Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 30 januari 2024

Om 20u00 tot 22u15

Mena (2de verdieping)

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, schepenen;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen, Maarten Mommaerts, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Ilse Vervloesem, raadslid;

Vanaf punt 6 verlaat schepen Piet De Bruyn de zitting.

Vanaf punt 7 vervoegt schepen Piet De Bruyn de zitting.

Overzicht punten

Openbare zitting van 30 januari 2024

 

1. Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Maarten Mommaerts

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 19 december 2023 goed.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 januari 2024

 

2. Beslissing over de wijziging van een gemeenteweg in een omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023062275 (A 2023 240) - goedkeuring rooilijnplan fietssnelweg F25 Leuven-Aarschot segment Wezemaal (Kruisboogstraat, Valleilaan en Heirbaan)

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 25 juni 2018
Samenwerkingsovereenkomst met de provincie Vlaams-Brabant voor de aanleg en het onderhoud van de fietssnelweg F25 Leuven-Aarschot - goedkeuring

 

Feiten en context

         Omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023062275 (A 2023 240) ingediend op 12 oktober 2023 door provincie Vlaams-Brabant met als adres Provincieplein 1, 3010 Leuven.

         De aanvrager voorziet de realisatie van de fietssnelweg F25 tussen Leuven en Aarschot segment 4: Wezemaal.

         Het traject wordt in het zuidwesten afgebakend door de heraanleg van de stationsomgeving waar er reeds een deel van de fietssnelweg aangelegd zal worden.

         In het noordoosten wordt het segment afgebakend door de gemeentegrens Rotselaar-Aarschot.

         In het midden van het project bevindt er zich een fietsstraat die de doelstelling van de fietssnelweg reeds voldoende beoogt en dus op korte termijn niet heraangelegd zal worden.

         Voor de realisatie van dit segment van de fietssnelweg zijn innames van private percelen nodig. Hiervoor werd een rooilijn- en onteigeningsplan opgemaakt.

         De aanvraag omvat de aanleg en wijziging van een gemeenteweg waarover een beslissing van de gemeenteraad vereist is.

         Het aanvraagdossier bevat een rooilijnplan van de fietssnelweg F25 Leuven - Aarschot segment Wezemaal voor de Kruisboogstraat, Valleilaan en Heirbaan, opgemaakt door landmeter-expert Bert Milants op 27 april 2023.

         De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 4 november 2023 tot en met 3 december 2023. Er werden drie bezwaarschriften ingediend, waarvan twee identiek.

 

Juridische gronden

         Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

         Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

 

Argumentatie

         De fietssnelweg F25 Aarschot - Leuven is een belangrijke structurele fietsverbinding en autoluwe alternatief voor de drukke en heuvelachtige Aarschotsesteenweg.

         Dit segment van de fietssnelweg is een belangrijke schakel van dit traject.

         Het project beoogt op termijn een positief effect op de mobiliteit. Na oplevering biedt de fietssnelweg een veilige route voor fietsers.

         De realisatie van dit segment geeft uitvoering aan de actie uit het mobiliteitsplan en het klimaatactieplan van de gemeente Rotselaar.

         Bezwaarschriften met betrekking tot wijziging van een gemeenteweg:
In de aanvraag wordt voorgehouden dat de Heirbaan op heden zou volstaan als fietssnelweg en dat hier aldus geen verdere werken moeten uitgevoerd worden. De Heirbaan in zijn huidige staat voldoet allerminst aan de typologie van een fietssnelweg. De Heirbaan kent ter hoogte van de verkaveling van bezwaarindieners slechts een breedte van 4 meter, terwijl deze langs beide kanten begrensd wordt door een gracht waardoor er geen uitwijkmogelijkheden zijn. De stelling dat de Heirbaan tussen Eekhoornlaan en Nachtegaalstraat op heden reeds voldoet als fietsstraat is dan ook manifest foutief. De Heirbaan is een veel te smalle straat om in de huidige aanleg als onderdeel van de F25 te worden opgenomen. Zoals eerder reeds geargumenteerd zal de veiligheid van de gebruikers van de Heirbaan in het gedrang komen door de aanvraag. Ofwel dient men de Heirbaan te verbreden, opdat deze voldoet aan de minimale voorschriften van het Vademecum, ofwel moet men opteren voor een alternatief tracé.
Niet enkel wordt er een onveilige situatie gecreëerd in de Heirbaan, ook zal de dubbele bocht ter hoogte van de Eekhoornlaan voor gevaarlijke situaties zorgen en zal deze bovendien de bereikbaarheid van de verschillende loten van de verkaveling van bezwaarindieners bemoeilijken. Tevens is deze bocht moeilijk te nemen voor hulpdiensten, vuilophaling en zwaarder vrachtverkeer (werken of onderhoud van het natuurgebied). Bezwaarindieners hadden dit reeds kenbaar gemaakt aan de aanvrager. Op de originele plannen werden de draaicirkels toegevoegd, waaruit blijkt dat de dubbele bocht onmogelijk te nemen is voor sporadisch zwaarder verkeer. Door de aanvrager werd destijds erkend dat dit inderdaad een probleem is. De aanvrager heeft de dubbele bocht vervolgens licht aangepast in het kader van onderhavige aanvraag, doch dit blijkt nog steeds geen zekerheid te beiden op het veilig kunnen inrijden van gemotoriseerd verkeer (laat staan een brandweerwagen of een vuilniswagen) in de Heirbaan, komende van de Eekhoornlaan. Niet in het minst omdat men komende van de Eekhoornlaan of het verlengde van de Heirbaan een slecht zicht zal hebben op de toekomstige fietssnelweg. De veiligheid van het kruispunt kan dan ook niet gegarandeerd worden.

         Evaluatie bezwaarschriften:
Het deel van de Heirbaan tussen de Eekhoornlaan en de Nachtegaalstraat maakt geen deel uit van de aanvraag. Deze weg is in de bestaande toestand reeds ingericht als een fietsverbinding en beoogt op die manier reeds voldoende de doelstelling van de fietssnelweg. Er worden dus geen wijzigingen aangebracht, enkel het kruispunt met de Eekhoornlaan wordt aangepast om de veiligheid en de leesbaarheid van het kruispunt te verhogen. De volledige zone blijft bereikbaar voor lokaal verkeer zoals nu ook het geval is.
Ter hoogte van het kruispunt Eekhoornlaan-fietssnelweg-Heirbaan sluit de fietssnelweg die vanaf hier voorzien wordt in de vorm van een fietsstraat aan op de reeds bestaande fietsverbinding richting het oosten (ca. 3,4m breedte). Het kruispunt wordt heringericht met de fietssnelweg in voorrang op de Heirbaan/Eekhoornlaan ten westen. Het kruispunt wordt zo ingericht dat een brandweerwagen, vuilniswagen, … nog steeds voldoende ruimte heeft om de woningen in Heirbaan te bereiken. Tussen de Eekhoornlaan en de fietssnelweg/fietsstraat wordt er een tussenruimte voorzien van zo’n 7m in functie van een opstelruimte voor een standaard wagen. Door middel van een overrijdbare betonverharding wordt de wagen weg van de knip gewezen.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Maarten Mommaerts

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan van de fietssnelweg F25 Leuven - Aarschot segment Wezemaal voor de Kruisboogstraat, Valleilaan en Heirbaan, opgemaakt door landmeter-expert Bert Milants op 27 april 2023, definitief vast.

Artikel 2:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het Omgevingsvergunningendecreet.

Artikel 3:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

         wanneer de omgevingsvergunning OMV_2023062275, ingediend op 12 oktober 2023, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

         wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 januari 2024

 

3. Voorlopige vaststelling ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Woonzonering

 

      Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022

De gemeenteraad keurt de beleidsmatig gewenste ontwikkeling, hierna afgekort: BGO, Woonzoneringsplan goed.

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 november 2022

Het college van burgemeester en schepenen keurt de start- en procesnota van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan, hierna afgekort: RUP,  Woonzonering goed.

         Besluit van de gemeenteraad van 30 mei 2023

De gemeenteraad keurt de herziening van de gemeentelijk stedenbouwkundige verordening wonen-in-meervoud goed.

         Besluit van de gemeenteraad van 30 mei 2023

De gemeenteraad keurt de herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening woonparkgebieden goed.

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 juli 2023

Het college van burgemeester en schepenen keurt de scoping- en procesnota van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Woonzonering goed.

 

Feiten en context

         In toepassing van de provinciale omzendbrief 'gemeentelijke beleidsmatig gewenste ontwikkelingen in de beoordeling van stedenbouwkundige en verkavelingsaanvragen in graad van beroep' zoals goedgekeurd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant bij besluit van 7 januari 2021:

"De kennisgeving wordt enkel in aanmerking genomen indien wordt aangetoond dan uiterlijk 1 jaar na de goedkeuring van de beleidsvisie door de gemeenteraad, een juridisch initiatief is opgestart om de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen ook juridisch te verankeren."

 

Juridische gronden

         Artikel 40, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikel 2.2.21 van het decreet Vlaamse Codex Ruimtelijk Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.

         Het decreet van 1 juli 2016 tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectenrapportage en andere effectenbeoordelingen in het planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen te integreren door wijzigingen van diverse decreten.

