Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 29 november 2022

Om 20u00 tot 22u55

Mena (2de verdieping)

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, schepenen;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Ellen De Rijck, raadslid;

Vanaf punt 10 verlaat burgemeester Jelle Wouters de zitting.

Vanaf punt 11 vervoegt burgemeester Jelle Wouters de zitting.

Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 25 oktober 2022 goed.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Beslissing zaak van de wegen over de heraanleg en de gratis grondafstand wegenis in een omgevingsaanvraag voor het realiseren van een nieuwbouwproject meergezinswoningen met 18 appartementen en een ondergrondse garage OMV_2022033605 (2022 70 S) en overdracht wegenis op de percelen gelegen tussen Steenweg op Nieuwrode en Wezemaalplein, kadastraal gekend als 3e afd. sectie A nrs. 579/p, 585/n/3 en 585/m/3

 

Voorgeschiedenis

        Op 25 maart 2022 werd door Everaerts architecten namens GJN Vastgoed met als contactadres Benedenstraat 9, 3220 Holsbeek, een omgevingsaanvraag OMV_2022033605 (S 2022 70) ingediend voor de nieuwbouw van 18 appartementen met ondergrondse garage en de afbraak van 3 eengezinswoningen en bijgebouwen op de percelen gelegen Steenweg op Nieuwrode 3, Wezemaalplein 4a en 4, kadastraal gekend als (afd. 3) sectie A, nrs. 579/p, 585/n/3 en 585/m/3.

 

Feiten en context

        De aanvraag gaat gepaard met het verbreden en heraanleggen van voetweg n°52 die tussen de percelen 579/p en 585/n/3 loopt. De voetweg zal kosteloos worden overgedragen aan de gemeente om toegevoegd te worden bij het openbaar domein, weliswaar met behoud van een eeuwigdurend gebruiksrecht van de ondergrond omdat de voetweg onderbouwd zal worden met een ondergrondse parking voor de appartementen.

        Het projectgebied ligt in woongebied volgens het gewestplan Leuven, KB 7 april 1977.

        Het projectgebied ligt niet binnen het plangebied van een bijzonder plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan.

        Een deel van het projectgebied ligt binnen een nog geldige verkaveling (de percelen langs Wezemaalplein). De verkaveling is ouder dan 15 jaar, bijgevolg vormen de voorschriften geen weigeringsgrond meer.

        Volgens de verordening Wonen-in-Meervoud is de volledige projectzone ingedeeld in type 1 van de verordening.

        Steenweg op Nieuwrode en Wezemaalplein zijn beide voldoende uitgeruste gemeentewegen.

        Buurtweg n° 52, dewelke over het projectgebied loopt, vormt een trage wegverbinding tussen de Aarschotsesteenweg en Wezemaalplein. De voetweg heeft een breedte van 1,65m en is voorzien van klinkerverharding. De trage weg is gekend als Marktwegje.

        Het projectgebied ligt in het centrum van Wezemaal, dat tot een beschermd dorpsgezicht behoort zoals goedgekeurd bij Ministerieel besluit van 2 april 1982. Het beschermingsbesluit heeft vooral betrekking op het perceel langs de Steenweg op Nieuwrode. Authentieke elementen van het beschermingsbesluit zijn o.a. de dorpstuin die altijd op deze plek aanwezig was en ook de voetweg. Een gevolg van de bescherming is dat de aanvrager moet samenwerken met de adviesinstantie Onroerend Erfgoed.

        Het projectgebied heeft een totale oppervlakte van 14a98ca volgens het landmetersplan van 10 mei 2021, opgemaakt door Benny Feyaerts. Dit is uitgezonderd de oppervlakte van voetweg n°52.

        De percelen van de aanvraag zijn bebouwd. Het gaat om Steenweg op Nieuwrode 3, Wezemaalplein 4 en 4A. Te paard op de perceelsgrens aan het Wezemaalplein loopt voetweg n°52. Aan de zuidoostelijke zijde staat een frituur op het openbaar domein.

        Samenvatting sloop en aanvraag nieuwbouw appartementen:

        De te slopen woning Steenweg op Nieuwrode 3 is een ééngezinswoning in halfopen bebouwing met één bouwlaag en een bouwlaag onder een hellend dak met enkele lagere achtergebouwen. Dit wordt in zijn geheel afgebroken. Het perceel heeft een oppervlakte van 8a27ca. Een stuk van het perceel (49ca) wordt ingenomen door de helft van voetweg n°52.

        Op de percelen Wezemaalplein 4 en 4a bevinden zich twee gekoppelde ééngezinswoningen met twee bouwlagen en een bouwlaag onder een hellend dak. Deze woningen worden ook geheel afgebroken. De percelen hebben een oppervlakte van respectievelijk 2a17ca en 4a57ca. Een stuk van perceel 585/n/3 (46ca) wordt ingenomen door voetweg n°52.

        De toegang tot de ondergrondse garage bevindt zich op de Steenweg op Nieuwrode.

        Het projectgebied wordt voor 20% oftewel 296m² vrij gehouden van bebouwing. De vrije zone wordt als groenzone uitgevoerd: een deel moestuin aan de Steenweg op Nieuwrode en een deel collectieve tuinzone bij blok A, ingericht als gazon, met een grondpakket van 50cm bovenop het dak van de ondergrondse parking. De collectieve tuin is te bereiken via de voetweg.

        Achter blok B wordt een collectieve fietsparking voorzien voor 36 fietsen  die bereikbaar is via de voetweg. Tegen deze collectieve zone liggen 3 private tuinen van de appartementen op het gelijkvloers van blok B.

        De voorzijde van blok A komt op dezelfde afstand van de rooilijn te liggen als de bestaande woningen Steenweg op Nieuwrode 1A-1C. Vóór blok A wordt ook het bestaande voetpad verbreed. De rooilijn wijzigt niet, enkel wordt op privaat domein de bestaande verharding doorgetrokken.

        Aan de achterzijde van blok A komen 4 fietsenstallingen, een toegang en brievenbussen, te bereiken via de voetweg.

        Aan de voorzijde van blok B komen ook fietsenstallingen, een toegang en brievenbussen maar deze zijn te bereiken vanop Wezemaalplein en niet via de voetweg.

        Het project bestaat uit 3 volumes. Het deel van blok A vooraan aan Steenweg op Nieuwrode bevat 2 bouwlagen en een 3e laag onder een hellend dak. De kroonlijst is 6m hoog gemeten vanop de afgewerkte vloerpas, de nokhoogte 11,1m. Het deel van blok A achteraan, bevat 2 bouwlagen. De kroonlijst is 5,13m hoog, gemeten vanaf de afgewerkte vloerpas, de nokhoogte 7m. Blok B bevat 3 bouwlagen en ook deels een 4e laag onder een hellend dak. De maximale kroonlijst is 10,45m gemeten vanaf de afgewerkte vloerpas, de maximale nok 14,4m.

        Tussen de twee volumes van blok A is een open passerelle voorzien voor de toegang naar de woningen met trap en lift.

        In de kelder komen 31 autoparkeerplaatsen, 2 liften en 2 trappen, tellerlokaal, hoogspanningslokaal, 15 bergingen, 14 fietsenstalplaatsen in de bergingen.

        Op de gelijkvloerse en eerste verdieping van blok A komen telkens 3 appartementen. Op de tweede verdieping komen 2 appartementen.

        Op de gelijkvloerse, eerste en tweede verdieping van blok B komen telkens 3 appartementen. Op de 3e verdieping komt 1 appartement. 

        Er zal een deelwagen worden voorzien op het openbaar domein, met name op Wezemaalplein, op een plaats nog nader te bepalen door de gemeente.

        De ondergrondse parkeerplaats is te bereiken via een helling maar deze is te stijl voor fietsers volgens de verordening. Daarom voorziet de aanvraag in blok A een grote lift, lengte 2,1m, zodat hierin een fiets kan worden vervoerd.

        De aanvraag bevat een niet-getekende verbintenis grondafstand waarbij Gert Schoofs en Jacky Scherens  namens GJN Vastgoed de in voormelde aanvraag aangegeven voetweg, kosteloos aan de gemeente Rotselaar zal afstaan met behoud van een eeuwigdurend gebruiksrecht van de ondergrond omdat de voetweg onderbouwd zal worden met een ondergrondse parking.

        Samenvatting heraanleg en verbreding voetweg:

        De voetweg zal haar huidige locatie behouden maar zal verbreden en voorzien worden van groen aan de zijden. Aan de zijde van blok B langs Wezemaalplein zal er een roostering tegen de gevel worden geplaatst met klimbeplanting volgens concept van Semper Greenwall. De groenwand bestaat uit een modulair gevelsysteem, opgebouwd uit voorbegroeide panelen en afgewerkt met een goot en een randomlijsting. De beplanting bevat een mix van planten. Aan de andere zijde, langs blok A zal er hoog verticaal struikgewas worden voorzien in een plantenvak. Verder wordt een haag voorzien om de fietsenstalling, de private tuintjes en de collectieve tuin af te schermen van de voetweg.

        De huidige voetweg is 1,65m breed. Na de verbreding zal de voetweg ter hoogte van het project minstens 2,15m breed zijn.

        De voetweg zal aangelegd worden met grijze klinkers op een straatlaag van 3cm gebroken steenslag en een fundering van 13cm gebroken steenslag. Het pad krijgt een boordsteen langs beide zijden in beton.

        Onder de volledige voetweg komt een kelder.

 

        De aanvraag werd openbaar gemaakt van 22 juli 2022 tot en met 20 augustus 2022. Er werden 17 bezwaarschriften (waarvan 5 unieke) ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Volgende argumenten kunnen in verband worden gebracht met de beoordelingsgronden opgesomd in art. 3, 4 en desgevallend art. 6 van het Decreethoudende de Gemeentewegen van 3 mei 2019 en/of het wegenisdossier:

        Samenvatting bezwaren:

        De bezwaren die in verband kunnen gebracht worden met de wegenis handelen kort samengevat over:

        Het inkapselen van de buurtweg;

        Het bouwen tot tegen de buurtweg;

        Er worden verder door de bezwaarindieners vragen gesteld bij:

        Het creëren van een erfdienstbaarheid bij het Marktwegje omwille van de ondergrondse garage;

        De veiligheid voor schoolgaande kinderen tijdens de duur van de werf door het afsluiten van het Marktwegje.

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

        Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (BS 12 augustus 2019)

        Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening

        Omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31 dat het volgende bepaalt:
'§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.'

        Omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47 dat het volgend bepaalt:
'Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.'

 

Adviezen

        De adviesinstanties Fluvius, de Watergroep, de brandweer en Agentschap Onroerend Erfgoed hebben een voorwaardelijk gunstig advies geformuleerd. De Provincie dienst waterlopen en het Toegankelijkheidsbureau hebben een gunstig advies geformuleerd.

 

Argumentatie

        De bestaande voetweg zal breder worden ter hoogte van het nieuwbouwproject en daardoor veiliger en comfortabeler in gebruik. De huidige voetweg is 1,65m breed. Na de heraanleg zal de breedte minstens 2,15m bedragen. Dit is een verbreding van 0,5m tegenover de huidige toestand.

        De gemeente zet sterk in op een fietsveilige omgeving en het behouden en verbeteren van de inrichting van de voetweg is positief.

        Behandeling bezwaarschriften:

        Het inkapselen van een buurtweg en het bouwen tot tegen de buurtweg:
Volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed is de voetweg aan de noordzijde een historisch belangrijk en waardevol element binnen het beschermde dorpsgezicht. Het Agentschap gaf een voorwaardelijk gunstig advies over de aanvraag. Als de aanvrager aan de voorwaarden voldoet, doet geen van de gevraagde handelingen afbreuk aan de bescherming van het dorpszicht.
Daarbij wordt de voetweg breder en worden langs de zijden groen voorzien, wat positieve verbeteringen zijn voor het gebruik en de beleving bij het gebruik van de voetweg. De verordening Wonen in Meervoud laat onder voorwaarden een gebouw tot vier bouwlagen toe en het project werd ontworpen met deels drie en deels vier bouwlagen, op maat van de omliggende stedenbouwkundige context. Tot tegen de voetweg bouwen is toegelaten zolang de voetweg wordt vrijgehouden.

        Het creëren van een erfdienstbaarheid bij het Marktwegje omwille van de ondergrondse parking:
Het is aangewezen dat de gemeente overgaat tot het verlenen van een erfdienstbaarheid met het oog op aanleggen van de ondergrondse parking. De ondergrondse erfdienstbaarheid brengt de openbare bestemming van de voetweg niet in het gedrag en ze vormt geen belemmering voor het openbaar gebruik van de voetweg. In principe is een erfdienstbaarheid een eeuwigdurend recht, tenzij er contractueel anders zou overeengekomen zijn.

        Afsluiten Marktwegje tijdens werf gevaar voor schoolgaande kinderen:
Het bezwaar over de verkeersveiligheid is gegrond. Er zullen maatregelen over de verkeersveiligheid worden opgelegd in de omgevingsvergunning na advies van de dienst mobiliteit.

        De gratis grondafstand in functie van uitvoering van de nieuwe rooilijn van lot 1-4  en de heraanleg met verbreding van de voetweg n°52 worden bijgevolg gunstig geadviseerd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

20 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

4 onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Stella Beckx en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de zaak der wegen voor de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022033605 (S 2022 70) ingediend voor de nieuwbouw van 18 appartementen met ondergrondse garage en de afbraak van 3 eengezinswoningen en bijgebouwen op de percelen gelegen Steenweg op Nieuwrode 3, Wezemaalplein 4a en 4, kadastraal gekend als (afd. 3) sectie A, nrs. 579/p, 585/n/3 en 585/m/3, goed.

Artikel 2:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend

administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep

worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1

van het Omgevingsdecreet.

Artikel 3:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

Wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022033605 (S 2022 70) ingediend voor de nieuwbouw van 18 appartementen met ondergrondse garage en de afbraak van 3 eengezinswoningen en bijgebouwen op de percelen gelegen Steenweg op Nieuwrode 3, Wezemaalplein 4a en 4, kadastraal gekend als (afd. 3) sectie A, nrs. 579/p, 585/n/3 en 585/m/3:

        niet wordt verleend of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

        wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

Artikel 4:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Besluit tot vaststelling van de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk – Rotselaar – Tremelo

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2021 over de goedkeuring van het gemeentelijk mobiliteitsplan Rotselaar 2022.

        Het zonale veiligheidsplan 2022-2025 van de politiezone PZ BRT

 

Feiten en context

        Het lokaal bestuur heeft sinds de inwerkingtreding van artikel 29 quater van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer op 1 februari 2020, de mogelijkheid om de beperkte snelheidsovertredingen op de plaatsen waar de snelheid is gelimiteerd tot 30 of 50 km per uur via de gemeentelijke administratieve sancties te bestraffen. Dit is ook bekend als GAS 5 - snelheid.

        Wanneer deze overtredingen cumulatief voldoen aan de voorwaarden om via de gemeentelijke administratieve sancties te worden bestraft, heeft dit de depenalisering ervan tot gevolg, waardoor het openbaar ministerie niet meer bevoegd is om deze snelheidsovertredingen strafrechtelijk af te handelen.

        Het betreft de volgende voorwaarden:

        de snelheidsovertreding wordt begaan door een meerderjarige natuurlijke persoon of door een rechtspersoon;

        het betreft een overschrijding van de toegelaten maximumsnelheid met niet meer dan 20 kilometer per uur (na correctie met technische tolerantiemarge);

        de snelheidsovertreding wordt begaan op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 kilometer per uur;

        de snelheidsovertreding wordt vastgesteld volgens de voorwaarden vermeld in artikel 62 van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, met uitzondering van het zesde en achtste lid;

        de snelheidsovertreding wordt vastgesteld met automatisch werkende toestellen zoals vermeld in artikel 62 van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, die volledig worden gefinancierd door de lokale overheid;

        er wordt niet gelijktijdig een andere overtreding vastgesteld.

