Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 25 oktober 2022

Om 20u00 tot 22u30

Mena (2de verdieping)

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, schepenen;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Heidi Pittomvils, raadslid;

Vanaf punt 6 verlaat schepen Nele Demuynck de zitting.

Vanaf punt 7 vervoegt schepen Nele Demuynck de zitting.

Vanaf punt 8 verlaat raadslid Christel Hendrix de zitting.

Vanaf punt 9 vervoegt raadslid Christel Hendrix de zitting.

Vanaf punt 10 verlaat schepen Carine Goris de zitting.

Vanaf punt 10 verlaat raadslid Lieve De Bondt de zitting.

Vanaf punt 11 vervoegt schepen Carine Goris de zitting.

Vanaf punt 11 vervoegt raadslid Lieve De Bondt de zitting.

Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

1 onthouding: Christel Hendrix

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 27 september 2022 goed.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Beslissing over gratis grondafstand in een omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022057074 (V 2022 6) voor het verkavelen van een perceel in 2 bouwloten bestemd voor halfopen bebouwing en grondafstand op een terrein kadastraal bekend als afdeling 1, sectie B, nr. 90E en 90F gelegen Hoevestraat 9, 3110 Rotselaar.

 

Voorgeschiedenis

        Op 20/4/2022 werd door Studiekantoor Kockaerts, Gebr. Van Tilstraat 35, Holsbeek, aangesteld door de eigenaars van de grond Hans Van Eylen en Liesbet Verschuren, wonende te Hoevestraat 10 te 3110 Rotselaar, een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2022057074 (V 2022 6) ingediend voor het creëren van 2 bouwloten bestemd voor halfopen bebouwing met gratis grondafstand op een perceel gelegen Hoevestraat 9, kadastraal gekend als (afd. 1) sectie B, nrs. 90e en 90f.

        De aanvraag gaat gepaard met gratis grondafstand.

        Op 1/7/2022 werd een openbaar onderzoek opgestart. Tijdens het openbaar onderzoek werd geen bezwaar ingediend.

 

Feiten en context

        De verkaveling wordt ingericht langs de Hoevestraat, dewelke een goed uitgeruste gemeenteweg is.

        Er is geen rooilijnplan van toepassing in de Hoevestraat.

        De wegcategorie van de Hoevestraat is volgens het mobiliteitsplan Rotselaar een erftoegangsweg. Deze categorie wegen is in tegenstelling tot ontsluitingswegen (Hellichtstraat, Torenstraat,...) en interlokale wegen (Provinciebaan) niet geschikt voor zwaar verkeer. De functie is louter verblijven en erftoegang. De verkeersintensiteit is er dan ook eerder laag.

        De verkaveling is gelegen in woongebied met landelijk karakter en achteraan een klein deel in natuurgebied volgens het gewestplan Leuven (KB 7/4/1977).

        De verkaveling is niet gelegen binnen het plangebied van een bijzonder plan van aanleg (BPA), een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), noch gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde verkaveling.

        De aanvraag voorziet het realiseren van twee loten bestemd voor ééngezinswoningen in halfopen verband met gratis grondafstand ter verbreding van de openbare weg, de Hoevestraat.

        De aanvrager voorziet een gratis grondafstand van 40ca, zijnde lot 3 op het verkavelingsplan.

        Bij de aanvraag werd een verkavelingsplan met vermelding 'gratis grondafstand' en een rooilijnplan toegevoegd. De plannen werden opgemaakt door studiekantoor Kockaerts, gevestigd te Gebr. Van Tilstraat 35 te 3220 Holsbeek.

        Het perceel 90e/90f werd hierop als volgt weergegeven:

        Lot 1A met een oppervlakte van 7a15ca bestemd voor het bouwen van een woning in halfopen bebouwing. Het lot heeft een breedte van 11,36m aan de straatzijde;

        Lot 2A met een oppervlakte van 7a29ca bestemd voor het bouwen van een woning in halfopen bebouwing. Het lot heeft een breedte van 11,36m aan de straatzijde;

        Loten 1B en 2B met een oppervlakte van samen 6a04ca worden uit de verkaveling gesloten. De loten liggen in natuurgebied en hebben als huidige functie bos en zullen deze functie blijven behouden;

        Lot 3 met een oppervlakte van 40ca bestemd voor gratis grondafstand. Dit lot heeft een breedte van 22,73m aan het openbaar domein en een diepte van ca. 1,7m.

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

        Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;

        Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening;

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

 

Argumentatie

        Gezien de typologie van de weg, wordt hier een breedte van 7m van de openbare weg voorgesteld (3.5m tov de as van de weg) voor de aanleg van de straat en de bermen voor nutsvoorzieningen. Het huidige openbaar domein is gemiddeld 6m breed. Na de grondafstand wordt ter hoogte van het perceel van de aanvraag de afstand van de nieuwe rooilijn tot de as van de voorliggende weg 3,5m breed. Dit is een verbreding van ca. 1,7m tegenover de huidige toestand. Het toekomstig openbaar domein zal een gemiddelde breedte hebben van 7m.

        De aanvraag is voor het gedeelte van de realisatie van 2 loten bestemd voor halfopen bebouwing.

        In functie van uitvoering van de nieuwe rooilijn wordt er geadviseerd om lot 3 kosteloos toe te voegen aan het openbaar domein.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de gratis grondafstand voor de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022057074 (V 2022 6) op 20 april 2022 ingediend voor het creëren van 2 bouwloten bestemd voor halfopen bebouwing op een perceel gelegen aan de Hoevestraat, kadastraal gekend als (afd. 1) sectie B nrs. 90e en 90f goed.

Artikel 2:

De aanvrager dient lot 3, met een oppervlakte van 40ca, gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning.

Artikel 3:

De algemeen directeur en de burgemeester of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten over de gratis grondafstand.

Artikel 4:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

Artikel 5:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

          wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022057074 (V 2022 6) op 20 april 2022 ingediend voor het creëren van 2 bouwloten bestemd voor halfopen bebouwing op een perceel gelegen aan de Hoevestraat, kadastraal gekend als (afd. 1) sectie B nrs. 90e en 90f, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

          wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Beslissing zaak van de wegen in een omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022059951 (2022 148 S) voor het bouwen van 18 appartementen bestaande uit twee bovengronds woonvolumes met een gemeenschappelijke parkeerkelder na het slopen van bebouwing op een terrein kadastraal bekend als afdeling 1, sectie B, nrs. 921/p, 922/b, 923/d en 923/e gelegen in de Vijfde Liniestraat 5-7, 3110 Rotselaar.

 

Voorgeschiedenis

        Op 22/6/2022 werd door projectontwikkelaar Ultrium Development, Essensesteenweg 113, 2930 Brasschaat, vertegenwoordigd door Jan Van der henst en D&A architecten, Beukenlaan 1, 3945 Ham, vertegenwoordigd door Gert Janssens, een omgevingsaanvraag ingediend voor het bouwen van een meergezinswoning met in totaal 18 appartementen bestaande uit twee woonvolumes met een gemeenschappelijke parkeerkelder na het slopen van bebouwing.

        Het goed van de aanvraag betreft Vijfde Liniestraat 5-7 te 3110 Rotselaar, kadastraal gekend als (afd. 1) sectie B, nrs. 921/p, 922/b, 923/e en 923/d.

        De aanvraag gaat gepaard met gratis grondafstand en het aanleggen van een parkeerplaats voor een deelwagen op het openbaar domein.

        Op 28/8/2022 werd een openbaar onderzoek opgestart. Tijdens het openbaar onderzoek werden 4 bezwaren ingediend.

 

Feiten en context

        De aanvraag gaat gepaard met gratis grondafstand om het openbaar domein te verbreden. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor aan de gemeenteraad om te beraadslagen over voorliggende zaak van de wegen.

        Het goed is volgens het gewestplan Leuven (KB 7/4/1977) gelegen in woongebied.

        De aanvraag maakt geen deel uit van een BPA of RUP en ligt niet in een verkaveling.

        De aanvraag voorziet het bouwen van 18 appartementen bestaande uit twee woonvolumes met een parkeerkelder. Bijkomend wordt al de bestaande bebouwing gesloopt.

        De aanvrager voorziet een rooilijnplan met een grondafstand ter hoogte van blok A, met een oppervlakte van 80ca, om in te lijven bij het openbaar domein. De afstand van de nieuwe rooilijn tot de as van de weg bedraagt na de grondafstand 5m ter hoogte van blok A.

        De gratis grondafstand wordt als volgt weergegeven op het  rooilijnplan, opgemaakt door landmeter Klaus Raeymaekers van studiebureel Raeymaekers bvba, Pastoriestraat 14, 2340 Beerse, op 14 juni 2022:

                    Lot 1 met een oppervlakte van 53ca, deel van perceel 923/e;

                    Lot 2 met een oppervlakte van  27ca, deel van perceel 922/b.

               Er zal een parkeerplaats met groen voor een deelwagen op het openbaar domein worden voorzien ter hoogte van het linker gedeelte van het appartementsgebouw, blok A. De parkeerplaats is 6m lang en 2,25m breed en is geflankeerd door twee plantenbakken, de ene beplant met siergrassen en de andere met een hoogstammige loofboom, een zomereik, met stammaat 12/14.

               De aanvraag werd openbaar gemaakt van 28/8/2022 tot en met 26/9/2022. Er werden vier bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Volgende argumenten kunnen in verband worden gebracht met de de beoordelingsgronden opgesomd in art. 3, 4 en desgevallend art. 6 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 en/of het wegenisdossier:

      Er is een parkeerprobleem in Rotselaar, dit zal verergeren want de deelwagen neemt 4-6 bestaande publieke parkeerplaatsen in. De deelwagen moet voorzien worden op eigen terrein;.

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

        Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;

        Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening;

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

 

Adviezen

        De adviesinstanties ASTRID Veiligheidscommissie, Telenet, Proximus, De Watergroep, het Toegankelijkheidsbureau en de brandweer hebben allen een voorwaardelijk gunstig advies geformuleerd.

 

Argumentatie

        Het bestaande voetpad versmalt op de hoek van Vijfde Liniestraat 7, aan de noordoostelijke rooilijn van het projectgebied. Doordat het gebouw gesloopt wordt, kan de nieuwe voorgevel naar achteren worden geschoven. Hierdoor zal de stoep breder worden.

        Het huidige openbaar domein is gemiddeld 7m breed, aan de noordoostelijke rooilijn van het projectgebied. Na de grondafstand wordt dit bijkomend verbreed met een strook van ca. 2m breed. Het toekomstig openbaar domein zal een gemiddelde breedte hebben van 9m. De afstand van de rooilijn ter hoogte van het nieuwe project tot de as van de weg zal 5m bedragen.

        Lot 1 heeft dan een straatbreedte van ca. 30,8m en lot 2 een straatbreedte van ca. 13m.

        De nieuwe parkeerplaats voor een deelwagen met twee plantenbakken op één wegdeel in de Vijfde Liniestraat, op het openbaar domein heeft als bijkomend voordeel dat het verkeer in de éénrichtingsstraat zal afremmen.

        Behandeling van de twee bezwaren inzake de wegenis betreffende de locatie van de deelwagen:

          Het bezwaar is niet gegrond. Het project voorziet in de parkeerbehoefte van auto’s als fietsen. In dit project is één deelwagen voorzien die geparkeerd zal worden op het openbaar terrein en waarvan buurtbewoners ook gebruik zullen kunnen maken. Op deze manier worden de mensen aangemoedigd om minder autoverplaatsingen te maken en beter stil te staan bij de keuze van vervoermiddel. Net omdat de deelauto ook voor andere bewoners van Rotselaar beschikbaar is, moet deze op het openbaar domein worden voorzien.

 

Omwille van de goede ruimtelijke ordening wordt er geadviseerd om lot 1 en 2 kosteloos toe te voegen aan het openbaar domein.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de gratis grondafstand voor de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022059951 (2022 148 S) op 22 juni 2022 ingediend voor het bouwen van 18 appartementen bestaande uit twee woonvolumes met een parkeerkelder na het slopen van bebouwing op een goed gelegen aan de Vijfde Liniestraat 5-7, kadastraal gekend als (afd. 1) sectie B nrs. 921/p, 922/b, 923/e en 923/d, goed.

