Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 26 maart 2024

Om 20u00 tot 21u50

Mena (2de verdieping)

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, schepenen;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts, Ilse Vervloesem, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Heidi Pittomvils, Stella Beckx, Tessa Heylighen, raadsleden;

Vanaf punt 2 vervoegt raadslid Farida Tierens de zitting.

Vanaf punt 6 verlaat schepen Patrick Vervoort de zitting.

Vanaf punt 8 vervoegt schepen Patrick Vervoort de zitting.

Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

1. Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 27 februari 2024 goed.

 

Publicatiedatum: 24/04/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

2. Beslissing over de verplaatsing van een gemeenteweg, opname van nieuwe gemeentewegen en gratis grondafstand in een omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023077473 (2023 193) - goedkeuring rooilijnplan woonontwikkeling Sint Jansstraat

 

Feiten en context

         Omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023077473 (2023 193) ingediend op 31 augustus 2023 door DCA WOONPROJECTEN NV.

         Het project is een woonontwikkeling met 33 appartementen verdeeld over 4 gebouwen, 26 woningen, 2 commerciële ruimtes, een ondergrondse parkeergarage, de exploitatie van warmtepompen en een bronbemaling met de gedeeltelijke verplaatsing van buurtweg 76.

         De aanvraag gaat over een terrein in de Sint Jansstraat 47, 49, 51, 53, 55 in Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie E nrs. 274/R, 274/S, 274/D, 276/F2, 276/G2, 278/X, 278/Y, 900/B, 900/C, 900/E, 900/A en 900/D.

         De buurtweg nr. 76, opgenomen in de Atlas der Buurtwegen met een breedte van 1,65 m, doorkruist het projectgebied. De aanvrager voorziet in het ontwerp een afgebakend wandel- en fietspad rond een centraal publiek toegankelijk park:

         Het traject van de voetweg wordt in het noordwesten, ter hoogte van perceel 900/C tot halverwege perceel 900/D niet verplaatst maar heraangelegd.

         Het traject sluit halverwege perceel 900/D aan op een nieuw cirkelvormig toegangspad in het midden van het projectgebied rondom het park.

         In het zuiden wordt het wandel- en fietspad aangesloten op een nieuw aan te leggen invalsweg naar de Sint Jansstraat.

         De aanvraag omvat dus een gedeeltelijke verplaatsing van de buurtweg en het toevoegen van de buurtweg en het omliggende park aan het openbaar domein door gratis grondafstand. Hiervoor werd een rooilijnplan opgemaakt.

         Daarnaast wordt tussen het huis, Sint Jansstraat 45 en blok B een toegangspad tot de buurtweg en het park voorzien met een permanent publiek recht van over- en doorgang.

         Voor de wijziging van een gemeenteweg, voor de opname in het openbaar domein en de gratis grondafstand is een beslissing van de gemeenteraad vereist.

         Het aanvraagdossier bevat een rooilijnplan, opgemaakt door landmeterskantoor Collin, op 17 oktober 2023:

         Uit het rooilijnplan blijkt het huidige traject van de buurtweg.

         De te verplaatsen buurtweg  en het nieuwe traject is weergegeven.

         De nieuwe gemeentelijke rooilijn is opgetekend.

         De nieuwe oppervlakte om over te dragen en toe te voegen bij het openbaar domein is aangeduid.

         Het aanvraagdossier bevat een plan met de technische specificaties per wegsegment:

         De bestaande buurtweg binnen de projectzone wordt heraangelegd met een verharding van ternair zand binnen een breedte van 1,65 m.

         De verlegde buurtweg rond het centraal nieuw park wordt aangelegd met een verharding in cementbeton binnen een breedte van 2,5 m. De strook tussen de buurtweg en de infiltratiegracht wordt aangelegd met een verharding in grindgazon met een breedte van 1,5 m. De totale verharde breedte bedraagt hiermee 4 m.

         De private buurtweg met permanent publiek recht van doorgang wordt aangelegd met een verharding in beton binnen een breedte van 2 m.

         De private buurtweg met permanent publiek recht van doorgang tussen Blok C en Blok D wordt aangelegd met een verharding in kiezelsteen binnen een breedte van 2 tot 3 m.

         Het woonerf tussen de Sint Jansstraat en de verlegde buurtweg wordt aangelegd met een verharding in grijze waterpasserende betonstraatstenen binnen een breedte van 6,15 m.

         De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 17 november 2023 tot en met 16 december 2023. Er werden zeven bezwaarschriften ingediend, waarvan twee identiek. De gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de gemeentewegen.

 

Juridische gronden

         Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

         Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

 

Argumentatie

         De verplaatsing van de buurtweg is noodzakelijk om de toegankelijkheid van de buurtweg en het projectgebied te garanderen voor fietsers en wandelaars. 

         Er is bij het ontwerp gekozen om het traject van de buurtweg aan te passen.

         De publieke doorwaadbaarheid van de site wordt verzekerd door de introductie van enkele nieuwe toegangspaden.

         De buurtweg zal dwars door het parkgebied lopen en zal een toegevoegde waarde bieden aan de levendigheid van het projectgebied. De buurtweg voorziet een verbinding voor voetgangers en fietsers tussen de Sint Jansstraat / Rochusstraat en de Brouwerijstraat / Beverlaak.

         De nieuwe centrale groene ruimte, het parkgebied wordt openbaar domein. Op deze manier kan de buurt maximaal gebruik maken van dit nieuwe openbare groen in het centrum van Werchter. Het nieuwe parkgebied in het centrum van Werchter heeft een grootte van 1.835 m².

         De inrichting van de publieke ruimte werd in detail voorbesproken met de gemeentelijke diensten van gemeente Rotselaar. De groeninrichting wordt naar functie, gebruik, aanplanting en beheer toegelicht op het beplantingsplan bij de omgevingsvergunningsaanvraag.

         Het traject rond het parkgebied vormt een autoluwe fiets- en wandelverbinding tussen de Sint Jansstraat en de Brouwerijstraat. De eigenaars van de grondgebonden woningen rond het park, blok E, F, G, H, zullen slechts hoogst uitzonderlijk toegelaten worden om het pad tot aan de woning met een wagen te betreden om te laden/lossen in geval van verhuis. Verder zullen alleen functionele en noodzakelijk dienstvoertuigen (hulpdiensten, nutsmaatschappijen, gemeente,…) toegang krijgen tot het parkgebied. Parkeren voor de woningen gebeurt steeds in de ondergrondse parking.

         De nieuwe gemeentewegen zullen na de realisatie van het project kosteloos worden overgedragen om toe te voegen bij het openbaar domein.

         Bezwaarschriften met betrekking tot wijziging van een gemeenteweg:

         Een deel van het projectgebied zal publiek domein worden. Hoe zal dit beheerd en onderhouden worden?

         Tussen huis 45 en blok B wordt een toegangspad tot het publiek park voorzien met een recht van over- en doorgang tussen 7u en 22u. Dit impliceert dat dit pad, evenals de toegang tot de achterliggende fietsenstalling inclusief de toegangstrap tot de ondergrondse garage vanaf het publieke park zullen worden afgesloten tussen 22u en 7u de volgende morgen. Hoe zal dit gebeuren en hoe zal dit worden beheerd?

         Evaluatie bezwaarschriften:

         Op vraag van de gemeente draagt de projectontwikkelaar een groene zone van 1.835 m² privédomein over aan de gemeente. De ontwikkelaar zal deze zone, in overleg met de gemeente, inrichten en beplanten als parkdomein. De gemeente zal dit domein publiek toegankelijk stellen. De gemeente zal het openbaar domein onderhouden. De te voorziene beplanting, inrichting en groenvoorziening werd vooraf besproken met de gemeentelijke Technische Uitvoeringsdienst en de gemeentelijke dienst Omgeving en de landschapsarchitect. Bij het ontwerp van de omgevingsaanleg werd rekening gehouden met de opmerkingen vanuit de gemeente zodat het ontwerp en het functionele onderhoud op elkaar zijn afgestemd.

         Tussen het huis, Sint Jansstraat 45 en blok B wordt er een toegangspad tot de buurtweg en het park voorzien. De gemeente wenst in de omgevingsvergunning op te leggen dat er voor dit pad een permanent publiek recht van over- en doorgang is. Het pad kan ook niet met een hek of slot afgesloten worden.

 

Bijlagen

         Rooilijnplan

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan van de verplaatsing van de gemeenteweg op het perceel kadastraal gekend als afdeling 2, sectie E, nummer 274S, opgemaakt door landmeter-expert Thomas Collin op 17 oktober 2023, definitief vast.

De te verplaatsen gemeenteweg betreft een gedeelte van buurtweg nr. 76 met een breedte van 1,65 m volgens de Atlas der Buurtwegen.

Artikel 2:

Als bijkomende voorwaarde dient door het college van burgemeester en schepenen in de omgevingsvergunning te worden opgelegd dat de gehele buurtweg nr. 76 van Sint Jansstraat tot Brouwerijstraat buiten de eigenlijke projectzone dient vernieuwd te worden en te worden aangelegd met een verharding van ternair zand binnen de breedte van 1,65 m.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de gratis grondafstand, volgens het plan opgemaakt door landmeter-expert Thomas Collin op 17 oktober 2023, goed:

         De kavels nummers NG 1, NG 2, NG 3, NG 4 en NG 5, met respectievelijk een oppervlakte van 8.135,68 m²; 1,13 m²; 1,74 m²; 2,36 m² en 56,18 m², worden gratis en voor openbaar nut afgestaan aan het openbaar domein.

Artikel 4:

De toegangsweg naar de projectzone wordt ingericht als woonerf en de gemeenteraad zal hieraan ook het statuut van woonerf toekennen. Het woonerf is voor gemotoriseerd verkeer slechts toegankelijk voor bewoners, bezoekers, hulpdiensten en overige diensten.

Artikel 5:

Tussen het huis, Sint Jansstraat 45 en blok B wordt een toegangspad tot de buurtweg en het park voorzien met een permanent publiek recht van over- en doorgang.

Het recht van over- en doorgang is absoluut voor fietsers en voetgangers zonder tijdsbeperking. De doorgang voor gemotoriseerde voertuigen is uitgesloten. Geen poortjes, afspanningen of afsluitingen mogen worden geplaatst omdat ze de doorgang van fietsers of voetgangers bemoeilijken of onmogelijk maken.

Artikel 6:

De grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut.

Artikel 7:

De kosten van en voortvloeiende uit de notariële akte van gratis grondafstand worden gedragen door de aanvrager.

Artikel 8:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akte met betrekking tot de gratis grondafstand.

Artikel 9:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het Omgevingsvergunningendecreet.

Artikel 10:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

         wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2023077473 niet wordt verleend of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

         wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Publicatiedatum: 24/04/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

3. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze - Rotselaar - Onderhoud asfalt

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 29 januari 2024
Het college van burgemeester en schepenen verleende goedkeuring aan de aanstelling van Interleuven voor technische en administratieve begeleiding, adviseren en coördineren van de opdracht ‘onderhoudswerken 2024’.

 

Feiten en context

         In het kader van de opdracht ‘Rotselaar - Onderhoud asfalt’ werd een bestek met nr. 324.204 opgesteld door de ontwerper, Interleuven, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven.

         De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 522.804,55 euro exclusief btw of 632.593,51 euro inclusief 21% btw.

         Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Juridische gronden

         Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

         Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

         Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

         Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

         Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40, 41 en artikelen 326 tot en met 341.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

 Sleutel: 2240000/020000

Actieplan: 0701

Actie: 070101

Project: GIP01

Subproject: GIP0107

Laatst goedgekeurd budget: € 600.000,00

Beschikbaar budget: 1.002.272,26 euro (402.272,26 euro budget 2023 en 600.000,00 euro budget 2024)

Raming: 632.593,51 euro inclusief btw

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

Het bestek met nr. 324.204 en de raming voor de opdracht ‘Rotselaar - Onderhoud asfalt’, opgesteld door de ontwerper, Interleuven, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 522.804,55 euro exclusief btw of 632.593,51 euro inclusief 21% btw.

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2024, op budgetsleutel 2240000/020000, GIP0107 van de investeringen.

