Bart De Vos An Craninckx Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Carine Goris Bart De Vos Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Carine Goris Dirk Claes Noëlla D'hooghe Carine Goris Piet De Bruyn Nico Lodewijks Suzy Michiels Ingrid Van Steenberge Gert Heylen Ellen De Rijck Liesbet Serneels Jeroen Degent Patrick Vervoort Mia Van Cleynenbreugel Christel Hendrix Jelle Wouters Frans Vansteenbeeck Werner Mertens Nele Demuynck Ilse Michiels Bart De Vos Jeroen Janssens Stella Beckx Heidi Pittomvils Herwig Pierre aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 15 december 2020 goed.
Artikel 1:
De gemeenteraad aanvaardt het ontslag van Cynthia Ryckmans als lid van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar met ingang van 1 februari 2021.
Artikel 2:
De gemeenteraad neemt kennis van de ontvankelijke akte van voordracht van de CD&V-fractie, waarbij Brent Gomand wordt voorgedragen als lid van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar ter vervanging van Cynthia Ryckmans.
Artikel 3:
De gemeenteraad verklaart volgend voorgedragen kandidaat-lid verkozen als lid van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar met ingang van 1 februari 2021:
CD&V:Brent Gomand
Bart De Vos An Craninckx Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Bart De Vos Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Gert Heylen Farida Tierens Liesbet Serneels Nico Lodewijks Noëlla D'hooghe Nele Demuynck Mia Van Cleynenbreugel Ilse Michiels Christel Hendrix Jeroen Degent Werner Mertens Carine Goris Ingrid Van Steenberge Stella Beckx Frans Vansteenbeeck Patrick Vervoort Jeroen Janssens Ellen De Rijck Dirk Claes Heidi Pittomvils Suzy Michiels Bart De Vos Jelle Wouters Herwig Pierre Piet De Bruyn aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt onderstaand reglement goed:
INSPRAAK- EN PARTICIPATIEREGLEMENT LOKAAL BESTUUR ROTSELAAR
I. Inleidende bepalingen
Artikel 1. - Dit reglement geeft, in toepassing van artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur, een overzicht van en een nadere invulling van een aantal vormen van inspraak, betrokkenheid en participatie vanwege de burgers en doelgroepen ten aanzien van het beleid, de besluitvorming en de dienstverlening.
Deze regeling is niet beperkend: naast de inspraakvormen die in dit reglement uitdrukkelijk worden genoemd, zal het lokaal bestuur ook op andere manieren zijn belanghebbenden informeren, consulteren en betrekken.
Artikel 2. - Wanneer in dit reglement de term ‘lokaal bestuur’ wordt gebruikt, wordt hiermee de gemeente en het OCMW bedoeld.
Artikel 3. - De reglementen waarin in dit reglement verwezen worden, zijn te raadplegen via de gemeentelijke website of verkrijgbaar via het secretariaat van lokaal bestuur Rotselaar.
II. Adviesraden
Artikel 4. - De gemeenteraad bepaalt welke gemeentelijke adviesraden met inwoners, verenigingen en/of doelgroepen officieel ingesteld worden om het lokaal bestuur op regelmatige en systematische wijze te adviseren.
Artikel 5. - Het lokaal bestuur informeert de inwoners actief over het bestaan en de inhoud van de verschillende adviesraden in de gemeente. Ze doet hierbij een actieve oproep naar de inwoners om zich kandidaat te stellen voor een of meerdere adviesraden.
Artikel 6. - De wijze van samenstelling van de adviesraad wordt door de gemeenteraad bepaald in functie van voldoende representativiteit voor het betrokken domein.
Artikel 7. - De gemeenteraad stelt voor elke adviesraad statuten of een organiek reglement vast, met minstens daarin:
1° nadere aanduiding van het adviesdomein;
2° de (wijze van) samenstelling;
3° de voornaamste werkingsregels;
4° de wijze waarop het gevolg dat aan de adviezen wordt gegeven, wordt meegedeeld.
Artikel 8. - Voor adviesorganen die door specifieke hogere regelgeving ingesteld zijn, gelden de betreffende hogere voorschriften inzake taak, bevoegdheid, samenstelling en werking.
Artikel 9. - Aan elke adviesraad worden de nodige middelen ter beschikking gesteld voor een vlotte werking en vervulling van de adviesopdracht.
