Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 22 februari 2022

Om 20u00 tot 21u30

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, schepenen;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

Vanaf punt 2 vervoegt raadslid Heidi Pittomvils de zitting.

Vanaf punt 2 verlaat raadslid Farida Tierens de zitting wegens een belangenconflict.

Vanaf punt 3 vervoegt raadslid Farida Tierens de zitting.

Vanaf punt 4 vervoegt schepen Patrick Vervoort de zitting.

Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

1 onthouding: Jeroen Degent

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 25 januari 2022 goed.

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Beslissing zaak van de wegen over de aanleg van een nieuwe gemeenteweg met gratis grondafstand in een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2021115654 (V 2021 21) op de percelen kadastraal bekend als afdeling 2, sectie E, nrs. 685n/2, 658r/2 (deels), 658h (deels), 657r/3 (deels) en 657r/2 (deels) gelegen tussen de Hogeweg, Jack-Opstraat en Grotestraat.

 

Voorgeschiedenis

        Op 8 juli 2021 werd door Bart Tans namens Kolmont Woonprojecten NV met als contactadres Havermarkt 45, 3500 Hasselt en Michael Gurickx en Jay Detroyer namens Novus NV, Scheepsdalelaan 60 te 8000 Brugge, een omgevingsaanvraag ingediend voor het verkavelen van gronden met wegenis en riolering. De aanvraag gaat over de percelen gelegen tussen Hogeweg, Jack-Opstraat en Grotestraat, kadastraal gekend als afd. 2, sectie E nrs. 658N/2, 658 R/2 (deels), 658H (deels), 657R/3 (deels), 657S/3 (deels) en 657R/2 (deels) . Het voorwerp van de aanvraag omvat volgende handelingen:

        Het creëren van 20 bouwloten bestemd voor half-open en open bebouwing;

        De aanleg van nieuwe wegenis en bijhorend rioleringsstelsel ;

        Het inrichten van het terrein voor het bouwrijp maken van de percelen en het inrichten van het openbaar domein.

        Volgend op het openbaar onderzoek en op vraag van de gemeente werd op 1 februari 2022 een nieuwe projectinhoudversie ingediend met als belangrijkste wijzigingen:

        Het vervangen van de 2 half-open bebouwingen loten 1 en 2 door 1 open bebouwing, waardoor het totaal aantal bouwloten 19 bedraagt;

        Het verlengen van het verkeersplateau op de Hogeweg.

 

Feiten en context

        De aanvraag gaat gepaard met gratis grondafstand voor de aanleg van een nieuwe gemeenteweg. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor aan de gemeenteraad om te beraadslagen over voorliggende zaak van de wegen.

        De verkaveling ligt in woongebied volgens het gewestplan Leuven (KB 7 april 1977).

        De verkaveling ligt niet in het plangebied van een bijzonder plan van aanleg (BPA) of een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).

        De aanvraag ligt voor een beperkt deel (aan de westelijke zijde) in de bestaande verkaveling V/WR/18 (1965 19). De onbebouwde grond van de verkaveling wordt mee opgenomen in de voorliggende verkavelingsaanvraag en maakt dus voorwerp uit van een verkavelingsbijstelling. De voormelde oude verkaveling werd voor het laatste gewijzigd  op 7 augustus 1990.

        De aanvraag voorziet in het verkavelen van een terrein in het gebied tussen Hogeweg, Jack-Opstraat en Grotestraat. De toegang voor gemotoriseerd verkeer wordt genomen vanaf Hogeweg. Naar Jack-Opstraat wordt enkel een trage verbinding voorzien die in noodgevallen gebruikt kan worden door brandweer en hulpdiensten.

        De Hogeweg en de Jack-Opstraat zijn beiden voldoende uitgeruste gemeentewegen. De Hogeweg is een verbindingsweg voor zowel lokaal als doorgaand verkeer. De Jack-Opstraat is een weg voor plaatselijke bewoners.

        Het desbetreffende gebied ligt vlak bij het centrum van Werchter en heeft een meervoudige vorm. De toegang tot het project vanaf de Hogeweg wordt aangelegd als een betonnen rijweg met een beperkte breedte van 4,2m. De onverharde bermen zijn minimaal 1,9m breed.

        Het gaat om een vlak terrein met hellingen kleiner dan 0,5% tot maximaal 5%.

        Het bestaande terrein is grotendeels onbebouwd, met uitzondering van een drietal kleine bijgebouwen.

        Vanaf de nieuwe insteekweg aan Hogeweg vormt een woonstraat met gemotoriseerd verkeer de toegang tot de woonkavels:

        Loten 1 tot en met 12 zijn rechtstreeks ontsluitbaar vanaf de straat en hebben individuele parkeervoorzieningen op de eigen kavel.

        Meer centraal binnen de verkaveling, voor loten 13 tot en met 19, wordt overgegaan naar een verkeersvrij klimaat, met woningen die palen aan een trage weg en parkeren op afstand in een centraal gelegen collectieve parkeercluster met 14 plaatsen.

        De loten zijn bestemd voor het oprichten van 16 halfopen eengezinswoningen en 3 vrijstaande eengezinswoningen die kunnen beschikken over maximaal twee bouwlagen en een extra woonlaag in het dakvolume.

        De zone bestemd voor de inrichting van het openbaar domein, het geheel van wegenis, pleinen en groenzones heeft een oppervlakte van in totaal circa 42a 57ca. De aanvraag bevat een verbintenis grondafstand waarbij Michael Gurinckx namens NV Novus en Tom Deckers namens Kolmont Woonprojecten NV de in voormelde aanvraag aangegeven openbare wegen, aanhorigheden en openbare nutsvoorzieningen, alsook de gronden waarop ze komen of zullen komen, kosteloos en voor vrij en onbelast aan de gemeente Rotselaar zal afstaan. Dit dient te gebeuren op een door de gemeente vast te stellen datum, in elk geval bij de eindoplevering der werken.

        De realisatie van de verkaveling zal de aanleg inhouden van een duurzame wegverharding en nutsvoorzieningen in de nieuw ontworpen zijtak. De aanvraag bevat een technisch bouwdossier voor de aanleg van wegenis, parkings en RWA- en DWA-riolering.

        Samenvatting wegeniswerken:

        De nutsvoorzieningen van waterleiding, elektriciteit, telefoon en Telenet zijn aanwezig langs de Hogeweg. Een uitbreiding van de nutsleidingen in de nieuwe wegenis zal echter nog dienen te gebeuren samen met de aanleg van wegenis en rioleringen.

