Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 30 mei 2023

Om 20u00 tot 22u55

Mena (2de verdieping)

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, schepenen;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Heidi Pittomvils, raadslid;

Vanaf punt 3 vervoegt raadslid Jeroen Janssens de zitting.

Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

1. Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 25 april 2023 goed.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

2. Beslissing over de zaak der wegen met inbegrip het vaststellen van de nieuwe rooilijn en gratis grondafstand in een omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022164160 (V 2022 26) voor het verkavelen in 1 lot open bebouwing op een terrein kadastraal bekend als afdeling 1, sectie C, nr. 417K en 417N, gelegen Drielindenstraat 17 te 3110 Rotselaar

 

Feiten en context

        Omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022164160 (V 2022 26) ingediend op 14 december 2022 door Jan Hennes met als adres Kapelstraat 16 te 3110 Rotselaar.

        De aanvraag is volgens het gewestplan gelegen in woongebied.

        De aanvrager voorziet het verkavelen in 1 lot open bebouwing, waarbij lot 1 bestemd is voor open bebouwing, lot 2 uitgesloten wordt en lot 3 kosteloos wordt overgedragen aan het openbaar domein.

        De aanvraag omvat de wijziging van een gemeenteweg waarover een beslissing van de gemeenteraad vereist is.

        De aanvrager voorziet een gratis grondafstand van 2a 21ca, zijnde lot 3, op het plan kosteloze grondafstand van 21 september 2022 opgemaakt door landmeter-expert Johan Artois.

        De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 22 februari 2023 tot en met 23 maart 2023. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Juridische gronden

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

        Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014;

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Argumentatie

        Rotselaarveld is een voldoende uitgeruste openbare weg in toepassing van artikel 4.3.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

        De gratis grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut, zijnde de inlijving van het goed bij het openbaar domein.

        Bij de omliggende verkavelingen in Rotselaarveld werd reeds in het verleden een grondstrook gratis en voor openbaar nut aan de gemeente afgestaan.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De rooilijn van Rotselaarveld te Rotselaar wordt, voor het perceel kadastraal gekend als afdeling 1 sectie C nr. 417K, definitief vastgesteld op 5 m ten opzichte van de as van de weg, zoals voorgesteld op bijgevoegd rooilijnplan van 21 september 2022 opgemaakt door landmeter-expert Johan Artois.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de gratis grondafstand volgens het plan van 21 september 2022 opgemaakt door landmeter-expert Johan Artois, goed:

        Lot 3 met een oppervlakte van 2a 21ca wordt gratis en voor openbaar nut afgestaan aan het openbaar domein.

Artikel 3:

De grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut.

Artikel 4:

De kosten van en voortvloeiende uit de notariële akte van gratis grondafstand worden gedragen door de aanvrager.

Artikel 5:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten met betrekking tot de gratis grondafstand.

Artikel 6:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsvergunningsdecreet.

Artikel 7:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

        wanneer de omgevingsvergunning OMV_2022164160 (V 2022 26), ingediend op 14 december 2022, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

        wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

3. Beslissing over de zaak der wegen met inbegrip het vaststellen van de nieuwe rooilijn in een omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023023283 (S+M 2023 53) voor de riolerings- en wegeniswerken van de Nieuwebaan te 3118 Werchter

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2023
Riolerings- en wegeniswerken Nieuwebaan - goedkeuring bestek

 

Feiten en context

        Omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023023283 (S+M 2023 53) ingediend op 22 maart 2023 door Jelle Wouters namens Rotselaar met als adres Provinciebaan 20 te 3110 Rotselaar.

        De aanvraag is volgens het gewestplan gelegen in woongebied, woonuitbreidingsgebied en natuurgebied. Het projectgebied grenst aan het gewestelijk RUP Demervallei en Laak tussen Diest en Werchter.

        De aanvrager voorziet rioleringswerken en de aanleg van vrijliggende fietspaden op de Nieuwebaan te Werchter.

        In functie van de aanleg van het fietspad worden de langsgrachten aan de noordzijde van de Nieuwebaan gedempt.

        Daarnaast wordt de bestaande gracht tussen de Hogeweg en de Demerbroekstraat geoptimaliseerd. Deze wordt enerzijds verdiept zodat naast de helft van de rijweg ook de andere rijhelft en de woningen hierop aangesloten kunnen worden. Verder wordt de bestaande gracht, om extra berging en infiltratieoppervlakte te gaan realiseren verbreed.

        De aanvraag omvat de wijziging van een gemeenteweg waarover een beslissing van de gemeenteraad vereist is. Door overheveling van gronden naar het openbaar domein worden rooilijnen gewijzigd.

        De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 15 april 2023 tot en met 14 mei 2023. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Juridische gronden

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

        Artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

 

Argumentatie

        Het bestek voor deze riolerings- en wegeniswerken werd goedgekeurd bij besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2023.

        Voor het optimaliseren van de bestaande gracht (verdiepen en verbreden) wordt de rooilijn gewijzigd en dienen gronden ingenomen te worden.

        De innames van gronden gebeuren om reden van openbaar nut, zijnde de inlijving van het goed bij het openbaar domein.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De rooilijn van de Nieuwebaan te Werchter wordt definitief vastgesteld zoals voorgesteld op bijgevoegd rooilijnplan van 30 november 2022 opgemaakt door landmeter-expert Koenraad Kockaerts.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de innemingstabel volgens het plan van 30 november 2022 opgemaakt door landmeter-expert Koenraad Kockaerts, goed.

Artikel 3:

De innames van gronden gebeuren om reden van openbaar nut.

Artikel 4:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad of hun respectievelijke

plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akte m.b.t. de gratis

grondafstand.

Artikel 5:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

Artikel 6:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

        wanneer de omgevingsvergunning OMV_2023023283, ingediend op 22 maart 2023, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

        wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

4. Gemeentelijk reglement Monumentenwacht (MOWA)

 

Feiten en context

        Monumentenwacht is een Vlaanderenbreed georganiseerde erfgoedorganisatie met als hoofddoelstelling het preventief onderhoud van waardevol erfgoed. Door middel van een regelmatige controle van monumenten en niet-beschermd waardevol patrimonium trachten ze kleine gebreken tijdig op te sporen en ernstige gevolgschade te voorkomen; ze fungeren met andere woorden als knipperlicht. De bouwkundige monumentenwachters gaan op een gedetailleerde wijze na welke de bouwfysische toestand is van de waardevolle gebouwen, aangesloten bij de vereniging. Op iedere inspectie volgt een uitvoerige rapportering aan de eigenaar/beheerder. Hierdoor wordt bedreigende schade tijdig opgespoord en een preventief behoud in de hand gewerkt.

        Er wordt verwezen naar het beleidsplan van de gemeente Rotselaar als onroerenderfgoedgemeente en de strategische doelstelling 3 (SD3) van het beleidsplan van de erkende intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst WinAr (IOED WinAr) voor de periode 2021-2026:
1) 'Ondersteunen en betrekken van de erfgoedgemeenschappen die zich inzetten voor het duurzame behoud en beheer en voor de ontsluiting van het onroerend erfgoed op zijn grondgebied en neemt acties om een lokaal draagvlak voor de onroerenderfgoedzorg te creëren', en
2) IOED WinAr werkt samen met Monumentenwacht - OEVBP03 'De gemeente neemt een voorbeeldfunctie op over het duurzame behoud en beheer van het onroerend erfgoed in haar eigendom of onder haar beheer en integreert de visie op dat onroerend erfgoed in de beslissingen en plannen van de gemeente.'
Aan deze twee doelstellingen, waarvan de laatste ook ingeschreven is in het gemeentelijke meerjarenplan 2020-2025 (onder beleidscode OEVBP03), wordt via dit premiereglement tegemoetgekomen.

        Dit reglement moedigt herhaalinspecties aan, zorgt ervoor dat een deel van de rapporteringskosten worden terugbetaald en dat een percentage van de kosten voor de herstellingen ten gevolge van een rapport worden terugbetaald.

 

Juridische gronden

        Decreet onroerend erfgoed 12 juli 2013.

        Ministerieel besluit 28 april 2015 waarbij WinAr erkend werd als intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED).

        Ministerieel besluit 23 maart 2017 waarbij Rotselaar erkend werd als OnroerendErfgoedGemeente (OEG).

        Decreet lokaal bestuur 22 december 2017.

        Ministerieel besluit 30 april 2020 tot aanpassing van de erkenning van de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst WinAr

        Ministerieel besluit 30 september 2020 tot toekenning van een subsidie aan erkende intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten voor de periode 2021-2026.

 

Bijlage

        Reglement-Rotselaar

Terugbetaling lidgeld MOWA, inspectiekosten en kleine herstellingen

 

Argumentatie

        De gemeente heeft een voorbeeldfunctie als onroerenderfgoedgemeente.

        Er is de verplichting om een gemeentelijke inventaris onroerend erfgoed aan te leggen.

        Het is noodzakelijk om preventief onderhoud van waardevolle gebouwen te stimuleren.

        Het is wenselijk om werken en werkzaamheden ter voorkoming van verval en tot onderhoud van het onroerend erfgoed aan te moedigen en financieel te ondersteunen.

        Het is belangrijk te overwegen dat:

niet-beschermde, waardevolle gebouwen beeldbepalend zijn voor de gemeente en voor de toekomst gevrijwaard dienen te worden,

en niet-beschermde, waardevolle gebouwen geen aanspraak kunnen maken op erfgoedpremies vanuit de Vlaamse Overheid.

 

Financiële gevolgen

Algemene rekening: 6103001 en 6150006

Beleidsitem: 072100

Actieplan: 0105, Regulier beleid doelstelling ‘Rotselaar bewaart en bewaakt haar groene karakter met ruimte om te wonen, werken, te ontspannen en te ondernemen’.

Actie: 010503

Beschikbaar budget: 2500 en 1000 euro

Geraamd bedrag: 3000 euro.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het gemeentelijk reglement monumentenwacht, zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit, goed.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

5. Definitieve vaststelling van de herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening woonparkgebieden

 

Voorgeschiedenis

        Vaststelling door de gemeenteraad van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake nieuwe stedenbouwkundige vergunningsaanvragen binnen het woonparkgebied waarvoor voorafgaandelijk geen verkavelingsvergunning moet verleend worden van 18 december 2006.

        Vaststelling door de gemeenteraad van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake nieuwe verkavelingsaanvragen of nieuwe aanvragen tot wijziging van bestaande verkavelingen binnen het woonparkgebied van 18 december 2006.

        Besluit van de goedkeuring door de deputatie Vlaams-Brabant van 7 juni 2007.

        Publicatie van de goedkeuringsbeslissing in het Belgisch Staatsblad van 4 juli 2007.

        Besluit van de gemeenteraad van 15 december 2020.

 De gemeenteraad keurt de herziening van de verordening woonparken goed.

        Publicatie van de goedkeuringsbeslissing in het Belgisch Staatsblad van 22 maart 2021.

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 september 2022.
Het college van burgemeester en schepenen keurt het ontwerp van de herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening woonparkgebieden goed.

        Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022.
De gemeenteraad keurt de beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) Woonzoneringsplan goed.

        Formele kennisname van de deputatie Vlaams-Brabant van de BGO Woonzoneringsplan van 8 december 2022.

        Besluit van de gemeenteraad van 25 april 2023.
De gemeenteraad keurt het Klimaatactieplan Rotselaar 2020-2030 goed.

 

Feiten en context

        Op de gemeenteraad van 15 december 2020 werd de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening woonparken definitief vastgesteld.

        De verordening heeft tot doel om voor het specifieke woonparkgebied eenvormige stedenbouwkundige voorschriften op te leggen.  

        Deze verordening werd ter evaluatie voorgelegd (o.m. aan de GECORO, gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening), zulks ter uitvoering van de beleidsvisies m.b.t. het bewaren en bewaken van het groene karakter van de gemeente enerzijds en met betrekking tot de inzet tot verdichting in de kern en het vrijwaren van buitengebied anderzijds, zoals deze werd uiteengezet in de BGO Woonzoneringsplan Rotselaar.

        De eigenheid van het woonparkgebied dient hierdoor bestendigd te worden zodat het aanwezige groen, bos en open ruimte kan gevrijwaard worden van disproportionele bebouwing.

        De huidige verordening is niet meer in lijn met de goede ruimtelijke ordening zoals eveneens beschreven in de beleidsmatig gewenste ontwikkeling Woonzoneringsplan.

        Artikel 7 uit de bestaande verordening wordt aangepast naar één woning per perceel. De overige artikelen worden niet aangepast. Het gaat m.a.w. enkel over een aanpassing van één bestaand artikel.

        Om bovenstaande doeleinden te realiseren is het noodzakelijk om voor alle toekomstige vergunningsaanvragen regels te bepalen die in gelijke mate voor alle aanvragers dezelfde zijn.

        Bestaande niet-vervallen vergunningen behouden hun eigen juridische regime uit respect voor de verworven rechten en zijn bijgevolg niet onderworpen aan deze verordening.

 

Juridische gronden

        Besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010.

        Omgevingsvergunningenbesluit van 27 november 2015.

        Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 2.3.1 en 2.3.2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).

 

Adviezen

        Op 20 mei 2021 is de GECORO gevraagd naar een evaluatie van de bestaande planologische instrumenten en naar een nieuwe visievorming.

        Op 23 mei 2022 en 15 september 2022 besprak de GECORO de opmaak van de BGO Woonzoneringsplan, de evaluatie van de verordening wonen-in-meervoud en woonparkgebieden en de inhoudelijke herzieningen van de verordeningen wonen-in-meervoud en woonparkgebieden.

        Op 20 september 2022 heeft de GECORO een positief advies geformuleerd op de herziening van de gemeentelijk stedenbouwkundige verordening woonparkgebieden.

        Er werd op 5 oktober 2022 een gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening georganiseerd met een bespreking van de beperkte wijziging van de verordening woonparkgebieden.

        Op 25 november 2022 heeft het departement Omgeving een positief advies geformuleerd.

        Op 24 november 2022 heeft de deputatie Vlaams-Brabant een positief advies geformuleerd.

        Op 7 februari 2023 bevestigde het team MER dat de herziening geen aanleiding geeft tot aanzienlijk negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is.

        Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 21 januari 2023 tot en met 20 februari 2023 met op 24 januari 2023 een publieke en participatieve infomarkt (zoals vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen op 21 november 2022). Binnen dit onderzoek werden 5 bezwaarschriften ingediend. De beoordeling van de bezwaren wordt weergegeven in bijlage 8, dewelke integraal deel uitmaakt van de gemeenteraadsbeslissing.

 

Argumentatie

        De (herziene) verordening woonparkgebieden werd naar aanleiding van de ingediende bezwaren niet aangepast.

        In lijn met de goede ruimtelijke ordening zoals eveneens beschreven in de beleidsmatig gewenste ontwikkeling Woonzoneringsplan volgt dat enkel artikel 7 van de bestaande verordening woonparkgebieden dient aangepast te worden, daar de vermelde minimumvereisten voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden niet meer van toepassing zijn. Een verdere opsplitsing van de kadastrale percelen met het oog op woningbouw in woonparkgebied is bijgevolg niet meer wenselijk. Binnen het woonparkgebied is slechts één woning per (kadastraal) perceel toegelaten.

        Er volgden ook een aantal bezwaren tegen de bestaande (artikelen van de bestaande) verordening. Deze artikelen worden evenwel niet aangepast.

        De (herziene) verordening dient na het besluit van de gemeenteraad overgemaakt te worden aan de deputatie en het departement Omgeving. Zij beschikken over vijfenveertig dagen om de verordening al dan niet te vernietigen of over te gaan tot schorsing.

        Na deze periode van vijfenveertig dagen wordt de verordening bekend gemaakt in het Belgisch Staatsblad. Ze treedt in werking tien dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 

Bijlagen

  1. Verordening Woonparkgebieden
  2. Advies GECORO
  3. Advies departement Omgeving
  4. Advies deputatie Vlaams-Brabant
  5. Plan-MER-screeningsdossier
  6. Ontheffingsbesluit team MER
  7. Bezwaarschriften
  8. Samenvatting bezwaarschriften en beoordeling
  9. Toelichtingsnota herziening verordening woonparkgebieden

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

20 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

4 stemmen tegen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Stella Beckx en Gunther Dereze

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening woonparkgebieden, zoals gevoegd in bijlage, goed.

Artikel 2

De gemeenteraad vraagt de dienst Omgeving om het besluit over te maken aan de deputatie Vlaams-Brabant en het departement Omgeving.

Artikel 3
De verordening treedt in werking 10 dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

6. Definitieve vaststelling van de herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wonen-in-meervoud

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de goedkeuring van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wonen-in-meervoud door de deputatie Vlaams-Brabant van 12 maart 2015.

        Besluit van de goedkeuring van de aanpassing van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wonen-in-meervoud door de deputatie provincie Vlaams-Brabant van 13 juli 2017.

        Publicatie van de goedkeuringsbeslissing in het Belgisch Staatsblad van 1 september 2017.

        Besluit van het college van burgemeester en schepen van 5 september 2022.
Het college van burgemeester en schepenen keurt het ontwerp van de herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wonen-in-meervoud goed.

        Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022.
De gemeenteraad keurt de beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) Woonzoneringsplan goed.

        Formele kennisname van de deputatie Vlaams-Brabant van de BGO Woonzoneringsplan van 8 december 2022.

        Besluit van de gemeenteraad van 25 april 2023.
De gemeenteraad keurt het Klimaatactieplan Rotselaar 2020-2030 goed.

 

Feiten en context

        Op 12 maart 2015 werd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wonen-in-meervoud goedgekeurd.

        Op 13 juli 2018 werd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant de eerste herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wonen-in-meervoud goedgekeurd.

        Deze verordening werd ter evaluatie voorgelegd (o.m. aan de GECORO, gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening), zulks ter uitvoering van de beleidsvisies m.b.t. het bewaren en bewaken van het groene karakter van de gemeente enerzijds en met betrekking tot de inzet tot verdichting in de kern en het vrijwaren van buitengebied anderzijds, zoals deze werd uiteengezet in de BGO Woonzoneringsplan Rotselaar.

        De huidige verordening is verouderd, bevat onvoldoende gedetailleerd en klimaatgerelateerde voorschriften en is niet lijn met de goede ruimtelijke ordening zoals eveneens beschreven in de beleidsmatig gewenste ontwikkeling Woonzoneringsplan.

        Door een herziening van de bestaande afbakeningen wordt het groeipotentieel in de kernen, het behoud van het groene karakter buiten de kernen, alsook de eigenheid van de bepaalde kernen verder geoptimaliseerd.

        In lijn met de kernversterking gebeurt verdichting met meergezinswoningen in het dorpshart.

        Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee types dorpsharten: de Hoogdynamische (HD), van toepassing in Rotselaar en Wezemaal, en de Landelijke (LA), van toepassing in Werchter. Door de lagere taakstelling, zal er in de landelijke kern van Werchter minder verdichting worden toegelaten.

        Ook extra maatregelen voor het duurzamer ontwikkelen van meergezinswoningen, zoals onder meer energie, hemelwater, groendaken/gevels, deelwagens en ondergrondse sorteerstraten, zijn  toegevoegd.

        Dit maakt dat ook de corresponderende afsprakennota is geactualiseerd en van toepassing op projecten vanaf 4 (i.p.v. 6) wooneenheden.

        De verklarende woordenlijst is verder ook aangevuld en verfijnd.

        Om bovenstaande doeleinde te realiseren is het noodzakelijk om voor alle toekomstige vergunningsaanvragen regels te bepalen die in gelijke mate voor alle aanvragers dezelfde zijn.

        Bestaande niet-vervallen vergunningen behouden hun eigen juridische regime uit respect voor de verworven rechten en zijn bijgevolg niet onderworpen aan deze verordening.

        Het RUP Woonzonering, dat ook dient om de BGO Woonzoneringsplan verder uit te werken, is thans in opmaak. De publieke raadpleging vond plaats tussen 2 december 2022 tot en met 20 februari 2023

 

Juridische gronden

        Besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010;

        Omgevingsvergunningenbesluit van 27 november 2015;

        Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017;

        Artikel 2.3.1 en 2.3.2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).

 

Adviezen

        Op 20 mei 2021 is de GECORO gevraagd naar een evaluatie van de bestaande planologische instrumenten en naar een nieuwe visievorming.

        Op 23 mei 2022 en 15 september 2022 besprak de GECORO de opmaak van de BGO Woonzoneringsplan, de evaluatie van de verordening wonen-in-meervoud en woonparkgebieden en de inhoudelijke herzieningen van de verordeningen wonen-in-meervoud en woonparkgebieden.

        Op 20 september 2022 heeft de GECORO een positief advies geformuleerd op de gemeentelijk stedenbouwkundige verordening wonen-in-meervoud.

        Er werd op 5 oktober 2022 een gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening georganiseerd met een bespreking van de ontwerpverordening wonen-in-meervoud.

        Op 12 december 2022 heeft het departement Omgeving een positief advies geformuleerd.

        Op 24 november 2022 heeft de deputatie Vlaams-Brabant een positief advies geformuleerd.

        Op 14 april 2023 bevestigde het team MER dat de herziening geen aanleiding geeft tot aanzienlijk negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is.

        Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 21 januari 2023 tot en met 20 februari 2023 met op 24 januari 2023 een publieke en participatieve infomarkt (zoals vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen op 21 november 2022). Binnen dit onderzoek zijn 2 bezwaren ingediend. De beoordeling van de bezwaren wordt weergegeven in bijlage 9, dewelke integraal deel uitmaakt van de gemeenteraadsbeslissing.

 

Argumentatie

        De verordening wonen-in-meervoud werd naar aanleiding van adviezen en inspraakmomenten als volgt aangepast:

        Toevoeging tekstuele afbakening in plaats van de geografische aanduiding op basis van advies van departement Omgeving.

        Aanpassing erfgoedtoets bij projecten vanaf 2 wooneenheden op basis van advies op de MER-screening van Agentschap Onroerend Erfgoed.

        Toevoeging definitie netto vloeroppervlakte toegevoegd op basis van advies van de GECORO.

        Toevoeging "Minstens de helft van de fietsstallingen voor bewoners dient van een aangesloten laadpunt voor elektrische fietsen te worden voorzien" op advies van de GECORO.

        Aanpassing van het begrip 'stookruimte' naar ' energielokaal' op basis van de bespreking van de gemeenteraadscommissie.

        Toevoeging definitie co-housing op basis van bespreking van de gemeenteraadscommissie.

        Aanpassing van het aantal maximaal toegestane deelwagens op basis van de bespreking van de gemeenteraadscommissie.

        De verordening wonen-in-meervoud werd naar aanleiding van de ingediende bezwaren niet verder aangepast.

        De verordening dient na het besluit van de gemeenteraad overgemaakt te worden aan de deputatie Vlaams-Brabant en departement Omgeving. Zij beschikken over 45 dagen om de verordening niet te vernietigen of over te gaan tot schorsing.

