Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 26 maart 2019

Om 20u05 tot 22u00

 

Aanwezig:

Bart De Vos, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, schepenen;

Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Dirk Jacobs, schepen;

 

Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2019

 

Goedkeuring notulen

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

Na beraadslaging,

13stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck en Bart De Vos

10onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ingrid Van Steenberge, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 26 februari 2019 goed.

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2019

 

Toetreding tot Poolstok

 

Voorgeschiedenis

          De oprichting van het Vlaams Selectiecentrum voor het Overheidspersoneel cvba/Poolstok bij decreetsmachtiging d.d. 2 maart 1999 door de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaamse Gewest, de steden Leuven, Gent en Antwerpen, de gemeente Wichelen, de VVSG en de dienst voor de Scheepvaart.

 

Feiten en context

          Poolstok levert een heel breed dienstenpakket zowel inzake werving en selectie, als in de brede P&O-activiteiten (zoals organisatie van assessment centers, doorlichting van organisaties, begeleiding bij veranderingstrajecten, opmaak personeelsplannen, optimaliseren van processen, evaluatie in het algemeen en evaluatie decretale graden, outplacement, coaching en dergelijke meer).             

          Poolstok werkt daartoe altijd samen met erkende dienstverleners na marktvergelijking en met toepassing van de wet overheidsopdrachten.

          Het gemeentebestuur kan door toetreding tot Poolstok gebruik kan maken van de schaalvoordelen zowel inzake kostprijs als kwaliteit van de dienstverleners.

          Poolstok is een coöperatieve vennootschap van privaat recht met uitsluitend vennoten uit de publieke sector in Vlaanderen.

          Poolstok is sinds 2000 operationeel, en telt momenteel ruim 300 vennoten, waaronder zowel lokale besturen, OCMW’s,  autonome overheidsbedrijven, onderwijsinstellingen, intercommunales, politiezones, hulpverleningszones,...

          De relatie tussen Poolstok en haar vennoten wordt geregeld in een beheersreglement.

          Poolstok werkt uitsluitend voor haar vennoten die elk als entiteiten behorende tot de overheid kunnen worden beschouwd en gezamenlijk het toezicht uitoefenen op de vennootschap  waardoor de quasi inhouse-kwalificatie van toepassing is.

          Poolstok treedt niet in de plaats van het bestuur, doch neemt de rol op van adviesverlening, kwaliteitscontrole, procesbewaking enz. op de opdrachten die door de externe leveranciers worden uitgevoerd.

 

Juridische gronden

          Het decreet van 29 mei 2015 houdende machtiging tot deelneming en de wijziging van de opdracht van deze vennootschap

          De statuten van deze vennootschap zoals goedgekeurd op de Buitengewone Algemene Vergadering van 25 mei 2018

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

          De relatie tussen Poolstok en haar vennoten stoelt op reglementaire basis en is niet van contractuele aard. Gezien de quasi inhouse-kwalificatie, zijn de openbare besturen die lid zijn van Poolstok vrijgesteld van de toepassing van de wetgeving overheidsopdrachten om van de diensten van de door Poolstok via overheidsopdrachten geselecteerde dienstverleners gebruik te maken.             

          Poolstok garandeert aan haar vennoten een netwerk van professionele dienstverleners in de –P&O- en consultancysector.

          De gemeente Rotselaar wenst de dienstverlening, meer bepaald het P&O-beleid in zijn globaliteit verder te professionaliseren.

          Consultancy in deze gespecialiseerde materie en de aankoop ervan is een arbeids- en tijdsintensieve aangelegenheid. De personeelsbezetting op de personeelsdienst is op dit moment onvoldoende uitgebreid om een professioneel P&O-beleid uit te rollen.

          Poolstok garandeert de meest gunstige tarieven.

          De toetreding houdt geen verplichting tot afname in en het bestuur behoudt dus zijn maximale keuzevrijheid. Gemeente Rotselaar beschikt zodoende over een P&O-ondersteuning op afroep zonder verdere verplichting en met behoud van een maximale onafhankelijkheid.

