Noëlla D'hooghe Patrick Vervoort Ellen De Rijck Liesbet Serneels Jeroen Degent Dirk Claes Dirk Jacobs Piet De Bruyn An Craninckx Frans Vansteenbeeck Carine Goris Werner Mertens Jeroen Janssens Farida Tierens Ingrid Van Steenberge Stella Beckx Nico Lodewijks Bart De Vos Christel Hendrix Mia Van Cleynenbreugel Nele Demuynck Herwig Pierre Suzy Michiels Noëlla D'hooghe Patrick Vervoort Ellen De Rijck Liesbet Serneels Jeroen Degent Dirk Claes Dirk Jacobs Piet De Bruyn Frans Vansteenbeeck Carine Goris Werner Mertens Jeroen Janssens Farida Tierens Ingrid Van Steenberge Stella Beckx Nico Lodewijks Bart De Vos Christel Hendrix Mia Van Cleynenbreugel Nele Demuynck Herwig Pierre Suzy Michiels Werner Mertens Suzy Michiels Dirk Claes Patrick Vervoort Noëlla D'hooghe Jeroen Janssens Ellen De Rijck Piet De Bruyn Nico Lodewijks Frans Vansteenbeeck Christel Hendrix Herwig Pierre Nele Demuynck Dirk Jacobs Farida Tierens Jeroen Degent Mia Van Cleynenbreugel Ingrid Van Steenberge Bart De Vos Stella Beckx Liesbet Serneels Carine Goris aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Enig artikel:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 25 juni 2019 goed.
Noëlla D'hooghe Patrick Vervoort Ellen De Rijck Liesbet Serneels Jeroen Degent Dirk Claes Dirk Jacobs Piet De Bruyn An Craninckx Frans Vansteenbeeck Carine Goris Werner Mertens Jeroen Janssens Farida Tierens Ingrid Van Steenberge Jelle Wouters Stella Beckx Nico Lodewijks Bart De Vos Christel Hendrix Mia Van Cleynenbreugel Nele Demuynck Herwig Pierre Suzy Michiels Noëlla D'hooghe Patrick Vervoort Ellen De Rijck Liesbet Serneels Jeroen Degent Dirk Claes Dirk Jacobs Piet De Bruyn Frans Vansteenbeeck Carine Goris Werner Mertens Jeroen Janssens Farida Tierens Ingrid Van Steenberge Jelle Wouters Stella Beckx Nico Lodewijks Bart De Vos Christel Hendrix Mia Van Cleynenbreugel Nele Demuynck Herwig Pierre Suzy Michiels Nico Lodewijks Frans Vansteenbeeck Patrick Vervoort Bart De Vos Noëlla D'hooghe Piet De Bruyn Jeroen Janssens Carine Goris Farida Tierens Werner Mertens Jelle Wouters Jeroen Degent Dirk Claes Dirk Jacobs Nele Demuynck Suzy Michiels Liesbet Serneels Stella Beckx Herwig Pierre Ingrid Van Steenberge Christel Hendrix Ellen De Rijck Mia Van Cleynenbreugel aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 1:
Het OCMW van Rotselaar sluit met ingang van 1 juli 2019 een nieuwe overeenkomst voor onbepaalde duur af met de VZW MOBIEL tot samenwerking op het vlak van het aanbod van vervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking in onze gemeente, eenzijdig opzegbaar mits een opzegtermijn van 4 maanden.
Artikel 2:
Onderstaand ontwerp van samenwerkingsovereenkomst wordt goedgekeurd.