        Het projectgebied is bereikbaar via de Hogeweg en de Jack-Opstraat. De toegang via de Hogeweg is de hoofdontsluiting. De toegang via de Jack-Opstraat is voor langzaam verkeer en voor noodgevallen. Het volledig doorrijden van de verkaveling is dus niet mogelijk.

        Het aan te leggen typeprofiel van de weg voor gemotoriseerd verkeer bestaat uit een 4,2m brede rijweg in beton aangelegd onder helling van 2%. De onverharde bermen zijn min.1,9m breed en worden als wadi geprofileerd. De bodem heeft een goede infiltratiecapaciteit. Aan de buitenrand is aan de laagste zijde van de rijweg een geprefabriceerde betonnen boordsteen type ID 1 voorzien.

        Ter hoogte van de Hogeweg worden drie bezoekersparkeerplaatsen in grasbetontegels aangelegd.

        De toegangsweg vanaf de Hogeweg watert af naar de bermen waar het afstromend water ter plaatse in de bodem kan infiltreren. Bij zeer hevige regen zijn er een aantal overloopkolken op lage punten geplaatst. De trage wegen wateren af naar de bermen of groenzone en hebben geen overloopmogelijkheden naar de openbare riolering. Deze trage wegen zijn aangelegd in beton met een overbreedte voor brandweer in grasbetontegels. Van de totale verharde oppervlakte van de rijwegen en trage wegen wordt in totaal 10% rechtstreeks op de riolering aangesloten. Een extra 20% van de totale verharde oppervlakte van de wegen kan via de overloopkolken in de riolering terecht komen.

        De gemeenschappelijke parkeerplaatsen worden volledig in waterdoorlatende materialen aangelegd met een bijkomende ondergrondse infiltratiemogelijkheid.

        Ter hoogte van de loten 6 en 7 wordt een keerpunt aangelegd in betonstraatstenen. Het regenwater van dit keerpunt wordt rechtstreeks aangesloten op de openbare infiltratieriolering.

        De aanleg van nutsleidingen is voorzien onder de verhardingen.

        Het openbaar domein wordt, voor die delen waar gemotoriseerd verkeer is toegestaan, ingericht volgens de principes van een woonerf met groenbermen en bomenrijen.

        Ook de trage wegen worden in beton aangelegd op een breedte van 2,1m. Aan één zijde wordt een overrijdbare strook in grasbetontegels aangelegd om in geval van noodsituaties toegang tot het binnengebied te kunnen verlenen aan hulpdiensten en brandweer. De zone rond het groene plein is in normale omstandigheden enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers en wordt op de aansluitpunten aan de toegangsweg en ter hoogte van de Jack-Opstraat met wegneembare paaltjes afgesloten. Ter hoogte van de aansluiting met de Jack-Opstraat wordt een verharde zone voorzien waar de afvalcontainers van de woningen 14 tot en met 19 kunnen opgesteld worden op de dag van de afvalophaling.

        Aan de oostzijde van de verkaveling wordt een publieke groenzone voorzien. Dit is ter hoogte van de loten 14 tot en met 19. Deze wordt met een trage weg in verbinding gebracht met de Jack-Opstraat en wordt ingericht als verblijfs- en speelruimte met houten speelelementen in combinatie met hellende terreinen die uitnodigen om te spelen.

        De zone in te lijven bij het openbaar domein bedraagt in totaal ca. 4.257m² met inbegrip van het groene plein.

        Er wordt een gescheiden rioleringsstelsel voorzien. Beide rioleringen kunnen aangesloten worden op de gescheiden riolering in de Grotestraat.

        Deze riolering geeft door de diepteligging en terreinhelling de mogelijkheid om de riolering in het project onder een helling van 5 promille aan te leggen.

        Op het terrein werd een infiltratie-onderzoek uitgevoerd. Het grondwater bevindt zich hier op meer dan 2,6m diepte. De resultaten tonen een goede infiltratiecapaciteit van de ondergrond.

        Het regenwatersysteem wordt voorzien als een ondergronds systeem in poreuze betonbuizen. De wegenis wordt slechts beperkt aangesloten op het systeem. De trage verbindingen rond het binnengebied wateren af naar de groenzone en blijven op die manier afgekoppeld van het rioleringssysteem. De overlopen van de private voorzieningen van de woningen worden aangesloten op de infiltratieriolering. Door een stuwmuur in de overstortput wordt het infiltratievolume en –oppervlak in de riolering maximaal benut.

        De trage verbinding naar de Jack-Opstraat wordt eveneens aangelegd in beton met een breedte van 2,1m op een steenslagfundering met dikte 20cm met een ter plaatse gestorte boordsteen type ID 1. De grasbetontegelsstrook is 2m breed waardoor de totale breedte 4,1m breed is. De afwatering is voorzien in het omliggend groen. Buiten hulpdiensten is in dit verkeersluw gedeelte geen gemotoriseerd verkeer toegelaten. De woningen aan deze trage wegverbinding maken immers gebruik van het collectieve parkeerveld dat centraal in de verkaveling is ingeplant.

        Binnen de contour van het openbaar domein wordt 2.200m² voorzien voor collectieve buitenruimte.

        Een infiltratieoppervlakte van 210,69m² wordt gerealiseerd.

        De aanvrager voorziet ook het aanleggen van een verkeersremmend plateau ter hoogte van de Hogeweg en de nieuwe insteekweg.

        De aanvraag bevat eveneens een rooilijnplan van de nieuwe bedding voor de nieuwe gemeenteweg.

Ten behoeve van de brandweer dient de rooilijn voldoende breed te zijn/of worden de nodige brandkranen voorzien.

        De aanvraag werd openbaar gemaakt van 27 september 2021 tot en met 26 oktober 2021. Er werden vier bezwaarschriften ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Volgende argumenten kunnen in verband worden gebracht met de beoordelingsgronden opgesomd in art. 3, 4 en desgevallend art. 6 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 en/of het wegenisdossier:

        Samenvatting bezwaar nr. 1:

        De plaats die nu voorzien is als toegang tot de nieuwe verkaveling ligt net achter een bocht waarbij zeer beperkt tot geen zicht mogelijk is op het aankomende verkeer vanuit de richting Betekom. Het bestaande huis Hogeweg nr.17 staat ingeplant tot vlak tegen het voet-/fietspad. De combinatie geen zichtbaarheid door bocht in de straat en de inplanting van het huis vormen een reëel risico voor de zwakke weggebruikers. Uitrijdende voertuigen zullen quasi verplicht zijn om met de voorzijde tot op het fietspad te rijden en fietsers dus te hinderen of zelfs volledig te blokkeren om voldoende zichtbaarheid te hebben op het aankomende gemotoriseerde verkeer. Deze nieuwe gevaarlijke situatie creëren staat in schril contrast tot wat gangbaar is om de veiligheid van fietsers in het verkeer te verhogen.