Artikel 10. - Een overzicht van de adviesraden wordt gepubliceerd op www.rotselaar.be/adviesraden samen met de samenstelling, de contactpersoon, de vergaderfrequentie, de verslagen en de organieke reglementen of statuten.
III. Vragenhalfuurtje voor de inwoners
Artikel 11. - Om de inwoners meer te betrekken bij het beleid van de gemeente organiseert de gemeenteraad een mondeling vragenhalfuurtje tijdens elke zitting. Concreet betekent dit dat de inwoner een vraag kan stellen aan een specifiek gemeenteraadslid.
§ 1. - Informatie over de voorwaarden en de procedure zijn terug te vinden in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad (www.rotselaar.be/vragenhalfuurtje).
IV. Kindergemeenteraad
Artikel 12. - Elk jaar in de maand oktober wordt in de gemeente Rotselaar een kindergemeenteraad verkozen. De kindergemeenteraad heeft als doel kinderen een stem te geven in het gemeentelijk beleid. Informatie en voorschriften over het doel, de samenstelling en de werking zijn terug te vinden in het huishoudelijk reglement van de Kindergemeenteraad. Het huishoudelijk reglement, de vergaderfrequentie, contactgegevens en de verslagen zijn terug te vinden op www.rotselaar.be/kindergemeenteraad.
V. Verzoekschriften aan de bestuursorganen
Artikel 13. - Iedere burger heeft het recht een formeel verzoekschrift, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente of het OCMW in te dienen. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.
§ 1. - De volledige procedure betreffende verzoekschriften aan de organen van de gemeente of het OCMW zijn terug te vinden in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad (www.rotselaar.be/gemeenteraad) en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn (www.rotselaar.be/raad-voor-maatschappelijk-welzijn).
VI. Voorstellen aan de bestuursorganen
Artikel 14. - Inwoners hebben het recht te verzoeken om de door hen in een gemotiveerde nota nader omschreven voorstellen en vragen over de gemeentelijke beleidsvoering en dienstverlening, op de agenda van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn in te schrijven en om deze agendapunten te komen toelichten in de desbetreffende raad. Ze voegen bij die nota eventueel alle nuttige stukken die de raad kunnen voorlichten. Dat verzoek moet worden gesteund door ten minste 300 inwoners ouder dan 16 jaar.
§ 1. - De volledige procedure betreffende voorstellen aan de organen van de gemeente of het OCMW zijn terug te vinden in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad (www.rotselaar.be/gemeenteraad) en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn (www.rotselaar.be/raad-voor-maatschappelijk-welzijn).
VII. Andere overlegstructuren
Artikel 15. - Het lokaal bestuur kan tijdelijke overlegstructuren of samenwerkingen met inwoners, verenigingen en/of doelgroepen oprichten om haar te adviseren of te ondersteunen.
VIII. Openbaarheid van bestuur
Artikel 16. - Het lokaal bestuur informeert actief over haar beleid, regelgeving en dienstverlening. Ze kiest hiervoor aangepaste communicatiestrategieën met het doel zoveel mogelijk personen, verenigingen of organisaties van de doelgroep te bereiken.
Artikel 17. - Iedereen kan volgende bestuursdocumenten -wanneer ze goedgekeurd zijn- raadplegen via www.rotselaar.be:
1° alle gemeentelijke en OCMW-reglementen en verordeningen (www.rotselaar.be/bekendmakingen);
2° de agenda van de raden – de openbare notulen van de zittingen van de raden (https://rotselaar.meetingburger.net);
3° de agenda van de commissies (www.rotselaar.be/gemeenteraadscommissies)
4° de verslagen van de gemeentelijke adviesorganen (www.rotselaar.be/adviesraden);
5° de besluitenlijst van het schepencollege (https://rotselaar.meetingburger.net).
6° strategische en financiële beleidsrapporten (www.rotselaar.be/beleidsdocumenten)
7° overzicht mandaten en presentiegelden van afgevaardigden in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (www.rotselaar.be/intergemeentelijke-samenwerkingsverbanden)
Artikel 18. - Elke burger heeft recht op inzage van bestuursdocumenten, die niet actief bekend gemaakt worden door het lokaal bestuur. Dit wordt vastgelegd in het Bestuursdecreet van 7 december 2018, hoofdstuk 3.
