Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 24 november 2020

Om 20u00 tot 23u00

de Mena (2de verdieping)

 

 

Aanwezig:

Bart De Vos, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, schepenen;

Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Overzicht punten

Openbare zitting van 24 november 2020

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 27 oktober 2020 goed.

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 24 november 2020

 

Besluit van de burgemeester van 16 november 2020 - Organisatie vergaderingen gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en raadscommissies - digitale vergaderingen en met audiovisuele livestream - bekrachtiging

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de burgemeester van 16 november 2020 over de organisatie van de vergaderingen van de gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en raadscommissies - digitale vergaderingen en met audiovisuele livestream, naar aanleiding van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19.

 

Juridische gronden

          Artikel 134 §1 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet

De burgemeester kan dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid. De burgemeester kan in dit kader maatregelen uitvaardigen voor de organisatie van de vergaderingen van lokale bestuursorganen. Deze maatregelen dienden door de raad in de eerstvolgende vergadering te worden bekrachtigd.

 

Feiten, context en argumentatie

          De burgemeester nam op 16 november 2020 bij hoogdringendheid in het belang van de openbare veiligheid en gezondheid, naar aanleiding van de pandemie veroorzaakt door het coronavirus COVID-19 en de federale maatregelen betreffende het beheer van de coronacrisis, volgend besluit over de organisatie van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn:

 

Organisatie vergaderingen gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en raadscommissies - digitaal en met audiovisuele livestream

 

Feiten en context

          Sedert enkele weken neemt het aantal besmettingen met het coronavirus COVID-19 toe. Sinds 13 oktober 2020 zit België op nationaal niveau in alarmniveau 4 (zeer hoge alertheid).

          De richtlijnen voor de vergaderingen van lokale bestuursorganen houden in dat het lokaal bestuur zelf kan beslissen wat de meest geschikte vergaderwijze is, mits inachtname van een aantal voorwaarden.

          De uitzonderlijke omstandigheden ten gevolge van het coronavirus COVID-19 en de van toepassing zijnde veiligheidsmaatregelen en hygiënische maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken en de openbare gezondheid en veiligheid van de inwoners en het publiek te vrijwaren, maken het noodzakelijk om de vergadering van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de raadscommissies digitaal te organiseren.

          Deze digitale vergaderingen zijn door het publiek rechtstreeks en integraal te bekijken via audiovisuele livestream op de website van de gemeente.

          Door de organisatie van digitale vergaderingen van de raden, met livestreaming, in het belang van de openbare veiligheid en gezondheid, blijft de dagelijkse werking van het lokaal bestuur en de dienstverlening gegarandeerd.

 

Juridische gronden

          Ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende afkondiging van de federale fase van het nationaal noodplan betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19.

          Ministerieel besluit van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID–19 te beperken.

          Ministerieel besluit van 18 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

          Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

          Ministerieel besluit van 1 november 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

          Artikel 134 §1 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet

De burgemeester kan dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid. De burgemeester kan in dit kader maatregelen uitvaardigen voor de organisatie van de vergaderingen van lokale bestuursorganen.

 

Besluit

Artikel 1:

De burgemeester beslist om de vergaderingen van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de raadscommissies vanaf heden en tot herroeping van huidige besluit digitaal en met live audiovisuele streaming te organiseren.

Artikel 2:

Dit besluit wordt bezorgd aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Artikel 3:

Deze verordening wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet over het lokaal bestuur en treedt onmiddellijk in werking.

Artikel 4:

Deze verordening wordt ter bekrachtiging voorgelegd in de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad.

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 16 november 2020 houdende de organisatie van de vergaderingen van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de raadscommissies - digitale vergaderingen en met audiovisuele livestream.

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 24 november 2020

 

Vaststelling gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbesluit van 30 januari 2017

De gemeenteraad keurt de gewijzigde personeelsformatie goed.

 

Feiten en context

          In uitvoering van het decreet lokaal bestuur dienen de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn te beschikken over een gezamenlijk organogram voor de eengemaakte ambtelijke organisatie.

          Het ontwerp van organogram is gebaseerd op voorbereidend werk door de werkgroep Organogram, die in het kader van de integratie gemeente-OCMW een voorzet heeft gegeven tot een geïntegreerde organisatiestructuur. Deze voorzet is verder uitgewerkt tot een eengemaakte structuur die onze organisatie toekomstgericht richting moet geven, maar die ook nog rekening houdt met de huidige context.

          Een personeelsformatie (d.i. het kader dat de opsomming van het aantal en de soorten betrekkingen voor een lokaal bestuur bevat, en de 'personele middelen' vaststelt voor de uitvoering van het beleid dat is uitgetekend) is niet langer meer wettelijk verplicht.

Dit wordt vervangen door een personeelsplan, dat als intern werkinstrument zal worden om de personeelsbehoefte en de personeelsplanning in kaart te brengen en jaarlijks te actualiseren in het kader van de wijziging van het meerjarenplan.

          Het ontwerp van organogram, alsook het personeelsplan, is besproken op de vergadering van het managementteam van 27 oktober 2020.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 161 en artikel 171 §4, 1°

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stellen het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden.

De algemeen directeur zorgt in overleg met het managementteam voor de opmaak van het voorontwerp van het organogram.

 

Argumentatie

          Met dit geïntegreerde organogram maakt het bestuur werk van zijn beleidsdoelstelling, zoals opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025: 5. Rotselaar is een aantrekkelijke werkgever met vertrouwen in en aandacht voor haar medewerkers.