 

Financiële gevolgen

Openbare besturen kunnen vennoot worden door de éénmalige aankoop van aandelen in functie van de grootte van het bestuur. Voor elke 10 personeelsleden in dienst dienen 3 aandelen (afronding naar de hogere eenheid) van elk 24,79 euro aangekocht.

Voor de gemeente Rotselaar betekent dit: (90 personeelsleden : 10) (9 x 24,79) x 3 = 669,33 euro

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

De gemeente Rotselaar treedt toe tot Poolstok voor ondersteuning inzake het P&O-beleid.

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Poolstok.

Artikel 3:

De administratie wordt belast met de afhandeling van de formaliteiten.

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2019

 

Wijziging tracé ingevolge overdracht wegenis in de vorm van een gratis grondafstand naar aanleiding van de aanvraag tot een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden ingediend op 20 december 2018 voor het creëren van vier bouwloten waarvan 2 loten bestemd voor open bebouwing gelegen aan de Abdijlaan en 2 loten bestemd voor halfopen bebouwing gelegen aan de Eektstraat

 

Voorgeschiedenis

          Op 20 december 2018 werd door LANDMETINGEN GOERON BVBA gevestigd te Tremelo (3120), Pater Damiaanstraat 7 een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden OMV_2018115059 (V 2018 30) ingediend voor het creëren van vier bouwloten waarvan twee loten bestemd voor open bebouwing en twee loten bestemd voor halfopen bebouwing na afbraak van een eengezinswoning op een perceel gelegen aan de Abdijlaan en de Eektstraat, kadastraal bekend als afdeling 3, sectie A, 377 A.

          De aanvraag gaat gepaard met gratis grondafstand ten gevolge van een tracéwijziging.

 

Bijlagen

          De aanvraag bevat onder andere volgende bijlagen:

          motivatienota

          verkavelingsplan bestaande en voorgestelde toestand

          volmacht van de eigenaars van 28 november 2018

          addendum B25 Verordening hemelwater

          foto's

 

Feiten en context

          De verkaveling is gelegen in woongebied volgens het gewestplan Leuven.

          De verkaveling is niet gelegen binnen het plangebied van een bijzonder plan van aanleg (BPA), een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), noch gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde verkaveling.

          Het perceel dat deel uitmaakt van de aanvraag grenst zowel aan de Abdijlaan als aan de Eektstraat, beide voldoende uitgeruste gemeentewegen. Op het perceel, Eekstraat 80, is een vrijstaande eengezinswoning aanwezig waarvan de opbouw beëindigd werd in 1973. De woning met aanhorigheden zal gesloopt worden. Deze handeling maakt mede deel uit van de aanvraag.

          De verkaveling wordt ingericht als volgt:

          Twee loten bestemd voor het oprichten van eengezinswoningen in halfopen verband langsheen de Eekstraat, meer bepaald lot 1 en lot 2. Lot 1 heeft een oppervlakte van +/- 4a 64ca en lot 2 heeft een oppervlakte van +/- 3a 59ca. De opritten van deze woningen zijn gekoppeld voorzien in de gemeenschappelijke perceelsgrens en hebben elk een breedte aan het openbaar domein van 4 meter.

          Twee loten bestemd voor het oprichten van eengezinswoningen in open verband langsheen de Abdijlaan, meer bepaald lot 3 en lot 4. Lot 3 heeft een oppervlakte van +/- 3a 88ca en lot 4 heeft een oppervlakte van +/- 4a 21ca. De mogelijkheid wordt voorzien dat de eengezinswoningen gekoppeld kunnen worden door middel van een carport opgericht tot in de gezamenlijke perceelsgrens. De opritten naar deze carports zijn gekoppeld voorzien en hebben elk een breedte aan het openbaar domein van 4 meter. De voorgevellijn van de woningen is voorzien op circa 7,29 meter gemeten van de as van de Adbijlaan.

          Lot 5 is gelegen aan de Abdijlaan en heeft een oppervlakte van +/- 1a 12ca. Het lot grenst over de volledige lengte, dewelke circa 34,10 meter bedraagt, aan het openbaar domein en heeft een gemiddelde diepte van 3,37 meter. Het lot wordt gratis afgestaan aan de gemeente.

