Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 28 januari 2020

Om 20u00 tot 21u30

de Mena (2de verdieping)

 

Aanwezig:

Bart De Vos, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, schepenen;

Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Dirk Claes, schepen;

Ingrid Van Steenberge, raadslid;

 

Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Goedkeuring notulen vorige vergaderingen

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Jelle Wouters, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergaderingen van 17 december 2019 en 6 januari 2020 goed.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Rooilijnplan Eektstraat (deel), Eektweg (deel) en Gemeentepad - definitieve vaststelling

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbeslissing van 19 november 2019 waarbij het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan van de Eektstraat (deel), de Eektweg (deel) en het Gemeentepad voorlopig werd vastgesteld.

          Getuigschrift van bekendmaking van 13 januari 2020.

          Proces-verbaal betreffende de sluiting van het openbaar onderzoek van 13 januari 2020.

 

Feiten en context

          Voor de riolerings- en wegeniswerken in de Eektstraat, de Eektweg en het Gemeentepad wordt voor bepaalde delen de rooilijn vastgesteld.

          Het openbaar onderzoek werd gehouden in de periode van 2 december 2019 tot en met 31 december 2019.

          Volgens het proces-verbaal betreffende de sluiting van het openbaar onderzoek van 13 januari 2020 werden volgende bezwaren ingediend:

Bezwaar 1: inneming 9 en 10.

Namens de bezwaarindieners werd door hun raadsman bij schrijven van 27 december 2019 bezwaar ingediend. Zijn cliënten overhandigden hem het aangetekend schrijven van de gemeente Rotselaar d.d. 25 november 2019 waarin melding gemaakt wordt van het openbaar onderzoek naar aanleiding van het ontwerp van het gemeentelijk rooilijnplan van de Eektstraat, de Eektweg en het Gemeentepad. Volgens dit schrijven zou de gemeente Rotselaar eveneens 40 centiare van de percelen van zijn cliënten aan het openbaar domein willen toevoegen. Het is hem echter niet duidelijk welk stuk van welk perceel van zijn cliënten door het rooilijnplan geviseerd wordt, daar het aangetekend schrijven van de gemeente Rotselaar d.d. 25 december 2019 zowel melding maakt van het perceel met kadastrale ligging A396C als in de bijgevoegde dading van A396B. Na contact met de dienst omgeving van de gemeente, werd hem meegedeeld dat deze inname het stuk van het Gemeentepad zou betreffen dat zijn cliënten in eigendom hebben. Hij verwijst hierbij naar het vonnis d.d. 5 oktober 2005 gewezen door het Vredegerecht van Haacht waarin werd vastgelegd dat het Gemeentepad slechts voor een breedte van 1,65 meter eigendom is van de gemeente en het overige eigendom is van zijn cliënten. Middels het schrijven d.d. 27 december 2019 wordt formeel bezwaar ingediend tegen voormeld rooilijnplan. De raadsman wenst vooreerst meer informatie omtrent de exacte locatie van de 40 centiare die zouden worden ingenomen. Er kan bovendien geen sprake zijn van enige afstand van grond aan de gemeente zonder dat zijn cliënten gerechtigd zijn op een geldelijke vergoeding. Teneinde een akkoord tussen partijen te kunnen bewerkstelligen, kan hij de gemeente Rotselaar onder alle voorbehoud meedelen dat zijn cliënten de kwestieuze 40 centiare gelegen aan het Gemeentepad enkel willen afstaan aan de gemeente, indien ze van perceel 396C twee stukken bouwgrond mogen maken. Concreet zou dit neerkomen op een verkavelingsvergunning voor perceel 396C, waarbij dit perceel in twee kavels zou worden opgedeeld. Alle kosten om dit perceel te verkavelen, inclusief landmeterskosten, dienen dan uiteraard door de gemeente te worden gedragen. Zijn schrijven d.d. 27 december 2019 wordt de gemeente Rotselaar verzonden zonder enige nadelige erkentenis en onder voorbehoud van alle recht.

Bezwaar 2: inneming 12.

In verband met de gratis grondafstand die aan de bezwaarindiener wordt gevraagd, ging de bezwaarindiener naar het gemeentehuis om verdere uitleg te verkrijgen over de specifieke gevolgen voor zijn eigendom. Dit leverde echter niets op waardoor hij zich verplicht ziet om bezwaar aan te tekenen tegen de nieuwe plannen. Het betreft inneming nr. 12 langs het Gemeentepad, dat aansluiting geeft op de voetweg met een totale breedte van 1.65m. Volgens de planning lijkt de nieuwe rooilijn voor de geplande nutsvoorzieningen hier te komen op 4.5 m breedte en loopt deze (volgens zijn inschatting) midden doorheen zijn dubbele beukenhaag van +30 jaar oud. Deze haag vormt niet alleen de afscheiding voor zijn privé, maar is ook een groene buffer naar de voetweg. Zoals hij de situatie kan inschatten (gezien doodlopende straat en overgang naar voetweg van 1.65 m), meent hij dat er zeker mogelijkheden zijn om deze haag en groene buffer te kunnen behouden. Indien moest blijken dat er bijkomende ruimte nodig is om de werken aan de voetweg te kunnen uitvoeren, is hij bereid om de laatste twee meter van de haag te verwijderen. Graag had hij hierover overleg gehad met de juiste instanties zodat hierover een akkoord kan gesloten worden vóór 31/01/2020. Wanneer de haag kan behouden blijven (cf. hierboven) is hij uiteraard bereid gratis grondafstand te doen zoals gevraagd.

Bezwaar 3: inneming 30.

De bezwaarindiener kreeg in het gemeentehuis geen verdere informatie en inlichtingen. Niemand kon een duidelijke verklaring geven waarom de gemeente 33 ca van de grond zou moeten claimen (inneming nummer 30). Hun eigendom heeft als kadastrale ligging a333c. Op het hoofdplan dat eerst getoond werd, was hun woning niet terug te vinden. Deze stond op een apart plannetje wat al doet vermoeden dat zij niet veel met de rioleringswerken van de Eektstraat en Eektweg te maken hebben. De grond die geclaimd wil worden, is een erfdienstbaarheidsweg waar enkel het huis en dat van de buur staat en hun rioleringen lopen naar de Aarschotsesteenweg. Dit pad is ook een verbinding voor veel wandelaars en fietsers die zeer tevreden zijn met de huidige conditie van het pad dat de gemeente wil claimen. Waarom deze willen confisqueren en eventueel openbreken waar geen enkel meerwaarde of verbetering mogelijk kan zijn.

Hun adres is gevestigd op de Aarschotsesteenweg. Waarom moeten zij dan grond afstaan voor riolerings- en wegeniswerken op de Eektstraat of Eektweg. Volgens de informatie die is rondgestuurd, zou binnen een aantal jaren de Aarschotsesteenweg volledig vernieuwd worden en zou er gescheiden riolering voorzien worden. Zij hebben hier al reeds op geanticipeerd. Waarom zouden ze nu dan grond moeten afstaan voor rioleringswerken waar zij niets mee te maken hebben en geen enkel voordeel of meerwaarde t.o.v. hun woning kunnen in terugvinden. Grond waar zij wel voor betalen/betaald hebben zomaar zonder enige compensatie of weldoordachte gegronde redenen zouden moeten afstaan vindt men incorrect en onrechtvaardig en kan niet aanvaard worden. Er wordt dan ook officieel bezwaar ingetekend.

          Deze bezwaren kunnen als volgt behandeld worden:

Bezwaar 1: inneming 9 en 10.

