Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 28 maart 2023

Om 20u00 tot 21u15

Mena (2de verdieping)

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, schepenen;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Jeroen Degent, Heidi Pittomvils, raadsleden;

 

Overzicht punten

Openbare zitting van 28 maart 2023

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

1 onthouding: Gunther Dereze

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 28 februari 2023 goed.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 maart 2023

 

Beslissing omtrent de zaak der wegen, nieuwe rooilijn en gratis grondafstand, in een omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022151134 (V 2022 23) voor het verkavelen van een perceel in twee bouwloten bestemd voor open bebouwing en grondafstand op een terrein kadastraal bekend als afdeling 1, sectie D, nr. 737A, gelegen Catharinalaan 1 te 3110 Rotselaar

 

Voorgeschiedenis

        Op 15 november 2022 werd door Kwadraat nv een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor het verkavelen in twee loten voor open bebouwing na het slopen van een eengezinswoning op een perceel gelegen aan de Catharinalaan 1, kadastraal gekend als afdeling 1 sectie D nr. 737A.

 

Feiten en context

        Het goed is volgens het gewestplan Leuven (KB 7/4/1977) gelegen in woongebied.

        De aanvrager voorziet het verkavelen in twee loten voor open bebouwing na het slopen van een eengezinswoning.

        De aanvrager voorziet een gratis grondafstand van 1a 78ca, zijnde lot 3 op het plan kosteloze grondafstand opgemaakt door landmeterskantoor Artois gevestigd te Mechelsesteenweg 378 te 3020 Herent.

        De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 28 januari 2023 tot en met 26 februari 2023. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Juridische gronden

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen

        Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning artikel 31

        Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

 

Argumentatie

        De Catharinalaan is een voldoende uitgeruste openbare weg in toepassing van artikel 4.3.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

        De gratis grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut, zijnde de inlijving van het goed bij het openbaar domein.

        Bij de omliggende verkavelingen in de Catharinalaan werd reeds in het verleden een grondstrook gratis en voor openbaar nut aan de gemeente afgestaan.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De rooilijn van de Catharinalaan te Rotselaar wordt, voor het perceel kadastraal gekend als afdeling 1 sectie D nr. 737A, vastgesteld op 5 m ten opzichte van de as van de weg, zoals voorgesteld op bijgevoegd rooilijnplan opgemaakt door landmeterskantoor Artois gevestigd te Mechelsesteenweg 378 te 3020 Herent.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de gratis grondafstand voor de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022151134 (V 2022 23) op 15 november 2022 ingediend voor het verkavelen in twee loten voor open bebouwing na het slopen van een eengezinswoning op een perceel gelegen aan de Catharinalaan 1, kadastraal gekend als afdeling 1 sectie D nr. 737A, goed.

De aanvrager dient lot 3, met een oppervlakte van 01a 78ca, gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning.

Artikel 3:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten m.b.t. de gratis grondafstand.

Artikel 4:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

Artikel 5:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

        wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022151134 (V 2022 23) op 15 november 2022 ingediend voor het verkavelen in 2 loten voor open bebouwing na het slopen van een eengezinswoning op een perceel gelegen aan de Catharinalaan 1, kadastraal gekend als afdeling 1 sectie D nr. 737A, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

        wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 maart 2023

 

Beslissing omtrent gratis grondafstand op een terrein kadastraal bekend als afdeling 3, sectie C, nr. 202G en 203E gelegen Beninksstraat en Vlasselaarbroekweg te 3111 Rotselaar (Wezemaal)

 

Voorgeschiedenis

        Op 15 maart 2021 werd door het college van burgemeester en schepenen een omgevingsvergunning verleend op een perceel gelegen te Beninksstraat, 3111 Wezemaal, kadastraal bekend als afdeling 3 sectie C nrs. 200, 202G, 203E, 204M, 204N en 204P.

 

Feiten en context

        Het goed is volgens het gewestplan Leuven, vastgesteld bij KB van 7 april 1977, gelegen in landelijk woongebied en deels in natuurgebied.

        De omgevingsvergunning werd verleend onder volgende voorwaarde:

        De verkaveling wordt, voor wat de verkoop of vervreemding van de loten betreft, slechts uitvoerbaar nadat de akte gratis grondafstand werd verleden.