 

Publicatiedatum: 24/04/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

4. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Fietsbieb met Beweging.net

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2024

De gemeenteraad besluit met de ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant in te tekenen op het project Fietsbieb van beweging.net.

 

Feiten en context

         Een instrument om het fietsgebruik bij kinderen te stimuleren is de Fietsbieb. In een Fietsbieb kunnen (groot-)ouders ongeacht hun sociaal-economische status een fiets voor hun kind(eren) ontlenen en wisselen tegen een groter exemplaar, of een andere kleur, of een sportiever model.

         Als locatie voor de Fietsbieb werd gekozen voor het Huis van het Kind te Kapelstraat 47, 3110 Rotselaar. De Fietsbieb zou hier op maandelijkse basis georganiseerd worden.

         Om deze samenwerking aan te gaan werd een officiële samenwerkingsovereenkomst opgesteld.

 

Juridische gronden

         Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie

         In uitvoering van het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2024 word de samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

2024: €905,00

2025: €1.500,00

Algemene rekening: 6139999

Beleidsitem: 020000

Actieplan: 0705

Actie: 070501

Project: Sensibilisering

Subproject: Fietsbieb

Laatst goedgekeurd budget:

2024: € 31.000,00

2025: € 5.000,00

Beschikbaar budget:

2024: € 31.000,00

2025: € 5.000,00

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de onderstaande samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en Beweging.net goed:

 

OVEREENKOMST FIETSBIEB Rotselaar

Voorwerp van de overeenkomst

Tussen Sociaal Engagement - hierna Fietsbieb genoemd -, gevestigd te Haachtsesteenweg 579, 1030 Schaarbeek, hier vertegenwoordigd door de heer Lieven Van Belle, directeur maatschappelijke innovatie en Peter Wouters, voorzitter Beweging.net

en gemeente Rotselaar, gevestigd te Provinciebaan 20, 3110 Rotselaar hier vertegenwoordigd door Jelle Wouter, Burgemeester, en An Craninckx, algemeen directeur, in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 26 maart 2024

wordt overeengekomen wat volgt:

  1. Oprichting Fietsbieb Rotselaar als sociaal circulair initiatief
  2. Terbeschikkingstelling van de locatie voor Fietsbieb

 

  1. Oprichting Fietsbieb Rotselaar

Voorwerp van de overeenkomst

Deze overeenkomst wordt afgesloten in functie van de oprichting en werking van een Fietsbieb in Rotselaar. Fietsbieb organiseert dit fietsbiebpunt in samenwerking met de gemeente als dienst voor alle burgers en werkt met vrijwilligers in haar werking. De Fietsbieb staat in voor de ontlening en herstelling van tweedehands kinderfietsen. Zie www.fietsbieb.be

Fietsbieb in Rotselaar wordt minstens 1x per maand buiten de schooluren georganiseerd, en is in overleg en met inbreng van de vrijwilligers te bepalen. Afhankelijk van de vraag, kan de frequentie van opening, opnieuw in overleg met de vrijwilligers, verhoogd worden. Bij de start is de Fietsbieb gelokaliseerd op Kapelstraat 47, 3110 Rotselaar in Het Huis van Het Kind.

 

Verantwoordelijkheden en taken van de gemeente Rotselaar

De gemeente engageert zich om Fietsbieb Rotselaar mee te promoten via de communicatiekanalen van de gemeente. De tarieven zijn in alle Fietsbiebs in Vlaanderen en Brussel dezelfde. De bepaling van tarieven behoort toe aan Fietsbieb. De tarieven zijn bewust laag gehouden.

Er wordt bekeken of er met het Sociaal Huis kan worden samengewerkt, door middel van waardebonnen die het lidmaatschap verlagen (die worden uitgereikt zowel aan een schenker van een fiets als aan kwetsbare groepen). Hiervoor wordt dan een addendum aan deze overeenkomst gehecht. Vrijwilligers van Fietsbieb Rotselaar kunnen geen sociaal onderzoek doen van haar ontleners. Het Sociaal Huis kan zelf waardebonnen bij Fietsbieb Rotselaar ‘aankopen’ en deze uitreiken aan wie het nodig heeft. Fietsbieb recupereert de waarde van ingeleverde waardebonnen halfjaarlijks (met een overzicht) via een onkostennota aan het Sociaal Huis.

De gemeente verbindt zich tot de terbeschikkingstelling van een locatie voor Fietsbieb in Rotselaar, voorzien van alle noodzakelijkheden (cf. infra).

De gemeente engageert zich tot jaarlijkse financiële ondersteuning.

 

Verantwoordelijkheden en taken Fietsbieb

In het opstartjaar

Fietsbieb voorziet in

         een éénmalig startpakket van 30 tweedehands kinderfietsen (in verschillende inchmaten), een Fietsbiebkoffer (administratieve map, websiteplatform, herstelkit, fietspomp), flyers voor vrijwilligersoproep, flyers met openingsuren, stickers met origineel nummer per fiets, een stoepbord, banner en roll-up te gebruiken tijdens de openingsuren

         Opleidings- en feedbackmomenten, verzekering voor vrijwilligers (vrijwilligersmanagement)

         Ondersteuning van de lokale ploeg en overleg op maat via de betrokken stafmedewerker maatschappelijke innovatie (begeleiding)

         Persmoment tijdens de opening

         Communicatie (sociale media, fysieke dragers, …)

Vanaf het tweede jaar

Fietsbieb voorziet in

         Ondersteuning van de vrijwilligersploeg, zowel technisch als administratief (vrijwilligersmanagament)

         Volledige backoffice met o.a. boekhouding, ontleenwebsite, …

         Communicatie ter versterking van de werking van Fietsbieb in Rotselaar

Fietsbieb engageert zich om in elke communicatie i.v.m. Fietsbieb de samenwerkingspartners (gemeente, provincie) te vermelden.

 

Verantwoordelijkheden en taken Fietsbiebpunt (lokale vrijwilligersploeg)

Vanuit Beweging.net worden de vrijwilligers ondersteund, zowel technisch als administratief. We zien de vrijwilligers van Fietsbieb Rotselaar als een onafhankelijke groep, die het project mee dragen en die mee zeggenschap en beslissingsrecht hebben. Ze behoren, samen met de vele Fietsbiebs in Vlaanderen en Brussel, tot dezelfde ‘projectgroep’.

Hun taken omhelzen:

         Maandelijks een halve dag het Fietsbiebpunt openhouden

         Veilig stallen van kinderfietsen buiten de openingsuren.

         Onderhoud en kleine herstellingen van fietsen.

         Administratie Fietsbiebpunt opvolgen via websiteplatform dat ter beschikking wordt gesteld.

De inkomsten van de lokale Fietsbiebklanten (lidmaatschappen) staan ter beschikking van het lokaal Fietsbiebpunt (oa. voor aankoop en herstel van tweedehands kinderfietsen, praktische organisatie van Fietsbieb, inkleding en onthaal)

 

Verzekeringen
De vrijwilligers van Fietsbieb  zijn verzekerd via de verzekering van Fietsbieb (burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand). 

 

Financiering

De provincie Vlaams-Brabant financiert 80 % van het basispakket (twv 2500 € excl. Btw) en van de opstart en uitbating van het eerste jaar (twv 2025 € excl. Btw). 20 % van deze bedragen worden door de gemeente gefinancierd.

 

Vanaf het tweede werkjaar wordt er een jaarlijkse bijdrage van € 1.500 (excl. Btw) voorzien door de gemeente. De jaarlijkse toelage wordt besteed aan aankoop en herstelling van kinderfietsen, de continuïteit van de (vrijwilligers)werking (digitaal, fysiek) en is een bijdrage in de algemene backoffice-kost (website, verzekering, …) en de begeleiding.

 

  1. Terbeschikkingstelling van de locatie voor Fietsbieb

 

Gemeente Rotselaar stelt de locatie kosteloos ter beschikking met als doel de uitbating van een Fietsbieb. De gekozen locatie is het Huis van Het Kind. Dit is een hoogkwalitatieve nieuwbouw en moet degelijk onderhouden worden doorheen de looptijd van de Fietsbieb. Aangezien dit een zorginstelling voor kinderen is, moeten Fietsbieb en haar vrijwilligers ten alle tijden aandacht hebben voor hygiëne en zorgen dat ze de locatie proper houden en achterlaten. Er zijn een sanitair, kitchenette, en wifiverbinding beschikbaar voor de vrijwilligers. Er is een afgedekte buitenstalling voor de fietsen. Deze zullen aan de hand van haken worden opgehangen aan de muren onder het afdak om uit de weg te zijn. Er is voldoende ruimte binnen om herstellingen te doen en buiten om fietsen uit te proberen. Er is ook beperkte stockage voor gereedschap.

 

Fietsbieb laat zich omschrijven als:

         Een ontleenruimte met kwalitatieve tweedehandsfietsen voor 2-tot-12-jarigen, met (buiten)ruimte waar kinderen de fietsen veilig kunnen uitproberen

         Een ruimte waar onderhoud en kleine herstellingen van fietsen zal gebeuren,

         Maandelijks een halve dag open voor publiek

 

De gemeente zorgt voor een veilige en degelijke basisuitrusting van het gebouw (elektriciteit, wateraansluiting, buitendeuren, buitenruimte waar kan geoefend worden, brandveiligheid, geen vochtproblemen, etc.). De gemeente draagt de vaste kosten eigen aan het gebouw (verzekering, belasting onroerende voorheffing, nutsvoorzieningen en gas-, water- en elektriciteitsverbruik), zorgt ervoor dat het gebouw slotvast is en zal daarvan sleutels aan de Fietsbiebploeg in Rotselaar bezorgen.

 

De ruimte zal worden bewaard in de staat waarin het zich bevindt. De gemeente is verantwoordelijk voor alle herstellingen om het ter beschikking gestelde goed in zodanige staat te onderhouden dat het kan dienen tot het gebruik waartoe het bestemd is. Gedurende de hele terbeschikkingstelling zal de gemeente de nodige herstellingen uitvoeren, zoals glasbreuk, tegels, muurbepleistering, deuren en vensterramen, sloten en hengsels, … Het normale onderhoud valt ten laste van Fietsbiebploeg Rotselaar. Er moet nooit worden ingestaan door Fietsbiebpunt Rotselaar voor het herstel van slijtage door ouderdom of schade door overmacht. 

Fietsbieb zal voor Fietsbieb Rotselaar zijn aansprakelijkheid wegens brand en huurrisico’s (inboedel) laten verzekeren (algemene polis Fietsbieb) en beroept zich op afstand van verhaal voor brandverzekering locatie (ten laste van gemeente).

Indien Fietsbieb niet langer gebruik kan maken van de locatie, zal de gemeente een andere locatie ter beschikking stellen. Het voorzien van een extra container op de site, wanneer de ruimte om fietsen te stockeren niet meer voldoet, is daarbij een mogelijkheid.

 

Voorwaarden overeenkomst

Deze samenwerkingsovereenkomst is geldig vanaf de datum van ondertekening. Deze samenwerkingsovereenkomst wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd met een jaar tenzij één van beide partijen de samenwerking wenst stop te zetten. In dit geval dient dit in onderling overleg behandeld te worden, zodat de nodige afspraken gemaakt kunnen worden.

 

Aanspreekpunten

Michiel Brems, stafmedewerker maatschappelijke innovatie, is de aanspreekpersoon van Beweging.net voor de ondersteuning van het Fietsbiebpunt Rotselaar.

Matteus Arinaga, milieu- en duurzaamheidsdeskundige, is de aanspreekpersoon van de gemeente voor de ondersteuning van het Fietsbiebpunt Rotselaar.

 

Publicatiedatum: 24/04/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

5. Goedkeuring reglement betreffende buurtparticipatieproject

 

Feiten, context en argumentatie

         Rotselaar heeft vele erkende buurtcomités. Deze comités vormen een levenslijn naar de buurten en wijken toe. In deze wijken wonen mensen met wilde ideeën, creatieve geesten en ambitieuze sociale individuen. Zij zorgen voor een verscheidenheid en een veelheid aan mogelijkheden binnen hun wijk of straat.