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 11 april 2008 tot vaststelling van de nadere regels met betrekking tot de vorm en de inhoud van de ruimtelijke uitvoeringsplannen.

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017 betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen. 

 

Adviezen

         De scopingnota, die ook de screening op milieueffecten bevat, werd op 31 juli 2023 verzonden naar het team Omgevingseffecten om te bepalen of een plan-MER vereist is. Op 20 december 2023 bevestigde het team Omgevingseffecten Milieueffectrapportage dat er geen plan-MER opgesteld moet worden voor het voorliggend RUP.

         Het voorontwerp van het RUP Woonzonering was het voorwerp van een plenaire vergadering op 30 november 2023. Na deze plenaire vergadering werden conform het verslag van deze plenaire vergadering,  aanpassingen doorgevoerd aan het ontwerp van het RUP Woonzonering.

 

Argumentatie

         De gemeente Rotselaar werkt aan een duurzaam ruimtelijk beleid rond de kernen en het vrijwaren van de open ruimte. In het woongebied van de gemeente spelen vandaag immers tal van uitdagingen. De gemeente heeft ervoor gekozen om in het kader van het ruimtelijke structuurplan, het meerjarenplan en de juridische verankering van de BGO Woonzoneringsplan rond deze uitdagingen een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) op te maken. Het doel van het RUP is om tot een gebiedsgerichte differentiatie van de woongebieden te komen en zo het specifieke karakter van de verschillende woonomgevingen van Rotselaar te beschermen. Tegelijkertijd met de opmaak van het RUP werden de bestaande verordeningen woonparkgebieden en wonen-in-meervoud geëvalueerd en aangepast zodat deze in overeenstemming zijn en wordt een derde gemeentelijke stedenbouwkundige verordening Woonzonering opgesteld.

         Het college van burgemeester en schepenen heeft de start- en procesnota van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Woonzonering aan een publieke raadpleging onderworpen gedurende de periode van 22 december 2022 tot en met 20 februari 2023. Daarnaast organiseerde de gemeente op 24 januari 2023 een participatiemoment, namelijk een publieke en participatieve infomarkt, voor alle inwoners en maakte hiervan een verslag.

         Het college van burgemeester en schepenen keurde op 28 juli 2023 de scopingnota van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Woonzonering goed. De scopingnota geeft weer hoe er is omgegaan met de adviezen en de inspraakreacties en het voortschrijdende inzicht tussen de fasen. De gemeente heeft de scoping- en geactualiseerde procesnota gepubliceerd op de gemeentelijke website en het platform voor digitale stedenbouwkundige informatie, hierna afgekort: DSI, en voor advies verstuurd naar het team Omgevingseffecten Milieueffectrapportage.

         Het college van burgemeester en schepenen keurde op 23 oktober 2023 het voorontwerp van het RUP Woonzonering goed en gaf opdracht aan het planteam om een plenaire vergadering te organiseren. Een plenaire vergadering dient om het ontwerpplan, waarbij de resultaten van de uitgevoerde effectenbeoordeling mee zijn opgenomen, te bespreken met de adviesinstanties.

         De plenaire vergadering voor het RUP Woonzonering is doorgegaan op 30 november 2023. Het verslag van de vergadering is gevoegd in bijlage. Na deze plenaire vergadering werden conform het verslag van deze plenaire vergadering, aanpassingen doorgevoerd aan het ontwerp van het RUP Woonzonering.

         Overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen, werd het gemeentelijk RUP Woonzonering onderworpen aan een watertoets, zoals blijkt uit de scopingnota en de toelichtingsnota. Concluderend wordt gesteld dat na uitvoering van de watertoets, het RUP Woonzonering geen significante negatieve gevolgen met zich mee zal brengen inzake potentiële wateroverlast.  

         Het team Omgevingseffecten Milieueffectrapportage concludeerde op 23 december 2023 dat er geen plan-MER moet opgesteld worden voor het voorliggende RUP.

         Het college van burgemeester en schepenen keurde op 22 januari 2024 het aangepaste voorontwerp van het RUP Woonzonering goed en ging akkoord met de agendering op de gemeenteraad in functie van een voorlopige vaststelling.

         Het ontwerp van het RUP zal gedurende 60 dagen onderworpen worden aan een openbaar onderzoek, van 5 februari t.e.m. 5 april 2024. Op 19 maart 2024 zal er ook een publieke en participatieve infomarkt georganiseerd worden in het kader van het ruimtelijk traject.

 

 

Bijlagen

         Scopingnota 2.0

         Procesnota 4.0

         Ontwerp RUP Woonzonering

         Grafisch plan

         Toelichtingsnota

         Voorschriften

         Verslag van de plenaire vergadering

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

19 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Maarten Mommaerts

5 stemmen tegen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Heidi Pittomvils, Stella Beckx en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het ontwerp van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan, hierna afgekort: RUP, Woonzonering, zoals opgenomen in de bijlagen, voorlopig vast.

Artikel 2:

Het voorlopig vastgestelde ontwerp RUP Woonzonering wordt verstuurd naar het departement Omgeving, de provincie Vlaams-Brabant en naar de Vlaamse regering.

Artikel 3:

De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om gedurende 60 dagen een openbaar onderzoek te organiseren.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 januari 2024

 

4. Uitbreiding van de renovatiebegeleiding van Energiehuis IGO - goedkeuring samenwerkingsovereenkomst voor de inzet van een renovatiebegeleider door IGO div

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

 Samenwerkingsovereenkomst met IGO m.b.t. Energiehuis

         Besluit van de gemeenteraad van 27 oktober 2020

Intekening Burgemeestersconvenant 2030 in het kader van de opmaak van het duurzaam energie- en klimaatactieplan, hierna afgekort: SECAP

         Besluit van de gemeenteraad van 26 oktober 2021

Ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaat Pact, hierna afgekort: LEKP

         Besluit van de gemeenteraad van 25 april 2023

Goedkeuring klimaatactieplan Rotselaar 2020-2030

 

Feiten en context

         Het Burgemeestersconvenant werd in 2008 in Europa gelanceerd met de ambitie om lokale besturen samen te brengen die zich vrijwillig engageren om de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese Unie te behalen en zelfs te overtreffen.

         De gemeente heeft het Burgemeestersconvenant 2030 ondertekend op 27 oktober 2020.

         De engagementen binnen het Burgemeestersconvenant 2030 (Covenant of Mayors) zijn de CO2-uitstoot op het gemeentelijk grondgebied terug te dringen tegen 2030 met tenminste 40% (mitigatie) en een verhoging van de veerkracht van de gemeente tegen de klimaatverandering (adaptatie).

         De gemeente ondertekende op 26 oktober 2021 het Lokaal Energie en Klimaat Pact (LEKP). Onder het LEKP zijn er specifieke klimaatdoelstellingen over energie, gebouwen, en renovaties te behalen.

         In uitvoering van het Burgemeestersconvenant en het LEKP heeft de gemeente een nieuw gemeentelijk energie- en klimaatactieplan (SECAP) goedgekeurd op 25 april 2023. De gemeente Rotselaar investeerde in de aanwerving van een duurzaamheids- en milieudeskundige om dit te begeleiden.

         Energiehuis IGO stelde hun uitgebreid renovatiebegeleidingsaanbod voor op 2 oktober 2023.

         De offerte en samenwerkingsovereenkomst van Energiehuis IGO werden ontvangen op 19 december 2023. De gevraagde prijs is €16 500 voor een jaar. Hiermee kunnen 33 renovatietrajecten worden begeleid. Aangezien Rotselaar vennoot is bij IGO, moet de gemeente Rotselaar geen bijkomende btw betalen.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid van 8 mei 2009

         Besluit van de Vlaamse Regering houdende algemene bepalingen over het energiebeleid van 19 november 2010

         Richtlijn 2012/27/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 betreffende energie-efficientië

 

Argumentatie

         De huishoudens zijn de grootste uitstoters van CO2 in Rotselaar. Ze staan garant voor 38% van de gemeentelijke uitstoot. Om dit terug te dringen is er nood aan een terugdringing van het huishoudelijk energieverbruik. Momenteel is de grootste energievraag van de huishoudens voor verwarming. Om deze energievraag te verminderen is het van essentieel belang om in te zetten op diepgaande en ingrijpende energetische renovaties.

         Renoveren is een zeer complex en lastig gegeven. Om inwoners hierin maximaal te ondersteunen is het zeer belangrijk om ze zoveel mogelijk te ontzorgen. Doorgedreven ontzorging kan enkel en alleen als er een robuuste renovatieadviesverlening bestaat in Rotselaar.

         Deze uitgebreide dienstverlening zal parallel lopen met een project van InterLeuven (natraject thermografische luchtfoto's). Dit project zal mensen stimuleren om te renoveren en zal zorgen voor een grotere groep mensen die willen renoveren. Dit zal zich vertalen in een grotere stroom aan advieszoekers die kunnen verder geholpen worden door de nieuwe renovatieadviseur van IGO.