Artikel 2:

De aanvrager dient lot 1 en lot 2, met een oppervlakte van 53ca en 27ca, gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning.

Artikel 3:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten m.b.t. de gratis grondafstand.

Artikel 4:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

Artikel 5:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

        wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022059951 (2022 148 S) op 22 juni 2022 ingediend voor het bouwen van 18 appartementen bestaande uit twee woonvolumes met een parkeerkelder na het slopen van bebouwing op een goed gelegen aan de Vijfde Liniestraat 5-7, kadastraal gekend als (afd. 1) sectie B nrs. 921/p, 922/b, 923/e en 923/d, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

        wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Beslissing over de zaak der wegen en de aanleg van het openbaar domein in een omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022036632 (2022 80 S) voor het bouwen van 26 woningen met ondergrondse parking op een terrein kadastraal bekend als afdeling 1, sectie C, nrs. 247/l, 299/l, 300/e, 302/k, 302/l, 301/c, 301/d, 301/f, 301/g, 301/h, 301/k, 302/a, 302/b, 302/f, 302/g en 302/h gelegen in de Sint-Antoniuswijk te 3110 Rotselaar.

 

Voorgeschiedenis

        Op 5 april 2022 werd door Sociaal Wonen arro Leuven (SWaL) CVBA  een omgevingsaanvraag ingediend voor het bouwen van 26 sociale woningen met ondergrondse parking in Sint-Antoniuswijk.

        De aanvraag gaat gepaard met de aanleg van openbaar domein en een nieuw rooilijnplan.

 

Feiten en context

        Het goed ligt volgens het gewestplan Leuven (KB 7/4/1977) in woonuitbreidingsgebied.

        De aanvraag maakt geen deel uit van een BPA of RUP.

        Het project ligt op ca. 500m van de kern van Rotselaar. De dichtstbijzijnde bushalte ‘Rotselaar School’ bevindt zich op ca. 700m van het projectgebied. Deze halte heeft een frequente bediening. Het project ligt op ca. 500m van de Provinciebaan.

        De aanvraag voorziet het bouwen van 26 sociale woningen bestaande uit twee woonvolumes,  blok A en blok B, met elk 13 woningen en een ondergrondse parking. Bijkomend worden 13 bestaande woningen gesloopt en wordt de omgeving heraangelegd.

        Timing en fasering van de werken:

        Fase 1: Verwijdering begroeiing en verharding ter hoogte van het nieuwe bouwblok A. Bouw van blok A.

        Fase 2: Sloop bestaande bebouwing. Bouw blok B, aanleg wegenis, omgevingsaanleg.

        Archeologisch vooronderzoek:

        Op basis van het tot nu toe uitgevoerde vooronderzoek, blijkt de noodzaak van verder archeologisch onderzoek met ingreep in de bodem.

        Nieuwe rooilijn:

        De aanvrager voorziet een nieuwe rooilijn, opgemaakt door ontwerpbureau Carlier, Langestraat 65, 2260 Westerlo, op 26 maart 2021.

        Dit rooilijnplan is als volgt te interpreteren:

        op het rooilijnplan wordt het integrale toekomstige openbare domein aangeduid door alle gele zones met een oppervlakte van 6357m². Hiervan is een groot deel reeds in eigendom van de gemeente (4356m²), aangeduid in lichtgele kleur. De donkergele oppervlakten zijn momenteel van SWAL en zullen ingelijfd worden bij het openbare domein. De op te richten woningen (blok A en B) door SWAL worden aangeduid door de groene volumes. Bepaalde delen binnen blok B zijn wit ingekleurd aangezien deze reeds van SWAL zijn. Percelen inname volgens tabel op het rooilijnplan;

        de kadastrale perceelsgrenzen, bestaande situatie, zoals opgemeten door landmeter Artois op 21/8/2020, zijn aangeduid met een groene lijn;

        de nieuwe rooilijn is aangeduid met een rode lijn;

        de bestaande af te schaffen rooilijn is aangeduid met een blauwe lijn;

 

 

        Over te dragen oppervlakte van openbaar domein naar privaat domein SWaL (groene kleur op rooilijnplan): 1250m²; perceel 300E;

        De nieuwe perceelsgrenzen liggen gelijk met de gevels van de twee woonblokken. De terrassen, fietsenbergingen en plantenvakken bij de woonblokken zijn inbegrepen in het privaat domein. Ook liggen voor beide blokken de septische put, regenwaterput en infiltratievoorziening op privaat domein.

        Voor de omgevingsaanleg rondom de 26 sociale woningen op openbaar domein is het ontwerpbureau uitgegaan van:

        Een overzichtelijke omgeving door een vereenvoudiging van de padenstructuur;

        Toegankelijkheid van het openbaar groen voor de hele wijk;

        Verbinding tussen de verschillende delen van de wijk;

        Het bestaande park en de waardevolle bomen zoveel mogelijk behouden;

        De inrichting van een autovrij park;

        Een breed spelaanbod;

        De geplande infrastructuurwerken omvatten:

        Alle grondwerken nodig voor het realiseren van de  niveaus van de gebouwen en het terrein er rond;

        Volgende verhardingen worden aangelegd:

        Het voetpad voor de nieuwe woonblok A in betonstraatsteen;

        Trottoirbanden; geprefabriceerde betonnen trottoirbanden type IF2 en kantstrook type IIE1 langs de rijweg en trottoirband type ID1 langs de voetpaden en parkings;

        Een toegangsweg tussen blok B en de bestaande wegenis in poreuze betonstraatstenen (2m breed) en langs de zijkanten grasbetontegels (1,2m aan beide kanten). De grasbetontegels zijn voorzien tot aan de inrit van de parkeergarage van blok B. Daar versperren 2 wegneembare paaltjes de auto's om verder te rijden zodat blok B voor de rest autovrij blijft. Auto's die uit de garage komen rijden terug naar Sint-Antoniuswijk langs dezelfde weg die ze genomen hebben voor de toegang tot de parkeergarage. Er is dus geen doorgaand verkeer voor auto's voor blok B waardoor deze zone een autoluw karakter heeft. Voorbij de paaltjes is er rond het pad in klinkers aan beide zijden wel een strook in gewapend gazon voorzien zodat dit als interventieweg voor de brandweer kan dienen in geval van nood;

        Een nieuwe trage verbindingsweg van 2m breed in het park rond de nieuwe woonblokken, in uitgewassen beton;

        6 nieuwe parkeerplaatsen voor publiek parkeren in waterdoorlatende betonstraatstenen met drainageopeningen op de vrijgekomen ruimte bij de afbraak van de garages;

        Wegenis voor de pijpekop rond de nieuwe parkeerplaatsen in betonstraatsteen.

        De geplande infrastructuurwerken omvatten verder:

        Het aanleggen van DWA-riolering; blok A sluit aan op de bestaande riolering, blok B wordt met een nieuwe DWA-riolering, onder de nieuwe brandweg aangesloten;

        Het aanleggen van een wadi met een maximale diepte van ca. 0,5m;

        Het aanleggen van RWA-riolering;

        Het realiseren van nutsvoorzieningen;

        Het aanbrengen van thermoplastische markering als afbakening van de bestaande parkings (4 plaatsen in het noordoosten van het projectgebied);

        Het plaatsen van speeltoestellen;

        In de open ruimte van het centrale park worden rond de wadi een aantal heuvels met speelaanleidingen voorzien (onder meer met houten boomstammen van de te vellen bomen);

        De bestaande voetbaldoelen worden behouden;

        Speeltoestellen voor de kleinere kinderen in het meest noordelijke deel: de bestaande schommel wordt behouden, er komt een nieuw speelhuisje, mandschommel, kleuterschommel en taludglijbaan;

        Een beweegbank;

        Aanleg van een petanquebaan.

        Het plaatsen van 5 zitbanken met naast de zitbanken telkens ruimte voor het plaatsen van een rolstoel;

        Het plaatsen van 6 fietsleunhekken voor 12 fietsen rond het wandelpad;

        De aanleg van het groen in het park:

        Te vellen en te behouden bomen: de waardevolle bomen worden zoveel mogelijk behouden maar 21 bomen die in de werfzone vallen, zullen worden geveld (14 lindes, 3 berken, 2 platanen, 2 esdoorns). Het zijn volwassen bomen met gemiddeld 4m stamomtrek. De twee belangrijkste bomenclusters en solitaire bomen kunnen wel bewaard worden. In totaal worden 26 stuks behouden (4 lindes, 3 berken, 10 platanen en 8 esdoorns);

        Nieuw aan te planten bomen: 10 nieuwe inheemse streekeigen hoogstammige loofbomen met plantmaat 20/25 (3 gewone lijsterbessen, 4 Acer campestre, 3 haagbeuken).

        Het plaatsen van paaltjes, net voorbij de parkeergarage van blok B, om het gebied rond blok B autovrij te houden;

        Het plaatsen van openbare verlichting: langs het hoofdpad worden lage verlichtingsarmaturen met een hoogte van 4m voorzien, die om de 15m worden geplaatst.

        In het project is een sorteerstraat voorzien. 2 ondergrondse afvalcontainers zullen geleverd en geplaatst worden door Ecowerf. Ecowerf bepaalt welke buurtbewoners deze kunnen gebruiken.

        Intentieverklaring overname grond: In een collegebeslissing van 5/8/2019 deed de gemeente een belofte om het openbaar domein over te nemen. Deze intentieverklaring was toen nodig om het infrastructuurproject te kunnen opstarten bij  de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).

        Openbaar onderzoek: De aanvraag werd openbaar gemaakt van 7/8/2022 tot 5/9/2022. Er werden geen bezwaren ontvangen.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

        Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (BS 12 augustus 2019)

        Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening

 

Argumentatie

        Er zijn geen bezwaren ontvangen tijdens het openbaar onderzoek.

        De adviesinstanties Telenet, Proximus, Fluvius, de Watergroep en de brandweer hebben allen een voorwaardelijk gunstig advies geformuleerd. 

        Het project zal geen grote verkeersstromen met zich meebrengen.

        De aanleg van de omgeving, voor het bouwen van 26 sociale woningen met ondergrondse parking in Sint-Antoniuswijk en het nieuwe rooilijnplan, worden bijgevolg gunstig geadviseerd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

Akkoord te gaan met de zaak der wegen en het nieuwe roolijnplan, opgemaakt om redenen van openbaar nut op 26 maart 2021 door ontwerpbureau Carlier, Langestraat 65, 2260 Westerlo, op basis van het opmetingsplan van de kadastrale percelen opgemaakt op 21 augustus 2020 door beëdigd landmeter-expert Johan Artois.

Voorwaarden op te nemen in de omgevingsvergunning:

        De te behouden bomen moeten op passende wijze beschermd worden tijdens de werken. Volgende beschermingsmaatregelen voor de bomen dienen in acht genomen:

        tijdens de bouwwerken moeten de bomen tot een zone van 5m doorsnede rond de stam met een vast hekwerk afgeschermd worden;

        alle eventuele beschadigingen aan de bomen dienen onmiddellijk vakkundig te worden behandeld, om infectie van de wonden tot een minimum te beperken;

        in de 5m bufferzone onder de bomen mogen geen materialen gestapeld of werfwagens geplaatst worden;

        er mag geen grond aangevuld of afgegraven worden binnen de 5m bufferzone rond de stam;

        het uitgieten van spoelwater met cementresten enz. moet vermeden worden;

        het wortelgestel van te behouden bomen dient voldoende vochtig gehouden te worden tijdens de werken.

        Op het terrein lopen veel leidingen. In de buurt van de leidingen moet er met de grootst mogelijke voorzichtigheid gewerkt worden om beschadiging te voorkomen.