         Dit soort initiatieven versterkt de sociale cohesie onder de bewoners. Initiatieven of ideeën die vanuit de buurten zelf komen, verdienen dan ook de nodige aandacht en ondersteuning. Deze initiatieven kunnen voortvloeien uit de werking van een buurtcomité, maar daarnaast zijn er ook buurten zonder buurtcomité of buurten met andere noden.

         Met de buurtpremies wil het lokaal bestuur projecten in buurten financieel ondersteunen. Deze initiatieven zetten in op het algemeen welbevinden van de hele buurt en spelen zich af op alle levensdomeinen (sport, duurzaamheid, cultuur, jeugd, vrije tijd, …).

         Elke buurt kan een projectvoorstel opmaken en een buurtpremie aanvragen waarna een jury de ingediende projecten en aangevraagde premies beoordeelt.

         Tot slot valideert het college van burgemeester en schepenen de projecten.

         De buurtpremie wordt toegekend voor de realisatie van activiteiten of projecten met een duurzaam en in het straatbeeld zichtbaar resultaat. 

         Zowel vernieuwende buurtinitiatieven, materiële ingrepen als éénmalige activiteiten waarbij buurten en buren elkaar ontmoeten, komen in aanmerking.

         De éénmalige activiteiten moeten een sociaal karakter hebben en buurtbewoners verbinden.

         Het initiatief heeft tevens een doelstelling op langere termijn. Deze buurtpremie moet vernieuwende activiteiten of projecten stimuleren die anders niet zouden kunnen worden verwezenlijkt.

         Op die manier onderscheidt de buurtpremie zich van de reeds bestaande subsidies, zoals onder andere de Vlaamse subsidie voor buurtfeesten en de vaste gemeentelijke subsidie voor buurtcomités, die door buurtcomités kunnen aanwenden voor onder andere de organisatie van de jaarlijkse activiteiten en de organisatie van buurtfeesten.

         De organisatie van het reguliere jaarlijkse buurtfeest valt niet onder het toepassingsgebied van deze reglementen.

         Enkele voorbeelden:

         een zithoek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten

         een speel- en ontmoetingsplek op een braakliggend bouwterrein

         een petanquebaan voor jong en oud

         een boekentil

         een buurtbank

         een buurtplantsoen

         een buurtvitrine

         een kleurrijke muurtekening

         aanpak van een verloederde buurthoek

         vergroening (bloemenperkjes, bloembakken, moestuin, bomen, buurtplantsoen,…)

         identiteitsversterkende projecten

         sociale initiatieven ter bevordering van de onderlinge samenhang / kennismaking

         klimaatgerichte acties

         buurtboekje

 

Juridische gronden

         Artikel 40 §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Algemene rekening: 6493000

Beleidsitem: 052100

Actieplan: 0402

Actie: 040201

Laatst goedgekeurd budget: 60 000 euro

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

15 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Bart Lemmens

7 onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Ingrid Van Steenberge, Farida Tierens, Gunther Dereze, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het reglement ‘buurtpremies - Realiseer een idee - creëer!’ als volgt vast:

         Budget

         Jaarlijks voorziet de gemeente 50.000 euro in haar begroting voor ‘buurtpremies - Realiseer een idee - creëer!’.

         Per project kan er maximaal 10.000 euro per jaar per initiatief worden toegekend.

         Voorwaarden

         De initiatiefnemers maken gebruik van het aanvraagformulier, dat te verkrijgen is via de gemeentelijke website of via de dienst Vrije Tijd van de gemeente Rotselaar. De aanvraag moet volgende informatie bevatten:

         Een beschrijving van het project

         Een plan van aanpak inclusief stappenplan en timing

         Een degelijke projectbegroting van alle uitgaven en mogelijke inkomsten

         De administratieve en financiële gegevens van de aanvrager

         De initiatiefnemers (peter/meter) zijn natuurlijke personen, die inwoner zijn van de gemeente Rotselaar.

         Een van deze initiatiefnemers wordt aangesteld als projectverantwoordelijke, ook voor wat betreft alle financiële transacties.

         Het initiatief wordt mee gedragen door minimum 15 bewoners van verschillende adressen uit de straat, directe buurt/wijk waar het initiatief gerealiseerd wordt.

         Het initiatief wordt gerealiseerd op Rotselaars grondgebied - op publiek domein of op privaat domein, waarbij het initiatief op privaat domein een openbaar karakter moet krijgen via een overeenkomst met de eigenaar van het privaat domein en dit voor tenminste 6 jaar of tot het einde van het desbetreffende initiatief.

         Het initiatief vindt plaats in de straat, buurt of wijk waar de aanvrager woont.

         Het initiatief start ten laatste binnen de zes maanden na toekenning van de subsidies en is gerealiseerd binnen 1 jaar na het afsluiten van de overeenkomst.

         Indien het initiatief vergunningsplichtige werken betreft, moet er eerst een vergunning worden aangevraagd en verkregen door de initiatiefnemer.

         Criteria

         Een duidelijke verbetering van de woon- en leefkwaliteit in de buurt of een duidelijke tegemoetkoming aan een behoefte of nood in de buurt of waarbij het initiatief hoort bij een thema dat leeft in de buurt.

         Resultaat van een groeps- en participatieproces.

         Start van een samenwerkingsverband tussen buren, tussen buurt en partners, … .

         Vernieuwend en creatief karakter van het project.

         Haalbaarheid toetsen (financieel, technisch en timing).

         Initiatieven moeten passen binnen de visie en het meerjarenplan van de gemeente. Het mag geen bestaand beleid of acties opgenomen in het meerjarenplan van de gemeente doorkruisen.

         Gebruik van duurzame materialen. Het resultaat moet, indien mogelijk, minstens 2 jaar na voltooiing blijven bestaan.

         Afhankelijk van de impact van het initiatief kunnen bijkomende voorwaarden worden opgelegd.

         Realisatie op publiek domein of op privaat domein, waarbij het initiatief een openbaar karakter moet krijgen via een overeenkomst met de eigenaar van het privaat domein en dit voor tenminste voor 6 jaar of tot het einde van het desbetreffende project.

         Jury

         Aanvragen en projecten worden eenmaal per jaar goedgekeurd door een jury.

         De jury wordt samengesteld uit zes personen. De jury kan geldig vergaderen wanneer een meerderheid (de helft + 1) van de leden aanwezig is.

         Deze jury bestaat uit twee leden van het college van burgemeester en schepenen, daarnaast vaardigen de adviesraden sport, jeugd, cultuur , senioren, mobiliteit en milieu ook telkens 1 vertegenwoordiger af in de jury. Een lid van het college van burgemeester en schepenen neemt het voorzitterschap van de jury op.

         Medewerkers van de dienst Vrije Tijd, het lokaal dienstencentrum Oude Pastorie, de dienst Omgeving, de dienst Mobiliteit en de Technische Uitvoeringsdienst kunnen in functie van noodzaak en op basis van inhoud van de ingediende projecten uitgenodigd worden om de zittingen van de jury bij te wonen met een adviserende stem of om een advies uit te brengen aan de jury.

         De jury geeft vooreerst aan of de ingediende aanvragen al dan niet beantwoorden aan de criteria en de geest van het reglement. De jury stelt vervolgens een rapport op waarin ze de aanvragen die in aanmerking komen beoordeelt. Ze kan daarbij ook een rangschikking opstellen tussen de beoordeelde projecten en een voorstel doen voor de subsidiëring. Het college van burgemeester en schepenen houdt rekening met het rapport van de jury, maar kan in haar beslissing ook gemotiveerd afwijken.

         Verloop

         Het ingevulde aanvraagformulier kan worden ingediend vanaf 1 januari tot en met 30 juni bij de gemeente Rotselaar, dienst Vrije Tijd.

         Nakijken van aanvragen door de dienst Vrije Tijd of alle voorwaarden vervuld zijn.

         Voor aanvragen van fysieke aard: bespreking door een werkgroep van gemeentelijke diensten in functie van de technische haalbaarheid en planning.

         Beoordeling door de jury.

         Definitieve beslissing door college van burgemeester en schepen voor 1 november.

         Afsluiten van een overeenkomst tussen de gemeente Rotselaar en initiatiefnemers.

         Vanaf 1 januari van het jaar volgend op de aanvraag kan een voorschot van 70% van de begrootte kost voor het project worden uitgereikt.

         Na afloop wordt een evaluatiedocument en eindafrekening bezorgd aan de dienst Vrije Tijd. Op basis hiervan kan het resterende saldo van 30% uitbetaald worden of kunnen middelen teruggevorderd worden.

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt het reglement ‘buurtpremies - Kant en klaar aanbod - doe mee’ als volgt vast:

         Budget

         Jaarlijks voorziet de gemeente 10.000 euro in haar begroting voor ‘buurtpremies - Kant en klaar aanbod - doe mee

         Voorwaarden

         De initiatiefnemers maken gebruik van het aanvraagformulier, dat te verkrijgen is via de gemeentelijke website of via de dienst Vrije Tijd van de gemeente Rotselaar.

         De initiatiefnemers (peter/meter) zijn natuurlijke personen, die inwoner zijn van de gemeente Rotselaar. Een van deze initiatiefnemers wordt aangesteld als projectverantwoordelijke, ook voor wat betreft alle financiële transacties.

         Het initiatief wordt mee gedragen door minimum 15 bewoners van verschillende adressen uit de straat, directe buurt/wijk waar het initiatief gerealiseerd wordt.

         Het initiatief wordt gerealiseerd op Rotselaars grondgebied - op publiek domein of op privaat domein, waarbij het initiatief op privaat domein een openbaar karakter moet krijgen via een overeenkomst met de eigenaar van het privaat domein en dit voor tenminste 6 jaar of tot het einde van het desbetreffende initiatief.

         Het initiatief vindt plaats in de straat, buurt of wijk waar de aanvrager woont.

         Het initiatief start ten laatste binnen de zes maanden na toekenning van de subsidies en is gerealiseerd binnen 1 jaar na het afsluiten van de overeenkomst.

         Indien het initiatief vergunningsplichtige werken betreft, moet er eerst een vergunning worden aangevraagd en verkregen door de initiatiefnemer.

         Criteria

         Engagement van de peter/meter en de betrokkenheid van de buurt.

         Zitbank/picknickbank/boekentil: de voorgestelde locatie voor de inplanting moet passen binnen de context van het openbaar domein en mag geen hinder vormen voor de zwakke weggebruiker of geen onveilige verkeerssituaties creëren.

         Geen constructies en verhardingen, tenzij in overleg met de betrokken gemeentelijke diensten.

         Realisatie op publiek domein of op privaat domein, waarbij het initiatief een openbaar karakter moet krijgen via een overeenkomst met de eigenaar van het privaat domein en dit voor tenminste voor 6 jaar of tot het einde van het desbetreffende project.

         Verloop

         Ingevuld aanvraagformulier bezorgen aan de gemeente Rotselaar, dienst Vrije Tijd.

         Nakijken van de aanvragen door de dienst Vrije Tijd in samenwerking met de betrokken diensten of alle voorwaarden vervuld zijn.

         Beslissing door college van burgemeester en schepen in functie van het beschikbare budget volgens datum van ingediende voorstellen per kalenderjaar.

         Beslissing door college van burgemeester en schepenen tot het overgaan van de uitbetaling.

         Afsprakennota (indien nodig) tussen de gemeente Rotselaar en de initiatiefnemers.

         Realisatie op publiek terrein of op privéterrein, waarbij het initiatief een openbaar karakter moet krijgen en dit voor tenminste 6 jaar of tot het einde van het desbetreffende project.

         Ondersteuning

         Boekentil:

         Boekentilmeubel kan voorzien worden door de gemeente Rotselaar op aanvraag.

         Plaatsing kan gebeuren door de gemeentelijke technische uitvoeringsdienst.

         Zitbank of picknickbank

         Er kan gekozen worden uit drie soorten banken:

         zitbank

         picknickbank (toegankelijk voor rolstoelgebruikers)

         zitbank in natuurlijke materialen (hout)

         Materiaal kan aangeleverd worden door de gemeente Rotselaar op aanvraag.

         Plaatsing kan gebeuren door de gemeentelijke technische uitvoeringsdienst.

