Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 25 juni 2019

Om 20u00 tot 21u30

 

Aanwezig:

Bart De Vos, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Dirk Claes, Dirk Jacobs, Carine Goris, Piet De Bruyn, schepenen;

Werner Mertens, Nico Lodewijks, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Patrick Vervoort, schepen;

Christel Hendrix, raadslid;

 

Overzicht punten

Openbare zitting van 25 juni 2019

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

Na beraadslaging,

21stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Dirk Jacobs, Carine Goris, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

2onthoudingen: Nico Lodewijks en Jeroen Degent

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 28 mei 2019 goed.

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 juni 2019

 

Wijziging tracé ingevolge gratis grondafstand in een omgevingsaanvraag - Pastorijstraat 1 te Rotselaar, kadastraal bekend als afd. 1, sectie A, nrs. 843E - 201964 - OMV_2019030517 - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          Op 15 maart 2019 werd een omgevingsaanvraag voor de afbraak en de nieuwbouw van een bijgebouw OMV_2019030517 (S 2019 64) ingediend op het perceel gelegen aan de Pastorijstraat 1, kadastraal bekend als afd. 1, sectie A, nrs. 843E.

          De aanvraag gaat gepaard met gratis grondafstand ten gevolge van een tracéwijziging.

 

Feiten en context

          De omgevingsaanvraag is gelegen in woongebied volgens het gewestplan Leuven,

          De omgevingsaanvraag is niet gelegen binnen het plangebied van een bijzonder plan van aanleg (BPA), een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), noch gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde verkaveling.

          De woning gelegen te Pastorijstraat 1 blijft behouden, het bijgebouw wordt afgebroken en vervangen door een nieuwbouw bijgebouw.

          De Pastorijstraat is een gemeenteweg voorzien van asfalt verharding. Er is geen rooilijnplan voor de Pastorijstraat.

          De aanvraag voorziet het realiseren van een sloop van een bestaand bijgebouw en realisatie van een nieuw bijgebouw bij een bestaande eengezinswoning. Op het inplantingsplan wordt een grondstrook gelegen aan de Pastorijstraat, met een oppervlakte van 35 m², voorzien om op eerste verzoek van de gemeente Rotselaar kosteloos af te staan om in te lijven in het openbaar domein der wegenis. De strook voor gratis grondafstand heeft een breedte van circa 1,26 meter op het breedte punt (rechter zijde perceel) en een lengte van circa 25,59 meter en maakt deel uit van het perceel kadastraal bekend als 843E.

          De gratis grondafstand is in functie van de mogelijkheid tot het doortrekken van een voetpad ter hoogte van het perceel, waardoor het voetpad aan de linkerzijde en rechterzijde van het perceel kan verbonden worden.

          De aanvraag werd openbaar gemaakt van 16 april 2019 tot en met 15 mei 2019. Er werden geen bezwaarschriften ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

Juridische gronden

          Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          De gemeenteraad is bevoegd op basis van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 27 maart 2009 (in werking getreden op 1 september 2009) en bijhorende uitvoerende besluiten en bijkomende verwijzingen:

          het artikel 4.2.25 om vooraleer het vergunningsverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag, een beslissing te nemen over de zaak van de wegen.

 

Argumentatie

          Omwille van de goede ruimtelijke ordening en de mogelijkheid om wegverbeteringswerken voor het doortrekken van het voetpad uit te kunnen voeren wordt er geadviseerd om de 35 m² zoals ingetekend op het 'inplantingsplan_nieuw' kosteloos toegevoegd aan het openbaar domein.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Dirk Jacobs, Carine Goris, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

De voorgestelde tracéwijziging ingevolge een omgevingsaanvraag voor de afbraak en een nieuwbouw van een bijgebouw op het perceel gelegen aan de Pastorijstraat 1, kadastraal bekend als afd. 1, sectie A, nrs. 843E, wordt vastgesteld zoals voorgesteld op bijgevoegd inplantingsplan - nieuwe toestand.

Artikel 2:

De aanvrager dient de gratis grondafstand met een oppervlakte van  35m² gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning.

Artikel 3:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten.

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 juni 2019

 

Gemeentelijke verordening conformiteitsattesten - aanpassing en goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2009 betreffende het retributiereglement op de afgifte van conformiteitsattesten.

          De goedkeuring door de minister op 10 juli 2015 van het provinciaal RUP weekendverblijven, campings en Residentiele Woonwagenterreinen.

          De goedkeuring via een ministerieel besluit op 27 februari 2017 van de subsidieaanvraag voor het intergemeentelijk project 'Wonen tussen Dijle en Velp' ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid.

          Het besluit van de burgemeester van 7 augustus 2017 tot aanwijzing van een woningcontroleur voor het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken in het kader van aanvragen tot aflevering van een conformiteitsattest of tot opheffing van een besluit ongeschikt- en onbewoonbaarheid.

          De goedkeuring van het kwaliteitsplan en de afsprakennota door het college van burgemeester en schepenen van 12 maart 2018 meer bepaald doelstelling 2: "Werken aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving" waarbij eerst een gemeentelijke verordening conformiteitsattesten goedgekeurd dient te worden alvorens enkele aanvullende activiteiten uitgevoerd kunnen worden.