SAMENWERKINGSOVEREENKOMST INZAKE AANGEPAST VERVOER
Tussen
Het OCMW van Rotselaar, vertegenwoordigd door de heer Jelle Wouters, burgemeester, en mevrouw
An Craninckx, algemeen directeur, gevestigd te Provinciebaan 20, 3110 Rotselaar, ondernemingsnummer KBO 0212166120, hierna genoemd ‘de inschrijver’;
en
Leuven-Hageland Mobiel vzw, vertegenwoordigd door mevrouw Annelies Geelen, directeur, met maatschappelijke zetel te 3001 Heverlee, IJzerenmolenstraat 10, bus 2, ondernemingsnummer 0443.636.725, hierna genoemd ‘de dienstverlener’;
wordt overeengekomen wat volgt :
Artikel 1 – Voorwerp van de overeenkomst
De overeenkomst heeft betrekking op de organisatie van aangepast vervoer voor mensen die omwille van een beperking ernstige mobiliteitsproblemen hebben, in het bijzonder rolstoelgebruikers die afhankelijk zijn van aangepast vervoer en stappers die geen alternatief hebben. Het betreft vraagafhankelijk vervoer van gang tot gang, 7 dagen op 7, volgens de regels zoals omschreven in de gebruikersbrochure.
Artikel 2 – Doel van de samenwerking
De samenwerking heeft tot doel het aanbod van aangepast vervoer voor inwoners van Vlaams-Brabant te optimaliseren. Alle partijen beseffen dat een samenwerking op financieel en logistiek vlak noodzakelijk is voor de uitbouw van een cliëntgericht en financieel haalbaar aangepast vervoer voor mensen met een beperking. De samenwerking moet een daadwerkelijke meerwaarde bieden en erop gericht zijn de kansen van mensen met een beperking te vergroten door hen meer mobiliteit te geven. De partijen willen hiermee een bijdrage leveren aan het creëren van een aanbod voor personen met een mobiliteitsbeperking binnen het vervoer op maat binnen de basisbereikbaarheid.
Artikel 3 – Verbintenissen van de dienstverlener
Artikel 3.1 - Operationalisering
§1. De dienstverlener organiseert en coördineert het aangepast vervoer voor mensen met een beperking in de regio van de inschrijver. De dienstverlener zet hiervoor de nodige mensen en middelen in.
§2. De dienstverlener verbindt zich ertoe alle individuele aanvragen voor rolstoelvervoer die minstens 7 dagen vooraf gesteld worden, te zullen aannemen, behalve in geval van onvoorziene onderbezetting van chauffeurs of onvoldoende beschikbare voertuigen.
§3. De dienstverlener verbindt zich ertoe alle individuele aanvragen voor vast rolstoelvervoer (met dagelijkse, wekelijkse, … frequentie) die minstens 7 dagen voor het begin van de maand worden gesteld, te zullen aannemen voor de daaropvolgende maand, behalve in geval van onvoorziene onderbezetting van chauffeurs of onvoldoende beschikbare voertuigen.
Artikel 3.2 - Voertuigen
§1. De dienstverlener zet aangepaste voertuigen in voor het vervoer van rolstoelgebruikers in hun rolstoel. Die voertuigen voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.
§2. De voertuigen hebben strategisch gelegen standplaatsen van waaruit zij opereren. De inschrijver kan niet eisen dat het voertuig op zijn grondgebied gestationeerd wordt. De dienstverlener kan in functie van een optimale dienstverlening de standplaatsen te allen tijde wijzigen.
Artikel 3.3 - Personeel
§1. De aangeboden dienstverlening is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers en medewerkers die in toepassing van art. 60, §7 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW-wet) ter beschikking worden gesteld.
§2. De inschrijver draagt hieraan bij door personeel in toepassing van voormeld art. 60, §7 van de OCMW-wet, als chauffeur ter beschikking te stellen van de dienstverlener. De dienstverlener stelt voor de chauffeursfunctie een functiebeschrijving en gewenst profiel op, en stelt dit ter beschikking van de inschrijver, zodat deze gericht kandidaat-chauffeurs kan voorstellen aan de dienstverlener.
§3. Bij onderbrekingen in de beschikbaarheid van vrijwilligers en medewerkers die in toepassing van art. 60, §7 van de OCMW-wet ter beschikking kunnen worden gesteld, verzekert de dienstverlener de continuïteit van de dienstverlening tot maximaal vier weken.
