Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 28 september 2021

Om 20u00 tot 21u00

 

Aanwezig:

Bart De Vos, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, schepenen;

Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Frans Vansteenbeeck, raadslid;

 

Overzicht punten

Openbare zitting van 28 september 2021

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

1onthouding: Heidi Pittomvils

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 31 augustus 2021 goed.

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 september 2021

 

Beslissing zaak van de wegen ingevolge van gratis grondafstand wegenis in een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2021012945 (V 2021 6) m.b.t. het verkavelen in 2 loten voor open bebouwing, gelegen te Preterstraat 29 en 29A, 3118 Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie D nrs. 80G, 80F en 81C

 

Voorgeschiedenis

          Op 18 februari 2021 werd door Veronique Peeters met als contactadres Leuvensesteenweg 25 te 3200 Aarschot, een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2021012945 (V 2021 6) ingediend voor het verkavelen in 2 loten voor open bebouwing met kosteloze grondafstand, gelegen te Preterstraat 29 en 29A, 3118 Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie D nrs. 80G, 80F en 81C

.

Feiten en context

          De aanvraag gaat gepaard met gratis grondafstand in functie van de mogelijke verbreding van de bestaande  gemeenteweg.

          Het college van burgemeester en schepenen stelt voor aan de gemeenteraad om te beraadslagen over voorliggende zaak van de wegen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2021012945 (V 2021 6) op 618 februari 2021 ingediend voor het verkavelen van gronden OMV_2021012945 (V 2021 6) ingediend voor het verkavelen in 2 loten voor open bebouwing met kosteloze grondafstand, gelegen te Preterstraat 29 en 29A, 3118 Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie D nrs. 80G, 80F en 81C

          De verkaveling is gelegen in woongebied met landelijk karakter en landschappelijk waardevol agrarisch gebied volgens het bij KB van 7 april 1977 goedgekeurd gewestplan Leuven.

          De verkaveling is niet gelegen binnen het plangebied van een bijzonder plan van aanleg (BPA), een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), noch gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde verkaveling.

          De aanvraag voorziet in het verkavelen van een terrein dat gelegen is langs de Preterstraat een gemeenteweg in asfaltverharding met een wegbreedte van 5,5m. De Preterstraat is een verkeersluwe straat.

          Er is geen rooilijnplan bestaande voor de Preterstraat.

          Het te verkavelen gebied is gelegen op een vier tal kilometer buiten het centrum van Werchter.

          De aanvraag voorziet het realiseren van 2 loten voor open bebouwing.

          De aanvraag bevat verkavelingsplan met aanduiding van lot 5 in functie van gratis grondafstand ter verbreding van het openbaar domein op basis van de nieuwe bedding van de nieuwe gemeenteweg met een oppervlakte van circa 1a 70ca:

          de aanvrager voorziet een verbreding van de weg met 3m en dit over een lengte van ca. 59,2m. De breedte van het openbaar domein zou na de grondafstand ca. 8,5m bedragen.

          De aanvraag werd openbaar gemaakt van 7 mei 2021 tot en met 5 juni 2021. Er werden één bezwaarschrift ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Volgende argumenten kunnen in verband worden gebracht met de beoordelingsgronden opgesomd in art. 3, 4 en desgevallend art. 6 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 en/of het wegenisdossier:

          Samenvatting bezwaar nr. 1:

          Er zijn geen bezwaren voor wat betreft de grondafstand. Het bezwaarschrift is van stedenbouwkundige aard en zal bijgevolg worden verwerkt in de omgevingsaanvraag.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

          Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (BS 12 augustus 2019)

          Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening

          Vlaamse codex ruimtelijke ordening

          Omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31 dat het volgende bepaalt:

          “§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

          § 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

          Omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47 dat het volgend bepaalt:

          “Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

          Toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:

          “Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;

- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;

 beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep

- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag

- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

 

Adviezen

          De adviesinstanties Telenet, Proximus, Fluvius, de Watergroep en de brandweer hebben allen een voorwaardelijk gunstig advies geformuleerd.

 

Argumentatie

          Behandeling bezwaarschriften

          ///

          Volgende voorwaarde wordt oplegt aan de aanvrager, die bij vergunningverlening verplicht in de vergunning moeten worden opgenomen:

          De gratis grondafstand ten behoeve van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, wordt bijgevolg gunstig geadviseerd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de aanleg van een gemeenteweg voor de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2021012945 (V 2021 6) op 27 april 2021 volledig verklaard voor het verkavelen in 2 loten voor open bebouwing, gelegen te Preterstraat 29 en 29A, 3118 Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie D nrs. 80G, 80F en 81C , goed. De voorwaarden en lasten luiden als volgt:

          de verkavelaar dient lot 5 met een oppervlakte van 1a 70ca gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning en dit vóór de verkoop van eender welk lot uit de verkaveling.