Actie 050102: De organisatiestructuur aanpassen, rekening houdend met de beleidsdoelstellingen van het lokaal bestuur.

          Naar het voorbeeld van tal van andere besturen is ervoor gekozen om de organisatie te herstructuren in drie afdelingen die beleidsmatig samenhoren:

          twee afdelingen die instaan voor externe dienstverlening: Grondgebiedzaken en Samenleving.

          één afdeling die alle ondersteunende diensten omvat: Interne zaken.

Elke afdeling wordt geleid en gecoördineerd door een afdelingshoofd. De afdelingshoofden maken, naast de algemeen directeur en de financieel directeur, deel uit van het managementteam. Hierdoor is elke afdeling en elke dienst vertegenwoordigd in het managementteam en is het managementteam organisatiedekkend samengesteld.

Daarnaast wordt de algemeen directeur ondersteund door een functie van beleidsmedewerker interne organisatie in staffunctie, die, gelet op de aard van de taken, eveneens deel uitmaakt van het managementteam.

          Het organogram geeft tevens de leidinggevende functies weer, waardoor ook de onderlinge verhoudingen en de communicatielijnen in de organisatie duidelijker worden. Het is de uitdrukkelijke beleidskeuze van het bestuur om de rol van de leidinggevenden te expliciteren en te versterken.

          Dit organogram is geen eindpunt. Een organisatie is per definitie een dynamisch geheel en inzichten evolueren. Anderzijds wil het huidig organogram thans een houvast bieden in de manier waarop we onze organisatie structureren en organiseren.

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het organogram zoals in bijlage goed.

Artikel 2:

Huidig besluit heft alle voorgaande raadsbesluiten betreffende de personeelsformatie op.

Het personeelsplan wordt jaarlijks geactualiseerd in het kader van de wijziging van het meerjarenplan.

De nodige personeelsbudgetten worden jaarlijks voorzien en bijgestuurd in het meerjarenplan.

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 24 november 2020

 

Beslissing zaak van de wegen m.b.t. de aanleg van een nieuwe gemeenteweg ingevolge gratis grondafstand wegenis in een omgevingsaanvraag voor het realiseren van een sociaal woningbouwproject OMV_2020035900 (S 2020 123) ingediend voor de bouw van 62 sociale woningen waarvan 26 ééngezinswoningen en 36 appartementen en aanleg wegenis op de percelen gelegen tussen de Walstraat en Jan Bolsstraat, kadastraal gekend als afdeling 2 sectie E nrs. 702G, 702F, 703C, 704K, 704L, 704V, 705, 706A, 707, 708B, 709B en 710X

 

Voorgeschiedenis

          Op 18 mei 2020 werd door Lym De Brouwer namens SWAL met als contactadres Wijgmaalsesteenweg 18 te 3020 Herent, een omgevingsaanvraag voor het realiseren van een sociaal woningbouwproject OMV_2020035900 (S 2020 123) ingediend voor de bouw van 62 sociale woningen waarvan 26 ééngezinswoningen en 36 appartementen en aanleg wegenis op de percelen gelegen tussen de Walstraat en Jan Bolsstraat, kadastraal gekend als afdeling 2 sectie E nrs. 702G, 702F, 703C, 704K, 704L, 704V, 705, 706A, 707, 708B, 709B en 710X.

 

Feiten en context

          Het Meerjarenplan 2020 - 2025 van de gemeente Rotselaar geeft aan dat het gemeentebestuur de ambitie heeft om, in het kader van haar sociaal beleid, het aantal sociale woningen in de gemeente sterk uit te breiden in samenwerking met huisvestingsmaatschappij Sociaal Wonen Arrondissement Leuven (SWAL). Dit project geeft concreet vorm aan deze ambitie.

          De aanvraag gaat gepaard met gratis grondafstand ten gevolge van de aanleg van een nieuwe gemeenteweg.

          Het college van burgemeester en schepenen stelt voor aan de gemeenteraad om te beraadslagen over voorliggende zaak van de wegen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2020035900 (S 2020 123) op 18 mei 2020 ingediend voor de bouw van 62 sociale woningen waarvan 26 ééngezinswoningen en 36 appartementen en aanleg wegenis op de percelen gelegen tussen de Walstraat en Jan Bolsstraat, kadastraal gekend als afdeling 2 sectie E nrs. 702G, 702F, 703C, 704K, 704L, 704V, 705, 706A, 707, 708B, 709B en 710X.

          De omgevingsaanvraag is gelegen in woonuitbreidingsgebied volgens het bij KB van 7 april 1977 goedgekeurd gewestplan Leuven.

          De verkaveling is niet gelegen binnen het plangebied van een bijzonder plan van aanleg (BPA), een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), noch gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde verkaveling.

          De aanvraag voorziet in het realiseren van een sociaal woningbouwproject bestaande uit 62 sociale woningen op een terrein dat gelegen is in het binnengebied tussen de Walstraat en de Jan Bolsstraat, te bereiken via een nieuw aan te leggen insteekweg vanaf de Walstraat.

          De Walstraat en Jan Bolsstraat zijn beide voldoende uitgeruste gemeentewegen met beide een verblijfsfunctie. De Walstraat is voorzien van een asfaltverharding. De Jan Bolsstraat is een verkeersluwe straat met de aanwezigheid van een gemeentelijke basisschool en parkings voor de begraafplaats voorzien van een asfaltverharding.

          Het projectgebied is gelegen in het centrum van Werchter.

