Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 25 augustus 2020

Om 20u00 tot 21u40

de Mena (2de verdieping)

 

 

Aanwezig:

Bart De Vos, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, schepenen;

Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Heidi Pittomvils, Stella Beckx, raadsleden;

 

Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

1onthouding: Ingrid Van Steenberge

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 30 juni 2020 goed.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Besluit van de burgemeester van 24 juli 2020 - Politieverordening: Aanvullende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus COVID-19 - bekrachtiging

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de burgemeester van 24 juli 2020 over de aanvullende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus COVID-19.

 

Juridische gronden

          Artikelen 134 §1 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet

De burgemeester kan dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid.

 

Feiten, context en argumentatie

          De waarnemend burgemeester nam op 24 juli 2020 bij hoogdringendheid in het belang van de openbare veiligheid en gezondheid, naar aanleiding van de pandemie veroorzaakt door het coronavirus COVID-19 en de federale maatregelen betreffende het beheer van de coronacrisis, volgend besluit:

 

Politieverordening: Aanvullende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus COVID-19

Feiten en context

          Na een daling van het aantal besmettingen de laatste weken, worden we thans    geconfronteerd met opnieuw een stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus COVID-19.

          Besluit van de Nationale Veiligheidsraad van 23 juli 2020

Bovenop de al geldende verplichtingen is het dragen van een mondmasker vanaf 25 juli 2020 ook verplicht:

o   Op markten, rommelmarkten en kermissen;

o   In winkelstraten en op alle drukke plaatsen (privé of openbaar) zoals bepaald door de                             plaatselijke autoriteiten;

o   In alle openbare gebouwen voor de delen die toegankelijk zijn voor het publiek;

o   In horecazaken, behalve als mensen aan tafel zitten.

          Daarnaast kan de gemeente ook zelf beslissen om een mondmasker te verplichten in bepaalde drukbezochte plaatsen, zowel privaat als publiek, en desgevallend andere maatregelen te nemen.

Juridische gronden

          Artikels 134§1 en 135§2 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 63, 285 en 286.

          Ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdend dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, en latere wijzigingen bij diverse ministeriële besluiten.

          Besluit van het Overlegcomité van 9 juli 2020 houdende uitbreiding van de mondmaskerverplichting.

          Besluit van de Nationale Veiligheidsraad van 23 juli 2020 houdende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

          Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

Argumentatie

          Om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 zoveel mogelijk te beperken is het noodzakelijk om lokaal een aantal bijkomende maatregelen te nemen.

          Lokale publieke evenementen zijn plaatsen die een risico vormen voor verspreiding van het coronavirus. Het is aangewezen om ook op deze evenementen het dragen van een mondmasker te verplichten.

          Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, is het belangrijk om snel te weten wie ziek is met het coronavirus en met wie deze persoon recent nog contact had. Contactopvolging is een van de maatregelen waarmee de verspreiding van het coronavirus kan worden tegengegaan.

          Gezien de hoogdringendheid van de situatie en het feit dat de gemeenteraad niet tijdig samenkomt, is het noodzakelijk dat de burgemeester nu reeds huidige beslissing neemt.

Besluit

Artikel 1:

Vanaf vrijdag 24 juli 2020 om 18 uur is het dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 12 jaar verplicht bij het toekomen en zich verplaatsen op publieke evenementen op het grondgebied van Rotselaar.

Artikel 2:

Vanaf vrijdag 24 juli 2020 is het dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 12 jaar verplicht bij het toekomen en zich verplaatsen op het domein van zwemzone 'de Plas'.

Artikel 3:

Vanaf vrijdag 24 juli 2020 is de registratie van alle bezoekers van zwemzone 'de Plas' verplicht in het kader van contactopvolging.

Artikel 4:

Vanaf zaterdag 25 juli 2020 is de registratie van alle externe bezoekers van openbare gebouwen van de gemeente Rotselaar verplicht in het kader van contactopvolging.

Het betreft volgende locaties:

Administratief centrum

Gemeentelijke werkplaatsen Beversluis

Lokaal dienstencentrum

Mena

Bezoekerscentrum Hagelandse Wijn en Belevingscentrum Rock Werchter X

Gemeentelijke scholen

Kinderdagverblijf De Hummeltjes.

Artikel 5:

De registratie gebeurt aan de hand van een daartoe voorzien registratieformulier.

Artikel 6:

Onverminderd strengere straffen voorzien door andere wetten en besluiten, worden inbreuken op dit besluit beteugeld met politiestraffen.

Artikel 7:

Dit besluit gaat in op 24 juli 2020 voor onbepaalde duur, zonder echter de duur van de federale maatregelen te overschrijden.

Artikel 8:

Dit besluit wordt bekendgemaakt op de gemeentelijke website.

Artikel 9:

Dit besluit wordt ter kennisname en bekrachtiging voorgelegd in de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad.

 

          Dit besluit werd op 24 juli 2020 bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

          Dit besluit dient ter bekrachtiging te worden voorgelegd op de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad, zijnde de gemeenteraad van 25 augustus 2020.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 24 juli 2020 houdende de politieverordening over aanvullende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus COVID-19.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Besluit van de burgemeester van 29 juli 2020 - Coronacrisis COVID-19 - Verplichting tot het dragen van een mondmasker voor alle bezoekers van de recyclageparken - bekrachtiging

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de burgemeester van 29 juli 2020 over de verplichting tot het dragen van een mondmasker voor alle bezoekers van de recyclageparken.

 

Juridische gronden

          Artikelen 134 §1 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet

De burgemeester kan dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid.

 

Feiten, context en argumentatie

          De burgemeester nam op 29 juli 2020 bij hoogdringendheid in het belang van de openbare veiligheid en gezondheid, naar aanleiding van de pandemie veroorzaakt door het coronavirus COVID-19 en de federale maatregelen betreffende het beheer van de coronacrisis, volgend besluit:

 

Coronacrisis COVID-19 - Verplichting tot het dragen van een mondmasker voor alle bezoekers van de recyclageparken

Voorgeschiedenis

          De vraag van Ecowerf om het dragen van mondmaskers te verplichten op alle recyclageparken.

Juridische gronden

          Artikel 134 §1 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet

De burgemeester kan dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid.

          Artikel 63 van het decreet over het lokaal bestuur

De burgemeester is bevoegd voor de uitvoering de wetten, de decreten en de uitvoeringsbesluiten van de federale overheid, het gewest of de gemeenschap.