        Na deze periode van 45 dagen wordt de verordening bekend gemaakt in het Belgisch Staatsblad. Ze treedt in werking 10 dagen na de publicatie ervan.

 

Bijlagen

  1. Verordening wonen-in-meervoud
  2. Afsprakennota
  3. Advies GECORO
  4. Advies departement Omgeving
  5. Advies deputatie Vlaams-Brabant
  6. Plan-MER-screeningsdossier
  7. Ontheffingsbesluit team MER
  8. Bezwaarschriften
  9. Samenvatting bezwaarschriften en beoordeling
  10. Toelichtingsnota herziening verordening wonen-in-meervoud
  11. Toelichtingsnota aanpassingen herziening verordening wonen-in-meervoud
  12. Huidige gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wonen-in-meervoud dd 13 juli 2017
  13. Herziening gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wonen-in-meervoud - versie openbaar onderzoek
  14. Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wonen-in-meervoud - vergelijking versie 2023 en versie 2017

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

20 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

4 stemmen tegen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Stella Beckx en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de tweede herziening gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wonen-in-meervoud, zoals gevoegd in bijlage, goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad vraagt de dienst Omgeving om het besluit over te maken aan de deputatie Vlaams-Brabant en het departement Omgeving.

Artikel 3:

De verordening treedt in werking 10 dagen na de publicatie in het Belgische Staatsblad.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

7. Overeenkomst van derde-betaler tussen De Lijn en de gemeente Rotselaar - nachtvervoer - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

        Overeenkomst van derde-betaler afgesloten tussen De Lijn en de gemeente Rotselaar van 23 maart 2009, nultarief voor gebruikers van nachtvervoer;

        Overeenkomst van derde-betaler afgesloten tussen De Lijn en de gemeente Rotselaar van 28 februari 2011;

        Overeenkomst van derde-betaler afgesloten tussen De Lijn en de gemeente Rotselaar van 28 april 2014, verderzetting van het derde-betalersysteem.

 

Feiten en context

        De Lijn verlaagt haar tarieven betreffende het derde-betalerssysteem in het kader van haar inzet op digitale vervoerbewijzen.

        Voor de huidige overeenkomst van 28 april 2014 betekent dit dat De Lijn sedert 1 mei 2022 aan de gemeente Rotselaar een lager bedrag aanrekent dan voorheen. Het oude tarief voor de gemeentelijke bijdrage sedert 1 mei 2014 bedraagt 2,30 euro per rit, het nieuwe tarief sedert 1 mei 2022 bedraagt 2,05 euro per rit voor het gratis nachtvervoer, geldig op vrijdag- en zaterdagnacht van 20:22 uur tot 3 uur.

        De Lijn wil het nieuwe tarief vastleggen in een nieuwe overeenkomst van derde-betaler met de gemeente.

        De nieuwe overeenkomst vervangt de overeenkomst en alle bijhorende addenda tussen De Lijn en de gemeente Rotselaar d.d. 1 mei 2014.

 

Bijlage

        Overeenkomst van derde-betaler afgesloten tussen de Lijn en de gemeente Rotselaar

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie

        De vernieuwde overeenkomst is een actualisatie van de vorige overeenkomst en addenda en bestendigt een tariefverlaging die al in voege is.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Algemene rekening: 6139999

Beleidsitem: 02100

Actieplan: 0705

Actie: 070501

Laatst goedgekeurd budget: € 2.500

Beschikbaar budget: € 2.297,06

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de overeenkomst derde-betaler tussen De Lijn en de gemeente Rotselaar, volgens het ontwerp in bijlage, goed.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

8. Policy beveiligingsincidenten en gegevenslekken als bijlage bij het arbeidsreglement

 

Voorgeschiedenis

        Kennisname: meldprocedure beveiligingsincidenten en gegevenslekken van 25 april 2023
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de policy beveiligingsincidenten en gegevenslekken voor het gemeentepersoneel, zoals opgemaakt door de data protection officer van VERA. Deze policy beschrijft wat mogelijke inbreuken op de beveiliging of verlies van persoonsgegevens kunnen zijn en welke procedure in dat geval moet worden gevolgd.

 

Feiten en context

        Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van de policy beveiligingsincidenten en gegevenslekken, zoals opgemaakt door de data protection officer van VERA.

        Deze policy kadert in de thema-audit 'Informatiebeveiliging' die in 2017 bij het lokaal bestuur Rotselaar werd uitgevoerd. Eén van de aanbevelingen uit deze audit was het uitwerken van een aanpak om informatiebeveiligingsincidenten of kwetsbaarheden binnen de IT-omgeving te beperken en te remediëren.

        In het kader van de thema-audit 'Werken in eigen beheer bij de uitvoerende technische diensten', uitgevoerd in 2021, werd ook de uitvoering van eerdere thema-audits opgevolgd en bleef deze aanbeveling actueel.

        In uitvoering van de Meldplicht Gegevenslekken als onderdeel van de Algemene Verordening Gegevensbescherming is het lokaal bestuur verplicht om een procedure te voorzien om beveiligingsincidenten en gegevenslekken op te sporen, te rapporteren en te onderzoeken. Indien er sprake is van een ernstig gegevenslek, waarbij er kans is op verlies of onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens, moet het gegevenslek gemeld worden aan de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) of de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking ven persoonsgegevens (VTC).

        Het lokaal bestuur doet beroep op het autonoom provinciebedrijf VERA voor de opvolging van het informatieveiligheidsbeleid.

        Onder impuls van de huidige data protection officer is thans een policy uitgewerkt om beveiligingsincidenten en gegevenslekken te identificeren, te rapporteren en te onderzoeken.

        Op 25 september en 24 oktober 2023 worden sensibiliseringssessies georganiseerd voor de medewerkers van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, waar deze policy zal worden toegelicht. Medewerkers zullen hierdoor meer inzicht hebben in wat beveiligingsincidenten en gegevenslekken kunnen zijn en wat zij in dat geval moeten doen.

        De policy wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad als bijlage bij het arbeidsreglement.

 

Juridische gronden

        Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen

        Artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

        Positief advies van de vakbonden na het hoger overlegcomité op 10 mei 2023.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

20 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Tessa Heylighen

4 onthoudingen: Christel Hendrix, Liesbet Serneels, Gunther Dereze en Bart Lemmens

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de policy beveiligingsincidenten en gegevenslekken als bijlage bij het arbeidsreglement goed.

Artikel 2:

Deze bijlage bij het arbeidsreglement wordt overgemaakt aan de Federale Overheidsdienst

Werkgelegenheid, arbeid en Sociaal overleg, Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten.

Artikel 3:

De bijlage bij het arbeidsreglement wordt overgemaakt aan de personeelsleden.

Artikel 4:

Deze bijlage bij het arbeidsreglement wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

9. Politieverordening Rock Werchter 2023 - Gelegenheidskampeerterreinen

 

Feiten en context

        Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2023 wordt het festival Rock Werchter georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

        Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

        Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

        Koninklijk besluit van 9 maart 2014 over de aanwijzing van de categorieën van personen die bevoegd zijn om in real time de beelden te bekijken van de bewakingscamera’s die in niet besloten plaatsen geïnstalleerd zijn, en tot bepaling van de voorwaarden waaraan deze personen moeten voldoen.

        Wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid.

        Wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de wet op het politieambt om het gebruik van camera’s door politiediensten te regelen en tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en gebruik van bewakingscamera’s, van de wet van 30 november 1998 over de regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid.

        Ministeriële omzendbrief van 29 maart 2018 over de private bewaking bij evenementen en festivals.

        Koninklijk besluit van 8 mei 2018 over de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's en over het register van de beeldverwerkingsactiviteiten van bewakingscamera's.

        Koninklijk besluit van 28 mei 2018 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt.

        Koninklijk besluit van 6 december 2018 tot vaststelling van de plaatsen waar de verwerkingsverantwoordelijke zijn bewakingscamera's kan richten op de perimeter rechtstreeks rond de plaats, de beelden van de bewakingscamera's gedurende drie maanden kan bewaren en toegang in real time tot de beelden kan geven aan de politiediensten.

        Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

        Om het goede verloop van het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

        De gemeente Rotselaar streeft naar kwaliteitsvolle gelegenheidskampeerterreinen, aangezien het festival gespreid is over vier dagen.

        Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

        De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

        Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

        Tijdens de periode van het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

Toelating

1.1. Er kan enkel een camping worden ingericht na toelating van het gemeentebestuur.

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een camping moet uiterlijk 4 april 2023 worden gericht aan het gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

        Volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen via het gemeentebestuur – dienst cultuur).

        Ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen dat de camping omvat.

        Inplantingsplan (deadline voor indiening: 1 juni 2023) in rastervorm van 50 op 50meter op schaal met duidelijke aanduiding van volgende voorzieningen:

       Perceel van de camping

       Toegangsweg(en)

       Brandwegen in zones

        Minimaal 5meter breedte en een vrije hoogte van 4meter.

        Deze wegen moeten ten allen tijde vrij blijven zodat hulpdiensten niet dienen te keren en ook moeten ze zichtbaar zijn zodat ze herkenbaar zijn vanuit de lucht.

       Nooduitgangen

       Sanitaire inrichting (wasgelegenheid, toiletten en punten met drinkbaar water)

        Uiterlijk op dinsdag 13 juni 2023 moet elke campinghouder de hoofdleiding van het water aanbrengen op de camping en moet de aangelegde leiding voldoende gespoeld zijn. Nadien worden staalnames ter controle van de drinkwaterkwaliteit afgenomen.

       Coördinatiepost – Secretariaat (telefoon, informatie, veiligheid)

       Blusposten

       EHBO-post

       Containerpark

       Drank- en eetgelegenheid (indien aanwezig)

1.4. De campinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidscampings van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

1.5. Buiten de toegelaten camping kan nergens worden gekampeerd.

1.6. De camping is enkel toegankelijk voor festivalgangers met een geldig campingticket.

Artikel 2:

Controle vooraf

Voorafgaand aan de opening van de camping moet de uitbater het gehele terrein en omgeving

controleren. Dit om tegen te gaan dat kandidaat kampeerders vooraf materialen en goederen ter

plaatse hebben gebracht.

Artikel 3:

Voertuigen

3.1. Voertuigen worden niet toegelaten op de camping. Een uitzondering wordt gemaakt voor

voertuigen waarvoor het gemeentebestuur een parkeerbewijs heeft afgeleverd.

3.2. Voertuigen zonder parkeerbewijs en voertuigen die de brandwegen belemmeren, worden uit

veiligheidsoverweging getakeld. De door het gemeentebestuur gedragen takelkosten, worden nadien

teruggevorderd van de campinghouder.

Artikel 4:

Mobilhomes

Mobilhomes worden niet toegelaten op de camping. Een uitzondering wordt gemaakt voor

mobilhomes waarvoor het gemeentebestuur een parkeerbewijs heeft afgeleverd.

Artikel 5:

Polsbandje

5.1. De campinghouder is verplicht enkel gebruik te maken van de voorgeschreven polsbandjes, die

door organisator Live Nation Festivals NV worden aangekocht en afgeleverd aan de campinghouder.

5.2. De campinghouder is verplicht om elke kampeerder een voorgeschreven polsbandje aan te doen

en hij moet zorgen dat de camping niet kan betreden worden door personen zonder polsbandje van

de camping.

5.3. Elke gebruiker van de camping is verplicht het voorgeschreven polsbandje te dragen.

Artikel 6:

Inrichting - Uitrusting

6.1. De camping mag worden opgebouwd vanaf zondag 11 juni 2023 vanaf 8 uur.

6.2. De campinghouder moet de toelating in originele vorm op de coördinatiepost van de camping

bewaren en voorleggen op vraag van bevoegde personen.

6.3. Op elke camping moet ter hoogte van de hoofdingang een coördinatie- en EHBO-post in de vorm

van een container worden geplaatst.

Aan de coördinatiepost moet verplicht een infobord met volgende gegevens op een goed zichtbare

plaats worden geplaatst:

        Lijst met noodnummers

        Inplantingsplan van de camping

        Contactgegevens EHBO

Deze lijst is niet limitatief.

In de EHBO-post moet verplicht een EHBO-set aanwezig zijn met voldoende materiaal berekend op

het aantal kampeerders aanwezig op de camping.

6.4. Elke camping moet worden aangeduid d.m.v. een duidelijk opgesteld bord ter hoogte van elke

ingang met bijkomende vermelding van zone en nummer van betreffend kampeerterrein. Deze

vermelding moet tevens worden aangebracht op het dak van de container (minimaal 1m²).

6.5. Elke camping moet volledig worden afgesloten zodat kampeerders zonder geldig polsbandje de

camping niet kunnen betreden.

6.6. Milieuaspecten

        Elke camping is verplicht een containerpark in te richten en een afvalteam samen te stellen.

        Elke camping moet verplicht volgende afvalstoffen apart inzamelen:
Restafval / PMD+ / Papier en Karton / Grof Afval / Glas / Hout.

        Bij het binnenkomen van elke kampeerder is de campinghouder verplicht deze een gratis zak voor restafval en PMD+ te geven.

        De campinghouder is verplicht om per correct gesorteerde ingeleverde PMD+zak 1 gratis consumptie voor zijn dranktent te geven aan de kampeerder.

        Indien er een gracht of beek over een camping loopt, moet deze over de gehele lengte worden afgeschermd tegen zwerfafval. Bij Demer en Dijle moet er een afstandsregel van minimaal 5meter worden in acht genomen.

        Alle afvalwater van toiletten, urinoirs, wasgelegenheden (douches, …), catering en keuken moet verzameld worden in waterdichte opvangcontainers. Het afvalwater in de opvangcontainers moet regelmatig opgehaald en afgevoerd worden. Ophaal en afvoer van afvalwater is verplicht uit te voeren door een door OVAM erkende afvaltransportfirma. Deze moet het afvalwater afvoeren naar een zuiveringsstation (RWZI). Van ieder transport moeten bewijsstukken van de vervoerfirma kunnen worden voorgelegd

        Enkel voor locaties gelegen in centraal gebied volgens het gemeentelijke zoneringsplan mag er sanitair afvalwater rechtstreeks worden aangesloten op de riolering.

        Iedere grondwaterwinningput moet worden aangegeven bij de gemeente (milieudienst) via een milieumelding klasse 3. Meerdere grondwaterwinningputten op aangrenzende percelen voor eenzelfde activiteit worden aanzien als eenzelfde winningseenheid en moeten worden samengevoegd. Als de samengetelde grondwaterwinningeenheid een jaarverbruik van meer dan 500m3 heeft dan is ze milieuvergunningsplichtig (klasse 2). Iedere winningput moet verplicht worden uitgerust met een debietmeter.

        Op het gebruik van leidingwater zijn afvalwaterheffingen verschuldigd, maar ook op het gebruik van grondwater zijn zowel grondwaterheffing als afvalwaterheffing verschuldigd.

6.7. Elke camping moet beschikken over voldoende sanitaire gelegenheid:

        1 douche per 125 kampeerders. Indien hiervoor geen drinkbaar water wordt gebruikt, moet een goed zichtbare en duidelijke waarschuwing worden aangebracht bij elk aftappunt.

        1 kraantje met gratis gekoeld drinkbaar water per 150 kampeerders. Deze kraantjes moeten afzonderlijk worden opgesteld van de eet- of drankgelegenheid. Per 20 kraantjes moet er aan apart aftappunt worden opgericht.

        1 toilet per 125 kampeerders.

        1 urinoir per 250 kampeerders. De urinoirs moeten per 4 worden opgesteld.

6.8. Elke camping moet beschikken over minimaal 1 bluspost met 1 goedgekeurde poederblusser type

ABC per 200 kampeerders. 1 Bluspost mag maximaal 50 brandblussers bevatten. Bijkomend dienen

er bijkomende blusposten per 50 blusapparaten te worden ingericht. Elke camping moet verplicht ook

2 goedgekeurde blustoestellen type CO2 afnemen.

        Alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer moeten strikt worden nageleefd.

        Omwille van eenvormigheid is de campinghouder verplicht de hoeveelheid blustoestellen af te nemen van het gemeentebestuur. De huur en waarborg is ten laste van de campinghouder.

6.9. Elke camping is verplicht volgende infrastructuur ten allen tijde te verlichten: coördinatiepost, EHBO-post, drank- en eetstand, toiletten, douches, brandwegen en nood- en toegangswegen.

6.10. Elke camping kan optioneel 1 drank- en/of eetstand in eigen beheer per 3.000 kampeerders met max. oppervlakte van 300m² voorzien. Deze mag voor het publiek geopend zijn op:

        donderdag 29 juni 8 uur tot vrijdag 30 juni 2023 4 uur

        vrijdag 30 juni 8 uur tot zaterdag 1 juli 2023 4 uur

        zaterdag 1 juli 8 uur tot zondag 2 juli 2023 4 uur

        zondag 2 juli 8 uur tot maandag 3 juli 2023 4 uur

        maandag 3 juli 2023 van 8 uur tot 11 uur

6.11. Voor de bouw van tijdelijke constructies en installaties moet een attest kunnen worden

voorgelegd.

De constructiematerialen van een tent (inclusief tentdoek, vaste zijpanelen, …) moeten inzake reactie

bij brand voldoen aan de Belgische klasse A2, beschreven in de norm NBN S21-203.

Tot de Belgische klasse A2 behoren:

        alle materialen die volgens de Franse methode NF P 92-501-7 tot de klasse M2 behoren

        alle materialen die volgens de Britse methode BS 476 part 7 tot de klasse Class 2 behoren

Treden, vloeren en trappen moeten kunnen weerstaan aan een minimale gebruiksbelasting van

4kN/m2 (NBN B03-103). Hun stabiliteit in alle richtingen moet verzekerd worden door een voldoend

aantal dragende elementen. In geen geval mag het bezwijken van een der dragende elementen

aanleiding geven tot kettingreactie met als uiteindelijk gevolg de instorting van een deel of van gans

de constructie.

Ruimten onder constructies mogen niet toegankelijk zijn voor kampeerders en moeten op elk moment

worden gevrijwaard van iedere vorm van brandbelasting.

6.12. Gebruik van een grondwaterwinningput moet worden aangegeven bij de gemeente

(milieudienst) via een milieumelding klasse 3. Meerdere grondwaterwinningputten op aangrenzende

percelen voor eenzelfde activiteit worden aanzien als eenzelfde winningseenheid en moeten worden

samengevoegd. Als de samengetelde grondwaterwinningeenheid een jaarverbruik van meer dan

500m3 heeft, dan is ze milieuvergunningsplichtig (klasse 2). Iedere grondwaterwinningput moet

worden uitgerust met een debietmeter.

6.13. Er geldt een algemeen verbod op het meenemen op de camping of het gebruik van gasflesjes

van welke aard ook door kampeerders. Betreffende deze maatregel moet de uitbater van de

gelegenheidscamping volgende maatregelen treffen:

        Voorafgaand aan het festival (website, facebook, …) moet hierover duidelijk worden gecommuniceerd.

        Tijdens het festival (affiche, (led)-bord, …) moet dit worden gecommuniceerd aan de ingang van de camping.

        De uitbater moet steekproefgewijs controles uitvoeren bij het binnenkomen op de camping. Voorts moet de uitbater dagelijks controles uitvoeren op het terrein om alsnog meegebrachte gasflesjes van het terrein te verwijderen.

        De uitbater moet in beslag genomen gasflesjes op een veilige en afgesloten plaats bewaren en dagelijks vanaf vrijdag laten ophalen door een bevoegde firma of instantie.

        De uitbater krijgt de mogelijkheid om voldoende kwalitatieve alternatieven aan te bieden (uitbreiden eigen keuken, aanbieden van keukeneilanden op verschillende locaties, …). Nieuwe alternatieven worden voorafgaand aan een brandweercontrole onderworpen.

6.14. Camerabewaking

6.14.1. De uitbater van de camping dient een vaste camera te voorzien aan de ingang van zijn

camping.

6.14.2. Deze camera dient zodanig te worden ingesteld dat enkel de ingang wordt gefilmd.

6.14.3. De beelden dienen te worden opgenomen en gedurende een termijn van één maand (maximaal 3 maanden) te worden bewaard. Na verloop van deze termijn moeten de bewaarde beelden vernietigd worden.

6.14.4. De beelden kunnen uitsluitend worden bekeken door de campinguitbater (verwerkingsverantwoordelijke), door de politie en door de geregistreerde persoon.

6.14.5. De uitbater dient een pictogram aan te brengen aan de ingang van zijn camping.

6.14.6. De uitbater dient uiterlijk één week voor de ingebruikneming van de camera een kennisgeving hiervan te doen bij de politiediensten via www.aangiftecamera.be. Een bewijs van aangifte aan de politiediensten dient uiterlijk één week voor het evenement aan de burgemeester te worden bezorgd.

Artikel 7:

Bereikbaarheid - Permanentie

7.1. Elke camping moet vanaf donderdag 29 juni 8 uur, indien anders enkel na toestemming van de

burgemeester, tot en met maandag 3 juli 2023 16 uur permanent worden uitgebaat door de

verantwoordelijke of zijn aangestelde.

7.2. Er dient minimaal 1 toegang te zijn tot het terrein.

7.3. Veiligheidspersoneel:

        Elke campinguitbater moet beroep doen op een professionele bewakingsfirma en professionele bewakingsagenten inzetten om de optimale veiligheid op de camping te garanderen.

        De lijst van bewakingsagenten die activiteiten uitoefenen op de camping dient zes weken voorafgaandelijk aan het evenement toe te komen bij de burgemeester.

        De volgende informatie dient te worden medegedeeld:
1° de naam en het adres van de betrokken bewakingsonderneming(en);
2° de identiteitsgegevens van de bewakingsagenten die worden ingezet en van de personeelsleden van de betrokken bewakingsfirma’s die de leiding over deze bewakingsagenten uitoefenen;
3° de aard van de bewakingsactiviteiten;
4° de data en plaatsen waarop de bewakingsactiviteiten worden uitgevoerd.

        Vergunde bewakingsagenten dienen bovendien te voldoen aan de bepalingen vervat in de politieverordening Rock Werchter 2023 ‘Inzet vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen’.

        Elke camping moet vanaf opening tot en met sluiting permanent 1 vrijwillige bewaker per 500 kampeerders, met een minimum van 4 vrijwillige bewakers, inzetten. De uitbater van de camping kan vrijwilligers aanstellen voor de interne bewakingsdienst van de camping op voorwaarde dat de vrijwilligers lid zijn van de organiserende vereniging/instantie en zij hun activiteiten slechts sporadisch en onbezoldigd uitoefenen.

        De vrijwilligers kunnen slechts deel uitmaken van de interne bewakingsdienst van de camping na toelating door de burgemeester die beslist na het advies te hebben ingewonnen van de korpschef van de lokale politiezone. De campinguitbater richt daartoe een aanvraag met een lijst van vrijwilligers voor de interne bewakingsdienst aan de burgemeester uiterlijk zes weken voor de datum van het evenement waarvoor de betrokken vrijwilligers worden ingezet.

        Enkel de vrijwilligers, die bovendien voldoen aan alle uitoefeningsvoorwaarden zoals opgelegd in de politieverordening Rock Werchter ‘Inzet vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen’, kunnen worden vergund/toegelaten als vrijwilliger van een interne bewakingsdienst van de camping.