          Het projectgebied heeft een meervoudige vorm met aan de noordelijke en zuidelijke zijde de aanwezigheid van private bouwkavels, ten oosten is de gemeentelijke basisschool De Kameleon gesitueerd en aan de westelijke zijde de parochiezaal De Wal. Het projectgebied zal worden ontsloten via de Walstraat via een 7 meter brede toegangsstrook.

          De aanvrager toont aan dat er een eeuwigdurende erfdienstbaarheid is gevestigd voor voetgangers en alle soorten voertuigen en gespannen volgens akte van 28 september 1967.

          Het terrein zelf is overwegend vlak met beperkte terreinverschillen. Op het terrein zijn een aantal te slopen constructies zoals woning en bijgebouw aanwezig en een te rooien boom.

          De aanvraag voorziet het realiseren van 62 sociale woningen op een terrein gelegen in het binnengebied tussen de Walstraat en de Jan Bolsstraat, te bereiken via een nieuw aan te leggen insteekweg vanaf de Walstraat:

          De aanvraag bestaat uit 6 bouwblokken centraal in het projectgebied voorzien voor samen 36 woonentiteiten en nog 26 eengezinswoningen in gekoppeld of gesloten verband dewelke voorzien zijn aan de noordelijke, oostelijke en zuidelijke zijde van het projectgebied.

          Het projectgebied heeft een totale oppervlakte van 14.761m².

          7.229m² is bestemd als bedding voor de nieuw aan te leggen openbare wegenis, openbaar groen en alle aanhorigheden. De totale oppervlakte van deze bedding zal gratis worden overgedragen aan de gemeente samen met de erop aanwezige en aangebrachte openbare voorzieningen. De aanvraag voorziet een grondafstand waarbij Lym De Brouwer namens SWAL de in voormelde aanvraag aangegeven openbare wegen, aanhorigheden en openbare nutsvoorzieningen, alsook de gronden waarop ze komen of zullen komen, kosteloos en voor vrij en onbelast aan de gemeente Rotselaar zal afstaan op een door de gemeente vast te stellen datum en in elk geval bij de eindoplevering der werken.

          De realisatie van de omgevingsaanvraag zal de aanleg inhouden van een duurzame wegverharding en nutsvoorzieningen in de nieuw ontworpen insteekweg. De aanvraag bevat een meetstaat met technische gegevens voor de aanleg van wegenis, parkings, fluvius cabine, en RWA- en DWA-riolering en pompstation opgemaakt door A33 architecten uit Leuven.

          Samenvatting wegeniswerken:

          De nutsvoorzieningen van waterleiding, elektriciteit, telefoon en Telenet zijn reeds aanwezig langsheen de Walstraat. Een globale uitbreiding van de nutsleidingen in de nieuwe wegenis zal nog dienen te gebeuren samen met aanleg van wegenis en rioleringen.

          De wegenis kan als volgt worden opgedeeld:

          De aanvraag voorziet een insteekweg met een breedte van 7m ter hoogte van de aansluiting met de Walstraat en voor het overige een breedte van 6m. De rijweg wordt voorzien in betonstraatsteen. De insteekweg wordt voorzien tot net voorbij laatste de koopwoning (H) aan de oostelijke zijde van het projectgebied. Door middel van het materiaalgebruik wordt een grens bepaald tussen de insteekweg en de brandweg die centraal als een lus wordt voorzien.

          Centraal wordt een pad met een breedte van 1,5m in betonstraatsteen voorzien met plaatselijk verbredingen in de vorm van pleintjes. Het pad wordt verbreed tot 4m aan de buitenzijden door gewapend gras. De 4m brede strook is dienstig als brandweg en wordt afgesloten met niet overrijdbare paaltjes ten noordelijke zijde en oostelijke zijde van de insteekweg.

          De zuidelijke fiets- en voetgangersdoorsteek dienstig als brandweg heeft een wegbreedte van 4m en maakt een trage verbinding tussen de Walstraat en Jan Bolsstraat. Deze zuidelijke verbinding wordt voorzien in een 3m brede zandkleurige betonstrook en 1m in grindverharding. Ter hoogte van de Walstraat en de Jan Bolsstraat worden overrijdbare plaatjes voorzien.

          Er worden 26 openbare parkeerplaatsen voorzien, langs de inrit ten noordelijke zijde. De parkeerplaatsen worden uitgevoerd in waterdoorlatende betonstraatstenen.

          Er zal een pompstation met alle aanhorigheden voorzien worden. Dit pompstation vangt in eerste instantie het vuil water op.

          De aanvraag werd openbaar gemaakt van 4 augustus 2020 tot en met 2 september 2020. Er werden zeven bezwaarschriften ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Volgende argumenten kunnen in verband worden gebracht met de beoordelingsgronden opgesomd in art. 3, 4 en desgevallend art. 6 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en/of het wegenisdossier:

          Samenvatting bezwaar nr. 1:

          Er vormt zich een probleem van verkeersopstoppingen en verkeersveiligheid. Zonder deze woningen zijn er elke ochtend zware opstoppingen. De Sint-Jansstraat is een fietsstraat maar dit wordt door elke autobestuurder genegeerd en dreigt alleen maar groter te worden indien er auto's bijkomen door de extra 134 inwoners. Dit terwijl er maar 1 parkeerplaats per privé domein wordt voorzien. De snelheid wordt niet gerespecteerd.

          Parkeerproblemen in de Jan Bolsstraat en de parking van het kerkhof zal als uitvalsbasis dienen dewelke de autoluwe en schoolstraat erg druk gaat maken.