        Indien niet aan bovenstaande voorwaarden voldaan is, kan de sanctionerend ambtenaar niet  optreden ten aanzien van de vastgestelde snelheidsovertredingen en blijft de strafrechtelijke procedure van toepassing.

        Wanneer de sanctionerend ambtenaar tijdens de procedure vaststelt dat de voorwaarden om een administratieve geldboete op te leggen niet vervuld zijn, zal hij de vaststeller van de overtreding  op de hoogte brengen, zodat de strafrechtelijke procedure kan worden gevolgd;

        De bedragen van de gemeentelijke administratieve geldboetes moeten overeenstemmen met de bedragen zoals vastgelegd door de Vlaamse Regering ter uitvoering van artikel 65, § 1, tweede lid van de wegverkeerswet.

        Deze bedragen worden vastgelegd in artikel 2, 2° van het koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van overtredingen inzake het wegverkeer.

        Artikel 29quater van de wegverkeerswet voert een specifieke procedure in voor de gemeentelijke administratieve afhandeling van de beperkte snelheidsovertredingen, afwijkend van de reeds bestaande GAS-procedures die geënt zijn op de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

        De gemeente Rotselaar kiest ervoor om de beperkte snelheidsovertredingen op de plaatsen waar de snelheid is gelimiteerd tot 30 of 50 km per uur via de gemeentelijke administratieve sancties te bestraffen met het oog op het verhogen van de verkeersveiligheid en -leefbaarheid. Om dit mogelijk te maken, dient de gemeenteraad een bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen vast te stellen. De gemeente opteert ervoor om samen met de gemeenten Begijnendijk en Tremelo een uniforme politieverordening goed te keuren.

 

Juridische gronden

        De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988, en meer in het bijzonder de artikelen 119 en 135, §2;

        Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen;

        Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 41, tweede lid, 2°;

        De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, artikel 29 quater;

        Het Koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de bijzondere voorwaarden betreffende het register van de gemeentelijke administratieve sancties ingevoerd bij artikel 44 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

        Decreet van 9 oktober 2020, houdende diverse bepalingen over het gemeenschappelijk vervoer, het algemeen mobiliteitsbeleid, de weginfrastructuur en het wegenbeleid, en de waterinfrastructuur en het waterbeleid.

 

Bijlage

        Bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes.voor beperkte snelheidsovertredingen.

 

Adviezen

        De mobiliteitsraad levert een positief advies.

 

Argumentatie

        Onaangepaste snelheid is een belangrijke oorzaak van verkeersonveiligheid en een van de hoofdzaken van verkeersongevallen. Om een duurzame en veilige verkeersmobiliteit te bekomen, is de bescherming van de kwetsbare weggebruikers een prioriteit voor de gemeente. Het doel is het bereiken van een maximale gedragsverandering waarbij bestuurders hun snelheid aanpassen tot de maximum toegelaten snelheid van 30 of 50 km per uur om de verkeersveiligheid te vergroten.

        Gebruik maken van de mogelijkheid om bepaalde snelheidsovertredingen op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 km per uur te sanctioneren met gemeentelijke administratieve geldboetes, laat toe om het handhavingsluik van deze overtredingen in eigen handen en beheer te nemen en vooral de handhaving van snelheidsovertredingen in grote mate ter versterken om de verkeersveiligheid te verbeteren.

 

        Overdreven en onaangepaste snelheid zijn de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen.
Bron: Global status report on road safety 2018. Geneva: World Health Organization; 2018:

        Een algemeen aanvaard principe is dat elke 1% toename van de gemiddelde snelheid leidt tot een toename van 4% van het risico op een dodelijk ongeval en 3% toename van het risico op een ernstig ongeval.

        Een verlaging van de gemiddelde snelheid met 5% beïnvloedt ook de drempelwaarde voor het risico op overlijden en ernstig letsel bij verschillende botsingen:

        Voor voetgangers die door de voorzijde van een auto worden geraakt, stijgt het overlijdensrisico snel ( met een 4,5-voud van 50 km/u tot 65 km/u).

        Bij zijdelingse botsingen tussen auto's bedraagt het overlijdensrisico voor inzittenden van auto's 85% bij 65 km/u.

        Voor inzittenden met gordel in de best ontworpen auto's (Euro NCAP 5-sterren) is de drempelwaarde voor ernstige en dodelijke letsels vastgesteld op 70 km/u (rijsnelheid bij botsing) bij frontale botsingen tussen auto's onderling.

        Hoe sneller een voertuig rijdt, hoe meer afstand er nodig is om tot stilstand te komen. De totale stopafstand bestaat uit de afstand afgelegd tijdens de reactietijd (reactieafstand: de afstand tussen het opmerken van het gevaar en het moment van indrukken van het rempedaal), plus de afstand die de auto nodig heeft om tot stilstand te komen vanaf het moment dat het rempedaal ingedrukt wordt (remafstand).

        Met een auto in perfecte staat en op een droog wegdek, is er aan 50 km/u 27 meter nodig om stil te staan (of de gevelbreedte van een vijftal rijhuizen); 

        aan 70 km/u is dat al 45 meter;

        Hoe sneller een voertuig rijdt, hoe groter de impact bij een ongeval

        Hoe sneller een voertuig rijdt, hoe groter de krachten die vrijkomen bij een botsing. Dit heeft een invloed op de ernst van de (lichamelijke) schade. Hoe hoger de snelheid, hoe hoger de mogelijke impact en hoe meer kans op ernstige letsels. (Meerdere) ernstige letsels kunnen de kans op overlijden vergroten.

        Dit is vergelijkbaar met een vrije val. Hoe hoger de snelheid, hoe hoger die vrije val wordt.

        Zo komt bij een botsing aan 30 km/u tegen een vast voorwerp de impact overeen met een val van de eerste verdieping van een gebouw of 3,5m.

        Aan 50 km/u tegen een vast voorwerp is vergelijkbaar met een val van de derde verdieping (10 meter).

        Ondanks de kreukelzones, veiligheidsgordels en airbags in een auto, is het mogelijk heel ernstig gewond geraken bij botsingen met relatief lage snelheden. Kwetsbare weggebruikers hebben nog veel meer kans op letsels aangezien ze niet beschermd zijn.

        Daarom is het belangrijk dat bestuurders op plaatsen waar maar maximum 50 km/u gereden mag worden, ook effectief de snelheid van 50 km/u gehandhaafd wordt.

        Hoe sneller een bestuurder rijdt, hoe kleiner het gezichtsveld wordt.
Hierdoor ziet een bestuurder veel minder van wat er links en rechts rondom hem gebeurt.

        Bij 30 km/u bestaat een gezichtsveld van meer dan 100°, bij 120 km/u maar 30°. Die vernauwing van het gezichtsveld bij hoge snelheden noemt men tunnelzicht:

        Bestuurders merken minder op, bijvoorbeeld verkeersborden of overstekende voetgangers.

        Bestuurders kunnen moeilijker onverwachte hindernissen ontwijken.

        Hoe sneller een bestuurder rijdt, hoe meer informatie de hersenen op minder tijd moeten verwerken. Ook daardoor riskeren bestuurders belangrijke zaken uit het oog te verliezen.

        Op een autosnelweg is dat probleem minder groot, want iedereen rijdt aan een gelijkaardige snelheid en in dezelfde richting. Op lokale wegen daarentegen kunnen steeds onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden.

        Draagvlak bij de burger.
Uit de gedragsbevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde uit augustus 2022 blijkt dat - bron: gedragsbevraging snelheid augustus 2022 van VSV:

        77% van de Vlaamse automobilisten tot 54 jaar het belangrijk vindt om zich aan de snelheidslimieten te houden (tegenover 62% in 2020).

        68% zegt dat zijn directe familie (ouders, kinderen of partner) verwacht dat ze zich steeds aan de limieten houden (tegenover 55% in 2020).

        57% de kans groot tot zeer groot acht dat hij een verkeersongeval zou veroorzaken als hij sneller zou rijden dan toegelaten (tegenover 33% in 2021).

        33% van de bestuurders denkt sneller dan toegelaten te kunnen rijden zonder daarbij anderen in gevaar te brengen (tegenover 40% in 2020).

        23% van de bestuurders helemaal niet overtuigd is van het positieve effect van een lagere snelheid op de verkeersveiligheid.

        Handhaving is een sleutel om te zorgen dat ook deze bestuurders een veilige snelheid zullen aanhouden.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

1 onthouding: Farida Tierens

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit om de beperkte snelheidsovertredingen op de plaatsen waar de snelheid gelimiteerd is tot 30 of 50 km per uur via de gemeentelijke administratieve sancties te handhaven, conform artikel 29 quater Wegverkeerswet.

Artikel 2:

De gemeenteraad besluit om de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo,  zoals opgenomen als bijlage bij dit besluit, vast te stellen.

Artikel 3:

De bijzondere politieverordening zal op het grondgebied van Rotselaar in werking treden op 4 april 2023 voor de mobiele controles en de trajectcontroles.

Artikel 4:

Conform artikel 119 Nieuwe Gemeentewet wordt een afschrift van deze beslissing en de bijzondere politieverordening toegezonden aan de bestendige deputatie van de provincieraad binnen de 48 uren en aan de procureur des konings van het gerechtelijk arrondissement Leuven, evenals aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg Leuven en van de politierechtbank Leuven. Er wordt ook een elektronisch exemplaar overgemaakt aan de referentiemagistraat.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Samenwerkingsovereenkomst inzake verkeershandhaving tussen de gemeente Rotselaar en de politiezone BRT - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 29 november 2022 tot vaststelling van de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo.

        Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2021 over de goedkeuring van het gemeentelijke mobiliteitsplan Rotselaar 2022.

        Het zonaal veiligheidsplan 2022-2025 van de politiezone BRT.

        Het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente Rotselaar.

 

Feiten, context en argumentatie

        De gemeente Rotselaar zet in haar mobiliteitsplan in op een vlotte en veilige mobiliteit voor iedereen en zet in op een verhoogde handhaving in het kader van de verkeersveiligheid.

        Met het oog op het verhogen van de verkeersveiligheid wenst de gemeente samen met de politiezone BRT in te zetten op een sterk handhavingsbeleid voor snelheidsovertredingen.

        In dit kader werd goedkeuring verleend aan de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen in de gemeenten Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo.

        Snelheidsovertredingen op plaatsen waar de snelheid is beperkt tot 30 of 50 km per uur worden onder welbepaalde wettelijke voorwaarden gedepenaliseerd en bestraft door middel van administratieve geldboetes, de zogenaamde GAS 5 snelheid.

        De gemeente Rotselaar en de politiezone BRT sluiten daarnaast een samenwerkingsovereenkomst af. Deze overeenkomst regelt o.m. de context, het doel en de engagementen van de beide partijen in de samenwerking voor de verkeershandhaving en de praktische aanpak voor de behandeling van de verkeersovertredingen.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Dit artikel bepaalt de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Enig artikel:

De gemeenteraad besluit de samenwerkingsovereenkomst inzake verkeershandhaving tussen de Politiezone BRT en de gemeente Rotselaar goed te keuren.

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST inzake verkeershandhaving

 

Tussen enerzijds

 

Gemeente Rotselaar, Provinciebaan 20, 3110 Rotselaar, vertegenwoordigd door:

        Jelle Wouters, burgemeester

        An Craninckx, algemeen directeur

 

en anderzijds

 

Lokale Politiezone BRT (hierna verkort “PZ BRT”), Kruisstraat 31, 3120 Tremelo, vertegenwoordigd door:

        Luc Verstraeten, korpschef wnd.

 

wordt ter uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente Rotselaar, voorgelegd aan de gemeenteraad van 29 november 2022 en op de politieraad van 14 december 2022, overeengekomen wat volgt.

 

Artikel 1. Doelstellingen van de gemeente Rotselaar

In het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente Rotselaar staan volgende acties opgenomen:

        Beleidsdoelstelling 7 - Rotselaar werkt aan een vlotte en veilige mobiliteit voor iedereen;

        Actieplan 0703 Verhoogde handhaving in het kader van verkeersveiligheid;

        Actie 070301 Investeren in nieuw materiaal om de snelheidsregels te handhaven;

        Actie 070302 Intensifiëren van politionele handhaving.

        Actieplan 0705 Regulier beleid doelstelling ‘Rotselaar werkt aan een vlotte en veilige mobiliteit voor iedereen’.

        Actie 070501 Regulier beleid doelstelling ‘Rotselaar werkt aan een vlotte en veilige mobiliteit voor iedereen’.

 

Artikel 2. Context, doel en engagementen

De partijen erkennen dat de samenwerking tussen de gemeente Rotselaar en PZ BRT essentieel is om de beoogde resultaten te realiseren, overlappingen te vermijden en om bij de bevolking en alle betrokken partners vertrouwen en geloofwaardigheid te realiseren.

 

PZ BRT engageert zich om:

        Bij overtredingen die voldoen aan de voorwaarden betreft artikel 29quater van de wegverkeerswet voor de gemeentelijke administratieve afhandeling van de beperkte snelheidsovertredingen, binnen de 14 dagen na vaststelling van de overtreding validatie van nummerplaat en landcode  uit te voeren en de validatie aan de sanctionerend ambtenaar over te maken via de aangeleverde platformen.

        Dit zowel voor vaststellingen gemaakt met alle automatische vaststellingssystemen die voldoen aan de voorwaarden van artikel 29quater van de wegverkeerswet.

 

De gemeente Rotselaar engageert zich om:

        Een aangepast reglement inzake cameratoezicht op het openbaar domein te voorzien;

        De nodige hard- en software nodig voor vaststelling en validatie te voorzien.

 

Artikel 3. Praktische aanpak

Volgende praktische werking wordt vooropgesteld voor de behandeling van verkeersovertredingen vastgesteld met toestellen die voldoen aan de voorwaarden betreft artikel 29quater van de wegverkeerswet voor de gemeentelijke administratieve afhandeling van de beperkte snelheidsovertredingen:

        De gegevens van de overtreding worden automatisch naar de politie overgemaakt;

        Of de politie leest de gegevens zelf uit het toestel dat door de gemeente aan de politie ter beschikking wordt gesteld of dat in eigendom van de PZ BRT is;

        PZ BRT zorgt binnen de 14 dagen na overtreding voor de validatie van de nummerplaat en landcode in het aangeleverde platform.

        De overtreding wordt na validatie door PZ BRT automatisch naar de sanctionerend ambtenaar van de provincie, bevoegd voor de behandeling van GAS5 overtredingen, gestuurd.

 

Artikel 4. Looptijd

Deze samenwerkingsovereenkomst gaat in op 4 april 2023 voor een periode van 6 jaar en wordt daarna jaarlijks stilzwijgend verlengd. Ze kan door beide partijen, na de periode van 6 jaar, jaarlijks opgezegd worden bij middel van een aangetekend schrijven dat minimaal drie maanden voor de jaarlijkse vervaldatum verzonden wordt aan de overige partij.

 

Artikel 5. Aansprakelijkheid

De gemeente Rotselaar is verantwoordelijk voor de toestellen voor automatische snelheidshandhaving in eigendom van de gemeente of in gebruik of via concessie.

 

Artikel 6. Uitbetaling

De kosten voor het voorzien van automatische toestellen voor vaststelling van snelheidsovertredingen worden volledig gedragen door de gemeente, ofwel in eigen beheer ofwel via een concessie.

 

Artikel 7. Informatie-uitwisseling

De partijen verbinden zich ertoe om onderling alle relevante informatie tijdig uit te wisselen.