7.4. Bijkomend moet er permanent een verantwoordelijke aanwezig zijn in de coördinatiepost. Deze

persoon geldt als eerste aanspreekpunt voor externen en hulpdiensten. Deze dient permanent

telefonisch bereikbaar te zijn. Dit vast GSM-nummer en de nominatieve lijst van de verantwoordelijken

en medewerkers (niet ingezet als interne bewakingsdienst) moet uiterlijk 1 juni 2023 worden

overgemaakt aan de lokale politiezone BRT en het gemeentebestuur.

7.5. Medewerkers die niet ingezet worden in het kader van de interne bewakingsdienst dienen

herkenbare kledij te dragen in afspraak met de organisatoren en het gemeentebestuur. Er mag geen

verwarring mogelijk zijn met de kledij van de bewakingsagenten.

Artikel 8:

Uitbating - Openingstijden

8.1. Elke campinghouder moet voorafgaand aan het evenement een door de brandweer goedgekeurd

plan hebben dat bij controle ter plaatse door hen wordt gehanteerd.

        De brandweercontrole van de campings vindt plaats tussen maandag 26 juni en woensdag 28 juni 2023. De campinghouder is verplicht om tijdens het ingeplande tijdstip van de brandweer aanwezig te zijn.

        Alle opgelegde veiligheidsvoorzieningen dienen uiterlijk bij de brandweercontrole aanwezig en uitgevoerd te zijn. Indien hieraan niet wordt voldaan, wordt de vergunning op beslissing van de burgemeester ingetrokken en/of de waarborg geheel of gedeeltelijk ingehouden.

8.2. Kamperen wordt toegelaten van donderdag 29 juni 8 uur tot maandag 3 juli 2023 16 uur of indien

anders beslist door de burgemeester. De campinghouder moet alle maatregelen nemen om te

voorkomen dat er buiten deze uren wordt gekampeerd.

8.3. Buiten de openingsuren (zie 6.10.) moeten de drank- en eetgelegenheden van elke camping

ontruimd en gesloten zijn.

8.4. Tijdens de openingsuren (zie 6.10.) mogen in drankgelegenheden bieren met een alcoholgehalte

van max. 5,2% worden geschonken en wijnen.

8.5. Drankstanden op de gelegenheidscamping moeten verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker / (r)PET-fles / blik. De uitbater van de drankstanden op de gelegenheidscamping is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

        Aan drankstanden op de gelegenheidscamping wordt een verplichte inzamelactie (15 (r)PET-flesjes / 15 blikjes = 1 gratis consumptie) opgelegd. Deze maatregel moet door de campinghouder meermaals goed zichtbaar worden geafficheerd.

8.6. De uitbater kan gebruik maken van een financieel waarborgsysteem voor de herbruikbare beker of past de inzamelactie 15 bekers = 1 gratis consumptie toe.

8.7.Eetstanden op de gelegenheidscamping moeten verplicht gebruik maken van alle hierbij voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de eetstanden op de gelegenheidscamping dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

8.8. Werkwijze uitbating:

De campinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen de campingovereenkomst van organisator Live Nation Festivals NV.

        Iedere festivalganger die zich aanbiedt aan de ingang van de camping laat zijn/haar ticket scannen door de campinguitbater. Een geldig gescand ticket geeft recht op een polsbandje van de desbetreffende camping.

        Elke camping heeft een eigen polsbandje.

        Elk ticket moet gescand worden (ook tickets die tijdens het festival aan de kassa verkocht worden).

        Voor de verkoop van de kassatickets voorziet de campinguitbater een losstaand verkooppunt per campingingang. Het verkooppunt staat los van de gates waar de scanning gebeurt en bandjes om de pols gedaan worden.

        De camping wordt gesloten op het moment dat de maximumcapaciteit is bereikt. De campinguitbater plaatst vervolgens een bord met de mededeling ‘Volzet - Sold Out’ aan de ingang van de camping. Eens de camping volzet is, blijft ze volzet voor nieuwe kampeerders gedurende de rest van het festival.

8.9. Controle

        Het controleteam van de organisatie houdt de werking aan de campingingang (scanning, polsbandjes, ...) in de gaten.

8.10. De campinghouder is verplicht gratis drinkbaar water aan te bieden aan alle kampeerders. De

keuring van dit water gebeurt door de Watergroep. De campinghouder staat in voor de (her)keuringskosten hiervan. Indien de campinghouder een negatief keuringsadvies krijgt, dient de campinghouder volgende maatregelen te nemen tot zolang er een positief keuringsadvies van de Watergroep is:

        Meermaals duidelijke affichage aan alle waterpunten op de camping met boodschap: Geen drinkbaar water / Non-potable water / Pas d’eau potable.

        Aanbieden van gratis water in PET-fles aan alle kampeerders op de camping.

Artikel 9:

Opruiming - Afvalophaling

9.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de campings.

9.2. Elke gelegenheidscamping dient uiterlijk donderdag 6 juli 2023 ten laatste om 14 uur volledig

opgeruimd te zijn en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

9.3. Elke campinguitbater is verplicht - Restafval / PMD+ / Papier en Karton / Grof Afval / Glas / Hout - apart te verzamelen in de daartoe voorziene afvalzakken en deze (behalve Glas / Hout /

Papier en Karton) te deponeren langs de openbare weg (ter hoogte van de ingang van de camping).

9.4. Indien gelegenheidscampings de camping niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval

plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150,00 euro excl. BTW

aangerekend. Indien gelegenheidscampings zich hier niet aan houden, kan een bijkomende

afvalophaling worden georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750,00 euro excl.

BTW verrekend aan de gelegenheidscampings die zich niet houden aan de afvalreglementering en

ook aan hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

9.5. De standhouder is formeel de organisator van de gelegenheidsstand op de gelegenheidscamping en is als dusdanig verantwoordelijk en aansprakelijk voor het naleven van alle geldende regelgeving met betrekking tot het uitbaten van de drank- en/of eetstand(en) en de gebruikte materialen en producten.

Artikel 10:

Extra verboden

Voor campinghouders, hun aangestelde(n) en festivalgangers is er van woensdag 28 juni tot en

met maandag 3 juli 2023 op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

        aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk

        gebruik van generatoren, uitgezonderd voor campinghouders en hun aangestelde(n)

        elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook. De campinghouder is tevens verplicht op te treden tegen geluidsoverlast op zijn camping veroorzaakt door kampeerders

        het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook) en het inrichten van commerciële verkoopstanden op de camping. Hier kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester

        glas

        tapinstallaties

        huisdieren, uitgezonderd geleidehonden

        lachgas

Artikel 11:

Afname materiaal gemeente

11.1. Elke campinghouder wordt verplicht volgend materiaal (berekend op het aantal kampeerders per

camping) af te nemen van het gemeentebestuur:

        brandblusapparaten

        afvalzakken (Restafval - PMD+)

Deze lijst is niet limitatief.

11.2. De kosten van het materiaal dat niet binnen de termijn wordt ingeleverd worden aangerekend

aan de campinguitbater.

Artikel 12:

Specifieke eisen warmtebronnen

12.1. Bij gebruik van gas:

        Elke volle gasfles die gevuld werd in een erkend vulcentrum is voorzien van een veiligheidsetiket (zwarte vlam op een rode achtergrond) en de gaskranen dragen een plastiek zegel. Indien dit niet het geval is, is de kans heel groot dat deze gasfles illegaal werd gevuld en dat de wettelijke verplichtingen niet werden nagevolgd.

        De gasflessen moeten steeds rechtop staan, beveiligd worden tegen omvallen en steeds worden afgeschermd van hevige warmte en zonlicht.

        De maximale keuringstermijn van deze gasflessen bedraagt naargelang het type van de fles 10 of 15 jaar. Op gasflessen wordt steeds de datum van de eerste keuring en de herkeurdatum ingeslagen door een erkend organisme.

        Gebruik van de juiste drukregelaar (ontspanner).

        Afhankelijk van het type gas moet steeds gebruik worden gemaakt van de juiste ontspanner (28 of 37 mbar) op de gasfles.

        Butaanflessen moeten aan de uitgang altijd een drukregelaar hebben die de gasdruk van 1700mbar naar 28mbar reduceert.

        Propaaninstallaties moeten (vanaf 2 toestellen) altijd uitgerust zijn met een dubbele ontspanner.

        Een eerste ontspanner, geplaatst buiten aan de gasflessen, reduceert de gasdruk van 7bar naar 1,5bar (aanbevolen druk voor het binnentreden in lokalen).

        De tweede ontspanner, geplaatst juist voor de gebruikstoestellen, reduceert de gasdruk van 1,5bar naar 37mbar of 50mbar.

        De plaatsing van een enkele ontspanner die de druk reduceert van 7bar naar 37mbar of 50mbar kan slechts worden toegelaten als de gasfles of gasflessen aangesloten zijn op 1 toestel.

        Vaste gasinstallaties moeten jaarlijks gekeurd worden. Het geldige keuringsattest moet aanwezig zijn in de coördinatiepost.

        Gebruik van soepele leidingen (volgens de Europese norm EN559):

        Voor gebruiksinstallaties op butaan of propaan mogen GEEN andere slangen worden gebruikt dan deze die aanvaard zijn voor vloeibaar gemaakte petroleumgassen in de gasfase. Op de slangen zijn leesbare onuitwisbare markeringen aangebracht met maximum één meter tussen elke markering. Bij deze markeringen staat tenminste de waarde van de maximale werkdruk (min. 15bar) alsook het fabricagejaar, het merk of logo van de fabrikant en de aard van het gas waarvoor de slang mag worden gebruikt.

        De slang mag max. 2meter lang zijn en moet regelmatig vervangen worden. Deze slang moet om de 5 jaar worden vervangen.

        De uiteinden van de slang worden vastgehecht door spanbeugels op de slangappels die aangepast zijn aan haar inwendige diameter.

        De aandacht van de gebruiker moet altijd gevestigd worden op de goede staat van de slang.

12.2. Bij gebruik van elektriciteit:

        De installatie dient conform het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties te zijn.

        Bij elektriciteitsafname vanuit een onroerend goed moet een geldig keuringsattest worden voorgelegd. Voor een particuliere woning is de geldigheidstermijn maximaal 25 jaar, voor een handelspand maximaal 5 jaar.

        Alle elektrische toestellen en verlengdraden moeten een CEBEC-label dragen.

        Standen en wagens met een vaste installatie op elektriciteit moeten een geldig keuringsattest van een erkend keuringsorganisme kunnen voorleggen.

12.3. Bij gebruik van houtskool:

        In geen geval mag het publiek rechtstreeks in contact komen met de warmtebron.

12.4. Algemene eisen voor warmtebronnen:

        Verwarmingstoestellen met petroleum mogen enkel worden gebruikt met voorafgaande toestemming van de brandweer.

        Verlichtingstoestellen met open vlam zoals toortsen zijn ten allen tijde verboden.

        In geen enkel geval mogen warmtebronnen rechtstreeks in contact komen met het publiek.

        In de onmiddellijke omgeving van de warmtebronnen mogen geen brandbare materialen liggen.

        Onder de warmtebron zelf moet een brandveilige plaat worden gelegd.

        Bij de warmtebronnen moet een blusapparaat 6kg ABC of 5kg CO2 binnen handbereik zijn.

        Inzake het gebruik en de geldigheid- of keuringsdatum gelden de voorschriften inzake brandpreventie. Het blustoestel dient jaarlijks gekeurd te worden.

Artikel 13:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 14:

14.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen worden genomen:

        verwijdering op kosten van de overtreder

        inbeslagname

        intrekking van vergunning

14.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro met uitzondering van de overtredingen op de artikelen

6.14.2. tot en met 6.14.6. en artikel 7.3. die gestraft worden door de bevoegde overheid.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

10. Politieverordening Rock Werchter 2023 - Gelegenheidsparkeerterreinen

 

Feiten en context

        Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2023 wordt het festival Rock Werchter georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

        Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

        Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

        Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

        Om het goede verloop van het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

        De gemeente Rotselaar streeft naar kwaliteitsvolle gelegenheidsparkeerterreinen, aangezien het festival gespreid is over vier dagen.

        Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

        De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

        Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

        Tijdens de periode van het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

Toelating

1.1. Er kan enkel een parking worden ingericht na toelating van het gemeentebestuur.

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een parking moet uiterlijk 4 april 2023 worden gericht aan

het gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

        Volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen via het gemeentebestuur – dienst cultuur).

        Ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen die de parking omvat.

        Inplantingsplan (deadline voor indiening: 1 juni 2023) op schaal met duidelijke aanduiding van volgende voorzieningen:

       Perceel van de gelegenheidsparking

       Toegangsweg(en)

       Brandwegen in zones

        Minimaal 5meter breedte en een vrije hoogte van 4meter.

        Deze wegen moeten ten allen tijde vrij blijven zodat hulpdiensten niet dienen te keren en ook moeten ze zichtbaar zijn zodat ze herkenbaar zijn vanuit de lucht.

        Geparkeerde voertuigen op de brandwegen worden uit veiligheidsoverweging getakeld. De door het gemeentebestuur gedragen takelkosten worden integraal teruggevorderd van de parkinguitbater.

       Sanitaire inrichting (toiletten)

       Coördinatiepost – Secretariaat – Bluspost (telefoon, informatie, veiligheid)

1.4. De parkinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidsparkings van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

Artikel 2:

Mobilhomes

2.1. Mobilhomes mogen in geen enkel geval worden toegelaten op de parkings voor personenwagens.

2.2. Voertuigen op de parking kunnen in geen enkel geval worden gebruikt als slaapplaats. De

parkinghouder ziet hierop toe.

2.3. Parkeren op de mobilhomeparking wordt toegelaten van woensdag 28 juni 12 uur tot maandag 3 juli 2023 16 uur. Hier kan enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na akkoord van de burgemeester. De parkinghouder moet stand-by zijn om, indien nodig, vroeger te openen en alle maatregelen nemen om te voorkomen dat er buiten genoemde uren wordt geparkeerd.

Artikel 3:

Inrichting - Uitrusting

3.1. De parkinghouder moet de toelating in originele vorm op de parking bewaren en voorleggen op

vraag van bevoegde personen.

3.2. Elke parking moet beschikken over voldoende toiletten: 3 toiletten per 500 wagens.

3.3. Elke parking moet beschikken over voldoende urinoirs: 1 urinoir per 500 wagens. De urinoirs

moeten per 4 worden opgesteld.

3.4. Elke parking moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde poederblussers type ABC.

        Alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer moeten strikt worden nageleefd.

        Omwille van eenvormigheid is de parkinghouder verplicht de hoeveelheid blustoestellen af te nemen

van het gemeentebestuur. De huur en waarborg is ten laste van de parkinghouder.

3.5. Elke parkinghouder is, naast het volledige terrein van de parking zelf, verplicht om ook de volgende infrastructuur ten allen tijde te verlichten: coördinatiepost, toiletten, brandwegen en nood- en toegangswegen.

3.6. Het is verboden om op de parkings commerciële verkoopstanden alsook publicitaire spandoeken

en gadgets aan te brengen. Een uitzondering wordt gemaakt voor vaste drankstanden (kantine) op de

parking. Deze gelegenheid moet worden uitgebaat door de vereniging die de parking uitbaat.

        Elke parkinghouder met een vaste drankstand moet verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker / (r)PET-fles / blik. De uitbater van de vaste drankstand op de gelegenheidsparking is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

        Elke parkinghouder met een vaste eetstand moet verplicht gebruik maken van alle hierbij voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de eetstand op de gelegenheidsparking dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

        De standhouder is formeel de organisator van de vaste gelegenheidsstand op de gelegenheidsparking en als dusdanig verantwoordelijk en aansprakelijk voor het naleven van alle globale regelgeving met betrekking tot het uitbaten van de vaste drank- en/of eetstand.

3.7. Voor de bouw van tijdelijke constructies en installaties moet een attest kunnen worden

voorgelegd.

De constructiematerialen van een tent (inclusief tentdoek, vaste zijpanelen, …) moeten inzake reactie

bij brand voldoen aan de Belgische klasse A2, beschreven in de norm NBN S21-203.

Tot de Belgische klasse A2 behoren:

        alle materialen die volgens de Franse methode NF P 92-501-7 tot de klasse M2 behoren;

        alle materialen die volgens de Britse methode BS 476 part 7 tot de klasse Class 2 behoren.

Treden, vloeren en trappen moeten kunnen weerstaan aan een minimale gebruiksbelasting van

4kN/m2 (NBN B03-103). Hun stabiliteit in alle richtingen moet verzekerd worden door een voldoend

aantal dragende elementen. In geen geval mag het bezwijken van een der dragende elementen

aanleiding geven tot kettingreactie met als uiteindelijk gevolg de instorting van een deel of van gans

de constructie.

Ruimten onder constructies mogen niet toegankelijk zijn voor kampeerders en moeten op elk moment

worden gevrijwaard van iedere vorm van brandbelasting.

3.8. Vanaf de opening tot het definitief sluiten van de gelegenheidsparking moet er een tractor ter

beschikking zijn, dit om auto’s te slepen indien noodzakelijk.

Indien een parkinghouder een wagen sleept, is hij verplicht aan de bestuurder een brief mee te geven

met volgende tekst: “Het takelen van een voertuig is op risico van de bestuurder of eigenaar van het

voertuig.”

Artikel 4:

Bereikbaarheid - Permanentie

4.1. Elke parking moet vanaf donderdag 29 juni 5 uur tot en met maandag 3 juli 2023 16 uur permanent worden uitgebaat door de verantwoordelijke of zijn aangestelde. Hier kan enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na afspraak met de burgemeester.

4.2. Op elke parking moeten er per 600 wagens permanent minimaal 4 medewerkers tijdens

genoemde periode aanwezig zijn.

4.3. De parking moet permanent telefonisch bereikbaar zijn. Dit vast GSM-nummer moet uiterlijk 1 juni

2023 worden overgemaakt aan de lokale politiezone BRT en de gemeente Rotselaar. Dit GSM-toestel

moet steeds bij de verantwoordelijke op het parkeerterrein aanwezig zijn.

4.4. Alle medewerkers dienen herkenbare kledij te dragen in afspraak met de organisatoren en het

gemeentebestuur. Er mag geen verwarring mogelijk zijn met de kledij van de bewakingsagenten

(professioneel of vrijwilligers).

Artikel 5:

Uitbating - Openingstijden

5.1. Elke parkinghouder moet voorafgaand aan het evenement een door de brandweer goedgekeurd

plan hebben dat bij controle ter plaatse door hen wordt gehanteerd.

        De brandweercontrole van de parkings vindt plaats tussen maandag 26 juni en woensdag 28 juni 2023. De parkinghouder is verplicht om tijdens de ingeplande tijdstippen van de brandweer aanwezig te zijn.

        Alle opgelegde veiligheidsvoorzieningen dienen uiterlijk bij de brandweercontrole aanwezig en uitgevoerd te zijn. Indien hieraan niet wordt voldaan, wordt de vergunning op beslissing van de burgemeester ingetrokken en/of de waarborg geheel of gedeeltelijk ingehouden.

5.2. Parkeren wordt toegelaten van donderdag 29 juni 5 uur tot maandag 3 juli 2023 16 uur. Hier kan

enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na akkoord van de burgemeester. De parkinghouder

moet alle maatregelen nemen om te voorkomen dat er buiten genoemde uren wordt geparkeerd.

5.3. Op donderdag 29 juni 2023 is het verboden om voertuigen voor 22 uur van de parking af te laten

rijden.

5.4. Werkwijze uitbating:

De parkinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen de parkingovereenkomst van organisator Live Nation Festivals NV.

        Parkingtickets zijn enkel online te koop via de officiële verkoopkanalen van Live Nation Festivals NV. Het is niet mogelijk noch toegelaten om op een andere manier parkingtickets aan te kopen of te verkopen.

        Enkel aan voertuigen met een geldig gescand parkingticket mag toegang worden verleend tot de parking. De parkinguitbater dient elk aangeboden ticket te scannen.

        Het aantal tickets per parking in voorverkoop aangeboden, is gelijk aan de maximumcapaciteit van de parking. In het geval van Rock Werchter wordt per parking een verdeling gemaakt tussen combi- en dag-parkingtickets op basis van de aantallen van de voorbije edities. In functie van vraag en aanbod kan Live Nation Festivals NV tijdens het verkoopproces de verdeling tussen combi- en dag-parkingtickets per parking aanpassen.

        Indien de parkingtickets niet zijn uitverkocht - en de maximumcapaciteit dus niet bereikt is - op het moment van opening van de parking kunnen online parkingtickets aangekocht worden tot de maximumcapaciteit bereikt is.

        Live Nation Festivals NV voorziet een informatiedoek ter grootte van een herashek met hierop de naam van de parking en enkele huisregels. De parkinguitbater zorgt ervoor dat deze informatiedoek zichtbaar ophangt aan de ingang van de parking.

        De parkinguitbater zorgt ervoor dat het toekomen op de parking, het scannen van het parkingticket en het parkeren zo vlot mogelijk verloopt om files te voorkomen.

        De parkinguitbater voorziet een wachtzone (dubbele rij bij inrit van de parking) op de parking voor parkeerders zonder geldig toegangsticket.

        De parkinguitbater dient het ticket te scannen van éénieder die zich met een parkingticket aanbiedt. Per parking is er een specifiek ticket. Enkel dit ticket kan gescand worden (vb. tickets voor parking Blauw 1 kunnen niet gescand worden op parking Groen 3).

        Een parkingticket is slechts eenmalig geldig en kan slechts één keer gescand worden, hetgeen betekent dat wanneer een voertuig een tweede maal (of meer) de parking weer wil oprijden een nieuw parkeerticket moet worden voorgelegd.

        Bij fraude zal slechts 1 ticket toegang verlenen tot de parking, nl. het eerst aangeboden ticket. Indien eenzelfde barcode later aangeboden wordt, zal de scanner een foutmelding geven. Vervolgens dient aan de houder van dit ticket de toegang tot de parking te worden geweigerd.

        Het is de parkinguitbater niet toegestaan om - om welke reden dan ook - een borg (vb. rijbewijs, autosleutels, ...) te vragen aan de parkeerder.

        De parkinguitbater begeleidt de wagen/moto naar zijn parkeerplaats.

        Voertuigen kunnen alleen weer vertrekken langs de weg waarlangs ze gekomen zijn. Het is de parkinguitbater verboden extra poorten open te zetten of bijkomende uitgangen te creëren.

        In geval van slecht weer en/of een modderige ondergrond stelt de parkinguitbater een sleepdienst gratis ter beschikking van de parkeerder zodat voertuigen de parking kunnen verlaten.

        De parkinguitbater krijgt van de gemeente een aantal parkingpassen (afhankelijk van de capaciteit van de parking) voor eigen medewerkers. De voertuigen van de medewerkers moeten bij mekaar op een afgebakende plaats geparkeerd worden.