          De huidige breedte van de Abdijlaan bedraagt gemiddeld 3,26 meter. De verkaveling voorziet dat de wegenis plaatselijk breder wordt. Meer bepaald tot 5 meter uit de as van de weg i.p.v. 1,64 meter uit de as van de weg.

          De aanvraag werd openbaar gemaakt van 29 januari 2019 tot en met 27 februari 2019. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 4.2.25 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening met betrekking tot de beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen.

          Artikel 47 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning:

          het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen.

 

Argumentatie

          Omwille van de goede ruimtelijke ordening en de mogelijkheid om wegverbeteringswerken uit te kunnen voeren, wordt er geadviseerd om lot 5 kosteloos toe te voegen aan het openbaar domein.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

De voorgestelde tracéwijziging ingevolge een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden ten behoeve van het creëren van vier bouwloten waarvan twee loten bestemd voor open bebouwing en twee loten bestemd voor halfopen bebouwing na afbraak van een eengezinswoning op een perceel gelegen langsheen de Abdijlaan en Eekstraat, kadastraal bekend als afdeling 3, sectie A, 377 A, wordt vastgesteld zoals voorgesteld op bijgevoegd verkavelingsplan.

Artikel 2:

De aanvrager dient lot 5 met een oppervlakte van 112 m² gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning en dit vóór de verkoop of vervreemding van eender welk lot uit de verkaveling.

Artikel 3:

De burgemeester en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten.

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2019

 

Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst 'duurzaam bouwadvies voor particulieren' met vzw Dialoog

 

Voorgeschiedenis

          Begin maart 2011 ondertekenden de Vlaamse Regering en de vijf provinciebesturen een samenwerkingsovereenkomst voor de uitbouw van vijf provinciale steunpunten duurzaam wonen en bouwen. Dit betekende dan ook de start van het Provinciaal steunpunt Duurzaam Bouwen in Vlaams Brabant, kortweg Dubo VlaamsBrabant.

          Gemeenteraadsbesluit van 21 november 2011 houdende subsidiëring planadvies duurzaam bouwen voor particulieren via Dialoog vzw.

          Gemeenteraadsbesluit van 17 december 2013 houdende verlening ondersteuning planadvies duurzaam bouwen voor particulieren van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen.

 

Feiten en context

          Het besluit van de deputatie van Vlaams-Brabant 29 november 2012 en van 28 november 2013 inzake de toekenning van een provinciale subsidie aan Dialoog vzw voor de uitvoering van een aantal taken van het 'Provinciaal Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen', waaronder het geven van duurzaam bouwadvies aan particulieren.

          De samenwerkingsovereenkomst  Duurzaam bouwadvies voor particulieren, goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 januari 2014 tussen de gemeente en Dialoog vzw, eindigt op 31 december 2018.

          Dialoog vzw geeft, als kennispartner van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen, kwalitatief en onafhankelijk duurzaam bouwadvies gebaseerd op de Vlaamse Maatstaf Duurzaam Bouwen.

          Door de financiële ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant is de particuliere bijdrage voor een duurzaam bouwadvies van maximum 3 uur beperkt tot 25 euro voor een advies op basis van plannen en 50 euro voor een advies ter plaatse (in de woning van de bouwheer).

          De gemeente kan de particuliere bijdrage op zich nemen en het duurzaam bouwadvies gratis aan haar inwoners aanbieden.

          Overzicht verleende bouwadviezen voor partuculieren 2014-2018:
2014 - 3 bouwadviezen (150 euro)
2015 - 19 bouwadviezen (825 euro)
2016 - 9 bouwadviezen (325 euro)
2017 - 5 bouwadviezen (250 euro)
2018 - 9 bouwadviezen (400 euro)

          Het duurzaam bouwadvies sluit aan bij de ambities van de provincie Vlaams-Brabant om klimaatneutraal te zijn.