        De verkavelaar heeft notaris Kristiaan Triau met standplaats te Rotselaar, aangesteld voor het verlijden van de authentieke akte.

        Een perceel grond gelegen aan de Beninksstraat, kadastraal bekend als afdeling 3 sectie C nr. 202G/deel, met een oppervlakte van 19a09ca zijnde lot 3 op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Koenraad Kockaerts van landmeterskantoor Studiekantoor Kockaerts bvba, Gebr. Van Tiltstraat 35, 3220 Holsbeek, wordt gratis en voor openbaar nut aan de gemeente afgestaan.

        Een perceel grond gelegen aan de Vlasselaarbroekweg, kadastraal bekend als afdeling 3 sectie C nr. 203E/deel, met een oppervlakte van 1a52ca zijnde lot 4 op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Koenraad Kockaerts van landmeterskantoor Studiekantoor Kockaerts bvba, Gebr. Van Tiltstraat 35, 3220 Holsbeek, wordt gratis en voor openbaar nut aan de gemeente afgestaan.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, tweede lid, 11° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van de daden van beschikking over onroerende goederen.

        Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

        Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening

 

Argumentatie

        Dit gedeelte van de Beninksstraat is een van de omgelegde verbindingswegen die werden aangelegd samen met de aanleg van de autosnelweg (E314). Op 30 juni 1978 besliste de gemeenteraad om deze verbindingswegen over te nemen als gemeentewegen.

        In het KB van 13 oktober 1978 worden die verbindingswegen ingedeeld bij de gemeentewegen van de gemeente Rotselaar.

        De Beninksstraat is een voldoende uitgeruste openbare weg in toepassing van artikel 4.3.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

        De Vlasselaarbroekweg is buurtweg nr. 19 volgens de Atlas der buurtwegen.

        De overdracht gebeurt om reden van openbaar nut, zijnde de inlijving van het goed bij het openbaar domein.

 

Bijlage

        het ontwerp van notariële akte van gratis grondafstand, opgesteld door notaris Kristiaan Triau met standplaats te Rotselaar

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de kosteloze grondafstand onder de voorwaarden zoals opgenomen in het ontwerp van notariële akte, opgemaakt door notaris Kristiaan Triau met standplaats te Rotselaar, gevoegd als bijlage bij dit besluit, goed.

Artikel 2:

De volgende percelen worden kosteloos afgestaan aan de gemeente:

1) een strook grond, gelegen aan de Beninksstraat te Rotselaar (Wezemaal) met een oppervlakte van 19a09ca, kadastraal gekend als afdeling 3 sectie C nr. 202G/deel, en afgebeeld als lot 3 op het metingsplan van landmeter Kockaerts van 23 januari 2023.

2) Een strook grond, gelegen aan de Vlasselaarbroekweg te Rotselaar (Wezemaal) met een oppervlakte van 1a52ca, kadastraal gekend als afdeling 3 sectie C nr. 203E/deel, en afgebeeld als lot 4 op het metingsplan van landmeter Kockaerts van 23 januari 2023.

Artikel 3:

De grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut, zijnde de inlijving van het onroerend goed bij het openbaar domein.

Artikel 4:

De kosten van en voortvloeiende uit de notariële akte van gratis grondafstand worden gedragen door de verkavelaar.

Artikel 5:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslagen ambtshalve inschrijving te nemen bij het overschrijven van deze akte.

Artikel 6:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) worden gemachtigd tot ondertekening van de notariële akte.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 maart 2023

 

Goedkeuring overeenkomst voor de productie en levering van zonnestroom en overeenkomst tot vestiging van een recht van opstal voor de plaatsing en exploitatie van een PV-installatie op de daken van GBS De Straal en de gemeentelijke magazijnen

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2022
Goedkeuring van de lastvoorwaarden en gunningswijze voor het leveren en plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen via burgerparticipatie.

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 juli 2022
Gunning voor het leveren en plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen via burgerparticipatie.

 

Feiten en context

        Door de klimaatverandering is het noodzakelijk dat het CO2-gehalte drastisch vermindert en de bijkomende emissie van CO2 preventief wordt herleid tot een nulemissie.