          De goedkeuring van de gemeentelijke verordening conformiteitsattesten door de gemeenteraad van 27 augustus 2018.

          De verordening van de gemeenteraad van de gemeente Rotselaar van 27 augustus 2018 houdende het verplicht stellen van het conformiteitsattest wordt door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding goedgekeurd in het ministerieel besluit van 5 april 2019 op voorwaarde dat:

1)      Het vierde lid van artikel 2 geschrapt wordt, gelet op de bepalingen in artikel 7, §1 en artikel 2, §1, 31° van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.

2)      Een aangepast reglement wordt voorgelegd.

 

Feiten en context

          De huidige subsidieperiode van het IGS 'Wonen tussen Dijle en Velp' loopt vanaf 1 april 2017 tot en met 31 december 2019. De gemeente heeft zich geëngageerd om de genoemde activiteiten van het subsidiedossier te realiseren.

          De aanvullende activiteit 2.2 stelt dat de gemeente krachtens artikel 6, eerste lid, 1° van de Vlaamse Wooncode een verordening vaststelt waarbij het conformiteitsattest verplicht wordt gesteld in bepaalde situaties en de verordening toegepast wordt.

          Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 maart 2018:

- De gemeente stelt een conformiteitsattest verplicht voordat een goedkeuring voor een stedenbouwkundige vergunning voor de opsplitsing van een woning wordt toegekend en bij de verhuur van een pand waar meerdere niet-gezinsleden worden ingeschreven.

- De gemeente stelt een conformiteitsattest verplicht voor inhuurname van een pand gelegen in een kleinschalig woongebied gedefinieerd door het Provinciaal RUP, in voege sinds 12 augustus 2015.

- De gemeente stelt een conformiteitsattest verplicht voor woonwagens geplaatst op het gemeentelijk residentieel woonwagenterrein (Nieuwebaan).

 

Juridische gronden

          Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 2,§1,31°, 5, 6, 7 §1 tot en met 11, 15, 20, 20bis en 20ter.

          Het decreet van 29 maart 2013 houdende wijziging van diverse decreten wat de woonkwaliteitsbewaking betreft.

          Het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen, in het bijzonder de definitie van kamerwoning en het uitreiken van een conformiteitsattest; zoals laatst gewijzigd.

          Het ministerieel besluit van 29 juli 2013 tot vaststelling van de modellen van conformiteitsattesten voor woningen en kamerwoningen.

          De toevoeging van een richtinggevend model van technisch verslag bij het ministerieel besluit van 23 februari 2016 tot bepaling van de voorwaarden voor de toekenning van subsidies voor de verwerving, de inrichting, de renovatie en de uitbreiding van terreinen voor woonwagenbewoners.

 

Argumentatie

          Het is belangrijk dat de gemeente op de woonkwaliteit toeziet. Een beleid rond bewaking van de kwaliteit van woningen en omgeving vereist een continu en congruent proces waarin de opeenvolgende logische stappen, noodzakelijk om resultaat te behalen binnen een redelijke termijn, gezet dienen te worden.

          De opvolging van woningkwaliteit is enkel een verplichting voor huurwoningen.

          Met een conformiteitsattest kan een eigenaar/verhuurder aantonen dat de (huur)woning op het ogenblik van afgifte voldoet aan de kwaliteitsnormen op het vlak van veiligheid, gezondheid, woonkwaliteit en het aantal toegelaten bewoners.

          De gemeente ziet vaak kwaliteitsproblemen bij eengezinswoningen die opgesplitst worden in meerdere woonentiteiten. Het gebruik van de panden verandert maar de gebouwen zijn vaak niet aangepast aan specifieke eisen wat toegankelijkheid, bewoonbare oppervlakte, natuurlijk daglicht, bereikbaarheid afsluitkranen, verdeelkast elektriciteit, ... betreft.

          De meeste chalets in recreatieterreinen die omgevormd zijn naar Kleinschalig Woongebieden zijn niet voorzien voor permanent wonen en de woningkwaliteit geeft vaak veiligheids- en/of gezondheidsrisico's.

          In het gemeentelijk residentieel woonwagenterrein is permanent verblijf toegestaan. De woningkwaliteit van de woonwagens dient conform de Vlaamse Wooncode te zijn. Aangezien woonwagens geen onroerend goed zijn of het bewijs van het tegendeel moeilijk geleverd kan worden kan er geen conformiteitsattest voor worden afgeleverd. Het richtinggevend model van technisch verslag van het onderzoek van de kwaliteit van woonwagens kan gebruikt worden om de conformiteit na te gaan.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Dirk Jacobs, Carine Goris, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

De hiernavolgende gemeentelijke verordening conformiteitsattesten goed te keuren:

 

Artikel 1 - Definities

          Conformiteitsattest: het attest bedoeld in titel III hoofdstuk II art. 7 van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.

          Hoofdverblijfplaats: zoals omschreven in artikel 2, §1,10° van de Vlaamse Wooncode.