          De gemeente Rotselaar ondertekende op 4 oktober 2013 het Vlaams-Brabantse Klimaatengagement.

 

Juridische gronden

          De beslissing van de gemeenteraad van 27 januari 2014 tot verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met het Provinciaal Steunpunt Duurzaam bouwen.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

          Particulieren die een nieuwbouw of grondige verbouwing plannen, kunnen een planadvies duurzaam bouwen aanvragen.

          Aan de gemeentebesturen wordt de mogelijkheid geboden om het planadvies voor particulieren extra te ondersteunen zodat dit voor hun inwoners gratis wordt. Een planadvies is een deskundig bouw- en energieadvies voor bouwers en verbouwers, op maat van hun specifieke situaties. De adviseurs screenen particuliere bouwprojecten - bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium op basis van de plannen- op het vlak van duurzaamheid (oriëntatie, isolatie, ventilatie, energiezuinige verwarmingssystemen, waterbesparing, gebruik van hemelwater, duurzaam materiaalgebruik,....) Dit planadvies vervangt geenszins het werk van de architect (geen diepgaande technische berekeningen of detailuitwerkingen).

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan:14

Actie: 230

Budgetsleutel: 2018/61399999

Investeringsenveloppe:

Subprojectfiche:

Laatst goedgekeurd budget: 32.000 euro

Beschikbaar budget: 30.959,40 euro

Geraamd bedrag: 500 euro

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt onderstaande samenwerkingsovereenkomst met vzw Dialoog "Duurzaam bouwadvies voor particulieren" goed.

 

Artikel 1: Voorwerp en kader van de overeenkomst

§ 1. Deze overeenkomst bepaalt de afspraken tussen DIALOOG en de GEMEENTE met betrekking tot de bijkomende ondersteuning van de actie ‘Duurzaam bouwadvies voor particulieren’. Deze actie maakt deel uit van het aanbod van het 'Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen Vlaams-Brabant', hierna genoemd het 'Steunpunt'.  

§ 2. Het Steunpunt is een samenwerkingsverband met als promotor de provincie Vlaams-Brabant. Dit samenwerkingsverband zorgt voor een zo breed mogelijke toepassing van de principes van duurzaam bouwen en geeft vorm aan diverse acties voor particulieren, gemeenten en professionelen. DIALOOG treedt binnen het steunpunt op als kennispartner voor de provincie.              

§ 3. Voor het uitvoeren van een aantal acties werd door de provincie een overeenkomst met DIALOOG afgesloten. Door de steun van de provincie wordt het duurzaam bouwadvies aan particulieren aangeboden aan een kostprijs van 25 euro voor een bouwadvies op basis van plannen (in het provinciehuis, PIVO of in de gemeente) en 50 euro voor een bouwadvies ter plaatse (in de betrokken woning). Gemeenten kunnen dit duurzaam bouwadvies extra financieel ondersteunen, zodat het voor hun inwoners gratis wordt.

Artikel. 2: Duur van de overeenkomst

§ 1. Deze overeenkomst gaat in bij ondertekening en eindigt op 31 december 2023

§ 2. Ten laatste een maand voor het eindigen van deze overeenkomst geeft de GEMEENTE uitsluitsel of de overeenkomst al dan niet wordt verlengd.

§ 3. Beide partijen kunnen in onderling overleg deze overeenkomst voortijdig beëindigen. In dat geval heeft DIALOOG geen recht op schadevergoeding.

In het geval de GEMEENTE de overeenkomst eenzijdig wenst op te zeggen, dient de gemeente een opzegtermijn na te leven van minimaal 2 maanden. De opzegging dient schriftelijk te gebeuren.

Artikel. 3: Omschrijving van de verbintenissen van DIALOOG

§1. DIALOOG geeft 'duurzaam bouwadvies', waarbij aan (ver)bouwers die concrete en specifieke vragen hebben bij hun bouwplannen uitgebreid technisch advies gegeven wordt op vlak van oriëntatie, isolatie, ventilatie, keuze verwarmingssysteem, waterbesparing en duurzame materialen.

