Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 27 oktober 2020

Om 20u05 tot 22u00

de Mena (2de verdieping)

 

 

Aanwezig:

Bart De Vos, voorzitter;

Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, schepenen;

Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Jelle Wouters, burgemeester;

Piet De Bruyn, schepen;

Suzy Michiels, raadslid;

 

Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 29 september 2020 goed.

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Besluit van de burgemeester van 19 oktober 2020 - Organisatie gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn - fysieke vergadering achter gesloten deuren en met audiovisuele livestream - bekrachtiging

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de burgemeester van 19 oktober 2020 over de organisatie van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn - fysieke vergadering achter gesloten deuren en met audiovisuele livestream, naar aanleiding van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19.

 

Juridische gronden

          Artikel 134 §1 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet

De burgemeester kan dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid. De burgemeester kan in dit kader maatregelen uitvaardigen voor de organisatie van de vergaderingen van lokale bestuursorganen. Deze maatregelen dienden door de raad in de eerstvolgende vergadering te worden bekrachtigd.

 

Feiten, context en argumentatie

          De burgemeester nam op 19 oktober 2020 bij hoogdringendheid in het belang van de openbare veiligheid en gezondheid, naar aanleiding van de pandemie veroorzaakt door het coronavirus COVID-19 en de federale maatregelen betreffende het beheer van de coronacrisis, volgend besluit over de organisatie van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn:

 

Organisatie gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn - fysieke vergadering achter gesloten deuren en met audiovisuele livestream

 

Feiten en context

          Sedert enkele weken neemt het aantal besmettingen met het coronavirus COVID-19 toe. Sinds 13 oktober 2020 zit België op nationaal niveau in alarmniveau 4 (zeer hoge alertheid).

          De richtlijnen voor de vergaderingen van lokale bestuursorganen houden in dat het lokaal bestuur zelf kan beslissen wat de meest geschikte vergaderwijze is, mits inachtname van een aantal voorwaarden.

          De uitzonderlijke omstandigheden ten gevolge van het coronavirus COVID-19 en de van toepassing zijnde veiligheidsmaatregelen en hygiënische maatregelen, maken het noodzakelijk om de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn opnieuw achter gesloten deuren te organiseren. De raden dienen zonder publiek door te gaan om de verspreiding van het virus te beperken en de openbare gezondheid en veiligheid van de inwoners en het publiek te vrijwaren. De vereiste maatregelen en richtlijnen inzake social distancing kunnen ten aanzien van het publiek niet voldoende veilig gegarandeerd worden.

          De vergadering van de raad is door het publiek rechtstreeks en integraal te bekijken via audiovisuele livestream op de website van de gemeente.

          Door de organisatie van fysieke zittingen van de raden achter gesloten deuren met livestreaming, in het belang van de openbare veiligheid en gezondheid, blijft de dagelijkse werking van het lokaal bestuur en de dienstverlening gegarandeerd.

 

Juridische gronden

          Ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende afkondiging van de federale fase van het nationaal noodplan betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19.

          Ministerieel besluit van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID–19 te beperken.

          Ministerieel besluit van 18 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

          Artikel 134 §1 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet

De burgemeester kan dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid. De burgemeester kan in dit kader maatregelen uitvaardigen voor de organisatie van de vergaderingen van lokale bestuursorganen.

 

Besluit

Artikel 1:

De burgemeester beslist om de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk

welzijn van 27 oktober 2020 fysiek te organiseren achter gesloten deuren en met live audiovisuele

streaming.

Artikel 2:

Dit besluit wordt bezorgd aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Artikel 3:

Deze verordening wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet over het

lokaal bestuur en treedt onmiddellijk in werking.

Artikel 4:

Deze verordening wordt ter bekrachtiging voorgelegd op de eerstvolgende zitting van de

gemeenteraad.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 19 oktober 2020 houdende de organisatie van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn - fysieke vergadering achter gesloten deuren en met audiovisuele livestream.

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Wijziging tracé ingevolge gratis grondafstand in een omgevingsaanvraag OMV_2020072302 - Steenweg op Nieuwrode 85, 3111 Wezemaal, kadastraal bekend: afdeling 3 sectie A nr. 642K.

 

Voorgeschiedenis

          Op 5 juni 2020 werd een omgevingsaanvraag OMV_2020072302 (2020 146) tot het bouwen van een eengezinswoning en bijgebouw ingediend op een terrein, gelegen Steenweg op Nieuwrode 85, 3111 Wezemaal, kadastraal bekend: afdeling 3 sectie A nr. 642K.

          aanvraag gaat gepaard met gratis grondafstand ten gevolge van een tracéwijziging.

 

Feiten en context

          De omgevingsaanvraag is gelegen in woongebied met landelijk karakter volgens het gewestplan Leuven,

          De omgevingsaanvraag is niet gelegen binnen het plangebied van een bijzonder plan van aanleg (BPA), een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)

          De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een vervallen verkaveling V/676/WZ (199330).

          Een stedenbouwkundig attest SA/1422/WZ (2018 3) werd afgeleverd op 4 juni 2018 voor het splitsen van een perceel voor het creëren van een perceel voor een vrijstaande eengezinswoning.

          De Steenweg op Nieuwrode is een gemeenteweg voorzien van asfalt verharding.

          Er is een rooilijnplan voor de Steenweg op Nieuwrode goedgekeurd op 10 november 1939.

          Achteraan het perceel is buurtweg nr.61 gelegen met een totale breedte van 1,65m.

          De aanvraag voorziet de realisatie van een nieuwbouwwoning met bijgebouw op het perceel. Op het inplantingsplan wordt een grondstrook gelegen aan de Rosevoetpad gekend als buurtweg nr. 61, met een oppervlakte van 45,63 m², voorzien om op eerste verzoek van de gemeente Rotselaar kosteloos af te staan om in te lijven in het openbaar domein der wegenis. De strook voor gratis grondafstand heeft een breedte van circa 1,06 meter op het breedste punt (rechter zijde ) en een lengte van circa 31,23 meter en maakt deel uit van het perceel kadastraal bekend als 642M.

          De gratis grondafstand is voorzien binnen de contour van een bestaande buurtweg nr.61 dewelke bestaande is en in gebruik.

          De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 10 augustus 2020 tot en met 8 september 2020. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Adviezen

          Er werd op 3 augustus 2020 advies gevraagd aan Fluvius System Operator. Op 3 september 2020 heeft de adviesinstantie een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.

          Dienst mobiliteit - Gemeente Rotselaar Mobiliteit / Werken heeft geen advies uitgebracht binnen de termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag.  Het advies wordt geacht stilzwijgend gunstig te zijn.

 

Juridische gronden

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

          Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning:

          het decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen.

          Het gemeentewegendecreet, in werking getreden op 1 september 2019, omtrent de aanleg,

          verplaatsing, wijziging of opheffing van gemeentewegen

 

Argumentatie

          Omwille van de goede ruimtelijke ordening en de mogelijkheid om wegverbeteringswerken voor het doortrekken van het voetpad uit te kunnen voeren wordt er geadviseerd om de 45,63 m² zoals ingetekend op het 'inplantingsplan_nieuw' kosteloos toegevoegd aan het openbaar domein.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De voorgestelde tracéwijziging ingevolge een omgevingsaanvraag OMV_2020072302 (2020 146) tot het bouwen van een eengezinswoning en bijgebouw ingediend op een terrein, gelegen Steenweg op Nieuwrode 85, 3111 Wezemaal, kadastraal bekend: afdeling 3 sectie A nr. 642K wordt vastgesteld zoals voorgesteld op bijgevoegd inplantingsplan - nieuwe toestand keurt de gemeenteraad goed.

Artikel 2:

De aanvrager dient de gratis grondafstand met een oppervlakte van  45,63m² gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning.

Artikel 3:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten.

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

AQF 22.289 - Samenwerkingsovereenkomst combinatie prioritaire werken en niet-prioritaire werken tussen Aquafin NV, het gemeentebestuur van Rotselaar en Fluvius System Operator CV - goedkeuring

 

Feiten en context

          Het Aquafinproject 22.289 'Aansluiting Zallaken op Terheidelaan' omvat de Vakenstraat, een deel van de Steenweg op Gelrode (vanaf de Kerkhofstraat tot de Beukenlaan), de Kleistraat en de Vijverstraat.

          Aquafin voorziet samen met Fluvius en de gemeente Rotselaar de aanleg van volgende infrastructuur:

          een collector (verzamelriool) voor de opvang en transport van het vuile water

          aanleg van een nieuwe gracht en inbuizingen voor het transport van het niet vervuilde hemelwater (RWA)

          gemeentelijke gescheiden rioleringsstelsels

          snelheidsremmende maatregelen en fietspaden

          Er wordt aan de gemeenteraad een samenwerkingsovereenkomst tussen Aquafin NV, het gemeentebestuur van Rotselaar en Fluvius System Operator CV ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de hiernavolgende samenwerkingsovereenkomst combinatie prioritaire werken en niet-prioritaire werken goed tussen Aquafin NV, het gemeentebestuur van Rotselaar en Fluvius System Operator CV inzake het Aquafin-project 22.289.

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

TUSSEN : AQUAFIN N.V., een naamloze vennootschap naar Belgisch recht, met zetel te Dijkstraat 8, 2630 Aartselaar en geregistreerd in het rechtspersonenregister van Antwerpen onder het ondernemingsnummer 440.691.388, hier vertegenwoordigd door Danny Baeten, Directeur Business Development en Innovatie en Dirk De Waele, Directeur Projectmanagement (hierna “Aquafin” genoemd)

 

EN : Het gemeentebestuur van Rotselaar (hierna “gemeente” genoemd), gevestigd Provinciebaan 20 te 3110 Rotselaar, vertegenwoordigd door het College van Burgemeester en Schepenen, voor wie optreedt, Jelle Wouters, Burgemeester en An Craninckx, Algemeen Directeur 

 

EN: FLUVIUS SYSTEM OPERATOR CV | Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle | www.fluvius.be | Fluvius is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie van de netbedrijven Eandis en Infrax | T 078 35 30 20  | BTW BE 0477 445 084 | RPR Gent, afdeling Gent | IBAN BE17 0910 1713 9121, en hierbij vertegenwoordigd door de heer Frank Vanbrabant, CEO Fluvius en de heer Jean Pierre Hollevoet, Directeur Netbeheer

 

Aangezien Aquafin conform het investeringsprogramma voor 2010 en conform het technisch plan de volgende werken dient uit te voeren:

 

ProjectnummerProjectnaam

22.289Aansluiten Zallaken op Terheidelaan

 

Aangezien elke verwijzing in deze overeenkomst en het bestek naar het opdrachtgevend bestuur, de vergunnende overheid of ambtenaren daarvan wat Aquafin betreft moet gelezen worden als een verwijzing naar de N.V. Aquafin, haar aangestelden en/of haar contractanten.

 

Aangezien de gemeente beslist heeft de volgende werken uit te voeren, nI.

 

ProjectnummerProjectnaam

Prioritaire werkenSteenweg op Gelrode thv project 22.289: nieuwe weginrichting en aanleg fietspaden

50% van de meerkost voor de aanleg van inbuizing tov een gracht

Niet-prioritaire werken/

 

Fluvius System Operator cv treedt voor het voorwerp van deze overeenkomst op in naam en voor rekening van Riobra.

Aangezien Fluvius beslist heeft de volgende werken uit te voeren, nI.

 

ProjectnummerProjectnaam

Prioritaire werken/

 

Niet-prioritaire werkenB214106, deel langsheen 22.289 :

Riolering en sleufherstel in Kleistraat, Vakenstraat (zijstraat), Vijverstraat

 

Aangezien partijen van oordeel zijn dat de werken en de opdracht in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd.

 

Gelet op het protocol van 27 augustus 2008  inzake de samenwerking tussen Aquafin en Fluvius bij rioleringsprojecten, hierna genoemd “het protocol”.

 

WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

Met uitzondering voor de huisaansluitingen langsheen het tracé van de werken van Aquafin en onverminderd artikel 17, komen de partijen overeen dat niet-prioritaire werken werken zijn die buiten de werkzone van Aquafin’s project vallen.

Deze werkzone wordt als volgt gedefinieerd:

-Bij werken op onbebouwde percelen: de werkzone zoals voorzien op het plan;

-Bij werken in wegenis: de zones tussen de rooilijnen.

Deze overeenkomst vervangt de tussen Aquafin, gemeente Rotselaar en Infrax gesloten samenwerkingsovereenkomst dd. 7 september 2015 en de tussen Aquafin, Gemeente Rotselaar, Infrax en Grontmij Belgium gesloten addendum(a) dd. 8 november 2013.

