Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 21 april 2020

Om 8u00 tot 21u00

 

Aanwezig:

Bart De Vos, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, schepenen;

Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

1onthouding: Ingrid Van Steenberge

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 28 januari 2020 goed.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Besluit van de burgemeester van 8 april 2020 - Organisatie gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn achter gesloten deuren en op digitale wijze - bekrachtiging

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de burgemeester van 8 april 2020 over de organisatie van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn achter gesloten deuren en op digitale wijze naar aanleiding van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19.

 

Juridische gronden

          Artikel 134 §1 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet

De burgemeester kan dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid. De burgemeester kan in dit kader maatregelen uitvaardigen voor de organisatie van de vergaderingen van lokale bestuursorganen. Deze maatregelen dienden door de raad in de eerstvolgende vergadering te worden bekrachtigd.

 

Feiten, context en argumentatie

          De burgemeester nam op 8 april 2020 bij hoogdringendheid in het belang van de openbare veiligheid en gezondheid, naar aanleiding van de pandemie veroorzaakt door het coronavirus COVID-19 en de federale maatregelen betreffende het beheer van de coronacrisis, volgend besluit over de organisatie van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn:

 

Organisatie gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn achter gesloten deuren en op digitale wijze

 

Aanleiding

          Federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19.

 

Juridische gronden

          Artikel 134 §1 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet

De burgemeester kan dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid. De burgemeester kan in dit kader maatregelen uitvaardigen voor de organisatie van de vergaderingen van lokale bestuursorganen.

 

Feiten, context en argumentatie

          Om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan, zijn fysieke bijeenkomsten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn af te raden.

          Daarnaast dient de dagelijkse werking van de lokale besturen gegarandeerd te blijven. De besturen moeten in de mate van het mogelijke de normale werking garanderen.

          Deze uitzonderlijke omstandigheden ten gevolge van het coronavirus COVID-19 maken het noodzakelijk om de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn achter gesloten deuren te organiseren. De raden dienen zonder publiek door te gaan om verspreiding van het virus te voorkomen.

          Bovendien is een fysieke samenkomst van de raadsleden op een wijze waarbij de veiligheid en de gezondheid kan gegarandeerd worden, niet langer mogelijk. Het is niet verantwoord om met een grote groep personen in een ruimte te vergaderen. De vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn worden dan ook gedurende de volledige periode van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19, op een digitale wijze georganiseerd.

          Het lokaal bestuur bezit momenteel niet de mogelijkheden om via videoconferentie te vergaderen.

          Er wordt voorgesteld om, rekening houdend met de richtlijnen van het agentschap binnenlands bestuur 'COVID-19: Vergaderen via e-mail van gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn', de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn te organiseren door gebruik te maken van e-mail en de software-module meeting.mobile.

          Sinds januari 2019 worden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn administratief georganiseerd via de software-toepassing meeting.mobile. Deze tool voorziet een module waarbij een 'stemming' en 'commentaar' bij het agendapunt kan ingevuld worden.

          Door de uitzonderlijke omstandigheden ten gevolge van het coronavirus COVID-19 kan deze module geactiveerd worden voor de leden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. Dit houdt in dat de raadsleden voor elk agendapunt in meeting.mobile de mogelijkheid hebben om hun vragen/opmerkingen uit te brengen en dat dit voor alle raadsleden zichtbaar is. De bevoegde schepenen kunnen via deze tool op dezelfde manier antwoorden.

Dit gebeurt in overeenstemming met het huishoudelijk reglement van de respectievelijke raden en telkens binnen een bepaald tijdslot.

          De vragen/opmerkingen die door de raadsleden in het luik 'commentaar' worden ingevuld, worden letterlijk overgenomen in het zittingsverslag. De wijze van vergaderen brengt immers mee dat er geen audio-zittingsverslagen ter beschikking zullen zijn.

          De raadsleden zullen via de software-toepassing meeting.mobile eveneens hun stem kunnen uitbrengen.

          Het gebruik van de module 'stemming' en 'commentaar' in meeting.mobile wordt in een aparte handleiding uitgelegd en ter beschikking gesteld aan alle raadsleden.

          De vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn worden, rekening houdend met hetgeen hierboven is vermeld, als volgt georganiseerd:

- na het versturen van de agenda van de raden via meeting.mobile kan elk raadslid vragen/opmerkingen uitbrengen via de module 'commentaar' in meeting.mobile gedurende een bepaald tijdslot.

- de vragen/opmerkingen worden door het college van burgemeester en schepenen/vast bureau per agendapunt beantwoord door de bevoegde schepen/lid van het vast bureau via de module 'commentaar' in meeting.mobile gedurende een bepaald tijdslot.

- Elk raadslid krijgt de mogelijkheid om via de module 'commentaar' in meeting.mobile bijkomende vragen/opmerkingen uit te brengen gedurende een bepaald tijdslot.

- Het college van burgemeester en schepenen/vast bureau kan hierop antwoorden via de module 'commentaar' in meeting.mobile gedurende een bepaald tijdslot.

- Nadien kunnen de raadsleden hun stem uitbrengen via meeting.mobile gedurende een bepaald tijdslot. Zij hebben binnen dit tijdslot ook de mogelijkheid om een laatste commentaar in meeting.mobile in te vullen.

- de voorzitter van de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn deelt na de stemming het resultaat van de stemming per e-mail mee aan alle raadsleden.

          De raadsvoorzitter Bart De Vos heeft op vraag van de burgemeester, met het oog op het opstellen van deze verordening, telefonisch contact opgenomen met de fractievoorzitters en deelt mee dat deze principieel geen bezwaar hebben tegen de organisatie van de uitzonderlijk digitale raden.

 

Besluit

Artikel 1:

De burgemeester beslist om de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, gedurende de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19, met gesloten deuren te houden en digitaal te laten verlopen via e-mail en de software toepassing meeting.mobile.

Artikel 2:

Dit besluit wordt bezorgd aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Artikel 3:

Deze verordening wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet over het lokaal bestuur en treedt onmiddellijk in werking.

Artikel 4:

Deze verordening wordt ter bekrachtiging voorgelegd op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

          Dit besluit werd op 8 april 2020 bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente en werd op dezelfde datum overgemaakt aan de voorzitter van de raad.

          Dit besluit dient ter bekrachtiging te worden voorgelegd op de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad, zijnde de gemeenteraad van 21 april 2020.

 

Besluit

Na beraadslaging,

19stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Heidi Pittomvils, Stella Beckx en Gert Heylen

2stemmen tegen: Ingrid Van Steenberge en Farida Tierens

4onthoudingen: Jeroen Janssens, Jeroen Degent, Herwig Pierre en Liesbet Serneels

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 8 april 2020 houdende de organisatie van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn met gesloten deuren en op digitale wijze.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Kennisname: Gemeente Rotselaar - Federale fase coördinatie en beheer van de crisis coronavirus COVID-19

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Personeel - arbeidsreglement - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de gemeenteraad van 22 december 2008

Het arbeidsreglement voor het gemeentepersoneel wordt goedgekeurd.

          Besluit van de gemeenteraad van 28 april 2014

Het arbeidsreglement voor het gemeentepersoneel wordt gewijzigd.

          Besluit van de gemeenteraad van 26 januari 2015

Het arbeidsreglement voor het gemeentepersoneel wordt aangevuld.

          Besluit van de gemeenteraad van 22 december 2008 en latere wijzigingen

De rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel wordt goedgekeurd.

 

Feiten en context

          Elke organisatie is verplicht een arbeidsreglement op te stellen.

          Door de integratie van gemeente en openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn tot één lokaal bestuur is het noodzakelijk om een nieuw, geïntegreerd arbeidsreglement voor de personeelsleden van beide rechtspersonen goed te keuren.

          De voorbereiding van het arbeidsreglement is bottom-up gebeurd door een interne werkgroep bestaande uit personeelsleden van gemeente en OCMW.

          Op 15 maart 2018 werd een integratienamiddag gemeente-OCMW georganiseerd waarbij de personeelsleden via een ideeënbord hun voorstellen en opmerkingen over het personeelsbeleid konden formuleren. Met deze voorstellen werd door de werkgroep rekening gehouden bij de opmaak van het arbeidsreglement.

          In de periode van 6 tot en met 17 juni 2019 werden door de werkgroep via het diensthoofdenoverleg en meerdere personeelsvergaderingen de voorstellen voor het arbeidsreglement aan de personeelsleden toegelicht, waarbij de personeelsleden vragen en opmerkingen konden formuleren. Met deze vragen en opmerkingen werd door de werkgroep rekening gehouden bij de verdere opmaak van het arbeidsreglement.

          Op 19 juni 2019 werd een informeel vakbondsoverleg gehouden, waarbij het voorstel van arbeidsreglement werd besproken met de vakbondsafgevaardigden.

          In de periode tussen augustus en december 2019 werd het ontwerp van arbeidsreglement meerdere malen ten gronde besproken en bediscussieerd met de burgemeester en de algemeen directeur, en met het college van burgemeester en schepenen.

 

Juridische gronden

          De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.

          De wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.

          De arbeidswet van 16 maart 1971.

          De wet van 14 december 2000 tot vaststelling van sommige aspecten van de arbeidstijd in de openbare sector (arbeidstijdenwet).

          Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40 en 186.

          De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel en haar uitvoeringsbesluiten, en haar uitvoeringsbesluiten.

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Adviezen

          Het protocol van niet-akkoord van 26 november 2019 naar aanleiding van de bespreking van het arbeidsreglement en zijn bijlagen in het syndicaal overleg op 23 oktober 2019 en 26 november 2019.

 

Argumentatie

          Het arbeidsreglement is een belangrijk instrument op het vlak van personeelsbeleid.

          Tot op heden hadden de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn elk een eigen arbeidsreglement, met eigen regels. Deze regels, en in belangrijke mate de toepassing in de praktijk, verschilden op tal van vlakken sterk van elkaar.

          Door de integratie van gemeente en OCMW tot één ambtelijke organisatie is het noodzakelijk om één, volledig nieuw, geïntegreerd arbeidsreglement uit te werken, dat van toepassing is voor alle personeelsleden, zowel van de gemeente als van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, uitgaande van de noden van de personeelsleden en rekening houdend met het belang van de organisatie en de kwaliteit van de dienstverlening.

          Het voorliggend arbeidsreglement, inzonderheid de regelingen omtrent arbeidsduur en verloven en afwezigheden, heeft als doel het evenwicht te bewaren tussen garanties voor een kwaliteitsvolle en klantvriendelijke dienstverlening voor de inwoners enerzijds en werkbare arbeidsvoorwaarden voor de personeelsleden anderzijds, waarbij aan de personeelsleden een grote mate aan vrijheid, flexibiliteit en verantwoordelijkheid wordt gegeven om werk en privé zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

          Op deze manier biedt het nieuwe, geïntegreerde arbeidsreglement voor alle huidige en nieuwe personeelsleden gunstige en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

          In het bijzonder door de regelingen omtrent arbeidsduur (hoofdstukken 2 en 3) en verloven en afwezigheden (hoofdstuk 4), wenst het bestuur zich bovendien als een aantrekkelijke werkgever te positioneren op een thans krappe arbeidsmarkt om aldus sterke profielen te kunnen aantrekken.

          Het voorliggend arbeidsreglement is, binnen de wettelijke bepalingen en rekening houdend met de eigenheid van de diverse diensten, voor alle personeelsleden zo uniform, eenduidig en consequent mogelijk opgesteld.