Het gaat hier om 2 percelen: A396B en A396C. De bewaarindieners ontvingen twee brieven, één voor elk perceel. Voor perceel A396B wordt er 30 centiare ingenomen en voor perceel A396C 40 centiare. Er zal aan de bezwaarindieners een deel van het rooilijnplan bezorgd worden dat betrekking heeft op beide percelen met de exacte locatie van de 30 en 40 centiare die worden ingenomen. Volgens het vonnis d.d. 5 oktober 2005 gewezen door het Vredegrecht van Haacht is het Gemeentpad voor een breedte van 1,65 meter eigendom van de gemeente Rotselaar. Er zal enkel in deze 1,65 meter gewerkt worden.

Binnen de gemeente Rotselaar wordt steeds gewerkt met het systeem van gratis grondafstand en toelating der werken. Om die redenen wordt er het principe van een verhaalbelasting niet gehanteerd. De verhaalbelasting houdt in dat de kosten die door de gemeente dienen te worden gedragen voor de verwerving van de grond nodig voor de realisatie van de rooilijn en de kosten voor de aanleg van de wegenis en riolering, door de gemeente door middel van een belasting worden verhaald op de aanpalende eigenaars.

Het verzoek om bouwgrond te mogen maken van perceel 396C en het te mogen verkavelen heeft geen betrekking op het voorlopig vastgestelde rooilijnplan.

Bezwaar 2: inneming 12.

Er kan nu niet met zekerheid gezegd worden of de haag kan blijven staan. De gemeente Rotselaar hanteert wel het volgende principe: Alle voorkomende hindernissen welke zich op de strook grond bevinden die wordt ingenomen (zoals afsluitingen, afsluitingsmuurtjes, allerlei planten, levende hagen, struikgewas en bomen) worden op kosten van de gemeente weggenomen of zo mogelijk verplaatst/herplant. Dit alles gebeurt steeds in samenspraak met de eigenaar(s).

Bezwaar 3: inneming 30.

In het gedeelte van de voetweg nr. 57 waarin de in te nemen grond van inneming 30 gelegen is, zal geen riolering komen. Gezien de goede staat van de weg is het ook niet nodig om hier wegeniswerken uit te voeren. Er zal van de bezwaarindieners geen grondafstand gevraagd worden en er is tevens geen toelating der werken nodig. Omdat het hier een voetweg betreft (dus met openbaar karakter) moet deze wel open blijven. De trage verbinding moet gewaarborgd blijven en er moeten steeds onderhoudswerken kunnen uitgevoerd worden. Er zal ook een tragewegen-bordje geplaatst worden om de functie van de weg extra te benadrukken.

 

Juridische gronden

          Artikel 17 § 5 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

De gemeenteraad stelt binnen zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk rooilijnplan definitief vast.

          Artikel 18 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

Het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan wordt onmiddellijk na de definitieve vaststelling gepubliceerd op de gemeentelijke website en aangeplakt bij het gemeentehuis en ter plaatse.

Het college van burgemeester en schepenen brengt iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan.

Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Jelle Wouters, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan van de Eektstraat (deel), de Eektweg (deel) en het Gemeentepad, opgesteld door Sweco op 21 oktober 2019, definitief vast.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen brengt iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan.

Artikel 3:

Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Rooilijnplan Hanewijk (deel) - definitieve vaststelling

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbeslissing van 19 november 2019 waarbij het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan van de Hanewijk (deel), voorlopig werd vastgesteld.

          Getuigschrift van bekendmaking van 13 januari 2020.

          Proces-verbaal betreffende de sluiting van het openbaar onderzoek van 13 januari 2020.

 

Feiten en context

          Voor de riolerings- en wegeniswerken in de zijstraat van Hanewijk met huisnummers 60-64 (tot en met het laatste bouwlot) wordt de rooilijn vastgesteld volgens het ontwerp van rooilijnplan opgemaakt door studiebureau Talboom van 4 november 2019.

          Het openbaar onderzoek werd gehouden in de periode van 2 december 2019 tot en met 31 december 2019.

          Volgens het proces-verbaal betreffende de sluiting van het openbaar onderzoek van 13 januari 2020 werden geen opmerkingen en bezwaren ontvangen.

 

Juridische gronden

          Artikel 17 § 5 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

De gemeenteraad stelt binnen zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk rooilijnplan definitief vast.

          Artikel 18 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

Het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan wordt onmiddellijk na de definitieve vaststelling gepubliceerd op de gemeentelijke website en aangeplakt bij het gemeentehuis en ter plaatse.

Het college van burgemeester en schepenen brengt iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan.

Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt.

 

Besluit

Na beraadslaging,

22stemmen voor: Jelle Wouters, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan van de Hanewijk (deel), opgesteld door het studiebureau Talboom van op 4 november 2019 definitief vast.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen brengt iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan.

Artikel 3:

Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Samenwerkingsovereenkomst voor inzet van Verfraaiing, een dienst van algemeen economisch belang (DAEB) uitgevoerd door het lokale diensten economie (LDE) project van IGO div - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

          De e-mail van 19 december 2019 van IGO betreffende voorstel tot samenwerking tussen de gemeente Rotselaar en IGO div voor de Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB) voor de periode van 1 februari 2020 tot 31 januari 2021, jaarlijks stilzwijgend verlengbaar voor maximaal 5 jaar.

 

Juridische gronden

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 30§3 (in house toezicht).

 

Argumentatie

          DAEB is een lokaal diensteneconomie project.

          De lokale besturen uit het arrondissement Leuven kunnen participeren aan het project met als doel enerzijds hun dorpskernen te behoeden voor verwaarlozing en vervuiling door te voorzien in (groen)onderhoud en verfraaiing van de openbare ruimte, en anderzijds uitvoering te geven aan de beleidsdoelstelling om duurzame tewerkstelling te realiseren voor kansengroepen en laaggeschoolde langdurige werklozen.

          De inhoud van de dienstverlening wordt in onderling overleg bepaald.

          De gemeente Rotselaar voorziet in een financiering van 75.000 euro voor nader te bepalen activiteiten die kaderen binnen de DAEB aanleg en herstel van voet- en fietspaden. Per werkuur wordt 22,50 euro aangerekend.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0704

Actie: 070401

Budgetsleutel: 6139999/020000

Laatst goedgekeurd budget: € 75.000

Beschikbaar budget: € 75.000

Geraamd bedrag: € 75.000

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt onderstaande samenwerkingsovereenkomst goed tussen de gemeente Rotselaar en IGO div goed:

 

Samenwerkingsovereenkomst voor inzet van Verfraaiing, een dienst van algemeen economisch belang (DAEB) uitgevoerd door het lokale diensten economie (LDE) project van IGO div

 

Artikel 1

Gemeente Rotselaar belast IGO div met de DAEB verfraaiing op haar grondgebied van 01/02/2020 tot 31/01/2021, jaarlijks stilzwijgend verlengbaar voor maximaal 5 jaar. De opdracht is aanleg en herstel van voet- en fietspaden op het grondgebied Rotselaar gedurende deze periode. De jaarplanning wordt bij het aanvang van het contract overlopen. IGO voorziet zelf in voertuigen en de nodige materialen alsook in de nodige veiligheidskledij. De gemeente krijgt maandelijks een overzicht van de gepresteerde uren per mail op werken@rotselaar.be. Dit contract geeft geen exclusiviteit aan IGO voor het uitvoeren van deze werken.

 

Artikel 2

Gemeente Rotselaar kent geen uitsluitende of bijzondere rechten toe aan IGO div.

 

Artikel 3

Gemeente Rotselaar voorziet in een financiering van maximaal 75.000 euro voor nader te bepalen activiteiten die kaderen binnen de DAEB aanleg en herstel van voet- en fietspaden. Per werkuur wordt 22,50 euro aangerekend.  In dit bedrag zitten vervoerskosten en gereedschappen vervat. Verplaatsingstijd geldt als werkuren. Kosten voor persoonlijke beschermingsmiddelen, (bouw)materialen, afval- en afvoerkosten en (huur)kosten voor grote machines en toebehoren worden apart aangerekend.