        Opportuun om een alternatieve toegang te voorzien via de Jack-Opstraat. In deze zou de gemeente ook kunnen opteren om de doorgang tussen de Jef Scherensstraat op te waarderen van een voetweg tot een doorgangsweg en zo de aansluiting te maken naar de Hogeweg.  Het andere alternatief is uiteraard via de Jack-Opstraat via de Frans Van Leemputtenstraat naar de Grotestraat.

        Samenvatting bezwaar nr. 2:

        Idem bezwaar 1 over verkeersveiligheid.

        Dit bijkomende kruispunt vormt een zoveelste conflict situatie. Op amper 900m zouden er in totaal 5 straten uitkomen op de Hogeweg.

        Samenvatting bezwaar nr. 3:

        Idem bezwaar 1 over verkeersveiligheid.

        Ontbreken van groenbuffer tussen bestaande woning Hogeweg nr. 17 en de nieuwe kavel lot 1.

        Samenvatting bezwaar nr. 4

        Idem bezwaar 1 over verkeersveiligheid.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

        Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (BS 12 augustus 2019)

        Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening

        Omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31 dat het volgende bepaalt:

        “§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

        § 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

        Omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47 dat het volgend bepaalt:

        “Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

        Toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:

        “Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;

- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;

 beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep

- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag

- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

 

Adviezen

        De adviesinstanties Telenet, Proximus, De Watergroep, Aquafin en de brandweer hebben allen een voorwaardelijk gunstig advies geformuleerd.

        De Provincie, dienst waterlopen en Fluvius hebben ongunstig advies gegeven. Naar aanleiding van deze ongunstige adviezen werd een aangepast dossier opgemaakt.

 

Argumentatie

  Door het toevoegen van 19 bijkomende eengezinswoningen wordt geen grote impact verwacht op de lokale mobiliteit. De verdichting in de buurt van de dorpskern die verschillende voorzieningen heeft, zorgt ervoor dat het voor bewoners mogelijk is om zo veel mogelijk voor duurzame verplaatsingsmiddelen te kiezen.

  De gemeente zet sterk in op een fietsveilige omgeving, het creëren van trage verbindingen is positief.

  Door de ligging op slechts 250m van een bushalte is wel een vlotte bereikbaarheid met het openbaar vervoer mogelijk waardoor het verminderen van autogebruik wordt gestimuleerd.

  Er wordt een grote publieke groenzone voorzien. Deze wordt met een trage weg in verbinding gebracht met de Jack-Opstraat en wordt ingericht als verblijfs- en speelruimte.

  Behandeling van de argumenten aangehaald in de bezwaren:

  Het bezwaar over de verkeersveiligheid is gegrond. Het is daarom van belang om gepaste maatregelen te nemen. Tijdens de voorbesprekingen werden al enkele belangrijke aanpassingen gemaakt, zoals het opschuiven van de erftoegangsweg richting Werchter centrum en het voorzien van een verkeersplateau dat wordt gerealiseerd op de Hogeweg. Op vraag van de gemeente werd het verkeersplateau verlengd zodat er geen interferentie is met de opritten van de woningen. Deze verhoogde weginrichting zal een snelheidsremmend effect hebben en op vlak van visueel effect bestuurders aanmanen aandachtiger te zijn.

        Daarnaast zullen bijkomende flankerende maatregelen in het kader van de verkeersveiligheid opgelegd worden in de verkavelingsvergunning na advies van de dienst mobiliteit.

        Volgende voorwaarden worden opgelegd aan de aanvrager, die bij vergunningverlening verplicht in de vergunning moeten worden opgenomen:

        De nieuwe wegenis wordt aangelegd als een erfaanleg en overgedragen aan het openbaar domein.

        Om de verkeersveiligheid ter hoogte van de erftoegangsweg te verhogen wordt een verkeersplateau voorzien.

 

De gratis grondafstand en de aanleg van een nieuwe wegenis, ten behoeve van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, wordt bijgevolg gunstig geadviseerd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Stella Beckx, Gert Heylen en Lieve De Bondt

1 stem tegen: Jeroen Janssens

1 onthouding: Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de aanleg van een gemeenteweg voor de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2021115654 (V 2021 21) op 8 juli 2021 ingediend voor het creëren gelegen op de percelen tussen de Hogeweg en Jack-Opstraat, kadastraal gekend als (afd. 2) sectie E 658n², 658r² (deels), 658h (deels), 657r³ (deels), 657s³ (deels) en 657r² (deels), goed. De voorwaarden en lasten luiden als volgt:

        de verkavelaar laat een plaatsbeschrijving opmaken van de percelen grenzend aan de insteekweg en dit vóór de aanvang der werken;

        de verkavelaar dient de grond voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning en dit vóór de verkoop van eender welk lot uit de verkaveling;

        om de verkeersveiligheid ter hoogte van de erftoegangsweg te verhogen wordt een verkeersplateau voorzien en zal het college van burgemeester en schepenen bijkomende lasten opleggen in het kader van de verkeersveiligheid.

Artikel 2:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

Artikel 3:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2021115654 (V 2021 21) op 8 juli 2021 ingediend voor het creëren van 20 bouwloten bestemd voor half-open en open bebouwing op de percelen gelegen tussen de Hogeweg en Jack-Opstraat, kadastraal gekend als (afd. 2) sectie E 658n², 658r² (deels), 658h (deels), 657r³ (deels), 657s³ (deels) en 657r² (deels)

        niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

        wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

Artikel 4:

De voorzitter en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten.

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Protocol inzake elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen EcoWerf en de gemeente

 

Voorgeschiedenis

        Op 24 november 2003 deed de gemeente beheersoverdracht aan EcoWerf voor de inzameling van de hiernavolgende fracties van het huishoudelijk afval: het gewoon huisvuil, gft, pmd, papier en karton en grofvuil (en het daarmee vergelijkbaar bedrijsafval). Tevens deed de gemeente beheersoverdracht aan de intergemeentelijke verenging EcoWerf voor de uitbating van het gemeentelijke recyclagepark.