ARTIKEL 1  Opdrachtgevend bestuur    

Aquafin, Fluvius en de gemeente beslissen de hoger beschreven werken in het algemeen belang, samen te voegen en Aquafin aan te duiden om overeenkomstig artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, in gezamenlijke naam bij de procedure, bij de sluiting en de uitvoering van de opdracht als “opdrachtgevend bestuur” op te treden.

Alle partijen staan financieel in voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is en zullen hiervoor tijdig alle nodige financiële middelen vrijmaken teneinde alle verplichtingen en engagementen genomen binnen het kader van deze overeenkomst te kunnen honoreren. Partijen zullen in dat opzicht nooit solidair moeten optreden.

Alle opdrachten en/of deelopdrachten in het kader van deze overeenkomst zullen slechts gesloten worden mits gelijklopende beslissing van alle partijen.

Indien één van de bouwheren een opdracht toevoegt aan een tussen bouwheer/bouwheren en aannemer/leverancier/dienstverlener, zal de desbetreffende bouwheer instaan voor alle verplichtingen ( zoals onder andere de motiveringplicht) voor de toetreding tot de tussen bouwheer/bouwheren en aannemer/leverancier/dienstverlener gesloten overeenkomst zoals bepaald in de wetgeving overheidsopdrachten.

Elke partij staat in voor het projectmanagement – het aanwezig zijn op werfvergadering en etc.. - van haar eigen aandeel met betrekking tot de niet-prioritaire werken. Met andere woorden iedere partij staat in voor de actieve opvolging van haar aandeel in de niet-prioritaire werken.

Indien één der partijen de hiervoor vermelde verplichtingen niet naleeft, zal de ingebreke gebleven partij instaan - nadat deze in gebreke is gesteld - voor de eventuele kosten van projectmanagement welke de partijen ten voordele van de ingebreke gebleven partij hebben gemaakt en zal zij tevens de andere partijen volledig vrijwaren.

ARTIKEL 2  Studie en Ontwerp, Vergunningen, Onteigening en Veiligheidscoördinatie

§1. In voorkomend geval zal de opdracht voor de studie en het ontwerp van de werken aan een bestaande overeenkomst van één van de partijen worden toegevoegd.

In casu de door Aquafin afgesloten ereloonovereenkomst(en) met Sweco (voorheen Grontmij Belgium/Libost-Groep) en waarvan kopie/uittreksel in bijlage wordt gevoegd. Alle partijen kennen deze documenten en tarieven en stemmen ermee in. De partijen zullen met de ontwerper, zo relevant, een aangepast ereloonpercentage overeenkomen.

Betreffende partij zal aan de hand van een addendum bij de bestaande overeenkomst de opdracht toewijzen.

De opdracht van het studiebureau voor het ontwerp van de werken worden uitgevoerd, deels voor rekening van Aquafin, deels voor rekening van Fluvius, deels voor rekening van de gemeente.

Per deel maakt het studiebureau afzonderlijke facturen. Alle partijen zullen de facturen betalen conform de bepalingen van de tussen de partijen en studiebureau gesloten ereloonovereenkomst.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

Alle partijen staan in voor de studie en de goedkeuring van het ontwerp voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is. Zij nemen tegenover het opdrachtgevend bestuur de volledige verantwoordelijkheid voor dit ontwerp, de administratieve en de technische bepalingen die zij terzake in het bestek laten inlassen, en alle wijzigingen of bijwerken die tijdens de uitvoering van de opdracht noodzakelijk blijken en verband houden met de werken ten hunnen laste, waarbij zij steeds rekening houden met de vereisten van de eventueel beschikbare modelleringsgegevens.

Per deel maakt het studiebureau afzonderlijke facturen. Alle partijen zullen de facturen betalen conform de bepalingen van de tussen de partijen en studiebureau gesloten ereloonovereenkomst.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

Alle partijen staan in voor de studie en de goedkeuring van het ontwerp voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is. Zij nemen tegenover de andere partijen de volledige verantwoordelijkheid voor dit ontwerp, de administratieve en technische bepalingen die zij ter zake in het bestek laten inlassen, en alle wijzigingen of bijwerken die tijdens de uitvoering van de opdracht noodzakelijk blijken en verband houden met de uitvoering van de werken ten hunnen laste, waarbij zij steeds rekening houden met de vereisten van de eventueel beschikbare modelleringsgegevens.

§2. Elke partij staat in voor het verwerven van de vergunningen alsook voor de eventuele onteigeningen die nodig zijn voor de uitvoering van de werken ten haren laste. Desgevallend worden de vergunningsaanvragen door het opdrachtgevend bestuur gebundeld.

§3. In voorkomend geval zal de opdracht voor veiligheidscoördinatie-ontwerp aan een bestaande (raam)overeenkomst van één van de partijen worden toegevoegd.

In casu de door Aquafin afgesloten overeenkomst(en) met Ibeve vzw en waarvan kopie/uittreksel in bijlage wordt gevoegd. Alle partijen kennen deze documenten en tarieven en stemmen ermee in en zullen een copie van de lastbrieven ontvangen.

Alle partijen zien er op toe dat de veiligheidscoördinator-ontwerp zijn opdracht verbonden met hun aandeel in de samengevoegde opdracht, ten allen tijde volledig en adequaat vervult, dat hij betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de uitwerking, wijzigingen en aanpassingen van het ontwerp van het bouwwerk en dat hij alle informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn opdrachten.

De aangestelde ontwerper wordt hiertoe contractueel verplicht.

Alle bouwheren nemen met betrekking tot de praktische uitvoering van deze verbintenissen ten aanzien van het opdrachtgevende bestuur de volledige verantwoordelijkheid op.

De veiligheidscoördinator zorgt ervoor dat voor de samengevoegde opdrachten de veiligheidscoördinatie gebeurt volgens de onderrichtingen van het Standaardveiligheids- en gezondheidsplan (hierna: “S-TVGP”) gevoegd bij het Standaardbestek 250 en de onderrichtingen van het standaard-Type-veiligheids en gezondheidsplan en zijn aanvulling van Aquafin, welke terug te vinden is op www.aquafin.be. Alle partijen én de aangestelde veiligheidscoördinator(en) ontvangen één exemplaar van dit S-TVGP. De veiligheidscoördinator-ontwerp zal op basis van dit S-TVGP een Bijzonder Project Veiligheids- en Gezondheidsplan (hierna: “B-PVGP”) voor de samengevoegde opdrachten opstellen.

Het opdrachtgevende bestuur ziet er op toe dat bij het einde van de opdracht door de veiligheidscoördinator-ontwerp een exemplaar van het B-PVGP, het aangepaste coördinatiedagboek en postinterventiedossier met betrekking tot de samengevoegde opdrachten overgemaakt wordt aan alle partijen.

De kost voor de uitvoering van de taken van de veiligheidscoördinator-ontwerp wordt verdeeld tussen partijen a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen.

A rato van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdrachten wordt door de veiligheidscoördinator-ontwerp een afzonderlijke factuur opgemaakt en verstuurd aan de respectievelijke partijen bij de aflevering van het B-PVGP, het aangepaste coördinatiedagboek en het postinterventiedossier.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

§4. In voorkomend geval zal de opdracht voor de veiligheidscoördinatie-verwezenlijking aan een bestaande (raam)-overeenkomst van één van de partijen worden toegevoegd.

In casu de door Aquafin afgesloten overeenkomst(en) met Ibeve vzw en waarvan kopie/uittreksel in bijlage wordt gevoegd. Alle partijen kennen deze documenten en tarieven en stemmen ermee in en zullen een copie van de lastbrieven ontvangen.

Alle partijen zien er op toe dat de veiligheidscoördinator-verwezenlijking zijn opdracht, te allen tijde volledig en adequaat vervult, dat hij betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de verwezenlijking van het bouwwerk en dat hij alle informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn opdrachten. Ook de aannemer met wie de opdracht tot uitvoering zal gesloten worden, zal hiertoe verplicht worden.

Alle bouwheren nemen met betrekking tot de praktische uitvoering van deze verbintenissen ten aanzien van het opdrachtgevende bestuur de volledige verantwoordelijkheid op.

Het opdrachtgevend bestuur ziet er op toe dat bij het einde van de opdracht door de veiligheidscoördinator-verwezenlijking een exemplaar van het aangepaste B-PVGP, coördinatiedagboek en postinterventiedossier met betrekking tot de samengevoegde opdrachten overgemaakt wordt.

De kost van de aanstelling en uitvoering van de taken van de coördinator-verwezenlijking wordt evenredig verdeeld tussen partijen overeenkomstig het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdrachten, bepaald op basis van de eindafrekening van de opdracht.

A rato van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdrachten wordt door de veiligheidscoördinator-verwezenlijking een afzonderlijke factuur opgemaakt en verstuurd aan de respectievelijke partijen bij de aflevering van het B-PVGP, het aangepaste coördinatiedagboek en het postinterventiedossier.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

ARTIKEL 3 Grondverzet/Sloopopvolgingsplan

§1. Overeenkomstig de wetgeving overheidsopdrachten en de bepalingen van Hoofdstuk XIII van het Vlarebo zal het opdrachtgevend bestuur instaan voor het opstellen van een Technisch Verslag en de conformverklaring ervan door een erkende bodembeheerorganisatie.

§2. Overeenkomstig de bepalingen van artikel 4.3.5. Vlarema zal het opdrachtgevend bestuur een sloopopvolgingsplan opmaken door een bij een sloopbeheerorganisatie aangesloten deskundige en conform laten verklaren door een erkende sloopbeheerorganisatie.

§3. In voorkomend geval zal het opdrachtgevend bestuur hiervoor een aparte overeenkomst afsluiten.

Het opdrachtgevend bestuur voegt het door een erkende bodembeheerorganisatie conform verklaarde Technisch verslag en het conform verklaarde sloopovolgingsplan toe aan het bestek.

§4. Alle kosten i.v.m. de in vorige paragrafen vernoemde deelopdrachten worden door de partijen – voor wie de desbetreffende deelopdracht relevant is voor haar aandeel in de werken - gedragen a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen. 

Dit betreft o.a. - niet-limitatief-volgende kosten:

- het opmaken van het technisch verslag

- het opmaken het sloopopvolgingsplan

- de conformverklaring van het sloopopvolgingsplan door een erkende sloopbeheerorganisatie.

- de conformverklaring van het technisch verslag door een erkende bodembeheerorganisatie

- extra gerelateerde prestaties door het studiebureau.

§5. De kosten voor het milieuhygiënisch onderzoek, nodig voor de opmaak van het Technisch Verslag of het sloopopvolgingsplan, worden door elk van de partijen op basis van zijn aandeel in de werken gedragen voor zover de desbetreffende deelopdracht relevant is voor het desbetreffende aandeel.

§6. Het opdrachtgevend bestuur maakt een factuur op voor de kosten beschreven in art. 3§4 en art. 3§5 die zij heeft gemaakt ten voordele van de werken van de andere partijen. Elk van de partijen staat in voor de tijdige betaling. In geval van laattijdige betaling door één van de partijen staan deze in voor de daar uit voortvloeiende verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen, en zal zij deze het opdrachtgevend bestuur volledig vrijwaren.

ARTIKEL 4     Aanneming van werken

§1. Als opdrachtgevend bestuur schrijft Aquafin wat de aanneming van werken betreft de gunningsprocedure uit, staat in voor de opening der inschrijvingen, maakt het gunningsverslag op en sluit de opdracht. Hierbij wordt wel rekening gehouden met het feit dat de aanneming één ondeelbaar geheel uitmaakt en dat alle werken dus moeten toevertrouwd worden aan de voordeligste regelmatige inschrijver voor de totaliteit der werken (de verschillende delen samen). Het opdrachtgevende bestuur zal de kennisgeving van de goedkeuring van de gezamenlijke werken slechts betekenen nadat alle partijen hebben ingestemd met het gunningvoorstel en binnen een termijn van één maand – te rekenen vanaf schriftelijk verzoek ter goedkeuring van opdrachtgevend bestuur - op ondubbelzinnige wijze een verklaring hebben afgelegd dat zij akkoord gaan met het gedeelte der werken te hunnen laste.

In voorkomend geval verzoekt het opdrachtgevende bestuur de inschrijvers om een verlenging van de verbintenistermijn der inschrijvingen in afwachting van het akkoord van de andere partij(en). In elk geval zal zij dit akkoord geven binnen de twee maanden nadat het verzoek ter goedkeuring hierom werd verzocht. Zoniet kan de partij die verantwoordelijk is voor de vertraging de financiële gevolgen ervan ten laste gelegd worden

§2. Het aandeel in de opdracht ten laste van iedere partij wordt in het bestek en de meetstaat telkens onder een afzonderlijk deel of onder een gezamenlijk deel – met vermelding van verdeelsleutel -  vermeld en maken het voorwerp uit van afzonderlijke door de aannemer op te stellen vorderingsstaten. In artikel 95 AUR van het bijzondere bestek zal de speciale aandacht van de aannemer hierop gevestigd worden.