          Als antwoord op de opmerkingen van de representatieve vakorganisaties naar aanleiding van de vergaderingen van 23 oktober 2019 en 26 november 2016 neemt het bestuur volgend standpunt in:

          De 38-uren week is de norm voor de lokale besturen en de Vlaamse overheid. In de rechtspositieregeling en in meerdere huidige arbeidscontracten van personeelsleden was de 38-uren norm reeds opgenomen.

          Het huidige bedrag van de maaltijdcheques (7 euro) ligt binnen het wettelijk voorziene vork. Er is geen aanleiding om dit bedrag thans te verhogen.

          De toekenning van het maximum aantal verlofdagen (35 voor een VTE) aan alle personeelsleden van bij het begin van de tewerkstelling is een gunstige maatregel voor de huidige personeelsleden en is een aantrekkingselement voor potentiële werknemers. De appreciatie van personeelsleden die langere tijd in dienst zijn, zal deel uitmaken van een verder uit te werken retentiebeleid.

          De vraag om uitdrukkelijk in het arbeidsreglement op te nemen dat vakantieverlof dat niet opgenomen is kunnen worden wegens overmacht volledig en onvoorwaardelijk overgedragen moet kunnen worden naar het volgende jaar, weerlegt het bestuur als volgt:

          Hieraan wordt tegemoet gekomen door artikel 4 van het arbeidsreglement dat stelt dat het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau of de algemeen directeur bij gemotiveerd besluit kan afwijken van de bepalingen van het arbeidsreglement, steeds in het voordeel van de werknemer.

          Tevens bepaalt artikel 42 dat maximum 5 vakantiedagen (voor een VTE) kunnen worden overgedragen naar het volgende jaar tot en met 31 maart, wat reeds een versoepeling inhoudt.

          Het arbeidsreglement geeft de personeelsleden een ruime vrijheid - en bijgevolg ook de verantwoordelijkheid - om, in samenspraak met hun leidinggevende en in functie van de dienstnoodwendigheden, hun verlof over het ganse jaar in te plannen en op te nemen.

Daarbij wordt in de organisatie soepel omgegaan met het toekennen van verloven.

          Vakantieverlof is doelgebonden, nl. bedoeld om te recupereren van geleverde arbeidsprestaties.

          De vraag om uitdrukkelijk in het arbeidsreglement op te nemen dat glijtijduren in geval van overmacht op het einde van de referentieperiode niet afgetopt mogen worden tot het maximum over te dragen aantal uren (3x het spilgetal, zijnde 22 uur 48 min voor een VTE), weerlegt het bestuur als volgt.

          Hieraan wordt tegemoet gekomen door bovenvermeld artikel 4 van het arbeidsreglement.

          Bovendien is het maximum aantal glijuren dat overgedragen kan worden op het einde van een referentieperiode in het thans voorliggende arbeidsreglement aanzienlijk ruimer dan in de vroegere arbeidsreglementen van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (waarbij bij deze laatste in de praktijk werd afgeweken van het reglement).

          De voorliggende regeling betreffende de glijdende werktijd geeft aan het personeelslid een ruime vrijheid en flexibiliteit - en bijgevolg ook verantwoordelijkheid - om, in samenspraak met zijn leidinggevende en in functie van de dienstnoodwendigheden, zijn arbeidstijd in te plannen en zo goed mogelijk af te stemmen met zijn privé-situatie.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Stella Beckx en Gert Heylen

3onthoudingen: Jeroen Janssens, Ingrid Van Steenberge en Farida Tierens

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het arbeidsreglement en zijn bijlagen goed zoals bijgevoegd.

Artikel 2:

Dit besluit gaat in op 1 juli 2020.

Artikel 3:

Bij wijze van overgangsmaatregel gaat artikel 37 (aantal jaarlijkse vakantiedagen) in op 1 januari 2020.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Onderwijs: Algemene samenwerkingsafspraken tussen de gemeentelijke basisscholen Rotselaar en het centrum CLB N-Brussel - goedkeuring

 

Feiten, context en argumentatie

          Een schoolbestuur dient voor elk van zijn scholen die behoren tot het gesubsidieerd gewoon en buitengewoon onderwijs samenwerkingsafspraken te maken met een centrum voor leerlingenbegeleiding om erkend te worden en te blijven.

          De huidige afspraken tussen de gemeentelijke basisscholen en het centrum CLB N-Brussel voor de periode 2014-2020 lopen af op 31 augustus 2020 en moeten bijgevolg hernieuwd worden.

          De school is de eerste actor binnen de leerlingenbegeleiding en neemt de schoolinterne leerlingenbegeleiding op zich. De school werkt een geïntegreerd beleid uit voor leerlingenbegeleiding dat een invulling en uitwerking in alle fasen van het zorgcontinuüm per begeleidingsdomein omvat. De school draagt hiervoor de eindverantwoordelijkheid en wordt hierbij ondersteund door schoolexterne instanties.

          De gemeentelijke basisscholen kiezen voor een verdere samenwerking en een hernieuwing van de samenwerkingsafspraken met het CLB N-Brussel omwille van de positieve samenwerking in de voorbije periode. Door het verder zetten van de samenwerking wordt ook de continuïteit van de CLB-Ankers bewaard.

 

Juridische gronden

          Artikel 62 § 1, 10° van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.

          Artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 14, hoofdstuk 2, afdeling 3 van het decreet van 27 april 2018 betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding.

          Artikel 15, hoofdstuk 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 2018 tot operationalisering van de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding.

 

Adviezen

          Een overleg met de schoolraad van 25 maart 2020 over de voorliggende samenwerkingsafspraken tussen de gemeentelijke basisscholen van Rotselaar en het centrum voor leerlingenbegeleiding CLB N-Brussel, resulteerde in een positief advies. Omwille van de coronamaatregelen ging het overleg digitaal door.

 

Bijlage

          Algemene samenwerkingsafspraken gemeentelijke basisscholen Rotselaar en CLB N-Brussel.

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de algemene samenwerkingsafspraken tussen de gemeentelijke basisscholen van Rotselaar, zijnde GBS Het Nest, GBS De Kameleon, GBS De Straat en GBS Heikant, en het centrum voor leerlingenbegeleiding CLB N-Brussel met ingang van 1 september 2020 goed.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Omgeving-wonen: Samenwerkingsovereenkomst met IGO div voor de inzet van een medewerker weekendverblijven - goedkeuring

 

Feiten en context

          IGO div zet in opdracht van het lokaal bestuur Rotselaar een halftijdse 'medewerker weekendverblijven' op B-niveau in en dit ter ondersteuning van het lokaal bestuur bij het realiseren van de acties die vanuit de provincie, samen met de betrokken gemeenten, werden opgemaakt rond de permanente bewoning op recreatieve domeinen.

          Aan de gemeenteraad wordt de samenwerkingsovereenkomst in dat verband tussen de gemeente Rotselaar en IGO div ter goedkeuring voorgelegd.

 

Argumentatie

          De provincie Vlaams-Brabant heeft in de periode 2008-2015 gewerkt aan het planningsproces rond permanente bewoning op recreatieve terreinen. Alle zones werden gedetailleerd bestudeerd en voor ieder terrein is een toekomstvisie uitgewerkt.

          Vanuit deze visie werden verschillende deelplannen opgemaakt om deze visie ook juridisch afdwingbaar te maken. Hierin werden randvoorwaarden vastgelegd.

          De provincie maakte samen met de betrokken gemeenten een draaiboek op waarin al de nodige acties met aanduiding van de betrokken actoren opgenomen werden.

          Er wordt gewerkt op volgende zes sporen:

1)      Realiseren van een bijkomend aanbod van kleine, betaalbare (sociale) woongelegenheden van voldoende kwaliteit en woonzekerheid, met aandacht voor de eigenheid van het kleinschalig wonen.

2)      Begeleiding en ondersteuning van de permanente bewoners naar een betaalbaar en kwaliteitsvol woonalternatief met woonzekerheid.

3)      Uitvoering geven aan de kwalitatieve inrichting en beheer van de terreinen.

4)      Ondersteuning van de toeristische infrastructuur.

5)      Het herstellen en ontwikkelen van natuur.

6)      Handhaving.

          De gemeente Rotselaar wenst beroep te doen op IGO voor extra ondersteuning en begeleiding van inwoners door onder meer in te zetten op:

7)      Het controleren van de vergunningentoestand en het ondersteunen van de nodige functiewijzigingen:

          Per cluster (afhankelijk van de wens van de gemeente) via gerichte plaats- en terreinbezoeken bij de eigenaars/bewoners.

          Het ondersteunen van aanvragers bij het luik ‘digitalisering’ voor stedenbouwkundige handelingen via het omgevingsloket..

8)      Koppeling met het luik handhaving door Interleuven

          Interleuven staat in voor de handhaving. IGO engageert zich tot een goede terugkoppeling naar en samenwerking met Interleuven.

9)      Samenwerking en terugkoppeling met actoren

          Gemeente (dienst omgeving) en OCMW (sociale dienst);

          Woonproject: woningkwaliteit (technisch adviseur) en beleid (coördinator);

          Provincie en RISO Vlaams-Brabant (opbouwwerk);

          Handhaving (politie en Interleuven).

          De uitvoering van de overeenkomst gaat in op 1 september 2020

          De overeenkomst wordt afgesloten voor 1 jaar, met mogelijkheid tot verlenging.

          De dienstverlening heeft een prijs van €32.500 voor 2020 voor de inzet van een halftijdse medewerker weekendverblijven.

 

Juridisch gronden

          Artikel 41, tweede lid, 5° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van samenwerkingsovereenkomsten.

 

Bijlage

          de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Rotselaar en IGO div voor de inzet van een medewerker weekendverblijven door IGO div.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0102

Actie: 010203

Budgetsleutel: 2020/6131002/060000

Origineel budget: € 32.500 (waarvan 21.666,67 € werd verschoven naar handhaving RO)

Beschikbaar budget: € 10.833,33 (2020) - € 0 (2021)

Geraamd bedrag: € 10.833,33 (2020) - € 21.666,67 (2021)

Bij de eerste aanpassing van het MJP 2020-2025 dient een bedrag van € 21.666,67 bijkomend voorzien te worden.

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig Artikel:

De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Rotselaar en IGO div voor de inzet van een medewerker weekendverblijven door IGO div wordt goedgekeurd:

 

Samenwerkingsovereenkomst voor de inzet van een medewerker weekendverblijven door IGO div

 

Artikel 1:

IGO div zet in opdracht van het lokaal bestuur een halftijdse 'medewerker weekendverblijven' op het grondgebied in. Het betreft een medewerker op B-niveau.

Artikel 2:

De uitvoering van de overeenkomst gaat in op 1 september 2020 voor een periode van 1 jaar. Indien de gemeente de overeenkomst wil verlengen na 31 augustus 2021, dient dit ten laatste op 1 juni 2021 gecommuniceerd te worden aan IGO div. In voorkomend geval zal een addendum aan deze overeenkomst opgemaakt worden.

Artikel 3:

Context

De provincie Vlaams-Brabant heeft in de periode 2008-2015 gewerkt aan het planningsproces rond permanente bewoning op recreatieve terreinen. Alle zones werden gedetailleerd bestudeerd en voor ieder terrein is een toekomstvisie uitgewerkt. Vanuit deze visie werden verschillende deelplannen opgemaakt om deze visie ook juridisch afdwingbaar te maken. Hierin werden randvoorwaarden vastgelegd.

