Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 29 september 2020

Om 20u00 tot 22u45

de Mena (2de verdieping)

 

 

Aanwezig:

Bart De Vos, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, schepenen;

Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Ellen De Rijck, raadslid;

 

Vanaf punt 5 verlaat schepen Piet De Bruyn de zitting.

Vanaf punt 7 vervoegt schepen Piet De Bruyn de zitting.

Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

2onthoudingen: Heidi Pittomvils en Stella Beckx

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 25 augustus 2020 goed.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Tracéwijziging wegenis langsheen de Vondelweg 87, kadastraal gekend als afdeling 2, sectie D nr. 450 R - gratis grondafstand - goedkeuring

 

Feiten en context

          Op 2 december 2019 werd een positief stedenbouwkundig attest afgeleverd aan landmeter Pieter Goeron voor het bouwen van een eengezinswoning in open verband langsheen Vondelweg 87 te 3118 Werchter. Ter uitvoering van de opgelegde voorwaarden van dit stedenbouwkundig attest dient een tracéwijziging van de Vondelweg vastgesteld te worden.

          Er is geen rooilijn- of onteigeninsgsplan opgemaakt voor de Vondelweg.

          Op de gemeenteraadszitting van 27 maart 2006 werd reeds een standpunt ingenomen ter goedkeuring van het tracé Vondelweg ingevolge een verkaveling gelegen aan de overzijde van dit perceel. Het tracé wordt vastgesteld op 5,00 m uit de aslijn van de weg.

          Het perceel dewelke deel uitmaakt van de opdeling is volgens het gewestplan Leuven deels gelegen in woongebied en deels gelegen in een agrarisch gebied.

          Het perceel is niet gelegen binnen het plangebied van een bijzonder plan van aanleg (BPA), een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), noch gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde verkaveling.

          Het perceel is gelegen aan de gemeenteweg Vondelweg dewelke voorzien is van een asfaltverharding en een bovengronds elektriciteitsnet.

          Er wordt een grondafstand voorzien waardoor het tracé verbreed wordt tot 5 meter, gemeten vanaf de as van de weg tot de voorste perceelsgrens.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Het gemeentewegendecreet, in werking getreden op 1 september 2019, omtrent de aanleg, verplaatsing, wijziging of opheffing van gemeentewegen.

 

Argumentatie

          De opdeling van het perceel gelegen aan de Vondelweg 87, kadastraal gekend als afdeling 2, sectie D, nr. 450 R met een totale oppervlakte van 1692 m², is als volgt:

          het lot A met een oppervlakte van 15 are 80 centiare is bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in open verband;

          het lot B met een oppervlakte van 1 are 12 centiare is bestemd om ingelijfd te worden in het openbaar domein;

          Omwille van de goede ruimtelijke ordening en de mogelijkheid om wegverbeteringswerken uit te kunnen voeren, wordt lot B ingevolge een gratis grondafstand kosteloos toegevoegd aan het openbaar domein.

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De voorgestelde tracéwijziging langsheen de Vondelweg 87 ingevolge de voorwaarden opgelegd in het afgeleverde positief stedenbouwkundig attest 2019 20 op 2 december 2019, wordt vastgesteld op 5,00 m uit de aslijn zoals voorgesteld op bijgevoegd opmetingsplan.

Artikel 2:

De eigenaar dient lot B met een oppervlakte van 1 are 12 centiare gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan via notariële akte. Alle kosten en erelonen verbonden aan deze akte zijn ten laste van de afstanddoener.

Artikel 3:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad of hun respectievelijke plaatsvervanger (s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akte.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Beslissing zaak van de wegen m.b.t. de gedeeltelijke verlegging van de bestaande Kloosterdreef in een omgevingsaanvraag OMV_2020043947 (2020 110) inzake KMO project Wing Tower fase 2 gedeeltelijke verlegging van Kloosterdreef, gelegen te Aarschotsesteenweg 48, Kloosterdreef 5, Wingepark 5A, 5B, 5C, 5D, 7 en 7A, 3118 Rotselaar, kadastraal bekend: afdeling 1 sectie C nrs. 748L3, 748T, 748R2, 754R, 754T en 754S - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          Op 4 mei 2020 werd door Roel Buelens namens BUMACO KOELTECHNIEK BVBA gevestigd te Stationsstraat 216, 3110 Rotselaar en Lopa Management namens WING TOWER BVBA gevestigd te Stationsstraat 216, 3110 Rotselaar een omgevingsvergunning OMV_2020043947 (S 2020 110) ingediend inzake KMO project Wing Tower fase 2 gedeeltelijke verlegging van Kloosterdreef, gelegen te Aarschotsesteenweg 48, Kloosterdreef 5, Wingepark 5A, 5B, 5C, 5D, 7 en 7A, 3118 Rotselaar, kadastraal bekend: afdeling 1 sectie C nrs. 748L3, 748T, 748R2, 754R, 754T en 754S

 

Feiten en context

          De aanvraag gaat gepaard met een gedeeltelijke verlegging van de Kloosterdreef in functie van de uitbreiding van de bestaande bedrijfsgebouwen.

          Het college van burgemeester en schepenen stelt voor aan de gemeenteraad om te beraadslagen over voorliggende zaak van de wegen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2020043947 (S 2020 110) op 4 mei 2020 ingediend inzake KMO project Wing Tower fase 2 gedeeltelijke verlegging van Kloosterdreef, gelegen te Aarschotsesteenweg 48, Kloosterdreef 5, Wingepark 5A, 5B, 5C, 5D, 7 en 7A, 3118 Rotselaar, kadastraal bekend: afdeling 1 sectie C nrs. 748L3, 748T, 748R2, 754R, 754T en 754S

          De omgevingsaanvraag is gelegen in gebieden voor ambachtelijke bedrijven en de gebieden voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO-gebied) volgens het bij KB van 7 april 1977 goedgekeurd gewestplan Leuven.

          De omgevingsaanvraag is niet gelegen binnen het plangebied van een bijzonder plan van aanleg (BPA), een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), noch gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde verkaveling.

          De aanvraag voorziet in het gedeeltelijk verleggen van de Kloosterdreef in functie van de realisatie van bedrijfsgebouwen op het goed van de aanvraag.

          Het perceel 748L3 is bebouwd met een zonevreemde woning in KMO-gebied volgens het gewestplan. Voor de woning werd reeds een sloopvergunning afgeleverd. Het perceel is opgekocht door de aanvrager van voorliggende omgevingsaanvraag en deze wenst het perceel in KMO gebied te betrekken bij de rest van het bedrijventerrein Wingepark in functie van uitbreidingen op het terrein.

          Door de huidige wegzate van de Kloosterdreef te verleggen van de percelen 754R, 754T en 754S naar de grens tegen de tuinen van de aanpalende percelen gelegen langs de Aarschotsesteenweg dewelke zijn gelegen in bufferzone volgens het gewestplan kan het perceel 748L3 aansluiting vinden bij de aanpalende ambachtelijke zone.

          Door de gedeeltelijke verlegging van de Kloosterdreef ontstaan zone eigen ontwikkelingsmogelijkheden voor het perceel 748L3 en kan een kwalitatieve bufferzone worden gerealiseerd tussen de tuinen en het bedrijventerrein.

          De aanvraag is gelegen aan het Wingepark, een voldoende uitgeruste gemeenteweg. De Kloosterdreef is een trage verbinding tussen de Aarschotsesteenweg N21, een voldoende uitgeruste gewestweg, en het bedrijventerrein Wingepark.

          Het terrein zelf is overwegend vlak.

          De aanvraag voorziet het gedeeltelijk verleggen van de Kloosterdreef naar de achterzijde van perceel 748L3. en een gedeeltelijke inname van perceel.748H3 om de Kloosterdreef recht te trekken.

          Tussen de eigenaars van de percelen 743L3 en 748H3 is een overeenkomst voor een kavelruil in functie van de realisatie van de gedeeltelijk verlegging van de Kloosterdreef ter hoogte van hun percelen. Zo wordt op perceel 754T een inname van 43ca voorzien en 2a27ca op perceel 748L3.

          De realisatie van de gedeeltelijke verlegging van de Kloosterdreef zal de aanleg inhouden van een duurzame wegverharding en nutsvoorzieningen.

          Documenten en plannen voor de verlenging van het Kloosterdreeftracé werden opgemaakt door het landmeterskantoor Van Eycken uit Zemst en zijn toegevoegd aan de omgevingsaanvraag.

          Verder zal de uitvoering van de verhardingen ook in coördinatie gebeuren met Fluvius die te  kennen heeft gegeven van deze werken gebruik te willen maken voor de aanleg van haar nieuw (ondergronds) hoogspanningstraject.

          Samenvatting wegeniswerken:

          De aanvraag omvat de gedeeltelijke verlegging van de Kloosterdreef, een openbare weg.

          De heraanleg wordt door de aanvrager voorzien in waterdoorlatende klinkers op het gedeelte van de verlegging.

          De tuinen in de bufferzone van de percelen langs de Aarschotsesteenweg grenzen na de heraanleg aan de verlegde Kloosterdreef.

          De heraanleg zal op kosten van de aanvrager gebeuren.

          De aanvraag bevat eveneens een rooilijnplan op basis van de nieuwe bedding van de nieuwe gemeenteweg met een oppervlakte van circa 1a91ca:

          De wegbreedte van de Kloosterdreef zal na de werken 3m bedragen aan de noordelijke zijde en 1,5m aan de oostelijke zijde van perceel 748L3.

          De aanvraag werd openbaar gemaakt van 19 juni 2020 tot en met 18 juli 2020. Er werd één bezwaarschrift ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Volgende argumenten kunnen in verband worden gebracht met de beoordelingsgronden opgesomd in art. 3, 4 en desgevallend art. 6 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 en/of het wegenisdossier:

          Samenvatting bezwaar nr. 1:

          Volgens de akte van de eigenaar van perceel 748S en 748T is er een losweg aanwezig en dient deze te blijven bestaan zoals heden en op dezelfde plaats. De functie van deze losweg dient gevrijwaard te blijven. Een bijkomende opmerking is de geplande herinrichting van de N19. Er dient een alternatief te worden voorzien om de Kloosterdreef als losweg te behouden. De verplaatsing van de Kloosterdreef dient te worden afgestemd op de wijziging van de aansluiting van N19.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

          Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (BS 12 augustus 2019)

          Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening

          Vlaamse codex ruimtelijke ordening

          Omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31 dat het volgende bepaalt:

          § 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

          De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

          § 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

          Omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47 dat het volgend bepaalt:

          Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

          Toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:

          Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;

- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;

beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep

- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag

- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

 

Adviezen

          Er werd op 12 juni 2020 advies gevraagd aan De brandweer. Op 22 juli 2020 heeft de adviesinstantie een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.

          Er werd op 12 juni 2020 advies gevraagd aan Toegankelijkheidsbureau. Op 3 juli 2020 heeft de adviesinstantie een gunstig advies uitgebracht.

          Er werd op 12 juni 2020 advies gevraagd aan Vlaamse Milieumaatschappij. Op 24 juni 2020 heeft de adviesinstantie laten weten geen advies uit te brengen.

          Er werd op 12 juni 2020 advies gevraagd aan Watering De Molenbeek. De adviesinstantie heeft geen advies uitgebracht binnen een termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag. Het advies wordt geacht stilzwijgend gunstig te zijn.

          Er werd op 12 juni 2020 advies gevraagd aan Fluvius System Operator. Op 27 juli 2020 heeft de adviesinstantie een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.

          Er werd op 12 juni 2020 advies gevraagd aan De Watergroep. Op 16 juli 2020 heeft de adviesinstantie aangegeven geen bezwaar te hebben met de aanvraag.

          Er werd op 12 juni 2020 advies gevraagd aan Interleuven. Op 8 juli 2020 heeft de adviesinstantie een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.

          Dienst mobiliteit - Gemeente Rotselaar Mobiliteit / Werken heeft advies uitgebracht binnen de termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag. De eindconclusie van het advies luidt als volgt: gunstig (13 juni 2020).

 

Argumentatie

          Behandeling bezwaarschriften

          Behandeling van de argumenten aangehaald in bezwaar nr. 1:

          het bezwaar handelt over een bestaande losweg op de Kloosterdreef. Echter werd bij het bezwaar niet aangetoond waar deze is gelegen. Het is onduidelijk waar deze zich situeert. Het perceel 748S en 748T sluit hier momenteel niet op aan. Bij de verlegging hiervan zal de achterste grens van het perceel 748T grenzen aan de Kloosterdreef.

          De verlegging van de Kloosterdreef heeft geen impact op de herinrichting van de Aarschotsesteenweg. Het is slechts een beperkt stuk tussen de huidige Kloosterhoeve en het Wingepark dat zal worden verlegd. Het gedeelte tussen de Aarschotsesteenweg en de Kloosterhoeve blijft ongewijzigd.

          De aanvraag kan gunstig worden beoordeeld. De heraanleg van de wegenis dient te worden uitgevoerd in een asfaltverharding. De weg vormt een trage verbinding voor fietsers. Asfalt is fietsvriendelijker en geeft aan de fietsers meer comfort.

 

          Volgende voorwaarden worden oplegt aan de aanvrager, die bij vergunningverlening verplicht in de vergunning moeten worden opgenomen:

          De verlegging dient te worden gerealiseerd voorafgaand aan de realisatie van de nieuwbouw loodsen.

          De te verleggen wegenis dient te worden uitgevoerd in asfaltverharding.

          Het overige gedeelte van de trage verbinding, ten zuiden van het te verleggen gedeelte van de weg, van aan de aansluiting met het te verleggen gedeelte tot aan de aansluiting met de hoofdbaan van het Wingepark dient eveneens geasfalteerd te worden.

          De aanleg dient te gebeuren door en op kosten van de aanvrager.

          Het verlegde gedeelte van de Kloosterdreef is enkel voor zwakke weggebruikers toegankelijk en zal ter hoogte van perceel 754G en perceel 748L3 worden afgesloten met overrijdbare paaltjes in functie van eventuele hulpdiensten.

          Het openbaar domein wordt aangelegd als een wandel- en fietspad. De gedeeltelijke verlegging ten behoeve van een omgevingsvergunning inzake KMO project Wing Tower fase 2 wordt bijgevolg gunstig geadviseerd.

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de aanleg van een gemeenteweg voor de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2020043947 (S 2020 110) op 4 mei 2020 ingediend inzake KMO project Wing Tower fase 2 gedeeltelijke verlegging van Kloosterdreef, gelegen te Aarschotsesteenweg 48, Kloosterdreef 5, Wingepark 5A, 5B, 5C, 5D, 7 en 7A, 3118 Rotselaar, kadastraal bekend: afdeling 1 sectie C nrs. 748L3, 748T, 748R2, 754R, 754T en 754S, goed.
De voorwaarden en lasten luiden als volgt:

          De verlegging dient te worden gerealiseerd voorafgaand aan de realisatie van de nieuwbouw loodsen.

          De te verleggen wegenis dient te worden uitgevoerd in asfaltverharding.

          Het overige gedeelte van de trage verbinding, ten zuiden van het te verleggen gedeelte van de weg, van aan de aansluiting met het te verleggen gedeelte tot aan de aansluiting met de hoofdbaan van het Wingepark dient eveneens geasfalteerd te worden.

          De aanleg dient te gebeuren door en op kosten van de aanvrager.

          Het verlegde gedeelte van de Kloosterdreef is enkel voor zwakke weggebruikers toegankelijk en zal ter hoogte van perceel 754G en perceel 748L3 worden afgesloten met overrijdbare paaltjes in functie van eventuele hulpdiensten.

          Het openbaar domein wordt aangelegd als een wandel- en fietspad. De gedeeltelijke verlegging ten behoeve van een omgevingsvergunning inzake KMO project Wing Tower fase 2 wordt bijgevolg gunstig geadviseerd.

