Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 25 januari 2022

Om 20u00 tot 22u00

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, schepenen;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Jeroen Degent, raadslid;

Vanaf punt 7 verlaat raadslid Stella Beckx de zitting.

Vanaf punt 8 vervoegt raadslid Stella Beckx de zitting.

Overzicht punten

Openbare zitting van 25 januari 2022

 

Goedkeuring notulen vorige vergaderingen

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen en Lieve De Bondt

1 onthouding: Gunther Dereze

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 21 december 2021 en van 10 januari 2022 goed.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 januari 2022

 

Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer -

Uitbreiding zone 30 Wezemaal centrum naar kruispunt N19/Aarschotsesteenweg

 

Feiten en context

        Langs de N19/Aarschotsesteenweg ter hoogte van de verkeerslichten in Wezemaal zijn er geen fietspaden. Daarnaast moeten fietsers die richting Aarschot fietsen oversteken van het dubbelrichtingsfietspad naar de overzijde om daar op de rijbaan te fietsen, ter hoogte van de verkeerslichten.

        In de richting van Leuven bestaat dezelfde situatie ter hoogte van het Marktwegje.

        In de Langestraat is er een stuk rijbaan tussen de Aarschotsesteenweg en de Vleugtweg zonder fietspad, ter hoogte van de verkeerslichten.

        Het Marktwegje is een veilige trage verbinding, maar de oversteek van de Aarschotsesteenweg vormt een missing link voor voetgangers en fietsers op het vlak van veiligheid. Autobestuurders die het pad niet kennen, beseffen niet dat deze verbinding met Wezemaal centrum hier bestaat.

        In het plan voor de nieuwe aanleg van de Aarschotsesteenweg worden in deze zone fietssuggestiestroken voorzien en een verlaging van de snelheid tot 30 km/u in gemengd verkeer tot aan huis nummer 212.

        Om de verkeersveiligheid nu al te verbeteren, het is er nu immers onveiliger dan het in de toekomst na nieuwe aanleg zal zijn, rees de vraag om de snelheid nu al te verlagen naar 30 km/u in deze zone.

        De facto betekent dit een uitbreiding van de bestaande zone 30 in Wezemaal centrum.

        De uitbreiding van de zone 30 op de Aarschotsesteenweg werd besproken in de Provinciale Verkeersveiligheidscommissie Rotselaar (hierna afgekort: PVC Rotselaar) van 31 augustus 2021 en er werd een akkoord  bereikt over het verlagen van de snelheid op de N19/Aarschotsesteenweg.
 

Juridische gronden

        Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het Koninklijk besluit van 16 maart 1968.

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden voor de verkeerstekens.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Argumentatie

        De zone waarvan sprake is een zone met gemengd verkeer (fietsers op de rijbaan) met bovendien erg smalle voetpaden langs een gewestweg.

        De zone waarvan sprake ligt in de nabijheid van twee lagere scholen en de verschillende kruispunten en oversteekplaatsen in deze zone worden dagelijks gebruikt door kinderen op weg naar school, vaak te voet of met de fiets.

        Om de veiligheid voor alle weggebruikers te verbeteren worden gepaste maatregelen genomen.

        Uitbreiding van de bestaande zone 30 ter hoogte van de Kerkstraat en de Steenweg op Nieuwrode naar:

        Aarschotsesteenweg van nummer 188 (variabele zone 30 aan vrije basisschool De Rank en einde fietspad tot en met nummer 212 (waar de zone 30 ingepland staat op het ontwerp voor de nieuwe aanleg en waar het fietspad richting Leuven vanaf dan eindigt en over gaat in een fietssuggestiestrook. De situatie houdt hier dus rekening met de toekomstige toestand);

        Langestraat van Aarschotsesteenweg tot en met Langestraat nummer 3. Op deze manier valt zowel het einde fietspad van de Langestraat en dus het gemengd verkeer binnen de zone 30, maar daarnaast ook alle oversteekplaatsen voor voetgangers ter hoogte van het kruispunt met de Vleugtweg;

        In het zuiden sluit deze zone aan op de bestaande zone 30 van Wezemaal centrum. In het oosten sluit ze aan op de variabele zone 30 voor vrije basisschool De Rank. Deze blijft behouden omdat het aanpassen of plaatsen van een nieuw variabel bord erg duur is. Daarnaast is het interessant dat het bord ook erg duidelijk oplicht.

 

Bijlagen

        PDF van kaarten met de betrokken zone waarnaar de bestaande zone 30 uitgebreid zal worden.

        Afbeelding van het plan voor nieuwe aanleg in deze zone.