          Gezin: zoals omschreven in artikel 2, §1, 8° van de Vlaamse Wooncode.

          Woning: zoals omschreven in artikel 2, §1,31° van de Vlaamse Wooncode.

          Eengezinswoning: een afzonderlijk gebouw dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van één gezin.

          Kamer: zoals omschreven in artikel 2, §1,10°bis van de Vlaamse Wooncode.

          Kamerwoning: zoals omschreven in artikel 1, 13° van het Kwaliteitsbesluit van 12 juli 2013.

          Kleinschalig woongebied: zoals omschreven in het Provinciaal RUP.

 

Artikel 2 - Verplichting conformiteitsattest

          Na het creëren van bijkomende woonentiteiten door opsplitsing van een bestaande ééngezinswoning is een conformiteitsattest verplicht voor iedere verhuur of te huur of ter beschikkingstelling als hoofdverblijfplaats in dat pand.

          Voor een woning of een kamerwoning die verhuurd wordt aan of te huur of ter beschikking gesteld wordt van meerdere gezinnen of alleenstaanden moet de verhuurder een conformiteitsattest kunnen voorleggen.

          Voor een pand in een Kleinschalig Woongebied dat verhuurd wordt aan of te huur of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats moet een conformiteitsattest aanwezig zijn.

 

Artikel 2:

          Deze verordening treedt in werking overeenkomstig artikel 288 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 3:

          Het aangepast reglement wordt voorgelegd aan de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 juni 2019

 

Onderhoudswerken 2019 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

Feiten en context

 De ontwerpopdracht voor de opdracht “Onderhoudswerken 2019” werd gegund aan Interleuven cvba, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven.

 

Juridische gronden

 De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

 Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Argumenten

 In het kader van de opdracht “Onderhoudswerken 2019” werd een bestek met nr. 2019-319.204 opgesteld door de ontwerper, Interleuven cvba, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven.

 De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 229.420,15 excl. btw of € 277.598,38 incl. 21% btw.

 Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

Actieplan: 2014000029

Actie: 2014000246

Sleutel: 2019/22400000/0200

Laatst goedgekeurd budget: € 270.000,00

Beschikbaar budget: € 270.000,00

Raming: € 277.598,38

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Dirk Jacobs, Carine Goris, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

Het bestek met nr. 2019-319.204 en de raming voor de opdracht “Onderhoudswerken 2019”, opgesteld door de ontwerper, Interleuven cvba, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 229.420,15 excl. btw of € 277.598,38 incl. 21% btw.

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2019, op budgetsleutel 22400000/0200 van de investeringen.

 

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 juni 2019

 

Garantieverklaring Strategische Participaties - opstart thesauriebewijzenprogramma met borgstelling

 

Voorgeschiedenis

          Brief van Zefier cvba van 06 mei 2019 met referentie ZF/PHR/201905061 betreffende het opzetten van een thesauriebewijzenprogramma ter financiering van de Strategische Participaties.
 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is vennoot van de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Zefier, met maatschappelijke zetel te Koning Albert II-laan 37, 1030 Schaarbeek en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (RPR Brussel, Nederlandstalige afdeling) 0680.832.904 (hierna: de “Vennootschap”);

          Artikel 13, §1 van de statuten van de Vennootschap bepaalt dat de vennoten elk voor hun deel de verbintenis aangaan de leningen te waarborgen die de Vennootschap heeft aangegaan met het oog op de verwerving voor hun rekening van Strategische Participaties (zoals gedefinieerd in de statuten van de Vennootschap) en voor het financieren van de ondernemingen waarop deze Strategische Participaties betrekking hebben;

          Overeenkomstig artikel 13, §2 en §3 zijn de vennoten van de Vennootschap de verbintenis

aangegaan de lasten (interesten en aflossingen) waartoe de Vennootschap zich heeft verbonden in het kader van de verwerving van de Strategische Participaties, en de eventuele tekorten tussen de lasten en beheerskosten gedragen door de Vennootschap voor de verwerving van Strategische Participaties enerzijds en inkomsten uit die Strategische Participaties anderzijds, te zullen dekken;

          De Vennootschap is in het verleden financieringen aangegaan (of heeft er overgenomen als rechtsopvolger van de Vlaamse financieringsverenigingen Figga, Finea, Fingem, Finilek en Finiwo) en zal er in de toekomst aangaan, al dan niet met tussenkomst van een financiële instelling (hierna de “Arranger”);

          De Vennootschap is voornemens een thesauriebewijzenprogramma op te zetten teneinde de verwerving van Strategische Participaties voor rekening van haar vennoten te financieren en dit met als Arranger Belfius Bank nv, met maatschappelijke zetel te Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder nummer (RPR Brussel, Franstalige afdeling) 0403.201.185 (het “Programma”);

          De gemeente Rotselaar wenst voor de goede orde en voor zoveel als nodig de werking van artikel 13 van de statuten van de Vennootschap te erkennen en wenst om die reden de waarborg zoals daarin voorzien met betrekking tot de huidige en toekomstige financieringen uitdrukkelijk te bevestigen;

