Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 29 juni 2021

Om 20u00 tot 21u00

 

Aanwezig:

Bart De Vos, voorzitter;

Jelle Wouters, voorzitter vast bureau;

Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, raadsleden;

Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, leden vast bureau;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Herwig Pierre, Ingrid Van Steenberge, Heidi Pittomvils, raadsleden;

Vanaf punt 3 verlaat raadslid Christel Hendrix de zitting.

Vanaf punt 4 vervoegt raadslid Christel Hendrix de zitting.

Vanaf punt 6 vervoegt raadslid Ilse Michiels de zitting.

Overzicht punten

Openbare zitting van 29 juni 2021

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 32 en 74 van het decreet over het lokaal bestuur

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 25 mei 2021 goed.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 juni 2021

 

Rechtspositieregeling voor het personeel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn - vaststelling

 

Voorgeschiedenis

          De rechtspositieregeling van het OCMW-personeel, na aanpassingen door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 21 juni 2012, 20 december 2012, 24 april 2014 en 23 november 2017.

          Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 mei 2019

De raad bepaalt de verschillende vormen van uitzendarbeid

          Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 december 2019

Bij wijze van voorafname aan een grondigere herziening van de rechtspositieregeling keurt de raad voor maatschappelijk welzijn een aantal wijzigingen goed om de rechtspositieregeling te vereenvoudigen en om de aanstelling van nieuwe medewerkers aantrekkelijker te maken.

          Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 december 2019

De raad keurt de verhoging van de tweede pensioenpijler naar 3% voor het contractueel personeel goed.

          Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 april 2020

De raad keurt het arbeidsreglement voor het gemeente- en OCMW-personeel goed.

          Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 september 2020

De raad keurt de uitvoering van het sectoraal akkoord 2020 betreffende de koopkrachtverhoging goed. Dit betreft de verhoging van het bedrag van de maaltijdcheques en de toekenning van ecocheques.

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 augustus 2020

Aanstelling van CC Consult en Jurplus via Poolstok om de herziening van de rechtspositieregeling te begeleiden.

          Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2021

De gemeenteraad stelt de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vast.

 

Feiten en context

          Door de integratie van gemeente en openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn is de opmaak van één, geïntegreerde rechtspositieregeling voor het gemeente- en OCMW-personeel verplicht.

 

Juridische gronden

          Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

          Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

          Besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneels en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

Dit besluit regelt de minimale voorwaarden voor de lokale rechtspositieregeling.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 186

§1  De gemeenteraad stelt de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel vast.

De rechtspositieregeling van het gemeentepersoneels is van rechtswege van toepassing op de personeelsleden van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient en die een betrekking bekleden die ook bestaat bij de gemeente.

§2 De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling vast voor:

a)      het specifiek personeel, waaronder wordt verstaan het personeel dat een betrekking bekleedt die niet bestaat in de gemeente die het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bedient;

b)      de maatschappelijk werker, vermeld in artikel 183, § 1 van het decreet lokaal bestuur;

c)       het voltallige personeel van de verzorgende, verplegende en dienstverlenende instellingen en diensten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, waarvan de werking gebaseerd is op federale of gewestelijke financiering met bijbehorende werkings- en erkenningsregels en voor het voltallige personeel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat ingezet wordt voor activiteiten die hoofdzakelijk verricht worden in mededinging met andere marktdeelnemers.

§3 De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling voor het personeel,                              vermeld in paragraaf 2, a) en b), vast door overname van de overeenkomstige bepalingen uit                             de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeente die door het openbaar centrum                             voor maatschappelijk welzijn wordt bediend en rekening houdend met de door de Vlaamse                             Regering vastgestelde minimale voorwaarden.