Artikel 3.4 – Werkwijze bij toewijzing en uitvoering van ritten
§1. De afspraken betreft de vervoersgarantie gelden ongeacht of de vervoersvraag via de gebruiker komt of de MAV.
§2. Dispatching en coördinatie worden gecentraliseerd in de DAV-standplaats van de dienstverlener.
De dispatching organiseert en coördineert alle aangevraagde ritten. De dispatching onderneemt ook alle stappen die nodig zijn om een vervoersaanvraag vlot te laten verlopen.
Artikel 3.5 - Prijs van het vervoer
§1. Het vervoer gebeurt binnen de voorwaarden die aan de gebruikers worden bekendgemaakt via de bijgevoegde gebruikersbrochure.
§2. De in de bijgevoegde tariferingstabel vermelde prijzen gelden tot eind 2019 en zijn gekoppeld aan het decreet van 21 december 2012 tot compensatie van de openbaredienstverplichting tot het vervoer van personen met een handicap of een ernstig beperkte mobiliteit.
Een gewijzigd prijzenbeleid in het kader van het decreet basisbereikbaarheid is afhankelijk van de beslissingen van de vervoersregioraad.
Artikel 3.6 – Afbakening dienstverlening
§1. De dienstverlening verloopt volgens de wettelijke regelingen van de verschillende vervoersdiensten en rekening houdend met de beschikbaarheid van middelen en mankracht.
§2. De inschrijver is er zich van bewust dat omwille van capaciteitsbeperkingen mogelijks niet alle vervoersaanvragen kunnen worden opgelost.
§3. Indien de dienstverlener zelf geen oplossing kan aanbieden voor de vervoersvraag, engageert hij zich om de klant door te verwijzen naar de MAV.
Artikel 4 – Verbintenissen van de inschrijver
Artikel 4.1 – Financiering door de inschrijver
§1. De inschrijver verbindt zich ertoe € 0,19 per inwoner per jaar te betalen aan de dienstverlener voor de organisatie van aangepast vervoer op zijn grondgebied.
§2. De subsidies worden uitbetaald volgens de bepalingen van de gemeentelijke of OCMW-reglementering.
Artikel 4.2 – Verantwoordingsprocedure
§1. Met toepassing van de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen, wordt de in §2 en §3 vermelde regeling opgelegd.
§2. Ongeacht het toegekende subsidiebedrag:
1° wordt de subsidie aangewend voor het doel waarvoor ze werd toegekend;
2° worden volgende bewijsstukken bezorgd aan de inschrijver:
a)een kort evaluatieverslag;
b)een overzicht van het aantal effectief uitgevoerde ritten met aankomst of vertrek in de samenwerkende gemeente(n) en het aantal gereden beladen kilometers;
§3. Alle bewijsstukken moeten uiterlijk op 30 april van het jaar volgend op het jaar van toekenning van de subsidie ingediend worden bij de inschrijver.
Artikel 4.3 - Optionele vormen van ondersteuning door de inschrijver
§1. De inschrijver verbindt zich ertoe personeel ter beschikking te stellen van de dienstverlener met toepassing van art. 60, §7 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW-wet).
Artikel 5 - Bekendmaking aanbod
§1. Alle partijen verbinden zich ertoe alle medewerking te verlenen in de bekendmaking van het aanbod, zowel op regionaal als op provinciaal vlak.
§2. Logo’s van de inschrijver mogen in overleg worden gebruikt in folders, publicaties of op de website van de dienstverlener.
§3. De inschrijver maakt het aanbod bekend via folders, publicaties of website van de stad of gemeente.
§4. De dienstverlener stelt geactualiseerde folders, publicaties en informatie ter beschikking van de inschrijver.
§5. Alle partijen werken te allen tijde mee aan het informeren van de (potentiële) gebruikers van de dienstverlening.
Artikel 6 - Overleg
§1. Voor het welslagen van deze samenwerking en met het oog op een optimale dienstverlening, wordt tussen de partijen op structurele en constructieve wijze overleg gepleegd.
§2. Elke partij voorziet een vaste contactpersoon met kennis van het dossier voor dit overleg.