§3. Voor de uitvoering van het aandeel van iedere partij worden door aannemer afzonderlijke betalingsaanvragen, vorderingsstaten en facturen opgemaakt.

De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ingediend bij het opdrachtgevend bestuur. Afzonderlijke kopieën worden vervolgens per deel ingediend bij de andere partijen.

Alle partijen beschikken over 20 kalenderdagen om de betalingsaanvragen en vorderingsstaten ( inclusief  eindafrekening) na te zien en/of eventueel te verbeteren.

De al dan niet verbeterde betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leidende ingenieur.

Het opdrachtgevende bestuur stuurt binnen de 30 kalenderdagen na ontvangst de betalingsaanvraag en vorderingstaat de goedgekeurde betalingsbundel van de andere delen terug naar de andere partijen en nodigt tezelfdertijd de aannemer uit om zijn factuur in te dienen bij de respectievelijke partijen.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

ARTIKEL 5   Borgtocht

Het opdrachtgevend bestuur verzoekt de weerhouden aannemer van werken de borgtocht te stellen. Deze heeft  betrekking op de totaliteit van de opdracht. Het opdrachtgevend bestuur zal de borgtocht geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van deze partijen ten aanzien van wie de aannemer tekort geschoten is.

Aanwending van de borgtocht zal enkel gebeuren op aanvraag en/of met goedkeuring van de betrokken partij(en).

ARTIKEL 6  Leiding der werken

§ 1. Het opdrachtgevend bestuur duidt de leidend ingenieur aan. De gemeente en Fluvius staan in voor de betaling van het ereloon van het studiebureau in verhouding tot hun aandeel in het totale project.  De gemeente en Fluvius sluiten hiervoor een overeenkomst af.

De leidend ingenieur neemt de leiding der werken waar. Dit betekent dat hij alleen gemachtigd is om - voor alle werken wie ze ook ten laste neemt - opdrachten te geven aan de aannemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering der werken op te maken, de werken te schorsen, vorderingsstaten goed te keuren, verrekeningen op te maken en voor te stellen, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, enzovoort.

Voor beslissingen die betrekking hebben op het deel ten laste van (een) bepaalde partij(en) zal de leidend ingenieur voorafgaand aan zijn beslissing advies vragen aan deze partij(en). In elk geval dient dit advies te worden gegeven binnen een termijn van twee weken teneinde de vlotte vooruitgang der werken te garanderen. Indien nodig voor de goede gang van zaken op de werf zal deze termijn ingekort worden hetgeen expliciet in de adviesvraag  wordt vermeld.

In principe is dit advies bindend. Wanneer de leidend ingenieur meent dat hierdoor het project in zijn geheel in het gedrang komt, bijvoorbeeld door belangenconflicten en/of onvoorziene omstandigheden (zoals bvb. technische moeilijkheden, het uitblijven van beslissingen,…) en de opdracht niet in overeenstemming met de vooropgezette planning kan worden uitgevoerd, zal de leidend ingenieur deze situatie binnen de twee werkdagen met de vertegenwoordigers van alle partijen bespreken en zullen zij in onderling overleg binnen de twee werkdagen een beslissing proberen te nemen. Komen partijen niet overeen binnen die termijn wordt de leidend ingenieur bij deze bepaling door hen gemachtigd om een beslissing te nemen in het belang van het project als geheel.

§2. De opdracht van de leidend ingenieur wordt uitgevoerd, deels voor rekening van Aquafin, deels voor rekening van Fluvius, deels voor rekening van de gemeente.

Per deel maakt het studiebureau afzonderlijke facturen. Alle partijen zullen de facturen betalen conform de bepalingen van de tussen de partijen en studiebureau gesloten ereloonovereenkomst.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

ARTIKEL 7  Toezicht der werken

Het opdrachtgevend bestuur duidt, bij sluiting der werken, na gemeen overleg een toezichter aan voor het toezicht op alle prioritaire werken en draagt hiervan de kosten.

Fluvius staat in voor het toezicht van haar/hun eigen aandeel in de werken en draagt hiervan de kosten.

Fluvius en de gemeente mogen gemandateerde waarnemers aanstellen die de werken te hunnen laste mee mogen opvolgen. Deze gemandateerde waarnemers kunnen advies geven aan de toezichter en/ of leidend ambtenaar. Dit advies is eveneens bindend tenzij er tegenstrijdigheden zouden kunnen uit voortvloeien.

Fluvius en de gemeente dragen de volledige verantwoordelijkheid voor het advies dat deze gemandateerde waarnemers verstrekken en staan in voor de kosten hiervan.

ARTIKEL 8    Wijziging en Verrekening

Indien tijdens de uitvoering van de opdracht een (belangrijke) wijziging van de opdracht voor het gedeelte ten laste van één of meerdere andere partijen noodzakelijk wordt geacht, wordt vóór de betekening aan de aannemer de goedkeuring van de betrokken partij(en) bekomen met de vooropgestelde wijzigingen en verrekeningen.

ARTIKEL 9     Aansprakelijkheid

§1. Elke partij is aansprakelijk voor de schade die door haar of in haar opdracht is veroorzaakt.

§2. De partijen verbinden zich ertoe om, behoudens ingeval van een zware fout of nalatigheid, het opdrachtgevende bestuur volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen. Het opdrachtgevend bestuur verstrekt alle inlichtingen ten behoeve van eventuele  gerechtelijke procedures.

§3. Voor zover niet kan worden uitgemaakt of geschillen betrekking hebben op de werken ten laste van de ene of andere partij, zullen de partijen de gebeurlijke aansprakelijkheid op zich nemen op basis van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdracht en instaan voor eventuele financiële gevolgen van deze aansprakelijkheid.

ARTIKEL 10   Boetes en kortingen wegens minwaarde

De boetes en/of kortingen wegens minwaarde die duidelijk overeenstemmen met een bepaald aandeel, komen ten goede aan de betrokken partij. De andere boetes (van algemene aard) en/of kortingen wegens minwaarde die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn aan een bepaald deel, worden pro rata van de inschrijvingsbedragen voor de verschillende delen verdeeld over de verschillende partijen.

ARTIKEL 11   Voorlopige en definitieve oplevering. Vrijgave borgtocht.

Aangezien het één globale aanneming betreft, worden de voorlopige en de definitieve oplevering verleend voor de volledige aanneming, dus voor alle delen samen. De voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidende ingenieur gegeven.

De vrijgave van de borgtocht heeft betrekking op de ganse aanneming.

De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidende ingenieur opgesteld en een afschrift wordt overgemaakt aan alle betrokken partijen.

Voor het plaatsbezoek met het oog op de oplevering worden alle betrokken partijen minimum twee weken vooraf uitgenodigd per aangetekend schrijven. Iedere partij wordt aldus de mogelijkheid geboden om aanwezig te zijn en, tegensprekelijk, zijn opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.

Indien de partijen oordelen dat de werken niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover een duidelijke motivatie.

De leidende ingenieur volgt de procedure  zoals beschreven in artikel 6.

ARTIKEL 12   Verzekeringen

Alle partijen staan in voor de verzekering van hun aandeel in de opdracht en vrijwaren de andere partijen.

ARTIKEL 13   Waarborg

Tijdens de waarborgperiode zal iedere partij aan het opdrachtgevende bestuur elk schadegeval ten gevolge van een eventuele gebrekkige uitvoering van de opdracht overmaken. Het opdrachtgevende bestuur zal vervolgens de nodige maatregelen nemen.

ARTIKEL 14   Onderhoud en beheer

Fluvius staat, vanaf de voorlopige oplevering van de werken door de aannemer, in voor het beheer en het onderhoud van de dienstrioleringen, huis- en kolkaansluitingen en RWA-afvoer.

De wegbeheerder staat, vanaf de voorlopige oplevering van de werken door de aannemer, in voor het beheer en het onderhoud van de wegenis en rioolkolken.

ARTIKEL 15  Reiniging van riolering

De beheerder van de gemeentelijke riolering aansluitend op de door Aquafin aan te leggen/renoveren leiding verbindt er zich toe deze rioleringen te reinigen zodat de werken en naderhand de exploitatie volgens de regels van de kunst en/of de vigerende wetgeving kan gebeuren.  De kosten verbonden aan deze reinigingswerken zijn ten laste van eerder vermelde beheerder, tenzij deze laatste kan aantonen dat de reiniging nodig is ten gevolge van een fout en/of nalatigheid van Aquafin ten aanzien van de betrokken gemeentelijke riolering.

ARTIKEL 16   Aansluitingen

De gemeente en/of Fluvius verplichten er zich toe bij latere aansluitingen van woningen, straatkolken of rioleringen op de bovengemeentelijke riolering voorafgaand de technische aspecten te bespreken met Aquafin en het schriftelijke akkoord van Aquafin te bekomen.

ARTIKEL 17Aansluitputten

Fluvius staat in voor de contacten met aangelanden in verband met werken, leveringen of diensten die met betrekking tot de huisaansluiting op hun privé-domein dienen te gebeuren. Indien de betreding van het privé-domein onmogelijk is, bijvoorbeeld ingevolge de weigering van toegang door de betrokken aangelande, kunnen de betrokken werken – zoals bv. huisaansluitputjes – met het oog op de vlotte vooruitgang van de werken uitgevoerd worden op het openbaar domein na voorafgaandelijk akkoord van Fluvius.

ARTIKEL 18   Archeologie

§1. Elke partij staat in voor het opstellen van een archeologische nota die nodig is voor de werken ten haren laste.

Desgevallend wordt het opstellen van een archeologische nota na onderlinge overeenstemming gebundeld door de bouwheer waarbij de paragrafen 2 tot en met 5 van toepassing zijn.

§2. Overeenkomstig de wetgeving overheidsopdrachten en conform het onroerend erfgoeddecreet zal de bouwheer met betrekking tot de samengevoegde opdracht een archeoloog aanstellen voor het opstellen van een archeologische nota en het indienen van deze nota voor de bekrachtiging ervan door de bevoegde instantie.

Deze nota zal toegevoegd worden aan de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning(en).

§3. Alle kosten i.v.m. de in paragraaf 2 vernoemde opdrachten worden door alle partijen pro rata gedragen.

Dit betreft o.a. – niet-limitatief – volgende kosten:

-het opmaken van de archeologische nota;

-extra gerelateerde prestaties door de archeoloog zoals aanpassingen aan ingediende nota’s vereist door de bevoegde instantie;

-uitbreiding van de nota ten gevolge van de uitbreiding van de werken.

§4. De bouwheer maakt een factuur op voor de kosten beschreven in art. 18 §3 die zij heeft gemaakt ten voordele van de werken van de andere partijen. Elk van de partijen staat in voor de tijdige betaling. In geval van laattijdige betaling door één van de partijen staat deze in voor de daar uit voortvloeiende verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen.

§5. Indien de archeologische nota verder onderzoek vereist zoals bv. vooronderzoek met bodemingreep, zullen de partijen – daar een ad hoc benadering noodzakelijk is - in onderlinge overleg de verdere modaliteiten bepalen.

ARTIKEL 19 GIPOD

 

§1 Het opdrachtgevend bestuur verbindt zich er toe om alle werken welke voorwerp zijn van deze overeenkomst en onder het toepassingsgebied van het decreet van 4 april 2014 houdende de uitwisseling van informatie over een inname van het openbaar domein in het Vlaamse Gewest en haar uitvoeringsbesluiten (hierna genoemd " GIPOD-decreet") vallen, in te geven in GIPOD.  Zij zal hierbij de modaliteiten van het GIPOD-decreet in acht nemen. Het opdrachtgevend bestuur staat tevens in voor de tijdige ingave van wijzigingen (zoals onder meer uitbreidingen van werken) aan de werken.

Behoudens in geval dat de andere partijen hun verplichtingen, zoals bepaald in §2 niet nakomen of nagekomen zijn, zal het opdrachtgevend bestuur de andere partijen vrijwaren voor het hiervoor vermelde.

§2 De andere partijen verbinden zich daarentegen er toe dat het opdrachtgevend bestuur alle nodige informatie omtrent hun aandeel in de werken tijdig verkrijgt en dat deze info omtrent hun aandeel in de werken correct is zodat het opdrachtgevend bestuur de verplichtingen van § 1 correct kan uitvoeren. De andere partijen zullen hiervoor het opdrachtgevend bestuur vrijwaren.