Artikel 2:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

Artikel 3:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

          wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2020043947 (S 2020 110) op 4 mei 2020 ingediend voor  inzake KMO project Wing Tower fase 2 gedeeltelijke verlegging van Kloosterdreef, gelegen te Aarschotsesteenweg 48, Kloosterdreef 5, Wingepark 5A, 5B, 5C, 5D, 7 en 7A, 3118 Rotselaar, kadastraal bekend: afdeling 1 sectie C nrs. 748L3, 748T, 748R2, 754R, 754T en 754S niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

          wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

Artikel 4:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervangers wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Beslissing zaak van de wegen m.b.t. de aanleg van een nieuwe gemeenteweg ingevolge gratis grondafstand wegenis in een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2020044341 (V 2020 7) voor het creëren van 5 bouwloten bestemd voor open bebouwing op de percelen kadastraal bekend als afdeling 1, sectie B, nrs. 488 C, 488 B, 489 R, 489 M, 494 B, 494 G en 495 A gelegen tussen de Hellichtstraat en de Broekstraat - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          Op 6 april 2020 werd door Claudia Callens namens NESTAS NV met als contactadres Landegemstraat 10 te 9031 Gent, een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2020044341 (V 2020 7) ingediend voor het creëren van 5 bouwloten bestemd voor open bebouwing met aanleg nieuwe wegenis op de percelen gelegen tussen de Hellichtstraat en de Broekstraat, kadastraal gekend als (afd. 1) sectie B 488 C, 488 B, 489 R, 489 M, 494 B, 494 G en 495 A.

 

Feiten en context

          De aanvraag gaat gepaard met een gratis grondafstand ten gevolge van de aanleg van een nieuwe gemeenteweg.

          Het college van burgemeester en schepenen stelt voor aan de gemeenteraad om te beraadslagen over voorliggende zaak van de wegen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2020044341 (V 2020 7) op 6 april 2020 ingediend voor het creëren van 5 bouwloten bestemd voor open bebouwing met aanleg nieuwe wegenisop de percelen gelegen tussen de Hellichtstraat en de Broekstraat, kadastraal gekend als (afd. 1) sectie B 488 C, 488 B, 489 R, 489 M, 494 B, 494 G en 495 A.

          De verkaveling is gelegen in woongebied met landelijk karakter volgens het bij KB van 7 april 1977 goedgekeurd gewestplan Leuven.

          De verkaveling is niet gelegen binnen het plangebied van een bijzonder plan van aanleg (BPA), een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), noch gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde verkaveling.

          De aanvraag voorziet in het verkavelen van een terrein dat gelegen is in het gebied tussen de Broekstraat en de Hellichtstraat, te bereiken via een nieuw aan te leggen weg vanaf de Broekstraat.

          De Hellichtstraat en de Broekstraat zijn beide voldoende uitgeruste gemeentewegen. De Hellichtstraat is een verbindingsweg voor zowel lokaal- als doorgaand verkeer. De Hellichtstraat is voorzien van een betonverharding. De Broekstraat is een verkeersluwe straat voorzien van een klinkerverharding.

          Het te verkavelen gebied is gelegen op een tweetal kilometer buiten het centrum van Rotselaar.

          Het gebied is bereikbaar vanaf de Broekstraat via een 7 meter brede toegangsstrook die werd gevormd naar aanleiding van de verkoop van de woning met tuin met als adres Broekstraat 36.

          Het terrein zelf is vlak en helt licht af in de richting van de Broekstraat. Langsheen de zijgrens met de percelen 488B en 488C staat een rij cypressen, destijds als haag aangeplant, maar uitgegroeid tot hoogstam. Langsheen de grens met perceel 495A staat een rij sparren, eveneens uitgegroeid tot hoogstammen. Beide plantenrijen zijn sterk verwaarloosd en vertonen aantasting door ziektes. De bomen zullen allen gekapt worden ten behoeve de aanleg van de nieuwe weg en het verkavelen van het terrein.

          De aanvraag voorziet het realiseren van 6 loten op een terrein gelegen in het binnengebied tussen de Broekstraat en de Hellichtstraat, te bereiken via een nieuw aan te leggen insteekweg vanaf de Broekstraat:

          Loten 1 tot en met 5 zijn de aangevraagde bouwkavels, te bouwen langs de nieuwe insteekweg. Deze loten zijn bestemd voor het oprichten van een vrijstaande eengezinswoning, die kunnen beschikken over maximaal twee bouwlagen en een extra woonlaag in het dakvolume.

          Lot 6 is bestemd als bedding voor de nieuw aan te leggen openbare wegenis, openbaar groen en alle aanhorigheden. Het lot heeft een oppervlakte van circa 12a 50ca. De totale oppervlakte van deze bedding zal gratis worden overgedragen aan de gemeente samen met de erop aanwezige en aangebrachte openbare voorzieningen. De aanvraag bevat een verbintenis grondafstand waarbij Claudia Callens namens NV Nestas de in voormelde aanvraag aangegeven openbare wegen, aanhorigheden en openbare nutsvoorzieningen, alsook de gronden waarop ze komen of zullen komen, kosteloos en voor vrij en onbelast aan de gemeente Rotselaar zal afstaan op een door de gemeente vast te stellen datum en in elk geval bij de eindoplevering der werken.

          De realisatie van de verkaveling zal de aanleg inhouden van een duurzame wegverharding en nutsvoorzieningen in de nieuw ontworpen zijtak. De aanvraag bevat een technisch bouwdossier voor de aanleg van wegenis, parkings en RWA- en DWA-riolering met pompstation opgemaakt door Studiekantoor Kockaerts bvba uit Holsbeek. Het verkavelingsplan werd opgesteld door BVBA François Geens. De verkavelaar is NV Durabrik.

          Samenvatting wegeniswerken:

          De nutsvoorzieningen van waterleiding, elektriciteit, telefoon en Telenet zijn reeds aanwezig langsheen de Broekstraat. Een globale uitbreiding van de nutsleidingen in de nieuwe wegenis zal nog dienen te gebeuren samen met aanleg van wegenis en rioleringen.

          Het aan te leggen typeprofiel van deze weg bestaat uit een 4,80 – 5,20 m brede rijweg in poreuze betonstraatstenen in één langzaam aflopende (0,5 %) verkanting. Aan de buitenrand is aan de laagste zijde van de rijweg in glijbekisting een overrijdbare borduur type I E voorzien. Aan de onderzijde van de rijweg is er in prefab overrijdbare borduur voorzien. Langsheen de rijweg wordt aan beide zijden een groene berm aangelegd.

          Er worden 5 openbare parkeerplaatsen voorzien, langs de inrit van de nieuwe verkaveling vanuit de Broekstraat, meer bepaald ter hoogte van lot 1. De parkeerplaatsen worden uitgevoerd in gras betontegels. Aan het begin en einde van deze parkeerzone wordt een zuilhaagbeuk voorzien.

          De aanvraag bevat eveneens een rooilijnplan op basis van de nieuwe bedding van de nieuwe gemeenteweg met een oppervlakte van circa 12a 50ca:

          tussen de woningen met als adres Broekstraat 34 en 36 bedraagt de breedte van de zijtak 7 meter;

          vanaf lot 1 heeft de zijtak een breedte van 9,50 meter;

          ter hoogte van loten 2 tot en met 5 bedraagt de afstand tussen de rooilijnen 9 meter.

Ten behoeve van de brandweer dient de rooilijn voldoende breed te zijn/of worden de nodige brandkranen voorzien.

          De aanvraag werd openbaar gemaakt van 19 mei 2020 tot en met 17 juni 2020. Er werden twee bezwaarschriften ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Volgende argumenten kunnen in verband worden gebracht met de beoordelingsgronden opgesomd in art. 3, 4 en desgevallend art. 6 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 en/of het wegenisdossier:

          Samenvatting bezwaar nr. 1:

          De nieuwe insteekweg in T-vorm zal aansluiten op de Broekstraat. Er werd geen afbuiging voorzien ter hoogte van de Broekstraat. Hierdoor zal het werfverkeer moeilijk kunnen opdraaien zonder schade aan te brengen aan de naastliggende eigendommen en de aanwezige nutsvoorzieningen van de naastgelegen eigendommen dewelke grenzen aan de nieuwe insteekweg en zelfs aan de voorliggende eigendom. Voor de start der werken en het kappen van de bomen ter hoogte van de nieuwe insteekweg dient er een plaatsbeschrijving opgemaakt te worden van de omliggende gronden. Het is logischer dat de insteekweg voorzien wordt naar de Hellichtstraat zodat de Broekstraat niet belast wordt met meer verkeer.

          Samenvatting bezwaar nr. 2:

          De infrastructuur is niet aangepast. Riolering & watervoorziening zijn niet berekend op extra huizen.

          De ontsluiting via het openbaar vervoer is ontoereikend.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

          Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (BS 12 augustus 2019)

          Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening

          Vlaamse codex ruimtelijke ordening

          Omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31 dat het volgende bepaalt:

          “§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

          § 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

          Omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47 dat het volgend bepaalt:

          “Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

          Toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:

          “Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;

- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;

beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep

- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag

- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

 

Adviezen

          De adviesinstanties Telenet, Proximus, Fluvius, de Watergroep en de brandweer hebben allen een voorwaardelijk gunstig advies geformuleerd.

          De dienst werken van de gemeente Rotselaar heeft op 28 april 2020 laten weten dat de gevraagde aanpassingen uitgevoerd werden zoals besproken. De aanleg wegenis wordt bijgevolg gunstig geadviseerd.

 

Argumentatie

          Behandeling bezwaarschriften

          Behandeling van de argumenten aangehaald in bezwaar nr. 1:

          de breedte van de insteekweg is voldoende. De wegenis zelf heeft een breedte van 5,50 meter. Ter hoogte van de woning met als adres Broekstraat 34 is een groenbuffer voorzien met een breedte van 1 meter;

          er is een afbuiging voorzien ter hoogte van de Broekstraat en de nieuwe insteekweg;

          bij een eventuele nieuwe ontwikkeling dient er een tweede insteekweg voorzien te worden. Deze insteekweg kan voorzien worden ter hoogte van de Hellichtstraat. Voor de huidige ontwikkeling is één insteekweg voldoende.

          Behandeling van de argumenten aangehaald in bezwaar nr. 2:

          de adviesinstanties Telenet, Proximus, Fluvius, de Watergroep en de brandweer hebben allen een voorwaardelijk gunstig advies geformuleerd bijgevolg voldoen de nutsvoorzieningen aan de vereisten.

          het project zal geen grote verkeersstromen met zich meebrengen. Het centrum van Rotselaar bevindt zich op 2 km afstand.

          Volgende voorwaarde wordt oplegt aan de aanvrager, die bij vergunningverlening verplicht in de vergunning moeten worden opgenomen:

          er wordt ingestemd met de vraag om een plaatsbeschrijving te laten opmaken door de verkavelaar van de percelen grenzend aan de insteekweg.

          Het openbaar domein wordt aangelegd als een erfaanleg. Er worden geen voetpaden voorzien maar wel parkeerplaatsen. De gratis grondafstand en de aanleg van een nieuwe wegenis, ten behoeve van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, wordt bijgevolg gunstig geadviseerd.

 

Besluit

Na beraadslaging,

20stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

3stemmen tegen: Jeroen Degent, Herwig Pierre en Liesbet Serneels

1onthouding: Christel Hendrix

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de aanleg van een gemeenteweg voor de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2020044341 (V 2020 7) op 6 april 2020 ingediend voor het creëren van 5 bouwloten bestemd voor open bebouwing op de percelen gelegen tussen de Hellichtstraat en de Broekstraat, kadastraal gekend als (afd. 1) sectie B 488 C, 488 B, 489 R, 489 M, 494 B, 494 G en 495 A, goed. De voorwaarden en lasten luiden als volgt:

          de verkavelaar laat een plaatsbeschrijving opmaken van de percelen grenzend aan de insteekweg en dit vóór de aanvang der werken;

          de verkavelaar dient lot 6 met een oppervlakte van 12a 50ca gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning en dit vóór de verkoop van eender welk lot uit de verkaveling.

Artikel 2:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

Artikel 3:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

          wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2020044341 (V 2020 7) op 6 april 2020 ingediend voor  het creëren van 5 bouwloten bestemd voor open bebouwing op de percelen gelegen tussen de Hellichtstraat en de Broekstraat, kadastraal gekend als (afd. 1) sectie B 488 C, 488 B, 489 R, 489 M, 494 B, 494 G en 495 A niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

          wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

Artikel 4:

De voorzitter en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Aquafin-project 21.931V2B - Addendum bij de overeenkomst van 26 juni 2017 omtrent de studie van het Aquafin-project 21.931V2B tussen Aquafin NV, de gemeente Rotselaar en Sweco Belgium NV - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          Overeenkomst van 26 juni 2017 omtrent de studie van het Aquafin-project 21.931V2B.

Deze studieopdracht omvat het project 'Sanering knelpunt 122: afkoppeling zijbeek Leibeek'.

          Collegebeslissing van 16 maart 2020

Het college gaat principieel akkoord om gecombineerd met het 'Aquafinproject 21.931 Vijfde

Liniestraat' te voorzien in de aanleg van fietspaden en hiervoor een samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

          Het is aangewezen om gekoppeld aan het rioleringsproject '21.931 Vijfde Liniestraat' te voorzien in nieuwe fietspaden en dit vanaf de gemeentegrens met Leuven tot aan de Molenstraat.

          De Vijfde Liniestraat maakt deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (hierna afgekort: BFF). Gemeenten die fietsinfrastructuur willen aanleggen of verbeteren op gemeentewegen die opgenomen zijn in het BFF, kunnen daarvoor subsidies aanvragen bij de provincie. Deze subsidie is ook gekend als de Fietsfonds-subsidie.

          De oorspronkelijke studieopdracht wordt daarom uitgebreid met het volgend gemeentelijk project dat in naam en voor rekening van de gemeente wordt uitgevoerd:

          Prioritaire werken: Fietspaden & wegverfraaiing in de Vijfde Liniestraat vanaf grens Rotselaar-Leuven tot voorbij Vrijheidsstraat (langs tracé Aquafin-project)

          Niet-prioritaire werken: Fietspaden & wegverfraaiing in de Vijfde Liniestraat vanaf Vrijheidsstraat tot Molenstraat

          Om deze uitbreiding mogelijk te maken moet er een addendum op de ereloonovereenkomst worden goedgekeurd.

          Het addendum wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Juridische gronden

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het hiernavolgende addendum bij de overeenkomst van 26 juni 2017 omtrent de studie van het Aquafin-project 21.931V2B goed tussen Aquafin NV, de gemeente Rotselaar en Sweco Belgium NV.

 

Addendum bij de overeenkomst van 26 juni 2017 omtrent de studie van het Aquafin-project 21.931V2B

 

Tussen :

 

1)AQUAFIN N.V., een naamloze vennootschap naar Belgisch recht, met zetel te Dijkstraat 8, 2630 Aartselaar en geregistreerd in het rechtspersonenregister van Antwerpen onder het ondernemingsnummer 440.691.388, hier vertegenwoordigd door Danny Baeten, Directeur Business Development en Innovatie en Dirk De Waele, directeur Projectmanagement (hierna “Aquafin” genoemd)

 

en

 

2)Het gemeentebestuur van ROTSELAAR (hierna “gemeente” genoemd), gevestigd  te Provinciebaan 20, 3110 Rotselaar, vertegenwoordigd door het College van burgemeester en schepenen, voor wie optreedt, Jelle Wouters, burgemeester en An Craninckx, algemeen directeur 

 

en

 

3)De ontwerper SWECO BELGIUM NV (hierna “ontwerper” genoemd), gevestigd Arenbergstraat 13, bus 1, 1000 Brussel, gekend onder het ondernemingsnummer 711.813.714 en hier vertegenwoordigd door Björn Pirson, Director Division Regional Infrastructure

 

wordt overwogen

 

dat de gemeente beslist heeft om volgende werken uit te voeren:

 

ProjectnummerProjectnaam

Prioritaire werkenFietspaden & wegverfraaiing in de Vijfde Liniestraat vanaf grens Rotselaar-Leuven tot voorbij Vrijheidsstraat (langs tracé Aquafin-project)

Niet-prioritaire werkenFietspaden & wegverfraaiing in de Vijfde Liniestraat vanaf Vrijheidsstraat tot Molenstraat

 

dat dit in hoofde van Aquafin een onvoorzien gegeven is.

