Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 31 mei 2022

Om 20u00 tot 22u20

Mena (2de verdieping)

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, schepenen;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Gunther Dereze, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

Vanaf punt 2 vervoegt raadslid Jeroen Janssens de zitting.

Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

2 onthoudingen: Heidi Pittomvils en Farida Tierens

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 26 april 2022 goed.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Beslissing omtrent gratis grondafstand in een omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2021182983 (V 2021 26) voor het verkavelen van een perceel in 2 loten voor halfopen bebouwing en grondafstand op een terrein, gelegen Oorzaakveldpad 4, 3111 Rotselaar, kadastraal bekend: afdeling 3 sectie A nr. 269K

 

Voogeschiedenis

        Op 2 december 2021 werd door Koenraad Kockaerts namens STUDIEKANTOOR KOCKAERTS BVBA gevestigd te Gebr. Van Tiltstraat 35 te 3220 Holsbeek, een aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_20211829835 (V 2021 26) ingediend voor het verkavelen in 2 loten HOB en het slopen van gebouwen op een terrein, gelegen Oorzaakveldpad 4, 3111 Rotselaar, kadastraal bekend: afdeling 3 sectie A nr. 269K. De aanvraag gaat gepaard met een gratis grondafstand.

        Op 6 januari 2022 werd een openbaar onderzoek opgestart. Tijdens het openbaar onderzoek van werd geen bezwaar ingediend.

 

Feiten en context

        Het goed is volgens het gewestplan Leuven (KB 7/4/1977) gelegen in woongebied.

        De aanvraag maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling noch van een BPA of RUP

        De aanvrager voorziet het verkavelen van het goed in 2 loten voor halfopen bebouwing met gratis grondafstand ter verbreding van de openbare weg zijde Oorzaakveldpad.

        De aanvrager voorziet een totale gratis grondafstand van 46ca.

        Bij de aanvraag werd een rooilijnplan en een 'verklaring gratis grondafstand' ondertekend door de aanvrager toegevoegd. Het rooilijnplan werd opgemaakt door landmeter-expert Koen Kockaerts, gevestigd te Gebr. Van Tiltstraat 35, 3220 Holsbeek. Het perceel 269K werd hierop als volgt weergegeven:

        lot 1 bestemd voor het bouwen van een woning in halfopen bebouwing;

        lot 2 bestemd voor het bouwen van een woning in halfopen bebouwing;

        lot 3 met een oppervlakte van 17ca bestemd voor gratis grondafstand;

        lot 4 met een oppervlakte van 29ca bestemd voor gratis grondafstand.

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

        Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

        Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

 

Argumentatie

        Het huidige openbaar domein is gemiddeld 6m breed. Na de grondafstand wordt dit bijkomend verbreed met een rechthoekige strook van 0,86m breed ter hoogte van lot 3 en ter hoogte van lot 4 met een strook met meervoudige vorm met een minimale breedte van 0,86m breed en maximaal 3,17m breed.

        De aanvraag is verenigbaar met de goede ruimtelijke ordening en de duurzame ruimtelijke ontwikkeling in de zin van artikel 1.1.4 VCRO:

        De ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit.

        Omwille van de goede ruimtelijke ordening wordt er geadviseerd om lot 3 en lot 4 kosteloos toe te voegen aan het openbaar domein.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de gratis grondafstand voor de omgevingsvergunningsaanvraag met dossiernummer OMV_2021182983 (V 2021 26), op 2 december 2021 ingediend, voor het verkavelen in 2 loten HOB en het slopen van gebouwen gelegen te Rotselaar (3111), Oorzaakveldpad 4, kadastraal gekend als 3e afdeling sectie A nr. 269K, goed.

Artikel 2:

De aanvrager dient lot 3 en lot 4, met respectievelijk een oppervlakte van 17ca en 29ca, gratis en voor openbaar nut aan de gemeente af te staan na het afleveren van een gunstige omgevingsvergunning.

Artikel 3:

De algemeen directeur en de burgemeester of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) wordt machtiging verleend tot ondertekening van de vereiste akten m.b.t. de gratis grondafstand.

Artikel 4:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

Artikel 5:

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

- wanneer de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2021182983 (V 2021 26), op 2 december 2021 ingediend, voor het verkavelen in 2 loten HOB en slopen van gebouwen gelegen te Rotselaar (3111), Oorzaakveldpad 4, kadastraal gekend als 3e afdeling sectie A nr. 269K niet wordt verleend of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

- wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Aanleg stationsomgeving Wezemaal - aankoop perceel grond langs de Bessenlaan, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel sectie A nummer 171/H/P0000/deel met een oppervlakte van 17a 57ca - goedkeuring voorwaarden

 

Feiten, context en argumentatie

        In het kader van de aanleg van de nieuwe stationsomgeving in Wezemaal dient de Bessenlaan verlegd te worden naar de noordzijde om de aansluiting met de Langestraat mogelijk te maken.

        De gemeente wenst dan ook over te gaan tot de aankoop van een perceel grond gelegen te Wezemaal langs de Bessenlaan, gekadastreerd volgens een recent kadastraal uittreksel sectie A nummer 171/H/P0000/deel met een oppervlakte volgens meting van 17a 57ca.

        De waarde van dit perceel werd door landmeter Benny Feyaerts in zijn schattingsverslag van 30 april 2021 bepaald op 105.275 euro. Er wordt tevens een wederbeleggingsvergoeding van 15% boven op de prijs toegekend (15.791,25 euro) vermits de gemeente het initiatief tot aankoop heeft genomen. De totale aankoopprijs bedraagt 121.066,25 euro.

        Met de verkoper werd daarnaast overeengekomen dat de gemeente Rotselaar de kosten zal dragen voor het plaatsen van een nieuwe draadafsluiting en worden de tussen partijen hierover gemaakte afspraken in de notariële akte opgenomen.

        De aankoop gebeurt voor openbaar nut, namelijk de verlegging van de Bessenlaan in het kader van de aanleg van de nieuwe stationsomgeving in Wezemaal.

 

Bijlage

        Ontwerp van notariële verkoopakte tussen de heer De Roover Gilbert, verkoper en de gemeente Rotselaar, koper, opgesteld door notaris Kristiaan Triau met standplaats te Rotselaar.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §1, 11° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking van onroerende goederen.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0203

Actie: 020301

Budgetsleutel: 2200000/005000

Investeringsenveloppe: GIP19

Subprojectfiche: GIP1902

Laatst goedgekeurd budget: 121.066,25 euro

Beschikbaar budget: 121.066,25 euro

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

23 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen en Lieve De Bondt

2 onthoudingen: Heidi Pittomvils en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van notariële akte van verkoop tussen de heer De Roover Gilbert, verkoper, en de gemeente Rotselaar, koper, opgesteld door notaris Kristiaan Triau, goed en keurt aldus de voorwaarden van deze verkoop goed.

Artikel 2:

De gemeente Rotselaar koopt een perceel grond gelegen te Rotselaar, derde afdeling, Wezemaal, ter plaatse gelegen 'Winkel' langs de Bessenlaan, gekadastreerd volgens titel sectie A deel van nummer 171/E en volgens recent kadastraal uittreksel sectie A nummer 171/H/P0000/deel met een oppervlakte volgens meting van 17a 57ca.

Artikel 3:

Boven op de schattingsprijs van 105.275 euro wordt een wederbeleggingsvergoeding van 15% toegekend, zijnde 15.791,25 euro. De totale door de gemeente Rotselaar te betalen prijs bedraagt 121.066,25 euro.

Artikel 4:

De kosten en erelonen verbonden aan de notariële verkoopakte vallen ten laste van de gemeente Rotselaar.

Artikel 5:

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk ontslagen van het nemen van elke ambtshalve inschrijving.

Artikel 6:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur of hun respectievelijke plaatsvervanger(s) worden gemachtigd tot ondertekening van de notariële akte.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Herinrichting Steenweg op Holsbeek - Samenwerkingsovereenkomst voor samengevoegde opdrachten van werken tussen het VLAAMSE GEWEST, AQUAFIN N.V., het stadsbestuur van Leuven en het gemeentebestuur van Rotselaar inzake het project N229 tussen rondpunt N229/N19 (incl.) en E314 (Rotselaar/Leuven) - goedkeuring

 

Feiten en context

        Het Agentschap Wegen en Verkeer (Vlaamse Gewest) plant de vernieuwing van de Steenweg op Holsbeek (N229) tussen het op- en afrittencomplex van de E314 en de rotonde met de Aarschotsesteenweg (N19). Het kruispunt met Wingepark behoort ook tot de projectzone.

        Het Vlaamse Gewest wenst volgende werken uit te voeren:

        de vernieuwing van de N229 te Rotselaar en Leuven tussen kilometerpunt 4,7 (het rondpunt met de N19, inclusief het rondpunt, by-pass en de hierop toekomende takken) en kilometerpunt 5,6 (de brug N229xE314), met inbegrip van de asfaltverharding, vrijliggende fietspaden en deel RWA (inclusief bufferbekken)

        Aquafin dient conform het investeringsprogramma 2003 en 2020 en conform de goedgekeurde technische plannen van project 20.312A “Collector Winge fase 2, Steenweg op Holsbeek” en 23.552 “Aanleg gescheiden rioleringsstelsel in Steenweg op Holsbeek”, de volgende werken uit te voeren:

        de aanleg van deel RWA (35%) en DWA (incl. huis- en wachtaansluitingen) langs de N229 te Rotselaar en tussen het rondpunt met de N19 en de E314; aanpassing overstort thv Winge en ontmanteling tijdelijk pompstation

        De stad Leuven wenst de volgende werken uit te voeren:

        de aanleg van voetpaden en groenvoorzieningen langs de N229, tussen het rondpunt met de N19 en de E314, en dit enkel op grondgebied Leuven

        De gemeente Rotselaar wenst de volgende werken uit te voeren:

        de aanleg van voetpaden en groenvoorzieningen langs de N229, tussen het rondpunt met de N19, inclusief dit rondpunt, bijhorende bypass en de hierop toekomende takken, en de E314, en dit enkel op grondgebied Rotselaar

        De vier betrokken partijen zijn van oordeel dat de hogervermelde opdrachten in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd. Er werd daarom een samenwerkingsovereenkomst voor samengevoegde opdrachten van werken opgemaakt die aan de gemeenteraad ter goedkeuring wordt voorgelegd.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de hiernavolgende samenwerkingsovereenkomst voor samengevoegde opdrachten van werken goed tussen het VLAAMSE GEWEST, AQUAFIN N.V., het stadsbestuur van Leuven en het gemeentebestuur van Rotselaar inzake het project N229 tussen rondpunt N229/N19 (incl.) en E314 (Rotselaar/Leuven).

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR SAMENGEVOEGDE OPDRACHTEN VAN WERKEN

N229 tussen rondpunt N229/N19 (incl.) en E314 (Rotselaar/Leuven)

TUSSEN :  Het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door zijn de Vlaamse Regering, bij delegatie, in de persoon van Tom Roelants, administrateur-generaal van het Agentschap Wegen en Verkeer, hierna genoemd ‘het Gewest’

 

EN : AQUAFIN N.V., een naamloze vennootschap naar Belgisch recht, met zetel te Kontichsesteenweg 54, 2630 Aartselaar en geregistreerd in het rechtspersonenregister van Antwerpen onder het ondernemingsnummer 440.691.388, hier vertegenwoordigd door Marjolein Weemaes, Directeur Business Development en Innovatie en Dirk De Waele, directeur Projectmanagement, hierna genoemd ‘Aquafin’

 

EN : Het stadsbestuur van Leuven, vertegenwoordigd door de gemeenteraad in de persoon van de voorzitter van de gemeenteraad, Mohamed Ridouani en de algemeen directeur, Geertrui Vanloo die handelen ter uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van      , hierna genoemd ‘stad Leuven’

 

EN : Het gemeentebestuur van Rotselaar, gevestigd te Provinciebaan 20, 3110 Rotselaar, vertegenwoordigd door de gemeenteraad in de persoon van de voorzitter van de gemeenteraad, Werner Mertens en de algemeen directeur, An Craninckx, die handelen in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 31 mei 2022, hierna genoemd ‘gemeente Rotselaar’

 

Aangezien het Gewest de volgende werken wenst uit te voeren, nl.:

De vernieuwing van de N229 te Rotselaar en Leuven tussen kilometerpunt 4,7 (het rondpunt met de N19, inclusief het rondpunt, by-pass en de hierop toekomende takken) en kilometerpunt 5,6 (de brug N229xE314), met inbegrip van de asfaltverharding, vrijliggende fietspaden en deel RWA (inclusief bufferbekken);

 

Aangezien Aquafin conform het investeringsprogramma 2003 en 2020 en conform de goedgekeurd

technische plannen van project 20.312A “Collector Winge fase 2, Steenweg op Holsbeek” en 23.552

“Aanleg gescheiden rioleringsstelsel in Steenweg op Holsbeek”, de volgende werken dient uit te voeren:

De aanleg van deel RWA (35%) en DWA (incl. huis- en wachtaansluitingen) langs de N229 te Rotselaar en

tussen het rondpunt met de N19 en de E314; aanpassing overstort thv Winge en ontmanteling tijdelijk

pompstation;

 

Aangezien elke verwijzing in deze overeenkomst en het bestek naar de aanbestedende overheid, de vergunnende overheid of ambtenaren daarvan wat Aquafin betreft moet gelezen worden als een verwijzing naar Aquafin, haar aangestelden en/of haar contractanten.

 

Aangezien stad Leuven de volgende werken wenst uit te voeren, nl. :

De aanleg van voetpaden en groenvoorzieningen langs de N229, tussen het rondpunt met de N19 en de E314, en dit enkel op grondgebied Leuven;

 

Aangezien gemeente Rotselaar de volgende werken wenst uit te voeren, nl. :

De aanleg van voetpaden en groenvoorzieningen langs de N229, tussen het rondpunt met de N19, inclusief dit rondpunt, bijhorende bypass en de hierop toekomende takken, en de E314, en dit enkel op grondgebied Rotselaar;

 

Aangezien alle partijen van oordeel zijn dat de opdrachten in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd.

 

WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

ARTIKEL 1 - Aanbestedende overheid

Het Gewest, Aquafin, stad Leuven en gemeente Rotselaar beslissen de in de overweging beschreven opdracht in het algemeen belang, samen te voegen en het Gewest aan te duiden om in hun gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als aanbestedende overheid op te treden, overeenkomstig artikel 48 van de Wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

ARTIKEL 2 – Wetgeving Hinder Zelfstandigen

De aanbestedende overheid informeert stad Leuven en gemeente Rotselaar voorafgaand aan de werken over de aanvangsdatum en de planning van de werken.

Stad Leuven en gemeente Rotselaar brengen de betrokken zelfstandigen op de hoogte overeenkomstig artikel 4 van de wet van 3 december 2005 betreffende de uitkering van een inkomenscompensatievergoeding aan zelfstandigen die het slachtoffer zijn van hinder ten gevolge van werken op het openbaar domein.

ARTIKEL 3 - Gunning van de werken

De aanbestedende overheid mag de opdracht slechts publiceren nadat de andere partijen de aanbestedingsdocumenten goedgekeurd hebben en zich formeel akkoord hebben verklaard met het aandeel in de werken dat ze financieel ten laste nemen.

De aanbestedende overheid schrijft de plaatsingsprocedure uit, staat in voor de opening van de inschrijvingen, maakt het gunningverslag op en wijst de opdracht toe. Hierbij wordt wel rekening gehouden met het feit dat de aanneming één ondeelbaar geheel uitmaakt en dat alle werken dus moeten toevertrouwd worden aan de in aanmerking komende bieder voor de totaliteit van de werken (alle delen samen).

De aanbestedende overheid zal het contract sluiten nadat alle partijen hebben ingestemd met het gunningsvoorstel en op ondubbelzinnige wijze een verklaring hebben afgelegd dat zij akkoord gaan met het gedeelte van de werken ten laste van hen en dat zij voor de betaling ervan de nodige financiële middelen hebben voorzien.

Desnoods verzoekt de aanbestedende overheid de inschrijver(s) om een verlenging van de verbintenistermijn van de inschrijving(en) in afwachting van de verklaring van de andere partijen. In elk geval zullen zij een beslissing nemen omtrent de al dan niet toewijzing binnen de twee maanden nadat ze hierom werden verzocht. Als er geen beslissing binnen deze termijn wordt meegedeeld, dan wordt de beslissing geacht gunstig te zijn. Ingeval een partij niet wenst toe te wijzen, kunnen desgevallend aan die partij de reeds gemaakte kosten ten laste gelegd worden.

ARTIKEL 4 - Borgtocht

De aanbestedende overheid verzoekt de opdrachtnemer de borgtocht te stellen. Deze heeft betrekking op de totaliteit van de werken. De aanbestedende overheid kan dus eventueel beslag leggen op de ganse borgtocht, maar zal die uiteraard geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van deze partijen ten aanzien van wie de opdrachtnemer tekort geschoten is en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs.

De aanwending van de borg zal enkel gebeuren op aanvraag en/of goedkeuring van de betrokken partijen.

ARTIKEL5 - Veiligheidscoördinator-verwezenlijking

Voor het begin van de uitvoering van de werken stelt de aanbestedende overheid één gemeenschappelijke veiligheidscoördinator-verwezenlijking aan overeenkomstig de overheidsopdrachtenwetgeving en de reglementering met betrekking tot de veiligheid op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.

De aanbestedende overheid ziet erop toe dat de veiligheidscoördinator-verwezenlijking in het bezit gesteld wordt van een exemplaar van het veiligheids- en gezondheidsplan, van het coördinatiedagboek en van het postinterventiedossier.

Alle partijen zien erop toe dat de veiligheidscoördinator-verwezenlijking zijn opdrachten, samenhangend met hun aandeel in de samengevoegde opdrachten, te allen tijde volledig en adequaat vervult, dat hij betrokken wordt bij alle etappes van de verwezenlijking van het bouwwerk en dat hij alle informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn opdrachten. De veiligheidscoördinator wordt uitgenodigd op alle vergaderingen i.v.m. de uitvoering van het werk, en hij ontvangt alle verwezenlijkte studies binnen een termijn die hem toelaat zijn opdrachten uit te voeren.

Alle partijen nemen met betrekking tot de praktische uitvoering van deze verbintenissen ten aanzien van de aanbestedende overheid de volledige verantwoordelijkheid op.

De aanbestedende overheid ziet erop toe dat de veiligheidscoördinator-verwezenlijking bij het einde van zijn opdracht een exemplaar van het geactualiseerde veiligheid- en gezondheidsplan, het coördinatiedagboek en het postinterventiedossier, tegen ontvangsbewijs, bezorgt aan alle partijen.

De kosten verbonden aan de aanstelling en de uitvoering van de taken van de veiligheidscoördinator-verwezenlijking worden evenredig verdeeld tussen alle partijen overeenkomstig het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdrachten, bepaald op basis van de eindafrekening van de opdracht (eindafrekening exclusief BTW).

ARTIKEL 6 - Leiding en toezicht

§1 De aanbestedende overheid duidt de leidend ambtenaar op alle werken aan. Als de aanbestedende overheid deze opdracht toevertrouwt aan een derde, sluit de aanbestedende overheid daarover een overeenkomst met deze derde.

De kosten voor de leiding van de werken worden verdeeld a rato van het aandeel van de verschillende partijen in de werken.

De aanbestedende overheid duidt tevens de toezichter op de werken van het Gewest en de gemeente/stad aan. Als de aanbestedende overheid deze opdracht toevertrouwt aan een derde, sluit de aanbestedende overheid daarover een overeenkomst met deze derde.

De kosten voor het toezicht van de werken worden verdeeld a rato van het aandeel van het Gewest en de gemeente/stad in de werken. Aquafin staat zelf in voor het werftoezicht op haar aandeel in de werken en zal hiervan de kosten dragen.

§2   De leidend ambtenaar neemt de leiding van de werken waar. Dit betekent dat alleen hij gemachtigd is om - voor alle werken, wie ze ook ten laste neemt - opdrachten te geven aan de opdrachtnemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering van de werken op te maken, de werken te schorsen of te onderbreken, vorderingsstaten goed te keuren, contractwijzigingen op te maken en voor te stellen, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, enzovoort.

§3  De andere partijen mogen op hun kosten gemandateerde waarnemers aanstellen die de werken ten laste van hen mee mogen opvolgen. Deze gemandateerde waarnemers kunnen schriftelijk advies geven aan de leidend ambtenaar.

De partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid voor het advies dat deze gemandateerde waarnemers verstrekken en staan ook in voor de kosten hiervan.

§4  Voor beslissingen die betrekking hebben op het deel ten laste van (een) bepaalde partij(en) zal de leidend ambtenaar voorafgaand aan zijn beslissing advies vragen aan deze partij(en).  In elk geval dient dit advies te worden gegeven binnen een termijn van twee weken om de vlotte vooruitgang van de werken te garanderen.  Als dit nodig is voor de goede gang van zaken op de werf zal deze termijn ingekort worden tot de termijn die expliciet in de adviesvraag wordt vermeld.

In principe is dit advies bindend. Wanneer de leidend ambtenaar meent dat hierdoor het project in zijn geheel in het gedrang komt, bijvoorbeeld door belangenconflicten en/of onvoorziene omstandigheden (zoals bv. technische moeilijkheden, het uitblijven van beslissingen,…) en de opdracht niet in overeenstemming met de vooropgezette planning kan worden uitgevoerd, zal de leidend ambtenaar deze situatie binnen de twee werkdagen met de vertegenwoordigers van alle partijen bespreken en zullen zij in onderling overleg binnen de twee werkdagen een beslissing proberen te nemen. Komen partijen niet overeen binnen die termijn, dan is de leidend ambtenaar gemachtigd om een beslissing te nemen in het belang van het project als geheel.