          De waarborg vergroot de toegang van de Vennootschap tot de financiële markten, hetgeen mede in het belang van de gemeente is, omdat dit de financierbaarheid van de Strategische Participaties die de Vennootschap houdt voor rekening van de gemeente en het rendement van de gemeente hierop, vergroot;

          De Arranger, Belfius Bank nv heeft vastgesteld dat alle deelnemende gemeenten van artikel 13 van de statuten van de Vennootschap reeds borg staan voor hun deel van de financiering die Zefier heeft aangegaan met het oog op de verwerving voor hun rekening van Strategische Participaties en voor het financieren van de ondernemingen waarop deze Strategische Participaties betrekking hebben;

          De Arranger stelt als uitdrukkelijke voorwaarde voor het opzetten van het thesauriebewijzenprogramma dat iedere deelnemende gemeente of stad deze waarborg uitdrukkelijk bevestigt via dit gemeenteraadsbesluit.

 

Juridische gronden

          De wet van 22 juli 1991 (BS 21 september 1991) betreffende thesauriebewijzen en depositobewijzen;

          Het Koninklijk Besluit van 14 oktober 1991 (BS 19 oktober 1991) betreffende thesauriebewijzen en depositobewijzen;

          Artikel 40 van het decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017:

§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad

       over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2 

      (bevoegd voor aangelegenheden van gemeentelijk belang en voor de uitoefening van

      bevoegdheden hen verleend door of krachtens wet of decreet.)

§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels

       vaststellen.

§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing

       van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om

       politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben

       op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige

       bestuur van de gemeente.

 

Argumentatie

          De bepalingen in dit besluit zijn gebruikelijke verbintenissen die een borgsteller in het kader van een borgtochtovereenkomst onderschrijft.

          Indien de gemeenteraad de garantieverklaring niet behandelt of niet goedkeurt, zal de gemeente Rotselaar niet mee kunnen genieten van het thesauriebewijzenprogramma en zal Zefier in eerste instantie verder beroep doen op minder gunstige financieringsvormen.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Dirk Jacobs, Carine Goris, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

Zich als vennoot van de Vennootschap onvoorwaardelijk en onherroepelijk borg te stellen ten aanzien van (hierna de “Borgstelling”; de begunstigde(n) van deze financiering(en) hierna de “Begunstigde(n)”):

(a)alle schulden (zowel huidig als toekomstig, bestaand of voorwaardelijk, als primaire   

      schuldenaar of niet) in hoofdsom die de Vennootschap of één van haar rechtsvoorgangers is

      aangegaan en zal aangaan op verzoek van de gemeente (inclusief, doch zonder afbreuk te

      doen aan de algemeenheid van de borg, dat deel van het Programma aangegaan op verzoek

      van de gemeente en alle (bank)garanties die de Vennootschap heeft afgegeven op verzoek 

      van enige financier, in het kader van de verwerving van die (en dat gedeelte van de)

      Strategische Participaties die de Vennootschap voor haar rekening aanhoudt, met inbegrip   

van  herfinancieringen van bestaande financieringen of nieuwe leningen voor (dat gedeelte van de) bestaande Strategische Participaties die de Vennootschap voor haar rekening aanhoudt, evenals alle interesten (met inbegrip van de verwijlinteresten), wederbeleggingsvergoedingen,  vorderingen voor vergoedingen verschuldigd aan een financier of een (zekerheids)agent die optreedt namens de financier(s), schadevergoedingen en alle andere kosten en bijhorigheden die daaruit voortvloeien (de “Financieringen”);

(b)in het bijzonder en zonder te willen afwijken van hetgeen bepaald onder (a), de verplichting

      tot vrijwaring en schadeloosstelling van de Arranger (in elke hoedanigheid die het opneemt in

      het kader van het Programma) voor alle verliezen, aansprakelijkheidsvorderingen, kosten,

      ingestelde eisen, schade, rechtsvorderingen, verzoeken of uitgaven (met inbegrip van, maar

      niet beperkt tot, alle redelijke kosten, lasten en uitgaven voor onderzoek en verdediging,

      juridische kosten en uitgaven) die de Arranger onder enige hoedanigheid in het kader van het

      Programma zou kunnen lijden of maken ten gevolge van of in verband met of op basis van de

      uitoefening van diens volmachten en plichten overeenkomstig de documentatie met

      betrekking tot het Programma en dit in het kader van de verwerving van die (en dat gedeelte

      van de) Strategische Participaties aangegaan op verzoek en voor rekening van de gemeente

      (de “Schadeloosstellingsverbintenis”).