 

Adviezen

        Het advies van het Agentschap Wegen en verkeer in de PVC Rotselaar van 31 augustus 2021. In het oosten sluit de nieuwe zone 30 aan op de variabele zone 30 voor vrije basisschool De Rank. Deze variabele zone blijft behouden omdat het aanpassen of plaatsen van een nieuw variabel bord erg duur is en een nieuwe aanleg goedgekeurd is in een projectnota. Daarnaast is het interessant dat het bord ook erg duidelijk oplicht.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De bestaande zone 30 in Wezemaal centrum ter hoogte van de Kerkstraat en de Steenweg op Nieuwrode uit te breiden naar de N19/Aarschotsesteenweg van nummer 188 tot en met nummer 212 en in de Langestraat van het kruispunt met de N19/Aarschotsesteenweg tot en met huisnummer 3.

Het begin van de zone 30 wordt gesignaleerd met verkeersborden ZC43 met opschrift 30 en het einde met verkeersborden ZC45 met opschrift 30.

Artikel 2:

Dit reglement treedt in werking onmiddellijk na de bekendmaking ervan.

Artikel 3:

Dit aanvullend reglement wordt ter goedkeuring overgemaakt aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 januari 2022

 

Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer - vaststelling bebouwde kom Wezemaal op Aarschotsesteenweg/N19 in het kader van trajectcontrole

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad op zitting van 25 augustus 2020 met de goedkeuring van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer - instellen van de snelheidslimiet van maximum 50 km/u op N19 van km 51.8 tot km 51.

        Besluit van de secretaris-generaal houdende de goedkeuring van het aanvullend gemeentelijk reglement op de politie van het wegverkeer van 4 december 2020.

 

Feiten en context

        Het invoeren van de snelheidslimiet van 50 km/u op de N19 heeft volgende bedoeling:

        het verlagen van de limiet om meer verkeersveiligheid te creëren;

        het invoeren van een snelheidslimiet die even hoog is als de limiet die verderop in de bebouwde kom van Wezemaal geldt en zodoende een trajectcontrole in de voeren die de handhaving van de snelheid van 50 km/u beoogt tussen kilometer 50.6 en kilometer 51.8. De handhaving op dit traject heeft het verhogen van de verkeersveiligheid tot doel.

        Na de goedkeuring van de besluiten beschreven in de voorgeschiedenis heeft onderzoek aangetoond dat er een probleem kan ontstaan op het vlak van bestraffing van overtreders.

        Het traject waar gecontroleerd zou worden ligt deels binnen bebouwde kom (km 50.6 tot km 51) en deels buiten bebouwde kom (km 51 tot km 51.8);

        De snelheidslimiet is in deze twee zones 50 km/u, maar volgens de verkeerswet is de bestraffing bij een overtreding binnen de bebouwde kom strenger dan eenzelfde overtreding buiten de bebouwde kom;

        Met de trajectcontrole is het in dit geval niet mogelijk om aan te tonen of een overtreding binnen of buiten de bebouwde kom gebeurde;

        Een overtreding kan door de politie enkel vastgesteld worden op een plaats waar er een eenvormige verkeerswetgeving geldt;

        Bij een betwisting door een overtreder in behandeling door het parket en de politierechtbank ontstaat een redelijke kans van twijfel over de overtreding en is de kans op vrijspraak groot.

          De bebouwde kom dient derhalve in functie van de trajectcontrole opnieuw te worden bepaald.

 

Juridische gronden

        Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het Koninklijk besluit van 16 maart 1968.

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden voor de verkeerstekens.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Argumentatie

          De gemeente Rotselaar streeft in het kader van het verkeersveiligheidsbeleid de handhaving van de de verkeersreglementering en de snelheidsbeperkingen na.

          Op de Aarschotsesteenweg werd er hiervoor een systeem van trajectcontrole geplaatst.

        Voor de werking van de trajectcontrole met voldoende rechtszekerheid is het nodig de bebouwde kom opnieuw vast te stellen op de Aarschotsesteenweg.

        Het correct handhaven van de limiet van 50 km/u zal de verkeersveiligheid ten goede komen.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de nieuwe grens van de bebouwde kom Wezemaal op de N19 Aarschotsesteenweg vast op kilometer 50.624 in plaats van op kilometer 51.

De bebouwde kom wordt gesignaleerd met de aanwijzingsborden F1a en F3a.

Artikel 2:

In de Eektweg wordt de bebouwde kom vastgesteld vanaf de aansluiting met de N19 Aarschotsesteenweg, zodanig dat de Eektweg zich volledig binnen de bebouwde kom bevindt.

De bebouwde kom wordt gesignaleerd met de aanwijzingsborden F1a en F3a.

Artikel 3:

Er wordt een verbod ingesteld om op de N19 Aarschotsesteenweg tussen kilometer 50.624 en het Gemeentepad sneller te rijden dan 50 km/u. Dit verbod wordt gesignaleerd door de plaatsing van de verbodsborden C43 met opschrift 50 op de N19 ter hoogte van einde bebouwde kom Wezemaal op km 50.624 en ter hoogte van het kruispunt met de Eektweg in beide richtingen na het kruispunt.

