Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 26 april 2022

Om 20u00 tot 21u25

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, schepenen;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Patrick Vervoort, schepen;

Heidi Pittomvils, raadslid;

 

Overzicht punten

Openbare zitting van 26 april 2022

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 29 maart 2022 goed.

 

Publicatiedatum: 09/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 april 2022

 

Toetreding tot OFP PROLOCUS

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019
Het lokaal bestuur Rotselaar verhoogt voor de contractuele medewerkers de minimale bijdragevoet van de tweede pensioenpijler van 1% naar 3%.

        De brief van Belfius Insurance en Ethias van 23 juni 2021
Belfius Insurance en Ethias zeggen de overeenkomst voor de tweede pijler voor de contractuele personeelsleden op tegen 1 januari 2022.

 

Feiten, context en argumentatie

        Het lokaal bestuur Rotselaar wil de pensioenkloof tussen haar statutair personeel en contractueel personeel verkleinen en voorziet hiertoe in een tweede pensioenpijler voor alle contractuele medewerkers.

        Hiervoor was het lokaal bestuur Rotselaar tot op 31 december 2021 aangesloten bij de groepsverzekering die, na bemiddeling van de VVSG, aangeboden werd door Ethias en Belfius Insurance. Deze verzekeraars hebben in juni 2021 de lopende groepsverzekeringsovereenkomst opgezegd per 1 januari 2022. Wij hebben nu voor het voorzien in een tweede pensioenpijler de keuze tussen enerzijds een overheidsopdracht voor een groepsverzekering bij een andere verzekeraar en anderzijds het aansluiten bij een pensioenfonds.

        Na onderhandelingen met de VVSG werd OFP PROVANT omgevormd tot OFP PROLOCUS (een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening met ondernemingsnummer 0809.537 155). Dit is een pensioenfonds waarbij alle lokale besturen van het Vlaamse Gewest kunnen toetreden.

        Door deze toetreding is men vanuit het lokaal bestuur meer betrokken bij het beheer van de pensioenfinanciering. In tegenstelling tot een groepsverzekering vaardigt het bestuur een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP PROLOCUS af en heeft men naast controlebevoegdheid ook de mogelijkheid om - indien nodig - punten op de agenda van de algemene vergadering te zetten. In tegenstelling tot een groepsverzekering streeft een OFP PROLOCUS geen winsten ten voordele van de organisatie zelf na.

        OFP PROLOCUS heeft ruime beleggingsmogelijkheden, zodat een ruimer rendement mogelijk is dan in een tak 21 verzekering, zonder dat dit enige garantie inhoudt.

        Het bestuur kan toetreden tot OFP PROLOCUS zonder overheidsopdracht vermits aan de voorwaarden van een 'in house' opdracht voldaan zijn. Het bestuur oefent immers ten eerste via de algemene vergadering waar ze lid van wordt, toezicht uit op OFP PROLOCUS zoals op haar eigen diensten. Ten tweede behelst meer dan 80% van de activiteiten van de OFP PROLOCUS de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende overheden, nl. het voorzien in aanvullende pensioenen voor lokale en provinciale besturen. Ten derde is er geen directe participatie van privékapitaal in de OFP PROLOCUS en ten vierde is OFP PROLOCUS zelf onderworpen aan de wetgeving op de overheidsopdrachten.

        OFP PROLOCUS zal in het verlengde van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zwaar inzetten op het duurzaam karakter van zijn beleggingen.

        Het aanbod van OFP PROLOCUS voorziet net zoals de groepsverzekering die tot eind 2021 werd aangehouden bij Ethias en Belfius Insurance geen werknemersbijdragen, maar voorziet wel in een overlijdensdekking en een kapitaalsuitkering.

        Er bestaan drie soorten pensioenplannen (defined benefit of vaste prestaties, cash balance en defined contribution of vaste bijdragen); waarbij de voorgestelde formule een vastebijdragenplan is. In dit plan belooft de werkgever een bepaalde bijdrage (een bijdrage uitgedrukt als een percentage van het aan de RSZ onderworpen brutoloon) te betalen zonder vastgesteld rendement waarbij de behaalde rendementen worden toegekend conform het kaderreglement.

        Het bestuur moet de vastgestelde bijdrage minimum betalen en wanneer het wettelijk minimumrendement niet behaald wordt, zal het bestuur de bijkomende bijdragen moeten betalen, zodat in elk geval voor de aangeslotenen het wettelijk minimum rendement (momenteel 1,75% voor actieve aangeslotenen, 0% voor passieve aangeslotenen) moet behaald worden.

        Het bestuur voorziet als bijkomende veiligheid de eerste vijf jaar, bovenop de middelen nodig voor de pensioentoezegging in een extra prefinanciering van 5% om zo de kans op het betalen van bijkomende bijdragen te verkleinen; deze prefinanciering blijft ter beschikking van het bestuur ter financiering van latere bijdragen.

        Het bestuur kan met andere rechtspersonen waarmee ze nauwe banden heeft (AGB’s, OCMW) een MIPS-Groep vormen. Binnen een MIPS-groep is interne mobiliteit voor het personeel mogelijk zonder dat dit gevolgen heeft voor de pensioentoezegging van het personeelslid. Bovendien speelt er binnen een MIPS-groep een onderlinge solidariteit.