Artikel 3:

Het reglement buurtparticipatieproject, bestaande uit het reglement 'buurtpremies - Realiseer een idee - creëer!' en het reglement 'buurtpremies - Kant en klaar aanbod - doe mee', wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking op 1 april 2024.

 

Publicatiedatum: 24/04/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

6. Goedkeuring reglement voor erkenning van Rotselaarse sportverenigingen

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 24 maart 2014

De gemeenteraad keurt het reglement voor erkenning en subsidiëring van Rotselaarse sportverenigingen en sportinitiatieven goed.

 

Feiten en context

         Het beleidsplan van de gemeente Rotselaar vermeldt als actie dat de subsidiereglementen samen met de verenigingen worden geëvalueerd en bijgestuurd in het kader van de financiële ondersteuning van het verenigingsleven in onze gemeente en een administratieve vereenvoudiging.

         De nieuwe reglementen kwamen tot stand via een werkgroep van de sportraad. Op elk moment kon iemand aansluiten bij de werkgroep en via de vergaderingen feedback geven over de nieuwe reglementen.

 

Juridische gronden

         Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

 

Adviezen

         Positief advies van sportraad Rotselaar tijdens de algemene vergadering van maandag 11 maart 2024.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het hiernavolgend reglement voor erkenning van Rotselaarse sportverenigingen goed.

1. Algemene bepalingen:

Het college van burgemeester en schepenen beslist over de erkenning van Rotselaarse sportverenigingen.

Nieuwe erkenningsaanvragen kunnen op elk moment goedgekeurd worden.

Hernieuwde erkenningsaanvragen worden jaarlijks goedgekeurd voor ieder sportseizoen en na advies van de gemeentelijke sportraad.

2. Erkenningsperiode:

Een erkenning als Rotselaarse sportvereniging is geldig voor 1 sportseizoen.

Een sportseizoen start op 1 augustus en loopt tot en met 31 juli van het daaropvolgende jaar.

Een nieuwe erkenningsaanvraag kan op elk moment aangevraagd worden en geldt vervolgens voor het lopende sportseizoen.

Een hernieuwde erkenningsaanvraag moet jaarlijks samen met een subsidiedossier ingediend worden voor het volgend sportseizoen.

3. Erkenningsvoorwaarden:

Sportverenigingen kunnen erkend worden als Rotselaarse sportvereniging indien ze voldoen aan elk van de volgende gestelde voorwaarden:

         De sportvereniging heeft een actieve werking en ontplooit sinds minstens 6 maanden op regelmatige basis actieve of sportieve activiteiten, op recreatief en/of competitief niveau.

         De sportvereniging is een open vereniging en heeft als doel een actieve of sportieve sport aan te bieden aan inwoners van Rotselaar. Iedereen kan lid worden van de sportvereniging op voorwaarde dat hij/zij de waarden en normen, reglementen en doelstellingen van de vereniging eerbiedigt.

         De sportvereniging organiseert activiteiten die voornamelijk (voor 60 procent van de trainingsuren, geen wedstrijduren) op het grondgebied van Rotselaar doorgaan. Indien de sportvereniging kan aantonen dat er geen, onvoldoende of niet aangepaste accommodatie aanwezig is op het stedelijk grondgebied en de sportvereniging een zetel heeft in gemeente Rotselaar, dan kan hierop een uitzondering gemaakt worden.

         De sportvereniging heeft minstens 10 aangesloten actieve leden waarvan minstens 25 procent inwoner is van Rotselaar. Bij een hernieuwde erkenningsaanvraag wordt gekeken naar het aantal actieve leden op 31 mei van het lopende sportseizoen.

         De benaming van de sportvereniging mag niet verwijzen naar een gemeente anders dan de gemeente Rotselaar (of een deelgemeente hiervan).

         De vereniging moet een verzekering voor burgerrechtelijke aansprakelijkheid afsluiten voor de vereniging, haar bestuurders en haar lesgevers. De vereniging moet een verzekeringspolis ‘lichamelijke ongevallen’ afsluiten ter bescherming van haar aangesloten leden. Dit kan ook vervat zijn in het lidgeld naar een erkende Vlaamse sportfederatie toe.

         De vereniging is ofwel een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) ofwel een feitelijke vereniging met statuten en met een autonoom bestuur met minstens twee personen. Indien er wijzigingen optreden is de vereniging verplicht om deze wijzigingen zo snel mogelijk door te geven aan de sportdienst.

4. Uitsluiting:

Verenigingen kunnen niet erkend worden in de volgende situaties:

         De vereniging heeft commerciële doeleinden.

         De vereniging is erkend bij een andere adviesraad/beleidsdomein van Lokaal Bestuur Rotselaar en ontvangt al subsidies.

5. Procedure:

De aanvraag tot erkenning wordt door de sportvereniging op de daartoe bestemde formulieren ingevuld en met bijlagen ingediend bij de sportdienst.

Gegevens (zoals ledenaantallen) van het lopende sportseizoen moeten doorgegeven worden.

De sportdienst behandelt alle aanvragen en legt deze voor advies voor aan de sportraad.

De erkenning wordt ten slotte ter goedgekeurd voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

6. Bijlagen:

De sportvereniging moet ter bewijs documenten doorsturen. Deze documenten worden enkel gebruikt voor de behandeling van erkenningsdossiers.

Als bijlage worden de volgende documenten verplicht toegevoegd:

         Trainingsschema en/of activiteitenkalender met uren en locaties

         Ledenlijst (indien mogelijk een officiële ledenlijst vanuit de federatie op 31 mei van het lopende sportseizoen).

         Verzekeringsbewijzen (al dan niet via federatie)

         In het geval van een vzw: ondernemingsnummer, huishoudelijk reglement en statuten.

         In het geval van een feitelijke vereniging: huishoudelijk reglement en/of statuten en contactgegevens van twee bestuursleden.

7. Ondersteuning:

Elke sportvereniging die erkend is als sportvereniging kan in aanmerking komen voor logistieke en promotionele ondersteuning.

Artikel 2:

Het reglement voor erkenning van Rotselaarse sportverenigingen treedt in werking op 1 augustus 2024 na bekendmaking overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur. Het reglement is van toepassing vanaf het sportseizoen 2024-2025 en is te raadplegen op de gemeentelijke website of op te vragen bij de sportdienst van Rotselaar.

 

Publicatiedatum: 24/04/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

7. Goedkeuring reglement voor subsidies voor Rotselaarse sportverenigingen

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 24 maart 2014
De gemeenteraad keurt het reglement voor erkenning en subsidiëring van Rotselaarse sportverenigingen en sportinitiatieven goed.

         Besluit van de gemeenteraad van 24 maart 2014
De gemeenteraad keurt het reglement voor erkenning en subsidiëring van sportverenigingen: Jeugdsport goed.

         Besluit van de gemeenteraad van 24 maart 2014
De gemeenteraad keurt het subsidiereglement Rotselaarse sportverenigingen ter verhoging van de kwaliteit van de jeugdsportbegeleiders en jeugdsportcoördinatoren goed.

         Besluit van de gemeenteraad van 24 maart 2014
De gemeenteraad keurt het accommodatiesubsidiereglement Rotselaarse sportverenigingen goed.

 

Feiten en context

         Het beleidsplan van de gemeente Rotselaar vermeldt als actie dat de subsidiereglementen samen met de verenigingen worden geëvalueerd en bijgestuurd in het kader van de financiële ondersteuning van het verenigingsleven in onze gemeente en een administratieve vereenvoudiging.

         De nieuwe reglementen kwamen tot stand via een werkgroep van de sportraad. Op elk moment kon iemand aansluiten bij de werkgroep en via de vergaderingen feedback geven over de nieuwe reglementen.

 

Juridische gronden

         Artikel 40 §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

 

Adviezen

         Positief advies van sportraad Rotselaar tijdens de algemene vergadering van maandag 11 maart 2024.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Algemene rekening: 6493000

Beleidsitem: 074000

Actieplan: 0401

Actie: 040104

Laatst goedgekeurd budget: 50.973,63 euro

Beschikbaar budget: 50.973,63 euro

Geraamd bedrag: 50.973,63 euro

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het hiernavolgend reglement betreffende subsidie voor Rotselaarse sportverenigingen goed.

1. Algemene bepalingen:

Lokaal bestuur Rotselaar kan jaarlijks subsidies verlenen aan erkende Rotselaarse sportverenigingen, binnen de perken van de voorziene kredieten in het gemeentelijk budget.

Dat gebeurt jaarlijks na afloop van een sportseizoen en na advies van de gemeentelijke sportraad.

2. Erkenningsperiode:

Subsidies voor erkende Rotselaarse sportvereniging worden gegeven voor het afgelopen sportseizoen.

Een sportseizoen start op 1 augustus en loopt tot en met 31 juli van het daaropvolgende jaar.

Een subsidiedossier moet jaarlijks tussen 1 en 31 juli ingediend worden over het lopende sportseizoen.

3. Doelstelling:

De subsidiëring van erkende sportverenigingen heeft tot doel de sportverenigingen de mogelijkheid te geven om de werking verder uit te bouwen, zowel kwantitatief als kwalitatief.

Lokaal bestuur Rotselaar stimuleert hiermee het actieve en sportieve verenigingsleven met als één van de kerntaken ‘zoveel mogelijk mensen op een gezonde manier aan te zetten tot bewegen en/of sporten’.

4. Subsidievoorwaarden:

Enkel erkende Rotselaar sportverenigingen die minstens één volledig sportseizoen erkend zijn komen in aanmerking voor subsidies.

Erkende Rotselaarse sportverenigingen moeten voldoen aan de voorwaarden vastgelegd in het reglement voor erkenning van Rotselaarse sportverenigingen.

Voor de ledenaantallen en percentage wordt gekeken naar het aantal actieve leden op 31 mei van het lopende sportseizoen.

Sportverenigingen die ophouden te bestaan (of wiens activiteiten tot een minimum zijn teruggevallen), komen niet meer in aanmerking voor subsidies.

De totale basissubsidie bedraagt 55 procent van het totale subsidiebudget en de totale projectsubsidie bedraagt 45 procent van het totale subsidiebudget. Bij de projectsubsidie wordt het voorzien subsidiebudget als volgt verdeeld: 15 procent naar ‘project 1’, 15 procent naar ‘project 2’, 5 procent naar ‘project 3’ en 65 procent naar ‘project 4’.

Indien het voorziene budget van de basissubsidies ontoereikend is, wordt het aan elke rechthebbende toegekomen bedrag proportioneel verminderd (na toepassing van procentuele verdeelsleutel).

Indien het voorziene budget van de basissubsidies niet is opgebruikt, wordt het resterende bedrag overgeheveld naar de projectsubsidies.

Indien het voorziene budget van een projectsubsidie ontoereikend is, wordt binnen elk project het aan elke rechthebbende toegekomen bedrag proportioneel verminderd (na toepassing van procentuele verdeelsleutel).

Indien het voorziene budget van de projectsubsidies niet is opgebruikt, wordt het resterende bedrag overgeheveld naar de basissubsidies.

4.1. Basissubsidie:

Een erkende Rotselaarse sportvereniging die binnen één van de onderstaande categorie valt, komt in aanmerking voor een basissubsidie.

Een erkende Rotselaarse sportvereniging onder categorie A ontvangt een basissubsidie van 100euro indien deze voldoet aan alle volgende voorwaarden:

         De vereniging heeft minstens 10 leden waarvan minstens 50 procent inwoner is van de gemeente Rotselaar. Een ledenlijst wordt al doorgegeven bij de erkenningsaanvraag en geldt ook voor de subsidieaanvraag.

         De vereniging heeft de nodige informatie (zoals reglement, contactpersonen, kostprijzen …) beschikbaar voor leden, ouders, sportdienst, lokaal bestuur (zoals via website, sociale media, nieuwsbrief …). Bij de subsidieaanvraag worden de communicatiekanalen doorgegeven.

         De vereniging was tijdens het afgelopen sportseizoen minstens 1 keer aanwezig op een vergadering van de sportraad (bestuursvergadering, algemene vergadering of werkgroep). Bij de subsidieaanvraag moet doorgegeven worden welke persoon van de sportvereniging aanwezig was op welke vergadering. De sportdienst heeft per vergadering ook een overzicht van  aanwezigen (en verontschuldigingen).