§ 4. Voor het personeel, vermeld in paragraaf 2, c), kan de raad voor maatschappelijk welzijn op                             gemotiveerde wijze afwijken van de rechtspositieregelingen vermeld in paragraaf 1 en 3. De                             mogelijkheid tot gemotiveerde afwijking geldt niet voor de bezoldiging van de personeelsleden               en de salarisschalen die van toepassing zijn, rekening houdend met onder meer de gestelde                             bekwaamheidsvereisten en functievereisten.

 

Adviezen

          Het gemotiveerd protocol van niet-akkoord van het bijzonder onderhandelingscomité van 4 mei 2021 over het ontwerp van rechtspositieregeling.

 

Argumentatie

          Na het geïntegreerde meerjarenplan, het eengemaakte arbeidsreglement en het eengemaakte organogram met personeelsplan, is dit een volgende realisatie in het kader van de integratie gemeente – OCMW Rotselaar.

          Samen met het arbeidsreglement en het organogram is de rechtspositieregeling een belangrijk instrument in de uitbouw van een hedendaags personeelsbeleid.

          Als lokaal bestuur profileert Rotselaar zich in de huidige concurrentiële arbeidsmarkt als een aantrekkelijke werkgever, zodat ze competente medewerkers kan aantrekken en houden. Dit realiseert ze door de vernieuwing van het arbeidsreglement, het organogram en nu ook de rechtspositieregeling. Op deze manier bouwt het bestuur verder aan een professionele organisatie, ten dienste van de inwoners.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de rechtspositieregeling voor het personeel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn goed zoals in bijlage.

Artikel 2:

Dit besluit heft alle voorgaande besluiten betreffende de rechtspositieregeling voor het personeel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn op.

Artikel 3:

Dit besluit treedt in werking vanaf 1 juli 2021, tenzij anders bepaald.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 juni 2021

 

Personeel - Reglement structureel telewerk (bijlage bij het arbeidsreglement) - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 april 2020

De raad keurt het arbeidsreglement voor het OCMW-personeel goed.

 

Feiten en context

          Ten gevolge van de coronapandemie en de verplichting om maximaal te telewerken, is in ons bestuur het telewerk versneld ingevoerd en is de organisatie aangepast om telewerken mogelijk te maken.

          Tijdens de coronaperiode hebben we de nodige ervaring opgedaan en de voor- en nadelen van telewerken ondervonden.

 

Juridische gronden

          Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.

          Wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.

          Europese raamovereenkomst van 16 juli 2002 over telewerken.

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet van 21 december 2018 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken, waarin telewerk erkend wordt in de wetgeving arbeidsongevallen in de publieke sector (Wet 3 juli 1967).

 

Adviezen

          Gemotiveerd positief advies van de representatieve vakorganisaties naar aanleiding van het hoog overlegcomité van 4 mei 2021.

 

Argumentatie

          Het lokaal bestuur Rotselaar profileert zich als aantrekkelijke werkgever. Eén van de doelstellingen in dit kader is zorgen voor een werkbaar evenwicht tussen het leveren van kwaliteitsvolle en klantvriendelijke dienstverlening aan de inwoners enerzijds en vrijheid en flexibiliteit voor de medewerkers om werk en privé zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen anderzijds.

          De mogelijkheid om te telewerken is een aangeboden faciliteit die past in deze visie.

          Gebruik makend van de ervaringen op vlak van telewerken tijdens de coronapandemie is het een logische volgende stap om de mogelijkheid tot structureel telewerken te verankeren in de organisatie, op maat van de organisatie.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

20stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt onderstaand reglement betreffende het structureel telewerk goed als bijlage 7 bij het arbeidsreglement, goedgekeurd in zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 april 2020.

 

Artikel 1 - Definitie

 

Onder ‘structureel telewerk’ verstaan we: een vorm van organisatie en/of uitvoering van het werk waarin, met gebruikmaking van informatietechnologie, werkzaamheden die ook op de standplaats zouden kunnen worden uitgevoerd, structureel en op niet-incidentele basis op een andere locatie worden uitgevoerd.