        De gebouwen kunnen pas gesloopt worden na het verkrijgen van een omgevingsvergunning, waardoor het archeologisch onderzoek in uitgesteld traject moet plaatsvinden. De bouwheer laat de geplande werken voorafgaan door het archeologisch onderzoek, dat wordt uitgevoerd op het volledige terrein, rekening houdend met de fasering van de geplande werken voor het bouwen van de woningen.

        De veiligheid van de gebruikers van het park moet tijdens de werken voldoende worden gegarandeerd en als nodig moeten daarvoor maatregelen worden genomen in overleg met de gemeente.

        Het exacte type straatmeubilair moet nog verder bekend gemaakt worden en besproken worden met de gemeente vooraleer de bouwheer aanvat met de plaatsing ervan, uiterlijk 20 werkdagen voorafgaand aan de start van het betrokken deel van de werken.

Artikel 2:

De overdracht wordt toegestaan en aanvaard zonder beding van prijs.

Artikel 3

De kosten voor het opmaken van de akten worden gedragen door SWaL.

Artikel 4:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten.

Artikel 5:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

Artikel 6:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

        als de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022036632 (2022 80 S) op 5 april 2022 ingediend voor het bouwen van 26 sociale woningen met ondergrondse parking en het slopen van bestaande bebouwing op een goed gelegen aan de Sint-Antoniuswijk, op de kadastrale percelen: afdeling 1, sectie C nrs. 247L, 299L, 300E, 302K, 302L, 301C, 301D, 301E, 301F, 301G, 301H, 301K, 302A, 302B, 302E, 302F, 302G en 302H, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

        als het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

BGO Woonzoneringsplan

 

Voorgeschiedenis

          Gecoro 20 mei 2021 'Evaluatie verordening wonen-in-meervoud en visie woonzonering';

          Gemeenteraadscommissie RO 30 juni 2021 'Evaluatie verordening wonen-in-meervoud en visie woonzonering';

          Gecoro 23 mei 2022 'Stand van zaken evaluatie verordening wonen-in-meervoud en visie woonzonering';

          Gecoro 15 september 2022 en 20 september 2022 'BGO Woonzoneringsplan en herziening verordeningen';

          Gemeenteraadscommissie RO 5 oktober 2022 'BGO Woonzoneringsplan en herziening verordeningen';

          Publieke infomarkt op 11 oktober 2022 van 14u tot 21u in Cultuurcentrum de Jack-op;

          Ontwerpversie BGO Woonzoneringsplan publiek raadpleegbaar sinds 14 september 2022 t.e.m. 14 oktober 2022.

 

Feiten en context

          Het woonzoneringsplan, dat zich vertaalt in een beleidsmatig gewenste ontwikkeling, geeft invulling aan de actie uit het Meerjarenplan 2020-2025:

' De verordening wonen-in-meervoud' evalueren en een beleidskader realiseren dat de groene buitengebieden vrijwaart. Dit kadert in de beleidsdoelstelling om het groene karakter van Rotselaar te bewaren en te bewaken met ruimte om te wonen, werken, te ontspannen en te ondernemen. Hiervoor dient het ruimtebeslag te worden beperkt en de open ruimte gevrijwaard en versterkt. 

          De gemeente ontwikkelt haar visie op kernversterking verder. Meergezinswoningen moeten goed passen in de omgeving. Nieuwe plannen zullen beter afgetoetst worden aan de kenmerken van de omgeving en er wordt gestreefd naar voldoende draagvlak in de buurt.

          De gemeente ontwikkelt de tweede fase van de ruimtelijke visie: meer groenzones creëren en zo de bestaande open ruimte behouden. Enerzijds zal er in de toekomst minder vrij gebouwd kunnen worden in de open ruimte van de buitengebieden, anderzijds wordt er ook gekeken naar andere woonvormen.

          Bebouwing in de open ruimte wilt Rotselaar actief tegengaan en er mag niet te diep verkaveld worden.

          De verordening ‘woonparkgebieden’ moet het groene en bosrijke karakter van de Heikantberg en Middelberg garanderen. De regels met betrekking tot onder meer de kavelgrootte, bouwvrije zone, inplanting, bebouwbare oppervlakte en verhardingen worden op korte termijn aangepast met het oog op meer groenbehoud. Mensen moeten nog kunnen bouwen op bestaande bouwgrond, maar met respect voor het bosrijke karakter van deze woonparkgebieden.

 

Juridische gronden

          In toepassing van de provinciale omzendbrief 'gemeentelijke beleidsmatig gewenste ontwikkelingen in de beoordeling van stedenbouwkundige en verkavelingsaanvragen in graad van beroep' zoals goedgekeurd door de deputatie bij besluit van 7 januari 2021;

          In uitvoering van Artikel 4.3.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening inzake 'beleidsmatig gewenste ontwikkelingen' en Artikel 4.7.21.§ 1. VCRO inzake het administratief beroep ingesteld bij de deputatie van de provincie;

          Het besluit van de Vlaamse regering van 23 september 1997 houdende de definitieve vaststelling van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen en het besluit van de Vlaamse regering van 12 december 2003 en 17 december 2010 houdende de definitieve vaststelling van een herziening van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen;

          Het provinciaal ruimtelijk structuurplan Vlaams-Brabant, definitief vastgesteld door de provincieraad op 11 mei 2004 en het besluit van de provincieraad van 29 juni 2004 tot aanvulling van het besluit van 11 mei 2004, voor wat de toepassing betreft van artikel 188bis van het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening en het addendum inzake de actualisatie en de beperkte herziening van het ruimtelijk structuurplan Vlaams-Brabant, definitief vastgesteld door de provincieraad op 19 juni 2012.

 

Adviezen

          Gunstig advies op het voorontwerp van de BGO Woonzoneringsplan van de deputatie Vlaams-Brabant d.d. 1 september 2022;

          Gunstig advies op het voorontwerp van de BGO Woonzoneringsplan van de Gecoro d.d. 20 september 2022;

          Schrijven van Van Espen Roland i.o.v. bv Meubelen De Toren en nv A.L.M.E. d.d. 14 oktober 2022.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

20 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

4 stemmen tegen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Stella Beckx en Gunther Dereze

Artikel 1:

Het ontwerp voor de beleidsmatig gewenste ontwikkeling 'Woonzoneringsplan' zoals in bijlage, wordt vastgesteld en goedgekeurd.

Artikel 2:

Het ontwerp voor de beleidsmatig gewenste ontwikkeling 'Woonzoneringsplan' zoals in bijlage, wordt ter kennisname aan de deputatie van Provincie Vlaams-Brabant overgemaakt.

Artikel 3:

De gemeenteraad van Rotselaar verzoekt de deputatie van Provincie Vlaams-Brabant om de beleidsmatig gewenste ontwikkeling 'Woonzoneringsplan' te volgen bij de beoordeling van omgevingsvergunningen.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Besluit om beroep te doen op de dienstverlenende vereniging Cipal (verder genoemd “Cipal dv”) als opdrachtencentrale voor afname van de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” – Bestek nr. CSMRTIOH20

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2021 over de goedkeuring van het Gemeentelijke mobiliteitsplan Rotselaar 2022.

        Het Zonale Veiligheidsplan 2022-2025 van de politiezone PZ BRT

        Het Meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente Rotselaar

        De principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 24 oktober 2019, bijgesteld op 30 januari 2020 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit “De verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” (Bestek CSMRTIOH20);

        De beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv dd. 20 februari 2020 tot plaatsing van de opdracht, bepaling van de selectievoorwaarden en keuze van de Europese mededingingsprocedure met onderhandeling als plaatsingsprocedure;

        De in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:

        Het bestek waar het stelt (punt 3.4): “Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle entiteiten die in het selectiedocument - onder de hoofding ‘Bereik van de opdracht’ - bij de oproep tot kandidaatstelling voor onderhavige opdracht werden vermeld. Deze entiteiten worden samen met de opdrachtgever en alle leden van de dienstverlenende vereniging verder de “afnemer” genoemd..

        …verwijzend naar het selectiedocument (punt 3.5): “Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om een totaaloplossing in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst.

        Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als aankoopcentrale (opdrachtencentrale) voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst)

        Alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten

        Alle gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten van het Brussels Gewest

        Het bestek waar het stelt (punt 3.3): “Cipal dv is, net als de afnemers van de aankoopcentrale, na toewijzing vrij om eender welk product of dienst te bestellen zoals die door de opdrachtnemer in het kader van deze opdracht wordt aangeboden en dit in de aantallen die de opdrachtgever of afnemer nodig acht.

        Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever - net als elke andere afnemer - steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren. In voorkomend geval wordt dit niet als een wijziging van de opdracht beschouwd.”;

        Het bestek waar het stelt (punt 3.5): “Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelende toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.

        De beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 23/12/2020 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan de maatschap Smartville, met maatschappelijke zetel te Steenweg Deinze 154, 9810 Nazareth.

 

Feiten en context

        De voornoemde opdracht van Cipal dv “Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” (Bestek CSMRTIOH20) is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als opdrachtencentrale in de zin van artikelen 2 (6°) en 47 van de wet van 17 juni 2016;

        De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor zij krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren;

        Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende redenen:

        de in de opdrachtencentrale voorziene smart city oplossingen voldoen aan de behoefte van het bestuur;

        het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;

        Cipal dv beschikt over knowhow of technische expertise inzake de aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware of ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden;

        De gemeente is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst;

        De nodige budgetten zijn beschikbaar in het meerjarenplan.
 

Juridische gronden

        Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid op de artikelen 2 (6°), 43 (§ 1, tweede lid) en 47.

 

Argumentatie

        In lijn met het Meerjarenplan, het Zonaal Veiligheidsplan en het mobiliteitsplan, streeft het lokaal bestuur naar meer handhaving van (ernstige) verkeersovertredingen en meer specifiek de snelheidsovertredingen.

        Door in te stappen in de raamovereenkomst Bestek CSMRTIOH20 van Cipal dv, krijgt het lokaal bestuur de mogelijkheid om de nodige apparatuur, softwarelicenties en dergelijke aan te kopen die dienst zullen doen voor de automatische vaststelling en voor de verwerking van snelheidsovertredingen.

        Het lokaal bestuur plant de aankoop van 6 kantelpalen en één flitscamera die inzetbaar zal zijn in deze zes flitspalen en op deze manier op zes locaties de snelheid kan handhaven om de verkeersveiligheid er te verhogen.

 

Advies

        De mobiliteitsraad leverde in de vergadering van 12 september 2022 een positief advies voor het inzetten van meer automatische handhaving om de verkeersveiligheid te verhogen.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeente Rotselaar besluit om een beroep te doen op de opdrachtencentrale van Cipal dv voor de realisatie van smart city projecten via de raamovereenkomst 'De verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving (CSMRTIOH20).

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Doelgroepenplan en lokaal toewijzingsbeleid: weekendverblijven, woonwagenterreinen en camping(s)

 

Voorgeschiedenis

        Besluit betreffende de goedkeuring totstandkomingsprocedure lokaal toewijzingsregelement voor doelgroepen door het college van burgemeester en schepenen op 29 november 2021.

        Aanvulling besluit betreffende het lokaal toewijzingsreglement voor bewoners woonwagenterrein Provinciebaan 102 en minnelijke schikking tijdelijk verblijf Olifant 68 door het college van burgemeester en schepenen op 13 december 2021.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar engageert zich tot de herhuisvesting van permanente bewoners op weekendverblijven, campings en woonwagenterreinen.

        De gemeente geeft zo gevolg aan de uitvoering van het PRUP Weekendverblijven, waarover het bestuur al een eerste keer werd ingelicht op 17 juni 2019.

        In het najaar van 2020 ontving de gemeente voorts bijkomende subsidies van de Provincie Vlaams-Brabant voor de herhuisvesting van deze kwetsbare doelgroepen.

        Op 28 oktober 2021 tenslotte werd een infoavond georganiseerd voor alle betrokken bewoners.