De provincie maakte samen met de betrokken gemeenten een draaiboek op waarin al de nodige acties met aanduiding van de betrokken actoren opgenomen werden. Er zal gewerkt worden op volgende 6 sporen:

          Realiseren van een bijkomend aanbod van kleine, betaalbare (sociale) woongelegenheden van voldoende kwaliteit en woonzekerheid, met aandacht voor de eigenheid van het kleinschalig wonen.

          Begeleiding en ondersteuning van de permanente bewoners naar een betaalbaar en kwaliteitsvol woonalternatief met woonzekerheid.

          Uitvoering geven aan de kwalitatieve inrichting en beheer van de terreinen.

          Ondersteuning van de toeristische infrastructuur.

          Het herstellen en ontwikkelen van natuur.

          Handhaving.

Takenpakket medewerker weekendverblijven

1)      Vergunningentoestand controleren en nodige functiewijzigingen ondersteunen

          Per cluster (afhankelijk van wens gemeente) via gerichte plaats- en terreinbezoeken bij de eigenaars/bewoners. 

          Het ondersteunen van mensen bij het luik ‘digitalisering’ voor stedenbouwkundige handelingen via het Omgevingsloket zou ook kunnen uitgevoerd worden door de medewerker van IGO.

2)      Koppeling met luik handhaving door Interleuven

          Interleuven staat in voor handhaving. IGO engageert zich tot een goede terugkoppeling naar en samenwerking met Interleuven.

3)      Samenwerking met een terugkoppeling naar actoren

          Gemeente (dienst omgeving) en OCMW (sociale dienst);

          Woonproject: woningkwaliteit (technisch adviseur) + beleid (coördinator);

          Provincie en RISO Vlaams-Brabant (opbouwwerk);

          Handhaving (politie en Interleuven).

Artikel 4:

De dienstverlening heeft een prijs van €32.500 voor 1 jaar voor de inzet van een halftijdse medewerker weekendverblijven.

IGO communiceert na opmaak van haar begroting een eventuele kostenverhoging voor de volgende kalenderjaren (2021). Deze bedraagt maximaal 4% van de basisprijs en wordt gecumuleerd met eventuele eerdere kostenverhogingen.

Zolang IGO div kan genieten van de erkenning als kostendelende vereniging en Aarschot vennoot blijft van IGO div, is er geen BTW verschuldigd op de vermelde bedragen.

Artikel 5:

Voor de uitvoering van de opdracht wordt volgende betalingsprocedure overeengekomen:

De toelage wordt opgevraagd in 2 schijven, nl. 50% van het totaalbedrag vóór 31 december 2020 en 50% van het totaalbedrag vóór 15 juni 2021 van het lopende kalenderjaar.

Alle betalingen gebeuren door storting op het rekeningnummer BE36 7364 0325 0181 van IGO div, met vermelding van de gestructureerde mededeling.

Alle betalingen geschieden binnen 30 kalenderdagen na facturatiedatum. Facturen die op de vervaldag niet betaald zijn, zullen van rechtswegen en zonder voorafgaande ingebrekestelling verhoogd worden met een verwijlinterest van 8,5% op jaarbasis op het verschuldigde bedrag, te rekenen vanaf de factuurdatum en dit tot aan de gehele voldoening, waarbij elk gedeelte van een maand voor een gehele maand wordt gerekend. Voormelde verwijlinterest zal overeenkomstig art. 1154 van het BW worden gekapitaliseerd.

Artikel 6:

IGO div garandeert een maximale aanwezigheid van een medewerker voor de uitvoering van de opdracht. Indien de medewerker afwezig is in een stelsel dat geen loonkost met zich meedraagt voor IGO div, zal het lokaal bestuur gecrediteerd worden voor deze periode. Bijvoorbeeld: de medewerker belast met deze opdracht is twee weken ziek buiten de periode van gewaarborgd loon bij IGO div. In dit specifieke geval zal de gemeente Rotselaar 2/52ste van het aangerekende bedrag gecrediteerd krijgen.

Artikel 7:

Wat deze overeenkomst betreft, zijn de contactpersonen Geert Van Aerschot, algemeen Directeur, voor IGO div, An Craninckx, algemeen directeur voor het lokaal bestuur, Jelle Wouters, Burgemeester voor het lokaal bestuur.

Voor de uitvoering zijn de contactpersonen:

          voor IGO div: Ronald Grobben, teamcoach Omgeving

          voor IGO div: Yves Leyers, coördinator Wonen aan de Dijle Zuid

          voor het lokaal bestuur: Dirk Claes, schepen ruimtelijke ordening en wonen

          voor het lokaal bestuur: Marjolein Verhaegen, Diensthoofd omgeving

Artikel 8:

IGO div hecht groot belang aan de persoonlijke levenssfeer en verwerkt de persoonsgegevens die haar worden verstrekt met de grootste zorg. Het privacybeleid van IGO div valt onder het algemeen gevoerde informatieveiligheidsbeleid en is te consulteren op https://www.igo.be/igo/privacyverklaring.

Artikel 9:

In geval van betwisting zijn de rechtbanken van het arrondissement Leuven bevoegd.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Tracéwijziging ingevolge gratis grondafstand wegenis in een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2019158351 (V 2019 36) voor de realisatie van 5 loten bestemd voor open bebouwing na afbraak van de bestaande woning met aanhorigheden op de percelen gelegen aan Steenweg op Nieuwrode 216, 218, 220, 220 A en Vlasselaarbroekweg 2, kadastraal bekend als (afd. 3) sectie C 224 L en 226 F

 

Voorgeschiedenis

          Op 18 december 2019 werd door mevrouw Gisèle Dauw wonende te Steenweg op Nieuwrode 223 te 3111 Rotselaar en Kathy Kockaerts wonende te Steenweg op Nieuwrode 216 te 3111 Rotselaar, een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2019158351 (V 2019 36) ingediend voor de realisatie van 5 loten bestemd voor open bebouwing na afbraak van de bestaande woning met aanhorigheden op de percelen gelegen aan Steenweg op Nieuwrode 216, 218, 220, 220 A en Vlasselaarbroekweg 2, kadastraal bekend als (afd. 3) sectie C 224 L en 226 F.

          De aanvraag gaat gepaard met gratis grondafstand ten gevolge van een tracéwijziging.

 

Feiten en context

          De te verkavelen percelen zijn gelegen in de deelgemeente Wezemaal, op de hoek van:

          De Steenweg op Nieuwrode, zijnde een verbindingsweg tussen de dorpskernen van Wezemaal en Nieuwrode, voorzien van asfaltverharding met straatgoten en fietspaden aan beide zijden.

          De Vlasselaarbroekweg, een ondergeschikte gemeenteweg met plaatselijk verkeer van en naar de twee achterin gelegen woningen, verhard met asfalt.

Alle nutsleidingen (riolering, elektriciteit, gas, waterleiding,… ) zijn aanwezig. De Steenweg op Nieuwrode is een verbindingsweg met zowel plaatselijk als doorgaand verkeer. De Vlasselaarbroekweg dient eerder voor plaatselijke ontsluiting en zal niet extra belast worden.

          De verkaveling is deels gelegen in woongebied met landelijk karakter en deels gelegen in agrarisch gebied volgens het gewestplan Leuven. Tot op een diepte van 50 meter evenwijdig met de Steenweg op Nieuwrode is ingekleurd als woongebied met landelijk karakter. Het dieper gelegen deel van de percelen is bestemd als agrarisch gebied.

          De verkaveling is niet gelegen binnen het plangebied van een bijzonder plan van aanleg (BPA), een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), noch gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde verkaveling.

          De aanvraag voorziet het realiseren van 5 loten bestemd voor open bebouwing na afbraak van de bestaande woning met aanhorigheden. Er worden in totaal 7 genummerde loten gevormd:

          Lot 1, 2, 3 en 4 gelegen langs de Steenweg op Nieuwrode, bestemd voor de bouw van een ééngezinswoning in open bebouwing met maximaal twee bouwlagen.

          Lot 5 is de aangevraagde bouwkavel gelegen langsheen de Vlasselaarbroekweg , bestemd voor de bouw van een ééngezinswoning in open bebouwing met maximaal twee bouwlagen.

          Lot 6 is het restperceel gelegen in agrarisch gebied en wordt uit de verkaveling gesloten.

          Lot 7 heeft een oppervlakte van 1a 30ca en wordt gratis afgestaan aan de gemeente Rotselaar. Er is zowel grondafstand voorzien langs de Steenweg op Nieuwrode als langs de Vlasselaarbroekweg.

          Er is geen rooilijn- of onteigeningsplan opgemaakt voor de Vlasselaarbroekweg.

          Voor de Steenweg op Nieuwrode werd een rooilijn- en onteigeningsplan opgemaakt. Het rooilijnplan, toegevoegd als bijlage, werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 oktober 1938 en vastgesteld bij koninklijk besluit (KB) op 10 november 1939. Lot 7 op het verkavelingsplan voldoet aan dit rooilijnplan.

          De aanvraag werd openbaar gemaakt van 15 januari 2020 tot en met 13 februari 2020. Er werden geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

Juridische gronden

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

          Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning:

          het decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen

          Het gemeentewegendecreet, in werking getreden op 1 september 2019, omtrent de aanleg, verplaatsing, wijziging of opheffing van gemeentewegen

 

Argumentatie

          Omwille van de goede ruimtelijke ordening en de mogelijkheid om wegverbeteringswerken uit te kunnen voeren wordt er geadviseerd om lot 7 kosteloos toe te voegen aan het openbaar domein.

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1

De voorgestelde tracéwijziging ingevolge een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2019158351 (V 2019 36)voor de realisatie van 5 loten bestemd voor open bebouwing na afbraak van de bestaande woning met aanhorigheden op de percelen gelegen aan Steenweg op Nieuwrode 216, 218, 220, 220 A en Vlasselaarbroekweg 2, kadastraal bekend als (afd. 3) sectie C 224 L en 226 F, wordt vastgesteld zoals voorgesteld op bijgevoegd verkavelingsplan.

Artikel 2

De aanvrager dient lot 7 met een oppervlakte van 130 m² gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning en dit vóór de verkoop van eender welk lot uit de verkaveling.

Artikel 3

De algemeen directeur en de burgemeester of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Goedkeuring Politiereglement Openbare Orde Domein Ter Heide

 

Voorgeschiedenis

          Het politiereglement Openbare Orde Domein Ter Heide goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 oktober 2019.

 

Feiten en context

          Op 23 april 2019 heeft de gemeenteraad beslist om toe te treden tot Generatie Rookvrij door ondertekening van het charter Alliantie voor een Rookvrije Samenleving en het rookvrij maken van de zwemzone van Domein Ter Heide.

          Vanaf 1 mei 2020 wordt de Plas rookvrij gemaakt.

          Gelet op het advies van de jeugdraad op het dossier.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013.

 

Argumentatie

          Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien, om te kunnen spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder.

          Als kinderen en jongeren andere jongeren of volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving.

          Wereldwijd zijn er 7,1 miljoen doden/jaar, waarvan 884.000 door passief roken, dit betekent 1 tabaksdode elke 4 à 5 seconden.

          In België toonde de gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) in 2013 volgende resultaten: 23% van bevolking zijn rokers, waarvan 19% dagelijks en 4% occasioneel roken. In 2013 bedroeg het sterftecijfer voor België 14.000 tabaksdoden (ter vergelijking: 756 verkeersdoden en 1.893 zelfdodingen), wat neerkomt op bijna 40 tabaksdoden per dag.