Artikel 2:

De verbintenissen onder de Borgstelling, naar verzoek van de Begunstigde(n) volledig of gedeeltelijk, in één keer of in verschillende keren, te voldoen binnen de vijftien werkdagen na het verzenden van een aangetekende brief waarin de Begunstigde(n) middels de nodige stavingsstukken aantoont dat:

(a)de Vennootschap in gebreke is gebleven om binnen 30 werkdagen na hiertoe aangemaand te

      zijn door de Begunstigde een betaling of enige andere verbintenis onder of in verband met

      één van de Financieringen of de Schadeloosstellingsverbintenis uit te voeren; of

(b)er zich een geval van vervroegde opeisbaarheid heeft voorgedaan onder één van de

      overeenkomsten die tussen de Vennootschap en de Begunstigde is aangegaan en onder de

      Financieringen of de Schadeloosstellingsverbintenis valt; of

(c)(i) enige rechterlijke uitspraak werd genomen of enige wettelijke procedure hangende is die

      tot gevolg heeft of tot gevolg kan hebben dat er een staking van betaling door de

      Vennootschap is, of (ii) een procedure werd gestart die de Vennootschap bescherming kan

      verlenen tegen haar schuldeisers (met inbegrip van collectieve schuldenregeling, uitstel van

      betaling of gerechtelijke reorganisatie), of (iii) een (gerechtelijke) ontbinding, de vereffening, of

      enige andere gelijkaardige procedure met betrekking tot de Schuldenaar is opgestart, of (iv) er

      sprake is van enig ander geval van samenloop in hoofde van de Begunstigde.

Artikel 3:

De Borgstelling aan te gaan omwille van de reden(en) vermeld in het overwegend gedeelte en dat deze geen intuitu personae karakter heeft naar de Begunstigde(n) toe;

Artikel 4:

Te erkennen dat de Borgstelling een voortdurende zekerheid is, die geen afbreuk zal ondervinden van of aangetast zal worden door elke andere zekerheid, elk ander rechtsmiddel of door overdracht (met inbegrip van fusie, splitsing of enige andere overdracht onder algemene titel) van een Financiering, de Schadeloosstellingsverbintenis of de Borgstelling, niet vervallen zal zijn door eender welke tussentijdse betaling of vergoeding van eender welk deel van de Financieringen of de Schadeloosstellingsverbintenis, of door enige vereffening van rekeningen en dat zij zal blijven bestaan voor het volledige bedrag van de Financieringen of de Schadeloosstellingsverbintenis, ongeacht een eventuele verkoop van een Strategische Participatie of waardeschommeling;

Artikel 5:

Kennis te nemen van het Information Memorandum van het Programma en dit zonder voorbehoud te aanvaarden;

Artikel 6:

Zich niet te zullen beroepen op de bepalingen van eventuele overeenkomsten tussen zichzelf en de Vennootschap en/of enige Begunstigde, noch op om het even welke beschikking om haar verplichtingen uit hoofde van deze Borgstelling niet uit te voeren, noch zal zij zich beroepen op enig recht van regres, schuldvergelijking of subrogatie ten opzichte van eender welke partij met inbegrip van de Vennootschap en de Begunstigde zo lang de gemeente vennoot is van de Vennootschap;

Artikel 7:

Aan de Begunstigde of de Arranger het recht toe te staan om aan de Vennootschap alle uitstel, voordelen en schikkingen toe te kennen die Begunstigden en de Arranger geschikt achten;

Artikel 8:

Uitdrukkelijk te verklaren dat de Borgstelling op geen enkele manier zal worden benadeeld of aangetast door enig verloop van tijd of afstand van recht, toegestaan door, of een schikking met, een Begunstigde of enige andere persoon, door een vernieuwing, wijziging (hoe fundamenteel ook) van of bijvoegsel aan een Financiering of de Schadeloosstellingsverbintenis, de statuten van de Vennootschap of enig ander document, door het nemen, de verandering, de hernieuwing of de vrijgave van of de weigering of het nalaten van het uitvoeren of afdwingen van eender welk recht, rechtsmiddel of zekerheid met betrekking tot de Borgstelling of door iets te doen of niet te doen, dat in afwezigheid van deze bepaling de Borgstelling zou kunnen vrijgeven;

Artikel 9:

De Begunstigde(n) en de Arranger uitdrukkelijk te ontslagen van de verplichting de gemeente kennis te geven van enige wijziging aan enige Financiering of Schadeloosstellingsverbintenis;

Artikel 10:

Voor zover van toepassing en zo ruim als toegelaten onder het toepasselijk recht, uitdrukkelijk en zonder enig voorbehoud afstand te doen van alle verweermiddelen, excepties en voorrechten met inbegrip van, doch niet uitsluitend, het voordeel van de artikelen 1253 (vrije toerekening van betaling door de schuldenaar), 1285 en 1287 (kwijtschelding van een schuldenaar), 2021 en 2022 (voorrecht van uitwinning), 2028 en 2029 (regres borgsteller), 2032 (proactief verhaalsrecht) en 2037, 2038 en 2039 (tenietgaan van de borgstelling) van het Belgisch Burgerlijk Wetboek;

Artikel 11:

Volmacht te verlenen aan de Vennootschap, en haar secretaris, om alle handelingen te stellen (met inbegrip van het opstellen en ondertekenen van alle aangiftes, kennisgevingen, registraties en informatiememoranda) die op dit ogenblik of in de toekomst nodig of nuttig zouden kunnen zijn voor de creatie, de tegenstelbaarheid, het behoud of de uitwinning van de Borgstelling.