Artikel 19. - De informatie en procedure van aanvragen in het kader van openbaarheid van bestuur zijn terug te vinden op de gemeentelijke website en in het Bestuursdecreet van 7 december 2018, hoofdstuk 3. (www.rotselaar.be/recht-op-inzage)
IX. Inspraakvergaderingen, enquêtes, openbare onderzoeken e.d.
Artikel 20. - Het lokaal bestuur zal zowel over algemene thema’s als over specifieke dossiers, die deel uitmaken van de eigen werking inspraakvergaderingen, bewonersbevragingen, enquêtes en dergelijke organiseren.
Hun praktische organisatie gebeurt in functie van een maximaal bereik van de betrokken doelgroep(en). Ze worden goed gecommuniceerd. De praktische modaliteiten (vorm, plaats, tijdstip, termijn, …) zijn voldoende laagdrempelig en inwonervriendelijk.
Artikel 21. - Bij grotere projecten, die door derden worden gerealiseerd en een impact hebben op het dagelijks leven van inwoners, engageert het lokaal bestuur zich om de inwoners proactief te laten informeren op een laagdrempelige en begrijpelijke wijze. De praktische modaliteiten variëren naargelang de doelgroep en het doel van het project en zijn gericht op een maximaal bereik van de doelgroep.
Artikel 22. - Openbare onderzoeken die voorgeschreven zijn door bijzondere regelgevingen (bijv. inzake ruimtelijke ordening, …) worden georganiseerd overeenkomstig de bijzondere bepalingen daaromtrent.
X. Participatietrajecten
Artikel 23. - Het lokaal bestuur implementeert alle decretaal verplichte participatieprocessen en -trajecten in haar interne en externe werking.
Artikel 24. - Het lokaal bestuur kan bijkomend op eigen initiatief voor zowel grote als kleine projecten en over algemene thema’s of specifieke dossiers een participatietraject uitwerken. Het bestuur houdt daarbij rekening met de aard van het project, het mogelijke resultaat en de impact op de buurt, de betrokkenen en de hele gemeente.
Artikel 25. - De praktische organisatie van een participatietraject gebeurt in functie van een maximaal bereik van de betrokken doelgroep(en). Dit gaat gepaard met een duidelijk communicatieplan.
§ 1. - De praktische modaliteiten (vorm, plaats, tijdstip, termijn,…) zijn voldoende laagdrempelig en begrijpelijk.
§ 2. - De praktische uitvoering van bovenstaande initiatieven wordt gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.
§ 3. - Een participatietraject bestaat minstens uit de volgende stappen:
1° doelen definiëren
2° stakeholders engageren
3° informeren
4° brainstormen
5° inspraak geven
6° beslissing nemen
7° terugkoppeling
§ 4. - Elk participatietraject is maatwerk waarbij de praktische modaliteiten, zoals hierboven vermeld, kunnen variëren.
§ 5. - Het lokaal bestuur beschikt over een online burgerparticipatieplatform dat ze wilt inzetten voor diverse vormen van inspraak en participatie. Variërend van een enquête tot een online workshop.
XI. Meldingen en klachten
Artikel 26. - Via het digitaal gemeentelijk Meldpunt kan eenieder meldingen of suggesties doen met betrekking tot specifieke aspecten van de lokale dienstverlening. De meldingen worden behandeld door de bevoegde diensten. Meldingen waarvoor het lokaal bestuur niet bevoegd is, worden doorverwezen naar de bevoegde instantie. (www.rotselaar.be/melding)
§ 1. - Burgers die niet over digitale middelen beschikken, kunnen hun melding nog steeds via andere kanalen doorgeven.
Artikel 27. - Elke gebruiker van de dienstverlening van het lokaal bestuur heeft het recht om een klacht te uiten en op een grondige behandeling van die klacht conform het ‘reglement houdende klachtenbehandeling’ van het lokaal bestuur Rotselaar.
Artikel 28. - Onder 'klacht' wordt verstaan: een manifeste uiting van ontevredenheid over een door het lokaal bestuur al dan niet verrichte handeling of prestatie. De volledige definitie van een klacht en de procedure omtrent klachtenbehandeling zijn terug te vinden in het ‘reglement houdende klachtenbehandeling’ van lokaal bestuur Rotselaar (www.rotselaar.be/klacht).
XII. De gemeentelijke volksraadpleging
Artikel 29. - De gemeenteraad kan beslissen om de inwoners te raadplegen over de aangelegenheden van gemeentelijk belang (cfr. artikel 2, § 2, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017).