          Samenvatting bezwaar nr. 2:

          De inplanting van de nieuwe hoogspanningscabine op 1m van de perceelsgrens op 4m van de gevel van de woning is niet aanvaardbaar omwille van elektromagnetische storingen en stralingen, visuele hinder. Door de inplanting is het onderhoud van de haag niet mogelijk. Vraag om de cabine te verplaatsen op minimaal 3m van de perceelgrens en te integreren in de omgeving door afwerking met haag enz.

          Aanleg van een fietspad over rioleringsbuizen dit is nefast voor herstel van de riolering. Vraag om ander materiaal te gebruiken om belasting van de rioleringsbuizen te vermijden. En om rekening te houden met andere nutsleidingen naar de woning.

          Samenvatting bezwaar nr.3:

          Door toename van 225 nieuwe bewoners is de mobiliteit een bezorgdheid. De smalle Walstraat is als enige toegangsweg verre van optimaal. De infrastructuur aan fiets- en voetpaden en het aanbod aan openbaar vervoer zijn ontoereikend om de gemeente behoorlijk te ontsluiten en het dorp verkeersleefbaar te houden. De pogingen om de file aan de ringweg en de Sint-Jansstraat op te lossen hebben het probleem niet verholpen.

          Samenvatting bezwaar nr.4:

          De aanvraag heeft ook betrekking op perceel 704E niet in eigendom van de aanvrager. Er is nog geen overeenkomst noch toelating van gebruik van dit perceel of een deel ervan.

          Samenvatting bezwaar nr.5:

          identiek aan bezwaar 2.

          Samenvatting bezwaar nr.6:

          identiek aan bezwaar 1.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

          Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (BS 12 augustus 2019)

          Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening

          Vlaamse codex ruimtelijke ordening

          Omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31 dat het volgende bepaalt:

          “§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

          § 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

          Omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47 dat het volgend bepaalt:

          “Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

          Toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:

          “Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;

- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;

beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep

- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag

- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

 

Adviezen

          Er werd op 28 juli 2020 advies gevraagd aan de brandweer. Op 5 augustus 2020 heeft de adviesinstantie een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht met referentie LEU/11505/001O/JR.

          Er werd op 28 juli 2020 advies gevraagd aan Provincie Vlaams Brabant - Dienst Waterlopen. De adviesinstantie heeft geen advies uitgebracht binnen een termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag. Het advies wordt geacht stilzwijgend gunstig te zijn.

          Er werd op 28 juli 2020 advies gevraagd aan Fluvius System Operator. De adviesinstantie heeft geen advies uitgebracht binnen een termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag. Het advies wordt geacht stilzwijgend gunstig te zijn.

          Er werd op 28 juli 2020 advies gevraagd aan De Watergroep. Op 31 augustus 2020 heeft de adviesinstantie een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.

          Er werd op 28 juli 2020 advies gevraagd aan Telenet. Op 31 juli 2020 heeft de adviesinstantie een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.

          Er werd op 28 juli 2020 advies gevraagd aan Proximus. Op 31 juli 2020 heeft de adviesinstantie een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.

          Dienst mobiliteit - Gemeente Rotselaar Mobiliteit / Werken heeft advies uitgebracht binnen de termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag. De eindconclusie van het advies luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig (30 juli 2020).

 

Argumentatie

          Behandeling van de argumenten aangehaald in de bezwaarschriften 1,3,5 en 6:

Verkeersveiligheid is een belangrijke bezorgdheid. Bijkomende woningen zorgen voor bijkomend verkeer. Door in het geval van dit ontwikkelingsproject te werken aan kernverdichting met een optimale mix van de functies wonen, werken, school, natuurbeleving, lokale handel, slagen we er net in om de mobiliteit zo optimaal mogelijk te maken. Een woonproject in een kern zorgt ontegensprekelijk voor extra verplaatsingen. Komt dergelijk woonproject ver van de kern, dan zullen het overgrote deel van deze verplaatsingen met de wagen gebeuren. Door het integreren van voetgangers en fietsverbindingen in het ontwikkelingsproject en het toepassen van een autovrije zone in het project, worden verplaatsingen te voet en met de fiets gestimuleerd. De extra trage verbindingen bieden ook andere inwoners van de kern extra kansen om verplaatsingen met de fiets en te voet te maken. Indien dergelijk project buiten de kern aangelegd zou worden, zou het aantal autoverplaatsingen naar bijvoorbeeld de school ook stijgen en vermoedelijk zelfs meer dan nu het geval zou zijn. Wie na aanleg van het project kiest voor frequente verplaatsingen met de wagen, loopt steeds meer kans zich in de kern vast te rijden. In dit project is daarnaast voorzien in het plaatsen van een deelwagen, hetzij op de projectsite zelf, hetzij aan het toekomstige ‘mobipunt’ ter hoogte van de rotonde in Werchter, waar op zijn minst twee deelvoertuigen voorzien zullen worden. Op deze manier zetten we mensen aan om minder autoverplaatsingen te maken en beter stil te staan bij de keuze van vervoermiddel.                                           De gemeente legt voor de bouw van een meergezinswoning een verplicht aantal te bouwen fietsenstallingen op. Dit is een belangrijke incentive om nieuwe bewoners aan te zetten veel van de fiets gebruik te maken. De keuze voor één enkele toegang tot de nieuwe woonzone zorgt ervoor dat de kans op extra sluipverkeer niet vergroot met dit project. De woonzone echt doorsteken kan immers enkel te voet of met de fiets. Enkel wie echt in de woonzone een bestemming heeft, zal er heen rijden. De gemeente zorgt met fietsstraten voor extra fietsinfrastructuur. De aanleg van fietspaden kost veel tijd omwille van onteigeningen en kost enorm veel geld. Door meer mensen aan te zetten van de fiets gebruik te maken, zullen bestuurders in de toekomst de fietsstraat ook steeds beter gaan respecteren. Dit werd aangetoond in het onderzoek ‘Safety by numbers’ door Elvik. Wat het openbare vervoer betreft, is in Werchter voorzien in een mobipunt met extra faciliteiten zoals deelwagens en deelfietsen. Hiermee zorgt de gemeente voor een betere ontsluiting van en naar het openbare vervoer. Extra promotie van (elektrisch) fietsen kan zorgen voor meer fietsverplaatsingen. Verkeersveiligheid is een verantwoordelijkheid van alle weggebruikers, waarbij de sterkste gebruikers steeds rekening moeten houden met minder sterke weggebruikers. We verwachten dan ook van alle bestuurders dat de wegcode gerespecteerd wordt. Gebeurt dit niet, dan zal het bestuur aan de korpschef vragen om te handhaven. In het geval er zo veel verkeer is dat alle autoverkeer stil staat, dan zal het aan de bestuurders die zelf de file zijn om te beslissen of er andere manieren kunnen zijn om hun bestemming te bereiken.