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 juni 2019

 

Jaarrekening 2018 - Centraal Kerkbestuur Rotselaar en Centraal kerkbestuur Tremelo (parochie Ninde) - advies

 

Voorgeschiedenis

          Het Centraal Kerkbestuur van Rotselaar en van Tremelo dienden voor 1 mei 2019 de jaarrekeningen 2018 in, betreffende de kerkfabrieken.

 

Feiten en context

          Het gemeentebestuur past de tekorten bij van de exploitatie van de kerkfabrieken en draagt bij in de investeringen in de gebouwen van de eredienst.

          De gemeente Rotselaar heeft een aantal kerken (Rotselaar, Heikant, Werchter, Wezemaal, Ninde) waar ze eventueel tekorten van exploitatie/investeringen moet bijpassen.

          In de parochie Heilige Damiaan van Molokaï (Tremelo-Ninde) betalen drie gemeenten de explotiatietoelage: Tremelo (50%), Keerbergen (28,58%) en Rotselaar (21,42 %).

          De gemeente betaalde voor 2018 drie exploitatietoelagen: 12.588,00 € (Heikant), 15.585,00 € (Werchter) en 1.787,00 € (Ninde).

 

Kerkfabriek

Exploitatie

Toelage 2018

Exploitatie

Resultaat 2018

Gecumuleerd

Investeringen

Toelage 2018

Investeringen

Resultaat 2018

Gecumuleerd

Sint-Pieter

(Rotselaar)

 

0 €

 

17.566,35 €

 

0 €

 

43.022,25 €

O.L.V. van Altijddurende Bijstand (Heikant)

 

 

12.588,00 €

 

 

1.118.51 €

 

 

0 €

 

 

0,00 €

Sint-Jan Baptist (Werchter)

 

15.585,00 €

 

26.311,31 €

 

0 €

 

97.064,10 €

Sint-Martinus (Wezemaal)

 

0 €

 

15.763,19 €

 

0 €

 

1.407,47 €

Heilige Damiaan van Molokaii (Ninde)

 

8.342,71 €

 

13.247,33 €

 

0 €

 

-1.318,17 €

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 52/1, §1 en 55, §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad.

De gemeentebesturen passen de tekorten bij van de exploitatie van de kerkfabrieken en dragen bij in de investeringen in de gebouwen van de eredienst.

 

Argumentatie

          De decretale bepalingen betreffende de kerkbesturen bepalen dat de gemeenteraad advies moet uitbrengen over de ingediende jaarrekening 2018 van de kerkfabriek van Sint-Pieter (Centrum-Rotselaar), O.L.V. van Altijddurende Bijstand (Heikant), Sint-Jan Baptist (Werchter), Sint-Martinus (Wezemaal) en de Heilige Damiaan van Molokaï (Tremelo-Ninde).

          De jaarrekeningen 2018 passen in het goedgekeurde meerjarenplan 2014-2019.

 

Besluit

Na beraadslaging,

16stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Dirk Jacobs, Carine Goris, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Nele Demuynck, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos en Stella Beckx

7onthoudingen: Jeroen Janssens, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ingrid Van Steenberge, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils en Farida Tierens

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de jaarrekeningen 2018 ingediend door het Centraal Kerkbestuur van Rotselaar en door het Centraal Kerkbestuur Tremelo voor parochie Ninde (Heilige Damiaan van Molokaï).

Artikel 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de kerkfabrieken en de provinciegouverneur.

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 juni 2019

 

Intergemeentelijke samenwerking - De Lijn - algemene vergadering - bekrachtiging aanduiding gemeentelijke vertegenwoordiger en goedkeuring agenda en vaststelling mandaat gemeentelijke vertegenwoordiger algemene vergadering van 28 mei 2019

 

Voorgeschiedenis

          Uitnodiging van 6 mei 2019 voor de algemene vergadering van De Lijn van 28 mei 2019 met volgende agenda en bijlagen:

1)      Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

a. Beleidsverslag

b. Commentaar bij de jaarrekening

c. Mededeling van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

d. Kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

2)      Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

3)      Goedkeuring jaarrekening

4)      Kwijting van de uitoefening van het mandaat aan de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren

5)      Aanstelling van de commissarissen-revisoren voor de boekjaren 2019, 2020 en 2021, éémaal verlengbaar met drie jaar

6)      Mededeling omtrent de werking van de raad van bestuur

7)      Varia - rondvraag

          Besluit bij hoogdringendheid van het college van burgemeester en schepenen van 20 mei 2019

De heer Werner Mertens wordt aangeduid als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van De Lijn voor de ganse legislatuur 2019-2014.

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om alle agendapunten van deze algemene vergadering goed te keuren.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is aandeelhouder van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn.

 

Juridische gronden

          Art. 41, tweede alinea, 4° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

          Voor de algemene vergaderingen van De Lijn dient een gemeentelijk vertegenwoordiger te worden aangeduid.

          Het mandaat van de gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering van De Lijn van 28 mei 2019 moet worden bepaald.