        De kosten voor de werking van OFP PROLOCUS voor 2022 worden forfaitair vastgelegd op 1000 euro per jaar per werkgever en 10 euro per jaar per aangeslotene en deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd tot en met 2024. Nadien wordt er een meer stabiel systeem van kostenvergoeding uitgebouwd, gebaseerd op de werkelijke kosten enerzijds en het werkelijke aantal aangesloten besturen en medewerkers anderzijds.

        Er werd een protocol van akkoord afgesloten met het onderhandelingscomité C1.

        Indien het lokaal bestuur Rotselaar nu effectief wil toetreden tot het pensioenfonds moet de raad kennisnemen van de volgende sleuteldocumenten:

        statuten

        beheersovereenkomst

        bijzonder pensioenreglement

        financieringsplan

        verklaring inzake beleggingsbeginselen

        Aan de raad wordt gevraagd:

        akkoord te gaan met het kaderreglement en om met ingang van 1 januari 2022 toe treden tot OFP PROLOCUS met een basisbijdrage van 3%;

        te beslissen om met gemeente en OCMW Rotselaar een MIPS-groep te vormen om de interne mobiliteit tussen beide entiteiten te bevorderen;

        akkoord te gaan dat de inning van en doorstorting naar OFP PROLOCUS van de op basis van het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP PROLOCUS door RSZ zal gebeuren;

        een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aan te duiden om het bestuur te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van OFP PROLOCUS;

        akkoord te gaan met de machtiging van de voorzitter van de raad en de algemeen directeur om de noodzakelijke vervolgstappen te nemen voor de uitvoering van voormelde beslissing.

        Na de beslissing tot toetreding wordt dit aan OFP PROLOCUS meegedeeld, waarna de algemene vergadering van OFP PROLOCUS de kandidatuur moet goedkeuren.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        De wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid

        De wet van 18 december 2018 tot waarborging van de duurzaamheid en het sociale karakter van de aanvullende pensioenen en tot versterking van het aanvullend karakter ten opzichte van de rustpensioenen

        De wet van 30 maart 2018 betreffende het gemengd pensioen

 

Advies

        De financieel directeur verleende een visum op 12 april 2022 met als voorwaarde dat in de nodige middelen voorzien wordt in de eerstvolgende wijziging van het meerjarenplan.

 

Bijlagen

  1. Statuten
  2. Beheersovereenkomst
  3. Pensioenreglement - MIPS 
  4. Financieringsplan
  5. Verklaring inzake beleggingsbeginselen

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0502

Actie: 050201

Voor deze legislatuur dienen de bedragen die voorzien werden voor de financiëring van de tweede pensioenpijler in het meerjarenplan verhoogd te worden, telkens met 5%, de forfaitaire kost en de individuele kost. Dit gedurende vijf jaar en dus tot en met 2026.

 

 

Besluit

 

Betreft artikel 1 tot 6

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

 

Betreft artikel 7

Na geheime stemming,

Met 23 stemmen voor.

 

Betreft artikel 8

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor, 1 onthouding.

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van en stemt in met:

        de beheersovereenkomst en het financieringsplan (algemeen luik en luik VVSG) via de toetredingsakte van OFP PROLOCUS;

        Het kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement (basisbijdrage van 3% / MIPS).

Er wordt kennis genomen van de verklaring inzake beleggingsbeginselen (SIP) (algemeen luik en luik VVSG) en de statuten.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP PROLOCUS (Afzonderlijk vermogen VVSG), en richt hiertoe onverwijld een verzoek tot aanvaarding als lid van de Algemene Vergadering tot OFP PROCOLUS.

Artikel 3:

De gemeenteraad stemt in met het feit dat de door het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP PROLOCUS zullen worden geïnd door de RSZ in naam en voor rekening van OFP PROLOCUS.

Artikel 4:

De pensioentoezegging bedraagt 3% van het pensioengevend loon.

Artikel 5:

Het bestuur vormt met Gemeente Rotselaar en met OCMW Rotselaar een zogenaamde MIPS-groep.

Artikel 6:

De voorzitter van de Raad en de algemene directeur worden gemachtigd om de noodzakelijke vervolgstappen te nemen voor de uitvoering van voormelde beslissingen.

Artikel 7:

De heer Bart De Vos wordt afgevaardigd als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus.

Artikel 8:

De heer Patrick Vervoort wordt aangeduid als vervanger van de vertegenwoordiger indien hij niet aanwezig kan zijn.

 

Publicatiedatum: 09/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 april 2022

 

Advies over de stemverhoudingen in de Algemene Vergadering van de toekomstige Hagelandse Woonmaatschappij.

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbeslissing van 26 oktober 2021 betreffende het werkingsgebied van de toekomstige Hagelandse Woonmaatschappij.

 

Feiten en context

        De nieuwe woonmaatschappijen dienen op 1 januari 2023 te starten.

        De werkingsgebieden werden besproken op het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant in verschillende vergaderingen van november 2020 tot november 2021.

        Het besluit van de Vlaamse Regering tot de vaststelling van het werkingsgebied Oost-Brabant-Oost werd goedgekeurd op 4 februari 2022.

        De criteria voor de verdeling van de stemrechten over de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij werden vastgelegd in de brief van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed aan het college van burgemeester en schepenen van 7 februari 2022.