§2. DIALOOG verbindt er zich toe dat de adviezen steeds verstrekt worden door een architect, ingenieur of ingenieur-architect, en dat volgende kwaliteitseisen worden nageleefd:

1° het advies is persoonlijk en op maat van de bouwheer;

2° het advies moet de bouwheer overtuigen van het nut van duurzaam (ver)bouwen;

3° het advies geeft suggesties voor een betere uitvoering van de geplande werken en het voorkomen van fouten tijdens de uitvoeringsfase van de geplande bouwwerken;

4° het advies is gericht op bewustwording en het verstrekken van informatie over de best beschikbare technieken met het oog op een blikverruiming van de bouwheer.

5° het advies is afgestemd op de Vlaamse Maatstaf Duurzaam Bouwen en gebaseerd op het gemeenschappelijk instrument gehanteerd door de aanbieders van bouwadviezen die deel uitmaken van het Vlaams Netwerk Duurzaam Bouwadvies.

Het advies omvat geen diepgaande technische berekeningen of verdere detailuitwerkingen, die behoren tot de opdracht van de architect of van gespecialiseerde studiebureaus.

§3. DIALOOG voert in het kader van deze overeenkomst in de gemeente Rotselaar planadviezen uit bij particulieren, zowel voor nieuwbouw als voor verbouwingen.

§4. DIALOOG zorgt voor de registratie van de aanvragen via steunpuntdubo@vlaamsbrabant.be en brengt de GEMEENTE op de hoogte van de aanvragen voor woningen gelegen op haar grondgebied.

§5. Voor advies bij een verbouwing zonder plan wordt het duurzaam bouwadvies gegeven in de woning van de bouwheer.

§6. Voor advies op basis van plannen verzorgt DIALOOG een zitdag (halve of hele dag) in afspraak met de GEMEENTE , op basis van de reserveringen van de inwoners van de gemeente.

De zitdagen worden in onderling overleg vastgesteld.

Elke eventuele wijziging van zitdagen of uren moet minstens 10 kalenderdagen voorafgaandelijk overeengekomen worden door beide partijen.

Artikel. 4: Omschrijving van de verbintenissen van de GEMEENTE

§1. De GEMEENTE zorgt voor een passende publiciteit met het oog op het verwerven van kandidaat-adviesaanvragers. Hiervoor kan onder andere gebruik gemaakt worden van de communicatiemiddelen die op provinciaal niveau worden ontwikkeld (affiches op maat van de gemeente, folders, voorbeeldteksten voor het gemeentelijk infoblad …) . De steun van de provincie wordt steeds vermeld.

§2. De GEMEENTE voorziet een geschikt lokaal met elektriciteitsvoorziening voor de zitdagen.

§3. Voor bouwadvies op basis van plannen maakt de GEMEENTE de nodige afspraken met de aanvragers in verband met aanwezigheid op de zitdag. Indien een aanvrager van een bouwadvies niet aanwezig blijkt te zijn op de zitdag, rekent DIALOOG het bouwadvies aan de GEMEENTE toch aan. De GEMEENTE kan dit bedrag desgewenst doorrekenen aan de aanvrager.

§4. De GEMEENTE brengt DIALOOG en de adviesaanvragers 10 kalenderdagen op voorhand op de hoogte indien de zitdag niet kan doorgaan. Eventueel kan de GEMEENTE de adviesaanvragers doorverwijzen naar de vaste zitdagen voor duurzaam bouwadvies in het provinciehuis of het PIVO.

Artikel. 5: Vergoeding en betalingsmodaliteiten

§1. De GEMEENTE vergoedt alleen adviezen voor woningen of bouwwerven die op het grondgebied van de gemeente Rotselaar zijn gelegen.

§2. De GEMEENTE betaalt een subsidie van 25 euro voor een bouwadvies op basis van plannen en 50 euro voor een bouwadvies ter plaatse in de woning. Dit bedrag kan gewijzigd worden indien de provinciale subsidie wijzigt.

De betaling gebeurt (drie)maandelijks, op voorleggen van een gedetailleerde lijst van de gegeven bouwadviezen.