 

Bij de berekening van de financiering wordt rekening gehouden met de subsidies die IGO div ontvangt voor de tewerkstelling van doelgroepmedewerkers en hun omkadering om zo dubbele financiering uit te sluiten.

 

De financiering van de dienstverlening gebeurt met toepassing van Besluit 2012/21/EU van de Europese Commissie van 20 december 2011 betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen, Publicatieblad van de EU, 11 januari 2012, L7/3.

 

Artikel 4

De financiering wordt uitbetaald als volgt: 100% bij het einde der werken.

 

Alle betalingen gebeuren door storting op het rekeningnummer BE36 7364 0325 0181 van IGO div, met vermelding van de gestructureerde mededeling.

 

Alle betalingen geschieden binnen 30 kalenderdagen na facturatiedatum. Facturen die op de vervaldag niet betaald zijn, zullen van rechtswegen en zonder voorafgaande ingebrekestelling verhoogd worden met een verwijlinterest van 8,5% op jaarbasis op het verschuldigde bedrag, te rekenen vanaf de factuurdatum en dit tot aan de gehele voldoening, waarbij elk gedeelte van een maand voor een gehele maand wordt gerekend. Voormelde verwijlinterest zal overeenkomstig art. 1154 van het BW worden gekapitaliseerd.

 

Artikel 5

Gemeente Rotselaar voert jaarlijks controle uit op de compensatieregeling. IGO div maakt jaarlijks een inhoudelijk en financieel rapport met gedetailleerde melding van alle kosten en inkomsten van de DAEB Verfraaiing en eventueel de redelijke winst.

 

De bewijsstukken ter staving van de kosten en inkomsten worden op eenvoudig verzoek aan Gemeente Rotselaar overgemaakt. Gemeente Rotselaar of zijn gemachtigden hebben eveneens toegang tot de boekhouding van IGO div.

 

Wanneer uit de controles of de afrekening blijkt dat er overcompensatie is, zal Gemeente Rotselaar het overschot terugvorderen en de parameters voor het berekenen van de compensatie herzien.

 

Artikel 6

Indien IGO div ook activiteiten verricht die buiten de DAEB Verfraaiing vallen, is zij verplicht een gescheiden boekhouding bij te houden.

 

Artikel 7

De LDE stelt in haar doelstellingen de realisatie van bepaalde maatschappelijke meerwaarden voorop. Gemeente Rotselaar en IGO div respecteren volgende basisprincipes: voorrang van arbeid op kapitaal, democratische besluitvorming, maatschappelijke inbedding, transparantie, kwaliteit en duurzaamheid.

 

Artikel 8

Enkel lokale besturen uit het arrondissement Leuven kunnen het LDE project van IGO div belasten met de uitvoering van de DAEB Verfraaiing.

 

Artikel 9

IGO div is verantwoordelijk voor de kwaliteitsvolle uitvoering van de DAEB Verfraaiing, de naleving van de veiligheidsvoorschriften tijdens de uitvoering van deze DAEB en voor de administratieve opvolging van de administratie die volgt uit deze overeenkomst.

 

Gemeente Rotselaar is verantwoordelijk voor de nodige uitvoeringsplannen, attesten en vergunningen om de DAEB Verfraaiing te kunnen uitvoeren, het aanstellen van een veiligheidscoördinator, het toezicht op de kwaliteit van de geleverde werken, het rapporteren van eventuele onregelmatigheden aan IGO div en voor het informeren van de bevolking over de uit te voeren of uitgevoerde werken.

 

Artikel 10

IGO div hecht groot belang aan de persoonlijke levenssfeer en verwerkt de persoonsgegevens die haar worden verstrekt met de grootste zorg. Het privacybeleid van IGO div valt onder het algemeen gevoerde informatieveiligheidsbeleid en is te consulteren op https://www.igo.be/igo/privacyverklaring.

 

(handtekeningen)

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Aankoop en levering multifunctionele borstelwagen - goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

Juridische gronden

•  De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

•  De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

•  Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

•  Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

•  De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

•  Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

•  Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

•  Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Argumenten

•  In het kader van de opdracht “Aankoop en levering multifunctionele borstelwagen” werd een bestek met nr.2020-I005 opgesteld door de technische dienst.

•  De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 198.347,11 excl. btw of € 240.000,00 incl. 21% btw.

•  Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

Budgetsleutel: 2020/GE/2300000/020001

Actieplan: 0704

Actie: 070402

Investeringsproject: GIP05

Subproject: GIP0502

Origineel krediet: € 240.000

Beschikbaar krediet: € 240.000

Raming uitgave: € 240.000

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

Het bestek met nr. 2020-I005 en de raming voor de opdracht “Aankoop en levering multifunctionele borstelwagen”, opgesteld door de technische dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 198.347,11 excl. btw of € 240.000,00 incl. 21% btw.

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget 2020 op budgetsleutel 2300000/020001 van de investeringen.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer - instellen van een parkeerverbod in de Winkelveldbaan - goedkeuring

 

Feiten en context

          Pendelaars parkeren zich in de Winkelveldbaan in plaats van op de voorziene parkings aan het station van Wezemaal.

 

Juridische gronden

          Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het Koninklijk besluit van 16 maart 1968.

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

          Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden voor de verkeerstekens.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

 

Argumentatie

          Het parkeren door pendelaars in de Winkelveldbaan brengt hinder met zich mee voor de buurtbewoners en zorgt voor onveilige verkeerssituaties voor fietsers en voetgangers. Omwille van de verkeersveiligheid wordt een parkeerverbod ingesteld in de Winkelveldbaan vanaf het kruispunt met de Langestraat tot het huisnummer 12 en 13.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit om een parkeerverbod in te stellen in de Winkelveldbaan tussen het kruispunt met de Langestraat en huisnummer 12 en 13.

Dit verbod wordt gesignaleerd door E1-verkeersborden.

Artikel 2:

Dit reglement treedt in werking onmiddellijk na de bekendmaking ervan.

Artikel 3:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Goedkeuring overeenkomst voor opmaak Sustainable Energy and Climate Action Plan, kortweg SECAP  (gemeentelijk energie- en klimaatactieplan) door Provincie Vlaams-Brabant

 

Voorgeschiedenis

          Het Burgemeestersconvenant is een initiatief van de Europese Commissie waarbij steden en gemeenten zich engageren om bij te dragen aan de Europese en regionale inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen en mens en maatschappij weerbaar te maken voor de gevolgen van de huidige en toekomstige klimaatverandering.

          De gemeente Rotselaar ondertekende op 4 oktober 2013 het klimaatengagement.

          De gemeenteraad van  op 28 april 2014 akkoord met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant.

          Op 25 juni 2014 werd, samen met 57 andere Vlaams-Brabantse gemeenten, op het Provinciehuis de handtekening gezet onder het Burgemeestersconvenant. Hiermee engageerde Rotselaar zich tot een besparing van 20% op de CO2-uitstoot tegen 2020 (referentiejaar 2011) en de opmaak van een klimaatactieplan (SEAP - Sustainable Energy Action Plan) in het kader van het CoM2020 (Convenant of Mayors 2020).

          De gemeenteraad heeft op 17 december 2015 een gemeentelijk klimaatactieplan (SEAP) in het kader van het CoM2020 goedgekeurd.

          Op 21 juni 2018 heeft deputatie van de provincie Vlaams-Brabant beslist dat de provincie zich engageert om Sustainable Energy and Climate Action Plans, kortweg SECAP’s  (gemeentelijk energie- en klimaatactieplannen) op te maken voor de Vlaams-Brabantse steden en gemeenten en deze tevens te ondersteunen en te begeleiden bij de uitvoering ervan.

