Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 27 februari 2024

Om 20u00 tot 21u05

Mena (2de verdieping)

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, schepenen;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen, Maarten Mommaerts, Ilse Vervloesem, raadsleden;

Peggy Puttemans, algemeen directeur wnd.;

 

Verontschuldigd:

 

An Craninckx, algemeen directeur;

Vanaf punt 2 vervoegt raadslid Maarten Mommaerts de zitting.

Vanaf punt 3 vervoegt raadslid Ilse Vervloesem de zitting.

Overzicht punten

Openbare zitting van 27 februari 2024

 

1. Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens en Tessa Heylighen

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 30 januari 2024 goed.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 februari 2024

 

2. Beslissing over de wijziging van een gemeenteweg in een omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022087958 (A 2023 230) - wijziging rooilijn voetweg 128

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de Vlaamse Regering van 2 april 2021
Definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Demervallei en Laak tussen Diest en Werchter’
 

Feiten en context

         Omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022087958 (A 2023 230) ingediend op 4 juli 2023 door De Vlaamse Waterweg.

         Het project Sigmaplan Demervallei – Deelgebied 6 – Demermeanders is een project van de Vlaamse Waterweg. Het betreft watergebonden werkzaamheden die tot doel hebben om de waterveiligheid binnen de Demervallei te garanderen en de riviervallei te herstellen door hermeandering.

         De dienstwegen van de Vlaamse Waterweg lopen vandaag allemaal over de dijken langs de Demer. Door de aansluiting en clustering van de meanders is dat in de toekomst niet meer mogelijk. De dienstwegen zullen daarom omgelegd worden rond de meanders.

         De dienstwegen zullen op het maaiveld gerealiseerd worden.

         Het tracé van deze nieuwe dienstwegen zal zoveel als mogelijk het tracé van bestaande wegen volgen; oude buurt- en voetwegen of historische tracés van wegen.

         Het tracé is gelegen binnen het gewestelijk RUP Demervallei en Laak tussen Diest en Werchter. Het tracé valt binnen de bestemming van artikel 4. Natuurgebied.

         Het GRUP stelt dat alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor het behoud en herstel van het waterbergend vermogen van de rivier- en beekvalleien zijn toegelaten. Zo kan gesteld worden dat de werken aan en het verleggen van de dienstwegen in overeenstemming zijn met het geldende GRUP.

         Die nieuwe dienstweg volgt zoveel mogelijk het tracé van voetweg nr. 128, welke momenteel grotendeels aanwezig is als een bospad (Keerbroekenpad). Dit tracé werd in het verleden al meermaals gewijzigd. Het huidige bospad volgt daardoor ook niet meer volledig het tracé van de voetweg.

         De nieuwe dienstweg krijgt een profiel van 3,5 m breed zodat een dienstwagen of hulpdiensten hierover kunnen rijden. De weg wordt aangelegd als een tweesporenweg (twee sporen van 1,25 m breed) met een grindverharding en een middenstrook in gras van 1 m breed. Aan de zijkant worden twee schrikstroken voorzien van ca. 0,25 m breed. De dienstweg wordt op een doorlopende onderfundering van steenslag met geotextiel aangelegd.

         Naast het tracé van de voetweg aangeduid in de Atlas der Buurtwegen zijn er geen andere rooilijnen aanwezig op deze locatie. In de Atlas der Buurtwegen is de gemeenteweg aangeduid als voetweg nr. 128 met een breedte van 1,65 m. In kader van het tracé en de breedte van de nieuwe dienstweg wordt een wijziging van de rooilijn van voetweg nr. 128 aangevraagd.

         De aanvraag omvat dus de wijziging van een gemeenteweg waarover een beslissing van de gemeenteraad vereist is.

         Het aanvraagdossier bevat een rooilijnplan van voetweg nr. 128 opgemaakt door landmeter-expert Christof Lambrecht op 29 september 2023.

         Voor de rooilijn wordt een breedte van 5 m aangevraagd. Dit om lokaal kleine niveauverschillen met het omliggende maaiveld op te vangen in schuine wegbermen/taluds.