5.5. Controle

        Live Nation Festivals NV is gerechtigd om aan de hand van een controleteam de werking op de parking in de gaten te houden. Het controleteam komt onaangekondigd langs om te controleren of het aantal geparkeerde voertuigen overeenkomt met het aantal scans op datzelfde moment. De parkinguitbater houdt een medewerker ter beschikking om mee de controleronde over de parking te doen.

Artikel 6:

Opruiming - Afvalophaling

6.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de parkings.

6.2. Elke gelegenheidsparking dient uiterlijk dinsdag 5 juli 2022 ten laatste om 14 uur volledig

opgeruimd te zijn en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

6.3. Elke parkinguitbater is verplicht - Restafval / PMD+ / Papier en Karton - apart te verzamelen en voor restafval en PMD+ de daartoe voorziene afvalzakken te gebruiken.

6.4. Elke parkinghouder met vaste drankinfrastructuur is verplicht om volgende maatregel inzake algemene hygiëne te voorzien: Inzamelactie: 15 (r)PET-flesjes / 15 blikjes = 1 gratis consumptie.

6.5. De uitbater kan gebruik maken van een financieel waarborgsysteem voor de herbruikbare beker of past de inzamelactie 15 bekers = 1 gratis consumptie toe.

6.6. Indien gelegenheidsparkings de parking niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval

plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150 euro exclusief BTW

aangerekend.

6.7. Indien gelegenheidsparkings zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling

worden georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750 euro exclusief BTW

verrekend aan de gelegenheidsparkings die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan

hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

Artikel 7:

Extra verboden

7.1. Voor parkinghouders, hun aangestelde(n) en festivalgangers is er van woensdag 29 juni tot en met maandag 4 juli 2022 op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

        het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk.

        gebruik van generatoren, uitgezonderd voor parkinghouders en hun aangestelde(n).

        elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook. De parkinghouder is tevens verplicht op te treden tegen geluidsoverlast op zijn parking veroorzaakt door festivalgangers.

        het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook). Hier kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester.

Artikel 8:

Afname materiaal gemeente

8.1. Elke parkinghouder wordt verplicht volgend materiaal af te nemen van het gemeentebestuur:

        brandblusapparaten

        afvalzakken (Restafval - PMD+)

Deze lijst is niet limitatief.

8.2. De kosten van het materiaal dat niet binnen de termijn wordt ingeleverd, worden aangerekend aan de parkinguitbater.

Artikel 9:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 10:

10.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen worden genomen:

        verwijdering op kosten van de overtreder

        inbeslagname

        intrekking van vergunning.

10.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

11. Politieverordening Rock Werchter 2023 - Gelegenheidsstanden op of langs de openbare weg

 

Feiten en context

        Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2023 wordt het festival Rock Werchter georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

        Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

        Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

        Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

        Om het goede verloop van het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

        De gemeente streeft naar kwaliteitsvolle gelegenheidsstanden, aangezien het festival gespreid is over vier dagen.

        Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

        De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

        Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

        Tijdens de periode van het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

Toelating

1.1. Het is verboden op volgende momenten op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein,

zonder voorafgaande toelating van het gemeentebestuur, een gelegenheidsstand op te stellen welke

ook de aard van de te verkopen producten is:

- Rock Werchter, van maandag 26 juni tot en met maandag 3 juli 2023.

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een stand moet uiterlijk 4 april 2023 worden gericht aan het

gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

        Volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen via het gemeentebestuur – dienst cultuur).

        Indien het privé-eigendom betreft: ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen die de stand omvat.

1.4. De standhouder volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidsstanden van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

1.5. Buiten de toegelaten standplaats kan nergens een stand worden opgericht. Overtreders worden

door de politie aangemaand de in overtreding geplaatste stand te sluiten en te verwijderen. Indien

hieraan geen gevolg wordt gegeven, wordt de stand op kosten van de overtreder verwijderd.

Artikel 2:

Inrichting - Uitrusting

2.1. Het opbouwen van de stand (plaatsen van tenten) kan enkel tussen maandag 26 juni 8 uur en

woensdag 28 juni 2023 10 uur, enkel op de plaats waarvoor toelating is gegeven.

2.2. Het inrichten van de stand (plaatsen van tapinstallaties, voorraad, …) kan tot woensdag 28 juni 2023. Na afsluiten van de Haachtsesteenweg (instellen verkeersarme zone woensdag 28 juni 2023 vanaf 11.45 uur) blijft deze toegankelijk voor leveranciers met een doorlaatbewijs.

2.3. Elke standhouder moet de toelating in originele vorm op zijn stand bewaren en voorleggen op

vraag van bevoegde personen.

2.4. Het standnummer moet duidelijk zichtbaar worden aangebracht aan de voorkant van de stand.

2.5. Het is elke standhouder ten strengste verboden om uitrusting op de rijbaan te plaatsen.

2.6. Brandveiligheid:

        Elke drank- en infostand moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde poederblussers type ABC.

        Elke eetstand moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde blustoestellen type CO2.

        Elke combinatiestand (drank en eten) moet beschikken over minimaal 1 goedgekeurde poederblusser type ABC en minimaal 1 goedgekeurd blustoestel type CO2.

Omwille van eenvormigheid is de standhouder verplicht de hoeveelheid blustoestellen af te nemen

van het gemeentebestuur. De huur en waarborg is ten laste van de standhouder.

Alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer moeten strikt worden nageleefd.

De brandweercontrole van de standen vindt plaats op donderdag 29 juni 2023. De standhouder is

verplicht om aanwezig te zijn.

        Gelegenheidsstanden die gebruik maken van de elektriciteit vanuit een achtergelegen privéwoning moeten een goedgekeurd keuringsattest van de elektrische installatie van deze woning kunnen voorleggen.

Alle opgelegde veiligheidsvoorzieningen dienen uiterlijk bij de brandweercontrole aanwezig en

uitgevoerd te zijn. Indien hieraan niet wordt voldaan, wordt de vergunning op beslissing van de

burgemeester ingetrokken en/of de waarborg geheel of gedeeltelijk ingehouden.

2.7. Het is verboden om op de stand publicitaire spandoeken en gadgets aan te brengen en te

verdelen, uitgezonderd het een infostand betreft waar vooraf toelating is verleend door het

gemeentebestuur.

Artikel 3:

Bereikbaarheid - Permanentie

De verantwoordelijke of zijn aangestelde moet vanaf donderdag 29 juni 8 uur tot en met maandag 3 juli 2023 4 uur permanent telefonisch bereikbaar zijn. Dit vast GSM-nummer moet uiterlijk 1 juni 2023 worden overgemaakt aan de lokale politiezone BRT en het gemeentebestuur. Dit GSM-toestel moet steeds bij de verantwoordelijke op de stand aanwezig zijn.

Artikel 4:

Uitbating - Openingstijden

4.1. Enkel tijdens onderstaande uren mag een stand geopend worden:

        donderdag 29 juni 8 uur tot vrijdag 30 juni 2023 4 uur

        vrijdag 30 juni 8 uur tot zaterdag 1 juli 2023 4 uur

        zaterdag 1 juli 8 uur tot zondag 2 juli 2023 4 uur

        zondag 2 juli 8 uur tot maandag 3 juli 2023 4 uur

4.2. Tijdens de openingsuren mogen in drankgelegenheden bieren met een alcoholgehalte van max. 5,2% worden geschonken en wijnen.

4.3. Eetstanden mogen in geen enkel geval drank verkopen.

4.4. De bevoorrading van de standen op of langs de openbare weg kan enkel van vrijdag 30 juni tot en

met zondag 2 juli 2023 tussen 5 uur en 10 uur.

4.5. Met het oog op recyclage kan de standhouder gebruik maken van een herbruikbare beker / (r)PET-fles / blik of moet gebruik maken van de rPET-beker / (r)PET-fles / blik. De uitbater van de gelegenheidsdrankstand is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare of rPET-beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

        De rPET-bekers en petflesjes moeten verplicht worden gedeponeerd in aangepaste zakken in de afvalcollectoren (fractie PMD+), die worden gehuurd van het gemeentebestuur.

        De standhouder is verplicht deel te nemen aan de inzamelactie (15 bekers / 15 (r)PET-flesjes / 15 blikjes = 1 gratis consumptie). Deze maatregel moet door de standhouder meermaals goed zichtbaar worden geafficheerd.

4.6. Eetstanden moeten verplicht gebruik maken van alle hierbij voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de gelegenheidseetstand dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Elke gelegenheidseetstand moet verplicht gebruik maken van voorgeschreven cateringmateriaal. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

4.7. Extra afvalzakken kunnen worden afgehaald in de infostand (Haachtsesteenweg), na voorlegging van de toelating van de stand.

4.8. Bij een noodsituatie dient elke gelegenheidsstand op bevel van de burgemeester de

gelegenheidsstand, meteen na het bevel volledig af te sluiten. Bij niet naleven van deze maatregel

wordt de gelegenheidsstand voor de mogelijke verdere duur van het randgebeuren volledig gesloten.

Artikel 5:

Opruiming - Afvalophaling

5.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de standen.

5.2. Pas vanaf maandag 3 juli 2023 van 6 uur mag elke stand (tenten) worden afgebroken en mag de uitrusting (tapinstallaties, voorraden, …) worden opgehaald.

5.3. Elke gelegenheidsstand dient uiterlijk dinsdag 4 juli 2023 ten laatste om 14 uur volledig te zijn opgeruimd en zich in dezelfde staat te bevinden als voorheen. en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

5.4. Elke standhouder is verplicht - Restafval / PMD+ (PMD + rPET) - apart te verzamelen in de daartoe voorziene afvalzakken.

        De fractie restafval kan dagelijks vanaf vrijdag omstreeks 6 uur worden klaargezet langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

        De fractie PMD+ (bij gebruik van de rPET-beker) moet dagelijks vanaf vrijdag tussen 6 uur en 9 uur worden aangeboden aan de afvalcontainer op het Tarweland Werchter.

5.5. De uitbater kan gebruik maken van een financieel waarborgsysteem voor de herbruikbare beker of past de inzamelactie 15 bekers = 1 gratis consumptie toe.

5.6. Indien gelegenheidsstanden de stand niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval

plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150 euro excl. BTW

aangerekend.

5.7. Indien gelegenheidsstanden zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling worden

georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750 euro exclusief BTW verrekend aan

de gelegenheidsstanden die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet

houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

Artikel 6:

Extra verboden

Voor standhouders, hun aangestelde(n) en festivalgangers is er van woensdag 28 juni tot en met

maandag 3 juli 2023 op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

        het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk.

        generatoren, uitgezonderd voor standhouders en hun aangestelde(n).

        elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook.

        het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook). Hier kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester.

        glas.

Artikel 7:

Afname materiaal gemeente

7.1. Elke standhouder wordt verplicht volgend materiaal af te nemen van het gemeentebestuur:

        brandblusapparaten (naargelang aard van de stand)

        afvalzakken (Restafval - PMD+)

        afvalcollector

Deze lijst is niet limitatief.

7.2. De kosten van het materiaal dat niet binnen de termijn wordt ingeleverd, worden aangerekend aan de standhouder.

Artikel 8:

Specifieke eisen warmtebronnen

8.1. Bij gebruik van gas:

        Elke volle gasfles die gevuld werd in een erkend vulcentrum is voorzien van een veiligheidsetiket (zwarte vlam op een rode achtergrond) en de gaskranen dragen een plastiek zegel. Indien dit niet het geval is, is de kans heel groot dat deze gasfles illegaal werd gevuld en dat de wettelijke verplichtingen niet werden nagevolgd.

        De gasflessen moeten steeds rechtop staan, beveiligd worden tegen omvallen en steeds worden afgeschermd van hevige warmte en zonlicht.

        De maximale keuringstermijn van deze gasflessen bedraagt naargelang het type van de fles 10 of 15 jaar. Op gasflessen wordt steeds de datum van de eerste keuring en de herkeurdatum ingeslagen door een erkend organisme.

        Gebruik van de juiste drukregelaar (ontspanner):

        Afhankelijk van het type gas moet steeds gebruik worden gemaakt van de juiste ontspanner (28 of 37 mbar) op de gasfles.

        Butaanflessen moeten aan de uitgang altijd een drukregelaar hebben die de gasdruk van 1700mbar naar 28mbar reduceert.

        Propaaninstallaties moeten (vanaf 2 toestellen) altijd uitgerust zijn met een dubbele ontspanner.

        Een eerste ontspanner, geplaatst buiten aan de gasflessen, reduceert de gasdruk van 7bar naar 1,5bar (aanbevolen druk voor het binnentreden in lokalen).

        De tweede ontspanner, geplaatst juist voor de gebruikstoestellen, reduceert de gasdruk van 1,5bar naar 37mbar of 50mbar.

        De plaatsing van een enkele ontspanner die de druk reduceert van 7bar naar 37mbar of 50mbar kan slechts worden toegelaten als de gasfles of gasflessen aangesloten zijn op 1 toestel.

        Vaste gasinstallaties moeten jaarlijks gekeurd worden. Het geldige keuringsattest moet aanwezig zijn in de coördinatiepost.

        Gebruik van soepele leidingen (volgens de Europese norm EN559):

        Voor gebruiksinstallaties op butaan of propaan mogen GEEN andere slangen worden gebruikt dan  deze die aanvaard zijn voor vloeibaar gemaakte petroleumgassen in de gasfase. Op de slangen zijn leesbare onuitwisbare markeringen aangebracht met maximum één meter tussen elke markering. Bij deze markeringen staat tenminste de waarde van de maximale werkdruk (min. 15bar) alsook het fabricagejaar, het merk of logo van de fabrikant en de aard van het gas waarvoor de slang mag worden gebruikt.

        De slang mag max. 2meter lang zijn en moet regelmatig vervangen worden. Deze slang moet om de 5 jaar worden vervangen.

        De uiteinden van de slang worden vastgehecht door spanbeugels op de slangappels die aangepast zijn aan haar inwendige diameter.

        De aandacht van de gebruiker moet altijd gevestigd worden op de goede staat van de slang.

8.2. Bij gebruik van elektriciteit:

        De installatie dient conform het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties te zijn.

        Bij elektriciteitsafname vanuit een onroerend goed moet een geldig keuringsattest worden voorgelegd. Voor een particuliere woning is de geldigheidstermijn maximaal 25 jaar, voor een handelspand maximaal 5 jaar.

        Alle elektrische toestellen en verlengdraden moeten een CEBEC-label dragen.

        Standen en wagens met een vaste installatie op elektriciteit moeten een geldig keuringsattest van een erkend keuringsorganisme kunnen voorleggen.

8.3. Bij gebruik van houtskool:

        In geen geval mag het publiek rechtstreeks in contact komen met de warmtebron.

8.4. Algemene eisen voor warmtebronnen:

        Verwarmingstoestellen met petroleum mogen enkel worden gebruikt met voorafgaande toestemming van de brandweer.

        Verlichtingstoestellen met open vlam zoals toortsen zijn ten allen tijde verboden.

        In geen enkel geval mogen warmtebronnen rechtstreeks in contact komen met het publiek.

        In de onmiddellijke omgeving van de warmtebronnen mogen geen brandbare materialen liggen.

        Onder de warmtebron zelf moet een brandveilige plaat worden gelegd.

        Bij de warmtebronnen moet een blusapparaat 6kg ABC of 5kg CO2 binnen handbereik zijn.

        Inzake het gebruik en de geldigheid- of keuringsdatum gelden de voorschriften inzake brandpreventie. Het blustoestel dient jaarlijks gekeurd te worden.

Artikel 9:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 10:

10.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen worden genomen:

        verwijdering op kosten van de overtreder

        inbeslagname

        intrekking vergunning

10.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

12. Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Harry Styles Love On Tour 2023 - Administratieve politie - Kampeerverbod

 

Feiten en context

        Op zaterdag 17 juni 2023 wordt het concert Werchter Boutique georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zondag 18 juni 2023 wordt het concert TW Classic georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zaterdag 24 juni 2023 wordt het concert Harry Styles Love On Tour georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

        Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

        Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

 

Argumentatie

        Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en Harry Styles Love On Tour enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

        Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

        De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

        Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

        Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en Harry Styles Love On Tour wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.
 

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

Kamperen

Het is verboden op het grondgebied van de gemeente Rotselaar gelegenheidscampings in te richten

of wild te kamperen op volgende momenten:

        Werchter Boutique en TW Classic van vrijdag 16 juni tot en met maandag 19 juni 2023;

        Harry Styles Love On Tour, van vrijdag 23 juni tot en met maandag 26 juni 2023.

Artikel 2:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3:

3.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen worden genomen:

        verwijdering op kosten van de overtreder

        inbeslagname

        intrekking vergunning

3.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

13. Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Harry Styles Love On Tour 2023 - Gelegenheidsparkeerterreinen

 

Feiten en context

        Op zaterdag 17 juni 2023 wordt het concert Werchter Boutique georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zondag 18 juni 2023 wordt het concert TW Classic georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zaterdag 24 juni 2023 wordt het concert Harry Styles Love On Tour georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

        Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

        Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

        Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

        Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en Harry Styles Love On Tour enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

        De gemeente Rotselaar streeft naar kwaliteitsvolle gelegenheidsparkeerterreinen.

        Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

        De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

        Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

        Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en Harry Styles Love On Tour wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

Toelating

1.1. Er kan enkel een parking worden ingericht na toelating van het gemeentebestuur.

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een parking moet uiterlijk 4 april 2023 worden gericht aan

het gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

        Volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen via het gemeentebestuur – dienst cultuur).

        Ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen die de parking omvat.

        Inplantingsplan (deadline voor indiening: 1 juni 2023) op schaal met duidelijke aanduiding van volgende voorzieningen:

       Perceel van de gelegenheidsparking

       Toegangsweg(en)

       Brandwegen in zones

        Minimaal 5meter breedte en een vrije hoogte van 4meter.

        Deze wegen moeten ten allen tijde vrij blijven zodat hulpdiensten niet dienen te keren en ook moeten ze zichtbaar zijn zodat ze herkenbaar zijn vanuit de lucht.

        Geparkeerde voertuigen op de brandwegen worden uit veiligheidsoverweging getakeld. De door het gemeentebestuur gedragen takelkosten worden integraal teruggevorderd van de parkinguitbater.

       Sanitaire inrichting (toiletten)

       Coördinatiepost – Secretariaat – Bluspost (telefoon, informatie, veiligheid)

1.4. De parkinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidsparkings van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

Artikel 2:

Inrichting - Uitrusting

2.1. De parkinghouder moet de toelating in originele vorm op de parking bewaren en voorleggen op

vraag van bevoegde personen.

2.2. Elke parking moet beschikken over voldoende toiletten: 3 toiletten per 500 wagens.

2.3. Elke parking moet beschikken over voldoende urinoirs: 1 urinoir per 500 wagens. De urinoirs

moeten per 4 worden opgesteld.

2.4. Elke parking moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde poederblussers type ABC.

        Alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer moeten strikt worden nageleefd.

        Omwille van eenvormigheid is de parkinghouder verplicht de hoeveelheid blustoestellen af te nemen

van het gemeentebestuur. De huur en waarborg is ten laste van de parkinghouder.

2.5. Elke parkinghouder is, naast het volledige terrein van de parking zelf, verplicht om ook de volgende infrastructuur ten allen tijde te verlichten: coördinatiepost, toiletten, brandwegen en nood- en toegangswegen.

2.6. Het is verboden om op de parkings commerciële verkoopstanden alsook publicitaire spandoeken

en gadgets aan te brengen. Een uitzondering wordt gemaakt voor vaste drankstanden (kantine) op de

parking. Deze gelegenheid moet worden uitgebaat door de vereniging die de parking uitbaat.

        Elke parkinghouder met een vaste drankstand moet verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker / (r)PET-fles / blik. De uitbater van de vaste drankstand op de gelegenheidsparking is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

        Elke parkinghouder met een vaste eetstand moet verplicht gebruik maken van alle hierbij voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de eetstand op de gelegenheidsparking dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

        De standhouder is formeel de organisator van de vaste gelegenheidsstand op de gelegenheidsparking en als dusdanig verantwoordelijk en aansprakelijk voor het naleven van alle globale regelgeving met betrekking tot het uitbaten van de vaste drank- en/of eetstand.

2.7. Voor de bouw van tijdelijke constructies en installaties moet een attest kunnen worden

voorgelegd.

De constructiematerialen van een tent (inclusief tentdoek, vaste zijpanelen, …) moeten inzake reactie

bij brand voldoen aan de Belgische klasse A2, beschreven in de norm NBN S21-203.

Tot de Belgische klasse A2 behoren:

        alle materialen die volgens de Franse methode NF P 92-501-7 tot de klasse M2 behoren;

        alle materialen die volgens de Britse methode BS 476 part 7 tot de klasse Class 2 behoren.

Treden, vloeren en trappen moeten kunnen weerstaan aan een minimale gebruiksbelasting van

4kN/m2 (NBN B03-103). Hun stabiliteit in alle richtingen moet verzekerd worden door een voldoend

aantal dragende elementen. In geen geval mag het bezwijken van een der dragende elementen

aanleiding geven tot kettingreactie met als uiteindelijk gevolg de instorting van een deel of van gans

de constructie.

Ruimten onder constructies mogen niet toegankelijk zijn voor kampeerders en moeten op elk moment

worden gevrijwaard van iedere vorm van brandbelasting.

2.8. Vanaf de opening tot het definitief sluiten van de gelegenheidsparking moet er een tractor ter

beschikking zijn, dit om auto’s te slepen indien noodzakelijk.

Indien een parkinghouder een wagen sleept, is hij verplicht aan de bestuurder een brief mee te geven

met volgende tekst: “Het takelen van een voertuig is op risico van de bestuurder of eigenaar van het

voertuig.”

Artikel 3:

Bereikbaarheid - Permanentie

3.1. Elke parking moet op volgende momenten permanent worden uitgebaat door de verantwoordelijke of zijn aangestelde:

        Werchter Boutique, van zaterdag 17 juni 8 uur tot en met zondag 18 juni 2023 4 uur (of tot leegloop van de parking).

        TW Classic, van zondag 18 juni 8 uur tot en met maandag 19 juni 2023 4 uur (of tot leegloop van de parking).

        Harry Styles Love On Tour, van zaterdag 24 juni 6 uur tot en met zondag 25 juni 2023 4 uur (of tot leegloop van de parking).

Hier kan enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na afspraak met de burgemeester.

3.2. Op elke parking moeten er per 600 wagens permanent minimaal 4 medewerkers tijdens

genoemde periode aanwezig zijn.

3.3. De parking moet permanent telefonisch bereikbaar zijn. Dit vast GSM-nummer moet uiterlijk 1 juni

2023 worden overgemaakt aan de lokale politiezone BRT en de gemeente Rotselaar. Dit GSM-toestel

moet steeds bij de verantwoordelijke op het parkeerterrein aanwezig zijn.

3.4. Alle medewerkers dienen herkenbare kledij te dragen in afspraak met de organisatoren en het

gemeentebestuur. Er mag geen verwarring mogelijk zijn met de kledij van de bewakingsagenten

(professioneel of vrijwilligers).