          Artikel 13 §1 van het ministerieel besluit van 24 juli 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

De burgemeesters kunnen in overleg met de gouverneur aanvullende preventieve maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

          Artikel 12, 9°van het ministerieel besluit van 28 juli 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Vanaf de leeftijd van 12 jaar is het verplicht om de mond en neus te bedekken met een mondmasker of elk ander alternatief in stof in de winkelstraten en elke private of publieke druk bezochte plaats, bepaald door de bevoegde lokale overheid.

Argumentatie

          De voorbije dagen werd door Sciensano een sterke verhoging van het aantal besmettingen met het coronavirus COVID-19 gerapporteerd. Hoewel slechts een miniem aantal besmettingen in Rotselaar is vastgesteld, dienen lokaal de nodige bijkomende preventieve maatregelen te worden genomen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

          Door het grote aantal bezoekers van de recyclageparken, kan één besmette persoon een groot aantal andere personen besmetten. Teneinde het risico op een verspreiding van het coronavirus COVID-19 op de recyclageparken te beperken en de openbare gezondheid te beschermen, is het daarom aangewezen om het dragen van mondmaskers te verplichten op het recyclagepark.

          De gemeente Rotselaar heeft twee recyclageparken op haar grondgebied, een in Werchter en het andere in Beversluis.

          Het geringste uitstel van de maatregel tot het verplichten van het dragen van mondmaskers op de recyclageparken, houdt een ernstig gevaar in voor de verspreiding van het coronavirus COVID-19 en bijgevolg voor de openbare gezondheid. Er rest onvoldoende tijd om een politieverordening te laten goedkeuren door de gemeenteraad. De burgemeester is bijgevolg bevoegd om een politieverordening goed te keuren.

          Bovendien laat het gewijzigde ministerieel besluit van 30 juni 2020 toe dat de burgemeester aanvullende preventieve maatregelen kan nemen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken en om te bepalen op welke plaatsen er verplicht een mondmasker dient gedragen te worden.

          Tot slot deelde de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant mee dat het zeker aangewezen is om het dragen van mondmaskers in het recyclagepark te verplichten.

Besluit

Artikel 1:

Vanaf 29 juli 2020 is het verplicht om de neus en de mond te bedekken met een mondmasker of elk ander alternatief in stof op de recyclageparken in Beversluis en in Werchter.

Deze verplichting geldt enkel voor personen van 12 jaar of ouder.

Artikel 2:

Deze verordening wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet over het lokaal bestuur en treedt onmiddellijk in werking.

Artikel 3:

Deze verordening wordt ter bekrachtiging voorgelegd op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

          Dit besluit werd op 30 juli 2020 bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

          Dit besluit dient ter bekrachtiging te worden voorgelegd op de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad, zijnde de gemeenteraad van 25 augustus 2020.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 29 juli 2020 houdende de verplichting tot het dragen van een mondmasker voor alle bezoekers van de recyclageparken.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar - Aanvaarding ontslag lid raad van bestuur

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbesluit van 28 januari 2019

De gemeenteraad bepaalt de wijze van samenstelling van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar (hierna afgekort: AGB Rotselaar) en verdeelt het aantal zetels per fractie.

          Gemeenteraadsbesluit van 26 februari 2019

De gemeenteraad duidt de leden van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar aan.

          Besluit van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar van 16 december 2019

De raad van bestuur keurt de wijziging van de statuten van het AGB Rotselaar goed.

          Gemeenteraadsbesluit van 17 december 2019

De gemeenteraad keurt de wijziging van de statuten van het AGB Rotselaar goed.

 

Feiten en context

          Brief ontvangen op 23 juli 2020 van Geert Geuvens waarbij hij meedeelt dat hij zijn mandaat als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar neerlegt.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 235.

          Artikel 12 van de statuten van het AGB Rotselaar.

 

Argumentatie

          De kennisgeving van het ontslag door Geert Geuvens is op reglementaire wijze verlopen. Er zijn geen redenen om dit ontslag niet te aanvaarden.

 

Besluit

Na geheime stemming,

Met 23 stemmen voor.

Enig artikel:

De gemeenteraad aanvaardt het ontslag van Geert Geuvens als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar voor de sp.a-fractie met ingang van heden.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar - Aanduiding opvolger lid raad van bestuur

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbesluit van 28 januari 2019

De gemeenteraad bepaalt de wijze van samenstelling van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar (hierna afgekort: AGB Rotselaar) en verdeelt het aantal zetels per fractie.

          Gemeenteraadsbesluit van 26 februari 2019

De gemeenteraad duidt de leden van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar aan.

          Besluit van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar van 16 december

De raad van bestuur keurt de wijziging van de statuten van het AGB Rotselaar goed.

          Gemeenteraadsbesluit van 17 december 2019

De gemeenteraad keurt de wijziging van de statuten van het AGB Rotselaar goed.

          Gemeenteraadsbesluit van heden

De gemeenteraad aanvaardt het ontslag van Geert Geuvens als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

 

Feiten en context

          Brief ontvangen op 23 juli 2020 van Geert Geuvens waarbij hij meedeelt dat hij zijn mandaat als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar neerlegt.

          Akte van voordracht van de sp.a-fractie, ingekomen op 17 augustus 2020, waarbij Diane Discart wordt voorgedragen als lid van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 235.

          Artikel 11 en 12 van de statuten van het AGB Rotselaar.

          Artikel 8 en 9 van de cultuurpactwet en het cultuurpactdecreet.

 

Argumentatie

          De algemeen directeur ontving de akte van voordracht van de sp.a-fractie op 17 augustus 2020, zijnde meer dan acht dagen voor de vergadering van de gemeenteraad waarop de verkiezing van een lid van de raad van bestuur geagendeerd staat.

          De algemeen directeur heeft op 17 augustus 2020 een afschrift van de akte van voordracht aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgd.

          De voorzitter van de gemeenteraad heeft vastgesteld dat de akte van voordracht werd ondertekend door meer dan de helft van de gemeenteraadsleden die deel uitmaken van de fractie die de voordracht doet.

          De voorzitter van de gemeenteraad kan dus de ontvankelijkheid van de akte bevestigen.

          De samenstelling van de raad van bestuur blijft voldoen aan de voorwaarden bepaald in het decreet lokaal bestuur en in de statuten.

          Het voorgedragen kandidaat-lid kan dus verkozen worden verklaard als lid van de raad van bestuur.