        Het besluit van de gemeenteraad van 15 december 2017 - verlenen van een mandaat aan EcoWerf voor het innen van de contantbelastingen - goedkeuring.

        Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019 - goedkeuring gemeentebelasting op inzameling van afval en gebruik van het recyclagepark 2020-2025.

        Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019 - contantbelastingreglement voor de inzameling en verwerking van afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huisinzameling, inzameling op afroep, via sorteerstraten als de inzameling op het recyclagepark.

        De brief van EcoWerf van 26 november 2021 met betrekking tot het protocol gegevensuitwisseling tussen EcoWerf en de gemeenten.

        EcoWerf heeft op basis van de beraadslaging (machtiging) Nr. 32/2006 van 29 november 2006 van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de daaropvolgende uitbreidingen toegang tot de gegevens van het rijksregister voor de doeleinden bepaald in deze machtigingen.

 

Feiten en context

        In het kader van een efficiënte en burgergerichte dienstverlening bij de opstart van de diensten geleverd door EcoWerf is het nodig dat er een snelle gegevensuitwisseling bij een verhuis van (nieuwe) inwoners plaatsvindt. Hiervoor is de machtiging - toegang tot het rijksregister - ontoereikend doordat de gegevens niet snel genoeg aangeleverd worden. Om de efficiënte dienstverlening te bereiken, is de relevante gegevensuitwisseling tussen de gemeente en EcoWerf wenselijk in het kader van hetgeen hierna omschreven wordt.

        Hiervoor dient overeenkomstig artikel 8, §1, van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer een protocol afgesloten te worden tussen EcoWerf en de gemeenten met betrekking tot de elektronische mededeling van persoonsgegevens. Dit protocol wordt bekendgemaakt op de website van alle partijen.

        Dit is een protocol in twee richtingen. De gemeente deelt de relevante persoonsgegevens bij verhuis (binnen de gemeente / nieuwe inwoners) met EcoWerf om de opstart van de diensten door EcoWerf aan de betrokken inwoners mogelijk te maken. EcoWerf deelt gegevens over de aanrekening met de gemeente om sociale correcties (kortingen vrijstellingen) omwille van medische of andere redenen toe te laten. Het behoort namelijk tot de autonomie van de gemeente om al dan niet sociale correcties in te voeren.

        In de voorbereiding van het protocol is uitvoerig overleg geweest tussen EcoWerf, de DPO van EcoWerf en externe DPO’S. Het protocol is dan ook het resultaat van dit overleg.

 

Juridische gronden

        De Algemene Verordening Gegevensbescherming van 27 april 2016.

        De artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

        Het artikel 8 van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer en latere wijzigingen.

        Het decreet van 8 juni 2018 houdende de aanpassing van de decreten aan de verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming).

 

Adviezen

        De functionaris voor gegevensbescherming (DPO gemeente Rotselaar) gaf op 1 december 2021 een positief advies met betrekking tot het ontwerp van dit protocol.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

Het hierna volgende protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen EcoWerf en de gemeente Rotselaar in het kader van de verwerking van persoonsgegevens door de lokale besturen en de intercommunale EcoWerf met het oog op het beheren van afval, en afgesloten conform artikel 8, §1, van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer, wordt als volgt goedgekeurd:

 

Tussen EcoWerf, intergemeentelijk Milieubedrijf Oost-Brabant, hier vertegenwoordigd door Jonathan De Witte, algemeen directeur, ingeschreven in het KBO met ondernemingsnummer 0862.492.920 waarvan de administratieve zetel zich bevindt te Aarschotsesteenweg 210, 3012 Leuven, hierna: “instantie 1” of EcoWerf;en

de gemeente Rotselaar, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, voor wie tekenen Jelle Wouters, burgemeester en An Craninckx, algemeen directeur in uitvoering van dit gemeenteraadsbesluit, ingeschreven in het KBO met nummer 0207.524.471, waarvan de administratieve zetel zich bevindt te Provinciebaan 20, 3110 Rotselaar,  hierna: “instantie 2” of gemeente;

Instantie 1 en Instantie 2 worden hieronder ook wel afzonderlijk aangeduid als een “partij” of gezamenlijk als de “partijen”;

na te hebben uiteengezet

  1. De gemeente Rotselaar is een lokale overheid waarvan de werking is vastgelegd in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (hierna DLB).
  2. EcoWerf is een opdrachthoudende intercommunale vereniging met rechtspersoonlijkheid waarvan de werking is vastgelegd in het DLB die de taken aangaande afvalbeheer uitvoert conform het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen en andere relevante decretale en reglementaire bepalingen.
  3. De gemeente Rotselaar is vennoot van EcoWerf en heeft aan EcoWerf bij gemeenteraadsbeslissing beheersoverdrachten gedaan in kader van haar afvalbeleid.
  4. EcoWerf heeft op basis van de beraadslaging (machtiging) Nr 32 / 2006 van 29 november 2006 van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de daaropvolgende uitbreidingen toegang tot de gegevens van het rijksregister voor de doeleinden bepaald in deze machtigingen. In het kader van een efficiënte en burgergerichte dienstverlening bij de opstart van de diensten geleverd door EcoWerf is het nodig dat er een snelle gegevensuitwisseling bij een verhuis plaatsvindt. Hiervoor is de machtiging ontoereikend doordat de gegevens niet snel genoeg aangeleverd worden. Om de efficiënte dienstverlening te bereiken is de relevante gegevensuitwisseling tussen de gemeente en EcoWerf wenselijk in kader van hetgeen hierna omschreven wordt.
  5. De partijen wensen overeenkomstig artikel 8, §1, van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer een protocol te sluiten met betrekking tot de elektronische mededeling van persoonsgegevens. Dit protocol wordt bekendgemaakt op de website van alle partijen.
  6. Dit is een protocol in twee richtingen:
    1. De gemeente deelt de relevante persoonsgegevens bij verhuis (binnen de gemeente / nieuwe inwoners) met EcoWerf om de opstart van de diensten door EcoWerf aan de betrokken inwoners mogelijk te maken.
    2. Ecowerf deelt gegevens over de aanrekening met de gemeente om sociale correcties (kortingen of vrijstellingen) omwille van medische of andere redenen toe te laten. Het behoort tot de autonomie van de gemeente om al dan niet sociale correcties in te voeren.
  7. De functionaris voor gegevensbescherming van EcoWerf heeft 26 november 2021 advies gegeven met betrekking tot een ontwerp van dit protocol.

wordt overeengekomen wat volgt:

Artikel 1: onderwerp

In dit protocol worden de voorwaarden en modaliteiten van de elektronische mededeling van de persoonsgegevens zoals omschreven in artikel 3 tussen partijen uiteengezet.