          Behandeling van de argumenten aangehaald in bezwaar nr. 2:

          De cabine dient te worden ingeplant op minimaal 1m van de perceelsgrens. De inplanting op 1m kan omwille van algemeen belang en bereikbaarheid van de cabine hier worden aanvaard. een breedte van 1m is voldoende voor het onderhoud van de haag op perceel van de bezwaar indiener.

          Wat de riolering betreft: de bezwaarindiener diende de huisaansluiting op de riolering rechtstreeks aan te leggen van op zijn perceel tot aan de riolering op het openbaar domein en niet over een andere private eigendom.

          Behandeling van de argumenten aangehaald in bezwaar nr. 4:

          De uitvoering van de vergunning en de aanleg van de wegenis kan slechts gebeuren indien SwaL eigenaar is van een stuk grond te nemen uit de parking van parochiezaal De Wal, gekend als sectie E nr. 704/V en 704/W. Bij brief van 11 november 2020 deelde de vzw Parochiale Werken, indiener van het bezwaarschrift, mee dat zij in principe bereid zijn tot overdracht onder bezwarende titel van het voormelde stuk grond, dit met het oog op de realisatie van het project van SWAL aldaar De voorwaarden van de overdracht zijn afhankelijk van een schattingsverslag dat nog niet in bezit is van de vzw Parochiale Werken.

De wegenis op zich houdt rekening met de omvang van de verkaveling en het te verwachten verkeer. De overdracht van het stuk grond door de vzw Parochiale Werken aan SWAL, die in onderling overleg zal gebeuren, is niet van aard om een bezwaar te vormen tegen de zaak van de wegen.

          Er wordt kennis genomen van de bestaande erfdienstbaarheid. Hierover wordt geen standpunt ingenomen gezien dit een burgerrechtelijke kwestie is.

 

          Volgende voorwaarde wordt opgelegd aan de aanvrager, die bij vergunningverlening verplicht in de vergunning moeten worden opgenomen:

          de aanvrager dient een overeenkomst toe te voegen aan het dossier aangaande de hoofdontsluiting op de Walstraat;

          de aanvrager laat een plaatsbeschrijving opmaken van de percelen grenzend aan de aanvraag en dit vóór de aanvang der werken;

          De wegeniswerken dienen in eerste fase te worden aangevat en worden afgerond tot voorlopige oplevering alvorens over te gaan tot de verdere realisatie van het project;

          De overdracht van de wegenis is pas mogelijk wanneer de aanvrager volle eigenaar is van de wegenis en hiervan de nodige akten kan voorleggen;

          de aanvrager dient de totale oppervlakte van 7.229m² gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning en dit vóór de verkoop van eender welk lot uit de omgevingsaanvraag.

          Het openbaar domein wordt aangelegd als een erfaanleg. Er worden geen voetpaden voorzien maar wel parkeerplaatsen. De gratis grondafstand en de aanleg van een nieuwe wegenis, ten behoeve van een omgevingsvergunning, wordt bijgevolg gunstig geadviseerd.

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de aanleg van een gemeenteweg voor de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2020035900 (S 2020 123) ingediend voor de bouw van 62 sociale woningen waarvan 26 ééngezinswoningen en 36 appartementen en aanleg wegenis op de percelen gelegen tussen de Walstraat en Jan Bolsstraat, kadastraal gekend als afdeling 2 sectie E nrs. 702G, 702F, 703C, 704K, 704L, 704V, 705, 706A, 707, 708B, 709B en 710X goed. De voorwaarden en lasten luiden als volgt:

          de aanvrager laat een plaatsbeschrijving opmaken van de percelen grenzend aan de aanvraag en dit vóór de aanvang der werken;

          De wegeniswerken dienen in eerste fase te worden aangevat en worden afgerond tot voorlopige oplevering alvorens over te gaan tot de verdere realisatie van het project;

          De overdracht van de wegenis is pas mogelijk wanneer de aanvrager volle eigenaar is van de wegenis en hiervan de nodige akten kan voorleggen;

          de aanvrager dient de totale oppervlakte van 7.229m² gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning en dit vóór de verkoop van eender welk lot uit de omgevingsaanvraag.