 

Besluit

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de ontvankelijke akte van voordracht van de sp.a-fractie, waarbij Diane Discart wordt voorgedragen als lid van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar ter vervanging van Geert Geuvens.

Artikel 2:

De gemeenteraad verklaart volgend voorgedragen kandidaat-lid verkozen als lid van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar met ingang van heden:

- sp.a:

Diane Discart

Holsbeeksebaan 32

3111 Wezemaal

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Tracéwijziging ingevolge gratis grondafstand wegenis in een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2020046237 (V 2020 8) voor de realisatie van 3 loten bestemd voor open bebouwing op het perceel gelegen Holleweg 2, 4 en 6, kadastraal bekend als (afd. 1) sectie E 77 N

 

Voorgeschiedenis

          Op 14 april 2020 werd door mevrouw Véronique Peeters (Landmeterskantoor Peeters - Torfs) met als contactadres Leuvensesteenweg 25 te 3200 Aarschot, een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2020046237 (V 2020 8) ingediend voor de realisatie van 3 loten bestemd voor open bebouwing op het perceel gelegen Holleweg 2, 4 en 6, kadastraal bekend als (afd. 1) sectie E 77 N.

          De aanvraag gaat gepaard met gratis grondafstand ten gevolge van een tracé wijziging.

 

Feiten en context

          Het te verkavelen goed is gelegen op de Heikantberg.

          Het perceel is gelegen aan de gemeenteweg Holleweg dewelke voorzien is van klinkerverharding en de nodige nutsvoorzieningen.

          Het huidige tracé van de Holleweg heeft een breedte van circa 4 meter.

          Er wordt een grondafstand voorzien waardoor het tracé verbreed wordt tot 5 meter, gemeten vanaf de as van de weg tot de voorste perceelsgrens van het goed dat deel uitmaakt van deze aanvraag.

          De verkaveling is gelegen in woonparkgebied volgens het gewestplan Leuven.

          De verkaveling is niet gelegen binnen het plangebied van een bijzonder plan van aanleg (BPA), een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), noch gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde verkaveling. Het perceel is gelegen binnen de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening woonparken.

          Het verkavelingsvoorstel deelt het goed op in 4 loten:

          Loten 1, 2 en 3 zijn bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in open verband.

          Lot 4 heeft een oppervlakte van 1a87ca en wordt gratis afgestaan aan de gemeente Rotselaar.

          Er is geen rooilijn- of onteigeningsplan opgemaakt voor de Holleweg.

          De aanvraag werd openbaar gemaakt van 16 juni 2020 tot en met 15 juli 2020. Er werden 26 bezwaarschriften ingediend waarvan 25 identieke bezwaarschriften. Hierin wordt melding gemaakt dat bij de tracéwijziging een strook wordt toegevoegd aan het openbaar domein. Het lijkt de bezwaarindieners een uitgelezen kans om de bomen aan de straatkant te beschermen tegen ontbossing. Uiteindelijk is de gemeente dan eigenaar van deze bomen.

In het ander bezwaarschrift wordt melding gemaakt dat de smalle weg en de bosrijke omgeving wandelen en fietsen stimuleert en bijkomend dat de plaatselijke infrastructuur niet berekend is op de recente toestroom van verkavelingsplannen.

          Bij het kosteloos inlijven door de gemeente van lot 4 in het openbaar domein wordt tegemoetgekomen aan de opmerkingen geformuleerd in de bezwaarschriften.

 

Juridische gronden

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

          Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning:

          het decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen.

          Het gemeentewegendecreet, in werking getreden op 1 september 2019, omtrent de aanleg, verplaatsing, wijziging of opheffing van gemeentewegen

 

Argumentatie

          Omwille van de goede ruimtelijke ordening en de mogelijkheid om wegverbeteringswerken uit te kunnen voeren is het gewenst om lot 4 kosteloos toe te voegen aan het openbaar domein.

 

Besluit

Na beraadslaging,

20stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Farida Tierens en Gert Heylen

3onthoudingen: Jeroen Degent, Herwig Pierre en Liesbet Serneels

Artikel 1:

De voorgestelde tracéwijziging ingevolge een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden in 3 loten bestemd voor open bebouwing op het perceel gelegen Holleweg 2-4-6, kadastraal bekend als (afd. 1) sectie E 77 N, wordt vastgesteld zoals voorgesteld op bijgevoegd verkavelingsplan.

Artikel 2:

De aanvrager dient lot 4 met een oppervlakte van 187m² gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning en dit vóór de verkoop van eender welk lot uit de verkaveling.

Artikel 3:

De algemeen directeur en de voorzitter of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer - Instellen snelheidslimiet max 50 km/u op N19 van km 51.8 tot km 51

 

Feiten en context

          In het kader van de herinrichting van de N19 tussen de rotonde en Wezemaal, wordt op het grootste gedeelte van deze weg een trajectcontrole ingesteld door het Vlaams Gewest.

          In het kader van de herinrichting van de steenweg wordt gestreefd naar een snelheidslimiet van max. 50 km/u, ook in het gedeelte gelegen buiten de bebouwde kom.

          Om een effectieve trajectcontrole in te voeren is het goed om een zelfde snelheidslimiet aan te houden voor een zo lang mogelijk traject.

          Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams Gewest stelt voor om een maximumsnelheid in te voeren van 50 km/u op de N19 tussen kilometerpunt 51,8 (rotonde) en kilometerpunt 51(begin/einde bebouwde kom Wezemaal).

          Het gemeentebestuur streeft ernaar de verkeersveiligheid te verbeteren voor alle weggebruikers en in het bijzonder voor jonge fietsers;

          onaangepaste snelheid is één van de belangrijkste oorzaken voor ongevallen.

          bij lagere snelheid is de impactkracht van een botsing minder groot.

          bij een kleinere impactkracht is de kans op ernstige letselongevallen, vooral bij voetgangers en fietsers, kleiner.

          handhaving op gereden snelheid is nodig om bestuurders te helpen zich aan de geldende snelheidslimiet te houden.

          trajectcontrole is een manier van handhaving die door weggebruikers beter aanvaard wordt dan de huidige flitspaal die slechts een momentopname is.

          Het bestuur voert omwille van deze redenen een snelheidsbeperking in van 50 km per uur door het plaatsen van C43 verbodsborden met vermelding van 50.

 

Juridische gronden

          Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het Koninklijk besluit van 16 maart 1968.