 

Artikel 8. Contactpersonen

De partijen stellen één of meerdere contactpersonen aan die verantwoordelijk zijn voor de deskundige inhoudelijke, administratieve en financiële opvolging en eventuele bijsturing van deze samenwerkingsovereenkomst:

 

voor de gemeente Rotselaar: Provinciebaan 20, 3110 Rotselaar, tel. 016/616.311

        Thomas Benaets, afdelingshoofd dienst omgeving, thomas.benaets@rotselaar.be

        Wim Billet, deskundige mobiliteit, wim.billet@rotselaar.be

        Wim Vermeiren, diensthoofd dienst financiën, wim.vermeiren@rotselaar.be

 

voor PZ BRT: Kruisstraat 24, 3120 Tremelo

        Luc Verstraeten, Korpschef wnd., pz.brt.korpschef@police.belgium.eu 

 

De briefwisseling gebeurt op hetzelfde adres.

 

Artikel 9. Samenwerking

Met de ondertekening bevestigt PZ BRT uitdrukkelijk dat de samenwerkingsovereenkomst volledig is doorgelezen en door de gemeente Rotselaar is toegelicht waar nodig. Wijzigingen en toevoegingen aan deze samenwerkingsovereenkomst gelden enkel mits akkoord van de gemeente Rotselaar.

 

Opgemaakt in twee exemplaren te Rotselaar op 14 december 2022 waarvan iedere partij erkent één exemplaar te hebben ontvangen.

 

(Handtekeningen)

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Besluit tot aanstelling sanctionerend ambtenaar in verband met de administratieve afhandeling van beperkte snelheidsovertredingen.

 

Voorgeschiedenis

        De goedkeuring door de gemeenteraad op de zitting van 29 november 2022 van de bijzondere politieverordening betreffende beperkte snelheidsovertredingen.

        Het provincieraadsbesluit van Vlaams-Brabant van 19 november 2013 waarbij de aanstelling van Johan Guillemyn en Greet Van Eygen als provinciaal sanctionerende ambtenaren voor onbepaalde tijd wordt verlengd.

        Het provincieraadsbesluit van Vlaams-Brabant van 21 juni 2022 waarbij Vanesa Smeulders als provinciaal sanctionerend ambtenaar wordt aangesteld.

        Het positief advies van de Procureur des Konings van Leuven omtrent de aanstelling van Vanesa Smeulders als sanctionerend ambtenaar.

        Het feit dat Johan Guillemyn en Greet Van Eygen reeds als provinciaal sanctionerend ambtenaar aangesteld waren bij de inwerkingtreding van bovenvernoemd koninklijk besluit van 21 december 2013, waardoor voor hen geen advies moet aangevraagd worden bij de procureur des konings.

 

Feiten en context

        Het lokaal bestuur wenst beroep te doen op de provinciale dienstverlening inzake de beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5), meer bepaald de administratieve afhandeling door een provinciaal sanctionerend ambtenaar.

        De provinciaal sanctionerende ambtenaren worden bevoegd om beslissingen te nemen voor GAS 5.

        Enkel in het geval er verkeersinbreuken vastgesteld worden die voldoen aan de voorwaarden van GAS 5 snelheid, zal er hiervoor een vergoeding aan de provincie Vlaams-Brabant betaald worden van 7 euro (jaarlijks te indexeren) per geregistreerd dossier onder voorbehoud van evaluatie door de provincie met als streefdoel dat de gemeenten een reële kostprijs betalen.

        Na het besluit van de gemeenteraad tot het aanstellen van de sanctionerend ambtenaar dient er een samenwerkingsovereenkomst met de provincie te worden opgemaakt die aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

 

Juridische gronden

        De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, in het bijzonder artikel 6§3.

        De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, in het bijzonder artikel 29 quater.

        Het koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en meer in het bijzonder de artikelen 1 §2 en 2 §1.

 

Argumentatie

        Om de verwerking van de beperkte snelheidsovertredingen GAS 5 adequaat en binnen de wettelijke termijnen af te werken, moet het bestuur sanctionerende ambtenaren aanstellen.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit om de heer Johan Guillemyn, mevrouw Greet Van Eygen en mevrouw Vanesa Smeulders aan te stellen als sanctionerend ambtenaar voor het lokaal bestuur Rotselaar voor de administratieve afhandeling van de dossiers inzake beperkte snelheidsovertredingen, conform de gelijknamige bijzondere politieverordening van 29 november 2022.

Artikel 2:

De gemeente verbindt zich ertoe een samenwerkingsovereenkomst met de provincie Vlaams-Brabant aan te gaan waarin de samenwerkingsmodaliteiten over deze administratieve verwerking opgenomen worden.

Artikel 3:

Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de voorzitter van het politiecollege en aan de procureur des konings.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact LEKP 2.0

 

Voorgeschiedenis

        De gemeente Rotselaar heeft op 25 juni 2014 het Burgemeestersconvenant 2020, aangaande de realisatie van de Europese klimaatdoelstellingen, ondertekend.

        Besluit van de gemeenteraad van 17 december 2015 betreffende het gemeentelijke klimaatactieplan (SECAP).

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 september 2019 betreffende de ondertekening van het Vlaamse-Brabants klimaatengagement.

        De gemeente Rotselaar heeft op 27 oktober 2020 het burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, ondertekend.

        Besluit van de gemeenteraad van 26 oktober 2021 betreffende het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 (LEKP).

 

Feiten en context

        De Vlaamse overheid en de lokale besturen slaan d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 (hierna afgekort als LEKP 2.0) geeft een vervolg aan het Lokaal Energie en Klimaatpact 1.0 van 2021 (hierna afgekort als LEKP 1.0) en bevat een aanscherping van de klimaatambities die in het LEKP 1.0 werden vooropgesteld. Dit is in lijn met de verscherpte Europese klimaatdoelstellingen vermeld in het Fit for 55-pakket.

        Het LEKP 2.0 volgt dezelfde principes als het LEKP 1.0. Twee van de vier concrete en herkenbare werven werden uitgebreid naar aanleiding van de reeds vermelde aanscherping op Europees niveau. Er wordt hierbij verder ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen, geven aan om naast de reeds bestaande engagementen verder werk te maken van de aangescherpte engagementen zoals hieronder vermeld.

        Lokale besturen engageren zich om:

        De doelstelling, m.b.t. CO2-reductie voor eigen gebouwen en technische infrastructuur, wordt verhoogd van -40% naar -55% CO2-emissies tegen 2030. De scope van deze doelstelling voor CO2-reductie wordt daarnaast uitgebreid naar eigen mobiliteit;

        De primaire energiebesparingsdoelstelling wordt aangescherpt naar -3% per jaar vanaf 2023;

        Geen principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen m.b.t. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA;

        Aanpassingen in de streefdoelen onder de vier werven:

        Nieuwe uitdaging onder werf 2:

        25 fossielvrije renovaties onder de 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden tegen 2030.

        De inwoners van 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak voor einde 2024.

        Nieuwe uitdaging onder werf 3:

        1,5 in plaats van 1 (semi-) publieke laadequivalenten per 100 inwoners (99.000 laadpunten (CPE)) tegen 2030.

        De Vlaamse overheid engageert zich tot:

        Territoriaal coördinatorschap door Vlaanderen (VR 2022 2502) voor het Europese Burgemeestersconvenant om o.a. technische en strategische bijstand aan ondertekende gemeenten te verlenen voor de ontwikkeling, uitvoering en monitoring van hun actieplannen voor duurzame energie en klimaat (SECAPS);

        Het faciliteren van praktijkoplossingen voor een kwalitatieve ruimtelijke implementatie van het LEKP, het benutten van de synergieën tussen de vier werven en via een werkplatform met 2.0-ondertekenaars gedetecteerde drempels oppakken. De Vlaamse Regering engageert zich voor een frequente opvolging (minstens jaarlijks) per bevoegd beleidsdomein;

        In plaats van een apart sloopbeleidsplan, kan de renovatiedoelstelling (residentieel en niet-residentieel) worden voorbereid door een geïntegreerde lange termijn lokale renovatiestrategie. Het Netwerk Klimaat van VVSG zal hier een ondersteunende start-analyse voor laten opmaken (timing: begin 2023);

        Verder bouwend op de start-analyse van het Netwerk Klimaat wordt een ‘Wijkrenovatietool’ aangeboden aan lokale besturen en hun partners om collectieve renovatietrajecten data-gestuurd te concretiseren en op te volgen t.e.m. uitvoering. Deze tool kan een handig instrument zijn om de klimaattafels wijkgericht te organiseren;

        Versterking van de basisfinanciering van energiehuizen;

        De invoering van de ‘Mijn VerbouwPremie’ en de ‘Mijn VerbouwLening’ en de versterking van het noodkoopfonds. Zo wordt er gestreefd naar een evenwichtige mix van het activeren van privaat kapitaal door financieringsinstrumenten (premies (waaronder de EPC-labelpremie) en langlopende leningen met incentives voor diepgaande renovaties via het renteloze renovatiekrediet (via banken) of de energielening+ (via energiehuizen)), ontzorging (door energiehuizen en BENOvatiecoaches) en verplichtingen (zoals de niet-residentiële renovatieverplichting vanaf 1/1/22 en residentiële renovatieverplichting vanaf 1/1/23, publieke en overheidsgebouwen moeten een minimaal EPC-label behalen tegen 2028 en alle niet-residentiële gebouwen tegen 2030 );

        Blijvend in te zetten op het ondersteunen van de lokale besturen bij het realiseren van state of the art fietsinfrastructuur;

        De noodzaak voor een taxshift tussen de energievectoren (elektriciteitsfactuur verlichten door kosten door te schuiven naar fossiele energiedragers) heeft de Vlaamse Regering principieel ondersteund. Eerste stappen hiertoe zijn ondernomen (opkoop groenestroomcertificaten bij de netbeheerders, schrappen kost openbare verlichting, vergoeding REG-premies via de Vlaamse Veerkrachtmiddelen en de kost voor de minimale levering aardgas). Het blijft desalniettemin de expliciete ambitie de Vlaamse Regering, om de inspanningen continu verder te zetten zodat er zoveel mogelijk bijkomende kosten uit de elektriciteitsfactuur worden gehaald. De Vlaamse Regering stelt voor om in samenwerking met de Federale overheid een samenwerkingsovereenkomst uit te werken om een sociaal rechtvaardige taksshift door te voeren van elektriciteit naar de verschillende fossiele energiedragers waarbij gemiddeld de energiekost van huishoudens en ondernemingen niet stijgt. Hierbij wordt gedacht aan oplossingen, zoals een uitzondering op de non bis in idem-wet. Een precedent hiervan vinden we terug in de gehanteerde methode voor de minerale olie. Hiervoor zal overleg worden opgestart met het federale beleidsniveau en rekening gehouden worden met Europese beleidsinitiatieven. VVSG zal frequent op de hoogte worden gehouden. Het is ook in dit kader dat aan de lokale besturen gevraagd wordt de heffing op de ELIA-elektriciteitsmasten af te bouwen, gezien hierdoor ook de elektriciteitsfactuur verlicht wordt met 11 miljoen euro per jaar;

        Een eenmalige additionele budgettaire impuls voor LEKP 2.0 ondertekenaars van 22,5 miljoen euro voor de aangescherpte ambities van LEKP 2.0 te ondersteunen tijdens deze legislatuur. Deze middelen worden verdeeld als volgt: 8,75 miljoen euro voor 2022, 8,75 miljoen euro voor 2023 en 5 miljoen euro voor 2024. Deze engagementen kunnen binnen de perken van de daarvoor op de begroting van de Vlaamse Gemeenschap voorziene en beschikbare middelen en kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid.

 

Juridische gronden

        De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen;

        Het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken;

        Het ondertekenen door de gemeente Rotselaar van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

        Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030;

        Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024

Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed);

        Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen. Dit werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 26 oktober 2021.

        Het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.

        Artikel 2 van het Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

 

 

Argumentatie

        Het regeerakkoord Vlaamse Regering stipuleert dat de Vlaamse en lokale overheden hun verantwoordelijkheid nemen en het goede voorbeeld geven. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW's, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd om hun broeikasgassen met 55% te reduceren tegen 2030 ten opzichte van 2015 en de primaire energiedoelstelling wordt aangescherpt van -2,09% naar -3% per jaar.

        De gemeente Rotselaar engageerde zich reeds in eerdere besluiten van de gemeenteraad voor het burgemeestersconvenant 2030, het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 en de opmaak van een nieuw SECAP.

        Door deel te nemen aan het Lokaal Energie- en klimaatpact 2.0 worden door de Vlaamse regering aan de gemeente financiële additionele middelen ter beschikking gesteld om doelen, die ook zullen vervat zitten in het SECAP, na te streven.

        Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de gemeente Rotselaar aan actie te ondernemen om de doelstellingen zoals hierboven vermeldt in LEKP 2.0 te behalen.

 

Financiële gevolgen

Ontvangst 2023

Budgetsleutel: 7406130/035000/060402
Actieplan: 0604 (ABB_LEKP_2022)

Geraamd bedrag: 19.829 euro

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Enig artikel

De gemeente Rotselaar beslist om het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

De fietspolicy als bijlage bij het arbeidsreglement van het personeel ter bevordering van de fietsmobiliteit - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 30 mei 2022
Het college van burgemeester en schepenen beslist om toe te treden tot de raamovereenkomst van Interleuven ‘fietsleasing voor lokale besturen’ en in te gaan op het aanbod van Interleuven en o2o inzake fietsleasing.

 

Feiten, context en argumentatie

        De mobiliteitscontext in onze regio vraagt om een mobiliteitsshift met een nieuwe aanpak om mobiliteit vorm te geven.

        Het lokaal bestuur van Rotselaar engageert zich tot het project van fietsleasing voor de medewerkers van gemeente en OCMW. Dit past binnen de afgesproken uitvoering van het lokale klimaatactieplan, het mobiliteitsplan van de gemeente Rotselaar en het fietsbeleid van de beleidsnota en het meerjarenplan 2020-2025.

        Hierbij wenst het lokaal bestuur het goede voorbeeld te geven. Het bestuur wil de medewerkers actief aanzetten om zowel voor het woon-werkverkeer als voor privéverplaatsingen beroep te doen op de fiets. Het lokaal bestuur wil haar medewerkers actief engageren tot verplaatsingen met de fiets. Zo verbeteren we het mentale welzijn van onze medewerkers, zetten we hen aan tot sportieve activiteiten, verminderen we de files, de belasting van parkeerplaatsen en de CO2-uitstoot.

        Tegelijkertijd past dit project ook in de visie van het lokaal bestuur om kwalitatieve medewerkers aan te trekken en de geschikte profielen in de organisatie aan boord te houden.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 legt het kader vast waarbinnen lokale besturen maatregelen kunnen nemen om de fietsmobiliteit van de medewerkers te bevorderen.

        Interleuven heeft op aansturen van het gemeentebestuur Rotselaar een overheidsopdracht inzake fietsleasing uitgewerkt voor lokale besturen. Deze opdracht werd gegund aan de fietsleasemaatschappij o2o. Het college van burgemeester en schepenen trad toe tot deze raamovereenkomst.

        Door in te stappen in deze raamovereenkomst wordt de fietsleasing georganiseerd in een open netwerk, wat betekent dat alle lokale fietshandelaars kunnen toetreden tot het netwerk van o2o en de medewerker zelf kan kiezen waar de fiets wordt geleased en waar hij wordt onderhouden. Lokale fietshandelaars worden bij aanvang van het project gecontacteerd en zijn vrij om aan te sluiten binnen het project en hun fietsen aan te bieden via de leasingformule. Daarnaast biedt o2o ook een eenvoudige en transparante procedure en een zeer uitgebreide catalogus.

        De concrete voorwaarden over de fietsmobiliteit wordt binnen het daartoe voorziene wettelijk kader verder uitgewerkt in een eigen fietspolicy.

        De voorliggende fietspolicy werd door het lokaal bestuur afgestemd met de gegunde fietsleasemaatschappij en met het sociaal secretariaat. Deze fietspolicy heeft als doel om duidelijk en transparant het beheer en gebruik van de leasefiets door de medewerkers-gebruikers te beschrijven. Het personeelslid gebruikt de leasefiets volgens de principes vervat in deze fietspolicy.