ARTIKEL 20 Ketenaansprakelijkheid

Iedere partij zal zowel bij sluiting als tijdens uitvoering van werken in onroerende staat de sociale en fiscale schulden van de hoofdaannemer en diens onderaannemers controleren in het kader van werken in onroerende staat.

Op moment van sluiting mag de sociale en fiscale schuld van de hoofdaannemer niet hoger zijn dan 3000 euro. Dit wordt vóór versturen  van de sluitingsbrief gecontroleerd door het opdrachtgevend bestuur.

De hoofdaannemer moet 7 dagen voordat enige onderaannemer de werf betreedt, de coördinaten en het RPR-nummer melden aan de leidend ingenieur, met kopie aan alle opdrachtgevers, ten einde de hogervermelde controle op sociale en fiscale schulden toe te laten.

De partijen komen overeen dat tijdens uitvoering de onderaannemers en eventuele andere onderaannemers in de keten met fiscale en sociale schulden de werf niet mogen betreden en desnoods moeten vervangen worden door schuldenvrije (onder)aannemers.

De partijen zullen hieromtrent de nodige bepalingen opnemen in het bestek.

ARTIKEL 21   Inwerkingtreding

Deze overeenkomst treedt in werking van zodra alle partijen deze samenwerkingsovereenkomst hebben getekend.

De bijlagen maken integraal deel uit van deze overeenkomst.

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Project 22.289 - Aansluiting Zallaken op Terheidelaan - Goedkeuring ontwerp, bestek en raming

 

Feiten en context

          Dit project omvat de Vakenstraat, een deel van de Steenweg op Gelrode (vanaf de Kerkhofstraat tot de Beukenlaan), de Kleistraat en de Vijverstraat.

          Aquafin voorziet samen met Fluvius en de gemeente Rotselaar de aanleg van volgende infrastructuur:

          een collector (verzamelriool) voor de opvang en transport van het vuile water

          aanleg van een nieuwe gracht en inbuizingen voor het transport van het niet vervuilde hemelwater (RWA)

          gemeentelijke gescheiden rioleringsstelsels

          snelheidsremmende maatregelen en fietspaden

          De werken worden geraamd op € 4.504.743,59 excl. btw

          Aandeel gemeente Rotselaar: € 1.176.142,63 incl. btw waarvan € 321.662,66 euro incl. btw via Fietsfonds-subsidie.

          Aandeel Aquafin (Lokaal Pact): € 3.228.143,47 excl. btw

          Aandeel Fluvius: € 304.581,42 excl. btw.

          Er wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen de verschillende partijen.

 

Juridische gronden

          Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

          Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36, en inzonderheid  artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat;

          Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

          Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

          Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

          Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

          Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

          Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 57, § 3, 6°, waarbij de gemeenteraad delegatie van bevoegdheden kan verlenen aan het college van burgemeester en schepenen inzake vaststelling van de wijze van gunning en de voorwaarden van overheidsopdrachten als de opdracht nominatief door de gemeenteraad in het vastgestelde budget is opgenomen;

 

Argumentatie

          Overwegende dat in het kader van de opdracht “Aansluiting Zallaken op Terheidelaan” een bestek met nr. 22.289 werd opgesteld door de ontwerper, Studiebueau Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13/1 te 1000 Brussel;

          Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 4.504.743,59 excl. btw of € 4.708.867,52 incl. btw;

          Overwegende dat een deel van de kostprijs betaald wordt door Gemeente Rotselaar, Provinciebaan 20 te 3110 Rotselaar, en dat dit deel wordt geraamd op € 1.176.142,63 incl. btw waarvan 321.622,66 euro incl. btw via Fietsfonds-subsidie.

          De Fietsfonds-subsidie is een subsidie voor gemeenten die fietsinfrastructuur willen aanleggen of verbeteren op gemeentewegen die opgenomen zijn in het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF). De subsidie bedraagt 90% van de kosten voor de aanleg van posten die volgens het reglement gesubsidieerd kunnen worden waarvan 50% wordt gefinancierd door het Vlaams Gewest, 40% van de subsidie is afkomstig van de provincie. De gemeente Rotselaar moet deze subsidie prefinancieren.

          Overwegende dat een deel van de kostprijs betaald wordt door Fluvius, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle, en dat dit deel wordt geraamd op € 304.581,42 excl. btw;

          Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure;

          Overwegende dat het bestuur alle procedurele verplichtingen op zich neemt met betrekking tot de bedoelde overheidsopdracht;

          Overwegende dat het bestuur dit besluit ter consultatie zal meedelen aan de partners alvorens de procedure verder te zetten;

          Overwegende dat het een gezamenlijke opdracht betreft waarbij het aangewezen is dat Aquafin nv de procedure zal voeren en in naam van Gemeente Rotselaar en Fluvius bij de gunning van de opdracht zal optreden;

          Overwegende dat gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging;

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0704

Actie: 070401

Budgetsleutel: 2240000/020000

Investeringsenveloppe: GIP02

Subprojectfiche: GIP0203

Laatst goedgekeurd budget: € 30.000

Beschikbaar budget: € 0

Budget voorzien in MJP 2022-2023 (€ 340.000 in 2022 en € 836.142,63 in 2023)

Geraamd bedrag: € 1.176.142,63 (€ 340.000 in 2022 en € 836.142,63 in 2023)

 

Ontvangst

Actieplan: 0704

Actie: 070401

Budgetsleutel: 1500000/020000

Geraamd bedrag: € 321.662,66 (€ 160.000 in 2022 en € 161.662,66 in 2023)

 

Besluit

Na beraadslaging,

17stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

5onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Heidi Pittomvils en Stella Beckx

Artikel 1:

Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 22.289 en de raming voor de opdracht “Aansluiting Zallaken op Terheidelaan”, opgesteld door de ontwerper, Studiebueau Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13/1 te 1000 Brussel. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 4.504.743,59 excl. btw of € 4.708.867,52 incl. btw.

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3:

Een bijdrage zal aangevraagd worden bij de derde betaler Gemeente Rotselaar, Provinciebaan 20 te 3110 Rotselaar zijnde 1.176.142,63 euro inclusief btw.

Artikel 4:

Een bijdrage zal aangevraagd worden bij de derde betaler Fluvius, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

Artikel 5:

Aquafin nv wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van Gemeente Rotselaar en Fluvius bij de gunning van de opdracht op te treden.

Artikel 6:

In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.

Artikel 7:

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de deelnemende besturen.

Artikel 8:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 9:

De uitgave voor deze opdracht is in het meerjarenplan 2022-2023 voorzien ten bedrage van 1.176.142,63 euro op budgetsleutel 2240000/020000 van de investeringen.

De ontvangst voor deze opdracht is in het meerjarenplan 2022-2023 voorzien ten bedrage van 321.662,66 euro op budgetsleutel 1500000/020000.

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Goedkeuring Pact 'Spitsregio Leuven'

 

Feiten, context en argumentatie

          De gemeente heeft een lidmaatschap bij de dienstverlenende vereniging Interleuven.

          Onder impuls van Interleuven, de burgemeesters van de aangesloten gemeenten, alsook van de gedeputeerden van de provincie Vlaams-Brabant en de rector van de KU Leuven, wordt een Burgemeesteroverleg Oost-Brabant opgericht als een regionaal overlegplatform dat actie onderneemt om de 30 gemeenten van Oost-Brabant te versterken als Spitsregio.

          Een ontwerp van Pact ‘Spitsregio Leuven’ tussen genoemde partijen wordt opgesteld, zoals dit thans wordt voorgelegd aan de gemeenteraad ter kennisname en goedkeuring.

          Luidens artikel 5 van het voorliggende ontwerp is het Burgemeesteroverleg Oost-Brabant een regionaal overlegplatform over regionale dossiers en projecten, “waarbij wordt gestreefd naar een goede mix van ‘regio-omvattende’ dossiers en ‘specifieke’ dossiers. Belangrijk daarbij is dat het altijd gaat over samenwerking binnen de regio. De behandeling en uitwerking van deze dossiers kan resulteren in concrete realisaties op het terrein of in beleidsvoorbereidend werk.

Het Burgemeestersoverleg heeft tot doel:

- kennisuitwisseling/lerend netwerk: bestuurlijke ervaringen en praktijken uitwisselen, sprekers                             uitnodigen over voor de regio belangrijke domeinen/onderwerpen, …

- standpunten innemen en lobbywerk: overleggen over de bovengemeentelijke belangen, deze                             onderbouwen en verdedigen,

- werken aan concrete projecten: opstellen van een actieplan met concrete acties voor een                             kwalitatieve ontwikkeling van de regio,

- externe profilering als Spitsregio Leuven.”

          Hierbij wordt voor de opmaak van een concreet actieplan voor de huidige beleidsperiode uitgegaan van de in artikel 6 – Actieplan omschreven krachtlijnen rond kenniseconomie, mobiliteit en ruimtelijke ordening.

          Het Burgemeesteroverleg Oost-Brabant voorziet in leden met stemrecht, met name de burgemeesters van de deelnemende gemeenten, en in waarnemende leden met een raadgevende stem, inzonderheid de gedeputeerde(n) van de provincie Vlaams-Brabant woonachtig in Spitsregio Leuven, de vertegenwoordiger van de KU Leuven, de vertegenwoordiger van Leuven MindGate en de algemeen directeur van Interleuven.

          Er wordt in het Pact ‘Spitsregio Leuven’ tevens voorzien in een stuurgroep die een algemeen coördinerende opdracht heeft, de prioriteiten inzake beleid en werking vastlegt en overlegt over de wijze waarop de voorliggende overeenkomst wordt uitgevoerd.

De stuurgroep bestaat, behoudens de leden met raadgevende stem, uit burgemeesters.

Zij worden aangeduid voor de duur van een beleidsperiode en zolang zij de betreffende functie opnemen.

Leden met stemrecht: 7 burgemeesters, aangeduid door het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant, met aandacht voor:

- minstens 2 vertegenwoordigers van kleinere gemeenten.

- goede geografische spreiding.

- evenwichtige vertegenwoordiging van de politieke strekkingen (cfr. Burgemeestersoverleg                             Oost-Brabant).

Leden met raadgevende stem: algemeen directeur van Interleuven.

          Er kan tevens door het Burgemeesteroverleg Oost-Brabant worden voorzien in de oprichting van één of meerdere themawerkgroepen of subregionale clustergroepen voor de behandeling van bepaalde thema’s of ‘subregio-specifieke’ topics of dossiers.

          De stuurgroep waakt over de samenstelling van elke themawerkgroep en/of clustergroep, een voorzitter en leden, waarbij rekening wordt gehouden met een evenwichtige vertegenwoordiging van de politieke strekkingen.  Bij de samenstelling van elke themawerkgroep of clustergroep wordt tevens bijzondere aandacht besteed aan het creëren van een breed draagvlak en het aantrekken van deskundigheid.

          Elke themawerkgroep of clustergroep kan, naast vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten, ook vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, de bedrijfswereld, relevante (overheids)instellingen, enzovoort tellen en dit in functie van concrete doelstellingen, projecten en/of acties. De themawerkgroepen of clustergroepen kunnen ook extra deskundigen uitnodigen op hun vergaderingen.

De bestaande clustergroepen van gemeenten (ZO Hageland, Druivenstreek, Aarschot-Diest) worden eveneens ondersteund en betrokken bij het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant.

          Voor het voorbereidende en uitvoerende werk voor het regionaal overlegplatform kan, in functie van de noodwendigheden, beroep worden gedaan op medewerkers van Interleuven en de provincie Vlaams-Brabant.  Het secretariaat zal worden waargenomen door Interleuven die tevens een aanspreekpunt voorziet (coördinator regionaal overlegplatform).

          Het regionaal overlegplatform heeft geen eigen boekhouding of budget; de deelnemers doen aldus geen rechtstreekse inbreng van eigen middelen. Wel wordt bij de opstart van een gezamenlijk project de financiële bijdrage van elke deelnemende partner bekeken.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het pact ‘Spitsregio Leuven’ en de officiële hersamenstelling van het Burgemeesteroverleg Oost-Brabant goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad besluit de burgemeester aan te duiden als lid met stemrecht van het Burgemeesteroverleg Oost-Brabant.

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Intekening Burgemeestersconvenant 2030 in het kader van de opmaak van het duurzaam energie- en klimaatactieplan (SECAP)

 

Voorgeschiedenis

          De mail van 14 september 2020 van Annemie Matheussen van de provincie Vlaams-Brabant betreffende de officiële intekening Burgemeestersconvenant 2030.

 

Feiten en context

          In 2014 ondertekende de gemeente Rotselaar het Burgemeestersconvenant 2020 (CoM2020), Hiermee engageerde de gemeente Rotselaar zich tot een besparing van 20% op hun CO2-uitstoot tegen 2020 (referentiejaar 2011).