        Op 11 maart 2022 vond een vergadering plaats in het kader van het Burgemeestersoverleg, specifiek voor de burgemeesters van de 18 steden en gemeenten van de Hagelandse Woonmaatschappij en de voorzitters van de drie SHM’s en twee SVK’s die zullen opgenomen worden in de nieuwe maatschappij.

        De Vlaamse regelgeving schrijft voor dat de gemeenten die samen een werkingsgebied wensen te vormen over minimaal 50% +1 van de stemrechten beschikken; dat de overige stemrechten, zijnde maximaal 50%-1, worden verdeeld over de eventuele andere publieke (Vlaams Gewest, Provincie) en private aandeelhouders.

        De stemverhouding tussen de steden en gemeenten in de Algemene Vergadering van de woonmaatschappij zal vastgelegd worden door de Vlaamse Regering. De minister van Wonen heeft de gemeenteraden verzocht voor 13 mei 2022 een advies uit te brengen waarin zij bijkomende criteria kunnen voorstellen, en ook een verhouding tussen het gewicht van de verschillende criteria kunnen voorstellen.

        De verdeling van de stemgewichten tussen de steden en gemeenten enerzijds, en de private aandeelhouders anderzijds, staat los hiervan. Deze zal bepaald worden op basis van de verhouding in kapitaalsinbreng, uiteraard met respect voor de regel dat de gemeenten die het werkingsgebied vormen samen over minimaal 50% +1 van de stemrechten beschikken.

 

Juridische gronden

        Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, in het bijzonder artikel 40 e.v.;

        Decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten m.b.t. wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

 

Argumentatie

        Het werkingsgebied van de Hagelandse woonmaatschappij omvat 18 deelnemende steden en gemeenten. Er is een grotendeels gelijklopende sociaal-economische situatie in het werkingsgebied. De uitdagingen op het vlak van wonen en woonbeleid zijn in grote lijnen dezelfde. Zowel de kleinstedelijke woonproblematiek als de uitdagingen van de meer landelijke woonsituatie in het werkingsgebied zijn vrij gelijklopend.

        Vlaanderen legt op dat voor de verdeling van de stemgewichten tussen de steden en gemeenten in de Algemene Vergadering, de parameters ‘aantal huishoudens’ en ‘aantal sociale huurwoningen op het grondgebied van de gemeente’ moeten in rekening gebracht worden. De gemeenten kunnen andere aanvullende parameters voorstellen, en kunnen een weging van de parameters voorstellen.

        In onze regio wordt hard gewerkt aan een uitbreiding van het aanbod van sociale huurwoningen. Een heel aantal projecten is lopend en zal gerealiseerd worden in de periode van de start van de nieuwe woonmaatschappij of zelfs nog daarvoor.

        Het is wenselijk daarmee al rekening te houden, zodat de stemverhoudingen niet kort na de start al achterhaald zijn of opnieuw moeten aangepast worden.

        De waarde van deze nieuwe sociale huurwoningen in het patrimonium zal relatief zwaarder wegen dan de waarde van oudere, reeds geheel of gedeeltelijk boekhoudkundig afgeschreven woningen.

        De nieuwe projecten die voldoende ver gevorderd zijn, zijn officieel aangemeld bij Wonen Vlaanderen. Dit is een objectief criterium.

        Op 31 december 2020 waren er volgens de officiële cijfers van Wonen Vlaanderen in het werkgebied van de Hagelandse Woonmaatschappij 3331 sociale huurwoningen (SHM, SVK en lokaal bestuur) en 649 geplande sociale huurwoningen. Deze officiële aantallen worden weergegeven in een verhouding 42/8.

        Het is wenselijk de meest recente cijfers te gebruiken. De cijfers per gemeente voor 31 december 2021 zullen binnenkort beschikbaar komen.  Aangezien er in de loop van een jaar geplande woningen in gebruik genomen worden, en tegelijk nieuwe projecten aangemeld worden, zal voor het ganse werkingsgebied samen de verhouding tussen beschikbare woningen en geplande woningen in de loop van een jaar niet fundamenteel gewijzigd zijn.

        De gemeenteraad stelt derhalve voor de stemverhouding in de Algemene Vergadering tussen de gemeenten die het werkingsgebied vormen, te bepalen volgens volgende parameters:

       50 % verdeeld volgens het aantal huishoudens in de gemeente op 31 december 2021

       50 % verdeeld volgens het aantal sociale huurwoningen
waarvan:

       42 % aantal sociale huurwoningen volgens de officiële cijfers van Wonen Vlaanderen voor 31 december 2021 (cfr. BSO-toets)

       8 % aantal door Wonen Vlaanderen geregistreerde geplande sociale huurwoningen volgens de cijfers voor 31 december 2021 (cfr. BSO-toets).

        De aandelen waarover de steden en gemeenten beschikken, zullen logischerwijze in een volgende stap aangepast worden aan de stemgewichten. Dit kan door uitkering van aandelen aan sommige gemeenten en aankoop van aandelen door andere.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

Voor het bepalen van de stemverhouding in de Algemene Vergadering tussen de gemeenten die het werkingsgebied vormen van de Hagelandse Woonmaatschappij, doet de gemeente Rotselaar het volgende voorstel van parameters:

        50 % verdeeld volgens het aantal huishoudens in de gemeente op 31 december 2021

        50 % verdeeld volgens het aantal sociale huurwoningen
waarvan:

       42 % aantal sociale huurwoningen volgens de officiële cijfers van Wonen Vlaanderen voor de toestand op 31 december 2021

       8 % aantal door Wonen Vlaanderen geregistreerde geplande sociale huurwoningen volgens de cijfers voor de toestand op 31 december 2021.