 

Overwegende dat deze werken niet zonder ernstig bezwaar technisch uitvoerbaar zijn tenzij in samenhang met de geplande/aan de gang zijnde werken in opdracht van Aquafin, met name

 

projectnummer

Projectnaam

21.931V2BSanering knelpunt 122: Afkoppeling zijbeek Leibeek

 

Overwegende dat Aquafin en de gemeente/stad deze aanvullende opdracht overeenkomstig art. 42 §1 1) a van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten aan de door haar reeds aangestelde ontwerper kan toevertrouwen.

 

WORDT OVEREENGEKOMEN

Zonder hierbij enige afbreuk te doen aan de bepalingen zoals opgenomen in de wet van 17 juni 2016, het K.B. van 18 april 2017 en het K.B. van 14 januari 2013 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten tenzij uitdrukkelijk anders bepaald, overeengekomen wat volgt :

Partijen komen verder overeen dat voor alle materies die niet uitdrukkelijk in onderhavige overeenkomst zijn geregeld de voorwaarden van afleveringen 1 en 4 van het K.V.I.V. van toepassing zijn, voor zover niet strijdig met de zonet vermelde bepalingen van de wetgeving overheidsopdrachten.

Artikel 1 : De ontwerper

De oorspronkelijke opdracht wordt uitgebreid met het volgend gemeentelijk project welke in naam en voor rekening van de gemeente wordt uitgevoerd:

ProjectnummerProjectnaam

Prioritaire werkenFietspaden & wegverfraaiing in de Vijfde Liniestrat vanaf grens Rotselaar-Leuven tot voorbij Vrijheidsstraat (langs tracé Aquafin-project)

Niet-prioritaire werkenFietspaden & wegverfraaiing in de Vijfde Liniestraat vanaf Vrijheidsstraat tot Molenstraat

Artikel 2 : Activiteiten

In functie van de door de gemeente in artikel 1 van dit addendum gekozen opdrachten zal de ontwerper dezelfde taken verrichten en dezelfde documenten en/of plannen afleveren en dit telkens, onder dezelfde voorwaarden, binnen dezelfde termijnen en met gebruik van dezelfde richtlijnen als voorzien in de oorspronkelijk tussen de ontwerper en Aquafin afgesloten overeenkomst.

Het ten uitvoer brengen van bepaalde opdrachten zal pas gebeuren indien de gemeente zulks bij een aangetekende lastbrief meedeelt telkens wanneer voorzien in de oorspronkelijk afgesloten overeenkomst tussen de ontwerper en Aquafin of wanneer daartoe schriftelijk opdracht wordt gegeven bij gemeenschappelijk lastbrief met Aquafin.

Artikel 3 : Levering en goedkeuring

Alle stukken, documenten, plannen en dossiers m.b.t. de gemeentelijke opdracht zullen ook te Provinciebaan 20, 3110 Rotselaar worden afgegeven tegen getekend en gedagtekend afgiftebewijs.

De gemeente keurt de diverse rapporten, documenten en verslagen goed binnen dezelfde termijnen als voorzien in de oorspronkelijk afgesloten overeenkomst tussen het studiebureau en Aquafin. Zo er vertraging optreedt door het uitblijven van de goedkeuring zal de gemeente de financiële gevolgen ervan ten laste nemen.

Artikel 4 : Bijkomende documenten

Wanneer de levering van bijkomende tekeningen, plannen en/of stukken haar oorzaak vindt in de door de gemeente, na goedkeuring van de door de ontwerper ingediende dossiers, bevolen wijzigingen, of wanneer die tekeningen en/of stukken nodig zijn voor bijkomende, nieuwe implementaties die niet begrepen zijn in het goedgekeurde dossier, zal door de gemeente honoraria betaald worden op basis van het hierna in artikel 7 bepaalde tarief onder dezelfde voorwaarden als voorzien in de oorspronkelijk afgesloten overeenkomst tussen de ontwerper en Aquafin.

Artikel 5 : Leiding der werken

De gemeente aanvaardt de door de ontwerper, conform de oorspronkelijk afgesloten overeenkomst, voorgestelde afgevaardigde die de leiding van de werken zal waarnemen en als contactpersoon zal optreden. De gemeente doet dit onder de voorwaarden bepaald in de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en Aquafin.

Artikel 6 : Te leveren aantal exemplaren

De plannen en documenten voor het gemeentelijk aandeel worden in twee exemplaren geleverd.

Artikel 7 : Tarieven ereloon

7.1  Studie en leiding

De prestaties van de ontwerper, voor het aandeel van de gemeente en in dit addendum beschreven, terzake worden vergoed volgens:

de bepalingen zoals beschreven in artikel P2 van de oorspronkelijke ereloonovereenkomst.

7.2   Overige vergoedingen

Voor het overige gelden de tarieven, percentages en sommen zoals opgenomen in de overeenkomst tussen de ontwerper en Aquafin onverkort.

Artikel 8 : Betalingsmodaliteiten ereloon

8.1Studie en Leiding

De erelonen worden als volgt betaalbaar gesteld :

de bepalingen zoals beschreven in artikel 18.4.1 van de multilaterale overeenkomst studiebureaus (versie 10/08/2012).

8.2  Overige vergoedingen

Voor het overige gelden de modaliteiten zoals opgenomen in de overeenkomst tussen de ontwerper en Aquafin onverkort.

8.3  Algemene modaliteiten

Alhoewel een studieopdracht in algemene zin (gewenste resultaat) volledig omschreven is, moeten die deelopdrachten op het terrein geïmplementeerd worden wat regelmatig aanleiding geeft tot het bijsturen/aanvullen van die (deel)opdracht. Een studie is m.a.w. een dynamisch gegeven. De  aanpassing van de (deel)opdracht(en) vergt een intensieve en ruimer dan gebruikelijke controle en dus ook de nodige tijd en inspanning van beide partijen. De bijzondere eisen van de opdracht maken een afwijking van de verificatietermijn noodzakelijk. 

Betalingen van ereloon geschieden in principe alleen na verificatie van het corresponderend gedeelte van de opdracht en de hierbij horende schuldvordering.

Indien bepaalde documenten ontbreken of onvolledig zijn en dit te wijten is aan de dienstverlener of wanneer de dienstverlening niet beantwoordt aan de vooropgestelde vereisten, wordt hij verzocht de ontbrekende of gebrekkige informatie over te maken en/of aan te passen.  Zodra de gevraagde informatie is ontvangen en/of aangepast, begint een nieuwe verificatietermijn van 30 dagen te lopen.

Indien deze verificatie achterwege blijft om redenen andere dan de fout of nalatigheid van de ontwerper is het ereloon behorend bij de geleverde prestaties betaalbaar, uiterlijk 30 kalenderdagen na verlopen van de verificatietermijn. 

 

Alle facturen voor de prestaties t.l.v. de gemeente worden ingediend in 3 exemplaren bij de gemeente met afschrift aan Aquafin.

De facturen voor studie en leiding, terreinen of andere prestaties in het aandeel van de gemeente zijn betaalbaar binnen een periode van 30 kalenderdagen te rekenen vanaf beëindiging verificatie. 

Ingeval van laattijdige betalingen zijn de bepalingen van artikelen 69 en 70  van het KB van 14 januari 2013 , betreffende overheidsopdrachten van kracht.

Betalingen gelden niet als een goedkeuring en ontslaan de ontwerper niet van zijn verplichting de ingediende documenten aan te passen aan de opmerkingen van de opdrachtgever(s) geformuleerd binnen het jaar.

Artikel  9 : Verzekeringen

De gemeente en de ontwerper staan in voor de verzekering van het aandeel van de gemeente.

Artikel  10 :  De gehele overeenkomst

Voor het overige gelden de bepalingen van de tussen de ontwerper en Aquafin afgesloten -en in bijlage opgenomen- overeenkomst onverkort en naar analogie voor wat de gemeente betreft tenzij er in dit addendum uitdrukkelijk van wordt afgeweken.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Aquafin-project 21.931V2B - Samenwerkingsovereenkomst combinatie prioritaire werken en niet-prioritaire werken tussen Aquafin NV en de gemeente Rotselaar - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          Collegebeslissing van 16 maart 2020

Het college gaat principieel akkoord om gecombineerd met het 'Aquafinproject 21.931 Vijfde Liniestraat' te voorzien in de aanleg van fietspaden en hiervoor een samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Feiten, context en argumentatie

          Het is aangewezen om gekoppeld aan het rioleringsproject '21.931 Vijfde Liniestraat' ook te voorzien in nieuwe fietspaden en dit vanaf de grens met Leuven tot aan de Molenstraat. Om deze  werken gekoppeld uit te voeren dient er een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en Aquafin afgesloten te worden.

          De Vijfde Liniestraat maakt deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (hierna afgekort: BFF). Gemeenten die fietsinfrastructuur willen aanleggen of verbeteren op gemeentewegen die opgenomen zijn in het BFF, kunnen daarvoor subsidies aanvragen bij de provincie. Deze subsidie is ook gekend als de Fietsfonds-subsidie.

          De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Rotselaar en Aquafin wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Juridische gronden

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de hiernavolgende samenwerkingsovereenkomst combinatie prioritaire werken en niet-prioritaire werken goed tussen Aquafin NV en de gemeente Rotselaar inzake het Aquafin-project 21.931V2B.

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

 

TUSSEN : AQUAFIN N.V., een naamloze vennootschap naar Belgisch recht, met zetel te Dijkstraat 8, 2630 Aartselaar en geregistreerd in het rechtspersonenregister van Antwerpen onder het ondernemingsnummer 440.691.388, hier vertegenwoordigd door Danny Baeten, Directeur Business Development en Innovatie en Dirk De Waele, directeur Projectmanagement (hierna “Aquafin” genoemd)

 

EN : Het gemeentebestuur van ROTSELAAR (hierna “gemeente” genoemd), gevestigd te Provinciebaan 20, 3110 Rotselaar, vertegenwoordigd door het College van burgemeester en schepenen, voor wie optreedt, Jelle Wouters, burgemeester en An Craninckx, algemeen directeur 

 

Aangezien Aquafin conform het investeringsprogramma voor 2018 en conform het technisch plan de volgende werken dient uit te voeren:

 

ProjectnummerProjectnaam

21.931V2BSanering knelpunt 122: Afkoppeling zijbeek Leibeek

 

Aangezien elke verwijzing in deze overeenkomst en het bestek naar het opdrachtgevend bestuur, de vergunnende overheid of ambtenaren daarvan wat Aquafin betreft moet gelezen worden als een verwijzing naar de N.V. Aquafin, haar aangestelden en/of haar contractanten.

 

Aangezien de gemeente beslist heeft de volgende werken uit te voeren, nI.

 

ProjectnummerProjectnaam

Prioritaire werkenFietspaden & wegverfraaiing in de Vijfde Liniestraat vanaf grens Rotselaar-Leuven tot voorbij Vrijheidsstraat (langs tracé Aquafin-project)

Niet-prioritaire werkenFietspaden & wegverfraaiing in de Vijfde Liniestraat vanaf Vrijheidsstraat tot Molenstraat

 

Aangezien partijen van oordeel zijn dat de werken en de opdracht in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd.

 

WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

Partijen komen overeen dat niet-prioritaire werken werken zijn die buiten de werkzone van Aquafins project vallen.

Deze werkzone wordt als volgt gedefinieerd:

-bij werken op onbebouwde en bebouwde percelen: de werkzone zoals voorzien op het plan ;

-bij werken in wegenis: de zones tussen de rooilijnen.

ARTIKEL 1  Opdrachtgevend bestuur    

Aquafin en de gemeente beslissen de hoger beschreven werken in het algemeen belang, samen te voegen en Aquafin aan te duiden om overeenkomstig artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, in gezamenlijke naam bij de procedure, bij de sluiting en de uitvoering van de opdracht als “opdrachtgevend bestuur” op te treden.

Alle partijen staan financieel in voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is en zullen hiervoor tijdig alle nodige financiële middelen vrijmaken teneinde alle verplichtingen en engagementen genomen binnen het kader van deze overeenkomst te kunnen honoreren. Partijen zullen in dat opzicht nooit solidair moeten optreden.

Alle opdrachten en/of deelopdrachten in het kader van deze overeenkomst zullen slechts gesloten worden mits gelijklopende beslissing van alle partijen.

Indien één van de bouwheren een opdracht toevoegt aan een tussen bouwheer/bouwheren en aannemer/leverancier/dienstverlener, zal de desbetreffende bouwheer instaan voor alle verplichtingen (zoals onder andere de motiveringplicht) voor de toevoeging van deze bijkomende opdracht aan de tussen bouwheer/bouwheren en aannemer/leverancier/dienstverlener gesloten overeenkomst zoals bepaald in de wetgeving overheidsopdrachten.

Indien Aquafins aandeel of een deel ervan valt onder de toepassing van de beslissing van de Vlaamse regering van 17 juni 2015, met betrekking tot het invullen van het Lokaal Pact, zullen bij eventuele tegenstrijdigheid de bepalingen van de zgn. gebruiksovereenkomst voorrang genieten boven deze van deze overeenkomst.

Elke partij staat in voor het projectmanagement – zoals onder meer het aanwezig zijn op werfvergadering - van haar eigen aandeel met betrekking tot de niet-prioritaire werken. Met andere woorden iedere partij staat in voor de actieve opvolging van haar aandeel in de niet-prioritaire werken.

Indien één der partijen de hiervoor vermelde verplichtingen niet naleeft, zal de in gebreke gebleven partij instaan - nadat deze in gebreke is gesteld - voor de eventuele kosten van projectmanagement welke de partijen ten voordele van de in gebreke gebleven partij hebben gemaakt en zal zij tevens de andere partijen volledig vrijwaren.

ARTIKEL 2  Studie en Ontwerp, Vergunningen, Onteigening en Veiligheidscoördinatie

§1. In voorkomend geval zal de opdracht voor de studie en het ontwerp van de werken aan een bestaande overeenkomst van één van de partijen worden toegevoegd.

In casu de door Aquafin afgesloten ereloonovereenkomst(en) met Sweco en waarvan kopie/uittreksel in bijlage wordt gevoegd. Alle partijen kennen deze documenten en tarieven en stemmen ermee in. De partijen zullen met de ontwerper, zo relevant, een aangepast ereloonpercentage overeenkomen.

Betreffende partij zal aan de hand van een addendum bij de bestaande overeenkomst de opdracht toewijzen.

De opdracht van het studiebureau voor het ontwerp van de werken worden uitgevoerd, deels voor rekening van Aquafin, deels voor rekening van de gemeente.

Per deel maakt het studiebureau afzonderlijke facturen. Alle partijen zullen de facturen betalen conform de bepalingen van de tussen de partijen en studiebureau gesloten ereloonovereenkomst.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

Alle partijen staan in voor de studie en de goedkeuring van het ontwerp voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is. Zij nemen tegenover het opdrachtgevend bestuur de volledige verantwoordelijkheid voor dit ontwerp, de administratieve en de technische bepalingen die zij ter zake in het bestek laten inlassen, en alle wijzigingen of bijwerken die tijdens de uitvoering van de opdracht noodzakelijk blijken en verband houden met de werken ten hunnen laste, waarbij zij steeds rekening houden met de vereisten van de eventueel beschikbare modelleringsgegevens.