§3. Dit overleg vindt tijdens de duur van de overeenkomst jaarlijks minstens één keer plaats.
§4. Op initiatief van één van de partijen kan er een overleg worden georganiseerd.
§5. Conflicten worden in wederzijds overleg opgelost, zo niet wenden partijen zich tot de ter zake bevoegde rechtbank (overeenkomstig het Gerechtelijk Wetboek).
Artikel 7 - Algemeen
§1. Alle voornoemde afspraken zijn onderhevig aan voorschriften en reglementeringen vanwege hogere overheden of subsidiërende instanties.
§2. Alle partijen zijn ook gehouden aan het wederzijds informeren indien er veranderingen in reglementering of voorschriften van de hogere overheden in het vooruitzicht zijn of zich voordoen.
§3. Alle beslissingen of beleidskeuzen vanwege de hogere overheid worden onder de partijen meegedeeld.
Artikel 8 – Duur van de overeenkomst
§1. Deze overeenkomst treedt in werking op 1 juli 2019 en wordt op 31 december van elk jaar automatisch verlengd voor een periode van één jaar.
§2. De overeenkomst wordt beëindigd wanneer een hogere overheid beslist om in functie van de basisbereikbaarheid de subsidies voor het aangepast vervoer voor personen met een mobiliteitsbeperking te verminderen of af te schaffen waardoor de dienstverlener gedwongen wordt maatregelen te nemen voor het verminderen van haar activiteit en van kosten, tenzij de inschrijver bereid is de bijkomende kosten te haren laste te nemen.
§3. Elke contracterende partij kan deze overeenkomst eenzijdig beëindigen per aangetekende brief, zonder schadevergoeding, doch mits inachtneming van een opzegtermijn van vier maanden.
Opgemaakt in 2 exemplaren, waarvan elke contracterende partij erkent één door alle partijen ondertekend exemplaar te hebben ontvangen.
Noëlla D'hooghe Patrick Vervoort Ellen De Rijck Liesbet Serneels Jeroen Degent Dirk Claes Dirk Jacobs Piet De Bruyn An Craninckx Frans Vansteenbeeck Carine Goris Werner Mertens Jeroen Janssens Farida Tierens Ingrid Van Steenberge Jelle Wouters Stella Beckx Nico Lodewijks Bart De Vos Christel Hendrix Mia Van Cleynenbreugel Nele Demuynck Herwig Pierre Suzy Michiels Noëlla D'hooghe Patrick Vervoort Ellen De Rijck Liesbet Serneels Jeroen Degent Dirk Claes Dirk Jacobs Piet De Bruyn Frans Vansteenbeeck Carine Goris Werner Mertens Jeroen Janssens Farida Tierens Ingrid Van Steenberge Jelle Wouters Stella Beckx Nico Lodewijks Bart De Vos Christel Hendrix Mia Van Cleynenbreugel Nele Demuynck Herwig Pierre Suzy Michiels Werner Mertens Suzy Michiels Herwig Pierre Nele Demuynck Jelle Wouters Dirk Jacobs Mia Van Cleynenbreugel Ellen De Rijck Christel Hendrix Patrick Vervoort Stella Beckx Jeroen Degent Noëlla D'hooghe Bart De Vos Ingrid Van Steenberge Carine Goris Jeroen Janssens Farida Tierens Dirk Claes Piet De Bruyn Frans Vansteenbeeck Liesbet Serneels Nico Lodewijks aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Enig artikel:
De Raad voor maatschappelijk welzijn keurt onderstaande samenwerkingsovereenkomst goed:
1.Algemeen
De Dienst Ondersteuningsplan (DOP) Vlaams-Brabant en Brussel vzw (DOP-VBB vzw) is een onafhankelijke, intersectorale dienst die mensen met een (vermoeden van) handicap helpt om hun eigen leven uit te bouwen. Met de persoon en zijn omgeving wordt uitgezocht wat zijn vragen zijn, welke ondersteuning hij nodig heeft en wie die kan bieden. Concrete afspraken hieromtrent resulteren in een ondersteuningsplan waar hij verder mee aan de slag kan. Om de toegang tot onze dienstverlening te verbreden, willen wij als Dienst Ondersteuningsplan Vlaams-Brabant en Brussel vzw een ruim netwerk van laagdrempelige contactpunten tot stand brengen. Dit door een partnerschap aan te gaan met organisaties en eerstelijnsdiensten die lokaal verankerd zijn.