        Door de ondertekening van het Burgemeesterconvenant 2030 en het Lokaal Energie- en Klimaatpact engageert de gemeente zich om haar eigen CO2 emissie te minderen volgens de opgelegde normen en om te streven naar klimaatneutraliteit tegen 2050.

        Ter energetische verduurzaming van het gemeentelijke patrimonium werd een project opgestart voor de installatie van PV-panelen via burgerparticipatie volgens de ICA-principes.

        Hiervoor werd een derdepartijfinancierder gezocht die de levering, plaatsing en exploitatie van de zonnepanelen op zich neemt. De gemeente koopt de direct verbruikte zonnestroom van deze derdepartijfinancierder aan.

        Deze derdepartijfinancierder exploiteert de geplaatste zonnepanelen gedurende maximum 20 jaar.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 4.8.2 en 7.2.1 van het decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid.

 

Argumentatie

        De opdracht voor het leveren en plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen via burgerparticipatie werd gegund aan energiecoöperatie ECoOB.

        In uitvoering van deze opdracht wordt een overeenkomst afgesloten enerzijds voor de productie en levering van zonnestroom en anderzijds voor de vestiging van een recht van opstal voor de plaatsing en exploitatie van een PV-installatie.

        Voor de vestiging van het recht van opstal op de gemeentelijke gebouwen dient een notariële akte opgesteld te worden.

        De gemeente zal rechtstreeks de groene elektriciteit afnemen van de PV-installatie die nodig is voor het eigen verbruik. ECoOB verkoopt de door de PV-installatie geproduceerde groene elektriciteit geheel of gedeeltelijk aan de gemeente. Indien de PV-installatie onvoldoende groene elektriciteit produceert om het eigen verbruik te dekken, zal de gemeente bijkomend elektriciteit afnemen van het distributienet.

        De door de PV-installatie geproduceerde elektriciteit die niet door de gemeente wordt afgenomen, wordt op het elektriciteitsdistributienet gezet en wordt door ECoOB verkocht aan een elektriciteitsleverancier of afnemer naar keuze (= principe van saldo-injectie). De gemeente wenst de geproduceerde restelektriciteit zelf af te nemen voor andere gemeentelijke gebouwen zonder geschikt zonnedak, volgens het principe van energiedelen tussen verschillende locaties en geniet daartoe van een voorkooprecht van afname van stroom voor verbruik in andere gebouwen, voor zover zij instemt met de ECoOB voorgelegde aankoopprijs.

        De gemeente betaalt aan ECoOB een vast tarief per MWh met een jaarlijkse indexering voor de hoeveelheid elektriciteit die zij rechtstreeks afneemt van de PV-installatie (in functie van het eigen verbruik).

        Na afloop van de individuele looptijd van 21 jaar wordt de gemeente automatisch en kosteloos eigenaar van de PV-installatie.

 

Bijlagen

        Overeenkomst voor de productie en levering van zonnestroom.

        Overeenkomst tot vestiging van een recht van opstal voor de plaatsing en exploitatie van een PV-installatie.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Budgetsleutel: 6110000/020000/060401 (Loods - elektriciteit)

Geraamd bedrag: 1.570 euro

 

Budgetsleutel: 6110000/080005/060401 (GBS - elektriciteit)

Geraamd bedrag: 2.865 euro

 

Dit betreft een besparing gezien het tarief voor de elektriciteit geproduceerd door de PV-installatie lager is dan het tarief voor de elektriciteit van het distributienet.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om een overeenkomst voor de productie en levering van zonnestroom aan te gaan met ECoOB cvba, Roeselveld 1 te 3020 Herent, voor een duurtijd van 20 jaar, onder de voorwaarden zoals vastgelegd in de overeenkomst in bijlage bij dit besluit (en conform de voorwaarden van het bestek, goedgekeurd door de gemeenteraad op 31 mei 2022 en vastgelegd met toewijzing door het college van burgemeester en schepenen op 20 juli 2022).

Deze overeenkomst voor de productie en levering van zonnestroom loopt in principe gelijk met het recht van opstal dat van toepassing is voor de PV-installatie. De overeenkomst voor de productie en levering van zonnestroom wordt namens de gemeente Rotselaar ondertekend door de burgemeester en de algemeen directeur.