Een erkende Rotselaarse sportvereniging onder categorie B ontvangt een basissubsidie van 500euro indien deze voldoet aan alle volgende voorwaarden:

         Minstens voldoen aan alle voorwaarden die vermeld worden in alle voorgaande categorieën.

         De vereniging heeft minstens 40 leden waarvan minstens 25 procent inwoner is van de gemeente Rotselaar. Een ledenlijst wordt al doorgegeven bij de erkenningsaanvraag en geldt ook voor de subsidieaanvraag.

         De vereniging heeft een regelmatigewerking van minimum 20 weken per sportseizoen waarin minimaal 1 trainingsmoment of wedstrijd per week georganiseerd wordt. Een trainingsschema wordt al doorgegeven bij de erkenningsaanvraag en geldt ook voor de subsidieaanvraag.

Een erkende Rotselaarse sportvereniging onder categorie C ontvangt een basissubsidie van 1.200euro indien deze voldoet aan alle volgende voorwaarden:

         Minstens voldoen aan alle voorwaarden die vermeld worden in alle voorgaande categorieën.

         De vereniging is aangesloten bij een erkende Vlaamse sportfederatie, erkend door Sport Vlaanderen. Bij de subsidieaanvraag moet dit bewezen worden (bijvoorbeeld via ledenlijst of verzekering).

         De vereniging heeft minimum 70 tot en met 199 leden waarvan minstens 25 procent inwoner is van de gemeente Rotselaar. Een ledenlijst wordt al doorgegeven bij de erkenningsaanvraag en geldt ook voor de subsidieaanvraag.

         De vereniging heeft een jeugdwerking met minimum 40 procent jeugdleden waarvan minstens 25 procent inwoners van Rotselaar is. Een jeugdlid is een persoon die de leeftijd van 18 jaar niet overschrijdt bij start van het afgelopen sportseizoen en die minstens 25 uur per jaar op georganiseerde manier gebonden is aan de vereniging. Indien deze percentages van jeugdwerking niet gehaald worden, komt deze sportvereniging in een lagere categorie terecht. Een ledenlijst wordt al doorgegeven bij de erkenningsaanvraag en geldt ook voor de subsidieaanvraag.

         De vereniging heeft een regelmatigewerking van minimum 25 weken per sportseizoen waarin per ploeg, leeftijdscategorie of afdeling minimaal 1 trainingsmoment of wedstrijd per week georganiseerd wordt. Een trainingsschema wordt al doorgegeven bij de erkenningsaanvraag en geldt ook voor de subsidieaanvraag.

         De vereniging voorziet een trainer of lesgever voor de begeleiding van een training of wedstrijd voor jeugdleden. Bij de subsidieaanvraag moeten de contactgegevens van de trainer/lesgever doorgegeven worden.

         De vereniging werkt met minimum 1 gekwalificeerde trainer die voor minstens 25 uur per sportseizoen training gegeven heeft. De gekwalificeerde trainer bezit voor de start van het lopende sportseizoen een sportdiploma (minstens initiator in betrokken sporttak) van de Vlaamse Trainersschool (VTS) of een diploma geassimileerd door VTS (zoals diploma bachelor of master Lichamelijke Opvoeding en bewegingswetenschappen). Bij de subsidieaanvraag moeten diploma’s en het aantal trainingsuren doorgeven worden.

Een erkende Rotselaarse sportvereniging onder categorie D ontvangt een basissubsidie van 2.000euro indien deze voldoet aan alle volgende voorwaarden:

         Minstens voldoen aan alle voorwaarden die vermeld worden in alle voorgaande categorieën.

         De vereniging heeft minimum 200 leden waarvan minstens 25 procent inwoner is van de gemeente Rotselaar. Een ledenlijst wordt al doorgegeven bij de erkenningsaanvraag en geldt ook voor de subsidieaanvraag.

         De vereniging heeft een jeugdwerking met minimum 50 procent jeugdleden waarvan minstens 25 procent inwoners van Rotselaar is. Een jeugdlid is een persoon die de leeftijd van 18 jaar niet overschrijdt bij start van het afgelopen sportseizoen en die minstens 25 uur per jaar op georganiseerde manier gebonden is aan de vereniging. Indien deze percentages van jeugdwerking niet gehaald worden, komt deze sportvereniging in een lagere categorie terecht. Een ledenlijst wordt al doorgegeven bij de erkenningsaanvraag en geldt ook voor de subsidieaanvraag.

         De vereniging werkt met minimum 3 gekwalificeerdetrainers die elk voor minstens 25 uur per sportseizoen training gegeven hebben. De gekwalificeerde trainers bezitten voor de start van het lopende sportseizoen een sportdiploma (minstens initiator in betrokken sporttak) van de Vlaamse Trainersschool (VTS) of een diploma geassimileerd door VTS (zoals diploma bachelor of master Lichamelijke Opvoeding en bewegingswetenschappen). Bij de subsidieaanvraag moeten diploma’s en het aantal trainingsuren doorgeven worden.

4.2. Projectsubsidie:

Elke erkende Rotselaarse sportvereniging (die behoort bij categorie A, B, C of D) kan aanspraak maken op één of meerdere projectsubsidies voor een maximum van 3.000 euro per sportseizoen en per vereniging.

Bij elke projectsubsidie geldt dat dit plaats vond in het lopende sportseizoen.

Project 1: Investering in gekwalificeerde trainers:

Een erkende Rotselaarse sportvereniging kan een projectsubsidie ontvangen indien deze het afgelopen sportseizoen geïnvesteerd heeft in de opleiding, vorming en/of bijscholing van trainers.

Per sportseizoen kan deze projectsubsidie maximaal 100 euro per opleiding/cursus of per trainer/cursist en maximaal 500 euro per vereniging bedragen.

De voorwaarden die worden gesteld om deze projectsubsidie te kunnen verkrijgen zijn:

         De projectsubsidie is een (gedeeltelijke) terugbetaling van het inschrijvingsgeld voor de opleiding. Eventuele andere tegemoetkomingen worden eerst afgetrokken van het inschrijvingsgeld.

         Enkel opleidingen van minstens 50 euro die betaald worden door de sportvereniging komen in aanmerking.

         De cursist/deelnemer van de opleiding moet lid zijn van de betreffende erkende Rotselaarse sportvereniging en minstens 15 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start.

         De opleiding, vorming of bijscholing moet gegeven of erkend worden door Sport Vlaanderen, Vlaamse Trainersschool (VTS), Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), een erkende sportfederatie, interlokale verenging sportregio Winge-Demervallei, een adviesraad van Rotselaar, sportdienst Rotselaar, de provincie of een erkende hulporganisaties (bijvoorbeeld EHBO-opleidingen). Opleidingen die afwijken van bovenstaande instanties zullen bij de beoordeling van de dossiers onderzocht worden.

         Voor opleidingen over meerdere jaren geldt de datum van behalen van diploma. Enkel succesvolle (geslaagde) beëindigde vormingen en opleidingen kunnen ingebracht worden.

         Volgende opleidingen worden niet beschouwd als vorming: beroepsopleiding deelname aan initiaties in een bepaalde sportdiscipline.

Bij de projectaanvraag moeten de volgende documenten doorgegeven worden:

         Het attest of diploma van de opleiding (met datum in het lopende sportseizoen).

         Een bewijsstuk van betaling van de vereniging aan de inrichtende organisatie of cursist/deelnemer.

Project 2: Bijdragen aan sportpromotie

Een erkende Rotselaarse sportvereniging kan een projectsubsidie ontvangen indien deze het afgelopen sportseizoen meegewerkt heeft aan een activiteit of evenement van sportdienst of lokaal bestuur Rotselaar of zelf (al dan niet met partners) een activiteit of evenement heeft georganiseerd.

Per sportseizoen kan deze projectsubsidie maximaal 100 euro per activiteit/evenement en maximaal 500 euro per vereniging bedragen.

De voorwaarden die worden gesteld om deze projectsubsidie te kunnen verkrijgen zijn:

         De vereniging organiseert op het grondgebied van Rotselaar een activiteit/evenement of werkt mee aan een activiteit/evenement van de sportdienst.

         De activiteit of het evenement valt niet binnen de wekelijkse werking van de sportvereniging.

         De activiteit is niet louter commercieel gericht.

         De projectsubsidie omvat de (gedeeltelijke) terugbetaling van gemaakte kosten voor een activiteit of evenement dat over maximaal 5 dagen verspreid wordt.

         Een projectsubsidie is enkel mogelijk indien er geen andere (financiële) ondersteuning is van lokaal bestuur Rotselaar.

De volgende situaties komen in aanmerking voor deze projectsubsidie:

         De vereniging werkt (gratis) mee aan een (sport)evenement van sportdienst Rotselaar. In dit geval is er een forfaitaire vergoeding van 100 euro en hangt het subsidiebedrag niet af van gemaakte kosten. De sportdienst moet voorafgaand aan de activiteit op de hoogte gebracht worden van de medewerking van de vereniging (zowel bij de voorbereiding, het evenement zelf als de afbraak en evaluatie).

         De vereniging organiseert een sportkamp van minstens 3 dagen die ook open staat voor niet-leden.

         De vereniging organiseert (al dan niet met partners) een toegankelijke activiteit waarbij deelnemers, zowel leden als niet-leden, aangezet worden tot bewegen/sporten.

Bij de projectaanvraag moeten de volgende documenten doorgegeven worden:

         Promotiemateriaal (bijvoorbeeld flyer, screenshot van informatie in UitDatabank of een kopie van activiteitenkalender gemeentemagazine Trots)

         Aantal deelnemers (bijvoorbeeld via deelnemerslijst)

         Financieel overzicht van gemaakte kosten.

Project 3: Specifieke doelgroep: G-werking

Een erkende Rotselaarse sportvereniging kan een projectsubsidie ontvangen indien deze het afgelopen sportseizoen een aanbod voor G-sporters had. G-sporters zjjn sporters met een beperking.

De voorwaarden die worden gesteld om deze projectsubsidie te kunnen verkrijgen zijn:

         De vereniging bereikt G-sporters op het grondgebied van Rotselaar.

         De activiteit is uitsluitend voor G-sporters of wordt ook expliciet open gesteld voor G-sporters.

         De vereniging kan maar in aanmerking komen voor één forfaitaire vergoeding.

De volgende situaties komen in aanmerking voor deze projectsubsidie:

         Indien de vereniging een activiteit organiseert (ook) voor G-leden, dan komt deze in aanmerking voor een forfaitaire vergoeding van 50 euro.

         Indien de vereniging een kamp (van minstens 3 dagen) organiseert (ook) voor G-leden, dan komt deze in aanmerking voor een forfaitaire vergoeding van 150 euro.

         Indien de vereniging een G-werking van minstens 16 weken heeft, dan komt deze in aanmerking voor een forfaitaire vergoeding van 250 euro.

Bij de projectaanvraag moeten de volgende documenten doorgegeven worden:

         Promotiemateriaal (zoals flyers)

         Aantal deelnemers

Project 4: Investering in sportinfrastructuur

Een erkende Rotselaarse sportvereniging kan een projectsubsidie ontvangen indien deze het afgelopen sportseizoen geïnvesteerd heeft in de eigen sportinfrastructuur.

Per sportseizoen kan deze projectsubsidie maximaal 2.000 euro per vereniging bedragen.

De voorwaarden die worden gesteld om deze projectsubsidie te kunnen verkrijgen zijn:

         De sportvereniging is eigenaar van de sportinfrastructuur of heeft de sportinfrastructuur voor tenminste 6 jaar in erfpacht.

         De sportinfrastructuur ligt op het grondgebied van Rotselaar.

         De sportvereniging is hoofdgebruiker van de sportinfrastructuur en staat zelf in voor het onderhoud van het gebouw en/of sportterreinen.

         De sportinfrastructuur wordt gebruikt voor de werking en activiteiten van de sportvereniging.

         De investering gebeurt aan de sportinfrastructuur: ofwel is dit het sportterrein dat als speelveld of oefenveld gebruikt wordt voor de vaste beoefening van sportactiviteiten, ofwel is dit het gebouw (of een gedeelte ervan) dat gebruikt wordt voor de beoefening van de sportactiviteiten met bijhorende sanitaire voorzieningen en bergruimtes voor sportmateriaal.