Structurele telewerkers werken op regelmatig basis een bepaalde tijd op een andere locatie dan de gewone standplaats.

 

Artikel 2 – Algemene principes

 

Het uitgangspunt van telewerken is wederzijds vertrouwen tussen personeelslid en leidinggevende. Telewerk moet een meerwaarde voor het werk inhouden en het comfort van het personeelslid bevorderen.

Telewerk gebeurt steeds op basis van vrijwilligheid, zowel van de leidinggevende als van het personeelslid. Elke partij kan eenzijdig een einde maken aan het telewerk.

Het feit van het organiseren van telewerk in een dienst, creëert voor het bestuur geen enkele verplichting om aan alle personeelsleden van deze dienst toe te laten hiervan gebruik te maken.

 

Artikel 3 – Wie kan telewerken?

 

Personeelsleden van wie het takenpakket geschikt is om van op afstand uitgevoerd te worden en die ten minste 4/5de werken, kunnen maximum 1 dag per week aan structureel telewerk doen.

 

De dag van de week waarop men gewoonlijk telewerkt, kan nooit beschouwd worden als een verworven recht.

 

 

Artikel 4 - Aanvraag

 

De afspraken rond structureel telewerk worden vastgelegd in een addendum aan de arbeidsovereenkomst of via een bindende nota “individuele afspraken structureel telewerk” (zie verder).

Het personeelslid dat structureel telewerk wenst te verrichten, dient via een formulier een gemotiveerde aanvraag in bij de leidinggevende. Structureel telewerk kan mits gunstig advies van de leidinggevende en goedkeuring van de algemeen directeur.

 

Artikel 5 - Plaats

 

Het structureel telewerk wordt uitgevoerd op het thuisadres van het personeelslid of op een andere door hem/haar gekozen plaats, die geschikt is voor het uitvoeren van telewerk. Het personeelslid dient zijn leidinggevende/diensthoofd duidelijk bij de aanvraag te vermelden op welke plaats het telewerk uitgevoerd zal worden. Uitzonderlijk kan hiervan afgeweken worden mits goedkeuring van de leidinggevende.

 

Artikel 6 - Registratie

 

De telewerker organiseert zelf zijn werk binnen het kader van zijn normale arbeidsduur (in voorkomend geval binnen de grenzen van de glijdende werktijd) zoals bepaald in het arbeidsreglement, rekening houdend met de wet van 14 december 2000 tot vaststelling van sommige aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in de openbare sector en met de bepalingen in de schriftelijke overeenkomst of de bindende nota tussen de telewerker en het bestuur.

De telewerker registreert de werktijd via het tijdsregistratiesysteem.

 

Artikel 7 - Middelen

 

Het personeelslid krijgt een laptop met muis en een headset ter beschikking.

Het personeelslid dient zelf in te staan of te zorgen voor een goede internetverbinding.

 

Artikel 8 - Rechten en plichten van de telewerker en het bestuur

 

De telewerker verbindt er zich toe de regels met betrekking tot de privacy strikt te respecteren.

Tijdens het telewerk dient het personeelslid bereikbaar te zijn tijdens de afgesproken periodes.

Er worden duidelijke afspraken gemaakt met de leidinggevende en met de personeelsleden van de dienst over de bereikbaarheid van de telewerker. De bereikbaarheidstijden van de dienst mogen niet in het gedrang komen door telewerk. De permanentie van de dienst kan niet worden verzorgd door de telewerker.

De telewerker verbindt er zich toe om naar de bedrijfslocatie te komen op dagen dat hij normaal telewerkt indien dit omwille van organisatorische redenen noodzakelijk is.

 

Het personeelslid dat aan structureel telewerk doet, rapporteert hierover aan zijn leidinggevende telkens op het einde van de thuis gewerkte dag.

 

Het personeelslid dient zorgvuldig om te gaan met de hem ter beschikking gestelde apparatuur.