        De fietspolicy wordt toegevoegd als bijlage aan het arbeidsreglement van de medewerkers van de gemeente en het OCMW.

        Het bestuur kent een eenmalige premie van 250 euro toe door het toekennen van 150 euro in de vorm van ecocheques en 100 euro in de vorm van sport- en cultuurcheques. Zo willen we de medewerkers bijkomend stimuleren om in te tekenen op dit aanbod.

 

Juridische gronden

        Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.

        Artikelen 40 en 186 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Artikelen 10, 12, 13, 17 en 19 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies. Hierbij worden de nadere regels ter bevordering van de fietsmobiliteit opgenomen.

 

Bijlage

        Fietspolicy voor het personeel van de gemeente en het OCMW Rotselaar.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de fietspolicy als bijlage bij het arbeidsreglement goed.

Artikel 2:

Deze bijlage aan het arbeidsreglement wordt overgemaakt aan de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, arbeid en Sociaal overleg, Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten.

Artikel 3:

De bijlage aan het arbeidsreglement wordt overgemaakt aan de personeelsleden.

Artikel 4:

Deze bijlage aan het arbeidsreglement wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Aanpassing schoolreglement gemeentescholen Rotselaar - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad van 31 augustus 2021.

Het schoolreglement wordt goedgekeurd.

 

Feiten en context

        Het schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

        Het huidig schoolreglement gewoon basisonderwijs goedgekeurd op 31 augustus 2021 is aan actualisatie toe.

        Het schoolreglement van de Rotselaarse scholen werd opgesteld volgens het model van OVSG.

        De meer specifieke schooleigen afspraken worden opgenomen in een infobrochure.

 

Juridische gronden

        Artikel 11, ter 19, 27, 28, 31, 32, 33 en 37 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, zoals het laatst gewijzigd bij Onderwijsdecreet XXVI van 17 juni 2016.

        Ministeriële omzendbrief van 10 augustus 2001 betreffende toelatingsvoorwaarden leerlingen in het gewoon onderwijs en aanpassingen.

        Ministeriële omzendbrief van 8 februari 2002 betreffende informatie bij eerste inschrijving en schoolreglement en aanpassingen.

        Ministeriële omzendbrief van 22 juni 2007 betreffende kostenbeheersing in het basisonderwijs en aanpassingen.

        Ministeriële omzendbrief van 15 mei 2014 betreffende overdracht van leerlingengegevens bij schoolveranderingen en aanpassingen

        Ministeriële omzendbrief van 15 mei 2014 betreffende screening niveau onderwijstaal, taaltraject en taalblad in het gewoon lager onderwijs

        Ministeriële omzendbrief van 15 mei 2014 betreffende preventieve schorsing, tijdelijke en definitieve uitsluiting van leerlingen in het lager onderwijs vanaf 1 september 2014.

        Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Bijlage

        Het geactualiseerde schoolreglement (aanpassingen ten aanzien van het bestaande schoolreglement in het geel aangeduid in de bijlage).

        Het positieve advies van de schoolraad op 27 oktober 2022.

 

Adviezen

        Op de schoolraad van 27 oktober 2022 werd het ontwerp van het schoolreglement voorgelegd en werd een positief advies geformuleerd.

 

Argumenten

        Het huidig schoolreglement gewoon basisonderwijs, goedgekeurd door de gemeenteraad op 31 augustus 2021, wordt aangepast en geactualiseerd aan nieuwe regelgeving.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Enig artikel:

Het schoolreglement, zoals opgenomen in de bijlage, wordt voor de gemeentelijke basisscholen Heikant, De Straal, De Kameleon en het Nest, goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Contantbelastingreglement voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huisinzameling, inzameling via sorteerstraten, inzameling op afroep, als de inzameling op het recyclagepark - aanslagjaar 2023 t.e.m. 2025

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 17 december 2019: Contantbelastingreglement voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huisinzameling, inzameling op afroep, via sorteerstraten als de inzameling op het recyclagepark.

        Gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020: Contantbelastingreglement voor de inzameling en verwerking van afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huisinzameling, inzameling op afroep, via sorteerstraten als de inzameling op het recyclagepark.

        Gemeenteraadsbesluit van 25 mei 2021: verlenging van de beheersoverdrachten aan Ecowerf voor de inzameling van verschillende afvalfracties en voor de exploitatie van het recyclagepark.

 

Feiten en context

        Op 24 november 2003 deed de gemeente beheersoverdracht aan EcoWerf voor de inzameling van de hiernavolgende fracties van het huishoudelijk afval: het gewoon huisvuil, gft, pmd, papier en karton en grofvuil (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval). Tevens deed de gemeente beheersoverdracht aan de intergemeentelijke vereniging EcoWerf voor de uitbating van het gemeentelijke recyclagepark. De beheersoverdrachten werden op 25 mei 2021 verlengd voor een periode van 18 jaar.

        De gemeente Rotselaar is toegetreden tot het DifTar-systeem voor de huis-aan-huisinzameling in containers alsook voor de brengmethode naar het recyclagepark.

        De uitbating van het recyclagepark in de gemeente werd met ingang van 10 juni 2008 geautomatiseerd. Deze automatisering impliceert dat de bezoeker van het recyclagepark zal worden geïdentificeerd, dat zijn bezoek aan het recyclagepark zal worden geregistreerd, alsook zullen de aangevoerde gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen geregistreerd worden.

        De huis-aan-huisinzameling van het gewoon huisvuil en gft (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval) werd met ingang van 16 april 2009 geautomatiseerd. Deze automatisering impliceert dat deze afvalfracties dienen te worden aangeboden in daartoe ter beschikking gestelde containers, voorzien van een elektronische gegevensdrager die toelaat de aanbieder te identificeren en dat het aangeboden afval wordt gewogen en geregistreerd.

        Vanaf 1 januari 2023 worden de DifTar-tarieven aangepast. Daarnaast werd er een formule toegevoegd om de tarieven jaarlijks te kunnen indexeren op basis van samengestelde index (40% loonindex, 45% consumptie index, 15% vast), waarbij wel rekening wordt gehouden met de min/max tarieven van OVAM, markttendensen in verwerking en eventuele externe factoren.

        In het gewijzigde reglement worden ook alle verwijzingen naar zachte plastics geschrapt en een nieuwe omschrijving van pmd toegevoegd. De tarieven voor matrassen werden verwijderd aangezien er een terugnameplicht is en de mogelijkheid voor landbouwfolie werd voor alle vennoten opgenomen. Tot slot werden de bepalingen rond sorteerstraten voor alle besturen opgenomen.

 

Juridische gronden

        Artikel 170 §4 van de grondwet
Geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

        De wet van 29 juli 1991 inzake de motivering van beslissingen.

        Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

        Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet).

        Artikel 40 §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen.

        Artikel 41, tweede lid, 14° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van retributies en de voorwaarden ervan, is niet delegeerbaar aan het college van burgemeester en schepenen.

        Artikel 286 §1, 1° en artikel 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De reglementen worden bekendgemaakt op de webtoepassing van de gemeente. De bekendmaking van de lijst van reglementen zoals bepaald in artikel 286 §1, 1° gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt en de datum waarop ze zijn aangenomen.

        Artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De gemeenteoverheid brengt de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking. Dit gebeurt op dezelfde dag als de bekendmaking van de reglementen op de webtoepassing van de gemeente.

        Het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), zoals gewijzigd.

        Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval van 16 september 2016.

        De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

 

Argumentatie

        De kosten voor de uitbating van het gemeentelijk recyclagepark, - en meer in het bijzonder de hiermee verbonden kosten voor inzameling en verwerking van de daar aangeboden afvalstoffen – en de kosten voor de huis-aan-huisinzameling van het huisvuil, gft, pmd en grofvuil (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval), wegen zwaar door op de gemeentelijke financiën, terwijl er moet over gewaakt worden dat de gemeentelijke inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn.

        De invoering van een gedifferentieerde contantbelasting laat de gemeente toe om het principe van “de vervuiler betaalt” toe te passen, om alzo prioriteit te verlenen aan het voorkomen van afval en slechts in tweede instantie het hergebruik en tenslotte de recyclage van huishoudelijke afvalstoffen en gelijkaardige bedrijfsafvalstoffen te stimuleren.

        Gedifferentieerde contantbelasting in combinatie met de basisfinanciering vanuit de algemene middelen van de gemeente en een forfaitaire afvalbelasting, is een optimale invulling van het principe van “de vervuiler betaalt”.

        De automatische indexering in dit reglement gebeurt conform de aanbeveling in de omzendbrief van 15 februari 2019 betreffende de gemeentelijke fiscaliteit opgenomen onder punt 1.7.3 'Aandachtspunten van administratief-bestuurlijke aard', onder de titel "Transparantie en duidelijkheid van de regelgeving";

        Rekening houdend met de financiële toestand van de gemeente.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

20 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze en Tessa Heylighen

3 stemmen tegen: Jeroen Degent, Liesbet Serneels en Bart Lemmens

1 onthouding: Heidi Pittomvils

Artikel 1:

§ 1. Met ingang van 1 januari 2023 en eindigend op 31 december 2025 wordt er in de gemeente een contantbelasting gevestigd voor:

1° de huis-aan-huisinzameling van het huisvuil, het pmd-afval, het gft-afval, het papier en karton en grofvuil (en het gelijkaardig bedrijfsafval);

2° de inzameling van op het recyclagepark aangeboden afvalstoffen;

3° de inzameling van het huisvuil, het pmd-afval, het gft-afval en papier en karton via sorteerstraten.

§ 2. Definities algemeen:

1° Aansluitpunt (ASP):

1) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van inschrijving in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil, pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden,

2) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil, pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden, en

3) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente waarin een instelling van openbaar nut, een school, een vereniging die deel uitmaakt van de gemeentelijke cultuur-, sport-, jeugd-, senioren- of milieuraad, gevestigd is, die op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil, pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden.

2° Aansluitpunt commercieel:

Iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente met een commerciële functie, waarin beroepsactiviteiten worden ontplooid (vrij beroep, handel, zorgactiviteiten,…) die op basis van de inschrijving in het bevolkingsregister/handelsregister van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil, pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden.

De juiste oppervlakte van het commercieel aansluitpunt wordt vastgesteld hetzij op basis van de goedgekeurde bouwvergunning, hetzij op basis van de afgesloten huurovereenkomst.

3° Aorta: de databank waarin EcoWerf per gezin of per onderneming registreert:

        de relevante identificatiegegevens van het gezin of de onderneming en de referentiepersoon van het betrokken gezin of onderneming

        de relevante DifTar-gegevens inzake inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, individueel en gedifferentieerd per afvalstroom, zodat ze afzonderlijk kunnen getarifeerd worden. De relevante gegevens zijn onder meer de aard van de aangeboden afvalstof, het gewicht ervan en het aantal afvalbewegingen.

Voor elk gezin of elke onderneming zoals omschreven in dit reglement is een registratie verplicht en is er maximaal één registratie mogelijk.

Per gezin of per onderneming in het bedieningsgebied wordt er in Aorta een formulier aangemaakt. Het formulier omvat voor het gezin of de onderneming de vermelding van de referentiepersoon, het adres, een bankrekeningnummer, een detail van de diensten waarvan gebruik kan worden gemaakt, een rekenstaat, het rijksregisternummer of nummer van het vreemdelingenregister van de referentiepersoon, het ondernemingsnummer, en het EcoWerf-klantennummer. Er wordt geregistreerd of het formulier wordt aangemaakt voor een gezin, een tweede verblijf (met een ander verzendadres), een gemeenschap of voor een onderneming, vereniging, school, gemeentelijke overheid of andere overheid. Indien de referentiepersoon bereid is deze gegevens te verstrekken, vermeldt het formulier ook één telefoonnummer en een e-mailadres van het gezin of de onderneming.

Op basis van het bedrag van de rekenstaat in de databank en in functie van de beschikbare diensten wordt bepaald of er aan de belastingplichtige betalingsuitnodigingen verstuurd worden en of de belastingplichtige in de voorwaarden verkeert om dienstverlening inzake inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval te ontvangen.

De gegevens van Aorta kunnen door EcoWerf worden aangewend voor het versturen van betalingsuitnodigingen.

Wanneer er niet langer beroep wordt gedaan op enige dienst inzake verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en gelijkaardig bedrijfsafval wegens verhuis of overlijden, en dit door de gemeente gemeld wordt aan EcoWerf, zal EcoWerf de toegangskaart blokkeren of niet langer een toegangsmachtiging aan de identiteitskaart verlenen. Op vraag van de burger kan het eventuele onbestede tegoed op het rekeningnummer van de referentiepersoon terugbetaald worden.

4° DifTar-rekening: de individuele rekening die per gezin of per onderneming in de databank wordt bijgehouden en waarop afzonderlijk worden ingeschreven :

        de volgens dit reglement verschuldigde contantbelasting;

        de volgens dit reglement verschuldigde kohierbelasting;

De rekenstaat geeft op elk ogenblik getrouw weer wat de schuld of het tegoed is van het gezin of de onderneming.

5° Gebruikersgroep: een selectie van aansluitpunten die op basis van het domicilieadres geselecteerd worden, een elektronische toegangskaart toegewezen krijgen en op deze wijze toegang krijgen tot een sorteerstraat en/of recyclagepark(en).

6° Ondergrondse afvalcontainer: een ondergronds inzamelrecipiënt, voorzien van een inwerpzuil met, afhankelijk van de aangeboden fractie een aangepaste inwerpopening.

7° Referentiepersoon: de meerderjarige persoon die in Aorta als referentiepersoon voor het gezin of de onderneming wordt vermeld. Als de registratie gebeurt :

        voor een gezin, wordt van rechtswege de persoon die, volgens de opgave van het rijksregister, als referentiepersoon van het gezin, vermeld staat in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister, ook geregistreerd als referentiepersoon in de databank

        Voor een onderneming is het een meerderjarige natuurlijke persoon die geacht wordt de onderneming rechtsgeldig te vertegenwoordigen.

8° Recyclagepark: een bij toepassing van VLAREMA vergunde inrichting waar particulieren en eventueel ook bedrijven onder toezicht van op vastgestelde dagen en uren bepaalde gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en eventueel met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen kunnen deponeren.

9° Sorteerstraat: een combinatie van (ondergrondse) afvalcontainers ten behoeve van de inzameling van de fracties restafval, pmd, gft en papier & karton.

10° Toegangskaart: een elektronische kaart die wordt uitgereikt aan onderstaande doelgroepen:

- niet-particulieren: op naam van de referentiepersoon;

- in de gemeente gedomicilieerde inwoners die niet over een elektronische identiteitskaart beschikken: op naam van de referentiepersoon;

- particulieren met een tweede verblijf in de gemeente die geen rijksregisternummer hebben: op naam van de referentiepersoon;

- particulieren die gebruik maken van een ondergrondse sorteerstraat/afvalcontainer: op naam van de referentiepersoon.

§ 3. Definities afvalfracties:

1° Afgedankte elektrische en elektronische apparaten: Apparaten die elektrische stromen of elektronische velden nodig hebben om naar behoren te kunnen werken, en apparaten voor het opwekken, overbrengen en meten van die stromen en velden, die onder een van de categorieën, vermeld in artikel 3.4.4.2 van het VLAREMA, vallen en die bedoeld zijn voor gebruik met een spanning van maximaal 1000 volt bij wisselstroom en 1500 volt bij gelijkstroom. Daarin zijn ook alle onderdelen, subeenheden en verbruiksmaterialen begrepen die deel uitmaken van het product op het moment dat het wordt afgedankt. De volgende apparaten vallen niet onder deze definitie: apparaten die deel zijn van andere elektrische apparatuur, apparatuur die verband houdt met de bescherming van de wezenlijke belangen van de veiligheid van lidstaten, wapens, munitie en oorlogsmateriaal, tenzij het gaat om producten die niet specifiek voor militaire doeleinden zijn bestemd, en grote, niet-verplaatsbare industriële installaties van elektrische en elektronische gereedschappen en tuingereedschappen.