         De aanvraag voor het gehele project werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 19 oktober 2023 tot en met 17 november 2023. Er werden 116 bezwaarschriften ingediend. De gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de gemeentewegen.

 

Juridische gronden

         Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

         Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

 

Argumentatie

         De omlegging van de dienstweg achter de meanders is noodzakelijk voor de toegankelijkheid van de bevaarbare Demer te garanderen voor onderhoudswerken of hulpdiensten.

         Er is bij het ontwerp gekozen om het tracé van het bestaande bospad te volgen om de impact op de omgeving (o.a. rooien van bomen) te beperken.

         De nieuwe dienstweg krijgt een profiel van 3,5 m breed zodat een dienstwagen of hulpdiensten hierover kunnen rijden. De weg wordt aangelegd als een tweesporenweg (twee sporen van 1,25 m breed) met een grindverharding en een middenstrook in gras van 1 m breed en wordt dus minimaal verhard. De fundering is niet zichtbaar in het landschap en zorgt ervoor dat de dienstweg op lange termijn weinig onderhoud vergt, wat de duurzaamheid ten goede komt.

         De bijgevoegde nota geeft een overzicht en goede motivatie weer van de te wijzigen en gedeeltelijke af te schaffen gemeenteweg. Deze motivatie wordt gevolgd.

         Bezwaarschriften met betrekking tot wijziging van een gemeenteweg:
Een grote bezorgdheid van de bezwaarindieners is of het plan wel een waardig alternatief formuleert voor het jaagpad op linkeroever als recreatief wandelpad. Het geasfalteerde jaagpad op rechteroever wordt nu al druk gebruikt voor fietsverkeer waardoor de voetgangers aangewezen zijn op het jaagpad op linkeroever. Gemengd verkeer organiseren op het jaagpad op rechteroever is onmogelijk. In 2020 werd er al een meander van 700 meter aangesloten op het grondgebied van Rotselaar. Hierdoor werd het jaagpad op linkeroever doorbroken. Tot op heden werd hier geen alternatief wandelpad voor aangelegd. In de huidige werken zijn wandelpaden voorzien in de vallei op maaiveldniveau. De bezwaarindieners vragen zich af deze voorziene wandelpaden wel voldoende begaanbaar zullen zijn voor het grootste deel van het jaar. Deze wandelpaden moeten ook bruikbaar zijn voor rolstoelgebruikers/kinderwagens. Dit wandelnetwerk maakt een essentieel deel uit van de Demerbeleving. De overstromingsmaatregelen mogen de natuurbeleving in de vallei voor wandelaars niet in de weg staan.

         Evaluatie bezwaarschriften:
Juridisch wordt een jaagpad of dienstweg aanzien als een aanhorigheid van een waterweg en dus niet als een gemeenteweg. De Vlaamse Waterweg is hier ook beheerder van.
In die zin wordt in de aanvraag met betrekking tot de gemeentewegen enkel het tracé van de voetweg 128 gewijzigd, dis is de voetweg in deelprojecten DP04-DP07 (ten oosten van het Meanderspad).
De dienstwegen van de Vlaamse Waterweg lopen vandaag allemaal over de dijken langs de Demer. Door de aansluiting en clustering van de meanders is dat in de toekomst niet meer mogelijk. De dienstwegen zullen daarom omgelegd worden rond de meanders. Dit is ook het geval voor de meander die al in 2020 werd aangesloten. De omgelegde dienstwegen worden aangesloten op de bestaande dienstweg die over de dijk loopt.
De nieuwe dienstweg krijgt een profiel van 3,5 m breed zodat een dienstwagen of hulpdiensten hierover kunnen rijden. De weg wordt aangelegd als een tweesporenweg (twee sporen van 1,25 m breed) met een grindverharding en een middenstrook in gras van 1 m breed. Aan de zijkant worden twee schrikstroken voorzien van ca. 0,25 m breed. De dienstweg wordt op een doorlopende onderfundering van steenslag met geotextiel aangelegd.
 

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen en Maarten Mommaerts

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan van voetweg nr. 128 opgemaakt door landmeter-expert Christof Lambrecht op 29 september 2023, definitief vast.