Artikel 4:

Uitbating - Openingstijden

4.1. Elke parkinghouder moet voorafgaand aan het evenement een door de brandweer goedgekeurd

plan hebben dat bij controle ter plaatse door hen wordt gehanteerd.

        De brandweercontrole van de parkings vindt plaats voorafgaand aan de opening van de parking. De parkinghouder is verplicht om tijdens de ingeplande tijdstippen van de brandweer aanwezig te zijn.

        Alle opgelegde veiligheidsvoorzieningen dienen uiterlijk bij de brandweercontrole aanwezig en

uitgevoerd te zijn. Indien hieraan niet wordt voldaan, wordt de vergunning op beslissing van de

burgemeester ingetrokken en/of de waarborg geheel of gedeeltelijk ingehouden.

4.2. Parkeren wordt toegelaten op volgende momenten:

        Werchter Boutique, van zaterdag 17 juni 8 uur tot en met zondag 18 juni 2023 4 uur

        TW Classic, van zondag 18 juni 8 uur tot en met maandag 19 juni 2023 4 uur

        Harry Styles Love On Tour, van zaterdag 24 juni 6 uur tot en met zondag 25 juni 2023 4 uur

Hier kan enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na akkoord van de burgemeester.

De parkinghouder moet alle maatregelen nemen om te voorkomen dat er buiten genoemde uren wordt geparkeerd.

4.3. Werkwijze uitbating:

De parkinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen de parkingovereenkomst van organisator Live Nation Festivals NV.

        Parkingtickets zijn enkel online te koop via de officiële verkoopkanalen van Live Nation Festivals NV. Het is niet mogelijk noch toegelaten om op een andere manier parkingtickets aan te kopen of te verkopen.

        Enkel aan voertuigen met een geldig gescand parkingticket mag toegang worden verleend tot de parking. De parkinguitbater dient elk aangeboden ticket te scannen.

        Het aantal tickets per parking in voorverkoop aangeboden, is gelijk aan de maximumcapaciteit van de parking.

        Indien de parkingtickets niet zijn uitverkocht - en de maximumcapaciteit dus niet bereikt is - op het moment van opening van de parking kunnen online parkingtickets aangekocht worden tot de maximumcapaciteit bereikt is.

        Live Nation Festivals NV voorziet een informatiedoek ter grootte van een herashek met hierop de naam van de parking en enkele huisregels. De parkinguitbater zorgt ervoor dat deze informatiedoek zichtbaar ophangt aan de ingang van de parking.

        De parkinguitbater zorgt ervoor dat het toekomen op de parking, het scannen van het parkingticket en het parkeren zo vlot mogelijk verloopt om files te voorkomen.

        De parkinguitbater voorziet een wachtzone (dubbele rij bij inrit van de parking) op de parking voor parkeerders zonder geldig toegangsticket.

        De parkinguitbater dient het ticket te scannen van éénieder die zich met een parkingticket aanbiedt. Per parking is er een specifiek ticket. Enkel dit ticket kan gescand worden (vb. tickets voor parking Blauw 1 kunnen niet gescand worden op parking Groen 3).

        Een parkingticket is slechts eenmalig geldig en kan slechts één keer gescand worden, hetgeen betekent dat wanneer een voertuig een tweede maal (of meer) de parking weer wil oprijden een nieuw parkeerticket moet worden voorgelegd.

        Bij fraude zal slechts 1 ticket toegang verlenen tot de parking, nl. het eerst aangeboden ticket. Indien eenzelfde barcode later aangeboden wordt, zal de scanner een foutmelding geven. Vervolgens dient aan de houder van dit ticket de toegang tot de parking te worden geweigerd.

        Het is de parkinguitbater niet toegestaan om - om welke reden dan ook - een borg (vb. rijbewijs, autosleutels, ...) te vragen aan de parkeerder.

        De parkinguitbater begeleidt de wagen/moto naar zijn parkeerplaats.

        Voertuigen kunnen alleen weer vertrekken langs de weg waarlangs ze gekomen zijn. Het is de parkinguitbater verboden extra poorten open te zetten of bijkomende uitgangen te creëren.

        In geval van slecht weer en/of een modderige ondergrond stelt de parkinguitbater een sleepdienst gratis ter beschikking van de parkeerder zodat voertuigen de parking kunnen verlaten.

        De parkinguitbater krijgt van de gemeente een aantal parkingpassen (afhankelijk van de capaciteit van de parking) voor eigen medewerkers. De voertuigen van de medewerkers moeten bij mekaar op een afgebakende plaats geparkeerd worden.

4.4. Controle

  • Live Nation Festivals NV is gerechtigd om aan de hand van een controleteam de werking op de parking in de gaten te houden. Het controleteam komt onaangekondigd langs om te controleren of het aantal geparkeerde voertuigen overeenkomt met het aantal scans op datzelfde moment. De parkinguitbater houdt een medewerker ter beschikking om mee de controleronde over de parking te doen.

Artikel 5:

Opruiming - Afvalophaling

5.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de parkings.

5.2. Elke gelegenheidsparking dient uiterlijk op volgende momenten volledig opgeruimd te zijn en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad:

        Werchter Boutique en TW Classic, uiterlijk dinsdag 20 juni 2023 14 uur

        Harry Styles Love On Tour, uiterlijk dinsdag 27 juni 2023 14 uur

5.3. Elke parkinguitbater is verplicht - Restafval / PMD+ / Papier en Karton - apart te verzamelen in de daartoe voorziene afvalzakken.

5.4. Elke parkinghouder met vaste drankinfrastructuur is verplicht om volgende maatregel inzake algemene hygiëne te voorzien: Inzamelactie: 15 (r)PET-flesjes / 15 blikjes = 1 gratis consumptie.

5.5. De uitbater kan gebruik maken van een financieel waarborgsysteem voor de herbruikbare beker of past de inzamelactie 15 bekers = 1 gratis consumptie toe.

5.6. Indien gelegenheidsparkings de parking niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval

plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150 euro exclusief BTW

aangerekend.

5.7. Indien gelegenheidsparkings zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling

worden georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750 euro exclusief BTW

verrekend aan de gelegenheidsparkings die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan

hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

Artikel 6:

Extra verboden

Voor parkinghouders, hun aangestelde(n) en concertgangers is er op volgende momenten:

        Werchter Boutique en TW Classic, van zaterdag 17 juni 8 uur tot en met maandag 19 juni 2023 4 uur.

        Harry Styles Love On Tour, van zaterdag 24 juni 6 uur tot en met zondag 25 juni 2023 4 uur op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

        het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk.

        gebruik van generatoren, uitgezonderd voor parkinghouders en hun aangestelde(n).

        elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook. De parkinghouder is tevens verplicht op te treden tegen geluidsoverlast op zijn parking veroorzaakt door festivalgangers.

        het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook).

Hier kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester.

Artikel 7:

Afname materiaal gemeente

7.1. Elke parkinghouder wordt verplicht volgend materiaal af te nemen van het gemeentebestuur:

        brandblusapparaten

        afvalzakken (Restafval - PMD+)

Deze lijst is niet limitatief.

7.2. De kosten van het materiaal dat niet binnen de termijn wordt ingeleverd, worden aangerekend aan de parkinguitbater.

Artikel 8:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 9:

9.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen worden genomen:

        verwijdering op kosten van de overtreder

        inbeslagname

        intrekking van vergunning

9.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

14. Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Harry Styles Love On Tour 2023 - Gelegenheidsstanden op of langs de openbare weg

 

Feiten en context

        Op zaterdag 17 juni 2023 wordt het concert Werchter Boutique georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zondag 18 juni 2023 wordt het concert TW Classic georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zaterdag 24 juni 2023 wordt het concert Harry Styles Love On Tour georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

        Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

        Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de

 politiezone BRT.

        Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

        Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en Harry Styles Love On Tour enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

        De gemeente Rotselaar streeft naar kwaliteitsvolle gelegenheidsstanden.

        Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

        De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de

  mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

        Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de

 overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

        Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en Harry Styles Love On Tour wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.
 

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

Toelating

1.1. Het is verboden op volgende momenten op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein,

zonder voorafgaande toelating van het gemeentebestuur, een gelegenheidsstand op te stellen welke

ook de aard van de te verkopen producten is:

        Werchter Boutique en TW Classic, van zaterdag 17 juni tot en met maandag 19 juni 2023

        Harry Styles Love On Tour, van zaterdag 24 juni tot en met zondag 25 juni 2023

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een stand moet uiterlijk 4 april 2023 worden gericht aan het

gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

        Volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen via het gemeentebestuur – dienst cultuur).

        Indien het privé-eigendom betreft: ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen die de stand omvat.

1.4. De standhouder volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidsstanden van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

1.5. Buiten de toegelaten standplaats kan nergens een stand worden opgericht. Overtreders worden

door de politie aangemaand de in overtreding geplaatste stand te sluiten en te verwijderen. Indien

hieraan geen gevolg wordt gegeven, wordt de stand op kosten van de overtreder verwijderd.

Artikel 2:

Inrichting - Uitrusting

2.1. Het opbouwen en inrichten van de stand (plaatsen van tenten, tapinstallaties, voorraad, …) kan enkel op de plaats waarvoor toelating is gegeven op volgende momenten:

        Werchter Boutique en TW Classic, van woensdag 14 juni 2023 18 uur

        Harry Styles Love On Tour, van woensdag 21 juni 2023 18 uur

2.2. Elke standhouder moet de toelating in originele vorm op zijn stand bewaren en voorleggen op

vraag van bevoegde personen.

2.3. Het standnummer moet duidelijk zichtbaar worden aangebracht aan de voorkant van de stand.

2.4. Het is elke standhouder ten strengste verboden om uitrusting op de rijbaan te plaatsen.

2.5. Brandveiligheid:

        Elke drankstand moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde poederblussers type ABC.

        Elke eetstand moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde blustoestellen type CO2.

        Elke combinatiestand (drank en eten) moet beschikken over minimaal 1 goedgekeurde poederblusser type ABC en minimaal 1 goedgekeurd blustoestel type CO2.

Omwille van eenvormigheid is de standhouder verplicht de hoeveelheid blustoestellen af te nemen

van het gemeentebestuur. De huur en waarborg is ten laste van de standhouder.

Alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer moeten strikt worden nageleefd.

De brandweercontrole van de standen vindt plaats op de dag van het concert. De standhouder is

verplicht om aanwezig te zijn.

        Gelegenheidsstanden die gebruik maken van de elektriciteit vanuit een achtergelegen privéwoning moeten een goedgekeurd keuringsattest van de elektrische installatie van deze woning kunnen voorleggen.

2.6. Het is verboden om op de stand publicitaire spandoeken en gadgets aan te brengen en te

verdelen.

Artikel 3:

Bereikbaarheid - Permanentie

De verantwoordelijke of zijn aangestelde moet op volgende momenten permanent telefonisch

bereikbaar zijn:

        Werchter Boutique, van zaterdag 17 juni 8 uur tot en met zondag 18 juni 2023 2 uur.

        TW Classic, van zondag 18 juni 8 uur tot en met zondag 19 juni 2023 2 uur.

        Harry Styles Love On Tour, van zaterdag 24 juni 8 uur tot en met zondag 25 juni 2023 2 uur.

Dit vast GSM-nummer moet uiterlijk 1 juni 2023 worden overgemaakt aan de lokale politiezone BRT

en het gemeentebestuur. Dit GSM-toestel moet steeds bij de verantwoordelijke op de stand aanwezig

zijn.

Artikel 4:

Uitbating - Openingstijden

4.1. Enkel op volgende momenten mag een stand geopend worden:

        Werchter Boutique, van zaterdag 17 juni 8 uur tot en met zondag 18 juni 2023 2 uur

        TW Classic, van zondag 18 juni 8 uur tot en met maandag 19 juni 2023 2 uur

        Harry Styles Love On Tour, van zaterdag 24 juni 8 uur tot en met zondag 25 juni 2023 2 uur

4.2. Tijdens de openingsuren mogen in drankgelegenheden bieren met een alcoholgehalte van max. 5,2% worden geschonken en wijnen.

4.3. Eetstanden mogen in geen enkel geval drank verkopen.

4.4. Met het oog op recyclage moet de standhouder tijdens Werchter Boutique en TW Classic gebruik maken van een herbruikbare beker / (r)PET-fles / blik. De uitbater van de gelegenheidsdrankstand is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

4.5. Met het oog op recyclage kan de standhouder tijdens Harry Styles Love On Tour gebruik maken van een herbruikbare beker / (r)PET-fles / blik of moet gebruik maken van de rPET-beker / (r)PET-fles / blik. De uitbater van de gelegenheidsdrankstand is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare of rPET-beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

        De rPET-bekers en petflesjes moeten verplicht worden gedeponeerd in aangepaste zakken in de afvalcollectoren (fractie PMD+), die worden gehuurd van het gemeentebestuur.

        De standhouder is tijdens Werchter Boutique en tijdens TW Classic verplicht deel te nemen aan de inzamelactie (15 (r)PET-flesjes / 15 blikjes = 1 gratis consumptie). Deze maatregel moet door de standhouder meermaals goed zichtbaar worden geafficheerd.

        De standhouder is tijdens Harry Styles Love On Tour verplicht deel te nemen aan de inzamelactie (15 bekers / 15 (r)PET-flesjes / 15 blikjes = 1 gratis consumptie). Deze maatregel moet door de standhouder meermaals goed zichtbaar worden geafficheerd.

4.6. Eetstanden moeten verplicht gebruik maken van alle hierbij voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de gelegenheidseetstand dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Elke gelegenheidseetstand moet verplicht gebruik maken van voorgeschreven cateringmateriaal. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

Artikel 5:

Opruim - Afvalvuilophaling

5.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de standen.

5.2. Elke gelegenheidsstand dient uiterlijk op volgende momenten volledig te zijn opgeruimd en zich in

dezelfde staat te bevinden als voorheen: en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten

langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad:

        Werchter Boutique en TW Classic, uiterlijk dinsdag 20 juni 2023 ten laatste om 14 uur;

        Harry Styles Love On Tour, uiterlijk dinsdag 27 juni 2023 ten laatste om 14 uur.

5.3. Elke standhouder is verplicht - Restafval / PMD+ (PMD + rPET) - apart te verzamelen in de daartoe voorziene afvalzakken.

        De fractie restafval moet na opruim worden klaargezet langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

        De fractie PMD+ (PMD + rPET) moet na opruim tijdens Harry Styles Love On Tour worden aangeboden aan de afvalcontainer op het Tarweland Werchter.

5.4. De uitbater kan gebruik maken van een financieel waarborgsysteem voor de herbruikbare beker of past de inzamelactie 15 bekers = 1 gratis consumptie toe.

5.5. Indien gelegenheidsstanden de stand niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval

plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150 euro exclusief BTW

aangerekend.

5.6. Indien gelegenheidsstanden zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling worden

georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750 euro exclusief BTW verrekend aan

de gelegenheidsstanden die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet

houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

Artikel 6:

Extra verboden

Voor standhouders, hun aangestelde(n) en concertgangers is er op volgende momenten:

        Werchter Boutique en TW Classic, van zaterdag 17 juni 8 uur tot en met maandag 29 juni 2023 4 uur;

        Harry Styles Love On Tour, van zaterdag 24 juni 8 uur tot en met zondag 25 juni 2023 4 uur op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

        het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk.

        generatoren

        elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook

        het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook). Hier kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester

        glas

Artikel 7:

Afname materiaal gemeente

7.1. Elke standhouder wordt verplicht volgend materiaal af te nemen van het gemeentebestuur:

        brandblusapparaten (naargelang aard van de stand)

        afvalzakken (Restafval - PMD+)

        afvalcollector

Deze lijst is niet limitatief.

7.2. De kosten van het materiaal dat niet binnen de termijn wordt ingeleverd, worden aangerekend aan de standhouder.

Artikel 8:

Specifieke eisen warmtebronnen

8.1. Bij gebruik van gas:

        Elke volle gasfles die gevuld werd in een erkend vulcentrum is voorzien van een veiligheidsetiket (zwarte vlam op een rode achtergrond) en de gaskranen dragen een plastiek zegel. Indien dit niet het geval is, is de kans heel groot dat deze gasfles illegaal werd gevuld en dat de wettelijke verplichtingen niet werden nagevolgd.

        De gasflessen moeten steeds rechtop staan, beveiligd worden tegen omvallen en steeds worden afgeschermd van hevige warmte en zonlicht.

        De maximale keuringstermijn van deze gasflessen bedraagt naargelang het type van de fles 10 of 15 jaar. Op gasflessen wordt steeds de datum van de eerste keuring en de herkeurdatum ingeslagen door een erkend organisme.

        Gebruik van de juiste drukregelaar (ontspanner):

        Afhankelijk van het type gas moet steeds gebruik worden gemaakt van de juiste ontspanner (28 of 37 mbar) op de gasfles.

        Butaanflessen moeten aan de uitgang altijd een drukregelaar hebben die de gasdruk van 1700mbar naar 28mbar reduceert.

        Propaaninstallaties moeten (vanaf 2 toestellen) altijd uitgerust zijn met een dubbele ontspanner.

        Een eerste ontspanner, geplaatst buiten aan de gasflessen, reduceert de gasdruk van 7bar naar 1,5bar (aanbevolen druk voor het binnentreden in lokalen).

        De tweede ontspanner, geplaatst juist voor de gebruikstoestellen, reduceert de gasdruk van 1,5bar naar 37mbar of 50mbar.

        De plaatsing van een enkele ontspanner die de druk reduceert van 7bar naar 37mbar of 50mbar kan slechts worden toegelaten als de gasfles of gasflessen aangesloten zijn op 1 toestel.

        Vaste gasinstallaties moeten jaarlijks gekeurd worden. Het geldige keuringsattest moet aanwezig zijn in de coördinatiepost.

        Gebruik van soepele leidingen (volgens de Europese norm EN559):

        Voor gebruiksinstallaties op butaan of propaan mogen GEEN andere slangen worden gebruikt dan deze die aanvaard zijn voor vloeibaar gemaakte petroleumgassen in de gasfase. Op de slangen zijn leesbare onuitwisbare markeringen aangebracht met maximum één meter tussen elke markering. Bij deze markeringen staat tenminste de waarde van de maximale werkdruk (min. 15bar) alsook het fabricagejaar, het merk of logo van de fabrikant en de aard van het gas waarvoor de slang mag worden gebruikt.

        De slang mag maximaal 2meter lang zijn en moet regelmatig vervangen worden. Deze slang moet om de 5 jaar worden vervangen.

        De uiteinden van de slang worden vastgehecht door spanbeugels op de slangappels die aangepast zijn aan haar inwendige diameter.

        De aandacht van de gebruiker moet altijd gevestigd worden op de goede staat van de slang.

8.2. Bij gebruik van elektriciteit:

        De installatie dient conform het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties te zijn.

        Bij elektriciteitsafname vanuit een onroerend goed moet een geldig keuringsattest worden voorgelegd. Voor een particuliere woning is de geldigheidstermijn maximaal 25 jaar, voor een handelspand maximaal 5 jaar.

        Alle elektrische toestellen en verlengdraden moeten een CEBEC-label dragen.

        Standen en wagens met een vaste installatie op elektriciteit moeten een geldig keuringsattest van een erkend keuringsorganisme kunnen voorleggen.

8.3. Bij gebruik van houtskool:

        In geen geval mag het publiek rechtstreeks in contact komen met de warmtebron.

8.4. Algemene eisen voor warmtebronnen:

        Verwarmingstoestellen met petroleum mogen enkel worden gebruikt met voorafgaande toestemming van de brandweer.

        Verlichtingstoestellen met open vlam zoals toortsen zijn ten allen tijde verboden.

        In geen enkel geval mogen warmtebronnen rechtstreeks in contact komen met het publiek.

        In de onmiddellijke omgeving van de warmtebronnen mogen geen brandbare materialen liggen.

        Onder de warmtebron zelf moet een brandveilige plaat worden gelegd.

        Bij de warmtebronnen moet een blusapparaat 6kg ABC of 5kg CO2 binnen handbereik zijn.

        Inzake het gebruik en de geldigheid- of keuringsdatum gelden de voorschriften inzake

brandpreventie. Het blustoestel dient jaarlijks gekeurd te worden.

Artikel 9:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 10:

10.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen worden genomen:

        verwijdering op kosten van de overtreder

        inbeslagname

        intrekking vergunning

10.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

15. Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Harry Styles Love On Tour / Rock Werchter 2023 - Inzet vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen

 

Feiten en context

        Op zaterdag 17 juni 2023 wordt het concert Werchter Boutique georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zondag 18 juni 2023 wordt het concert TW Classic georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zaterdag 24 juni 2023 wordt het concert Harry Styles Love On Tour georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2023 wordt het festival Rock Werchter georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

        Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

        Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

        Wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid.

        Ministerieel besluit van 10 november 2017 over de vaststelling van de wijze van aanduiding van het begin en het einde van een zone op de openbare weg onder toezicht, van de mogelijkheid van uitgangscontrole bij het verlaten van een winkelruimte en van de uitoefening van situationele bevoegdheden, tot uitvoering van de wet tot regeling van de private en bijzondere veiligheid.

        Ministeriële omzendbrief van 29 maart 2018 over de private bewaking bij evenementen en festivals.

 

Argumentatie

        Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique, TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

        Het verzekeren van de veiligheid kan slechts worden gegarandeerd voor zover de organisator van de concerten en het festival en de uitbaters van de gelegenheidscampings tijdens Rock Werchter beroep kunnen doen op vrijwilligers.

        Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

        De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

        Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

        Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.
 

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

1.1. Deze verordening is enerzijds van toepassing op de inzet van vrijwillige bewakers en

bewakingsondernemingen bij volgende concerten georganiseerd op het festivalpark:

        Werchter Boutique, zaterdag 17 juni 2023

        TW Classic, zondag 18 juni 2023

        Harry Styles Love On Tour, zaterdag 24 juni 2023

1.2. Deze verordening is anderzijds van toepassing op de inzet van vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen bij het festival Rock Werchter, georganiseerd op het festivalpark, en op de verschillende gelegenheidscampings van woensdag 28 juni tot en met maandag 3 juli 2023.

Artikel 2:

De organisator van de concerten en het festival enerzijds en de uitbaters van de

gelegenheidscampings tijdens Rock Werchter anderzijds kunnen in het kader van art. 24 van de wet

van 2 oktober 2017 vrijwilligers aanstellen voor de interne bewakingsdienst van het festival en de

camping op voorwaarde dat:

2.1. De burgemeester hiertoe, na advies van de korpschef van de politiezone BRT, op een door de

minister bepaalde wijze, de toestemming hiervoor heeft verleend aan de vereniging.

2.2. De personen effectief lid zijn van de vereniging, of de personen een effectieve of aanwijsbare

band hebben met de vereniging en dat de personen hun activiteiten slechts sporadisch en

onbezoldigd uitoefenen.