Artikel 2: Rechtvaardigingsgronden van zowel de mededeling als de inzameling van de persoonsgegevens

EcoWerf, als opdrachthoudende vereniging zal de gegevens ontvangen en verwerken om te voldoen aan een wettelijke verplichting die op de verwerkingsverantwoordelijke rust (artikel 6, lid 1, c AVG), dit om de haar toevertrouwde doelen te bereiken:

        afvalpreventie

        afvalinzameling

        afvalverwerking

        afvalaanrekening

De gemeente heeft de opgevraagde gegevens oorspronkelijk verzameld voor inschrijving in het bevolkingsregister, maar krijgt inzage in de verrijkte lijst met aanrekeningen om sociale correcties door middel van kortingen of vrijstellingen toe te laten.

Artikel 3: De gevraagde persoonsgegevens en de categorieën en omvang van de gevraagde persoonsgegevens conform het proportionaliteitsbeginsel

In onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de verschillende persoonsgegevens die worden meegedeeld, alsook de verantwoording van de proportionaliteit en de bewaartermijn van de gegevens.

Het betreft geen persoonsgegevens als vermeld in artikel 9 en/of 10 van de algemene verordening gegevensbescherming.

 

Gegevens

  1. Naam en voornaam;
  2. Hoofdverblijfplaats;
  3. Gezinssamenstelling;
  4. Geboortedatum;
  5. Rijksregisternummer;
  6. Bedragen gemeentelijke tussenkomst (sociale correctie)

 

Proportionaliteit

 Minimale gegevens om de voornoemde doelen van EcoWerf alsmede de doelen van de betrokken gemeente mogelijk te maken. Voor het gebruik van gegevens van het rijksregister is er een machtiging.

 

- Zonder de relevante gegevensuitwisseling is het voor EcoWerf niet mogelijk om voor de nieuwe inwoners het nodige te  doen om de dienstverlening zoals het aanmaken van een gebruiker, het voorzien van recipiënten,… op te starten.

 

 - Zonder de relevante gegevensuitwisseling is het voor de gemeente niet mogelijk om sociale correcties toe te kennen aan een gebruiker of gezin waardoor hun fiscale en/of sociale beleid niet uitgevoerd kan worden.

 

 

Bovenstaande zijn de minimale gegevens om de voornoemde doelen van EcoWerf alsmede de doelen van de gemeente mogelijk te maken. Voor het gebruik van gegevens van het rijksregister is er een machtiging bekomen door EcoWerf.

De meegedeelde gegevens zullen door EcoWerf gedurende 10 jaar na de laatste aanrekening worden bijgehouden om eventuele betwisting mogelijk te maken. EcoWerf is in zijn hoedanigheid van opdrachthoudende intercommunale vereniging de  verwerkingsverantwoordelijke voor de verwerking van de persoonsgegevens die ze op basis van deze bepaling heeft ontvangen.

Artikel 4: De categorieën van ontvangers en derden die mogelijks de gegevens eveneens verkrijgen

De gemeente zal de meegedeelde persoonsgegevens in het kader van de in artikel 2, 2°, vooropgestelde finaliteiten enkel kunnen meedelen aan de medewerker(s) van de dienst die door de gemeente is aangewezen om de taken zoals opgesomd in artikel 3 te volbrengen.

Ecowerf zal de ontvangen persoonsgegevens enkel gebruiken voor de doelen opgesomd in artikel 2.

Personeelsleden van de gemeente en van EcoWerf krijgen slechts toegang tot de informatie noodzakelijk voor de uitvoering van de taken die bij hun functie horen.

Elke eventuele mededeling van de gevraagde persoonsgegevens aan een derde partij door één van de partijen moet voorafgaandelijk aan de andere partij worden gemeld en moet uiteraard in overeenstemming zijn met de relevante wet- en regelgeving inzake de bescherming van natuurlijke personen bij de verwerking van persoonsgegevens.

Beide partijen engageren zich om de functionarissen up-to-date te houden.

Artikel 5. Periodiciteit van de mededeling en de duur van de mededeling

De persoonsgegevens zullen per nieuwe inwoner na inschrijving en bij wijziging als het gaat over gezinssamenstelling, verblijfplaats of naam onmiddellijk worden overgemaakt door de gemeente. EcoWerf deelt jaarlijks via beveiligde weg de lijsten met aanrekeningen in het kader van de sociale correctie.

De mededeling van de persoonsgegevens gebeurt zolang dit protocol geldt overeenkomstig artikel 11 omdat de mededeling van de persoonsgegevens zal plaatsvinden voor zolang er sprake is van een samenwerkingsovereenkomst tussen EcoWerf en de gemeente.

Artikel 6: Beveiligingsmaatregelen

Volgende maatregelen worden getroffen ter beveiliging van de mededeling van de persoonsgegevens, vermeld in artikel 3:

De gemeente en EcoWerf treffen in overleg met de eigen functionaris van de gegevensbescherming alle passende organisatorische en technische beveiligingsmaatregelen ter beveiliging van de ontvangen persoonsgegevens bij verdere verwerking. Waaronder minstens volgende:

        Software up-to-date;

        antivirusgebruik;

        firewall;

        beveiligde gegevensopslag;

        back-ups;

        vertrouwelijkheid van medewerkers en/of beroepsgeheim;

        veilige persoonlijke wachtwoorden;

        toegangen tot MijnEcoWerf opnemen in de ‘uitprocedure’ bij veranderen van functie;

        beperking van toegang tot gegevens door autorisatie en authenticatie;

        richtlijnen over het verwerken van persoonsgegevens;

        privacy-bewustzijn.

Beide partijen moeten kunnen aantonen dat de in dit artikel opgesomde maatregelen werden getroffen.