Artikel 2:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

Artikel 3:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

          wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2021012945 (V 2021 6) op 27 april 2021 volledig verklaard voor het verkavelen in 2 loten voor open bebouwing, gelegen te Preterstraat 29 en 29A, 3118 Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie D nrs. 80G, 80F en 81C niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

          wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

Artikel 4:

De voorzitter en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten.

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 september 2021

 

Beslissing zaak van de wegen ingevolge van gratis grondafstand wegenis in een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2021042549 (V 2021 8) m.b.t. het verkavelen in 2 loten voor halfopen bebouwing. De aanvraag heeft betrekking op een terrein, gelegen Mezenpad 4 en 4A, 3118 Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie E nrs. 543M, 545M, 551K3, 551F3, 551P2 en 551H3.

 

Voorgeschiedenis

          Op 9 maart 2021 werd door Joran Van Baelen namens Landmeetkantoor Topomeasure BV gevestigd te Leuvensesteenweg 281 te 1910 Kampenhout, een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2021042549 (V 2021 8) ingediend voor het creëren van 2 bouwloten bestemd voor halfopen bebouwing met kosteloze grondafstand op op een terrein, gelegen Mezenpad 4 en 4A, 3118 Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie E nrs. 543M, 545M, 551K3, 551F3, 551P2 en 551H3.

 

Feiten en context

          De aanvraag gaat gepaard met gratis grondafstand ten gevolge van de aanleg van een nieuwe gemeenteweg.

          Het college van burgemeester en schepenen stelt voor aan de gemeenteraad om te beraadslagen over voorliggende zaak van de wegen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2021042549 (V 2021 8) op 9 maart 2021 ingediend voor het creëren van 2 bouwloten bestemd voor halfopen bebouwing met kosteloze grondafstand op op een terrein, gelegen Mezenpad 4 en 4A, 3118 Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie E nrs. 543M, 545M, 551K3, 551F3, 551P2 en 551H3.

          De verkaveling is gelegen in woongebied volgens het bij KB van 7 april 1977 goedgekeurd gewestplan Leuven.

          De verkaveling is niet gelegen binnen het plangebied van een bijzonder plan van aanleg (BPA), een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), noch gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde verkaveling.

          De aanvraag voorziet in het verkavelen van een terrein dat gelegen dat gelegen is langs het Mezenpad een weg in asfalt breedte van 4,9m integraal gelegen op private eigendom.

          Er is geen rooilijnplan bestaande voor het Mezenpad.

          Het te verkavelen goed bevindt zich op een ca. anderhalve kilometer van de kern van Werchter.

          De aanvraag voorziet het verkavelen van het goed in twee loten voor halfopen bebouwing.

          De aanvraag bevat een verkavelingsplan nieuwe toestand waarop de kosteloze grondafstand (lot 3) staat weergegeven. De grondafstand is voorzien op eigendom van de aanvrager met een oppervlakte van circa 85ca en dit over een breedte van 2m en lengte van 41,9m.

          De aanvraag werd openbaar gemaakt van 14 mei 2021 tot en met 12 juni 2021. Er werden geen bezwaarschriften ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Volgende argumenten kunnen in verband worden gebracht met de beoordelingsgronden opgesomd in art. 3, 4 en desgevallend art. 6 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 en/of het wegenisdossier:

          ///

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

          Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (BS 12 augustus 2019)

          Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening

          Vlaamse codex ruimtelijke ordening

          Omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31 dat het volgende bepaalt:

          “§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

          § 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

          Omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47 dat het volgend bepaalt:

          “Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

          Toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:

          “Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;

- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;

 beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep

- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag

- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

 

Adviezen

          De adviesinstanties Telenet, Proximus, Fluvius, de Watergroep en de brandweer hebben allen een voorwaardelijk gunstig advies geformuleerd.

 

Argumentatie

          Behandeling bezwaarschriften

          ///

          Volgende voorwaarde wordt oplegt aan de aanvrager, die bij vergunningverlening verplicht in de vergunning moeten worden opgenomen:

          De gratis grondafstand ten behoeve van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, wordt bijgevolg gunstig geadviseerd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de aanleg van een gemeenteweg voor de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2021042549 (V 2021 8) op 9 maart 2021 ingediend voor het creëren van 2 bouwloten bestemd voor halfopen bebouwing met gratis grondafstand op op een terrein, gelegen Mezenpad 4 en 4A, 3118 Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie E nrs. 543M, 545M, 551K3, 551F3, 551P2 en 551H3, goed. De voorwaarden en lasten luiden als volgt:

          de verkavelaar dient lot 3 met een oppervlakte van 85ca gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning en dit vóór de verkoop van eender welk lot uit de verkaveling.