Artikel 2:

De gemeenteraad verleent goedkeuring tot vestiging van een recht van opstal voor de plaatsing en exploitatie van een PV-installatie op de daken van GBS De Straal en de gemeentelijke magazijnen aan ECoOB cvba, Roeselveld 1 te 3020 Herent, onder de voorwaarden zoals vastgelegd in de overeenkomst in bijlage bij dit besluit. De gemeenteraad gaat akkoord om de overeenkomst tot vestiging van een recht van opstal voor de plaatsing en exploitatie van een PV-installatie notarieel te laten verlijden binnen de zes maanden na de AREI-keuring van de installatie. Na afloop van de individuele looptijd van 21 jaar wordt de gemeente automatisch en kosteloos eigenaar van de PV-installatie. Alle kosten verbonden aan het verlijden en registreren van de notariële akte zijn ten laste van ECoOB cv. De notariële akte wordt namens de gemeente ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen beslist over de goedkeuring en ondertekening van de jaarlijkse offerte met aankooprijs voor afname van de eigen geproduceerde restelektriciteit voor andere gemeentelijke gebouwen in het kader van haar taken van dagelijks bestuur.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 maart 2023

 

Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst met ECoOB cv voor het project energie ontzorging 'Zonnebouwers'

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbeslissing van 27 oktober 2020 betreffende de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030.

        Gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2021 betreffende de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

        Gemeenteraadsbesluit van 29 november 2022 betreffende de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0.

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 maart 2023 betreffende de gunning van de opdracht energie ontzorging.

 

Feiten en context

        Door de ondertekening van het Burgemeestersconventant 2030 engageert de gemeente zich om:

        de uitstoot van CO2 (en eventuele andere broeikasgassen) op haar grondgebied tegen 2030 met ten minste 40% terug te dringen ten opzichte van 2011, met name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen (klimaatmitigatie);

        haar veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie).

 

Juridische gronden

        Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

        Door de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 engageert de gemeente zich om de CO2-uitstoot op haar grondgebied met minstens 40% te doen dalen (mitigatie) tegen 2030, maar ook om maatregelen te nemen om onze samenleving veerkrachtig te maken voor de gevolgen van de klimaatverandering (adaptatie).

        De gemeente betrekt bij de opmaak en uitvoering van het lokale klimaatbeleid relevante actoren die tevens burgers inspireren om te participeren.

        Er bestaat ruime maatschappelijke belangstelling voor de toepassing van duurzame energiebronnen binnen, en met name voor energiewinning via zonnepanelen.

        De huidige benuttingsgraad van particuliere daken van woningen in de gemeente Rotselaar voor zonnepanelen gelijk is aan 11,01%.

        De gemeente stelt zichzelf als opdracht om actief bij te dragen tot de verlichting van de financiële lasten en het bestrijden van energiearmoede ten gevolge van de sterk gestegen elektriciteitsprijzen.

        Door burgers actief en onafhankelijk van commerciële belangen te informeren, adviseren en volledig te ontzorgen, kunnen drempels voor de plaatsing van zonnepanelen worden weggenomen.

        Na de gunning van de opdracht energie ontzorging werd een ontwerp samenwerkingsovereenkomst met ECoOB cv opgemaakt voor de implementatie van het project 'Zonnebouwers', zoals gevoegd in de bijlagen bij dit besluit.

 

Bijlagen

        Samenwerkingsovereenkomst voor de implementatie van het project 'Zonnebouwers'.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0604

Actie: 060401

Budgetsleutel: 6139999/039000

Laatst goedgekeurd budget: € 12.600,00

Beschikbaar budget: € 12.600,00

Raming uitgave 2023: € 9.075

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst goed, zoals in bijlage, voor de implementatie van het project ‘Zonnebouwers’ in het werkjaar 2023 - 2024 met energiecoöperatie 'ECoOB' cv, Roeselveld 1, 3020 Herent, met als doel inwoners te informeren, adviseren en te ontzorgen bij het plaatsen van PV-panelen voor de productie van hernieuwbare energie voor hun woning.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om de samenwerkingsovereenkomst met ECoOB te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 maart 2023

 

IGS - Vorming woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost - Kennisname ontwerp fusievoorstel en advies omtrent aanvraag erkenning en vorming subregio’s woonmaatschappij in het werkingsgebied Oost-Brabant-Oost

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is deelnemer in de vennootschap Sociaal Wonen arro Leuven (SWaL).