Artikel 4:

Dit aanvullend reglement wordt ter goedkeuring overgemaakt aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 januari 2022

 

Principiële vaststelling straatnaam Oude burchtweg

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 november 2020 met betrekking tot het creëren van 5 bouwloten voor open bebouwing en aanleg van wegenis op een terrein, gelegen Broekstraat en Hellichtstraat 47, 3110 Rotselaar, kadastraal bekend: afdeling 1 sectie B nrs. 488C, 488B, 489R, 489M, 494B, 494G en 495A.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 april 2021 - oprichting adviescommissie straatnamen.

        De brief van 20 oktober 2021 van de cultuurraad - advies betreffende het register straatnamen.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 25 oktober 2021 - adviesregister voor straatnamen.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 december 2021 - toekennen straatnaam bouwproject Broekstraat-Hellichtstraat.

 

Feiten en context

        Dit bouwproject omvat 5 bouwloten gelegen aan een doodlopende weg die bereikbaar is via de Broekstraat. Aan deze bouwloten moeten adresgegevens worden toegekend.

        De procedure tot vaststelling van een nieuwe straatnaam is decretaal geregeld. Het voornemen om de naam van een nieuwe weg vast te stellen moet door het gemeentebestuur middels openbare aanplakking bekend worden gemaakt. Eventuele opmerkingen en bezwaren kunnen dan schriftelijk binnen 30 dagen bij het gemeentebestuur worden ingediend. In de aangeplakte bekendmaking wordt de datum vermeld waarop de termijn van 30 dagen begint te lopen. Het gemeentebestuur vraagt ook het advies aan de cultuurraad, die zijn advies schriftelijk meedeelt binnen dezelfde termijn van 30 dagen. Bij het verstrijken van de vastgestelde termijn sluit het gemeentebestuur een proces-verbaal af waarin de ingediende opmerkingen en bezwaren worden opgenomen. De gemeenteraad kan dan de voorgestelde straatnaam definitief vaststellen.

        Het college van burgemeester en schepenen doet een beroep op het adviesregister straatnamen om een nieuwe straatnaam voor te stellen. Dit adviesregister is tot stand gekomen in uitvoering van het Meerjarenplan Lokaal Bestuur Rotselaar 2020-2025. De gemeente Rotselaar organiseerde in samenwerking met een adviescommissie voor straatnamen een breed participatieproject, waarbij de bevolking voorstellen van straatnamen kon indienen. Het definitief adviesregister omvat zowel de eerdere voorstellen van de cultuurraad, de voorstellen van inwoners als ook eigen voorstellen vanuit de adviescommissie voor straatnamen. Daarnaast heeft de adviescommissie waar ze het nodig vond ook een bepaling gedaan van de gewenste locatie voor de voorgestelde namen. De cultuurraad gaf op 20 oktober 2021 een eenparig positief advies om dit register bij voorrang te gebruiken bij het kiezen van een naam voor nieuwe straten en wegen in Rotselaar.

        Aanvullend organiseert het college van burgemeester en schepenen een participatief traject waarbij de nabije buurtbewoners per persoonlijke brief in kennis worden gesteld en uitgenodigd worden om tijdens de termijn van het openbaar onderzoek eventuele opmerkingen en bezwaren in te dienen bij het gemeentebestuur. Dit traject is alleen verplicht in het geval van een wijziging van een bestaande straatnaam, maar het college van burgemeester en schepenen heeft de traditie om deze bijkomende persoonlijke bevraging ook te organiseren bij de vaststelling van nieuwe straatnamen.

 

Juridische gronden

        Artikel 56§2 van het Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 2 van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij:

        het decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen,

        het decreet van 4 februari 1997 tot wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen,

        het decreet van 29 november 2002 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

        het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie.

        Het artikel 2 bepaalt dat bij het vaststellen van de naam van openbare wegen of pleinen bij voorkeur wordt geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

 

Adviezen

        In het adviesregister voor straatnamen werd voor de deelgemeente Rotselaar het volgende voorstel opgenomen:

        'Burcht - Tweedelige, omgrachte motteburcht bij de Dijle, gebouwd op het einde van de 12de eeuw. Opperhof met hoge motte waarop een stenen donjon; neerhof met nutsgebouwen, waarop later (15de eeuw) een sierlijke residentie werd gebouwd. In de donjon bevond zich de kerker. Aan de oever van de Dijle bevond zich een ‘amer’ op laad- en losplaats voor goederen uit de heerlijk domein, vooral hout afkomstig uit de bossen van de heer op Rodeberg (nu: Heikantberg) en Middelberg. In 1488 werd de burcht tijdens de opstand tegen Maximiliaan van Oostenrijk verwoest door de stadsmilitie van Mechelen, dat het kamp van Maximiliaan had gekozen. De ruïne van dit ‘Verbrand Hof’ werd nooit heropgebouwd. De hertogen van Aarschot uit de geslachten van Croÿ en Arenberg, opvolgers van de heren van Rotselaar, gebruikten de stenen voor herstellingswerken aan andere gebouwen, zoals aan de watermolen van Rotselaar. In de achttiende eeuw was alleen nog de motte zichtbaar; die verdween ten slotte in de 19de eeuw.'