         Het aanbod van IGO kan zorgen voor een verhoogde renovatiegraad in Rotselaar en een serieuze terugdringing van het energieverbruik van de inwoners. Dit komt de gemeente ten goede omdat de uitstoot verlaagt, maar is ook voordelig voor de inwoners omdat ze een lagere energiefactuur betalen.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Algemene rekening: 6139999

Beleidsitem: 035000

Actieplan: 0604

Actie: 060401

Laatst goedgekeurd budget: € 38.000

Beschikbaar budget: € 38.000

Geraamd bedrag: € 16.500

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Maarten Mommaerts

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de onderstaande samenwerkingsovereenkomst tussen Rotselaar en Energiehuis IGO goed:

 

Samenwerkingsovereenkomst voor de inzet van een renovatiebegeleider door IGO div

 

IGO div, vertegenwoordigd door Karen Lauwers, algemeen directeur, De Vunt 17 te 3220 Holsbeek

en

de gemeente Rotselaar, vertegenwoordigd door de heer Jelle Wouters, burgemeester, en mevrouw An Craninckx, algemeen directeur, Provinciebaan 20 te 3110, Rotselaar

verder 'de gemeente' genoemd

Komen het volgende overeen:

 

  1. Artikel 1

IGO div zet een renovatiebegeleider in op het grondgebied van het lokaal bestuur. Het betreft een medewerker op B-niveau.

 

  1. Artikel 2

De uitvoering van de overeenkomst gaat in op 15 februari 2024 voor onbepaalde duur. De overeenkomst is jaarlijks opzegbaar, uiterlijk zes maanden voor het einde van elk werkingsjaar.

 

  1. Artikel 3

IGO div voorziet een bijkomende inzet (bovenop het reeds bestaande aanbod via het Energiehuis) op renovatiebegeleiding van 33 renovatiebegeleidingen* per jaar. Indien blijkt dat er een tekort is aan aanvragen voor renovatiebegeleiding, zal IGO div extra communicatieacties uitwerken. Deze inspanningen dienen dan in mindering gebracht te worden op het aantal gerealiseerde begeleidingen.

 

*: de in artikel 4 voorgestelde toelage volstaat voor 33 renovatiebegeleidingen per jaar zolang de begeleidingspremie (burenpremie) van Fluvius blijft bestaan onder de huidige voorwaarden.  In geval er zich wijzigingen voordoen, behoudt IGO div zicht het recht voor om het aantal renovatiebegeleidingen per jaar evenredig bij te sturen.

 

  1. Artikel 4

De gemeente voorziet in een toelage van €16.500 EUR (excl. 21% BTW) per jaar voor de inzet van een renovatiebegeleider. 

IGO communiceert jaarlijks na goedkeuring van haar begroting door de raad van bestuur, een eventuele kostenverhoging voor het volgend kalenderjaar. De kostenverhoging kan jaarlijks verschillend zijn. Er wordt hiervoor onder andere rekening gehouden met eventuele loonindexering, stijgende anciënniteit en stijging van producten en/of diensten die IGO zelf afneemt bij leveranciers. De eventuele kostenverhogingen worden gecumuleerd met eventuele eerdere kostenverhogingen.

IGO div werkt met een vooraf vastgelegde winst van 0,5% op zijn opdrachten. Indien bij opmaak van de jaarrekening blijkt dat er te veel winst gemaakt werd, zal het overeenkomstige bedrag gecrediteerd worden. Indien bij opmaak van de jaarrekening blijkt dat er te weinig winst gemaakt werd, zal het overeenkomstige bedrag gefactureerd worden.

Zolang IGO div kan genieten van de erkenning als kostendelende vereniging en het lokaal bestuur vennoot blijft van IGO div, is geen BTW verschuldigd op de vermelde bedragen.

 

  1. Artikel 5

Volgende betalingsprocedure wordt overeengekomen:

De jaarlijkse toelage wordt opgevraagd in 2 schijven, nl. 50% van de jaarbijdrage op 15 februari en 50% van de jaarbijdrage op 15 juni van het lopende werkingsjaar.

 

Alle betalingen gebeuren door storting op het rekeningnummer BE36 7364 0325 0181 van IGO div, met vermelding van de gestructureerde mededeling.

 

Alle betalingen geschieden binnen 30 kalenderdagen na facturatiedatum. Facturen die op de vervaldag niet betaald zijn, zullen van rechtswegen en zonder voorafgaande ingebrekestelling verhoogd worden met een verwijlinterest van 8,5% op jaarbasis op het verschuldigde bedrag, te rekenen vanaf de factuurdatum en dit tot aan de gehele voldoening, waarbij elk gedeelte van een maand voor een gehele maand wordt gerekend. Voormelde verwijlinterest zal overeenkomstig art. 1154 van het BW worden gekapitaliseerd.

 

  1. Artikel 6

Wat deze overeenkomst betreft, zijn de contactpersonen:

Karen Lauwers, algemeen directeur, voor IGO div,

An Craninckx, algemeen directeur voor de gemeente Rotselaar

 

Voor de uitvoering zijn de contactpersonen:

 

         voor IGO div: Ronald Grobben, teamcoach omgeving

         voor IGO div: Beriel Mertens, manager beleidsondersteuning

         voor de gemeente Rotselaar: Matteus Arinaga, milieu- en duurzaamheidsdeskundige

         voor de gemeente Rotselaar: Thomas Benaets, afdelingshoofd Grondgebiedszaken.

 

  1. Artikel 7

IGO div hecht groot belang aan de persoonlijke levenssfeer en verwerkt de persoonsgegevens die haar worden verstrekt met de grootste zorg. Het privacybeleid van IGO div valt onder het algemeen gevoerde informatieveiligheidsbeleid en is te consulteren op https://igo.be/privacyverklaring.

 

  1. Artikel 8

In geval van betwisting zijn de rechtbanken van het arrondissement Leuven bevoegd.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 januari 2024

 

5. Heraanleg en ontharding speelplaatsen school Het Nest en De Straal - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 15 maart 2021
Het college van burgemeester en schepenen keurde de gunning van de ontwerpopdracht 'Speelplaatsvernieuwing voor GBS Wezemaal, GBS Rotselaar-Centrum en GBS Werchter' aan Burolandschap, Netelbroekstraat 1 te 3590 Diepenbeek goed.

 

Feiten en context

         In het kader van de opdracht 'Speelplaatsen Het Nest en De Straal' werd een bestek met nr. BL22_15B opgesteld door de ontwerper, Burolandschap, Netelbroekstraat 1 te 3590 Diepenbeek.

         Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

         Perceel 1 (Speelplaats Het Nest), raming: € 450.704,45 excl. btw of € 477.746,72 incl. 6% btw;

         Perceel 2 (Speelplaats De Straal), raming: € 115.901,25 excl. btw of € 122.855,33 incl. 6% btw.

         De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 566.605,70 excl. btw of € 600.602,05 incl. 6% btw.

         Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

         E-mail van 22 december 2013 van Departement Omgeving, Duurzaam Educatiepunt betreffende toekenning subsidie 'Natuur op school' voor een bedrag van:

         Het Nest: € 88 232,23 incl btw (op een projectraming van €500 000 incl btw)

         De Straal: €43 812,66 incl btw (op een projectraming van €100 000 incl btw)

 

Juridische gronden

         Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

         Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

         Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

         Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

         Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         Bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40 en 41 en artikelen 326 tot en met 341.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

 

School Het Nest

Algemene rekening: 2210000

Beleidsitem: 080004

Actieplan: 0305

Actie: 030501

Project: GIP07

Subproject: GIP0704

Laatst goedgekeurd budget: € 513.310

Beschikbaar budget: € 513.310

Geraamd bedrag: € 477.746,72 incl. btw

Het voorziene budget zal niet overschreden worden, extra werken die buiten de budgettering vallen zullen in samenspraak met de school/het comité beslist worden.

 

School De Straal

Algemene rekening: 2210000

Beleidsitem: 080002

Actieplan: 0305

Actie: 030501

Project: GIP07

Subproject: GIP0702

Laatst goedgekeurd budget: € 110.000

Beschikbaar budget: € 110.000

Geraamd bedrag: € 122.855,33 incl. btw

Het voorziene budget zal niet overschreden worden, extra werken die buiten de budgettering vallen zullen in samenspraak met de school/het comité beslist worden.

 

EN

 

Ontvangst

 

School Het Nest

Algemene rekening: 1500000

Beleidsitem: 080004

Actieplan: 0305

Actie: 030501

Project: GIP07

Subproject: GIP0716

Laatst goedgekeurd budget: € 88.232,23

Geraamd bedrag: € 98.232,23 incl. btw (subsidie natuur op school: € 88 232,23 en subsidie MOS: € 10.000)

 

 

School De Straal

Algemene rekening: 1500000

Beleidsitem: 080002

Actieplan: 0305

Actie: 030501

Project: GIP07

Subproject: GIP0717

Laatst goedgekeurd budget: € 43.810,66

Geraamd bedrag: € 53.812,66 incl. btw (subsidie natuur op school: € 43 812,66 incl btw en subsidie MOS: € 10.000)

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

16 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

8 onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Ingrid Van Steenberge, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gunther Dereze en Maarten Mommaerts

Artikel 1:

Het bestek met nr. BL22_15B en de raming voor de opdracht 'Heraanleg en ontharding speelplaatsen Het Nest en De Straal', opgesteld door de ontwerper Burolandschap, Netelbroekstraat 1 te 3590 Diepenbeek worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 566.605,70 excl. btw of € 600.602,05 incl. 6% btw.