In het geval de gemeente of EcoWerf voor de verwerking van persoonsgegevens die het voorwerp zijn van voorliggend protocol, beroep doet op een verwerker (of meerdere verwerkers) doet de gemeente uitsluitend beroep op verwerkers die afdoende garanties bieden met betrekking tot het toepassen van passende technische en organisatorische maatregelen opdat de verwerking aan de vereisten van de algemene verordening gegevensbescherming voldoet en de bescherming van de rechten van de betrokkene is gewaarborgd. De gemeente sluit in voorkomend geval met alle verwerkers een verwerkersovereenkomst, volgens de VVSG-standaard, in overeenstemming met artikel 28 van de algemene verordening gegevensbescherming en een geheimhoudingsovereenkomst met de betrokken medewerkers van deze verwerkers.

Partijen bezorgen elkaar het overzicht van de verwerkers die de gevraagde gegevens verwerken, en actualiseren dit overzicht zo nodig.

Artikel 7: Kwaliteit van de persoonsgegevens

Zodra de partijen één of meerdere foutieve, onnauwkeurige, onvolledige, ontbrekende, verouderde of overtollige gegevens in de persoonsgegevens, vermeld in artikel 3, vaststelt (al dan niet op basis van een mededeling van de betrokkene), meldt zij dat onmiddellijk aan de andere partij.

Artikel 8: Sanctie bij niet-naleving

Onverminderd haar recht om een schadevergoeding te vorderen en in afwijking van artikel 5, 2°, kunnen partijen dit protocol middels eenvoudige kennisgeving en zonder voorafgaandelijke ingebrekestelling eenzijdig beëindigen indien één van de partijen deze persoonsgegevens verwerkt in strijd met hetgeen bepaald is in dit protocol, met de algemene verordening gegevensbescherming of met andere relevante wet- of regelgeving inzake de bescherming van natuurlijke personen bij de verwerking van persoonsgegevens.

Artikel 9: Meldingsplichten

Partijen engageren zich in het licht van artikel 33 van de algemene verordening gegevensbescherming om elkaar via de functionarissen voor gegevensbescherming zonder onredelijke vertraging op de hoogte te stellen van elk gegevenslek dat zich voordoet betreffende de meegedeelde gegevens met impact op beide partijen en in voorkomend geval onmiddellijk gezamenlijk te overleggen teneinde alle maatregelen te nemen om de gevolgen van het gegevenslek te beperken en te herstellen. De partijen verschaffen elkaar alle informatie die ze nuttig of nodig achten om de beveiligingsmaatregelen te optimaliseren.

Partijen brengen elkaar onmiddellijk op de hoogte van wijzigingen van wetgeving met impact op voorliggend protocol, zoals de finaliteit, proportionaliteit, frequentie, duurtijd enz. en in voorkomend geval van wijzigingen omtrent de verwerkers.

Artikel 10: Toepasselijk recht en geschillenbeslechting

Dit protocol wordt beheerst door het Belgisch recht.

Alle geschillen die voortvloeien uit of verband houden met dit protocol worden beslecht door de bevoegde rechtbank in Leuven.

Artikel 11: Inwerkingtreding en opzegging

Dit protocol treedt in werking met onmiddellijke ingang.

Partijen kunnen na onderling overleg dit protocol te allen tijde schriftelijk opzeggen.

Het protocol eindigt tevens van rechtswege wanneer er geen rechtsgrond meer bestaat voor de gevraagde doorgifte van persoonsgegevens.

 

Artikel 2:

EcoWerf wordt in kennis gesteld van de goedkeuring van dit protocol.

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Zonaal horecareglement Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost: goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 20 maart 2001

 Goedkeuring van het gemeentelijk reglement brandpreventie horeca.

 

Feiten en context

        Het ontwerp van zonaal horecareglement werd besproken in de vergaderingen van het zonecollege en de zoneraad van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

        Het ontwerp van zonaal horecareglement werd toegelicht aan de gemeenteraadsleden van de politiezone Begijnendijk/Rotselaar/Tremelo op 26 januari 2022.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, en artikels 285 tot en met 288.

        Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikels 119 en 135 §2.

 

Argumentatie

        Het zonaal horecareglement heeft als doel ervoor zorgen dat in de gemeenten van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost een uniforme reglementering van toepassing is omtrent brandveiligheid in horecazaken en gelijkaardige inrichtingen, tevens aangepast aan de actuele wetgeving, waarop de hulpverleningsdiensten van de zone zich kunnen baseren voor handhaving, controle en attestering.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het zonaal horecareglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost houdende voorschriften omtrent de brandveiligheid in horecazaken en gelijkaardige inrichtingen, zoals gevoegd in bijlage.

Artikel 2:

Huidig reglement wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en treedt in werking op 1 juni 2022.

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Zonaal evenementenreglement Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost: goedkeuring

 

Feiten en context

        Het ontwerp van zonaal evenementenreglement werd besproken in de vergaderingen van het zonecollege en de zoneraad van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

        Het ontwerp van zonaal evenementenreglement werd toegelicht aan de gemeenteraadsleden van de politiezone Begijnendijk/Rotselaar/Tremelo op 26 januari 2022.

 

Argumentatie

        Het zonaal evenementenreglement heeft als doel ervoor te zorgen dat er in de gemeenten van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost een uniforme reglementering van toepassing is voor het brandveilig organiseren van evenementen.

        Het evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost biedt een duidelijke leidraad voor organisatoren voor het brandveilig organiseren van een evenement.

        Het zonaal evenementenreglement omvat de minimale veiligheidseisen waaraan tijdelijke inrichtingen en evenementen moeten aan voldoen om:

- het ontstaan, de ontwikkeling en de voortplanting van brand te voorkomen;

- de veiligheid van de aanwezigen te waarborgen;

- preventief het ingrijpen van de brandweer te vergemakkelijken.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, en artikels 285 tot en met 288.

        Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikels 119 en 135§2.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost met voorschriften omtrent de brandveiligheid bij evenementen, zoals gevoegd in bijlage, goed.

Artikel 2:

Huidig reglement wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en treedt in werking op 1 juni 2022.

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten' - Aanduiding afgevaardigde stuurgroep ter vervanging van Dirk Claes (Carine Goris)

 

Voorgeschiedenis

        Besluiten van de gemeenteraad van 17 december 2019

Meerdere exclusiviteitsovereenkomsten met de zelfstandige groepering 'Interleuven  ondersteunende diensten' worden goedgekeurd voor de afname van diverse diensten.

        Besluit van de gemeenteraad van 25 augustus 2020

De vervolledigde samenwerkingsovereenkomst met de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten' wordt goedgekeurd.