        Deze burcht was oorspronkelijke gelegen op het terrein langs de Provinciebaan (van de voormalige boomkwekerij Dioos).

 

Argumentatie

        Voor een vlotte bereikbaarheid van deze bouwloten voor hulp- en pakjesdiensten kan een nieuwe straatnaam worden toegekend.

        De toekenning van een nieuwe straatnaam zorgt er ook voor dat de bestaande nummering van de Broekstraat kan worden behouden.

        De straatnaam kan verwijzen naar een gebouw dat vanuit een historisch perspectief belangrijk is geweest voor deze omgeving te Rotselaar.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

18 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen en Lieve De Bondt

3 stemmen tegen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks en Stella Beckx

3 onthoudingen: Maarten Mommaerts, Heidi Pittomvils en Gunther Dereze

Artikel 1:

Het voornemen om de straatnaam 'Oude burchtweg' toe te kennen aan de doodlopende weg die toegang geeft tot vijf bouwloten, gelegen Broekstraat en Hellichtstraat 47, 3110 Rotselaar, kadastraal bekend: afdeling 1 sectie B nrs. 488C, 488B, 489R, 489M, 494B, 494G en 495A wordt principieel goedgekeurd.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de organisatie van het openbaar onderzoek.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 januari 2022

 

Samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Rotselaar en IGO-W vzw voor het onderhoud begraafplaatsen 2022 - een dienst van algemeen economisch belang (DAEB) uitgevoerd door IGO-W vzw

 

Feiten, context en argumentatie

          Een dienst van algemeen economisch belang (hierna afgekort DAEB) is een lokaal diensteneconomie project.

          De lokale besturen uit het arondissement Leuven kunnen participeren aan het project met als doel enerzijds hun dorpskernen te behoeden voor verwaarlozing en vervuiling door te voorzien in (groen)onderhoud en verfraaiing van de openbare ruimte, en anderzijds uitvoering te geven aan de beleidsdoelstelling om duurzame tewerkstelling te realiseren voor kansengroepen en laaggeschoolde langdurige werklozen.

          De inhoud van de dienstverlening wordt in onderling overleg bepaald.

          De gemeente Rotselaar wenst op deze samenwerking een beroep te doen voor ondersteuning in het onderhoud van de begraafplaatsen.

          De gemeente Rotselaar sluit hiertoe een samenwerkingsovereenkomst af met IGO-W vzw.

          De gemeente Rotselaar voorziet in een financiering van € 24.996,18 inclusief btw voor de in bijhorende prijsindicatie omschreven activiteiten die kaderen binnen de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2022 tijdens de periode 1 januari 2022 tot 24 december 2022.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 30§3 (in house toezicht).

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0101

Actie: 010103

Budgetsleutel: 6103510/020001

Laatst goedgekeurd budget: € 25.000

Beschikbaar budget: € 25.000

Geraamd bedrag: € 24.996,18

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de hiernavolgende samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Rotselaar en IGO-W vzw goed:

 

Samenwerkingsovereenkomst voor onderhoud begraafplaatsen 2022, een dienst van algemeen economisch belang (DAEB) uitgevoerd door IGO-W vzw

 

IGO-W vzw, vertegenwoordigd door Geert Van Aerschot, algemeen directeur

En

Gemeente Rotselaar, vertegenwoordigd door Werner Mertens, voorzitter van de gemeenteraad, en An Craninckx, algemeen directeur

 

komen overeen wat volgt:

 

Artikel 1

Gemeente Rotselaar belast IGO-W vzw met de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2022 op haar grondgebied van 1 januari 2022 tot 24 december 2022.

 

Artikel 2

Gemeente Rotselaar kent geen uitsluitende of bijzondere rechten toe aan IGO-W vzw.

 

Artikel 3

Gemeente Rotselaar voorziet in een financiering van 24,996.18 EUR voor de in de bijhorende prijsindicatie omschreven activiteiten die kaderen binnen de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2022.

Bij de berekening van de financiering wordt rekening gehouden met de subsidies die IGO-W vzw ontvangt voor de tewerkstelling van doelgroepmedewerkers en hun omkadering om zo dubbele financiering uit te sluiten.

De financiering van de dienstverlening gebeurt met toepassing van Besluit 2012/21/EU van de Europese Commissie van 20 december 2011 betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen, Publicatieblad van de EU, 11 januari 2012, L7/3.

 

Artikel 4

De financiering wordt uitbetaald als volgt: Per trimester worden de gepresteerde uren gefactureerd.

Alle betalingen gebeuren door storting op het rekeningnummer BE15 7360 0008 3930 van IGO-W vzw, met vermelding van de gestructureerde mededeling.

