Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 29 augustus 2023

Om 21u25 tot 21u35

Mena (2de verdieping)

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, voorzitter vast bureau;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Heidi Pittomvils, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen, Maarten Mommaerts, raadsleden;

Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, leden vast bureau;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Overzicht punten

Openbare zitting van 29 augustus 2023

 

1. Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

        Artikel 32 en 74 van het decreet over het lokaal bestuur.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Heidi Pittomvils, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Maarten Mommaerts

1 onthouding: Ingrid Van Steenberge

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 27 juni 2023 goed.

 

Publicatiedatum: 28/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 augustus 2023

 

2. Toetredingsovereenkomst dienstverlening Digitaal Archief Vlaanderen met het Agentschap Facilitair Bedrijf voor de dienstverlening Serieregister - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 29 augustus 2023
Goedkeuring van de toetredingsovereenkomst dienstverlening Digitaal Archief Vlaanderen met het Agentschap Facilitair Bedrijf voor de dienstverlening Serieregister.

 

Feiten en context

         De lokale overheden dragen de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het beheren en bewaren van de bestuursdocumenten die ze hebben opgemaakt of ontvangen naar aanleiding van hun activiteiten of taken of ter handhaving van hun rechten, of die ze hebben verworven van derden, gedurende de volledige levenscyclus (van de creatie, verwerving of ontvangst tot de eventuele vernietiging).
De lokale overheden dienen de bestuursdocumenten die onder hun bestuurlijke verantwoordelijkheid vallen, te beheren en te bewaren in goede, geordende en toegankelijke staat.
Het beheer en de bewaring van bestuursdocumenten wordt vastgesteld in beheersregels.

         Vóór het Bestuursdecreet van 7 december 2018 konden overheidsdocumenten enkel vernietigd worden met expliciete toelating van de Algemeen Rijksarchivaris of diens gemachtigde. Met het Bestuursdecreet van 7 december 2018 is deze toezichthoudende rol verschoven van het Rijksarchief naar de Vlaamse overheid.

         In artikel III.82, §2 van het Bestuursdecreet wordt bepaald dat de lokale besturen de categorieën van bestuursdocumenten met hun selectieregels moeten publiceren in een centraal register van de Vlaamse overheid. Dit centrale register is het Serieregister van Digitaal Archief Vlaanderen (Agentschap Facilitair Bedrijf).

         Een serie is 'een categorie van bestuursdocumenten'. Een serie is een reeks van dezelfde typen documenten of dossiers die voortvloeien uit hetzelfde werkproces.
In het Serieregister worden voor de series bepaalde metadata vastgelegd, zoals naam, omschrijving, administratieve en/of wettelijke bewaartermijn, bestemming (bewaren of vernietigen), openbaarheidsregime, hergebruikregime.
De series die in de toepassing worden ingediend, worden vervolgens voorgelegd aan de Selectiecommissie Gemeenten van de Vlaamse overheid. De selectiecommissie beoordeelt de naam, omschrijving, bewaartermijn en bestemming van de ingediende series en keurt de series al dan niet goed. Goedgekeurde series worden gepubliceerd. Na publicatie van een serie is het lokaal bestuur gemachtigd om de goedgekeurde selectieregels toe te passen.

         Het gebruik van het Serieregister is gratis.

 

Juridische gronden

         Art. 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid.
De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

         Art. 84, §5 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
Het vast bureau is verantwoordelijk voor de zorg voor de archiefdocumenten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn,  waaronder de titels.

         Art. 173 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De algemeen directeur organiseert de behandeling van de briefwisseling. Met behoud van de toepassing van artikel 56, § 5, en 84, § 5, organiseert hij het beheer van het archief waaronder de titels.

         Hoofdstuk 3, Afdeling 5. van het Bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende het beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten.

         Besluit van de Vlaamse regering van 10 mei 2019 tot regeling van het beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten.

         Verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming).

 

Argumentatie

         Overeenkomstig het Bestuursdecreet zijn de lokale besturen verplicht gebruik te maken van het centrale register (Serieregister) van de Vlaamse overheid.

         Aangezien het Facilitair Bedrijf de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn als één klant beschouwt, en de autonome gemeentebedrijven eveneens onderworpen zijn aan de desbetreffende bepalingen van het Bestuursdecreet, is het aangewezen dat de gemeente deze opdracht mede zal uitvoeren in naam van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

 

Adviezen

         Gunstig advies van de data protection officer (DPO) van  8 augustus 2023.

 

Bijlage

         Toetredingsovereenkomst dienstverlening Digitaal Archief Vlaanderen.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Heidi Pittomvils, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Maarten Mommaerts

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetredingsovereenkomst dienstverlening Digitaal Archief Vlaanderen met het agentschap Facilitair Bedrijf goed, zoals in bijlage.

Artikel 2:

In het kader van de hoofdovereenkomst wenst de raad voor maatschappelijk welzijn thans gebruik te maken van de dienstverlening Serieregister (delen 1, 2 en 6 van de hoofdovereenkomst, inclusief Annex I en Annex III) en dit met ingang van 1 januari 2024.

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn mandateert de gemeente om in naam van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn Rotselaar de toetredingsovereenkomst met het agentschap Facilitair Bedrijf af te sluiten en in te staan voor de realisatie ervan.

 

Publicatiedatum: 28/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 augustus 2023

 

3. Goedkeuring afsprakenkader REMI

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van het autonoom gemeentebedrijf van 6 september 2022

Aankoop licentie REMI bij CEBUD.

