Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 19 december 2023

Om 20u00 tot 20u32

Mena (2de verdieping)

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, voorzitter vast bureau;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen, Maarten Mommaerts, Ilse Vervloesem, raadsleden;

Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, leden vast bureau;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Overzicht punten

Openbare zitting van 19 december 2023

 

1. Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

        Artikel 32 en 74 van het decreet over het lokaal bestuur.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 28 november 2023 goed.

 

Publicatiedatum: 31/01/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 19 december 2023

 

2. Samenwerkingsovereenkomst voor de inzet van een medewerker huurgids door Intergemeentelijk Opbouwwerk (IGO div)

 

Voorgeschiedenis

         Het Vast Bureau nam op 7 augustus 2023 kennis van het project huurgids van IGO en ging principieel akkoord om vanaf januari 2024, als proefproject voor de duur van één jaar een huurgids af te namen via IGO. Definitieve goedkeuring wordt opgenomen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

Feiten en context

         De sociale dienst krijgt steeds meer vragen van inwoners die op zoek zijn naar een woning.  De noden naar goede en betaalbare huisvesting stijgen systematisch in de regio.

         Sociaal Huis Rotselaar nam deel aan de bovenlokale dak- en thuislozentelling regio Leuven+ op 19 oktober 2023. In bijlage voegen wij de cijfergegevens van deze telling, hieruit blijkt de nood aan een huurgids.

         Bij de omgevingsanalyse inzake de Lokale Partnerschappen kwam huisvesting als hoge prioriteit naar boven in de regio.

         IGO ontving van de OCMW's verschillende signalen om een bovenlokaal aanbod te organiseren om deze nood in te vullen.

         IGO ontwikkelde het aanbod van de huurgids en rolde dit als proefproject uit in Aarschot. In Aarschot loopt dit project zeer goed en behaalt het sterke resultaten.

         Op 28 maart 2023 stelde het woonproject 'Wonen aan de Demer' dit aanbod voor aan het OCMW van Haacht en Herent. Ook Rotselaar werd gevraagd om aan te sluiten. In bijlage de presentatie van de huurgids.

         De ‘medewerker huurgids richt zich op daklozen en kwetsbare huurders die op zoek zijn naar een andere woning of dreigen hun woning te verliezen en neemt de volgende taken op:

         Een huurgids begeleidt en coacht verschillende doelgroepen in hun zoektocht naar een huurwoning. het takenpakket bestaat onder andere uit: aanvragen van een huurwaarborglening, ondersteunen bij het voeren van telefonische contacten, helpen bij afspraken, mee op huisbezoek gaan, inschrijven bij een sociale huisvestingsmaatschappij of sociaal verhuurkantoor, ...

         De huurgids werkt ondersteunend voor het lokaal bestuur waarbij de prioriteiten in onderling overleg kunnen bepaald worden: daklozen, procedure uithuiszetting, inwoners doorverwezen door het OCMW of het CAW, vluchtelingen, nieuwkomers ...

         De huurgids controleert huuradvertenties (EPC, huurprijs en kosten, woningkwaliteit) en ontwikkelt een netwerk van professionals, particuliere verhuurder en immokantoren. De huurgids leert de kneepjes van het vak en biedt ondersteuning vanaf bezichtiging tot ondertekening van het contract.

         Procedure: de inwoners kunnen zich op een gestructureerde manier aanmelden, de huurgids bepaalt een wegingsfactor van 1 tot 4 gaande van zelfredzaam tot niet-zelfredzaam. Nadien wordt dit dossier besproken met de sociale dienst en een stappenplan opgesteld waarbij de maatschappelijk werker de regie houdt over het dossier en de huurgids het luikje 'huisvesting' op zich neemt. Het hebben van een woning is immers de basis om verdere levensdomeinen aan te pakken. Nadien start het stappenplan met de cliënt en gebeurt er regelmatig terugkoppeling tussen de maatschappelijk werker en de huurgids.

         De huurgids is voornamelijk een actie binnen het lokaal sociaal beleid (welzijn) en biedt antwoorden op de nood binnen de sociale dienst. In die optiek werkt de huurgids als aanvulling van de sociale dienst.

         IGO zet een medewerker huurgids in a rato van 1,0 voltijds equivalent (VTE), verdeeld als volgt: 0,5 VTE voor Herent, 0,25 VTE voor Rotselaar en 0,25 VTE voor Haacht. Het betreft een medewerker op B-niveau.

         Eén medewerker huurgids met een voltijdse betrekking (VTE) kost 89.902,80 euro voor 2024 , als volgt uitgesplitst: 44.951,40 euro voor Herent, en tweemaal 22.475,70 euro voor Haacht en Rotselaar. De vermelde bedragen zijn uitgezonderd verplaatsingskosten.  De offerte is toegevoegd in de koppelingen.