Uit dezelfde studie bleek tevens dat:

- rokers gemiddeld bijna 8 jaar minder leven dan niet-rokers,

- rokers minder lang in goede gezondheid leven dan niet-rokers,

- rokers voor de leeftijd van 80 jaar een groter aantal jaren met beperkingen leven.

          Wat denken rokers over hun rookgedrag? Bijna 3 op 4 rokers heeft spijt te roken (73%), 65% van de rokers zou willen stoppen en 74% van de rokers zou het erg vinden als hun kinderen zouden roken.

          Uit een recent onderzoek van Stichting tegen Kanker blijkt dat 95% van de Belgen vindt dat kinderen het recht hebben om rookvrij op te groeien. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 85% van de Belgen zich wil inzetten voor een rookvrije generatie.

          Als gemeente onderschrijven we het positieve doel en opzet van Generatie Rookvrij. Dit ligt in de lijn van eerdere initiatieven van onder andere de Kindergemeenteraad om schoolomgevingen rookvrij te maken en van sportclubs en andere clubs en verenigingen die de keuze voor een rookvrije omgeving al eerder hebben gemaakt.

          Een rookvrije Plas is een volgende stap in het streven naar een rookvrije publieke ruimte. Verdere stappen zullen volgen, in overleg met verenigingsleven en horeca-uitbaters.

          Na een eerste seizoen evalueren we met het oog op bijsturing.

          Om rokers verder aan te moedigen te stoppen, zullen we in de rookzone wijzen op de mogelijkheden van rookstopondersteuning.

 

 

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het hiernavolgend Politiereglement Openbare Orde Domein Ter Heide goed:

 

POLITIEREGLEMENT OPENBARE ORDE DOMEIN TER HEIDE

 

Artikel 1: TOEGANKELIJKHEID

Het Domein Ter Heide is gedurende het ganse jaar gratis toegankelijk voor wandelaars. Omwille van natuurbehoudsredenen kunnen bepaalde delen tijdelijk of permanent voor het publiek worden gesloten op initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos.

De toegang tot de surfzone en de zwemzone is niet vrij toegankelijk en wordt afgesloten van het publiek d.m.v. een toegangspoort.

Artikel 2: DOMEIN TER HEIDE – ALGEMENE BEPALINGEN

Het is in het Domein Ter Heide verboden:

1. Het domein te betreden tussen een half uur na zonsondergang en een half uur voor zonsopgang, met uitzondering van het verlichte verbindingspad tussen Sportoase ‘de Meander’ en Sportoase ‘De Toren’;

2. De aangeduide paden te verlaten;

3. Dieren te verdelgen, te verplaatsen en te vangen of hun jongen, eieren, nesten of schuilplaatsen te verstoren;

Een uitzondering vormt het vangen van vis binnen de bepalingen van de wet op de zoetwatervisserij;

4. Bij het vissen gebruik te maken van telegeleide of op een andere manier gestuurde bootjes voor het vangen, voederen of lokken van de vis;

5. Meer dan 5 liter visvoeder per visser te gebruiken;

6. Te kamperen op het domein of op de parkings, uitgezonderd de kampeerauto’s op de daartoe speciaal aangelegde parking;

7. Vuren aan te leggen;

8. Reclame te maken of producten te koop aan te bieden;

9. Honden of andere dieren in het Domein te brengen behalve op de aangeduide paden en indien ze aan de leiband worden gehouden. Paarden zijn ook op de paden verboden;

10. Honden of andere dieren toe te laten in het water;

11. Gemotoriseerde voertuigen te gebruiken behalve op de toegangswegen en parking;

12. Te parkeren buiten de voorziene parkings;

13. Geluidsproducerende toestellen te gebruiken;

14. Planken of vlonders aan te brengen of in stand te houden aan de rand van de waterplas;

15. De beplanting op welke wijze dan ook te beschadigen;

16. Het water of de bodem te vervuilen.

Artikel 3: DOMEIN TER HEIDE – RECREATIEZONES

Op de watervlakte is enkel toegelaten en dit alleen binnen de voor de respectievelijke groepen afgebakende zone:

- hengelen in de visserszone, vanaf de rand van het water, binnen de bepalingen van de wet op de riviervisserij;

- windsurfen in de surfzone binnen de bepalingen van de overeenkomst met de gebruiksgerechtigden en het goedgekeurd huishoudelijk reglement; binnen deze gerechtigden zijn motorboten enkel toegelaten voor reddings- en noodzakelijke begeleidingstaken;

- schaatsen wanneer de gemeente uitdrukkelijk de toelating heeft gegeven door uithangen van een witte vlag;

- zwemmen in de zwemzone wanneer de gemeente uitdrukkelijk de toelating heeft gegeven door het uithangen van een groene vlag en er redders aanwezig zijn.

De periode waarin gezwommen kan worden, wordt jaarlijks vastgelegd door het schepencollege.

Artikel 4: ZWEMREGLEMENT ZWEMZONE DOMEIN TER HEIDE

De zwemmers dienen zich te houden aan het volgende zwemreglement:

1. Het zwemmen in de zwemzone is toegelaten bij het uithangen van de groene vlag en de aanwezigheid van redders in de periode die jaarlijks wordt bepaald door het college van burgemeester en schepenen.

2. Zwemmen is enkel toegelaten binnen de afgebakende zwemzone van het Domein Ter Heide.

3. De zwemmers dienen de richtlijnen van de redders of verantwoordelijken van de gemeente op te volgen. Aan zwemmers die de richtlijnen negeren kan de toegang tot de zwemzone worden ontzegd.

4. Surfplanken zijn verboden in de zwemzone.

5. Het is verboden alcoholische dranken binnen te brengen in de zwemzone, behoudens tijdens aangelegenheden die een publiekelijk karakter hebben waarbij uitdrukkelijke toestemming wordt verleend conform de geldende bepalingen.

De toegang tot de zwemzone wordt verboden voor dronken personen.

6. Personen aangetast door of verdacht van besmettelijke ziekten worden niet tot het water toegelaten.

7. Het is verboden zeep te gebruiken.

8. Honden of andere huisdieren worden niet toegelaten in de zwemzone.

9. Kinderen jonger dan 7 jaar staan steeds onder het toezicht van een volwassene.

10. Duiken met uitrusting is verboden voor bezoekers van de zwemzone. Duikverenigingen kunnen hierop een uitzondering aanvragen bij het college van burgemeester en schepenen.

11. In de zwemzone is roken enkel toegelaten in de daarvoor voorziene, afgebakende rookzones. In de rest van de zwemzone geldt een algemeen rookverbod (inclusief e-sigaret, vapen, waterpijp, …).

Dit reglement hangt uit op goed zichtbare plaatsen in de inrichting samen met de meest recente meetresultaten van de uitgevoerde bemonsteringen van het water.

ARTIKEL 5: REGLEMENT KAMPEERAUTOTERREIN DOMEIN TER HEIDE

1. De beschikbare ruimte voor het parkeren van kampeerauto’s, aangeduid met het verkeersbord E9H, is uitsluitend bedoeld voor het stationeren van kampeerauto’s voor een onafgebroken tijdsduur van maximum 72 uur met een gecumuleerd maximum van 14 kalenderdagen per jaar. De gebruikers van het kampeerautoterrein stallen hun voertuig correct op de daartoe voorziene plaatsen. Het is verboden om op de toegangswegen, hoofdwegen en secundaire wegen van het domein te parkeren.

2. Iedere gebruiker van een kampeerautoplaats is verplicht zich bij aankomst aan te melden bij Sportoase Ter Heide.

3. Bij het aanmelden ontvangt iedere gebruiker het reglement en een document met de data van aankomst en het uiteindelijke vertrekuur. Dit document moet duidelijk zichtbaar aan de voorruit van de kampeerauto worden gelegd. Het niet-zichtbaar leggen van dit document aan de voorruit van de kampeerauto houdt in dat de gebruiker het kampeerautoterrein onmiddellijk dient te verlaten.

4. Elke gebruiker van een kampeerautoplaats moet het reglement gelezen en aanvaard hebben.

5. Er wordt slechts één kampeerauto per staanplaats toegelaten.

6. Andere dan noodherstellingen aan de kampeerauto zijn op het terrein niet toegestaan. De kampeerautoplaats mag door eventuele noodherstellingen niet bevuild worden.

7. Het is verboden kampeerauto’s op het kampeerautoterrein te wassen.

8. Elke gebruiker van een kampeerautoplaats moet de standplaatsen en de gemeenschappelijke voorzieningen behandelen als een goede huisvader.

9. Elke gebruiker van een kampeerautoplaats moet het afvalwater op de aangeduide en daartoe bestemde plaatsen lozen. Daar moet hij ook de inhoud van chemische toiletten en toiletemmers ledigen.

10. Elke gebruiker van het kampeerautoterrein moet de bezoekers van het Domein Ter Heide, andere gebruikers, gebouwen, planten en omgeving respecteren. Vandalisme, agressiviteit, provocerend en/of aanstootgevend gedrag en nachtlawaai worden niet geduld.

11. Open vuren maken en vuurwerk afsteken is ten strengste verboden.

12. De gemeente is niet verantwoordelijk voor eventuele diefstallen of beschadigingen aan persoonlijke bezittingen van gebruikers van de kampeerautoplaats.

13. Schade veroorzaakt door onrechtmatig gebruik van het kampeerwagenterrein zal door de gebruiker vergoed worden.

14. Bij inbreuken op dit reglement zal de politie een procesverbaal opmaken. De politie is gemachtigd voertuigen te verwijderen op kosten van de eigenaars als die het reglement niet naleven.

Artikel 6:

Afwijkingen aan dit reglement kunnen toegestaan worden door het gemeentebestuur na bindend advies van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Artikel 7: SANCTIES, PROCEDURE

7.1 Algemeen

Artikel 7.1.1

In geval van overtreding van deze verordening kan de politie de overtreder aanmanen om de niet-reglementaire toestand ongedaan te maken. Politieambtenaren, agenten van politie en gemachtigde

ambtenaren zijn bevoegd voor de vaststelling van alle overtredingen vervat in dit politiereglement.

Inbreuken die uitsluitend bestraft worden met een administratieve sanctie, kunnen eveneens vastgesteld worden door ambtenaren zoals bepaald in art. 21 van de wet van 24 juni 2013.

Artikel 7.1.2

§1. Voor zover wetten, decreten, besluiten, algemene of provinciale verordeningen of reglementen niet in andere straffen voorzien, kunnen de inbreuken op de bepalingen van deze verordening gestraft worden met een administratieve sanctie, overeenkomstig de wet van 24 juni 2013:

1. een administratieve geldboete die maximaal 175 of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder minderjarig of meerderjarig is;

2. de administratieve schorsing van een door de gemeente verleende toelating of vergunning;

3. de administratieve intrekking van een door de gemeente verleende toelating of vergunning;

4. de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting.

§2. Alternatieve maatregelen voor de administratieve geldboete, zoals bedoeld in § 1, 1°, kunnen worden opgelegd:

1. de gemeenschapsdienst, gedefinieerd als zijnde een prestatie van algemeen belang uitgevoerd door de overtreder ten gunste van de gemeenschap (collectiviteit);

2. de lokale bemiddeling, gedefinieerd als zijnde een maatregel die het voor de overtreder mogelijk maakt om, door tussenkomst van een bemiddelaar, de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren.