          In het college van burgemeester en schepenen van 9 september 2019 werd beslist om het Vlaams-Brabants Klimaatengagement in het kader van CoM2030 te ondertekenen. Hiermee engageert Rotselaar om samen met het intergemeentelijk samenwerkingsverband Interleuven en de andere lokale besturen van Vlaams-Brabant te werken aan een sterk en doorgedreven klimaatbeleid.

          Het Vlaams-Brabants Klimaatengagement in het kader van CoM2030 werd officieel mede- ondertekend door de gemeente Rotselaar, samen met 63 andere gemeenten uit Vlaams-Brabant, op 18 oktober 2019 te Leuven.

 

 

Feiten en context

 

          De gemeente onderschrijft met deze beslissing de principes en de beleidsdoelstellingen uit de bijlage van de samenwerkingsovereenkomst, namelijk:
 

Algemene uitgangsprincipes:

          Het gemeentelijk mitigatiebeleid gaat uit van het principe van de trias energetica:

          de energievraag maximaal verminderen (energiebesparing)

          het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwen en het gebruik van hernieuwbare energie optimaliseren (hernieuwbare energie)

          aan de resterende energievraag voldoen met efficiënte, schone technieken (energie-efficiëntie)

          Het gemeentelijk klimaatbeleid is een sector- en beleidsdomeinoverschrijdend beleid, zowel voor mitigatie als adaptatie;

          De gemeente betrekt alle relevante actoren bij de opmaak en uitvoering van het lokale klimaatbeleid (participatieve aanpak).

          De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld (voorbeeldfunctie) in haar eigen werking (gebouwenbeheer, wagenpark, aankoopbeleid, ruimtelijke planning, vergunningenbeleid,…);

          De gemeente integreert deze principes in haar dagelijks beleid en toetst bij het nemen van beleidsbeslissingen onderstaande principes af.

          De gemeente communiceert actief en transparant naar haar inwoners over de vooruitgang en uitvoering van het SECAP

Ruimtelijke ordening als sleutelsector (mitigatie én adaptatie):

          De gemeente richt haar ruimtelijk ordeningsbeleid prioritair op kernversterking nabij mobiliteitsassen en -knooppunten, met ruimte voor hernieuwbare energie en het vrijwaren van open ruimte voor natuur en bos, voor korte- ketenlandbouw, voor verkoelend groen en natuurlijke waterbuffers.

Gebouwen:

          De gemeente zet maximaal in op rationeel energiegebruik en energie-efficiëntie in haar eigen gebouwen, met een maximale inpassing van hernieuwbare en duurzame energietechnieken en klimaatadaptatieprincipes.

          De gemeente zet in op duurzaam bouwen en diepgaande renovaties met een doorgedreven energiebesparing en een versnelling van de vernieuwingsgraad van de residentiële en niet-residentiële gebouwen in haar gemeente (particuliere en tertiaire sector).

          De gemeente zet hierbij zo veel mogelijk in op een collectieve aanpak en stimuleert compacter wonen en bouwen en nieuwe gedeelde woonvormen

Openbare verlichting

          De gemeente zet in op een energiezuinige openbare verlichting door de energie-efficiëntie van haar verlichting sterk te verbeteren en deze op een planmatige manier te beheren en om te vormen.

Mobiliteit

          De gemeente wil haar inwoners verleiden om de wagen aan de kant te laten staan door in te zetten op de kwetsbare weggebruiker, en werkt hiertoe een ambitieus fiets- en tragewegenbeleid uit. De gemeente moedigt schonere brandstoffen en elektrische én gedeelde mobiliteit aan.

          De gemeente zal ook het eigen gemeentelijk wagenpark vergroenen (voorbeeldfunctie).

Lokale productie hernieuwbare energie

          De gemeente zet in op een optimale energiemix op basis van hernieuwbare energie en groene (rest)warmte (bv. zonne-energie, windenergie, geothermie of water).

Duurzame productie- en consumptie

          De gemeente geeft het goede voorbeeld en kiest voor een duurzaam en circulair aankoopbeleid en duurzame, lokale voeding.

          De gemeente zet in op het faciliteren, ondersteunen en promoten van (lokale) initiatieven rond circulaire en gedeelde economie (deelinitiatieven, hergebruik, herstellen,…) en duurzame voeding.

Klimaatadaptatie

          De gemeente houdt bij haar beleid rekening met de huidige en te verwachten effecten van de klimaatverandering (hitte, droogte en wateroverlast).

          De gemeente zet hiervoor in op meer groen en bos en zorgt voor ruimte voor water, zowel in het buitengebied als in de kernen. Ontharden is een onderdeel van het klimaatbeleid.

          De gemeente toetst bij het nemen van beslissingen de principes van vergroening, ruimte voor water, ontharding en kernversterking af en integreert deze principes in haar beslissingen.

 

 

          De gemeente start hiermee met de directe uitvoering van doelstelling 6 van het gemeentelijk meerjarenplan 2020-2025:

 

6. Rotselaar is een klimaatvriendelijke en duurzame gemeente

6.1 De inwoners, bedrijven en verenigingen betrekken bij de opmaak en de uitvoering van het klimaatactieplan.

          De gemeente heeft haar nieuw klimaatplan klaar tegen juni 2021.

          De gemeente organiseert een participatietraject voor de opmaak van het klimaatplan.

          De gemeente vertolkt een voorbeeldfunctie en integreert duurzaamheid in de eigen werking

6.2 De gemeente maakt gebruik van innovatieve toepassingen die klimaatvriendelijk en duurzaam zijn.

          De gemeente bekijkt met haar partners de mogelijkheden van een omschakeling naar duurzame energie

          De gemeente onderzoekt met bedrijven of er restwarmte of andere reststromen lokaal kunnen gedeeld worden.

          De openbare verlichting is volledig omgeschakeld naar ledverlichting tegen 2025.

 

Argumentatie

          De einddatum van het huidige burgemeestersconvenant (CoM2020) komt in zicht. De gemeente Rotselaar wil zich voorbereiden op de periode na 2020 (CoM2030) en wil ook tijdens deze legislatuur inzetten op een ambitieus gemeentelijk klimaatbeleid.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0601

Actie: 60102

Budgetsleutel: 6139999 / 035000

Beschikbaar budget: 18.860 in 2020, 15.600 in 2021

Geraamd bedrag: 3.630 euro in 2020, 3.630 euro in 2021

 

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeente Rotselaar beslist om het SECAP (klimaatactieplan) in kader van het Burgemeestersconvenant 2030 in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant op te maken.

Artikel 2:

De gemeente Rotselaar ondertekende hiertoe de samenwerkingsovereenkomst met de provincie Vlaams-Brabant, bijlage inclusief, betreffende de opmaak van een gemeentelijk energie- en klimaatactieplan (SECAP).

Artikel 3:

De gemeente Rotselaar voorziet hiervoor een bedrag van 3.630 euro in het budgetjaar 2020 en 3.630 euro in het budgetjaar 2021 met als budgetsleutel 6139999 (beleidsitem 035000 actieplan 0601 actie 60102 klimaatactieplan).

Artikel 4:

De start van de opmaak van het SECAP is voorzien in het derde trimester van 2020 (september - oktober 2020). Op dat moment zal ook officieel ingetekend worden op het Burgemeestersconvenant 2030 (via een gemeenteraadsbeslissing), waarna de gemeente 2 jaar de tijd heeft om haar SECAP/klimaatplan op te maken.

Artikel 5:

In navolging van de overeenkomst (zie bijlage) zal de gemeente het nodige personeel en budget voorzien voor zowel het opmaken als het uitvoeren van de maatregelen en acties uit het SECAP:

          minstens één persoon die tijd en mandaat krijgt voor de coördinatie, opmaak en uitvoer SECAP i.s.m. de PROVINCIE;

          personeelsinzet bij andere gemeentelijke diensten voor deelname en voorbereiding workshops opmaak SECAP en voor de uitvoering van de maatregelen.