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget 2024 op budgetsleutels 2210000/080002 en 2210000/080004 van de investeringen.

Artikel 5:

De ontvangst voor deze opdracht is voorzien in het budget 2024 op budgetsleutels 1500000/080002 en 1500000/080004.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 januari 2024

 

6. Ingebruikname Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 24 oktober 2023
Verwerkersovereenkomst in functie van de aansluiting op het Vastgoedinformatieplatform - goedkeuring

         Besluit van de gemeenteraad van 24 oktober 2023
Vastgoedinformatieplatform - aansluiting en retributie vastgoedinformatie - goedkeuring.

 

Feiten en context

         Het Vastgoedinformatieplatform (hierna afgekort: VIP) is een digitaal portaal voor de opvraging, verzameling en aflevering van vastgoedinformatie voor alle percelen in Vlaanderen in het kader van een verkoop of langdurige verhuur.

         Het VIP is een initiatief van gemeenten, in samenwerking met het VVSG, de vastgoedsector (CIB en Fednot) en de Vlaamse regering. Het Agentschap Digitaal Vlaanderen staat in voor de ontwikkelingen van het platform en het operationeel beheer ervan. 

         Het platform is sinds 11 december 2023 reeds in gebruik  door notarissen en vastgoedmakelaars.

         De Vlaamse overheid heeft op 22 december 2023 het decreet goedgekeurd om dit platform ook voor particulieren toegankelijk te maken en het Vlaams Datanutsbedrijf (ook Athumi genoemd) als beheerder aan te stellen.

         De gemeentelijke retributie voor het opvragen van vastgoedinformatie bedraagt ingevolge het besluit van de gemeenteraad van 20 december 2022 en 24 oktober 2023 thans 160 euro excl. BTW. Naast deze bronretributie wordt een Vlaamse platformretributie geheven.

De Vlaamse platformretributie bedraagt 36,50 € excl. BTW en wordt per capakey berekend ongeacht de berekeningswijze die het lokaal bestuur kiest​. Er wordt een plafonnering van 10 maal de platformretributie voorzien indien alle CaPaKeys in de aanvraag zich binnen dezelfde opdracht situeren (en dus in huidige eigendom zijn van eenzelfde eigenaar).

De platformretributie bestaat uit:

         een vaste component (15,50 €)

         een tijdelijke component (21,00 €)

De vaste component dekt enerzijds de operationele beheerskosten en verder evolutief onderhoud van het platform, terwijl de tijdelijke component de investeringskost dekt om het VIP platform te bouwen. De tijdelijke component valt weg van zodra de investeringskost is terugbetaald.

 

Juridische gronden

         Artikel 173 van de grondwet

         Artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

         Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

         Artikel 21, eerste lid van het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform

 

Argumentatie

         Alle aanvragers zullen informatie over onroerende goederen van verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten, centraal en gebundeld uitsluitend kunnen aanvragen via het VIP.

         Bij elk aanvraagdossier van stedenbouwkundige inlichtingen dienen de gemeentelijke diensten handmatig alle relevante informatie te verzamelen, te onderzoeken en de noodzakelijke stukken te bundelen en over te maken aan de aanvragers via het VIP.

         Dit is en blijft een arbeidsintensieve taak voor de gemeentelijke administratie. Het VIP zorgt er echter voor dat er een duidelijke uniforme en digitale procedure ontstaat waardoor de dienstverlening op termijn zal verbeteren.

         Het VIP is een elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers.

         Het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich mee.

         De gemeente Rotselaar wenst de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan te verhalen, gezien de financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Maarten Mommaerts

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de inwerkingtreding van het VIP-decreet van 22 december 2023 en de integrale ingebruikname van het Vastgoedinformatieplatform en gaat akkoord met de vernieuwing van het gemeentelijk retributiereglement vastgoedinformatie als volgt:

 

Artikel 1 - Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;

2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;

3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;

4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen;

5° product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP;

6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

7° Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap;

8° aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP;

9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;

10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;

12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;

13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

14° VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;

15° gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product.

Artikel 2 - Algemeen

         De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen.  Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aangeleverde entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. De gemeente verzamelt de opgevraagde vastgoedinformatie en vult verder aan met behulp van lokale gegevensbronnen. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.

         In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.

         Voor alle aanvragen die via het VIP verlopen, wordt ten voordele van de gemeente Rotselaar een gemeentelijke bronretributie geheven op aanvragen tot het verkrijgen van een product met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron.

Artikel 3 - Aanvrager van vastgoedinformatie

         Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet.

         Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten wordt door Althumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi.

         De gemeentelijke bronretributie is, overeenkomstig artikel 21 van het VIP-decreet, verschuldigd door de aanvrager. Van zodra het VIP-decreet in werking treedt, is eveneens de platformretributie in de zin van artikel 2, 15° en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet verschuldigd door de aanvrager. 

         Dezelfde instanties die overeenkomstig artikel 23, §3, van het VIP-decreet zijn vrijgesteld van de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet worden vrijgesteld van de betaling van gemeentelijke bronretributie. Het gaat in concreto over deze organisaties:

         externe overheden; een overheidsinstantie als vermeld in artikel I.3, 8°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

         Vlaamse instanties, als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022.

         lokale overheden, als vermeld in artikel I.3, 5°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

         gerechtelijke overheden;

         hulpverleningszones als vermeld in het koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones;

         politiezones als vermeld in artikel 9 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Artikel 4 - Bedrag

Het bedrag van de gemeentelijke bronretributie wordt vastgelegd als volgt:

Voorwerp aanvraag

Retributiebedrag

Product Vastgoedinlichtingen, zoals vermeld in hoofdstuk 8 van het VIP-decreet

160 EUR

Een aanvrager dient slechts éénmaal de bronretributieprijs voor een aanvraag te betalen per groep van 5 kadastrale percelen op voorwaarde dat:

         (i) De percelen aangrenzend zijn

         (ii) De percelen binnen éénzelfde gemeentelijke grens liggen

         (iii) Er maximaal op één perceel (een) gebouweenhe(i)d(en) geregistreerd is (zijn)

 

Daarbovenop komt het bedrag van de platformretributie of platformvergoeding zoals vastgelegd in het VIP-decreet.

 

 

 

Artikel 5 - Inning

Athumi int de gemeentelijke bronretributie conform artikel 21 van het VIP-decreet via het VIP in naam en voor rekening van de lokale overheden. De bronretributie wordt periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.

Athumi int eveneens de platformretributie.

Artikel 6 - Verwerking van persoonsgegevens

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden de gemeente Rotselaar en Athumi voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken.

Athumi treedt op als verwerker voor de gemeente Rotselaar wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform.

De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die de gemeente Rotselaar en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de Toetredingsovereenkomst die te vinden is als bijlage.

Artikel 7 - Ondertekening

De vastgoeddossiers die de gemeente Rotselaar via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, worden niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.

Artikel 8 - Vervanging voorgaande reglementering

Dit reglement vervangt vanaf 1 februari 2024 het reglement op omgevingsvergunningen van 20 december 2022, artikel 3.1, punt 14 en de retributie door notarissen en makelaars goedgekeurd op 24 oktober 2023.

Artikel 9 - Bekendmaking
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. Dit besluit wordt gecommuniceerd de gemeentelijke website.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de toetredingsovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het Vastgoedinformatieplatform, zoals gevoegde in de bijlage bij dit besluit, goed.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 januari 2024

 

7. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze - Aankoop mobiele klasunits

 

Feiten en context

         In het kader van de opdracht ‘Aankoop mobiele klasunits’ werd een bestek met nr. 2024-I001 opgesteld door de dienst Patrimonium.

         De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 180.000,00 excl. btw of € 217.800,00 incl. 21% btw.

         Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Juridische gronden

         Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

         Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

         Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

         Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

         Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         Bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41 en artikelen 326 tot en met 341.

 

Argumentatie

         De gemeente wil twee mobiele klasunits aankopen. Elk van de beide units bestaat uit een centrale ruimte, een afzonderlijke ingang en berging met sanitair.

         De klasunits zijn in eerste instantie bestemd voor GBS Heikant.

         De gemeente Rotselaar wenst de schoolinfrastructuur van gemeenteschool GBS Heikant duurzaam te vernieuwen. Hiervoor werd door de gemeente reeds proactief een subsidieaanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid. Sinds 2019 staat de school op de wachtlijst bij Agion (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs). Van zodra er een subsidiebelofte toegekend wordt vanuit de subsidiërende overheid, zal de gemeente Rotselaar het vernieuwingsproject kunnen opstarten.

         De gemeente wenst intussen te blijven investeren in de uitbreiding van de schoolinfrastructuur. Door de aankoop van mobiele klasunits kan de pedagogische werking van de ‘brede school’ bijkomend gestimuleerd worden en kan er tevens ingespeeld worden op de actuele uitbouw van de school.

         Tijdens de toekomstige bouwwerken zullen deze mobiele klasunits ingezet worden om klasgroepen van GBS Heikant een kwalitatieve accommodatie te bieden.