          De einddatum van het huidige Burgemeestersconvenant (CoM2020) komt in zicht en de gemeente Rotselaar wil zich voorbereiden op de periode na 2020 (CoM2030).

          De deputatie van Provincie Vlaams-Brabant van 21 juni 2018 engageerde zich om Sustainable Energy and Climate Action Plans, kortweg SECAP’s  gemeentelijk energie- en klimaatactieplannen) op te maken voor de Vlaams-Brabantse steden en gemeenten en deze tevens te ondersteunen en te begeleiden bij de uitvoering ervan.

          Op 9 december 2019 keurde de Vlaamse Regering het Vlaams Energie- en Klimaatbeleidsplan 2021-2030 goed. Hierin stimuleert de Vlaamse overheid de lokale overheden om de 2030-doelstelling van het Burgemeestersconvenant na te streven en verwijst ze naar de sleutelrol die steden en gemeenten spelen in het Vlaamse energie- en klimaatbeleid.

          In het provinciaal klimaatbeleidsplan 2040 stelt Provincie Vlaams-Brabant dat ze samen met steden en gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen, middenveld en burgers wil evolueren naar een klimaatneutraal en klimaatbestendig Vlaams-Brabant tegen 2040.

          De gemeente Rotselaar ondertekende op 18 oktober 2019 in Leuven het Vlaams-Brabantse Klimaatengagement.

          Op 7 november 2019 keurde de deputatie van Provincie Vlaams-Brabant het Provinciaal Klimaatactieprogramma 2020-2025 goed. Dit programma voorziet onder meer in de ondersteuning van de steden en gemeenten bij het uitwerken en uitvoeren van hun lokaal klimaatbeleid.

          De gemeenteraad keurde op 28 januari 2020 de overeenkomst met de provincie Vlaams-Brabant voor de opmaak van een (inter)gemeentelijk SECAP goed en besliste tevens principieel om in te tekenen op het Burgemeestersconvenant 2030 opgenomen als voorwaarde in deze overeenkomst.

          Het verbintenissendocument ‘Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie’ omschrijft waartoe [e gemeente Rotselaar zich engageert door in te tekenen op het CoM2030.

 

Argumentatie

          De gemeente wil zich ook tijdens deze legislatuur blijven inzetten voor een ambitieus gemeentelijk klimaatbeleid. Ook lokale initiatieven kunnen bijdragen tot een concrete beperking van de broeikasgasuitstoot en de klimaatverandering.

          De provincie streeft naar klimaatneutraliteit en zal samenwerken met Haviland, Interleuven en de gemeente om te komen tot de realisatie van effectieve en efficiënte acties om de klimaatdoelstellingen te bereiken en hiervoor ondersteuning zal bieden.

          Omdat het huidige klimaatactieplan 2014 – 2020 ten einde loopt, zal de gemeente een opvolgend klimaatactieplan 2021 – 2030 opmaken. De gemeente engageert zich om

ode uitstoot van CO2 (en eventuele andere broeikasgassen) op haar grondgebied tegen 2030 met ten mínste 40% terug te dringen ten opzichte van 2011, met name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen (klimaatmitigatie);

ohaar veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie).

          De gemeente zal zich laten bijstaan voor het schrijven van het klimaatactieplan (SECAP) door de provincie en voor het participatieve luik door Interleuven.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad van Rotselaar beslist het Burgemeestersconvenant 2030 (Covenant of Mayors) officieel te ondertekenen en gaat akkoord met de bijhorende verbintenissen.

Artikel 2:

Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 engageert de gemeente Rotselaar zich om:

ode uitstoot van CO2 (en eventuele andere broeikasgassen) op haar grondgebied tegen 2030 met ten mínste 40% terug te dringen ten opzichte van 2011, met name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen (klimaatmitigatie);

ohaar veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie).

Artikel 3:

Om deze engagementen om te zetten in praktische maatregelen zal de gemeente Rotselaar, zoals reeds voorzien in de hierboven vermelde overeenkomst met de provincie Vlaams-Brabant, de volgende stappen ondernemen:

oeen ‘inventarisatie uitgangswaarden emissies’ (CO2-nulmeting) en een beoordeling van de risico’s van en de kwetsbaarheden voor klimaatverandering (risico- en kwetsbaarheidsanalyse) uitvoeren;

oeen actieplan voor duurzame energie en klimaat (Sustainable Energy and Climate Action Plan of SECAP) indienen bij de EU binnen de twee jaar na de datum van dit gemeenteraadsbesluit van ondertekening van het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) 2030;

ominstens elke twee jaar na het indienen van het SECAP rapporteren aan de EU over de geboekte vooruitgang met het oog op evaluatie, monitoring en verificatie.

Artikel 4:

De gemeenteraad geeft de burgemeester machtiging om het toetredingsformulier tot het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) 2030 te ondertekenen.

Artikel 5:

Een afschrift van dit besluit en een door de burgemeester ondertekend toetredingsformulier, zal bezorgd worden aan Provincie Vlaams-Brabant, Dienst leefmilieu. De provincie bezorgt het besluit en toetredingsformulier aan de EU en vraagt indien nodig uitstel van indiening SECAP aan.

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Verlenging geldigheidsduur "Trotsbon"

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de gemeenteraad van 26 mei 2020 houdende goedkeuring reglement "Trotsbon #ikkooplokaal"

          Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 september 2020 houdende toekenning extra consumptiebudget in de vorm van "Trotsbonnen" voor kwestbare doelgroepen

 

Feiten en context

          Bij besluit van de gemeenteraad van 26 mei 2020 werd de "Trotsbon" in het leven geroepen (extra consumptiebudget, uitsluitend te besteden binnen de lokale economie";

          het OCMW kocht eveneens Trotsbonnen, te verdelen binnen specifieke doelgroepen (besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 september 2020);

          de nieuwe COVID-19 maatregelen waarbij alle horeca-activiteit verboden is per 19 oktober 2020 en dit voor minstens een maand;

          de geldigheid van de Trotsbonnen (uiterlijke dag van besteding) werd bepaald op 31 oktober 2020, bonnen in te leveren door de handelaars uiterlijk 30 november 2020.

 

Juridische gronden

          Artikel 2, 40 en 41 van het decreet van 22 december 2017 betreffende het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

          Van de uitgereikte bonnen is er nog een deel in circulatie. Door het plots wegvallen van elke horeca-activiteit dreigt de horeca uit de boot te vallen als bestemming voor wat betreft de nog resterende trotsbonnen;

          Door het verlengen van de geldigheidsduur van de trotsbonnen krijgen de diensten van het OCMW ruimer kans om de bonnen in te zetten voor de specifiek beoogde doelgroepen;

          Het verlengen van de geldigheidsduur van de trotsbonnen geeft zowel de begunstigden als de handelaars de nodige tijd om de bonnen te gebruiken en te valoriseren;

          Deze verlenging heeft geen budgettairre impact aangezien ze niet ingrijpt op de aard en omvang van de reeds eerder aangegane engagementen.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De  vervaldatum van de Trotsbonnen, in artikel 3.1 van het reglement dd. 26 mei 2020 vastgesteld op 31 oktober 2020 wordt vastgesteld op (verlengd tot) 31 december 2020.

Artikel 2:

De uiterste datum voor inlevering van de bons door de handelaars (voor terugbetaling), in artikel 3.2 van zelfde reglement vastgesteld op 30 november 2020 wordt vastgesteld op (verlengd tot) 15 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Contantbelastingreglement voor de inzameling en verwerking van afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huisinzameling, inzameling op afroep, via sorteerstraten als de inzameling op het recyclagepark.

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbesluit van 17 december 2019 contantbelastingreglement voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huisinzameling, inzameling op afroep, via sorteerstraten als de inzameling op het recyclagepark.

 

Feiten en context

          Op 24 november 2003 deed de gemeente beheersoverdracht aan EcoWerf voor de inzameling van de hiernavolgende fracties van het huishoudelijk afval: het gewoon huisvuil, gft, pmd, papier en karton en grofvuil (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval). Tevens deed de gemeente beheersoverdracht aan de intergemeentelijke vereniging EcoWerf voor de uitbating van het gemeentelijke recyclagepark.

          De gemeente Rotselaar is toegetreden tot het DifTar-systeem voor de huis-aan-huisinzameling in containers alsook voor de brengmethode naar het recyclagepark.

          De uitbating van het recyclagepark in de gemeente werd met ingang van 10 juni 2008 geautomatiseerd. Deze automatisering impliceert dat de bezoeker van het recyclagepark zal worden geïdentificeerd, dat zijn bezoek aan het recyclagepark zal worden geregistreerd, alsook zullen de aangevoerde gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen geregistreerd worden.

          De huis-aan-huisinzameling van het gewoon huisvuil en gft (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval) werd met ingang van 16 april 2009 geautomatiseerd. Deze automatisering impliceert dat deze afvalfracties dienen te worden aangeboden in daartoe ter beschikking gestelde containers, voorzien van een elektronische gegevensdrager die toelaat de aanbieder te identificeren en dat het aangeboden afval wordt gewogen en geregistreerd.

          Vanaf 1 januari 2021 stapt de gemeente wat betreft de ophaling en verwerking van papier en karton mee in het aanbod van EcoWerf om papier en karton in rolcontainers aan te bieden. De standaard container heeft een inhoud van 240 liter. Andere formaten zijn op aanvraag mogelijk. Voor de huur van de container is een maandelijkse bijdrage verschuldigd. De ophaling en verwerking blijft gratis. De containers worden niet gewogen. Zowel particulieren als KMO’s kunnen papier en karton nog steeds gratis aanbieden op het recyclagepark, dus zonder gebruik te maken van containers.

 

Juridische gronden

          Artikel 170 §4 van de grondwet

Geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

          Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

          Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet)

          Artikel 40 §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen.

          Artikel 41, tweede lid, 14° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van retributies en de voorwaarden ervan, is niet delegeerbaar aan het college van burgemeester en schepenen.

          Artikel 286 §1, 1° en artikel 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De reglementen worden bekendgemaakt op de webtoepassing van de gemeente. De bekendmaking van de lijst van reglementen zoals bepaald in artikel 286 §1, 1° gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt en de datum waarop ze zijn aangenomen.

          Artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteoverheid brengt de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking. Dit gebeurt op dezelfde dag als de bekendmaking van de reglementen op de webtoepassing van de gemeente.

          Het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), zoals gewijzigd.

          Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval van 16 september 2016.

          De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

 

Argumentatie

          De kosten voor de uitbating van het gemeentelijk recyclagepark, - en meer in het bijzonder de hiermee verbonden kosten voor inzameling en verwerking van de daar aangeboden  afvalstoffen – en de kosten voor de huis-aan-huisinzameling van het gewoon huisvuil, gft, zachte plastics en grofvuil (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval) , wegen zwaar door op de gemeentelijke financiën, terwijl er moet over gewaakt worden dat de gemeentelijke inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn.

          De invoering van een gedifferentieerde contantbelasting laat de gemeente toe om het principe van “de vervuiler betaalt” toe te passen, om alzo prioriteit te verlenen aan het voorkomen van afval en slechts in tweede instantie het hergebruik en tenslotte de recyclage van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen te stimuleren.

          Gedifferentieerde contantbelasting in combinatie met de basisfinanciering vanuit de algemene middelen van de gemeente en een forfaitaire afvalbelasting, is een optimale invulling van het principe van “de vervuiler betaalt”.

          Er wordt naar gestreefd om de contantbelasting op het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen (en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen) in de gemeenten zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen.

          Voor een efficiënte werking wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om alle dienstverleningen die via de DifTar-rekening betaald kunnen worden, te groeperen in één reglement.

          Rekening houdend met de financiële toestand van de gemeente.

 

Besluit

Na beraadslaging,

17stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

5onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Herwig Pierre, Heidi Pittomvils en Stella Beckx

Artikel 1:

§ 1. Met ingang van 1 januari 2021 en eindigend op 31 december 2025 wordt er in de gemeente een contantbelasting gevestigd voor:

1° de huis-aan-huisinzameling van het gewoon huisvuil, het pmd-afval, het gft-afval, de zachte plastics en grofvuil (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval);

2° de inzameling van op het recyclagepark aangeboden afvalstoffen;

3° de inzameling van het gewoon huisvuil, het pmd-afval, het gft-afval en papier en karton via sorteerstraten.

§ 2. Definities algemeen:

1° Aansluitpunt (ASP):

1) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van inschrijving in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil,  pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden,

2) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil, pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden, en

3) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente waarin een instelling van openbaar nut, een school, een vereniging die deel uitmaakt van de gemeentelijke cultuur-, sport- of jeugd-, senioren- of milieuraad, gevestigd is, die op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil,  pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden.