Het personeelslid is verplicht het bestuur onmiddellijk op de hoogte te brengen van een defect aan de door hem gebruikte apparatuur of van een geval van overmacht waardoor hij het werk niet kan verrichten. In voorgenoemd geval zal het personeelslid verplicht zijn om het werk op de gebruikelijke standplaats te verrichten.

 

 

INDIVIDUELE AFSPRAKEN / BIJLAGE ARBEIDSOVEREENKOMST STRUCTUREEL TELEWERK

 

Tussen lokaal bestuur Rotselaar, Provinciebaan 20, 3110 Rotselaar, vertegenwoordigd door Jelle Wouters, burgemeester en An Craninckx, algemeen directeur, hierna bestuur genoemd, enerzijds

en

[voornaam en naam personeelslid]

[rijksregisternummer]

[adres]

hierna personeelslid genoemd, anderzijds,

wordt overeengekomen wat volgt:

 

Artikel 1 - Telewerk

 

Mits de voorafgaande goedkeuring van de algemeen directeur, biedt het bestuur het personeelslid de mogelijkheid om te telewerken. In deze bindende nota/deze bijlage bij de arbeidsovereenkomst worden de voorwaarden en modaliteiten van dit telewerk uiteengezet, om ervoor te zorgen dat deze regeling duidelijk is voor zowel het bestuur als het personeelslid.

Telewerk is altijd op vrijwillige basis . Elke partij kan bijgevolg eenzijdig een einde maken aan het telewerk.

Partijen komen overeen dat het personeelslid, met ingang van [datum], zijn/haar werk vanuit [zijn/haar woonplaats / een andere door het personeelslid gekozen plaats] zal uitoefenen naar rato van één dag per week op [specifieer de dag van de week].

Het takenpakket wordt afgesproken met de leidinggevende.

De telewerker organiseert zelf zijn werk binnen het kader van zijn normale arbeidsduur (in voorkomend geval binnen de grenzen van de glijdende werktijd) en registreert de werktijd via het tijdsregistratiesysteem.

 

Artikel 2 - Bereikbaarheid van het personeelslid

 

Op de dagen dat telewerk wordt verricht, zal het personeelslid [minstens tussen [uur] en [uur] bereikbaar zijn via e-mail, telefoon en videoconferentie.

Het personeelslid wordt verwacht fysiek aanwezig te zijn bij verplichte vergaderingen, met inbegrip van alle personeelsvergaderingen, afdelingsvergaderingen/teamvergaderingen, vergaderingen met externen, enz., tenzij het bestuur het personeelslid toelaat om op afstand deel te nemen aan de vergadering.

Indien de fysieke aanwezigheid van het personeelslid noodzakelijk is, heft dit het telewerk op. Het personeelslid zal minstens voor het betrokken dagdeel aanwezig zijn op de werkvloer.

In geval van panne of overmacht die de uitvoering van het telewerk onmogelijk maakt, dient het personeelslid het bestuur onmiddellijk te verwittigen. Het personeelslid zal in dat geval het overeengekomen werk dienen te verrichten op de gebruikelijke standplaats van het bestuur.

De personeelslid dat aan structureel telewerk doet, rapporteert hierover aan zijn leidinggevende telkens op het einde van de thuis gewerkte dag.

 

 

Artikel 3 - Bescherming van de persoonsgegevens

 

Het personeelslid dient ervoor te zorgen dat de plaats waar hij aan telewerken doet, de nodige waarborgen biedt inzake de bescherming van persoonsgegevens. Hieronder dienen zowel zijn eigen gegevens, alsook deze van klanten, leveranciers, contractanten, etc. van het bestuur verstaan te worden.

Hierbij is het personeelslid verantwoordelijk om de documenten, gevoelige bedrijfsgegevens en andere werk gerelateerde informatie op een vertrouwelijke en veilige manier te bewaren op de locatie voor het telewerken. Het personeelslid dient de IT-policies en gebruiken van het bestuur na te leven.