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

          Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden voor de verkeerstekens.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit om op de N19 Aarschotsesteenweg tussen kilometerpunt 51.8 (rotonde) en kilometerpunt 51 (begin bebouwde kom Wezemaal) een snelheidslimiet van maximum 50 km/u in te voeren.

Dit verbod wordt gesignaleerd door C43 verbodsbord met vermelding 50.

Dit verbodsbord wordt herhaald na elk kruispunt, in beide richtingen namelijk:

- Kloosterdreef

- Abdijlaan

- Kerkebroekstraat

- Gemeentepad

Artikel 2:

Dit reglement treedt in werking onmiddellijk na de bekendmaking ervan.

Artikel 3:

Dit aanvullend reglement wordt ter goedkeuring overgemaakt aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer - Verkeer Steenweg op Wijgmaal (Wijgmaalbroek) - plaatsing bord F99c

 

Feiten en context

          In de huidige situatie is de 'trage weg' Steenweg op Wijgmaal, ook bekend als het verharde pad in Wijgmaalbroek bebord met het verkeersbord C3 verboden toegang voor bestuurders van voertuigen, aangevuld met onderbord Uitgezonderd Plaatselijk Verkeer, waardoor fietsers automatisch toegelaten zijn en dit ter hoogte van het begin van het pad aan de Vijfde Liniestraat.

          Het gemeentebestuur streeft naar meer duurzame verplaatsingen in het kader van het klimaatplan van de gemeente en de Covenant of Mayors overeenkomt om CO2 uitstoot lokaal te beperken.

          Daarbij mikt de gemeente op eigen inwoners, maar ook op pendelaars die de gemeente doorkruisen met verschillende vervoersmodi.

          De Steenweg op Wijgmaal biedt voor inwoners uit Rotselaar, Werchter en Tremelo/Baal een belangrijke en veilige link op veilige routes voor fietsers voor bijvoorbeeld het pendelen naar Leuven.

          Speed pedelecs zijn met de huidige bebording niet toegelaten op de Steenweg op Wijgmaal.

          Speed pedelecs vormen een belangrijke gamechanger voor mensen om de pendel tussen Werchter en Leuven te maken, vooral voor mensen die de overstap uit de auto willen maken.

          Het plaatsen van het verkeersbord F99c aan Steenweg op Wijgmaal ter hoogte van de Vijfde Liniestraat lost dit probleem op

                          

          Dit bord geeft aan dat deze weg voorbehouden is voor het verkeer van landbouwvoertuigen, voetgangers, fietsers, ruiters en bestuurders van speed pedelecs.

          De maximum toegelaten snelheid is 30 km/u, dat is in deze situatie belangrijk omdat de weg op veel plaatsen niet geschikt is voor hogere snelheden.

          Het stadsbestuur van Leuven dat de toegang van de weg Wijgmaalbroek aan de andere zijde in Leuven beheert, plant met een collegebesluit dezelfde maatregel.

 

Juridische gronden

          Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het Koninklijk besluit van 16 maart 1968.

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

          Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden voor de verkeerstekens.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Argumentatie

          De plaatsing van dit verkeersbord biedt kansen voor meer duurzame verplaatsingen in en door de gemeente Rotselaar.

          Bestuurders van bromfietsen hebben voldoende andere alternatieven.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit tot het plaatsen van het verkeersbord F99c aan Steenweg op Wijgmaal ter hoogte van de Vijfde Liniestraat.

Artikel 2:

Dit reglement treedt in werking onmiddellijk na de bekendmaking ervan.

Artikel 3:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer - Invoeren bebouwde kom Vlasselaar

 

Feiten en context

          De dienst mobiliteit ontving op 15 januari 2020 de vraag van het buurtcomité Vlasselaar om de bebouwde kom uit te breiden door het plaatsen van verkeersborden F1a met vermelding 'Vlasselaar'.

          Het plaatsen van de borden F1a en F3a is aangewezen:

          De bevolkingsdichtheid in Vlasselaar is erg gestegen en zal met de komst van nieuwe, geplande verkavelingen nog verhogen. Het is dan ook belangrijk om te werken aan de verkeersveiligheid in de buurt door de bebouwde kom uit te breiden. Dit zal naast de veiligheid ook de samenhorigheid en identiteit van de buurt versterken.

          Het uitbreiden van de bebouwde kom brengt volgende veranderingen met zich mee tegenover de huidige zone 50 voor:

          fietsers:

          Binnen de bebouwde kom moeten ze gebruik maken van de daartoe voorziene fietspaden aangeduid door wegmarkeringen of verkeersborden D7 of D9 volgen. Indien er geen fietspad is mogen ze enkel de gelijkgrondse bermen en parkeerzones volgen.

          Binnen de bebouwde kom mogen ze met twee naast elkaar rijden, behalve wanneer het kruisen niet mogelijk is.

          bromfietsers klasse B en bestuurders van een speed pedelec:

          Binnen de bebouwde kom mogen ze kiezen of ze op straat rijden of op het fietspad (snelheidslimiet 50 km/u of lager), maar op het fietspad mogen ze andere weggebruikers die zich op het fietspad bevinden niet in gevaar brengen.(wegcode art 9.1.2 paragraaf 2)

          stilstaan en parkeren:

          Binnen de bebouwde kom is het verboden om stil te staan of te parkeren op verhoogde bermen.

          Snelheidsovertredingen binnen een bebouwde worden zwaarder bestraft dan overtredingen buiten de bebouwde kom.

          Bij goedkeuring van het aanvullend reglement:

          Zal de bebouwde kom gelden voor de zone begrensd door:

          de Steenweg op Nieuwrode ter hoogte van de Groddestraat

          de Groddestraat ter hoogte van de aansluiting met de Bergestraat (Holsbeek)

          Vlasselaar, 50 meter voor het eerste kruispunt met de zijstraten Vlasselaar

          de Beninksstraat ter hoogte van de Uitweg

          de Gelrodesebaan ter hoogte van de Beninksstraat
(zie ook kaart in bijlage 20200724 Uitvoeringsplan bebouwde kom Vlasselaar met aanduiding borden)

          Worden 5 verkeersborden F1a (begin bebouwde kom) en 5 verkeersborden F3a (einde bebouwde kom) geplaatst om de grens van de bebouwde kom aan te duiden.

          Wordt uitgebreid gecommuniceerd via verschillende gemeentelijke kanalen en via een persbericht en persmoment over de invoering van een nieuwe bebouwde kom in de gemeente.