         De projectsubsidie omvat de (gedeeltelijke) terugbetaling van gemaakte kosten voor een investering in eigen sportinfrastructuur.

         De infrastructuurwerken zijn noodzakelijk voor de continuïteit en/of de verbetering/uitbreiding van de globale sportwerking van de sportvereniging en hebben betrekking op veiligheid, hygiëne/gezondheid, toegankelijkheid, duurzaamheid, energiebesparing of efficiënter gebruik van de sportinfrastructuur.

Volgende investeringen komen in aanmerking:

         Kosten voor ruwbouw (bijvoorbeeld bij eerste aanleg van de sportinfrastructuur)

         Aanleg en heraanleg van een sportterrein en alle vaste infrastructuur eigen aan de beoefende sport.

         Inrichtingskosten of verbouwings-, vervangings- en aanpassingswerken aan de sportinfrastructuur. Zoals isolatiewerken, verwarmingsinstallaties (toestellen inbegrepen), elektriciteitswerken (buitenverlichting inbegrepen), aanleg gasleidingen, aanleg waterleidingen, aansluitingen (water, gas en elektriciteit), werken om de stabiliteit van het gebouw te verbeteren (zoals herstellingen van dragende muren en buitenmuren), bezettingswerken (van muren en plafonds), plaatsing van ramen en deuren, beglazing, bevloering, sanitaire voorzieningen (toestellen inbegrepen), afvoer afvalwaters (aflopen septische put, aansluiting op de riolering), algemene verlichtingstoestellen, vaste tribunes, verlichting en omheining van de sportinfrastructuur, schilderwerken (binnen en buiten met uitsluiting van reclamepanelen).

         Kosten die de algemene brandveiligheid verbeteren conform de geldende brandveiligheidsnormen en -regels, zoals de aankoop van brandblussers, brandsirene, noodverlichting, detectoren (voor CO, gas of brand), blusdekens, branddeuren, brandtrappen en veiligheidspictogrammen.

         Inrichtings- en aanpassingswerken gericht op het verhogen van de toegankelijkheid van de infrastructuur voor andersvaliden. In dit geval dienst een verslag van Inter (private stichting toegankelijk Vlaanderen) ingediend te worden.

         De aankoop van een AED-toestel dat permanent in de sportinfrastructuur aanwezig is voor een (hart)veilige sportomgeving.

         Energiebesparende maatregelen (zoals aanpassing naar Led-verlichting, recuperatie regenwater) voor een duurzamere sportomgeving.

         Kosten gebonden aan wettelijke verplichtingen (zoals onderhoud verwarmingsketel, keuring elektriciteit, keuring brandveiligheidsvoorzieningen en onderhoud AED-toestel).

Volgende investeringen komen niet in aanmerking:

         Kosten gebonden aan cafetaria’s of horecavoorzieningen.

         Kosten gebonden aan huur- of eigenaaronderhoud (dit zijn vaak maandelijkse of jaarlijkse kosten).

         Kosten voor verbruiksmaterialen (zoals onderhoudsproducten en -materialen).

         Kosten voor onderhoud van sportgrasvelden.

         Kosten voor de roerende uitrusting van de sportinfrastructuur zoals meubels, elektrische apparaten, kook- en eetgerei, keuken (installaties en uitrusting), tapinstallatie, speciale verlichtingsinstallaties (zoals spots), audiovisuele toestellen (zoals radio’s, stereoketens, filmapparatuur, omroepinstallaties en andere hifiapparatuur), hardware/software, apparaten voor de werking van de sportinfrastructuur (zoals secretariaatsuitrusting) en opsmuk- en verfraaiingswerken.

         Kosten voor sportmateriaal of sportuitrusting.

         Kosten voor onderzoek, notaris, architect en registratiekosten.

         Deze opsomming is niet beperkend.

Bij de projectaanvraag moeten de volgende documenten doorgegeven worden:

         Kopie van facturen met vermelding van leverancier, de investering, totaal bedrag en datum.

         Indien de vereniging niet btw-plichtig is, dan komen facturen inclusief btw in aanmerking.

         Indien de vereniging btw-plichtig is en de btw kan recuperen, dan wordt de btw niet in aanmerking genomen.

         In het geval van erfpacht dient een kopie van de erfpachtovereenkomst bezorgd te worden.

5. Procedure:

De aanvraag tot subsidiëring wordt door de sportvereniging op de daartoe bestemde formulieren ingevuld en met bijlagen ingediend bij de sportdienst.

Het dossier moet tussen 1 en 31 juli van het lopende kalenderjaar ingediend worden.

Gegevens (zoals ledenaantallen) van het lopende sportseizoen moeten doorgegeven worden.

Doorgegeven informatie die niet worden bewezen zoals gevraagd, komen niet in aanmerking voor subsidies.

De sportdienst behandelt alle dossiers en legt deze voor advies voor aan de sportraad.

De subsidieverdeling wordt ter goedgekeurd voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

Te laat ingediende dossiers komen nog in aanmerking voor een gehalveerde subsidiëring in de mate dat de bedragen nog niet door het college van burgemeester en schepenen werden vastgelegd.

6. Uitbetaling:

De subsidies worden verleend per jaar binnen de beschikbare kredieten voorzien in de gemeentebegroting.

De subsidie kan enkel en alleen op een bankrekening uitbetaald worden die op naam staat van de vereniging (en niet op een particuliere rekening van een persoon).

7. Betwisting:

Gemotiveerde bezwaren met betrekking tot de goedkeuring van de verdeling van de subsidies, dienen binnen een termijn van 15 kalenderdagen, na datum van ontvangst van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen, schriftelijk te worden gericht aan het college van burgemeester en schepenen.

8. Controle:

Controle op de naleving van de voorschriften en op de juistheid van de ingediende gegevens kan op ieder ogenblik uitgevoerd worden door de sportdienst. Het vaststellen van misbruiken kan leiden tot de terugvordering van uitbetaalde subsidies, het inhouden van subsidies en de uitsluiting van 2 jaar subsidies voor de betreffende sportvereniging.

Artikel 2:

Het reglement voor erkenning van Rotselaarse sportverenigingen treedt in werking op 1 augustus 2024 na bekendmaking overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur. Het reglement is van toepassing vanaf het sportseizoen 2024-2025 en is te raadplegen op de gemeentelijke website of op te vragen bij de sportdienst van Rotselaar.

 

Publicatiedatum: 24/04/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

8. Goedkeuring jaarrekening en jaarverslag 2023 van interlokale vereniging Sportregio Winge-Demervallei

 

Voorgeschiedenis

         Het besluit van de gemeenteraad van 20 november 2017

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst van de interlokale vereniging sportregio Winge-Demervallei goed.

         Het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2023

De gemeenteraad keurt de nieuwe samenwerkingsovereenkomst van de interlokale vereniging sportregio Winge-Demervallei goed.

 

Feiten, context en argumentatie

         De gemeente Rotselaar maakt samen met de gemeenten/steden Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Holsbeek, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge deel uit van de interlokale vereniging (ILV) 'sportregio Winge-Demervallei'.

         De ILV sportregio Winge-Demervallei heeft als doel het sportbeleid - in de ruime zin van het woord - van de gemeenten op elkaar af te stemmen en te stimuleren, intergemeentelijk overleg te creëren en onderhouden waaruit gemeentelijke en intergemeentelijke sportactiviteiten en projecten kunnen voortvloeien.

         De ILV sportregio Winge-Demervallei werd opgericht voor een periode van onbepaalde duur ingaand op 1 januari 2018 en de respectievelijke gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en steden keurden hiertoe een samenwerkingsovereenkomst goed. In 2023 werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd.

         De financiële inbreng per gemeente bedraagt 0,25 euro per inwoner per kalenderjaar. Volgens de noodzaak kan de inbreng van de gemeenten (financieel of logistiek) herbekeken worden.

         Om de intergemeentelijke samenwerking te bevorderen worden ook dossiers ingediend om in aanmerking te kunnen komen voor bovenlokale projectondersteuning van Sport Vlaanderen.

         De werkgroep is samengesteld uit personeelsleden van de sportdiensten. De werkgroep vergadert minstens zes keer per jaar voor de uitwerking van de activiteiten.

         Het beheerscomité van de ILV sportregio Winge-Demervallei is samengesteld uit één afgevaardigde per gemeente, namelijk de schepen van sport. Het beheerscomité vergadert minstens één maal per kalenderjaar.

         Het beheerscomité keurde op 8 februari 2024 het jaarverslag en de jaarrekening 2023 goed en nam kennis van het programma en begroting van 2024.

 

Juridische gronden

         De artikelen 392 tot en met 395 van decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Algemene rekening: 6493000

Beleidsitem: 074000

Actieplan: 0404

Actie: 040401

Geraamd bedrag voor 2024: 4.418,75 euro

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het jaarverslag en de jaarrekening van 2023 van de interlokale vereniging sportregio Winge-Demervallei goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt kennis van het programma en begroting van 2024 van de interlokale vereniging sportregio Winge-Demervallei.

 

Publicatiedatum: 24/04/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

9. Goedkeuring reglement voor tegemoetkoming bij opleiding of bijscholing van redders aangesteld voor zwemzone 'de Plas' Rotselaar

 

Feiten en context

         Het lokaal bestuur Rotselaar zoekt jaarlijks voldoende redders voor een veilig verloop aan zwemzone 'de Plas' Rotselaar.

         Redders moeten een diploma 'Hoger Redder' bezitten en jaarlijks een bijscholing volgen.

         Opleiding 'Hoger Redder':

         Via de opleiding Hoger Redder, kan je het diploma van Basisredder of het diploma van Hoger Redder behalen.

         Door het volgen van deze opleiding leert de cursist onder andere:

         Vakkundig ingrijpen bij verdrinkingsrisico's in overdekte en niet overdekte circulatiebaden en open zwemgelegenheden overeenkomstig de bepalingen zoals vermeld in de Vlarem II wetgeving.

         De reddings- en reanimatietechnieken snel en vlot toepassen.

         Deze cursus wordt steeds georganiseerd vanuit de Vlaamse Trainersschool (VTS). De lessen worden gegeven door erkende VTS-docenten Hoger Redder.

         Toelatingsvoorwaarden: De deelnemer moet minstens 17 jaar worden in de loop van het jaar waarin de cursus start en moet 200 meter kunnen zwemmen.

         Programma: De cursus duurt 64 uur waarvan 23 uur theorie en 41 uur praktijk.

         De kostprijs van een opleiding Hoger Redder bedraagt momenteel 290 euro.

         Bijscholing 'Hoger Redder':

         Het diploma Hoger Redder blijft steeds geldig maar indien men de functie van redder wenst uit te oefenen als vaste redder, jobstudent redder of redder gecombineerd met lesgever moet men vergezeld zijn van een recent bijscholingsattest.

         In de Vlarem II wetgeving staat vermeld: "de redders worden ten minste éénmaal per jaar geoefend in de reddings- en reanimatietechnieken". 'Eénmaal per jaar' wordt geïnterpreteerd als éénmaal per kalenderjaar, dus in principe moet men ten laatste op 31 december bijscholen. De Vlaamse Reddingsfederatie beveelt alvast warm aan zich beter te vroeg dan te laat bij te scholen. Een zwembadverantwoordelijke (= werkgever) verkiest vaak een redder met een zeer recent (<12 maanden) bijscholingsattest.

         Enkel wanneer je beschikt over je bijscholingsattest ben je opnieuw in orde volgens de Vlarem II wetgeving.

         Toelatingsvoorwaarden: In bezit zijn van het diploma Basisredder of Hoger Redder.

         Programma: Een bijscholing Redder duurt 4 uur, waarvan 2 uur praktijk in het water en 2 uur praktijk op het droge.

         Een deelname aan een publieke bijscholing Redder bedraagt momenteel 60 euro. Als lid van RefFed (Z, R+, C lid) ontvangt men momenteel een korting van 15 euro en betaalt men slechts 45 euro. 