2° Asbestcement: Alle voorwerpen uit gebonden asbest zoals eternieten golfplaten, schaliën, vlakke eterniet … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een gelijkaardige bedrijfsactiviteit, met uitzondering van losse asbest, plastic golfplaten, …

3° Boomstronken: Alle boomstronken die na ontdaan te zijn van wortels en aarde kunnen worden ingezet in de groencompostering en/of kunnen worden verhakseld voor hergebruik.

4° Bouwafval: Zuivere steenslag, betonblokken, versteende cement, gips, kalk, plaasterplaten (o.a. Gyproc), asbest-cementplaten (o.a. Eternit), cellenbeton (o.a. Ytong), keramiek, asfalt van opritten, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een gelijkaardige bedrijfsactiviteit, met uitzondering van grote hoeveelheden bouwafval, beton vermengd met ijzer, glas, hout en/of aarde.

5° Cellenbeton: Alle schuimbeton ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

6° E.P.S.: Zuiver witte piepschuim ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een gelijkaardige bedrijfsactiviteit met uitzondering van gekleurd piepschuim, verpakkingschips, verpakkingspiepschuim afkomstig van voedingsmiddelen, vervuild piepschuim, styrofoamplaten,…

7° Frituurolie en afgelaten motorolie: Alle soorten smeerolie en/of industriële olie, op minerale of synthetische basis ontstaan door de werking van een particuliere huishouding en/of een gelijkaardige bedrijfsactiviteit in het bijzonder afgewerkte motorolie, frituurolie, met uitzondering van grote hoeveelheden motorolie, olie met pcb’s of andere giftige stoffen.

8° Gips en kalk: Bouwafval uit gips en kalk zoals gipsplaten, kalk, gips, bezetsel … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van cement, stenen, asfalt,…

9° Glas: Hol glas en vlak glas ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of gelijkaardige bedrijfsactiviteiten, ontdaan van dopsels, deksels en sluitingen, met uitzondering van vuurvaste voorwerpen en hittebestendig glas, gewapend glas, kristal, opaal glas, rookglas, autoruiten, plexiglas, gloeilampen, spaarlampen, tl-lampen, stenen, tegels, porselein, aardewerk, beeldbuizen van tv’s,…

        Hol glas  betreft alle lege glazen flessen en bokalen van dranken, fruit en groenten, voedingswaren, confituren, sausen...

        Vlak glas betreft vlak glas uit de bouwsector, zoals venster- en deurglas en glas van gevelelementen. Hieronder valt niet het gelaagd glas (bijv. van voertuigen), loodglas, hittebestendig glas (bijv. pyrex, glas van kacheltjes), glas van zonnepanelen…

10° Gras- en bladafval: Alle vers gazonmaaisel en bladeren afkomstig van normaal tuinonderhoud, met uitzondering van oud en rot gazonmaaisel en gras vermengd met grond.

11° Groenafval: Organisch composteerbaar afval zoals plantenresten, haagscheersel, snoeihout, bladeren, organisch afval uit parken en plantsoenen, boomstronken, gazon - en wegbermmaaisel en kerstbomen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een gelijkaardige bedrijfsactiviteit.

12° Groente-, fruit- en tuinafval (gft): Organisch composteerbaar afval zoals schillen en resten van fruit (ook citrusvruchten), groenten en aardappelen; dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten; broodresten; koffiedik en papieren koffiefilters; papier van keukenrol; noten en pitten; vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonderd mosselschelpen, oesterschelpen …); vaste zuivelproducten (kaasresten); eieren en eierschalen; fijn tuin- en snoeiafval (bladeren, gras, onkruid, haagscheersel, versnipperd snoeihout …); kamer- en tuinplanten; schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout; mest van kleine huisdieren (cavia, konijn). Dit alles ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of uit een bedrijfsactiviteit die vergelijkbaar is met een huishouden.

13° Grofvuil: Alle huishoudelijke afvalstoffen en voorwerpen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding of ermee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen en die omwille van de omvang, de aard en/of het gewicht niet in het recipiënt voor de huisvuilinzameling kunnen worden aangeboden, met uitzondering van: papier en karton, textiel, glas, kga (Klein Gevaarlijk Afval), gft (groenten, tuin– en fruitafval) en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval, pmd, oude metalen, houtafval, snoeihout en groenafval, afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), autobanden, steenachtige fracties van bouw - en sloopafval en andere selectief ingezamelde afvalstoffen.

14° Harde plastics:  Alle zuivere harde plastics zoals deuren, rolluiken, buizen, dakgoten, tuinmeubelen, bloempotten, plastic kleerhangers, speelgoed, wasmanden, emmers ... ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een gelijkaardige bedrijfsactiviteit, met uitzondering van plastic flessen en flacons (pmd), verpakkingen van gevaarlijke producten (kga), bouw- en isolatiematerialen, tuinslang, verpakkingen van voedings- waren, plastic blisters en straps, cd’s, dvd’s en videobanden (restafval),...

15° Herbruikbare goederen: Alle door de normale werking van een particuliere huishouding ontstane afvalstoffen die worden aanvaard door het erkend Kringloopcentrum en geschikt kunnen worden gemaakt voor hergebruik, zoals meubelen, kleding, kleine huisraad, boeken, elektronische informatiedragers, speelgoed,…

16° Huishoudelijk afval: Alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van de particuliere huishouding en/of afvalstoffen ontstaan door een gelijkaardige bedrijfsactiviteit.

17° Keramiek: Alle keramiek ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een gelijkaardige bedrijfsactiviteit zoals wc-potten, lavabo’s, tegels, stenen borden en tassen, porselein,… met uitzondering van steenafval.

18° Klein Gevaarlijk Afval (KGA): De afvalstoffen zoals opgesomd in artikel 5.2.2.1. van het VLAREMA. 

19° Kurk: Alle afvalstoffen uit kurk, afkomstig van de normale werking van een particuliere huishouding en/of een gelijkaardige bedrijfsactiviteit, zoals stopsels, deksels, sluitingen, tegels, wandbedekking,…

20° Oude metalen: Alle ferro- en non-ferrometalen voorwerpen ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een gelijkaardige bedrijfsactiviteit, met uitzondering van ferro- en non-ferroverpakkingen, kga en elektrische en elektronische toestellen.

21° Papier en karton: Alle dag-, week-, en maandbladen, tijdschriften en periodieken, reclamedrukwerk en ander drukwerk, publicaties, telefoon- en faxgidsen, schrijfpapier, kopieerpapier, computerpapier, boeken en papieren of kartonnen verpakkingen, die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding of ermee gelijkgestelde bedrijfsafvalstoffen, met uitzondering van geolied papier of karton, papier met waslaag, carbonpapier, vervuild papier, vervuilde papieren en kartonnen verpakkingen, papieren voorwerpen waar kunststof of andere materialen in verwerkt zijn, kaarten met magneetbanden, behangpapier, cement-, meststof- en sproeizakken,…

22° Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons (PMD): Flessen, flacons, schaaltjes, vlootjes, bakjes, potjes, tubes, folies, zakken, drank- en conservenblikken, spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica, aluminium bakjes en schaaltjes, deksels, doppen, kroonkurken en drankkartons, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een gelijkaardige bedrijfsactiviteit. De aangeboden plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons mogen geen kga, glas, etensresten of andere afvalstoffen bevatten.

23° Sloophout: Alle zuiver afvalhout afkomstig van constructiewerken, bouwmaterialen, meubilair en grote speeltuigen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een gelijkaardige bedrijfsactiviteit, met uitzondering van  geïmpregneerde houtsoorten (tuinmeubelen), hout vermengd met ijzer of glas, treinbilzen.

24° Snoeihout: Alle hout afkomstig van het normaal onderhoud van de tuin (met een diameter van minder dan 10 cm), haagscheersel.

25° Steenafval: Zuivere steenslag, (gewapend) beton, versteende cement, betonnen palen … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een gelijkaardige bedrijfsactiviteit, met uitzondering van vervuilde steenslag (bv. met grond), asfalt, keramiek, gips en kalk, cellenbeton, asbest,…

26° Textiel: Alle niet verontreinigde kleding, huishoudlinnen, woningtextiel (gordijnen, overgordijnen, tafelkleden, servetten…), beddengoed, schoeisel, handtassen en lederwaren ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een gelijkaardige bedrijfsactiviteit.

27° Landbouwfolie: Kuilfolie (zwart/wit/zwart-wit) of rek/wikkelfolie (groen/wit) die wordt gebruikt in het kader van een landbouw, tuinbouw- of veeteeltactiviteit.

Artikel 2:

De contantbelasting is verschuldigd door de gebruiker op basis van de kostprijs van de specifieke dienstverlening en wordt aangerekend naar gelang de soort en de hoeveelheid of het gewicht van het afval bij de huis-aan-huisinzameling, de inzameling via het recyclagepark en de sorteerstraten.

Artikel 3:

§ 1. Huis-aan-huisinzameling

De contantbelasting voor de huis-aan-huisinzameling in functie van de fractie en het volume/gewicht van de ter inzameling en verwerking aangeboden afvalstoffen wordt hieronder weergegeven. De gewichtsmeting is tot op 0,5 kg nauwkeurig.

a) Huisvuil

 

Inzameling en verwerking

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Per kg gewogen huisvuil

0,30

0,30

Per aanbieding 40 L-container

0,63

NVT

Per aanbieding 120 L-container

0,63

0,63

Per aanbieding 240 L-container

1,26

1,26

Per aanbieding 360 L-container*

1,89

1,89

Per aanbieding 1100 L-container

6,40

6,40

*360 L-containers worden enkel geleverd per set van 3.

 

Gebruiksrecht container per maand

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

40 L-container

0,68

NVT

120 L-container

0,68

1,84

240 L-container

1,36

2,47

360 L-container

2,00

2,64

1100 L-container

3,71

7,07

 

Eenmalig container voorzien van slot (optioneel): 25 euro

 

 

 

b) Gft-afval

 

Inzameling en verwerking

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Per kg gewogen gft

0,20

0,20

 

Gebruiksrecht container per maand

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

40 L-container

0,68

NVT

120 L-container

0,68

1,84

240 L-container

1,36

2,47

 

Eenmalig container voorzien van slot (optioneel): 25 euro

 

c) Pmd

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Per zak van 60 L

0,15

0,15

 

d) Grofvuil

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Voorijkost op afroep

12,50

12,50

Verwerking per begonnen 0,5m³

8,00

8,00

 

of

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

1-persoonsbed

8,00

8,00

2-persoonsbed

16,00

16,00

Zetel: 1-zit

8,00

8,00

Zetel: 2-zit

16,00

16,00

Zetel: 3-zit

24,00

24,00

Stoel (2 stuks)

8,00

8,00

(Tuin-)tafel

8,00

8,00

 

e) Papier en karton

 

Gebruiksrecht container per maand

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

40 L-container

0,84

NVT

240 L-container

0,84

2,47

500 L-container*

2,08

3,21

1100 L-container

4,58

7,07

*500 L-containers worden enkel in zeer specifieke gevallen toegekend, na goedkeuring door EcoWerf.

 

§ 2. Inzameling via sorteerstraat op gewicht

De contantbelasting in functie van het gewicht van de ter inzameling en verwerking aangeboden afvalstoffen in een sorteerstraat wordt hieronder weergegeven. De gewichtsmeting is tot op 0,5kg nauwkeurig.

 

 

Particulieren (euro)

KMO(euro)

Huisvuil (kg)

0,30

0,30

Gft (Kg)

0,20

0,20

Beheerskost (maand)

3,23

6,46

 

§ 3. Inzameling via DifTar recyclagepark op gewicht

 

De contantbelasting in functie van het gewicht (per kg) van de ter inzameling en verwerking aangeboden afvalstoffen op het recyclagepark wordt hieronder weergegeven.

 

 

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Grofvuil

0,30

0,30

Gras en blad

0,20 (gratis van 1 oktober tot en met 31 december)

0,20

Harde plastics

0,08

0,12

Sloophout

0,08

0,12

Boomstronken

0,04

0,08

Snoeihout

0,04 (de eerste 300 kg is gratis)

0,08

Steenafval

0,04

0,08

Cellenbeton

0,04

0,08

Gips

0,04

0,08

Keramiek

0,04

0,08

Asbest

0,00

0,00

Autobanden

0,00

0,00

 

Landbouwfolie

0,18 euro/kg ten laste van elke land- en tuinbouwer die landbouwfolies op het recylagepark brengt.

De gemeente schrijft de land- en tuinbouwers aan. Met dit schrijven kan men zich tijdens de gecommuniceerde periodes aanbieden op één van de volgende recyclageparken: Messelbroek, Wezersebaan (Zoutleeuw), Lubbeek en Haacht.

 

Tarief grote hoeveelheden

Vanaf een totale aanvoer op jaarbasis boven de 2 000 kg worden de KMO-tarieven van toepassing op de betrokken particulier

 

 

Het minimaal aangerekende gewicht bedraagt 5 kg.

 

Artikel 4:

De bedragen van de belasting worden jaarlijks ingaande per 1 januari geïndexeerd en dit voor een eerste maal op 1 januari 2025, waarbij het geïndexeerde bedrag afgerond wordt op twee decimalen volgens de rekenkundige afronding (kleiner dan 5 afronding naar beneden; groter of gelijk aan 5, afronding naar boven) via onderstaande formule:

 

k= 0,4*(p/P) + 0,45*(c/C) + 0,15

 

waarbij:

P= PC121 Cat. 3.A (Ophaling afval, ledigen en reinigen van riolen, septische putten en reservoirs) op 1 januari 2023

p= PC121 Cat. 3.A (Ophaling afval, ledigen en reinigen van riolen, septische putten en reservoirs) op 1 juli van jaar x-1

C= consumptieprijsindex basisjaar 2013 op 1 januari 2023

c= consumptieprijsindex basisjaar 2013 op 1 juli van jaar x-1

x= aanslagjaar

 

Prijsherziening = (herzieningscoëfficiënt (k) - 1) * herzienbaar gedeelte

 

De herzienbare bedragen kunnen echter nooit de maximumtarieven zoals vastgesteld door OVAM overschrijden. Bij overschrijding wordt automatisch het wettelijk vastgelegde maximumtarief gehanteerd.

 

De tarieven die voor indexering in aanmerking komen zijn de basistarieven. De tarieven van gebruiksrecht en aanbieding worden pro rata berekend aan de hand van het volume van de betrokken container:

 

- voor de huis-aan-huisinzameling betreft het de tarieven kg huisvuil, kg gft, aanbieding en gebruiksrecht.

- voor de sorteerstraten betreft het de tarieven kg huisvuil, kg gft, beheerskost

- voor het recyclagepark betreft het de tarieven kg grofvuil, kg gras en blad, kg harde plastics, kg sloophout, kg snoeihout, kg cellenbeton, kg gips, kg keramiek, kg steenafval

- voor de inzameling op afroep: volume grofvuil (per 0,5 m3) en de stukprijzen

 

Artikel 5:

Indien het afval wordt aangeboden door een gezin dan is de belasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon van het gezin en alle meerderjarige leden van het gezin die in de woongelegenheid van de referentiepersoon verblijven.

Indien het afval wordt aangeboden door een onderneming of vereniging dan is de belasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon en de onderneming, zijnde iedere natuurlijke – of rechtspersoon die de onderneming uitmaakt of de leden van de vereniging, indien deze geen rechtspersoonlijkheid heeft.

Artikel 6:

§ 1. De personen die gebruikmaken van de door de gemeente voorgeschreven containers zijn de contantbelasting betreffende de inzameling en verwerking verschuldigd op het ogenblik dat de kiepbeweging van de container en het gewicht van het meegegeven afval door de ophaalwagen wordt geregistreerd. De contantbelasting betreffende het gebruik van de container is maandelijks verschuldigd.