         De uitvoering van de overeenkomst gaat in op 1 januari 2024 en loopt af op 31 december 2024. De overeenkomst kan – na grondige evaluatie en akkoord van alle partijen - verlengd worden en omgezet worden in een contract van onbepaalde duur. Dit contract van onbepaalde duur kan jaarlijks zes maanden voor het einde van het kalenderjaar opgezegd worden.

         De samenwerking zal kort opgevolgd en geëvalueerd worden door de medewerkers van de sociale dienst en het diensthoofd. Op geregelde tijdstippen is er overleg tussen de diensthoofden van de drie gemeenten. Er zal onmiddellijk gerapporteerd worden naar het vast bureau indien blijkt dat de samenwerking niet naar wens verloopt of niet de nodige resultaten opbrengt.

         De samenwerking tussen IGO en de drie OCMW's zijnde Haacht, Herent en Rotselaar of de gemeenten van het woonproject 'Wonen aan de Demer', staat beschreven in de samenwerkingsovereenkomst in bijlage.

 

Juridische gronden

         Hoofdstuk 1, artikel 1 van de Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie

         Het principieel akkoord van het vast bureau van 7 augustus 2023 tot deelname aan het project van de huurgids onder voorbehoud van goedkeuring van de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

         Het project wordt voorlopig afgebakend in tijd namelijk via een overeenkomst van bepaalde duur van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024, alleen verlengbaar na grondige evaluatie.

         De overeenkomst is opzegbaar vóór 31 december 2024 en nadien jaarlijks, uiterlijk zes maanden voor einde van het kalenderjaar.

 

Financiële gevolgen

Uitgave 2024

 

Algemene rekening: 6139999

Beleidsitem: 09000

Actieplan: 0804

Actie: 080401

Project: /

Subproject: /

Laatst goedgekeurd budget: 0 euro

Beschikbaar budget: 0 euro

Geraamd bedrag: 23.000 euro

 

Bedragen voorzien bij aanpassing meerjarenplan.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist in te stappen in het project huurgids van IGO als proefproject voor de duur van 1 jaar m.i.v. 1 januari 2024.

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst in bijlage voor de inzet van een medewerker huurgids bij IGO goed.

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn is akkoord met de offerte van IGO van 8 september 2023 zie bijlage in het kader van de huurgids.

 

Publicatiedatum: 31/01/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 19 december 2023

 

3. Herziening reglement ter bevordering van de toegang tot internet in het kader van het actieplan 'Iedereen Digitaal' van de Vlaamse Regering - goedkeuring

 

Feiten, context en argumentatie

         Op 15 juli 2022 keurde de Vlaamse Regering een nieuwe subsidie goed voor de (verdere) uitrol van het lokale e-inclusiebeleid door Vlaamse steden en gemeenten en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Deze subsidie kadert binnen het actieplan 'Iedereen Digitaal' dat onderdeel is van het relanceplan van de Vlaamse overheid.

         Lokale besturen kunnen met deze subsidie acties opzetten rond individuele toegang tot het internet voor kwetsbare groepen, de verdere uitrol van een overkoepelend e-inclusiebeleid en de verschillende deelaspecten van e-inclusie.

         Aan de gemeente Rotselaar wordt een subsidie van 31.414 euro toegekend voor acties die worden opgezet in 2023 en 2024, dus te verdelen over twee jaar.

         Deze acties zijn complementair aan het project digibank ELZ Leuven-Noord.

         Op 28 oktober 2022 werd bevestigd dat de subsidieaanvraag in het kader van de verdere uitrol van een lokaal e-inclusiebeleid werd goedgekeurd.

         De volgende actiepunten kaderen in de subsidieaanvraag:

         Actie 1: Lokaal bestuur Rotselaar wil de toegang tot internet voor al zijn inwoners verhogen door in te zetten op een betaalbaar (basis)internet
Een lokale communicatiecampagne opzetten om initiatieven voor betaalbaar internet (zoals Telenet Essential Internet) van providers te promoten en op die manier betaalbaar internet te verspreiden naar kwetsbare inwoners van Rotselaar. Kwetsbare burgers kunnen via de sociale dienst van het Sociaal huis een voucher ontvangen voor betaalbaar internet. Het Sociaal Huis kan ook tijdelijke financiële tussenkomst voor internettoegang voorzien voor de meest kwetsbare inwoners. De modaliteiten voor het bekomen van de voucher en / of tijdelijke financiële tussenkomst zullen uitgewerkt worden in een reglement van het Sociaal Huis. Dit alles aanvullend en complementair aan het digitaal hulpverleningstraject dat lokaal bestuur Rotselaar opzet met de digibank ELZ Leuven-Noord.