§2. Elke partij staat in voor het verwerven van de vergunningen alsook voor de eventuele onteigeningen die nodig zijn voor de uitvoering van de werken ten haren laste. Desgevallend worden de vergunningsaanvragen door het opdrachtgevend bestuur gebundeld.

§3. In voorkomend geval zal de opdracht voor veiligheidscoördinatie-ontwerp aan een bestaande (raam)overeenkomst van één van de partijen worden toegevoegd.

In casu de door Aquafin afgesloten overeenkomst(en) met Veto & partners en waarvan kopie/uittreksel in bijlage wordt gevoegd. Alle partijen kennen deze documenten en tarieven en stemmen ermee in en zullen een copie van de lastbrieven ontvangen.

Alle partijen zien er op toe dat de veiligheidscoördinator-ontwerp zijn opdracht verbonden met hun aandeel in de samengevoegde opdracht, ten allen tijde volledig en adequaat vervult, dat hij betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de uitwerking, wijzigingen en aanpassingen van het ontwerp van het bouwwerk en dat hij alle informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn opdrachten.

De aangestelde ontwerper wordt hiertoe contractueel verplicht.

Alle bouwheren nemen met betrekking tot de praktische uitvoering van deze verbintenissen ten aanzien van het opdrachtgevend bestuur de volledige verantwoordelijkheid op.

De veiligheidscoördinator zorgt ervoor dat voor de samengevoegde opdrachten de veiligheidscoördinatie gebeurt volgens de onderrichtingen van het Standaardveiligheids- en gezondheidsplan (hierna: “S-TVGP”) gevoegd bij het Standaardbestek 250 en de onderrichtingen van het standaard-Type-veiligheids en gezondheidsplan en zijn aanvulling van Aquafin, welke terug te vinden is op www.aquafin.be. Alle partijen én de aangestelde veiligheidscoördinator(en) ontvangen één exemplaar van dit S-TVGP. De veiligheidscoördinator-ontwerp zal op basis van dit S-TVGP een Bijzonder Project Veiligheids- en Gezondheidsplan (hierna: “B-PVGP”) voor de samengevoegde opdrachten opstellen.

Het opdrachtgevend bestuur ziet er op toe dat bij het einde van de opdracht door de veiligheidscoördinator-ontwerp een exemplaar van het B-PVGP, het aangepaste coördinatiedagboek en postinterventiedossier met betrekking tot de samengevoegde opdrachten overgemaakt wordt aan alle partijen.

De kost voor de uitvoering van de taken van de veiligheidscoördinator-ontwerp wordt verdeeld tussen partijen a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen.

A rato van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdrachten wordt door de veiligheidscoördinator-ontwerp een afzonderlijke factuur opgemaakt en verstuurd aan de respectievelijke partijen bij de aflevering van het B-PVGP, het aangepaste coördinatiedagboek en het postinterventiedossier.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

§4. In voorkomend geval zal de opdracht voor de veiligheidscoördinatie-verwezenlijking aan een bestaande (raam)-overeenkomst van één van de partijen worden toegevoegd.

In casu de door Aquafin afgesloten overeenkomst(en) met Veto & Partners waarvan kopie/uittreksel in bijlage wordt gevoegd. Alle partijen kennen deze documenten en tarieven en stemmen ermee in en zullen een copie van de lastbrieven ontvangen.

Alle partijen zien er op toe dat de veiligheidscoördinator-verwezenlijking zijn opdracht, te allen tijde volledig en adequaat vervult, dat hij betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de verwezenlijking van het bouwwerk en dat hij alle informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn opdrachten. Ook de aannemer met wie de opdracht tot uitvoering zal gesloten worden, zal hiertoe verplicht worden.

Alle bouwheren nemen met betrekking tot de praktische uitvoering van deze verbintenissen ten aanzien van het opdrachtgevend bestuur de volledige verantwoordelijkheid op.

Het opdrachtgevend bestuur ziet er op toe dat bij het einde van de opdracht door de veiligheidscoördinator-verwezenlijking een exemplaar van het aangepaste B-PVGP, coördinatiedagboek en postinterventiedossier met betrekking tot de samengevoegde opdrachten overgemaakt wordt.

De kost van de aanstelling en uitvoering van de taken van de coördinator-verwezenlijking wordt evenredig verdeeld tussen partijen overeenkomstig het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdrachten, bepaald op basis van de eindafrekening van de opdracht.

A rato van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdrachten wordt door de veiligheidscoördinator-verwezenlijking een afzonderlijke factuur opgemaakt en verstuurd aan de respectievelijke partijen bij de aflevering van het B-PVGP, het aangepaste coördinatiedagboek en het postinterventiedossier.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

ARTIKEL 3 Grondverzet/Sloopopvolgingsplan

§1. Overeenkomstig de wetgeving overheidsopdrachten en de bepalingen van Hoofdstuk XIII van het Vlarebo zal het opdrachtgevend bestuur instaan voor het opstellen van een Technisch Verslag en de conformverklaring ervan door een erkende bodembeheerorganisatie.

§2. Overeenkomstig de bepalingen van artikel 4.3.5. Vlarema zal het opdrachtgevend bestuur een sloopopvolgingsplan opmaken door een bij een sloopbeheerorganisatie aangesloten deskundige en conform laten verklaren door een erkende sloopbeheerorganisatie.

§3. In voorkomend geval zal het opdrachtgevend bestuur hiervoor een aparte overeenkomst afsluiten.

Het opdrachtgevend bestuur voegt het door een erkende bodembeheerorganisatie conform verklaarde Technisch verslag en het conform verklaarde sloopovolgingsplan toe aan het bestek.

§4. Alle kosten i.v.m. de in vorige paragrafen vernoemde deelopdrachten worden door de partijen – voor wie de desbetreffende deelopdracht relevant is voor haar aandeel in de werken - gedragen a rato van de raming der werken vóór aanbesteding van elk der respectievelijke delen. 

Dit betreft o.a. - niet-limitatief-volgende kosten:

- het opmaken van het technisch verslag

- het opmaken het sloopopvolgingsplan

- de conformverklaring van het sloopopvolgingsplan door een erkende sloopbeheerorganisatie.

- de conformverklaring van het technisch verslag door een erkende bodembeheerorganisatie

- extra gerelateerde prestaties door het studiebureau.

§5. De kosten voor het milieuhygiënisch onderzoek, nodig voor de opmaak van het Technisch Verslag of het sloopopvolgingsplan, worden door elk van de partijen op basis van zijn aandeel in de werken gedragen voor zover de desbetreffende deelopdracht relevant is voor het desbetreffende aandeel.

§6. Het opdrachtgevend bestuur maakt een factuur op voor de kosten beschreven in art. 3§4 en art. 3§5 die zij heeft gemaakt ten voordele van de werken van de andere partijen. Elk van de partijen staat in voor de tijdige betaling. In geval van laattijdige betaling door één van de partijen staan deze in voor de daar uit voortvloeiende verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen, en zal zij deze het opdrachtgevend bestuur volledig vrijwaren.

ARTIKEL 4     Aanneming van werken

§1. Als opdrachtgevend bestuur schrijft Aquafin wat de aanneming van werken betreft de gunningsprocedure uit, staat in voor de opening der inschrijvingen, maakt het gunningsverslag op en sluit de opdracht. Hierbij wordt wel rekening gehouden met het feit dat de aanneming één ondeelbaar geheel uitmaakt en dat alle werken dus moeten toevertrouwd worden aan de voordeligste regelmatige inschrijver voor de totaliteit der werken (de verschillende delen samen). Het opdrachtgevend bestuur zal de kennisgeving van de goedkeuring van de gezamenlijke werken slechts betekenen nadat alle partijen hebben ingestemd met het gunningvoorstel en binnen een termijn van één maand – te rekenen vanaf schriftelijk verzoek ter goedkeuring van opdrachtgevend bestuur - op ondubbelzinnige wijze een verklaring hebben afgelegd dat zij akkoord gaan met het gedeelte der werken te hunnen laste.

In voorkomend geval verzoekt het opdrachtgevend bestuur de inschrijvers om een verlenging van de verbintenistermijn der inschrijvingen in afwachting van het akkoord van de andere partij(en). In elk geval zal zij dit akkoord geven binnen de twee maanden nadat het verzoek ter goedkeuring hierom werd verzocht. Zoniet kan de partij die verantwoordelijk is voor de vertraging de financiële gevolgen ervan ten laste gelegd worden

§2. Het aandeel in de opdracht ten laste van iedere partij wordt in het bestek en de meetstaat telkens onder een afzonderlijk deel of onder een gezamenlijk deel – met vermelding van verdeelsleutel -  vermeld en maken het voorwerp uit van afzonderlijke door de aannemer op te stellen vorderingsstaten. In artikel 95 AUR van het bijzondere bestek zal de speciale aandacht van de aannemer hierop gevestigd worden.

§3. Voor de uitvoering van het aandeel van iedere partij worden door aannemer afzonderlijke betalingsaanvragen, vorderingsstaten en facturen opgemaakt.

De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ingediend bij het opdrachtgevend bestuur. Afzonderlijke kopieën worden vervolgens per deel ingediend bij de andere partijen.

Alle partijen beschikken over 20 kalenderdagen om de betalingsaanvragen en vorderingsstaten (inclusief  eindafrekening) na te zien en/of eventueel te verbeteren.

De al dan niet verbeterde betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leidende ingenieur.

Het opdrachtgevend bestuur stuurt na ontvangst van de betalingsaanvraag en vorderingsstaat, binnen de 30 kalenderdagen de goedgekeurde betalingsbundel van de andere delen terug naar de andere partijen en nodigt tezelfdertijd de aannemer uit om zijn factuur in te dienen bij de respectievelijke partijen.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

ARTIKEL 5   Borgtocht

Het opdrachtgevend bestuur verzoekt de weerhouden aannemer van werken de borgtocht te stellen. Deze heeft  betrekking op de totaliteit van de opdracht. Het opdrachtgevend bestuur zal de borgtocht geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van deze partijen ten aanzien van wie de aannemer tekort geschoten is.

Aanwending van de borgtocht zal enkel gebeuren op aanvraag en/of met goedkeuring van de betrokken partij(en).

ARTIKEL 6  Leiding der werken

§1. Het opdrachtgevend bestuur duidt de leidend ingenieur aan. De gemeente staat in voor de betaling van het ereloon van het studiebureau – welke als leidend ingenieur optreedt - in verhouding tot hun aandeel in het totale project.  De gemeente sluit hiervoor een overeenkomst af.

De leidend ingenieur neemt de leiding der werken waar. Dit betekent dat hij alleen gemachtigd is om - voor alle werken wie ze ook ten laste neemt - opdrachten te geven aan de aannemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering der werken op te maken, de werken te schorsen, vorderingsstaten goed te keuren, verrekeningen op te maken en voor te stellen, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, enzovoort.

Voor beslissingen die betrekking hebben op het deel ten laste van (een) bepaalde partij(en) zal de leidend ingenieur voorafgaand aan zijn beslissing advies vragen aan deze partij(en). In elk geval dient dit advies te worden gegeven binnen een termijn van twee weken teneinde de vlotte vooruitgang der werken te garanderen. Indien nodig voor de goede gang van zaken op de werf zal deze termijn ingekort worden hetgeen expliciet in de adviesvraag  wordt vermeld.

In principe is dit advies bindend. Wanneer de leidend ingenieur meent dat hierdoor het project in zijn geheel in het gedrang komt, bijvoorbeeld door belangenconflicten en/of onvoorziene omstandigheden (zoals bvb. technische moeilijkheden, het uitblijven van beslissingen,…) en de opdracht niet in overeenstemming met de vooropgezette planning kan worden uitgevoerd, zal de leidend ingenieur deze situatie binnen de twee werkdagen met de vertegenwoordigers van alle partijen bespreken en zullen zij in onderling overleg binnen de twee werkdagen een beslissing proberen te nemen. Komen partijen niet overeen binnen die termijn wordt de leidend ingenieur bij deze bepaling door hen gemachtigd om een beslissing te nemen in het belang van het project als geheel.

§2. De opdracht van de leidend ingenieur wordt uitgevoerd, deels voor rekening van Aquafin, deels voor rekening van de gemeente.

Per deel maakt het studiebureau afzonderlijke facturen. Alle partijen zullen de facturen betalen conform de bepalingen van de tussen de partijen en studiebureau gesloten ereloonovereenkomst.

Indien één der partijen de wettelijk of contractueel voorziene betalingstermijnen niet naleeft en hierdoor verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen verschuldigd zijn, zal de in gebreke gebleven partij de andere partijen volledig vrijwaren.

ARTIKEL 7  Toezicht der werken

Het opdrachtgevend bestuur duidt, bij sluiting der werken, na gemeen overleg een toezichter aan voor het toezicht op alle prioritaire werken en draagt hiervan de kosten.

Elke partij staat  echter in voor het toezicht op de eigen niet- prioritaire werken en draagt hiervan de kosten.

De gemeente mag gemandateerde waarnemers aanstellen die de werken te hare laste mee mogen opvolgen. Deze gemandateerde waarnemers kunnen advies geven aan de toezichter en/ of leidend ambtenaar. Dit advies is eveneens bindend tenzij er tegenstrijdigheden zouden kunnen uit voortvloeien.

De gemeente draagt de volledige verantwoordelijkheid voor het advies dat deze gemandateerde waarnemers verstrekken en staat in voor de kosten hiervan.

ARTIKEL 8    Wijziging en Verrekening

Indien tijdens de uitvoering van de opdracht een (belangrijke) wijziging van de opdracht voor het gedeelte ten laste van één of meerdere andere partijen noodzakelijk wordt geacht, wordt vóór de betekening aan de aannemer de goedkeuring van de betrokken partij(en) bekomen met de vooropgestelde wijzigingen en verrekeningen.

ARTIKEL 9     Aansprakelijkheid

§1. Elke partij is aansprakelijk voor de schade die door haar of in haar opdracht is veroorzaakt.

§2. De partijen verbinden zich ertoe om, behoudens ingeval van een zware fout of nalatigheid, het opdrachtgevende bestuur volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen. Het opdrachtgevend bestuur verstrekt alle inlichtingen ten behoeve van eventuele  gerechtelijke procedures.

§3. Voor zover niet kan worden uitgemaakt of geschillen betrekking hebben op de werken ten laste van de ene of andere partij, zullen de partijen de gebeurlijke aansprakelijkheid op zich nemen op basis van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdracht en instaan voor eventuele financiële gevolgen van deze aansprakelijkheid.

ARTIKEL 10   Boetes en kortingen wegens minwaarde

De boetes en/of kortingen wegens minwaarde die duidelijk overeenstemmen met een bepaald aandeel, komen ten goede aan de betrokken partij. De andere boetes (van algemene aard) en/of kortingen wegens minwaarde die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn aan een bepaald deel, worden pro rata van de inschrijvingsbedragen voor de verschillende delen verdeeld over de verschillende partijen.

ARTIKEL 11   Voorlopige en definitieve oplevering. Vrijgave borgtocht.

Aangezien het één globale aanneming betreft, worden de voorlopige en de definitieve oplevering verleend voor de volledige aanneming, dus voor alle delen samen. De voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidende ingenieur gegeven.

De vrijgave van de borgtocht heeft betrekking op de ganse aanneming.

De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidende ingenieur opgesteld en een afschrift wordt overgemaakt aan alle betrokken partijen.

Voor het plaatsbezoek met het oog op de oplevering worden alle betrokken partijen minimum twee weken vooraf uitgenodigd per aangetekend schrijven. Iedere partij wordt aldus de mogelijkheid geboden om aanwezig te zijn en, tegensprekelijk, zijn opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.