         Bovendien zijn de mobiele klasunits ook flexibel en snel inzetbaar op andere schoollocaties indien hier een bepaalde noodzaak zou ontstaan, bijvoorbeeld bij infrastructurele werkzaamheden.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

 

Algemene rekening: 2210000

Beleidsitem: 080001

Actieplan: 0305

Actie: 030501

Project: GIP07

Subproject: GIP0718

Laatst goedgekeurd budget: € 0

Beschikbaar budget: € 0

Geraamd bedrag: € 217.800 incl. btw

De kredieten worden voorzien bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

16 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Tessa Heylighen

2 stemmen tegen: Liesbet Serneels en Bart Lemmens

6 onthoudingen: Christel Hendrix, Ingrid Van Steenberge, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Gunther Dereze en Maarten Mommaerts

Artikel 1:

Het bestek met nr. 2024-I001 en de raming voor de opdracht “Aankoop mobiele klasunits”, opgesteld door de dienst Patrimonium worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 180.000,00 excl. btw of € 217.800,00 incl. 21% btw..

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4:

Het krediet zal voorzien worden bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan op budgetsleutel 2210000/080001 van de investeringen.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 januari 2024

 

8. Functiebeschrijving financieel directeur

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2018
De functiebeschrijving van financieel directeur wordt goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Feiten en context

         De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van de functiebeschrijving van financieel directeur.

 

Juridische gronden

         Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Artikel 27 van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar van 29 juni 2021
De raad stelt de functiebeschrijving vast voor de functies van algemeen directeur en financieel directeur.

 

Argumentatie

         De functiebeschrijving van financieel directeur wordt geactualiseerd en overgenomen van het model dat door Exello.net ter beschikking wordt gesteld. Deze is tot stand gekomen via een participatief project met decretale graden, begeleid door CC Consult. Deze functiebeschrijving dateert van september 2020 en is het meest recente model.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Maarten Mommaerts

Enig artikel:

De functiebeschrijving van financieel directeur in bijlage wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 januari 2024

 

9. Vacantverklaring en selectieprocedure financieel directeur

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2019
De gemeente Rotselaar treedt toe tot Poolstok voor ondersteuning inzake het P&O-beleid.

         Besluit van de gemeenteraad van 30 januari 2024
De gemeenteraad keurt de functiebeschrijving van financieel directeur goed.

 

Feiten en context

         De decretale functie van financieel directeur wordt vacant verklaard en de selectieprocedure wordt binnen het kader van het decreet over het lokaal bestuur en de lokale rechtspositieregeling vastgesteld door de gemeenteraad.

         De selectie voor de aanwerving in de functie van financieel directeur kan geheel of gedeeltelijk uitbesteed worden aan een extern selectiebureau.

         De selectie wordt uitgevoerd op basis van de selectiecriteria en met behulp van verschillende selectietechnieken. De selectiecriteria en selectietechnieken zijn afgestemd op de functiebeschrijving.

         De selectie voor de graad van financieel directeur bevat conform de rechtspositieregeling ten minste drie selectietechnieken, waarvan een test die het financieel-economisch inzicht en een test die de managements- en leiderschapscapaciteiten van de kandidaten toetst. Deze testen worden uitgevoerd door het extern selectiebureau.

 

Juridische gronden

         Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Artikel 2 van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar van 29 juni 2021
Voor de toepassing van deze rechtspositieregeling wordt verstaan onder de aanstellende overheid: de gemeenteraad, voor de algemeen directeur en de financieel directeur.

         Artikel 4, §1 van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar van 29 juni 2021
De wijze waarop de aanstellende overheid de vacante betrekking begeeft.

         Artikel 5, §2 van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar van 29 juni 2021
De volgende functies zijn voorbehouden voor Belgen, omdat uit de functiebeschrijving blijkt dat ze een rechtstreekse of onrechtstreekse deelname aan de uitoefening van het openbaar gezag inhouden of werkzaamheden omvatten die strekken tot de bescherming van de belangen van het bestuur: algemeen directeur en financieel directeur.

         Artikel 16 van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar van 29 juni 2021
De leden en de voorzitter van de selectiecommissie worden nominatief door de aanstellende overheid aangewezen, tenzij de raad de aanstellende overheid is. In dat geval wijst het uitvoerend orgaan van het bestuur de leden aan.

         Artikel 18, §1 van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar van 29 juni 2021
De algemene regels voor de selectietechnieken zijn: voor de graad van financieel directeur bevat elke selectie ten minste drie selectietechnieken, waarvan een test die het financieel-economisch inzicht toetst en een test die de management- en leiderschapscapaciteiten van de kandidaten toetst.

         Artikel 19 van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar van 29 juni 2021
De aanstellende overheid bepaalt bij de vacantverklaring van een betrekking:

1. de wijze waarop de vacante betrekking begeven wordt;

2. of de diplomavereiste geschrapt wordt;

3. of een wervingsreserve wordt aangelegd en de geldigheidsduur ervan;

4. of er afgeweken wordt van de minimale beroepservaring voor functies van een hogere rang.

5. of er afgeweken wordt van het minimale resultaat om als geslaagd beschouwd te worden;

6. de eventuele keuze voor een preselectie.

In het verdere verloop van de selectieprocedure bepaalt de aanstellende overheid:

1. de wijze van externe bekendmaking;

2. de inhoud van het vacaturebericht

3. de selectiecriteria;

4. de samenstelling en werking van de selectiecommissie;

5. de keuze van de selectietechniek(en) in functie van de selectiecriteria;

6. het verloop van de selectie.

         Artikel 24, §1 van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar van 29 juni 2021
De aanstellende overheid beslist bij de vacantverklaring van een betrekking of voor toekomstige vacatures of een wervingsreserve wordt aangelegd en bepaalt de geldigheidsduur ervan die maximaal, inclusief verlengingen, 5 jaar bedraagt.  De geldigheidsduur vangt aan vanaf de datum van het eindrapport van de selectie.

         Artikel 27 van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar van 29 juni 2021
De raad stelt de functiebeschrijving vast voor de functies van algemeen directeur en financieel directeur.

         Artikel 28 van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar van 29 juni 2021
Als de functie van algemeen directeur of financieel directeur door aanwerving vervuld wordt, moet de kandidaat houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau A.

         Artikel 29 van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar van 29 juni 2021
De selectie voor de aanwerving in de functies van algemeen directeur en financieel directeur kan geheel of gedeeltelijk uitbesteed worden aan een extern selectiebureau.
De selectie wordt uitgevoerd op basis van de selectiecriteria en met behulp van verschillende selectietechnieken. De selectiecriteria en selectietechnieken zijn afgestemd op de functiebeschrijving.

         Artikel 30 van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar van 29 juni 2021
De selectietechnieken voor de functie van financieel directeur bevatten in elk geval een proef die het financieel-economisch inzicht en een proef die de management- en leiderschapscapaciteiten van de kandidaten toetst. Deze testen worden uitgevoerd door een extern selectiebureau.

 

Argumentatie

         Er dient te worden overgegaan tot de vacantverklaring en het opstarten van de selectieprocedure van financieel directeur.

        Gelet op het belang en het niveau van de invulling van de functie van financieel directeur, is het aangewezen om de selectieprocedure geheel uit te besteden aan een extern selectiebureau. Conform het besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2019 om over te gaan tot aansluiting bij Poolstok, zijn zij de aangewezen partner voor de uitbesteding van de selectie voor de functie van financieel directeur. Via de dienstverlening van Poolstok zal deze selectieprocedure geheel worden uitbesteed aan het wervings- en selectiekantoor A&S Solutions.
 

 

Financiële gevolgen

Uitgave

 

Algemene rekening: 6131004

Beleidsitem: 011200

Actieplan: 0502

Actie: 050201

Laatst goedgekeurd budget: 30 000 euro

Beschikbaar budget: 30 000 euro

 

Uitgave

 

Algemene rekening: 6131007

Beleidsitem: 011200

Actieplan: 0502

Actie: 050201

Laatst goedgekeurd budget: 20 000 euro

Beschikbaar budget: 20 000 euro

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Maarten Mommaerts

Artikel 1:

De voltijdse statutaire functie van financieel directeur in de decretale graad met salarisschaal financieel directeur klasse drie wordt vacant verklaard.

Artikel 2:

Voor de selectieprocedure wordt beroep gedaan op de dienstverlening van Poolstok.

De selectieprocedure wordt geheel uitbesteed aan het extern wervings- en selectiebureau A&S Solutions.

De gemeenteraad keurt het generiek samenwerkingsvoorstel voor selectie van A&S Solutions waarin de dienstverlening staat beschreven goed.

Er zal gebruik gemaakt worden van onder andere volgende onderdelen van de dienstverlening van A&S Solutions:

         intake;

         juryvergadering;

         screening kandidaten op toelaatbaarheid;

         opmaak kandidatenlijst;

         algemene administratieve verwerking per kandidaat;

         briefwisseling kandidaten;

         opmaak, afname en motivering van de aparte selectietechnieken;

         opmaak interviewleidraad;

         afname mondelinge selectie;

         uitgebreide motivering van de mondelinge selectie (sollicitatiegesprek);

         assessment center;

         opmaak proces-verbaal en kwaliteitscontrole;

         kennisgeving resultaten;

         telefonische feedback aan de kandidaten.