         Actie 2: Opzetten van een ondersteuningsnetwerk waar burgers terecht kunnen met digitale vragen.
Een zeer laagdrempelig ondersteuningspunt opzetten waar inwoners van Rotselaar terecht kunnen met digitale vragen. Dit wordt vorm gegeven door het ComputerCafé dat opgericht is door vrijwilligers. Zij willen hun doelgroep verruimen met speciale aandacht voor digitaal kwetsbare personen. Zij werken individueel of in een kleine groep; op locatie of online (via teamviewer). Op termijn kunnen vrijwilligers groeien tot digidokter. Dit is een extra ondersteuningspunt complementair aan de digibank met ELZ Leuven-Noord. Het ComputerCafé is een samenwerking met de bibliotheek van Rotselaar en maakt gebruik van de lokalen van de Mena, waar ook de bib gevestigd is.

         De subsidie dient voor het bevorderen van de toegang tot internet.

         De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 28 februari 2022 het Reglement ter bevordering van de toegang tot internet in het kader van het actieplan 'Iedereen Digitaal' van de Vlaamse Regering goed.

         Op 25 oktober 2023 is er 1515 euro uitgegeven aan facturen en is er 1300 euro voorzien om in 2023 uitbetaald te worden aan de vrijwilligers van het computercafé. Dit bedrag ligt dus nog ver onder het toegekende subsidiebedrag.

         Het goedgekeurde Reglement ter bevordering van de toegang tot internet in het kader van het actieplan 'Iedereen Digitaal' van de Vlaamse Regering dient vanaf 1 januari 2024 herzien te worden zodat we nog meer inzetten op het verkleinen van de digikloof. Artikel 3 § 1, artikel 3 §2 en artikel 5 werden gewijzigd, dit wordt verduidelijkt in de bijlagen.

 

Financiële gevolgen

 

Uitgave

Algemene rekening: 6481019

Beleidsitem: 090900

Actieplan: 0801

Actie: 080707

Project: /

Subproject: /

Laatst goedgekeurd budget: 0 euro

Beschikbaar budget: -1815 euro

Geraamd bedrag: 4000 euro (in 2023), saldo in 2024

 

Ontvangst

Algemene rekening: 7408405

Beleidsitem: 090900

Actieplan: 0801

Actie: 080707

Project: /

Subproject: /

Laatst goedgekeurd budget: 0 euro

Beschikbaar budget:

Geraamd bedrag: 5300 (in 2023), saldo in 2024

 

De subsidie voor de e-inclusie bedraagt 31.414 euro (voorschot van 25.131,20 reeds ontvangen op 11 januari 2023, saldo in 2024).
Bedragen voorzien bij aanpassing meerjarenplan.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de wijziging van het hierna volgend reglement ter bevordering van internettoegang goed:

 

Reglement ter bevordering van de toegang tot internet in het kader van het actieplan 'Iedereen Digitaal' van de Vlaamse regering.

 

Artikel 1-  Algemeen
 

§ 1. Dit reglement heeft als doel de meest kwetsbare inwoners te laten deelnemen aan de nieuwe informatie- en communicatietechnologie via een tijdelijke financiële tussenkomst voor internettoegang en een voucher waarmee burgers toegang kunnen krijgen tot een betaalbaar basisinternet zodat iedereen gelijke kansen krijgt in de digitale samenleving; dit kadert in het e-inclusiebeleid.

 

§ 2. De financiële tussenkomst wordt gefinancierd met middelen van de Vlaamse regering die aan ons ter beschikking worden gesteld als een subsidie om in te zetten op verschillende soorten acties in onze gemeente ter ondersteuning van de uitrol van het lokale e-inclusiebeleid.
 

Artikel 2 - Cumulatieve voorwaarden
 

§ 1. De doelgroep is in begeleiding bij het OCMW of wordt door het OCMW als behoeftig beschouwd en/of hun kwetsbare toestand kan worden aangetoond in het sociaal onderzoek van het OCMW in het kader van een aanvraag voor individuele steun.
 

§ 2. De financiële tussenkomst kan na voorlegging van facturen voor internettoegang op het thuisadres van de kwetsbare inwoner. (zowel thuisinternet als internet via smartphone komen in aanmerking)
 

§ 3. Het is de verantwoordelijkheid van de cliënt om de facturen te bezorgen aan de begeleidende maatschappelijk werker.
 

