel via mail, zodat je de portkosten uitspaart

- Een mail wanneer de door jou gereserveerde materialen klaarliggen

Verlies of beschadiging

Per titel: aankoopprijs incl. btw + administratieve kost

Administratieve kost: 1,25 euro

Betaling

Een kost vergoeden kan op twee manieren. De eerste manier is via de betaalautomaat in de bibliotheek, dit kan zowel met cash als bancontact. De automaat geef wisselgeld.

De tweede manier is online via Mijn Bibliotheek.

Slotbepalingen

Deze tarieven treden in werking op 26 februari 2021

Vastgesteld bij beslissing Raad van Bestuur AGB op 25 februari 2021

 

 

Uitleenreglement e-readers

Artikel 1 – Uitlenen

Ieder volwassen lid van de bibliotheek kan een e-reader uitlenen.

Je ontvangt de e-reader volledig opgeladen en in goede staat, met een beschermhoes. Uitlenen gebeurt steeds aan de balie.

Bij elke uitlening onderteken je samen met een bibliotheekmedewerker een kopie van dit uitleenreglement e-readers.

Behandel de e-reader met zorg en leen ze niet uit aan derden.

Artikel 2 – Inleveren

Een e-reader inleveren kan enkel aan de balie, nooit in de inleverbus of aan een zelfscanbalie.

Artikel 3 – Uitleentermijn

Je kan een e-reader uitlenen voor vier weken. Deze uitleenperiode is niet verlengbaar.

Artikel 4 – Gebruik

Gebruik de geleende e-reader enkel voor het lezen van e-boeken die door het bibliotheekpersoneel op het toestel werden geplaatst.

E-boeken kopiëren, verwijderen en/of toevoegen is niet toegestaan.

Artikel 5 – Begeleiding

Bij een eerste uitlening of op verzoek krijgt je een korte uitleg bij de werking van de e-reader van een bibliotheekmedewerker.

Artikel 6 – Tarieven

Het uitlenen van e-readers en e-boeken is gratis.

Bij te laat terugbrengen wordt 0.10 euro telaatgeld per e-reader en per e-boek per dag aangerekend.

Bij verlies of beschadiging van de e-reader en/of de beschermhoes wordt de werkelijke waarde van deze materialen aan de lener aangerekend.

Artikel 7 – Reglement

Op vraag krijg je een kopie van dit uitleenreglement e-readers.

Artikel 8 – Slotbepaling

 

Artikel 2:

Dit reglement treedt in werking op vrijdag 26 februari 2021 bij het live gaan van het nieuwe EBS-netwerk.

Artikel 3:

Door gebruik te maken van de diensten van de openbare bibliotheek de Mena, Provinciebaan 2, 3110 Rotselaar onderschrijft de gebruiker het hier voorgelegde gebruikersreglement en wordt hij geacht zich te gedragen conform dit reglement.

 

Publicatiedatum: 07/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 februari 2021

 

Overdracht investeringsbudgetten AGB van 2020 naar 2021

 

Voorgeschiedenis

          Goedkeuring van het Meerjarenplan 2020-2025 van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar door de Gemeenteraad van 17 december 2019

          Goedkeuring van de Aanpassing van het Meerjarenplan 2020-2025 (versie 2020.01) van het  Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar door de Gemeenteraad van 15 december 2020

 

Feiten en context

          De saldi van de exploitatiekredieten die op het einde van het boekjaar niet aangewend zijn, vervallen definitief.

          De niet aangewende kredieten voor investeringen kunnen overgedragen worden naar het volgende boekjaar, mits een beslissing van het uitvoerend orgaan (raad van bestuur).

          Voor de overdracht van deze kredietgedeelten naar een volgend  boekjaar is geen aanpassing van het meerjarenplan nodig. Het bestuur moet wel de gegevens over de stand van het meerjarenplan na de overdrachten onmiddellijk in digitale vorm aan de Vlaamse overheid bezorgen. Uiteraard  moet die informatie ook opgenomen worden bij de eerstvolgende  aanpassing van het meerjarenplan.