Artikel 2:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het Omgevingsvergunningendecreet.

Artikel 3:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

         wanneer de omgevingsvergunning OMV_2022087958 ingediend op 4 juli 2023, niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

         wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 februari 2024

 

3. Beslissing over de opheffing van een gemeenteweg, aanleg van een gemeenteweg en gratis grondafstand in een omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023106517 (S 2023 175) op een terrein kadastraal gekend als afdeling 1, sectie E, nummers 205S5 en 205V2 gelegen Zwaluwlaan 19 te 3110 Rotselaar

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 30 juni 2020
Beslissing over het verzoek tot gedeeltelijke opheffing van buurtweg nr. 92 en de tracéwijziging ter hoogte van de Zwaluwlaan en de Vinkenlaan i.k.v. de omgevingsaanvraag OMV_2020032421 (S 2020 70) voor het bouwen van een vrijstaande eengezinswoning gelegen te Rotselaar (3110), Vinkenlaan 20, kadastraal bekend als (afd. 1) sectie E, nummers 205 A 02 en 205 F 03

 

Feiten en context

         Omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023106517 (S 2023 175) ingediend op 17 augustus 2023 door De Meyer Maikel en Berckmans Eveline met als adres Termerestraat 17 te 3020 Herent.

         De aanvrager voorziet het slopen en bouwen van een vrijstaande eengezinswoning op een perceel gelegen aan de Zwaluwlaan 19 te 3110 Rotselaar kadastraal gekend als afdeling 1, sectie E, nummers 205S5 en 205V2.

         Het perceel van de aanvraag is gelegen in woongebied met landelijk karakter.

         De aanvraag omvat de opheffing van een gemeenteweg waarover een beslissing van de gemeenteraad vereist is.

         Het aanvraagdossier bevat een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn voor het perceel kadastraal gekend als afdeling 1, sectie E, nummers 205S5 en 205V2, opgemaakt door landmeter-expert Pieter Goeron op 10 augustus 2023.

         De op te heffen gemeenteweg betreft een gedeelte van buurtweg nr. 92 met een breedte van 3,30 meter volgens de Atlas der Buurtwegen.

         De aanvraag omvat de aanleg van een gemeenteweg waarover een beslissing van de gemeenteraad vereist is.

         Het aanvraagdossier bevat een rooilijnplan van de Zwaluwlaan voor het perceel kadastraal gekend als afdeling 1, sectie E, nummers 205S5 en 205V2, opgemaakt door landmeter-expert Pieter Goeron op 10 augustus 2023.

         De rooilijn wordt vastgesteld op 5 m van de as van de weg.

         De aanvrager voorziet een gratis grondafstand.

         Lot A met een oppervlakte van 1a5ca wordt gratis en voor openbaar nut afgestaan aan het openbaar domein.

         De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 12 oktober 2023 tot en met 10 november 2023. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Juridische gronden

         Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

         Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

 

Argumentatie

         In het verleden zijn er vergunningen afgeleverd zonder rekening te houden met dit deel van buurtweg nr. 92. Alsook werden er huizen en constructies opgericht over de buurtweg en dit vóór 22 april 1962 meer bepaald voor de Stedenbouwwet.

         Dit gedeelte van buurtweg nr. 92 is bijgevolg gedurende een lange periode niet meer in gebruik.

         Dit gedeelte van buurtweg nr. 92 kan niet meer open gesteld worden doordat er door de jaren heen constructies over geplaatst werden.

         Door de jaren heen is er een alternatieve weg gecreëerd om de twee uiteinden van buurtweg nr. 92 opnieuw te verbinden: dit betreft een private weg met openbaar karakter, meer bepaald het gedeelte van de gemeenteweg Zwaluwlaan dat loopt tussen de kruising Vinkenlaan/Zwaluwlaan tot aan de kruising aan Zwaluwlaan 13. Deze private weg met openbaar karakter loopt parallel met het ontoegankelijk gedeelte van buurtweg nr. 92.

         De gedeeltelijke opheffing heeft geen invloed op de aangelanden van de private weg met openbaar karakter, meer bepaald het gedeelte van de Zwaluwlaan zoals hoge omschreven, aangezien het reeds een voldoende uitgeruste gemeenteweg betreft.