        Dit moment zal ook als ijkpunt dienen voor de opmaak van het lokaal toewijzingsreglement en bijbehoren doelgroepenplan: al wie er op dit moment woonde, zal absolute voorrang krijgen op de voorziene huisvesting.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Het ministerieel besluit van 10 juli 2015 houdende goedkeuring van het ‘Provinciaal Uitvoeringplan, Weekendverblijven, campings en woonwagenterreinen – deel 2 – Rotselaar'

        De gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020

        Artikel 6.27 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

Dit artikel bepaalt de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepen.

 

Argumentatie

        In het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Weekendverblijven voor de gemeente Rotselaar van januari 2015 werd bepaald in welke clusters (groep van minstens 5 woningen) weekendverblijven, woonwagenterreinen en campings geen permanente bewoning is toegestaan.

        Daarnaast wordt door het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Dijlevallei van oktober 2015 een deel van agrarisch en recreatiegebied (cluster Eggelbroek) omgezet naar natuurgebied, om zo de realisatie van het natuur- en waterbergingsproject Bovendijle van het geactualiseerd Sigmaplan mogelijk te maken.

        Het GRUP Demervallei van april 2021 legt maatregelen op om overstromingen te voorkomen, de bijzondere Demernatuur in ere te herstellen en de vallei te promoveren tot een recreatieve hotspot.

        Er is een eindig woonrecht voorzien voor de uitdovende clusters, afhankelijk van het type woongebied en de (nieuwe) bestemming volgens de ruimtelijke uitvoeringsplannen. De gemeente Rotselaar maakt dan ook gebruik van deze uitdoofperiode om, in samenwerking met de provincie, de dienstverlenende intergemeentelijke verenging IGO en SAAMO (Maatschappelijk Opbouwwerk), een meersporenbeleid te voeren dat op korte en lange termijn deze problematiek aanpakt.

        Eén van de sporen is de herhuisvesting van deze gezinnen met als speerpunt het aanreiken van een aangepast aanbod binnen sociale huisvesting. Omdat veruit de meeste te herhuisvesten gezinnen momenteel in weekendverblijven wonen, lag de keuze voor de hand om voor deze doelgroep twee nieuwe kleinschalige sociale woonprojecten te voorzien.

        Zoals bepaald in de Vlaamse Codex Wonen kan een gemeente gebruik maken van de mogelijkheid om een lokaal toewijzingsreglement op te maken. In Rotselaar is er reeds een lokaal toewijzingsreglement met een voorrangsregel lokale binding en een voorrangsregel voor ouderen voor toegewezen woningen in de Sint-Antoniuswijk.

        Via de opmaak van voorliggend lokaal toewijzingsreglement zet de gemeente Rotselaar een belangrijke stap naar een concrete huisvestingsoplossing voor de meest kwetsbare bewoners van de weekendverblijven, het woonwagenterrein in natuurgebied en de camping, waarvan velen intussen een sterke lokale binding hebben opgebouwd met de gemeente. Bewoners hebben er (deels) bewust voor gekozen om zich in een kleinschalige woonvorm permanent te vestigen. De gemeente wenst dan ook in te spelen op de specifieke noden van de huidige bewoners en houdt rekening met de kleinschalige woonvorm bij de realisatie van nieuwe woningen voor de sociale huurmarkt. Door de opmaak van dit lokaal toewijzingsreglement tracht de gemeente voorrang te bekomen in de nieuwe woonprojecten van de sociale verhuurmaatschappij SWaL (Sociaal Wonen arrondissement Leuven) voor de meest behoeftigen.

        In samenspraak met SWaL worden er in totaal 31 woningen voorbehouden voor de beschreven doelgroep. De projecten Bergzicht (15 woningen) en Vossebergen (14 woningen) zullen volledig absolute voorrang geven, daar deze specifiek ontworpen zijn als kleinschalige woningen en dus aansluiten bij de behoeften van het merendeel van de doelgroep. Daarnaast worden ook 2 woningen van het project Nieuwebaan voorbehouden om ook ruimte te creëren voor grotere gezinnen uit de doelgroep.

        In eerste instantie is het de bedoeling dat de huidige permanente bewoners van weekendverblijven, absolute voorrang krijgen om in een nieuw kwaliteitsvol kleinschalig woonproject te stappen. Vervolgens wordt voorrang verleend aan de bewoners van de woonwagenterreinen in natuurgebied. In derde instantie is het de bedoeling om via dit lokaal toewijzingsreglement permanente bewoners van de camping de mogelijkheid te bieden om met voorrang een sociale woning in de gemeente te betrekken.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

Het ontwerp van het doelgroepenplan en lokaal toewijzingsregelement voor weekendverblijven, woonwagenterreinen en campings, zoals in bijlage, wordt vastgesteld en goedgekeurd met inwerkingstredingdatum 1 februari 2023.

Artikel 2:

Het ontwerp van het doelgroepenplan en lokaal toewijzingsregelement voor weekendverblijven, woonwagenterreinen en campings, zoals in bijlage, wordt ter goedkeuring met beveiligde zending aan het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Agentschap Wonen Vlaanderen afdeling Woonbeleid bezorgd.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Herziening investeringssubsidie skatepark

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad van 29 maart 2022.
De gemeente kent een investeringssubsidie van 76.300 euro toe aan Sportoase voor de het skatepark Zone Zuid.

        Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2021.
De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan het meerjarenplan goed en voorziet in een investeringssubsidie voor de verbetering en uitbreiding van het skatepark gelegen in de recreatiezone Zone Zuid.

        Concessieovereenkomst van 07 maart 2012.
Het autonoom gemeentebedrijf geeft de Zone Noord en de Zone Zuid in concessie aan Sportoase Ter Heide.

        Erfpachtovereenkomst van 25 oktober 2011.

Gemeente geeft de zones Noord en Zuid in erfpacht aan het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar.

        Kaderovereenkomst dd.17 september 2010 tussen het AGB Rotselaar en de NV Sportoase Ter Heide betreffende het ontwerp, de bouw, de financiering en de exploitatie van de sport- en recreatieinfrastructuur binnen het domein Ter Heide te Rotselaar.

 

Feiten en context

        De Zone Zuid van het recreatiedomein Rotselaar beschikt al jaren over een skatepark met gratis toegang.

        Vandaag de dag is skaten erg populair geworden, zo organiseert de jeugddienst i.s.m. partners heel wat skatekampen en is skaten zelfs een olympische sport.

        Het huidige skatepark komt in aanmerking voor verbeterpunten zo is het bijvoorbeeld  onmogelijk om circulair te skaten en verhinderen te korte afstanden het om bepaalde hindernissen ten volle te nemen.

        Na een intensief participatietraject met Rotselaarse skatescene, jeugddienst en Sportoase  kwam men tot een op maat gemaakt ontwerp waar alle partijen erg enthousiast over zijn.

        Het project omvat de uitbreiding van het skatepark, de aanpassing van de bestaande infrastructuur en de verlichting van het skatepark en het plaatsen van verlichting op het multifunctioneel sportterein.

        Omwille van de ervaring en de expertise van Sportoase in deze materie, zal deze optreden als bouwheer.

        De gemeente verbond zich tot de toekenning van een investeringssubsidie aan Sportoase mits aan een aantal voorwaarden zou worden voldaan.

        De subsidie bedraagt maximaal 100% van de maatstaf van heffing van het uitgevoerde project, geplafonneerd op 76.300 euro.

        Met de stijgende levensduurte wenst de gemeenteraad dit plafond echter te herzien naar 90.000 euro.

 

Juridische gronden

        Wet van 14 november 1983; betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

        Gecoördineerde wetten op de Rijkscomptabiliteit van 17 juli 1991, artikelen 55 tot 57.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art 41 ,23° .
"...De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: ..23° Het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies".

 

Adviezen

        De financieel directeur verleent een voorwaardelijk visum, met als voorwaarde dat het toe te kennen bedrag ingeschreven wordt in de gemeentebegroting.
 

Argumentatie

        De toename van de investeringssubsidie volgt de stijging van de investeringsprijzen.

 

Financiële gevolgen

Uitgave :

Actieplan: 0304

Actie: 030401

Budgetsleutel: 6640000

Investeringsenveloppe: GIP 14

Subprojectfiche: GIP 1402

Laatst goedgekeurd budget: 76.300 euro

Beschikbaar budget: 76.300 euro

Geraamd bedrag: 90.000 euro

Voorvastlegging: N.v.t.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

Deze beslissing vervangt de beslissing van 29 maart 2022 met betrekking tot de modaliteiten tot toekenning van een investeringssubsidie voor de uitbreiding van het skatepark Zone Zuid aan de NV Sportoase.

Artikel 2:

De Raad verklaart zich akkoord met de toekenning van een investeringssubsidie voor een maximum van 90.000 euro aan Sportoase Ter Heide voor de uitbreiding van het skatepark in Zone Zuid.

Artikel 3:

De Raad bepaalt de voorwaarden en modaliteiten conform de nieuwe onderhavige subsidieovereenkomst.

 

 

 

 

SUBSIDIEOVEREENKOMST


Deze overeenkomst vervangt de investeringssubsidieovereenkomst afgesloten conform de Gemeenteraadsbeslissing van 29 maart 2022 met betrekking tot de toekenning van een bedrag  van maximaal 76.300 euro aan N.V. Sportoase voor de aanleg van een skatepark in de Zone Zuid.

 


In uitvoering  van de gemeenteraadsbeslissing van 25 oktober 2022, wordt overeengekomen tussen  :

  1. ENERZIJDS: Sportoase Ter Heide, naamloze vennootschap met maatschappelijke zetel te 3110 Rotselaar, Vakenstraat 18, ingeschreven in de kruispuntbank der ondernemingen onder het nummer 0834.633.728, rechtsgeldig vertegenwoordigd door :

 

 

hierna “Sportoase Ter Heide” genoemd.

 

EN

 

  1. ANDERZIJDS : de Gemeente Rotselaar, Provinciebaan 20, 3110 Rotselaar, rechtsgeldig vertegenwoordigd door Jelle Wouters, burgemeester en An Craninckx, algemeen directeur.

 

Hierna “de Gemeente” genoemd.

 

WORDT UITEENGEZET HETGEEN VOLGT

A. De Gemeente gaf bij overeenkomst van 25 oktober 2011 de zone Zuid in erfpacht aan het autonoom gemeentebedrijf.
Bij overeenkomst gesloten op 7 maart 2012, gaf het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar vervolgens deze zone in concessie aan Sportoase Ter Heide voor de uitbating van de sport- en recreatie infrastructuur.

 

B. De Gemeente beschouwt het ondersteunen van het verenigingsleven en recreatie in het algemeen als een onderdeel van haar gemeentelijke taken.
Het verenigingsleven draagt immers bij aan het sociale weefsel in de Gemeente.
Sportieve activiteiten hebben bovendien een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van de inwoners.
In het kader hiervan werd in het meerjarenplan 2022 de middelen voorzien voor de uitbreiding van het skatepark in de Zone Zuid.

C.  De Gemeente is bereid een investeringssubsidie toe kennen gelijk aan de 100% van het bedrag van de maatstaf van heffing van het project. Dit bedrag wordt echter geplafonneerd op 90.000 euro.
 

D. De Gemeente en Sportoase Ter Heide leggen in onderhavige subsidieovereenkomst de voorwaarden en modaliteiten vast.

 

EN WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT

 

 

Artikel 1. Voorwerp en doel van de subsidie

§1. De Gemeente kent binnen de perken van de kredieten voorzien in het meerjarenplan 2022 en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen en conform de hierna vastgestelde voorwaarden en modaliteiten, een investeringssubsidie toe voor de uitbreiding en verbetering  van het skatepark gelegen te Vakenstraat 18, 3110 Rotselaar.

Deze investeringssubsidie betreft een algemene werkingssubsidie waarop geen BTW is verschuldigd. (H.v.J. C 184/00, 22 november 2001, C-353/00, 13 juni 2002).

§2. Sportoase Ter Heide zal deze investeringssubsidie enkel mogen aanwenden voor de uitbreiding en aanpassing van het skatepark in Zone Zuid.
Elke andere aanwending van de subsidie is niet toegelaten.
De realisatietermijn voor deze investering bedraagt 2 jaren vanaf het ondertekenen van deze overeenkomst.