§ 1. - Persoonlijke aangelegenheden en aangelegenheden betreffende de jaarrekeningen, het meerjarenplan en de aanpassingen ervan, de gemeentebelastingen en de retributies kunnen niet het voorwerp zijn van een volksraadpleging.
Artikel 30. - Voor gemeentelijke volksraadplegingen, op initiatief van de gemeenteraad of op verzoek van de inwoners, gelden de voorwaarden en de organisatieregels van de artikelen 305 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.
Artikel 2:
Het inspraak- en participatiereglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking vanaf de datum van bekendmaking.
Bart De Vos An Craninckx Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Bart De Vos Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Piet De Bruyn Frans Vansteenbeeck Suzy Michiels Christel Hendrix Jelle Wouters Nico Lodewijks Dirk Claes Liesbet Serneels Ingrid Van Steenberge Stella Beckx Ilse Michiels Herwig Pierre Nele Demuynck Jeroen Degent Noëlla D'hooghe Werner Mertens Patrick Vervoort Jeroen Janssens Ellen De Rijck Bart De Vos Carine Goris Farida Tierens Mia Van Cleynenbreugel Gert Heylen Heidi Pittomvils aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer goed:
• De snelheid in de Langestraat wordt verlaagd tot 30 km/u
◦ In de rijrichting van Heikant van het kruispunt van de Langestraat met Bergenhof tot het kruispunt van de Langestraat met de Bessenlaan.
◦ In de rijrichting van Wezemaal vanaf 30 meter voor het kruispunt van de Langestraat met de Winkelveldbaan tot aan het kruispunt van Langestraat met Bergenhof.
De snelheidslimiet wordt ingesteld door het plaatsen van het verkeersbord C43 met vermelding 30 en wordt herhaald na elk kruispunt.
• De bestaande zone 50 die ingaat in de Gildenstraat ter hoogte van het kruispunt met de Langestraat en de Steenweg op Wezemaal wordt uitgebreid in de Langestraat tot aan het kruispunt met de Bessenlaan en de Winkelveldbaan en in de Steenweg op Wezemaal tot aan het begin van de bebouwde kom Heikant.
De zone 50 wordt uitgebreid door het plaatsen van de verkeersborden C43 en C45 beide met de vermelding 50 en beide met zonale geldigheid.
Artikel 2:
Dit reglement treedt in werking onmiddellijk na de bekendmaking ervan.
Artikel 3:
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid.
Bart De Vos An Craninckx Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Bart De Vos Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Christel Hendrix Ingrid Van Steenberge Jeroen Degent Bart De Vos Werner Mertens Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Frans Vansteenbeeck Ellen De Rijck Patrick Vervoort Stella Beckx Piet De Bruyn Dirk Claes Heidi Pittomvils Ilse Michiels Nele Demuynck Carine Goris Mia Van Cleynenbreugel Farida Tierens Jeroen Janssens Suzy Michiels Herwig Pierre Jelle Wouters Gert Heylen Nico Lodewijks aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 1:
De gemeenteraad besluit in het Rodesevoetpad de toegang te verbieden aan bestuurders van motorvoertuigen met meer dan 2 wielen en aan bestuurders van motoren.
Dit verbod wordt gesignaleerd door verkeersborden C5-C7 op het Rodesevoetpad ter hoogte van de Beninkstraat en ter hoogte van de Steenweg op Nieuwrode.
Deze verkeersborden worden aangevuld met het onderbord GIV, uitgezonderd plaatselijk verkeer.
Artikel 2:
Dit reglement treedt in werking onmiddellijk na de bekendmaking ervan.
Artikel 3:
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid.
Bart De Vos An Craninckx Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Bart De Vos Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Jelle Wouters Mia Van Cleynenbreugel Patrick Vervoort Ingrid Van Steenberge Ilse Michiels Frans Vansteenbeeck Heidi Pittomvils Carine Goris Dirk Claes Bart De Vos Noëlla D'hooghe Werner Mertens Farida Tierens Jeroen Janssens Nele Demuynck Piet De Bruyn Stella Beckx Christel Hendrix Gert Heylen Suzy Michiels Nico Lodewijks Ellen De Rijck Jeroen Degent Herwig Pierre Liesbet Serneels aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 1:
Met ingang van 1 februari 2021 en eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentebelasting gevestigd op de afgifte van administratieve stukken.