          De gemeenteraad vergaderde niet meer tijdig voor de algemene vergadering van De Lijn om deze beslissingen te nemen. Het college heeft deze beslissing bij hoogdringendheid genomen.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Dirk Jacobs, Carine Goris, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit bij hoogdringendheid van het college van burgemeester en schepenen van 13 mei 2019 houdende aanduiding van de heer Werner Mertens, gemeenteraadslid, als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergaderingen van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn voor de ganse legislatuur 2019-2024 en vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering van De Lijn van 28 mei 2019.

Artikel 2:

Deze beslissing wordt overgemaakt aan De Lijn, Motstraat 20, 2800 Mechelen.

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 juni 2019

 

Intergemeentelijke samenwerking- IGO - Goedkeuring statutenwijziging en vaststelling mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger in de statutaire algemene vergadering van 28 juni 2019

 

Voorgeschiedenis

          Brief van de dienstverlenende vereniging IGO van 4 maart 2019

Uitnodiging voor de statutaire algemene vergadering van IGO op 28 juni 2019 om 17.30 uur met volgende agenda:

1)      Goedkeuring statutenwijziging

          Gemeenteraadsbesluit van 26 maart 2019

Aanstelling van Mia Van Cleynenbreugel als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van IGO.

 

Juridische gronden

          Artikel 426 en 427 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de statuten en statutenwijzigingen van de dienstverlenende verenigingen.

 

Argumentatie

          De statutenwijziging behelst twee artikels:

Artikel 16: Er worden extra zinnen toegevoegd om verder statutair te verduidelijken welke bestuurder welke vennoot vertegenwoordigt. Dit is van belang om nieuwe leden een onrechtstreekse vertegenwoordiger te geven in de Raad van Bestuur en zo een toetreding tot IGO div mogelijk te maken. Deze statutaire verduidelijking van de voordrachten herneemt ook de principes die vervat zaten in de raadsbeslissingen waarin de vennoten hun vertegenwoordigers in de bestuursorganen van IGO div aanduidden. Zo wordt het principe dat de in-house bestelling mogelijk maakt nog sterker verankerd.

Artikel 18: Dit is een zuivere correctie waarbij de verwijzing naar de figuur van OCMW-voorzitter (zoals die gekend was tot eind 2018) verwijderd wordt.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Dirk Jacobs, Carine Goris, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de statutaire algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IGO van 28 juni 2019 goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de voorgestelde statutenwijziging goed.

Artikel 3:

De vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering wordt gemandateerd om te beslissen overeenkomstig huidig raadsbesluit.

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 juni 2019

 

Intergemeentelijke samenwerking - IGO - Algemene vergadering 28 juni 2019 - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2019

Aanstelling van Mia Van Cleynenbreugel als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van IGO.

 

Feiten en context

          Brief van de dienstverlenende vereniging IGO van 3 mei met uitnodiging en bijlagen voor de algemene vergadering van 28 juni 2019 om 17.45 uur.

Agenda:

1. Goedkeuring verslag 29.03.2019

2. Goedkeuring jaarrekening 2019

3. Goedkeuring jaarverslag 2019

4. Goedkeuring toetreding nieuwe leden

a. Politiezone Voer en Dijle

b. Ecowerf

c. Interleuven

5. Goedkeuring aanvullende voordrachten algemeen comité IGO

a. OCMW Glabbeek: Jonas Vangroenendael

b. OCMW Tremelo: Diane Willems

c. Gemeente Boortmeerbeek: Hans Crol

d. OCMW Boortmeerbeek: Remi Serranne

6. Varia

 

Juridische gronden

          Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

          De agenda van de algemene vergadering dient te worden goedgekeurd en het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Dirk Jacobs, Carine Goris, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

De agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IGO van 28 juni 2019 wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van IGO wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 juni 2019

 

Intergemeentelijke samenwerking - Cipal - Algemene vergadering 27 juni 2019 - Vaststelling mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbesluit van 26 februari 2019

Dirk Jacobs wordt aangesteld als vertegenwoordiger van de gemeente in de dienstverlenende vereniging Cipal.

 

Feiten en context

          De brief van Cipal van 9 mei 2019 met de oproeping tot de algemene vergadering van 27 juni 2019 met volgende agendapunten:

1.Toetreding en aanvaarding van nieuwe Deelnemers

2.Jaarverslag van de Raad van Bestuur en verslag van de Commissaris over de                             enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018

3.Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018,                             afgesloten op 31 december 2018

4.Jaarverslag van de Raad van Bestuur en verslag van de Commissaris over de                             geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018

5.Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018,                             afgesloten op 31 december 2018

6.Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de Bestuurders en aan de Commissaris voor de                             uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2018

7.Benoeming Commissaris en vaststelling van vergoeding

8.Bepaling presentiegeld en reisvergoeding voor de leden van de Raad van Bestuur

9.Goedkeuring van het evaluatierapport 2013-2018 met inbegrip van het                             ondernemingsplan 2019-2024

10.Aanpassing van de rangorde van de aangeduide leden van de Raad van Bestuur met               Raadgevende Stem in afdalende volgorde

11.Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 413 tot en met 460.