 

Artikel 4 - Middelen

 

Het bestuur stelt aan het personeelslid een laptop met muis en headset ter beschikking.

Het personeelslid verbindt er zich toe zorg te dragen voor de apparatuur die hem wordt toevertrouwd. De apparatuur mag enkel door het personeelslid gebruikt worden, en dit enkel voor werkgerelateerde activiteiten, in overeenstemming met de IT-policies en gebruiken van het bestuur. De hierboven vermelde apparatuur mag buiten de bedrijfslocatie gebruikt worden en dient op verzoek van het bestuur teruggebracht te worden naar de bedrijfslocatie.

Het personeelslid is verplicht het bestuur onmiddellijk op de hoogte te brengen van een defect aan de door hem gebruikte apparatuur of van een geval van overmacht waardoor hij het werk niet kan verrichten. In voorgenoemd geval zal het personeelslid verplicht zijn om het werk op de gebruikelijke standplaats te verrichten.

 

Artikel 5 - Vergoeding / toelage

 

Er wordt geen enkele toelage of premie verbonden aan telewerken. De kosten gemaakt in het kader van telewerk zijn ten laste van het personeelslid.

 

 

Artikel 6 - Informatie

 

Het personeelslid dient zich te houden aan het beleid van het bestuur, zoals zijn collega's op kantoor daartoe gehouden zijn.

Het loon, de voordelen, functie en werkverantwoordelijkheden van het personeelslid veranderen niet als gevolg van structureel telewerk.

De duur die het personeelslid naar verwachting per dag of loonperiode dient te werken, verandert niet als gevolg van structureel telewerk.

 

 

Artikel 7 - Einde van het telewerk

 

Deze overeenkomst en de modaliteiten van het telewerk hierboven beschreven zijn van toepassing voor een onbepaalde duur. Deze overeenkomst (en dus het telewerk) kan door elk van de partijen schriftelijk opgeheven worden, zonder opzeggingstermijn of -vergoeding.

 

Artikel 2:

Dit reglement treedt in voege van zodra de bepalingen omtrent verplicht telewerk naar aanleiding van de COVID-19 pandemie opgeheven worden.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 juni 2021

 

Organisatiebeheersing - goedkeuring kader

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de gemeenteraad van 21 november 2016

De gemeenteraad keurt het kader voor het interne controlesysteem van de gemeente goed.

          Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van van 19 december 2019

De raad stelt het meerjarenplan 2020-2025 vast.

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 september 2020

CC Consult wordt aangesteld via Poolstok als consultancybureau voor de ondersteuning van de doorstart van het organisatiebeheersingssysteem.

 

Feiten en context

          In 2016 keurde de gemeenteraad het kader goed voor het interne controlesysteem van de gemeente. Hierbij werd gekozen voor de Leidraad Organisatiebeheersing voor lokale besturen van de Vlaamse overheid.

          Ten gevolge van de inwerkingtreding van het decreet lokaal bestuur is het begrip 'interne controle' vervangen door het begrip 'organisatiebeheersing' en is het organisatiebeheersingssysteem thans een geïntegreerd systeem dat van toepassing is op de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, en, bij uitbreiding, het autonoom gemeentebedrijf.

          Het organisatiebeheersingssysteem is een verzameling van maatregelen en procedures die een redelijke zekerheid moeten bieden dat het lokaal bestuur zijn doelstellingen bepaalt en bereikt, wetgeving en procedures naleeft, over betrouwbare rapportering beschikt, op een effectieve en efficiënte manier werkt, zich bewust is van eventuele hinderpalen of risico's en acties onderneemt om deze risico's te beheersen.

Het kader voor het organisatiebeheersingssysteem dient te worden goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn; de algemeen directeur is verantwoordelijk voor de uitwerking en rapportering ervan.