Artikel 2:
De belasting is verschuldigd door de personen of instellingen aan wie deze stukken door de gemeente op hun verzoek of ambtshalve worden uitgereikt.
Artikel 3:
Volgende tarieven zijn van toepassing:
1. Op de afgifte van een identiteitskaart van Belg wordt het bedrag van de gemeentebelasting, onafhankelijk van de aanmaakkosten, vastgesteld op:
10 euro voor een eerste identiteitskaart.
12 euro voor een duplicaat.
2. Op de afgifte van een A, B, C, D of H verblijfstitel van een niet-EU vreemdeling of zijn familielid en op de afgifte van een E kaart, een E+ kaart, een F kaart of een F+ kaart van een EU-onderdaan of zijn familielid en op de afgifte van een M kaart van een begunstigde van het terugtrekkingsakkoord of zijn familielid en op de afgifte van een M kaart met vermelding duurzaam verblijf van een begunstigde van het terugtrekkingsakkoord of zijn familielid en op de afgifte van een N kaart voor klein grensverkeer van een begunstigde van het terugtrekkingsakkoord wordt het bedrag van de gemeentebelasting, onafhankelijk van de aanmaakkosten, vastgesteld op:
10 euro voor een eerste vreemdelingenkaart.
12 euro voor een duplicaat.
3. Op de afgifte van een attest van immatriculatie: 2,5 euro.
4. Op de afgifte van een identiteitsbewijs aan een niet-Belgisch kind beneden de twaalf jaar wordt de gemeentebelasting vastgesteld op 2 euro. Het eerste identiteitsbewijs wordt kosteloos afgegeven.
5. Op de afgifte van reispaspoorten en reisdocumenten:
° voor de aanmaak van reispaspoorten voor Belgen en Belgen op doorreis – gewone procedure:
15 euro verhoogd met de aanmaakkosten van de Federale overheid.
° voor de aanmaak van reispaspoorten voor Belgen en Belgen op doorreis – spoedprocedure:
17 euro verhoogd met de aanmaakkosten van de Federale overheid.
° voor de aanmaak van reisdocumenten voor vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen die geen nationaal paspoort of reisdocument kunnen krijgen - gewone procedure:
15 euro verhoogd met de aanmaakkosten van de Federale overheid.
° voor de aanmaak van reisdocumenten voor vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen die geen nationaal paspoort of reisdocument kunnen krijgen - spoedprocedure:
17 euro verhoogd met de aanmaakkosten van de Federale overheid.
6. Op de afgifte van allerlei getuigschriften, uittreksels, eensluidend verklaringen, legalisaties handtekening, adresaanvraag,...:
5 euro voor een enig exemplaar.
2,5 euro voor elk exemplaar waarvan er gelijktijdig meerdere exemplaren worden afgeleverd.
7. Voor een huwelijkssluiting en de bijhorende afgifte van uittreksels uit de huwelijksakte:53 euro.
8. Op de afgifte van een slachtbewijs: 35 euro.
9. Op de afgifte van een voorlopig rijbewijs in bankkaartmodel, een rijbewijs in bankkaartmodel en de hernieuwing ervan, wordt het bedrag van de gemeentebelasting vastgesteld op 6 euro, verhoogd met de aanmaakkosten van de Federale overheid.
10. Voor het verzoek tot voornaamsverandering en de opmaak van de akte van voornaamsverandering wordt het bedrag van de gemeentebelasting vastgesteld op:
° 100 euro voor de aanvragen van Belgen en de als vluchtelingen of staatloze erkende personen die hun gewone verblijfplaats op het Belgische grondgebied hebben.
° 10 euro (10 procent van het gewone tarief) voor de aanvragen door transgenders.
11. Voor de aanvraag en de afgifte van nieuwe pin- en pukcodes wordt het bedrag van de gemeentebelasting vastgesteld op 12 euro.
Artikel 4:
De belasting is niet verschuldigd voor:
- De stukken welke krachtens de wet, een koninklijk besluit of een andere overheidsreglementering kosteloos door de gemeenten moeten afgeleverd worden.
- De stukken welke aan behoeftige personen worden afgegeven, de behoeftigheid wordt vastgesteld door elk overtuigend bewijsstuk.
- De machtiging met betrekking tot activiteiten, die als dusdanig reeds het voorwerp zijn van de heffing van een belasting of retributie ten behoeve van de gemeente.
- De machtigingen met betrekking tot godsdienstige of politieke demonstraties.