§3. Een procedure van ouderlijke betrokkenheid kan worden voorzien voorafgaand aan het aanbod tot bemiddeling, tot gemeenschapsdienst of desgevallend, de oplegging van een administratieve geldboete.

Artikel 7.1.3

§1. Voor meerderjarigen kan de opgelegde administratieve geldboete kan niet hoger zijn dan het wettelijke voorziene maximum van 350 euro.

§2. Minderjarigen die de volle leeftijd van 14 jaar bereikt hebben op het tijdstip van de feiten, kan een administratieve geldboete enkel opgelegd worden na een niet geslaagde bemiddelingsprocedure. Deze geldboete bedraagt maximum 175 euro.

§3. De omvang van de administratieve geldboete is proportioneel op grond van de zwaarte van de inbreuk die de boete verantwoordt en eventuele herhaling. De bij dit reglement voorgeschreven administratieve geldboete wordt verhoogd in geval van herhaling, zonder dat deze boete het wettelijke voorziene maximum mag overschrijden.

§4. Herhaling bestaat wanneer de overtreder reeds werd gesanctioneerd voor eenzelfde inbreuk binnen de vierentwintig maanden voorafgaand aan de nieuwe vaststelling van de inbreuk.

Artikel 7.1.4

Wanneer een overtreding van een bepaling is begaan met een motorvoertuig wordt bij afwezigheid van de bestuurder de administratieve geldboete ten laste gelegd van de houder van de kentekenplaat van het voertuig. De houder van de kentekenplaat mag met alle middelen aantonen wie op het ogenblik van de feiten met het voertuig reed. Zo de door de houder van de kentekenplaat aangeduide persoon de inbreuk niet afdoend weerlegt of ontkent, wordt de administratieve geldboete hem ten laste gelegd.

Artikel 7.1.5

§1. De louter administratieve overtredingen begaan door volwassen personen die geen vaste

woonplaats of verblijfplaats hebben in België, kunnen aanleiding geven tot de onmiddellijke betaling van een administratieve geldboete. Deze boete bedraagt maximaal 25 euro per inbreuk en maximaal 100 euro wanneer er vier of meer inbreuken werden begaan. De overtreder heeft steeds het recht dit voorstel te weigeren. Indien het voorstel tot onmiddellijke betaling geweigerd wordt, zal de gebruikelijke administratieve procedure opgestart worden.

§2. De onmiddellijke betaling van de administratieve geldboete gebeurt door middel van een bankkaart, kredietkaart, via een overschrijving of in geld, en leidt tot het einde van de gehele procedure. Bijgevolg kan er na de onmiddellijke betaling van een administratieve boete geen enkele andere administratieve sanctie opgelegd worden.

7.2 Alternatieve maatregelen: gemeenschapsdienst en bemiddeling

7.2.1 Meerderjarigen

Artikel 7.2.1.1

De gemeenschapsdienst is een alternatieve maatregel voor de gemeentelijke administratieve geldboete. Dit wil zeggen dat wanneer de gemeenschapsdienst voltooid wordt, er geen administratieve geldboete meer wordt opgelegd. Wanneer de gemeenschapsdienst wordt geweigerd of faalt, blijft de mogelijkheid tot het opleggen van een administratieve geldboete wel mogelijk. De gemeenschapsdienst bedraagt voor meerderjarigen maximaal 30 uur. Een gemeenschapsdienst kan bestaan uit het volgen van een opleiding en/of het verrichten van een onbetaalde prestatie onder het toezicht van een door de gemeente erkende voorziening.

Artikel 7.2.1.2

§1. De bemiddelingsprocedure voor meerderjarigen is optioneel. De bemiddelingsprocedure maakt het voor de overtreder mogelijk om door tussenkomt van een bemiddelaar de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren. In navolging van de wet van 24 juni 2013 betreffende gemeentelijke administratieve sancties en het Koninklijk besluit houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, wordt de toepassing van de bemiddeling voorzien.

§2. Het welslagen van een bemiddeling, zoals omschreven in artikel 136, zorgt ervoor dat er geen administratieve geldboete meer opgelegd kan worden. In geval van weigering of falen van de bemiddeling, kan er een gemeenschapsdienst voorgesteld worden of kan een administratieve geldboete opgelegd worden.

7.2.2 Minderjarigen

Artikel 7.2.2.1

De gemeenschapsdienst is een alternatieve maatregel voor de gemeentelijke administratieve geldboete. Dit wil zeggen dat wanneer de gemeenschapsdienst voltooid wordt, er geen administratieve geldboete meer wordt opgelegd. Wanneer de gemeenschapsdienst wordt geweigerd of faalt, blijft de mogelijkheid tot het opleggen van een administratieve geldboete wel mogelijk. De gemeenschapsdienst bedraagt voor minderjarigen vanaf 14 jaar maximaal 15 uur en kan bestaan uit het volgen van een opleiding en/of het verrichten van een onbetaalde prestatie onder het toezicht van een door de gemeente erkende voorziening.

Artikel 7.2.2.2

§1. De bemiddelingsprocedure wordt verplicht aangeboden aan minderjarigen vanaf 14 jaar. Voor meerderjarigen is de procedure optioneel. De bemiddelingsprocedure maakt het voor de overtreder mogelijk om door tussenkomst van een bemiddelaar de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren. In navolging van de wet van 24 juni 2013 betreffende gemeentelijke administratieve sancties en het Koninklijk besluit houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, wordt de toepassing van de bemiddeling voorzien.

§2. Het welslagen van een bemiddeling, zoals omschreven in artikel 138, zorgt ervoor dat er geen administratieve geldboete meer opgelegd kan worden. In geval van weigering of falen van de bemiddeling, kan er een gemeenschapsdienst voorgesteld worden of kan een administratieve geldboete opgelegd worden.

7.3 Procedure van ouderlijke betrokkenheid bij minderjarigen

Artikel 7.3.1

§1. Voorafgaand aan het aanbod tot bemiddeling, tot gemeenschapsdienst of de oplegging van een administratieve boete, kan een procedure van ouderlijke betrokkenheid worden opgestart bij minderjarigen. Hierbij worden de personen die de minderjarige onder hun hoede hebben, verzocht hun opmerkingen te geven over de gebeurde feiten. Eventueel worden ze verzocht opvoedkundige maatregelen te nemen.

§2. Na de procedure van ouderlijke betrokkenheid kan de zaak afgesloten worden of kan de administratieve procedure opgestart worden. Het welslagen van de procedure van ouderlijke betrokkenheid is geen garantie tot het afsluiten van de zaak.

Artikel 8:

Onderhavig besluit wordt overeenkomstig de artikelen 286 en 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig artikel 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 9:

Een afschrift van deze verordening wordt toegestuurd aan de Provinciegouverneur, de Procureur des Konings, de griffier van de rechtbank van eerste aanleg en van het vredegerecht en van de politierechtbank van het gebied, aan de aangewezen ambtenaar, aan de voorzitter van het politiecollege en aan de juridische dienst van de provincie.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Principiële goedkeuring toekennen straatnaam 'Van de Cauterplein'

 

Voorgeschiedenis

          Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 1 april 2019 tot verlening van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden met betrekking tot een terrein, gelegen Sint-Pietersstraat 9, 3110 Rotselaar, kadastraal bekend als afdeling 1 sectie B nr. 665P.

          Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 januari 2020 - voorstel toekennen straatnaam verkaveling Sint-Pietersstraat.

          De brief van de cultuurraad van 28 oktober 2014 - toekennen straatnamen.

          Het verslag van de cultuurraad van 3 maart 2020.

 

Feiten en context

          Deze verkaveling omvat 8 bouwkavels, die bereikbaar zijn via de Sint-Pietersstraat. Aan deze bouwkavels moeten 8 huisnummers worden toegekend.

          De Sint-Pietersstraat heeft al een ononderbroken nummering.

 

Juridische gronden

          Artikel 56§2 van het Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 2 van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij

          het decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen,

          het decreet van 4 februari 1997 tot wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen,

          het decreet van 29 november 2002 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

          Het artikel 2 bepaalt dat bij het vaststellen van de naam van openbare wegen of pleinen bij voorkeur wordt geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

 

Adviezen

          In het werkdocument van 13 juli 2017 'Straatnaamgeving en Huisnummering' van de VVSG worden o.a. de volgende principes gehanteerd:

          nieuwe straatnamen moeten passen bij de omliggende, reeds bestaande namen of er minstens niet mee in strijd zijn of onlogisch zijn.

          indien een straatnaam wordt vernoemd naar een persoon waarvan naaste familie nog in leven is, is het aangewezen de familie vooraf te contacteren of zij opgezet zijn met het idee.

          In 2014 adviseerde de cultuurraad om bij de toekenning van nieuwe straatnamen te verwijzen naar personen die voor de gemeente een betekenis hebben gehad, zoals Gabriël Van de Cauter.

          Op 3 maart 2020 besliste de cultuurraad om naar aanleiding van de actie ‘Meer vrouw op straat’ van Radio 1 opnieuw een lijst samen te stellen voor het toekennen van toekomstige straatnamen.

Een nieuw adviesregister wordt later overgemaakt aan het gemeentebestuur.

          Na de principiële goedkeuring door de gemeenteraad wordt een openbaar onderzoek georganiseerd. Tijdens dit openbaar onderzoek wordt ook opnieuw het advies gevraagd van de cultuurraad.

 

Argumentatie

          Door de toekenning van een nieuwe straatnaam wordt vermeden dat bijkomende huisnummers met indexen moeten worden toegekend (9, 9A, 9B, 9C, 9D, 9E, 9F, 9G) aan de Sint-Pietersstraat. Een dergelijke nummering geeft o.a. aanleiding tot meer misverstanden bij post- en pakjesbedelingen.

          Gezien de beperkte omvang van deze verkaveling kan er een straatnaam worden toegekend die verwijst naar een plein.

          In afwachting van het nieuw adviesregister van de cultuurraad, waarin ook vrouwelijke straatnamen zullen worden voorgesteld en naar aanleiding van het voorstel van de cultuurraad van 28 oktober 2014 kan een straatnaam worden toegekend die verwijst naar Gabriel Van de Cauter. Hij was stichter van het Beatrijsgezelschap, medeoprichter van de cultuurraad en was van in het begin betrokken bij de verzustering met Bad Gandersheim. In 2010 werd aan hem het ereburgerschap postuum toegekend. Gabriel Van de Cauter woonde het grootste deel van zijn leven in Rotselaar-centrum.

 

Besluit

Na beraadslaging,

15stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos en Gert Heylen

6stemmen tegen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Ingrid Van Steenberge, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Stella Beckx

4onthoudingen: Jeroen Janssens, Jeroen Degent, Herwig Pierre en Heidi Pittomvils

Artikel 1:

De toekenning van de straatnaam 'Van de Cauterplein'' aan de wegenis die aanvangt aan de Sint-Pietersstraat te 3110 Rotselaar en die toegang zal geven tot een verkaveling van 8 bouwloten bestemd voor halfopen en gesloten bebouwing, kadastraal gekend als afdeling 1, sectie B, nr. 665P wordt principieel goedgekeurd.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van het openbaar onderzoek.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Onderhoudswerken 2020 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

Feiten en context

 De ontwerpopdracht voor de opdracht “Onderhoudswerken 2020” werd toegewezen aan Interleuven cvba, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven.

 

Juridische gronden

 De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

 Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Argumenten

 In het kader van de opdracht “Onderhoudswerken 2020” werd een bestek met nr. 2020/319.218 opgesteld door de ontwerper, Interleuven cvba, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven.