Artikel 3:

3.1. De vrijwilligers kunnen slechts deel uitmaken van de interne bewakingsdienst van het festival of

de camping na toelating door de burgemeester die beslist na het advies te hebben ingewonnen van

de korpschef van de lokale politiezone.

3.2. De organisator richt daartoe een aanvraag met een lijst van vrijwilligers voor de interne

bewakingsdienst aan de burgemeester uiterlijk zes weken voor de datum van het evenement

waarvoor de betrokken vrijwilligers worden ingezet.

Artikel 4:

4.1. Enkel de personen die vallen onder het toepassingsgebied van art. 60 tot en met art. 64 van de

wet van 2 oktober 2017 worden toegelaten als vrijwilliger van de interne bewakingsdienst

4.2. De vrijwilligers dienen onder meer te voldoen aan volgende voorwaarden:

        Niet veroordeeld geweest zijn, zelfs niet met uitstel, tot enige correctionele of criminele straf, zoals bedoeld in artikel 7 van het Strafwetboek of tot een gelijkaardige straf in het buitenland, behoudens veroordelingen wegens inbreuken op de wetgeving betreffende de politie over het wegverkeer.

        Niet tegelijkertijd lid zijn van een politiedienst of een inlichtingendienst, noch een functie hebben in een penitentiaire instelling, noch activiteiten uitoefenen van privédetective, van wapen- of munitiefabrikant of -handelaar of enige andere werkzaamheid uitoefenen die, doordat ze wordt uitgeoefend door dezelfde persoon die ook een functie uitoefent inde sector van de private of bijzondere veiligheid, een gevaar kan opleveren voor de in- of uitwendige veiligheid van de Staat of voor de openbare orde.

        Minstens achttien jaar oud zijn.

        Niet geschrapt zijn uit het Rijksregister van natuurlijke personen zonder nieuw adres achter te laten.

        In de afgelopen drie jaar geen lid geweest zijn van de inlichtingendiensten of van die politiediensten waarbij het onmiddellijk erna uitoefenen van een functie in de private veiligheid een gevaar oplevert voor de Staat of voor de openbare orde.

Artikel 5:

5.1. De kandidaat-vrijwilliger of de toegelaten vrijwilliger is er via de organiserende vereniging toe

gehouden de burgemeester op de hoogte te brengen van elke omstandigheid die tot gevolg heeft dat

hij niet of niet meer beantwoordt aan de voorwaarden voorzien in artikel 4 van deze verordening.

5.2. Van zodra hij niet meer voldoet aan deze voorwaarden kan hij van rechtswege niet ingezet

worden als vrijwilliger en vervalt de door de burgemeester gegeven toelating.

Artikel 6:

6.1. De lijst van bewakingsondernemingen die activiteiten zullen uitoefenen in het kader van de

concerten en het festival dient vier weken voorafgaandelijk aan het evenement toe te komen bij de

burgemeester.

6.2. Volgende informatie dient te worden medegedeeld:

        De naam en het adres van de betrokken bewakingsondernemingen.

        De identiteitsgegevens van de bewakingsagenten die zullen ingezet worden en van de personeelsleden van de betrokken bewakingsfirma’s die de leiding over deze bewakingsagenten zullen uitoefenen.

        De aard van de bewakingsactiviteiten.

        De data en plaatsen waarop de bewakingsactiviteiten zullen uitgevoerd worden.

Artikel 7:

7.1. De fouilles van personen in het kader van de toegangscontrole mogen enkel uitgevoerd worden

door vergunde bewakingsagenten ter hoogte van de ingang van het festivalterrein en ter hoogte van

de ingang van de verschillende campings door vergunde bewakingsagenten.

7.2. De fouilles mogen slechts uitgeoefend worden mits uitdrukkelijke toestemming van de

burgemeester en in overeenstemming met hetgeen is bepaald in de artikels 102 tot en met 104 van de

wet van 2 oktober 2017.

7.3. De aanvraag hiertoe dient 3 weken voor de datum van het evenement toe te komen bij de

burgmeester en moet volgende informatie bevatten:

        De lijst van de bewakingsondernemingen en de personalia van de bewakingsagenten die de fouilles uitvoeren.

        De vermelding op welke tijdstippen en in welke omstandigheden de fouilles gebeuren.

7.4. Fouilles bij uitgangscontrole zijn niet toegelaten.

Artikel 8:

8.1. Iedereen die professioneel een bewakingsactiviteit uitvoert, dient op een duidelijk leesbare wijze

een badge te dragen en de voorschriften inzake werkkledij, die bepaald zijn in de artikels 79, 80 en 95

van de wet van 2 oktober 2017, na te leven.

8.2. Op de badge staat duidelijk hun naam, de naam van de onderneming waarvoor ze werken en het

adres van de exploitatiezetel, ofwel de identificatiekaart. Ze moeten tevens in het bezit zijn van de

door de Minister van Binnenlandse Zaken afgeleverde identificatiekaart.

Artikel 9:

9.1. Voor de organisator van de concerten Werchter Boutique, TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter wordt het gebied met perimeter omschreven als volgt:

        Haachtsesteenweg tot de grens met de gemeente Haacht

        Hanewijk-Eggelbroek tot de grens met de gemeente Haacht

        Tarweland tot de grens met de gemeente Haacht

        Beverlaak tot de grens met de gemeente Tremelo

        Tremelobaan tot de grens met de gemeente Tremelo

        Grotestraat tot de grens met de gemeente Tremelo

        Hogeweg-Varentstraat tot de grens met de gemeente Tremelo

        Vondelweg tot de grens met Tremelo

        Hoogland tot de kruising met de Hamstraat

        Provinciebaan tot de kruising Rodenbachlaan-Torenstraat

        Dijlekant tot de grens met de gemeente Haacht

        Dijlekant-Kapoenstraat tot de kruising met de Vrijheidsstraat

        Dijlekant-Achterheidestraat tot de kruising met de Vijfde Liniestraat

        Vrijheidsstraat-Walenstraat tot de grens met de gemeente Haacht

        Hellichtstraat tot de kruising met het Meanderspad

        Torenstraat tot de kruising met de Terheidelaan

        Kruising Terheidelaan-Hellichtstraat tot kruising Terheidelaan-Torenstraat

9.2. Voornoemde perimeter wordt op volgende momenten ingesteld als zone waarbinnen bewakingsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend in de zin van art. 3 van de wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en de bijzondere veiligheid:

        Werchter Boutique, zaterdag 17 juni vanaf 10 uur tot zondag 18 juni 2023 ten laatste 4 uur

        TW Classic, zondag 18 juni vanaf 12 uur (en mogelijks vanaf 10 uur) tot maandag 19 juni 2023 ten laatste 4 uur

        Harry Styles Love On Tour, zaterdag 24 juni vanaf 6 uur (en mogelijks vanaf vrijdag 23 juni 18 uur) tot zondag 25 juni 2023 ten laatste 4 uur

        Rock Werchter, ten vroegste op woensdag 28 juni vanaf 10 uur, doch met zekerheid op donderdag 29 juni vanaf 5 uur tot maandag 3 juli 2023 ten laatste 16 uur.

9.3. Voornoemde perimeter dient op zichtbare wijze voor het publiek afgebakend te zijn overeenkomstig de bepalingen van het ministerieel besluit van 10 november 2017. Derhalve kunnen personen belast met toezichtopdrachten in de zin van de wet geplaatst worden aan de nadarbarelen binnen voormelde perimeter.

Artikel 10:

Het uitvoeren van georganiseerde rondes door private personen, bewakingsondernemingen en

interne bewakingsdiensten met het oog op het verzekeren van de orde buiten de voormelde perimeter

is verboden.

Artikel 11:

Al de personen die in dit kader worden ingezet dienen elke strafbare handeling die door hen wordt

vastgesteld onmiddellijk door te geven aan de politiediensten.

Artikel 12:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 13:

13.1. De leden van de lokale en federale politie en de door de Koning aangewezen ambtenaren en

diensten zijn gelast met de uitvoering van deze verordening.

13.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met administratieve geldboetes opgelegd

door de bevoegde administratieve overheid.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

16. Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Harry Styles Love On Tour / Rock Werchter 2023 - Administratieve politie - Drones

 

Feiten en context

        Op zaterdag 17 juni 2023 wordt het concert Werchter Boutique georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zondag 18 juni 2023 wordt het concert TW Classic georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zaterdag 24 juni 2023 wordt het concert Harry Styles Love On Tour georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2023 wordt het festival Rock Werchter georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

        Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

        Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

        Koninklijk besluit van 10 april 2016 over het gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen in het Belgische luchtruim.

        Omzendbrief van 28 juli 2017 over het dronesbeleid tijdens grote evenementen in open lucht.

        Ministeriële omzendbrief van 7 december 2017 over de regeling van het gebruik van drones door politie- en hulpdiensten.

 

Argumentatie

        Om het goede verloop, rekening te houden met een grote volkstoeloop en de hieraan verbonden veiligheidscriteria, van de concerten Werchter Boutique en TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

        Overwegende dat de gemeente in het algemeen en de burgemeester in het bijzonder de opdracht heeft in te staan voor de openbare rust, de openbare orde en de openbare veiligheid op het grondgebied van de gemeente, dat er te dien einde een politieverordening kan worden opgesteld, waarin bepaalde verbodsbepalingen kunnen worden opgenomen en bepaalde gedragingen strafbaar kunnen worden gesteld.

        Overwegende dat artikel 2§1 van de wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties aan de gemeenteraad de keuzevrijheid laat politiestraffen of administratieve sancties te bepalen voor overtredingen van zijn reglementen of verordeningen.

        Overwegende dat het administratief strafbaar stellen van overtredingen, de gemeente de mogelijkheid biedt sneller te reageren op problemen van lokale aard.

        Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

        De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

        Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

        Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

Het bezit van drones en/of de besturingssystemen en het gebruik van een op afstand bestuurd luchtvaartuig (RPA / drone) of van een op afstand bestuurd luchtvaartuig (RPAS) op de openbare weg, het openbaar domein en het luchtruim binnen de perimeter van het festivalgebeuren, zoals beschreven binnen artikel 9 van de politieverordening 'WB/TWC/HS/RW 2023 - Inzet vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen' en op de invalswegen Stationsstraat, Provinciebaan, Hogeweg, Varentstraat, Tremelobaan, is verboden tijdens volgende periodes:

        Werchter Boutique en TW Classic van vrijdag 16 juni tot en met maandag 19 juni 2023

        Harry Styles Love On Tour, van vrijdag 23 juni tot en met maandag 26 juni 2023

        Rock Werchter, van maandag 26 juni tot en met maandag 3 juli 2023 telkens met uitzondering voor politiediensten en door bestuurlijke en gerechtelijke overheden aangestelde deskundigen

Artikel 2:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3:

3.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de inbreuk door de lokale of federale politie kan volgende maatregel worden

genomen:

        bestuurlijke inbeslagname voor de duur van het evenement

3.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

17. Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Harry Styles Love On Tour / Rock Werchter 2023 - Administratieve politie - Publiciteit

 

Feiten en context

        Op zaterdag 17 juni 2023 wordt het concert Werchter Boutique georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zondag 18 juni 2023 wordt het concert TW Classic georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zaterdag 24 juni 2023 wordt het concert Harry Styles Love On Tour georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2023 wordt het festival Rock Werchter georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

        Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

        Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

 

Argumentatie

        Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique en TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

        Uit het verleden blijkt dat deelgemeente Werchter en het overige deel van de gemeente Rotselaar tijdens de periode van de muziekconcerten af te rekenen krijgt met een sterk verhoogd aanbod van reclameberichten die in de vorm van folders e.d. worden uitgedeeld op de openbare weg, reclameboodschappen die verspreid worden via affiches, al dan niet vastgemaakt op panelen of op andere tijdelijke of blijvende constructies, spandoeken, voertuigen met luidsprekers, publiciteitswagens, e.d.

        Een sterk verhoogd aanbod aan reclame, in welke vorm ook, kan aanleiding geven tot een ernstige stoornis van de openbare rust en orde, het belemmeren en hinderen van het verkeer, een vervuiling van de openbare weg, een verhoogd risico op brand en tot een verkeersonveilige situatie op de openbare weg.

        Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

        De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

        Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

        Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

Het is verboden, zonder voorafgaande vergunning van de burgemeester, op het grondgebied van de

gemeente Rotselaar enerzijds folders, gadgets, flyers en gratis publicaties uit te delen en anderzijds

enige bijkomende reclame te maken in de vorm van panelen, affiches, voertuigen, spandoeken in

welke vorm ook, op of langs de openbare weg of op een privé-eigendom zichtbaar van op de

openbare weg, met uitzondering van de bestaande panden en de door de organisatie voorziene

ruimte, op volgende periodes:

        Werchter Boutique en TW Classic van vrijdag 16 juni tot en met maandag 19 juni 2023;

        Harry Styles Love On Tour, van vrijdag 23 juni tot en met maandag 26 juni 2023;

        Rock Werchter, van maandag 26 juni tot en met maandag 3 juli 2023.

Artikel 2:

Reclameborden, affiches en andere reclame, die in strijd met deze verordening worden gebruikt,

aangewend of geplaatst, worden verwijderd door de gemeentelijke diensten op kosten of risico van de

overtreder die ze plaatste of gebruikte en onverminderd de voorziene strafsanctie.

Artikel 3:

Elke gegeven toelating moet aanwezig zijn op de desbetreffende locatie en moet kunnen worden

getoond bij controle.

Artikel 4:

Volgende personen zijn strafbaar met een administratieve geldboete:

        de eigenaar(s)

        de aannemer(s) van aanplakking of reclame

        de personen waarvoor de reclame wordt gevoerd of alle andere personen die voor het plaatsen of

voor het aanwenden ervan verantwoordelijk zijn

Artikel 5:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 6:

6.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de inbreuk door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen genomen worden:

        verwijdering op kosten van de overtreder

        inbeslagname

        intrekking vergunning

6.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

18. Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Harry Styles Love On Tour / Rock Werchter 2023 - Administratieve politie - Toegangstickets

 

Feiten en context

        Op zaterdag 17 juni 2023 wordt het concert Werchter Boutique georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zondag 18 juni 2023 wordt het concert TW Classic georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zaterdag 24 juni 2023 wordt het concert Harry Styles Love On Tour georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2023 wordt het festival Rock Werchter georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

        Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

        Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

        Wet van 14 juli 1991 over de handelspraktijken.

        Wet van 25 juni 1993 over de ambulante handel.

 

Argumentatie

        Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique, TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

        De mogelijkheid bestaat dat een zwart circuit van zelfs geldige toegangstickets tot verstoring van de openbare rust en overlast kan leiden, in de zin van systematisch lastig vallen van toevallige passanten en verkopen aan woekerprijzen.

        Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

        De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

        Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

        Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

Het verkopen of te koop aanbieden van toegangstickets op de openbare weg en het openbaar domein

binnen de actieradius van het festivalpark en op de invalswegen Stationsstraat, Provinciebaan,

Hogeweg, Varentstraat, Tremelobaan en Nieuwebaan, is verboden op volgende momenten:

        Werchter Boutique en TW Classic, van vrijdag 16 juni tot en met maandag 19 juni 2023

        Harry Styles Love On Tour, van vrijdag 23 juni tot en met maandag 26 juni 2023

        Rock Werchter, van woensdag 28 juni tot en met maandag 3 juli 2023

Artikel 2:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3:

3.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de inbreuk door de lokale of federale politie kan volgende maatregel worden

genomen:

        inbeslagname

3.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

19. Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Harry Styles Love On Tour / Rock Werchter 2023 - Vaste verkooppunten in deelgemeente Werchter

 

Feiten en context

        Op zaterdag 17 juni 2023 wordt het concert Werchter Boutique georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zondag 18 juni 2023 wordt het concert TW Classic georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zaterdag 24 juni 2023 wordt het concert Harry Styles Love On Tour georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2023 wordt het festival Rock Werchter georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

        Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

        Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

        Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

        Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal horecareglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

        Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique, TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

        De gemeente streeft naar kwaliteitsvolle vaste verkooppunten, aangezien het festival gespreid is over vier dagen. Bovendien is er een duidelijk onderscheid tussen vaste verkooppunten met en zonder een gelegenheidsstand. Vaste verkooppunten met een gelegenheidsstand spitsen zich toe op de concert- en festivalgangers door het aanbieden van take-away producten. Voor dit principe gelden er specifieke maatregelen betreft de uitbating van het verkooppunt met gelegenheidsstand. Anderzijds, vaste verkooppunten zonder een gelegenheidsstand zetten hun dagdagelijkse activiteit verder en spitsen zich toe op de lokale inwoners van deelgemeente Werchter zonder dat zij hiervoor extra promotionele acties ondernemen om concert- en festivalgangers aan te trekken.

        Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

        De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

        Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

        Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

1 onthouding: Jeroen Janssens

Artikel 1:

Toepassingsgebied

1.1. Onder vaste verkooppunten wordt verstaan: horecagelegenheden (hotels, restaurants, frituren en

cafés) enerzijds en winkels (bakker, slager, traiteur, supermarkt, dagbladhandel,…) anderzijds in deelgemeente Werchter binnen de perimeter van het festival Rock Werchter.

1.2. Onder vaste verkooppunten met gelegenheidsstand wordt verstaan: horecagelegenheden (hotels, restaurants, frituren en cafés) enerzijds en winkels (bakker, slager, traiteur, supermarkt, dagbladhandel,…) anderzijds in deelgemeente Werchter binnen de perimeter van het festival Rock Werchter met bijkomende gelegenheidsstand ter hoogte van het vaste verkooppunt.

Artikel 2:

Uitbating - Openingstijden

2.1.1. Enkel tijdens onderstaande uren mag de horecagelegenheid, zoals gesteld in artikel 1.1. en 1.2, geopend worden voor het publiek:

Werchter Boutique: zaterdag 17 juni 8 uur tot zondag 18 juni 2023 2 uur

TW Classic: zondag 18 juni 8 uur tot maandag 19 juni 2023 2 uur

Harry Styles Love On Tour: zaterdag 24 juni 8 uur tot zondag 25 juni 2023 2 uur

Rock Werchter:

        donderdag 29 juni 8 uur tot vrijdag 30 juni 2023 4 uur

        vrijdag 30 juni 8 uur tot zaterdag 1 juli 2023 4 uur

        zaterdag 1 juli 8 uur tot zondag 2 juli 2023 4 uur

        zondag 2 juli 8 uur tot maandag 3 juli 2023 4 uur

2.1.2. Enkel tijdens onderstaande uren mag de winkel, zoals gesteld in artikel 1.1. en 1.2, geopend worden voor het publiek:

Werchter Boutique: zaterdag 17 juni 5.30 uur tot zondag 18 juni 2023 2 uur;

TW Classic: zondag 18 juni 5.30 uur tot maandag 19 juni 2023 2 uur;

Harry Styles Love On Tour: zaterdag 24 juni 5.30 uur tot zondag 25 juni 2023 2 uur;

Rock Werchter:

        donderdag 29 juni 5.30 uur tot vrijdag 30 juni 2023 2 uur

        vrijdag 30 juni 5.30 uur tot zaterdag 1 juli 2023 2 uur

        zaterdag 1 juli 5.30 uur tot zondag 2 juli 2023 2 uur

        zondag 2 juli 5.30 uur tot maandag 3 juli 2023 2 uur

2.2. Tijdens de openingsuren mogen in horecagelegenheden, zoals gesteld in artikel 1.2., wijnen en bieren met een alcoholgehalte van max. 5,2% worden geschonken op voorwaarde dat dit enkel in een voorgeschreven drankbeker / PET-fles / blik gebeurt. In winkels is het niet toegelaten om dranken ter plaatse te schenken en bijgevolg dranken ter plaatse te nuttigen.

2.3. Met het oog op recyclage moet de horecagelegenheid, zoals gesteld in artikel 1.2., enkel een voorgeschreven drankbeker / PET-fles / blik, dit zowel binnen als ook buiten op het terras.

        Elke gelegenheidsdrankstand en elk vast verkooppunt met een gelegenheidsdrankstand tijdens Werchter Boutique en tijdens TW Classic moet verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker / (r)PET-fles / blik. De uitbater van de gelegenheidsdrankstand is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

        Elke gelegenheidsdrankstand en elk vast verkooppunt met een gelegenheidsdrankstand tijdens Harry Styles Love On Tour en tijdens Rock Werchter kan gebruik maken van een herbruikbare beker / (r)PET-fles / blik of moet gebruik maken van de rPET-beker / (r)PET-fles / blik. De uitbater van de gelegenheidsdrankstand is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare of rPET-beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

        Elke gelegenheidseetstand moet verplicht gebruik maken van alle hierbij voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de gelegenheidseetstand dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

2.4. Enkel tijdens onderstaande uren mag het vaste verkooppunt, zoals gesteld in artikel 1.1. en 1.2, in het gebouw, niet buiten het gebouw (terras), elektronisch versterkte muziek reproduceren:

Werchter Boutique: zaterdag 17 juni 10 uur tot zondag 18 juni 2023 2 uur

TW Classic: zaterdag 18 juni 10 uur tot maandag 19 juni 2023 2 uur

Harry Styles Love On Tour: zaterdag 24 juni 10 uur tot zondag 25 juni 2023 2 uur

Rock Werchter:

        donderdag 29 juni 10 uur tot vrijdag 30 juni 2023 2 uur

        vrijdag 30 juni 10 uur tot zaterdag 1 juli 2023 2 uur

        zaterdag 1 juli 10 uur tot zondag 2 juli 2023 2 uur

        zondag 2 juli 10 uur tot maandag 3 juli 2023 2 uur

Artikel 3:

Opruiming - Afvalophaling

3.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de vaste

verkooppunten.

3.2. Elk vast verkooppunt dient uiterlijk op volgende momenten volledig opgeruimd te zijn en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad:

        Werchter Boutique en TW Classic, uiterlijk dinsdag 20 juni 2023 ten laatste om 14 uur;

        Harry Styles Love On Tour, uiterlijk dinsdag 27 juni 2023 ten laatste om 14 uur;

        Rock Werchter, uiterlijk dinsdag 4 juli 2023 ten laatste om 14 uur.

3.3. Elke horecagelegenheid, zoals gesteld in artikel 1.2., is verplicht deze milieumaatregelen te hanteren:

Werchter Boutique – TW Classic (bij gebruik van een herbruikbare beker)

        Inzamelactie drankstand: 15 (r)PET-flesjes / 15 blikjes = 1 gratis consumptie.

        Gebruik van een afvaleiland met fractie restafval (inzameling restafval) en fractie PMD+ (inzameling PMD).

Harry Styles Love On Tour - Rock Werchter (bij gebruik van een rPET-beker)

        Inzamelactie drankstand: 15 bekers / 15 (r)PET-flesjes / 15 blikjes = 1 gratis consumptie.

        Gebruik van een afvaleiland met fractie restafval (inzameling restafval) en fractie PMD+ (inzameling PMD en rPET-beker).

3.4. De uitbater kan gebruik maken van een financieel waarborgsysteem voor de herbruikbare beker of past de inzamelactie 15 bekers = 1 gratis consumptie toe.