 

Argumentatie

          De argumenten aangehaald door het buurtcomité over groei bevolking, stijgende bevolkingsdichtheid, verkeersveiligheid en buurt-identiteit worden gevolgd door de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

          Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het Koninklijk besluit van 16 maart 1968.

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

          Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden voor de verkeerstekens.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit een bebouwde kom in te voeren in Vlasselaar.

De bebouwde kom geldt voor de zone begrensd door:

          de Steenweg op Nieuwrode ter hoogte van de Groddestraat

          de Groddestraat ter hoogte van de aansluiting met de Bergestraat (Holsbeek)

          Vlasselaar, 50 meter voor het eerste kruispunt met de zijstraten Vlasselaar

          de Beninksstraat ter hoogte van de Uitweg

          de Gelrodesebaan ter hoogte van de Beninksstraat

Artikel 2:

Het begin van de bebouwde kom wordt gesignaleerd met 5 verkeersborden F1a met opschrift Vlasselaar en onderschrift Rotselaar.

Het einde van de bebouwde kom wordt gesignaleerd met 5 verkeersborden F3a met opschrift Vlasselaar en onderschrift Rotselaar.

Artikel 3:

Dit reglement treedt in werking onmiddellijk na de bekendmaking ervan.

Artikel 4:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Herinrichting Eektstraat, Eektweg en Gemeentepad - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

Feiten en context

•  De ontwerpopdracht voor de opdracht “Herinrichting Eektstraat, Eektweg en Gemeentepad” werd toegewezen aan Studiebueau Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13/1 te 1000 Brussel.

 

Juridische gronden

•  De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

•  De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald  artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat.

•  Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

•  Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

•  De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

•  Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

•  Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

•  Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Argumenten

•  In het kader van de opdracht “Herinrichting Eektstraat, Eektweg en Gemeentepad” werd een bestek met nr. 2020-306974-R/002929 opgesteld door de ontwerper, Studiebueau Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13/1 te 1000 Brussel.

•  Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat de gemeente Rotselaar de procedure zal voeren en in naam van Fluvius bij de gunning van de opdracht zal optreden.

•  Gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging.

•  De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 3.247.039,69 excl. btw of € 3.587.508,48 incl. btw met volgende verdeling:

- Aandeel gemeente Rotselaar: € 1.605.241,45 incl. btw, waarvan € 850.000 incl. btw via RI aandelen.

- Aandeel Fluvius: € 1.982.267,03 excl. btw.

•  De kosten ten laste van de gemeente Rotselaar worden deels gedragen door het investeringsfonds riolering van Fluvius.

•  Het gedeelte dat gefinancierd zal worden door het investeringsfonds van Fluvius, zijnde een bedrag van € 850.000, zal voorzien worden in het meerjarenplan, zowel voor de uitgaven als voor de inkomsten.

•  Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0701

Actie: 070101

Sleutel: 2020/2240000/020000

Enveloppe: GIP01

Subproject: GIP0104 - Eektstraat

Beschikbaar budget meerjarenplan (2020-2022): € 772.290,28 (eigen middelen)

Raming: € 1.605.241,45 incl. btw (waarvan € 850.000 incl. btw via RI aandelen en € 755.241,45 via eigen middelen)

Momenteel is er een tekort in uitgaven van € 832.951,17

 

Ontvangst

Actieplan: 0701

Actie: 070101

Sleutel: 2810000/020000

Ontvangst (2021-2023): € 850.000

Er werd voor € 500 000 aan RI aandelen ingeschreven op dit project, dit is € 350 000 onder de gewenste waarde.

 

Bij de aanpassing van het meerjarenplan in 2020 worden de nodige budgetten, zowel aan uitgaven als aan ontvangsten, voorzien en ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd, waarna de gunning kan doorgaan.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

Artikel 1:

Het bestek met nr. 2020-306974-R/002929 en de raming voor de opdracht “Herinrichting Eektstraat, Eektweg en Gemeentepad”, opgesteld door de ontwerper, Studiebueau Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13/1 te 1000 Brussel worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

De raming bedraagt € 3.247.039,69 excl. btw of € 3.587.508,48 incl. btw, waarvan € € 1.605.241,45 incl. btw ten laste van de gemeente Rotselaar en 1.982.267,03 incl. btw ten laste van Fluvius.

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3:

Gemeente Rotselaar wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van Fluvius bij de gunning van de opdracht op te treden.

Artikel 4:

In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de deelnemende besturen.

Artikel 6:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 7:

De uitgave voor deze opdracht is in het meerjarenplan 2020-2022 voorzien ten bedrage van € 772.290,28 op budgetsleutel 2240000/020000 van de investeringen.

De ontvangst voor deze opdracht is in het meerjarenplan 2021-2023 voorzien ten bedrage van € 500.000 op budgetsleutel 2810000/020000.

Bij de aanpassing van het meerjarenplan in 2020 worden, gelet op de raming, de nodige uitgaven en ontvangsten voorzien en ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd, waarna de opdracht kan worden gegund.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - Zelfstandige groepering Interleuven Ondersteunende Activiteiten (ZG IL OA) - Samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          Het besluit van de algemene vergadering van Interleuven van 11 september 2019 houdende goedkeuring van de statutenwijziging met betrekking tot de omschrijving van de diensten waarop de deelnemers beroep kunnen doen in het kader van wederzijdse exclusiviteit.

          De besluiten van de gemeenteraad van 17 december 2019 houdende de goedkeuring van exclusiviteitsovereenkomsten met de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten' voor diverse diensten.

 

Feiten en context

          Onderhavig document betreft de vervolledigde samenwerkingsovereenkomst met de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten'.

In deze samenwerkingsovereenkomst wordt de omschrijving van de activiteiten en de werking van de zelfstandige groepering zonder rechtspersoonlijkheid verder toegelicht.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De statuten van Interleuven zoals goedgekeurd door algemene vergadering van 11 september 2019.

          Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/45/EG (algemene verordening gegevensbescherming).

          De wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt onderhavige samenwerkingsovereenkomst met de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten' goed.

 

1. ZELFSTANDIGE GROEPERING VAN PERSONEN ZONDER RECHTSPERSOONLIJKHEID

          De zelfstandige groepering “Interleuven Ondersteunende activiteiten” werkt als een zelfstandige groepering van personen zonder rechtspersoonlijkheid overeenkomstig art. 44, §2bis, tweede lid, 2° van het BTW wetboek (hierna ‘Wbtw’).