 De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 301.139,55 excl. btw of € 364.378,86 incl. 21% btw.

 Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

Actieplan: 0701

Actie: 070101

Sleutel: 2020/2240000/020000

Enveloppe: GIP01

Subproject: GIP0107 – Asfalteringen en betonherstellingen

Laatst goedgekeurd budget: € 400.000,00

Beschikbaar budget: € 400.000,00

Raming uitgave: €364.378,86

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

Het bestek met nr. 2020/319.218 en de raming voor de opdracht “Onderhoudswerken 2020”, opgesteld door de ontwerper, Interleuven cvba, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 301.139,55 excl. btw of € 364.378,86 incl. 21% btw.

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2020, op budgetcode 2240000/020000 van de investeringen.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Werken: Samenwerkingsovereenkomst onderhoud begraafplaatsen 2020 een dienst van algemeen economisch belang (DAEB) uitgevoerd door IGO-W vzw tussen de gemeente Rotselaar en IGO - goedkeuring

 

Feiten, context en argumentatie

          Een dienst van algemeen economisch belang (hierna afgekort: DAEB) is een lokaal diensteneconomie project.

          De lokale besturen uit het arrondissement Leuven kunnen participeren aan het project met als doel enerzijds hun dorpskernen te behoeden voor verwaarlozing en vervuiling door te voorzien in (groen)onderhoud en verfraaiing van de openbare ruimte, en anderzijds uitvoering te geven aan de beleidsdoelstelling om duurzame tewerkstelling te realiseren voor kansengroepen en laaggeschoolde langdurige werklozen.

          De inhoud van de dienstverlening wordt in onderling overleg bepaald.

          De gemeente Rotselaar wenst op deze samenwerking een beroep te doen voor ondersteuning in het onderhoud van de begraafplaatsen.

          De gemeente Rotselaar voorziet in een financiering van maximaal 20.661,16 euro excl.btw voor de in de bijhorende prijsindicatie omschreven activiteiten die kaderen binnen de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2020 tijdens de periode van 01 april 2020 tot 01 november 2020.

 

Juridische gronden

          Artikel 40, tweede lid, 5° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artiekl 30§3 (in house toezicht).

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0101

Actie: 010103

Budgetsleutel: 6103510/020001

Laatst goedgekeurd budget: € 25.000

Beschikbaar budget: € 25.000

Geraamd bedrag:  € 25.000

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt onderstaande samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Rotselaar en IGO-W vzw goed:

 

Samenwerkingsovereenkomst voor onderhoud begraafplaatsen 2020, een dienst van algemeen economisch belang (DAEB) uitgevoerd door IGO-W vzw

 

IGO-W vzw, vertegenwoordigd door Geert Van Aerschot, algemeen directeur

En

burgemeester Jelle Wouters en algemeen directeur An Craninckx van de gemeente Rotselaar

komen overeen wat volgt:

 

Artikel 1

Gemeente Rotselaar belast IGO-W vzw met de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2020 op haar grondgebied van 01/04/2020 tot 01/11/2020. IGO voorziet zelf in voertuigen, de nodige materialen alsook in de vereiste veiligheidskledij. De gemeente krijgt maandelijks een overzicht van de gepresteerde uren per mail op technische.uitvoering@rotselaar.be. Dit contract geeft geen exclusiviteit aan IGO voor het uitvoeren van deze werken.

 

Artikel 2

Gemeente Rotselaar  kent geen uitsluitende of bijzondere rechten toe aan IGO-W vzw.

 

Artikel 3

De gemeente Rotselaar voorziet in een financiering van maximaal 20661,16 euro excl.btw voor de in de bijhorende prijsindicatie omschreven activiteiten die kaderen binnen de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2020.

Bij de berekening van de financiering wordt rekening gehouden met de subsidies die IGO-W vzw ontvangt voor de tewerkstelling van doelgroepmedewerkers en hun omkadering om zo dubbele financiering uit te sluiten.

De financiering van de dienstverlening gebeurt met toepassing van Besluit 2012/21/EU van de Europese Commissie van 20 december 2011 betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen, Publicatieblad van de EU, 11 januari 2012, L7/3.

 

Artikel 4

De financiering wordt uitbetaald na uitvoering van de werken en dit op maandbasis.

Alle betalingen gebeuren door storting op het rekeningnummer BE15 7360 0008 3930 van IGO-W vzw, met vermelding van de gestructureerde mededeling.

Alle betalingen geschieden binnen 30 kalenderdagen na facturatiedatum. Facturen die op de vervaldag niet betaald zijn, zullen van rechtswegen en zonder voorafgaande ingebrekestelling verhoogd worden met een verwijlinterest van 8,5% op jaarbasis op het verschuldigde bedrag, te rekenen vanaf de factuurdatum en dit tot aan de gehele voldoening, waarbij elk gedeelte van een maand voor een gehele maand wordt gerekend. Voormelde verwijlinterest zal overeenkomstig art. 1154 van het BW worden gekapitaliseerd.

 

Artikel 5

Gemeente Rotselaar voert jaarlijks controle uit op de compensatieregeling. IGO-W vzw maakt jaarlijks een inhoudelijk en financieel rapport met gedetailleerde melding van alle kosten en inkomsten van de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2020 en eventueel de redelijke winst.

De bewijsstukken ter staving van de kosten en inkomsten worden op eenvoudig verzoek aan Gemeente Rotselaar overgemaakt. Gemeente Rotselaar of zijn gemachtigden hebben eveneens toegang tot de boekhouding van IGO-W vzw.

Wanneer uit de controles of de afrekening blijkt dat er overcompensatie is, zal  het overschot terugvorderen en de parameters voor het berekenen van de compensatie herzien.

 

Artikel 6

Indien IGO-W vzw ook activiteiten verricht die buiten de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2020 vallen, is zij verplicht een gescheiden boekhouding bij te houden.

 

Artikel 7

IGO-w vzw is verantwoordelijk voor de kwaliteitsvolle uitvoering van de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2020 , de naleving van de veiligheidsvoorschriften tijdens de uitvoering van deze DAEB en voor de administratieve opvolging van de administratie die volgt uit deze overeenkomst.

Gemeente Rotselaar is verantwoordelijk voor de nodige uitvoeringsplannen, attesten en vergunningen om de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2020 te kunnen uitvoeren, het aanstellen van een veiligheidscoördinator, het toezicht op de kwaliteit van de geleverde werken, het rapporteren van eventuele onregelmatigheden aan IGO-W vzw en voor het informeren van de bevolking over de uit te voeren of uitgevoerde werken.

 

Artikel 8

IGO-W vzw hecht groot belang aan de persoonlijke levenssfeer en verwerkt de persoonsgegevens die haar worden verstrekt met de grootste zorg. Het privacybeleid van IGO-W vzw valt onder het algemeen gevoerde informatieveiligheidsbeleid en is te consulteren op https://www.igo.be/igo/privacyverklaring.

 

Artikel 9

In geval van betwisting zijn de rechtbanken van het arrondissement Leuven bevoegd.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Interlokale vereniging Preventiedienst alcohol en druggebruik BRT - stopzetting intergemeentelijke samenwerking tussen Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo - preventie alcohol en drugs - burenbemiddeling - intentie preventiewerking binnen de eerstelijnszone Leuven Noord - subsidie Vlaamse overheid

 

Voorgeschiedenis

          Op 29 september 2008 heeft de gemeenteraad van Rotselaar besloten om samen met de gemeenten Tremelo en Begijnendijk een intergemeentelijke alcohol- en drugspreventiedienst op te richten onder de vorm van een interlokale vereniging zonder rechtspersoonlijkheid. De gemeente Rotselaar is de beherende gemeente.

          Vanaf 1 januari 2011 wordt burenbemiddeling eveneens intergemeentelijk georganiseerd via dit lopende samenwerkingsverband.

          Voor het luik alcohol- en druggebruik werd de afgelopen jaren een provinciale subsidie ontvangen van ongeveer 25.000 euro per jaar voor het gehele samenwerkingsverband. Voor het luik burenbemiddeling wordt geen subsidie ontvangen.

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 december 2020 en van de gemeenteraad van 23 januari 2020 van de gemeente Begijnendijk.

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 25 februari 2020 van de gemeente Tremelo.

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 maart 2020 van de gemeente Rotselaar.

 

Feiten en context

          Tot op heden werkt de gemeente Rotselaar op het vlak van preventie samen met de gemeenten Tremelo en Begijnendijk, waarbij een gezamenlijk preventiewerker en buurtbemiddelaar werd aangesteld. Zowel de gemeente Begijnendijk als de gemeente Tremelo hebben, respectievelijk op 2 december 2019 en op 25 februari 2020, beslist tot stopzetting van de intergemeentelijke samenwerking met ingang van 1 juli 2020. De provinciale subsidiëring van deze intergemeentelijke samenwerking stopt immers op 30 juni 2020.

          Ten gevolge van de laatste staatshervorming werd drugspreventie een bevoegdheid van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, daar waar dit vroeger een provinciale bevoegdheid was. De intergemeentelijke drugspreventie wordt hervormd naar een lokaal preventiebeleid met een vrije keuze van gezondheidsthema's. De Vlaamse regering voorziet in een nieuwe subsidie die lokale besturen moet ondersteunen bij de lokale preventiewerking. De toekenning van deze subsidie is gekoppeld aan bepaalde voorwaarden en impliceert voor het lokaal bestuur een andere werking rond preventie.

 

Juridische gronden

          Het preventiedecreet van 21 november 2003.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018.

 

Argumentatie

          De subsidiëring van de intergemeentelijke samenwerking met Begijnendijk en Tremelo stopt op 30 juni 2020, waardoor alle kosten vanaf dan door de leden zelf moeten gedragen worden. Zowel de gemeente Begijnendijk als de gemeente Tremelo besloten reeds tot stopzetting van de huidige intergemeentelijke samenwerking, zodat er de facto geen intergemeentelijke samenwerking meer is en de gemeente Rotselaar de volledige kosten alleen zou moeten dragen.

          Omwille van de stopzetting van de huidige subsidiëring op 30 juni 2020, de stopzetting door de gemeenten Begijnendijk en Tremelo van de huidige intergemeentelijke samenwerking, de nieuwe subsidiëring vanuit de Vlaamse regering en de accenten die de gemeente legt op het gebied van gezondheidsbeleid, vrijwilligerswerk en seniorenwerking, besluit ook de gemeente tot uittreding uit het lopende samenwerkingsverband.

          De statuten van de intergemeentelijke vereniging 'Preventiedienst alcohol en druggebruik BRT' bepalen in artikel 8 dat elk lid kan uittreden per 1 januari, het begin van een nieuw begrotingsjaar. De opzegging dient ten laatste op 1 oktober van het lopende jaar te gebeuren. Gelet op de opzegging door de gemeenten Begijnendijk en Tremelo met ingang van 1 juli 2020 en de opzegging door de gemeente Rotselaar, zijn alle leden uitgetreden en komt er de facto een einde aan de interlokale vereniging per 1 juli 2020.

          Om in aanmerking te komen voor de nieuwe Vlaamse subsidie op het vlak van preventie dient er met minstens één andere gemeente uit de eerstelijnszone een samenwerkingsverband opgericht te worden. De gemeente dient te voorzien in een co-financiering die minstens even groot is als die van de Vlaamse regering en moet zich engageren om met de voorziene subsidie en de eigen inbreng personeel in te zetten voor de lokale preventiewerking en dit voor de volledige looptijd van de legislatuur. Daar waar de preventie vroeger enkel gericht was op drugs- en alcoholgebruik kan de gemeente nu zelf kiezen op welke preventiethema's ze prioritair wenst in te zetten. Indien de Vlaamse regering zou besluiten de subsidies af te schaffen, vervalt de verplichting van de gemeente.