Artikel 2:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

Artikel 3:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

          wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2020035900 (S 2020 123) ingediend voor de bouw van 62 sociale woningen waarvan 26 ééngezinswoningen en 36 appartementen en aanleg wegenis op de percelen gelegen tussen de Walstraat en Jan Bolsstraat, kadastraal gekend als afdeling 2 sectie E nrs. 702G, 702F, 703C, 704K, 704L, 704V, 705, 706A, 707, 708B, 709B en 710X niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

          wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

Artikel 4:

De voorzitter en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten.

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 24 november 2020

 

Aanpassing schoolreglement gemeentescholen Rotselaar - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          Het besluit van de gemeenteraad van 24 september 2019.

Het schoolreglement wordt goedgekeurd.

 

Feiten en context

          Het schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

          Het huidig schoolreglement gewoon basisonderwijs goedgekeurd op 24 september 2019 is aan actualisatie toe.

          Het schoolreglement van de Rotselaarse scholen werd opgesteld volgens het model van OVSG.

          De meer specifieke schooleigen afspraken worden opgenomen in een infobrochure.

 

Juridische gronden

          Artikel 11, ter 19, 27, 28, 31, 32, 33 en 37 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, zoals het laatst gewijzigd bij Onderwijsdecreet XXVI van 17 juni 2016.

          Ministeriële omzendbrief van 10 augustus 2001 betreffende toelatingsvoorwaarden leerlingen in het gewoon onderwijs en aanpassingen.

          Ministeriële omzendbrief van 8 februari 2002 betreffende informatie bij eerste inschrijving en schoolreglement en aanpassingen.

          Ministeriële omzendbrief van 22 juni 2007 betreffende kostenbeheersing in het basisonderwijs en aanpassingen.

          Ministeriële omzendbrief van 15 mei 2014 betreffende overdracht van leerlingengegevens bij schoolveranderingen en aanpassingen

          Ministeriële omzendbrief van 15 mei 2014 betreffende screening niveau onderwijstaal, taaltraject en taalblad in het gewoon lager onderwijs

          Ministeriële omzendbrief van 15 mei 2014 betreffende preventieve schorsing, tijdelijke en definitieve uitsluiting van leerlingen in het lager onderwijs vanaf 1 september 2014.

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Bijlage

          Het geactualiseerde schoolreglement. (aanpassingen ten aanzien van het bestaande schoolreglement in het geel aangeduid in de bijlage)

          Het positieve advies van de schoolraad op 21 oktober 2020.

 

Adviezen

          Op de schoolraad van 21 oktober 2020 werd het ontwerp van het schoolreglement voorgelegd en werd een positief advies geformuleerd.

 

Argumenten

          Het huidig schoolreglement gewoon basisonderwijs, goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 september 2019, wordt aangepast en geactualiseerd aan nieuwe regelgeving.

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

Het schoolreglement, zoals opgenomen in de bijlage, wordt voor de gemeentelijke basisscholen Heikant, De Straal, De Kameleon en het Nest, goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 24 november 2020

 

Textielcontainers: Beheersoverdracht aan EcoWerf - goedkeuring

 

Feiten en context

          Er zijn op het grondgebied van de gemeente verschillende textielafvalverzamelaars actief die kleren inzamelen via textielcontainers op diverse locaties. Deze inzamelaars hebben geen contract met de gemeente. Het gaat over de volgende inzamelaars:

          Vlaams inzamelcentrum Textiel bvba (Vic-tex) met 11 containers

          Wereld Missie Hulp met 4 containers

          Curitas nv met 7 containers

          Benelux textiel bvba

          Textiel kan je gratis afleveren in het recyclagepark en in de kringwinkel.

          EcoWerf heeft vanuit haar sociale betrokkenheid een contract gesloten met de kringwinkels Hageland en Vitesse die het textiel inzamelen op hun recyclageparken en via straatcontainers. Deze kringwinkels hebben op hun beurt een overeenkomst gesloten met Oxfam solidariteit en Wereld Missie Hulp om samen textiel in te zamelen en de opbrengst te verdelen.

          EcoWerf rekent hiervoor aan de gemeente geen kosten aan.

 

Juridische gronden

          Het decreet over het duurzaam beheer van materiaalkringen en afvalstoffen van 23 december 2011

          Het besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van het Vlaams reglement over het duurzaam beheer van materiaalkringen en afvalstoffen (VLAREMA)

          Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie

          De gemeenten zijn verplicht om product-hergebruik te stimuleren in het kader van duurzaam materialenbeheer. Herbruikbare goederen zijn alle door de normale werking van een particuliere huishouding ontstane afvalstoffen die geschikt gemaakt kunnen worden voor hergebruik, zoals meubelen, kleding, kleine huisraad, boeken en platen, speelgoed en dergelijke.

Product- hergebruik is het opnieuw aanwenden van een product en/of onderdeel in het afvalstadium voor hetzelfde doel als waarvoor het oorspronkelijk bestemd was.

          De gemeente kan dit hergebruik stimuleren door een overeenkomst te sluiten met een door de OVAM erkend kringloopcentrum. Die overeenkomst dient bepalingen te omvatten over de sensibilisering, de onderlinge doorverwijsfunctie, de inzamelwijzen, het restafval en de vergoeding voor herbruikbare goederen. Een erkend kringloopcentrum is een door de OVAM erkende rechtspersoon die over een inzamelingsdienst, sortering en verkoopsruimte beschikt en die in een binnen zijn erkenning afgebakend verzorgingsgebied potentieel herbruikbare goederen inzamelt, opslaat, sorteert, herstelt en verkoopt met product-hergebruik als doel.