         De voetweg is volgens de gegevens waarover de gemeente beschikt minstens in onbruik sinds 1955 aangezien toen de woning Zwaluwlaan 19 opgericht werd over de voetweg heen. De voetweg is bijgevolg gedurende circa 69 jaar in onbruik. De bestaande wegenis Zwaluwlaan/Vinkenlaan vervangt het statuut van de oorspronkelijke weg.

         Omwille van bovenstaande argumentatie kan er akkoord gegaan worden met de uitzonderingsmaatregelen tot gedeeltelijke opheffing van de buurtweg nr. 92.

         Omwille van de goede ruimtelijke ordening en de mogelijkheid om wegverbeteringswerken uit te kunnen voeren wordt er geadviseerd om lot A kosteloos toe te voegen aan het openbaar domein.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg voor het perceel kadastraal gekend als afdeling 1, sectie E, nummers 205S5 en 205V2, opgemaakt door landmeter-expert Pieter Goeron op 10 augustus 2023, definitief vast.

De op te heffen gemeenteweg betreft een gedeelte van buurtweg nr. 92 met een breedte van 3,30 meter volgens de Atlas der Buurtwegen.

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan van de Zwaluwlaan voor het perceel kadastraal gekend als afdeling 1, sectie E, nummers 205S5 en 205V2, opgemaakt door landmeter-expert Pieter Goeron op 10 augustus 2023, definitief vast.

De rooilijn wordt vastgesteld op 5 m van de as van de weg.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de gratis grondafstand, volgens het plan opgemaakt door landmeter-expert Pieter Goeron op 10 augustus 2023, goed:

        lot A met een oppervlakte van 1a 5ca wordt gratis en voor openbaar nut afgestaan aan het openbaar domein.

Artikel 4:

De grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut.

Artikel 5:

De kosten van en voortvloeiende uit de notariële akte van gratis grondafstand worden gedragen door de aanvrager.

Artikel 6:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akte met betrekking tot de gratis grondafstand.

Artikel 7:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het Omgevingsvergunningendecreet.

Artikel 8:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

         wanneer de omgevingsvergunning OMV_2023106517 (S 2023 175), ingediend op 17 augustus 2023, niet wordt verleend of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

         wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 februari 2024

 

4. Fietsbieb - samenwerking met Beweging.net - ondersteuning provincie Vlaams-Brabant

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 27 oktober 2020.

Intekening Burgemeestersconvenant 2030 in het kader van de opmaak van het duurzaam energie- en klimaatactieplan (SECAP).

         Besluit van de gemeenteraad van 26 oktober 2021.

Lokaal Energie- en Klimaat Pact (LEKP) - ondertekening.

         Besluit van de gemeenteraad van 25 april 2023.

Goedkeuring klimaatactieplan Rotselaar 2020-2030.

         Besluit van de gemeenteraad van 21 december 2021.

Goedkeuring gemeentelijk mobiliteitsplan Rotselaar 2022

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 januari 2024.

 Goedkeuring intekenen op het project fietsbieb.

 

Feiten en context

         Het Burgemeestersconvenant werd in 2008 in Europa gelanceerd met de ambitie om lokale besturen samen te brengen die zich vrijwillig engageren om de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese Unie te behalen en zelfs te overtreffen.

         De gemeente heeft het Burgemeestersconvenant 2030 ondertekend op 27 oktober 2020.

         De engagementen binnen het Burgemeestersconvenant 2030 (Covenant of Mayors) zijn de CO2-uitstoot op het gemeentelijk grondgebied terug te dringen tegen 2030 met tenminste 40% en een verhoging van de veerkracht van de gemeente tegen de klimaatverandering (adaptatie).

         In uitvoering hiervan heeft de gemeente een nieuw gemeentelijk energie- en klimaatactieplan (SECAP) ondertekend op 25 april 2023.

         De gemeente ondertekende op 26 oktober 2021 het Lokaal Energie en Klimaat Pact (LEKP). Onder het LEKP zijn er specifieke klimaatdoelstellingen over energie, gebouwen, en renovaties te behalen.