        Besluit van de gemeenteraad van 25 augustus 2020

 Dirk Claes, schepen, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de stuurgroep               van de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten' voor de resterende duur                             van de legislatuur 2019-2024.

 

Feiten en context

        Bij brief van 21 december 2021 heeft Dirk Claes zijn ontslag meegedeeld als raadslid en schepen.

        In gemeenteraadszitting van 10 januari 2022 werden de opvolgers voor Dirk Claes aangesteld.

        De werking van de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten' wordt opgevolgd door een stuurgroep.

        De stuurgroep bestaat uit een afgevaardigde van elk lid, welke een exclusiviteitsovereenkomst heeft afgesloten. De afgevaardigde is bij voorkeur:

        voor de gemeente: een lid van het college van burgemeester en schepenen of de afgevaardigde van de gemeente in de raad van bestuur van Interleuven.

        Schepen Carine Goris wordt voorgedragen als afgevaardigde voor de stuurgroep ter vervanging van Dirk Claes.

        Dit mandaat is onbezoldigd.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De statuten van de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten', zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van 11 september 2019.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor, 2 onthoudingen, 1 niet gestemd.

Enig artikel:

Mevrouw Carine Goris, schepen, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de stuurgroep van de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten' ter vervanging van Dirk Claes voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Toerisme Vlaams-Brabant - Algemene vergadering - aanduiding vertegenwoordiger ter vervanging van Dirk Claes (Patrick Vervoort)

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

        De installatievergadering van de gemeenteraad van 7 januari 2019.

        De brief van Toerisme Vlaams-Brabant vzw van 2 januari 2019.

Verzoek aan de gemeente om een nieuwe vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering en desgevallend de raad van bestuur.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Dirk Claes wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant vzw voor de ganse legislatuur.

 

Feiten en context

        Bij brief van 21 december 2021 heeft Dirk Claes zijn ontslag meegedeeld als raadslid en schepen.

        In gemeenteraadszitting van 10 januari 2022 werden de opvolgers voor Dirk Claes aangesteld.

        De gemeente Rotselaar onderschreef in de convenant met Toerisme Vlaams-Brabant vzw voor de periode 2020-2025 en voldoet bijgevolg aan de voorwaarden voor lidmaatschap van de vzw.

        Er dient een vertegenwoordiger te worden aangeduid voor de algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant vzw ter vervanging van Dirk Claes.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor, 1 onthouding, 2 niet gestemd.

Enig artikel:

De heer Patrick Vervoort, schepen, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant vzw ter vervanging van Dirk Claes voor de resterende duur van de legislatuur.

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - SWaL - Algemene vergadering - aanduiding vertegenwoordiger ter vervanging van Dirk Claes (Werner Mertens)

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

        De installatievergadering van de gemeenteraad van 7 januari 2019.

        De e-mail van Sociaal Wonen arrondissement Leuven cvba-so van 8 februari 2019 betreffende de vertegenwoordiging van de gemeenten in de algemene vergadering en de raad van bestuur.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Dirk Claes wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Sociaal Wonen arrondissement Leuven cvba-so voor de legislatuur 2019-2024.

 

Feiten en context

        Bij brief van 21 december 2021 heeft Dirk Claes zijn ontslag meegedeeld als raadslid en schepen.

        In gemeenteraadszitting van 10 januari 2022 werden de opvolgers voor Dirk Claes aangesteld.

        Als lid van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Sociaal Wonen arrondissement Leuven cvba-so heeft de gemeente Rotselaar recht op een vertegenwoordiger in de algemene vergadering.

        Er dient een vertegenwoordiger te worden aangeduid voor de algemene vergadering van Sociaal Wonen arrondissement Leuven cvba-so ter vervanging van Dirk Claes.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor, 1 onthouding, 2 niet gestemd.

Enig artikel:

De heer Werner Mertens, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Sociaal Wonen arro Leuven cvba-so ter vervanging van Dirk Claes voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Bad Gandersheim - Vervanging van een lid in het verzusteringscomité

 

Voorgeschiedenis

        De oprichting van een verzusteringscomité op 20 januari 1990 met als doel de banden tussen Rotselaar en Bad Gandersheim te verstevigen.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

 Samenstelling van het verzusteringscomité Bad Gandersheim - nominatieve aanduiding van de                             leden.

 

Feiten en context

        Artikel 4 van het reglement van inwendige orde van het verzusteringscomité bepaalt dat het comité bestaat uit negen verkozen leden van de gemeenteraad en negen vertegenwoordigers van de burgers en hun verenigingen.

        Artikel 6 van het reglement van inwendige orde van het verzusteringscomité bepaalt dat de burgemeester van rechtswege voorzitter is van het comité.

        Voor elke vertegenwoordiger wordt er tevens een plaatsvervanger aangeduid.

        Het verzusteringscomité wordt bijgevolg samengesteld uit de burgemeester die van rechtswege voorzitter is van het comité en acht raadsleden om de gemeente te vertegenwoordigen in dit comité.

        Bij brief van 21 december 2021 heeft Dirk Claes zijn ontslag meegedeeld als raadslid en schepen.

        In gemeenteraadszitting van 10 januari 2022 werden de opvolgers voor Dirk Claes aangesteld.

        Er dient een werkend lid in het verzusteringscomité te worden aangesteld ter vervanging van Dirk Claes.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

        Voordracht van Lieve De Bondt ter zitting.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 23 stemmen voor, 2 niet gestemd.

Enig artikel:

De gemeenteraad duidt Lieve De Bondt aan als werkend lid in het verzusteringscomité Bad Gandersheim ter vervanging van Dirk Claes.

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

IGS - Bekkenbestuur Demerbekken en Dijle-Zennebekken - aanduiding plaatsvervanger ter vervanging van Suzy Michiels (Noëlla D'hooghe)

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

        De installatievergadering van de gemeenteraad van 7 januari 2019.

        De brief van de provinciegouverneur, voorzitter van het bekkenbestuur Demerbekken, van 12 februari 2019.

Verzoek aan de gemeente om een nieuwe vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor het bekkenbestuur van het Demerbekken en het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2019

Aanduiding van de vertegenwoordiger en de plaatsvervangend vertegenwoordiger in het bekkenbestuur Demerbekken en het bekkenbestuur Dijle-Zennebekken. Suzy Michiels werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Feiten en context

        Bij brief van 20 december 2021 heeft Suzy Michiels haar ontslag ingediend als gemeenteraadslid.