 

Juridische gronden

          Artikel 241 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Dit artikel treed in werking op 1 januari 2020 wat betreft de toepassing van artikel 258.

Het college van burgemeester en schepenen moet gelezen worden als de raad van bestuur.

          Artikel 258 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Het college van burgemeester en schepenen bepaalt, voor 1 maart van het lopende boekjaar, welk gedeelte van de kredieten voor de gemeente voor investeringen en financiering, die voor het vorige boekjaar opgenomen waren in het meerjarenplan maar nog niet zijn aangewend, overgedragen worden naar het lopende boekjaar.

 

Argumentatie

          De beschikbare investeringsbudgetten voor 2020 worden bekeken en er wordt per budgetsleutel beslist of het budget overgedragen dient te worden en zo ja, voor welk bedrag.

          Volgende bedragen worden overgedragen omdat ze nog (gedeeltelijk) uitgevoerd dienen te worden:

- aanpassen balie, administratief centrum: 3.008,00 euro

- optimaliseren warmtevraag bureau's OCMW, administratief centrum: 23.772,37 euro

- informaticamateriaal (switchen, thin clients, schermen, ...): 9.749,40 euro

- bestelling project bibliotheek (bieblo, luisterkrant): 3.480,00 euro

- AED-toestel: 4.000,00 euro

- meubilair huwelijken, Mena: 4.087,30 euro

          De andere beschikbare investeringsbudgetten worden niet overgedragen omdat er ofwel genoeg budget voorzien werd voor deze investeringen in het MJP 2020-2025 en het dus niet nodig is om deze budgetten te gaan overdragen. Anderzijds zijn er ook bedragen die niet overgedragen worden omdat ze ofwel niet meer worden uitgevoerd, ofwel omdat er een restbedrag overgebleven is.

          Zodra de beslissing over de overdracht is genomen en verwerkt, moet de digitale rapportering met de gegevens over de stand van het meerjarenplan na de overdrachten aan het Agentschap Binnenlands Bestuur worden bezorgd.

 

Financiële gevolgen

Er wordt in het boekhoudprogramma een nieuw meerjarenplan 2021 aangemaakt waar de niet-gebruikte investeringskredieten van 2020 - waarover de raad van bestuur beslist heeft dat ze overgedragen mogen worden - aan toegevoegd worden.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

12stemmen voor: Piet De Bruyn, Nico Lodewijks, Hans Van Hyfte, Freddy Michiels, Frank Staes, Yannick Heyligen, Steven Arrazola de Onate, Ann Van Criekinge, Els Heremans, Dirk Jacobs, Diane Discart en Brent Gomand

Artikel 1:

De raad van bestuur draagt volgende investeringskredieten voor het autonoom gemeentebedrijf over van 2020 naar 2021:

- aanpassen balie, administratief centrum: 3.008,00 euro

- optimaliseren warmtevraag bureau's OCMW, administratief centrum: 23.772,37 euro

- informaticamateriaal (switchen, thin clients, schermen, ...): 9.749,40 euro

- bestelling project bibliotheek (bieblo, luisterkrant): 3.480,00 euro

- AED-toestel: 4.000,00 euro

- meubilair huwelijken, Mena: 4.087,30 euro

Artikel 2:

De bedragen worden in het budget van 2021 toegevoegd aan de individuele investeringsprojecten. Indien er nog geen individueel investeringsproject bestaat, wordt dit aangemaakt.

Artikel 3:

De financieel directeur wordt gevraagd om de overdrachten van 2020 naar 2021 uit te voeren en hiervoor de nodige aanpassingen in de boekhouding te doen.

Artikel 4:

Na de overdracht wordt er een digitale rapportering aan de toezichthoudende overheid bezorgd.

 

Publicatiedatum: 07/05/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.