Indien de partijen oordelen dat de werken niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover een duidelijke motivatie.

De leidende ingenieur volgt de procedure zoals beschreven in artikel 6.

ARTIKEL 12   Verzekeringen

Alle partijen staan in voor de verzekering van hun aandeel in de opdracht en vrijwaren de andere partijen.

ARTIKEL 13   Waarborg

Tijdens de waarborgperiode zal iedere partij aan het opdrachtgevend bestuur elk schadegeval ten gevolge van een eventuele gebrekkige uitvoering van de opdracht overmaken. Het opdrachtgevend bestuur zal vervolgens de nodige maatregelen nemen.

ARTIKEL 14   Onderhoud en beheer

De gemeente of diens aangestelde(n) verklaren zich akkoord om, vanaf de voorlopige oplevering van de werken door de aannemer, het beheer en het onderhoud van de wegenis, rioolkolken, dienstrioleringen, huis- en kolkaansluitingen te hunnen laste te nemen alsook van de RWA-afvoer: met name <<benoemen of op plan aanduiden>>.

ARTIKEL 15  Reiniging van riolering

De beheerder van de gemeentelijke riolering aansluitend op de door Aquafin aan te leggen/renoveren leiding verbindt er zich toe deze rioleringen te reinigen zodat de werken en naderhand de exploitatie volgens de regels van de kunst en/of de vigerende wetgeving kan gebeuren.  De kosten verbonden aan deze reinigingswerken zijn ten laste van eerder vermelde beheerder.

ARTIKEL 16   Aansluitingen

De gemeente of diens aangestelde(n) verplichten er zich toe bij latere aansluitingen van woningen, straatkolken of dienstrioleringen op de bovengemeentelijke riolering voorafgaand de technische aspecten te bespreken met Aquafin en het schriftelijke akkoord van Aquafin te bekomen.

ARTIKEL 17 GIPOD

 

§1. Het opdrachtgevend bestuur verbindt zich er toe om alle werken welke voorwerp zijn van deze overeenkomst en onder het toepassingsgebied van het decreet van 4 april 2014 houdende de uitwisseling van informatie over een inname van het openbaar domein in het Vlaamse Gewest en haar uitvoeringsbesluiten (hierna genoemd " GIPOD-decreet") vallen, in te geven in GIPOD.  Zij zal hierbij de modaliteiten van het GIPOD-decreet in acht nemen. Het opdrachtgevend bestuur staat tevens in voor de tijdige ingave van wijzigingen (zoals onder meer uitbreidingen van werken) aan de werken.

Behoudens in geval dat de andere partijen hun verplichtingen, zoals bepaald in §2 niet nakomen of nagekomen zijn, zal het opdrachtgevend bestuur de andere partijen vrijwaren voor het hiervoor vermelde.

§2. De andere partijen verbinden zich daarentegen er toe dat het opdrachtgevend bestuur alle nodige informatie omtrent hun aandeel in de werken tijdig verkrijgt en dat deze info omtrent hun aandeel in de werken correct is zodat het opdrachtgevend bestuur de verplichtingen van § 1 correct kan uitvoeren. De andere partijen zullen hiervoor het opdrachtgevend bestuur vrijwaren.

ARTIKEL 18   Archeologie

§1. Elke partij staat in voor het opstellen van een archeologische nota die nodig is voor de werken ten haren laste.

Desgevallend wordt het opstellen van een archeologische nota na onderlinge overeenstemming gebundeld door de bouwheer waarbij de paragrafen 2 tot en met 5 van toepassing zijn.

§2. Overeenkomstig de wetgeving overheidsopdrachten en conform het onroerend erfgoeddecreet zal de bouwheer met betrekking tot de samengevoegde opdracht een archeoloog aanstellen voor het opstellen van een archeologische nota en het indienen van deze nota voor de bekrachtiging ervan door de bevoegde instantie.

Deze nota zal toegevoegd worden aan de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning(en).

§3. Alle kosten i.v.m. de in paragraaf 2 vernoemde opdrachten worden door alle partijen pro rata gedragen.

Dit betreft o.a. – niet-limitatief – volgende kosten:

-het opmaken van de archeologische nota;

-extra gerelateerde prestaties door de archeoloog zoals aanpassingen aan ingediende nota’s vereist door de bevoegde instantie;

-uitbreiding van de nota ten gevolge van de uitbreiding van de werken.

§4. De bouwheer maakt een factuur op voor de hiervoor vermelde kosten die zij heeft gemaakt ten voordele van de werken van de andere partijen. Elk van de partijen staat in voor de tijdige betaling. In geval van laattijdige betaling door één van de partijen staat deze in voor de daar uit voortvloeiende verwijlinteresten en/of andere schadevergoedingen.

§5. Indien de archeologische nota verder onderzoek vereist zoals bv. vooronderzoek met bodemingreep, zullen de partijen – daar een ad hoc benadering noodzakelijk is - in onderlinge overleg de verdere modaliteiten bepalen.

ARTIKEL 19 Ketenaansprakelijkheid

Iedere partij zal tijdens uitvoering van werken in onroerende staat de sociale en fiscale schulden van de hoofdaannemer en diens onderaannemers controleren in het kader van werken in onroerende staat.

Op moment van sluiting mag de sociale en fiscale schuld van de hoofdaannemer niet hoger zijn dan 3000 euro. Dit wordt vóór versturen  van de sluitingsbrief gecontroleerd door het opdrachtgevend bestuur.

De hoofdaannemer moet 7 dagen voordat enige onderaannemer de werf betreedt, de coördinaten en het RPR-nummer melden aan de leidend ingenieur, met kopie aan alle opdrachtgevers, ten einde de hogervermelde controle op sociale en fiscale schulden toe te laten.

De partijen komen overeen dat tijdens uitvoering de onderaannemers en eventuele andere onderaannemers in de keten met fiscale en sociale schulden de werf niet mogen betreden en desnoods moeten vervangen worden door schuldenvrije (onder)aannemers.

De partijen zullen hieromtrent de nodige bepalingen opnemen in het bestek.

ARTIKEL 20   Inwerkingtreding

Deze overeenkomst treedt in werking van zodra alle partijen deze samenwerkingsovereenkomst hebben getekend.

De bijlagen maken integraal deel uit van deze overeenkomst.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer - Fietszone Werchter

 

Voorgeschiedenis

          De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2019.
Volgende straten werden als proefopstelling ingericht als fietsstraat met zonale geldigheid:

          Grotestraat, deel tussen Tremelobaan en Kleinstraat;

          Jef Scherensstraat;

          Jack-Opstraat;

          Frans Van Leemputtenstraat;

          Vossebergen.

Deze proefopstelling loopt tot 30 september 2020.

 

Feiten en context

          Naar aanleiding van een bevraging die werd uitgevoerd in februari 2019 bij de bewoners van een deel van de Grotestraat, van Tremelobaan tot Kleinstraat, hebben heel wat bewoners aangegeven voorstander te zijn voor het invoeren van een fietsstraat.

          Naar aanleiding van een mogelijk toekomstig verkavelingsproject werd er een mobiliteitstoets uitgevoerd waarin aanbevolen wordt een fietsstraat in te richten in een deel van de Grotestraat, van Tremelobaan tot Kleinstraat.

 

Juridische gronden

          Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het Koninklijk besluit van 16 maart 1968.

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

          Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden voor de verkeerstekens.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Argumentatie

          De proefopstelling kan positief worden beoordeeld, zodat de verkeerssituatie kan worden bestendigd in een aanvullend politiereglement.

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer goed te keuren. De fietsstraat met zonale geldigheid wordt definitief ingevoerd in volgende straten:

          Grotestraat, deel tussen Tremelobaan en Kleinstraat;

          Jef Scherensstraat;

          Jack-Opstraat;

          Frans Van Leemputtenstraat;

          Vossebergen.

Het begin en einde van de fietsstraat met zonale geldigheid wordt gesignaleerd door de verkeersborden F111 en F113 met zonale geldigheid.

Artikel 2:

Dit reglement treedt in werking onmiddellijk na de bekendmaking ervan.

Artikel 3:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer - beperkt eenrichtingsverkeer Oorzaakveldpad

 

Voorgeschiedenis

          De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 maart 2020.
In het Oorzaakveldpad werd als proefopstelling beperkt eenrichtingsverkeer ingevoerd en dit in de richting van de Langestraat naar de Aarschotsesteenweg.
Deze proefopstelling loopt tot 30 september 2020.

 

Feiten en context

          Het college van burgemeester en schepenen gaf in het voorjaar 2020 toelating aan een firma om eenrichtingsverkeer in te stellen in het Oorzaakveldpad om gevelwerken uit te voeren aan een woning gelegen aan het kruispunt van de Langestraat en Oorzaakveldpad.

          Door de positieve reacties van buurtbewoners werd op 23 maart 2020 beslist om dit eenrichtingsverkeer te behouden als proefopstelling.

          De mobiliteitsraad adviseert tijdens hun vergadering op 16 september 2020 om het beperkt eenrichtingsverkeer definitief in te voeren.

 

Juridische gronden

          Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het Koninklijk besluit van 16 maart 1968.

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

          Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden voor de verkeerstekens.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Argumentatie

          De proefopstelling kan positief worden beoordeeld, zodat de verkeerssituatie kan worden bestendigd in een aanvullend reglement.

 

Besluit

Na beraadslaging,

17stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels en Gert Heylen

7onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Ingrid Van Steenberge, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer goed te keuren.

Het beperkt eenrichtingsverkeer in het Oorzaakveldpad in de richting van de Langestraat naar de Aarschotsesteenweg wordt definitief ingevoerd.

Dit verbod wordt gesignaleerd door de verkeersborden C1 met onderbord M12 en F19 met onderbord M18.

Artikel 2:

Dit reglement treedt in werking onmiddellijk na de bekendmaking ervan.

Artikel 3:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Aankoop van een perceel grond gelegen te Wezemaal, gekadastreerd sectie A nummer 126 P P0000 (deel), voor de aanleg van een fietspad in het kader van de aanleg van de fietssnelweg F25

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van de gemeenteraad van Rotselaar van 26 maart 2019 houdende definitieve vaststelling rooilijn- en onteigeningsplan tussen Duitsveldbaan en trage weg 'Onder 't spoor' voor aanleg 'Fietssnelweg F25 Leuven-Aarschot'.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van Rotselaar van 20 april 2020 houdende gunning aanleg fietssnelweg deel Abijdlaan - Pad onder 't Spoor.

 

Feiten, context en argumentatie

          Deze beslissing kadert in het project fietssnelweg F25.

          De gemeente Rotselaar is in dit project de promotor voor de aanleg van een sectie fietspad tussen de Drielindenstraat en het station van Wezemaal. Een deel van dit tracé loopt over een perceel grond dat eigendom is van mevrouw Inge Scheys, wonende te 3111 Wezemaal, Langestraat 133.

          Dit perceel is gelegen aan de voetweg nr .52 en bevindt zich achteraan en in het verlengde van de Langestraat 133. Het perceel, thans gekadastreerd volgens een recente kadastrale legger sectie A nummer 126 P P0000 (deel) heeft een oppervlakte van 1a 80ca. Het aan te kopen perceel grond bestaat uit twee percelen van respectievelijk 37ca en 1a 43 ca, zoals afgebeeld op het metingsplan opgemaakt door landmeter Koenraad Kockaerts op 5 mei 2020.

          De gemeente koopt dit perceel aan voor algemeen nut, namelijk voor de aanleg van een fietspad in het kader van het project fietssnelweg F25.

          Landmeter-expert Vincent Vrijsen bepaalt in zijn schattingsverslag 13 mei 2019 de waarde van dit perceel op 880 euro. Mevrouw Scheys verklaarde zich bereid om het perceel voor dit bedrag aan de gemeente te verkopen.

 

Bijlage

          Het ontwerp van notariële verkoopovereenkomst opgesteld door notaris Kristiaan Triau.

 

Juridische gronden

          Artikel 41, tweede lid, 11° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden beschikking over onroerende goederen.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Budgetsleutel: 2020/2200000/020000

Actieplan: 0704

Actie: 070403

Investeringsproject: GIP03

Subproject: GIP0301

Beschikbaar budget: 0,00 euro

Geraamd bedrag:880,00 euro

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de voorwaarden goed voor de aankoop van de hiernavolgende percelen:

1) een perceel grond, gelegen in de buurt van de spoorweg Leuven-Herentals en de Langestraat, gekadastreerd volgens een recente kadastrale legger sectie A nummer 126 P P0000 (deel), met een oppervlakte volgens meting van 37 ca en gereserveerde perceelsidentificatie A 126 V P0000.

2) een perceel grond, gelegen in de buurt van de spoorweg Leuven-Herentals en de Langestraat, gekadastreerd volgens een recente kadastrale legger sectie A nummer 126 P P0000 (deel), met een oppervlakte volgens meting van 1 a 43 ca en gereserveerde perceelsidentificatie A 126 W P0000.

Beide percelen behoren toe aan mevrouw Inge Scheys, Langestraat 133 te 3111 Wezemaal.

De aankoopprijs bedraagt 880 euro.

De voorwaarden van de aankoop staan omschreven in het ontwerp van notariële verkoopakte opgesteld door notaris Kristiaan Triau, zoals gevoegd in de bijlage.

Artikel 2:

De gemeente verklaart de aankoop te doen voor openbaar nut, namelijk voor de aanleg van een fietssnelweg.

Artikel 3:

De Algemene Administratie van Patrimoniumdocumentatie wordt ontslagen ambtshalve inschrijving te nemen bij het overschrijven van de notariële akte van aankoop.

Artikel 4:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervangers worden gemachtigd tot ondertekening van de notariële akte.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Punt bijlagen/links 20200626 artikel fietssnelweg F25
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Gemeentelijke verkaveling - wederinkoop door de gemeente van een perceel grond gelegen te Werchter, Jef Scherensstraat 27, gekadastreerd volgens kadastraal uittreksel sectie E nummer 620/S/P0000

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de gemeenteraad van 29 november 2010

De gemeenteraad keurt de verkoopsvoorwaarden goed van het woonproject van Interleuven in de gemeentelijke verkaveling aan de Jef Scherensstraat in Werchter. Interleuven realiseert als bouwheer elf woningen binnen de gemeentelijke verkaveling. De gemeente en Interleuven gaan samen over tot de verkoop van respectievelijk de gronden en de woningen onder welbepaalde voorwaarden.

          Besluit van de gemeenteraad van 26 november 2012

De woningen worden verkocht op plan. De gemeenteraad keurt de voorwaarden goed van de overeenkomst op plan die tussen Interleuven, de gemeente en de kopers wordt gesloten.

 

Feiten, context en argumentatie

          Mevrouw Tayina Ballon koopt bij notariële akte verleden door notaris Triau op 19 augustus 2013 een nieuwbouwwoning met grond binnen het woonproject van Interleuven, gelegen aan de Jef Scherensstraat 27 te Werchter. Zij koopt de woning van Interleuven en de grond van de gemeente. Voor de grondwaarde betaalt zij 52.034 euro en voor de te bouwen constructies betaalt zij 205.804 euro exclusief BTW.

          De verkoop wordt gesloten onder de bijzondere voorwaarden vastgesteld door de gemeenteraad op 29 november 2010 en op 26 november 2012.

          Deze bijzondere voorwaarden omvatten ondermeer een bewoningsplicht en een vervreemdingsverbod. De koper dient de woning zelf te bewonen en mag de woning niet verkopen, noch verhuren binnen een periode van tien jaar, tenzij uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Interleuven. Tevens worden sancties voorzien indien de bijzondere verkoopsvoorwaarden niet worden nageleefd. Interleuven en de gemeente hebben in dat geval een recht op wederinkoop. Het bedrag van de wederinkoop wordt vastgesteld op de verkoopprijs min 5%.