§ 2. De gebruiker van de sorteerstraat is de contantbelasting betreffende de inzameling en verwerking van afvalstoffen verschuldigd op het ogenblik dat de gebruiker afvalstoffen aanbiedt aan de ondergrondse afvalcontainer en de elektronische toegangskaart van de gebruiker deze beweging registreert. De contantbelasting betreffende het gebruik van de sorteerstraat is maandelijks verschuldigd.

§ 3. Iedere gebruiker van een container/sorteerstraat dient vooraf een bedrag te storten op de DifTar-rekening en dit in functie van de gebruikte containers:

 

Aantal en type containers

Voorschot (euro)

1 of meerdere 40 L- of 120 L-containers of een particuliere gebruiker van een sorteerstraat en een 240 L papier en karton-container

50,00

per container van 240 L of een niet-particuliere gebruiker van een sorteerstraat

100,00

per container van 1.100 L of per set van 3.360 L containers

500,00

per 240 L papier en karton-container indien dit de enige container op het aansluitpunt is

25,00

per 1100 L papier en karton-container indien dit de enige container op het aansluitpunt is

75,00

 

§ 4. Bij elke registratie van een kiepbeweging en het gewicht van het meegegeven afval of in geval van sorteerstraat bij een gewichtsmeting, zal de contantbelasting zoals bepaald in artikel 3, in mindering worden gebracht van het vooraf betaald bedrag. De contantbelasting zal worden afgerond tot op 2 cijfers na de decimaal.

Artikel 7:

§ 1.Iedere referentiepersoon die geregistreerd staat in Aorta beschikt over een DifTar-rekening waarmee voor bepaalde dienstverleningen van EcoWerf betaald kan worden.

Zodra het beschikbare bedrag lager is dan 10,00 euro wordt een  betalingsuitnodiging gestuurd naar de referentiepersoon. Het aanzuiveren van de DifTar-rekening is mogelijk door betaling via overschrijving of door betaling met Bancontact in het recyclagepark.

De containers zullen niet meer geledigd worden of de sorteerstraat zal niet meer toegankelijk zijn van zodra de vervaldatum van de herinnering is verlopen en het beschikbare bedrag lager is dan 0 euro.

Indien de niet geledigde container niet tijdig wordt binnengehaald, kan die door of in opdracht van de gemeente worden geledigd aan het tarief vastgelegd in het gemeentelijk belastingreglement betreffende ambtshalve opruimen van sluikstorten.

Bij afmelding (verhuis, overlijden, …) wordt de DifTar-rekening gesloten en wordt het nog beschikbare bedrag teruggestort op rekeningnummer van de begunstigde, tenzij de begunstigde nog een openstaande schuld heeft aan de gemeente. Een eindafrekening wordt afgeleverd aan de begunstigde.

§ 2. De personen die gebruik maken van de voorgeschreven pmd-zakken zijn de contantbelasting verschuldigd bij de aankoop ervan op de door de gemeente vastgestelde plaats(en).

§ 3. Bij een DifTar-gewichtspark is de contantbelasting verschuldigd door de bezoeker (particulier en KMO) die de afvalstoffen aanbiedt en is betaalbaar, na gewichtsbepaling, via de DifTar-rekening of met de betaalkaart (Bancontact).

Indien het saldo van de DifTar-rekening ontoereikend is en de vervaldatum van de herinnering nog niet verlopen is, zal de bezoeker van het recyclagepark hierop attent gemaakt worden en nog slechts één maal de mogelijkheid hebben om het tarief voor betalende fracties via de DifTar-rekening te betalen. In dit geval zal ook steeds gevraagd worden om de DifTar-rekening aan te zuiveren met een minimaal bedrag dat gelijk is aan de schuld.

Indien het saldo van de DifTar-rekening ontoereikend is en de vervaldatum van de herinnering is verlopen, zal bij de ingang gevraagd worden om de DifTar-rekening aan te zuiveren met een minimaal bedrag dat gelijk is aan de schuld. Indien het saldo niet wordt aangezuiverd zal hij/zij geen toegang krijgen tot het betalend gedeelte en zal de uitgang geweigerd worden met de vraag om het openstaande saldo aan te zuiveren. Men zal ook geen gebruik meer kunnen maken van de inzameling op afroep tot het saldo werd aangezuiverd.

§ 4. Voor de vervanging van een verloren, beschadigde en/of gestolen toegangskaart of een extra toegangskaart wordt een contantbelasting gevraagd van  5,00 euro. Dit bedrag zal aangerekend worden via de DifTar-rekening.

Niet-inwoners of toekomstige inwoners van de gemeente kunnen, voor het aanbrengen van afval afkomstig vanuit de gemeente, een kaart voor het recyclagepark aanvragen bij het gemeentebestuur. De kaarten worden uitgeleend voor een periode van maximum 3 maanden tegen een waarborg van 50,00 euro.

Artikel 8:

Bij ontstentenis van betaling wordt de contantbelasting conform artikel 4, § 7 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen omgezet in een kohierbelasting.

Door de opname in een kohier verkrijgt de belasting vanaf dan alle kenmerken van een kohierbelasting, met inbegrip van een betalingstermijn van twee maanden en een bezwaartermijn van drie maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

De belasting is persoonsgebonden waardoor de gemeente de mogelijkheid heeft om gebruik te maken van het positief saldo op een ander particulier ASP betreffende dezelfde persoon/referentiepersoon om het negatief saldo aan te zuiveren, alvorens over te gaan tot inkohiering.

Artikel 9:

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan een bezwaar op afgiftebewijs indienen tegen deze contantbelasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de datum van de contante inning/aanrekening op de DifTar-rekening.

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding gestuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan.

Het bezwaar wordt behandeld volgens de bepalingen van artikel 9, § 4 en 5 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen. De kennisgeving van de beslissing zal de instantie vermelden waarbij, en de termijn waarbinnen, er tegen de beslissing beroep kan aangetekend worden conform artikel 10 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

Een afschrift van de beslissing zal meegedeeld worden aan EcoWerf.

Artikel 10:

Deze belasting zal definitief zijn indien geen tijdige dan wel ontvankelijke bezwaren ingediend werden.

Artikel 11:

De belastingplichtigen kunnen genieten van sociale correcties die worden toegevoegd aan de DifTarrekening van het aansluitpunt indien een inwonende behoort tot volgende categorieën:

        Geboorte: 50 euro in het geboortejaar indien de ouder waarbij het kind wordt ingeschreven gedomicilieerd is in Rotselaar op de geboortedatum van het kind.

        Geadopteerd kind waarvan het kind nog niet de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt en indien de ouder waarbij het kind wordt ingeschreven gedomicilieerd is in Rotselaar op het tijdstip van adoptie: 50 euro in het adoptiejaar.

        Onthaalmoeders op zelfstandige basis en privékinderkribbes: 50 euro per jaar. De toekenning gebeurt automatisch op basis van de erkenningslijsten van het Vlaams Agentschap Kind en Gezin.

        Medische redenen (incontinente personen, thuisdialysepatiënten, stomapatiënten): 50 euro per jaar. De toekenning gebeurt na jaarlijkse afgifte van een medisch attest van de behandelende huisarts waarin deze op eer verklaart dat de patiënt in een van deze categorieën valt. Deze attesten moeten jaarlijks ingediend worden bij de gemeente Rotselaar.

        Leefloners: 25 euro per jaar. De personen die gerechtigd zijn op een leefloon volgens het KB van 11 juli 2002 houdend het algemeen reglement betreffende het recht op maatschappelijke integratie. Deze sociale correctie wordt automatisch verwerkt op basis van de lijst aangeleverd door het OCMW Rotselaar.

Artikel 12:

Vanaf zijn inwerkingtreding van 1 januari 2023, vervangt dit reglement het reglement: gemeenteraadsbesluit van 27 oktober 2020 contantbelastingreglement voor de inzameling en verwerking van afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huisinzameling, inzameling op afroep, via sorteerstraten als de inzameling op het recyclagepark.

Artikel 13:

§ 1. Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2023.

Artikel 14:

Gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Goedkeuring retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein - 2023-2025

 

Voorgeschiedenis

        De beslissing van de gemeenteraad van 24 april 2017 tot goedkeuring van de actualisatie van de Code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen.

        De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2019 houdende de goedkeuring van het

        retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein - 2020-2022.

 

Feiten en context

        Sedert verschillende jaren kunnen de gemeenten aan de distributienetbeheerder een retributie aanrekenen voor de hinder op het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan de nutsvoorzieningen.

        De afspraken hieromtrent werden vastgelegd in de Code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen die werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van gemeenten.

        Deze Code heeft tot doel een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen om zo de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden.

        De Code werd recent geactualiseerd naar aanleiding van meer aandacht voor minder hinder, meer oog voor het totaalconcept en het gebruik van nieuwe e-instrumenten.

        Teneinde de opvolging voor de gemeentebesturen en de distributienetbeheerders tot een minimum te herleiden, wordt voorgesteld om voor de vergoeding van de hinder, alsook voor het compenseren aan de gemeenten van de te nemen acties in het kader van het optimaliseren van de coördinatie, te voorzien in een forfaitaire berekening en betaling van de retributievergoeding. Deze forfaitaire retributie wordt driejaarlijks vastgelegd op basis van gegevens (sleuflengtes, aantal aansluitingen, % overschrijdingen,...) uit de voorbije volle drie jaar. Concreet komt dit erop neer dat de gemeenten gedurende drie jaar eenzelfde bedrag aan de distributienetbeheerder aanrekenen voor de vergoeding van de hinder op hun grondgebied.

        Voor de jaren 2023, 2024 en 2025 komt dit neer op de volgende jaarlijkse bedragen:

        elektriciteit: € 29 995,57

        gas: € 7 814,70
Totaal: € 37 810,26

        Omwille van de continuïteit is het noodzakelijk een nieuw reglement goed te keuren nu het bestaande reglement dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 17 december 2019 afloopt op 31 december 2022.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen.

        Artikel 41, tweede lid, 14° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van retributies en de voorwaarden ervan, is niet delegeerbaar aan het college van burgemeester en schepenen.

        Artikel 286 §1, 1° en artikel 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De reglementen worden bekendgemaakt op de webtoepassing van de gemeente. De bekendmaking van de lijst van reglementen zoals bepaald in artikel 286 §1, 1° gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt en de datum waarop ze zijn aangenomen.

        Artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De gemeenteoverheid brengt de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking. Dit gebeurt op dezelfde dag als de bekendmaking van de reglementen op de webtoepassing van de gemeente.

 

Argumentatie

        De gemeente en de burgers worden voortdurend geconfronteerd met de plaatsing van en/of het onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op het gemeentelijk grondgebied.

        Nutsvoorzieningen vergen werkzaamheden langs de gemeentelijke wegen en hebben aldus een impact op het openbaar domein.

        Op het vlak van onderhoud en herstellingen aan nutsvoorzieningen moeten er ook geregeld dringende werken worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening.

        Daarnaast zijn er een aantal werken zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

19 stemmen voor: Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze en Tessa Heylighen

3 stemmen tegen: Jeroen Degent, Liesbet Serneels en Bart Lemmens

1 onthouding: Heidi Pittomvils

Artikel 1:

§1. Onderhavig retributiereglement gaat in vanaf 1 januari 2023 voor een termijn eindigend op 31

december 2025.

§2. Er wordt aan de eigenaar van elke nutsvoorziening een retributie aangerekend op de

gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding

van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering

en met toepassing van de Code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen.

§3. Permanente nutsvoorzieningen zijn:

1) alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen,…), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-,

verdeel-, aansluit-, e.a. kasten, palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten…) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof;

2) alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als

nutsvoorzieningen.

§4. De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk

voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente of indien het werken zijn

die uitgevoerd worden op verzoek van de gemeente.

§5. Deze retributie sluit elke ander heffing, semi-heffing of waarborgstelling in het kader van werken aan permanente nutsvoorzieningen door de gemeente uit zowel in hoofde van de distributienetbeheerder als van zijn werkmaatschappij en ongeacht of voorgenoemden deze werken uitvoeren in eigen naam, dan wel laten uitvoeren dor derden in naam en voor rekening van de distributienetbeheerder of maatschappij.

Artikel 2:

§1. De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per meter openliggende sleuflengte voor alle sleufwerken. Zij bedraagt per meter sleuflengte voor werken in rijwegen 10,24 euro, voor werken in voetpaden 7,88 euro en voor werken in aardewegen 4,73 euro. Op deze basisbedragen wordt een indexatie toegepast, naar analogie met de door de VREG goedgekeurde niet-periodieke tarieven, zoals jaarlijks gepubliceerd in augustus.

§2. Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

Artikel 3:

§1. Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine

onderhoudswerken met een sleufoppervlakte van maximum 3 m², wordt per kalenderjaar een

retributie geheven van 1 euro per op het grondgebied van de gemeente aanwezig aansluitingspunt.

§2. Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de

distributienetbeheerder als zijn werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,50 euro per

aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de gemeente. Op deze basisbedragen wordt een indexatie toegepast, naar analogie met de door de VREG goedgekeurde niet-periodieke tarieven, zoals jaarlijks gepubliceerd in augustus.

§3. Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere

nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitingspunten op het

grondgebied van de gemeente.

Artikel 4:

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen.

Artikel 5:

Dit reglement wordt na goedkeuring aan distributienetbeheerder Fluvius bezorgd.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Verlenen van de bevoegdheid tot het toekennen en uitkeren van premies voor rationeel watergebruik door de gemeente aan Fluvius - Toepassing vernieuwd premiestelsel voor rationeel watergebruik door Fluvius - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad van 31 januari 2013.

De gemeenteraad keurt het subsidiereglement afkoppeling riolering RWA-DWA goed.

        De notulen van de raad van bestuur van Riobra van 21 maart 2022.

 

Feiten en context

        Fluvius zal met ingang van 1 januari 2023 een uniform en vernieuwd premiestelsel voor rationeel watergebruik (hierna afgekort: RWG-premies) invoeren, ter vervanging van het actueel bestaand systeem. Specifiek voor de gemeenten die deel uitmaken van Riobra geldt op vandaag nog een autonoom premiesysteem. De overgang naar het vernieuwde premiestelsel, zoals door de raad van bestuur van Riobra aangegeven in zitting van 21 maart 2022, vereist een individuele gemeenteraadsbeslissing om de bevoegdheid tot het toekennen en uitkeren van RWG-premies aan Fluvius toe te vertrouwen.

        In het vernieuwde premiestelsel zal Fluvius aan iedere burger die aan de premievoorwaarden voldoet, een premie voor gescheiden afvoer toekennen.

        Deze premie zal vanaf 2023 niet langer worden aangerekend op het gemeentelijk investeringsfonds voor riolering, maar wordt integraal door Fluvius ten laste genomen vanuit de werkingsmiddelen.

        Met het oog op een uniforme premieregeling voor alle Fluvius-gemeenten verzoekt Fluvius aan de gemeenten die deel uitmaken van Riobra om middels een gemeenteraadsbeslissing te kennen te geven met de toepassing van het vernieuwd premiestelsel akkoord te gaan.

        Het huidige autonome premiesysteem van Riobra dooft uit tegen uiterlijk 31 december 2023.

 

Juridische gronden

        De richtlijn 2000/60/EG van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid.

        De richtlijn 91/27/EG van 21 mei 1991 inzake de behandeling van stedelijk afvalwater.

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

        De gemeente neemt voor de activiteit riolering deel aan de opdrachthoudende vereniging Riobra.

        De statuten van Riobra hebben onder meer als voorwerp:

"De conceptie, de realisatie, het onderhoud en de exploitatie, in de ruimste betekenis van die termen, van alle netten van leidingen, rioleringen, kunstwerken en inrichtingen van alle aard die op het grondgebied van de aangesloten gemeenten moeten dienen voor de opvang en de beheersing van het afvalwater en hemelwater om het, al dan niet na een zuiveringsbehandeling, aan de natuur terug te geven; alle verrichtingen die rechtstreeks met het voorwerp van Riobra inzake afvalwater en hemelwater verband houden. Deze genoemde activiteit wordt hierna verder 'activiteit rioleringen' genoemd."