Artikel 2:

Dit voorstel van verdeling zal worden overgemaakt via woonmaatschappij@vmsw.be.

Artikel 3:

Deze beslissing wordt eveneens ter kennis gebracht van de provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 09/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 april 2022

 

Vraag van de gemeente Haacht voor een grenscorrectie tussen de gemeenten Haacht en Rotselaar - gezamenlijke intentie tot grenscorrectie - gunstig advies van de gemeenteraad aan de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur

 

Feiten en context

        De gemeente Haacht is vragende partij voor een grenscorrectie tussen de gemeenten Haacht en Rotselaar.

        Het terrein van voetbalclub VK Wakkerzeel ligt gedeeltelijk op het grondgebied van Rotselaar net over de grens tussen de beide gemeenten. In het kader van een duurzame ruimtelijke ordening stelt de gemeente Haacht een grenscorrectie voor zodat het terrein en de gebouwen volledig op het grondgebied van Haacht komen te liggen.

 

Juridische gronden

        Artikel 7 van de grondwet

De grenzen van de gemeenten kunnen niet worden gewijzigd of gecorrigeerd dan krachtens een wet.

        Artikel 6; §1, VIII, §1, 2° van de bijzondere wet tot hervorming van de instellingen (hierna afgekort: BWHI)

Het Vlaams gewest is bevoegd voor het wijzigen of corrigeren van de grenzen van de gemeenten.

        Artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie

        De gemeente Rotselaar gaat akkoord met het voorstel van de gemeente Haacht tot een grenscorrectie. Het is logisch en wenselijk dat de terreinen en de gebouwen van de Haachtse vereniging VK Wakkerzeel volledig op het grondgebied van de gemeente Haacht komen te liggen.

        Om de oppervlakte van het grondgebied te vrijwaren, stelt de gemeente Rotselaar voor om in ruil een aantal percelen die op het grondgebied van de gemeente Haacht liggen over te dragen naar het grondgebied van de gemeente Rotselaar. De gemeente Haacht gaat hiermee akkoord.

        De gemeente Haacht en de gemeente Rotselaar hebben aldus gezamenlijk de intentie tot een grenscorrectie over te gaan.

        Eventuele kosten van de grenscorrectie zijn steeds ten laste van de gemeente Haacht.

 

Het gezamenlijk verzoek tot grenscorrectie is als volgt:

        De volgende percelen met een totale oppervlakte van 2ha 38a 85 ca, gelegen te Rotselaar, eerste afdeling, sectie A, gaan over van het grondgebied van de gemeente Rotselaar naar het grondgebied van de gemeente Haacht:

perceel nummer 1D: 1ha 11a 12ca

perceel nummer 2: 35a

perceel nummer 65: 1ha 92a 40 ca

        De volgende percelen met een totale oppervlakte van 2ha 64a 40ca gelegen te Haacht, gaan over van het grondgebied van de gemeente Haacht naar het grondgebied van de gemeente Rotselaar:

perceel nummer 455: 43a

perceel nummer 456: 38a 20ca

perceel nummer 458: 47a

perceel nummer 457: 48a 90ca

perceel nummer 454: 54a

perceel nummer 453B: 33a 3ca

 

        Op grond van artikel 7 van de grondwet in samenhang met artikel 6, §1, VIII, 2° BWHI is de Vlaamse decreetgever bevoegd voor een grenscorrectie tussen gemeenten. De grenscorrectie dient te gebeuren bij decreet.

        Het Agentschap Binnenlands Bestuur adviseert dat het volgende stappenplan wordt gevolgd:

  1. Gemotiveerd advies van de gemeenteraden over de gezamenlijke intentie tot grenscorrectie.
  2. Indienen van een gezamenlijk gemotiveerd verzoek tot grenscorrectie bij de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur
  3. Vraag naar advies van de provincieraad van Vlaams-Brabant door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur.
  4. Voorontwerp van decreet op voordracht van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur (of voorstel van decreet op initiatief van een of meerdere parlementsleden).

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft een gunstig advies op de gezamenlijke intentie van de gemeente Haacht en de gemeente Rotselaar tot een grenscorrectie tussen de beiden gemeenten.

Artikel 2:

Het gezamenlijk verzoek van de gemeente Haacht en de gemeente Rotselaar tot een grenscorrectie tussen de beide gemeenten, is als volgt:

        De volgende percelen met een totale oppervlakte van 2ha 38a 85 ca, gelegen te Rotselaar, eerste afdeling, sectie A, over te dragen van het grondgebied van de gemeente Rotselaar naar het grondgebied van de gemeente Haacht:

perceel nummer 1D: 1ha 11a 12ca

perceel nummer 2: 35a

perceel nummer 65: 1ha 92a 40 ca

        De volgende percelen met een totale oppervlakte van 2ha 64a 40ca gelegen te Haacht, over te dragen van het grondgebied van de gemeente Haacht naar het grondgebied van de gemeente Rotselaar:

perceel nummer 455: 43a

perceel nummer 456: 38a 20ca

perceel nummer 458: 47a

perceel nummer 457: 48a 90ca

perceel nummer 454: 54a

perceel nummer 453B: 33a 3ca

Artikel 3:

Het gezamenlijk verzoek tot grenscorrectie tussen de gemeente Haacht en de gemeente Rotselaar wordt ingediend bij de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur.