        De sociale huisvestingsmaatschappijen Diest-Uitbreiding, Cnuz en SWaL kregen op 30 november 2022 een verlenging van hun erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot 30 juni 2023, dit in afwachting van het omvormen tot woonmaatschappij in het werkingsgebied Oost-Brabant-Oost uiterlijk op 30 juni 2023.

        De sociale huisvestingsmaatschappijen Diest-Uitbreiding, Cnuz en SWaL zullen zich door fusie omvormen tot woonmaatschappij in het werkingsgebied Oost-Brabant-Oost. De bijzondere algemene vergadering van deze fusie is gepland op 26 juni 2023. Daartoe moeten zij een erkenningsaanvraag als woonmaatschappij bij het agentschap Wonen in Vlaanderen indienen, waarbij eveneens een advies is vereist van de gemeenteraad omtrent de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering (art. 4.98 §1 3°, punt k van het BVCW van 2021).

        In het kader van de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering stellen de sociale huisvestingsmaatschappijen Diest-Uitbreiding, Cnuz en SWaL voor binnen het werkingsgebied Oost-Brabant-Oost drie subregio’s vast te stellen, zijnde:  

        X, bestaande uit de gemeenten in het huidige werkingsgebied van Cnuz: Tienen, Hoegaarden, Landen, Linter, Zoutleeuw, Geetbets en Aarschot

        Y, bestaande uit de gemeenten in het huidige werkingsgebied van Diest Uitbreiding: Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Bekkevoort en Kortenaken

        Z, bestaande uit de gemeenten in het huidige werkingsgebied van SWaL: Begijnendijk, Tremelo, Rotselaar, Holsbeek, Lubbeek, Tielt-Winge en Glabbeek.

        In de uitnodiging van de algemene vergadering dd. 3 maart 2023, die het bestuur ontving van de sociale huisvestingsmaatschappij Sociaal Wonen arro Leuven (SWaL) wordt gevraagd om op de algemene vergadering van 18 april 2023 een advies uit te brengen over de aanvraag van erkenning en het voorstel van subregio’s binnen het werkingsgebied van de woonmaatschappij waar de gemeente Rotselaar deel van uitmaakt.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 4° van het decreet lokaal bestuur van 17 december 2022.

        Vlaamse Codex Wonen van 2021.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp van fusievoorstel voor de woonmaatschappij Oost- Brabant-Oost.

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt, in het kader van het vereiste advies bij de erkenningsaanvraag, vast dat in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98 §1 tweede lid, 2°, punt k van het BVCW van 2021 de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.

Artikel 3:

De gemeenteraad stelt vast dat de zonering van het werkingsgebied in drie subregio’s zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering en wenst als gemeente deel uit te maken van zone Z.

Artikel 4:

Deze beslissing wordt aan de sociale huisvestingsmaatschappij Sociaal Wonen arro Leuven bezorgd.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 maart 2023

 

Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer - Kort parkeren Kerkstraat Wezemaal

 

Feiten, context en argumentatie

        Handelszaak Klein Byt plaatst tijdens het voorjaar en de zomer een terras op twee parkeerplaatsen voor Kerkstraat 18. De parkeerduur op deze parkeerplaatsen werd beperkt tot 30 minuten.

        Door deze twee huidige parkeerplaatsen voor kortparkeren te verplaatsen, blijft er voldoende parkeergelegenheid vrij voor klanten van de omliggende handelaars.

        De parkeerstrook van in totaal vijf parkeerplaatsen voorzien voor kort parkeren tussen handelszaak De Lettertrap (Kerkstraat 20A) en handelszaak Klein Byt (Kerkstraat 18) wordt aan de zijde van handelszaak Klein Byt verkort met twee parkeerplaatsen. Deze twee parkeerplaatsen worden toegevoegd langs de zijde van handelszaak De Lettertrap in de richting van Kerkstraat 22-24.