Artikel 2:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

Artikel 3:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

          wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2021042549 (V 2021 8) op 9 maart 2021 ingediend voor het creëren van 2 bouwloten bestemd voor halfopen bebouwing met gratis grondafstand op op een terrein, gelegen Mezenpad 4 en 4A, 3118 Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie E nrs. 543M, 545M, 551K3, 551F3, 551P2 en 551H3, goed niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

          wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

Artikel 4:

De voorzitter en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten.

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 september 2021

 

Nationaal Park Demervallei

 

Voorgeschiedenis

          Op 19 april 2021 lanceerde de minister van leefmilieu een oproep rond de oprichting van nieuwe nationale parken binnen Vlaanderen

 

Feiten en context

          Op 19 april 2021 lanceerde de minister van leefmilieu een oproep rond de oprichting van nieuwe nationale parken binnen Vlaanderen. Vanuit het Regionaal Landschap Noord-Hageland werd hiervoor het initiatief genomen om een dossier uit te werken voor de Vlaamse erkenning van een Nationaal park Demervallei.
Een gebied met als ruggengraat de Demervallei komt in aanmerking voor zo'n nationaal park. Binnen de beoogde perimeter van dit park werken diverse partners al jaren hard aan de bestendiging en versterking van de waardevolle natuur binnen deze valleisystemen. Zo is er al meer dan 15 jaar een gebiedscoalitie actief in het Vlaams-Brabantse gedeelte van de Demervallei.die hier natuur, waterveiligheid en landbouw hand in hand laat gaan. Dit partnerschap van lokale provinciale en gewestelijk actoren resulteerde in 2016 in een integrale visie over de verdere ontwikkeling in het gebied. Waterveiligheid, natuurontwikkeling en ruimte voor recreatie staan hierbij centraal. De globale visie voor de Demervallei werd uitgeschreven op basis van drie krachtlijnen:
 1) versterken van de ruimtelijke samenhang tussen Demer en Demervallei
 2) duurzaam toerisme en recreatie in de Demervallei kansen geven
 3)versterken van de streekidentiteit - een dynamisch lint van alle Demeractoren

De stap richting een nationaal park ligt dan ook in het logische verlengde van deze inspanningen van de voorbije jaren. Regionaal Landschap Noord-Hageland meent een sterk dossier voor te kunnen leggen en in aanmerking te komen voor de financiering van de opmaak van een masterplan voor een dossier voor de oprichting van een nationaal park. De drijvende kracht binnen ons netwerk zal de hechte samenwerking zijn tussen de betrokken lokale besturen, andere overheden en diverse partners. Deze samenwerking, binnen een voldoende brede overlegstructuur, is cruciaal met het oog op schaalvoordelen zoals éénduidige communicatie en kwaliteitsvolle besluitvorming. Door de potenties van de Demer, Dijle, het Deltagebied en de aangrenzende beekvalleien te valoriseren, komt op termijn een uitgebreide streekontwikkeling op meerdere domeinen op gang. De aanpak van samenwerking is dan ook gericht op het creëren van win-winsituaties en meerwaardes door de belangen van diverse beleidsdomeinen zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen en wederzijds te versterken binnen de ruimtelijke context van de Demervallei. Verloop van de aanvraagprocedure:

Fase 1 (maart 2022-2023): Maximaal zeven geselecteerde gebieden zullen een begeleidingstraject mogen doorlopen voor de opmaak van een masterplan en operationeel plan voor hun gebied. Hiervoor mogen ze rekenen op begeleiding en financiële steun.

Fase 2: Van de zeven kandidaten zullen er drie voorgedragen worden om effectief erkend te worden als een nationaal park.

          Op woensdag 8 september 2021 werd er een uitgebreid interbestuurlijk overleg (IBO) georganiseerd onder het voorzitterschap van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant. Binnen de Vlaams-Brabantse Demer- en Laakvallei is het IBO het bestuursorgaan waarin de stand van zaken van alle grote processen van de vallei werden besproken en waarin ook een ook een aantal standpunten en beslissingen werden genomen. Binnen dit overleg werd het projectvoorstel ook besproken.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de conceptnota voor het dossier voorstel nationaal park Demervallei en keurt dit goed. Hiermee ondersteunt de gemeente Rotselaar het initiatief voor de oprichting van een nationaal park Demervallei. De gemeente engageert zich om samen te werken aan de opmaak van een gedragen Masterplan en Operationeel plan.

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 september 2021

 

Kennisname: MJP 2020-2025: Opvolgingsrapportering 2021

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 september 2021

 

Kennisname: Budget 2021 - Kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde)

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 september 2021

 

Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.