Alle betalingen geschieden binnen 30 kalenderdagen na facturatiedatum. Facturen die op de vervaldag niet betaald zijn, zullen van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling verhoogd worden met een verwijlinterest van 8,5% op jaarbasis op het verschuldigde bedrag, te rekenen vanaf de factuurdatum en dit tot aan de gehele voldoening, waarbij elk gedeelte van een maand voor een gehele maand wordt gerekend. Voormelde verwijlinterest zal overeenkomstig art. 1154 van het BW worden gekapitaliseerd.

 

Artikel 5

Gemeente Rotselaar voert jaarlijks controle uit op de compensatieregeling. IGO-W vzw maakt jaarlijks een inhoudelijk en financieel rapport met gedetailleerde melding van alle kosten en inkomsten van de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2022.

De bewijsstukken ter staving van de kosten en inkomsten worden op eenvoudig verzoek aan Gemeente Rotselaar overgemaakt. Gemeente Rotselaar of zijn gemachtigden hebben eveneens toegang tot de boekhouding van IGO-W vzw.

Wanneer uit de controles of de afrekening blijkt dat er overcompensatie is, zal Gemeente Rotselaar het overschot terugvorderen en de parameters voor het berekenen van de compensatie herzien.

 

Artikel 6

Indien IGO-W vzw ook activiteiten verricht die buiten de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2022 vallen, is zij verplicht een gescheiden boekhouding bij te houden.

 

Artikel 7

IGO-w vzw is verantwoordelijk voor de kwaliteitsvolle uitvoering van de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2022, de naleving van de veiligheidsvoorschriften tijdens de uitvoering van deze DAEB en voor de administratieve opvolging van de administratie die volgt uit deze overeenkomst.

Gemeente Rotselaar is verantwoordelijk voor de nodige uitvoeringsplannen, attesten en vergunningen om de DAEB onderhoud begraafplaatsen 2022 te kunnen uitvoeren, het aanstellen van een veiligheidscoördinator, het toezicht op de kwaliteit van de geleverde werken, het rapporteren van eventuele onregelmatigheden aan IGO-W vzw en voor het informeren van de bevolking over de uit te voeren of uitgevoerde werken.

 

Artikel 8

IGO-W vzw hecht groot belang aan de persoonlijke levenssfeer en verwerkt de persoonsgegevens die haar worden verstrekt met de grootste zorg. Het privacybeleid van IGO-W vzw valt onder het algemeen gevoerde informatieveiligheidsbeleid en is te consulteren op https://www.igo.be/igo/privacyverklaring.

 

Artikel 9

In geval van betwisting zijn de rechtbanken van het arrondissement Leuven bevoegd.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 januari 2022

 

Goedkeuring retributiereglement verkoop compostvaten en -bakken , aanbouwelementen, beluchtingsstokken, geventileerde afvalbakjes en composteerbare zakjes

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2019: Goedkeuring retributiereglement op de verkoop van geventileerde afvalbakjes, composteerbare zakken, compostbakken, aanbouwmodules en compostvaten met beluchtingsstok - 2020-2025.

        De beslissing van de raad van bestuur van EcoWerf van 13 oktober 2021.

 

Feiten en context

        De verkoop van geventileerde keukenafvalbakjes, composteerbare zakken, compostbakken, aanbouwmodules en compostvaten met beluchtingsstok gebeurt momenteel via het onthaal van het administratief centrum.

        Geventileerde keukenafvalbakjes en composteerbare zakjes: deze zijn te koop aan het onthaal en kunnen na betaling onmiddellijk meegenomen worden.

        Compostbakken, aanbouwmodules en compostvaten met beluchtingsstok: deze worden besteld en betaald aan het onthaal op de dienst Leven. De burger heeft dan de keuze om de bestelde goederen thuis te laten leveren of zelf af te halen op de technische dienst.

        Bij de uitrol van het "Masterplan Recyclageparken" is opgenomen dat EcoWerf in haar parken bepaalde artikelen zal verkopen.

        EcoWerf wil dan ook in 2022 starten met de verkoop van compostbakken, aanbouwmodules en compostvaten met beluchtingsstok in de recyclageparken.

        EcoWerf streeft ernaar om te werken met een uniform tarief dat van toepassing is op alle lokale besturen, Dit vergemakkelijkt de communicatie en maakt het duidelijker voor de burger.

        De voorgestelde tarieven zijn de volgende:

 - € 30 voor een compostvat (incl. 1 beluchtingsstok)

 - € 6 voor een extra beluchtingsstok

 - € 60 voor een compostbak (kunststof)

 - € 40 voor een aanbouwmodule (kunststof)

        De geventileerde keukenafvalbakjes en de composteerbare zakjes blijven te koop aan het onthaal van het administratief centrum.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017: De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen.

        Artikel 41, tweede lid, 14° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017: De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van retributies en de voorwaarden ervan, is niet delegeerbaar aan het college van burgemeester en schepenen.

        Artikel 286 §1, 1° en artikel 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017: De reglementen worden bekendgemaakt op de webtoepassing van de gemeente. De bekendmaking van de besluiten zoals bepaald in artikel 286 §1, 1° gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt en de datum waarop ze zijn aangenomen.

        Artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017: De gemeenteoverheid brengt de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking. Dit gebeurt op dezelfde dag als de bekendmaking van de reglementen op de webtoepassing van de gemeente.

        Omzendbrief KB/ABB 2019/02 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

 

Argumentatie

        De inzameling van het huishoudelijk afval kan verminderd worden als de inwoners van de gemeente overgaan tot het composteren van het organisch afval. Dit resulteert in een vermindering van de verwerkingskost voor de gemeente.

        De verkoop van deze artikelen door EcoWerf heeft een aantal voordelen. Het lokaal bestuur dient de verkoop niet meer zelf te organiseren wat tot een ontlasting van de eigen diensten leidt. Uit cijfers van drie lokale besturen waar vandaag reeds een verkoop in het park plaatsvindt, blijkt dat de verkochte aantallen aanzienlijk hoger zijn dan bij verkoop op andere locaties bij het lokaal bestuur. Met een verkoop in het recyclagepark zullen bijgevolg meer burgers de weg naar thuiscomposteren vinden.

        De administratieve werkwijze verloopt als volgt: het lokaal bestuur maakt een bestelbon rechtstreeks aan de leverancier en betaalt ook de factuur aan deze leverancier. De inkomsten van de ontvangen retributies in het recyclagepark gaan integraal naar het lokaal bestuur. EcoWerf stort de verkregen subsidies integraal door naar het lokaal bestuur. De operationele flow verloopt volledig via EcoWerf.

        De houten compostbakken verdwenen vorig jaar reeds uit het aanbod van EcoWerf. De gemeente had nog een beperkte voorraad maar ook deze is ondertussen uitgeput.

        Enkel voor de kunststof compostbakken is er een prijsverhoging. De andere prijzen blijven ongewijzigd. De kunststof compostbak stijgt van 56 euro naar 60 euro.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

Er wordt een retributie geheven voor de doorverkoop aan de inwoners van de gemeente van compostvaten, compostbakken, aanbouwelementen en beluchtingsstokken. Deze retributie wordt als volgt vastgesteld:

-  € 30 voor een compostvat (inclusief 1 beluchtingsstok)

-  € 6 voor een extra beluchtingsstok

-  € 60 voor een compostbak (kunststof)

-  € 40 voor een aanbouwmodule (kunststof)

Artikel 2:

Er zijn geen verminderingen of vrijstellingen mogelijk met betrekking tot dit retributiereglement.

Artikel 3:

De artikelen zoals opgesomd in artikel 1 worden verkocht in het recyclagepark.

Artikel 4:

De door de gemeente verkochte compostvaten, compostbakken, aanbouwmodules en beluchtingsstokken mogen enkel gebruikt worden op het door de koper opgegeven adres, gelegen op het grondgebied van de gemeente.

Artikel 5:

De retributie is verschuldigd door de persoon die het compostvat, de compostbak, de beluchtingsstok of de aanbouwmodule ontvangt. De retributie wordt betaald via de DifTar-rekening of via bancontact in het recyclagepark.

Artikel 6:

Er wordt een retributie geheven op de verkoop van geventileerde keukenafvalbakjes en composteerbare zakjes. Deze retributie wordt als volgt samengesteld:

- € 3 voor een geventileerd keukenafvalbakje

- € 3,50 per rol van 50 composteerbare zakjes

Artikel 7:

De artikelen zoals opgesomd in artikel 6 worden verkocht en onmiddellijk afgerekend aan het onthaal van het administratief centrum.

Artikel 8:

Dit reglement treedt in werking op 1 februari 2022 en eindigt op 31 december 2025.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 januari 2022

 

Bepaling prijsfactor per ontleend boek (versie 2022.0) - goedkeuring

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar garandeert het winstoogmerk van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar (hierna afgekort: AGB Rotselaar) door gebruik te maken van een prijssubsidie.

        De prijssubsidie is gelijk aan het aantal ontleende boeken van de bibliotheek, te vermenigvuldigen met de prijsfactor.

        De bepaling van de prijsfactor gebeurt in functie van het geraamde gecorrigeerde exploitatiesaldo van de dienst vrije tijd.

        Aan het begin van elk jaar wordt een nieuwe prijsfactor bepaald op basis van het laatst goedgekeurd meerjarenplan.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 9 van de Beheersovereenkomst tussen de gemeente Rotselaar en het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar, goedgekeurd door de raad van bestuur van 16 december 2019 en de gemeenteraad van 17 december 2019.

 Bij de toepassing van prijssubsidies kan de gemeente een factor bepalen, welke als

 prijssubsidie wordt toegepast op de gelden tarieven, teneinde het bedrijf toe te laten

 winstgevend te zijn.

 

Adviezen

 De financieel directeur verleende een visum.

 

Argumentatie

        De berekeningswijze van de prijssubsidie voor de bibliotheek past in de winstbetrachting van het AGB Rotselaar.