Artikel. 6: Slotbepalingen

Indien op provinciaal niveau nieuwe regels worden uitgevaardigd die een impact hebben op onderhavige samenwerkingsovereenkomst, verbinden de partijen zich ertoe om deze overeenkomst te herzien en waar nodig in overeenstemming te brengen met deze regels.

 

Artikel 2:

De burgemeester en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervangers worden gemachtigd deze overeenkomst te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2019

 

Definitieve vaststelling rooilijn- en onteigeningsplan tussen Duitsveldbaan en trage weg 'Onder 't spoor' voor aanleg 'Fietssnelweg F25 Leuven-Aarschot'

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de gemeenteraad van 17 december 2018

Het rooilijn- en onteigeningsplan tussen de Duitsveldbaan en trage weg 'Onder 't spoor' wordt voorlopig vastgelegd. Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van het openbaar onderzoek.

          Proces-verbaal van de sluiting van het openbaar onderzoek van 4 maart 2019.

 

Feiten en context

          Naar aanleiding van de aanleg van de fietsnelweg F25 tussen Leuven en Aarschot wordt een rooilijn- en onteigeningsplan opgesteld.

          Het openbaar onderzoek werd gehouden in de periode van 11 januari 2019 tot en met 9 februari 2019.

          Uit het proces-verbaal van sluiting blijkt dat er één bezwaar tegen het ontwerp werd ingediend, namelijk door Inge Scheys, Langestraat 133, 3111 Rotselaar. Haar bezwaar is het volgende: "Mijn eigendom is alleen opgetekend op een situatieplan of liggingsplan, maar dan met een verkeerde vormgeving, alleszins tegenover het metingsplan van een beëdigd landmeter, deel uitmakend van mijn aankoopakte. Er dient dus op gewezen dat het zeker niet geraadzaam is een ontwerp uit te werken op basis van verkeerde gegevens. Alleen wanneer het plan voor de aansluiting van de nieuwe weg op de weg onder 't spoor zal voorgesteld worden, kan het initiatief invloed hebben op mijn eigendom. Vanzelfsprekend wacht ik dan af welke voorstellen het gemeentebestuur zal voorleggen."

Dit bezwaar kan als volgt weerlegd worden: De ontworpen rooilijn "E-J" stopt op de grens van perceel A 126P, eigendom van Inge Scheys. Dit perceel bevindt zich dus niet in het ontwerp van het rooilijnplan waarop het openbaar onderzoek betrekking heeft.

 

Juridische gronden

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Enig artikel:

De gemeenteraad stelt het bij besluit van de gemeenteraad van 17 december 2018 voorlopig vastgestelde rooilijn- en onteigeningsplan tussen de Duitsveldbaan en trage weg 'Onder 't spoor' definitief vast.

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2019

 

Intergemeentelijke samenwerking - Demerbekken en Dijle-Zennebekken - bekkenbestuur - aanstelling gemeentelijk vertegenwoordiger - voordracht kandidaat en plaatsvervanger -  legislatuur 2019-2024

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

          De installatievergadering van de gemeenteraad van 7 januari 2019.

          De brief van de provinciegouverneur, voorzitter van het bekkenbestuur Demerbekken, van 12 februari 2019.

Verzoek aan de gemeente om een nieuwe vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor het bekkenbestuur van het Demerbekken en het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken.

 

Feiten en context

          De gemeente duidt een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aan voor de beide bekkenbesturen. Deze vertegenwoordiger moet een mandataris zijn (de burgemeester, een schepen of een lid van de gemeenteraad).

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het decreet integraal waterbeleid van 18 juli 2003 (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het nieuwe Waterwetboek).

 

Argumentatie

          Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op lokaal niveau.

          Vlaanderen werd voor het integraal waterbeleid opgedeeld in 11 bekkens.

          De gemeente Rotselaar maakt deel uit zowel van het Demerbekken als van het Dijle-Zennebekken.

          Het bekkenbestuur heeft tot taak:

1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;

2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;

3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;

4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;

5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;

6° advies te verlenen over:

a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;

b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;

7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;

8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.