- De aanvragen in naam van door de gemeente erkende verenigingen.
- De mededelingen van de politie aan verzekeringsmaatschappijen van inlichtingen omtrent het gevolg dat gegeven wordt inzake verkeersongevallen op de openbare weg.
- De stukken die via e-loket, via e-mail, via brief of telefonisch worden aangevraagd en elektronisch worden ondertekend en afgegeven.
- De getuigschriften, uittreksels, legalisaties, vergunningen, enz. dienstig voor een sollicitatie van een persoon die als werkzoekende bekend staat. Hiertoe wordt een stempel aangebracht met de tekst: 'Enkel dienstig voor sollicitatie'.
- Geldigheidsverklaringen van aanvraagformulieren voor de aanvraag voor een reductiekaart voor grote gezinnen voor het openbaar vervoer.
- De uittreksels uit het Centraal strafregister voor vrijwilligers in het kader van de bewakingswetgeving.
- Reispaspoorten en reisdocumenten afgegeven aan kinderen jonger dan 18 jaar.
- De verzoeken tot voornaamstoevoeging door personen die een verzoek tot verkrijging van de Belgische nationaliteit hebben ingediend en geen voorna(a)m(en) hebben en dit willen verhelpen.
- De M kaart met een vermelding 'duurzaam verblijf' voor een begunstigde van het terugtrekkingsakkoord die wordt afgegeven aan de houder van een geldige E+ of een geldige F+ kaart.
Artikel 5:
De belasting is niet toepasselijk op de afgifte van stukken welke krachtens de wet, een koninklijk besluit of een overheidsverordening reeds aan de betaling van een recht ten behoeve van de gemeenten onderworpen zijn.
Artikel 6:
Zijn van de belasting vrijgesteld: de gerechtelijke overheden, de openbare besturen en de daarmee gelijkgestelde instellingen, alsook de instellingen van openbaar nut, sociale verzekeringsfondsen en ziekenfondsen.
Artikel 7:
De belasting wordt contant betaald tegen afgifte van een betalingsbewijs. Bij gebreke aan contante inning wordt de belasting ingekohierd en wordt ze een kohierbelasting.
Artikel 8:
Dit reglement treedt in werking op 1 februari 2021.
Bart De Vos An Craninckx Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Bart De Vos Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Frans Vansteenbeeck Jeroen Janssens Mia Van Cleynenbreugel Christel Hendrix Suzy Michiels Nico Lodewijks Gert Heylen Patrick Vervoort Jelle Wouters Bart De Vos Nele Demuynck Stella Beckx Noëlla D'hooghe Carine Goris Ingrid Van Steenberge Werner Mertens Liesbet Serneels Ellen De Rijck Farida Tierens Heidi Pittomvils Jeroen Degent Ilse Michiels Piet De Bruyn Herwig Pierre Dirk Claes aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Atikel 1:
De toekenning van de straatnaam 'Van de Cauterplein'' aan de wegenis die aanvangt aan de Sint-Pietersstraat te 3110 Rotselaar en die toegang zal geven tot een verkaveling van 8 bouwloten bestemd voor halfopen en gesloten bebouwing, kadastraal gekend als afdeling 1, sectie B, nr. 665P wordt definitief goedgekeurd.
Bart De Vos An Craninckx Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Bart De Vos Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Bart De Vos Dirk Claes Heidi Pittomvils Ingrid Van Steenberge Frans Vansteenbeeck Ellen De Rijck Nico Lodewijks Werner Mertens Jeroen Janssens Christel Hendrix Jelle Wouters Farida Tierens Jeroen Degent Nele Demuynck Gert Heylen Suzy Michiels Herwig Pierre Noëlla D'hooghe Ilse Michiels Patrick Vervoort Liesbet Serneels Stella Beckx Piet De Bruyn Carine Goris Mia Van Cleynenbreugel aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de dotatie voor 2021 aan de Politiezone BRT (Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo) goed, ten bedrage van 1.453.548,66 euro op het exploitatiebudget.
Artikel 2:
Deze uitgave wordt ingeschreven op budgetsleutel 2021/GE/6494000/040000.
Artikel 3:
Dit besluit wordt toegezonden aan de gouverneur ter goedkeuring.
Artikel 4:
Een afschrift van dit besluit zal worden gestuurd naar de politiezone BRT, de bijzonder rekenplichtige van de politiezone en de financieel directeur van het lokaal bestuur.