Artikel 6: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de provincie Vlaams-Brabant, dienst leefmilieu, t.a.v. Burgemeestersconvenant, Provincieplein 1, 3010 Leuven.

 

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Politieverordening CrossCup zondag zondag 9 februari 2020 - private en bijzondere veiligheid - goedkeuring

 

Feiten en context

          Zondag 9 februari 2020 organiseert ROBA voor de 7de maal de CrossCup aan de zwemzone Domein Ter Heide.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid (B.S. 31 oktober 2017).

 

Argumentatie

          Om enerzijds de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking en anderzijds het goede verloop van de CrossCup te garanderen, is het nodig om politiemaatregelen te nemen.

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De organisator kan vrijwilligers aanstellen in het kader van artikel 24 van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid op voorwaarde dat:

1.1. De burgemeester hiertoe, na advies van de korpschef van PZ BRT, op een door de minister bepaalde wijze, de toestemming hiervoor heeft verleend aan de vereniging.

1.2. De personen effectief lid zijn van de vereniging, of de personen een effectieve of aanwijsbare band hebben met de vereniging en dat de personen hun activiteit slechts sporadisch en onbezoldigd uitoefenen. De aanvraag hiertoe dient uiterlijk 2 weken voor de datum van het evenement toe te komen bij de burgemeester.

1.3. De vrijwilligers dienen onder meer te voldoen aan volgende voorwaarden:

- niet veroordeeld geweest zijn, zelfs niet met uitstel, tot enige correctionele of criminele straf, zoals bedoeld in artikel 7 van het Strafwetboek of tot een gelijkaardige straf in het buitenland, behoudens veroordelingen wegens inbreuken op de wetgeving betreffende de politie over het wegverkeer;

- niet tegelijkertijd lid zijn van een politiedienst of een inlichtingendienst, noch een functie hebben in een penitentiaire instelling, noch activiteiten uitoefenen van privédetective, van wapen- en munitiefabrikant of -handelaar of enige andere werkzaamheid uitoefenen die, doordat ze wordt uitgeoefend door dezelfde persoon die ook een functie uitoefent in de sector van de private of bijzondere veiligheid, een gevaar kan opleveren voor de in- of uitwendige veiligheid van de Staat of voor de openbare orde;

- minstens 18 jaar oud zijn;

- niet geschrapt zijn uit het Rijksregister van natuurlijke personen zonder nieuw adres achter te laten;

- in de afgelopen drie jaar geen lid geweest zijn van de inlichtingendiensten of van die politiediensten waarbij het onmiddellijk erna uitoefenen van een functie in de private veiligheid een gevaar oplevert voor de Staat of voor de openbare orde.

Artikel 2:

De lijst van bewakingsondernemingen die activiteiten uitoefenen op de CrossCup te Rotselaar dient 3 weken voor de datum van het evenement toe te komen bij de burgemeester en korpschef.

Deze lijst moet volgende informatie bevatten:

- naam en adres van de betrokken bewakingsondernemingen;

- personalia van de bewakingsagenten die ingezet worden en de personeelsleden van de betrokken bewakingsfirma's die de leiding over deze bewakingsagenten uitoefenen;

- aard van de bewakingsactiviteiten;

- data en plaatsen waarop de bewakingsactiviteiten uitgevoerd worden.

Artikel 3:

De fouilles van personen in het kader van de toegangscontrole mogen enkel worden uitgevoerd ter hoogte van de ingang van Sportoase De Meander aan de kant van de Vakenstraat. De fouilles mogen slechts uitgeoefend worden mits uitdrukkelijke toestemming van de burgemeester en in overeenstemming met hetgeen is bepaald in de artikelen 102, 103 en 104 van de wet van 2 oktober 2017. De aanvraag hiertoe dient 2 weken voor de datum van het evenement toe te komen bij de burgemeester en moet volgende informatie bevatten:

- de lijst van bewakingsondernemingen en de personalia van de bewakingsagenten die de fouilles uitvoeren;

- de vermelding op welke tijdstippen en in welke omstandigheden de fouilles gebeuren.

Fouilles bij uitgangscontrole zijn niet toegestaan.

Artikel 4:

Iedereen die professioneel een bewakingsactiviteit uitvoert, dient op een duidelijk leesbare wijze een badge te dragen en de voorschriften inzake werkkledij die bepaald zijn in de artikelen 79, 80 en 95 van de wet van 2 oktober 2017 na te leven.

Op de badge staat duidelijk hun naam, de naam van de onderneming waar ze voor werken en het adres van de exploitatiezetel, ofwel de identificatiekaart. Ze moeten tevens in het bezit zijn van de door de Minister van Binnenlandse zaken afgeleverde identificatiekaart en drager zijn van werkkledij conform het Ministerieel besluit van 8 juni 2007 tot bepaling van het model van de werkkledij en het embleem van bewakingsagenten. 

De vrijwilligers die een bewakingsactiviteit uitvoeren, dienen één en dezelfde werkkledij te dragen. Met als doel zich duidelijk te onderscheiden van andere functies en van de professionele bewakingsagenten. Daarnaast dienen ze een badge te dragen met vermelding van hun naam, functie en de dienst waarvoor ze werken.

Artikel 5:

Volgend gebied met perimeter: de toegang tot Sportoase Ter Heide (locatie De Meander) aan de Vakenstraat 18 tot aan de toegang Kerkhofstraat nr. 26, wordt op zondag 9 februari 2020 van 8u tot 20u ingesteld als zone waarbinnen bewakingsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend in de zin van de artikelen 115 en 116 van de wet van 2 oktober 2017.

Voornoemde perimeter dient op zichtbare wijze voor het publiek afgebakend te zijn volgens de bepalingen van het Ministerieel besluit van 10 november 2017. Daarnaast kunnen personen belast met toezichtsopdrachten geplaatst worden aan de nadars binnen voormelde perimeter.

Artikel 6:

Het uitvoeren van georganiseerde rondes door private personen, bewakingsondernemingen en interne bewakingsdiensten met het oog op het verzekeren van de orde buiten de voormelde perimeter is verboden.
Artikel 7:

Al de personen die in dit kader worden ingezet, dienen elke strafbare handeling die door hen wordt vastgesteld onmiddellijk door te geven aan de politiediensten.

Artikel 8:

Deze verordening wordt overeenkomstig het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking op het tijdstip van bekendmaking.

Artikel 9:

9.1. De leden van de lokale en de federale politie en de door de Koning aangewezen ambtenaren en diensten zijn gelast met de uitvoering van deze verordening.

9.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met administratieve geldboetes opgelegd door de bevoegde administratieve overheid.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Goedkeuring belastingreglement op de standplaatsen op openbare kermissen - 2020-2025

 

Voorgeschiedenis

          De beslissing van de gemeenteraad van 31 januari 2013 houdende goedkeuring van het belastingreglement op kermisstanden.

 

Feiten en context

          In de gemeente Rotselaar vinden er verschillende kermissen plaats volgens vaste parameters, afhankelijk van hoe bepaalde feestdagen en data vallen:

- Rotselaar Centrum: eerste zondag na Pinksteren en de vierde zondag van september;

- Rotselaar Heikant: laatste zondag van april;

- Werchter: met Pinksteren (met paardenprocessie) en op de eerste zondag na 16 augustus;

- Wezemaal: op de eerste zondag na 10 mei of op 10 mei zelf;

          Omwille van de continuïteit is het noodzakelijk een nieuw reglement goed te keuren nu het bestaande reglement dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 31 januari 2013 afloopt op 31 december 2019.

 

Juridische gronden

          Artikel 170 §4 van de Grondwet.

Geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

          Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.

          Artikel 40 §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen.

          Artikel 41, tweede lid, 14° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van retributies en de voorwaarden ervan, is niet delegeerbaar aan het college van burgemeester en schepenen.