          De zelfstandige groepering handelt tegenover haar leden en tegenover derden als afzonderlijke vereniging, onder haar eigen benaming “Zelfstandige Groepering Interleuven ondersteunende activiteiten”, hierna ook genoemd “ZG IL OA”.

          De leden gaan hiervoor een duurzame samenwerking aan.

 

2. LEDEN VAN DE ZELFSTANDIGE GROEPERING INTERLEUVEN ONDERSTEUNENDE ACTIVITEITEN

          De identiteit van de leden en de aard van hun activiteiten wordt opgenomen in de ledenlijst in tabel 1. Elke wijziging ingevolge uittreding van bestaande leden of toevoeging van nieuwe leden gebeurt volgens de modaliteiten bepaald in deze samenwerkingsovereenkomst.

          Bij wijziging van de leden en/of hun activiteiten wordt de ledenlijst in tabel 1 overeenkomstig aangepast.

 

3. OMSCHRIJVING VAN DE ACTIVITEITEN VAN DE LEDEN

 

          Elk lid (gemeente/OCMW/IGV/Politiezone) van ZG IL OA verklaart op geregelde wijze zoals bedoeld in artikel 44, §2bis Wbtw en randnummer 21 van de circulaire AAFisc Nr. 31/2016 een overwegend deel (minstens 50%) van zijn activiteiten uit toe oefenen die op grond van artikel 6, lid 1 Wbtw niet aan de btw onderworpen zijn of op grond van artikel 44 Wbtw van de btw zijn vrijgesteld.

 

4. OMSCHRIJVING VAN DE ACTIVITEITEN VAN ZG IL OA

          ZG IL OA heeft tot doel haar leden te ondersteunen bij hun activiteiten die niet aan de btw onderworpen zijn of hun activiteiten die van de btw vrijgesteld zijn. ZG IL OA zal hiertoe het nodige gekwalificeerde personeel inzetten.

          Deze ondersteunende diensten zijn steeds gerelateerd aan, gericht op en bijgevolg direct nodig voor de niet aan de btw onderworpen en voor de van de btw vrijgestelde activiteiten van de leden.

 

5. OMSCHRIJVING VAN DE WERKING VAN ZG IL OA

5.1 ALGEMEEN

          Het personeel dat wordt ingezet voor de dienstverlening van ZG IL OA aan de leden, is gemeenschappelijk personeel van ZG IL OA.

          Dit personeel wordt aangeworven door Interleuven als gemeenschappelijk personeel en ter beschikking gesteld door Interleuven aan ZG IL OA.

          De identiteitsgegevens van het gemeenschappelijk personeel, evenals het concrete werkregime voor wat de prestaties voor ZG IL OA betreft, zijn terug te vinden in tabel 2.

          ZG IL OA zal conform de aanmelding gevestigd zijn in de Brouwersstraat 6, 3000 Leuven waar ook haar boeken, geschriften en bescheiden zullen worden bewaard.

          Voor de doeleinden van de toepassing van btw-vrijstelling van artikel 44, §2bis Wbtw wordt Interleuven aangesteld als de beheerder van ZG IL OA. Interleuven zal bijgevolg ook instaan voor de formaliteiten die in het kader van deze btw-vrijstelling worden opgelegd aan de zelfstandige groepering waaronder de aanmelding bij de Administratie, het overmaken van de ledenlijsten, het houden van een afzonderlijke BTW-boekhouding (aan- en verkoopjournaal) en de rapportering aan de leden.

 

5.2 MEER BEPAALD

          De leden mandateren Interleuven, als lid van de zelfstandige groepering tot

- hetzij de aanwerving van gemeenschappelijk gespecialiseerd personeel,

- hetzij het ter beschikking stellen van eigen gekwalificeerd personeel als gemeenschappelijk personeel van de ZG IL OA

          Het gemeenschappelijk personeel van ZG IL OA zal aangenomen / tewerkgesteld worden overeenkomstig het Interleuven-personeelsstatuut.

          Minstens éénmaal per jaar zal Interleuven als beheerder van ZG IL OA een document overmaken aan de leden met een detail van de voor de zelfstandige groepering gemaakte kosten inclusief de tewerkstelling van het gemeenschappelijk personeel.

 

6. VERGOEDING VOOR DE DIENSTEN VERSTREKT DOOR DE ZG IL OAVOOR DE LEDEN

          Er wordt geen systematische winst beoogd met de geleverde dienstverlening.

          Eventuele winsten worden niet uitgekeerd maar aangewend voor de instandhouding of verbetering van de verstrekte diensten.

          De aan ieder lid aangerekende vergoeding vertegenwoordigt enkel de terugbetaling van zijn aandeel in de door de zelfstandige groepering gedane gezamenlijke kosten en uitgaven. ZG IL OA verricht de diensten voor haar leden op basis van een kosten- en expertisedelend principe. Hiervoor werkt ZG IL OA met een open boekhouding. Voor haar diensten rekent ZG IL OA een vergoeding aan die gebaseerd is op uurtarieven. Deze uurtarieven zijn louter kostendekkend en omvatten ook de kosten voor gezamenlijke uitgaven meer bepaald de kosten voor werknemers die algemene taken uitvoeren die niet rechtstreeks voor de leden zijn maar noodzakelijk voor de goede werking van de zelfstandige groepering (boekhouding, personeel, IT, onthaal,… inclusief kosten).

De uurlonen voor de personeelsleden worden door de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ op basis van de reële kostprijs als volgt bepaald (toestand op 01-04-2020):

– Projectleider/specialist-expert : 90,00 euro: (basis na de komma 90,05 euro)

– Projectmedewerker-expert : 80,00 euro: (basis na de komma 79,90 euro)

– Projectmedewerker : 74,00 euro: (basis na de komma 73,56 euro)

– Administratieve ondersteuning : 66,00 euro: (basis na de komma 65,95 euro)

De hier opgegeven uurlonen zijn gekoppeld aan de indexaanpassing van de lonen zoals toepasselijk in de openbare sector. Alle andere kosten, zoals verplaatsingskosten, uitrustingskosten, ... zijn begrepen in deze uurprijs.

De uurlonen worden telkens berekend op een cijfer na de komma waarna overgegaan wordt tot afronding op het lagere of hogere eenheidscijfer. Bij een volgende indexering wordt er terug uitgegaan van het vorige, na de komma bekomen cijfer, zodat er telkens een correcte berekening van de uurtarieven plaats kan vinden.

