De gemeenteraad neemt kennis van de definitieve verkiezingsuitslag.
De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de verkozenen.
De geloofsbrieven omvatten de bewijsstukken die alle verkozenen, die opgeroepen zijn om de eed af te leggen, moeten voorleggen en waaruit blijkt dat ze op een wettige wijze zijn verkozen en er tegen hun verkiezing geen bezwaren zijn.
De verkozen gemeenteraadsleden, van wie de geloofsbrieven zijn goedgekeurd, leggen de eed af in handen van de voorzitter van de gemeenteraad.
De gemeenteraad stelt de rangorde van de gemeenteraadsleden vast.
De gemeenteraad neemt kennis van de fracties in de gemeenteraad.
De gemeenteraad verkiest, op basis van een akte van voordracht, een voorzitter onder de gemeenteraadsleden van Belgische nationaliteit.
De gemeenteraad verkiest onder de gemeenteraadsleden, op basis van een gezamenlijke akte van voordracht, de schepenen. Voor ze hun mandaat aanvaarden, leggen de schepenen in openbare vergadering van de gemeenteraad de eed af.
De rang van de schepenen wordt bepaald door de rangorde op de gezamenlijke akte van voordracht.
Het gemeenteraadslid met de meeste naamstemmen van Belgische nationaliteit, die behoort tot de grootste fractie van de meerderheid, wordt aangeduid als aangewezen-burgemeester.
De gemeenteraad verkiest de politieraadsleden.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.