          Artikel 286 §1, 1° en artikel 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De reglementen worden bekendgemaakt op de webtoepassing van de gemeente. De bekendmaking van de lijst van reglementen zoals bepaald in artikel 286 §1, 1° gebeurt binnen tien dagen nadat ze genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt en de datum waarop ze zijn aangenomen.

          Artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteoverheid brengt de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking. Dit gebeurt op dezelfde dag als de bekendmaking van de reglementen op de webtoepassing van de gemeente.

          Artikel 113 betreffende kermissen van het uniform politiereglement van de politiezone BRT van 18 december 2017.

 

Argumentatie

          De organisatie van de kermissen brengt zekere kosten van toezicht en schoonmaak met zich mee. Daarom is het, rekening houdend met de financiële toestand van de gemeente, gepast om een belasting in te voeren op de standplaatsen op openbare kermissen.

 

Besluit

Na beraadslaging,

19stemmen voor: Jelle Wouters, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Farida Tierens en Gert Heylen

4onthoudingen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Heidi Pittomvils en Stella Beckx

Artikel 1:

Met ingang van 1 februari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentebelasting geheven op de standplaatsen op de openbare kermissen.

Artikel 2:

De belasting is verschuldigd door de uitbater van de kermisattractie.

Artikel 3:

De belasting wordt bepaald op:

- 7 euro per strekkende meter (voorzijde) voor standplaatsen met een voorzijde tot en met 10 meter,

  met een minimum van 42 euro per standplaats;

- een forfaitair bedrag van 79 euro voor een grotere attractie met een voorzijde van meer dan 10

  meter;

- een forfaitair bedrag van 131 euro voor de grootste attracties zoals onder meer een autoscooter of

  soortgelijke.

Bij gebruik van elektriciteit van het openbaar net zal bijkomend een forfaitair bedrag dienen betaald te worden volgens het vermogen zijnde:

1) 52,50 euro voor een rode aansluiting;

2) 32 euro voor een blauwe aansluiting.

Artikel 4:

De kermisattracties moeten aanwezig en geopend zijn tijdens de kermisdagen en de openingsuren die jaarlijks door het college van burgemeester en schepenen worden vastgelegd.

Artikel 5:

De belasting wordt betaald door middel van een overschrijving op de bankrekening van het gemeentebestuur ten laatste een maand voor aanvang van de betrokken kermis. Deze belasting is een contantbelasting. Bij gebreke aan betaling wordt de belasting ingekohierd en wordt ze een kohierbelasting.

Artikel 6:

Bij niet-inname van een toegewezen standplaats zonder voorafgaandelijke verwittiging wordt er een bijkomende belasting aangerekend gelijk aan het bedrag van de belasting op de standplaats.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Dotatie 2020 Politiezone BRT - goedkeuring

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar behoort tot de Politiezone BRT (Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo).

          De begroting van de politiezone komt ten laste van de verschillende gemeenten van de zone en van de federale staat.

          In de meergemeentezones wordt de begroting van het lokaal politiekorps goedgekeurd door de politieraad.

          Elke gemeenteraad van de zone stemt de dotatie die aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend.

          Het politiecollege keurde op zijn zitting van 22 november 2019 het ontwerp van begroting 2020 goed.

          De politieraad keurde op zijn zitting van 18 december 2019 het begrotingsvoorstel 2020 goed.

          De gemeentelijke dotatie 2020 aan de politiezone BRT bedraagt voor de gemeente Rotselaar 1.481.739,84 euro (39,59 %).

          De dotatie voor Begijnendijk bedraagt 812.917,13 euro (21,72 %), de dotatie voor Tremelo bedraagt 1.448.055,43 euro (38,69 %).

          De dotatie wordt in de uitgaven van elke gemeentebegroting ingeschreven. De bijdrage aan de meergemeentezone wordt in twaalfden uitbetaald.

 

Juridische gronden

          Artikel 251 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

Het exploitatiebudget is een financieel plan van de exploitatie van de gemeente.

          Omzendbrief BB 2009/05 van 4 september 2009 betreffende de budgetten en de bijhorende meerjarenplannen van de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

De gemeentelijke dotatie van elke gemeente wordt niet alleen ingeschreven in de gemeentebegroting, maar ook vastgesteld in een afzonderlijk gemeenteraadsbesluit.

          De wet van 7 december 1998 betreffde de geïntegreerde politie, in het bijzonder artikel 40

In de meergemeentezones wordt de begroting van het lokaal politiekorps goedgekeurd door de politieraad, overeenkomstig de door de Koning vastgestelde minimale begrotingsnormen.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0204

Actie: 020401

Budgetsleutel: 2020/GE/6494000/040000 (toegestane werkingssubsidies)

Uitgave: 1.481.739,84 euro (jaar) / 123.478,32 euro (maand)

 

Besluit

Na beraadslaging,

23stemmen voor: Jelle Wouters, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx en Gert Heylen

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de dotatie voor 2020 aan de Politiezone BRT (Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo) goed, ten bedrage van 1.481.739,84 euro op het exploitatiebudget.

Artikel 2:

Deze uitgave wordt ingeschreven op budgetsleutel 2020/GE/6494000/040000.

Artikel 3:

Dit besluit wordt toegezonden aan de gouverneur ter goedkeuring.

Artikel 4:

Een afschrift van dit besluit zal worden gestuurd naar de politiezone BRT, de bijzonder rekenplichtige van de politiezone en de financieel directeur.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Gemeenteraadscommissies - nominatieve aanduiding vervanging Nele Demuynck

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2019

De gemeenteraad richt vijf commissies op en bepaalt het aantal leden per commissie. De mandaten worden evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies.

          Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Nominatieve aanduiding van de leden en voorzitters van de gemeenteraadscommissies.

          Besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2019

Goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

          Besluit van de gemeenteraad van 6 januari 2020

Installatie van Nele Demuynck als schepen in opvolging van Dirk Jacobs.

 

Feiten en context

          Brief van Nele Demuynck van 20 januari 2020 waarin zij haar ontslag indient als lid van de gemeenteraadscommissies Openbare Werken en Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening en Wonen, Cultuur, Jeugd, Sport, Onderwijs en Financiën, en Welzijn, Milieu en Ondernemen.

          Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig de voormelde berekeningswijze toekomen, met een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          De voorzitter ontving de voordrachtakte van de CD&V-fractie van 19 januari 2020 waarbij Gert Heylen wordt voorgedragen als lid van de gemeenteraadscommissies Openbare Werken en Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening en Wonen, Cultuur, Jeugd, Sport, Onderwijs en Financiën, en Welzijn, Milieu en Ondernemen.

 

Juridische gronden

          Artikel 37 § 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel uitmaakt. Als de fractie van het kandidaat-commissielid maar uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen.

Niemand kan meer dan één akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

Argumentatie

          De leden van de gemeenteraadscommissies worden op basis van een akte van voordracht nominatief aangeduid.

          De voordrachtakte werd ondertekend door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel uitmaakt en is bijgevolg ontvankelijk.

 

Besluit

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de ontvankelijke akte van voordracht van de CD&V-fractie van 19 januari 2020 van Gert Heylen in de respectievelijke raadscommissies, ter vervanging van Nele Demuynck.

Artikel 2:

De gemeenteraad verklaart Gert Heylen verkozen als lid van de gemeenteraadscommissies

          Openbare Werken en Mobiliteit,

          Ruimtelijke Ordening en Wonen,

          Cultuur, Jeugd, Sport, Onderwijs en Financiën

          Welzijn, Milieu en Ondernemen.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - Cipal - Algemene vergadering - vervanging gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Aanstelling van Dirk Jacobs als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Cipal voor de legislatuur 2019-2024.

          Brief van 18 december 2019 van Dirk Jacobs waarbij hij zijn ontslag meedeelt als schepen en raadslid.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

          De gemeente duidt een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan voor de algemene vergaderingen van Cipal.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking.