          De mondelinge voordracht ter zitting.

 

Besluit

Voor wat betreft artikel 1:

Na geheime stemming,

Met 23 stemmen voor.

 

Voor wat betreft artikel 2:

Na geheime stemming,

Met 23 stemmen voor.

Artikel 1:

De heer Piet De Bruyn wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor het bekkenbestuur Demer- en Dijle-Zennebekken en dit voor de ganse legislatuur.

Artikel 2:

De mevrouw Suzy Michiels wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de beide bekkenbesturen en dit voor de ganse legislatuur.

Artikel 3:

Het antwoordformulier wordt ingevuld gezonden naar het bekkensecretariaat Demerbekken en het bekkensecretariaat Dijle-Zennebekken, Vlaams Administratief Centrum, Diestsepoort 6 bus 73, 3000 Leuven.

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2019

 

Intergemeentelijke samenwerking - IGO - Algemene vergadering - aanduiding gemeentelijk vertegenwoordiger legislatuur 2019-2024

 

Voorgeschiedenis

          De brief van IGO van 24 december 2018.

De gemeente wordt uitgenodigd voor de bijzondere algemene vergadering van 29 maart 2019. De agenda wordt meegedeeld.

          Gemeenteraadsbesluit van 26 februari 2019.

Carine Goris wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering en in het algemeen comité van IGO. Het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering wordt bepaald.

          Mail van IGO van 8 maart 2019 betreffende de aanduiding van vertegenwoordigers van de gemeente Rotselaar in IGO.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar neemt deel in de dienstverlenende vereniging IGO.

          De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 29 maart 2019 van IGO omvat volgende punten:

1.Welkom

2.Goedkeuring verslag algemene vergadering 21.12.2018

3.Goedkeuring code van goed bestuur

4.Goedkeuring deontologische code

5.Benoeming van de leden van de raad van bestuur door de algemene vergadering van IGO

Benoeming van de kandidaat-bestuurders van de (clusters van) gemeenten

(15 bestuurders)

Benoeming van bestuurders met raadgevende stem, voorgedragen door de gemeenten                                           (maximum 5 bestuurders)

Benoeming van de voorgedragen deskundigen (maximum 5 deskundigen)

6.Benoeming van de leden van het algemeen comité door de algemene vergadering van IGO

7.Varia

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De artikelen 16, 31 en 33 van de statuten van IGO.

 

Argumentatie

          De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

          Een deelnemer kan haar vertegenwoordiger voor de volledige legislatuur aanduiden.

          Artikel 442, §1, 1° van het decreet lokaal bestuur en artikel 31 van de statuten van IGO voorzien de oprichting van een algemeen comité dat de verbinding tussen de raad van bestuur en de algemene vergadering vormt. Elke deelnemer heeft 1 lid in het algemeen comité. Voor elke gemeente is de schepen verantwoordelijk voor welzijn/lokaal sociaal beleid, de schepen verantwoordelijk voor omgeving óf een door hen aangeduide vertegenwoordiger, mandataris of ambtenaar, lid.

          Er is een onverenigbaarheid tussen het lidmaatschap van de algemene vergadering en het algemeen comité. Voor de algemene vergadering wordt een andere vertegenwoordiger aangeduid.

          De mondelinge voordracht ter zitting.

 

Besluit

Na geheime stemming,

Met 23 stemmen voor.

Artikel 1:

Mevrouw Mia Van Cleynenbreughel, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van IGO voor de ganse legislatuur 2019-2024.

Artikel 2:

Deze beslissing wordt overgemaakt aan IGO div, De Vunt 17, 3220 Holsbeek.

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2019

 

Intergemeentelijke samenwerking - EcoWerf - Algemene vergadering - aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger - legislatuur 2019-2024

 

Voorgeschiedenis

          De brief van EcoWerf van 21 december 2018.

De gemeente wordt uitgenodigd voor de bijzondere algemene vergadering van 20 maart 2019. De agenda wordt meegedeeld.

          De brief van EcoWerf van 9 januari 2019.