        Riobra mag voorts alle technische, commerciële, administratieve, economische, financiële, sociale en andere verrichtingen doen en deelnemen aan alle bedrijvigheden die met dit voorwerp, zoals beschreven in het verslag van de raad van bestuur in vergadering van 21 maart 2022 onder punt 6 verband houden.

Deze verrichtingen en bedrijvigheden kan zij ook waarnemen in samenwerking met of door het participeren in andere opdrachthoudende verenigingen of met andere privaat- of publiekrechtelijke rechtspersonen, en in het algemeen door het leveren van diensten en openbare nutsvoorzieningen en door het ter beschikking stellen van knowhow in verband met nutsvoorzieningen, één en ander binnen de beperkingen van het decreet.

        De gemeente heeft aldus de aanleg en het beheer van haar rioleringsnet en de hierbij horende activiteiten toevertrouwd aan Riobra. De opdrachthoudende vereniging Riobra doet voor de uitvoering van haar activiteiten een beroep op de exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv (hierna Fluvius).

        Fluvius wil in het kader van de rioleringsactiviteiten en in opdracht van deze rioleringsbeheerder een ecologisch ondersteunend beleid voeren om de diverse gebruikers van het rioleringsnet aan te sporen om hemelwater maximaal te hergebruiken en ter plaatse te infiltreren, om hemelwater volledig gescheiden te houden van afvalwater en om te voorkomen dat hemelwater in het rioleringsnet terechtkomt.

        Fluvius wil voor al de klanten van de rioleringsnetbeheerders voor wie zij optreedt, een uniform en laagdrempelig premie-aanbod rationeel watergebruik ter beschikking stellen.

        Fluvius wil per 1 januari 2023 voorzien in volgende premie rationeel watergebruik bij bestaande particuliere woningen:

        premie voor de aanleg van een gescheiden privéwaterafvoerstelsel

        Fluvius streeft naar maximale efficiëntie en administratieve vereenvoudiging bij de uitvoering van deze taak, zowel voor Fluvius zelf als voor de aangesloten gemeenten.

        Deze vernieuwde premieregeling zorgt voor efficiëntiewinst en administratieve vereenvoudiging voor de inwoners en voor het lokaal bestuur. De premie-aanvraag voor de inwoners wordt zo makkelijk mogelijk gemaakt en gebeurt op basis van een eenduidig en uniform systeem bij Fluvius. De premieverwerking wordt sterk vereenvoudigd. De premie voor de privé-afkoppeling op het gescheiden rioleringsstelsel wordt vanaf nu toegekend op basis van een positief keuringsattest.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dat Fluvius van de gemeente de opdracht en de bevoegdheid krijgt om alle premiereglementen, die verband houden met een rationeel watergebruik bij de eindklanten, volledig te beheren, wat onder meer inhoudt:

        het opmaken van een Fluvius-premiereglement

        het vastleggen van de premiebedragen en -voorwaarden

        het aanbrengen van aanpassingen aan het premiereglement indien dit vereist is omwille van hogere efficiëntie, beschikbaarheid van budgetten, betere resultaten bij de klanten, etc. Over deze aanpassingen zal de gemeente tijdig worden geïnformeerd

        instaan voor de volledige administratieve en financiële afhandeling van de aangevraagde premies en de communicatie met de klanten hierover

Artikel 2:

Fluvius zal op geregelde tijdstippen (minstens 1x/kwartaal) een lijst bezorgen van de uitgekeerde premies in de gemeente, rekening houdend met de rechten van de betrokkenen en regels van de AVG. Dit overzicht bevat de gegevens die Fluvius gebruikt heeft voor het uitbetalen van de premie(s) rationeel watergebruik.

Artikel 3:

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2023.

Artikel 4:

Het bestaande gemeentelijk 'Subsidiereglement afkoppeling riolering RWA- DWA' van 31 januari 2013 dooft uit tegen uiterlijk 31 december 2023 en is binnen deze periode enkel nog van toepassing op de volgende lopende projecten: project Eektstraat-Eektweg-Gemeentepad en project Vakenstraat-Steenweg op Gelrode en zijstraten.

Artikel 5:

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2023.

Artikel 6:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Riobra, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie) op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Herziening investeringsleningen tot en met 2020, toekenning investeringslening 2022

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019

De wijziging van de statuten en de gecoördineerde statuten van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar (hierna afgekort: AGB Rotselaar) worden goedgekeurd.

        Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019,

De beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB Rotselaar wordt goedgekeurd.

        Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2021,
De investeringsleningen tot en met 2020 worden herzien.

 

Feiten, context en argumentatie

        De beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB Rotselaar geeft de mogelijkheid aan de gemeente om renteloze leningen toe te staan aan haar autonoom gemeentebedrijf.

        Het verlenen van kredieten door de gemeente aan het AGB Rotselaar biedt voordelen aan de beide entiteiten:

- Ze dragen bij tot een positief beschikbaar resultaat zonder fiscale consequenties.

- Ze brengen het boekhoudkundig- en het budgettair resultaat dichter bij elkaar.

- Ze maken investeringen mogelijk met een recht op aftrek van de btw.

        Om die reden is het wenselijk om de investeringen van het AGB Rotselaar te financieren door middel van renteloze leningen vanuit gemeente.

        Voor de investeringen tot en met 2020 werd een gecorrigeerde de aflossingstabel gemaakt
welke rekening houdt met de resterende leningen bij de bank en met de reële economische gebruiksduur van de investeringsgoederen; deze aflossingstabel vervangt de vorige.

        Voor de investeringen van 2022 wordt een voorlopige lening toegekend op basis van de reeds gedane en de nog geplande investeringen.
Het te ontlenen bedrag aan het AGB wordt op 778.654,06 Euro bepaald.
Dit leningsbedrag en aflossingsplan kan nog in functie van de effectief gedane investeringen wijzigen op basis van de jaarrekening 2022.

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Besluit van de Vlaamse regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen van 20 april 2018

        Beslissing BTW nr. E.T. 129.288 van 19 januari 2016

Er werd bepaald dat bijdragen van de gemeente aan het autonoom gemeentebedrijf enkel nog onder de vorm van prijssubsidies mochten gebeuren.

        Beslissing nr. 2010.047 van 30 maart 2010 bevestigt dat het renteloze karakter van een lening die wordt verstrekt door een gemeente aan een autonoom gemeentebedrijf niet wordt aangemerkt als een verkregen abnormaal of goedgunstig voordeel in hoofde van het autonoom gemeentebedrijf.

 

Financiële gevolgen

        Uitgave

        Actieplan: 0203

        Actie: 020302

        Budgetsleutel: 2903004/005000

        Bedrag: 778.654,06 euro

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

20 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

4 onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Heidi Pittomvils en Stella Beckx

Artikel 1:
De raad keurt de onderhavige nieuwe aflossingstabel voor de verleende kredieten tot en met 2020 goed.

 

Schuld op 31/12/2021

 

  6.468.343,54

doorgeef + inv lening 2020 van 500 k

Van oude doorgeef en new investeringslening 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaar

Afl

saldo na afl

 

 

 

2022

    331.143,52

      6.137.200,02

2032

  344.147,61

     2.775.063,93

2023

    303.311,14

      5.833.888,88

2033

  346.710,17

     2.428.353,76

2024

    308.535,25

      5.525.353,64

2034

  346.710,18

     2.081.643,58

2025

    360.804,98

      5.164.548,66

2035

  346.710,17

     1.734.933,41

2026

    347.318,24

      4.817.230,42

2036

  346.710,17

     1.388.223,23

2027

    347.318,24

      4.469.912,18

2037

  346.710,17

     1.041.513,06

2028

    341.006,88

      4.128.905,30

2038

  346.710,17

        694.802,89

2029

    336.488,19

      3.792.417,12

2039

  346.710,17

        348.092,72

2030

    335.915,52

      3.456.501,59

2040

  346.710,17

           1.382,54

2031

    337.290,05

      3.119.211,54

2041

      1.382,54

-                 0,00

 

 

 

 

 

 

 

Artikel 2:

De gemeenteraad Rotselaar keurt de hiernavolgende leningsovereenkomst goed.

 

Leningsovereenkomst transactiekredieten investeringsportefeuille AGB 2022

 

Tussen:

 

De GEMEENTE ROTSELAAR, hier vertegenwoordigd door:

- De voorzitter van de gemeenteraad, zijnde de heer Werner Mertens.

- De algemeen directeur, zijnde mevrouw An Craninckx.

Tot onderhavige leningsovereenkomst gemachtigd ingevolge besluit van de gemeenteraad van  29 november 2022, waarvan een uittreksel aan deze akte wordt gehecht.

Overeenkomstig artikel 285 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de gemeenteraad onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht van de provinciegouverneur;

hierna genoemd ‘uitlener’, enerzijds en

 

Het AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF ROTSELAAR, afgekort 'AGB Rotselaar', met zetel te 3110 Rotselaar, Provinciebaan 20 en ondernemingsnummer 0865.782.903, hier vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur, zijnde de heer Bart De Vos.

Opgericht bij besluit van de gemeenteraad van Rotselaar van drieëntwintig juni tweeduizend en drie en goedgekeurd door de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken op tweeëntwintig september tweeduizend en drie, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van twintig november nadien.

Tot onderhavige leningsovereenkomst gemachtigd ingevolge besluit van de raad van bestuur van 15 december 2022, waarvan een uittreksel aan deze akte wordt gehecht.

Overeenkomstig artikel 285 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de raad van bestuur onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht van de provinciegouverneur;

 

hierna genoemd ‘ontlener’, anderzijds,

 

hierna samen genoemd ‘de partijen’

 

wordt een leningsovereenkomst gesloten met volgende voorwaarden:

 

Art. 1 – Voorwerp

De uitlener verleent een lening aan de ontlener, die de lening aanvaardt, gelijk aan de hoofdsom, met de duurtijd en volgens de regeling en de voorwaarden, zoals die hierna worden bepaald.

 

Art. 2 – Hoofdsom

De ontlener erkent aan de uitlener de som van 778.654,06  euro verschuldigd te zijn.

 

Art. 3 – Doel van de lening

De lening zal uitsluitend worden aangewend ter financiering van de investeringen 2022.

Het bedrag van de lening wordt aan de ontlener ter beschikking gesteld door opnamen via de rekening-courant tussen de uitlener en de ontlener.

 

Elke aanwending van het ontleende bedrag in strijd met deze overeenkomst heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het openstaande bedrag voor gevolg.

 

Art. 4 – Duurtijd

Deze lening is toegestaan voor een termijn van 35 jaar, tot 31 december 2056.

 

Tussen partijen is uitdrukkelijk overeengekomen dat al de bepalingen van de huidige overeenkomst na de vervaltijd van toepassing zullen blijven ingeval de terugbetaling, om het even welke reden, niet op de vastgestelde datum zou geschieden, en dit zonder alsdan afbreuk te doen aan de eisbaarheid.

 

Art. 5 - Vaststelling renteloosheid

Er is door de ontlener geen enkele rente verschuldigd gedurende de volledige periode dat de lening loopt.

 

Art. 6 – Terugbetaling

De ontlener verbindt zich er toe om het ontleende bedrag conform onderstaande aflossingstabel terug te betalen als volgt:

 

jaar

aflossing

saldo

jaar

aflossing

saldo

 

 

 

 

 

 

2022

 12.857,93

 765.796,13

2040

 12.708,82

 196.153,39

2023

 65.328,32

 700.467,81

2041

 12.708,82

 183.444,57

2024

 71.140,50

 629.327,31

2042

 12.708,82

 170.735,75

2025

 71.140,50

 558.186,81

2043

 12.708,82

 158.026,92

2026

 71.140,50

 487.046,31

2044

 12.708,82

 145.318,10

2027

 62.600,59

 424.445,71

2045

 12.708,82

 132.609,28

2028

 26.129,73

 398.315,98

2046

 12.708,82

 119.900,46

2029

 26.129,73

 372.186,26

2047

 12.708,82

 107.191,63

2030

 26.129,73

 346.056,53

2048

 12.708,82

   94.482,81

2031

 26.129,73

 319.926,80

2049

 12.708,82

   81.773,99

2032

 22.102,83

 297.823,97

2050

 12.708,82

   69.065,17

2033

 12.708,82

 285.115,15

2051

 12.708,82

   56.356,34

2034

 12.708,82

 272.406,33

2052

 12.708,82

   43.647,52

2035

 12.708,82

 259.697,50

2053

 12.708,82

   30.938,70

2036

 12.708,82

 246.988,68

2054

 12.708,82

   18.229,88

2037

 12.708,82

 234.279,86

2055

 12.417,70

     5.812,18

2038

 12.708,82

 221.571,04

2056

   5.812,18

           0,00

2039

 12.708,82

 208.862,21

 

 

 

 

Art. 7 - Boete bij te late terugbetaling

Over te laat terugbetaalde bedragen is door de ontlener bij wijze van boete rente verschuldigd tegen het op dat ogenblik geldende Euribor rentepercentage (minimaal 0,00%), verhoogd met 100 basispunten, en zulks ten belope van het aantal maanden laattijdigheid waarbij iedere begonnen maand als een volledige maand zal worden aangerekend. De uitlener is bevoegd onmiddellijke betaling daarvan te verlangen.

 

Ingeval van niet betaling binnen de vijftien (15) dagen na aanmaning bij ter post aangetekende brief wordt het volledige bedrag der lening onmiddellijk opeisbaar en zal het gehele nog verschuldigde bedrag vermeerderd worden met de rente zoals in vorige alinea berekend.

 

Art. 8 – Opeisbaarheid

Alle uit hoofde van de lening verschuldigde bedragen kunnen met onmiddellijke ingang worden opgeëist, en de lening geldt bij opeising als opgezegd indien:

- de ontlener in strijd handelt met deze overeenkomst en het verzuim niet is te herstellen;

- de ontlener in strijd handelt met deze overeenkomst en de lener niet alsnog nagekomen heeft binnen 30 dagen na sommatie per aangetekend schrijven of een langere termijn in de sommatie genoemd, zich in regel te stellen.

 

Bij niet-naleving door de ontlener van haar verplichting(en) heeft de uitlener het recht onverminderd alle persoonlijk vorderingen en dwangmaatregelen in het algemeen verhaal uit te oefenen op al de goederen van de lener zowel roerende als onroerende. Alle kosten van beslag, inbegrepen van bewarend beslag, zijn ten laste van de lener.

 

Art. 9 - Wijzigingen

Deze leningsovereenkomst bevat de integrale overeenkomst tussen de uitlener en de ontlener en vervangt alle andere mondelinge - of schriftelijke overeenkomsten tussen de partijen. Deze overeenkomst kan enkel schriftelijk en via uitdrukkelijk akkoord tussen de partijen worden gewijzigd.

 

Art. 10 - Niet-overdraagbaarheid

Behoudens in gevallen, vermeld in onderhavige overeenkomst, kan deze overeenkomst, noch enige rechten daarin, geheel of gedeeltelijk worden overgedragen aan derde partijen.

 

Art. 11 - Toepasselijk recht

Deze leningsovereenkomst renteloze lening is onderworpen aan het Belgisch recht. Enkel de hoven en rechtbanken van de woonplaats van de uitlener zijn bevoegd.

 

Art. 12 – Splitsbaarheid

De nietigheid van één der artikelen van deze overeenkomst of een deel daarvan, tast de geldigheid van de overige bepalingen van deze overeenkomst niet aan, noch van de overeenkomst in haar geheel. Hun afdwingbaarheid blijft onverminderd tot wat wettelijk toegelaten is.