Artikel 3:

De functie wordt ingevuld door middel van een aanwervingsprocedure, conform de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar.

Artikel 4:

Er wordt een wervingsreserve aangelegd van twee jaar voor de selectieprocedure, dewelke tot een maximum geldigheidsduur van vijf jaar verlengd kan worden. De geldigheidsduur vangt aan vanaf de datum van het eindrapport van de selectieprocedure.

Artikel 5:

De vacature wordt minimaal via volgende kanalen door Poolstok extern bekendgemaakt:

         VDAB;

         Indeed;

         Stepstone;

         De Zondag;

         Jobat.be en jobat print; 

         werkenbijdeoverheid.be;

         gemeentelijke website;

         via een 'light search' opdracht waarbij potentiële kandidaten via verschillende kanalen gecontacteerd en geïnformeerd worden over de vacature.

Artikel 6:

De inhoud van de informatiebrochure (vacaturebericht) in bijlage waarin tevens het verloop van de selectieprocedure beschreven staat, wordt goedgekeurd. 

Artikel 7:

De kandidaten dienen te beschikken over een masterdiploma en kunnen het diplomabewijs uiterlijk op de uiterste datum van kandidatuurstelling voorleggen om te voldoen aan de selectievoorwaarden. 

De kandidaturen die onvolledig worden ingediend op de uiterste datum van kandidatuurstelling, worden niet toegelaten tot de selectieprocedure.

Artikel 8:

De selectie wordt uitgevoerd op basis van de selectiecriteria en met behulp van verschillende selectietechnieken. De selectiecriteria en selectietechnieken zijn afgestemd op de functiebeschrijving.

De volgende selectietechnieken worden toegepast, conform de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar:

         Een proef die het financieel-economisch inzicht van de kandidaten toetst op 20 punten.

         Een proef die de management- en leiderschapscapaciteiten van de kandidaten toetst op 20 punten.

         Een assessment center: tijdens een assessment center wordt de kandidaat beoordeeld door gebruik te maken van een geïntegreerde set van technieken. Dit capacitair onderzoek op niveau van de functie beoogt de evaluatie van de voor de functie vereiste vaardigheden en attitudes. Er wordt een uitspraak gedaan naar de geschiktheid van de kandidaat.

         Een gestructureerd sollicitatiegesprek of mondelinge proef op 60 punten: evaluatie van de overeenstemming van het profiel van de kandidaat met de specifieke vereisten van de functie, evenals van zijn motivatie, van zijn persoonlijkheid, eventuele werkervaring en van zijn interesse voor het werkterrein. De geselecteerde competenties worden grondig bevraagd.

De kandidaten kunnen slechts deelnemen aan de volgende selectietechniek indien ze geslaagd zijn in de voorgaande. Om als geslaagd te worden beschouwd, moeten de kandidaten voor elke selectietechniek die resulteert in een beoordeling op punten minstens vijftig procent behalen en minstens zestig procent op het geheel van de selectieprocedure. Het resultaat van het assessment center dient te resulteren in een uitspraak waaruit blijkt dat de kandidaat als 'geschikt' wordt ervaren voor de functie, om te worden toegelaten tot het gestructureerd sollicitatiegesprek of mondelinge proef.

Er wordt onder andere geselecteerd op de volgende selectiecriteria: financieel-economisch inzicht, management- en leiderschapscapaciteiten, gedragscompetenties en technische competenties, zoals omschreven in de functiebeschrijving.

Artikel 9:

Aan de adviseurs van A&S Solutions wordt een vergoeding uitbetaald overeenkomstig de samenwerkingsovereenkomst. Aan de externe commissieleden wordt een vergoeding uitbetaald van 22 euro per uur en de kilometervergoeding.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 januari 2024

 

10. Belastingreglement op de afgifte van administratieve stukken - aanpassing - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 20 december 2022
De gemeenteraad keurt de aanpassing van het belastingreglement op de afgifte van administratieve stukken goed.

 

Feiten en context

         De FOD Binnenlandse Zaken informeerde bij brief van 7 december 2023 over de modernisering van de verblijfsdocumenten voor vreemdelingen jonger dan 12 jaar. Net als de Belgische kinderen jonger dan twaalf jaar (Kids-ID) zullen de niet-Belgische kinderen jonger dan twaalf jaar die legaal in België verblijven een elektronische kaart krijgen. Het huidige identiteitsbewijs - een kartonnen document - voor een niet-Belgisch kind jonger dan twaalf jaar wordt vervangen door meerdere elektronische kaarten afhankelijk van de verblijfssituatie van het kind. Net als de Kids-ID zijn de elektronische kaarten voor niet-Belgische kinderen jonger dan twaalf jaar geen verplichte documenten.

 

Juridische gronden

         Artikel 170 §4 van de Grondwet.

         Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.

         Artikel 40, §3, 41 tweede lid, 14°, 286 §1, 1°, 287 en artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

         De gemeente is bevoegd om voor zijn inwoners voor de uitreiking te zorgen van verschillende administratieve stukken, onder meer elektronische identiteitskaarten en -documenten en elektronische verblijfstitels en -documenten.

         De aanmaak en de afgifte van de elektronische verblijfstitels en -documenten aan niet-Belgische kinderen jonger dan 12 jaar geeft aanleiding tot verhoogde kosten.

         Het is aangewezen om voor de elektronische verblijfstitels - en  -documenten voor niet-Belgische kinderen jonger dan twaalf jaar een gemeentebelasting te voorzien gelijk aan de gemeentebelasting voor de afgifte van een elektronisch identiteitsdocument voor een Belgisch kind jonger dan 12 jaar en die de aanvrager dient te betalen bovenop de aanmaakkost die door een hogere overheid aan de gemeente wordt aangerekend.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

19 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Maarten Mommaerts

5 onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Heidi Pittomvils, Stella Beckx en Gunther Dereze

Artikel 1:

Met ingang van 31 januari 2024 en eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentebelasting gevestigd op de afgifte van administratieve stukken.

Artikel 2:

De belasting is verschuldigd door de personen of instellingen aan wie deze stukken door de gemeente op hun verzoek of ambtshalve worden uitgereikt.

Artikel 3:

Volgende tarieven zijn van toepassing:

 

  1. Op de afgifte van een identiteitskaart van Belg wordt het bedrag van de gemeentebelasting, onafhankelijk van de aanmaakkosten, vastgesteld op:
    12 euro voor een eerste identiteitskaart.
    14 euro voor een duplicaat.

 

  1. Op de afgifte van een A, B, H, I, J, K  of L verblijfstitel van een niet-EU vreemdeling of zijn familielid en op de afgifte van een EU-kaart, een EU+ kaart, een F kaart of een F+ kaart van een EU-onderdaan of zijn familielid en op de afgifte van een M kaart van een begunstigde van het terugtrekkingsakkoord of zijn familielid en op de afgifte van een M kaart met vermelding duurzaam verblijf van een begunstigde van het terugtrekkingsakkoord of zijn familielid en op de afgifte van een N kaart voor klein grensverkeer van een begunstigde van het terugtrekkingsakkoord wordt het bedrag van de gemeentebelasting, onafhankelijk van de aanmaakkosten, vastgesteld op:
    12 euro voor een eerste verblijfskaart,
    14 euro voor een duplicaat.

 

  1. Op de afgifte van een attest van immatriculatie: 3 euro.

 

  1. Op de afgifte van een identiteitsdocument voor een Belgisch kind jonger dan 12 jaar en op een verblijfstitel of verblijfsdocument voor een niet-Belgisch kind jonger dan 12 jaar wordt het bedrag van de gemeentebelasting, onafhankelijk van de aanmaakkosten, vastgesteld op:
    5 euro voor een eerste identiteitsdocument of verblijfskaart,
    7 euro voor een duplicaat.

 

  1. Op de afgifte van reispaspoorten en reisdocumenten:

         voor de aanmaak van reispaspoorten voor Belgen en Belgen op doorreis – gewone procedure:
18 euro verhoogd met de aanmaakkosten van de Federale overheid en
10 euro verhoogd met de aanmaakkosten van de Federale overheid voor de aanmaak van reispaspoorten voor kinderen jonger dan 18 jaar,

         voor de aanmaak van reispaspoorten voor Belgen en Belgen op doorreis – spoedprocedure:
20 euro verhoogd met de aanmaakkosten van de Federale overheid en
12 euro verhoogd met de aanmaakkosten van de Federale overheid voor de aanmaak van reispaspoorten voor kinderen jonger dan 18 jaar,

         voor de aanmaak van reisdocumenten voor vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen die geen nationaal paspoort of reisdocument kunnen krijgen - gewone procedure:
18 euro verhoogd met de aanmaakkosten van de Federale overheid en
10 euro verhoogd met de aanmaakkosten van de Federale overheid voor de aanmaak van reisdocumenten voor kinderen jonger dan 18 jaar,

         voor de aanmaak van reisdocumenten voor vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen die geen nationaal paspoort of reisdocument kunnen krijgen - spoedprocedure:
20 euro verhoogd met de aanmaakkosten van de Federale overheid en
12 euro verhoogd met de aanmaakkosten van de Federale overheid voor de aanmaak van reisdocumenten voor kinderen jonger dan 18 jaar.