         Sportoase Ter Heide organiseert jaarlijks een bijscholing (samen met Sportoase Wilsele, Leuven en Heist-Op-Den-Berg) en bekijkt om daarnaast ook een opleiding 'Hoger Redder' te organiseren.

 

Argumentatie

         Het lokaal bestuur Rotselaar doet jaarlijks in het zwemseizoen voor het veilig verloop aan zwemzone 'de Plas' beroep op redders.

         Dit reglement dient ter ondersteuning van redders die aangesteld worden aan zwemzone 'de Plas' Rotselaar. Redders moeten meestal zelf betalen voor de opleiding of bijscholing 'Hoger Redder'. Toezichters en hoofdtoezichters aan zwemzone 'de Plas' Rotselaar dienen niet zelf kosten te maken voor een bepaalde opleiding.

         Er wordt dan ook onder bepaalde voorwaarden in een tegemoetkoming voorzien voor de opleiding of bijscholing van redders aan de zwemzone 'de Plas'.

 

Juridische gronden

         Artikel 40 §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

 Algemene rekening: 6150010

Beleidsitem: 074202

Actieplan: 0502

Actie: 050201

Laatst goedgekeurd budget (2024): 1.000 euro

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het hiernavolgend reglement voor tegemoetkoming voor opleiding of bijscholing van redders aan zwemzone de Plas Rotselaar' goed.

1. Voorwaarden:

         Enkel een redder die voor minstens 20 uur aangesteld werd/wordt om te werken in zwemzone 'de Plas' Rotselaar komt in aanmerking voor een tegemoetkoming. Enkel de effectief gepresteerde uren komen in aanmerking en worden gecontroleerd via prestatiefiches.

         De opleiding of bijscholing 'Hoger Redder' moet georganiseerd worden door de Vlaamse Trainersschool (VTS). Enkel succesvolle (geslaagde) beëindigde opleidingen of bijscholingen komen in aanmerking.

         De opleiding of bijscholing moet in hetzelfde jaar zijn als de tewerkstelling in zwemzone 'de Plas' Rotselaar. Tussen de laatste dag van de tewerkstelling en datum van het diploma of bijscholingsattest mag niet meer dan 12 maanden tussen zitten.

         Een tegemoetkoming kan aangevraagd worden voor ofwel een opleiding ofwel een bijscholing 'Hoger Redder'.

         Iedere redder kan per kalenderjaar maar één tegemoetkoming aanvragen en ontvangen.

         De tegemoetkoming is een gedeeltelijke terugbetaling van het inschrijvingsgeld voor de opleiding of bijscholing. De tegemoetkoming mag niet gecumuleerd worden met enige andere vorm van financiële tegemoetkoming voor de opleiding of bijscholing. Eventuele andere tegemoetkomingen worden eerst afgetrokken van het inschrijvingsgeld. Indien het inschrijvingsgeld betaald werd door een bedrijf of vereniging, dan komt deze niet in aanmerking voor een tegemoetkoming.

2. Aanvraagprocedure:

         Enkel een redder kan een aanvraag voor een tegemoetkoming indienen.

         Een redder die in aanmerking komt, moet een aanvraag indien bij de sportdienst met de volgende gegevens en documenten:

         Een kopie van het behaalde diploma of een kopie van het bijscholingsattest met duidelijke vermelding van naam van de redder en datum van diploma of attest.

         Het aantal gewerkte uren in zwemzone 'de Plas' Rotselaar met duidelijke vermelding van data met start- en einduren.

         Een betalingsbewijs (eventueel met factuur) met duidelijk vermelding van de betaler en het betaalde inschrijvingsgeld voor de opleiding of bijscholing.

         Contactgegevens van de redder: naam, adres, geboortedatum, e-mailadres en gsm-nummer.

         Gegevens voor tegemoetkoming: rekeningnummer en naam van de rekeninghouder.

         De aanvraag kan pas gebeuren nadat de redder 20 gepresteerde uur heeft in zwemzone 'de Plas' Rotselaar.

         De aanvraag moet voor 1 november ingediend worden van datzelfde kalenderjaar waarin de redder aangesteld werd aan zwemzone 'de Plas' Rotselaar.

         De aanvraag is slechts ontvankelijk wanneer ze volledig is en dus alle gegevens en bewijzende documenten bevat.

3. Betalingsmodaliteiten

         De tegemoetkoming wordt overgeschreven op het rekeningnummer dat bij de aanvraag doorgegeven werd.

         Van eenzelfde kalenderjaar worden de uitbetalingen pas na 1 november in orde gebracht.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de hierna volgende tegemoetkomingen goed.

         Tegemoetkoming van 100 euro voor een aangestelde redder die deelnam aan een opleiding 'Hoger Redder'.

         Tegemoetkoming van 20 euro voor een aangestelde redder die deelnam aan een bijscholing 'Hoger Redder'.

Artikel 3:

Dit reglement treedt in werking op 1 mei 2024 na bekendmaking overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 24/04/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

10. Besluit tot aanpassing van de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo (GAS 5 - snelheid)

 

Voorgeschiedenis

         Besluit tot vaststelling door de gemeenteraad van de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo op de zitting van 29 november 2022.

 

Feiten en context

         Het hersteldecreet GAS 5 zorgt voor een aantal noodzakelijke aanpassingen aan het huidige regelgevend kader betreffende de gemeentelijke administratieve geldboeten voor de beperkte snelheidsovertredingen.

         Het hersteldecreet biedt evenwel geen oplossing voor de problematiek van het ontbreken van een kentekenaansprakelijkheid voor deze beperkte snelheidsovertredingen, daarom wordt voorgesteld om in de bijzondere politieverordening een eigen regeling van kentekenaansprakelijkheid in te voeren.

         Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de wijzigingen aan de bijzondere politieverordening goed te keuren.

 

Juridische gronden

         Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, artikel 29quater

         Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 119, 119 bis en 135 § 2

         Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen

         Het Koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de bijzondere voorwaarden betreffende het register van de gemeentelijke administratieve sancties ingevoerd bij artikel 44 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41, tweede lid, 2°

         Decreet van 9 oktober 2020 over diverse bepalingen over het gemeenschappelijk vervoer, het algemeen mobiliteitsbeleid, de weginfrastructuur en het wegenbeleid, en de waterinfrastructuur en het waterbeleid

         Decreet van 1 maart 2023 over diverse bepalingen over het gemeenschappelijk vervoer, het algemene mobiliteitsbeleid, de weginfrastructuur en het wegenbeleid, en de waterinfrastructuur en het waterbeleid

 

Argumentatie

 

         Hersteldecreet GAS 5

Het hersteldecreet GAS 5 zorgt voor een aantal noodzakelijke aanpassingen aan het huidige regelgevend kader betreffende de gemeentelijke administratieve geldboeten voor de beperkte snelheidsovertredingen.

Vooreerst wordt er tegemoet gekomen aan de problematiek van het originele proces-verbaal. Oorspronkelijk voorzag het GAS 5-decreet dat het originele proces-verbaal moest worden overgemaakt aan de overtreder, waardoor het originele proces-verbaal niet langer in bezit was van de sanctionerend ambtenaar, hetgeen zou kunnen leiden tot juridische problemen bij een eventuele beroepsprocedure. Door een aanpassing via het hersteldecreet GAS 5 volstaat het voortaan om een afschrift van het proces-verbaal te bezorgen aan de overtreder.

Het hersteldecreet GAS 5 biedt daarnaast een oplossing voor de vertalingen van dossiers van buitenlandse overtreders. Het is niet meer noodzakelijk om alle documenten te vertalen. Het volstaat om de buitenlandse overtreder een informatiebrief te sturen die voldoet aan de richtlijn 2015/413/EU van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2015 ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie.

Tenslotte wordt de termijn die de sanctionerend ambtenaar heeft om verweerschriften te beantwoorden, opgetrokken van dertig dagen naar negentig dagen. Indien deze termijn overschreden is, worden de verweermiddelen geacht aanvaard te zijn.

 

         Kentekenaansprakelijkheid

De wegverkeerswet (wet van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer), waar de GAS 5- regeling is ondergebracht (artikel 29 quater), bevat specifieke regels om er bij strafrechtelijke vervolging voor te zorgen dat de werkelijke overtreder wordt veroordeeld. Deze regels kunnen niet toegepast worden in de gedepenaliseerde, administratieve procedure van GAS5. Om straffeloosheid te vermijden, wordt in de bijzondere politieverordening betreffende de beperkte snelheidsovertredingen van 24 november 2022 zelf een regeling omtrent de kentekenaansprakelijkheid voorzien, geïnspireerd op de strafrechtelijke bepaling van artikel 67bis van de wegverkeerswet en die zowel voor natuurlijke als rechtspersonen geldt. Dit gebeurt door de toevoeging van een nieuw artikel 2. Gelet op de lacune in de hogere wetgeving die niet werd opgevuld door het recente hersteldecreet, is de gemeenteraad bevoegd om zelf zulke bepaling uit te vaardigen.

 

         Tekstuele aanpassingen

Tenslotte werden enkele tekstuele aanpassingen doorgevoerd.

 

Bijlage

        Bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo (gecoördineerd)

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om aan de bijzondere politieverordening van 24 november 2022  betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo de volgende wijzigingen aan te brengen:

 

Artikel 1 in de oude versie

'Artikel 1. Het overschrijden van de toegelaten maximumsnelheid op plaatsen gelegen op het grondgebied van de gemeenten Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo wordt gesanctioneerd met een gemeentelijke administratieve geldboete indien cumulatief voldaan is aan volgende voorwaarden:

- De snelheidsovertreding wordt begaan door een meerderjarige natuurlijke persoon of door een rechtspersoon;

- Het betreft een overschrijding van de toegelaten maximumsnelheid met niet meer dan 20 kilo meter per uur (na correctie met technische tolerantiemarge);

- De snelheidsovertreding wordt begaan op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 kilometer per uur;

- De snelheidsovertreding wordt vastgesteld volgens de voorwaarden vermeld in artikel 62 van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, met uitzondering van het zesde en achtste lid;

- De snelheidsovertreding wordt vastgesteld met automatisch werkende toestellen zoals ver meld in artikel 62 van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, die volledig worden gefinancierd door de lokale overheid;

- Er wordt niet gelijktijdig een andere overtreding vastgesteld. '

 

Wordt artikel 1 en artikel 2 in de nieuwe versie

Artikel 1. Het overschrijden van de toegelaten maximumsnelheid op plaatsen gelegen op het grondgebied van de gemeenten Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo wordt gesanctioneerd met een gemeentelijke administratieve geldboete als al de volgende voorwaarden vervuld zijn:

1° Het betreft een overschrijding van de toegelaten maximumsnelheid met niet meer dan 20 kilometer per uur;

2° De snelheidsovertreding wordt begaan op een plaats waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 kilometer per uur;

3° Het gaat om een snelheidsovertreding vastgesteld volgens de voorwaarden, vermeld in art. 62 Wegverkeerswet, met uitzondering van het zesde en achtste lid, met automatisch werkende toestellen als vermeld in hetzelfde artikel, die volledig worden gefinancierd door de lokale overheid;

4° De snelheidsovertreding wordt begaan door een meerderjarige natuurlijke persoon of door een rechtspersoon;

5° Er wordt niet gelijktijdig een andere overtreding vastgesteld.

 

De overtreding die voldoet aan het eerste lid wordt hierna ‘beperkte snelheidsovertreding' genoemd.

 

Artikel 2. Wanneer de bestuurder bij de vaststelling van de snelheidsovertreding niet geïdentificeerd werd, wordt vermoed dat deze begaan is door de houder van de kentekenplaat van het motorvoertuig waarmee de overtreding is begaan.

Wanneer de snelheidsovertreding werd begaan met een motorvoertuig ingeschreven op naam van een rechtspersoon die de gebruikelijke bestuurder in de Kruispuntbank voertuigen heeft laten registreren, en de bestuurder bij de vaststelling van de overtreding niet geïdentificeerd werd, wordt de gebruikelijke bestuurder gelijkgesteld met de houder van de kentekenplaat en wordt vermoed dat de overtreding is begaan door de geregistreerde gebruikelijke bestuurder van het voertuig.