Artikel 4:

Eventuele kosten die voortvloeien uit de grenscorrectie zijn steeds ten laste van de gemeente Haacht.

 

Publicatiedatum: 09/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 april 2022

 

Openbare verkoop van het gebouw gelegen te Werchter aan de Sint-Jansstraat 80, gekadastreerd sectie E nummers 710S P0000 en 710X P0000 (deel) - goedkeuring verkoopsvoorwaarden

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad van 29 september 2020.

 

Feiten en context

        De gemeenteraad ging bij besluit van 29 september 2020 over tot de desaffectatie van het gebouw, met aanhorigheden en koer, gelegen te Werchter, Sint-Jansstraat 80, gekadastreerd volgens een recente kadastrale legger sectie E nummers 710S P0000 en 710X P0000 (deel), met een oppervlakte volgens meting van 1a 98ca.

        De gemeenteraad besliste om tot de openbare verkoop van dit onroerend goed over te gaan via biddit.be. Op basis van het schattingsverslag van landmeter-expert Pieter Goeron van 19 juli 2019 en de door de notaris opgestelde verkoopvoorwaarden voor de openbare verkoop, werd de instelprijs vastgesteld op 472.000 euro. Dit is de geschatte verkoopwaarde van 465.000 euro meer de kosten van de openbare verkoop, zoals wettelijk bepaald en opgenomen in de algemene verkoopsvoorwaarden.

        De verkoopsvoorwaarden van de online verkoop op biddit.be werden verleden door notaris Triau met standplaats te Rotselaar op 11 maart 2021. Tijdens de periode van biedingen werd geen bod uitgebracht. Het onroerend goed werd niet verkocht.

        De gemeente wenst het onroerend goed thans opnieuw openbaar te verkopen en dit aan een nieuwe instelprijs met minimum verkoopprijs.

        Op basis van het verslag van notaris Kristiaan Triau wordt de instelprijs bepaald op 295.000 euro en de minimum verkoopprijs op 350.000 euro.

        Zoals aangeduid op het plan van opmeting van landmeter-expert Pieter Goeron maakt de toegangsweg van 1 meter links van het gebouw, deel uit van het te verkopen goed.

 

Bijlage

        Het ontwerp van verkoopsvoorwaarden voor de online verkoop op biddet.be opgesteld door notaris Kristiaan Triau.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, tweede lid, 11° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over de onroerende goederen.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist tot de openbare verkoop via biddit.be van het gebouw, met aanhorigheden en koer, staande en gelegen te Werchter, Sint-Jansstraat 80, gekadastreerd volgens een recente kadastrale legger sectie E nummers 710S P0000 en 710X P0000 (deel), met een oppervlakte volgens metingsplan van 1a 98ca.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de verkoopsvoorwaarden van de online verkoop op biddit.be opgesteld door notaris Triau, zoals gevoegd in bijlage, goed.

Artikel 3:

De instelprijs bij de openbare verkoop bedraagt 295.000 euro. De minimum verkoopprijs wordt vastgelegd op 350.000 euro.

Artikel 4:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervangers worden gelast met de ondertekening van de notariële akten.

 

Publicatiedatum: 09/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 april 2022

 

Openbare verkoop van het perceel en gebouw gelegen te Werchter aan de Sint-Jansstraat 85+, gekadastreerd sectie E nummers 698L P0000 en 698M P0000 (deel) - goedkeuring verkoopsvoorwaarden

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad van 29 september 2020.

 

Feiten en context

        De gemeenteraad ging bij besluit van 29 september 2020 over tot de desaffectatie van het gebouw, met aanhorigheden op en met grond, staande en gelegen te Werchter, Sint-Jansstraat 85+, alsook palende aan de Rochusstraat, gekadastreerd volgens een recente kadastrale legger sectie E nummers 698L P0000 en 698M P0000 (deel), met een oppervlakte volgens meting van 16a 94ca.

        De gemeenteraad besliste om tot de openbare verkoop van dit onroerende goed over te gaan via biddit.be. Op basis van het schattingsverslag van landmeter-expert Pieter Goeron van 19 juli 2019 en de door de notaris opgestelde verkoopvoorwaarden voor de openbare verkoop, werd de instelprijs vastgesteld op 600.000 euro. Dit is de geschatte verkoopwaarde van 590.000 euro meer de kosten van de openbare verkoop, zoals wettelijk bepaald en opgenomen in de algemene verkoopsvoorwaarden.

        De verkoopsvoorwaarden van de online verkoop op biddit.be werden verleden door notaris Triau met standplaats te Rotselaar op 11 maart 2021. Tijdens de periode van biedingen werd geen bod uitgebracht. Het onroerend goed werd niet verkocht.

        De gemeente wenst het onroerend goed thans opnieuw openbaar te verkopen en dit aan een nieuwe instelprijs met minimum verkoopprijs.

        Op basis van het verslag van notaris Kristiaan Triau wordt de instelprijs bepaalt op 400.000 euro en de minimum verkoopprijs op 470.000 euro.

        Er wordt een erfdienstbaarheid van uitweg gevestigd op de toegangsweg naar het perceel aan de Sint-Jansstraat, zoals aangeduid op het plan van opmeting van landmeter-expert Pieter Goeron. De erfdienstbaarheid wordt gevestigd in het voordeel van de eigenaar van het aanpalende onroerend goed gelegen aan de Sint-Jansstraat 85, thans de gemeente.