ARTIKEL 7 - Nutsleidingen

§1. Het Gewest geeft de bevelen voor de verplaatsingen van de leidingen en netwerken gelegen in gewestwegen.

§1.1 enkel met betrekking tot de telecommunicatienetwerken langs gewestwegen.

1. De riolering die tevens dient voor de afwatering van de gewestweg, maakt integrerend deel uit van deze weg. Verplaatsingen van telecominstallaties, die veroorzaakt worden door werken aan rioleringen voor afvoer van hemelwater, vallen volledig ten laste van de telecomoperator.

2. De Aquafin-collectoren en -rioleringen zijn van gewestelijk belang; bijgevolg is het punt 1 van toepassing op door deze installaties veroorzaakte verplaatsingen. In het geval de verplaatsingskosten ten laste zouden worden gelegd van het Gewest, zal het Gewest Aquafin hiervan onmiddellijk op de hoogte brengen. Als Aquafin niet akkoord kan gaan met deze kosten, zal de partij die de factuur van de telecomoperator voor de verplaatsingskosten ontvangt, deze kosten formeel betwisten. Aquafin en het Gewest zullen in voorkomend geval vrijwillig tussenkomen als slechts één van hen in een rechtsgeding zou worden betrokken. Onverminderd het voorgaande, zal Aquafin het Gewest volledig vrijwaren als de verplaatsingskosten niet ten laste zouden zijn van de telecomoperator.

3. De kosten voor het verplaatsen/aanpassen van nutsleidingen, veroorzaakt door werken aan de afvalwaterriolering (DWA-leiding) komen voor rekening van de betrokken gemeente.

4. Bij een gemengd stelsel is eveneens punt 1 van toepassing.

5. Als de verplaatsing zowel door de afvalwaterriolering als door andere rioleringen en collectoren wordt veroorzaakt, dient een verdeling te gebeuren van de (verplaatsings)kosten gemaakt op basis van de kostprijs of de diameter van de diverse stelsels, waarna de punten 1, 2 en 3 worden toegepast.

§1.2. met betrekking tot andere nutsleidingen langs gewestwegen

Verplaatsingen van nutsleidingen op het domein van het Gewest komen ten laste van de vergunninghouder, aangezien ze worden bevolen in het belang van de weg, in het belang van een openbare dienst of op grond van een ander wettelijk belang.

§2. De gemeente geeft de bevelen voor de verplaatsingen van de leidingen en netwerken gelegen in gemeentewegen, met uitzondering van het geval waarbij de gemeenteweg door de gewestweg wordt geïntercepteerd.

ARTIKEL 8 - Wijziging tijdens de uitvoering

Als de leidend ambtenaar tijdens de uitvoering van de werken een belangrijke wijziging van de opdracht of de plans voor het gedeelte ten laste van één of meerdere andere partijen noodzakelijk acht, wordt vóór de betekening van het schriftelijk wijzigingsbevel aan de opdrachtnemer de schriftelijke goedkeuring van de betrokken partij(en) bekomen met de voorgestelde wijzigingen en verrekeningen. Indien de desbetreffende partij niet reageert binnen de termijn waarbinnen de leidend ambtenaar de goedkeuring heeft gevraagd, wordt de goedkeuring geacht stilzwijgend gegeven te zijn. De leidend ambtenaar zal, rekening houdend met de aard en/of het belang van de wijziging, hiervoor een redelijke termijn bepalen.

ARTIKEL 9 – Schade ontstaan tijdens de werken of als gevolg van de werken

Elke partij is aansprakelijk voor de schade die door haar of in haar opdracht is veroorzaakt.

Schade die aan geen enkele partij kan worden toegewezen, wordt verdeeld onder alle partijen, naar rato van hun financieel aandeel in de kosten van de werken.

Wanneer een verhaal door derden wordt uitgeoefend, vrijwaart elke aansprakelijke partij de andere partijen. Elke partij komt, op eenvoudig verzoek van één van de andere partijen, vrijwillig tussen in elke procedure die zou worden gevoerd.

Voor zover niet kan worden uitgemaakt of eventuele geschillen betrekking hebben op de opdracht ten laste van de ene of de andere partij, zullen de partijen de gebeurlijke aansprakelijkheid op zich nemen op basis van het aandeel van elk der partijen in de samengevoegde opdracht en instaan voor eventuele financiële gevolgen van deze aansprakelijkheid.

ARTIKEL 10 - Betaling

§1 - Veiligheidscoördinatie

De veiligheidscoördinator-verwezenlijking maakt, eveneens à rato van het aandeel van elk van de partijen in de kostprijs van de werken, periodiek een afzonderlijke factuur en verstuurt deze aan de respectievelijke partijen. De veiligheidscoördinator-verwezenlijking bezorgt een kopie van de facturen aan de aanbestedende overheid.

§2 - Werken

Voor de betaling van de werken geldt volgende regeling. De werken worden uitgevoerd deels voor rekening van het Gewest, deels voor rekening van Aquafin en deels voor rekening van stad Leuven en gemeente Rotselaar overeenkomstig de modaliteiten opgenomen in het bijzonder bestek.

PER DEEL worden afzonderlijke betalingsaanvragen, vorderingsstaten en facturen opgemaakt.

De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ingediend bij de aanbestedende overheid. Afzonderlijke kopieën worden vervolgens per deel ingediend bij de andere partijen.

Alle partijen beschikken over 20 kalenderdagen om de betalingsaanvragen en vorderingsstaten ( inclusief  eindafrekening) na te zien en/of eventueel te verbeteren.

De al dan niet verbeterde betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leidende ambtenaar.

De aanbestedende overheid stuurt binnen de 30 kalenderdagen na ontvangst de betalingsaanvraag en vorderingsstaat de goedgekeurde betalingsbundel van de andere delen terug naar de andere partijen en nodigt tezelfdertijd de opdrachtnemer uit om zijn factuur in te dienen bij de respectievelijke partijen.

§3 In geval van laattijdige betaling door één van de partijen staat deze in voor de daaruit voortvloeiende verwijlintresten en andere schadevergoedingen en zal deze de andere partijen volledig vrijwaren.

§4 Het Gewest verbindt er zich toe om overeenkomstig omzendbrief OW 98/4 van 10 maart 1999, het aandeel te betalen in de kosten voor de aanleg van hemelwaterafvoerleiding (RWA) langs de gewestweg (met een verdeelsleutel van 65% voor het gewest en 35% voor Aquafin).

ARTIKEL 11 - Boetes, straffen en kortingen wegens minderwaarde

De boetes, straffen en kortingen wegens minderwaarde die duidelijk overeenstemmen met een bepaald aandeel, komen ten goede aan de betrokken partij. De andere boetes, straffen en kortingen wegens minderwaarde die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn aan een bepaald deel, worden pro rata van de inschrijvingsbedragen voor de verschillende delen verdeeld over de verschillende partijen.

ARTIKEL  12 - Voorlopige en definitieve oplevering.  Vrijgave borgtocht.

Aangezien het één globale aanneming betreft, worden de voorlopige en de definitieve oplevering verleend voor de volledige aanneming, dus voor alle delen samen. De vrijgave van de borgtocht heeft eveneens betrekking op de gehele aanneming.

Voor het plaatsbezoek met het oog op de oplevering worden alle betrokken partijen minimum twee weken vooraf uitgenodigd per aangetekend schrijven. Iedere partij wordt aldus de mogelijkheid geboden om aanwezig te zijn en, tegensprekelijk, zijn opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering.

Als de partijen oordelen dat de werken niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover

een duidelijke motivatie.

De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidend ambtenaar opgesteld en een afschrift wordt bezorgd aan alle betrokken partijen.

De leidend ambtenaar volgt de procedure zoals beschreven in artikel 6.

ARTIKEL 13 - Schadegevallen

Vanaf het begin van de werken tot aan de definitieve oplevering zullen alle betrokken partijen élk schadegeval van welke aard ook rapporteren aan de aanbestedende overheid.

Is het schadegeval een gevolg van een eventuele gebrekkige uitvoering van de werken, dan zal de aanbestedende overheid onmiddellijk de betrokken opdrachtnemer contacteren en aanmanen om het nodige te doen voor een goede uitvoering van zijn werken.

ARTIKEL 14 - Beheer en onderhoud

De partijen staan vanaf de voorlopige oplevering van de werken in voor het beheer en/of het onderhoud van volgende infrastructuur langsheen de gewestweg N229 van kilometerpunt 4,7 tot aan kilometerpunt 5,6 (incl. rotonde N229/N19 en aanhorigheden):

 voor het Gewest:

 het beheer en onderhoud van de gewestweg incl. fietspaden,

 de aanleg en het onderhoud van de groenvoorzieningen buiten de bebouwde kom,

 het beheer en onderhoud van de RWA-afvoer ( inclusief inspectieputten) die voor haar rekening is aangelegd, en de rioolkolken en kolkaansluitingen.

 voor stad Leuven en gemeente Rotselaar op hun respectievelijke grondgebieden (in voorkomend geval: met behoud van de verplichtingen die stad Leuven en gemeente Rotselaar op zich neemt in het kader van de module mobiliteitsconvenant/Samenwerkingsovereenkomst X BVR Mobiliteitsbeleid) 

 de aanleg en het onderhoud van de voetpaden en het straatmeubilair,

 de aanleg en het onderhoud van de groenvoorzieningen binnen de bebouwde kom,

 het beheer en onderhoud van de DWA-leidingen ( inclusief inspectieputten) die voor haar rekening is aangelegd, de huisaansluitingen en de huisaansluitingen van RWA.

 voor Aquafin:

1° het beheer en onderhoud van de DWA-leidingen die voor haar rekening zijn aangelegd

De gemeente staat vanaf de voorlopige oplevering van de werken –welke zijn uitgevoerd langsheen andere wegen dan de gewestwegen  - in voor het beheer en onderhoud van de gemeentewegen, de openbare ruimte van de gemeente, rioolkolken, dienstrioleringen, huis- en kolkaansluitingen, alsook van de RWA-afvoer die voor haar rekening is aangelegd.

De beheerder van de riolering  aansluitend op de door Aquafin aan te leggen/renoveren leiding verbindt er zich toe deze rioleringen te reinigen zodat de werken en naderhand de exploitatie volgens de regels van de kunst en/of de vigerende wetgeving kan gebeuren. De kosten verbonden aan deze reinigingswerken zijn ten laste van de bovenvermelde beheerder.

De gemeente verplichten er zich toe bij latere aansluitingen van woningen, straatkolken of dienstrioleringen op de bovengemeentelijke riolering voorafgaand de technische aspecten te bespreken met Aquafin en het schriftelijke akkoord van Aquafin te bekomen.

Aquafin staat tevens in voor de wachtaansluitingen voor zowel bebouwde als onbebouwde percelen. Onder wachtaansluitingen verstaat men de aansluiting waarop geen vuilwater/regenwater is aangesloten op het moment van voorlopige oplevering.

ARTIKEL 15 – Verzekeringen

Elke partij zorgt ervoor dat de aansprakelijkheid van haar aandeel in de werken gedekt is en vrijwaart de andere partijen.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Samenwerkingsovereenkomst met IGO div voor de inzet van een medewerker weekendverblijven - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbeslissing van 21 april 2020 betreft de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met IGO div voor de inzet van een medewerker weekendverblijven.

        Gemeenteraadsbeslissing van 26 oktober 2021 betreft de goedkeuring van de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met IGO div voor de inzet van een medewerker weekendverblijven.

 

 

Feiten en context

        IGO div zet in opdracht van het lokaal bestuur Rotselaar een halftijdse 'medewerker weekendverblijven' op B-niveau in en dit ter ondersteuning van het lokaal bestuur bij het realiseren van de acties die vanuit de provincie, samen met de betrokken gemeenten, werden opgemaakt rond de permanente bewoning op recreatieve domeinen.

        Aan de gemeenteraad wordt de samenwerkingsovereenkomst in dat verband tussen de gemeente Rotselaar en IGO div ter goedkeuring voorgelegd.

        Huidige samenwerkingsovereenkomst met IGO div voor de inzet van een halftijdse medewerker weekendverblijven loopt af op 30 juni 2022.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §1° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van samenwerkingsovereenkomsten.

 

Argumentatie

        De provincie Vlaams-Brabant heeft in de periode 2008-2015 gewerkt aan het planningsproces rond permanente bewoning op recreatieve terreinen. Alle zones werden gedetailleerd bestudeerd en voor ieder terrein is een toekomstvisie uitgewerkt.

        Vanuit deze visie werden verschillende deelplannen opgemaakt om deze visie ook juridisch afdwingbaar te maken. Hierin werden randvoorwaarden vastgelegd.

        De provincie maakte samen met de betrokken gemeenten een draaiboek op waarin al de nodige acties met aanduiding van de betrokken actoren opgenomen werden.

        Er wordt gewerkt op volgende zes sporen:

  1. Realiseren van een bijkomend aanbod van kleine, betaalbare (sociale) woongelegenheden van voldoende kwaliteit en woonzekerheid, met aandacht voor de eigenheid van het kleinschalig wonen.
  2. Begeleiding en ondersteuning van de permanente bewoners naar een betaalbaar en kwaliteitsvol woonalternatief met woonzekerheid.
  3. Uitvoering geven aan de kwalitatieve inrichting en beheer van de terreinen.
  4. Ondersteuning van de toeristische infrastructuur.
  5. Het herstellen en ontwikkelen van natuur.
  6. Handhaving.

        Doelstelling 1.2.3. van het meerjarenplan 2020-2025 luidt: De eigenaars van weekendverblijven in natuurgebied stimuleren om zich vanaf 2022 te herlokaliseren naar de zone ‘kleinschalig wonen’ en de vrijgekomen open ruimte herstellen.

        De gemeente Rotselaar wenst verder beroep te doen op IGO voor extra ondersteuning en begeleiding van inwoners.

        Takenpakket medewerker weekendverblijven:

1. Inventaris

  1. Inventaris uitdovende clusters en clusters kleinschalig wonen finaliseren;
  2. Up-to-date houden van de inventaris;
  3. Structureel dienst informeren over de stand van zaken;
  4. Plaatsbezoeken met als doel:
    1. nazorg bewoners
    2. actualiseren inventaris
      1. actuele toestand bewoners/huurders
      2. actuele toestand van pand/perceel
  5. Opstart, opvolgen en ondersteunen van functiewijzigingen van de weekendverblijven naar kleinschalige woningen. Eventueel nieuw infomoment organiseren.

2. Begeleiding bij handhaving

  1. Samenwerking met handhaver Interleuven
  2. Ondersteuning en begeleiding van bewoners in handhavingstraject
    1. Tijdens rondgang en als aanspreekpunt in loket
    2. Voorstel om contactgegevens mee te geven in aanmaning

3. (Administratieve) ondersteuning

  1. Werkgroep weekendverblijven opvolgen/ agenda’s + verslagen maken
  2. Volgen van project-gerelateerde inspiratiesessies en overleggen
  3. Infomap weekendverblijven up-to-date houden
  4. Eerste aanspreekpunt voor bewoners weekendverblijven
  5. Begeleiden bewoners naar SWAL-projecten

4. Samenwerking en terugkoppeling met betrokken actoren

  1. Gemeente (dienst omgeving) en OCMW (sociale dienst);
  2. Woonproject: woningkwaliteit (technisch adviseur) en beleid (coördinator);
  3. Provincie en RISO Vlaams-Brabant (opbouwwerk);
  4. Handhaving (politie en Interleuven).

        De uitvoering van de overeenkomst gaat in op 1 juli 2022

        De overeenkomst wordt afgesloten voor een periode van 6 maanden tot 31 december 2022), met mogelijkheid tot verlenging.

        De dienstverlening heeft een prijs van €19.827,50 voor de periode 1 juli 2022 tot 31 december 2022 voor de inzet van een halftijdse medewerker weekendverblijven.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0102

Actie: 010203

Budgetsleutel: 6131002/060000

Beschikbaar budget: - € 1.250

Geraamd bedrag: € 19.827,50

De bijkomende uitgave zal meegenomen worden in de aanpassing MJP 2022.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Enig artikel:

De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Rotselaar en IGO div voor de inzet van een medewerker weekendverblijven door IGO div wordt goedgekeurd:

 

Samenwerkingsovereenkomst voor de inzet van een medewerker weekendverblijven door IGO div

 

Artikel 1

IGO div zet in opdracht van het lokaal bestuur een halftijdse “medewerker weekendverblijven' op het grondgebied in. Het betreft een medewerker op B-niveau.

 

Artikel 2

De uitvoering van de overeenkomst gaat in op 1 juli 2022 voor een periode van 6 maanden.

 

Artikel 3

Context

        De provincie Vlaams-Brabant heeft in de periode 2008-2015 gewerkt aan het planningsproces rond permanente bewoning op recreatieve terreinen. Alle zones werden gedetailleerd bestudeerd en voor ieder terrein is een toekomstvisie uitgewerkt.

        Vanuit deze visie werden verschillende deelplannen opgemaakt om deze visie ook juridisch afdwingbaar te maken. Hierin werden randvoorwaarden vastgelegd.

        De provincie maakte samen met de betrokken gemeenten een draaiboek op waarin al de nodige acties met aanduiding van de betrokken actoren opgenomen werden.

        Er wordt gewerkt op volgende zes sporen:

  1. Realiseren van een bijkomend aanbod van kleine, betaalbare (sociale) woongelegenheden van voldoende kwaliteit en woonzekerheid, met aandacht voor de eigenheid van het kleinschalig wonen.
  2. Begeleiding en ondersteuning van de permanente bewoners naar een betaalbaar en kwaliteitsvol woonalternatief met woonzekerheid.
  3. Uitvoering geven aan de kwalitatieve inrichting en beheer van de terreinen.
  4. Ondersteuning van de toeristische infrastructuur.
  5. Het herstellen en ontwikkelen van natuur.
  6. Handhaving.

        Takenpakket medewerker weekendverblijven

  1. Inventaris
    1. Inventaris uitdovende clusters en clusters kleinschalig wonen finaliseren;
    2. Up-to-date houden van de inventaris;
    3. Structureel dienst informeren over de stand van zaken;
    4. Plaatsbezoeken met als doel:
      1. nazorg bewoners
      2. actualiseren inventaris
        1. actuele toestand bewoners/huurders
        2. actuele toestand van pand/perceel
    5. Opstart, opvolgen en ondersteunen van functiewijzigingen van de weekendverblijven naar kleinschalige woningen. Eventueel nieuw infomoment organiseren.
  2. Begeleiding bij handhaving
    1. Samenwerking met handhaver Interleuven;
    2. Ondersteuning en begeleiding van bewoners in handhavingstraject:
      1. Tijdens rondgang en als aanspreekpunt in loket
      2. Voorstel om contactgegevens mee te geven in aanmaning
  3. (Administratieve) ondersteuning
    1. Werkgroep weekendverblijven opvolgen/ agenda’s + verslagen maken
    2. Volgen van project-gerelateerde inspiratiesessies en overleggen
    3. Infomap weekendverblijven up-to-date houden
    4. Eerste aanspreekpunt voor bewoners weekendverblijven
    5. Begeleiden bewoners naar SWAL-projecten
  4. Samenwerking en terugkoppeling met betrokken actoren
    1. Gemeente (dienst omgeving) en OCMW (sociale dienst);
    2. Woonproject: woningkwaliteit (technisch adviseur) en beleid (coördinator);
    3. Provincie en RISO Vlaams-Brabant (opbouwwerk);
    4. Handhaving (politie en Interleuven).

 

Artikel 4

De dienstverlening heeft een prijs van € 19.827,50 voor de inzet van een halftijdse medewerker weekendverblijven in de periode 01.07.2022-31.12.2022.

IGO communiceert na opmaak van haar begroting een eventuele kostenverhoging voor de volgende kalenderjaren. Deze bedraagt maximaal 4% van de basisprijs en wordt gecumuleerd met eventuele eerdere kostenverhogingen.

Zolang IGO div kan genieten van de erkenning als kostendelende vereniging en Rotselaar vennoot blijft van IGO div, is er geen BTW verschuldigd op de vermelde bedragen.

 

Artikel 5

Voor de uitvoering van de opdracht wordt volgende betalingsprocedure overeengekomen:

De toelage wordt opgevraagd in 1 schijf, nl. 50% van het totaalbedrag rond 15 augustus 2022.

Alle betalingen gebeuren door storting op het rekeningnummer BE36 7364 0325 0181 van IGO div, met vermelding van de gestructureerde mededeling.

Alle betalingen geschieden binnen 30 kalenderdagen na facturatiedatum. Facturen die op de vervaldag niet betaald zijn, zullen van rechtswegen en zonder voorafgaande ingebrekestelling verhoogd worden met een verwijlinterest van 8,5% op jaarbasis op het verschuldigde bedrag, te rekenen vanaf de factuurdatum en dit tot aan de gehele voldoening, waarbij elk gedeelte van een maand voor een gehele maand wordt gerekend. Voormelde verwijlinterest zal overeenkomstig art. 1154 van het BW worden gekapitaliseerd.

 

Artikel 6

IGO div garandeert een maximale aanwezigheid van een medewerker voor de uitvoering van de opdracht. Indien de medewerker afwezig is in een stelsel dat geen loonkost met zich meedraagt voor IGO div, zal het lokaal bestuur gecrediteerd worden voor deze periode. Bijvoorbeeld: de medewerker belast met deze opdracht is twee weken ziek buiten de periode van gewaarborgd loon bij IGO div. In dit specifieke geval zal de gemeente Rotselaar 2/52ste van het aangerekende bedrag gecrediteerd krijgen.

 

Artikel 7

Wat deze overeenkomst betreft, zijn de contactpersonen Geert Van Aerschot, algemeen directeur, voor IGO div, An Craninckx, algemeen directeur voor het lokaal bestuur, Jelle Wouters, burgemeester voor het lokaal bestuur.