          Indien het lokaal bestuur een lokale preventiewerking wenst op te starten, dient ze voor 1 juli 2020 een intentieverklaring in te dienen. Deze verklaring is nog niet bindend. Nadien dient het lokaal bestuur een engagementsverklaring in te dienen bij de eigenlijke opstart van de lokale preventiewerking.

          Het lokaal bestuur Rotselaar maakt deel uit van de eerstelijnszone Leuven Noord. De andere lokale besturen die tot deze eerstelijnszone behoren zijn: Boortmeerbeek, Haacht, Keerbergen, Tremelo en Holsbeek. Er zijn momenteel binnen deze eerstelijnszone gesprekken lopende om een samenwerking rond gezondheidspreventie op te starten onder de voorwaarden voor toekenning van de subsidie van de Vlaamse overheid. De gemeente Kampenhout is, als niet lid van de eerstelijnszone Leuven Noord, geïnteresseerd om tot deze samenwerking toe te treden. Binnen deze context dient er voor 1 juli 2020 een besluit over de samenwerking rond gezondheidspreventie genomen te worden en een intentieverklaring te worden ingediend.

 

Financiële gevolgen

          Voor het jaar 2019:

1. Preventie alcohol en druggebruik BRT:

- totale loonkost (€ 55 674,33) + andere (€ 9 528,14): € 65 202,47

- subsidie provincie:€ 25 038,00 -

2. Burenbemiddeling

- totale loonkost (€ 13.918,64) + andere (€ 2 215,40):€ 16 134,04 

 

Totaal:€ 81.336,51 - € 25 038,00 =€ 56 298,51

- bijdrage Tremelo :€ 20 076,05 -

- bijdrage Begijnendijk:€ 13 612,98 -

 

Totaal voor Rotselaar:€ 22 609,48

 

          Vlaamse subsidie:

De gemeente kan een forfaitaire subsidie krijgen van € 3000 en een subsidie per inwoner van € 0,08.

Inwoners die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming RIZIV worden dubbel geteld. De gemeente cofinanciert voor minstens hetzelfde bedrag als de Vlaamse financiering.

 

Besluit

Na beraadslaging,

19stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Heidi Pittomvils, Stella Beckx en Gert Heylen

5stemmen tegen: Jeroen Janssens, Herwig Pierre, Ingrid Van Steenberge, Liesbet Serneels en Farida Tierens

1onthouding: Jeroen Degent

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de besluiten van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Begijnendijk en de gemeente Tremelo, respectievelijk van 2 december 2019 en van 25 februari 20120. Beide gemeenten besluiten de huidige samenwerking met de gemeenten Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo op het vlak van drugspreventie en burenbemiddeling stop te zetten per 1 juli 2020.

Artikel 2:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van Rotselaar van 23 maart 2020 tot stopzetting van de intergemeentelijke samenwerking met de gemeenten Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo op het vlak van drugspreventie en burenbemiddeling per 1 juli 2020.

Artikel 3:

De gemeenteraad stelt vast dat de interlokale vereniging 'Preventiedienst alcohol en druggebruik BRT' door de uittreding van de drie deelnemende gemeenten ontbonden is per 1 juli 2020 met dien verstande dat alle financiële gevolgen van de ontbinding, door de drie uittredende gemeenten wordt ten laste genomen overeenkomstig de verdeelsleutel zoals bepaald in de statuten van de interlokale vereniging.

Artikel 4:

De gemeenteraad neemt kennis van de nieuwe subsidiemogelijkheden van de Vlaamse regering op het vlak van lokaal preventiebeleid.

Artikel 5:

De gemeenteraad heeft de intentie om binnen de eerstelijnszone Leuven Noord een samenwerkingsverband rond gezondheidspreventie op te starten. De gesprekken hierover met de verschillende lokale besturen zijn lopende. De definitieve beslissing en het indienen van een intentieverklaring dient te gebeuren voor 1 juli 2020.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

IGS - SWaL - Ontslag bestuurder raad van bestuur

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbesluit van 26 februari 2019.

De gemeenteraad keurt de voordracht kandidaat bestuurder in de raad van bestuur van Sociaal Wonen arrondissement Leuven (SWaL) goed.

 

Feiten en context

          Brief van 21 februari 2020 van SWaL waarin het ontslag van de bestuurder in de raad van bestuur van SWaL gevraagd wordt.

          De gemeente Oud-Heverlee, Haacht, Rotselaar, Herent en Tervuren vormen een cluster in de raad van bestuur van SWaL.

          Dirk Claes, vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar, is de huidige bestuurder voor de cluster.

          Het reglement tot samenstelling van de raad van bestuur van SWaL bepaalt dat vanaf de algemene vergadering van 2020 volgens de beurtrol het mandaat van vertegenwoordiger overgedragen wordt aan de gemeente Oud-Heverlee.

 

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

Dirk Claes neemt ontslag als bestuurder in de raad van bestuur van SWaL.

Artikel 2:

Dit besluit wordt bezorgd aan SWaL.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - De Watergroep - Voordracht kandidaat raad van bestuur - bekrachtiging besluit college van burgemeester en schepenen

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 maart 2017

Voordracht van Dirk Claes als P-bestuur in De Watergroep.

          De brief van De Watergroep van 13 februari 2020 betreffende de vernieuwing van de raad van bestuur en de voordracht van kandidaat-bestuurders.

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen bij hoogdringendheid van 24 februari 2020

Dirk Claes wordt voorgedragen als kandidaat voor de raad van bestuur van De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening cvba/De Watergroep.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is vennoot van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening cvba/De Watergroep.

          De gemeente Rotselaar is gerechtigd om kandidaten voor de raad van bestuur van De Watergroep voor te dragen aan de provinciale vennotenvergadering.

          Per provincie wordt één kandidaat gekozen als bestuurder aan te stellen door de algemene vergadering en één kandidaat aan te stellen voor de Vlaamse regering.

          De vennotenvergadering vindt plaats op 23 april 2020 om 10.30 uur in Leuven.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De gewijzigde statuten van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening van 7 juni 2019.

          Het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur van De Watergroep van 1 mei 2017.

 

Argumentatie

          Dirk Claes, schepen, zetelde reeds in de raad van bestuur van De Watergroep en beantwoordt aan het profiel zoals beschreven in de profielvereisten als bijlage bij de brief van 13 februari 2020.

          Dit besluit is niet tijdig geagendeerd kunnen worden op de vergadering van de gemeenteraad en werd bijgevolg bij hoogdringendheid genomen door het college van burgemeester en schepenen.

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 24 februari 2020 waarbij Dirk Claes, schepen, wordt voorgedragen als kandidaat voor de raad van bestuur van De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening cvba/De Watergroep, zowel als kandidaat-bestuurder aan te stellen door de algemene vergadering als aan te stellen door de Vlaamse regering.

Artikel 2:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan De Watergroep, Vooruitgangstraat 189 te 1030 Schaarbeek..

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Kennisname: Financiën - Goedkeuring door de toezichthoudende overheid van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2018 van de gemeente Rotselaar

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Kennisname: Financiën - Goedkeuring door de toezichthoudende overheid van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2018 van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van de gemeente Rotselaar

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Kennisname: Financiën - Goedkeuring door de toezichthoudende overheid van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2018 van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar - kennisname - Kwijting van rechtswege aan de bestuurders - vaststelling

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Financiën: Autonoom gemeentebedrijf Rotselaar - verlenen van kwijting aan de commisaris-revisor  voor de jaarrekening 2018

 

Feiten en context

          De jaarrekening over het financiële boekjaar 2018 van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar werd vastgesteld bij besluit van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar van 27 augustus 2018.

          De toezichthoudende overheid keurde de jaarrekening goed bij besluit van 19 december 2019.

          De opdracht tot aanstelling van de commissaris-revisor voor toezicht jaarrekeningen 2016, 2017, 2018 van het AGB.

 

Juridische gronden

          Artikel 235 § 4, derde lid van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad beslist jaarlijks over de aan de bestuurders te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen. Die kwijting is alleen rechtsgeldig als de ware toestand van het autonoom gemeentebedrijf niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de rekeningen of in de rapportering over de uitvoering van de beheersovereenkomst.

          Artikel 41 van de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar, goedgekeurd bij besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids-en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, in het bijzonder de artikelen onder titel 6. Autonome gemeente- en provinciebedrijven.

 

Argumentatie

          De jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar over het financiële boekjaar 2018 werd overeenkomstig de toen geldende wetgeving nog gecontroleerd door de commissaris-revisor Snoeks Ken conform de uitgeschreven opdracht. Bijgevolg is de gemeenteraad nog gehouden tot het verlenen van kwijting aan de commissaris-revisor.

 

Besluit

Na beraadslaging,

25stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad verleent kwijting aan de commissaris-revisor voor zijn uitgevoerd mandaat met betrekking tot de jaarrekening over het financiële boekjaar 2018 van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Kennisname: Financiën - Vaststellingen van de toezichthoudende overheid over het meerjarenplan 2020-2025 van gemeente en OCMW Rotselaar

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Kennisname: Financiën - Vaststellingen van de toezichthoudende overheid over het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Meerjarenplan 2020-2025 - Centraal Kerkbestuur Rotselaar - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          Het Centraal Kerkbestuur van Rotselaar diende op 16 september 2019 de meerjarenplannen 2020-2025 in, betreffende de kerkfabrieken Sint-Pieter (Rotselaar), OLV van Altijddurende Bijstand (Rotselaar-Heikant), Sint Jan-Baptist (Werchter) en Sint-Martinus (Wezemaal).

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar heeft een aantal kerken op haar grondgebied (Rotselaar, Heikant, Werchter, Wezemaal) waar ze eventuele tekorten van exploitatie/investeringen moet bijpassen. Daarnaast draagt ze ook bij in de Kerkfabriek Heilige Damiaan vaan Molokai te Tremelo-Ninde (21,42%) en de Evangelische Kerk Leuven (4%).

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 41-43 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2012.

De kerkfabrieken dienen een meerjarenplan op te maken dat de financiële afspraken tussen de gemeente en de kerkfabriek vastlegt voor een periode van zes jaar.

De meerjarenplannen worden gecoördineerd en gelijktijdig bij de gemeenteoverheid, het erkend representatief orgaan en de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken vallen.

De meerjarenplannen en de wijzigingen zijn onderworpen aan het advies van het erkend representatief orgaan en aan de goedkeuring van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

          De decretale bepalingen betreffende de kerkbesturen bepalen dat de gemeenteraad zich moet uitspreken bij het meerjarenplan van een kerkbestuur alsook bij de wijzigingen daarvan.

          Het meerjarenplan 2020-2025 bevat enerzijds een overzicht van de toekomstige exploitatie- en investeringsbudgetten en anderzijds de exploitatie- en investeringstoelagen die de gemeente zal moeten bijpassen tijdens de zes komende jaren.