Artikel 3 - Financiële tussenkomst
 

§ 1. De financiële tussenkomst bedraagt maximum het bedrag van de ingediende factuur voor internet, maar in geval de factuur een ‘pack’ betreft wordt de tussenkomst beperkt tot 1/3de van de packprijs.

 

§ 2. De tussenkomst wordt toegekend vanaf de eerste van de maand van aanvraag tot maximaal 30 juni 2024 en / of tot uitputting van de middelen. Indien de subsidiemiddelen niet opgebruikt zijn in juni 2024 kan deze steun verlengd of toegekend worden na deze periode en tot uitputting van de middelen.

 

§ 3 . De financiële steun wordt op rekening van de cliënt(en) of aan derden betaald.
 

Artikel 4 - Procedure
 

§ 1. De financiële hulpvraag van cliënt(en) wordt op naam van de aanvrager (van het gezin) voorgelegd op datum van het eerstvolgend Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst en door hen beslist.

 

§ 2. De vraagt tot bekomen van een voucher om toegang te hebben tot betaalbaar basisinternet wordt door de sociale dienst beoordeeld en beslist.

 

Artikel 5 - Afsluitende bepalingen

 

Dit reglement wordt herzien vanaf 01/01/2024 en loopt tot 31/12/2024 en/of tot uitputting van de middelen.

 

Publicatiedatum: 31/01/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 19 december 2023

 

4. Aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (2023.01) van het gedeelte OCMW - vaststelling

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 december 2019

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het meerjarenplan 2020-2025 vast.

         Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 15 december 2020

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 (2020.01) vast voor het gedeelte OCMW Rotselaar.

         Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 december 2021

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 (2021.01) vast voor het gedeelte OCMW Rotselaar.

        Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 december 2022

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 (2022.01) vast voor het gedeelte OCMW Rotselaar.

         Raadscommissie Financiën van 12 december 2023

De commissie bespreekt de voorontwerpen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (2023.01) van het lokaal bestuur en het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar.

 

Feiten en context

        De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van het meerjarenplan. Nadat de raden zo het meerjarenplan elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

         De aanpassing van het meerjarenplan werd opgemaakt in samenwerking met de administratie en het bestuur. Alle diensten werkten hier aan mee.

         De aanpassing van het meerjarenplan bestaat uit 3 onderdelen:

         De aanpassingen van de strategische nota: de doelstellingen, actieplannen en acties, met een inhoudelijke toelichting per actie.

         De financiële nota bestaat uit de wettelijk opgelegde schema’s:

         het aangepast financieel doelstellingenplan (schema M1)

         de aangepaste staat van het financieel evenwicht (schema M2), met betrekking tot de evenwichtsvoorwaarden

         het aangepast overzicht van de kredieten (M3)

         De aangepaste toelichting bestaande uit:

         het overzicht van de ontvangsten en uitgaven naar functionele aard (T1)

         het overzicht van de ontvangsten en uitgaven naar economische aard (T2)

         de investeringsprojecten (T3)

         de evolutie van de financiële schulden (T4)

         de motivering van de wijzigingen van het meerjarenplan

         een opsomming van de financiële risico's

         de beschrijving van grondslagen en assumpties die gehanteerd werden voor de opmaak van het aangepaste meerjarenplan en de wijzigingen daarvan ten opzichte van het vorige beleidsrapport

         de verwijzing naar de documentatie

 

Juridische gronden

         Artikel 249 t.e.m. 257, 285 §1, 286 §1, 3° en 4°, 287 en 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen (BVR BBC).

         Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.

         Omzendbrief KB/ABB 2019/4 van 3 mei 2019 betreffende de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

         Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 betreffende de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

17 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Ilse Vervloesem

8 onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Ingrid Van Steenberge, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gunther Dereze en Maarten Mommaerts

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt haar deel van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (2023.01) vast, met infra vermelde financiële kerncijfers (financieel evenwicht).

 

Gemeente en OCMW:

 

Beschikbaar

budgettair resultaat

Autofinancieringsmarge

Gecorrigeerde

autofinancieringsmarge

2020 (JR)

6.099.814

910.978

1.163.597

2021 (JR)

5.092.145

1.335.888

1.689.746

2022 (JR)

3.534.311

788.316

1.259.074

2023

5.324.170

2.736.260

3.469.174

2024

3.301.122

534.623

1.054.035

2025

3.611.221

1.802.094

2.389.974

(2026)

4.660.404

2.335.952

3.192.669

 

Artikel 2:

Dit besluit wordt, samen met de bijlagen, in digitale vorm aan de toezichthoudende overheid overgemaakt.

 

Publicatiedatum: 31/01/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 19 december 2023

 

5. Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 31/01/2024