 

Bijlage

        Het ontwerp van verkoopsvoorwaarden voor de online verkoop op biddet.be opgesteld door notaris Kristiaan Triau.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, tweede lid, 11° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over de onroerende goederen.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

16 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Gert Heylen en Lieve De Bondt

7 onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Maarten Mommaerts, Farida Tierens, Stella Beckx en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist tot de openbare verkoop via biddit.be van het perceel en gebouw, met aanhorigheden, gelegen te Werchter, Sint-Jansstraat 85+, alsook palende aan de Rochusstraat, gekadastreerd volgens een recente kadastrale legger sectie E nummers 698L P0000 en 698M P0000 (deel), met een oppervlakte volgens metingsplan van 16a 94ca.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de verkoopsvoorwaarden van de online verkoop op biddit.be opgesteld door notaris Triau, zoals gevoegd in bijlage, goed.

Artikel 3:

De instelprijs bij de openbare verkoop bedraagt 400.000 euro. De minimum verkoopprijs wordt vastgelegd op 470.000 euro.

Artikel 4:

Er wordt een erfdienstbaarheid van uitweg gevestigd op de toegangsweg naar het perceel aan de Sint-Jansstraat, zoals aangeduid op het plan van opmeting van landmeter-expert Pieter Goeron. Deze erfdienstbaarheid wordt gevestigd in het voordeel van de eigenaar van het aanpalende onroerend goed gelegen aan de Sint-Jansstraat 85, thans de gemeente.

Artikel 5:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervangers worden gelast met de ondertekening van de notariële akten.

 

Publicatiedatum: 09/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 april 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - EthiasCo - algemene vergadering van 5 mei 2022 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De brief van EthiasCo van 1 april 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 5 mei 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Noëlla D'hooghe en Frans Vansteenbeeck worden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van EthiasCo voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij EthiasCo.

        Op 5 mei 2022 houdt EthiasCo een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Vaststelling van de omzetting van het kapitaal in een statutair onbeschikbaar eigen vermogensrekening.
  2. Aanneming van de rechtsvorm van de besloten vennootschap in toepassing van artikel 41 alinea 4 van de wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
  3. Aanneming van de statuten van de besloten vennootschap.
  4. Opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te stellen en neer te leggen.
  5. Mandaat van de bestuurders en de leden van de Client Board.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Artikel 25 van de statuten van EthiasCo

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt bovenvermelde agendapunten van de algemene vergadering van EthiasCo van 5 mei 2022 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger Noëlla D'hooghe of de plaatsvervangend gemeentelijk vertegenwoordiger, Frans Vansteenbeeck, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van EthiasCo op 5 mei 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 09/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 april 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Iverlek - algemene vergadering van 17 juni 2022 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De aangetekende brief van Iverlek van 30 maart 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 17 juni 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Patrick Vervoort werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Iverlek voor de legislatuur van 2019-2024.

        Het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2020

Gert Heylen werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Iverlek voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

        Op 17 juni 2022 houdt Iverlek een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Kennisneming verslagen van lverlek van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van lverlek afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art.6:114 en volgend WVV.
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van lverlek met betrekking tot het boekjaar 2021.
  5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
  6. Statutaire benoemingen.
  7. Statutaire mededelingen.

        Omwille van het coronavirus COVID-19 staat het heden niet vast onder welke vorm de algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden. Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op de algemene vergadering, kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt bovenvermelde agendapunten van de algemene vergadering van Iverlek van 17 juni 2022 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 17 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 09/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 april 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Riobra - algemene vergadering van 22 juni 2022 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De aangetekende brief van Riobra van 4 april 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 22 juni 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Ilse Michiels en Werner Mertens worden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Riobra voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Riobra.

        Op 22 juni 2022 houdt Riobra een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Kennisneming verslagen van Riobra van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van Riobra afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Riobra met betrekking tot het boekjaar 2021.
  4. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
  5. Statutaire benoemingen.
  6. Statutaire mededelingen.

        Omwille van het coronavirus COVID-19 staat het heden niet vast onder welke vorm de algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden. Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op de algemene vergadering, kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt bovenvermelde agendapunten van de algemene vergadering van Riobra van 22 juni 2022 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra op 22 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 09/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 april 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Algemene vergadering van SWaL van 19 april 2022 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger - bekrachtiging besluit college burgemeester en schepenen van 11 april 2022

 

Voorgeschiedenis

        De aangetekende brief van SWaL van 24 maart 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 19 april 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022

Werner Mertens werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van SWaL voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

        Het besluit bij hoogdringendheid van het college van burgemeester en schepenen van 11 april 2022. Het mandaat de gemeentelijk vertegenwoordiger wordt bepaald.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid SWaL.

        Op 19 april 2022 hield SWaL een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Verslag van de raad van bestuur over de verrichtingen van het dienstjaar 2021.
  2. Verslag van de commissaris.
  3. Goedkeuring van de jaarrekening 2021
  4. Bestemming van het resultaat
  5. Kwijting te verlenen aan bestuurders raad van bestuur en commissaris
  6. Samenstelling raad van bestuur:
    1. Private aandeelhouders: 1 vacant mandaat (Wim Oeyen).
    2. Publieke aandeelhouders: bekrachtiging invulling mandaten volgens beurtrol  .
  7. Traject woonmaatschappijen.
  8. Goedkeuring van de notulen van de vergadering.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

        Gelet op de hoogdringendheid bepaalde het college van burgemeester en schepenen bij besluit van 11 april 2022 het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger. Dit besluit wordt ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 april 2022 betreffende het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van SWaL, die plaatsvond op 19 april 2022.