         De gemeente lanceerde op 21 december 2021een nieuw mobiliteitsplan.

         Particulier transport stoot veel CO2 uit in Rotselaar (26%) waardoor het belangrijk is om in te zetten op acties om het wagengebruik te verlagen en duurzame mobiliteitsopties zoals fietsen te stimuleren.

         Fietsen heeft een reeks positieve effecten op de samenleving en volksgezondheid. Het zorgt voor schonere lucht, meer beweging, minder auto's, meer ruimte voor groen, etc. Een groot aandeel van de fietsende bevolking in Vlaanderen is de kinderen. Zij fietsen vaak dagelijks naar school of buitenschoolse activiteiten. Dit geeft hen meer vrijheid en verantwoordelijkheden en ze leren bovendien van jongs af aan omgaan met verkeer.

         Jonge kinderen groeien snel, maar hun fietsen groeien helaas niet mee. De aankoop van telkens nieuwe kinderfietsen van de juiste maat (belangrijk voor de veiligheid van het kind), is een flinke hap uit het gezinsbudget en voor sommige kinderen zelfs onbetaalbaar. De gemeente kan meer kinderen aan het fietsen krijgen en aan het fietsen houden als alle kinderen steeds goedkoop kunnen beschikken over een gepaste fiets voor hun lengte.

         Een instrument om het fietsgebruik bij kinderen te stimuleren is de Fietsbieb. In een Fietsbieb kunnen (groot-)ouders ongeacht hun sociaal-economische status een fiets voor hun kind(eren) ontlenen en wisselen tegen een groter exemplaar, of een andere kleur, of een sportiever model. Dit concept boomt nog steeds in Vlaanderen en Brussel.

         De organisatie Fietsbieb, ondersteund door Beweging.net, telt 100 Fietsbiebs, met ongeveer 12.500 gebruikers in totaal en een assortiment van 19.000 kinderfietsen, over alle Fietsbiebs verspreid.

         De focus van een Fietsbieb ligt op kinderfietsen (voor kinderen tot 12 jaar) en op het realiseren van een sociale mix bij de gebruikers. Voor 20 euro lidmaatschap voor een jaar per kind en een waarborg van 20 euro per fiets, mag je één jaar lang een kinderfiets gebruiken. Bij Fietsbieb is het actuele tarief voor een jaarlijks lidmaatschap 20 euro zonder tussenkomst/sociaal tarief. Wie een fiets in goede staat aan Fietsbieb schenkt, krijgt het lidmaatschap voor één jaar gratis in ruil. Door het aannemen van gedoneerde fietsen groeit het assortiment van Fietsbieb. Naast het lidmaatschap wordt ook een waarborg van 20 euro gevraagd, die de gebruiker terugkrijgt wanneer de fiets in goede staat weer wordt binnengebracht (of die wordt overgezet op de volgende fiets die ontleend wordt, bij fietswissel gedurende het jaar van lidmaatschap).

         Een Fietsbieb draait op het engagement van vrijwilligers. Vrijwilligers houden samen de Fietsbieb minimaal één keer per maand open; de data worden in overleg met hen bepaald. Voor het werven van vrijwilligers voor de lokale Fietsbieb heeft Fietsbieb specifieke profielen opgesteld.

         Het basispakket dat Fietsbieb aanbiedt ter waarde van €2500 (excl. btw) bevat de volgende zaken:

         30 kwaliteitsvolle tweedehands kinderfietsen bij de opstart (verdeeld over inchmaten 12 tot 26 inch) (de fietsen van het startpakket worden waar mogelijk met hulp van sociale economie rijklaar gemaakt en/of aangekocht en/of door middel van een ‘fietsenophaling’ of ‘fietsenslag’ bekomen).

         Fietsbiebkoffer met herstelkit (voor kleine herstellingen), fietspomp, klevers met uniek fietsnummer.

         Promotiemateriaal.

         Gepersonaliseerd (= aangepast aan de gemeente) logo Fietsbieb.

         Verzekering vrijwilligers (voor burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen, rechtsbijstand).