        Ter hoogte van handelszaak Klein Byt, Kerkstraat 18, blijven de parkeerplaatsen bestaan. Deze plaatsen worden omgezet van parkeerplaatsen voor kortparkeren naar twee gewone parkeerplaatsen zonder tijdsbeperking.

        Het totale aantal, zeven parkeerplaatsen in deze zone blijft gelijk. Het betreft enkel een verschuiving van de plaatsen voor gewoon parkeren en voor kortparkeren en dit in functie van de wederkerende vraag tot inname van het openbaar domein op de parkeerplaatsen ter hoogte van Klein Byt. Dit zal voor een efficiëntere werking van de gemeentediensten zorgen bij de opvolging van deze aanvraag.

 

Juridische gronden

        Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het Koninklijk besluit van 16 maart 1968.

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden voor de verkeerstekens.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

Het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer betreffende het kort parkeren in de Kerkstraat goed te keuren.

Artikel 2:

Op de strook met zeven parkeerplaatsen van Kerkstraat 18 tot Kerkstraat 26, worden de vijf parkeerplaatsen voorzien van een beperkte parkeerduur van 30 minuten tussen Kerkstraat 18 en Kerkstraat 20A met twee parkeerplaatsen ingekort aan de zijde van Kerkstraat 18 en met twee parkeerplaatsen verlengd aan de zijde van Kerkstraat 20A in de richting van Kerkstraat 22-24.

Deze maatregel wordt de weggebruiker ter kennis gebracht door de plaatsing van een verkeersbord E9b met een onderbord '30 minuten', eventueel aangevuld met een begin-/einde-aanduiding of een beginaanduiding met vermelding van de afstand waarover de reglementering geldt.

Artikel 3:

Dit aanvullende reglement op de politie van het wegverkeer treedt in werking onmiddellijk na de bekendmaking ervan.

Artikel 4:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 maart 2023

 

VZW LEADER-Hageland - Goedkeuring van de engagementsverklaring van vzw LEADER-Hageland 2023-2027 en deelname aan de Lokale Actie Groep (LAG) Hageland+

 

Feiten, context en argumentatie

        LEADER staat voor 'Liasion Entre Actions de Développement de l'Economie Rurale'. Vrij vertaald betekent dit 'lokale actoren verbinden voor een leefbaar platteland'. LEADER is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling waarbij lokale actoren in verschillende Europese plattelandsgebieden projecten kunnen indienen.

        Het Plattelandsgebied 'Hageland+' is erkend als LEADER-gebied. In dit afgebakende gebied kunnen plattelandsprojecten worden uitgevoerd die tot 60% cofinanciering kunnen ontvangen.

        De hoofdopdracht van de vzw LEADER-Hageland bestaat erin plattelandsregio Hageland te versterken door financiële ondersteuning te voorzien aan projecten die in lijn liggen met de uitgewerkte ontwikkelingsstrategie voor de regio. Projecten komen in aanmerking als ze binnen één van onderstaande invalshoeken vallen:

        Plattelandseconomie en lokale landbouw

        Leefbare en levendige dorpen

        Biodiversiteit en landschapskwaliteit.

        LEADER Hageland+ stelt een Lokale Actie Groep (LAG) samen met de 20 Hagelandse gemeenten en minstens evenveel + 1 middenveldorganisaties actief in het Hageland.

        Om deel te kunnen uitmaken van deze Lokale Actie Groep en te zetelen in de algemene vergadering van vzw LEADER-Hageland, dient er een engagementsverklaring te worden ondertekend.

        Door het ondertekenen van deze engagementsverklaring verklaart de gemeente:

        Zich te willen inzetten als partner binnen de Lokale Actie Groep (LAG) Hageland+ voor de uitvoering van de Lokale ontwikkelingsstrategie (LOS) 2023-2027.

        Lid te worden van de algemene vergadering van de vzw LEADER-Hageland. Deze vzw treedt op als lokaal secretariaat voor de uitvoering en goed beheer van de LOS voor de regio Hageland.