          De statuten van Cipal.

Artikel 35 inzake de samenstelling van de algemene vergadering.

          Artikel 30 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

Dit artikel bevat de toepassing van de in house-exceptie.

 

Argumentatie

          De algemene vergadering van Cipal is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeente wordt de vertegenwoordiger rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraad uit haar leden.

          Gelet op het ontslag van Dirk Jacobs als gemeenteraadslid dient in zijn vervanging te worden voorzien in de algemene vergadering van Cipal.

          De gemeente kan de vertegenwoordiger voor de ganse legislatuur 2019-2024 aanduiden.

          Het is belangrijk dat de gemeente beroep kan doen op de in house-exceptie en opdrachten kan toewijzen aan Cipal zonder dat de formele aanbestedingsprocedure moet worden gevoerd.

          De in house-exceptie houdt o.m. in dat er sprake moet zijn van een 'gezamenlijke controle', hetgeen concreet betekent dat de besluitvormingsorganen van Cipal moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers waarbij individuele vertegenwoordigers verscheidene of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen.

 

Besluit

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor, 1 onthouding.

Artikel 1:

De heer Patrick Vervoort, schepen, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van Cipal voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

Artikel 2:

Deze beslissing wordt overgemaakt aan Cipal dv, Bell-Telephonelaan 2D, 2440 Geel.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - IT-punt - beheerscomité - vervanging gemeentelijke vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

          De e-mail van 29 oktober 2018 van IT-punt met de vraag tot aanstelling van een afgevaardigde in het beheerscomité.

          Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Aanstelling van Dirk Jacobs als gemeentelijk vertegenwoordiger in het beheerscomité van IT-punt.

          Brief van Dirk Jacobs van 18 december 2019 waarbij hij zijn ontslag meedeelt als schepen en raadslid.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is lid van IT-punt sinds februari 2016.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De overeenkomst en het huishoudelijk reglement van IT-punt.

 

Argumentatie

          Als lid van de interlokale vereniging IT-punt heeft de gemeente Rotselaar recht op één afgevaardigde in het beheerscomité.

          Gelet op het ontslag van Dirk Jacobs als gemeenteraadslid dient in zijn vervanging te worden voorzien in het beheerscomité van IT-punt.

 

Besluit

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor, 1 onthouding.

Artikel 1:

De heer Patrick Vervoort, schepen, wordt aangesteld als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in het beheerscomité van IT-punt, voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024. Artikel 2:

Deze beslissing wordt overgemaakt aan de interlokale vereniging IT-punt, Vaartdijk 3 bus 1, 3018 Wijgmaal.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - Iverlek - regionaal bestuurscomité - raad van bestuur - voordracht vervanging lid

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Voordracht van Dirk Jacobs als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité (RBC) Leuven en de raad van bestuur (RVB) van de opdrachthoudende vereniging Interleuven, tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

          Brief van Dirk Jacobs van 18 december 2019 waarbij hij zijn ontslag meedeelt als schepen en raadslid.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

          De gemeente Rotselaar is ingedeeld bij een regionaal bestuurscomité (hierna afgekort: RBC)

 

Juridische gronden

          De artikelen 413 tot en met 460 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De gecoördineerde statuten van Fluvius.

 

Argumentatie

          Elke deelnemende gemeente heeft het recht om één (1) kandidaat-lid voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité.

          De deelnemende gemeenten hebben het recht om maximaal negen (9) kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur voor te dragen. Dit moet dezelfde persoon zijn die voorgedragen wordt als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité.

          De door de algemene vergadering te benoemen leden van raad van bestuur is beperkt tot negen (9).

          De bestuurders dienen 'onafhankelijk' te zijn in de zin van artikel 1.1.1 §2 74° en er zijn een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in de toelichtingsnota.

          Gelet op het ontslag van Dirk Jacobs als gemeenteraadslid, dient in zijn vervanging te worden voorzien als lid van het regionaal bestuurscomité en van de raad van bestuur.

 

Besluit

Na geheime stemming,

Met 21 stemmen voor, 2 onthoudingen.

Artikel 1:

De heer Werner Mertens, raadslid, wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité (RBC) Leuven van de opdrachthoudende vereniging Iverlek, voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024  en tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

Artikel 2:

Dezelfde persoon zoals vermeld in artikel 1 wordt tevens voorgedragen als kandidaat-lid van de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging Iverlek, voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024 en tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

Artikel 3:

Dit besluit wordt overgemaakt aan Iverlek, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - Iverlek - algemene vergadering - vervanging plaatsvervangend vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019

Aanstelling van Werner Mertens als plaatsvervanger in de algemene vergadering van Iverlek.

          Besluit van de gemeenteraad van heden

Voordracht van Werner Mertens als lid van het regionaal bestuurscomité Leuven en van de raad van bestuur van Iverlek voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024 en tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar neemt deel in de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 413 tot en met 460.

          De gecoördineerde statuten van Fluvius.

 

Argumentatie

          De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

          Een deelnemer kan haar vertegenwoordiger voor de volledige legislatuur aanduiden.

          De decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het punt 2 van het documentatiedossier dat aan deelnemende gemeente overgemaakt werd, gelden ook voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering.

De vertegenwoordigers op de algemene vergadering mogen niet als kandidaat-lid worden voorgedragen voor het regionaal bestuurscomité of voor de raad van bestuur.

Bijgevolg dient Werner Mertens vervangen te worden als plaatsvervanger in de algemene vergadering.

 

Besluit

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor, 1 onthouding.

Artikel 1:

De heer Gert Heylen, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van Iverlek voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

Artikel 2:

Dit besluit wordt overgemaakt aan Iverlek, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking - Hofheide - algemene vergadering - vervanging gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Aanstelling van Nele Demuynck als de gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Hofheide.

          Brief van 20 januari 2020 van Nele Demuynck waarbij zij meedeelt dat zij haar mandaat als vertegewoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van Hofheide niet meer wenst op te nemen.

 

Feiten en context

          De gemeente Rotselaar is lid van de opdrachthoudende vereniging Hofheide.

          De gemeente duidt een vertegenwoordiger en vervanger aan in de algemene vergadering van Hofheide.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          De artikelen 397 en 425, vierde en vijfde lid, van de statuten van Hofheide.

 

Argumentatie

          De algemene vergadering van Hofheide is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeente wordt de vertegenwoordiger rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraad uit haar leden.

          De gemeente kan de vertegenwoordiger voor de ganse legislatuur 2019-2024 aanduiden.

          Gelet op de mededeling van Nele Demuynck dient in haar vervanging als vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden voorzien.

 

Besluit

Na geheime stemming,

Met 22 stemmen voor, 1 onthouding.

Artikel 1:

De heer Gert Heylen, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering (gewone en buitengewone) van Hofheide voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

Artikel 2:

Deze beslissing wordt overgemaakt aan Hofheide, Jennekensstraat 5, 3221 Holsbeek (Nieuwrode).

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Toegevoegd punt: Toegevoegd punt: Voorstel indienen subsidiedossier voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen voor uitgevoerde werken 2019 - ingediend door Christel Hendrix - ingediend door Christel Hendrix

 

Argumentatie

          Sinds 29 maart 2019 kunnen gemeentebesturen subsidies aanvragen voor projecten die de verkeersveiligheid van schoolomgevingen op hun grondgebied verhogen.

 

Die subsidies worden in principe toegekend vóórdat de werken worden uitgevoerd. Echter, via een overgangsmaatregel kunnen gemeentebesturen tot 31 januari 2020 via een éénmalige regeling toch nog subsidies aanvragen voor werken die al uitgevoerd werden in de loop van 2019. Deze overgangsmaatregel wordt verder gespecifieerd in artikel 3 van het BVR (Besluit van de Vlaamse Regering) als volgt: "(...) werken die zijn uitgevoerd tussen 1 januari 2019 en 27 mei 2019 (datum van inwerkingtreding van het BVR– 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad op 17 mei 2019) komen ook in aanmerking voor subsidie."