Bart De Vos An Craninckx Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Bart De Vos Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Gert Heylen Liesbet Serneels Piet De Bruyn Suzy Michiels Nele Demuynck Jeroen Degent Patrick Vervoort Heidi Pittomvils Noëlla D'hooghe Christel Hendrix Farida Tierens Werner Mertens Ingrid Van Steenberge Jeroen Janssens Mia Van Cleynenbreugel Ilse Michiels Stella Beckx Herwig Pierre Jelle Wouters Carine Goris Nico Lodewijks Ellen De Rijck Frans Vansteenbeeck Bart De Vos Dirk Claes aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Enig artikel:
De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 21 januari 2021 betreffende de controle en handhaving van de quarantaineverplichting met het oog op de beheersing en bestrijding van de COVID-19 pandemie.
Bart De Vos An Craninckx Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Bart De Vos Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Werner Mertens Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Jeroen Degent Stella Beckx Carine Goris Christel Hendrix Liesbet Serneels Gert Heylen Ellen De Rijck Farida Tierens Heidi Pittomvils Jeroen Janssens Nico Lodewijks Dirk Claes Mia Van Cleynenbreugel Suzy Michiels Frans Vansteenbeeck Nele Demuynck Herwig Pierre Bart De Vos Patrick Vervoort Ingrid Van Steenberge Jelle Wouters Ilse Michiels aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de hiernavolgende 'Samenwerkingsovereenkomst Vaccinatiecentrum Rotselaar' goed:
Samenwerkingsovereenkomst Vaccinatiecentrum Rotselaar
Tussen de hierna vermelde partijen
1. Eerstelijnszone Leuven Noord, gevestigd 3000 Leuven, Maria Theresiastraat 63A, vertegenwoordigd door de heer Werner Van Nuffelen, voorzitter.
2. Gemeente Rotselaar, gevestigd te 3110 Rotselaar, Provinciebaan 20, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, voor wie optreden de heer Jelle Wouters, burgemeester en mevrouw An Craninckx, algemeen directeur.
3. Gemeente Holsbeek, gevestigd te 3220 Holsbeek, Dutselstraat 15, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, voor wie optreden de heer Hans Eyssen, burgemeester en mevrouw Ria Verstraelen, algemeen directeur.
4. Gemeente Tremelo, gevestigd te 3120 Tremelo, Veldonkstraat 1, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, voor wie optreden de heer Bert De Wit, burgemeester en de heer Wim Vandenbroeck, algemeen directeur.
Wordt het volgende overeengekomen
I. Infrastructuur en logistiek voor het Vaccinatiecentrum Rotselaar
Artikel 1.
De Vlaamse overheid bepaalt dat het penhouderschap m.b.t. de infrastructuur wordt toegewezen aan de gemeente op wiens grondgebied het vaccinatiecentrum zich bevindt. Binnen de ELZ Leuven Noord zijn er twee vaccinatiecentra, waarvan er een gelegen is op het grondgebied van de gemeente Rotselaar. Dit vaccinatiecentrum zal de inwoners van de gemeenten Rotselaar, Holsbeek en Tremelo bedienen. Het penhouderschap m.b.t. de infrastructuur en logistiek van het Vaccinatiecentrum Rotselaar wordt toegewezen aan de gemeente Rotselaar.
Artikel 2.
De gemeente Rotselaar gaat de engagementen en verbintenissen aan inzake de infrastructuur en logistiek van het Vaccinatiecentrum Rotselaar.
Artikel 3.
De kosten die hieruit voortvloeien worden betaald door de gemeente Rotselaar en worden trimestrieel doorgerekend aan de gemeente Holsbeek en de gemeente Tremelo op basis van een verdeelsleutel. De verdeelsleutel wordt bepaald op basis van de inwonersaantallen van de respectievelijke gemeenten op datum van 20/01/2020: Rotselaar 40% (17.071) / Tremelo 36% (15.007) / Holsbeek 24% (10.149).
Artikel 4.
De door de gemeente Rotselaar doorgerekende bedragen die betrekking hebben op de infrastructuur en logistiek van het Vaccinatiecentrum Rotselaar worden door de gemeente Holsbeek en de gemeente Tremelo aan de gemeente Rotselaar binnen een termijn van een maand terugbetaald.
Artikel 5.