2° Aansluitpunt commercieel:

Iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente met een commerciële functie, waarin beroepsactiviteiten worden ontplooid (vrij beroep, handel, zorgactiviteiten,…) die op basis van de inschrijving in het bevolkingsregister/handelsregister van de gemeenten zowel huisvuil, grofvuil, pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden.

De juiste oppervlakte van het commercieel aansluitpunt wordt vastgesteld hetzij op basis van de goedgekeurde bouwvergunning, hetzij op basis van de afgesloten huurovereenkomst.

3° Aorta: de databank waarin EcoWerf per gezin of per onderneming registreert:

          de relevante identificatiegegevens van het gezin of de onderneming en de referentiepersoon van het betrokken gezin of onderneming

          de relevante DifTar-gegevens inzake inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval, individueel en gedifferentieerd per afvalstroom, zodat ze afzonderlijk kunnen getarifeerd worden. De relevante gegevens zijn onder meer de aard van de aangeboden afvalstof, het gewicht ervan en het aantal afvalbewegingen.

Om toegang te krijgen tot de recyclageparken, moeten de gezinnen of ondernemingen op het grondgebied van de gemeente zich laten registreren. De registratie kan gebeuren bij de bevoegde gemeentedienst. Voor zover de gegevens van het gezin zijn opgenomen in het rijksregister (via het bevolkings- of vreemdelingenregister) is er geen afzonderlijke registratie vereist, maar voert EcoWerf de registratie uit op basis van deze gegevens.

Voor elk gezin of elke onderneming zoals omschreven in dit reglement is een registratie verplicht en is er maximaal één registratie mogelijk.

Per gezin of per onderneming in het bedieningsgebied wordt er in Aorta een formulier aangemaakt. Het formulier omvat voor het gezin of de onderneming de vermelding van de referentiepersoon, het adres, een bankrekeningnummer, een detail van de diensten waarvan gebruik kan worden gemaakt, een rekenstaat, het rijksregisternummer of nummer van het vreemdelingenregister van de referentiepersoon, het ondernemingsnummer, en het EcoWerf-klantennummer. Er wordt geregistreerd of het formulier wordt aangemaakt voor een gezin, een tweede verblijf (met een ander verzendadres), een gemeenschap of voor een onderneming, vereniging, school, gemeentelijke overheid of andere overheid. Indien de referentiepersoon bereid is deze gegevens te verstrekken, vermeldt het formulier ook één telefoonnummer en een e-mailadres van het gezin of de onderneming.

Op basis van het bedrag van de rekenstaat in de databank en in functie van de beschikbare diensten wordt bepaald of er aan de belastingplichtige betalingsuitnodigingen verstuurd worden en of de belastingplichtige in de voorwaarden verkeert om dienstverlening inzake inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval te ontvangen.

De gegevens van Aorta kunnen door EcoWerf worden aangewend voor het versturen van betalingsuitnodigingen.

Wanneer er niet langer beroep wordt gedaan op enige dienst inzake verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval wegens verhuis of overlijden, en dit door de gemeente gemeld wordt aan EcoWerf, zal EcoWerf de toegangskaart blokkeren of niet langer een toegangsmachtiging aan de identiteitskaart verlenen. Op vraag van de burger kan het eventuele onbestede tegoed op het rekeningnummer van de referentiepersoon terug betaald worden.

4° DifTar-rekening: de individuele rekening die per gezin of per onderneming in de databank wordt bijgehouden en waarop afzonderlijk worden ingeschreven :

          de volgens dit reglement verschuldigde contantbelasting;

          de volgens dit reglement verschuldigde kohierbelasting;

De rekenstaat geeft op elk ogenblik getrouw weer wat de schuld of het tegoed is van het gezin of de onderneming.

5° Gebruikersgroep: een selectie van aansluitpunten die op basis van het domicilieadres geselecteerd worden, een elektronische toegangsbadge toegewezen krijgen en op deze wijze toegang krijgen tot een sorteerstraat en/of recyclagepark(en).

6° Ondergrondse afvalcontainer: een ondergronds inzamelrecipiënt, voorzien van een inwerpzuil met, afhankelijk van de aangeboden fractie een aangepaste inwerpopening. De container is voorzien van een elektronisch te openen deksel, enkel te openen bij aanbieding van een door EcoWerf gevalideerde toegangsbadge.

7° Referentiepersoon: de meerderjarige persoon die in Aorta als referentiepersoon voor het gezin of de onderneming wordt vermeld. Als de registratie gebeurt :

          voor een gezin, wordt van rechtswege de persoon die, volgens de opgave van het rijksregister, als referentiepersoon van het gezin, vermeld staat in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister, ook geregistreerd als referentiepersoon in de databank

          Voor een onderneming is het een meerderjarige natuurlijke persoon die geacht wordt de onderneming rechtsgeldig te vertegenwoordigen.

8° Recyclagepark: een bij toepassing van VLAREMA vergunde inrichting waar particulieren en eventueel ook bedrijven onder toezicht van op vastgestelde dagen en uren bepaalde gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en eventueel met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen kunnen deponeren.

9° Sorteerstraat: een combinatie van (ondergrondse) afvalcontainers ten behoeve van de inzameling van de fracties restafval, pmd, gft en papier & karton.

10° Toegangskaart: elektronische badge op naam van de referentiepersoon die bij aanbieding toegang verleent tot de sorteerstraat en/of recyclagepark(en). De badge registreert de gebruiker en het volume of het gewicht van de aangeboden fractie. Elke gebruiker en bij uitbreiding ook de badge maakt deel uit van een door EcoWerf gedefinieerde gebruikersgroep.

§ 3. Definities afvalfracties:

1° Afgedankte elektrische en elektronische apparaten: Apparaten die elektrische stromen of elektronische velden nodig hebben om naar behoren te kunnen werken, en apparaten voor het opwekken, overbrengen en meten van die stromen en velden, die onder een van de categorieën, vermeld in artikel 3.4.4.2 van het VLAREMA, vallen en die bedoeld zijn voor gebruik met een spanning van maximaal 1000 volt bij wisselstroom en 1500 volt bij gelijkstroom. Daarin zijn ook alle onderdelen, subeenheden en verbruiksmaterialen begrepen die deel uitmaken van het product op het moment dat het wordt afgedankt. De volgende apparaten vallen niet onder deze definitie: apparaten die deel zijn van andere elektrische apparatuur, apparatuur die verband houdt met de bescherming van de wezenlijke belangen van de veiligheid van lidstaten, wapens, munitie en oorlogsmateriaal, tenzij het gaat om producten die niet specifiek voor militaire doeleinden zijn bestemd, en grote, niet-verplaatsbare industriële installaties van elektrische en elektronische gereedschappen en tuingereedschappen.

2° Asbestcement: Alle voorwerpen uit gebonden asbest zoals eternieten golfplaten, schaliën, vlakke eterniet … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van losse asbest, plastic golfplaten, …

3° Boomstronken: Alle boomstronken die na ontdaan te zijn van wortels en aarde kunnen worden ingezet in de groencompostering en/of kunnen worden verhakseld voor hergebruik.

4° Bouwafval: Zuivere steenslag, betonblokken, versteende cement, gips, kalk, plaasterplaten (o.a. Gyproc), asbest-cementplaten (o.a. Eternit) , cellenbeton (o.a. Ytong), keramiek, asfalt van opritten, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van grote hoeveelheden bouwafval, beton vermengd met ijzer, glas, hout en/of aarde.

5° Cellenbeton: Alle schuimbeton ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

6° E.P.S.: Zuiver witte piepschuim ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit met uitzondering van gekleurd piepschuim, verpakkingschips, verpakkingspiepschuim afkomstig van voedingsmiddelen, vervuild piepschuim, styrofoamplaten,…

7° Frituurolie en afgelaten motorolie: Alle soorten smeerolie en/of industriële olie, op minerale of synthetische basis ontstaan door de werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit in het bijzonder afgewerkte motorolie, frituurolie, met uitzondering van grote hoeveelheden motorolie, olie met pcb’s of andere giftige stoffen.

8° Gips en kalk: Bouwafval uit gips en kalk zoals gipsplaten, kalk, gips, bezetsel … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van cement, stenen, asfalt,…

9° Glas: Hol glas en vlak glas ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteiten, ontdaan van dopsels, deksels en sluitingen, met uitzondering van vuurvaste voorwerpen en hittebestendig glas, gewapend glas, kristal, opaal glas, rookglas, autoruiten, plexiglas, gloeilampen, spaarlampen, tl-lampen, stenen, tegels, porselein, aardewerk, beeldbuizen van tv’s,…

          Hol glas  betreft alle lege glazen flessen en bokalen van dranken, fruit en groenten, voedingswaren, confituren, sausen...

          Vlak glas betreft vlak glas uit de bouwsector, zoals venster- en deurglas en glas van gevelelementen. Hieronder valt niet het gelaagd glas (bijv. van voertuigen), loodglas, hittebestendig glas (bijv. pyrex, glas van kacheltjes), glas van zonnepanelen…

10° Gras- en bladafval: Alle vers gazonmaaisel en bladeren afkomstig van normaal tuinonderhoud, met uitzondering van oud en rot gazonmaaisel en gras vermengd met grond.

11° Groenafval: Organisch composteerbaar afval zoals plantenresten, haagscheersel, snoeihout, bladeren, organisch afval uit parken en plantsoenen, boomstronken, gazon - en wegbermmaaisel en kerstbomen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

12° Groente-, fruit- en tuinafval (gft): Organisch composteerbaar afval zoals schillen en resten van fruit (ook citrusvruchten), groenten en aardappelen; dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten; broodresten; koffiedik en papieren koffiefilters; papier van keukenrol; noten en pitten; vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonderd mosselschelpen, oesterschelpen …); vaste zuivelproducten (kaasresten); eieren en eierschalen; fijn tuin- en snoeiafval (bladeren, gras, onkruid, haagscheersel, versnipperd snoeihout …); kamer- en tuinplanten; schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout; mest van kleine huisdieren (cavia, konijn). Dit alles ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of uit een bedrijfsactiviteit die vergelijkbaar is met een huishouden.

13° Grofvuil: Alle huishoudelijke afvalstoffen en voorwerpen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding of ermee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen en die omwille van de omvang, de aard en/of het gewicht niet in het recipiënt voor de huisvuilinzameling kunnen worden aangeboden, met uitzondering van: papier en karton, textiel, glas, kga (Klein Gevaarlijk Afval), gft (groenten, tuin– en fruitafval) en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval, pmd, oude metalen, houtafval, snoeihout en groenafval, afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), autobanden, steenachtige fracties van bouw - en sloopafval en andere selectief ingezamelde afvalstoffen.

14° Harde plastics: Alle zuivere harde plastics zoals deuren, rolluiken, buizen, dakgoten, tuinmeubelen, bloempotten, plastic kleerhangers, speelgoed, wasmanden, emmers ... ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van plastic flessen en flacons (pmd), verpakkingen van gevaarlijke producten (kga), bouw- en isolatiematerialen, tuinslang, verpakkingen van voedings- waren, plastic blisters en straps, cd’s, dvd’s en videobanden (restafval),...

15° Herbruikbare goederen: Alle door de normale werking van een particuliere huishouding ontstane afvalstoffen die worden aanvaard door het erkend Kringloopcentrum en geschikt kunnen worden gemaakt voor hergebruik, zoals meubelen, kleding, kleine huisraad, boeken, elektronische informatiedragers, speelgoed,…

16° Huishoudelijk afval: Alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van de particuliere huishouding en/of afvalstoffen ontstaan door een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

17° Keramiek: Alle keramiek ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit zoals wc-potten, lavabo’s, tegels, stenen borden en tassen, porselein,… met uitzondering van steenafval.

18° Klein Gevaarlijk Afval (KGA): De afvalstoffen zoals opgesomd in artikel 5.2.2.1. van het VLAREMA. 

19° Kurk: Alle afvalstoffen uit kurk, afkomstig van de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, zoals stopsels, deksels, sluitingen, tegels, wandbedekking,…

20° Oude Metalen: Alle ferro- en non-ferro metalen voorwerpen ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van ferro- en non-ferroverpakkingen, kga en elektrische en elektronische toestellen.