          Mevrouw Tayina Ballon komt haar bewoningsplicht niet na en Interleuven start de procedure tot wederinkoop op. Het college van burgemeester en schepenen beslist op 23 november 2015 en op 24 oktober 2016 om het standpunt van Interleuven te volgen.

          Mevrouw Tayina Ballon maakt een procedure aanhangig voor de burgerlijke rechtbank van Eerste Aanleg te Leuven. Deze rechtbank beslist bij vonnis van 12 februari 2020 dat de gemeente Rotselaar en Interleuven de woning en de grond gelegen te Werchter, Jef Scherensstraat 27 mogen wederinkopen tegen een prijs van 49.432,30 euro voor de grond en 243.742,61 euro voor de opstallen. Mevrouw Tayina Ballon wordt tevens veroordeeld om te verschijnen voor het ambt van notaris Isabelle Mostaert met kantoor te Leuven voor de ondertekening van de notariële akte van wederinkoop. Tenslotte wordt zij veroordeeld tot betaling van de kosten voor de notariële akten van wederinkoop en tot de gerechtskosten die in hoofde van de gemeente Rotselaar worden vastgesteld op 2.400 euro.

          Notaris Isabelle Mostaert stelde op basis van het vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Leuven de notariële akte van wederinkoop op. In het vonnis wordt het bedrag van wederinkoop voor de grond bepaald op het door de gemeente ingevolge de bijzondere verkoopsvoorwaarden vastgesteld bedrag van 49.432, euro, zijnde de verkoopprijs min 5%. Er kan dan ook goedkeuring aan de notariële akte worden verleend.

 

Bijlage

          Ontwerp van notariële verkoopakte tussen de gemeente Rotselaar en Interleuven enerzijds en mevrouw Tayina Ballon anderzijds, opgesteld door notaris Isabelle Mostaert met standplaats te Leuven.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 §1, 11° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van notariële akte van verkoop tussen de gemeente Rotselaar en Interleuven enerzijds en mevrouw Tayina Ballon anderzijds, opgesteld door notaris Isabell Mostaert met standplaats te Leuven, goed.

Artikel 2:

De gemeente Rotselaar gaat over tot wederinkoop van het perceel grond gelegen aan de Jef Scherensstraat 27 te Werchter, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel sectie E nummer 620/S/P0000 met een oppervlakte van 3a49ca. Deze wederinkoop wordt toegestaan en aanvaard aan de prijs van 49.432,30 euro.

Artikel 3:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk ontslagen van het nemen van elke ambtshalve inschrijving.

Artikel 4:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervangers worden gemachtigd tot ondertekening van de notariële akte van verkoop.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Openbare verkoop van het gebouw gelegen te Werchter aan de Sint-Jansstraat 80, gekadastreerd sectie E nummers 710S P0000 en 710X P0000 (deel)

 

Feiten, context en argumentatie

          Het gebouw gelegen aan de Sint-Jansstraat 80, wordt door de gemeente niet langer gebruikt voor openbare dienstverlening.

          De gemeente gaat over tot de desaffectatie en de openbare verkoop van het gebouw gelegen te Werchter, Sint-Jansstraat 80, gekadastreerd volgens een recente kadastrale legger sectie E nummers 710S P0000 en 710X P0000 (deel), met een totale oppervlakte volgens meting van 1a 98ca.

          Landmeter-expert Pieter Goeron bepaalde in zijn schattingsverslag van 19 juli 2019 de huidige verkoopwaarde van het perceel met de woning op 465.000 euro.

          Notaris Kristiaan Triau stelde de verkoopsvoorwaarden voor de openbare verkoop op. De verkoop zal online gebeuren via biddit.be. De notaris bepaalt de instelprijs op 472.000 euro. Hierbij wordt rekening gehouden met de kosten van de openbare verkoop, zoals wettelijk bepaald en opgenomen in de algemene verkoopsvoorwaarden.

          In de verkoopsvoorwaarden wordt bij de stedenbouwkundige voorschriften bepaald dat bij een toekomstige aanvraag van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen, de volledige sloop van het gebouw niet wordt toegestaan.

          Zoals aangeduid op het plan van opmeting van landmeter-expert Pieter Goeron maakt de toegangsweg van 1 meter links van het gebouw, deel uit van het te verkopen goed.

 

Bijlage

          Het ontwerp van verkoopsvoorwaarden voor de openbare verkoop opgesteld door notaris Kristiaan Triau.

 

Juridische gronden

          Artikel 41, tweede lid, 11° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over de onroerende goederen.

 

Financiële gevolgen

 

Ontvangst

Budgetsleutel: 2020/2210000/005000

Actieplan: 0203

Actie: 020303

Investeringsproject: GIP19

Subproject: GIP1901

Geraamd bedrag: 472.000 euro

 

Besluit

Na beraadslaging,

20stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

4onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Heidi Pittomvils en Stella Beckx

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de desaffectatie goed van het perceel en gebouw, met aanhorigheden en koer, gelegen te Werchter, Sint-Jansstraat 80, gekadastreerd volgens een recente kadastrale legger sectie E nummers 710S P0000 en 710X P0000 (deel), met een totale oppervlakte volgens opmetingsplan van 1a 98ca.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist tot de openbare verkoop van het perceel en gebouw, met aanhorigheden en koer, gelegen te Werchter, Sint-Jansstraat 80, gekadastreerd volgens een recente kadastrale legger sectie E nummers 710S P0000 en 710X P0000 (deel), met een totale oppervlakte volgens opmetingsplan van 1a 98ca.

Artikel 3:

De voorwaarden van de openbare verkoop opgesteld door notaris Triau, zoals gevoegd in bijlage, goed te keuren.

Artikel 4:

De instelprijs bij de openbare verkoop bedraagt 472.000 euro.

Artikel 5:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervangers worden gelast met de ondertekening van de notariële akten.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Openbare verkoop van het perceel en gebouw gelegen te Werchter aan de Sint-Jansstraat 85+, gekadastreerd sectie E nummers 698L P0000 en 698M P0000 (deel)

 

Feiten, context en argumentatie

          Het gebouw, gelegen aan de Sint-Jansstraat en palende aan de Rochusstraat, wordt door de gemeente niet langer gebruikt voor openbare dienstverlening.

          De gemeente gaat over tot de desaffectatie en de openbare verkoop van het gebouw, met aanhorigheden op en met grond, staande en gelegen te Werchter, Sint-Jansstraat 85+, alsook palende aan de Rochusstraat, gekadastreerd volgens een recente kadastrale legger sectie E nummers 698L P0000 en 698M P0000 (deel), met een oppervlakte volgens meting van 16a 94ca.

          Landmeter-expert Pieter Goeron bepaalde in zijn schattingsverslag van 19 juli 2019 de huidige verkoopwaarde van het perceel met gebouw op 590.000 euro.

          Notaris Kristiaan Triau stelde de verkoopsvoorwaarden voor de openbare verkoop op. De verkoop zal online gebeuren via biddit.be. De notaris bepaalt de instelprijs op 600.000 euro. Hierbij wordt rekening gehouden met de kosten van de openbare verkoop, zoals wettelijk bepaald en opgenomen in de algemene verkoopsvoorwaarden.

          In de verkoopsvoorwaarden wordt bij de stedenbouwkundige voorschriften bepaald dat bij een toekomstige aanvraag van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen de verordening 'wonen in meervoud' van toepassing is, doch dat in dat geval bovengronds maximaal drie bouwlagen (zijnde een gelijkvloers, een eerste verdieping en een tweede verdieping) zullen toegelaten worden.

          Er wordt een erfdienstbaarheid van uitweg gevestigd op de toegangsweg naar het perceel aan de Sint-Jansstraat, zoals aangeduid op het plan van opmeting van landmeter-expert Pieter Goeron. De erfdienstbaarheid wordt gevestigd in het voordeel van de eigenaar van het aanpalende onroerend goed gelegen aan de Sint-Jansstraat 85, thans de gemeente.

 

Bijlage

          Het ontwerp van verkoopsvoorwaarden voor de openbare verkoop opgesteld door notaris Kristiaan Triau.

 

Juridische gronden

          Artikel 41, tweede lid, 11° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over de onroerende goederen.

 

Financiële gevolgen

 

Ontvangst

Budgetsleutel: 2020/2210000/005000

Actieplan: 0203

Actie: 020303

Investeringsproject: GIP19

Subproject: GIP1901

Geraamd bedrag: 600.000 euro

 

Besluit

Na beraadslaging,

17stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels en Gert Heylen

7onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Ingrid Van Steenberge, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de desaffectatie goed van het perceel en gebouw, met aanhorigheden, gelegen te Werchter, Sint-Jansstraat 85+, alsook palende aan de Rochusstraat, gekadastreerd volgens een recente kadastrale legger sectie E nummers 698L P0000 en 698M P0000 (deel), met een oppervlakte volgens metingsplan van 16a 94ca.

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist tot de openbare verkoop van het perceel en gebouw, met aanhorigheden, gelegen te Werchter, Sint-Jansstraat 85+, alsook palende aan de Rochusstraat, gekadastreerd volgens een recente kadastrale legger sectie E nummers 698L P0000 en 698M P0000 (deel), met een oppervlakte volgens metingsplan van 16a 94ca.

Artikel 3:

De voorwaarden van de openbare verkoop opgesteld door notaris Triau, zoals gevoegd in bijlage, goed te keuren.

Artikel 4:

De instelprijs bij de openbare verkoop bedraagt 600.000 euro.

Artikel 5:

Er wordt een erfdienstbaarheid van uitweg wordt gevestigd op de toegangsweg naar het perceel aan de Sint-Jansstraat, zoals aangeduid op het plan van opmeting van landmeter-expert Pieter Goeron. Deze erfdienstbaarheid wordt gevestigd in het voordeel van de eigenaar van het aanpalende onroerend goed gelegen aan de Sint-Jansstraat 85, thans de gemeente.

Artikel 6:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervangers worden gelast met de ondertekening van de notariële akten.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Samenwerkingsovereenkomst tussen de hoofdpromotor RLNH vzw en de partners gemeente Rotselaar, ANB en Toerisme Vlaams-Brabant in het kader van het vervolgproject ter verbetering van de ontmoetingsplaatsen in de Demervallei - kunstwerk

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

GBS De Kameleon: Samenwerkingsovereenkomst Kunstkuur tussen de Hagelandse academie voor muziek en woord en de gemeentelijke basisschool De Kameleon - goedkeuring

 

Feiten en context

          Vanaf het schooljaar 2020-2021 kunnen er lokale samenwerkingsinitiatieven georganiseerd worden tussen academies en scholen voor basisonderwijs, secundair of hoger onderwijs.

          Met deze samenwerkingsinitiatieven wenst men de volgende doelstellingen te realiseren:

1° het cultureel bewustzijn en de culturele expressie van de betrokken leerlingen basisonderwijs of secundair onderwijs versterken;

2° een duurzaam delend netwerk tussen leerkrachten basisonderwijs, secundair onderwijs en deeltijds kunstonderwijs voor het organiseren van culturele leeractiviteiten tot stand brengen;

3° het toeleiden van leerlingen basisonderwijs of secundair onderwijs die blijk geven van artistieke interesse en aanleg naar het deeltijds kunstonderwijs bevorderen, in het bijzonder leerlingen uit scholen met een meerderheid van leerlingen die beantwoorden aan de leerlingenkenmerken, vermeld in artikel 78, § 1, 1°, van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de gelijke kansenindicatoren, vermeld in artikel 225, § 1, van de Codex Secundair Onderwijs.

          Om deze samenwerking te stimuleren wordt er via het project Kunstkuur ondersteuning voorzien onder de vorm van extra uren voor het deeltijds kunstonderwijs en werkingsmiddelen voor de gemeenteschool.

          Aan een dergelijk lokaal samenwerkingsinitiatief moet er ten minste één academie en één school voor basisonderwijs of secundair onderwijs of instelling voor hoger onderwijs deelnemen.

          De schoolbesturen van de betrokken instellingen sluiten voor 1 oktober 2020 een samenwerkingsovereenkomst af die de volgende elementen bevat:

1° de planning van de leeractiviteiten;

2° de wederzijdse verantwoordelijkheden van de deelnemende scholen en/of instellingen voor hoger onderwijs en academies voor de algemene coördinatie en het ter beschikking stellen van personeelsleden, schoolinfrastructuur, leermiddelen, materiaal en vervoer;

3° als samengewerkt wordt met andere externe partners, de manier waarop de samenwerking wordt vormgegeven.

          De samenwerkingsovereenkomst heeft slechts effectief uitwerking op 1 oktober 2020 als de ondersteuningsaanvraag wordt goedgekeurd.

          De schoolraad gaf een positief advies op 19 juni 2020.

 

Juridische gronden

          Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, inzonderheid artikel 78 § 1, 1° betreffende de leerlingenkenmerken.

          Het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs, inzonderheid Hoofdstuk 8.

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende de lokale samenwerkingsinitiatieven tussen scholen voor basis- en secundair onderwijs, instellingen voor hoger onderwijs en de academies voor deeltijds kunstonderwijs.

          Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid artikelen 40 en 41.

 

Argumentatie

          De gemeente Rotselaar maakt samen met de gemeenten Aarschot, Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Tremelo deel uit van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Hagelandse academies. Deze gemeentebesturen sloten een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst af voor de organisatie en de programmatie van het deeltijds kunstonderwijs, studierichtingen Beeldende Kunst, Muziek en Woord. Er zijn twee intergemeentelijke academies, de Hagelandse Academie voor Beeldende kunst enerzijds, en de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord, anderzijds.

          De gemeente Rotselaar wenst via het project Kunstkuur een lokaal samenwerkingsinitiatief aan te gaan met de Hagelandse academie voor Muziek en Woord en de gemeentelijke basisschool De Kameleon. De samenwerking loopt vanaf 1 oktober 2021 voor een periode van drie jaar.

          De gemeentelijk basisschool De Kameleon wenst hier aan deel te nemen omdat zowel de school als academie leren van elkaar door de klasvloer te delen:

1. Ze brengen de ‘gewone’ leerinhouden op een hoger en ‘betekenis-rijk’ niveau

2. Leraren worden in deze 3 jaar nog sterkere professionals.

3. Met Kunstkuur groeien duurzame partnerschappen uit, die zich blijvend inzetten voor jongeren en cultuur.

4. Via Kunstkuur verankert het deeltijds kunstonderwijs zich nog sterker in de samenleving. Zo vinden leerlingen, die blijk geven van artistieke interesse en aanleg, maar die anders minder gemakkelijk bereikt zouden worden, sneller hun weg naar het deeltijds kunstonderwijs. Met het kader Cultuur in de Spiegel is er een gemeenschappelijke taal om het cultureel bewustzijn en de culturele expressie te stimuleren, wat de persoonlijke en sociale ontwikkeling van leerlingen bevordert.

          Basisschool De Kameleon diende in samenwerking met het deeltijds kunstonderwijs een ondersteuningsaanvraag in, dewelke resulteerde in een gunstige beslissing van de Vlaamse overheid, Departement Onderwijs en Vorming.

          De gemeentelijke basisschool De Kameleon en de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord sluiten in dit verband een samenwerkingsovereenkomst af.

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeente Rotselaar gaat een lokaal samenwerkingsinitiatief aan tussen de gemeentelijke basisschool De Kameleon en de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord en keurt de hiernavolgende samenwerkingsovereenkomst goed.

 

Titel 1:Partijen, doel, deelname externe partner(s)

 

Art. 1 Partijen

§1. Het lokaal samenwerkingsinitiatief bestaat uit de volgende onderwijsinstellingen en/of externe partners:

-Hagelandse Academie voor Muziek en Woord, Grauwzusterstraat 10, 3290 Diest met instellingsnummer 50062;

-Gbs De Kameleon, Sint-Jansstraat 82, 3118 Werchter met instellingsnummer 131896.