Een investeringssubsidie die niet wordt gebruikt voor het overeengekomen doel, dient op het eerste verzoek aan de Gemeente te worden terugbetaald.
Bij gebrek aan terugbetaling binnen de vijftien (15) kalenderdagen na het schriftelijk verzoek tot terugbetaling, zijn van rechtswege en zonder ingebrekestelling de wettelijke interesten verschuldigd.
Indien de realisatie niet plaatsvindt binnen de in § 2 afgesproken periode kan de subsidie eveneens op supra vermelde wijze teruggevorderd worden.
 

§3. De Gemeente is eigenaar van de grond en wordt derhalve ook, na afloop van de overeenkomsten ten volle eigenaar van de aangebrachte structuur.
 

Sportoase Ter Heide behoudt op het vernieuwde skatepark alle rechten en plichten, zoals gestipuleerd in de concessieovereenkomst van 7 maart 2012 tussen het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar en Sportoase Ter Heide.
 

Art.2.- Modaliteiten van de aanwending van de investeringssubsidie.
 

§1. Sportoase Ter Heide verricht dit te realiseren project kosteloos ten aanzien van de Gemeente.
De investeringssubsidie mag enkel worden aangewend voor de betaling van de prestaties in uitvoering van deze overeenkomst.
 

§2. Sportoase Ter Heide ziet erop toe dat de uitbreiding van het skatepark, zoals beschreven in de bijgesloten offerte(s) en plannen volledig kan uitgevoerd worden met de in het meerjarenplan van de Gemeente voorziene toelage.
Eventuele overschrijdingen zijn volledig ten laste van Sportoase Ter Heide welke deze nooit kan verhalen op de Gemeente.
 

§3. Sportoase Ter Heide treedt gezien haar expertise op als bouwheer voor de uitbreiding van de skate-infrastructuur zone Zuid.

Sportoase Ter Heide staat dan ook in voor de organisatie en de veiligheid op de werf en zal hiervoor de nodige instructies geven aan de aannemer.

Sportoase Ter Heide zal zich ten allen tijde aan de wettelijke, decretale en reglementaire verplichtingen houden, ondermeer met betrekking tot de sociale en fiscale verplichtingen, evenals aan de milieuwetgeving en de wetgeving stedenbouw.

Sportoase Ter Heide  zal aan de Gemeente en aan elke gemachtigde afgevaardigde van de Gemeente toestemming geven om deel te nemen aan werfvergaderingen.
Het verslag van deze vergaderingen wordt onverwijld aan de Gemeente verstuurd op volgend emailadres: werken@rotselaar.be


Sportoase Ter Heide geeft aan elke gemachtigde afgevaardigde van de Gemeente toegang tot de infrastructuur en inzage in alle relevante stukken om ter plaatse de correcte aanwending van de toegekende subsidie te kunnen controleren.

Sportoase Ter Heide zal de Gemeente uitnodigen voor de voorlopige oplevering en heeft de laatste het recht om opmerkingen te formuleren, dan wel de oplevering te weigeren overeenkomstig de regels die gelden in het gemeen recht.

Sportoase Ter Heide bezorgt de bewijsstukken vermeld in het artikel met betrekking tot de betalingsmodaliteiten digitaal aan het Gemeentebestuur op volgend emailadres : financien@rotselaar.be

Sportoase Ter Heide bezorgt een kopie van het as-built-en het postinterventiedossier.

 

Art. 3. Terbeschikkingstelling van de investeringssubsidie

 

§1. Deze investeringssubsidie zal aangerekend worden op het begrotingsjaar 2022, zij kan echter in haar geheel/ gedeeltelijk worden overgedragen door het college van burgemeester en schepenen.

 

§2. De investeringssubsidie wordt als volgt ter beschikking gesteld :

Een eerste schijf van 50%, met een maximum van 45.000 euro wordt uitbetaald ná voorlegging van :

  1. de ondertekende overeenkomst met de aannemer.
  2. balans, rekeningen en een verslag inzake beheer en de financiële toestand van het laatste beschikbare jaar, conform art. 5 § 2.van de Wet van 14 november 1983.
     

Het saldobedrag, wordt uitgekeerd nadat Sportoase Ter Heide de volgende bewijsstukken bezorgt:

  1. Facturen en betaalbewijzen van de gedane uitgaven;
  2. balans, rekeningen en een verslag inzake beheer en de financiële toestand van het laatst beschikbare jaar, conform art. 5 § 2. van   de Wet van 14 november 1983;
  3. een cumulatieve eindstaat voor de werken;
  4. overzicht van de uitgevoerde proeven en attesten met betrekking tot de gesubsidieerde posten;
  5. proces-verbaal van voorlopige oplevering.
     

De totale verleende subsidie kan nooit hoger zijn dan 90.000 euro of meer dan 100 % van de maatstaf van heffing van de investering bedragen.
 

De investeringssubsidie zal worden gestort op volgende bankrekening van Sportoase Ter Heide :
BE 93 0688 9522 6767.
 

Art. 4. Stuurgroep

Op eenzijdige aanvraag van de Gemeente kan een stuurgroep samen met Sportoase Ter Heide  opgericht worden.
 

Art. 5. Staatssteun
 

Sportoase Ter Heide dient er zich van te vergewissen, dat deze subsidie conform met de Europese staatssteunreglementering is, meer bepaald conform is met de artikelen 107, 108 en 109 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU). De begunstigde wordt geacht zelf en op eigen risico te onderzoeken of de subsidie als staatssteun in de zin van artikel 107 (1) VWEU moet worden gekwalificeerd. Door de subsidie te aanvaarden, verklaart hij dat deze subsidie niet als staatssteun moet worden gekwalificeerd en/of deze steun verenigbaar is met de interne markt. De Gemeente is niet verantwoordelijk voor een miskenning van bovenvermelde staatssteunregels
 

Opgemaakt te ……………………………………… op …………………………….. in tweevoud, waarbij elke partij  een ondertekend exemplaar te beschikking krijgt.

 

Voor de Gemeente Rotselaar       Voor Sportoase Ter Heide

 

 

 

 

De Algemeen Directeur  De Burgemeester     

 

 

An Craninckx   Jelle Wouters       

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

IGS - Hofheide - Verlenging

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 20 december 2004
De gemeente Rotselaar neemt deel aan de oprichting van de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven (IGS Hofheide) en gaat akkoord met de voorgestelde statuten, het bestuursplan, de motiveringen en het financiële plan.

        Oprichting van de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven (IGS Hofheide) bij akte van 28 januari 2005 voor een duur van 18 jaar.

 

Feiten en context

        De duurtijd van 18 jaar van de IGS Hofheide verstrijkt op 28 januari 2023.

        Na afloop van de statutair bepaalde duur kan de opdrachthoudende vereniging opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

        Op verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en op voorwaarde dat het verzoek gedragen wordt door een drievierde meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten, kan de laatste algemene vergadering vóór het verstrijken van de duur, tot de verlenging beslissen met een drievierde meerderheid van het aantal stemmen.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40, 41 en 423.

 

Argumentatie

        Er bieden er zich geen reëel andere beheersvormen aan o.w.v. volgende redenen:

        Een groot aantal van de gemeenten van Oost Vlaams-Brabant maakt gebruik van het crematorium en dient bijgevolg blijvend samen te werken voor de uitbating daarvan. De wijzen waarop een intergemeentelijke samenwerking kan georganiseerd worden zijn limitatief bepaald in het decreet lokaal bestuur.

        IGS Hofheide is eigenaar van het crematorium Hofheide, dat een belangrijk onroerend goed is met een hoge waarde. Dit onroerend goed kan niet worden toebedeeld aan één van de deelnemers en dient eigendom te blijven van een afzonderlijke rechtspersoon met een eigen vermogen. Alle beheersvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn bijgevolg uitgesloten.

        De gemeenten die deelnemen aan IGS Hofheide hebben geen eigen crematoria. Het is voor de werking van het crematorium van IGS Hofheide ook aangewezen dat de deelnemende gemeenten geen eigen crematorium oprichten, noch deelnemen aan een andere intergemeentelijke samenwerking die een crematorium uitbaat. Dit zou immers zorgen voor concurrentie tussen crematoria uitgebaat door dezelfde gemeenten, wat niet aangewezen is en de werking van het crematorium van IGS Hofheide zou hypothekeren. Daarom is het aangewezen dat de deelnemende gemeenten een beheersoverdracht doen aan de intergemeentelijke samenwerking.

        De opdrachthoudende vereniging is de enige vorm van intergemeentelijke samenwerking met beheersoverdracht, zodat deze samenwerkingsvorm duidelijk de meest geschikte is in het belang van de deelnemende gemeenten en van IGS Hofheide.

        Uit onderzoek blijkt dat het aangewezen is om IGS Hofheide te verlengen. Dit blijkt meer bepaald uit volgende feiten:

        IGS Hofheide zorgt ervoor dat voor de gemeenten in de regio Oost Vlaams-Brabant een dichtbij gelegen locatie beschikbaar is voor crematie van overledenen. Binnen het aanbod aan crematoria in Vlaanderen vormt IGS Hofheide een uniek kader qua dienstverlening gekoppeld aan afscheid nemen van een overledene.

        Enerzijds maken de buitengewone architectuur en locatie dat Hofheide ook buiten Oost Vlaams-Brabant gekend is, anderzijds vormen het aanbod en niveau aan dienstverlening dat Hofheide een uitzonderlijke speler is binnen de crematoria.

        In de mooie omgeving die naadloos overgaat in een eenvoudige en toch imposante architectuur wordt een dienstverlening aangeboden op gebied van crematies, afscheidsplechtigheden, begraafplaats en rouwmaaltijden.

        Hofheide biedt een kwaliteitsvolle dienstverlening aan, afgestemd op de regiobehoeften en de wensen van de uitvaartondernemers en nabestaanden, wat blijkt uit de tevredenheid van de betrokkenen.

        Hofheide wil een vooruitstrevende rol opnemen inzake het totale gegeven van lijkbezorging, afscheid en herdenking wat tot uiting komt in o.a. de persoonlijke afscheidsplechtigheden en unieke concepten qua asbestemming zoals het urnenbos en gedenkbos.

        Deelname in IGS Hofheide biedt voordelen aan de inwoners van de aangesloten gemeenten. Er is een belangrijk tariefverschil voor crematies in vergelijking met deze voor inwoners van niet-aangesloten gemeenten:

Prijzen 2022

aangesloten gemeente

niet-aangesloten gemeente

Crematie weekdag

€ 500

€ 575

Crematie zaterdag

€ 550

€ 625

Crematie OCMW-behoeftige

€ 150

€ 350

        Bovendien neemt het aantal crematies steeds toe: de voorbije 20 jaren is het aantal overledenen dat gecremeerd werd verdubbeld. In het eerste operationele jaar (2013) werden in Hofheide 935 crematies uitgevoerd, in 2021 waren dit er 4.396.

        Ook het aandeel van het aantal crematies tegenover het aantal overlijdens vertoont een stijgende tendens: in 2010 werd in ongeveer de helft van de overlijdens gekozen voor crematie, in 2020 was dit bij bijna drie vierde van de overlijdens het geval.

        De deelname is IGS Hofheide betekent bijgevolg een financieel voordeel voor steeds meer inwoners (of hun nabestaanden) van de aangesloten gemeenten.

        Postcode overledene: 3110, 3111, 3118

 

Aantal crematies in Hofheide

2020

129

2021

119

01-06-2022

75

        Deelname in IGS Hofheide resulteert op jaarbasis in een bedrag van 9.750 euro (gerekend met 130 crematies aan 75 euro prijsverschil) dat door de inwoners van Rotselaar kan bespaard worden aan crematiekosten.