Voor de uitvoering zijn de contactpersonen:

 voor IGO div: Ronald Grobben, teamcoach Omgeving

 voor IGO div: Johan Eyben, coördinator Wonen aan de Dijle Zuid

 voor het lokaal bestuur: Patrick Vervoort, schepen wonen

 voor het lokaal bestuur: Thomas Benaets, afdelingshoofd grondgebiedzaken

 

Artikel 8

IGO div hecht groot belang aan de persoonlijke levenssfeer en verwerkt de persoonsgegevens die haar worden verstrekt met de grootste zorg. Het privacybeleid van IGO div valt onder het algemeen gevoerde informatieveiligheidsbeleid en is te consulteren op https://www.igo.be/igo/privacyverklaring.

 

Artikel 9

In geval van betwisting zijn de rechtbanken van het arrondissement Leuven bevoegd.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Leveren en plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen via burgerparticipatie - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

Feiten en context

        Door de klimaatverandering is het noodzakelijk dat het CO2-gehalte drastisch vermindert en de bijkomende emissie van CO2 preventief wordt herleid tot een nulemissie.

        Door de ondertekening van het Burgemeesterconvenant 2030 en het Lokaal Energie- en Klimaatpact engageert de gemeente zich om haar eigen CO2 emissie te minderen volgens de opgelegde normen en om te streven naar klimaatneutraliteit tegen 2050.

        De intentieverklaring LICHT ((Lokaal Initiatief voor een Coöperatieve Hernieuwbare Transitie) werking Dijleland goedgekeurd op het CBS van 15 april 2019.

        De gemeenteraadscommissie Leefmilieu van 21 april 2021 met onder meer het agendapunt ‘coöperatieve duurzame energie’.

        Na screening van het gemeentelijk patrimonium, worden momenteel drie sites weerhouden en in het bestek opgenomen: het Administratief Centrum, school De Straal en de gemeentelijke magazijnen.

        Ter energetische verduurzaming van het gemeentelijke patrimonium (Administratief Centrum, school De Straal en de gemeentelijke magazijnen) wordt een project opgestart voor de installatie van PV-panelen via burgerparticipatie volgens de ICA-principes.

        Hiervoor wordt een derdepartijfinancierder gezocht die de levering, plaatsing en exploitatie van de zonnepanelen op zich neemt. De gemeente koopt de direct verbruikte zonnestroom van deze derdepartijfinancierder aan.

        Deze derdepartijfinancierder exploiteert de geplaatste zonnepanelen gedurende maximum 20 jaar waarbij het de bedoeling is dat de totale impact van dit contract positief is voor het gemeentebudget over (max.) 20 jaar.

        De contractant die wordt aangesteld moet voor deze investeringen op het gemeentelijk patrimonium gebruik maken van rechtstreekse burgerparticipatie volgens de ICA-principes en bij voorkeur de financiële middelen ophalen bij inwoners van de gemeente Rotselaar. De inwoners kunnen coöperant worden van de coöperatie die de geplaatste installaties exploiteert.

        De deelname door burgers betreft de aankoop van één of meerdere aandelen van de coöperatie.

        Aandeelhoudende burgers investeren in een duurzame gemeente en krijgen in ruil jaarlijks dividend uitbetaald volgens de wettelijke bepalingen van burgercoöperaties.

 

Juridische gronden

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Argumenten

        In het kader van de opdracht “Leveren en plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen via burgerparticipatie” werd een bestek met nr. 2022-E016 opgesteld door de dienst Patrimonium.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

Het bestek met nr. 2022-E016 voor de opdracht “Leveren en plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen via burgerparticipatie”, opgesteld door de dienst Patrimonium wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

Het college kan deze opdracht gunnen na het voeren van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Definitieve goedkeuring toekennen straatnaam 'Reigershof'

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 mei 2021 tot verlening van een omgevingsvergunning betreffende het bouwen van 14 sociale woningen - Vossebergen.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 april 2021 - SWALprojecten - principebesluit nummeringen.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 april 2021 - oprichting adviescommissie straatnamen.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 25 oktober 2021 - adviesregister voor straatnamen.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 november 2021 - hernoemen weggedeelte Vossebergen - SWAL-project.

        Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2021 – principiële goedkeuring toekennen straatnaam ‘Reigershof’

        Het gunstig advies van de cultuurraad van 22 maart 2022 voor de hernoeming van het weggedeelte Vossebergen naar ‘Reigershof’.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 mei 2022 - proces-verbaal afsluiting openbaar onderzoek toekennen straatnaam 'Reigershof'.

 

Feiten en context

        Het openbaar onderzoek met betrekking tot het toekennen van de straatnaam 'Reigershof' liep van 1 maart 2022 tot en met 31 maart 2022.

        Tijdens het openbaar onderzoek werd er geen bezwaar ontvangen.

 

Juridische gronden

        Artikel 56§2 van het Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 2 van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij:

○ het decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen

○ het decreet van 4 februari 1997 tot wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen

○ het decreet van 29 november 2002 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen

○ het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie

Het artikel 2 bepaalt dat bij het vaststellen van de naam van openbare wegen of pleinen bij voorkeur wordt geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde. De naam van een nog levende persoon mag niet gebruikt worden.

 

Adviezen

        De cultuurraad gaf een positief advies voor het hernoemen van het weggedeelte 'Vossebergen' naar ‘Reigershof’.

 

Argumentatie

        Er werd voldaan aan de wettelijke voorgeschreven formaliteiten inzake openbaarmaking en inzake procedure van het openbaar onderzoek. De nieuwe straatnaam 'Reigershof' kan definitief goedgekeurd worden.

        De bestaande straatnaam 'Vossebergen' en het hernoemen van een gedeelte van deze weg zijn criteria om een nieuwe straatnaam voor te stellen die eveneens verwijst naar een dier en op die manier ook past bij de naam 'Vossebergen'. ln het adviesregister voor straatnamen heeft de adviescommissie ook verwezen naar dieren. Reigers worden in Werchter vaak gespot en worden beschermd door mooie natuurplekjes in de gemeente. Het is ook een manier om de bewoners bewust te maken van de rijke gemeentelijke fauna.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

Het hernoemen van het gedeelte van de weg 'Vossebergen' vanaf de Grotestraat tot aan het T-punt ter hoogte van Vossebergen 2 en 2A (het gedeelte Vossebergen langs de terreinen kadastraal bekend: afdeling 2, sectie E, 3788,379E, 381K,382B, 436C,436F, 436H, 434G, 434F,4348, 4378,8898 en 439P naar 'Reigershof' wordt definitief goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Definitieve goedkeuring straatnamen 'Zuster Arnoldinewijk' en 'Pastoor Van Desselweg'

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 januari 2021 tot verlening van een omgevingsvergunning betreffende de bouw van 62 sociale woningen waarvan 26 ééngezinswoningen en 36 appartementen en aanleg wegenis op een terrein, gelegen Walstraat , 3118 Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie E nrs. 702G, 702F, 703C, 704K, 704L, 704V, 705, 706A, 707, 708B, 709B en 710X

        Het besluit van de deputatie van Vlaamse-Brabant van 8 juli 2021 betreffende het beroep 2021-0194-BGP-BS-01 ingediend door Frederik Veuchelen, Sint Jansstraat 70, 3118 Werchter, derde.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 april 2021 - SWALprojecten - principebesluit nummeringen.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 april 2021 - oprichting adviescommissie straatnamen.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 25 oktober 2021 - adviesregister voor straatnamen.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 november 2021 – toekennen straatnamen SWAL-project Nieuwebaan

        Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2021 – principiële goedkeuring toekennen straatnamen ‘Zuster Arnoldinewijk’ en ‘Pastoor Van Desselweg’.

        De e-mail van 7 maart 2022 van Marc Denys met betrekking tot de straatnamen Werchter - Wal.

        Het advies van de cultuurraad van 22 maart 2022 voor de toekenning van de namen ‘Zuster Arnoldinewijk' en 'Pastoor Van Desselweg'.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 mei 2022 - proces-verbaal afsluiting openbaar onderzoek toekennen straatnamen 'Zuster Arnoldinewijk' en 'Pastoor Van Desselweg'.

 

Feiten en context

        Het openbaar onderzoek met betrekking tot het toekennen van de straatnamen 'Zuster Arnoldinewijk' en 'Pastoor Van Desselweg' liep van 1 maart 2022 tot en met 31 maart 2022.

        Tijdens het openbaar onderzoek werden er geen bezwaren ontvangen.

 

Juridische gronden

        Artikel 56§2 van het Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017

        Artikel 2 van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij:

 ○ het decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen,

  ○ het decreet van 4 februari 1997 tot wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen,

 ○ het decreet van 29 november 2002 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

○ het decreet van 16  juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie.

Het artikel 2 bepaalt dat bij het vaststellen van de naam van openbare wegen of pleinen bij voorkeur wordt geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

 

Adviezen

        De cultuurraad gaf een positief advies voor de voorgestelde straatnamen ‘Zuster Arnoldinewijk’ en 'Pastoor Van Desselweg’.

        Een inwoner uitte zijn steun voor de toekenning van deze nieuwe straatnamen. Hij motiveerde dit als volgt: Beide personnages waren inderdaad sterk sociaal geëngageerd in het centrum van Werchter, werden door iedereen gerespecteerd en worden terecht geëerd door de vereeuwiging van hun namen in deze twee nieuwe wegen.

 

Argumentatie

        Er werd voldaan aan de wettelijke voorgeschreven formaliteiten inzake openbaarmaking en inzake procedure van het openbaar onderzoek.

        De straatnamen verwijzen naar Pastoor Van Dessel (+2004): gewezen onderpastoor te Werchter en Zuster Arnoldine (Agnes Gielen, +2001). Ze waren actief betrokken in de lokale gemeenschap en dan vooral in het centrum van Werchter tussen Parochiezaal De Wal, de Pastorij en de basisschool. In het adviesregister voor straatnamen vermeldde de adviescommissie deze namen specifiek voor deze zone.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Ilse Michiels, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

4 onthoudingen: Jeroen Janssens, Herwig Pierre, Maarten Mommaerts en Liesbet Serneels

 

Artikel 1:

Het toekennen van de straatnaam 'Zuster Arnoldinewijk' aan het doodlopende pad van aan de Walstraat tot in de wijk, gelegen op een terrein, Walstraat, 3118 Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie E nrs. 702G, 702F, 703C, 704K, 704L, 704V, 705, 706A, 707, 708B, 709B en 710X wordt definitief goedgekeurd.

Artikel 2:

Het toekennen van de straatnaam 'Pastoor Van Desselweg' aan de nieuwe wegenis van aan de Walstraat tot aan de Jan Bolsstraat. gelegen op een terrein, Walstraat, 3118 Werchter, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie E nrs. 702G, 702F, 703C, 704K, 704L, 704V, 705, 706A, 707, 708B,709B en 710X wordt definitief goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Definitieve goedkeuring toekennen straatnaam 'Helleblazersweg'

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 november 2020 met betrekking tot het creëren van 5 bouwloten voor open bebouwing en aanleg van wegenis op een terrein, gelegen Broekstraat en Hellichtstraat 47, 3110 Rotselaar, kadastraal bekend: afdeling 1 sectie B nrs. 488C, 488B, 489R, 489M, 494B, 494G en 495A.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 april 2021 - oprichting adviescommissie straatnamen.

        De brief van 20 oktober 2021 van de cultuurraad - advies betreffende het register straatnamen.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 25 oktober 2021 - adviesregister voor straatnamen.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 december 2021 - toekennen straatnaam bouwproject Broekstraat-Hellichtstraat.

        Het besluit van de gemeenteraad van 25 januari 2022 - principieel akkoord met de vaststelling van de straatnaam Oude burchtweg.

        De e-mail van 7 maart 2022 van Wannes Van Hassel - nieuwe straatnaam bij verkavelingen Hellicht.

        Het advies van de cultuurraad van 22 maart 2022 - toekenning straatnaam 'Oude burchtweg'.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 mei 2022 - proces-verbaal afsluiting openbaar onderzoek toekennen straatnaam 'Oude burchtweg'.

 

Feiten en context

        Het openbaar onderzoek met betrekking tot de toekenning van de straatnaam 'Oude burchtweg' liep van 1 maart 2022 tot en met 31 maart 2022.

        Tijdens het openbaar onderzoek werd er een bezwaar van een inwoner ontvangen. Dit bezwaar alsook het negatieve advies van de cultuurraad werden verder onderzocht.

 

Juridische gronden

        Artikel 56§2 van het Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017

        Artikel 2 van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij:

○ het decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen,

○ het decreet van 4 februari 1997 tot wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen,

○ het decreet van 29 november 2002 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

○het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale.democratie.

Het artikel 2 bepaalt dat bij het vaststellen van de naam van openbare wegen of pleinen bij voorkeur wordt geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

 

Adviezen

        De cultuurraad gaf een negatief advies voor de toekenning van de naam 'Oude burchtweg'. De cultuurraad is van oordeel dat de locatie van de vroegere burcht niet overeenstemt met de ligging van de nieuwe straat. De cultuurraad stelde alternatieve voorstellen voor, waaronder Helleblazersweg.

        In het ingediende bezwaar formuleerde een inwoner dat Oude burchtweg weinig te maken heeft met de concrete locatie van deze straat, noch met de folklore van het Hellicht.

        De stichtende leden van de Helleblazers steunen het idee om de straatnaam Helleblazersweg toe te kennen.

 

Argumentatie

        Er werd voldaan aan de wettelijke voorgeschreven formaliteiten inzake openbaarmaking en inzake procedure van het openbaar onderzoek.

        Het gemeentebestuur hecht belang aan een brede participatie om inwoners te betrekken bij het beleid. Suggesties worden dan ook onderzocht en in overweging genomen.

        Om verwarring voor hulp- en pakjesdiensten te vermijden, is het niet aangewezen om de voorgestelde namen Tussenweg, Hellichtbroekpad of Hellichtbroekweg toe te kennen. De straatnamen Tussenhagenweg en Hellichtstraat bestaan reeds.

        De voorgestelde namen Vennenweg, Moerweg en Veenweg verwijzen naar de moerassen waar het Hellicht en de Broekstraat naar vernoemd zijn. Veenweg verwijst naar de grond (vennen van het Hellicht) en verwijst ook naar de landbouw die er meerdere decennia heeft plaatsgevonden. De bestaande namen Hellichtstraat en Broekstraat verwijzen ook al naar de lokale bodemgeografie.

        De straatnaam Helleblazersweg verwijst naar een plaatselijke feitelijke vereniging, de Helleblazers en eert het lokale cultuurleven te Hellicht. Het ensemble Helleblazers is ontstaan in 1976. Sindsdien speelt dit ensemble belangeloos op de jaarlijkse Hellichtfeesten.

        De toekenning van een straatnaam die aansluit bij de plaatselijke cultuurgeschiedenis heeft de voorkeur boven een straatnaam die aansluit bij de geografische kenmerken van het woongebied.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

 

 

Artikel 1:

De toekenning van de straatnaam 'Helleblazersweg' aan de wegenis die aanvangt aan de Broekstraat te 3110 Rotselaar en die toegang zal geven tot een verkaveling van 5 bouwloten bestemd voor open bebouwing, kadastraal gekend als afdeling 1, sectie B nrs. 488C, 488, 489R, 489M, 494B, 494G en 495A wordt definitief goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Projectsubsidie 2021 jeugd - toekenning van een nominatieve subsidie

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de gemeenteraad over het subsidiereglement jeugd van 23 november 2015.

        Het advies van de AV jeugdraad van 7 maart 2022 omtrent de projectsubsidie 2021. 

 

Feiten en context

        De subsidieverdeling wordt opgesteld aan de hand van het subsidiereglement jeugd van 23 november 2015.

        Omwille van de coronamaatregelen werd er vanuit de jeugdverenigingen geen aanvraag voor projectsubsidie 2021 ingediend. Het beschikbare budget wordt bijgevolg niet aangewend voor subsidiëring van een jeugdproject 2021.

        Op de AV jeugdraad van 16 mei 2022 wordt de verdeling van de subsidies jeugd 2021 voorgesteld.

        Niet uitgekeerde projectsubsidies worden niet automatisch overgeheveld naar de post ‘werkingssubsidie’ conform het geldende subsidiereglement jeugd van 23 november 2015.

        De jeugdraad vraagt om de financiële middelen te verdelen over 2 projecten. Het wil 2/3de of 2.645,77 euro aanwenden voor de ondersteuning en uitbouw van de nieuw opgerichte Akabe-tak van scouts Heikant. 1/3de of 1.322,89 euro willen ze gebruiken voor de ondersteuning van de 'oordoppenactie' van de jeugdraad, waarbij de nominatieve subsidie gebruikt wordt voor een korting bij de deelnemers.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, tweede lid, 23° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Adviezen

        Positief advies van de jeugdraad van 7 maart 2022 inzake de verdeling van de financiële middelen van de projectsubsidie jeugd 2021.

        Positief advies van de coördinator jeugd om de projecten 'Akabe-tak scouts Heikant' en 'oordoppenactie jeugdraad' te ondersteunen met een nominatieve subsidie.

 

Financiële gevolgen

Uitgave

Actieplan: 0401

Actie: 040104

Budgetsleutel: 2022/6493000/075000

Laatst goedgekeurd budget: 39.687,00 euro

Beschikbaar budget: 39.687,00 euro

Geraamd bedrag: 3.968,70 euro

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om hiernavolgende nominatieve subsidie toe te kennen:

- aan scouts Heikant: 2.645,77 euro

- aan jeugdraad Rotselaar: 1.322,89 euro

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Politieverordening Rock Werchter 2022. Gelegenheidskampeerterreinen.

 

Voorgeschiedenis

          Organisatie festival Rock Werchter, donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Feiten en context

          Om het goede verloop van het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

          De gemeente Rotselaar streeft naar kwaliteitsvolle gelegenheidskampeerterreinen, aangezien het festival gespreid is over vier dagen.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 63.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter en 135§2.

          Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

          Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

          Koninklijk besluit van 9 maart 2014 over de aanwijzing van de categorieën van personen die bevoegd zijn om in real time de beelden te bekijken van de bewakingscamera’s die in niet besloten plaatsen geïnstalleerd zijn, en tot bepaling van de voorwaarden waaraan deze personen moeten voldoen.

          Wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid.

          Wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de wet op het politieambt om het gebruik van camera’s door politiediensten te regelen en tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en gebruik van bewakingscamera’s, van de wet van 30 november 1998 over de regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid.

          Ministeriële omzendbrief van 29 maart 2018 over de private bewaking bij evenementen en festivals.

          Koninklijk besluit van 8 mei 2018 over de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's en over het register van de beeldverwerkingsactiviteiten van bewakingscamera's.

          Koninklijk besluit van 28 mei 2018 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt.

          Koninklijk besluit van 6 december 2018 tot vaststelling van de plaatsen waar de verwerkingsverantwoordelijke zijn bewakingscamera's kan richten op de perimeter rechtstreeks rond de plaats, de beelden van de bewakingscamera's gedurende drie maanden kan bewaren en toegang in real time tot de beelden kan geven aan de politiediensten.

          Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

          Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

          De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

          Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

          Tijdens de periode van het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1: Toelating

1.1. Er kan enkel een camping worden ingericht na toelating van het gemeentebestuur.

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een camping moet uiterlijk 22 maart 2022 worden gericht aan

het gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

- Volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen via het gemeentebestuur – dienst cultuur).

- Ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen dat de camping omvat.

- Inplantingsplan (deadline voor indiening: 1 juni 2022) in rastervorm van 50 op 50meter op schaal met duidelijke aanduiding van volgende voorzieningen:

* Perceel van de camping

* Toegangsweg(en)

* Brandwegen in zones

- Minimaal 5meter breedte en een vrije hoogte van 4meter.

- Deze wegen moeten ten allen tijde vrij blijven zodat hulpdiensten niet dienen te keren en ook moeten ze zichtbaar zijn zodat ze herkenbaar zijn vanuit de lucht.

* Nooduitgangen

* Sanitaire inrichting (wasgelegenheid, toiletten en punten met drinkbaar water)

- Uiterlijk op woensdag 15 juni 2022 moet elke campinghouder de hoofdleiding van het water

aanbrengen op de camping. Nadien worden staalnames ter controle van de drinkwaterkwaliteit

afgenomen.

* Coördinatiepost – Secretariaat (telefoon, informatie, veiligheid)

* Blusposten

* EHBO-post

* Containerpark

* Drank- en eetgelegenheid (indien aanwezig)

1.4. De campinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidscampings van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

1.5. Buiten de toegelaten camping kan nergens worden gekampeerd.

1.6. De camping is enkel toegankelijk voor festivalgangers met een geldig campingticket.

Artikel 2: Controle vooraf

2.1. Voorafgaand aan de opening van de camping moet de uitbater het gehele terrein en omgeving

controleren. Dit om tegen te gaan dat kandidaat kampeerders vooraf materialen en goederen ter

plaatse hebben gebracht.

Artikel 3: Voertuigen

3.1. Voertuigen worden niet toegelaten op de camping. Een uitzondering wordt gemaakt voor

voertuigen waarvoor het gemeentebestuur een parkeerbewijs heeft afgeleverd.

3.2. Voertuigen zonder parkeerbewijs en voertuigen die de brandwegen belemmeren, worden uit

veiligheidsoverweging getakeld. De door het gemeentebestuur gedragen takelkosten, worden nadien

teruggevorderd van de campinghouder.

Artikel 4: Mobilhomes

4.1. Mobilhomes worden niet toegelaten op de camping. Een uitzondering wordt gemaakt voor

mobilhomes waarvoor het gemeentebestuur een parkeerbewijs heeft afgeleverd.

Artikel 5: Polsbandje

5.1. De campinghouder is verplicht enkel gebruik te maken van de voorgeschreven polsbandjes, die

door organisator Live Nation worden aangekocht en afgeleverd aan de campinghouder.