§2. Het contactadres is: Hagelandse Academie voor Muziek en Woord, Grauwzusterstraat 10, 3290 Diest.

 

Art. 2 Doel

§1. Het lokaal samenwerkingsinitiatief heeft de volgende doelstellingen conform artikel 136, eerste lid van het Decreet deeltijds kunstonderwijs:

1° het cultureel bewustzijn en de culturele expressie van de betrokken leerlingen basisonderwijs of secundair onderwijs versterken;

2° een duurzaam delend netwerk tussen leerkrachten basisonderwijs, secundair onderwijs en deeltijds kunstonderwijs voor het organiseren van culturele leeractiviteiten tot stand brengen;

3° het toeleiden van leerlingen basisonderwijs of secundair onderwijs die blijk geven van artistieke interesse en aanleg naar het deeltijds kunstonderwijs bevorderen, in het bijzonder leerlingen uit scholen met een meerderheid van leerlingen die beantwoorden aan:

-de leerlingenkenmerken, vermeld in artikel 78, § 1, 1°, van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997;

-de gelijkekansenindicatoren, vermeld in artikel 225, § 1, van de Codex Secundair Onderwijs.

§2. Deze doelstellingen worden als volgt geconcretiseerd:

-In drie jaar tijd willen we een zinvolle en onderbouwde samenwerking realiseren met een duurzaam en wederzijds resultaat. De opstart in het eerste jaar heeft als hoofddoel de grote lijnen uit te zetten: kennismaken met de te bereiken doelen, uitwisselen van te behandelen thema’s, een vruchtbare balans vinden in het overleg en de samenwerking en een evaluatiemethode uitwerken om de duurzaamheid en positieve evolutie doorheen de drie jaren in kaart te brengen. Het tweede jaar verdiepen en optimaliseren we wat we het eerste jaar bereikten en gaan we aan de slag met werkpunten uit het vorige jaar. Tijdens het derde samenwerkingsjaar bestendigen we de realisatie van de vorige twee jaren.

-Met het oog op duurzaamheid is het zinvol om als klasleerkracht en leraar- kunstenaars meteen samen in de klas aan de slag te gaan. Co- teaching zorgt ervoor dat al wat de andere aan kwaliteiten te bieden heeft niet enkel gezien wordt, maar ook meteen doorleefd wordt. De klasleerkracht leert bijvoorbeeld meteen de nodige technieken, werkvormen of vaardigheden voor de desbetreffende muziek- of dramales en de leraar- kunstenaar ondervindt en verwerft al doende meer inzicht in bijvoorbeeld gedifferentieerd werken.

-De samenwerking en de overlegmomenten zullen zorgen voor een wisselwerking en een win- win situatie waarbij de pedagogisch- didactische bekwaamheid van zowel de leerkracht als de leraar- kunstenaar exponentieel zal uitbreiden. Enerzijds wakkeren we zo het culturele bewustzijn aan van ons leerkrachtenteam, met een groeiende kennis van zaken, alsook van onze leerlingen, wat ongetwijfeld leidt tot een hogere opkomst binnen het kunstonderwijs. Anderzijds kan de leraar- kunstenaar zijn of haar expertise vergroten binnen o.a. het thematisch werken, het werken met grote klasgroepen, klasorganisatie, differentiatie, klasinrichting, werkvormen en evaluatievormen. Ook is het aanbod ‘woord’ of ‘drama’ in onze streek beperkter zodat door deze samenwerking een uitbouw binnen dit domein mogelijk is.

§3. De doelgroep bestaat uit:

-1ste tot 6de leerjaar van de lagere school.

 

Art. 3 Duur

§1. De samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten voor drie schooljaren en gaat in op 1 oktober 2020.

§2. De samenwerkingsovereenkomst wordt van rechtswege ontbonden wanneer de minister op advies van de onderwijsinspectie beslist om het samenwerkingsinitiatief vroegtijdig stop te zetten conform artikel 15 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende de lokale samenwerkingsinitiatieven tussen scholen voor basis- en secundair onderwijs, instellingen voor hoger onderwijs en de academies voor deeltijds kunstonderwijs (hierna het Besluit lokaal samenwerkingsinitiatief).

§3. Elke partner kan de samenwerking vroegtijdig stopzetten via een aangetekende opzegging aan de andere partners die het volgende schooljaar ingaat.

In dat geval bezorgt het samenwerkingsinitiatief een verslag over de periode van samenwerking aan de Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en Vorming (hierna de Canon Cultuurcel) uiterlijk op 30 juni voor het begin van het daaropvolgende schooljaar

 

Art. 4 Samenwerking met externe partner(s) (facultatief)

§1. De samenwerking met de externe partner(s) wordt als volgt vormgegeven: NVT

§2. De samenwerking met een externe partner kan worden stopgezet. In dat geval wordt er ofwel een nieuwe externe partner gekozen ofwel wordt het initiatief voortgezet zonder externe partner. Deze wijzigingen aan de overeenkomst moeten door alle betrokken partners worden goedgekeurd. De academie deelt die wijzigingen mee aan de Canon Cultuurcel.

 

Titel 2: Planning van de leeractiviteiten

 

Art. 5

De leeractiviteiten vinden plaats op de volgende momenten:

-De leraar- kunstenaars werken per trimester binnen één bepaalde graad, zo behouden ze een overzicht en kunnen ze voor bepaalde doelen ook voor een ‘opbouw’ zorgen van het eerste naar het zesde leerjaar. (opbouw in moeilijkheidsgraad)

Eerste trimesterTweede trimester Derde trimester

Eerste jaarEerste graadTweede graadDerde graad

Tweede jaarTweede graadDerde graadEerste graad

Derde jaarDerde graadEerste graadTweede graad

Het doorschuifsysteem per jaar is nodig omdat sommige thema’s seizoensgebonden zijn of afhangen van tijdsgebonden gebeurtenissen. Zo heeft elke klas de kans om voor het ganse jaar lessen of thema’s te verrijken met muziek en drama.

Wat betreft de samenwerkingsinitiatieven met het basisonderwijs, vinden deze plaats tijdens de lessen van het basisonderwijs, vermeld in artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 april 1991 tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs en in het deeltijds onderwijs georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap;

          op grond van artikel 48 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en

          op grond van artikel 12 van de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010.)

 

Titel 3: Algemene coördinatie

 

Art. 6

§1. Het schoolbestuur van de academie neemt de algemene coördinatie op zich.

§2. De academie dient een voorstel in en wijst een verantwoordelijke aan die optreedt als contactpersoon voor de Canon Cultuurcel.

 

Art. 7

Onverminderd de afspraken over de algemene coördinatie, blijft elk schoolbestuur verantwoordelijk voor zijn onderwijsinstelling(en) en voor de personeelsleden die het heeft aangesteld.

 

Titel 4: Ondersteuning

 

Art. 8 Basis berekening

De academie van het lokaal samenwerkingsinitiatief ontvangt jaarlijks van de Vlaamse overheid conform artikelen 139-142 Decreet DKO:

-een puntenenveloppe per deelnemende leerling met een maximaal puntenvolume van 35 punten;

-een werkingsbudget per deelnemende leerling met een maximaal werkingsbudget van 1059 euro.

 

Art. 9 Afwijkingen puntenvolume

Na onderling overleg met de andere partners kan het schoolbestuur van de academie aan de Canon Cultuurcel de vraag stellen om meer of minder punten in te zetten in het tweede of derde schooljaar.

 

Art. 10 Aanwending

De academie kan de puntenenveloppe uitsluitend aanwenden voor de organisatie en coördinatie van culturele leeractiviteiten voor de deelnemende leerlingen van de deelnemende onderwijsinstellingen.

Het schoolbestuur van de academie richt hiervoor tijdelijke betrekkingen in het ambt van leraar in.

Het schoolbestuur van de academie kan het werkingsbudget autonoom aanwenden voor:

1° materiaalkosten;

2° vervoerskosten en uitrustingskosten voor het lokale samenwerkingsinitiatief;

3° een vergoeding voor de externe partner(s);

4° toegangsgelden.

 

Titel 5: Het ter beschikking stellen van personeelsleden, schoolinfrastructuur, leermiddelen, materiaal en vervoer

 

Art. 11 Personeelsleden

§1. Elke deelnemende partner stelt de nodige personeelsleden ter beschikking van het samenwerkingsinitiatief.

 

Art. 12 Schoolinfrastructuur

§1. Elke deelnemende partner stelt de nodige schoolinfrastructuur ter beschikking van het samenwerkingsinitiatief, met name klaslokalen basisschool, met uitzonderling van theater eetzaal.

 

Art. 13 Leermiddelen en materiaal

§1. Elke deelnemende partner stelt de nodige leermiddelen en materialen ter beschikking van het samenwerkingsinitiatief, met name piano, muziekinstrumenten, micro…

 

Art. 14 Gemeenschappelijk gebruik materiaal

In geval van gemeenschappelijk gebruik van materiaal, blijft dit eigendom van de inbrengende partner. De inbrengende partner staat ook in voor het eventueel onderhoud en de herstellingen.

In geval van beschadiging spelen de normale regels inzake verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid (d.w.z. dat de schadeverwekker in principe verantwoordelijk en aansprakelijk zal zijn).

 

 

Titel 6: Praktische afspraken

 

Art. 15 Leiding personeelsleden

De directeur van de academie waar de betrekking reglementair wordt georganiseerd, is de leidinggevende van het tijdelijk aangesteld personeelslid in de academie. Dit geldt eveneens wanneer het personeelslid zijn opdracht vervult in één van de deelnemende onderwijsinstellingen.

 

Art. 16 Toezicht

§1. De organisatie van het toezicht is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de deelnemende partners. Elke deelnemende partner is verantwoordelijk voor de organisatie van het toezicht in de eigen betrokken onderwijsinstellingen. In onderling overleg kan het toezicht samen met andere betrokken partners worden georganiseerd. Bij gebreken in het toezicht gelden de normale aansprakelijkheidsregels.

§2. Elke leraar of elke persoon belast met het toezicht is aansprakelijk voor de leerlingen onder zijn toezicht. Bij gebreken in het toezicht gelden de normale aansprakelijkheidsregels.

 

Art. 17 Verzekeringen

De verzekeringspolissen die elke partner afsluit ten behoeve van zijn leerlingen en personeelsleden, gelden eveneens voor de volgende betrokkenen die zich in het schoolleven van die partner bevinden :

-de personeelsleden aangesteld conform artikel … van deze overeenkomst;

-de deelnemende leerlingen van de deelnemende onderwijsinstellingen;

-de deelnemende externe partners.

Het gaat minimaal om:

-een polis burgerlijke aansprakelijkheid voor de leerlingen, het personeel en de externe partners;

-een polis tegen lichamelijke ongevallen voor de leerlingen;

-een verzekering rechtsbijstand voor het personeel.

 

 

Titel 7: Veiligheid, preventie, welzijn

 

Art. 18 Naleving welzijnswetgeving

§1. Elke deelnemende partner leeft de geldende welzijnswetgeving na en respecteert de adviezen van de interne en/of externe diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk.

§2. De preventieadviseurs van de deelnemende partners maken hierover afspraken en wisselen de nodige gegevens (bv. risicoanalyses) uit.

§3. Elke deelnemende partner brengt de bezoekende leerlingen, personeelsleden en externe partners op de hoogte van zijn welzijnsbeleid.

 

Art. 19 Aankoop materiaal

De wettelijke opgelegde adviesverlening door de preventiedienst bij aankoop van materiaal wordt opgenomen door de preventiedienst van de betrokken partner.

 

Art. 20 Controle gebouwen en werkplaats

Elke deelnemende partner staat in voor de wettelijke keuringen van installaties en toestellen in zijn lokalen die ter beschikking worden gesteld van het samenwerkingsinitiatief.

 

Art. 21 Rookverbod

Er geldt een absoluut en permanent verbod op het roken van producten op basis van tabak of van soortgelijke producten. De deelnemende partners brengen in hun vestigingsplaatsen rookverbodstekens aan zodanig dat ieder die aanwezig is, er kennis van kan nemen. De deelnemende partners doen het nodige om dit rookverbod eveneens te handhaven bij gebruik door derden van deze vestigingsplaatsen.

 

Titel 8: Interne kwaliteitszorg

 

Art. 22 IKZ

§1. De academie en de scholen, instellingen voor hoger onderwijs en desgevallend externe partners zijn samen verantwoordelijk voor de kwaliteit van het lokale samenwerkingsinitiatief. Ze gaan na in welke mate de toegekende ondersteuning bijdraagt tot het realiseren van de doelstellingen, vermeld in artikel 2.

§2. De lokale samenwerkingsinitiatieven laten de controle door de onderwijsinspectie toe, zoals bepaald in het decreet van 8 mei 2009 betreffende de kwaliteit van onderwijs.

 

Art. 23 Jaarverslag

§ 1. Het schoolbestuur van de academie bezorgt jaarlijks in samenspraak met de betrokkenen in het samenwerkingsinitiatief een verslag aan de Canon Cultuurcel uiterlijk op 31 juli voor het begin van het daaropvolgende schooljaar waarop de ondersteuning betrekking heeft.

De verslaggeving omvat een inhoudelijk en een financieel verslag. Het financieel verslag bevat een overzicht van de gemaakte kosten.

§2. Dit jaarverslag wordt vooraf aan alle betrokken partners ter beschikking gesteld zodat de samenwerking jaarlijks kan worden geëvalueerd.

 

Titel 9: Slotbepalingen

 

Art. 24

Meer specifieke regels en afspraken kunnen intern worden vastgelegd in elke onderwijsinstelling, via een dienstnota.

 

Art. 25 Opschortende voorwaarde

Deze samenwerkingsovereenkomst wordt aangegaan onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring van de ondersteuningsaanvraag van het lokaal samenwerkingsinitiatief conform artikel 145 Decreet deeltijds kunstonderwijs en de bepalingen van het Besluit lokaal samenwerkingsinitiatief.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Optimaliseren schoolinfrastructuur GBS Heikant  - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

Juridische gronden

•  De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

•  De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

•  Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

•  Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

•  De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

•  Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

•  Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

•  Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Argumenten

•  In het kader van de opdracht “Optimaliseren schoolinfrastructuur GBS Heikant” werd een bestek met nr. 2020-I003 opgesteld door de dienst Patrimonium.

•  De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 214.683,92 excl. btw of € 227.564,96 incl. 6% btw.

•  Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

•  De uitvoering van de opdracht is voorzien tijdens de zomervakantie 2021.

 

Financiële gevolgen

Actieplan: 0305

Actie: 030501

Budgetsleutel: 2210000/080001

Enveloppe: GIP07

Subproject: GIP0701

Origineel budget 2020: € 175.000

Beschikbaar budget 2020: € 92.867,12

Budget 2021: 200.000 (mits goedkeuring meerjarenplan)

Beschikbaar krediet 2021: € 200.000

Totaal beschikbaar bedrag (2020+2021): € 292.867,12

Raming: € 227.564,96

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

Het bestek met nr. 2020-I003 en de raming voor de opdracht “Optimaliseren schoolinfrastructuur GBS Heikant”, opgesteld door de dienst Patrimonium worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 214.683,92 excl. btw of € 227.564,96 incl. 6% btw.

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget 2020 en 2021 op budgetsleutel 2210000/080001 van de investeringen.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Personeel - Sectoraal akkoord 2020 - koopkrachtverhoging - uitvoering

 

Feiten en context

          Het sectoraal akkoord bestaat uit een koopkrachtverhoging van globaal 1,1% vanaf 1 januari 2020 voor de personeelsleden van gemeente en OCMW en omvat drie luiken:

          1. Een verplichte verhoging van de maaltijdcheques via de werkgeversbijdrage van (maximum) 100 euro/VTE voor lokale besturen die de maximale fiscale werkgeversbijdrage voor de maaltijdcheques (max. 6,90 euro per cheque) nog niet bereikt hebben.