        Het is bijgevolg wenselijk om IGS Hofheide te verlengen en dit voor de maximale duur van 18 jaar.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Jeroen Degent, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

2 onthoudingen: Frans Vansteenbeeck en Ilse Michiels

Artikel 1:

De gemeente Rotselaar wenst de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arronddissement Leuven (IGS Hofheide) te verlengen voor de maximale duur van 18 jaar.

Artikel 2:

Onderhavig besluit is te beschouwen als een verzoek tot verlenging van IGS Hofheide en wordt overgemaakt aan de raad van bestuur van IGS Hofheide, met de vraag om de verlenging van IGS Hofheide te agenderen op de algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Cipal - Vervanging plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Aanstelling van Mia Van Cleynenbreugel als plaatsvervangend gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Cipal voor de legislatuur 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

        Het overlijden van mevrouw Mia Van Cleynenbreugel op 4 september 2022, waardoor er in haar vervanging dient te worden voorzien.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De statuten van Cipal.
Artikel 35 inzake de samenstelling van de algemene vergadering.
Artikel 30 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Dit artikel bevat de toepassing van de in house-exceptie.

 

Argumentatie

        De algemene vergadering van Cipal is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeente wordt de vertegenwoordiger rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraad uit haar leden.

        Het is belangrijk dat de gemeente beroep kan doen op de in house-exceptie en opdrachten kan toewijzen aan Cipal zonder dat de formele aanbestedingsprocedure moet worden gevoerd.

        De in house-exceptie houdt o.m. in dat er sprake moet zijn van een 'gezamenlijke controle', hetgeen concreet betekent dat de besluitvormingsorganen van Cipal moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers waarbij individuele vertegenwoordigers verscheidene of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor.

Artikel 1:

De heer Gert Heylen wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van Cipal voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

Artikel 2:

Deze beslissing wordt overgemaakt aan Cipal dv, Bell-Telephonelaan 2D, 2440 Geel.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Hofheide - vervanging vertegenwoordiger in de algemene vergadering

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 26 februari 2019
Nele Demuynck en Ilse Michiels worden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Hofheide voor de legislatuur van 2019-2024.

        Gemeenteraadsbesluit van 28 januari 2020
Gert Heylen wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Hofheide voor de legislatuur van 2019-2024, ter vervanging van Nele Demuynck.

        Gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2022
Mia Van Cleynenbreugel wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Hofheide voor de legislatuur 2019-2024, ter vervanging van Gert Heylen.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Hofheide.

        Het overlijden van mevrouw Mia Van Cleynenbreugel op 4 september 2022, waardoor er in haar vervanging dient te worden voorzien als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Hofheide.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De statuten van IGS Hofheide.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 24 stemmen voor.

Artikel 1:

Mevrouw Ilse Michiels wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van Hofheide voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

Artikel 2:

Mevrouw Ellen De Rijck wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van Hofheide voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

Artikel 3:

De beslissing wordt overgemaakt aan Hofheide, Jennekensstraat 5, 3221 Holsbeek (Nieuwrode).

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - IGO div - vervanging vertegenwoordiger in de algemene vergadering

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2019
Aanstelling van Mia Van Cleynenbreugel als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IGO div voor de legislatuur 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGO div.

        Het overlijden van mevrouw Mia Van Cleynenbreugel op 4 september 2022, waardoor er in haar vervanging dient te worden voorzien als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IGO div.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De artikelen 16, 31 en 33 van de statuten van IGO div.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 24 stemmen voor.

Artikel 1:

De heer Patrick Vervoort wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van IGO div voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

Artikel 2:

Deze beslissing wordt overgemaakt aan IGO div, De Vunt 17, 3220 Holsbeek.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - IGO Energiehuis - Vervanging effectief lid in beleidsgroep

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 26 februari 2019
Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met IGO div inzake het Energiehuis.

        Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Aanstelling van Mia Van Cleynenbreugel als effectief lid voor het beleids- en kredietcomité van het Energiehuis voor de legislatuur 2019-2024.

 

Feiten en context

        Voor een goede werking van het Energiehuis werd een beleidsgroep opgericht. Deze beleidsgroep adviseert het te volgen beleid, evalueert de werking en bepaalt onder meer de criteria voor de behandeling van de kredietaanvragen en de wijze waarop de basistaken worden uitgevoerd.

        Voor een goede behandeling van de kredietaanvragen werd tevens een kredietcommissie opgericht, die de behandeling van de kredietaanvragen conform de criteria opgesteld door de beleidsgroep bewaakt en toeziet op het goed beheer van de kredieten. De kredietcommissie bestaat uit de afgevaardigden van de gemeente en het OCMW in de beleidsgroep.

        Het overlijden van mevrouw Mia Van Cleynenbreugel op 4 september 2022, waardoor er in haar vervanging dient te worden voorzien als effectief lid voor het beleids- en kredietcomité van het Energiehuis.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 24 stemmen voor.

Artikel 1:

De heer Patrick Vervoort wordt aangeduid als effectief lid voor het beleids- en kredietcomité van het Energiehuis voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

Artikel 2:

Deze beslissing wordt overgemaakt aan IGO div, De Vunt 17, 3220 Holsbeek.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Verzusteringscomité Bad Gandersheim - Vervanging lid

 

Voorgeschiedenis

        De oprichting van een verzusteringscomité op 20 januari 1990 met als doel de banden tussen Rotselaar en Bad Gandersheim te verstevigen.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Samenstelling van het verzusteringscomité Bad Gandersheim - nominatieve aanduiding van de leden.

 

Feiten en context

        Artikel 4 van het reglement van inwendige orde van het verzusteringscomité bepaalt dat het comité bestaat uit negen verkozen leden van de gemeenteraad en negen vertegenwoordigers van de burgers en hun verenigingen.

        Artikel 6 van het reglement van inwendige orde van het verzusteringscomité bepaalt dat de burgemeester van rechtswege voorzitter is van het comité.

        Voor elke vertegenwoordiger wordt er tevens een plaatsvervanger aangeduid.

        Het verzusteringscomité wordt bijgevolg samengesteld uit de burgemeester die van rechtswege voorzitter is van het comité en acht raadsleden om de gemeente te vertegenwoordigen in dit comité.

        Het overlijden van mevrouw Mia Van Cleynenbreugel op 4 september 2022, waardoor er in haar vervanging dient te worden voorzien als plaatsvervangend lid in het verzusteringscomité.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 2 december 2017

 

Argumentatie

        Voordracht van Tessa Heylighen.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 24 stemmen voor.

Enig artikel:

De gemeenteraad duidt Tessa Heylighen aan als plaatsvervangend lid in het verzusteringscomité Bad Gandersheim ter vervanging van Mia Van Cleynenbreugel.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Riobra - Buitengewone algemene vergadering van 19 december 2022 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De aangetekende brief van Riobra van 21 september 2022 met oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019.
Ilse Michiels en Werner Mertens werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Riobra voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Riobra.

        Op 19 december 2022 houdt Riobra een buitengewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.
  2. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgens WVV.
  3. (Neven)activiteiten - Aanvaarding wijziging deelnemerschap.
  4. Statutaire benoemingen.
  5. Statutaire mededelingen.

        De agenda met documentatiestukken werd opgesteld door de Raad van Bestuur in zitting van 12 september 2022.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 432, alinea 3
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze en Tessa Heylighen

3 onthoudingen: Jeroen Degent, Liesbet Serneels en Bart Lemmens

Artikel 1:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de hogervermelde agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Riobra van 19 december 2022.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Riobra van 19 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Iverlek - buitengewone algemene vergadering van 22 december 2022 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De aangetekende brief van Iverlek van 22 september 2022 met oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van 22 december 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019.
Patrick Vervoort werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Iverlek voor de legislatuur van 2019-2024.

        Het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2020.
Gert Heylen werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Iverlek voor de resterende duur van de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

        Op 22 december 2022 houdt Iverlek een buitengewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana).
    Zie de toelichtingsnota bij dit agendapunt alsook het agendapunt 2. Statutenwijzigingen, in het bijzonder de onderdelen 2.a, 2.b, 2.e, 2.f, 2.g, 2.i en 2.j ervan.
  2. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:
    1. Wijziging van het voorwerp;
    2. Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 17, 25, 30 en 32 en de bijlagen 1, 1bis en 3 en het toevoegen van een nieuw artikel 37ter;
    3. Aanpassingen ingevolge de structuurwijzigingen (partiële splitsingen en fusie) van de bestaande artikelen 1 (naamswijziging), 2bis, 5 (zetelwijziging), 8, 11, 12, 25, 30, 35, 37 en 37ter en de bijlagen 1 en 1bis en het toevoegen van een nieuwe bijlage 2;
    4. Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 8, 9, 11, 17, 27, 30, 33 en 40 en de bijlagen 1bis en 3 en het schrappen van de bijlage 2;
    5. Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV);
    6. Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV;
    7. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven;
    8. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren;
    9. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen;
    10. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.
  3. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van bijkomende aandelen Ae binnen de activiteit elektriciteit die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.
  4. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas met betrekking tot de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag, Apt en Apg à rato van 25 euro per eigen vermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas).
    3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iverlek kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    4. Goedkeuring van:
      1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas met betrekking tot de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    5. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting met de activiteit aardgas van de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout vanaf 1 januari 2025.
    6. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  5. Realisatie van een fusie door overneming overeenkomstig de artikelen 12:24 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging PBE (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het fusievoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag, Apt en Apg à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas).
    3. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2025 van (i) de aandelen At binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel en (ii) de winstbewijzen Ct binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken.
    4. Kennisneming van het fusievoorstel (art. 12:24 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:25 WVV) en van de Commissaris (art. 12:26 WVV) met betrekking tot het voorstel tot fusie door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:27 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de fusie per 1 januari 2025.
      De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iverlek kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:25, 12:26 en 12:27 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    5. Goedkeuring van:
      1. De fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging PBE (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    6. Aanvaarding van de toetreding/uitbreiding van de aansluiting van de gemeenten van de Opdrachthoudende vereniging PBE vanaf 1 januari 2025.
    7. Goedkeuring van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (daarin hernoemd tot Fluvius Zenne-Dijle).
    8. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de fusie en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de fusie zoals vermeld onder punt 5.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de fusie vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de fusie vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de over te nemen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het fusievoorstel en de bijzondere verslagen over het fusievoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de fusie in de meest brede zin.
  6. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke voor deze activiteit optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw), dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius Limburg, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle) (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag, Apt en Apg à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas).
    3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
      De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iverlek kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    4. Goedkeuring van:
      1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke voor deze activiteit optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw), dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius Limburg, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle) (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    5. Aanvaarding van de uitbreiding van hun aansluiting met de activiteit aardgas van de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw vanaf 1 januari 2025.
    6. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 6.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  7. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4, 5 en 6 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10 en 11 bij authentieke akte te doen vaststellen.
  8. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de
    Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.
  9. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.
  10. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.
  11. Statutaire benoemingen.
  12. Statutaire mededelingen.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 432, alinea 3
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        De statuten van de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

        Het Energiedecreet van 8 mei 2009.

 

Argumentatie

        Realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana)

        In het artikel 3.A.2 van de statuten van Iverlek wordt in het voorwerp voorzien dat de Opdrachthoudende vereniging bevoegd is voor o.m. “het aanleggen, het exploiteren en het beschikbaar stellen van elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken”.

        In artikel 3.B van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek is opgenomen dat de Opdrachthoudende vereniging ten behoeve van haar deelnemers haar voorwerp ook mag verwezenlijken door samenwerking met andere rechtspersonen waar zij al dan niet kan in deelnemen met naleving van de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.

        Iverlek doet voor de uitvoering van haar activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op de exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv met zetel te Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle.

        Fluvius System Operator cv en Telenet BV hebben op 18 juli 2022 een bindend akkoord bereikt om samen het datanetwerk van de toekomst (met inbegrip van de fiber-to-the-home-technologie) in Vlaanderen te realiseren. De twee bedrijven zullen met dat doel een dochteronderneming (werknaam NetCo) uitbouwen die financieel en operationeel zelfstandig zal zijn.