5.2. De campinghouder is verplicht om elke kampeerder een voorgeschreven polsbandje aan te doen

en hij moet zorgen dat de camping niet kan betreden worden door personen zonder polsbandje van

de camping.

5.3. Elke gebruiker van de camping is verplicht het voorgeschreven polsbandje te dragen.

Artikel 6: Inrichting - Uitrusting

6.1. De camping mag worden opgebouwd vanaf zondag 12 juni 2022 vanaf 8 uur.

6.2. De campinghouder moet de toelating in originele vorm op de coördinatiepost van de camping

bewaren en voorleggen op vraag van bevoegde personen.

6.3. Op elke camping moet ter hoogte van de hoofdingang een coördinatie- en EHBO-post in de vorm

van een container worden geplaatst.

Aan de coördinatiepost moet verplicht een infobord met volgende gegevens op een goed zichtbare

plaats worden geplaatst:

- Lijst met noodnummers

- Inplantingsplan van de camping

- Contactgegevens EHBO

- Deze lijst is niet limitatief.

In de EHBO-post moet verplicht een EHBO-set aanwezig zijn met voldoende materiaal berekend op

het aantal kampeerders aanwezig op de camping.

6.4. Elke camping moet worden aangeduid d.m.v. een duidelijk opgesteld bord ter hoogte van elke

ingang met bijkomende vermelding van zone en nummer van betreffend kampeerterrein. Deze

vermelding moet tevens worden aangebracht op het dak van de container (minimaal 1m²).

6.5. Elke camping moet volledig worden afgesloten zodat kampeerders zonder geldig polsbandje de

camping niet kunnen betreden.

6.6. Milieuaspecten

- Elke camping is verplicht een containerpark in te richten en een afvalteam samen te stellen.

- Elke camping moet verplicht volgende afvalstoffen apart inzamelen:

Restafval / PMD+ (PMD + rPET) / Papier en Karton / Grof Afval / Glas / Hout / Bekers.

- Bij het binnenkomen van elke kampeerder is de campinghouder verplicht deze een gratis zak voor

restafval en PMD+ te geven.

- De campinghouder is verplicht om per correct gesorteerde ingeleverde PMD+zak 1 gratis consumptie voor zijn dranktent te geven aan de kampeerder.

- Indien er een gracht of beek over een camping loopt, moet deze over de gehele lengte worden

afgeschermd tegen zwerfafval. Bij Demer en Dijle moet er een afstandsregel van minimaal 5meter

worden in acht genomen.

- Alle afvalwater van toiletten, urinoirs, wasgelegenheden (douches, …), catering en keuken moet

verzameld worden in waterdichte opvangcontainers. Het afvalwater in de opvangcontainers moet

regelmatig opgehaald en afgevoerd worden. Ophaal en afvoer van afvalwater is verplicht uit te voeren

door een door OVAM erkende afvaltransportfirma. Deze moet het afvalwater afvoeren naar een

zuiveringsstation (RWZI). Van ieder transport moeten bewijsstukken van de vervoerfirma kunnen

worden voorgelegd.

- Enkel voor locaties gelegen in centraal gebied volgens het gemeentelijke zoneringsplan mag er

sanitair afvalwater rechtstreeks worden aangesloten op de riolering.

- Iedere grondwaterwinningput moet worden aangegeven bij de gemeente (milieudienst) via een

milieumelding klasse 3. Meerdere grondwaterwinningputten op aangrenzende percelen voor

eenzelfde activiteit worden aanzien als eenzelfde winningseenheid en moeten worden samengevoegd. Als de samengetelde grondwaterwinningeenheid een jaarverbruik van meer dan 500m3 heeft dan is ze milieuvergunningsplichtig (klasse 2). Iedere winningput moet verplicht worden uitgerust met een debietmeter.

- Op het gebruik van leidingwater zijn afvalwaterheffingen verschuldigd, maar ook op het gebruik van

grondwater zijn zowel grondwaterheffing als afvalwaterheffing verschuldigd.

6.7. Elke camping moet beschikken over voldoende sanitaire gelegenheid:

- 1 douche per 125 kampeerders. Indien hiervoor geen drinkbaar water wordt gebruikt, moet een goed

zichtbare en duidelijke waarschuwing worden aangebracht bij elk aftappunt.

- 1 kraantje met gratis gekoeld drinkbaar water per 150 kampeerders. Deze kraantjes moeten

afzonderlijk worden opgesteld van de eet- of drankgelegenheid. Per 20 kraantjes moet er aan apart

aftappunt worden opgericht.

- 1 toilet per 125 kampeerders.

- 1 urinoir per 250 kampeerders. De urinoirs moeten per 4 worden opgesteld.

6.8. Elke camping moet beschikken over minimaal 1 bluspost met 1 goedgekeurde poederblusser type

ABC per 200 kampeerders. 1 Bluspost mag maximaal 50 brandblussers bevatten. Bijkomend dienen

er bijkomende blusposten per 50 blusapparaten te worden ingericht. Elke camping moet verplicht ook

2 goedgekeurde blustoestellen type CO2 afnemen.

- Alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer moeten strikt worden nageleefd.

- Omwille van eenvormigheid is de campinghouder verplicht de hoeveelheid blustoestellen af te

nemen van het gemeentebestuur. De huur en waarborg is ten laste van de campinghouder.

6.9. Elke camping is verplicht volgende infrastructuur ten allen tijde te verlichten: coördinatiepost, EHBO-post, drank- en eetstand, toiletten, douches, brandwegen en nood- en toegangswegen.

6.10. Elke camping kan optioneel 1 drank- en/of eetstand in eigen beheer per 3.000 kampeerders met

max. oppervlakte van 300m² voorzien. Deze mag voor het publiek geopend zijn op:

- donderdag 30 juni 8 uur tot vrijdag 1 juli 2022 4 uur.

- vrijdag 1 juli 8 uur tot zaterdag 2 juli 2022 4 uur.

- zaterdag 2 juli 8 uur tot zondag 3 juli 2022 4 uur.

- zondag 3 juli 8 uur tot maandag 4 juli 2022 4 uur.

- maandag 4 juli 2022 van 8 uur tot 11 uur.

6.11. Voor de bouw van tijdelijke constructies en installaties moet een attest kunnen worden

voorgelegd.

De constructiematerialen van een tent (inclusief tentdoek, vaste zijpanelen, …) moeten inzake reactie

bij brand voldoen aan de Belgische klasse A2, beschreven in de norm NBN S21-203.

Tot de Belgische klasse A2 behoren:

- alle materialen die volgens de Franse methode NF P 92-501-7 tot de klasse M2 behoren;

- alle materialen die volgens de Britse methode BS 476 part 7 tot de klasse Class 2 behoren.

Treden, vloeren en trappen moeten kunnen weerstaan aan een minimale gebruiksbelasting van

4kN/m2 (NBN B03-103). Hun stabiliteit in alle richtingen moet verzekerd worden door een voldoend

aantal dragende elementen. In geen geval mag het bezwijken van een der dragende elementen

aanleiding geven tot kettingreactie met als uiteindelijk gevolg de instorting van een deel of van gans

de constructie.

Ruimten onder constructies mogen niet toegankelijk zijn voor kampeerders en moeten op elk moment

worden gevrijwaard van iedere vorm van brandbelasting.

6.12. Gebruik van een grondwaterwinningput moet worden aangegeven bij de gemeente

(milieudienst) via een milieumelding klasse 3. Meerdere grondwaterwinningputten op aangrenzende

percelen voor eenzelfde activiteit worden aanzien als eenzelfde winningseenheid en moeten worden

samengevoegd. Als de samengetelde grondwaterwinningeenheid een jaarverbruik van meer dan

500m3 heeft, dan is ze milieuvergunningsplichtig (klasse 2). Iedere grondwaterwinningput moet

worden uitgerust met een debietmeter.

6.13. Er geldt een algemeen verbod op het meenemen op de camping of het gebruik van gasflesjes

van welke aard ook door kampeerders. Betreffende deze maatregel moet de uitbater van de

gelegenheidscamping volgende maatregelen treffen:

- Voorafgaand aan het festival (website, facebook, …) moet hierover duidelijk worden

gecommuniceerd.

- Tijdens het festival (affiche, (led)-bord, …) moet dit worden gecommuniceerd aan de ingang van de

camping.

- De uitbater moet steekproefgewijs controles uitvoeren bij het binnenkomen op de camping. Voorts

moet de uitbater dagelijks controles uitvoeren op het terrein om alsnog meegebrachte gasflesjes van

het terrein te verwijderen.

- De uitbater moet in beslag genomen gasflesjes op een veilige en afgesloten plaats bewaren en

dagelijks vanaf vrijdag laten ophalen door een bevoegde firma of instantie.

- De uitbater krijgt de mogelijkheid om voldoende kwalitatieve alternatieven aan te bieden (uitbreiden

eigen keuken, aanbieden van keukeneilanden op verschillende locaties, …). Nieuwe alternatieven

worden voorafgaand aan een brandweercontrole onderworpen.

6.14. Camerabewaking

6.14.1. De uitbater van de camping dient een vaste camera te voorzien aan de ingang van zijn

camping.

6.14.2. Deze camera dient zodanig te worden ingesteld dat enkel de ingang wordt gefilmd.

6.14.3. De beelden dienen te worden opgenomen en gedurende een termijn van één maand (maximaal 3 maanden) te worden bewaard. Na verloop van deze termijn moeten de bewaarde beelden vernietigd worden.

6.14.4. De beelden kunnen uitsluitend worden bekeken door de campinguitbater (verwerkingsverantwoordelijke), door de politie en door de geregistreerde persoon.

6.14.5. De uitbater dient een pictogram aan te brengen aan de ingang van zijn camping.

6.14.6. De uitbater dient uiterlijk één week voor de ingebruikneming van de camera een kennisgeving hiervan te doen bij de politiediensten via www.aangiftecamera.be. Een bewijs van aangifte aan de politiediensten dient uiterlijk één week voor het evenement aan de burgemeester te worden bezorgd.

Artikel 7: Bereikbaarheid - Permanentie

7.1. Elke camping moet vanaf donderdag 30 juni 8 uur, indien anders enkel na toestemming van de

burgemeester, tot en met maandag 4 juli 2022 16 uur permanent worden uitgebaat door de

verantwoordelijke of zijn aangestelde.

7.2. Er dient minimaal 1 toegang te zijn tot het terrein.

7.3. Veiligheidspersoneel:

- Elke campinguitbater moet beroep doen op een professionele bewakingsfirma en professionele bewakingsagenten inzetten om de optimale veiligheid op de camping te garanderen.

- De lijst van bewakingsagenten die activiteiten uitoefenen op de camping dient zes weken

voorafgaandelijk aan het evenement toe te komen bij de burgemeester.

- De volgende informatie dient te worden medegedeeld:

1° de naam en het adres van de betrokken bewakingsonderneming(en);

2° de identiteitsgegevens van de bewakingsagenten die worden ingezet en van de personeelsleden

van de betrokken bewakingsfirma’s die de leiding over deze bewakingsagenten uitoefenen;

3° de aard van de bewakingsactiviteiten;

4° de data en plaatsen waarop de bewakingsactiviteiten worden uitgevoerd.

- Vergunde bewakingsagenten dienen bovendien te voldoen aan de bepalingen vervat in de

politieverordening Rock Werchter 2022 ‘Inzet vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen’.

- Elke camping moet vanaf opening tot en met sluiting permanent 1 vrijwillige bewaker per 500

kampeerders, met een minimum van 4 vrijwillige bewakers, inzetten. De uitbater van de camping kan

vrijwilligers aanstellen voor de interne bewakingsdienst van de camping op voorwaarde dat de

vrijwilligers lid zijn van de organiserende vereniging/instantie en zij hun activiteiten slechts sporadisch

en onbezoldigd uitoefenen.

- De vrijwilligers kunnen slechts deel uitmaken van de interne bewakingsdienst van de camping na

toelating door de burgemeester die beslist na het advies te hebben ingewonnen van de korpschef van

de lokale politiezone. De campinguitbater richt daartoe een aanvraag met een lijst van vrijwilligers

voor de interne bewakingsdienst aan de burgemeester uiterlijk zes weken voor de datum van het

evenement waarvoor de betrokken vrijwilligers worden ingezet.

- Enkel de vrijwilligers, die bovendien voldoen aan alle uitoefeningsvoorwaarden zoals opgelegd in de

politieverordening Rock Werchter ‘Inzet vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen’, kunnen

worden vergund/toegelaten als vrijwilliger van een interne bewakingsdienst van de camping.

7.4. Bijkomend moet er permanent een verantwoordelijke aanwezig zijn in de coördinatiepost. Deze

persoon geldt als eerste aanspreekpunt voor externen en hulpdiensten. Deze dient permanent

telefonisch bereikbaar te zijn. Dit vast GSM-nummer en de nominatieve lijst van de verantwoordelijken

en medewerkers (niet ingezet als interne bewakingsdienst) moet uiterlijk 1 juni 2022 worden

overgemaakt aan de lokale politiezone BRT en het gemeentebestuur.

7.5. Medewerkers die niet ingezet worden in het kader van de interne bewakingsdienst dienen

herkenbare kledij te dragen in afspraak met de organisatoren en het gemeentebestuur. Er mag geen

verwarring mogelijk zijn met de kledij van de bewakingsagenten.

Artikel 8: Uitbating - Openingstijden

8.1. Elke campinghouder moet voorafgaand aan het evenement een door de brandweer goedgekeurd

plan hebben dat bij controle ter plaatse door hen wordt gehanteerd.

- De brandweercontrole van de campings vindt plaats tussen maandag 27 juni en woensdag 30 juni 2022. De campinghouder is verplicht om tijdens de ingeplande tijdstippen van de brandweer aanwezig te zijn.

- Alle opgelegde veiligheidsvoorzieningen dienen uiterlijk bij de brandweercontrole aanwezig en

uitgevoerd te zijn. Indien hieraan niet wordt voldaan, wordt de vergunning op beslissing van de

burgemeester ingetrokken en/of de waarborg geheel of gedeeltelijk ingehouden.

8.2. Kamperen wordt toegelaten van donderdag 30 juni 8 uur tot maandag 4 juli 2022 16 uur of indien

anders beslist door de burgemeester. De campinghouder moet alle maatregelen nemen om te

voorkomen dat er buiten deze uren wordt gekampeerd.

8.3. Buiten de openingsuren (zie 6.10.) moeten de drank- en eetgelegenheden van elke camping

ontruimd en gesloten zijn.

8.4. Tijdens de openingsuren (zie 6.10.) mogen in drankgelegenheden bieren met een alcoholgehalte

van max. 5,2% worden geschonken en wijnen.

- De campinghouder is verplicht om per 15 voorgeschreven drankbekers en per 15 petflesjes (25cl) 1

gratis consumptie te verstrekken. Deze maatregel moet door de campinghouder meermaals goed

zichtbaar worden geafficheerd.

8.5. Bij de verkoop van etenswaren (in welke vorm dan ook) mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen of materialen worden gebruikt.

8.6. Met het oog op recyclage mag de campinghouder enkel voorgeschreven rPET-drankbekers of petflesjes gebruiken.

- De drankbekers en petflesjes moeten verplicht worden gedeponeerd in PMD+ zakken.

8.7. Werkwijze uitbating:

De campinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen de campingovereenkomst van organisator Live Nation.

- Iedere festivalganger die zich aanbiedt aan de ingang van de camping laat zijn/haar ticket scannen

door de campinguitbater. Een geldig gescand ticket geeft recht op een polsbandje van de

desbetreffende camping.

- Elke camping heeft een eigen polsbandje.

- Elk ticket moet gescand worden (ook tickets die tijdens het festival aan de kassa verkocht worden).

- Voor de verkoop van de kassatickets voorziet de campinguitbater een losstaand verkooppunt per

campingingang. Het verkooppunt staat los van de gates waar de scanning gebeurt en bandjes om de

pols gedaan worden.

- De camping wordt gesloten op het moment dat de maximumcapaciteit is bereikt. De campinguitbater

plaatst vervolgens een bord met de mededeling ‘Volzet - Sold Out’ aan de ingang van de camping. Eens de camping volzet is, blijft ze volzet voor nieuwe kampeerders gedurende de rest van het festival.

8.8. Controle

- Het controleteam van de organisatie houdt de werking aan de campingingang (scanning,

polsbandjes, ...) in de gaten.

8.9. De campinghouder is verplicht gratis drinkbaar water aan te bieden aan alle kampeerders. De

keuring van dit water gebeurt door de Watergroep. De campinghouder staat in voor de (her)keuringskosten hiervan.

Artikel 9: Opruiming - Afvalophaling

9.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de campings.

9.2. Elke gelegenheidscamping dient uiterlijk donderdag 7 juli 2022 ten laatste om 14 uur volledig

opgeruimd te zijn en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

9.3. Elke campinguitbater is verplicht - Restafval / PMD+ / Papier en Karton / Grof Afval / Glas / Hout /

Bekers - apart te verzamelen in de daartoe voorziene afvalzakken en deze (behalve Glas / Hout /

Papier en Karton) te deponeren langs de openbare weg (ter hoogte van de ingang van de camping).

9.4. Indien gelegenheidscampings de camping niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval

plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150,00 euro excl. BTW

aangerekend. Indien gelegenheidscampings zich hier niet aan houden, kan een bijkomende

afvalophaling worden georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750,00 euro excl.

BTW verrekend aan de gelegenheidscampings die zich niet houden aan de afvalreglementering en

ook aan hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

Artikel 10: Extra verboden

10.1. Voor campinghouders, hun aangestelde(n) en festivalgangers is er van woensdag 29 juni tot en

met maandag 4 juli 2022 op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

- aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk.

- gebruik van generatoren, uitgezonderd voor campinghouders en hun aangestelde(n).

- elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook. De campinghouder is tevens verplicht

op te treden tegen geluidsoverlast op zijn camping veroorzaakt door kampeerders.

- het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of

bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook) en het

inrichten van commerciële verkoopstanden op de camping. Hier kan enkel worden van afgeweken na

een schriftelijke toelating van de burgemeester.

- glas.

- tapinstallaties.

- huisdieren, uitgezonderd geleidehonden.

- lachgas.

Artikel 11: Afname materiaal gemeente

11.1. Elke campinghouder wordt verplicht volgend materiaal (berekend op het aantal kampeerders per

camping) af te nemen van het gemeentebestuur:

- brandblusapparaten

- afvalzakken (Restafval - PMD+)

Deze lijst is niet limitatief.

11.2. De kosten van het materiaal dat niet binnen de termijn wordt ingeleverd worden aangerekend

aan de campinguitbater.

Artikel 12: Specifieke eisen warmtebronnen

12.1. Bij gebruik van gas:

- Elke volle gasfles die gevuld werd in een erkend vulcentrum is voorzien van een veiligheidsetiket

(zwarte vlam op een rode achtergrond) en de gaskranen dragen een plastiek zegel. Indien dit niet het

geval is, is de kans heel groot dat deze gasfles illegaal werd gevuld en dat de wettelijke verplichtingen

niet werden nagevolgd.

- De gasflessen moeten steeds rechtop staan, beveiligd worden tegen omvallen en steeds worden

afgeschermd van hevige warmte en zonlicht.

- De maximale keuringstermijn van deze gasflessen bedraagt naargelang het type van de fles 10 of 15

jaar. Op gasflessen wordt steeds de datum van de eerste keuring en de herkeurdatum ingeslagen

door een erkend organisme.

- Gebruik van de juiste drukregelaar (ontspanner):

- Afhankelijk van het type gas moet steeds gebruik worden gemaakt van de juiste ontspanner (28 of

37 mbar) op de gasfles.

- Butaanflessen moeten aan de uitgang altijd een drukregelaar hebben die de gasdruk van 1700mbar

naar 28mbar reduceert.

- Propaaninstallaties moeten (vanaf 2 toestellen) altijd uitgerust zijn met een dubbele ontspanner.

- Een eerste ontspanner, geplaatst buiten aan de gasflessen, reduceert de gasdruk van 7bar naar

1,5bar (aanbevolen druk voor het binnentreden in lokalen).

- De tweede ontspanner, geplaatst juist voor de gebruikstoestellen, reduceert de gasdruk van 1,5bar

naar 37mbar of 50mbar.

- De plaatsing van een enkele ontspanner die de druk reduceert van 7bar naar 37mbar of 50mbar kan

slechts worden toegelaten als de gasfles of gasflessen aangesloten zijn op 1 toestel.

- Vaste gasinstallaties moeten jaarlijks gekeurd worden. Het geldige keuringsattest moet aanwezig zijn

in de coördinatiepost.

- Gebruik van soepele leidingen (volgens de Europese norm EN559):

- Voor gebruiksinstallaties op butaan of propaan mogen GEEN andere slangen worden gebruikt dan

deze die aanvaard zijn voor vloeibaar gemaakte petroleumgassen in de gasfase. Op de slangen zijn

leesbare onuitwisbare markeringen aangebracht met maximum één meter tussen elke markering. Bij

deze markeringen staat tenminste de waarde van de maximale werkdruk (min. 15bar) alsook het

fabricagejaar, het merk of logo van de fabrikant en de aard van het gas waarvoor de slang mag

worden gebruikt.

- De slang mag max. 2meter lang zijn en moet regelmatig vervangen worden. Deze slang moet om de

5 jaar worden vervangen.

- De uiteinden van de slang worden vastgehecht door spanbeugels op de slangappels die aangepast

zijn aan haar inwendige diameter.

- De aandacht van de gebruiker moet altijd gevestigd worden op de goede staat van de slang.

12.2. Bij gebruik van elektriciteit:

- De installatie dient conform het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties te zijn.

- Bij elektriciteitsafname vanuit een onroerend goed moet een geldig keuringsattest worden

voorgelegd. Voor een particuliere woning is de geldigheidstermijn maximaal 25 jaar, voor een

handelspand maximaal 5 jaar.