De hier opgegeven uurlonen zijn gekoppeld aan de indexaanpassing van de lonen zoals toepasselijk in de openbare sector. Alle extra lasten, zoals verplaatsingskosten, uitrustingskosten, enz… zijn begrepen in deze uurprijs.

          Enkel de effectief gepresteerde uren worden aangerekend.

Bij een interventie wordt eveneens de verplaatsingstijd aangerekend.

          De prestaties die verricht worden bij het lid worden via tijdregistratie doorgerekend. Het is de bedoeling om deze diensten te bundelen tot blokken van respectievelijk 4 of 8 uur, dit om de efficiëntie en rendabiliteit van de personeelsleden te verbeteren.

          Voor prestaties geleverd na 20.00 uur en vóór 07.00 uur tijdens de normale werkdagen en op zaterdag, zondagen en feestdagen, wordt de uurprijs met 50% verhoogd

 

7. VERDELING VAN DE GEZAMENLIJKE UITGAVEN ONDER DE LEDEN

7.1. Beheer en rapportering

Interleuven zal instaan voor:

          De registratie, het beheer van gezamenlijke uitgaven in een afzonderlijke BTW-boekhouding

          Periodieke (jaarlijks) rapportering over de kostprijscalculatie aan de leden

          Jaarlijkse verificatie van de leden omtrent het uitoefenen van activiteiten die zijn vrijgesteld van btw of waarvoor het lid niet btw-plichtig is (zonder tegenbericht van het lid). Via vergadering stuurgroep. De leden moeten de ZG op de hoogte brengen indien hun BTW-statuut wijzigde ten opzichte van het oorspronkelijk meegedeelde statuut.

 

7.2. Betalings- en afrekeningsmodaliteiten

De kostenverrekening gebeurt op basis van een driemaandelijks detail (afrekening) van de door de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ gepresteerde uren die aan de opdrachtgever wordt voorgelegd. De eerste verrekening wordt door de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ opgemaakt na het verstrijken van de eerste driemaandelijkse periode die ingaat op het ogenblik dat de uitvoering van deze samenwerkingsovereenkomst aanvangt.

Indien er maandelijkse voorschotten worden opgevraagd, wordt bij de driemaandelijks afrekening het saldo opgevraagd of teruggestort. Dit op basis van de vergelijking van de in die periode effectief gepresteerde uren met de reeds aangerekende uren. In het geval er geen voorschotten werden aangerekend zal de driemaandelijkse afrekening de totaliteit van de desbetreffende periode omvatten. Een jaarlijkse afrekening is hier in eerste instantie dan normaliter niet nodig.

De beslissing tot opmaak van maandelijkse voorschotten hangt onder meer af van het aantal geschatte te presteren uren en zal in onderling overleg met de opdrachtgever worden vastgelegd.

De leden beschikken over een betalingstermijn van 60 dagen, te rekenen vanaf de opvraging door ZG IL OA.

 

8. AANSTURING

De werking van ZG IL OA wordt opgevolgd door één stuurgroep. Indien wenselijk kan er per soort van gezamenlijke dienstverlening een stuurgroep worden opgericht.

Indien hiervoor wordt geopteerd, gelden onderstaande bepalingen per stuurgroep met dien verstande dat enkel de leden die beroep doen op een specifieke soort van dienstverlening deel kunnen uitmaken van die specifieke stuurgroep.

 

8.1. Samenstelling stuurgroep

De stuurgroep bestaat uit een afgevaardigde van elk lid, welke een exclusiviteitsovereenkomst heeft afgesloten. De afgevaardigde is bij voorkeur:

- voor de gemeente: een lid van het college van burgemeester en schepenen of de afgevaardigde van de gemeente in de raad van bestuur van Interleuven;

- voor het OCMW: een lid van het vast bureau;

- voor de politie: een lid van het politiecollege;

- voor de intergemeentelijke vereniging: een lid van de raad van bestuur.

De leden van de stuurgroep kunnen een plaatsvervanger aanduiden.

 

8.2. Bevoegdheden stuurgroep

          De stuurgroep volgt de gemeenschappelijke dienstverlening en gewenste diensten binnen de specifieke doelstellingen van ZG IL OA op. Evalueert de dienstverlening en bespreekt uitbreiding ervan, doet suggesties omtrent uitvoering de dienstverlening…

          De stuurgroep neemt kennis van de verdeling van de verstrekte diensten onder de leden op.

          De stuurgroep wordt geïnformeerd over de personeelssamenstelling van het gemeenschappelijk personeel en het gevolgde personeelsbeleid.

 

8.3. Organisatie stuurgroep

          De stuurgroep komt minimaal één keer per jaar bijeen. Interleuven roept de vergaderingen bijeen.

          De stuurgroep duidt een voorzitter en ondervoorzitter aan onder de leden.

          In het vooruitzicht van deze vergaderingen wordt een verslag opgemaakt betreffende de werkzaamheden. Dit verslag bevat minimaal een overzicht van de verstrekte diensten per lid.

 

9. DUURTIJD VAN DE OVEREENKOMST

          Deze overeenkomst heeft een looptijd tot 31/12/2025.

          Na afloop van de looptijd wordt de overeenkomst, behoudens de gevallen van uittreding of stopzetting zoals hierna beschreven, telkens en automatisch verlengd voor één jaar.

          Elk lid moet minstens twee jaar onafgebroken lid zijn van ZG IL OA.

 

10. TOETREDING - UITTREDING VANWEGE 1 OF MEERDERE LEDEN

De toetreding van de leden kan geschieden in de loop van de bestaansperiode van de ZG IL OA. Daarbij wordt telkens afgewogen welke impact de toetreding van een nieuw lid op de te leveren prestaties heeft.

De toetreding van nieuwe leden wordt op de jaarlijkse stuurgroepvergadering gerapporteerd.

Een nieuw lid dient zich te verbinden tot een deelname van minstens 2 jaar of in voorkomend geval tot het einde van de bestaansperiode.

Na de vaste looptijd kunnen de leden uittreden uit de ZG IL OA.

De wens van een lid tot uittreding wordt schriftelijk en op basis van een beslissing van het bevoegde orgaan van het lid, medegedeeld aan de voorzitter en de ondervoorzitter van de stuurgroep per aangetekend schrijven.

Ook hier wordt de impact van de uittreding op de te leveren prestaties ingeschat en wordt de uittreding jaarlijks gerapporteerd.