Er wordt een agendapunt toegevoegd en de aangepaste agenda wordt bezorgd.

          Gemeenteraadsbesluiten van 26 februari 2019.

Suzy Michiels wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van EcoWerf

Het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering wordt bepaald.

Suzy Michiels wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in het algemeen comité van EcoWerf.

          Mail van EcoWerf van 7 maart 2019 betreffende de onverenigbaarheid van vertegenwoordigers in de algemene vergadering en het algemeen comité.

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 maart 2019.

De heer Frans Vansteenbeeck, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente en mevrouw Noëlla D'Hooghe als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering/algemeen comité van EcoWerf voor de ganse legislatuur 2019-2024.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar neemt deel in de dienstverlenende vereniging EcoWerf.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De artikelen 19 en 22 van de statuten van EcoWerf.

 

Argumentatie

          De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

          Een deelnemer kan haar vertegenwoordiger voor de volledige legislatuur aanduiden.

          De statuten van EcoWerf voorzien in de oprichting van een algemeen comité. Dit comité is samengesteld uit de schepenen van omgeving van alle gemeentevennoten, die tevens een of twee vervangers aanduiden, mandataris of ambtenaar.

          Er is een onverenigbaarheid tussen het lidmaatschap in de algemene vergadering en het algemeen comité.

          De gemeenteraad vergaderde niet meer tijdig voor de algemene vergadering van EcoWerf om huidige beslissing te nemen. Het college heeft deze beslissing bij hoogdringendheid genomen.

 

Besluit

Na geheime stemming,

Met 23 stemmen voor.

Artikel 1:

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 maart 2019 houdende aanduiding van de heer Frans Vansteenbeeck, gemeenteraadslid, als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van EcoWerf voor de ganse legislatuur 2019-2024 en mevrouw Noëlla D'Hooghe, gemeenteraadslid, als plaatsvervangend vertegenwoordiger, wordt bekrachtigd.

Artikel 2:

Deze beslissing wordt overgemaakt aan EcoWerf, Aarschotsesteenweg 210, 3012 Leuven.

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2019

 

Voorstel tot organisatie inspraakronde derde luik Sportoase Ter Heide

 

Dit punt werd verworpen.

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2019

 

Opmaken Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan

 

Het punt werd door raadslid Jeroen Degent (Groen Rotselaar) ingediend en ter zitting door het raadslid ingetrokken.

 

Besluit

Het punt wordt niet ter stemming voorgelegd.

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 26 maart 2019

 

Aankoop herbruikbare bekers ifv uitleen aan verenigingen

 

Besluit gemeenteraad na amendement

 

Context en argumentatie

          Op heel wat evenementen van en in de gemeente worden plastieken wegwerpbekers gebruikt, net zoals op heel wat evenementen van Rotselaarse verenigingen, scholen, ... Voor althans een deel van die evenementen zou een herbruikbare beker een goed alternatief zijn. Het gebruik van herbruikbare bekers vermindert de hoeveelheid plastiekafval en kan bovendien ook financieel voordeliger zijn.

          Met dit voorstel wordt onderzocht om een aanbod te doen aan de Rotselaarse verenigingen, scholen, enz om tegen een nog te onderzoeken tarief herbruikbare drankbekers uit kunnen lenen.

          Dit voorstel past ook in een duurzaam beleid van onze gemeente.

 

Besluit

Na beraadslaging,

24stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

De gemeenteraad vraagt aan de gemeentelijke diensten om de praktische modaliteiten en financiële impact van het gebruik, de aankoop, het uitlenen en het onderhoud van herbruikbare bekers te onderzoeken. Hierbij dienen niet alleen de financiële, maar ook argumenten in verband met duurzaamheid in overweging te worden genomen.

Artikel 2:

De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om dit op te volgen en hiervan verslag uit te brengen.

Artikel 3:

De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen te sensibiliseren zodat op zoveel mogelijk evenementen van de gemeente, erkende verenigingen of buurtcomités wordt afgezien van het gebruik van wegwerp plastieken drankhouders.

 

Publicatiedatum: 03/05/2019