- Alle elektrische toestellen en verlengdraden moeten een CEBEC-label dragen.

- Standen en wagens met een vaste installatie op elektriciteit moeten een geldig keuringsattest van

een erkend keuringsorganisme kunnen voorleggen.

12.3. Bij gebruik van houtskool:

- In geen geval mag het publiek rechtstreeks in contact komen met de warmtebron.

12.4. Algemene eisen voor warmtebronnen:

- Verwarmingstoestellen met petroleum mogen enkel worden gebruikt met voorafgaande toestemming

van de brandweer.

- Verlichtingstoestellen met open vlam zoals toortsen zijn ten allen tijde verboden.

- In geen enkel geval mogen warmtebronnen rechtstreeks in contact komen met het publiek.

- In de onmiddellijke omgeving van de warmtebronnen mogen geen brandbare materialen liggen.

- Onder de warmtebron zelf moet een brandveilige plaat worden gelegd.

- Bij de warmtebronnen moet een blusapparaat 6kg ABC of 5kg CO2 binnen handbereik zijn.

- Inzake het gebruik en de geldigheid- of keuringsdatum gelden de voorschriften inzake

brandpreventie. Het blustoestel dient jaarlijks gekeurd te worden.

Artikel 13:

13.1. Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 14:

14.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen worden genomen:

- verwijdering op kosten van de overtreder

- inbeslagname

- intrekking van vergunning.

14.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro met uitzondering van de overtredingen op de artikelen

6.14.2. tot en met 6.14.6. en artikel 7.3. die gestraft worden door de bevoegde overheid.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Politieverordening Rock Werchter 2022. Gelegenheidsparkeerterreinen.

 

Voorgeschiedenis

          Organisatie festival Rock Werchter, donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Feiten en context

          Om het goede verloop van het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

          De gemeente Rotselaar streeft naar kwaliteitsvolle gelegenheidsparkeerterreinen, aangezien het festival gespreid is over vier dagen.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 63.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter en 135§2.

          Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

          Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

          Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

          Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

          De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

          Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

          Tijdens de periode van het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1: Toelating

1.1. Er kan enkel een parking worden ingericht na toelating van het gemeentebestuur.

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een parking moet uiterlijk 22 maart 2022 worden gericht aan

het gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

- Volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen via het gemeentebestuur – dienst cultuur).

- Ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen die de parking omvat.

- Inplantingsplan (deadline voor indiening: 1 juni 2022) op schaal met duidelijke aanduiding van

volgende voorzieningen:

* Perceel van de gelegenheidsparking

* Toegangsweg(en)

* Brandwegen in zones

- Minimaal 5meter breedte en een vrije hoogte van 4meter.

- Deze wegen moeten ten allen tijde vrij blijven zodat hulpdiensten niet dienen te keren en ook moeten ze zichtbaar zijn zodat ze herkenbaar zijn vanuit de lucht.

- Geparkeerde voertuigen op de brandwegen worden uit veiligheidsoverweging getakeld. De door het

gemeentebestuur gedragen takelkosten worden integraal teruggevorderd van de parkinguitbater.

* Sanitaire inrichting (toiletten)

* Coördinatiepost – Secretariaat – Bluspost (telefoon, informatie, veiligheid)

1.4. De parkinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidsparkings van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

Artikel 2: Mobilhomes

2.1. Mobilhomes mogen in geen enkel geval worden toegelaten op de parkings voor personenwagens.

2.2. Voertuigen op de parking kunnen in geen enkel geval worden gebruikt als slaapplaats. De

parkinghouder ziet hierop toe.

Artikel 3: Inrichting - Uitrusting

3.1. Elke parking moet worden aangeduid d.m.v. een duidelijk opgesteld bord ter hoogte van elke

ingang met bijkomende vermelding van zone en nummer van betreffend parkeerterrein. Deze

vermelding moet tevens worden aangebracht zodat het ook zichtbaar is vanuit de lucht.

3.2. De parkinghouder moet de toelating in originele vorm op de parking bewaren en voorleggen op

vraag van bevoegde personen.

3.3. Elke parking moet beschikken over voldoende toiletten: 3 toiletten per 500 wagens.

3.4. Elke parking moet beschikken over voldoende urinoirs: 1 urinoir per 500 wagens. De urinoirs

moeten per 4 worden opgesteld.

3.5. Elke parking moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde poederblussers type ABC.

- Alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer moeten strikt worden nageleefd.

- Omwille van eenvormigheid is de parkinghouder verplicht de hoeveelheid blustoestellen af te nemen

van het gemeentebestuur. De huur en waarborg is ten laste van de parkinghouder.

3.6. Elke parkinghouder is, naast het volledige terrein van de parking zelf, verplicht om ook de volgende infrastructuur ten allen tijde te verlichten: coördinatiepost, toiletten, brandwegen en nood- en toegangswegen.

3.7. Het is verboden om op de parkings commerciële verkoopstanden alsook publicitaire spandoeken

en gadgets aan te brengen. Een uitzondering wordt gemaakt voor vaste drankstanden (kantine) op de

parking. Deze gelegenheid moet worden uitgebaat door de vereniging die de parking uitbaat.

3.8. Voor de bouw van tijdelijke constructies en installaties moet een attest kunnen worden

voorgelegd.

De constructiematerialen van een tent (inclusief tentdoek, vaste zijpanelen, …) moeten inzake reactie

bij brand voldoen aan de Belgische klasse A2, beschreven in de norm NBN S21-203.

Tot de Belgische klasse A2 behoren:

- alle materialen die volgens de Franse methode NF P 92-501-7 tot de klasse M2 behoren;

- alle materialen die volgens de Britse methode BS 476 part 7 tot de klasse Class 2 behoren.

Treden, vloeren en trappen moeten kunnen weerstaan aan een minimale gebruiksbelasting van

4kN/m2 (NBN B03-103). Hun stabiliteit in alle richtingen moet verzekerd worden door een voldoend

aantal dragende elementen. In geen geval mag het bezwijken van een der dragende elementen

aanleiding geven tot kettingreactie met als uiteindelijk gevolg de instorting van een deel of van gans

de constructie.

Ruimten onder constructies mogen niet toegankelijk zijn voor kampeerders en moeten op elk moment

worden gevrijwaard van iedere vorm van brandbelasting.

3.9. Vanaf de opening tot het definitief sluiten van de gelegenheidsparking moet er een tractor ter

beschikking zijn, dit om auto’s te slepen indien noodzakelijk.

Indien een parkinghouder een wagen sleept, is hij verplicht aan de bestuurder een brief mee te geven

met volgende tekst: “Het takelen van een voertuig is op risico van de bestuurder of eigenaar van het

voertuig.”

Artikel 4: Bereikbaarheid - Permanentie

4.1. Elke parking moet vanaf donderdag 30 juni 5 uur tot en met maandag 4 juli 2022 16 uur permanent worden uitgebaat door de verantwoordelijke of zijn aangestelde. Hier kan enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na afspraak met de burgemeester. Parkings aangeduid als stand-by parking (A8 en C13) dienen vanaf donderdag 30 juni 3 uur stand-by te zijn en binnen de 15 minuten na oproep volledig operationeel te zijn.

4.2. Op elke parking moeten er per 600 wagens permanent minimaal 4 medewerkers tijdens

genoemde periode aanwezig zijn.

4.3. De parking moet permanent telefonisch bereikbaar zijn. Dit vast GSM-nummer moet uiterlijk 1 juni

2022 worden overgemaakt aan de lokale politiezone BRT en de gemeente Rotselaar. Dit GSM-toestel

moet steeds bij de verantwoordelijke op het parkeerterrein aanwezig zijn.

4.4. Alle medewerkers dienen herkenbare kledij te dragen in afspraak met de organisatoren en het

gemeentebestuur. Er mag geen verwarring mogelijk zijn met de kledij van de bewakingsagenten

(professioneel of vrijwilligers).

Artikel 5: Uitbating - Openingstijden

5.1. Elke parkinghouder moet voorafgaand aan het evenement een door de brandweer goedgekeurd

plan hebben dat bij controle ter plaatse door hen wordt gehanteerd.

- De brandweercontrole van de parkings vindt plaats tussen maandag 27 juni en woensdag 29 juni 2022. De parkinghouder is verplicht om tijdens de ingeplande tijdstippen van de brandweer aanwezig te zijn.

- Alle opgelegde veiligheidsvoorzieningen dienen uiterlijk bij de brandweercontrole aanwezig en

uitgevoerd te zijn. Indien hieraan niet wordt voldaan, wordt de vergunning op beslissing van de

burgemeester ingetrokken en/of de waarborg geheel of gedeeltelijk ingehouden.

5.2. Parkeren wordt toegelaten van donderdag 30 juni 5 uur tot maandag 4 juli 2022 16 uur. Hier kan

enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na akkoord van de burgemeester. De parkinghouder

moet alle maatregelen nemen om te voorkomen dat er buiten genoemde uren wordt geparkeerd.

5.3. Op donderdag 30 juni 2022 is het verboden om voertuigen voor 22 uur van de parking af te laten

rijden.

5.4. Werkwijze uitbating:

De parkinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen de parkingovereenkomst van organisator Live Nation.

- Elke parking heeft haar eigen parkeerkaart/sticker met daarop de naam van de parking, naam/logo

van het festival, datum, prijs, volgnummer.

- De parkinguitbater voor wagens verkoopt aan de bestuurder van de wagen die zijn parking oprijdt

een parkeerkaart/sticker, volgens de prijs bepaald in de parkingovereenkomst van organisator Live Nation. Telkens een voertuig de parking verlaat en later weer oprijdt dient er opnieuw een parkeerkaart/sticker, volgens de prijs bepaald in de parkingovereenkomst met organisator Live Nation, te worden verkocht aan de bestuurder van de wagen.

- De parkinguitbater voor moto’s verkoopt aan de bestuurder van de moto die zijn parking oprijdt een

parkeerkaart/sticker, volgens de prijs bepaald in de parkingovereenkomst met organisator Live Nation. Telkens een moto de parking verlaat en later weer oprijdt dient er opnieuw een parkeerkaart/sticker, volgens de prijs bepaald in de parkingovereenkomst met organisator Live Nation, te worden verkocht aan de bestuurder van de moto.

- Het parkeren moet verlopen volgens het trechtersysteem, dit om files op de openbare weg te

beperken.

- De parkingmedewerkers ontvangen het geld op het einde van de oprijlaan van de parking (centrum

parking, niet aan ingang) en geven aan elke parkeerder een parkeerkaart/sticker die deze zelf aan de

binnenkant van de vooruit van de wagen bevestigt. De parkinguitbater kijkt hierop toe.

- De parkinguitbater begeleidt de wagen/moto naar zijn parkeerplaats.

- De parking wordt gesloten voor nieuwe wagens op het moment dat de parkeerkaarten/stickers op zijn. De parkinguitbater plaatst vervolgens een bord met de mededeling ‘Volzet - Sold Out’ aan de ingang(en) van de parking.

- De parkinguitbater krijgt van de gemeente een aantal parkingpassen (afhankelijk van de capaciteit

van de parking) voor eigen medewerkers. De voertuigen van de medewerkers moeten bij mekaar op

een afgebakende plaats geparkeerd worden.

- Het is de parkinguitbater ten allen tijde verboden om te werken volgens het principe van

gereserveerde plaatsen.

5.5. Controle

Onaangekondigd komen ploegen van de organisatie langs om te zien of alle voertuigen een

parkeerkaart/sticker hebben. Van elke wagen zonder parkeerkaart/sticker wordt een foto genomen

door de controleploeg.

5.6. Parkinghouders dienen zowel voertuigen die slechts voor 1 dag parkeren als ook voertuigen die

voor meerdere dagen parkeren toe te laten op de gelegenheidsparking.

Artikel 6: Opruiming - Afvalophaling

6.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de parkings.

6.2. Elke gelegenheidsparking dient uiterlijk dinsdag 5 juli 2022 ten laatste om 14 uur volledig

opgeruimd te zijn en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

6.3. Elke parkinguitbater is verplicht - Restafval / PMD+ (PMD + rPET) / Papier en Karton - apart te verzamelen en voor restafval en PMD+ de daartoe voorziene afvalzakken te gebruiken.

6.4. Indien gelegenheidsparkings de parking niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval

plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150 euro exclusief BTW

aangerekend.

6.5. Indien gelegenheidsparkings zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling

worden georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750 euro exclusief BTW

verrekend aan de gelegenheidsparkings die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan

hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

Artikel 7: Extra verboden

7.1. Voor parkinghouders, hun aangestelde(n) en festivalgangers is er van woensdag 29 juni tot en met maandag 4 juli 2022 op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

- het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk.

- gebruik van generatoren, uitgezonderd voor parkinghouders en hun aangestelde(n).

- elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook. De parkinghouder is tevens verplicht

op te treden tegen geluidsoverlast op zijn parking veroorzaakt door festivalgangers.

- het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of

bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook). Hier

kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester.

Artikel 8: Afname materiaal gemeente

8.1. Elke parkinghouder wordt verplicht volgend materiaal af te nemen van het gemeentebestuur:

- brandblusapparaten

- afvalzakken (Restafval - PMD+)

Deze lijst is niet limitatief.

8.2. De kosten van het materiaal dat niet binnen de termijn wordt ingeleverd, worden aangerekend aan de parkinguitbater.

Artikel 9:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 10:

10.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester kunnen volgende maatregelen worden genomen:

- verwijdering op kosten van de overtreder

- inbeslagname

- intrekking van vergunning.

10.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Politieverordening Rock Werchter 2022. Gelegenheidsstanden op of langs de openbare weg.

 

Voorgeschiedenis

          Organisatie festival Rock Werchter, donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Feiten en context

          Om het goede verloop van het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

          De gemeente streeft naar kwaliteitsvolle gelegenheidsstanden, aangezien het festival gespreid is over vier dagen.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 63.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter en 135§2.

          Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

          Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

          Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

          Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

          De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

          Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

          Tijdens de periode van het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

1 onthouding: Jeroen Janssens

Artikel 1: Toelating

1.1. Het is verboden op volgende momenten op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein,

zonder voorafgaande toelating van het gemeentebestuur, een gelegenheidsstand op te stellen welke

ook de aard van de te verkopen producten is:

- Rock Werchter, van maandag 27 juni tot en met maandag 4 juli 2022.

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een stand moet uiterlijk 22 maart 2022 worden gericht aan het

gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

- Volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen via het gemeentebestuur – dienst cultuur).

- Indien het privé-eigendom betreft: ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen die de

stand omvat.

1.4. De standhouder volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidsstanden van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

1.5. Buiten de toegelaten standplaats kan nergens een stand worden opgericht. Overtreders worden

door de politie aangemaand de in overtreding geplaatste stand te sluiten en te verwijderen. Indien

hieraan geen gevolg wordt gegeven, wordt de stand op kosten van de overtreder verwijderd.

Artikel 2: Inrichting - Uitrusting

2.1. Het opbouwen van de stand (plaatsen van tenten) kan enkel tussen maandag 27 juni 8 uur en

woensdag 29 juni 2022 10 uur, enkel op de plaats waarvoor toelating is gegeven.

2.2. Het inrichten van de stand (plaatsen van tapinstallaties, voorraad, …) kan tot woensdag 29 juni 2022. Na afsluiten van de Haachtsesteenweg (instellen verkeersarme zone woensdag 29 juni 2022 vanaf 11uur45) blijft deze toegankelijk voor leveranciers met een doorlaatbewijs.

2.3. Elke standhouder moet de toelating in originele vorm op zijn stand bewaren en voorleggen op

vraag van bevoegde personen.

2.4. Het standnummer moet duidelijk zichtbaar worden aangebracht aan de voorkant van de stand.

2.5. Het is elke standhouder ten strengste verboden om uitrusting op de rijbaan te plaatsen.

2.6. Brandveiligheid:

- Elke drank- en infostand moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde poederblussers type ABC.

- Elke eetstand moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde blustoestellen type CO2.

- Elke combinatiestand (drank en eten) moet beschikken over minimaal 1 goedgekeurde

poederblusser type ABC en minimaal 1 goedgekeurd blustoestel type CO2.

Omwille van eenvormigheid is de standhouder verplicht de hoeveelheid blustoestellen af te nemen

van het gemeentebestuur. De huur en waarborg is ten laste van de standhouder.

Alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer moeten strikt worden nageleefd.

De brandweercontrole van de standen vindt plaats op donderdag 30 juni 2022. De standhouder is

verplicht om aanwezig te zijn.

- Gelegenheidsstanden die gebruik maken van de elektriciteit vanuit een achtergelegen privéwoning

moeten een goedgekeurd keuringsattest van de elektrische installatie van deze woning kunnen

voorleggen.

Alle opgelegde veiligheidsvoorzieningen dienen uiterlijk bij de brandweercontrole aanwezig en

uitgevoerd te zijn. Indien hieraan niet wordt voldaan, wordt de vergunning op beslissing van de

burgemeester ingetrokken en/of de waarborg geheel of gedeeltelijk ingehouden.

2.7. Het is verboden om op de stand publicitaire spandoeken en gadgets aan te brengen en te

verdelen, uitgezonderd het een infostand betreft waar vooraf toelating is verleend door het

gemeentebestuur.

Artikel 3: Bereikbaarheid - Permanentie

3.1. De verantwoordelijke of zijn aangestelde moet vanaf donderdag 30 juni 8 uur tot en met maandag 4 juli 2022 4 uur permanent telefonisch bereikbaar zijn. Dit vast GSM-nummer moet uiterlijk 1 juni 2022 worden overgemaakt aan de lokale politiezone BRT en het gemeentebestuur. Dit GSM-toestel moet steeds bij de verantwoordelijke op de stand aanwezig zijn.

Artikel 4: Uitbating - Openingstijden

4.1. Enkel tijdens onderstaande uren mag een stand geopend worden:

- donderdag 30 juni 8 uur tot vrijdag 1 juli 2022 4 uur.

- vrijdag 1 juli 8 uur tot zaterdag 2 juli 2022 4 uur.

- zaterdag 2 juli 8 uur tot zondag 3 juli 2022 4 uur.

- zondag 3 juli 8 uur tot maandag 4 juli 2022 4 uur.

4.2. Tijdens de openingsuren mogen in drankgelegenheden bieren met een alcoholgehalte van max. 5,2% worden geschonken en wijnen.

4.3. Eetstanden mogen in geen enkel geval drank verkopen.

4.4. De bevoorrading van de standen op of langs de openbare weg kan enkel van vrijdag 1 juli tot en

met zondag 3 juli 2022 tussen 5 uur en 10 uur.

4.5. Met het oog op recyclage mag de standhouder enkel voorgeschreven rPET-drankbekers of petflesjes gebruiken.

- De drankbekers en petflesjes moeten verplicht worden gedeponeerd in aangepaste zakken in de afvalcollectoren (fractie PMD+), die worden gehuurd van het gemeentebestuur.

- De standhouder is verplicht om per 15 voorgeschreven drankbekers en per 15 petflesjes (25cl) 1

gratis consumptie te verstrekken. Deze maatregel moet door de standhouder meermaals goed

zichtbaar worden geafficheerd.

4.6. Bij de verkoop van etenswaren (in welke vorm dan ook) mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen of materialen worden gebruikt.

4.7. Extra afvalzakken kunnen worden afgehaald in de infostand (Haachtsesteenweg), na voorlegging van de toelating van de stand.

4.8. Bij een noodsituatie dient elke gelegenheidsstand op bevel van de burgemeester de

gelegenheidsstand, meteen na het bevel volledig af te sluiten. Bij niet naleven van deze maatregel

wordt de gelegenheidsstand voor de mogelijke verdere duur van het randgebeuren volledig

afgesloten.

Artikel 5: Opruiming - Afvalophaling

5.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de standen.

5.2. Pas vanaf maandag 4 juli 2022 van 6 uur mag elke stand (tenten) worden afgebroken en mag de uitrusting (tapinstallaties, voorraden, …) worden opgehaald.

5.3. Elke gelegenheidsstand dient uiterlijk dinsdag 5 juli 2022 ten laatste om 14 uur volledig te zijn opgeruimd en zich in dezelfde staat te bevinden als voorheen. en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

5.4. Elke standhouder is verplicht - Restafval / PMD+ (PMD + rPET) - apart te verzamelen in de daartoe voorziene afvalzakken.

- De fractie restafval kan dagelijks vanaf vrijdag omstreeks 6 uur worden klaargezet langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

- De fractie PMD+ moet dagelijks vanaf vrijdag tussen 6 uur en 9 uur worden aangeboden aan de afvalcontainer op het Tarweland Werchter.

5.5. Indien gelegenheidsstanden de stand niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval

plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150 euro excl. BTW

aangerekend.

5.6. Indien gelegenheidsstanden zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling worden

georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750 euro exclusief BTW verrekend aan

de gelegenheidsstanden die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet

houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

Artikel 6: Extra verboden

6.1. Voor standhouders, hun aangestelde(n) en festivalgangers is er van woensdag 29 juni tot en met

maandag 3 juli 2022 op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

- het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk.

- generatoren, uitgezonderd voor standhouders en hun aangestelde(n).

- elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook.

- het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of

bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook). Hier

kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester.

- metalen recipiënten (blik).

- glas.

Artikel 7: Afname materiaal gemeente

7.1. Elke standhouder wordt verplicht volgend materiaal af te nemen van het gemeentebestuur:

- brandblusapparaten (naargelang aard van de stand)

- afvalzakken (Restafval - PMD+)

- afvalcollector

Deze lijst is niet limitatief.