          De gemeenten hebben de mogelijkheid beheersoverdracht te doen ten aanzien van deze verplichting ten voordele van een opdrachthoudende vereniging. Het intergemeentelijk milieubedrijf EcoWerf, als opdrachthoudende vereniging, voert het afval/materiaalbeleid uit van haar deelnemende gemeenten, inclusief het stimuleren van product-hergebruik.

          De gemeente wil tevens lokale/regionale tewerkstelling stimuleren, in het bijzonder van werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt. Aan mensen die, om uiteenlopende redenen, weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt, bieden kringloopcentra een job, een opleiding en een toekomstperspectief. Onder het inzamelen en verwerken van herbruikbare goederen wordt begrepen: de inzameling op afroep bij de inwoner aan huis, de inzameling op het recyclagepark, de inzameling in de inzamelcentra of in de winkelpunten van het kringloopcentrum.

          Het intergemeentelijk milieuwbedrijf EcoWerf heeft voor de textielinzameling een contract afgesloten met de kringwinkels Hageland en Vitesse om het textiel in te zamelen op de recyclageparken en via straatcontainers. Dit contract past binnen de visie van EcoWerf om een belangrijke rol toe te bedelen aan samenwerkingen die een sociale meerwaarde hebben.

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist in het kader van haar opdracht inzake duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen en van haar deelname aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, de beheersoverdracht aan EcoWerf uit te breiden tot:

Activiteit 35b: het inzamelen en verwerken van textiel.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om deze beheersoverdracht te laten ingaan op 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 24 november 2020

 

Reglement Projectsubsidie Vrije Tijd - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          De gemeente Rotselaar wenst een zo breed mogelijk vrijetijdsaanbod aan te bieden op ieders maat voor elke inwoner. Het reglement voor de subsidiëring van vrijetijdsprojecten met een lokale uitstraling heeft als doel lokale vrijetijdsprojecten te ondersteunen en te stimuleren. Van belang is dat deze vrijetijdsprojecten het huidige kwaliteitsvolle aanbod overstijgen.

          De princiepsbeslissing over het reglement ‘Projectsubsidie Vrije Tijd’ van het college van burgemeester en schepenen van 9 november 2020.

          De bespreking over het reglement ‘Projectsubsidie Vrije Tijd’ van de gemeenteraadscommissie Cultuur-Jeugd-Sport-Onderwijs-Financiën van 9 november 2020.

 

Feiten en context

          Vrije tijd is de tijd die men niet hoeft te besteden aan verplichte of noodzakelijke activiteiten zoals werk, zorg en studie. Vrije tijd is een subjectieve ervaring maar wordt vooral geassocieerd met de mogelijkheid om dat te doen wat men graag doet, zoals het beoefenen van een hobby of erop uit gaan.

          Het nieuwe reglement voor de subsidiëring van vrijetijdsprojecten met een lokale uitstraling maakt het bijgevolg mogelijk om lokale vrijetijdsprojecten te ondersteunen en te stimuleren.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

MJP 2020-2025 (jaarlijks vanaf 2021)

Laatst goedgekeurd budget (vanaf 2021): 7.000,00

Beschikbaar budget (vanaf 2021): 7.000,00

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

Akkoord te gaan met het reglement ‘Projectsubsidie Vrije Tijd’:

REGLEMENT PROJECTSUBSIDIE VRIJE TIJD

Vrije tijd is de tijd die men niet hoeft te besteden aan verplichte of noodzakelijke activiteiten zoals werk, zorg en studie. Vrije tijd is een subjectieve ervaring maar wordt vooral geassocieerd met de mogelijkheid om dat te doen wat men graag doet, zoals het beoefenen van een hobby of erop uit gaan. De gemeente Rotselaar wenst een zo breed mogelijk vrijetijdsaanbod aan te bieden op ieders maat voor elke inwoner.

Het reglement voor de subsidiëring van vrijetijdsprojecten met een lokale uitstraling heeft als doel lokale vrijetijdsprojecten te ondersteunen en te stimuleren. Van belang is dat deze vrijetijdsprojecten het huidige kwaliteitsvolle aanbod overstijgen.

ALGEMEEN

Artikel 1

- Het college van burgemeester en schepenen (CBS) kent projectsubsidie vrije tijd enkel toe aan inwoners woonachtig in de gemeente Rotselaar en vrijwilligersorganisaties die zijn gevestigd in de gemeente Rotselaar.

- Komen niet in aanmerking voor subsidiëring van welke aard ook:

- projecten en activiteiten die reeds bestaan binnen de gemeente Rotselaar

- benefietprojecten

- projecten die investeringssubsidies ontvangen

- projecten met een commercieel oogmerk

- projecten van erkende verenigingen binnen de gemeente Rotselaar die reeds de mogelijkheid hebben voor aanvraag voor een projectsubsidie

- projecten van politieke partijen.

Artikel 2

Het totale jaarlijkse subsidiebudget wordt per beleidsperiode opgenomen binnen het meerjarenplan van de gemeente Rotselaar.

PROJECTSUBSIDIE

Artikel 1

De deadline voor aanvraag voor projectsubsidie vrije tijd is vastgelegd uiterlijk 30 september van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin het project plaatsvindt.

Voor het eerste werkingsjaar 2021 wordt de deadline voor aanvraag voor projectsubsidie vrije tijd vastgelegd uiterlijk 28 februari 2021.