21° Papier en karton: Alle dag-, week-, en maandbladen, tijdschriften en periodieken, reclamedrukwerk en ander drukwerk, publicaties, telefoon- en faxgidsen, schrijfpapier, kopieerpapier, computerpapier, boeken en papieren of kartonnen verpakkingen, die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding of ermee gelijkgestelde bedrijfsafvalstoffen, met uitzondering van geolied papier of karton, papier met waslaag, carbonpapier, vervuild papier, vervuilde papieren en kartonnen verpakkingen, papieren voorwerpen waar kunststof of andere materialen in verwerkt zijn, kaarten met magneetbanden, behangpapier, cement-, meststof- en sproeizakken,…

22° Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons (PMD): Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen (inclusief kroonkurken) en drankkartons, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit. De aangeboden plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons mogen geen kga, glas, etensresten of andere afvalstoffen bevatten.

23° Sloophout: Alle zuiver afvalhout afkomstig van constructiewerken, bouwmaterialen, meubilair en grote speeltuigen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van  geïmpregneerde houtsoorten (tuinmeubelen), hout vermengd met ijzer of glas, treinbilzen.

24° Snoeihout: Alle hout afkomstig van het normaal onderhoud van de tuin (met een diameter van minder dan 10 cm), haagscheersel.

25° Steenafval: Zuivere steenslag, (gewapend) beton, versteende cement, betonnen palen … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van vervuilde steenslag (bv. met grond), asfalt, keramiek, gips en kalk, cellenbeton, asbest,…

26° Textiel: Alle niet verontreinigde kleding, huishoudlinnen, woningtextiel (gordijnen, overgordijnen, tafelkleden, servetten…), beddengoed, schoeisel, handtassen en lederwaren ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

27° Zachte plastics: Alle zuiver zachte plastics zoals zakjes, draagtassen, blisters (zonder aluminiumfolie), (noppen)folies, kuipjes, vlootjes, (yoghurt)potjes, bloempotjes, plantentrays, speelgoed (zonder batterijen of elektronica) en harde plastics kleiner dan een emmer van 10 liter, met uitzondering van plastic flessen en flacons (pmd), klein gevaarlijk afval (siliconentubes, bussen van detergenten, olievaten, verfpotten), piepschuim, (schuim)rubber, zwembandjes, zilverkleurige folies, pvc, touwen en netten.

Artikel 2:

De contantbelasting is verschuldigd door de gebruiker op basis van de kostprijs van de specifieke dienstverlening en wordt aangerekend naar gelang de soort en de hoeveelheid of het gewicht van het afval bij de huis-aan-huisinzameling dan wel de inzameling via het recyclagepark van het gewoon huisvuil, gft, pmd, zachte plastics, snoeihout, grofvuil (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval).

Artikel 3:

§ 1. Huis-aan-huisinzameling

De contantbelasting voor de huis-aan-huisinzameling in functie van de fractie en het volume/gewicht van de ter inzameling en verwerking aangeboden afvalstoffen wordt hieronder weergegeven. De gewichtsmeting is tot op 0,5 kg nauwkeurig.

a) Huisvuil

Inzameling en verwerking

 

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Per kg gewogen huisvuil

0,28

0,28

Per aanbieding 40 L-container

0,55

NVT

Per aanbieding 120 L-container

0,55

0,55

Per aanbieding 240 L-container

1,10

1,10

Per aanbieding 360 L-container

1,65

1,65

Per aanbieding 1100 L-container

5,59

5,59

Voorrijkost per afroep

75

75

 

Gebruiksrecht container per maand

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

40 L-container

0,84

NVT

120 L-container

0,84

1,84

240 L-container

1,66

2,47

360 L-container

2,47

2,64

1100 L-container

4,58

7,07

Aankoop slot (optioneel)

25

25

 

b) Gft-afval

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Per kg gewogen gft

0,18

0,18

 

Gebruiksrecht container per maand

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

40 L-container

0,84

NVT

120 L-container

0,84

1,84

240 L-container

1,66

2,47

1100 L-container

4,58

7,07

Aankoop slot (optioneel)

25

25

 

c) Pmd

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Per zak van 60 L

0,15

0,15

 

d) Zachte plastics

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Per zak van 60 L

0,25

0,25

 

e) Grofvuil

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Voorijkost op afroep

12,50

12,50

Verwerking per begonnen 0,5m³

7,50

7,50

 

of

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

1-persoonsmatras

7,50

7,50

1-persoonsbed

7,50

7,50

2-persoonsmatras

15

15

2-persoonsbed

15

15

Zetel: 1-zit

t7,50

7,50

Zetel: 2-zit

15

15

Zetel: 3-zit

22,50

22,50

Stoel (2 stuks)

7,50

7,50

(Tuin-)tafel

7,50

7,50

 

f) Papier en karton

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

40 L-container

0,84

NVT

240 L-container

0,84

2,47

1100 L-container

4,58

7,07

 

§ 2. Inzameling via sorteerstraat op gewicht

De contantbelasting in functie van het gewicht van de ter inzameling en verwerking aangeboden afvalstoffen in een sorteerstraat wordt hieronder weergegeven. De gewichtsmeting is tot op 0,5kg nauwkeurig.

 

 

Particulieren (euro)

KMO(euro)

Huisvuil (kg)

0,28

0,28

GFT (Kg)

0,18

0,18

Beheerskost (maand)

3,53

7,06

 

§ 3. Inzameling via DifTar recyclagepark op gewicht

De contantbelasting in functie van het gewicht (per kg) van de ter inzameling en verwerking aangeboden afvalstoffen op het recyclagepark wordt hieronder weergegeven.

 

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Grofvuil

0,28

0,28

Gras en blad

0,18 (gratis van 1 oktober tot en met 31 december)

0,18

Harde plastics

0,08

0,12

Sloophout

0,08

0,12

Boomstronken

0,04

0,08

Snoeihout

0,04 (de eerste 300 kg is gratis)

0,08

Steenafval

0,04

0,08

Cellenbeton

0,04

0,08

Gips

0,04

0,08

Keramiek

0,04

0,08

Asbest

0,00

0,00

Autobanden

0,00

0,00

Landbouwfolie

0,18 euro/kg ten laste van elke land- en tuinbouwer die landbouwfolies op het recylagepark brengt

Tarief grote hoeveelheden

Vanaf een totale aanvoer op jaarbasis boven de 2.000 kg worden de KMO-tarieven van toepassing op de betrokken partuculieren

 

 

Het minimaal aangerekende gewicht bedraagt 5 kg.

De toegang naar het recyclagepark is in alle omstandigheden gratis.

Artikel 4:

Indien het afval wordt aangeboden door een gezin dan is de belasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon van het gezin en alle meerderjarige leden van het gezin die in de woongelegenheid van de referentiepersoon verblijven.

Indien het afval wordt aangeboden door een onderneming of vereniging dan is de belasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon en de onderneming, zijnde iedere natuurlijke – of rechtspersoon die de onderneming uitmaakt of de leden van de vereniging, indien deze geen rechtspersoonlijkheid heeft.

Artikel 5:

§ 1. De personen die gebruik maken van de door de gemeente voorgeschreven containers zijn de contantbelasting betreffende de inzameling en verwerking verschuldigd op het ogenblik dat de kiepbeweging van de container en het gewicht van het meegegeven afval door de ophaalwagen wordt geregistreerd. De contantbelasting betreffende het gebruik van de container is maandelijks verschuldigd.

§ 2. De gebruiker van de sorteerstraat is de contantbelasting betreffende de inzameling en verwerking van afvalstoffen verschuldigd op het ogenblik dat de gebruiker afvalstoffen aanbiedt aan de ondergrondse afvalcontainer en de elektronische toegangskaart van de gebruiker deze beweging registreert. De contantbelasting betreffende het gebruik van de sorteerstraat is maandelijks verschuldigd.

§ 3. Iedere gebruiker van een container/sorteerstraat dient vooraf een bedrag te storten op de DifTar-rekening en dit in functie van de gebruikte containers:

 

Aantal en type containers

Voorschot (euro)

1 of meerdere 40 L- of 120 L-containers of een particuliere gebruiker van een sorteerstraat en een 240 L papier en karton-container

50,00

per container van 240 L of een niet-particuliere gebruiker van een sorteerstraat

100,00

per container van 1.100 L of per set van 3 360L containers

500,00

per 240 L papier en karton-container indien dit de enige container op het aansluitpunt is

25,00

per 1100 L papier en karton-container indien dit de enige container op het aansluitpunt is

75,00

 

§ 4. Bij elke registratie van een kiepbeweging en het gewicht van het meegegeven afval of in geval van sorteerstraat bij een gewichtsmeting, zal de contantbelasting zoals bepaald in artikel 3, in mindering worden gebracht van het vooraf betaald bedrag. De contantbelasting zal worden afgerond tot op 2 cijfers na de decimaal.

Artikel 6:

§ 1.Iedere referentiepersoon die geregistreerd staat in Aorta beschikt over een DifTar-rekening waarmee voor bepaalde dienstverleningen van EcoWerf betaald kan worden.

Zodra het beschikbare bedrag lager is dan 10,00 euro wordt een  betalingsuitnodiging gestuurd naar de referentiepersoon. Het aanzuiveren van de DifTar-rekening is mogelijk door betaling via overschrijving of door betaling met Bancontact in het recyclagepark.

De containers zullen niet meer geledigd worden of de sorteerstraat zal niet meer toegankelijk zijn van zodra de vervaldatum van de herinnering is verlopen en het beschikbare bedrag lager is dan 0 euro.

Indien de niet geledigde container niet tijdig wordt binnengehaald, kan die door of in opdracht van de gemeente worden geledigd aan het tarief vastgelegd in het gemeentelijk belastingreglement betreffende ambtshalve opruimen van sluikstorten.

Bij afmelding (verhuis, overlijden, …) wordt de DifTar-rekening gesloten en wordt het nog beschikbare bedrag teruggestort op rekeningnummer van de begunstigde, tenzij de begunstigde nog een openstaande schuld heeft aan de gemeente. Een eindafrekening wordt afgeleverd aan de begunstigde.

§ 2. De personen die gebruik maken van de voorgeschreven pmd-zakken en zakken voor de inzameling van zachte plastics zijn de contantbelasting verschuldigd bij de aankoop ervan op de door de gemeente vastgestelde plaats(en).

§ 3. Bij een DifTar gewichtspark is de contantbelasting verschuldigd door de bezoeker (particulier en KMO) die de afvalstoffen aanbiedt en is betaalbaar, na gewichtsbepaling, via de DifTar-rekening of met de betaalkaart (Bancontact).

Indien het saldo van de DifTar-rekening ontoereikend is en de vervaldatum van de herinnering nog niet verlopen is, zal de bezoeker van het recyclagepark hierop attent gemaakt worden en nog slechts één maal de mogelijkheid hebben om het tarief voor betalende fracties via de DifTar-rekening te betalen. In dit geval zal ook steeds gevraagd worden om de DifTar-rekening aan te zuiveren met een minimaal bedrag dat gelijk is aan de schuld.

Indien het saldo van de DifTar-rekening ontoereikend is en de vervaldatum van de herinnering is verlopen, zal bij de ingang gevraagd worden om de DifTar-rekening aan te zuiveren met een minimaal bedrag dat gelijk is aan de schuld. Indien het saldo niet wordt aangezuiverd zal hij/zij geen toegang krijgen tot het betalend gedeelte en zal de uitgang geweigerd worden met de vraag om het openstaande saldo aan te zuiveren. Men zal ook geen gebruik meer kunnen maken van de inzameling op afroep tot het saldo werd aangezuiverd.

§ 4. Voor de vervanging van een verloren, beschadigde en/of gestolen toegangskaart of een extra toegangskaart wordt een contantbelasting gevraagd van  5,00 euro. Dit bedrag zal aangerekend worden via de DifTar-rekening.

Niet-inwoners of toekomstige inwoners van de gemeente kunnen, voor het aanbrengen van afval afkomstig vanuit de gemeente, een kaart voor het recyclagepark aanvragen bij het gemeentebestuur. De kaarten worden uitgeleend voor een periode van maximum 3 maanden tegen een waarborg van 50,00 euro.

Artikel 7:

Bij ontstentenis van betaling wordt de contantbelasting conform artikel 4, § 7 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen omgezet in een kohierbelasting.

Door de opname in een kohier verkrijgt de belasting vanaf dan alle kenmerken van een kohierbelasting, met inbegrip van een betalingstermijn van twee maanden en een bezwaartermijn van drie maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

De belasting is persoonsgebonden waardoor de gemeente de mogelijkheid heeft om gebruik te maken van het positief saldo op een ander particulier ASP betreffende dezelfde persoon/referentiepersoon om het negatief saldo aan te zuiveren, alvorens over te gaan tot inkohiering.

Artikel 8:

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan een bezwaar op afgiftebewijs indienen tegen deze contantbelasting bij het College van Burgemeester en Schepenen.

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de datum van de contante inning/aanrekening op de DifTar-rekening.