Een DOP-contactpunt is een lokale afdeling van een organisatie of eerstelijnsdienst waar er actieve doorverwijzingen ten aanzien van DOP-VBB vzw kunnen plaatsvinden en / of waar er begeleidingsgesprekken van DOP-VBB vzw kunnen plaatsvinden. Dit kan op volgende manieren tot stand komen:
De cliënt klopt aan bij de onthaalmedewerker of dienstverlener, waarna de dienst de cliënt informeert over de werking van DOP-VBB vzw aan de hand van de folder. Indien de cliënt akkoord gaat, vult de medewerker het aanvraagformulier in en zorgt voor een warme doorverwijzing naar DOP-VBB vzw.
De dienst doet beroep op een medewerker van DOP-VBB vzw die na afspraak de cliënt ontmoet in een gespreksruimte op de dienst. Het is ook mogelijk dat het initiatief uitgaat van de DOP-medewerker. Die stelt in dat geval de vraag om een gesprek te laten plaatsvinden in de gespreksruimte van het DOP-contactpunt. Het gaat hierbij om een locatie waar de DOP-medewerker de cliënt effectief kan ontvangen en onafhankelijk kan werken. Het contactpunt stelt zijn accommodatie gratis ter beschikking.
2.Samenwerkingsovereenkomst
Tussen
Naam organisatie, vertegenwoordigd door naam, functie
en
Dienst Ondersteuningsplan Vlaams-Brabant en Brussel vzw, vertegenwoordigd door Helga Janssen, directeur
wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten waarbij bovenvermelde partner zich engageert om als contactpunt te fungeren voor de Dienst Ondersteuningsplan Vlaams-Brabant en Brussel vzw
Adres van contactpunt:
Naam van contactpersoon:
Telefoon contactpersoon:
E-mail contactpersoon:
2.1.Afspraken
De betrokken dienst/organisatie verklaart hierbij zich te houden aan volgende afspraken om te kunnen fungeren als contactpunt voor DOP-VBB vzw.
Actieve en warme verwijsfunctie:
-Bij minimaal één medewerker van het DOP-contactpunt is er voldoende basiskennis over de werking en de ondersteuningsmogelijkheden vanuit DOP-VBB vzw.
-Het contactpunt faciliteert de cliënt in het vinden van de weg naar DOP-VBB vzw: de cliënt krijgt informatie over de inhoud en werking van DOP-VBB vzw. In een minimum aantal stappen komt de cliënt via het contactpunt terecht bij de regionale DOP-medewerker.
-Indien zinvol of gewenst kan de medewerker van het contactpunt bij het eerste contact aanwezig zijn.
-Op regelmatige basis kunnen mogelijke doorverwijzingen besproken worden met de DOP-medewerker.
Respecteren van neutrale en onafhankelijke werking van DOP-VBB vzw:
-Het contactpunt garandeert dat de DOP-medewerker zijn opdracht ongebonden kan uitvoeren als onafhankelijke en neutrale procesbegeleider: de DOP-medewerkers staan los van elk specifiek aanbod, DOP-VBB vzw is als organisatie onafhankelijk en levensbeschouwelijk neutraal.
Gratis gebruik:
-De dienstverlening van DOP-VBB vzw is volledig gratis voor de cliënten. Indien er een gespreksruimte ter beschikking gesteld wordt, is dit vrij van kosten voor DOP-VBB vzw of de cliënt.
-DOP-VBB vzw voorziet zelf in telefoon en computer.