Vermits maaltijdcheques niet met terugwerkende kracht kunnen worden verhoogd, kan het bestuur de inhaalbeweging voor de periode vanaf 1 januari tot en met 30 juni 2020 realiseren door de tijdelijke bijkomende verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques in de tweede jaarhelft 2020.

2. Een recurrente koopkrachtverhoging voor elk personeelslid van 200 euro per VTE. Het bestuur kan dit realiseren door de verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques en de toekenning van een andere cheque.

          3. De verhoging van de tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden met ingang van 1 januari 2020.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het sectoraal akkoord lokale en provinciale besturen 2020, afgesloten op 8 april 2020 in het Comité C1 voor de provinciale en lokale besturen, onderafdeling Vlaams gewest en Vlaamse Gemeenschap en goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 10 april 2020.

          Omzendbrief KB/ABB2020/2 van 28 mei 2020 betreffende het sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen.

 

Adviezen

          De financieel directeur verleende een visum op 20 augustus 2020.

          De uitvoering van het sectoraal akkoord werd voorgelegd aan het HOC/BOC via mail met een protocol van akkoord tot gevolg.

 

Argumentatie

          Voor het jaar 2020 worden de maaltijdcheques vanaf 1 juli 2020 verhoogd met 1 euro waardoor het bedrag van de maaltijdcheque verhoogd van 7 euro naar 8 euro per VTE en de werkgeversbijdrage verhoogd van 5,90 euro naar het maximum van 6,90 euro per VTE. Daarnaast wordt eenmalig een ecocheque van 200 euro per VTE toegekend.

          Vanaf het jaar 2021 wordt vanaf 1 januari 2021 de verhoging van de maaltijdcheques met 1 euro behouden en wordt jaarlijks een ecocheque van 100 euro per VTE toegekend.

          De minimale bijdragevoet tweede pensioenpijler werd bij besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019 reeds opgetrokken van 1% naar 3% met ingang van 1 december 2019.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Budgetsleutel

Geraamde uitgave

          Alle beleidsdomeinen - actie recurrent - 62300200 - maaltijdcheques

          Ecocheques

15.804,48 euro

 

8.700 euro

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de uitvoering van het sectoraal akkoord 2020 goed als volgt:

          Voor 2020:

          met ingang van 1 juli 2020 verhoogt de werkgeversbijdrage van de maaltijdcheques met 1 euro per VTE waardoor de waarde van een maaltijdcheque 8 euro per VTE bedraagt. De tegemoetkoming in de kostprijs van de maaltijdcheques wordt vastgesteld op 6,90 euro, de werknemersbijdrage wordt vastgesteld op 1,10 euro.

          een eenmalig netto-voordeel van 200 euro per VTE wordt toegekend in de vorm van ecocheques van 200 euro per VTE (met pro-rataberekening voor deeltijdse personeelsleden en een referentieperiode van 1 januari tot en met 31 december).

          Vanaf 2021:

          de verhoging van de werkgeversbijdrage van de maaltijdcheques met 1 euro per VTE blijft behouden.

          jaarlijks worden ecocheques van 100 euro per VTE toegekend (met pro-rataberekening voor deeltijdse personeelsleden en een referentieperiode van 1 januari tot en met 31 december).

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Besluit van de burgemeester van 21 augustus 2020 - Politieverordening - Openingsuur nachtwinkels - bekrachtiging

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de burgemeester van 21 augustus 2020 over het openingsuur van de nachtwinkels naar aanleiding van de Coronacrisis COVID-19.

 

Juridische gronden

          Artikelen 134 §1 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet

De burgemeester kan dringende maatregelen nemen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid.

 

Feiten, context en argumentatie

          De burgemeester nam op 21 augustus 2020 bij hoogdringendheid in het belang van de openbare veiligheid en gezondheid, naar aanleiding van de pandemie veroorzaakt door het cornonavirus COVID-19 en de federale maatregelen betreffende het beheer van de coronacrisis volgend besluit:

 

Coronacrisis COVID-19 - Politieverordening - Openingsuur nachtwinkels - goedkeuring

 

Feiten, context en argumentatie

          Naar aanleiding van de zeer snelle verspreiding van het coronavirus COVID-19 in België en de naburige landen werd op 13 maart 2020 beslist om in België dringende maatregelen te nemen. De maatregelen werden getroffen om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan ter bescherming van de openbare gezondheid.

          In het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken werd bepaald dat nachtwinkels geopend mogen blijven vanaf het normale openingsuur tot 22 uur. In het ministerieel besluit van 5 juni 2020 werd dit verlengd tot 1 uur. In artikel 8 van het ministerieel besluit van 30 juni 2020, zoals gewijzigd door het ministerieel besluit van 24 juli 2020, wordt opnieuw bepaald dat nachtwinkels geopend mogen blijven vanaf het gebruikelijke openingsuur tot 22 uur.

          Het gebruikelijke openingsuur voor nachtwinkels in Rotselaar is 18 uur.

          Uit recente contacten met de uitbaters van nachtwinkels blijkt dat ze op een fractie van de omzet zijn teruggevallen door deze beperkte openingsuren. Tussen 20.00 en 22.00 uur verkopen ze wel voeding maar gevoelig minder. Ze kunnen van sommige producten ook geen voorraden houden gezien de beperkte houdbaarheid en de lage verkoop. Bovendien kunnen de uitbaters van de nachtwinkels in de meeste gevallen geen aanspraak maken op de Vlaamse en federale premies aangezien de nachtwinkels niet verplicht worden om volledig te sluiten.

          Het is voor de uitbaters van de nachtwinkels onmogelijk om op 4 uur (van 18 uur tot 22 uur) een leefbare omzet te realiseren. Het is dan ook absoluut noodzakelijk dat ze hun winkel vroeger zouden kunnen openen.

          Overeenkomstig artikel 6 van de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening mogen nachtwinkels slechts geopend zijn tussen 18 uur en 7 uur, tenzij een gemeentelijk reglement andere openingsuren bepaalt. De gemeente kan bijgevolg het openingsuur van de nachtwinkels vervroegen.

          Om deze lokale ondernemers te ondersteunen, is het tijdelijk toegelaten dat de uitbaters hun nachtwinkel openen vanaf 14 uur. Deze maatregel geldt zolang de nachtwinkels verplicht om 22 uur moeten sluiten.

          De burgemeester van de stad Leuven nam eenzelfde maatregel. Deze maatregel werd voorafgaand overlegd met de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant en het Agentschap Binnenlands Bestuur.

          Door het nemen van dezelfde maatregel voor het grondgebied Rotselaar worden de nachtwinkels van Wijgmaal, Wilsele, Wezemaal en Rotselaar op een gelijke manier behandeld.

          Het geringste uitstel brengt bijkomende commerciële schade toe aan de uitbaters van de nachtwinkels. De vergadering van de gemeenteraad kan niet worden afgewacht.

 

Juridische gronden

          Artikel 134 §1 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet

          Artikel 6 van de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het ministerieel besluit van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Besluit

Artikel 1:

De burgemeester besluit dat de nachtwinkels mogen openen vanaf 14.00 uur.

Artikel 2:

Deze verordening wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet over het lokaal bestuur en treedt onmiddellijk in werking.

Artikel 3:

Deze verordening geldt zolang de nachtwinkels verplicht worden te sluiten om 22 uur.

Artikel 4:

Deze verordening wordt ter bekrachtiging voorgelegd op de gemeenteraad.

 

          Dit besluit werd op 21 augustus 2020 bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente.

          Dit besluit dient ter bekrachtiging te worden voorgelegd op de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad, zijnde de gemeenteraad van 29 september 2020.

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig Artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 21 augustus 2020 houdende de politieverordening over het openingsuur van de nachtwinkels naar aanleiding van de coronacrisis COVID-19.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar - Aanvaarding ontslag lid raad van bestuur

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbesluit van 28 januari 2019

De gemeenteraad bepaalt de wijze van samenstelling van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar (hierna afgekort: AGB Rotselaar) en verdeelt het aantal zetels per fractie.

          Gemeenteraadsbesluit van 26 februari 2019

De gemeenteraad duidt de leden van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar aan.

          Besluit van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar van 16 december 2019

De raad van bestuur keurt de wijziging van de statuten van het AGB Rotselaar goed.

          Gemeenteraadsbesluit van 17 december 2019

De gemeenteraad keurt de wijziging van de statuten van het AGB Rotselaar goed.

 

Feiten en context

          Brief van 27 augustus 2020 van Elke Valgaeren waarbij zij meedeelt dat zij haar mandaat als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar neerlegt.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 235.

          Artikel 12 van de statuten van het AGB Rotselaar.

 

Argumentatie

          De kennisgeving van het ontslag door Elke Valgaeren is op reglementaire wijze verlopen. Er zijn geen redenen om dit ontslag niet te aanvaarden.

 

Besluit

Na geheime stemming,

Met 24 stemmen voor.

Enig artikel:

De gemeenteraad aanvaardt het ontslag van Elke Valgaeren als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar voor de Groen-fractie met ingang van heden.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar - Aanduiding opvolger lid raad van bestuur

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbesluit van 28 januari 2019

De gemeenteraad bepaalt de wijze van samenstelling van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar (hierna afgekort: AGB Rotselaar) en verdeelt het aantal zetels per fractie.

          Gemeenteraadsbesluit van 26 februari 2019

De gemeenteraad duidt de leden van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar aan.

          Besluit van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar van 16 december

De raad van bestuur keurt de wijziging van de statuten van het AGB Rotselaar goed.

          Gemeenteraadsbesluit van 17 december 2019

De gemeenteraad keurt de wijziging van de statuten van het AGB Rotselaar goed.

          Gemeenteraadsbesluit van heden

De gemeenteraad aanvaardt het ontslag van Elke Valgaeren als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

 

Feiten en context

          Brief van 27 augustus 2020 van Elke Valgaeren waarbij zij meedeelt dat zij haar mandaat als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar neerlegt.

          Akte van voordracht van de Groen-fractie, ingekomen op 18 september 2020, waarbij Hans Van Hyfte wordt voorgedragen als lid van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 235.

          Artikel 11 en 12 van de statuten van het AGB Rotselaar.

          Artikel 8 en 9 van de cultuurpactwet en het cultuurpactdecreet.

 

Argumentatie

          De algemeen directeur ontving de akte van voordracht van de Groen-fractie op 18 september 2020, zijnde meer dan acht dagen voor de vergadering van de gemeenteraad waarop de verkiezing van een lid van de raad van bestuur geagendeerd staat.

          De algemeen directeur heeft op 18 september 2020 een afschrift van de akte van voordracht aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgd.

          De voorzitter van de gemeenteraad heeft vastgesteld dat de akte van voordracht werd ondertekend door meer dan de helft van de gemeenteraadsleden die deel uitmaken van de fractie die de voordracht doet.

          De voorzitter van de gemeenteraad kan dus de ontvankelijkheid van de akte bevestigen.

          De samenstelling van de raad van bestuur blijft voldoen aan de voorwaarden bepaald in het decreet lokaal bestuur en in de statuten.

          Het voorgedragen kandidaat-lid kan dus verkozen worden verklaard als lid van de raad van bestuur.

 

Besluit

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de ontvankelijke akte van voordracht van de Groen-fractie, waarbij Hans Van Hyfte wordt voorgedragen als lid van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar ter vervanging van Elke Valgaeren.

Artikel 2:

De gemeenteraad verklaart volgend voorgedragen kandidaat-lid verkozen als lid van de raad van bestuur van het AGB Rotselaar met ingang van heden:

Groen: Hans Van Hyfte, Achterheidestraat 7, 3110 Rotselaar.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking- IGO - Goedkeuring statutenwijziging en vaststelling mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger in de statutaire algemene vergadering van 11 december 2020

 

Voorgeschiedenis

          De brief van de dienstverlenende vereniging IGO van 1 september 2020 met uitnodiging voor de statutaire algemene vergadering van IGO op 11 december 2020 om 17.30 uur.

          Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Mia Van Cleynenbreugel werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van IGO voor de ganse legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging IGO.

          Op 11 december 2020 houdt IGO een algemene vergadering met volgende agendapunten:

1)      Goedkeuring statutenwijziging

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid art. 432, alinea 3

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

          Artikel 426 en 427 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de statuten en statutenwijzigingen van de dienstverlenende verenigingen.

 

 

Argumentatie

          De statutenwijziging behelst één artikel:

Artikel 28: De statuten van IGO div staan in uitzonderlijke situaties een besluitvorming per e-mail toe. Covid-19 heeft echter duidelijk gemaakt dat vergaderen met video- en/of telefoonconferentie absoluut noodzakelijk is in bepaalde situaties. De afgelopen maanden heeft IGO dit juridisch sluitend kunnen oplossen door de RvB telkens een bijkomende beslissingen te laten

nemen en deze beslissing te akteren in de verslagen. Dit kan echter vereenvoudigd worden door deze vergaderopties op te nemen in de statuten. Deze mogelijkheid werd verwerkt in artikel 28 alsook het bepalen van de vergoeding die tegenover zulke digitale vergadering staat.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

1onthouding: Christel Hendrix

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de statutaire algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IGO van 11 december 2020 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de voorgestelde statutenwijziging goed.

Artikel 3:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de statutaire algemene vergadering van IGO op 11 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking- Iverlek - Goedkeuring statutenwijziging en vaststelling mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger in de buitengewone algemene vergadering van 8 december 2020

 

Voorgeschiedenis

          De aangetekende brief van Iverlek van 9 september 2020 met oproeping voor de buitengewone algemene vergadering met bijhorende agenda en bijlagen.

          Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Patrick Vervoort en Werner Mertens werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Iverlek voor de ganse legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

          Op 8 december 2020 houdt Iverlek een buitengewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

1)Aanpassen van de statuten als volgt:

a.Wijziging van het doel/voorwerp

b.- Aanpassen van de titels van Hoofstukken I en II

      - Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14,                                           15, 16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 37bis, 38, 40, bijlage 1,                                           1bis en bijlage 3

      - Toevoegen van een artikel 29ter.

2)Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker                             van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen                                           genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen.

3)Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te                                           ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door                             de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4)Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5)Statutaire benoemingen.

6)a.   Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit                             openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als                                           onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de raad van bestuur en van de                                           commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de                             toetredingen per 1 juli 2020 en per 8 december 2020.

b.   Desgevallend aanvaarding / uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7)Statutaire mededelingen.

 

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid art. 432, alinea 3

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

          Artikel 426 en 427 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de statuten en statutenwijzigingen van de dienstverlenende verenigingen.

 

 

Argumentatie

          De voorgestelde statutenwijzigingen vinden vooreerst hun oorsprong in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):

-Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap i                            ingevolge het nieuwe WVV.

-Vermelding inzake het sui generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging.

-Terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV, met                             invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief),                                           onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen                             door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening.

-Afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke                             besluitvorming Raad van Bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van de                             Algemene Vergadering.

-In overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure.

          Daarnaast worden er nog een aantal wijzigingen aangebracht:

-Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de                                           reeds in de statuten opgenomen zetel.

-Invoeging en/of actualisering van een aantal definities.

-Toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormalig lid van                             het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

-Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

          We worden momenteel geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk. Overwegende dat mogelijk nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek van 8 december 2020 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de voorgestelde statutenwijziging goed met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van Iverlek.

Artikel 3.1  - in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek op 8 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

Artikel 3.2 - in geval van schriftelijke algemene vergadering:

De gemeenteraad verleent zijn akkoord over elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen en wijziging van doel/voorwerp. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de gemeente) als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde buitengewone algemene vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 september 2020

 

Kennisname: Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.