3.5. Indien vaste verkooppunten zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling worden

georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750 euro exclusief BTW verrekend aan

de vaste verkooppunten die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet

houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

3.6. Indien vaste verkooppunten bij het opruimen afval plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt

een administratieve kost van 150 euro excl. BTW aangerekend.

Artikel 4:

Extra verboden

4.1. Voor vaste verkooppunten is er op volgende momenten:

        Werchter Boutique en TW Classic, van zaterdag 17 juni 8 uur tot en met maandag 19 juni 2023 4 uur

        Harry Styles Love On Tour, van zaterdag 24 juni 8 uur tot en met zondag 25 juni 2023 4 uur

        Rock Werchter, van woensdag 28 juni 8 uur tot en met maandag 3 juli 2023 4 uur op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

        het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk.

        het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folder als ook enige andere vorm van reclame of bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook).

Hier kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester.

        schenken van dranken in glas, specifiek voor vaste verkooppunten zoals gesteld in artikel 1.2., geldt dit specifiek op volgende momenten:

Werchter Boutique: zaterdag 17 juni 8 uur tot zondag 18 juni 2023 2 uur

TW Classic: zondag 18 juni 8 uur tot maandag 19 juni 2023 2 uur

Harry Styles Love On Tour: zaterdag 24 juni 8 uur tot zondag 25 juni 2023 2 uur

Rock Werchter

        donderdag 29 juni 8 uur tot vrijdag 30 juni 2023 4 uur

        vrijdag 30 juni 8 uur tot zaterdag 1 juli 2023 4 uur

        zaterdag 1 juli 8 uur tot zondag 2 juli 2023 4 uur

        zondag 2 juli 8 uur tot maandag 3 juli 2023 4 uur

 

Artikel 5:

Specifieke eisen warmtebronnen

5.1. Bij gebruik van gas:

        Elke volle gasfles die gevuld werd in een erkend vulcentrum is voorzien van een veiligheidsetiket (zwarte vlam op een rode achtergrond) en de gaskranen dragen een plastiek zegel. Indien dit niet het geval is, is de kans heel groot dat deze gasfles illegaal werd gevuld en dat de wettelijke verplichtingen niet werden nagevolgd.

        De gasflessen moeten steeds rechtop staan, beveiligd worden tegen omvallen en steeds worden afgeschermd van hevige warmte en zonlicht.

        De maximale keuringstermijn van deze gasflessen bedraagt naargelang het type van de fles 10 of 15 jaar. Op gasflessen wordt steeds de datum van de eerste keuring en de herkeurdatum ingeslagen door een erkend organisme.

        Gebruik van de juiste drukregelaar (ontspanner):

        Afhankelijk van het type gas moet steeds gebruik worden gemaakt van de juiste ontspanner (28 of 37 mbar) op de gasfles.

        Butaanflessen moeten aan de uitgang altijd een drukregelaar hebben die de gasdruk van 1700mbar naar 28mbar reduceert.

        Propaaninstallaties moeten (vanaf 2 toestellen) altijd uitgerust zijn met een dubbele ontspanner.

        Een eerste ontspanner, geplaatst buiten aan de gasflessen, reduceert de gasdruk van 7bar naar 1,5bar (aanbevolen druk voor het binnentreden in lokalen).

        De tweede ontspanner, geplaatst juist voor de gebruikstoestellen, reduceert de gasdruk van 1,5bar naar 37mbar of 50mbar.

        De plaatsing van een enkele ontspanner die de druk reduceert van 7bar naar 37mbar of 50mbar kan slechts worden toegelaten als de gasfles of gasflessen aangesloten zijn op 1 toestel.

        Vaste gasinstallaties moeten jaarlijks gekeurd worden. Het geldige keuringsattest moet aanwezig zijn in de coördinatiepost.

        Gebruik van soepele leidingen (volgens de Europese norm EN559):

        Voor gebruiksinstallaties op butaan of propaan mogen GEEN andere slangen worden gebruikt dan deze die aanvaard zijn voor vloeibaar gemaakte petroleumgassen in de gasfase. Op de slangen zijn leesbare onuitwisbare markeringen aangebracht met maximum één meter tussen elke markering. Bij deze markeringen staat tenminste de waarde van de maximale werkdruk (min. 15bar) alsook het fabricagejaar, het merk of logo van de fabrikant en de aard van het gas waarvoor de slang mag worden gebruikt.

        De slang mag max. 2meter lang zijn en moet regelmatig vervangen worden. Deze slang moet om de 5 jaar worden vervangen.

        De uiteinden van de slang worden vastgehecht door spanbeugels op de slangappels die aangepast zijn aan haar inwendige diameter.

        De aandacht van de gebruiker moet altijd gevestigd worden op de goede staat van de slang.

5.2. Bij gebruik van elektriciteit:

        De installatie dient conform het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties te zijn.

        Bij elektriciteitsafname vanuit een onroerend goed moet een geldig keuringsattest worden voorgelegd. Voor een particuliere woning is de geldigheidstermijn maximaal 25 jaar, voor een handelspand maximaal 5 jaar.

        Alle elektrische toestellen en verlengdraden moeten een CEBEC-label dragen.

        Standen en wagens met een vaste installatie op elektriciteit moeten een geldig keuringsattest van een erkend keuringsorganisme kunnen voorleggen.

5.3. Bij gebruik van houtskool:

        In geen geval mag het publiek rechtstreeks in contact komen met de warmtebron.

5.4. Algemene eisen voor warmtebronnen:

        Verwarmingstoestellen met petroleum mogen enkel worden gebruikt met voorafgaande toestemming van de brandweer.

        Verlichtingstoestellen met open vlam zoals toortsen zijn ten allen tijde verboden.

        In geen enkel geval mogen warmtebronnen rechtstreeks in contact komen met het publiek.

        In de onmiddellijke omgeving van de warmtebronnen mogen geen brandbare materialen liggen.

        Onder de warmtebron zelf moet een brandveilige plaat worden gelegd.

        Bij de warmtebronnen moet een blusapparaat 6kg ABC of 5kg CO2 binnen handbereik zijn.

        Inzake het gebruik en de geldigheids- of keuringsdatum gelden de voorschriften inzake brandpreventie. Het blustoestel dient jaarlijks gekeurd te worden.

Artikel 6:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 7:

7.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen worden genomen:

        inbeslagname

        sluiting voor dezelfde dag of voor de volgende dagen

Bij weigering gebeurt de sluiting van ambtswege op kosten van de overtreder.

7.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

20. Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Harry Styles Love On Tour / Rock Werchter 2023 - Voorafgaande veiligheidscontroles naar aanleiding van evenementen

 

Feiten en context

        Op zaterdag 17 juni 2023 wordt het concert Werchter Boutique georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zondag 18 juni 2023 wordt het concert TW Classic georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Op zaterdag 24 juni 2023 wordt het concert Harry Styles Love On Tour georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

        Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2023 wordt het festival Rock Werchter georganiseerd op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

        Wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid.

        Ministeriële omzendbrief van 29 maart 2018 over de veiligheidscontroles naar aanleiding van evenementen.

        Artikel 19, tweede lid, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State.

        Artikel 71, met verwijzing naar artikel 26, 7°a, van de wet van 30 juni 2018 over de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

 

Argumentatie

        Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique en TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

        De gemeente streeft naar veilige gelegenheidskampeerterreinen en -parkeerterreinen tijdens de concerten Werchter Boutique, TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter.

        Rekening te houden met de risicoanalyse van de verantwoordelijke voor de verwerking, federale politie arrondissement Leuven, coördinatie- en steundirectie.

        Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

        Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic, Harry Styles Love On Tour en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

        In geval van negatieve voorafgaande veiligheidscontrole kunnen personen de toegang tot de verschillende evenementen worden ontzegd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

1.1. De burgemeester beslist tot een voorafgaande veiligheidscontrole van de personen die meewerken aan de organisatie en het verloop van de evenementen Werchter Boutique, TW Classic, Harry Styles Love On Tour en Rock Werchter 2023.

1.2. Deze personen kunnen als dienstverlener, leverancier van goederen, onderaannemer, betaald of vrijwillig personeelslid van de organisator meewerken aan het evenement.

1.3. De burgemeester licht de organisator van het evenement hierover in.

Artikel 2:

De organisator van het evenement is verplicht om de personen die meewerken aan de organisatie en het verloop van het evenement in te lichten over deze voorafgaande veiligheidscontrole.

Artikel 3:

De organisator van het evenement is verplicht om de personen die meewerken aan de organisatie en het verloop van het evenement een schriftelijke verklaring te laten ondertekenen waarin ze zich akkoord verklaren met deze voorafgaande veiligheidscontrole en bijgevolg hun toestemming verlenen dat hun persoonsgegevens kunnen worden overgemaakt aan de politiediensten met het oog op de veiligheidscontrole. Deze schriftelijke verklaring kan opgenomen worden in een arbeids- , vrijwilligers- of dienstenovereenkomst. Elke andere vorm van vrijelijke en geïnformeerde schriftelijke toestemming is ook toegelaten.

Artikel 4:

4.1. De organisator van het evenement maakt de persoonsgegevens ten laatste 6 weken voor aanvang van het evenement over aan de verantwoordelijke politiedienst. Mits bijzondere omstandigheden dit rechtvaardigen, kan de organisator, na gemotiveerde voorafgaandelijke aanvraag, vragen om van voormelde termijn af te wijken. In onderling overleg met de betrokken verantwoordelijke politiedienst kan een latere datum hiervoor worden overeengekomen. De organisator moet eventuele wijzigingen zo snel mogelijk doorgeven en kan, mits akkoord van de verantwoordelijke politiedienst, na deze termijn ook nog aanvullingen doorgeven. De organisator staat in voor de juistheid van de aangeleverde persoonsgegevens.

4.2. De volgende gegevens worden minstens overgemaakt:

        Voornaam

        Naam

        Geboortedatum

        Geboorteplaats (indien beschikbaar)

        Rijksregisternummer of INSZ nummer (verplicht voor houders van een Belgisch identiteitsdocument ofwel een Belgisch verblijfsdocument)

        Taak en functie tijdens het evenement

        Nationaliteit

4.3. De verantwoordelijke politiedienst legt een register aan dat de verwerking van deze gegevens documenteert.

Artikel 5:

Bij de voorafgaande veiligheidscontrole onderzoekt de verantwoordelijke politiedienst of de betrokkene een gevaar vormt voor de openbare orde op het evenement. Op basis van een door de verantwoordelijke politiedienst uitgevoerde risicoanalyse, rekening houdend met de antecedenten, zullen volgende criminaliteitsdomeinen voor veiligheidscontrole in beschouwing worden genomen:

Feiten / Periode:

        Radicalisme, veiligheid van de staat en terrorisme / Onbeperkt

        Wapens en munitie / Drie jaar, voorafgaand aan evenement

        Verdachte handelingen / Inschatting aan de hand van de inhoud

Artikel 6:

Volgende categorieën van personen die meewerken aan de organisatie en het verloop van het evenement worden onderworpen aan een voorafgaande veiligheidscontrole:

        Betaalde personeelsleden van de organisator

        Vrijwilligers van vzw Altsien

        Leveranciers van goederen en diensten en onderaannemers

        Productieleveranciers van goederen en diensten en onderaannemers

        Cateringbedrijf en onderaannemers

        Verenigingen

        Dienstverleners (Rode Kruis, brandweer)

Artikel 7:

Bij de voorafgaande veiligheidscontrole raadpleegt de verantwoordelijke politiedienst de haar ter beschikking gestelde gegevensbanken.

Artikel 8:

Op basis van de persoonsgegevens die ter beschikking zijn gesteld door de organisator voert de verantwoordelijke politiedienst de voorafgaande veiligheidscontrole uit. Na deze veiligheidscontrole geeft de verantwoordelijke politiedienst een advies aan de burgemeester over het veiligheidsrisico van de gecontroleerde personen.

Artikel 9:

9.1. De burgemeester kan - op basis van het advies van de politie - beslissen dat de gecontroleerde persoon de toegang tot het evenement geweigerd wordt.

9.2. De burgemeester maakt deze beslissing over aan de organisator en de betrokkene.

9.3. De burgemeester motiveert zijn beslissing aan de betrokkene op basis van het gevaar voor de openbare orde dat zijn aanwezigheid op het evenement zou betekenen. In zijn motivering kan de burgemeester geen melding maken van politionele gegevens (informatie of onderzoeksgegevens), behalve met het akkoord van de bevoegde magistraat.

Artikel 10:

De organisator informeert de burgemeester over het gevolg dat aan de weigeringsbeslissing is gegeven door de organisator en door de betrokkene.

Artikel 11:

Indien de betrokkene de toegang tot het evenement geweigerd wordt, dan licht de burgemeester de betrokkene in dat hij hiertegen een verzoek tot schorsing of nietigverklaring kan indienen bij de Raad van State (dit in toepassing van artikel 19, tweede lid, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State).

Artikel 12:

Indien de beslissing gebaseerd is op onjuiste gegevens, dan kan de betrokkene via de procedure van onrechtstreeks toegang de verbetering van zijn gegevens vragen (dit in toepassing van artikel 71 (met verwijzing naar artikel 26, 7°a) van de wet van 30 juni 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens).

Artikel 13:

Indien er bij de veiligheidscontroles door de politie, naar aanleiding van het overmaken van de persoonsgegevens door de organisator krachtens artikel 4 van onderhavig reglement, elementen naar boven komen die aanleiding kunnen geven tot een negatief advies aan de burgemeester – aangaande de toegang van de medewerker tot het evenement – kan de politie een dubbelcheck uitvoeren. Dit om valse negatieve geweigerden zoveel als mogelijk te vermijden. Daartoe kan de politie desgevallend overleg plegen met het openbaar ministerie, de Local Task Force of andere geëigende en bevoegde adviesorganen en -instanties.

Artikel 14:

14.1. Tenzij een wet of een decreet andere strafbepalingen voorziet, wordt elke overtreding van deze politieverordening bestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete van maximaal 350 euro.

14.2. Bij overtreding van deze politieverordening kan de burgemeester bovendien besluiten tot intrekking van de afgeleverde evenementenvergunning 

Artikel 15:

Deze verordening wordt van kracht onmiddellijk na de vereiste afkondiging.

Artikel 16:
Deze politieverordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

21. Belastingreglement op het creëren van meergezinswoningen - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

        De goedkeuring van de beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) Woonzoneringsplan door de gemeenteraad van 25 oktober 2022.

        Formele kennisname van de BGO Woonzoneringsplan door de deputatie van Vlaams-Brabant op 5 december 2022.

 

Feiten en context

        De vaststelling dat de gemeente voor het creëren van meergezinswoningen uitgebreidere taken en/of dienstverlening moet realiseren en om de druk op bijkomend ruimtebeslag op haar grondgebied te ondervangen. De bouw van meergezinswoningen zorgt voor een significante toename van het aantal inwoners in de gemeente.

        Met de inkomsten kan de gemeente een kwalitatieve en leefbare omgeving met een afdoende voorzieningenniveau beter garanderen, gebaseerd op de exponentiële toename van het aantal inwoners.

 

Juridische gronden

        Artikel 170, §4 van de Grondwet.

        Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41 en uitvoeringsbesluiten.

        Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

        Gecodificeerde decreten Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2019, meer bepaald artikelen 4.1.1. en 4.2.4.

        Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 met betrekking tot de gemeentefiscaliteit.

        De beslissing van de gemeenteraad van 20 december 2022 betreffende het belastingreglement op omgevingsvergunningen 2020-2025.

 

Argumentatie

        Voor haar algemene financiering heft de gemeente Rotselaar een belasting op het creëren van meergezinswoningen die een verhoogde druk op de omgeving, de mobiliteit en de inwoners veroorzaakt.

        Het reglement is gradueel opgevat omdat de bijkomende taken die de gemeente moet opnemen ten gevolge van het uitvoeren van een project, omvattender en groter zijn naarmate het project groter is en bijgevolg meer wooneenheden omvat. Meer wooneenheden leiden rechtstreeks tot een groter aantal inwoners en dit heeft bijgevolg een grotere en meer acute impact op de gemeente.

        Hierbij dient verduidelijkt te worden dat de bouw van een nieuwe woning als één wooneenheid op een bestaand perceel niet wordt beschouwd als een bijkomende wooneenheid. Verkavelingen vallen buiten het belastingreglement.  Meergezinswoningen zijn het onderwerp van dit reglement, daar deze in een significante stijging van het aantal inwoners resulteert.

        In het belastingreglement zijn vijf vrijstellingen voorzien voor:

  1. De gebouwen die toebehoren aan publiekrechtelijke rechtspersonen (of enkel openbare besturen, erediensten en onderwijsinstellingen, ook huisvesting inzake sociale- en verzorgingssector).
  2. Zorgwonen, zoals beschreven in de VCRO artikel 4.1.1 18°

De uitzondering voorzien in dit reglement voor zorgwonen is gerechtvaardigd omdat een bijkomende wooneenheid voor zorgwonen per definitie tijdelijk is en wordt gecreëerd om tegemoet te komen aan concrete zorgnoden waardoor mensen langer in een woning kunnen blijven wonen in plaats van naar een verzorgingsinstelling te moeten verhuizen. Op die manier wil het gemeentebestuur levenslang (thuis)wonen bevorderen. Het gaat om zorgwonen zoals bedoeld in de Gecodificeerde decreten Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening ("Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening") van 15 mei 2019.

  1. De gebouwen opgericht door sociale huisvestingsmaatschappijen of sociale woonorganisaties zoals vermeld in de Vlaamse Codex wonen.

De vrijstelling is gerechtvaardigd omdat het gaat om instellingen die handelen in functie van de wettelijke opdracht tot het realiseren van sociale woningen.

  1. De realisatie van sociale huisvesting, zoals beschreven in artikel 4.2 van de Vlaamse Codex Wonen, door andere dan sociale huisvestingsmaatschappijen.

 De belastingvermindering of belastingvrijstelling voor de realisatie van sociale huisvesting is               ingegeven vanuit juridische noodzaak om tijdig het bindend sociaal objectief van de gemeente te realiseren. Door de belastingvermindering en belastingvrijstelling wil de gemeente ontwikkelaars aansporen om samen met sociale huisvestingsmaatschappijen of sociale verhuurkantoren voor bijkomende sociale (huur)woningen te zorgen.

  1. De realisatie maatschappelijke meerwaarde fungeert als hefboom voor het bekomen van strategische en weloverwogen doelstellingen in maatschappelijk en algemeen belang. Het creëren van maatschappelijke meerwaarde in een project zorgt onder meer voor een kwalitatieve en leefbare omgeving, draagt bij aan de uitbouw van een afdoende voorzieningen niveau en zorgt ervoor dat op een adequate manier tegemoetgekomen wordt aan het verminderen van de verhoogde druk op de omgeving, de mobiliteit en de inwoners.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

20 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

4 stemmen tegen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Stella Beckx en Gunther Dereze

Artikel 1:

Toepassingstermijn
Vanaf 1 juni 2023 tot en met 31 december 2025 wordt een kohierbelasting geheven op de creatie van meergezinswoningen. Dit reglement is van toepassing op de omgevingsvergunningsaanvragen ingediend vanaf 1 juni 2023.

Artikel 2:

Belastingplichtige
De belasting is verschuldigd door de titularis van de omgevingsvergunning waardoor meergezinswoningen worden gecreëerd. De titularis van de omgevingsvergunning blijft steeds het volledige bedrag van de belasting verschuldigd, ook bij gehele of gedeeltelijke verkoop.

Artikel 3:

Definities

        Een wooneenheid is een lokaal of geheel van aaneensluitende lokalen hoofdzakelijk bestemd voor de huisvesting van een gezin, persoon of groep van samenlevende personen. Entiteiten die deel uitmaken van toeristische accommodaties of van collectieve verblijfsaccommodaties (bv. bejaardentehuis, verpleeginrichting, tehuizen voor gehandicapten, internaat, klooster, …) worden niet beschouwd als wooneenheid.

        Onder bijkomende wooneenheid wordt verstaan: de realisatie van een bijkomende wooneenheid ten opzichte van een op 31 mei 2023 vergunde of vergund geachte wooneenheid.
Een bijkomende wooneenheid die onder de definitie van zorgwonen valt (zoals bedoeld in de Gecodificeerde decreten Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening ("Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening") van 15 mei 2019, wordt niet als bijkomende eenheid beschouwd.

        Meergezinswoning: elk bebouwd onroerend goed bestaande uit minimum twee wooneenheden, op één kadastraal perceel gelegen.

        Maatschappelijke meerwaarde: gaat significant verder dan de louter financiële en de gebruikerswaarde van een gebouw en draagt bij tot de ruimtelijke en sociale waarde voor de omgeving. De meerwaarde ontstaat door het creëren van een publieke of maatschappelijke functie bovenop de louter economische waarde van het vastgoed als dusdanig. De maatschappelijke meerwaarde van een project zorgt onder meer voor een kwalitatieve en leefbare omgeving en een afdoende voorzieningenniveau en zorgt ervoor dat op een adequate manier tegemoetgekomen wordt aan de verhoogde druk op de omgeving, de mobiliteit en de inwoners.  Dit betreft:

        Een bijdrage aan het netwerk van zachte verbindingen;   

        Een commerciële functie (handel, horeca, kantoor, kinderopvang, diensten);

        Een publieke of collectieve functie:

        betaalbaar wonen (sociaal wonen, SVK)

        gemeenschapsfunctie (bv. naschoolse opvang, politie-antenne,  gemeenschapslokaal, socio-culturele infrastructuur)

        publieke kwalitatief ingerichte groenzone

        buurtparkeren

        bijdrage aan de modal shift (bv. mobipunt, deelwagens, publieke mobiliteitsinitiatieven, openbaar vervoer)

        acties rond duurzaamheid en klimaatimpact (bv. buurtverwarming)

        De integratie van erfgoedwaarde of de herwaardering van historisch bouwkundig erfgoed;

        Een verbetering van het groene karakter van de omgeving en de relatie met het landschap.

Artikel 4:

Berekeningsgrond en tarieven
De belasting op het creëren van meergezinswoningen wordt als volgt vastgesteld:

        Project van 2 tot en met 9 wooneenheden: €2.000 per bijkomende wooneenheid;

        Project van 10 tot en met 19 wooneenheden: €3.500 per bijkomende wooneenheid;

        Project vanaf 20 wooneenheden: €5.000 per bijkomende wooneenheid.

De belasting is verschuldigd op het moment van de uitvoerbaarheid van de omgevingsvergunning. De berekening gebeurt voor de totaliteit van het projectgebied en kan niet opgedeeld worden door fasering van het project of deelprojecten van naast- en aanliggende percelen met een gelijkwaardig stedenbouwkundig programma, uitgevoerd door dezelfde uitvoerder of een gelieerde entiteit binnen een periode van 5 jaar.