 

  1. Op de afgifte van allerlei getuigschriften, uittreksels, eensluidend verklaringen, legalisaties handtekening, adresaanvraag,...:
    6 euro voor een enig exemplaar,
    3 euro voor elk exemplaar waarvan er gelijktijdig meerdere exemplaren worden afgeleverd.

 

  1. Voor een huwelijkssluiting en de bijhorende afgifte van uittreksels uit de huwelijksakte: 62 euro.

 

  1. Op de afgifte van een slachtbewijs: 41 euro.

 

  1. Op de afgifte van rijbewijzen:

         voor de aanmaak van een voorlopig rijbewijs in bankkaartmodel, een rijbewijs in bankkaartmodel en de hernieuwing ervan: 7 euro verhoogd met de kosten van de Federale overheid.

         voor de aanmaak van een internationaal rijbewijs: 15 euro verhoogd met de leveringskosten van de Federale overheid.

 

  1. Voor het verzoek tot voornaamsverandering en de opmaak van de akte van voornaamsverandering wordt het bedrag van de gemeentebelasting vastgesteld op:

         117 euro voor de aanvragen van Belgen en de als vluchtelingen of staatloze erkende personen die hun gewone verblijfplaats op het Belgische grondgebied hebben.

         12 euro (10 procent van het gewone tarief) voor de aanvragen door transgenders.

 

  1. Voor de aanvraag en de afgifte van nieuwe pin- en pukcodes wordt het bedrag van de gemeentebelasting vastgesteld op 14 euro.

Artikel 4:

De belasting is niet verschuldigd voor:

         De stukken welke krachtens de wet, een koninklijk besluit of een andere overheidsreglementering kosteloos door de gemeenten moeten afgeleverd worden.

         De stukken welke aan behoeftige personen worden afgegeven, de behoeftigheid wordt vastgesteld door elk overtuigend bewijsstuk.

         De machtiging met betrekking tot activiteiten, die als dusdanig reeds het voorwerp zijn van de heffing van een belasting of retributie ten behoeve van de gemeente.

         De machtigingen met betrekking tot godsdienstige of politieke demonstraties.

         De aanvragen in naam van door de gemeente erkende verenigingen.

         De mededelingen van de politie aan verzekeringsmaatschappijen van inlichtingen omtrent het gevolg dat gegeven wordt inzake verkeersongevallen op de openbare weg.

         De stukken die via e-loket, via e-mail, via brief of telefonisch worden aangevraagd en elektronisch worden ondertekend en afgegeven.

         De getuigschriften, uittreksels, legalisaties, vergunningen, enz. dienstig voor een sollicitatie van een persoon die als werkzoekende bekend staat. Hiertoe wordt een stempel aangebracht met de tekst:
'Enkel dienstig voor sollicitatie'.

         Geldigheidsverklaringen van aanvraagformulieren voor de aanvraag voor een reductiekaart voor grote gezinnen voor het openbaar vervoer.

         De uittreksels uit het Centraal strafregister voor vrijwilligers in het kader van de bewakingswetgeving.

         De verzoeken tot voornaamstoevoeging door personen die een verzoek tot verkrijging van de Belgische nationaliteit hebben ingediend en geen voorna(a)m(en) hebben en dit willen verhelpen.

Artikel 5:

De belasting is niet toepasselijk op de afgifte van stukken welke krachtens de wet, een koninklijk besluit of een overheidsverordening reeds aan de betaling van een recht ten behoeve van de gemeenten onderworpen zijn.

Artikel 6:

Zijn van de belasting vrijgesteld: de gerechtelijke overheden, de openbare besturen en de daarmee gelijkgestelde instellingen, alsook de instellingen van openbaar nut, sociale verzekeringsfondsen en ziekenfondsen.

Artikel 7:

De belasting wordt contant betaald tegen afgifte van een betalingsbewijs. Bij gebreke aan contante inning wordt de belasting ingekohierd en wordt ze een kohierbelasting.

Artikel 8:

Dit reglement treedt in werking op 31 januari 2024.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 januari 2024

 

11. Dotatie 2024 Politiezone BRT - goedkeuring

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar behoort tot de Politiezone BRT (Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo).

         De begroting van de politiezone komt ten laste van de verschillende gemeenten van de zone en van de federale staat.

         In de meergemeentezones wordt de begroting van het lokaal politiekorps goedgekeurd door de politieraad.

         Elke gemeenteraad van de zone stemt de dotatie die aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend.

         De politieraad keurde op zijn zitting van 13 december 2023 het begrotingsvoorstel 2024 goed waarin de gemeentelijke dotaties als volgt worden verdeeld :

         Rotselaar (39,59%): 1.987.123,06, opgedeeld in volgende delen:

         exploitatietoelage: 1.920.809,81 euro,

         investeringstoelage: 66.313,25 euro.

         Begijnendijk (21,72%): 1.090.182,19 euro opgedeeld in volgende delen:

         exploitatietoelage: 1.053.801,19 euro,

         investeringstoelage: 36.381,00 euro.

         Tremelo (38,69%): 1.941.949,77 euro opgedeeld in volgende delen:

         exploitatietoelage: 1.877.144,02 euro,

         investeringstoelage: 64.805,75 euro.

         De dotatie wordt in de uitgaven van het meerjarenplan ingeschreven en in twaalfden uitbetaald.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 van de wet tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst (Octopuswet - WGP) van 21 november 1998.
In de meergemeentezones wordt de begroting van het lokaal politiekorps goedgekeurd door de politieraad. Elke gemeenteraad van de zone stemt de dotatie die aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend en die aan de politiezone wordt gestort.

         Artikel 71 van de wet tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst (Octopuswet - WGP) van 21 november 1998.

De besluiten betreffende de bijdrage van de gemeente die deel uitmaakt van een
meergemeentezone worden voor goedkeuring naar de gouverneur verstuurd.

         Artikel 40 §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

         Artikel 337 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Van de besluiten van de gemeenteraad over aangelegenheden van de lokale politie wordt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn een lijst met een beknopte omschrijving verzonden aan de toezichthoudende overheid.

         Ministeriële omzendbrief PLP 63 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2024 ten behoeve van politiezones van 9 november 2023.
Deze circulaire bundelt de gegevens die noodzakelijk zijn voor het opstellen van de begroting van de politiezones voor het begrotingsjaar 2024. Het is een referentiedocument bestemd voor de korpschef en de bijzonder rekenplichtige maar ook voor de politieraadsleden die de eindbeslissers blijven voor de begrotingsopmaak van de politiezone.

 

Visum

        De waarnemend financieel directeur verleende een voorwaardelijk visum onder voorbehoud dat de nodige budgetten in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan worden voorzien.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

 

Toegestane werkingssubsidie 2024

Algemene rekening: 6494000

Beleidsitem: 040000

Actieplan: 0204

Actie: 020401

Beschikbaar budget: € 1.480.000,00

Geraamd bedrag: € 1.920.809,81(jaar) / € 160. 067,48 (maand)

 

Toegestane investeringssubsidie 2024

Algemene rekening: 6640000

Beleidsitem: 040000

Actieplan: 0204

Actie: 020401

Beschikbaar budget: € 70.000,00

Geraamd bedrag: € 66.313,25

 

Tekorten zullen worden verhoogd worden bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Maarten Mommaerts

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de gemeentelijke dotatie voor 2024 aan de Politiezone BRT (Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo) goed, bestaande uit :

- een exploitatietoelage ten bedrage van 1.920.809,81 euro op het exploitatiebudget,

- een investeringstoelage ten bedrage van 66.313,25 euro op het investeringsbudget.

Artikel 2:

Deze uitgaven zullen worden ingeschreven op budgetsleutels GE/2024/6494000/040000 en GE/2024/6640000/040000 van de gemeente Rotselaar.

Artikel 3:

Dit besluit wordt toegezonden aan de gouverneur ter goedkeuring.

Artikel 4:

Een afschrift van dit besluit zal worden gestuurd naar de politiezone BRT, de bijzonder rekenplichtige van de politiezone en de financieel directeur van het lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 januari 2024

 

12. Budget 2024, budgetwijziging 2023 en aanpassing meerjarenplan 2020-2025 - Kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde) - Goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 21 april 2020
Goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde).

         Besluit van de gemeenteraad van 29 november 2022
Goedkeuring van het budget 2023 van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde).

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar heeft een aantal kerken op haar grondgebied (Rotselaar, Heikant, Werchter, Wezemaal) waar ze eventuele tekorten van exploitatie/investeringen moet bijpassen. Daarnaast draagt ze ook bij in de Kerkfabriek Heilige Damiaan vaan Molokai te Tremelo-Ninde (21,42%) en de Evangelische Kerk Leuven (4%).