          In het meerjarenplan 2020-2025 is ter uitvoering van beleidsdoelstelling 2. 'Rotselaar biedt een professionele en toegankelijke dienstverlening waarbij elke inwoner centraal staat' als actieplan opgenomen 'De interne organisatie optimaliseren op basis van de leidraad organisatiebeheersing (actieplan 0202).

          Voor de doorstart van de uitwerking van het organisatiebeheersingssysteem werd beroep gedaan op de begeleiding van een extern consultancybureau om het proces te begeleiden.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 217 - 220

          Decreet van 5 juli 2013 houdende de organisatie van audittaken bij de Vlaamse administratie en de lokale besturen en tot wijziging van het kaderdecreet bestuurlijk beleid van 18 juli 2003, het gemeentedecreet van 15 juli 2005, het provinciedecreet van 9 december 2005, het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, het decreet van 27 maart 2009 betreffende radio-omroep en televisie, het decreet van 8 juli 2011 houdende regeling van de begroting, de boekhouding, de toekenning van subsidies en de controle op de aanwending ervan, en de controle door het Rekenhof en het decreet van 13 juli 2012 houdende bepalingen tot begeleiding van de tweede aanpassing van de begroting 2012 (citeeropschrift: "Auditdecreet van 5 juli 2013").

 

Argumentatie

          Aangezien de gemeenteraad in het verleden reeds als kader heeft gekozen voor de Leidraad Organisatiebeheersing voor lokale besturen van de Vlaamse overheid, dat deze leidraad specifiek uitgewerkt is op maat van de lokale besturen, en dat de audits door Audit Vlaanderen gebeuren op basis van deze leidraad, is het opportuun om op basis van dit kader verder te werken.

          Aangezien organisatiebeheersing een opdracht is die de ganse organisatie aanbelangt en waar elke medewerker toe bijdraagt, is het opportuun dat de aansturing van het project ruim gedragen wordt door een stuurgroep en dat daarnaast specifieke acties worden uitgewerkt door ad hoc-werkgroepen.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het kader voor het organisatiebeheersingssysteem goed zoals beschreven in de 'Startnota organisatiebeheersing en -ontwikkeling' dat in bijlage bij huidig besluit is gevoegd en er deel van uitmaakt.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 juni 2021

 

Kennisname: Organisatiebeheersing - jaarrapport 2020-2021

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 juni 2021

 

Vaststelling Jaarrekening 2020 - deel openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn

 

Voorgeschiedenis

          Het verslag van 16 juni 2021 van de raadscommissie Financiën waar de jaarrekening 2020 van het lokaal bestuur Rotselaar werd besproken.

 

Feiten en context

          De gemeente en haar OCMW vormen samen 1 rapporteringsentiteit en maken een geïntegreerde jaarrekening. Juridisch blijven het echter 2 afzonderlijke entiteiten. Daarom stellen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van de jaarrekening vast.

          De geconsolideerde jaarrekening 2020 inclusief alle verplichte bijlagen wordt voorgelegd aan de gemeenteraad Rotselaar.

          De gemeenteraad keurt het deel van de jaarrekening, zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed, en stelt zo de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast.

          De beleidsevaluatie van de jaarrekening geeft het beleid weer dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gedurende het boekjaar hebben gevoerd en evalueert de beleidsdoelstellingen en de mate waarin ze zijn bereikt.

          De financiële nota van de jaarrekening geeft de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weer.

          De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.

 

De geconsolideerde resultaten zijn als volgt:

          Autofinancieringsmarge en resultaat op kasbasis:

- Autofinancieringsmarge: € 910.978

- Gecumuleerd budgettair resultaat : € 6.099.814

          Staat van opbrengsten en kosten per 31/12/2020:

- Opbrengsten € 26.754.727

- Kosten € 29.177.908

          Overschot van het boekjaar € - 2.423.181

          Balanstotaal op 31/12/2020: € 100.839.189

          Tussenkomst in het resultaat van het OCMW : € 325.714

 

De voornaamste kengetallen voor het boekjaar 2020 van het deel OCMW Rotselaar zijn als volgt:

- gecumuleerd budgettair resultaat: - € 325.714

- autofinancieringsmarge: € - 1.736.097

 

Juridische gronden

          Artikelen 78, tweede lid, 4°, 249 tot en met 253 en 260 tot en met 262 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikelen 17 tot en met 28 van Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale (en de provinciale) besturen.