7.2. De kosten van het materiaal dat niet binnen de termijn wordt ingeleverd, worden aangerekend aan de standhouder.

Artikel 8: Specifieke eisen warmtebronnen

8.1. Bij gebruik van gas:

- Elke volle gasfles die gevuld werd in een erkend vulcentrum is voorzien van een veiligheidsetiket

(zwarte vlam op een rode achtergrond) en de gaskranen dragen een plastiek zegel. Indien dit niet het

geval is, is de kans heel groot dat deze gasfles illegaal werd gevuld en dat de wettelijke verplichtingen

niet werden nagevolgd.

- De gasflessen moeten steeds rechtop staan, beveiligd worden tegen omvallen en steeds worden

afgeschermd van hevige warmte en zonlicht.

- De maximale keuringstermijn van deze gasflessen bedraagt naargelang het type van de fles 10 of 15 jaar. Op gasflessen wordt steeds de datum van de eerste keuring en de herkeurdatum ingeslagen

door een erkend organisme.

- Gebruik van de juiste drukregelaar (ontspanner):

- Afhankelijk van het type gas moet steeds gebruik worden gemaakt van de juiste ontspanner (28 of

37 mbar) op de gasfles.

- Butaanflessen moeten aan de uitgang altijd een drukregelaar hebben die de gasdruk van 1700mbar

naar 28mbar reduceert.

- Propaaninstallaties moeten (vanaf 2 toestellen) altijd uitgerust zijn met een dubbele ontspanner.

- Een eerste ontspanner, geplaatst buiten aan de gasflessen, reduceert de gasdruk van 7bar naar

1,5bar (aanbevolen druk voor het binnentreden in lokalen).

- De tweede ontspanner, geplaatst juist voor de gebruikstoestellen, reduceert de gasdruk van 1,5bar

naar 37mbar of 50mbar.

- De plaatsing van een enkele ontspanner die de druk reduceert van 7bar naar 37mbar of 50mbar kan

slechts worden toegelaten als de gasfles of gasflessen aangesloten zijn op 1 toestel.

- Vaste gasinstallaties moeten jaarlijks gekeurd worden. Het geldige keuringsattest moet aanwezig zijn in de coördinatiepost.

- Gebruik van soepele leidingen (volgens de Europese norm EN559):

- Voor gebruiksinstallaties op butaan of propaan mogen GEEN andere slangen worden gebruikt dan

deze die aanvaard zijn voor vloeibaar gemaakte petroleumgassen in de gasfase. Op de slangen zijn

leesbare onuitwisbare markeringen aangebracht met maximum één meter tussen elke markering. Bij

deze markeringen staat tenminste de waarde van de maximale werkdruk (min. 15bar) alsook het

fabricagejaar, het merk of logo van de fabrikant en de aard van het gas waarvoor de slang mag

worden gebruikt.

- De slang mag max. 2meter lang zijn en moet regelmatig vervangen worden. Deze slang moet om de

5 jaar worden vervangen.

- De uiteinden van de slang worden vastgehecht door spanbeugels op de slangappels die aangepast

zijn aan haar inwendige diameter.

- De aandacht van de gebruiker moet altijd gevestigd worden op de goede staat van de slang.

8.2. Bij gebruik van elektriciteit:

- De installatie dient conform het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties te zijn.

- Bij elektriciteitsafname vanuit een onroerend goed moet een geldig keuringsattest worden

voorgelegd. Voor een particuliere woning is de geldigheidstermijn maximaal 25 jaar, voor een

handelspand maximaal 5 jaar.

- Alle elektrische toestellen en verlengdraden moeten een CEBEC-label dragen.

- Standen en wagens met een vaste installatie op elektriciteit moeten een geldig keuringsattest van

een erkend keuringsorganisme kunnen voorleggen.

8.3. Bij gebruik van houtskool:

- In geen geval mag het publiek rechtstreeks in contact komen met de warmtebron.

8.4. Algemene eisen voor warmtebronnen:

- Verwarmingstoestellen met petroleum mogen enkel worden gebruikt met voorafgaande toestemming

van de brandweer.

- Verlichtingstoestellen met open vlam zoals toortsen zijn ten allen tijde verboden.

- In geen enkel geval mogen warmtebronnen rechtstreeks in contact komen met het publiek.

- In de onmiddellijke omgeving van de warmtebronnen mogen geen brandbare materialen liggen.

- Onder de warmtebron zelf moet een brandveilige plaat worden gelegd.

- Bij de warmtebronnen moet een blusapparaat 6kg ABC of 5kg CO2 binnen handbereik zijn.

- Inzake het gebruik en de geldigheid- of keuringsdatum gelden de voorschriften inzake

brandpreventie. Het blustoestel dient jaarlijks gekeurd te worden.

Artikel 9:

9.1. Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 10:

10.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen worden genomen:

- verwijdering op kosten van de overtreder

- inbeslagname

- intrekking vergunning.

10.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic. Administratieve politie - Kampeerverbod.

 

Voorgeschiedenis

          Organisatie concert Werchter Boutique, zondag 19 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie concert TW Classic, zaterdag 25 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Feiten en context

          Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique en TW Classic enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 63.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter en 135§2.

          Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

          Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

 

Argumentatie

          Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

          De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

          Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

          Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique en TW Classic wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1: Kamperen

Het is verboden op het grondgebied van de gemeente Rotselaar gelegenheidscampings in te richten

of wild te kamperen op volgende momenten:

- Werchter Boutique van vrijdag 17 juni tot en met maandag 20 juni 2022;

- TW Classic van vrijdag 24 juni tot en met zondag 26 juni 2022.

Artikel 2:

2.1. Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3:

3.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen worden genomen:

- verwijdering op kosten van de overtreder

- inbeslagname

- intrekking vergunning.

3.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic. Gelegenheidsparkeerterreinen.

 

Voorgeschiedenis

          Organisatie concert Werchter Boutique, zondag 19 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie concert TW Classic, zaterdag 25 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Feiten en context

          Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique en TW Classic enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

          De gemeente Rotselaar streeft naar kwaliteitsvolle gelegenheidsparkeerterreinen.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 63.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter en 135§2.

          Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

          Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

          Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

          Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

          De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

          Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

          Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique en TW Classic wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1: Toelating

1.1. Er kan enkel een parking worden ingericht na toelating van het gemeentebestuur.

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een parking moet uiterlijk 22 maart 2022 worden gericht aan

het gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

- Volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen via het gemeentebestuur – dienst cultuur).

- Ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen die de parking omvat.

- Inplantingsplan (deadline voor indiening: 1 juni 2022) op schaal met duidelijke aanduiding van

volgende voorzieningen:

* Perceel van de gelegenheidsparking

* Toegangsweg(en)

* Brandwegen in zones

- Minimaal 5meter breedte en een vrije hoogte van 4meter.

- Deze wegen moeten ten allen tijde vrij blijven zodat hulpdiensten niet dienen te keren en ook moeten ze zichtbaar zijn zodat ze herkenbaar zijn vanuit de lucht.

- Geparkeerde voertuigen op de brandwegen worden uit veiligheidsoverweging getakeld. De door het

gemeentebestuur gedragen takelkosten worden integraal teruggevorderd van de parkinguitbater.

* Sanitaire inrichting (toiletten)

* Coördinatiepost – Secretariaat – Bluspost (telefoon, informatie, veiligheid)

1.4. De parkinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidsparkings van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

Artikel 2: Inrichting - Uitrusting

2.1. Elke parking moet worden aangeduid d.m.v. een duidelijk opgesteld bord ter hoogte van elke

ingang met bijkomende vermelding van zone en nummer van betreffend parkeerterrein. Deze

vermelding moet tevens worden aangebracht zodat het ook zichtbaar is vanuit de lucht.

2.2. De parkinghouder moet de toelating in originele vorm op de parking bewaren en voorleggen op

vraag van bevoegde personen.

2.3. Elke parking moet beschikken over voldoende toiletten: 3 toiletten per 500 wagens.

2.4. Elke parking moet beschikken over voldoende urinoirs: 1 urinoir per 500 wagens. De urinoirs

moeten per 4 worden opgesteld.

2.5. Elke parking moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde poederblussers type ABC.

- Alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer moeten strikt worden nageleefd.

- Omwille van eenvormigheid is de parkinghouder verplicht de hoeveelheid blustoestellen af te nemen

van het gemeentebestuur. De huur en waarborg is ten laste van de parkinghouder.

2.6. Elke parkinghouder is, naast het volledige terrein van de parking zelf, verplicht om ook de volgende infrastructuur ten allen tijde te verlichten: coördinatiepost, toiletten, brandwegen en nood- en toegangswegen.

2.7. Het is verboden om op de parkings commerciële verkoopstanden alsook publicitaire spandoeken

en gadgets aan te brengen. Een uitzondering wordt gemaakt voor vaste drankstanden (kantine) op de

parking. Deze gelegenheid moet worden uitgebaat door de vereniging die de parking uitbaat.

2.8. Voor de bouw van tijdelijke constructies en installaties moet een attest kunnen worden

voorgelegd.

De constructiematerialen van een tent (inclusief tentdoek, vaste zijpanelen, …) moeten inzake reactie

bij brand voldoen aan de Belgische klasse A2, beschreven in de norm NBN S21-203.

Tot de Belgische klasse A2 behoren:

- alle materialen die volgens de Franse methode NF P 92-501-7 tot de klasse M2 behoren;

- alle materialen die volgens de Britse methode BS 476 part 7 tot de klasse Class 2 behoren.

Treden, vloeren en trappen moeten kunnen weerstaan aan een minimale gebruiksbelasting van

4kN/m2 (NBN B03-103). Hun stabiliteit in alle richtingen moet verzekerd worden door een voldoend

aantal dragende elementen. In geen geval mag het bezwijken van een der dragende elementen

aanleiding geven tot kettingreactie met als uiteindelijk gevolg de instorting van een deel of van gans

de constructie.

Ruimten onder constructies mogen niet toegankelijk zijn voor kampeerders en moeten op elk moment

worden gevrijwaard van iedere vorm van brandbelasting.

2.9. Vanaf de opening tot het definitief sluiten van de gelegenheidsparking moet er een tractor ter

beschikking zijn, dit om auto’s te slepen indien noodzakelijk.

Indien een parkinghouder een wagen sleept, is hij verplicht aan de bestuurder een brief mee te geven

met volgende tekst: “Het takelen van een voertuig is op risico van de bestuurder of eigenaar van het

voertuig.”

Artikel 3: Bereikbaarheid - Permanentie

3.1. Elke parking moet op volgende momenten permanent worden uitgebaat door de verantwoordelijke of zijn aangestelde:

- Werchter Boutique, van zondag 19 juni 8 uur tot en met maandag 20 juni 2022 4 uur (of tot leegloop van de parking);

- TW Classic, van zaterdag 25 juni 8 uur tot en met zondag 26 juni 2022 4 uur (of tot leegloop van de parking).

Hier kan enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na afspraak met de burgemeester.

3.2. Op elke parking moeten er per 600 wagens permanent minimaal 4 medewerkers tijdens

genoemde periode aanwezig zijn.

3.3. De parking moet permanent telefonisch bereikbaar zijn. Dit vast GSM-nummer moet uiterlijk 1 juni

2022 worden overgemaakt aan de lokale politiezone BRT en de gemeente Rotselaar. Dit GSM-toestel

moet steeds bij de verantwoordelijke op het parkeerterrein aanwezig zijn.

3.4. Alle medewerkers dienen herkenbare kledij te dragen in afspraak met de organisatoren en het

gemeentebestuur. Er mag geen verwarring mogelijk zijn met de kledij van de bewakingsagenten

(professioneel of vrijwilligers).

Artikel 4: Uitbating - Openingstijden

4.1. Elke parkinghouder moet voorafgaand aan het evenement een door de brandweer goedgekeurd

plan hebben dat bij controle ter plaatse door hen wordt gehanteerd.

- De brandweercontrole van de parkings vindt plaats voorafgaand aan de opening van de parking. De parkinghouder is verplicht om tijdens de ingeplande tijdstippen van de brandweer aanwezig te zijn.

- Alle opgelegde veiligheidsvoorzieningen dienen uiterlijk bij de brandweercontrole aanwezig en

uitgevoerd te zijn. Indien hieraan niet wordt voldaan, wordt de vergunning op beslissing van de

burgemeester ingetrokken en/of de waarborg geheel of gedeeltelijk ingehouden.

4.2. Parkeren wordt toegelaten op volgende momenten:

- Werchter Boutique, van zondag 19 juni 8 uur tot en met maandag 20 juni 2022 4 uur;

- TW Classic, van zaterdag 25 juni 8 uur tot en met zondag 26 juni 2022 4 uur.

Hier kan enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na akkoord van de burgemeester.

De parkinghouder moet alle maatregelen nemen om te voorkomen dat er buiten genoemde uren wordt geparkeerd.

4.3. Werkwijze uitbating:

De parkinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen de parkingovereenkomst van organisator Live Nation.

- Elke parking heeft haar eigen parkeerkaart/sticker met daarop de naam van de parking, naam/logo

van het festival, datum, prijs, volgnummer.

- De parkinguitbater voor wagens verkoopt aan de bestuurder van de wagen die zijn parking oprijdt

een parkeerkaart/sticker, volgens de prijs bepaald in de parkingovereenkomst van organisator Live Nation. Telkens een voertuig de parking verlaat en later weer oprijdt dient er opnieuw een parkeerkaart/sticker, volgens de prijs bepaald in de parkingovereenkomst met organisator Live Nation, te worden verkocht aan de bestuurder van de wagen.

- De parkinguitbater voor moto’s verkoopt aan de bestuurder van de moto die zijn parking oprijdt een

parkeerkaart/sticker, volgens de prijs bepaald in de parkingovereenkomst met organisator Live Nation. Telkens een moto de parking verlaat en later weer oprijdt dient er opnieuw een parkeerkaart/sticker, volgens de prijs bepaald in de parkingovereenkomst met organisator Live Nation, te worden verkocht aan de bestuurder van de moto.

- Het parkeren moet verlopen volgens het trechtersysteem, dit om files op de openbare weg te

beperken.

- De parkingmedewerkers ontvangen het geld op het einde van de oprijlaan van de parking (centrum

parking, niet aan ingang) en geven aan elke parkeerder een parkeerkaart/sticker die deze zelf aan de

binnenkant van de vooruit van de wagen bevestigt. De parkinguitbater kijkt hierop toe.

- De parkinguitbater begeleidt de wagen/moto naar zijn parkeerplaats.

- De parking wordt gesloten voor nieuwe wagens op het moment dat de parkeerkaarten/stickers op zijn. De parkinguitbater plaatst vervolgens een bord met de mededeling ‘Volzet - Sold Out’ aan de ingang(en) van de parking.

- De parkinguitbater krijgt van de gemeente een aantal parkingpassen (afhankelijk van de capaciteit

van de parking) voor eigen medewerkers. De voertuigen van de medewerkers moeten bij mekaar op

een afgebakende plaats geparkeerd worden.

- Het is de parkinguitbater ten allen tijde verboden om te werken volgens het principe van

gereserveerde plaatsen.

4.4. Controle

Onaangekondigd komen ploegen van de organisatie langs om te zien of alle voertuigen een

parkeerkaart/sticker hebben. Van elke wagen zonder parkeerkaart/sticker wordt een foto genomen

door de controleploeg.

Artikel 5: Opruiming - Afvalophaling

5.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de parkings.

5.2. Elke gelegenheidsparking dient uiterlijk op volgende momenten volledig opgeruimd te zijn en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad:

- Werchter Boutique, uiterlijk dinsdag 21 juni 2022 14 uur.

- TW Classic, uiterlijk dinsdag 28 juni 2022 14 uur.

5.3. Elke parkinguitbater is verplicht - Restafval / PMD+ (PMD + rPET) / Papier en Karton - apart te verzamelen in de daartoe voorziene afvalzakken.

5.4. Indien gelegenheidsparkings de parking niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval

plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150 euro exclusief BTW

aangerekend.

5.5. Indien gelegenheidsparkings zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling

worden georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750 euro exclusief BTW

verrekend aan de gelegenheidsparkings die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan

hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

Artikel 6: Extra verboden

6.1. Voor parkinghouders, hun aangestelde(n) en concertgangers is er op volgende momenten:

- Werchter Boutique, van zaterdag 18 juni 8 uur tot en met maandag 20 juni 2022 4 uur.

- TW Classic, van vrijdag 24 juni 8 uur tot en met zondag 26 juni 2022 4 uur op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

- het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk.

- gebruik van generatoren, uitgezonderd voor parkinghouders en hun aangestelde(n).

- elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook. De parkinghouder is tevens verplicht

op te treden tegen geluidsoverlast op zijn parking veroorzaakt door festivalgangers.

- het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of

bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook). Hier

kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester.

Artikel 7: Afname materiaal gemeente

7.1. Elke parkinghouder wordt verplicht volgend materiaal af te nemen van het gemeentebestuur:

- brandblusapparaten

- afvalzakken (Restafval - PMD+)

Deze lijst is niet limitatief.

7.2. De kosten van het materiaal dat niet binnen de termijn wordt ingeleverd, worden aangerekend aan de parkinguitbater.

Artikel 8:

8.1. Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 9:

9.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen worden genomen:

- verwijdering op kosten van de overtreder

- inbeslagname

- intrekking van vergunning.

9.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic 2022. Gelegenheidsstanden op of langs de openbare weg.

 

Voorgeschiedenis

          Organisatie concert Werchter Boutique, zondag 19 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie concert TW Classic, zaterdag 25 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Feiten en context

          Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique en TW Classic enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

          De gemeente Rotselaar streeft naar kwaliteitsvolle gelegenheidsstanden.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 63.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter en 135§2.

          Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

          Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de

politiezone BRT.

          Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

          Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

          De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de

          mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

          Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de

          overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

          Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique en TW Classic wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

1 onthouding: Jeroen Janssens

Artikel 1: Toelating

1.1. Het is verboden op volgende momenten op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein,

zonder voorafgaande toelating van het gemeentebestuur, een gelegenheidsstand op te stellen welke

ook de aard van de te verkopen producten is:

- Werchter Boutique, van zondag 19 juni tot en met maandag 20 juni 2022;

- TW Classic, van zaterdag 25 juni tot en met zondag 27 juni 2022.

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een stand moet uiterlijk 22 maart 2022 worden gericht aan het

gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

- Volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen via het gemeentebestuur – dienst cultuur).

- Indien het privé-eigendom betreft: ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen die de

stand omvat.

1.4. De standhouder volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidsstanden van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

1.5. Buiten de toegelaten standplaats kan nergens een stand worden opgericht. Overtreders worden

door de politie aangemaand de in overtreding geplaatste stand te sluiten en te verwijderen. Indien

hieraan geen gevolg wordt gegeven, wordt de stand op kosten van de overtreder verwijderd.

Artikel 2: Inrichting - Uitrusting

2.1. Het opbouwen en inrichten van de stand (plaatsen van tenten, tapinstallaties, voorraad, …) kan enkel op de plaats waarvoor toelating is gegeven op volgende momenten:

- Werchter Boutique, van zaterdag 18 juni 2022;

- TW Classic, van vrijdag 24 juni 2022.

2.2. Elke standhouder moet de toelating in originele vorm op zijn stand bewaren en voorleggen op

vraag van bevoegde personen.

2.3. Het standnummer moet duidelijk zichtbaar worden aangebracht aan de voorkant van de stand.

2.4. Het is elke standhouder ten strengste verboden om uitrusting op de rijbaan te plaatsen.

2.5. Brandveiligheid:

- Elke drankstand moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde poederblussers type ABC.

- Elke eetstand moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde blustoestellen type CO2.

- Elke combinatiestand (drank en eten) moet beschikken over minimaal 1 goedgekeurde

poederblusser type ABC en minimaal 1 goedgekeurd blustoestel type CO2.

Omwille van eenvormigheid is de standhouder verplicht de hoeveelheid blustoestellen af te nemen

van het gemeentebestuur. De huur en waarborg is ten laste van de standhouder.

Alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer moeten strikt worden nageleefd.

De brandweercontrole van de standen vindt plaats op de dag van het concert. De standhouder is

verplicht om aanwezig te zijn.

- Gelegenheidsstanden die gebruik maken van de elektriciteit vanuit een achtergelegen privéwoning

moeten een goedgekeurd keuringsattest van de elektrische installatie van deze woning kunnen

voorleggen.

2.6. Het is verboden om op de stand publicitaire spandoeken en gadgets aan te brengen en te

verdelen.

Artikel 3: Bereikbaarheid - Permanentie

De verantwoordelijke of zijn aangestelde moet op volgende momenten permanent telefonisch

bereikbaar zijn:

- Werchter Boutique, van zondag 19 juni 8 uur tot en met maandag 20 juni 2022 2 uur;

- TW Classic, van zaterdag 25 juni 8 uur tot en met zondag 26 juni 2022 2 uur.

Dit vast GSM-nummer moet uiterlijk 1 juni 2022 worden overgemaakt aan de lokale politiezone BRT

en het gemeentebestuur. Dit GSM-toestel moet steeds bij de verantwoordelijke op de stand aanwezig

zijn.

Artikel 4: Uitbating - Openingstijden

4.1. Enkel op volgende momenten mag een stand geopend worden:

- Werchter Boutique, van zondag 19 juni 8 uur tot en met maandag 20 juni 2022 2 uur;

- TW Classic, van zaterdag 25 juni 8 uur tot en met zondag 26 juni 2022 2 uur.

4.2. Tijdens de openingsuren mogen in drankgelegenheden bieren met een alcoholgehalte van max. 5,2% worden geschonken en wijnen.

4.3. Eetstanden mogen in geen enkel geval drank verkopen.

4.4. Met het oog op recyclage mag de standhouder enkel voorgeschreven rPET-drankbekers of petflesjes gebruiken.

- De drankbekers en petflesjes moeten verplicht worden gedeponeerd in aangepaste zakken in de afvalcollectoren (fractie PMD+), die worden gehuurd van het gemeentebestuur.