        In de gemeenteraadszitting van 10 januari 2022 werd haar opvolger aangeduid.

        Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op lokaal niveau.

        Vlaanderen werd voor het integraal waterbeleid opgedeeld in 11 bekkens.

        De gemeente Rotselaar maakt deel uit zowel van het Demerbekken als van het Dijle-Zennebekken.

        Het bekkenbestuur heeft tot taak:

  1. het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;
  2. het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;
  3. het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;
  4. advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;
  5. advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;
  6. advies te verlenen over:
    1. ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;
    2. ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;
  7. het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;
  8. indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.

        Naar aanleiding van het ontslag van Suzy Michiels dient een nieuwe plaatsvervanger te worden aangeduid in het bekkenbestuur Demerbekken en het bekkenbestuur Dijle-Zennebekken.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Het decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003, gecoördineerd op 15 juni 2018 in het nieuwe Waterwetboek.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 20 stemmen voor, 1 stem tegen, 3 onthoudingen, 1 niet gestemd.

Enig artikel:

Mevrouw Noëlla D'hooghe wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in het bekkenbestuur Demerbekken en het bekkenbestuur Dijle-Zennebekken ter vervanging van Suzy Michiels voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - EcoWerf - Algemeen comité - Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger ter vervanging van Suzy Michiels (Bart De Vos)

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

        De installatievergadering van de gemeenteraad van 7 januari 2019.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

De vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in het algemeen comité van EcoWerf worden aangeduid. Suzy Michiels wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Feiten en context

        Bij brief van 20 december 2021 heeft Suzy Michiels haar ontslag ingediend als gemeenteraadslid.

        In de gemeenteraadszitting van 10 januari 2022 werd haar opvolger aangeduid.

        Naar aanleiding van het ontslag van Suzy Michiels dient een nieuwe plaatsvervangend vertegenwoordiger te worden aangesteld in het algemeen comité van EcoWerf.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De statuten van EcoWerf, goedgekeurd in de buitengewone algemene vergadering van 23 juni 2021, inzonderheid artikel 31.

In de vereniging wordt een algemeen comité opgericht om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen. Het algemeen comité is samengesteld uit een schepen per deelnemer gemeente, bevoegd voor afval. Deze kan zich laten vervangen door een mandataris of ambtenaar aangeduid door de gemeenteraad.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor, 2 onthoudingen, 1 niet gestemd.

Enig artikel:

De gemeenteraad draagt de heer Bart De Vos voor als plaatsvervangend vertegenwoordiger in het algemeen comité van EcoWerf, ter vervanging van Suzy Michiels.

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw - Algemene vergadering: Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger ter vervanging van Suzy Michiels - Raad van bestuur: voordracht plaatsvervangend vertegenwoordiger ter vervanging van Suzy Michiels (Frans Vansteenbeeck)

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

        De installatievergadering van de gemeenteraad van 7 januari 2019.

        De e-mail van Regionaal Landschap Noord Hageland vzw (of RLNH) van 2 januari 2019. Verzoek aan de gemeente om nieuwe vertegenwoordigers aan te duiden voor de algemene vergadering en de raad van bestuur.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

  Aanstelling van de gemeentelijke vertegenwoordigers en plaatsvervangend vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Noord Hageland vzw. Suzy Michiels wordt aangesteld als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Feiten en context

        Bij brief van 20 december 2021 heeft Suzy Michiels haar ontslag ingediend als gemeenteraadslid.

        In de gemeenteraadszitting van 10 januari 2022 werd haar opvolger aangeduid.

        De gemeente Rotselaar is lid van de vzw Regionaal Landschap Noord Hageland.

        Elke gemeente binnen het werkingsgebied heeft volgens de statuten van RLNH recht op twee effectieve afgevaardigde en twee plaatsvervangende afgevaardigden in de algemene vergadering.

        Een mandaat van een vertegenwoordiger in de algemene vergadering duurt maximaal zes jaar.

        Het mandaat wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de eerstvolgende algemene vergadering.

        De leden voor de raad van bestuur moeten deel uitmaken van de algemene vergadering.

        Naar aanleiding van het ontslag van Suzy Michiels dient een nieuwe plaatsvervangend vertegenwoordiger te worden aangesteld in de vzw Regionaal Landschap Noord Hageland.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 21 stemmen voor, 1 stem tegen, 2 onthoudingen, 1 niet gestemd.

Enig artikel:

De heer Frans Vansteenbeeck, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en voorgedragen als lid van de raad van bestuur van Regionaal Landschap Noord Hageland vzw ter vervanging van Suzy Michiels voor de resterende duur van de legislatuur.

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - H2KR - Beheerscomité - Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger ter vervanging van Piet De Bruyn (Bart De Vos)

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad van 30 juni 2020.

Schepen Piet De Bruyn wordt aangesteld als lid van het beheerscomité van de interlokale vereniging drugs- en alcoholpreventie H2KR en burgemeester Jelle Wouters wordt aangesteld als plaatsvervangend lid.

 

Feiten, context en argumentatie

        De gemeente Rotselaar is lid van de interlokale vereniging drugs- en alcoholpreventie H2KR.

        De statuten van de interlokale vereniging voorzien in de oprichting van een beheerscomité.

        Voor de vertegenwoordiging in dit beheerscomité dient overeenkomstig de statuten een beheerder en een plaatsvervanger te worden aangeduid.

        Schepen Bart De Vos wordt in vervanging van schepen Piet De Bruyn aangeduid als lid van het beheerscomité van de interlokale vereniging drugs- en alcoholpreventie H2KR.

        Burgemeester Jelle Wouters blijft aangesteld als plaatsvervangend lid.

 

Juridische gronden

        Artikel 395 §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 10, eerste alinea van de statuten van de interlokale vereniging drugs- en alcoholpreventie H2KR, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 30 juni 2020.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor, 1 stem tegen, 1 onthouding, 1 niet gestemd.

Enig artikel:

De gemeenteraad duidt schepen Bart De Vos aan als lid van het beheerscomité van de interlokale vereniging drugs- en alcoholpreventie H2KR en dit in vervanging van schepen Piet De Bruyn.

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Kennisname: Financiën - Vaststellingen van de toezichthoudende overheid over de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (dj 21) van gemeente en OCMW Rotselaar

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 22 februari 2022

 

Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 30/03/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.