         Vorming van vrijwilligers.

         Materiaal voor zichtbaarheid en herkenbaarheid van het Fietsbiebpunt.

         Sociale media-pagina per Fietsbieb en website waarop het assortiment en meer info voor gebruikers zichtbaar is.

         Platform dat vrijwilligers toelaat om op een vlotte manier materialen aan te vragen voor de lokale Fietsbieb.

         Digitaal beheerssysteem (back-office, toegankelijk voor vrijwilligers, beveiligde omgeving) en website (front-office) voor gebruikers/geïnteresseerden (met mogelijkheid tot het bekijken van het assortiment van Fietsbieb, met mogelijkheid tot contactname, met eigen inlog).

         Tijdens de begeleiding doorheen het eerste jaar (2025 € excl. Btw) zet Beweging.net intensief in op het begeleiden en ondersteunen van de vrijwilligersploeg van Fietsbieb (praktisch, ploegvormend, werking website/beheerssysteem, werking platform, materialen,...). Aankoop van materialen zit vooral begrepen in het startpakket, hier gaat het meer om de personeelskost die nodig is voor de begeleiding. De inkomsten van lidgelden worden opnieuw geïnvesteerd in de lokale Fietsbieb, waar stelselmatig materiaal (onderdelen) aangekocht wordt om (fietsen te herstellen en) het fietsassortiment op peil te houden.

         Voor de operationele kosten vanaf het tweede begeleidingsjaar (1500 € excl. Btw) legt Beweging.net meer taken en verantwoordelijkheden in handen van de reeds gevormde vrijwilligersploeg, zoals een beurtrolverdeling voor de openingsmomenten, promotie van de eigen initiatieven, … Met een uitgekiend vrijwilligersbeleid zorgen ze ervoor dat vrijwilligers zich blijven inzetten voor Fietsbieb en zorgen ze ervoor dat ze een ambassadeursrol opnemen, als het de promotie van Fietsbieb betreft. Begeleidend zal Beweging.net vanaf de eerste verjaardag van Fietsbieb coachend en superviserend een rol opnemen. Ook hier steunt de werking, net als van bij de opstart, op de binnengekomen lidmaatschappen om onderdelen te kunnen aanschaffen en de herstellingen aan fietsen te kunnen doen.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

         Als locatie voor de Fietsbieb werd gekozen voor het Huis van het Kind te Kapelstraat 47, 3110 Rotselaar. De Fietsbieb zou hier op maandelijkse basis georganiseerd worden.

         Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant draagt financieel bij (80%) aan de opstart van de Fietsbieb: het basispakket (materiële ondersteuning) en de opstart en uitbating in het eerste jaar. Rotselaar draagt de resterende kosten (20%) voor de opstart in het eerste jaar en staat in voor operationele kosten vanaf het tweede werkingsjaar. De totale kost voor de gemeente zou in 2024 €905 (20% basispakket en begeleiding eerste jaar) en in 2025 €1500 (totale werkingskosten) zijn.

         De Fietsbieb is een interessant initiatief om ouders en kinderen (opnieuw) te laten aansluiten en kennis te maken met Huis van het Kind.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

2024:  €905,00

2025: €1.500,00

 

Algemene rekening: 6139999

Beleidsitem: 020000

Actieplan: 0705

Actie: 070501

Project: Sensibilisering

Subproject: Fietsbieb

Laatst goedgekeurd budget:

2024: € 31.000,00

2025: € 5.000,00

Beschikbaar budget:

2024: € 31.000,00

2025: € 5.000,00

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, Bart Lemmens, Tessa Heylighen, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Enig Artikel:

De gemeenteraad besluit met de ondersteuning van provincie Vlaams-Brabant in te tekenen op het project Fietsbieb van Beweging.net.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 februari 2024

 

5. Kennisname: Goedkeuring door de toezichthoudende overheid van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 van het lokaal bestuur Rotselaar

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 februari 2024

 

6. Kennisname: Goedkeuring door de toezichthoudende overheid van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 februari 2024

 

7. Kennisname: Besluit van de gouverneur van 8 februari 2024

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 27 februari 2024

 

8. Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.