 

Publicatiedatum: 09/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 april 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Zefier - algemene vergadering van 9 juni 2022 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De brief van cvba Zefier van 17 maart 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 9 juni 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Gerda Van Eyken en Johanna Geyssens worden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Zefier cvba voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is vennoot bij cvba Zefier.

        Op 9 juni 2022 houdt cvba Zefier een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021.
  2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2021.
  3. Goedkeuring van de jaarrekening 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting).
  4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor.

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        De wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, inzonderheid artikel 80.

        De statuten van cvba Zefier, inzonderheid de artikelen 26, 27 en 28.

 

Argumentatie

        De bovenvermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de gewone algemene vergadering van cvba Zefier van 9 juni 2022.

Artikel 2:

Mevrouw Gerda Van Eyken, gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van cvba Zefier op 9 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) wordt gemandateerd om te handelen overeenkomstig de beslissing vermeld in artikel 1.

 

Publicatiedatum: 09/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 april 2022

 

Toegevoegd punt: Toegevoegd punt: Vaccinatiecentrum Rotselaar - samenwerkingsovereenkomst tussen de Eerstelijnszone Leuven Noord, de gemeente Rotselaar, de gemeente Holsbeek, de gemeente Tremelo, de gemeente Keerbergen, de gemeente Haacht en de gemeente Boortmeerbeek - aangebracht door Frans Vansteenbeeck en Ilse Michiels - ingediend door Frans Vansteenbeeck

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 januari 2021

De samenwerkingsovereenkomst voor het vaccinatiecentrum in Rotselaar tussen de eerstelijnszone Leuven Noord (hierna afgekort: ELZ Leuven Noord) en de gemeenten Rotselaar, Holsbeek en Tremelo wordt goedgekeurd.

 

Feiten, context en argumentatie

        In het kader van de bestrijding van het coronavirus COVID-19 werd begin 2021 een vaccinatiecampagne uitgerold door de Vlaamse Regering. Er werd gekozen voor de oprichting van lokale vaccinatiecentra, waarbij beroep werd gedaan op de eerstellijnszones.

        De ELZ Leuven Noord bestaat uit zes gemeenten, met name: Rotselaar, Holsbeek, Tremelo, Keerbergen, Haacht en Boortmeerbeek.

        De gemeenten Keerbergen, Haacht en Boortmeerbeek sloten destijds aan bij het vaccinatiecentrum in Kampenhout. De gemeenten Rotselaar, Holsbeek en Tremelo sloten met de ELZ Leuven Noord een samenwerkingsovereenkomst af voor de oprichting en uitbouw van een vaccinatiecentrum in Rotslaar.

        Vanaf 1 mei 2022 start een nieuwe fase in de vaccinatiecampagne.

        De ELZ Leuven Noord sluit met de zes gemeenten van de eerstelijnszone een samenwerkingsovereenkomst voor de vaccinatiecampagne COVID-19 voor de periode van 1 mei 2022 tot 31 december 2022 in het vaccinatiecentrum in Rotselaar.

        De gemeente Rotselaar is als gemeente op wiens grondgebied het vaccinatiecentrum gevestigd is, de penvoerende organisatie voor de infrastructuur en de logistiek van het vaccinatiecentrum Rotselaar. De ELZ Leuven Noord is de penvoerende organisatie voor de werkingskosten en het personeel van het vaccinatiecentrum Rotselaar.

        In de samenwerkingsovereenkomst worden tussen de ELZ Leuven Noord en haar zes gemeenten afspraken gemaakt voor de financiering van de beide luiken voor het vaccinatiecentrum Rotselaar.

        Gelet op de hoogdringendheid, daar de samenwerkingsovereenkomst in werking treedt op 1 mei 2022.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §1 van het decreet lokaal bestuur

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de hiernavolgende samenwerkingsovereenkomst voor het Vaccinatiecentrum Rotselaar goed:

 

Samenwerkingsovereenkomst Vaccinatiecentrum Rotselaar

 

Tussen de hierna vermelde partijen:

 

1. Eerstelijnszone Leuven Noord, gevestigd te Maria Theresiastraat 63A te Leuven,

vertegenwoordigd door Werner Van Nuffelen, voorzitter.

 

2. Gemeente Rotselaar, Penhouder voor de lokale besturen gevestigd te 3110 Rotselaar, Provinciebaan 20, vertegenwoordigd door de heer Jelle Wouters, burgemeester en mevrouw An Craninckx, algemeen directeur.

 

3. Gemeente Holsbeek, gevestigd te Dutselstraat 15, vertegenwoordigd door de heer Hans Eyssen, burgemeester en mevrouw Ria Verstraelen, algemeen directeur.

 

4. Gemeente Tremelo, gevestigd te Veldonkstraat 1, vertegenwoordigd door de heer Bert De Wit, burgemeester en de heer Wim Vandenbroeck, algemeen directeur.