 

Kerkfabriek exploitatietoelage

 

2020

 

2021

 

2022

 

2023

 

2024

 

2025

Sint-Pieter (Rotselaar)

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

O.L.V. van Altijddurende Bijstand (Heikant)

 

 

15.150

 

 

15.906

 

 

16.684

 

 

28.092

 

 

22.050

 

 

19.092

Sint Jan-Baptist (Werchter)

 

0

 

1.590

 

2.405

 

3.215

 

4.030

 

4.845

Sint-Martinus (Wezemaal)

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

 

 

Kerkfabriek investeringstoelage

 

2020

 

2021

 

2022

 

2023

 

2024

 

2025

Sint-Pieter (Rotselaar)

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

O.L.V. van Altijddurende Bijstand (Heikant)

 

 

40.250

 

 

0

 

 

46.000

 

 

0

 

 

30.000

 

 

0

Sint Jan-Baptist (Werchter)

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

Sint-Martinus (Wezemaal)

 

10.000

 

40.000

 

0

 

0

 

0

 

0

 

 

          De gemeenteraad moet het meerjarenplan goedkeuren of aanpassen aan de gemaakte afspraken.

          Uit het meerjarenplan wordt jaarlijks het budget afgeleid en aan de gemeenteraad voorgelegd in een aparte beslissing.

 

Advies

          Het representatief orgaan (Aartsbisdom Mechelen-Brussel) gaf op 8 augustus 2019 gunstig advies aan de meerjarenplannen 2020-2025 van de kerkfabrieken Sint-Pieter (Rotselaar), OLV van Altijddurende Bijstand (Rotselaar-Heikant), Sint Jan-Baptist (Werchter) en Sint-Martinus (Wezemaal)

 

Bijlagen

          Meerjarenplan 2020-2025 van de vier kerkfabrieken

          Advies van het erkend representatief orgaan over het meerjarenplan 2020-2025 van de vier kerkfabrieken

          Samenvattende tabel van de toelagen 2020-2025 (exploitatie en investering) van de vier kerkfabrieken

 

Besluit

Na beraadslaging,

18stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Stella Beckx en Gert Heylen

3stemmen tegen: Jeroen Janssens, Ingrid Van Steenberge en Farida Tierens

4onthoudingen: Jeroen Degent, Herwig Pierre, Liesbet Serneels en Heidi Pittomvils

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabrieken Sint-Pieter (Rotselaar), OLV van Altijddurende Bijstand (Rotselaar-Heikant), Sint Jan-Baptist (Werchter) en Sint-Martinus (Wezemaal) goed.

 

 

Kerkfabriek exploitatietoelage

 

2020

 

2021

 

2022

 

2023

 

2024

 

2025

Sint-Pieter (Rotselaar)

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

O.L.V. van Altijddurende Bijstand (Heikant)

 

 

15.150

 

 

15.906

 

 

16.684

 

 

28.092

 

 

22.050

 

 

19.092

Sint Jan-Baptist (Werchter)

 

0

 

1.590

 

2.405

 

3.215

 

4.030

 

4.845

Sint-Martinus (Wezemaal)

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

 

 

Kerkfabriek investeringstoelage

 

2020

 

2021

 

2022

 

2023

 

2024

 

2025

Sint-Pieter (Rotselaar)

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

O.L.V. van Altijddurende Bijstand (Heikant)

 

 

40.250

 

 

0

 

 

46.000

 

 

0

 

 

30.000

 

 

0

Sint Jan-Baptist (Werchter)

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

Sint-Martinus (Wezemaal)

 

10.000

 

40.000

 

0

 

0

 

0

 

0

 

Artikel 2:

Dit besluit wordt overgemaakt aan de kerkfabrieken en de provinciegouverneur.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Kennisname: Budget 2020 - Kerkfabrieken Sint-Pieter (Rotselaar), Sint Jan-Baptist (Werchter) en Sint-Martinus (Wezemaal)

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Meerjarenplan 2020-2025 - Evangelische Kerk Leuven - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          De Evangelische Kerk Leuven diende op 26 juni 2019 het meerjarenplan 2020-2025 in.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar heeft heeft een aantal kerken op haar grondgebied (Rotselaar, Heikant, Werchter, Wezemaal) waar ze eventuele tekorten van exploitatie/investeringen moet bijpassen.

Daarnaast draagt ze ook bij in de Kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai te Tremelo-Ninde (21,42%) en de Evangelische Kerk Leuven (4%).

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 41-43 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2012.

De kerkfabrieken dienen een meerjarenplan op te maken dat de financiële afspraken tussen de gemeente en de kerkfabriek vastlegt voor een periode van zes jaar.

De meerjarenplannen worden gecoördineerd en gelijktijdig bij de gemeenteoverheid, het erkend representatief orgaan en de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken vallen.

De meerjarenplannen en de wijzigingen zijn onderworpen aan het advies van het erkend representatief orgaan en aan de goedkeuring van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

          De decretale bepalingen betreffende de kerkbesturen bepalen dat de gemeenteraad zich moet uitspreken bij het meerjarenplan van een kerkbestuur alsook bij de wijzigingen daarvan.

          Het meerjarenplan 2020-2025 bevat enerzijds een overzicht van de toekomstige exploitatie- en investeringsbudgetten en anderzijds de exploitatie- en investeringstoelagen die de gemeente zal moeten bijpassen tijdens de zes komende jaren.

          De toelagen voor de Evangelische Kerk Leuven worden verdeeld onder Leuven (65%), Tienen (18%), Herent (10%), Rotselaar (4%) en Lubbeek (3%)

 

exploitatietoelage

Evangelische Kerk

 

2020

 

2021

 

2022

 

2023

 

2024

 

2025

Totaal gevraagd

5.834

5.765

5.694

5.621

5.545

5.466

 

Gedeelte Rotselaar

 

233,36

 

230,60

 

227,76

 

224,84

 

221,80

 

218,64

 

De Evangelische Kerk Leuven heeft momenteel geen investeringen voorzien in de periode 2020-2025. Er wordt dan ook geen investeringstoelage gevraagd.

 

In het verleden vroeg de Evangelische Kerk Leuven geen exploitatietoelage. Sinds enkele jaren doen ze regelmatig open-kerk vieringen op locatie om te midden van de mensen te staan. Omdat de kerk niet de financiële draagkracht heeft om die bijkomende kosten te dragen, wordt er een toelage aan de gemeente gevraagd.

 

          De gemeenteraad moet het meerjarenplan goedkeuren of aanpassen aan de gemaakte afspraken.

          Uit het meerjarenplan wordt jaarlijks het budget afgeleid en aan de gemeenteraad voorgelegd in een aparte beslissing.

 

Bijlagen

          Meerjarenplan 2020-2025 van de Evangelische Kerk Leuven

          Motivering bij het meerjarenplan 2020-2025 van de Evangelische Kerk Leuven

          Nota maatschappelijke relevantie

 

Besluit

Na beraadslaging,

18stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Stella Beckx en Gert Heylen

3stemmen tegen: Jeroen Janssens, Ingrid Van Steenberge en Farida Tierens

4onthoudingen: Jeroen Degent, Herwig Pierre, Liesbet Serneels en Heidi Pittomvils

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het meerjarenplan 2020-2025 van de Evangelische Kerk Leuven goed.

 

 

exploitatietoelage

 

2020

 

2021

 

2022

 

2023

 

2024

 

2025

Totaal gevraagd

 

5.834

 

5.765

 

5.694

 

5.621

 

5.545

 

5.466

 

Gedeelte Rotselaar

 

233,36

 

230,60

 

227,76

 

224,84

 

221,80

 

218,64

 

Artikel 2:

Dit besluit wordt overgemaakt aan de Evangelische Kerk Leuven en de provinciegouverneur.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Kennisname: Budget 2020 - Evangelische Kerk Leuven

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Meerjarenplan 2020-2025 - Kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde) - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          Het Centraal Kerkbestuur Tremelo diende op 21 augustus 2019 het meerjarenplan 2020-2025 in.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar heeft heeft een aantal kerken op haar grondgebied (Rotselaar, Heikant, Werchter, Wezemaal) waar ze eventuele tekorten van exploitatie/investeringen moet bijpassen.

Daarnaast draagt ze ook bij in de Kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai te Tremelo-Ninde (21,42%) en de Evangelische Kerk Leuven (4%).

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 41-43 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2012.

De kerkfabrieken dienen een meerjarenplan op te maken dat de financiële afspraken tussen de gemeente en de kerkfabriek vastlegt voor een periode van zes jaar.

De meerjarenplannen worden gecoördineerd en gelijktijdig bij de gemeenteoverheid, het erkend representatief orgaan en de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken vallen.

De meerjarenplannen en de wijzigingen zijn onderworpen aan het advies van het erkend representatief orgaan en aan de goedkeuring van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

          De decretale bepalingen betreffende de kerkbesturen bepalen dat de gemeenteraad zich moet uitspreken bij het meerjarenplan van een kerkbestuur alsook bij de wijzigingen daarvan.

          Het meerjarenplan 2020-2025 bevat enerzijds een overzicht van de toekomstige exploitatie- en investeringsbudgetten en anderzijds de exploitatie- en investeringstoelagen die de gemeente zal moeten bijpassen tijdens de zes komende jaren.

          De toelagen voor de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai worden verdeeld onder Tremelo (50%), Keerbergen (28,58%), Rotselaar (21,42%)

 

exploitatietoelage

Heilige Damiaan

 

2020

 

2021

 

2022

 

2023

 

2024

 

2025

Totaal gevraagd

20.962,68

7.826,30

7.864,84

8.053,60

8.092,59

8.231,83

 

Gedeelte Rotselaar

 

4.490,21

 

1.676,39

 

1.684,65

 

1.725,08

 

1.733,43

 

1.763,26

 

De kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai heeft momenteel geen investeringstoelage gevraagd voor de periode 2020-2025.

 

De afgesproken budgethoogte bedraagt ongeveer 15.000 euro. In 2020 bedraagt de gevraagde steun aan de gemeenten uitzonderlijk 20.962,68 euro omwille van enkele redenen. Vanaf 2021 valt dit terug naar gemiddeld 8.000 euro.

 

          De gemeenteraad moet het meerjarenplan goedkeuren of aanpassen aan de gemaakte afspraken.

          Uit het meerjarenplan wordt jaarlijks het budget afgeleid en aan de gemeenteraad voorgelegd in een aparte beslissing.

 

Bijlagen

          Meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai

 

Besluit

Na beraadslaging,

18stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Stella Beckx en Gert Heylen

3stemmen tegen: Jeroen Janssens, Ingrid Van Steenberge en Farida Tierens

4onthoudingen: Jeroen Degent, Herwig Pierre, Liesbet Serneels en Heidi Pittomvils

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het meerjarenplan 2020-2025 van de Evangelische Kerk Leuven goed.

 

exploitatietoelage

 

2020

 

2021

 

2022

 

2023

 

2024

 

2025

Totaal gevraagd

20.962,68

7.826,30

7.864,84

8.053,60

8.092,59

8.231,83

 

Gedeelte Rotselaar

 

4.490,21

 

1.676,39

 

1.684,65

 

1.725,08

 

1.733,43

 

1.763,26

Artikel 2:

Dit besluit wordt overgemaakt aan het Centraal Kerkbestuur Tremelo en de provinciegouverneur.

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Kennisname: Budget 2020 - Kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde)

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Toegevoegd punt: Toegevoegd punt: Voorstel tot aanleg uitwijkstroken Beukenlaan en Dennenlaan op Heikantberg - ingediend door raadslid Christel Hendrix - ingediend door Christel Hendrix

 

Dit punt werd verworpen.

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 21 april 2020

 

Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 29/05/2020