 

11. TOEPASSINGSMODALITEITEN VAN DE BTW-VRIJSTELLING VAN ARTIKEL 44, §2BIS

De in artikel 6 genoemde gemeenschappelijke uitgaven zullen door de zelfstandige groepering aan haar leden worden doorgerekend (volgens de modaliteiten van deze overeenkomst) vrij van btw in de mate dat aan de voorwaarden van de btw-vrijstelling van artikel 44, §2bis Wbtw is voldaan.

De leden dragen individueel de eindverantwoordelijkheid voor hun eigen verklaringen vermeld in artikel 2. Indien de verklaring van een lid onjuist is, dan is dat lid ten aanzien van de zelfstandige groepering gehouden tot het voldoen van de btw (verhoogd met eventuele nalatigheidsinteresten en boetes) die verschuldigd wordt ingevolge de niet-toepasbaarheid van de btw-vrijstelling.

De leden verklaren dat zij de dienstverlening van ZG IL OA uitsluitend genieten voor de doeleinden van hun van btw vrijgestelde activiteiten (conform artikel 44 Wbtw) of hun activiteiten waarvoor ze niet-belastingplichtig zijn. Indien deze verklaring onjuist blijkt te zijn, zal het betrokken lid aan ZG IL OA de btw moeten voldoen over de integrale aangerekende vergoeding (verhoogd met eventuele nalatigheidsinteresten en boetes).

De leden die de dienstverlening van ZG IL OA slechts gedeeltelijk aanwenden voor vrijgestelde handelingen of activiteiten waarvoor zij niet-belastingplichtig zijn, dienen hiervan melding te maken. In voorkomend geval zal onderzocht worden in welke mate de door ZG IL OA aangerekende kostenvergoeding overeenkomstig de dan geldende administratieve richtlijnen kan uitgesplitst worden in een deel dat van de btw-vrijstelling kan genieten en een niet-vrijgesteld deel.

 

12. AFSPRAKEN MET BETREKKING TOT WIJZIGENDE WETGEVING

Bij wijziging van de regelgeving (op wetgevend vlak of in de administratieve richtlijnen) omtrent zelfstandige groeperingen, op basis waarvan deze samenwerkingsovereenkomst is opgemaakt, zal de huidige samenwerkingsovereenkomst, indien nodig, worden aangepast aan deze gewijzigde regelgeving.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - Zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten' - aanduiding afgevaardigde stuurgroep - legislatuur 2019-2024

 

Voorgeschiedenis

          De besluiten van de gemeenteraad van 17 december 2019

Meerdere exclusiviteitsovereenkomsten met de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten' worden goedgekeurd voor de afname van diverse diensten.

          Het besluit van de gemeenteraad van heden

De vervolledigde samenwerkingsovereenkomst met de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten' wordt goedgekeurd.

 

Feiten, context en argumentatie

          De werking van de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten' wordt opgevolgd door een stuurgroep.

          De stuurgroep bestaat uit een afgevaardigde van elk lid, welke een exclusiviteitsovereenkomst heeft afgesloten. De afgevaardigde is bij voorkeur:

- voor de gemeente: een lid van het college van burgemeester en schepenen of de afgevaardigde van de gemeente in de raad van bestuur van Interleuven;

          Schepen Dirk Claes wordt voorgedragen als afgevaardigde voor de stuurgroep.

          Dit mandaat is onbezoldigd.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De statuten van de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten', zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van 11 september 2019.

 

Besluit

Na geheime stemming,

Met 21 stemmen voor, 2 onthoudingen.

Enig artikel:

De heer Dirk Claes, schepen, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de stuurgroep van de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende diensten' voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - Poolstok cv - algemene vergadering - aanstelling gemeentelijk afgevaardigde en plaatsvervanger - legislatuur 2019-2024

 

Voorgeschiedenis

          Het besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2019

De gemeente treedt toe tot Poolstok cv voor ondersteuning inzake het P&O-beleid.

 

Feiten en context

          De gemeente heeft recht op een afgevaardigde en een plaatsvervanger in de algemene vergadering.

          Dit mandaat is onbezoldigd.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het decreet van 2 maart 1999 houdende machtiging van de Vlaamse regering om een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid op te richten voor de uitvoering van opdrachten met betrekking tot de werving en selectie van overheidspersoneel .

          Het decreet van 29 mei 2015 houdende machtiging tot deelneming en de wijziging van de opdracht van Poolstok cv.

          De gecoördineerde statuten d.d. 25 mei 2018.

 

Argumentatie

          De mondelinge voordrachten ter zitting.

 

Besluit

Betreffende artikel 1

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor, 1 onthouding.

 

Betreffende artikel 2

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor, 1 onthouding.

Artikel 1:

Mevrouw Ellen De Rijck, wordt aangeduid als gemeentelijk afgevaardigde in de algemene vergadering van Poolstok cv voor de ganse legislatuur 2019-2024.

Artikel 2:

De heer Patrick Vervoort, wordt aangeduid als plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van Poolstok cv voor de ganse legislatuur 2019-2024.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - algemene vergadering van Poolstok cv van 4 september 2020 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

          De brief van Poolstok cv van 25 juni 2020 met oproeping voor de algemene vergadering met bijhorende agenda en bijlagen.

          Het besluit van de gemeenteraad van 25 augustus 2020

Ellen De Rijck en Patrick Vervoort werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Poolstok cv voor de ganse legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de coöperatieve vennootschap Poolstok cv.

          Op 4 september 2020 houdt Poolstok cv een algemene vergadering met volgende agendapunten:

1)      Samenstelling van het bureau van de vergadering

2)      Uiteenzetting van het verslag van de Raad van Bestuur en van de commissaris m.b.t. het boekjaar 2019

3)      Mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de leden van de Raad van Bestuur en aan de commissaris m.b.t. het boekjaar 2019

4)      Goedkeuring van de jaarrekening voor het boekjaar 2019

5)      Bestemming van het resultaat

6)      Kwijting aan de bestuurders en de commissaris voor het boekjaar 2019

7)      Ontslagen en benoemingen

8)      Goedkeuring van de bezoldigingen

9)      Desgevallend: varia

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid art. 432, alinea 3

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

          Er zijn geen opmerkingen over bovenvermelde agendapunten.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van de coöperatieve vennootschap Poolstok cv van 4 september 2020 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Poolstok cv op 4 september 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Kennisname: Besluit toezichthoudende overheid betreffende klacht tegen gemeenteraadsbesluit 21 april 2020 houdende goedkeuring arbeidsreglement

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 augustus 2020

 

Kennisname: Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 01/10/2020