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding gestuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan.

Het bezwaar wordt behandeld volgens de bepalingen van artikel 9, § 4 en 5 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen. De kennisgeving van de beslissing zal de instantie vermelden waarbij, en de termijn waarbinnen, er tegen de beslissing beroep kan aangetekend worden conform artikel 10 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

Een afschrift van de beslissing zal meegedeeld worden aan EcoWerf.

Artikel 9:

Deze belasting zal definitief zijn indien geen tijdige dan wel ontvankelijke bezwaren ingediend werden.

Artikel 10:

De belastingplichtigen kunnen genieten van sociale correcties die worden toegevoegd aan de DifTarrekening van het aansluitpunt indien een inwonende behoort tot volgende categorieën:

          Geboorte: 50 euro in het geboortejaar indien de ouder waarbij het kind wordt ingeschreven gedomicilieerd is in Rotselaar op de geboortedatum van het kind.

          Geadopteerd kind waarvan het kind nog niet de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt en indien de ouder waarbij het kind wordt ingeschreven gedomicilieerd is in Rotselaar op het tijdstip van adoptie: 50 euro in het adoptiejaar.

          Onthaalmoeders op zelfstandige basis en privékinderkribbes: 50 euro per jaar. De toekenning gebeurt automatisch op basis van de erkenningslijsten van het Vlaams Agentschap Kind en Gezin.

          Medische redenen (incontinente personen, thuisdialysepatiënten, stomapatiënten): 50 euro per jaar. De toekenning gebeurt na jaarlijkse afgifte van een medisch attest van de behandelende huisarts waarin deze op eer verklaart dat de patiënt in een van deze categorieën valt. Deze attesten moeten jaarlijks ingediend worden bij de gemeente Rotselaar.

          Leefloners: 25 euro per jaar. De personen die gerechtigd zijn op een leefloon volgens het KB van 11 juli 2002 houdend het algemeen reglement betreffende het recht op maatschappelijke integratie. Deze sociale correctie wordt automatisch verwerkt op basis van de lijst aangeleverd door het OCMW Rotselaar.

Artikel 11:

Vanaf zijn inwerkingtreding van 1 januari 2021, vervangt dit reglement het reglement: gemeenteraadsbesluit van 17 december 2019 contantbelastingreglement voor de inzameling en verwerking van afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huisinzameling, inzameling op afroep, via sorteerstraten als de inzameling op het recyclagepark.

Artikel 12:

§ 1. Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

§ 2. De bepalingen van art. 1, § 1 ,1°, art. 1, § 3, 27°, art. 3, § 1, d) en art. 6, § 2) inzake de zachte plastics hebben slechts werking tot en met 28 februari 2021.

Vanaf 1 maart 2021 wordt de definitie in art. 1, § 3, 22° uitgebreid met de volgende afvalsoorten: schaaltjes, vlootjes en bakjes, potjes en tubes, folies, zakjes, drank- en conservenblikken, spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica, bakjes en schaaltjes, deksels en doppen.

Artikel 13:

Gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Fluvius Openbare verlichting - kennisneming beslissing Iverlek en overige te verrichten formaliteiten m.b.t. de inbreng in natura naar aanleiding van de toetreding voor de activiteit openbare verlichting - goedkeuring notariële akte

 

Voorgeschiedenis

          Het besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2019

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het aanbod Fluvius Openbare verlichting en de toetreding tot Iverlek voor de activiteit openbare verlichting.

 

Feiten, context en argumentatie

          Bij beslissing van de gemeenteraad van 28 mei 2019 is de gemeente Rotselaar voor de activiteit openbare verlichting toegetreden tot de distributienetbeheerder Iverlek.

          De algemene vergadering van Iverlek van 14 juni 2019 aanvaardde de gemeente Rotselaar als deelnemer voor de activiteit openbare verlichting met ingang 1 juli 2019.

          De raad van bestuur van Iverlek van 17 december 2019 besliste tot kapitaalverhoging per 1 juli 2019 van het variabel kapitaal ten bedrage van 5.372.325,00 euro door middel van 214.893 Aov-aandelen en de kapitaalverhoging per 17 december 2019 van het variabel kapitaal ten bedrage van 17.368.100,00 euro door middel van 694.724 Aov-aandelen.

          Gelet op het inbrengverslag van de raad van bestuur van Iverlek, het inbrengverslag van de commissaris en notulen (onderhands en notarieel) van de buitengewone algemene vergadering waarbij de inbreng voor de gemeente bestaat uit een definitieve inbrengwaarde van 508.993,05 euro, vertegenwoordigd door hetzij 15.269 aantal aandelen Aov en 127.268,05 euro in cash.

          Op 14 februari 2020 heeft de gemeente van Iverlek het cachgedeelte ten bedrage van 127.268,05 euro met betrekking tot de inbreng van de openbare verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen ontvangen.

          Het ontwerp van notariële akte houdende de inbreng in natura en de vaststelling van de verwezenlijking van de kapitaalverhoging werd overgemaakt op 17 september 2020 en wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. Het verlijden van de notariële akte wordt voorzien op 26 november 2020 om 14u00 in het regiogebouw te Mechelen, Elektriciteitstraat 68.

 

Juridische gronden

          Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 41, 279, 281, 283 en Deel III, Titel III betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van14 juni 2019 houdende de aanvaarding van de toetreding per 1 juli 2019 van de gemeente Rotselaar voor de activiteit openbare verlichting tot Iverlek en van de ermee gepaard gaande kapitaalverhoging ingevolge de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2019.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van notariële akte houdende de formalisering van hogervermelde inbreng in natura goed.

Artikel 3:

De heer Bart De Vos, voorzitter van de gemeenteraad, en mevrouw An Craninkcx, algemeen directeur, worden aangeduid om als gevolmachtigde van de gemeente de authentieke akte te ondertekenen op 26 november 2020 om 14u00 in het regiogebouw te Mechelen, Elektriciteitstraat 68. Bij verhindering van één van bovengenoemde personen kan elkeen van hen – overeenkomstig de artikelen 281 en 283 van het decreet over het lokaal bestuur – schriftelijk op een informatiedrager naar keuze een bevoegde persoon aanduiden om in zijn/haar opdracht als gevolmachtigde de voormelde ondertekening te volbrengen.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissing. Deze beslissing wordt overgemaakt aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie) op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

MJP 2020-2025: Opvolgingsrapportering

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - Riobra - Goedkeuring statutenwijziging en vaststelling mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger in de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020

 

Voorgeschiedenis

          De aangetekende brief van Riobra van 17 september 2020 met oproeping voor de buitengewone algemene vergadering met bijhorende agenda en bijlagen.

          Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Ilse Michiels en Werner Mertens werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Riobra voor de ganse legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Riobra.

          Op 18 december 2020 houdt Riobra een buitengewonde algemene vergadering met volgende agendapunten:

1) Aanpassen van de statuten als volgt:

- Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II en van bijlage I en II.

- Aanpassen van de bestaande artikels 2, 3, 4, 4BIS, 5, 7, 8, 9, 10, 13, 16, 17, 18, 19, 23,

24, 24BIS, 25, 26, 28, 28BIS, 29, 30, 31BIS, 32, 34, 36, 37, en van bijlage I en II.

- Toevoegen van een artikel 24BIS, 39 en bijlage 2.

- Schrappen van de bestaande artikelen 11 en 24.

- Hernummeren van de volledige statuten.

2)Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een

medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de

beslissingen genomen in de agendapunten 1, 4 en 5 bij authentieke akte te doen

vaststellen.

3) Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te

ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de

door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4) Statutaire benoemingen.

5) a.   Aanvaarding van de toetreding van de gemeente Lennik voor de activiteit riolering –

verslag van de raad van bestuur en van de commissaris overeenkomstig het artikel

6:110 WVV houdende de inbreng in natura (onder voorbehoud van ontvangst

gemeenteraadsbeslissing voor einde september 2020)

           b.   Desgevallend aanvaarding / uitbreiding activiteiten gemeenten voor

(neven)activiteiten.

6) Statutaire mededelingen.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid art. 432, alinea 3

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

          Artikel 426 en 427 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de statuten en statutenwijzigingen van de dienstverlenende verenigingen.

 

Argumentatie

          De voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):

- Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap

ingevolge het nieuwe WVV.

- Vermelding inzake het sui generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging.

- Terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV,

met invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief),

onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen

door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening.

- Afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke

besluitvorming Raad van Bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van

de Algemene Vergadering.

- In overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure.

          Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen aangebracht:

- Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast

de reeds in de statuten opgenomen zetel.

- Invoeging en/of actualisering van een aantal definities.

-Toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormalig

lid van het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

- Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

          We worden momenteel geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk. Overwegende dat mogelijk nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Besluit

Na beraadslaging,

19stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Stella Beckx en Gert Heylen

3onthoudingen: Christel Hendrix, Jeroen Janssens en Farida Tierens

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra van 18 december 2020 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de voorgestelde statutenwijziging goed.

Artikel 3.1 - in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan

de Buitengewone Algemene Vergadering van Riobra op 18 december 2020 (of iedere andere

datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

Artikel 3.2 – in geval van schriftelijke algemene vergadering:

De gemeenteraad verleent zijn akkoord over elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de

voorgestelde statutenwijzigingen. Dit geeft het standpunt van de gemeente/stad weer, en

dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van

de vertegenwoordiger van de gemeente/stad) als een bindend akkoord te worden

beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen

inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van

bovenvermelde Buitengewone Algemene Vergadering en waarbij de individuele

gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de

toezichthoudende overheid.

Artikel 4:

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende

vereniging Riobra, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het

e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - algemene vergadering van EcoWerf van 25 november 2020 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

          De aangetekende brief van EcoWerf van 24 september 2020 met oproeping voor de algemene vergadering met bijhorende agenda en bijlagen.

          Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Frans Vansteenbeeck en Noëlla D'Hooghe werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van EcoWerf voor de ganse legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

          Op 25 november 2020 houdt EcoWerf een algemene vergadering met volgende agendapunten:

1) Samenstelling van het bureau

2) Goedkeuring verslag van de algemene vergadering d.d. 17/06/2020

3) Financiën: Budgetten 2021, werkingsbijdragen 2021, opvraging gemeentelijke

bijdrage werkingskosten 2021 (statuten art. 15.2), gemeentelijke bijdrage

werkingskosten 2020 om te zetten naar kapitaal (statuten art. 15.2)

4)Toelichting nieuwe activiteiten 2021

5) Diversen

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid art. 432, alinea 3

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

          Er zijn geen opmerkingen over bovenvermelde agendapunten.

 

Besluit

Na beraadslaging,

21stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

1onthouding: Christel Hendrix

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging EcoWerf van 25 november 2020 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van EcoWerf op 25 november 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - algemene vergadering van Hofheide van 16 december 2020 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

          De aangetekende brief van Hofheide van 23 september 2020 met oproeping voor de algemene vergadering met bijhorende agenda en bijlagen.

          Het besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2020

Gert Heylen en Ilse Michiels werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Hofheide voor de ganse legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Hofheide.

          Op 16 december 2020 houdt Hofheide een algemene vergadering met volgende agendapunten:

1)      Goedkeuring van het verslag van de gewone algemene vergadering van 24 juni 2020

2)      Budget 2021 en meerjarenplanning

3)      Werking van het crematorium

4)      Varia

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid art. 432, alinea 3

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

          Er zijn geen opmerkingen over bovenvermelde agendapunten.

 

Besluit

Na beraadslaging,

21stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

1onthouding: Christel Hendrix

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Hofheide van 16 december 2020 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Hofheide op 16 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - bijzondere algemene vergadering van Interleuven van 16 december 2020 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

          De brief van Interleuven van 7 oktober 2020 met oproeping voor de bijzondere algemene vergadering met bijhorende agenda en bijlagen.

          Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Ellen De Rijck en Ilse Michiels werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Interleuven voor de ganse legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Interleuven.

          Op 16 december 2020 houdt Interleuven een bijzondere algemene vergadering met volgende agendapunten:

1)      Samenstelling van het bureau

2)      Goedkeuring verslag algemene vergadering d.d. 24 juni 2020

3)      Strategie en te ontwikkelen activiteiten 2021

4)      Begroting 2021

5)      Vervanging leden raad van bestuur

6)      Diversen

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid art. 432, alinea 3

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

          Er zijn geen opmerkingen over bovenvermelde agendapunten.

 

Besluit

Na beraadslaging,

21stemmen voor: Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

1onthouding: Christel Hendrix

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de bijzondere algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Interleuven van 16 december 2020 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de bijzondere algemene vergadering van Interleuven op 16 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 oktober 2020

 

Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 27/11/2020