 

5. Gemeente Keerbergen, gevestigd Gemeenteplein 10, vertegenwoordigd door de heer Erik Moons, burgemeester en de heer Luc De Boeck, algemeen directeur

 

6. Gemeente Haacht, gevestigd Wespelaarsesteenweg 85, vertegenwoordigd door de heer Steven Swiggers, burgemeester en de heer Luc Van Rillaer, algemeen directeur.

 

7. Gemeente Boortmeerbeek, gevestigd Pastorijstraat 2, vertegenwoordigd door mevrouw Karin Derua, burgemeester en de heer Johan Smits, algemeen directeur.

 

Wordt het volgende overeengekomen

 

I. Infrastructuur en logistiek voor het Vaccinatiecentrum Rotselaar

 

Artikel 1.

De Vlaamse overheid bepaalt dat het penhouderschap m.b.t. de infrastructuur wordt toegewezen aan de gemeente op wiens grondgebied het vaccinatiecentrum zich bevindt. Binnen de ELZ Leuven Noord  is dit op het grondgebied van de gemeente Rotselaar. Dit vaccinatiecentrum zal de inwoners van de gemeenten Rotselaar, Holsbeek, Keerbergen, Haacht, Boortmeerbeek en Tremelo bedienen. Het penhouderschap m.b.t. de infrastructuur en logistiek van het Vaccinatiecentrum Rotselaar wordt toegewezen aan de gemeente Rotselaar. Deze samenwerkingsovereenkomst heeft betrekking op de financiering en kosten voor de vaccinatiecampagne Covid-19 voor de periode 01/05/2022 tot en met 31/12/2022.

 

Artikel 2.

De gemeente Rotselaar gaat de engagementen en verbintenissen aan inzake de infrastructuur en logistiek van het Vaccinatiecentrum Rotselaar voor de vaccinatiecampagne van 01/05/2022 tot en met 31/12/2022.

 

Artikel 3.

De kosten die hieruit voortvloeien worden betaald door de gemeente Rotselaar en worden trimestrieel doorgerekend aan de gemeente Holsbeek, Keerbergen, Haacht, Boortmeerbeek en de gemeente Tremelo op basis van een verdeelsleutel. De verdeelsleutel wordt bepaald op basis van de inwonersaantallen van de respectievelijke gemeenten op datum van 01/01/2021. De verdeelsleutel is respectievelijk voor Boortmeerbeek (12.700 inwoners) 15 %, voor Holsbeek (10.147 inwoners) 12 %, voor Keerbergen (13.069 inwoners) 16 %, voor Rotselaar(17.085 inwoners) 21 %, voor Tremelo (15.012 inwoners) 18 % en voor Haacht (15.076 inwoners) 18 %.

 

Artikel 4.

De door de gemeente Rotselaar doorgerekende bedragen die betrekking hebben op de infrastructuur en logistiek van het Vaccinatiecentrum Rotselaar worden door de gemeente Holsbeek, de gemeente Tremelo, de gemeente Haacht, de gemeente Keerbergen en de gemeente Boortmeerbeek aan de gemeente Rotselaar binnen een termijn van een maand terugbetaald en heeft betrekking op de periode van 01/05/2022 tot en met 31/12/2022.

 

Artikel 5.

Indien de gemeente Rotselaar van de Vlaamse overheid een subsidie ontvangt voor de infrastructuur en logistiek voor het Vaccinatiecentrum Rotselaar die betrekking heeft op de periode van 01/05/2022 tot 31/12/2022, wordt deze door de gemeente Rotselaar op basis van de hierboven vermelde verdeelsleutel in artikel 3 doorgestort aan de gemeente Holsbeek, de gemeente Keerbergen, de gemeente Haacht, de gemeente Boortmeerbeek en de gemeente Tremelo binnen een termijn van drie maanden na ontvangst van de subsidie.

 

II. Werkingsmiddelen en personeelskosten voor het Vaccinatiecentrum Rotselaar

 

Artikel 6.

De ELZ Leuven Noord wordt aangeduid als penhouder voor de kosten verbonden aan het Vaccinatiecentrum Rotselaar inzake werkingsmiddelen en personeelskosten.

 

Artikel 7.

De ELZ Leuven Noord beschikt niet over eigen middelen. De gemeenten Rotselaar,  de gemeente Keerbergen, de gemeente Haacht, de gemeente Boortmeerbeek, de gemeente Holsbeek en de gemeente Tremelo staan bijgevolg in voor de financiering van de werkingsmiddelen en personeelskosten verbonden aan het Vaccinatiecentrum Rotselaar indien de kosten gemaakt in de periode 01/05/2022 tot en met 31/12/2022 de voorziene financiering zouden overschrijden op basis van de verdeelsleutel zoals opgenomen in artikel 3. De ELZ Leuven Noord geeft maandelijks inzage in de door haar gemaakte kosten en gedane betalingen voor de werkingsmiddelen en personeelskosten voor het Vaccinatiecentrum Rotselaar.

 

Artikel 8.

Van zodra alle elementen van de financiering bekend worden gemaakt door ABB en AZG zal ELZ Leuven Noord een service level agreement opstellen die in de schepencolleges van alle partijen retroactief met ingangsdatum van 1 mei 2022 kan worden goedgekeurd.

 

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van dit besluit en het bepalen van de uitvoeringsmodaliteiten.

 

Publicatiedatum: 09/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 april 2022

 

Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 09/06/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.