 

Bijlage

        Berekening prijssubsidie boeken 2022.0

 

Financiële gevolgen

        De gemeente Rotselaar zal voor elk boek dat wordt ontleend, aan het AGB een bedrag toekennen van 0,7046 euro exclusief BTW.

        Op een geschat aantal van 65.000 ontleningen wordt de prijssubsidie voor 2022 daardoor geraamd op 55.416,79 euro inclusief BTW.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

20 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

3 onthoudingen: Jeroen Janssens, Maarten Mommaerts en Farida Tierens

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde berekeningswijze van de factor die gebruikt zal worden voor het bepalen van de prijssubsidie boeken voor 2022.

Artikel 2:

De nieuwe factor bedraagt vanaf heden 0,7046 euro exclusief BTW per ontleend boek.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 januari 2022

 

Politiezone BRT - gemeentelijke dotatie 2022 aan de politiezone - goedkeuring

 

Feiten, context en argumentatie

        De gemeente Rotselaar behoort tot de Politiezone BRT (Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo).

        De begroting van de politiezone komt ten laste van de verschillende gemeenten van de zone en van de federale staat.

        In de meergemeentezones wordt de begroting van het lokaal politiekorps goedgekeurd door de politieraad.

        Elke gemeenteraad van de zone stemt de dotatie die aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend.

        De politieraad keurde op 15 december 2021 het begrotingsvoorstel 2022 goed.

        De dotatie wordt vanaf 2022 opgesplitst in een exploitatie- en investeringstoelage.

        De dotatie voor Rotselaar (39,59 %) bedraagt 1.364.713,05 euro in exploitatie en 110.654,05 euro in investeringen. 

        De dotatie voor Begijnendijk (21,72 %) bedraagt 748.713,50 euro in exploitatie en 60.707,40 euro in investeringen.

        De dotatie voor Tremelo (38,69%) bedraagt 1.333.689,01 euro in exploitatie en 108.138,55 euro in investeringen.

        De dotatie wordt in de uitgaven van het meerjarenplan ingeschreven.

        De exploitatietoelage aan de meergemeentezone wordt in twaalfden uitbetaald.

        De investeringsuitgaven op basis van afrekeningsstaten.

        De definitieve toelage voor het afgelopen jaar 2021 bedraagt voor Rotselaar 1.238.295,38 euro.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad                             over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

        Artikel 40 wet geïntegreerde politiedienst (WGP)
In de meergemeentezones wordt de begroting van het lokaal politiekorps goedgekeurd door de politieraad.  Elke gemeenteraad van de zone stemt de dotatie die aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend en die aan de politiezone wordt gestort.

        Artikel 71 wet geïntegreerde politiedienst (WGP)

 De besluiten betreffende de bijdrage van de gemeente die deel uitmaakt van een
 meergemeentezone worden voor goedkeuring naar de gouverneur verstuurd.

        Omzendbrief BB 2009/05 van 4 september 2009 betreffende de budgetten en de bijhorende meerjarenplannen van de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

 De gemeentelijke dotatie van elke gemeente wordt niet alleen ingeschreven in de  

 gemeentebegroting, maar ook vastgesteld in een afzonderlijk gemeenteraadsbesluit.

 

Adviezen

 De financieel directeur verleende een voorwaardelijk visum

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0204

Actie: 020401

        Budgetsleutel: 2022/GE/6494000/040000 (toegestane werkingssubsidies)

        Beschikbaar budget: 1.340.486,94 euro

        Uitgave: 1.364.713,05 euro (/jaar) ; 113.726,09 euro (/maand)

 

        Budgetsleutel: 2022/GE/6640000/040000 (toegestane investeringssubsidies) 

        Beschikbaar budget: 91.000,00 euro

        Uitgave: 110.654,05 euro

 

Beide budgetsleutels zullen verhoogd worden bij de eerstvolgende aanpassing van het   meerjarenplan.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de gemeentelijke dotatie voor 2022 aan de Politiezone BRT (Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo) goed, bestaande uit :

- een exploitatietoelage ten bedrage van 1.364.713,05 euro op het exploitatiebudget

- een investeringstoelage ten bedrage van 110.654,05 euro op het investeringsbudget

Artikel 2:

Deze uitgaven zullen worden ingeschreven op budgetsleutels 2022/GE/6494000/040000 en 2022/GE/6640000/040000 van de gemeente Rotselaar.

Artikel 3:

Dit besluit wordt toegezonden aan de gouverneur ter goedkeuring.

Artikel 4:

Een afschrift van dit besluit zal worden gestuurd naar de politiezone BRT, de bijzonder rekenplichtige van de politiezone en de financieel directeur van het lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 januari 2022

 

Gemeenteraadscommissies -  aanduiding leden ter vervanging van ontslagnemende leden

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2019

De gemeenteraad richt vijf commissies op en bepaalt het aantal leden per commissie. De mandaten worden evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies.

        Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Nominatieve aanduiding van de leden en voorzitters van de gemeenteraadscommissies.

        Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2019, gewijzigd bij besluit van 26 oktober 2021

Goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

        Besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2020

Aanduiding van Gert Heylen als lid van de raadscommissies ter vervanging van Nele Demuynck.

        Besluit van de gemeenteraad van 10 januari 2022

Kennisname van het ontslag van Suzy Michiels als gemeenteraadslid en installatie van Gunther Dereze als opvolger.

        Besluit van de gemeenteraad van 10 januari 2022

 Installatie en eedaflegging van Bart De Vos als schepen, in opvolging van Dirk Claes.

 

Feiten en context

        De leden van de gemeenteraadscommissies worden op basis van een akte van voordracht nominatief aangeduid.

        Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De voorzitter wordt aangewezen door de gemeenteraad bij geheime stemming.

        Brief van 11 januari 2022 waarbij Bart De Vos zijn ontslag aanbiedt als lid van de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en wonen en de gemeenteraadscommissie cultuur, jeugd, sport, onderwijs en financiën.

        Brief van 11 januari 2022 waarbij Gert Heylen zijn ontslag aanbiedt als lid van de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en wonen.

        Brief van 11 januari 2022 waarbij Werner Mertens zijn ontslag aanbiedt als lid van de gemeenteraadscommissie welzijn, milieu en ondernemen.

        Brief van 13 januari 2022 waarbij Mia Van Cleynenbreugel haar ontslag aanbiedt als lid van de gemeenteraadscommissie openbare werken en mobiliteit.

        Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig de voormelde berekeningswijze toekomen, met een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        De voorzitter ontving de voordrachtakte van de N-VA-fractie van 12 januari 2022 waarbij Noëlla D'hooghe wordt voorgedragen als lid van de gemeenteraadscommissie cultuur, jeugd, sport, onderwijs en financiën, en de gemeenteraadscommissie welzijn, milieu en ondernemen, ter vervanging van Suzy Michiels, en waarbij Frans Vansteenbeeck wordt voorgedragen als lid van de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en wonen en de gemeenteraadscommissie cultuur, jeugd, sport, onderwijs en financiën, ter vervanging van Bart De Vos.

        De voorzitter ontving de voordrachtakte van de CD&V-fractie van 14 januari 2022 waarbij Lieve De Bondt wordt voorgedragen als lid van gemeenteraadscommissie openbare werken en mobiliteit, de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en wonen en de gemeenteraadscommissie welzijn, milieu en ondernemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikels 37 tot en met 39 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 26 oktober 2021.

 

Argumentatie

        De respectievelijke voordrachtakten werden ondertekend door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan de kandidaat-commissieleden deel uitmaken en zijn bijgevolg ontvankelijk. Er werden geen voordrachtakten ontvangen voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie.

        De voordracht van Noëlla D'hooghe als kandidaat-voorzitter van de raadscommissie ruimtelijke ordening en wonen.

 

Besluit

 

stemming over artikel 1 en artikel 2

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'Hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

 

stemming over artikel 3

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor, 2 niet gestemd.

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de ontvankelijke voordrachtakte van de N-VA-fractie van 12 januari 2022 van Noëlle D'hooghe in de gemeenteraadscommissie cultuur, jeugd, sport, onderwijs en financiën en de gemeenteraadscommissie welzijn, milieu en ondernemen, ter vervanging van Suzy Michiels, en van Frans Van Steenbeeck in de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en wonen en de gemeenteraadscommissie cultuur, jeugd, sport, onderwijs en financiën, ter vervanging van Bart De Vos.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de ontvankelijke voordrachtakte van de CD&V-fractie van 14 januari 2022 van Lieve De Bondt in de gemeenteraadscommissie openbare werken en mobiliteit, de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en wonen en de gemeenteraadscommissie welzijn, milieu en ondernemen, ter vervanging van respectievelijk Mia Van Cleynenbreugel, Gert Heylen en Werner Mertens.

Artikel 2:

De gemeenteraad verklaart de volgende voorgedragen kandidaat-leden verkozen als lid van de volgende gemeenteraadscommissies:

 

1. Openbare werken en mobiliteit

CD&V: Lieve De Bondt

 

2. Ruimtelijke ordening en wonen

CD&V: Lieve De Bondt

N-VA: Frans Van Steenbeeck

 

3. Cultuur, jeugd, sport, onderwijs en financiën

N-VA: Noëlla D'hooghe, Frans Vansteenbeeck

 

4. Welzijn, milieu en ondernemen

CD&V: Lieve De Bondt

N-VA: Noëlla D'hooghe

 

Artikel 3:

De gemeenteraad verklaart Noëlla D'hooghe verkozen als voorzitter van de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en wonen.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 januari 2022

 

Kennisname: Verhindering Ingrid Van Steenberge en vervanging door Maarten Mommaerts - verlenging

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 januari 2022

 

Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 24/02/2022