Artikel 2

Het in aanmerking komen voor projectsubsidie vrije tijd is voor geen enkele inwoner en voor geen enkele vrijwilligersorganisatie een verworven recht.

Artikel 3

- Een project wordt goedgekeurd op basis van een concrete aanvraag op het daartoe bestemde aanvraagformulier.

- De aanvraag moet volgende informatie bevatten:

- een beschrijving van het project

- een plan van aanpak inclusief stappenplan en timing

- een degelijke projectbegroting van alle uitgaven en mogelijke inkomsten

- de administratieve en financiële gegevens van de aanvrager.

Artikel 4

- Projectsubsidie vrije tijd wordt toegekend na advies van de dienst vrije tijd en na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.

- Bij de beoordeling van het dossier wordt rekening gehouden met volgende inhoudelijke criteria:

- de kwaliteit van het inhoudelijk concept en de concrete uitwerking ervan

- het vernieuwend en creatief karakter van het project

- de lokale uitstraling en impact van het project

- de financiële haalbaarheid en het realiteitsgehalte van de projectbegroting.

Artikel 5

Onder een ‘project’ wordt verstaan:

- beperkt in ruimte en tijd (binnen een tijdspanne van maximaal 1 jaar en niet recurrent)

- dat zich afspeelt binnen de gemeentegrenzen

- vernieuwend en creatief karakter

- gericht op een brede doelgroep

- met duidelijk een zelfstandige identiteit (als het project deel uitmaakt van een groter organisatorisch geheel, moet het ingediende project getuigen van een grote zelfstandigheid en herkenbaarheid)

- dat is georganiseerd uit een maatschappelijk engagement waarbij de doelstelling telkens is om inwoners met elkaar te verbinden.

Artikel 6

Een inwoner of een vrijwilligersorganisatie van de gemeente Rotselaar kan maximaal één aanvraag voor projectsubsidie vrije tijd per werkingsjaar indienen.

Artikel 7

- Na de beslissing tot toekennen van de projectsubsidie wordt een voorschot van 70% uitbetaald op basis van de projectbegroting van alle uitgaven en mogelijke inkomsten (70% van de uitgaven na aftrek van de mogelijke inkomsten).

- Het saldo van 30% wordt al dan niet uitbetaald na voorlegging en beoordeling van het eindverslag  op basis van de bovengenoemde criteria binnen artikel 4 en van de voorliggende facturen en een gedetailleerde staat van alle uitgaven en inkomsten.

Artikel 8

- Na goedkeuring van het project verklaart de aanvrager zich akkoord met de opmaak van een eindverslag aan de hand van een standaard formulier, bestaande uit een inhoudelijk verslag en een financiële verantwoording (voorlegging van facturen en een gedetailleerde staat van uitgaven en mogelijke inkomsten).

- Het CBS houdt de toegekende subsidie in of vordert de voorschotsubsidie terug wanneer blijkt dat de verstrekte informatie door de aanvrager niet strookt met de werkelijkheid of de projectbegroting binnen het aanvraagdossier.

Artikel 9

De door het CBS goedgekeurde projectsubsidie vrije tijd wordt uitgekeerd door overschrijving op rekeningnummer van de aanvrager.

Artikel 10

De aanvrager verklaart zich steeds akkoord met controle door het CBS of zijn aangestelde.

INDIENSTTREDING

Dit subsidiereglement gaat in voege vanaf het werkingsjaar 2021.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 24 november 2020

 

Kennisname: Goedkeuring door de toezichthoudende overheid van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2019 van de gemeente Rotselaar

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 24 november 2020

 

Kennisname: Goedkeuring door de toezichthoudende overheid van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2019 van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar - Kwijting van rechtswege aan de bestuurders - vaststelling

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 24 november 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - algemene vergadering van IGO div van 11 december 2020 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

          De brief van IGO div van 20 oktober 2020 met oproeping voor de algemene vergadering met bijhorende agenda en bijlagen.

          Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Mia Van Cleynenbreugel werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van IGO div voor de ganse legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging IGO div.

          Op 11 december 2020 houdt IGO div een algemene vergadering met volgende agendapunten:

1. Goedkeuring verslag 26.06.2020

2. Goedkeuring begroting 2021 (documenten 1 + 2)

3. Goedkeuring jaarprogramma 2021 (document 3)

4. Benoeming revisor boekjaren 2020 - 2021 – 2022: Vivey & Co.

5. Voordracht algemeen comité:

Gemeente en OCMW Kortenaken: Michel Vander Velpen (vervanging Annita

Vandebroeck)

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid art. 432, alinea 3

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

          Er zijn geen opmerkingen over bovenvermelde agendapunten.

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

1onthouding: Christel Hendrix

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IGO div van 11 december 2020 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IGO div op 11 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 24 november 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - algemene vergadering van Cipal van 10 december 2020 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

          De brief van Cipal van 26 oktober 2020 met oproeping voor de algemene vergadering met bijhorende agenda en bijlagen.

          Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Patrick Vervoort en Mia Van Cleynenbreugel werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Cipal voor de ganse legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Cipal.

          Op 10 december 2020 houdt Cipal een digitale algemene vergadering met volgende agendapunten:

1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2021

3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid art. 432, alinea 3

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

          Er zijn geen opmerkingen over bovenvermelde agendapunten.

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

1onthouding: Christel Hendrix

Artikel 1:

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota keurt de gemeenteraad de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal van 10 december 2020 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de digitale algemene vergadering van Cipal op 10 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 24 november 2020

 

Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 16/12/2020