 

Heeft de gemeente al een aanvraagdossier met werken in 2019 lopen, dan hoeft die gemeente geen bijkomende actie te nemen en zal de aanvraag mee behandeld worden.

 

Aangezien de gemeente Rotselaar in 2019 een aantal ingrepen heeft gedaan in verschillende schoolomgevingen, vraagt Open Vld dringend werk te maken van een aanvraag tot subsidiëring van deze werken. Dit uiteraard op voorwaarde dat de aanvraag al niet gebeurd is en de werken in aanmerking komen voor subsidie.

 

Wij denken daarbij aan:

- schoolomgeving Regastraat (deels gesubsidieerd door de Provincie Vlaams-Brabant)

- aanpassingswerken in de schoolomgeving van de GBS De Kameleon in Werchter.

 

VOORSTEL

1. Open Vld stelt voor dat het college onderzoekt of er in 2019 veiligheidsingrepen zijn gebeurd die binnen die in aanmerking komen voor subsidie, zoals omschreven op de webpagina van de Vlaamse Overheid: https://www.vlaanderen.be/subsidies-aan-gemeenten-voor-het-verbeteren-van-de-verkeersveilig-

heid-van-schoolomgevingen.

 

2. Indien blijkt dat er projecten zijn in de schoolomgevingen op grondgebied van de gemeente Rotselaar, voor de bedoelde subsidie in aanmerking komen, stelt Open Vld voor het college te gelasten het nodige te doen om een subsidieaanvraag voor deze projecten in te dienen vóór 31 januari 2020, uiterste datum voor indiening van de aanvraag.

 

Besluit

De nodige subsidiedossiers werden door het college van burgemeester en schepenen reeds ingediend. Na bespreking wordt dit punt door raadslid Christel Hendrix ingetrokken en niet ter stemming voorgelegd.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Toegevoegd punt: Toegevoegd punt: Voorstel indienen subsidiedossier voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen - ingediend door Christel Hendrix - ingediend door Christel Hendrix

 

Argumentatie

          Iedere Vlaamse gemeente kan net zoals in 2019 ook in 2020 subsidies aanvragen voor projecten die de verkeersveiligheid van schoolomgevingen verbeteren. De middelen die bevoegd minister Lydia Peeters vrijmaakt, zijn gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele maatregelen. Het is de bevoegdheid van de gemeente om deze subsidie aan te vragen en als opdrachtgever te fungeren voor de projecten.

 

Er zijn uiteraard ook enkele voorwaarden aan gekoppeld. Zo moeten de projecten worden uitgevoerd in de schoolomgeving, waarmee wordt bedoeld dat ze zich in een straal van 100 meter rond de schooltoegang bevinden, of tot het eerste kruispunt aan beide zijden als dat verder ligt dan 100 meter. De projecten zijn erop gericht de verkeersveiligheid van schoolkinderen te verbeteren. De subsidie geldt enkel voor kleine projecten, die moeten worden uitgevoerd binnen de 6 maanden na de dag van beslissing tot toekenning van de subsidie.

 

De subsidie bedraagt maximaal 50% van de uitgaven die voor de subsidie in aanmerking komen, met een maximum van 25.000 euro (inclusief btw) per schoolomgeving. Per jaar mag er maximaal voor 10 schoolomgevingen per gemeente een subsidie worden aangevraagd.

 

VOORSTEL:

1. Open Vld stelt volgende maatregelen voor om de verkeersveiligheid van de schoolomgevingen te verbeteren en vraagt dan ook de goedkeuring van de gemeenteraad om het college te machtigen deze uit te voeren en hiervoor een subsidieaanvraag te richten volgens de richtlijnen omschreven op de webpagina van de Vlaamse Overheid https://www.vlaanderen.be/subsidies-aan-gemeenten-voor-het-verbeteren-van-de-verkeersveilig-

heid-van-schoolomgevingen

 

1. De geplande ingrepen mbt tot veilige oversteek, parkeren, signalisatie en markeringen in een straal van 100 m rond de Gemeentelijke Basisschool De Straal in de Kapelstraat in het centrum van deelgemeente Rotselaar, zoals opgenomen in het project riolerings- en wegenisproject zone 30 Rotselaar-centrum.

 

2. Accentverlichting in de Beninkstraat ter hoogte van de achteruitgang van GBS Het Nest in deelgemeente Wezemaal.

 

2. Open Vld stelt voor de werkgroepen veilige schoolomgeving van de scholen op Rotselaars grondgebied, evenals de verkeersadviesraad en de commissie Mobiliteit  te bevragen over eventuele, bijkomende noodzakelijke ingrepen ten voordele van de veiligheid.

 

3. De in artikel 1 en 2 geformuleerde voorstellen onverwijld uit te voeren gezien de de subsidieaanvragen behandeld worden in de volgorde waarin ze zijn binnengekomen en het voorziene budget voor alle scholen in Vlaanderen beperkt is tot 10 miljoen euro voor 2020.

 

 

Er wordt een amendement ingediend door Werner Mertens en Frans Vansteenbeeck, respectievelijk namens de CD&V-fractie en de N-VA-fractie, dat luidt als volgt:

 

1. De gemeenteraad van Rotselaar stelt volgende maatregelen voor om de verkeersveiligheid van de schoolomgevingen te verbeteren en vraagt dan ook aan het college van burgemeester en schepenen om deze uit te voeren en hiervoor een subsidieaanvraag te richten volgens de richtlijnen omschreven op de webpagina van de Vlaamse overheid 'Subsidies aan gemeenten voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen'.

 

1.1. De geplande ingrepen voor een verkeersveilige inrichting van de omgeving van school 'De Straal' zoals opgenomen in het project rioerlings- en wegenisproject 'Zone 30 Rotselaar-centrum'. Voor de schoolomgeving 'De Straal' zal het college het deel 'herinrichting schoolomgeving' apart laten ramen en subsidie aanvragen bij de subsidieverlenende instanties zijnde Vlaamse overheid en/of provincie, en dit ten gepaste tijde.

 

2. Het college zal de ontwerpen met betrekking tot het verbeteren van de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen voorleggen aan de Mobiliteitsraad en de gemeentelijke commissie na bespreking met de school en hun verkeerswerkgroepen en de dienst Mobiliteit Rotselaar.

 

3. De gemeente zal voor het realiseren van veilige schoolomgevingen steeds subsidieaanvragen indienen bij de verschillende overheden en deze subsidieaanvragen worden steeds ten gepaste tijde ingediend met het oog op het maximaal verkrijgen van bovenlokale subsidies.

 

Toelichting en motivering

In het gemeentelijke beleidsplan is de vernieuwing van verkeersveilige schoolomgevingen een prioriteit, zowel voor de gemeentelijke als voor de vrije scholen. De gemeente voorziet ook de nodige budgetten in haar meerjarenplan en zal per project ook een draagvlak zoeken bij de scholen, ouders en leerlingen. Waar mogelijk zal de gemeente Rotselaar ook de nodige subsidies aanvragen bij bovenlokale overheden.

 

Dit amendement wordt ter stemming voorgelegd.

 

Besluit

Na beraadslaging,

21stemmen voor: Jelle Wouters, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Noëlla D'Hooghe, Suzy Michiels, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Bart De Vos, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Stella Beckx en Gert Heylen

2onthoudingen: Jeroen Janssens en Farida Tierens

Na beraadslaging en stemming wordt het amendement goedgekeurd. Dit amendement vervangt het ingediende voorstel.

 

Publicatiedatum: 22/04/2020
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 januari 2020

 

Kennisname: mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 22/04/2020