 

Bijlage

          Jaarrekening lokaal bestuur Rotselaar 2020 met alle verplichte bijlagen.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

20stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

2onthoudingen: Jeroen Degent en Liesbet Serneels

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt haar deel van de jaarrekening 2020 van de gemeente en het OCMW Rotselaar vast.

Zonder rekening te houden met de transfers tussen de gemeente en het OCMW bedraagt het gecumuleerd budgettair resultaat € -325.714.

Artikel 2:

Om het beschikbaar resultaat van het OCMW 2020 op nul euro te brengen, bedraagt de gemeentelijke tussenkomst € 325.714.

Artikel 3:

Dit besluit wordt, samen met de bijlagen, aan de toezichthoudende overheid overgemaakt.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 juni 2021

 

Intergemeentelijke samenwerking - EthiasCo cvba - algemene vergadering - aanstelling vertegenwoordiger openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

          De installatievergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 7 januari 2019.

          Gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019

Noëlla D'Hooghe en Frans Vansteenbeeck worden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van EthiasCo cvba voor de legislatuur 2019-2024.

          De brief van EthiasCo cvba van 29 april 2021

Het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering.

 

Feiten en context

          Het OCMW Rotselaar neemt deel aan de coöperatieve vennootschap EthiasCo.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De statuten van EthiasCo cvba, inzonderheid artikel 25

Het bestuur kan vertegenwoordigd worden door:

          een lid van de bestuursorganen of van het personeel van het bestuur

          een vertegenwoordiger van een ander aangesloten bestuur of instelling.

 

Argumentatie

          Het is aangewezen om de vertegenwoordiger van het OCMW Rotselaar in EthiasCo cvba aan te stellen tot het einde van de legislatuur 2019-2024.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 16 stemmen voor, 1 onthouding, 5 niet gestemd.

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt de heer Frans Vansteenbeeck, raadslid, aan als vertegenwoordiger van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Rotselaar in de algemene vergadering van Ethias tot het einde van de legislatuur 2019-2024.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 juni 2021

 

Intergemeentelijke samenwerking - EthiasCo cvba - algemene vergadering 2021 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

          De brief van EthiasCo cvba van 29 april 2021 met oproeping voor de algemene vergadering met bijhorende agenda en documenten.

          Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van heden

Frans Vansteenbeeck wordt aangeduid als vertegenwoordiger van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Rotselaar in de algemene vergadering van EthiasCo cvba.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de coöperatieve vennootschap EthiasCo.

          EthiasCo cvba houdt een algemene vergadering met volgende agendapunten:

1)      Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2)      Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2020 en bestemming van het resultaat

3)      Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat

4)      Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht

5)      Statutaire benoemingen.

          Omwille van de aanhoudende coronapandemie gaat de algemene vergadering door op digitale wijze. Het stemformulier en de informatie over de jaarrekeningen zijn digitaal beschikbaar vanaf 15 juni 2021 en de stemming dient uiterlijk op 30 juni 2021 online te gebeuren.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De statuten van EthiasCo cvba, inzonderheid artikel 25.

 

Argumentatie

          Er zijn geen opmerkingen over bovenvermelde agendapunten.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt bovenvermelde agendapunten van de algemene vergadering van EthiasCo cvba goed.

Artikel 2:

De heer Frans Vansteenbeeck, raadslid en vertegenwoordiger van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 01/09/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 juni 2021

 

Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 01/09/2021