Betrouwbaar:
-Het contactpunt en de DOP-medewerkers gaan steeds vertrouwelijk om met cliëntgegevens. Er wordt geen informatie doorgegeven als de cliënt hier niet van op de hoogte is. De personeelsleden van het contactpunt en de DOP-medewerkers zijn gebonden door het gedeeld beroepsgeheim.
-Indien er een gespreksruimte ter beschikking gesteld wordt, gaat het om een afgezonderde ruimte zodat de privacy van de cliënt verzekerd is.
DOP-VBB vzw engageert zich ten aanzien van het contactpunt voor:
-Het beschikbaar stellen van informatie betreffende de werking van DOP-VBB vzw zoals folders, handleiding voor doorverwijzers,…
-Bij de aanvang van de samenwerking een korte vorming te voorzien voor de medewerker(s) van het DOP-contactpunt.
-Een snelle doorverwijzing mogelijk te maken door een efficiënte doorverwijsprocedure uit te werken.
-De samenwerking op het terrein te versterken door een regelmatig contact van de regionale DOP-medewerker met het contactpunt.
2.2.Voorwaarden contactpunt
Het contactpunt is intersectoraal ingebed, wat zichtbaar is in één of meerdere van volgende elementen (aanduiden wat van toepassing is):
Contactpunt kent een belangrijke samenwerking met minimaal één organisatie buiten de eigen sector (intersectorale samenwerking).
Contactpunt erkent het principe van ‘inclusief denken’ en het ‘burgerschapsmodel’.
Contactpunt heeft linken met netwerk- en buurtgerichte werking en/of lokale initiatieven.
Contactpunt maakt deel uit van regionaal cliëntoverleg (o.a. netwerk IJH, SEL, Regionale Welzijnsraad).
Het contactpunt is voldoende bekend (aanduiden wat van toepassing is):
Contactpunt is lokaal verankerd en voldoende bekend.
Contactpunt bevordert de bekendmaking van DOP-VBB vzw door het ter plaatse voorzien van folders, affiches, bekendmaking in eigen tijdschrift of ledenblad,…
Contactpunt mag vermeld worden op de website van DOP-VBB vzw.
Het contactpunt is bereikbaar en toegankelijk, wat zichtbaar is door één of meerdere van volgende elementen (aanduiden wat van toepassing is):
Contactpunt is bereikbaar met openbaar vervoer.
Contactpunt is informatief en sociaal toegankelijk: taalgebruik en informatie is begrijpbaar.
Contactpunt voorziet een loket/onthaalfunctie.
2.3.Bijkomende troeven/specialisaties contactpunt (aanduiden wat van toepassing is):
Er wordt een gespreksruimte ter beschikking gesteld volgens de afspraken, zoals vermeld onder punt 2.4.
Contactpunt is rolstoeltoegankelijk.
Contactpunt is toegankelijk voor personen met een visuele beperking.
Contactpunt is toegankelijk voor personen met een auditieve beperking (kennis van
Vlaamse Gebarentaal).
Contactpunt is gericht op kinderen met een (vermoeden van) handicap.
Contactpunt is gericht op volwassenen met een (vermoeden van) handicap.
2.4.Bijlage
Het contactpunt voegt in bijlage een document toe rond bereikbaarheid en werkafspraken, eventueel aangevuld met een intern huishoudelijk reglement. Deze bijlage maakt integraal deel uit van deze samenwerkingsovereenkomst.
2.5.Verzekerbaarheid:
DOP-VBB vzw heeft wat betreft het gebruik van contactpunten door de DOP-medewerkers een polis Arbeidsongevallen en een polis Burgerlijke Aansprakelijkheid afgesloten.
De dienst/organisatie die als DOP-contactpunt fungeert, verklaart bij deze afstand te doen van verhaal voor elke vorm van schade die zou worden toegebracht door de DOP-medewerkers, ongeacht de oorzaak, behalve bij opzettelijk toegebrachte schade. Tevens engageert de organisatie zich om deze afstand van verhaal op te nemen in de Brandpolis die zijzelf heeft onderschreven voor de lokalen die gebruikt worden.