Artikel 5:

Inkohiering
De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 6:

Betalingstermijn
De belasting moet betaald worden binnen de twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Artikel 7:

Vrijstellingen
§1. Uitsluitend de vrijstellingen die opgesomd zijn in huidig artikel worden toegepast en kunnen slechts aangevraagd worden via het daartoe bestemde aanvraagformulier, dat als bijlage aan dit reglement opgenomen wordt. Dit aanvraagformulier wordt, vergezeld van de nodige bewijsstukken, per beveiligde zending bezorgd aan het college van burgemeester en schepenen.

§2. Een aanvraag van een vrijstelling via het aanvraagformulier vermeld in §1 moet het college van burgemeester en schepenen bereikt hebben ten laatste op de dag van de indiening van de omgevingsvergunningsaanvraag.

§3. Het college van burgemeester en schepenen blijft exclusief bevoegd voor de beslissingen inzake het toekennen van vrijstellingen met betrekking tot het gemeentelijke belastingreglement voor het creëren van meergezinswoningen.

§4. Het college van burgemeester en schepenen doet gemotiveerd uitspraak over het verzoek tot vrijstelling en betekent zijn beslissing aan de indiener binnen een termijn van negentig dagen. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.

Worden niet aan de belasting onderworpen:

  1. Gebouwen die toebehoren aan publiekrechtelijke rechtspersonen (of enkel openbare besturen, erediensten en onderwijsinstellingen, ook huisvesting inzake sociale- en verzorgingssector);
  1. Zorgwoningen zoals gedefinieerd in de VCRO artikel 4.1.1 18°;
  2. Meergezinswoningen opgericht door sociale huisvestingsmaatschappijen of sociale woonorganisaties zoals vermeld in n de Vlaamse Codex wonen.
  1. De realisatie van sociale huisvesting, zoals beschreven in artikel 4.2 van de Vlaamse Codex Wonen, door andere dan sociale huisvestingsmaatschappijen.
  2. De realisatie van maatschappelijk meerwaarde zoals gedefinieerd in artikel 3 van dit belastingreglement.

Artikel 8:

Aangifteplicht

§1. De start van de werken dient voor elke verleende omgevingsvergunning te worden gemeld via het Omgevingsloket.

§ 2. Bij het niet voltooien van alle voorwaarden van de omgevingsvergunning volgens dewelke de vrijstelling werd toegekend binnen de 4 jaar na de start van de werken, wordt de belasting – in afwijking van artikel 4 - verschuldigd bij het verstrijken van deze termijn. Behoudens vrijwillige aangifte door de aanvrager van de vrijstelling, wordt de belasting verhoogd met 50%. Het bedrag van deze verhoging wordt ook ingekohierd. 

Artikel 9:

Niet-restrictief
Het verschuldigd zijn van deze belasting sluit niet uit dat de gemeente bij de vergunning een stedenbouwkundige last oplegt teneinde werken te financieren of werken te laten uitvoeren die in een directe relatie staan tot het vergunde project.

Artikel 10:

Bezwaar tegen belasting
De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen vijftien dagen na de indiening ervan.

Het college van burgemeester en schepenen doet binnen een termijn van zes maanden te rekenen vanaf de datum van ontvangst van het bezwaarschrift, uitspraak op basis van een met redenen omklede beslissing. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.

Artikel 11:

Toepasselijke wetgeving

Het belastingreglement wordt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt. Bij toepassing van artikel 330 van voornoemd decreet wordt de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht van deze bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

22. Goedkeuring jaarrekening en jaarverslag 2022 van Interlokale vereniging Sportregio Winge-Demervallei

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 20 november 2017

Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst interlokale vereniging Sportregio Winge-Demervallei.

 

Feiten, context en argumentatie

        De gemeente Rotselaar maakt samen met de gemeenten/steden Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Holsbeek, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge deel uit van de interlokale vereniging (hierna afgekort ILV) 'Sportregio Winge-Demervallei.

        De ILV Sportregio Winge-Demervallei heeft als doel het sportbeleid - in de ruime zin van het woord - van de gemeenten op elkaar af te stemmen en te stimuleren, intergemeentelijk overleg te creëren en onderhouden waaruit gemeentelijke en intergemeentelijke sportactiviteiten en projecten kunnen voortvloeien.

        De ILV Sportregio Winge-Demervallei werd opgericht voor een periode van onbepaalde duur ingaand op 1 januari 2018 en de respectievelijke gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en steden keurden hiertoe een samenwerkingsovereenkomst goed.

        Het beheerscomité van de ILV Sportregio Winge-Demervallei is samengesteld uit 1 afgevaardigde per gemeente, namelijk de schepen van sport. Het beheerscomité vergadert minstens 1 maal per kalenderjaar.

        De werkgroep is samengesteld uit personeelsleden van de sportdiensten. De werkgroep vergadert minstens 6 keer per jaar voor de uitwerking van de activiteiten.

        De financiële inbreng per gemeente bedraagt 0,2 euro/inwoner per kalenderjaar. Volgens de noodzaak kan de inbreng van de gemeenten (financieel of logistiek) herbekeken worden.

        Om de intergemeentelijke samenwerking te bevorderen worden ook dossiers ingediend om in aanmerking te kunnen komen voor bovenlokale projectondersteuning van Sport Vlaanderen.

        Het beheerscomité van 2 februari 2023 keurde het programma en het budget voor 2023 goed, keurde het jaarverslag 2022 goed stelde de jaarrekening van 2022 voorlopig vast (overeenkomstig artikel 8 van de samenwerkingsovereenkomst).

        Op basis van artikel 15 van de samenwerkingsovereenkomst wordt de voorlopig vastgestelde jaarrekening 2021, samen met het jaarverslag 2021 aan de respectievelijke gemeenteraden voor goedkeuring voorgelegd.

        De gemeenteraad neemt kennis van de door het beheerscomité van 2 februari 2023 goedgekeurde programma en het budget voor 2023 en keurt de jaarrekening 2022 en het jaarverslag 2022 goed.

        Tijdens het afgelopen beheerscomité wordt ook voorgesteld om de bijdrage van de gemeenten te verhogen:

        De financiële inbreng per gemeente bedraagt in 2023 nog € 0,2 per inwoner. Voor Rotselaar met 17.499 inwoners komt dit neer op € 3.499,80.

        Op korte termijn wordt voorgesteld om in 2024 en 2025 een bijdrage van € 0,25 per inwoner te vragen. Voor 17.600 inwoners komt dit neer op € 4.400.

        De verhoging van de bijdrage is vooral nodig om alle regionale sportactiviteiten te kunnen laten doorgaan, rekening houdend met verhoogde uitgaven. Daarnaast wordt ook bekeken om een halftijdse coördinator aan te werven om de belasting op de sportdiensten te kunnen verminderen.

 

Juridische gronden

        De artikelen 392 tot en met 395 van decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

 

Uitgave gemeente

Actieplan: 0401

Actie: 040104 'Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen'.

Budgetsleutel: 6493000 / 074000 / 0401 / 040104 'Sportsubsidies voor (sport)verenigingen en ILV sportregio Winge-Demervallei'

Geraamd bedrag voor 2023: 3.499,80 euro 

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 van de interlokale vereniging Sportregio Winge-Demervallei goed en neemt kennis van het programmavoorstel van 2023 en de begroting voor 2023.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

23. Intergemeentelijke samenwerking - Poolstok - algemene vergadering van 26 mei 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger - bekrachtiging besluit college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 25 augustus 2020
Ellen De Rijck en Patrick Vervoort werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Poolstok voor de legislatuur van 2019-2024.

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023
De vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Poolstok wordt gemandateerd om de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering op 26 mei 2023 goed te keuren.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Poolstok.

        Op 24 april 2023 stuurde Poolstok een e-mail met oproeping van de algemene vergadering van 26 mei 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Op 26 mei 2023 houdt Poolstok een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling van het bureau van de vergadering
  2. Uiteenzetting van het verslag van de Raad van Bestuur en van de commissaris m.b.t. het boekjaar 2022
  3. Mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de leden van de Raad van Bestuur en aan de commissaris m.b.t. het boekjaar 2022
  4. Goedkeuring van de jaarrekening voor het boekjaar 2022
  5. Bestemming van het resultaat
  6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris voor het boekjaar 2022
  7. Ontslagen en benoemingen

        Verkiezing B-bestuurders

  1. Goedkeuring van de bezoldigingen

        Indexering van de bestuurdersvergoedingen

  1. Desgevallend: varia

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        Gelet op de hoogdringendheid bepaalde het college van burgemeester en schepenen bij besluit van 8 mei 2023 het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger. Dit besluit wordt ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023 betreffende het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Poolstok, die plaatsvond op 26 mei 2023.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

24. Intergemeentelijke samenwerking - Poolstok - buitengewone algemene vergadering van 26 mei 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger - bekrachtiging besluit college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 25 augustus 2020
Ellen De Rijck en Patrick Vervoort werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Poolstok voor de legislatuur van 2019-2024.

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023
De vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Poolstok wordt gemandateerd om de agendapunten van de algemene vergadering op 26 mei 2023 goed te keuren.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Poolstok.

        Op 24 april 2023 stuurde Poolstok een e-mail met oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van 26 mei 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Op 26 mei 2023 houdt Poolstok een buitengewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling van het bureau van de vergadering
  2. Samenstelling van de vergadering - aanwezigheidslijst
  3. Kennisname van het verslag van het bestuursorgaan waarbij een omstandige verantwoording van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap wordt gegeven, opgesteld in toepassing van artikel 6:86 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
  4. Wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap en vervanging van artikel 4 van de statuten.
  5. Omvorming van de statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening in een beschikbare eigen vermogensrekening.
  6. Wijziging van de statuten op diverse punten teneinde de leesbaarheid te verhogen, een algehele inhoudelijke update door te voeren onder andere voor wat betreft de bepalingen inzake (i) de naam, (ii) aandelen, (iii) aandeelhouders (toetredingsvoorwaarden, uittreding en uitsluiting), (iv) de bevoegdheid en werking van het bestuursorgaan en (v) de algemene vergadering (datum van de gewone algemene vergadering en stemmingsprocedure), en teneinde de statuten in overeenstemming te brengen met de genomen beslissingen en met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, en bijgevolg voorstel tot aanname van een volledig nieuwe tekst van statuten. De ontwerptekst van statuten (inclusief voorgestelde wijzigingen) werd als bijlage bij de oproeping gevoegd.
  7. Volmacht voor de coördinatie van statuten.
  8. Machtiging aan het bestuursorgaan tot uitvoering van de te nemen beslissingen.
  9. Volmacht voor de formaliteiten.

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        Gelet op de hoogdringendheid bepaalde het college van burgemeester en schepenen bij besluit van 8 mei 2023 het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger. Dit besluit wordt ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023 betreffende het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering van Poolstok, die plaatsvond op 26 mei 2023.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

25. Intergemeentelijke samenwerking - Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Vlaams-Brabant vzw - buitengewone algemene vergadering van 30 mei 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger - bekrachtiging besluit college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 25 mei 2021
Frans Vansteenbeeck werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (hierna afgekort ERSV) Vlaams-Brabant vzw voor de legislatuur van 2019-2024.

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023
De vertegenwoordiger in de algemene vergadering van ERSV wordt gemandateerd om de agendapunten van de algemene vergadering op 30 mei 2023 goed te keuren.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is lid van ERSV Vlaams-Brabant vzw in vereffening.

        Op 27 april 2023 stuurde ERSV Vlaams-Brabant vzw in vereffening een e-mail met oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van 30 mei 2023 met bijhorende agenda.

        Op 30 mei 2023 houdt ERSV Vlaams-Brabant vzw in vereffening een buitengewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Verslag Algemene Vergadering van 30 maart 2021.
  2. Toelichting resultaten van het project ‘Regionaal Zorgplatform’ waarvan de laatste schijf werd uitbetaald in januari 2023.
  3. Resultatenrekening en balans 2023.
  4. Kwijting aan het vereffeningscomité.
  5. Bestemming van de restmiddelen.
  6. Varia.

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        Gelet op de hoogdringendheid bepaalde het college van burgemeester en schepenen bij besluit van 8 mei 2023 het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger. Dit besluit wordt ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023 betreffende het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van ERSV Vlaams-Brabant vzw in vereffening, die plaatsvond op 30 mei 2023.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

26. Intergemeentelijke samenwerking - De Lijn - algemene vergadering van 30 mei 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger - bekrachtiging besluit college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad van 25 juni 2019
Werner Mertens werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van De Lijn voor de legislatuur van 2019-2024.

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023
De vertegenwoordiger in de algemene vergadering van De Lijn wordt gemandateerd om de agendapunten van de algemene vergadering op 30 mei 2023 goed te keuren.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn.

        Op 2 mei 2023 stuurde De Lijn een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 30 mei 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Op 30 mei 2023 houdt De Lijn een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Verwelkoming en inleiding
  2. Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren
    1. beleidsverslag
    2. commentaar bij de jaarrekening
    3. mededeling van het verslag van het college van commissarissen-revisoren
    4. kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening
  3. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren
  4. Goedkeuring jaarrekening 2022
  5. Kwijting van de uitoefening van het mandaat aan de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren voor het boekjaar 2022
  6. Goedkeuring van de statutenwijziging
  7. Varia - rondvraag

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        Gelet op de hoogdringendheid bepaalde het college van burgemeester en schepenen bij besluit van 8 mei 2023 het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger. Dit besluit wordt ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023 betreffende het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van De Lijn, die plaatsvond op 30 mei 2023.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

27. Intergemeentelijke samenwerking - EthiasCo - algemene vergadering van 8 juni 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Noëlla D'Hooghe en Frans Vansteenbeeck werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van EthiasCo voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de vereniging EthiasCo bv.

        Op 5 april 2023 stuurde EthiasCo een brief met oproeping voor de algemene vergadering van 8 juni 2023 met bijhorende agenda.

        Op 8 juni 2023 houdt EthiasCo een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022
  2. Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2022 en bestemming van het resultaat
  3. Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat
  4. Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht
  5. Statutaire benoemingen - Raad van bestuur
  6. Statutaire benoemingen - Raadgevend Comité
  7. Mandaat van commissaris

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van EthiasCo van 8 juni 2023.

Artikel 2:

Mevrouw Noëlla D'Hooghe, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van EthiasCo of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 8 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

28. Intergemeentelijke samenwerking - De Watergroep - algemene vergadering van 9 juni 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Ellen De Rijck en Nele Demuynck werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van De Watergroep voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de cv Vlaamse Maatschappij voor Watervoorzieining/De Watergroep.

        Op 5 mei 2023 stuurde De Watergroep een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 9 juni 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Op 9 juni 2023 houdt De Watergroep een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Jaarverslag 2022 van de raad van bestuur
  2. Verslag van de commissaris over de jaarrekening 2022
  3. Goedkeuring van de jaarrekening 2022
  4. Kwijting aan de bestuurders
  5. Kwijting aan de commissaris
  6. Aanstelling van een commissaris voor de boekjaren 2023, 2024 en 2025

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van De Watergroep van 9 juni 2023.

Artikel 2:

Mevrouw Ellen De Rijck, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van De Watergroep of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 9 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

29. Intergemeentelijke samenwerking - TMVS dv - algemene vergadering van 20 juni 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 31 januari 2023
Patrick Vervoort en Bart De Vos werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van TMVS dv voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging TMVS dv.

        Op 6 april 2023 stuurde TMVS dv een aangetekende brief met oproeping voor de algemene vergadering van 20 juni 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Op 20 juni 2023 houdt TMVS dv een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Wijziging van vermogen
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2022
  4. Verslag van de commissaris
  5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2022 afgesloten per 31 december 2022
    b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2022
  6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  7. Actualisering presentatievergoeding
  8. Statutaire benoemingen
    Varia

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van TMVS dv van 20 juni 2023.

Artikel 2:

De heer Patrick Vervoort, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van TMVS dv of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 20 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

30. Intergemeentelijke samenwerking - SWaL - buitengewone algemene vergadering van 20 juni 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022
Werner Mertens werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van SWaL voor de resterende duur van de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij CV SWaL, coöperatieve vennootschap met een sociaal oogmerk.

        Op 2 mei 2023 stuurde SWaL een aangetekende brief met oproeping voor de algemene vergadering van 20 juni 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Op 20 juni 2023 houdt SWaL een algemene vergadering met volgende agendapunten:
Hoofdstuk ll - Buitengewone algemene vergaderingen CNUZ, SWAL en Diest Uitbreiding

  1. Onderzoek van de documenten, verslagen, jaarrekeningen, cijfers, etc. die kosteloos ter beschikking van de aandeelhouders werden gesteld overeenkomstig artikel 12:28 WVV;
  2. Kennisname van:
    1. Het fusievoorstel opgesteld en goedgekeurd door de raad van bestuur ex artikel 12:24 WVV;
    2. Het bijzonder verslag van de raad van bestuur ex artikel 12:25 WVV;
    3. Het bijzonder verslag van de commissaris ex artikel 12:26 WW;
  3. Kennisname van de cijfers overeenkomstig artikel 12:28 §2, WVV;
  4. Kennisname door de algemene vergadering van de belangrijke wijzigingen die zich in het activa en het passiva van het vermogen hebben voorgedaan tussen de datum van de op-stelling van het fusievoorstel en de datum van de laatste algemene vergadering die tot de fusie besluit, overeenkomstig artikel 12:27 WW;
  5. Voorstel van fusie door overneming overeenkomstig voornoemd fusievoorstel, waarbij de vennootschap CNUZ het gehele vermogen, zowel de rechten als de verplichtingen van de vennootschappen SWAL en DIEST UITBREIDING, zal overnemen;
  6. Overdracht van het vermogen van de overgenomen vennootschappen:
    1. Algemene beschrijving
    2. Boekhoudkundige toewijzing van de vermogensbestanddelen
    3. Aan bijzondere publiciteit onderworpen inbrengen
  7. Lasten en voorwaarden van de overgangen;
  8. Andere beschikkingen - bijzondere voordelen bestuurders;
  9. De aanpassing van de statuten en de omvorming van de overnemende vennootschap naar een besloten vennootschap met aanneming van een nieuw voorwerp;
  10. Ontslagen en benoemingen van bestuurders en commissarissen;
  11. Bevoegdheden en volmachten te verlenen aan de directeurs voor de uitvoering van de besluiten over de voorgaande punten van de agenda;
  12. Zetel van de vennootschap;
  13. Volmacht.

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van SWaL van 20 juni 2023.

Artikel 2:

De heer Werner Mertens, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van SWaL, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 20 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

31. Intergemeentelijke samenwerking - Interleuven - algemene vergadering van 21 juni 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Ellen De Rijck en Ilse Michiels werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Interleuven voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Interleuven.

        Op 13 maart 2023 stuurde Interleuven een brief met oproeping voor de algemene vergadering van 21 juni 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Op 21 juni 2023 houdt Interleuven een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling van het bureau
  2. Goedkeuring verslag algemene vergadering d.d. 18-01-2023 en verslag buitengewone algemene vergadering d.d. 18-01-2023
  3. Toetreding nieuwe vennoot: Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant
  4. Statutenwijziging
  5. Verslag over de activiteiten 2022
  6. Jaarrekening per 31-12-2022 en verslag van de commissaris-revisor
  7. Verwerking van de resultaten krachtens art. 44 van de statuten
  8. Kwijting te verlenen aan bestuurders en commissaris-revisor
  9. Vervanging leden raad van bestuur - indien van toepassing
  10. Diversen

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van Interleuven van 21 juni 2023.

Artikel 2:

Mevrouw Ellen De Rijck, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Interleuven of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 21 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

32. Intergemeentelijke samenwerking - Cipal dv - algemene vergadering van 22 juni 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2020
Patrick Vervoort werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Cipal dv voor de resterende duur van de legislatuur van 2019-2024.

        Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022
Gert Heylen werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Cipal dv voor de resterende duur van de legislatuur van 2019-2024

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de dienstverlenend vereniging Cipal.

        Op 5 mei 2023 stuurde Cipal dv een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 22 juni 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Op 22 juni 2023 houdt Cipal dv een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)
  2. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  4. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  5. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2022
  7. Aanpassing van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering
  8. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal dv van 22 juni 2023.

Artikel 2:

De heer Patrick Vervoort, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Cipal dv of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 22 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

33. Intergemeentelijke samenwerking - IGO div - algemene vergadering van 23 juni 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022
Patrick Vervoort werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van IGO div voor de resterende duur van de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging IGO div.

        Op 8 mei 2023 stuurde IGO div een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 23 juni 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Op 23 juni 2023 houdt IGO div een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Goedkeuring verslagen AV 16-12-2022
  2. Goedkeuring jaarverslag en jaarrekening 2022 (inclusief verlenen kwijting aan bestuurders en commissaris-revisor) (document 1)
  3. Goedkeuring rapportage kostendelende vereniging IGO div jaar 2022 (document 2)
  4. Aanstelling nieuw lid van het algemeen comité:
    - Ann Spaepen vervangt Anne Van Goidsenhoven (OCMW Holsbeek)
    Aanstelling nieuwe leden raad van bestuur:
    - Kristof Mollu vervangt Laure Schurmans (cluster Geetbets/Glabbeek/Kortenaken)
    - Ludo Pluymers vervangt Kim Soetaers (cluster Linter/Zoutleeuw)
  5. Varia

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van IGO div van 23 juni 2023.

Artikel 2:

De heer Patrick Vervoort, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IGO div of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 23 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

34. Intergemeentelijke samenwerking - EcoWerf - algemene vergadering van 28 juni 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2019
Frans Vansteenbeeck en Noëlla D'hooghe werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van EcoWerf voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.

        Op 28 april 2023 stuurde EcoWerf een aangetekende brief met oproeping voor de algemene vergadering van 28 juni 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Op 28 juni 2023 houdt EcoWerf een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling van het bureau
  2. Goedkeuring verslag van de bijzondere algemene vergadering d.d. 14/12/2022
  3. Jaarverslag 2022:
    1. Verslag van de activiteiten
    2. Jaarrekening per 31/12/2022 (jaarrekening EcoWerf, geconsolideerde jaarrekening) – verslag van de commissaris-revisor
  4. Decharge bestuurders, decharge bedrijfsrevisor
  5. Diversen

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van EcoWerf van 28 juni 2023.

Artikel 2:

De heer Frans Vansteenbeeck, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van EcoWerf of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 28 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

35. Intergemeentelijke samenwerking - Hofheide - algemene vergadering van 28 juni 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022
Ilse Michiels en Ellen De Rijck werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Hofheide voor de resterende duur van de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij IGS Hofheide.

        Op 27 april 2023 stuurde Hofheide een brief met oproeping voor de algemene vergadering van 28 juni 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Op 28 juni 2023 houdt IGS Hofheide een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Goedkeuring van het verslag van de buitengewone algemene vergadering van 21 december 2022
  2. Goedkeuring van het verslag van de buitengewone algemene vergadering van 25 januari 2023
  3. Vaststelling van de jaarrekening en het jaarverslag 2022
  4. Verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  5. Werking van het crematorium
  6. Varia

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van Hofheide van 28 juni 2023.

Artikel 2:

Mevrouw Ilse Michiels, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Hofheide of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 28 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 mei 2023

 

36. Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 06/07/2023