         Het Centraal Kerkbestuur van Tremelo diende voor 1 oktober 2023 het budget 2024 in bij de gemeente Tremelo. Naar aanleiding hiervan, werd er een gesprek aangegaan over de terugbetaling van een toegestane lening uit het verleden. De gemeente Tremelo vroeg op basis van de bekomen feedback om ook het budget 2023 aan te passen, wat tot gevolg heeft dat ook het meerjarenplan 2020-2025 aangepast dient te worden. De gevraagde aanpassingen zorgden namelijk voor wijzigingen in de K-, Y- en Z-waarden waarop de opmaak van het budget gebaseerd is. Religiosoft (boekhoudsoftwarepakket van de erediensten) moest deze aanpassingen doorvoeren waardoor er drie nieuwe documenten met bijhorende motivering opgesteld werden: aanpassing budget 2023, budget 2024 en aangepast meerjarenplan 2020-2025.

 

Juridische gronden

         Artikelen 17 tot en met 24 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

         Artikelen 46-50 en 52/1, §1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2012.
De kerkfabrieken dienen een meerjarenplan op te maken dat de financiële afspraken tussen de gemeente en de kerkfabriek vastlegt voor een periode van zes jaar.
De meerjarenplannen en de wijzigingen zijn onderworpen aan het advies van het erkend representatief orgaan en aan de goedkeuring van de gemeenteraad.
De kerkraad stelt jaarlijks op basis van het meerjarenplan het budget van de kerkfabriek voor het volgende boekjaar vast en dient het voor 30 juni in bij het centraal kerkbestuur.
De budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan (bisdom) jaarlijks voor 1 oktober bij de gemeente ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
De gemeentebesturen passen de tekorten bij van de exploitatie van de kerkfabrieken en dragen bij in de investeringen in de gebouwen van de eredienst.

 

Adviezen

         Het bisdom gaf op 27 november 2023 gunstig advies over de budgetwijziging 2023, het budget 2024 en de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

 

Argumentatie

         De decretale bepalingen betreffende de kerkbesturen bepalen dat de gemeenteraad zich moet uitspreken bij het meerjarenplan van een kerkbestuur alsook bij de wijzigingen daarvan.

         Het budget of de aanpassing ervan bevat enerzijds een overzicht van de exploitatie- en investeringsbudgetten en anderzijds de exploitatie- en investeringstoelagen die de gemeente zal moeten bijpassen tijdens het komende jaar.

         Uit het meerjarenplan wordt jaarlijks het budget afgeleid en aan de gemeenteraad voorgelegd in een aparte beslissing. De gemeenteraad moet het budget aan het meerjarenplan goedkeuren of aanpassen aan de gemaakte afspraken. Het gemeentebestuur kan de tekorten bijpassen van de exploitatie van de kerkfabrieken en bijdragen in de investeringen in de gebouwen van de eredienst.

         In het initiële meerjarenplan 2020-2025 werd er voor werkingsjaar 2020 een toelage van 4.490,21 euro gevraagd. Die toelage werd uitbetaald. Voor werkingsjaar 2021 werd er initieel ook een exploitatietoelage gevraagd, maar die toelage werd bij het indienen van het budget 2021 niet hernomen. Er werd op die manier 1.676,39 euro bespaard. Voor werkingsjaar 2022 werd er initieel 1.684,65 euro gevraagd, maar die toelage werd bij het indienen van het budget 2022 verhoogd naar 2.725,37 euro. Die toelage werd uitbetaald. Dat betekende dus een meeruitgave in 2022 van 1.040,72 euro.  Voor werkingsjaar 2023 werd er reeds 1.910,00 euro betaald. Uit de laatste documenten blijkt dat Rotselaar een toelage verschuldigd is van 4.434,69 euro wegens de aanpassingen in de verschillende waarden waardoor de gezamenlijke toelage stijgt naar 20.703,48 euro. Uit de technische info van RelgioSoft blijkt echter dat het uiteindelijk een totale toelage van 17.067,10 euro is die overblijft in 2023 ; dit komt omdat de gemeente Keerbergen nog een achterstallige exploitatie dient te betalen van 3.636,38 euro. De toelage voor Rotselaar bedraagt dus 3.655,77 euro voor 2023 waardoor er nog 1.745,77 euro extra betaald moet worden. Voor werkingsjaar 2024 spreken we over een toelage van 2.758,90 euro.

 

expl toelage

2020

2021

2022

2023

2024

2025

origineel MJP (Rotselaar)

20.962,68

(4.490,21)

7.826,30 (1.676,39)

7.864,84 (1.684,65)

8.053,60 (1.725,08)

8.092,59 (1.733,43)

8.231,83 (1.763,26)

aangepast MJP (Rotselaar)

20.962,68 (4.490,21)

0

(0)

9.087,13* (2.725,37)

8.916,89 (1.910,00) verhoogd naar 20.703,48 (4.434,69) en correctie 17.067,10 (3.655,77)

12.880,00 (2.758,90)

8.231,83 (1.763,26)

Uitbetaald

4.490,21

0

2.725,37

1.910,00

-

-

Nog te betalen

-

-

-

 1.745,77

2.758,90

1.763,26

*hierin moet onbetaalde toelage van Keerbergen t.w.v. 3.636,38 euro toegevoegd worden waardoor er toelage van 12.723,51 euro is, en aandeel Rotselaar hierdoor effectief 2.725,37 euro bedraagt.

 

Bijlagen

Kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde)

         Budget 2023 (GR 29/11/2022)

         Budget 2023 (aanpassing)

         Budget 2024

         Meerjarenplan 2020-2025 (GR 23/04/2020)

         Meerjarenplan 2020-2025 (aanpassing)

         Technische info ReligioSoft over opsplitsing exploitatietoelage 2023 en 2024

 

Financiële gevolgen

Uitgave

 

Algemene rekening: 6494000

Beleidsitem: 079005

Actieplan: 0404

Actie: 040401

Laatst goedgekeurd budget: € 1.763,26 (2024) en € 1.910,00 (2023)

Beschikbaar budget: € 1.763,26 (2024) en € 0,00 (2023)

Geraamd bedrag: € 2.758,90 (2024) en € 3.655,77 (2023) waarvan reeds € 1.910,00 betaald

 

Budget 2024 e.v. wordt aangepast bij eerstvolgende aanpassing meerjarenplan.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

19 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

5 onthoudingen: Ingrid Van Steenberge, Heidi Pittomvils, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Maarten Mommaerts

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de budgetwijziging 2023, het budget 2024 en de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai (Tremelo Ninde) goed.

Artikel 2:

Dit besluit wordt overgemaakt aan de kerkfabriek, de provinciegouverneur en de financieel directeur van het lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 30 januari 2024

 

13. Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Besloten zitting van 30 januari 2024

 

14. Aanduiding waarnemend financieel directeur

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 27 september 2022
De regeling waarnemend financieel directeur bij dienst afwezigheid of verhindering wordt door de gemeenteraad vastgesteld.

         Besluit van de gemeenteraad van 30 januari 2024
De voltijdse statutaire functie van financieel directeur in de decretale graad wordt vacant verklaard en de selectieprocedure wordt bepaald.

 

Feiten en context

         De gemeenteraad stelt vast op 27 september 2022 dat volgende personeelsleden kunnen worden aangeduid als waarnemend financieel directeur bij diens afwezigheid of verhindering:

         Wim Vermeiren, diensthoofd financiën.

         Griet Vandenbroeck, boekhoudster financiën.

         Sofie Decime, boekhoudster financiën.

         De gemeenteraad dient te voorzien in een waarneming van het ambt van financieel directeur als het ambt vacant werd verklaard.

         De waarnemend financieel directeur zal het salaris toegekend krijgen van de hogere functie waarin hij wordt aangesteld, eveneens conform de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar.

 

Juridische gronden

         Artikel 166 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
Met behoud van de toepassing van artikel 175 regelt de gemeenteraad de vervanging van de algemeen directeur en de financieel directeur bij hun afwezigheid of verhindering.
Er wordt in elk geval in een waarneming van het ambt van algemeen directeur of financieel directeur voorzien als de afwezigheid of verhindering van de algemeen directeur of financieel directeur langer dan honderdtwintig dagen duurt of als het ambt vacant werd verklaard.
De waarnemend algemeen directeur en de waarnemend financieel directeur oefenen alle bevoegdheden uit die aan het ambt verbonden zijn.
De gemeenteraad kan de aanstelling van een waarnemend algemeen directeur of financieel directeur toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen en aan de functiehouder van het ambt.

         Artikel 141, §3, tweede lid van de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar van 29 juni 2021
Aan de waarnemer wordt voor de duur van de waarneming een salaris toegekend in de salarisschaal die verbonden is met de hogere functie.

 

Argumentatie

         De gemeenteraad duidt Wim Vermeiren aan als waarnemend financieel directeur. Hij is gelet op zijn functie als diensthoofd Financiën het best geplaatst om voor beperkte tijd de functie waar te nemen.

 

Besluit

 

Na geheime stemming,

Met 24 stemmen voor.

Artikel 1:

Wim Vermeiren neemt de functie van financieel directeur waar. Deze waarneming loopt af op het moment van de aanstelling van een financieel directeur in de vacante functie, waarvoor de selectieprocedure dient uitgevoerd te worden.

Artikel 2:

Wim Vermeiren zal voor de duur van de waarneming een salaris toegekend krijgen in de salarisschaal die verbonden is met de hogere functie, conform de rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Rotselaar.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.