Indien de gemeente Rotselaar van de Vlaamse overheid een subsidie ontvangt voor de infrastructuur en logistiek voor het Vaccinatiecentrum Rotselaar, wordt deze door de gemeente Rotselaar op basis van de hierboven vermelde verdeelsleutel doorgestort aan de gemeente Holsbeek en de gemeente Tremelo binnen een termijn van drie maanden na ontvangst van de subsidie.
II. Werkingsmiddelen en personeelskosten voor het Vaccinatiecentrum Rotselaar
Artikel 6.
De ELZ Leuven Noord wordt aangeduid als penhouder voor de kosten verbonden aan het Vaccinatiecentrum Rotselaar inzake werkingsmiddelen en personeelskosten.
Artikel 7.
De ELZ Leuven Noord beschikt niet over eigen middelen. De gemeenten Rotselaar, Holsbeek en Tremelo staan bijgevolg in voor de financiering van de werkingsmiddelen en personeelskosten verbonden aan het Vaccinatiecentrum Rotselaar. De ELZ Leuven Noord kan hiertoe beschikken over een provisie/voorschotten door de gemeente Rotselaar, Holsbeek en Tremelo te betalen aan de ELZ Leuven Noord volgens de hierboven vermelde verdeelsleutel. De ELZ Leuven Noord geeft maandelijks inzage in de door haar gemaakte kosten en gedane betalingen voor de werkingsmiddelen en personeelskosten voor het Vaccinatiecentrum Rotselaar. Op basis hiervan worden er desgevallend bijkomende voorschotten/provisies door de gemeenten Rotselaar, Holsbeek en Tremelo betaald op basis van de hierboven vermelde verdeelsleutel.
Artikel 8.
Bij het beëindigen van de werking van het Vaccinatiecentrum Rotselaar wordt door de ELZ Leuven Noord een eindafrekening overgemaakt aan de gemeenten Rotselaar, Holsbeek en Tremelo en worden de eventueel teveel betaalde voorschotten/provisies terugbetaald aan de gemeenten Rotselaar, Holsbeek en Tremelo of het eventueel tekort betaald, aan het ELZ.
Artikel 9.
Indien de ELZ Leuven Noord van de Vlaamse overheid een subsidie ontvangt voor de werkingsmiddelen en personeelskosten voor het Vaccinatiecentrum Rotselaar, wordt deze overgemaakt aan de gemeenten Rotselaar, Holsbeek en Tremelo of mits voorafgaand akkoord van het CBS van die gemeenten gebruikt tot aanzuivering van het exploitatietekort van het ELZ en dit telkens op basis van de hierboven vermelde verdeelsleutel.
Artikel 2:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van dit besluit en het bepalen van de uitvoeringsmodaliteiten.
Bart De Vos An Craninckx Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Bart De Vos Heidi Pittomvils Werner Mertens Jelle Wouters Ellen De Rijck Ingrid Van Steenberge Herwig Pierre Suzy Michiels Jeroen Degent Patrick Vervoort Stella Beckx Ilse Michiels Jeroen Janssens Nico Lodewijks Nele Demuynck Frans Vansteenbeeck Gert Heylen Mia Van Cleynenbreugel Piet De Bruyn Noëlla D'hooghe Liesbet Serneels Dirk Claes Christel Hendrix Farida Tierens Carine Goris Christel Hendrix Ingrid Van Steenberge Stella Beckx Herwig Pierre Farida Tierens Nico Lodewijks Liesbet Serneels Heidi Pittomvils Jeroen Janssens Jeroen Degent Patrick Vervoort Mia Van Cleynenbreugel Jelle Wouters Noëlla D'hooghe Gert Heylen Nele Demuynck Ilse Michiels Bart De Vos Ellen De Rijck Dirk Claes Carine Goris Frans Vansteenbeeck Piet De Bruyn Suzy Michiels Werner Mertens aantal voorstanders: 10 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 15 Verworpen
Artikel 1:
Open Vld stelt daarom voor het college van burgemeester en schepenen te gelasten met :
1) De organisatie en financiering van het ter beschikking te stellen van een openbaar toilet in minstens elke dorpskern van Wezemaal, Werchter, Rotselaar en Heikant en dit van zonsopgang tot zonsondergang, gedurende de ganse periode dat de horeca gesloten moet blijven omwille van de maatregelen tegen de besmetting met Covid-19.
2) De bekendmaking aan het grote publiek van de aanwezigheid van deze infrastructuur via alle mogelijke communicatiekanelen die de gemeente ter beschikking heeft.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.