 

Argumentatie

          Het mandaat van de gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering dient voor elke vergadering te worden vastgesteld.

          Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Dirk Jacobs, Carine Goris, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden bovenvermelde agendapunten van de Algemene Vergadering van Cipal van 27 juni 2019 goedgekeurd.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de Algemene Vergadering van Cipal van 27 juni 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze Algemene Vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze Algemene Vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 juni 2019

 

IGS - Gemeentelijke Holding - AV 26 juni 2019 - Aanduiding vertegenwoordiger en vaststelling mandaat

 

Feiten en context

          Aangetekende brief van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening van 14 mei 2019 betreffende de uitnodiging voor de algemene vergadering van aandeelhouders op 26 juni 2019 met volgende agendapunten:

 

1. Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over de periode 01-01-2018 tot en met 31-12-2018

2. Bespreking van de jaarrekening over de periode 01-01-2018 tot en met 31-12-2018 door de vereffenaars

3. Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over de periode 01-01-2018 tot en met 31-12-2018, inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten

4. Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over de periode 01-01-2018 tot en met 31-12-2018

5. Voorstel van de vereffenaars tot benoeming van een commissaris

6. Stemming over de benoeming van de commissaris

7. Vraagstelling

 

Juridische gronden

          Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

          De gemeente is aandeelhouder in de Gemeentelijke Holding NV in vereffening en dient bijgevolg een vertegenwoordiger aan te stellen.

          De agenda van de algemene vergadering dient te worden goedgekeurd en het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld.

 

Besluit

Voor wat betreft artikel 1:

Na geheime stemming,

Met 23 stemmen voor.

 

Voor wat betreft artikel 2:

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Dirk Claes, Dirk Jacobs, Carine Goris, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Nico Lodewijks, Nele Demuynck, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens en Stella Beckx

Artikel 1:

De heer Werner Mertens, raadslid, wordt aangesteld om de gemeente te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening en dit voor de ganse

legislatuur 2019 - 2024.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten van de algemene vergadering van 26 juni 2019 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van 25 juni 2019

 

Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Overzicht punten

Besloten zitting van 25 juni 2019

 

Aanstelling van een gemeentelijke omgevingsambtenaar - aanwijzing

 

Voorgeschiedenis

          Het besluit van de gemeenteraad van 29 mei 2017

Sven Buyens, milieuambtenaar, Stephanie Philippaerts, diensthoofd omgeving, en Heike Van der Auwera, intergemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar, worden aangewezen als omgevingsambtenaar

          Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 mei 2019

Marjolein Verhaegen wordt met ingang van 1 juni 2019 aangesteld in de functie van diensthoofd omgeving.

 

Feiten en context

          Op grond van artikel 9 van het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 moet iedere gemeente minimaal één omgevingsambtenaar in dienst hebben.

 

Juridische gronden

          Artikel 9 van het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 in werking getreden op 23 februari 2017:

          § 1. Iedere gemeente wijst bij gemeenteraadsbeslissing minimaal één gemeentelijke omgevingsambtenaar aan. De gemeente kan daarvoor een beroep doen op eigen personeel of op personeel van een intergemeentelijk samenwerkingsverband.

          De gemeente zorgt ervoor dat de aangestelde ambtenaar of ambtenaren gezamenlijk voldoende kennis van zowel de ruimtelijke ordening als het milieu in zich verenigen. De Vlaamse regering kan de kwaliteitseisen vastleggen waaruit deze kennis blijkt.

          § 2. De gemeentelijke omgevingsambtenaar oefent de taken, vermeld in dit decreet, onafhankelijk en neutraal uit. Hij mag geen nadeel ondervinden van de uitoefening hiervan.

          (...)

          Artikel 143 van het omgevingsvergunningsbesluit van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning:

§ 1. Om te kunnen worden aangewezen als gemeentelijke omgevingsambtenaar, moet een persoon voldoen aan elk van de volgende voorwaarden :

1° houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau A of B;

2° beschikken over een relevante aantoonbare beroepservaring van minstens twee jaar.

(...)

          Artikel 146 van het omgevingsvergunningsbesluit van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

Dit artikel bepaalt de kwaliteitsvereisen waarover de omgevingsambtenaar of - ambtenaren gezamenlijk moeten beschikken.

 

Argumentatie

          Stephanie Philippaerts is niet meer werkzaam bij de gemeente Rotselaar.

          Marjolein Verhaegen is vanaf 1 juni 2019 aangesteld als diensthoofd omgeving.

Zij is in dienst bij de gemeente Rotselaar sinds 1 oktober 2016 als deskundige ruimtelijke ordening.

          Zij beschikt over een diploma dat toegang geeft tot niveau A en over een relevante beroepservaring over ruimtelijke ordening van minstens twee jaar.

          Marjolein Verhaegen voldoet aan de voorwaarden om als omgevingsambtenaar te kunnen worden aangewezen.

 

Besluit

Na geheime stemming,

Met 23 stemmen voor.

Enig artikel:

De gemeenteraad wijst Marjolein Verhaegen, diensthoofd omgeving, vanaf heden aan als gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Publicatiedatum: 05/09/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.