        Het datanetwerk van de toekomst zal:

        open zijn met niet-discriminerende toegangsvoorwaarden voor aanbieders van diensten,

        ultraperformant zijn door hogere datasnelheden,

        toegankelijk zijn voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven en dit zowel in stedelijke als in landelijke gebieden,

        en met de laagst mogelijke kosten voor de samenleving worden uitgerold. 

        De gemeente is overtuigd dat de toegang van iedere burger en bedrijf tot kwaliteitsvolle en snelle dataverbindingen van cruciaal belang is. De gemeente wenst op haar grondgebied maximaal in te zetten op het vlak van connectiviteit en het datanetwerk van de toekomst uit te bouwen via hoofdzakelijk een fiber-to-the-home-technologie.  De gemeente staat ten volle achter de ambitie om glasvezelconnectiviteit te voorzien zowel in stedelijk als in landelijk gebied en – waar dit niet mogelijk is – de huidige hybride glasvezel-coax-netwerkinfrastructuur van een upgrade te voorzien.

        Deze doelstellingen kaderen binnen het algemeen en maatschappelijk belang aangezien het alle burgers en bedrijven van de gemeente aanbelangt.  De beslissing van de gemeente, in uitvoering van haar beleid en binnen haar autonome bevoegdheid, tot het uitbouwen van openbare elektronische-communicatienetwerken op haar grondgebied wordt gekwalificeerd als een taak van gemeentelijk belang.  De uitrol van het datanetwerk zal maximaal gebeuren in synergie met andere werken voor glasvezel en nutsvoorzieningen. Dergelijke beslissing laat het recht van de gemeente in haar hoedanigheid van domeinbeheerder onverlet om op verzoek van een derde partij de nodige domeintoelatingen toe te kennen.  Ook de keuze om vrij een dienstverlener als gemeente te kiezen blijft behouden. 

        Om deze openbare elektronische-communicatienetwerken aan te leggen, te exploiteren en beschikbaar te stellen wenst de gemeente een beroep te doen op de Opdrachthoudende vereniging Iverlek, die door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv de vennootschappen NetCo en HoldCo mede zal uitbouwen.  In NetCo zullen de elektronische-communicatienetwerken (meer specifiek het bestaande HFC-netwerk en de overige glasvezelinfrastructuur) worden ingebracht.  Na de inbreng zal NetCo instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst.  De oprichting van HoldCo, waarin de aandelen NetCo worden ingebracht, biedt desgevallend en tussentijds mogelijkheden om een uitkering van cashmiddelen te kunnen voorzien voor de aandeelhouders. 

        Deze structuur en de centralisatie van deze netwerken in NetCo bieden de beste garanties voor de gemeente om deze doelstellingen te realiseren en zo voor iedereen in Vlaanderen een efficiënt, betaalbaar en toegankelijk datanetwerk van de toekomst mogelijk te maken. 

        De Raad van Bestuur van Iverlek heeft, overeenkomstig de artikelen 12:10 en 12:93 e.v. van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, in zitting van 19 september ll. het voorstel tot inbreng van de bedrijfstak openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv opgesteld en goedgekeurd. In dit inbrengverslag werden de voorafgaande besluitvormingsvereisten opgenomen die gelden als opschortende voorwaarden voor de realisatie van het dossier Tramontana. 

        Aan de statuten worden wijzigingen aangebracht waarvoor de Raad van Bestuur, overeenkomstig het artikel 6:86 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, een omstandige verantwoording heeft opgemaakt.

        De voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in meerdere domeinen. 

Dossier Tramontana
De wijzigingen met betrekking tot het dossier Tramontana werden in geel gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.
Ingevolge de door de Raad van Bestuur van Iverlek besliste inbreng van bedrijfstak van de openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv, zal Fluvius System Operator cv op haar beurt deze bedrijfstak inbrengen in de nieuw op te richten vennootschap NetCo die zal instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst.  De Opdrachthoudende vereniging Iverlek ontvangt daarvoor de daartoe uitgegeven aandelen K in Fluvius System Operator cv, waardoor de participatie van Iverlek in de exploitatiemaatschappij wordt uitgebreid voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken.  Voor de toekenning van de aandelen en de winstverdeling betreffende de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken wordt een onderscheid gemaakt tussen een deelnemer die reeds aangesloten was voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (heeft recht op vergoeding voor de specifieke en de algemene inbreng) en een deelnemer die dat op heden nog niet is (heeft recht op vergoeding voor de algemene inbreng). Voor de vergoeding van de algemene inbreng zal gevraagd worden om hetzij één aandeel Ak te onderschrijven (voor gemeenten die nog niet aangesloten zijn voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken) hetzij één aandeel Ae dat omgezet zal worden in één aandeel Aek te onderschrijven (voor gemeenten die op heden aangesloten zijn voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken bij een andere Opdrachthoudende vereniging van de Fluvius-groep).  Het winstsaldo wordt verdeeld op basis van het aantal EAN’s elektriciteit.
De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier Tramontana betreffen in het bijzonder:

        de verduidelijking dat het om ‘openbare’ elektronische-communicatienetwerken gaat;

        de omschrijving van de vennootschappen NetCo en HoldCo;

        de Gouden aandelen worden als definitie geschrapt vermits deze deel uitmaken van de inbreng bedrijfstak in Fluvius System Operator cv, maar behouden hun geldende rechten en aandelen Ate in hoofde van de steden/gemeenten van Iverlek via Fluvius System Operator cv;

        het schrappen van de Fluvius-NET-activiteit vermits deze vervat is in de inbreng van bedrijfstak;

        aanpassingen aan de aandelen(categorieën), winstverdeling en stemrechten voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken zodat de deelnemers vergoed worden voor de algemene inbreng bedrijfstak;

        het uitbreiden van de bevoegdheid in hoofde van de regionale bestuurscomités wat de adviesverlening betreft inzake de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

        de regels die van toepassing zijn bij het beëindigen van de samenwerking voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

        een actualisering van de bijlagen 1 en 1bis.

Dossier structuurwijzigingen
De wijzigingen met betrekking tot de structuurwijzigingen werden in blauw gemarkeerd in  het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.

De Vlaamse Regering besliste bij decreet van 16 november 2018 houdende diverse bepalingen

inzake energie (zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 december 2018) om het

grondgebied van Vlaanderen op te delen in homogene lokale geografische aaneengesloten

exploitatiegebieden voor elektriciteit en gas met als doel om zo de operationele efficiëntie te

verhogen.

In artikel 4.1.1 van het decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid van

8 mei 2009 (hierna het “Energiedecreet”) werden bijgevolg twee randvoorwaarden vastgelegd waarbinnen gemeenten kunnen kiezen voor een distributienetbeheerder, met name (i) dezelfde distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit en (ii) aaneensluitende geografische gebieden met minstens 200.000 aangesloten afnemers.

Overeenkomstig artikel 15.3.5/18 van het Energiedecreet hebben de distributienetbeheerders momenteel tot en met 1 januari 2023 de tijd om te voldoen aan voormelde voorwaarden waarbij eventueel onderling gebieden kunnen worden uitgewisseld.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in het artikel 422 voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet zijn aangewezen als distributienetbeheerder, dat uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk is als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

Om tot de vooropgestelde homogene gebieden te komen zal immers gebiedsuitwisseling nodig zijn. Daarom heeft de Raad van Bestuur van Iverlek in zitting van 19 september 2022:

        een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteit gas van de gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel, heden ressorterend onder Fluvius Antwerpen, overgedragen wordt aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek;

        een voorstel van fusie door overneming opgesteld van de Opdrachthoudende vereniging PBE door de Opdrachthoudende vereniging Iverlek;

        een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw) heden ressorterend onder Fluvius Limburg, overgedragen wordt aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle).

Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten  omvat, zal overeenkomstig artikel 12:8 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen overgaan naar de overnemende vereniging en dit vanaf 1 januari 2025. 

De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsingen door overneming en de fusie door overneming zijn opgenomen in de respectievelijke voorstellen van partiële splitsing en het fusievoorstel.  

Er wordt geopteerd voor een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 31 december 2021.  Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2024 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 31 december 2021 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt.  Deze werkwijze laat in de eerste plaats toe om met de meest geactualiseerde boekhoudkundige cijfers rekening te kunnen houden die zo dicht mogelijk aansluiten op de datum van 1 januari 2025, waarop genoemde partiële splitsingen binnen de onderscheiden Opdrachthoudende verenigingen boekhoudkundig, fiscaal en juridisch van kracht worden.

Door deze partiële splitsingen en fusie zal voldaan worden aan de randvoorwaarden zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet en wordt de bereidwilligheid en het engagement van de steden/gemeenten en de distributienetbeheerders aangetoond om zich te conformeren aan de voorwaarden en ratio legis van het Energiedecreet, waarbij aan de distributienetbeheerders de mogelijkheid moet geboden worden om voor de concrete uitwerking van de transactie en de overeenkomstige gebiedsuitwisseling decretaal verlenging te krijgen tot 1 januari 2025, het begin van de volgende gewestelijke en gemeentelijke legislatuur.

De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier structuurwijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 en betreffen in het bijzonder:

        het invoegen van de definitie ‘synthetisch dividend’, dat van toepassing is op de gemeenten ex-PBE;

        het toevoegen van de nieuwe bijlage 2 met het overzicht van de gemeenten die deel uitmaakten van de ex-kabelmaatschappijen; 

        opname van de specifieke bepalingen van de over te nemen entiteit PBE:

        Voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken worden de binnen PBE (= ex-kabelmaatschappij) bestaande aandelen T en winstbewijzen WT overgenomen mits vervanging van de aandelen T door aandelen At (creatie van aandelen At binnen de fusie-DNB) en de winstbewijzen WT door winstbewijzen Ct (creatie van winstbewijzen Ct binnen de fusieDNB).  Ook de binnen PBE bestaande aandelen Eek [in hoofde van de deelnemers Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kampenhout, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Steenokkerzeel, Tielt-Winge, Tremelo en Zoutleeuw] worden overgenomen in de fusie-DNB mits vervanging van de benaming in aandelen Aek.  Genoemde aandelen en winstbewijzen behouden binnen de fusie-DNB hun binnen PBE van toepassing zijnde winstverdeling teneinde de rechten van de gemeenten te vrijwaren voor de binnen PBE verrichte inbreng bedrijfstak ‘algemeen’ en ‘specifiek’ in Fluvius System Operator cv.

        Wat de stemrechten betreft op de algemene vergadering worden de aandelen At – komende van PBE - toegevoegd.

        De binnen PBE toegepaste winstverdeling met betrekking tot de aandelen Publi-T wordt ingeschreven.

        De vermelding van het renovatiefonds wordt overgenomen in artikel 35 punt 1.

        De specifieke bepalingen met betrekking tot het voorheen in PBE ondergebracht personeel worden overgenomen.

        het aantal leden van de Raad van Bestuur wordt opgetrokken naar het decretaal voorziene aantal van 15. Immers het Decreet (artikel 434) en de statuten voorzien dat ‘in geval van een significante wijziging in het werkingsgebied van de Opdrachthoudende vereniging, of ingeval de Opdrachthoudende vereniging betrokken is bij een fusie met andere Opdrachthoudende of dienstverlenende verenigingen, het maximaal aantal leden vijftien bedraagt’. Naar afvaardiging binnen de Raad van Bestuur van Fluvius Zenne-Dijle (fusie-distributienetbeheerder) wordt een verhouding van 9 (ex-Iverlek) en 6 (ex-PBE) voorgesteld als transitiemaatregel voor de eerste legislatuur startende in 2025;

        een verduidelijking in de aanhef van het artikel van de winstverdeling;

        aanpassing van de percentages bij de winstverdeling betreffende de openbare elektronische-communicatienetwerken en het artikel 37ter,

        een actualisering van de bijlagen 1 en 1bis ingevolge de voorgestelde partiële splitsingen en de fusie door overneming;

        de wijziging van de zetel naar de Diestsesteenweg 126 te Lubbeek;

        de naamwijziging van ‘Iverlek’ in ‘Fluvius Zenne-Dijle’.