         Besluit van het vast bureau van 6 maart 2023

Instap in het subsidieproject 'ter beschikking stellen van de REMI-tool' van de Federale Regering.

 

Feiten en context

         Vanaf het bijzonder comité voor de sociale dienst van september 2023 wil de sociale dienst aan de slag gaan met de tool Referentiebudgetten voor een menswaardig inkomen, afgekort REMI-tool.

         Vooraleer elk OCMW aan de slag kan gaan met de REMI-tool, moet het OCMW eerst afspraken maken over de wijze waarop behoeftigheid wordt onderzocht in zijn gemeente. Deze worden gebundeld in een afsprakenkader.

         Het gaat hier over afspraken met betrekking tot de doelgroep, het gezinsinkomen en de gezinsuitgaven.

         Referentiebudgetten zijn geprijsde korven van goederen en diensten die illustreren wat  gezinnen minimaal nodig hebben om aan alle behoeften te voldoen die noodzakelijk zijn om volwaardig aan de samenleving deel te nemen. Om een onderbouwde ondergrens vast te stellen zijn de referentiebudgetten berekend op basis van universele behoeften voor welomschreven typegezinnen. Verondersteld wordt dat alle leden van het gezin in goede gezondheid verkeren, gezinnen er in slagen om hun budget economisch te beheren en dat ze een kwaliteitsvolle woning huren gelegen in een gebied goed toegankelijk met het openbaar vervoer. Waar referentiebudgetten ontwikkeld zijn voor typegezinnen die, vergeleken met OCMW-cliënten, vaak in relatief gunstige leefomstandigheden leven, is REMI een tool die toelaat om in de praktijk de minimale hoogte van noodzakelijke uitgaven te bepalen.

         Daarnaast dienen reële kosten zoals het huren van een woning verplicht worden ingegeven in REMI. Andere reële regelmatig terugkerende kosten voor essentiële noden, zoals remgelden, vervoerskosten,... kunnen facultatief worden ingevuld. Voor al deze reële kosten / uitgaven moeten interne afspraken gemaakt worden over het maximale bedrag (bovengrenzen) per kost.

         OCMW Rotselaar werkt al jaren met een steun levensminimum voor inwoners die maandelijks niet toekomen. In 2022 kwam OCMW Rotselaar voor 60.872,21 euro tussen in huishoudens door middel van een aanvullende financiële steun levensminimum. Gezien OCMW Rotselaar intekende in het project REMI gesubsidieerd door de Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie (POD MI), ontvangt OCMW Rotselaar subsidies voor de licentie die het aankoopt bij Thomas More Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn (CEBUD) en voor het geven van aanvullende financiële steun.

         De eerste subsidieperiode loopt van 1 mei 2023 tot en met 29 februari 2024. Hiervoor ontving Rotselaar 16.824,45 euro waarvan 1.667,38 euro voor de licentie en 15.159,07 euro voor de aanvullende financiële steun.

         De tweede subsidieperiode loopt van 1 maart 2024 tot en met 31 december 2024.

         Na het aflopen van de subsidieperiode zal er een evaluatie plaatsvinden van het afsprakenkader en de uitbetaalde steunen.

 

Juridische gronden

         Artikelen 10 en 11 van de Belgische grondwet van 7 februari 1831 betreffende het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel.

         Artikelen 1 en 60 § 1 van de wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie

         Met het goedkeuren van het afsprakenkader zorgt Rotselaar ervoor dat de maatschappelijk werkers van de sociale dienst gemeenschappelijke richtlijnen hanteren.

         De sociale dienst besprak uitvoerig de vast te leggen afspraken en bovengrenzen voor reële uitgaven. De sociale dienst volgt hiervoor vaak de aanbevelingen van de Thomas More hogeschool instituut CEBUD. De sociale dienst wijkt bij bepaalde punten hiervan af als blijkt, uit de jarenlange ervaring van het werken met aanvullende financiële steun in Rotselaar, deze aanbevelingen voor Rotselaar niet haalbaar blijken.

 

Bijlage

         De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het in bijlage toegevoegd afsprakenkader REMI goed.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

 

Algemene rekening: 6131011

Beleidsitem: 090000

Actieplan: 0202

Actie: 020202

Laatst goedgekeurd budget: 0,00

Beschikbaar budget: 0,00

Geraamd bedrag: 1.667,38

 

Uitgave

 

Algemene rekening: 6481020

Beleidsitem: 090000

Actieplan: 0804

Actie: 080401

Laatst goedgekeurd budget: 0,00

Beschikbaar budget: 0,00

Geraamd bedrag: 15.159,07

 

EN

 

Ontvangst

 

Algemene rekening: 7406220

Beleidsitem: 090000

Actieplan: 0804

Actie: 080401

Laatst goedgekeurd budget: 0,00

Geraamd bedrag: 16.826,45

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Heidi Pittomvils, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Maarten Mommaerts

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de beschikbaar gestelde subsidies in het kader van de REMI-tool.

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de licentie voor de REMI-tool van Thomas More CEBUD  goed ten bedrage van 1.667,38 euro per 10 maanden voor de looptijd van 1 mei 2023 tot 31 december 2024.

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het afsprakenkader REMI goed.

 

Publicatiedatum: 28/09/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 augustus 2023

 

4. Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 28/09/2023