2.6.Evaluatie:
Deze samenwerkingsovereenkomst gaat in op……………………………. Beide partijen streven naar een betere dienstverlening voor mensen met een (vermoeden van) handicap. Daartoe wordt deze samenwerkingsovereenkomst in overleg tussen beide partijen een eerste maal inhoudelijk en praktisch geëvalueerd, op basis van de gemaakt afspraken binnen de 2 jaar. Vervolgens wordt tussen beide partijen afgesproken dat er minstens om de 2 jaar een evaluatie volgt.
2.7.Beëindiging
Beide partijen kunnen deze overeenkomst beëindigen mits een schriftelijke melding aan de andere partij. De samenwerkingsovereenkomst kan eenzijdig beëindigd worden door de Dienst Ondersteuningsplan Vlaams-Brabant en Brussel vzw indien vastgesteld wordt dat niet voldaan wordt aan de afspraken of indien de subsidiërende overheid (VAPH) bijkomende voorwaarden oplegt die niet kunnen vervuld worden door het contactpunt.
Ondertekening
Datum, en plaats
Voor het contactpunt:voor de Dienst Ondersteuningsplan Vlaams Brabant en Brussel vzw:
Naam:Helga Janssen
Functie:Directeur
Handtekening:……………………………………..………………………………………….
Praktische beschikbaarheid en afspraken:
Hieronder wordt door het contactpunt concreet aangegeven wanneer het bureel of de gespreksruimte beschikbaar is voor de DOP-medewerker.
wekelijks beschikbaar op vast dagdeel. Specifieer: …………………………………………………………………
tweewekelijks beschikbaar op vast dagdeel. Specifieer: ………………………………………………………………..
driewekelijks beschikbaar op vast dagdeel. Specifieer:…………………………………………………………………..
maandelijks beschikbaar op vast dagdeel. Specifieer: ……………………………………………………………………
vlot beschikbaar mits telefonische afspraak of e-mail. Vul hierbij de gegevens in van de
contactpersoon en/of concrete afspraken: …………………………………………………..……………………
het contactpunt is eveneens beschikbaar na de kantooruren. Vul hier in op welke avond(en):
……………………………………………………………………
Adresgegevens DOP-contactpuntContactpersoon DOP-contactpuntE-mail adres contactpersoon Telefoonnummer contactpersoon
Noëlla D'hooghe Patrick Vervoort Ellen De Rijck Liesbet Serneels Jeroen Degent Dirk Claes Dirk Jacobs Piet De Bruyn An Craninckx Frans Vansteenbeeck Carine Goris Werner Mertens Jeroen Janssens Farida Tierens Ingrid Van Steenberge Jelle Wouters Stella Beckx Nico Lodewijks Bart De Vos Christel Hendrix Mia Van Cleynenbreugel Nele Demuynck Herwig Pierre Suzy Michiels Noëlla D'hooghe Patrick Vervoort Ellen De Rijck Liesbet Serneels Jeroen Degent Dirk Claes Dirk Jacobs Piet De Bruyn Frans Vansteenbeeck Carine Goris Werner Mertens Jeroen Janssens Farida Tierens Ingrid Van Steenberge Jelle Wouters Stella Beckx Nico Lodewijks Bart De Vos Christel Hendrix Mia Van Cleynenbreugel Nele Demuynck Herwig Pierre Suzy Michiels Werner Mertens Mia Van Cleynenbreugel Stella Beckx Patrick Vervoort Bart De Vos Nico Lodewijks Jelle Wouters Ellen De Rijck Noëlla D'hooghe Nele Demuynck Christel Hendrix Dirk Jacobs Suzy Michiels Frans Vansteenbeeck Carine Goris Piet De Bruyn Dirk Claes Farida Tierens Jeroen Degent Jeroen Janssens Herwig Pierre Ingrid Van Steenberge Liesbet Serneels aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 6 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 1:
De jaarrekening van het OCMW Rotselaar wordt voor het jaar 2018 als volgt vastgesteld:
Autofinancieringsmarge: € 231.913
Resultaat op kasbasis: € 1.560.681
De jaarrekening 2018 van het OCMW Rotselaar maakt integraal deel uit van dit besluit (als bijlage).