 

Ingeval van ongeldigheid of onafdwingbaarheid van enige bepaling van de overeenkomst zullen partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde deze te vervangen door een bepaling die zoveel mogelijk hetzelfde effect teweegbrengt als de ongeldige of onafdwingbare bepaling.

 

Evenzo zullen partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde een voor iedere partij aanvaardbare oplossing te vinden indien zich een situatie voordoet, die niet voorzien is in de overeenkomst.

 

Aldus opgemaakt en ondertekend te Rotselaar op .................................in twee originele exemplaren, waarvan elke partij erkent er één te hebben ontvangen.

 

Voor de uitlener,

 

An Craninckx       Werner Mertens

algemeen directeur      voorzitter gemeenteraad

 

 

Voor de ontlener,

 

Bart de Vos

voorzitter raad van bestuur

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Bijsturing prijssubsidie boeken MJP 2020-2025 - berekeningswijze prijsfactor voor de ontleende boeken van de bibliotheek - nieuwe factor november en december 2022 en nieuwe factor 2023

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is het AGB Rotselaar een prijssubsidie verschuldigd voor elk boek dat door de bibliotheek wordt ontleend.

        De prijssubsidie wordt sinds 2020 berekend op basis van het gecorrigeerde budget van de zuil vrije tijd.

        Deze wordt berekend op basis van het aantal ontleende boeken vermenigvuldigd met een prijsfactor.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 9 van de Beheersovereenkomst tussen de gemeente Rotselaar en het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar, goedgekeurd door de raad van bestuur van 16 december 2019 en de gemeenteraad van 17 december 2019.

Bij de toepassing van prijssubsidies kan de gemeente een factor bepalen, welke als prijssubsidie wordt toegepast op de geldende tarieven, teneinde het bedrijf toe te laten winstgevend te zijn.

 

Argumentatie

        De nieuwe berekeningswijze van de prijssubsidie boeken past in de optimalisatieoefening van het beheer van het AGB Rotselaar waarbij winst wordt nagestreefd.

 

Bijlage

        Berekening prijssubsidie boeken

 

Financiële gevolgen

        Het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar zal vanaf de maand november tot en met december 2022 bij het opmaken van de maandelijkse factuur een prijsfactor hanteren van  5,10 euro/boek exclusief btw aanrekenen (6,1710 eur/boek incl. BTW).

        Vanaf januari 2023, wordt deze bepaald 0,46 euro/boek, (0,5566 euro/boek incl. BTW) tot de volgende herziening.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de prijsfactoren die gebruikt zullen worden voor het bepalen van de prijssubsidie boeken goed.

Artikel 2:

De nieuwe factor bedraagt vanaf november 2022 5,10 euro per uitgeleend boek exclusief BTW.

Artikel 3:

Vanaf 1 januari 2023 wordt deze bepaald op 0,46 euro per ontleend boek exclusief BTW, dit tot de volgende herziening.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Budget 2023 - Kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde) - Goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

        Het Centraal Kerkbestuur van Tremelo diende op 1 september 2022 het budget 2023 in, betreffende de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai (Ninde).

        Het besluit van 21 april 2020 betreffende de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde)

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar heeft een aantal kerken op haar grondgebied (Rotselaar, Heikant, Werchter, Wezemaal) waar ze eventuele tekorten van exploitatie/investeringen moet bijpassen. Daarnaast draagt ze ook bij in de Kerkfabriek Heilige Damiaan vaan Molokai te Tremelo-Ninde (21,42%) en de Evangelische Kerk Leuven (4%).

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikels 46-50 en 52/1, §1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2012.
De kerkfabrieken dienen een meerjarenplan op te maken dat de financiële afspraken tussen de gemeente en de kerkfabriek vastlegt voor een periode van zes jaar.
De meerjarenplannen en de wijzigingen zijn onderworpen aan het advies van het erkend representatief orgaan en aan de goedkeuring van de gemeenteraad.
De kerkraad stelt jaarlijks op basis van het meerjarenplan het budget van de kerkfabriek voor het volgende boekjaar vast en dient het voor 30 juni in bij het centraal kerkbestuur.
De budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks voor 1 oktober  bij de gemeente ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
De gemeentebesturen passen de tekorten bij van de exploitatie van de kerkfabrieken en dragen bij in de investeringen in de gebouwen van de eredienst.

 

Argumentatie

        De decretale bepalingen betreffende de kerkbesturen bepalen dat de gemeenteraad zich moet uitspreken bij het meerjarenplan van een kerkbestuur alsook bij de wijzigingen daarvan.

        Het budget 2023 bevat enerzijds een overzicht van de exploitatie- en investeringsbudgetten en anderzijds de exploitatie- en investeringstoelagen die de gemeente zal moeten bijpassen tijdens het komende jaar.

 

exploitatietoelage

2023 MJP

2023 budget

Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde)

gedeelte Rotselaar 21,42%

 

1.725,08

 

1.910,00

 

investeringstoelage

2023 MJP

2023 budget

Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde)

gedeelte Rotselaar 21,42%

 

0

 

0

 

        Uit het meerjarenplan wordt jaarlijks het budget afgeleid en aan de gemeenteraad voorgelegd in een aparte beslissing. De gemeenteraad moet het budget aan het meerjarenplan goedkeuren of aanpassen aan de gemaakte afspraken. Het gemeentebestuur kan de tekorten bijpassen van de exploitatie van de kerkfabrieken en bijdragen in de investeringen in de gebouwen van de eredienst.

        In het initiële meerjarenplan 2020-2025 werd er voor werkingsjaar 2020 een toelage van 4.490,21 euro gevraagd. Die toelage werd uitbetaald. Voor werkingsjaar 2021 werd er initieel ook een exploitatietoelage gevraagd, maar die toelage werd bij het indienen van het budget 2021 niet hernomen. Er werd op die manier 1.676,39 euro bespaard. Voor werkingsjaar 2022 werd er initieel 1.684,65 euro gevraagd, maar die toelage werd bij het indienen van het budget 2022 verhoogd naar 2.725,37 euro. Die toelage werd uitbetaald. Dat betekende dus een meeruitgave van 1.040,72 euro.

 

Bijlagen

        Budget 2023 Kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde)

        Meerjarenplan 2020-2025 Centraal Kerkbestuur Tremelo (goedkeuring GR 21/04/2020)

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

18 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'hooghe, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

6 onthoudingen: Jeroen Janssens, Jeroen Degent, Maarten Mommaerts, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils en Farida Tierens

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het budget 2023 van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde) goed.

Artikel 2:

Dit besluit wordt overgemaakt aan de kerkfabriek en de provinciegouverneur.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Budget 2023 - Kerkfabrieken Sint-Pieter (Rotselaar), O.L.V. van Altijddurende Bijstand (Heikant), Sint Jan-Baptist (Werchter) en Sint-Martinus (Wezemaal) - Goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

        Het Centraal Kerkbestuur van Rotselaar diende op 9 augustus 2022 het budget 2023 in, betreffende de kerkfabrieken Sint-Pieter (Rotselaar), OLV van Altijddurende Bijstand (Rotselaar-Heikant), Sint Jan-Baptist (Werchter) en Sint-Martinus (Wezemaal).

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar heeft een aantal kerken op haar grondgebied (Rotselaar, Heikant, Werchter, Wezemaal) waar ze eventuele tekorten van exploitatie/investeringen moet bijpassen. Daarnaast draagt ze ook bij in de Kerkfabriek Heilige Damiaan vaan Molokai te Tremelo-Ninde (21,42%) en de Evangelische Kerk Leuven (4%).

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikels 46-50 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2012.
De kerkfabrieken dienen een meerjarenplan op te maken dat de financiële afspraken tussen de gemeente en de kerkfabriek vastlegt voor een periode van zes jaar.
De meerjarenplannen en de wijzigingen zijn onderworpen aan het advies van het erkend representatief orgaan en aan de goedkeuring van de gemeenteraad.
De kerkraad stelt jaarlijks op basis van het meerjarenplan het budget van de kerkfabriek voor het volgende boekjaar vast en dient het voor 30 juni in bij het centraal kerkbestuur.
De budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks voor 1 oktober  bij de gemeente ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.

 

Argumentatie

        De decretale bepalingen betreffende de kerkbesturen bepalen dat de gemeenteraad zich moet uitspreken bij het meerjarenplan van een kerkbestuur alsook bij de wijzigingen daarvan.

        Het budget 2023 bevat enerzijds een overzicht van de exploitatie- en investeringsbudgetten en anderzijds de exploitatie- en investeringstoelagen die de gemeente zal moeten bijpassen tijdens het komende jaar.

 

exploitatietoelage

2023 MJP

2023 budget

Sint-Pieter (Rotselaar)

0

0

O.L.V. van Altijddurende Bijstand (Heikant)

28.092,00

16.914,26

Sint Jan-Baptist (Werchter)

3.215,00

0

Sint-Martinus (Wezemaal)

0

0

 

investeringstoelage

2023 MJP

2023 budget

Sint-Pieter (Rotselaar)

0

0

O.L.V. van Altijddurende Bijstand (Heikant)

0

0

Sint Jan-Baptist (Werchter)

0

0

Sint-Martinus (Wezemaal)

0

0

 

        Uit het meerjarenplan wordt jaarlijks het budget afgeleid en aan de gemeenteraad voorgelegd in een aparte beslissing. De gemeenteraad moet het budget aan het meerjarenplan goedkeuren of aanpassen aan de gemaakte afspraken. Het gemeentebestuur kan de tekorten bijpassen van de exploitatie van de kerkfabrieken en bijdragen in de investeringen in de gebouwen van de eredienst.

 

Advies

        Het representatief orgaan (Aartsbisdom Mechelen-Brussel) gaf op 15 augustus 2022 (ontvangen op 17 oktober 2022) gunstig advies aan het budget 2023 van de kerkfabrieken Sint-Pieter (Rotselaar), OLV van Altijddurende Bijstand (Rotselaar-Heikant), Sint Jan-Baptist (Werchter) en Sint-Martinus (Wezemaal).

 

Bijlagen

        Budget 2023 van de vier kerkfabrieken

        Meerjarenplan 2020-2025 Centraal Kerkbestuur Rotselaar (goedkeuring GR 21/04/2020)

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

18 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'hooghe, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

6 onthoudingen: Jeroen Janssens, Jeroen Degent, Maarten Mommaerts, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils en Farida Tierens

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het budget 2023 van de kerkfabrieken Sint-Pieter (Rotselaar), OLV van Altijddurende Bijstand (Rotselaar-Heikant), Sint Jan-Baptist (Werchter) en Sint-Martinus (Wezemaal) goed.

Artikel 2:

Dit besluit wordt overgemaakt aan de kerkfabrieken en de provinciegouverneur.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Goedkeuring door de toezichthoudende overheid van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2021 van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar - kennisname

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Goedkeuring door de toezichthoudende overheid van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2021 van het lokaal bestuur Rotselaar - kennisname

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Cipal - algemene vergadering van 15 december 2022 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De e-mail van Cipal van 31 oktober 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 15 december 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2020.
Patrick Vervoort wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur van 2019-2024.

        Het besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022.
Gert Heylen wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Cipal.

        Op 15 december 2022 houdt Cipal een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers
  2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2023
  3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 15 december 2022.

Artikel 2:

De heer Patrick Vervoort, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Cipal dv of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 15 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - EcoWerf - bijzondere algemene vergadering van 14 december 2022 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De e-mail van EcoWerf van 13 oktober 2022 met oproeping voor de bijzondere algemene vergadering van 14 december 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2022.
Frans Vansteenbeeck en Noëlla D'hooghe werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van EcoWerf voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijke milieubedrijf Oost-Brabant.

        Op 14 december 2022 houdt EcoWerf een bijzondere algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling bureau
  2. Goedkeuring verslag AV 22/06/2022
  3. Activiteitenplan 2023
  4. Budgetten en werkingsbijdragen 2023
  5. Opvraging gemeentelijke bijdrage werkingskosten 2023 (statuten art. 15.2) – gemeentelijke bijdrage werkingskosten 2023 omzetten naar kapitaal (statuten art.15.2)
  6. Diversen:

 6.1. Eventuele bestuurswissels

 6.2. …

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        De statuten van Ecowerf zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 15 december 2021.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf van 14 december 2022.

Artikel 2:

De heer Frans Vansteenbeeck, vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van EcoWerf of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de bijzondere algemene vergadering van 14 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Hofheide - buitengewone algemene vergadering van 21 december 2022 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De e-mail van Hofheide van 21 oktober 2022 met oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van 21 december 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022.
Ilse Michiels en Ellen De Rijck werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Hofheide voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Hofheide.

        Op 21 december 2022 houdt Hofheide een buitengewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Goedkeuring van het verslag van de gewone algemene vergadering van 22 juni 2022 (verslag in bijlage van de uitnodiging)
  2. Tarieven vanaf 1/1/2023
  3. Budget 2023 en meerjarenplanning
  4. Varia

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Hofheide van 21 december 2022.

Artikel 2:

Mevrouw Ilse Michiels, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Hofheide, of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van 21 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Hofheide - buitengewone algemene vergadering van 25 januari 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De e-mail van Hofheide van 26 oktober 2022 met oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van 25 januari 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022.
Ilse Michiels en Ellen De Rijck werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Hofheide voor de legislatuur van 2019-2024.

        Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022
Verzoek tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven (IGS Hofheide) voor de maximale duur van 18 jaar.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Hofheide.

        Op 25 januari 2023 houdt Hofheide een buitengewone algemene vergadering met volgend agendapunt:

  1. Verlenging IGS Hofheide voor een periode van 18 jaar.

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        Het hoger vermeld agendapunt kan worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met het agendapunt van de buitengewone algemene vergadering van Hofheide van 25 januari 2023.

Artikel 2:

Mevrouw Ilse Michiels, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Hofheide, of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 25 januari 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermeld agendapunt goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - IGO div - algemene vergadering van 16 december 2022 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De e-mail van IGO div van 31 oktober 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 16 december 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022.
Patrick Vervoort werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van IGO div voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging IGO div.

        Op 16 december 2022 houdt IGO div een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Goedkeuring verslag AV 24.06.2022
  2. Goedkeuring begroting 2023 (document 1)
  3. Goedkeuring jaarprogramma en toelichting bij begroting 2023 (document 2)
  4. Aanstelling nieuw lid van het algemeen comité

        Carine Winnen (OCMW Zoutleeuw) - vervangt Ilse Beelen

        Tim Timmermans (gemeente en OCMW Haacht) – vervangt Steven Swiggers

  1. Aanstelling nieuwe bestuurder cluster Holsbeek - Lubbeek voor de periode april 2023-maart 2025

        Anne Vangoidsenhoven (gemeente Holsbeek) ter vervanging van Hugo Simoens

  1. Varia

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van IGO div van 16  december 2022.

Artikel 2:

De heer Patrick Vervoort, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IGO div, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 16 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Interleuven - buitengewone algemene vergadering en algemene vergadering van 18 januari 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De brief van Interleuven van 10 oktober 2022 met oproeping voor de buitengewone algemene vergadering en de algemene vergadering van 18 januari 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019.
Ellen De Rijck en Ilse Michiels werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Interleuven voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Interleuven.

        Op 18 januari 2023 houdt Interleuven een buitengewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling van het bureau
  2. Toetreding nieuwe vennoot: Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant
  3. Statutenwijziging

        Aansluitend op de buitengewone algemene vergadering zal de gewone algemene vergadering doorgaan met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling van het bureau
  2. Goedkeuring verslag algemene vergadering d.d. 22-06-2022
  3. Strategie en te ontwikkelen activiteiten 2023
  4. Begroting 2023
  5. Vervanging leden raad van bestuur
  6. Diversen

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Interleuven van 18 januari 2023.

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van Interleuven van 18 januari 2023.

Artikel 3:

Mevrouw Ellen De Rijck, vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van Interleuven of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering en de algemene vergadering van 18 januari 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 29 november 2022

 

Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 23/12/2022