De houder van de kentekenplaat of de bestuurder die hiermee gelijkgesteld werd, kan dit vermoeden weerleggen door met elk middel te bewijzen dat hij niet de bestuurder was op het ogenblik van de feiten. In dat geval is hij ertoe gehouden om de identiteit van de onmiskenbare bestuurder kenbaar te maken binnen 15 dagen na datum van de kennisgeving van de overtreding, behalve wanneer hij diefstal, fraude of overmacht kan bewijzen.

 

 

Artikel 2 in de oude versie

'Artikel 2

§1. De sanctionerend ambtenaar kan overeenkomstig dit reglement bij wijze van administratieve sanctie overgaan tot het opleggen van een administratieve geldboete voor de beperkte snelheidsovertredingen.

§2. De bedragen van de administratieve geldboetes voor de snelheidsovertredingen zoals omschreven in artikel 1 van deze verordening, zijn gelijk aan de bedragen vastgelegd door de Vlaamse Regering in artikel 2, 2° van het koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van overtredingen inzake het wegverkeer.''

 

Wordt artikel 3 in de nieuwe versie

Artikel 3

§1. De sanctionerend ambtenaar kan overeenkomstig dit reglement bij wijze van administratieve sanctie overgaan tot het opleggen van een administratieve geldboete voor de beperkte snelheidsovertredingen. De identiteit van de overtreder wordt vastgesteld conform artikel 2 van deze verordening.

§2. De bedragen van de administratieve geldboetes voor de beperkte  snelheidsovertredingen, zijn gelijk aan de bedragen vastgelegd door de Vlaamse Regering in artikel 2, 2° van het koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van overtredingen inzake het wegverkeer.

 

 

Artikel 3 in de oude versie

'Artikel 3. De vaststelling van de snelheidsovertredingen zoals omschreven in artikel 1 van deze verordening gebeurt door de bevoegde personen vermeld in artikel 3 van het Koninklijk besluit  december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.''

 

Wordt artikel 4 in de nieuwe versie

Artikel 4. De vaststelling van de beperkte snelheidsovertredingen gebeurt door de bevoegde personen vermeld in artikel 3 van het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

 

Artikel 4 in de oude versie

'Artikel 4. Het proces-verbaal van de overtreding wordt binnen veertien dagen nadat de overtreding is vastgesteld bezorgd aan de sanctionerend ambtenaar, vermeld in artikel 6 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.'

 

Wordt artikel 5 in de nieuwe versie

Artikel 5. Een afschrift van het proces-verbaal van de overtreding wordt binnen veertien dagen nadat de overtreding is vastgesteld bezorgd aan de sanctionerend ambtenaar, vermeld in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

 

Artikel 5 in de oude versie

'Artikel 5. Binnen veertien dagen na de dag waarop de sanctionerend ambtenaar het proces-verbaal heeft ontvangen, bezorgt hij dat proces-verbaal samen met de vermelding van het bedrag van de administratieve geldboete per gewone brief aan de overtreder. De overtreder betaalt de administratieve geldboete binnen dertig dagen na de kennisgeving ervan, tenzij hij binnen diezelfde termijn zijn schriftelijke verweermiddelen bezorgt aan de sanctionerend ambtenaar. De betaling vande administratieve geldboete en het bezorgen van de schriftelijke verweermiddelen gebeuren overeenkomstig de wijze die in het betalingsverzoek is bepaald.'

 

Wordt artikel 6 in de nieuwe versie

Artikel 6. Binnen veertien dagen na de dag waarop de sanctionerend ambtenaar het afschrift van het proces-verbaal heeft ontvangen, bezorgt hij een afschrift daarvan, samen met de vermelding van het bedrag van de administratieve geldboete aan de overtreder. Als de overtreder geen woonplaats of vaste verblijfplaats in België heeft, mag het afschrift van het proces-verbaal vervangen worden door de informatiebrief, vermeld in artikel 5 van richtlijn 2015/413/EU van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2015 ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie. De overtreder betaalt de administratieve geldboete binnen dertig dagen na de kennisgeving ervan, tenzij hij binnen diezelfde termijn zijn schriftelijke verweermiddelen bezorgt aan de sanctionerend ambtenaar. De betaling van de administratieve geldboete of het bezorgen van de schriftelijke verweermiddelen gebeuren overeenkomstig de wijze die in de kennisgeving is bepaald.

 

 

Artikel 6 in de oude versie

'Artikel 6. Als de sanctionerend ambtenaar de schriftelijke verweermiddelen onontvankelijk of ongegrond verklaart, brengt hij de overtreder daarvan op de hoogte binnen dertig dagen na de dag van ontvangst van het schriftelijk verweer, met vermelding van de administratieve geldboete die moet worden betaald. In dat geval wordt de administratieve geldboete betaald binnen dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar op de wijze die in het betalingsverzoek is bepaald.'

 

Wordt artikel 7 in de nieuwe versie

Artikel 7. Als de sanctionerend ambtenaar de schriftelijke verweermiddelen onontvankelijk of ongegrond verklaart, brengt hij de overtreder daarvan op de hoogte binnen negentig dagen na de dag van ontvangst van het schriftelijk verweer, met vermelding van de administratieve geldboete die moet worden betaald. In dat geval wordt de administratieve geldboete betaald binnen dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar op de wijze die in deze kennisgeving is bepaald.

 

 

Artikel 7 in de oude versie

'Artikel 7. Als de sanctionerend ambtenaar de verweermiddelen van de overtreder niet onontvankelijk of ongegrond verklaart binnen dertig dagen na de dag van ontvangst van het schriftelijk verweer, worden die verweermiddelen geacht aanvaard te zijn.'

 

Wordt artikel 8 in de nieuwe versie

Artikel 8. Als de sanctionerend ambtenaar de verweermiddelen van de overtreder niet onontvankelijk of ongegrond verklaart binnen negentig dagen na de dag van ontvangst van het schriftelijk verweer, worden die verweermiddelen geacht aanvaard te zijn.

 

 

Artikel 8 in de oude versie

'Artikel 8. De beslissing om een administratieve geldboete op te leggen, heeft uitvoerbare kracht als ze definitief geworden is. De voormelde beslissing is definitief op één van de volgende tijdstippen:

1° Dertig dagen na de kennisgeving van de administratieve geldboete, zoals bepaald in artikel 5 van deze verordening, tenzij de overtreder binnen deze termijn zijn schriftelijke verweermiddelen bezorgt aan de sanctionerend ambtenaar of beroep aantekent bij de politierechtbank

2° Dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar waarbij de schriftelijkeverweermiddelen onontvankelijk of ongegrond worden verklaard, zoals bepaald in artikel 6 van deze verordening, tenzij degene aan wie de boete is opgelegd binnen deze termijn beroep aantekent bij de politierechtbank.'

 

Wordt artikel 9 in de nieuwe versie

Artikel 9. De beslissing om een administratieve geldboete op te leggen, heeft uitvoerbare kracht als ze definitief geworden is. De voormelde beslissing is definitief op één van de volgende tijdstippen:

1° Dertig dagen na de kennisgeving van de administratieve geldboete, zoals bepaald in artikel 6 van deze verordening, tenzij de overtreder binnen deze termijn zijn schriftelijke verweermiddelen bezorgt aan de sanctionerend ambtenaar of beroep aantekent bij de politierechtbank

2° Dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar waarbij de schriftelijke verweermiddelen onontvankelijk of ongegrond worden verklaard, zoals bepaald in artikel 7 van deze verordening, tenzij degene aan wie de boete is opgelegd binnen deze termijn beroep aantekent bij de politierechtbank.

 

 

Artikel 9 in de oude versie

Artikel 9. Wanneer de sanctionerend ambtenaar tijdens de procedure vaststelt dat de voorwaarden om een administratieve geldboete op te leggen, zoals vermeld in artikel 1 van deze verordening, niet vervuld zijn, brengt hij de vaststeller van de overtreding daarvan op de hoogte zodat de strafrechtelijke procedure kan worden gevolgd.

 

Wordt artikel 10 in de nieuwe versie

Artikel 10. Wanneer de sanctionerend ambtenaar tijdens de procedure vaststelt dat de voorwaarden om een administratieve geldboete op te leggen, zoals vermeld in artikel 1 van deze verordening, niet vervuld zijn, brengt hij de vaststeller van de overtreding daarvan op de hoogte zodat de strafrechtelijke procedure kan worden gevolgd.

 

 

Artikel 10 in de oude versie

'Artikel 10. De sanctionerend ambtenaar, aangesteld door de gemeenteraad, staat in voor en waakt over de verwerking en afhandeling van de dossiers omtrent de beperkte snelheidsovertredingen die het voorwerp uitmaken van voorliggend reglement. De sanctionerend ambtenaar neemt in volledige onafhankelijkheid de beslissingen.

 

Wordt artikel 11 in de nieuwe versie

Artikel 11. De sanctionerend ambtenaar, aangesteld door de gemeenteraad, staat in voor en waakt over de verwerking en afhandeling van de dossiers omtrent de beperkte snelheidsovertredingen die het voorwerp uitmaken van de voorliggende politieverordening. De sanctionerend ambtenaar neemt in volledige onafhankelijkheid de beslissingen.

 

 

Artikel 11 in de oude versie

'Artikel 11. Tegen een beslissing waarbij een administratieve geldboete wordt opgelegd kan diegene aan wie de boete is opgelegd binnen een maand na de kennisgeving van de beslissing volgens de burgerlijke procedure beroep aantekenen bij de politierechtbank.

De politierechtbank oordeelt over de wettelijkheid en de proportionaliteit van de opgelegde administratieve geldboete. Hij kan de opgelegde administratieve geldboete bevestigen of herzien. De beslissing van de politierechtbank is niet vatbaar voor hoger beroep. '

 

Wordt artikel 12 in de nieuwe versie

Artikel 12. Tegen een beslissing waarbij een administratieve geldboete wordt opgelegd, kan diegene aan wie de boete is opgelegd, binnen een maand na de kennisgeving van de beslissing volgens de burgerlijke procedure beroep aantekenen bij de politierechtbank.

De politierechtbank oordeelt over de wettelijkheid en de proportionaliteit van de opgelegde administratieve geldboete. Hij kan de opgelegde administratieve geldboete bevestigen of herzien. De beslissing van de politierechtbank is niet vatbaar voor hoger beroep.

 

 

Artikel 12 in de oude versie

'Artikel 12. De bijzondere politieverordening betreffende de beperkte snelheidsovertredingen treedt in werking in:

         Begijnendijk op 1 maart 2023 voor trajectcontroles en op 4 april 2023 voor mobiele controles;

         Rotselaar op 4 april 2023 voor traject- en mobiele controles;

         Tremelo op 4 april 2023 voor traject- en mobiele controles.'

 

Wordt artikel 13 in de nieuwe versie

Artikel 13. De bijzondere politieverordening betreffende de beperkte snelheidsovertredingen treedt in werking in:

         Begijnendijk op 1 maart 2023 voor trajectcontroles en op 4 april 2023 voor mobiele controles;

         Rotselaar op 4 april 2023 voor traject- en mobiele controles;

         Tremelo op 4 april 2023 voor traject- en mobiele controles.

De aangepaste bijzondere politieverordening treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan.

Artikel 2:

De gecoördineerde versie van de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

Artikel 3:

Deze bijzondere politieverordening wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur.

Artikel 4:

Conform artikel 119 Nieuwe Gemeentewet wordt een afschrift van deze beslissing en de bijzondere politieverordening toegezonden aan de bestendige deputatie van de provincieraad binnen de 48 uren en aan de Procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Leuven, evenals aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg Leuven en van de politierechtbank Leuven. Er wordt ook een elektronisch exemplaar overgemaakt aan de referentiemagistraat.

 

Publicatiedatum: 24/04/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

11. Kennisname: Brief van de Vlaamse Overheid van 27 februari 2024

 

Publicatiedatum: 24/04/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

12. Kennisname: Brief van de Vlaamse Overheid van 4 maart 2024

 

Publicatiedatum: 24/04/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

13. Kennisname: Brief van de Vlaamse Overheid van 4 maart 2024

 

Publicatiedatum: 24/04/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2024

 

14. Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 24/04/2024