Artikel 2:
Dit besluit wordt, samen met de bijlage, aan de toezichthoudende overheid overgemaakt.
Noëlla D'hooghe Patrick Vervoort Ellen De Rijck Liesbet Serneels Jeroen Degent Dirk Claes Dirk Jacobs Piet De Bruyn An Craninckx Frans Vansteenbeeck Carine Goris Werner Mertens Jeroen Janssens Farida Tierens Ingrid Van Steenberge Jelle Wouters Stella Beckx Nico Lodewijks Bart De Vos Christel Hendrix Mia Van Cleynenbreugel Nele Demuynck Herwig Pierre Suzy Michiels Noëlla D'hooghe Patrick Vervoort Ellen De Rijck Liesbet Serneels Jeroen Degent Dirk Claes Dirk Jacobs Piet De Bruyn Frans Vansteenbeeck Carine Goris Werner Mertens Jeroen Janssens Farida Tierens Ingrid Van Steenberge Jelle Wouters Stella Beckx Nico Lodewijks Bart De Vos Christel Hendrix Mia Van Cleynenbreugel Nele Demuynck Herwig Pierre Suzy Michiels Piet De Bruyn Suzy Michiels Dirk Jacobs Carine Goris Mia Van Cleynenbreugel Nele Demuynck Werner Mertens Noëlla D'hooghe Frans Vansteenbeeck Dirk Claes Jelle Wouters Ellen De Rijck Bart De Vos Patrick Vervoort Jeroen Janssens Farida Tierens Ingrid Van Steenberge Nico Lodewijks Jeroen Degent Christel Hendrix Stella Beckx Liesbet Serneels Herwig Pierre aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 6 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Artikel 1:
De budgetwijziging 2019/1 van het OCMW Rotselaar wordt als volgt vastgesteld:
Resultaat op kasbasis:€ 1.213.549
Autofinancieringsmarge: € -129.328
De budgetwijziging 2019/1 van het OCMW Rotselaar maakt integraal deel uit van dit besluit (als bijlage)
Artikel 2:
Dit besluit wordt, samen met de bijlage, aan de toezichthoudende overheid overgemaakt.
Noëlla D'hooghe Patrick Vervoort Ellen De Rijck Liesbet Serneels Jeroen Degent Dirk Claes Dirk Jacobs Piet De Bruyn An Craninckx Frans Vansteenbeeck Carine Goris Werner Mertens Jeroen Janssens Farida Tierens Ingrid Van Steenberge Jelle Wouters Stella Beckx Nico Lodewijks Bart De Vos Christel Hendrix Mia Van Cleynenbreugel Nele Demuynck Herwig Pierre Suzy Michiels Noëlla D'hooghe Patrick Vervoort Ellen De Rijck Liesbet Serneels Jeroen Degent Dirk Claes Dirk Jacobs Piet De Bruyn Frans Vansteenbeeck Carine Goris Werner Mertens Jeroen Janssens Farida Tierens Ingrid Van Steenberge Jelle Wouters Stella Beckx Nico Lodewijks Bart De Vos Christel Hendrix Mia Van Cleynenbreugel Nele Demuynck Herwig Pierre Suzy Michiels Werner Mertens Bart De Vos Dirk Claes Jeroen Degent Nico Lodewijks Noëlla D'hooghe Farida Tierens Nele Demuynck Herwig Pierre Stella Beckx Liesbet Serneels Jelle Wouters Ellen De Rijck Piet De Bruyn Dirk Jacobs Suzy Michiels Mia Van Cleynenbreugel Frans Vansteenbeeck Patrick Vervoort Jeroen Janssens Carine Goris Ingrid Van Steenberge Christel Hendrix aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Enig artikel:
De vertegenwoordiger van het OCMW in de bijzondere algemene vergadering van Interleuven van 11 september 2019 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.