Overige wijzigingen

De overige wijzigingen werden in groen gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen en zijn een gevolg van wijzigingen van regelgeving, het schrappen van de activiteiten Fluvius GIS en Center, het rechtzetten van materiële vergissingen, enz.

Het betreft meer bepaald:

        een actualisering van de van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het WVV en de omzendbrief KBBJ / ABB 2022 / 1 betreffende de toepassing van artikel 397, 2de lid van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

        de terminologische verfijning door de introductie van de term ‘distributienetwerken’ bij de activiteiten andere dan elektriciteit en gas;

        de invoeging en/of actualisering van een aantal definities;

        een verfijning in de aanhef van het voorwerp;

        de schrapping van de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center ingevolge het intern gevoerde kerntakendebat;

        de schrapping van de openbaredienstverplichting voor de openbare verlichting ingevolge het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021;

        de precisering dat voor de activiteit warmte de onderschrijving van één aandeel Aw volstaat;

        de precisering wat het beslissingsquorum op de algemene vergadering betreft;

        winstverdeling voor de nevenactiviteit voor de aandelen Ae en Ag vanaf 1 januari 2023;

        de conformering aan het artikel 422 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

        Het vierde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteit gas van de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout van Fluvius Antwerpen naar Iverlek.

        Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dienen de gemeente Steenokkerzeel en de gemeente Kampenhout voor hun gehele grondgebied een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas. Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius Antwerpen en Iverlek voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout voor de activiteit gas uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen zullen treden en zullen toetreden tot de Opdrachthoudende vereniging Iverlek. Door deze partiële splitsing en mede gelet op het voorstel tot de fusie tussen Iverlek en PBE, zullen de gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

        Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

        Het vijfde agendapunt omvat de realisatie van de fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging PBE door Iverlek (met naamswijziging in ‘Fluvius Zenne-Dijle’) – ontwerpstatuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius Zenne-Dijle.

        Fusievoorstel:

        De opdrachthoudende verenigingen Iverlek en PBE staan samen in voor een aantal nutsvoorzieningen in de Vlaams-Brabantse en Antwerpse regio. Iverlek is distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas voor 51 gemeenten die zich situeren in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. PBE is distributienetbeheerder voor elektriciteit voor 20 gemeenten uit de provincie Vlaams-Brabant en staat tevens in voor de kabelactiviteit in 14 gemeenten.

        Gelet op de verplichting van het Energiedecreet (artikel 4.1.1) om tegen 1 januari 2023 als distributienetbeheerder te beschikken over een aaneensluitend geografisch afgebakend gebied (verplichting in hoofde van de DNB’s) en de verplichting om als gemeente dezelfde distributienetbeheerder te hebben voor de activiteiten elektriciteit en aardgas (verplichting in hoofde van de gemeenten), vormt deze bepaling in het Energiedecreet aldus de basis voor ‘verplichte’ gebiedsuitwisselingen. Het Energiedecreet bepaalt in artikel 4.1.1 tevens dat de DNB’s moeten voldoen aan een minimumomvang van 200.000 aansluitpunten.

        Het voorgestelde fusieproject kadert onder meer in de wens van de Vlaamse Regering tot vereenvoudiging van de organisatie van het distributienetbeheer in Vlaanderen. In de eerste plaats moet een grotere transparantie ten goede komen van de klanten. Tevens wordt gestreefd naar een vermindering van het aantal bestuursmandaten.

        Het is de bedoeling dat de fusie-distributienetbeheerder Fluvius Zenne-Dijle (ontstaan uit de fusie van Iverlek en PBE in combinatie met partiële splitsingen) in de toekomst fungeert als één ‘multi utility’ entiteit, waarin samen met het distributie­netbeheer van elektriciteit en gas ook de schaal- en synergie­voordelen voor de activiteiten openbare elektronische-communicatienetwerken, riolering en warmte maximaal worden geopti­maliseerd. De fusie van de twee entiteiten zal het uniform werken en de mogelijkheden om nog efficiënter te werken en te organiseren, met alle voordelen van dien, bevorderen doordat er zowel op het terrein als bij de centrale diensten zal kunnen worden gewerkt in één homogeen lokaal geografisch aaneengesloten exploitatiegebied.

        Er dient aangestipt dat de voorgenomen fusie door overneming op geen enkele manier afbreuk doet aan de betrokkenheid van elke individuele gemeente bij het lokaal beheer van de huidige activiteiten en de verankering van de operationele werking.

        Het gehele vermogen van PBE zal ingevolge een ontbinding zonder vereffening overgaan op Iverlek, en dit vanaf 1 januari 2025. Op het ogenblik van de realisatie van de voorgenomen fusie zal PBE van rechtswege ophouden te bestaan. 

        De opschortende voorwaarden inzake de fusie door overneming zijn opgenomen in het fusievoorstel.

        Ontwerp statuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius Zenne-Dijle

        De ontwerpstatuten van de fusie-distributienetbeheerder ‘Fluvius Zenne-Dijle’ hernemen de elementen die doorgevoerd zijn in voornoemde tussentijdse statutenwijzigingen en voegen er met ingang van 1 januari 2025 de wijzigingen aan toe ingevolge de structuurwijzigingen zoals hierboven toegelicht onder het punt 2. DOSSIER STRUCTUURWIJZIGINGEN.

        Aanwijzing Fluvius Zenne-Dijle als distributienetbeheerder

        Door de geplande fusie door overneming van PBE door Iverlek ontstaat één nieuwe distributienetbeheerder elektriciteit en aardgas voor de Vlaams-Brabantse en Antwerpse regio.  Overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet wijst de VREG voor elk distributienet de netbeheerder aan. Indien het distributienet in kwestie geheel of gedeeltelijk eigendom is van een gemeente of van een groep van gemeenten, gebeurt die aanwijzing op voorstel van deze gemeente of groep van gemeenten. Volgens artikel 4.1.4 van het Energiedecreet eindigt de aanwijzing van de bij de fusie betrokken distributienetbeheerders van rechtswege en moet een nieuwe distributienetbeheerder door de VREG worden aangewezen.

        In het vooruitzicht van de geplande fusie van Iverlek en PBE tot Fluvius Zenne-Dijle op 1 januari 2025, hebben de raden van bestuur van 19 september ll. van Iverlek en PBE hun goedkeuring gehecht aan het voorstel tot de aanwijzing van Fluvius Zenne-Dijle als distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas voor het volledige grondgebied waarop beide distributienetbeheerders op 1 januari 2025 actief zullen zijn. Zij hebben beslist dit voorstel ter bekrachtiging door de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten te agenderen op hun respectievelijke buitengewone algemene vergaderingen van 22 december 2022. 

        De VREG zal geïnformeerd worden over het standpunt dat de buitengewone algemene vergadering heeft ingenomen. 

        Het zesde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE van Fluvius Limburg naar Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle).

        Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dienen de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw voor hun gehele grondgebied een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas.  Daarom stellen de raad van bestuur van Fluvius Limburg en Iverlek voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de activiteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke optreedt voor voornoemde gemeenten) overgedragen wordt aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek.  Dit impliceert een uittreding voor de activiteit gas van de Opdrachthoudende vereniging PBE uit Fluvius Limburg en een uitbreiding van de aansluiting met de activiteit gas van de 16 voormelde gemeenten bij de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle).  Door deze partiële splitsing zullen de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

        Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan bovenvermelde agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 22 december 2022.

Artikel 2: Dossier Tramontana

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Iverlek aangaande het dossier Tramontana, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, wat impliceert dat de gemeente geacht wordt aangesloten te zijn bij Iverlek voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken.  Door deze goedkeuring verricht de gemeente haar beheersoverdracht met betrekking tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (het aanleggen, exploiteren en het beschikbaar stellen van openbare elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken in het kader van het voorwerp van de Opdrachthoudende vereniging) alsook de hiermee gepaard gaande inbreng overeenkomstig artikel 9 van de statuten.

Deze uitbreiding van de aansluiting van de gemeente tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken bij de Opdrachthoudende verenging Iverlek zal ter aanvaarding worden voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

De gemeente zal na aanvaarding door de buitengewone algemene vergadering worden uitgenodigd om één aandeel Ak te onderschrijven ter waarde van 25 euro.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van het dossier Tramontana met het operationeel zijn van HoldCo en NetCo (cf. het inbrengverslag).

Artikel 3: Dossier Tramontana

Ingevolge de beslissing genomen in de artikelen 1 en 2 wordt de activiteit zoals omschreven in 3.A.2 van de statuten toevertrouwd aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek die – door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv – hiervoor een beroep zal doen op haar dochtervennootschap NetCo, wat mogelijk is overeenkomstig artikel 3.B van de statuten. 

Artikel 4: Structuurwijzigingen

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Iverlek met betrekking tot de structuurwijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van de zetel en de naamswijziging.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van alle hiermee verband houdende partiële splitsingen en van het fusievoorstel en voor wat het synthetisch dividend betreft, tevens onder de opschortende voorwaarde van gunstige beslissing van de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken (Ruling) van de FOD Financiën m.b.t. de oorsprong van het synthetisch dividend, nl. door verkoop van aandelen aan Telenet.

Artikel 5: Overige wijzigingen

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Iverlek met betrekking tot de overige wijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2022 met uitzondering van de wijziging in artikel 30 punt 4b en de bijlage 2 die van toepassing blijven tot en met 31 december 2022.

Artikel 6: Partiële splitsing door overneming van Fluvius Antwerpen naar Iverlek voor de activiteit gas van de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout

De gementeraad hecht zijn goedkeuring aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Iverlek door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Iverlek van de activiteit gas verbonden aan de uittredende gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek wordt verzocht de toetreding voor de activiteit gas van de gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel te willen aanvaarden.

Artikel 7: Fusie door overneming van PBE door Iverlek met naamswijziging in Fluvius Zenne-Dijle

        De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het voorstel tot fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging PBE door de Opdrachthoudende vereniging Iverlek met naamswijziging in Fluvius Zenne-Dijle, overeenkomstig het fusievoorstel, waarbij voor PBE op 1 januari 2025 de algeheelheid van haar vermogen, omvattende alle activa en passi­va en alle rechten en plich­ten, niets uitgezonderd, noch voorbehou­den, overgedragen wordt aan Iverlek, en hecht eveneens zijn goedkeuring aan de voorgestelde ontwerpstatuten van de gefuseerde distributienetbeheerder ‘Iverlek met naamswijziging in Fluvius Zenne-Dijle’, onder de opschortende voorwaarden zoals opgenomen in het fusievoorstel.

        De algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek wordt verzocht de toetreding/uitbreiding van de aansluiting van de steden/gemeenten van de (voormalige) Opdrachthoudende vereniging PBE vanaf 1 januari 2025 te willen aanvaarden.

        De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de voorgestelde aanwijziging door de VREG van de fusie-distributienetbeheerder Fluvius Zenne-Dijle als distributienetbeheerder elektriciteit en aardgas voor het volledige grondgebied waarop PBE en Iverlek actief zullen zijn per 1 januari 2025, na de realisatie van de partiële splitsingen van de gemeenten Kampenhout, Steenokkerzeel en de actviteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE van Fluvius Limburg naar Iverlek.

Artikel 8: Partiële splitsing door overneming van Fluvius Limburg naar Iverlek voor de activiteit gas verbonden aan de opdrachthoudende vereniging PBE

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Limburg / Iverlek door overneming inzake de overgang van de activiteit gas verbonden aan de Opdrachthoudende vereniging PBE (dewelke optreedt namens de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw) van Fluvius Limburg naar Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle).

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek wordt verzocht de uitbreiding van de aansluiting voor de activiteit gas van de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Tielt-Winge en Zoutleeuw te willen aanvaarden.

Artikel 9:

De gemeenteraad verzoekt de betrokken Opdrachthoudende verenigingen om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

Artikel 10:

De vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 22 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde beslissingen goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 oktober 2022

 

Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 01/12/2022