        Een vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger af te vaardigen die zijn/haar expertise beschikbaar stelt aan de LAG en de gemeente vertegenwoordigt in de algemene vergadering van vzw LEADER-Hageland.

        De vergaderingen te volgen, projectvoorstellen te lezen en te beoordelen, en deel te nemen aan activiteiten die binnen het kader van de ontwikkelingsstrategie worden uitgewerkt.

        Het engagement is onder voorbehoud van de goedkeuring van de ontwikkelingsstrategie die door de vzw LEADER-werking Hageland zal ingediend worden bij de bevoegde instanties.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 4° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad is bevoegd voor de beslissing tot deelname en vertegenwoordiging in onder andere een vereniging.

 

Bijlage

        Engagementsverklaring LEADER Hageland+ 2023-2027.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze en Tessa Heylighen

2 onthoudingen: Liesbet Serneels en Bart Lemmens

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de engagementsverklaring van vzw LEADER-Hageland met zetel te 3000 Leuven, Provincieplein 1, in het kader van LEADER Hageland+ 2023-2027, zoals in bijlage.

Artikel 2:

De aanduiding van de vertegenwoordiger en plaatsvervanger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering vzw LEADER-Hageland en de Lokale Actie Groep (LAG) Hageland+ maakt het voorwerp uit van een afzonderlijk gemeenteraadsbesluit.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 maart 2023

 

Formele kennisname van de goedkeuring van het Algemeen Nood- en Interventieplan door de gouverneur d.d. 28 februari 2023

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 maart 2023

 

Intergemeentelijke samenwerking - Sociaal Wonen arrondissement Leuven (SWaL) - algemene vergadering van 18 april 2023 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De aangetekende brief van Sociaal Wonen arro Leuven cvba-so (hierna genoemd: SWaL) van 3 maart 2023 met oproeping voor de algemene vergadering van 18 april 2023 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022
Werner Mertens werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van SWaL voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aandeelhouder van SWaL.

        Op 18 april 2023 houdt SWaL een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Verslag van de Raad van Bestuur over de verrichtingen van het dienstjaar 2022
  2. Verslag van de commissaris
  3. Goedkeuring van de jaarrekening 2022
  4. Bestemming van het resultaat
  5. Kwijting te verlenen aan bestuurders raad van bestuur en commissaris
  6. Samenstelling raad van bestuur
    1. Publieke aandeelhouders: bekrachtiging invulling mandaten volgens beurtrol (vervanging in cluster 6 van Glabbeek door Lubbeek)
  7. Vorming woonmaatschappij
    1. Ontwerp fusievoorstel in voorbereiding BAV 20/06/2023
    2. Advies aanvraag erkenning lokale besturen
    3. Advies subregio's lokale besturen
  8. Goedkeuring van de notulen van de vergadering

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Piet De Bruyn, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van SWaL van 18 april 2023.

Artikel 2:

De heer Werner Mertens, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van SWaL, of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 18 april 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 maart 2023

 

VZW LEADER-Hageland - Aanstelling vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de algemene vergadering van vzw LEADER-Hageland en in de Lokale Actie Groep (LAG) Hageland+

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2023
De gemeente keurt de engagementsverklaring van vzw LEADER-Hageland goed.

 

Feiten en context

        Door de ondertekening van de engagementsverklaring verklaart de gemeente onder andere een vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger af te vaardigen die zijn/haar expertise beschikbaar stelt van de Lokale Actie Groep (LAG) Hageland+ en de gemeente vertegenwoordigt in de algemene vergadering van vzw LEADER-Hageland.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 4° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad is bevoegd voor de beslissing tot deelname en vertegenwoordiging in onder andere een vereniging.

 

Besluit

 

Artikel 1

Na geheime stemming,

Met 23 stemmen voor.

 

Artikel 2

Na geheime stemming,

Met 23 stemmen voor.

Artikel 1:

De gemeenteraad duidt de heer Bart De Vos, schepen, aan als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van vzw LEADER-Hageland en de Lokale Actie Groep (LAG) Hageland+ voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt Patrick Vervoort, schepen, aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van vzw LEADER-Hageland en de Lokale Actie Groep (LAG) Hageland+ voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 maart 2023

 

Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 26/04/2023