- De standhouder is verplicht om per 15 voorgeschreven drankbekers en per 15 petflesjes (25cl) 1

gratis consumptie te verstrekken. Deze maatregel moet door de standhouder meermaals goed

zichtbaar worden geafficheerd.

4.5. Bij de verkoop van etenswaren (in welke vorm dan ook) mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen of materialen worden gebruikt.

Artikel 5: Opruim - Afvalvuilophaling

5.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de standen.

5.2. Elke gelegenheidsstand dient uiterlijk op volgende momenten volledig te zijn opgeruimd en zich in

dezelfde staat te bevinden als voorheen: en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten

langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad:

- Werchter Boutique, uiterlijk dinsdag 21 juni 2022 ten laatste om 14 uur;

- TW Classic, uiterlijk dinsdag 28 juni 2022 ten laatste om 14 uur.

5.3. Elke standhouder is verplicht - Restafval / PMD+ (PMD + rPET) - apart te verzamelen in de daartoe voorziene afvalzakken.

- De fractie restafval moet na opruim worden klaargezet langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

- De fractie PMD+ (beker en pet) moet na opruim worden aangeboden aan de afvalcontainer op het Tarweland Werchter.

5.4. Indien gelegenheidsstanden de stand niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval

plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150 euro exclusief BTW

aangerekend.

5.5. Indien gelegenheidsstanden zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling worden

georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750 euro exclusief BTW verrekend aan

de gelegenheidsstanden die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet

houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

Artikel 6: Extra verboden

Voor standhouders, hun aangestelde(n) en concertgangers is er op volgende momenten:

- Werchter Boutique, van zaterdag 18 juni 8 uur tot en met maandag 20 juni 2022 4 uur;

- TW Classic, van vrijdag 24 juni 8 uur tot en met zondag 26 juni 2022 4 uur op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

- het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk.

- generatoren.

- elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook.

- het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of

bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook). Hier

kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester.

- metalen recipiënten (blik).

- glas.

Artikel 7: Afname materiaal gemeente

7.1. Elke standhouder wordt verplicht volgend materiaal af te nemen van het gemeentebestuur:

- brandblusapparaten (naargelang aard van de stand)

- afvalzakken (Restafval - PMD+)

- afvalcollector

Deze lijst is niet limitatief.

7.2. De kosten van het materiaal dat niet binnen de termijn wordt ingeleverd, worden aangerekend aan de standhouder.

Artikel 8: Specifieke eisen warmtebronnen

8.1. Bij gebruik van gas:

- Elke volle gasfles die gevuld werd in een erkend vulcentrum is voorzien van een veiligheidsetiket

(zwarte vlam op een rode achtergrond) en de gaskranen dragen een plastiek zegel. Indien dit niet het

geval is, is de kans heel groot dat deze gasfles illegaal werd gevuld en dat de wettelijke verplichtingen

niet werden nagevolgd.

- De gasflessen moeten steeds rechtop staan, beveiligd worden tegen omvallen en steeds worden

afgeschermd van hevige warmte en zonlicht.

- De maximale keuringstermijn van deze gasflessen bedraagt naargelang het type van de fles 10 of 15 jaar. Op gasflessen wordt steeds de datum van de eerste keuring en de herkeurdatum ingeslagen

door een erkend organisme.

- Gebruik van de juiste drukregelaar (ontspanner):

- Afhankelijk van het type gas moet steeds gebruik worden gemaakt van de juiste ontspanner (28 of

37 mbar) op de gasfles.

- Butaanflessen moeten aan de uitgang altijd een drukregelaar hebben die de gasdruk van 1700mbar

naar 28mbar reduceert.

- Propaaninstallaties moeten (vanaf 2 toestellen) altijd uitgerust zijn met een dubbele ontspanner.

- Een eerste ontspanner, geplaatst buiten aan de gasflessen, reduceert de gasdruk van 7bar naar

1,5bar (aanbevolen druk voor het binnentreden in lokalen).

- De tweede ontspanner, geplaatst juist voor de gebruikstoestellen, reduceert de gasdruk van 1,5bar

naar 37mbar of 50mbar.

- De plaatsing van een enkele ontspanner die de druk reduceert van 7bar naar 37mbar of 50mbar kan

slechts worden toegelaten als de gasfles of gasflessen aangesloten zijn op 1 toestel.

- Vaste gasinstallaties moeten jaarlijks gekeurd worden. Het geldige keuringsattest moet aanwezig zijn in de coördinatiepost.

- Gebruik van soepele leidingen (volgens de Europese norm EN559):

- Voor gebruiksinstallaties op butaan of propaan mogen GEEN andere slangen worden gebruikt dan

deze die aanvaard zijn voor vloeibaar gemaakte petroleumgassen in de gasfase. Op de slangen zijn

leesbare onuitwisbare markeringen aangebracht met maximum één meter tussen elke markering. Bij

deze markeringen staat tenminste de waarde van de maximale werkdruk (min. 15bar) alsook het

fabricagejaar, het merk of logo van de fabrikant en de aard van het gas waarvoor de slang mag

worden gebruikt.

- De slang mag maximaal 2meter lang zijn en moet regelmatig vervangen worden. Deze slang moet

om de 5 jaar worden vervangen.

- De uiteinden van de slang worden vastgehecht door spanbeugels op de slangappels die aangepast

zijn aan haar inwendige diameter.

- De aandacht van de gebruiker moet altijd gevestigd worden op de goede staat van de slang.

8.2. Bij gebruik van elektriciteit:

- De installatie dient conform het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties te zijn.

- Bij elektriciteitsafname vanuit een onroerend goed moet een geldig keuringsattest worden

voorgelegd. Voor een particuliere woning is de geldigheidstermijn maximaal 25 jaar, voor een

handelspand maximaal 5 jaar.

- Alle elektrische toestellen en verlengdraden moeten een CEBEC-label dragen.

- Standen en wagens met een vaste installatie op elektriciteit moeten een geldig keuringsattest van

een erkend keuringsorganisme kunnen voorleggen.

8.3. Bij gebruik van houtskool:

- In geen geval mag het publiek rechtstreeks in contact komen met de warmtebron.

8.4. Algemene eisen voor warmtebronnen:

- Verwarmingstoestellen met petroleum mogen enkel worden gebruikt met voorafgaande toestemming

van de brandweer.

- Verlichtingstoestellen met open vlam zoals toortsen zijn ten allen tijde verboden.

- In geen enkel geval mogen warmtebronnen rechtstreeks in contact komen met het publiek.

- In de onmiddellijke omgeving van de warmtebronnen mogen geen brandbare materialen liggen.

- Onder de warmtebron zelf moet een brandveilige plaat worden gelegd.

- Bij de warmtebronnen moet een blusapparaat 6kg ABC of 5kg CO2 binnen handbereik zijn.

- Inzake het gebruik en de geldigheid- of keuringsdatum gelden de voorschriften inzake

brandpreventie. Het blustoestel dient jaarlijks gekeurd te worden.

Artikel 9:

9.1. Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 10:

10.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen worden genomen:

- verwijdering op kosten van de overtreder

- inbeslagname

- intrekking vergunning.

10.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Rock Werchter 2022. Inzet vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen.

 

Voorgeschiedenis

          Organisatie concert Werchter Boutique, zondag 19 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie concert TW Classic, zaterdag 25 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie festival Rock Werchter, donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Feiten en context

          Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

          Het verzekeren van de veiligheid kan slechts worden gegarandeerd voor zover de organisator van de concerten en het festival en de uitbaters van de gelegenheidscampings tijdens Rock Werchter beroep kunnen doen op vrijwilligers.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 63.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter en 135§2.

          Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

          Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

          Wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid.

          Ministerieel besluit van 10 november 2017 over de vaststelling van de wijze van aanduiding van het begin en het einde van een zone op de openbare weg onder toezicht, van de mogelijkheid van uitgangscontrole bij het verlaten van een winkelruimte en van de uitoefening van situationele bevoegdheden, tot uitvoering van de wet tot regeling van de private en bijzondere veiligheid.

          Ministeriële omzendbrief van 29 maart 2018 over de private bewaking bij evenementen en festivals.

 

Argumentatie

          Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

          De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

          Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

          Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

1.1. Deze verordening is enerzijds van toepassing op de inzet van vrijwillige bewakers en

bewakingsondernemingen bij volgende concerten georganiseerd op het festivalpark:

- Werchter Boutique, zondag 19 juni 2022;

- TW Classic, zaterdag 25 juni 2022.

1.2. Deze verordening is anderzijds van toepassing op de inzet van vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen bij het festival Rock Werchter, georganiseerd op het festivalpark, en op de verschillende gelegenheidscampings van woensdag 29 juni tot en met maandag 4 juli 2022.

Artikel 2:

De organisator van de concerten en het festival enerzijds en de uitbaters van de

gelegenheidscampings tijdens Rock Werchter anderzijds kunnen in het kader van art. 24 van de wet

van 2 oktober 2017 vrijwilligers aanstellen voor de interne bewakingsdienst van het festival en de

camping op voorwaarde dat:

2.1. de burgemeester hiertoe, na advies van de korpschef van de politiezone BRT, op een door de

minister bepaalde wijze, de toestemming hiervoor heeft verleend aan de vereniging.

2.2. de personen effectief lid zijn van de vereniging, of de personen een effectieve of aanwijsbare

band hebben met de vereniging en dat de personen hun activiteiten slechts sporadisch en

onbezoldigd uitoefenen.

Artikel 3:

3.1. De vrijwilligers kunnen slechts deel uitmaken van de interne bewakingsdienst van het festival of

de camping na toelating door de burgemeester die beslist na het advies te hebben ingewonnen van

de korpschef van de lokale politiezone.

3.2. De organisator richt daartoe een aanvraag met een lijst van vrijwilligers voor de interne

bewakingsdienst aan de burgemeester uiterlijk zes weken voor de datum van het evenement

waarvoor de betrokken vrijwilligers worden ingezet.

Artikel 4:

4.1. Enkel de personen die vallen onder het toepassingsgebied van art. 60 tot en met art. 64 van de

wet van 2 oktober 2017 worden toegelaten als vrijwilliger van de interne bewakingsdienst

4.2. De vrijwilligers dienen onder meer te voldoen aan volgende voorwaarden:

- Niet veroordeeld geweest zijn, zelfs niet met uitstel, tot enige correctionele of criminele straf, zoals

bedoeld in artikel 7 van het Strafwetboek of tot een gelijkaardige straf in het buitenland, behoudens

veroordelingen wegens inbreuken op de wetgeving betreffende de politie over het wegverkeer;

- Niet tegelijkertijd lid zijn van een politiedienst of een inlichtingendienst, noch een functie hebben in

een penitentiaire instelling, noch activiteiten uitoefenen van privédetective, van wapen- of

munitiefabrikant of -handelaar of enige andere werkzaamheid uitoefenen die, doordat ze wordt

uitgeoefend door dezelfde persoon die ook een functie uitoefent inde sector van de private of

bijzondere veiligheid, een gevaar kan opleveren voor de in- of uitwendige veiligheid van de Staat of

voor de openbare orde;

- Minstens achttien jaar oud zijn;

- Niet geschrapt zijn uit het Rijksregister van natuurlijke personen zonder nieuw adres achter te laten;

- In de afgelopen drie jaar geen lid geweest zijn van de inlichtingendiensten of van die politiediensten

waarbij het onmiddellijk erna uitoefenen van een functie in de private veiligheid een gevaar oplevert

voor de Staat of voor de openbare orde.

Artikel 5:

5.1. De kandidaat-vrijwilliger of de toegelaten vrijwilliger is er via de organiserende vereniging toe

gehouden de burgemeester op de hoogte te brengen van elke omstandigheid die tot gevolg heeft dat

hij niet of niet meer beantwoordt aan de voorwaarden voorzien in artikel 4 van deze verordening.

5.2. Van zodra hij niet meer voldoet aan deze voorwaarden kan hij van rechtswege niet ingezet

worden als vrijwilliger en vervalt de door de burgemeester gegeven toelating.

Artikel 6:

6.1. De lijst van bewakingsondernemingen die activiteiten zullen uitoefenen in het kader van de

concerten en het festival dient vier weken voorafgaandelijk aan het evenement toe te komen bij de

burgemeester.

6.2. Volgende informatie dient te worden medegedeeld:

- De naam en het adres van de betrokken bewakingsondernemingen;

- De identiteitsgegevens van de bewakingsagenten die zullen ingezet worden en van de

personeelsleden van de betrokken bewakingsfirma’s die de leiding over deze bewakingsagenten

zullen uitoefenen;

- De aard van de bewakingsactiviteiten;

- De data en plaatsen waarop de bewakingsactiviteiten zullen uitgevoerd worden.

Artikel 7:

7.1. De fouilles van personen in het kader van de toegangscontrole mogen enkel uitgevoerd worden

door vergunde bewakingsagenten ter hoogte van de ingang van het festivalterrein en ter hoogte van

de ingang van de verschillende campings door vergunde bewakingsagenten.

7.2. De fouilles mogen slechts uitgeoefend worden mits uitdrukkelijke toestemming van de

burgemeester en in overeenstemming met hetgeen is bepaald in de artikels 102 tot en met 104 van de wet van 2 oktober 2017.

7.3. De aanvraag hiertoe dient 3 weken voor de datum van het evenement toe te komen bij de

burgmeester en moet volgende informatie bevatten:

- De lijst van de bewakingsondernemingen en de personalia van de bewakingsagenten die de fouilles

uitvoeren;

- De vermelding op welke tijdstippen en in welke omstandigheden de fouilles gebeuren.

7.4. Fouilles bij uitgangscontrole zijn niet toegelaten.

Artikel 8:

8.1. Iedereen die professioneel een bewakingsactiviteit uitvoert, dient op een duidelijk leesbare wijze

een badge te dragen en de voorschriften inzake werkkledij, die bepaald zijn in de artikels 79, 80 en 95

van de wet van 2 oktober 2017, na te leven.

8.2. Op de badge staat duidelijk hun naam, de naam van de onderneming waarvoor ze werken en het

adres van de exploitatiezetel, ofwel de identificatiekaart. Ze moeten tevens in het bezit zijn van de

door de Minister van Binnenlandse Zaken afgeleverde identificatiekaart.

Artikel 9:

9.1. Voor de organisator van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en het festival Rock Werchter wordt het gebied met perimeter omschreven als volgt:

- Haachtsesteenweg tot de grens met de gemeente Haacht;

- Hanewijk-Eggelbroek tot de grens met de gemeente Haacht;

- Tarweland tot de grens met de gemeente Haacht;

- Beverlaak tot de grens met de gemeente Tremelo;

- Tremelobaan tot de grens met de gemeente Tremelo;

- Grotestraat tot de grens met de gemeente Tremelo;

- Hogeweg-Varentstraat tot de grens met de gemeente Tremelo;

- Vondelweg tot de grens met Tremelo;

- Hoogland tot de kruising met de Hamstraat;

- Provinciebaan tot de kruising Rodenbachlaan-Torenstraat;

- Dijlekant tot de grens met de gemeente Haacht;

- Dijlekant-Kapoenstraat tot de kruising met de Vrijheidsstraat;

- Dijlekant-Achterheidestraat tot de kruising met de Vijfde Liniestraat;

- Vrijheidsstraat-Walenstraat tot de grens met de gemeente Haacht;

- Hellichtstraat tot de kruising met het Meanderspad;

- Torenstraat tot de kruising met de Terheidelaan;

- Kruising Terheidelaan-Hellichtstraat tot kruising Terheidelaan-Torenstraat

9.2. Voornoemde perimeter wordt op volgende momenten ingesteld als zone waarbinnen bewakingsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend in de zin van art. 3 van de wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en de bijzondere veiligheid:

- Werchter Boutique, zondag 19 juni vanaf 10 uur tot maandag 20 juni 2022 ten laatste 4 uur;

- TW Classic, zaterdag 25 juni vanaf 10 uur tot zondag 26 juni 2022 ten laatste 4 uur;

- Rock Werchter, ten vroegste op woensdag 29 juni vanaf 10 uur, doch met zekerheid op donderdag 30 juni vanaf 5 uur tot maandag 4 juli 2022 ten laatste om 16 uur.

9.3. Voornoemde perimeter dient op zichtbare wijze voor het publiek afgebakend te zijn overeenkomstig de bepalingen van het ministerieel besluit van 10 november 2017. Derhalve kunnen personen belast met toezichtopdrachten in de zin van de wet geplaatst worden aan de nadarbarelen binnen voormelde perimeter.

Artikel 10:

Het uitvoeren van georganiseerde rondes door private personen, bewakingsondernemingen en

interne bewakingsdiensten met het oog op het verzekeren van de orde buiten de voormelde perimeter

is verboden.

Artikel 11:

Al de personen die in dit kader worden ingezet dienen elke strafbare handeling die door hen wordt

vastgesteld onmiddellijk door te geven aan de politiediensten.

Artikel 12:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 13:

13.1. De leden van de lokale en federale politie en de door de Koning aangewezen ambtenaren en

diensten zijn gelast met de uitvoering van deze verordening.

13.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met administratieve geldboetes opgelegd

door de bevoegde administratieve overheid.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Rock Werchter 2022. Administratieve politie - Drones.

 

Voorgeschiedenis

          Organisatie concert Werchter Boutique, zondag 19 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie concert TW Classic, zaterdag 25 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie festival Rock Werchter, donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Feiten en context

          Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique en TW Classic en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 63.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter en 135§2.

          Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

          Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

          Koninklijk besluit van 10 april 2016 over het gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen in het Belgische luchtruim.

          Omzendbrief van 28 juli 2017 over het dronesbeleid tijdens grote evenementen in open lucht.

          Ministeriële omzendbrief van 7 december 2017 over de regeling van het gebruik van drones door politie- en hulpdiensten.

 

Argumentatie

          Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

          De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

          Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

          Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

Het bezit van drones en/of de besturingssystemen op de openbare weg en het openbaar domein

binnen de perimeter van het festivalgebeuren en op de invalswegen Stationsstraat, Provinciebaan,

Hogeweg, Varentstraat, Tremelobaan, is verboden tijdens volgende periodes:

- Werchter Boutique van vrijdag 17 juni tot en met maandag 20 juni 2022;

- TW Classic van vrijdag 24 juni tot en met zondag 26 juni 2022;

- Rock Werchter, van maandag 27 juni tot en met maandag 4 juli 2022;

telkens met uitzondering voor politiediensten en door bestuurlijke en gerechtelijke overheden

aangestelde deskundigen.

Artikel 2:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3:

3.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de inbreuk door de lokale of federale politie kan volgende maatregel worden

genomen:

- bestuurlijke inbeslagname voor de duur van het evenement.

3.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Rock Werchter 2022. Administratieve politie - Publiciteit.

 

Voorgeschiedenis

          Organisatie concert Werchter Boutique, zondag 19 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie concert TW Classic, zaterdag 25 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie festival Rock Werchter, donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Feiten en context

          Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique en TW Classic en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

          Uit het verleden blijkt dat deelgemeente Werchter en het overige deel van de gemeente Rotselaar tijdens de periode van de muziekconcerten af te rekenen krijgt met een sterk verhoogd aanbod van reclameberichten die in de vorm van folders e.d. worden uitgedeeld op de openbare weg, reclameboodschappen die verspreid worden via affiches, al dan niet vastgemaakt op panelen of op andere tijdelijke of blijvende constructies, spandoeken, voertuigen met luidsprekers, publiciteitswagens, e.d.

          Een sterk verhoogd aanbod aan reclame, in welke vorm ook, kan aanleiding geven tot een ernstige stoornis van de openbare rust en orde, het belemmeren en hinderen van het verkeer, een vervuiling van de openbare weg, een verhoogd risico op brand en tot een verkeersonveilige situatie op de openbare weg.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 63.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter en 135§2.

          Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

          Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

 

Argumentatie

          Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

          De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

          Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

          Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

Het is verboden, zonder voorafgaande vergunning van de burgemeester, op het grondgebied van de

gemeente Rotselaar enerzijds folders, gadgets, flyers en gratis publicaties uit te delen en anderzijds

enige bijkomende reclame te maken in de vorm van panelen, affiches, voertuigen, spandoeken in

welke vorm ook, op of langs de openbare weg of op een privé-eigendom zichtbaar van op de

openbare weg, met uitzondering van de bestaande panden en de door de organisatie voorziene

ruimte, op volgende periodes:

- Werchter Boutique van vrijdag 17 juni tot en met maandag 20 juni 2022;

- TW Classic van vrijdag 24 juni tot en met zondag 26 juni 2022;

- Rock Werchter, van maandag 27 juni tot en met maandag 4 juli 2022.

Artikel 2:

Reclameborden, affiches en andere reclame, die in strijd met deze verordening worden gebruikt,

aangewend of geplaatst, worden verwijderd door de gemeentelijke diensten op kosten of risico van de

overtreder die ze plaatste of gebruikte en onverminderd de voorziene strafsanctie.

Artikel 3:

Elke gegeven toelating moet aanwezig zijn op de desbetreffende locatie en moet kunnen worden

getoond bij controle.

Artikel 4:

Volgende personen zijn strafbaar met een administratieve geldboete:

- de eigenaar(s).

- de aannemer(s) van aanplakking of reclame.

- de personen waarvoor de reclame wordt gevoerd of alle andere personen die voor het plaatsen of

voor het aanwenden ervan verantwoordelijk zijn.

Artikel 5:

5.1. Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 6:

6.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de inbreuk door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen genomen worden:

- verwijdering op kosten van de overtreder.

- inbeslagname.

- intrekking vergunning.

6.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Rock Werchter 2022. Administratieve politie - Toegangsticket.

 

Voorgeschiedenis

          Organisatie concert Werchter Boutique, zondag 19 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie concert TW Classic, zaterdag 25 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie festival Rock Werchter, donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Feiten en context

          Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

          De mogelijkheid bestaat dat een zwart circuit van zelfs geldige toegangstickets tot verstoring van de openbare rust en overlast kan leiden, in de zin van systematisch lastig vallen van toevallige passanten en verkopen aan woekerprijzen.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 63.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter en 135§2.

          Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

          Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

          Wet van 14 juli 1991 over de handelspraktijken.

          Wet van 25 juni 1993 over de ambulante handel.

 

Argumentatie

          Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

          De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

          Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

          Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

Het verkopen of te koop aanbieden van toegangstickets op de openbare weg en het openbaar domein

binnen de actieradius van het festivalpark en op de invalswegen Stationsstraat, Provinciebaan,

Hogeweg, Varentstraat, Tremelobaan en Nieuwebaan, is verboden op volgende momenten:

- Werchter Boutique, van vrijdag 17 juni tot en met maandag 20 juni 2022;

- TW Classic van vrijdag 24 juni tot en met zondag 26 juni 2022;

- Rock Werchter, van woensdag 29 juni tot en met maandag 4 juli 2022.

Artikel 2:

2.1. Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3:

3.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de inbreuk door de lokale of federale politie kan volgende maatregel worden

genomen:

- inbeslagname.

3.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Rock Werchter 2022. Vaste verkooppunten in deelgemeente Werchter.

 

Voorgeschiedenis

          Organisatie concert Werchter Boutique, zondag 19 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie concert TW Classic, zaterdag 25 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie festival Rock Werchter, donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Feiten en context

          Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

          De gemeente streeft naar kwaliteitsvolle vaste verkooppunten, aangezien het festival gespreid is over vier dagen. Bovendien is er een duidelijk onderscheid tussen vaste verkooppunten met en zonder een gelegenheidsstand. Vaste verkooppunten met een gelegenheidsstand spitsen zich toe op de concert- en festivalgangers door het aanbieden van take-away producten. Voor dit principe gelden er specifieke maatregelen betreft de uitbating van het verkooppunt met gelegenheidsstand. Anderzijds, vaste verkooppunten zonder een gelegenheidsstand zetten hun dagdagelijkse activiteit verder en spitsen zich toe op de lokale inwoners van deelgemeente Werchter zonder dat zij hiervoor extra promotionele acties ondernemen om concert- en festivalgangers aan te trekken.   

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 63.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter en 135§2.

          Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

          Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

          Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

          Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal horecareglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

          Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

          De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

          Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

          Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

24 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

1 onthouding: Jeroen Janssens

Artikel 1: Toepassingsgebied

1.1. Onder vaste verkooppunten wordt verstaan: horecagelegenheden (hotels, restaurants, frituren en

cafés) enerzijds en winkels (bakker, slager, traiteur, supermarkt, dagbladhandel,…) anderzijds in deelgemeente Werchter binnen de perimeter van het festival Rock Werchter.

1.2. Onder vaste verkooppunten met gelegenheidsstand wordt verstaan: horecagelegenheden (hotels, restaurants, frituren en cafés) enerzijds en winkels (bakker, slager, traiteur, supermarkt, dagbladhandel,…) anderzijds in deelgemeente Werchter binnen de perimeter van het festival Rock Werchter met bijkomende gelegenheidsstand ter hoogte van het vaste verkooppunt.

Artikel 2: Uitbating - Openingstijden

2.1.1. Enkel tijdens onderstaande uren mag de horecagelegenheid, zoals gesteld in artikel 1.1. en 1.2, geopend worden voor het publiek:

Werchter Boutique: zondag 19 juni 8 uur tot maandag 20 juni 2022 2 uur;

TW Classic: zaterdag 25 juni 8 uur tot zondag 26 juni 2022 2 uur;

Rock Werchter:

- donderdag 30 juni 8 uur tot vrijdag 1 juli 2022 4 uur.

- vrijdag 1 juli 8 uur tot zaterdag 2 juli 2022 4 uur.

- zaterdag 2 juli 8 uur tot zondag 3 juli 2022 4 uur.

- zondag 3 juli 8 uur tot maandag 4 juli 2020 4 uur.

2.1.2. Enkel tijdens onderstaande uren mag de winkel, zoals gesteld in artikel 1.1. en 1.2, geopend worden voor het publiek:

Werchter Boutique: zondag 19 juni 5.30 uur tot maandag 20 juni 2022 2 uur;

TW Classic: zaterdag 25 juni 5.30 uur tot zondag 26 juni 2022 2 uur;

Rock Werchter:

- donderdag 30 juni 5.30 uur tot vrijdag 1 juli 2022 2 uur.

- vrijdag 1 juli 5.30 uur tot zaterdag 2 juli 2022 2 uur.

- zaterdag 2 juli 5.30 uur tot zondag 3 juli 2022 2 uur.

- zondag 3 juli 5.30 uur tot maandag 4 juli 2020 2 uur.

2.2. Tijdens de openingsuren mogen in horecagelegenheden, zoals gesteld in artikel 1.2., wijnen en bieren met een alcoholgehalte van max. 5,2% worden geschonken op voorwaarde dat dit enkel in een voorgeschreven drankbeker gebeurt. In winkels is het niet toegelaten om dranken ter plaatse te schenken en bijgevolg dranken ter plaatse te nuttigen.

2.3. Met het oog op recyclage moet de horecagelegenheid, zoals gesteld in artikel 1.2., enkel voorgeschreven rPET-drankbekers gebruiken, dit zowel binnen als ook buiten op het terras.

- De drankbekers en petflesjes moeten verplicht worden gedeponeerd in aangepaste afvalzakken.

- Het verkooppunt is verplicht om per 15 voorgeschreven drankbekers en per 15 petflesjes (25cl) 1

gratis consumptie te verstrekken. Deze maatregel moet door het verkooppunt meermaals goed

zichtbaar worden geafficheerd.

2.4. Enkel tijdens onderstaande uren mag het vaste verkooppunt, zoals gesteld in artikel 1.1. en 1.2, in het gebouw, niet buiten het gebouw (terras), elektronisch versterkte muziek reproduceren:

Werchter Boutique: zondag 19 juni 10 uur tot maandag 20 juni 2022 2 uur;

TW Classic: zaterdag 25 juni 10 uur tot zondag 26 juni 2022 2 uur;

Rock Werchter:

- donderdag 30 juni 10 uur tot vrijdag 1 juli 2022 2 uur.

- vrijdag 1 juli 10 uur tot zaterdag 2 juli 2022 2 uur.

- zaterdag 2 juli 10 uur tot zondag 3 juli 2022 2 uur.

- zondag 3 juli 10 uur tot maandag 4 juli 2020 2 uur.

Artikel 3: Opruiming - Afvalophaling

3.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de vaste

verkooppunten.

3.2. Elk vast verkooppunt dient uiterlijk op volgende momenten volledig opgeruimd te zijn en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad:

- Werchter Boutique, uiterlijk dinsdag 21 juni 2022 ten laatste om 14 uur.

- TW Classic, uiterlijk dinsdag 28 juni 2022 ten laatste om 14 uur.

- Rock Werchter, uiterlijk 5 juli 2022 ten laatste om 14 uur.

3.3. Elke horecagelegenheid, zoals gesteld in artikel 1.2., is verplicht - Restafval / PMD+ (PMD + rPET) - apart te verzamelen in de daartoe voorziene afvalzakken.

3.4. Indien vaste verkooppunten zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling worden

georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750 euro exclusief BTW verrekend aan

de vaste verkooppunten die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet

houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

3.5. Indien vaste verkooppunten bij het opruimen afval plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt

een administratieve kost van 150 euro excl. BTW aangerekend.

Artikel 4: Extra verboden

4.1. Voor vaste verkooppunten is er op volgende momenten:

- Werchter Boutique, van zondag 19 juni 8 uur tot en met maandag 20 juni 2022 4 uur.

- TW Classic, van zaterdag 25 juni 8 uur tot en met zondag 26 juni 2022 4 uur.

- Rock Werchter, van woensdag 30 juni 8 uur tot en met maandag 4 juli 2022 4 uur.

op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

- het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk.

- het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folder als ook enige andere vorm van reclame of

bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook). Hier

kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester.

- verkoop van metalen recipiënten (blik), specifiek voor vaste verkooppunten zoals gesteld in artikel 1.2.,

- schenken van dranken in glas, specifiek voor vaste verkooppunten zoals gesteld in artikel 1.2., geldt dit specifiek op volgende momenten:

Werchter Boutique: zondag 19 juni 8 uur tot maandag 20 juni 2022 2 uur;

TW Classic: zaterdag 25 juni 8 uur tot zondag 26 juni 2022 2 uur;

Rock Werchter:

- donderdag 30 juni 8 uur tot vrijdag 1 juli 2022 4 uur.

- vrijdag 1 juli 8 uur tot zaterdag 2 juli 2022 4 uur.

- zaterdag 2 juli 8 uur tot zondag 3 juli 2022 4 uur.

- zondag 3 juli 8 uur tot maandag 4 juli 2020 4 uur.

Artikel 5: Specifieke eisen warmtebronnen

5.1. Bij gebruik van gas:

- Elke volle gasfles die gevuld werd in een erkend vulcentrum is voorzien van een veiligheidsetiket

(zwarte vlam op een rode achtergrond) en de gaskranen dragen een plastiek zegel. Indien dit niet het

geval is, is de kans heel groot dat deze gasfles illegaal werd gevuld en dat de wettelijke verplichtingen

niet werden nagevolgd.

- De gasflessen moeten steeds rechtop staan, beveiligd worden tegen omvallen en steeds worden

afgeschermd van hevige warmte en zonlicht.

- De maximale keuringstermijn van deze gasflessen bedraagt naargelang het type van de fles 10 of 15 jaar. Op gasflessen wordt steeds de datum van de eerste keuring en de herkeurdatum ingeslagen

door een erkend organisme.

- Gebruik van de juiste drukregelaar (ontspanner):

- Afhankelijk van het type gas moet steeds gebruik worden gemaakt van de juiste ontspanner (28 of

37 mbar) op de gasfles.

- Butaanflessen moeten aan de uitgang altijd een drukregelaar hebben die de gasdruk van 1700mbar

naar 28mbar reduceert.

- Propaaninstallaties moeten (vanaf 2 toestellen) altijd uitgerust zijn met een dubbele ontspanner.

- Een eerste ontspanner, geplaatst buiten aan de gasflessen, reduceert de gasdruk van 7bar naar

1,5bar (aanbevolen druk voor het binnentreden in lokalen).

- De tweede ontspanner, geplaatst juist voor de gebruikstoestellen, reduceert de gasdruk van 1,5bar

naar 37mbar of 50mbar.

- De plaatsing van een enkele ontspanner die de druk reduceert van 7bar naar 37mbar of 50mbar kan

slechts worden toegelaten als de gasfles of gasflessen aangesloten zijn op 1 toestel.

- Vaste gasinstallaties moeten jaarlijks gekeurd worden. Het geldige keuringsattest moet aanwezig zijn in de coördinatiepost.

- Gebruik van soepele leidingen (volgens de Europese norm EN559):

- Voor gebruiksinstallaties op butaan of propaan mogen GEEN andere slangen worden gebruikt dan

deze die aanvaard zijn voor vloeibaar gemaakte petroleumgassen in de gasfase. Op de slangen zijn

leesbare onuitwisbare markeringen aangebracht met maximum één meter tussen elke markering. Bij

deze markeringen staat tenminste de waarde van de maximale werkdruk (min. 15bar) alsook het

fabricagejaar, het merk of logo van de fabrikant en de aard van het gas waarvoor de slang mag

worden gebruikt.

- De slang mag max. 2meter lang zijn en moet regelmatig vervangen worden. Deze slang moet om de

5 jaar worden vervangen.

- De uiteinden van de slang worden vastgehecht door spanbeugels op de slangappels die aangepast

zijn aan haar inwendige diameter.

- De aandacht van de gebruiker moet altijd gevestigd worden op de goede staat van de slang.

5.2. Bij gebruik van elektriciteit:

- De installatie dient conform het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties te zijn.

- Bij elektriciteitsafname vanuit een onroerend goed moet een geldig keuringsattest worden

voorgelegd. Voor een particuliere woning is de geldigheidstermijn maximaal 25 jaar, voor een

handelspand maximaal 5 jaar.

- Alle elektrische toestellen en verlengdraden moeten een CEBEC-label dragen.

- Standen en wagens met een vaste installatie op elektriciteit moeten een geldig keuringsattest van

een erkend keuringsorganisme kunnen voorleggen.

5.3. Bij gebruik van houtskool:

- In geen geval mag het publiek rechtstreeks in contact komen met de warmtebron.

5.4. Algemene eisen voor warmtebronnen:

- Verwarmingstoestellen met petroleum mogen enkel worden gebruikt met voorafgaande toestemming

van de brandweer.

- Verlichtingstoestellen met open vlam zoals toortsen zijn ten allen tijde verboden.

- In geen enkel geval mogen warmtebronnen rechtstreeks in contact komen met het publiek.

- In de onmiddellijke omgeving van de warmtebronnen mogen geen brandbare materialen liggen.

- Onder de warmtebron zelf moet een brandveilige plaat worden gelegd.

- Bij de warmtebronnen moet een blusapparaat 6kg ABC of 5kg CO2 binnen handbereik zijn.

- Inzake het gebruik en de geldigheids- of keuringsdatum gelden de voorschriften inzake

brandpreventie. Het blustoestel dient jaarlijks gekeurd te worden.

Artikel 6:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 7:

7.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na

vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester

kunnen volgende maatregelen worden genomen:

- inbeslagname

- sluiting voor dezelfde dag of voor de volgende dagen.

Bij weigering gebeurt de sluiting van ambtswege op kosten van de overtreder.

7.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van

minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Politieverordening Werchter Boutique / TW Classic / Rock Werchter 2022. Voorafgaande veiligheidscontroles naar aanleiding van evenementen.

 

Voorgeschiedenis

          Organisatie concert Werchter Boutique, zondag 19 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie concert TW Classic, zaterdag 25 juni 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

          Organisatie festival Rock Werchter, donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli 2022, op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Feiten en context

          Om het goede verloop van de concerten Werchter Boutique en TW Classic en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

          De gemeente streeft naar veilige gelegenheidskampeerterreinen en -parkeerterreinen tijdens de concerten Werchter Boutique, TW Classic en het festival Rock Werchter.

          Rekening te houden met de risicoanalyse van de verantwoordelijke voor de verwerking, federale politie arrondissement Leuven, coördinatie- en steundirectie.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 63.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter en 135§2.

          Wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid.

          Ministeriële omzendbrief van 29 maart 2018 over de veiligheidscontroles naar aanleiding van evenementen.

 

Argumentatie

          Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

          Tijdens de periode van de concerten Werchter Boutique, TW Classic en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

          In geval van negatieve voorafgaande veiligheidscontrole kunnen personen de toegang tot de verschillende evenementen worden ontzegd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

Dienstverleners, leveranciers van goederen, onderaannemers en betaalde of vrijwillige personeelsleden van de organisator van de concerten en het festival enerzijds en van de parking- en campingorganisator anderzijds, die worden ingezet tijdens Werchter Boutique, TW Classic en Rock Werchter worden vooraf gescreend in het kader van volgende criteria:

A. Inbreuken in het domein van radicalisme/terrorisme.

Personen gelinkt aan bepaalde inbreuken:

- Aanwerving ten behoeve van vreemde legers/troepen

- Bedreiging met een aanslag

- Gedragingen in relatie met gewelddadige radicalisering

- Inbreuken gelinkt aan een terroristische groep

- Terrorisme: kaping van een vervoermiddel

- Veiligheid van de staat

- Criminele organisatie

- Wapens, ontploffing, brandstichting

- Verdachte handelingen (inhoud moet opgezocht worden in de ANG of opgevraagd worden).

Personen met een niet-permanente of permanente te nemen maatregel.

Deze selectie wordt nog verfijnd:

- PV’s ouder dan 15 jaar worden genegeerd

- PV’s jonger dan 15 jaar en ouder dan 5 jaar worden bekeken in combinatie met recentere feiten

- PV’s van de laatste 5 jaar worden bekeken

- RIR’s (rapporten zachte info) ouder dan 5 jaar worden bekeken in combinatie met recentere feiten

- RIR’s (rapporten zachte info) van de laatste 5 jaar worden bekeken.

B. Inbreuken in het domein van drugs.

Personen gelinkt aan bepaalde inbreuken:

- Drugsverkoop

- Drugsfabricatie

- Drugshandel

Personen met een niet-permanente of permanente te nemen maatregel.

Deze selectie wordt nog verfijnd tot de PV’s van de voorbije 5 jaar. Daarbovenop wordt bekeken met het parket of er veroordelingen zijn uitgesproken voor de desbetreffende feiten.

Artikel 2: Gegevensbescherming

Na einde van de voorafgaande veiligheidscontrole worden de resultaten van de controle geanonimiseerd.

Artikel 3:

3.1. Beide organisatoren, zoals bepaald binnen art. 1, dienen hiervoor minimaal 6 weken vooraf aan de verschillende evenementen een lijst met personalia over te maken aan de federale politie, DirCo Leuven.

3.2. De lijst met personalia moet voor elke betrokken persoon volgende gegevens bevatten:

- Naam en voornaam

- Geboortedatum

- Rijksregisternummer

- Nationaliteit

- Taak of functie tijdens het evenement

Artikel 4:

Beide organisatoren, zoals bepaald binnen art. 1, dienen bij negatief advies van de federale politie met betrekking tot een gescreend persoon en een hieromtrent gemotiveerd besluit door de burgemeester onmiddellijk gevolg te geven aan dit besluit en de betrokkene te weren van het evenement. 

Artikel 5:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Jaarrekening 2021 - Centraal Kerkbestuur Rotselaar en Centraal Kerkbestuur Tremelo (parochie Ninde) - advies

 

Voorgeschiedenis

        Het Centraal Kerkbestuur van Rotselaar en van Tremelo dienden voor 1 mei 2022 de jaarrekeningen 2021 in, betreffende de kerkfabrieken.

 

Feiten en context

        Het gemeentebestuur past de tekorten bij van de exploitatie van de kerkfabrieken en draagt bij in de investeringen in de gebouwen van de eredienst.

        De gemeente Rotselaar heeft een aantal kerken (Rotselaar, Heikant, Werchter, Wezemaal, Ninde, Evangelische Kerk Leuven) waar ze eventueel tekorten van exploitatie/investeringen moet bijpassen.

        In de parochie Heilige Damiaan van Molokaï (Tremelo-Ninde) betalen drie gemeenten de explotiatietoelage: Tremelo (50%), Keerbergen (28,58%) en Rotselaar (21,42 %).

        De gemeente Rotselaar betaalde voor 2021 een exploitatietoelage aan Heikant (10.408,63 €) en geen investeringstoelage.

 

Kerkfabriek

Exploitatie

Toelage 2021

Exploitatie

Resultaat 2021

Gecumuleerd

Investeringen

Toelage 2021

Investeringen

Resultaat 2021

Gecumuleerd

Sint-Pieter

(Rotselaar)

 

0 €

 

13.384,13 €

 

0 €

  

66.025,11 €

O.L.V. van Altijddurende Bijstand (Heikant)

 

 

10.408,63 €

 

 

6.897,27 €

 

 

0 €

 

 

0,00 €

Sint-Jan Baptist (Werchter)

 

0 €

 

24.691,27 €

 

0 €

 

97.064,10 €

Sint-Martinus (Wezemaal)

 

0 €

 

28.531,16 €

 

0 €

 

14.541,83 €

Heilige Damiaan van Molokaii (Ninde)

 

0 €*

 

1.821,60 €

 

0 €

 

- 1.318,17 €

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 52/1, §1 en 55, §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad. De gemeentebesturen passen de tekorten bij van de exploitatie van de kerkfabrieken en dragen bij in de investeringen in de gebouwen van de eredienst.

 

Argumentatie

        De decretale bepalingen betreffende de kerkbesturen bepalen dat de gemeenteraad advies moet uitbrengen over de ingediende jaarrekening 2021 van de kerkfabriek van Sint-Pieter (Centrum-Rotselaar), O.L.V. van Altijddurende Bijstand (Heikant), Sint-Jan Baptist (Werchter), Sint-Martinus (Wezemaal) en de Heilige Damiaan van Molokaï (Tremelo-Ninde).

        De jaarrekeningen 2021 passen in het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

20 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen en Lieve De Bondt

5 onthoudingen: Jeroen Degent, Herwig Pierre, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de jaarrekeningen 2021 ingediend door het Centraal Kerkbestuur van Rotselaar voor de parochies Rotselaar, Heikant, Werchter en Wezemaal en door het Centraal Kerkbestuur Tremelo voor de parochie Ninde (Heilige Damiaan van Molokaï).

Artikel 2:

Dit advies wordt overgemaakt aan de kerkfabrieken en de provinciegouverneur.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Poolstok - algemene vergadering van 20 mei 2022 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger - bekrachtiging besluit college burgemeester en schepenen van 2 mei 2022

 

Voorgeschiedenis

        De e-mail van Poolstok van 22 april 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 20 mei 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 25 augustus 2020
Ellen De Rijck en Patrick Vervoort werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Poolstok voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

     De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Poolstok.

     Op 20 mei 2022 houdt Poolstok een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling van het bureau van de vergadering
  2. Uiteenzetting van het verslag van de Raad van Bestuur en van de commissaris m.b.t. het boekjaar 2021
  3. Mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de leden van de Raad van Bestuur en aan de commissaris m.b.t. het boekjaar 2021
  4. Goedkeuring van de jaarrekening voor het boekjaar 2021
  5. Bestemming van het resultaat
  6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris voor het boekjaar 2021
  7. Ontslagen en benoemingen
  8. Goedkeuring van de bezoldigingen
  9. Desgevallend: varia

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

        Gelet op de hoogdringendheid bepaalde het college van burgemeester en schepenen bij besluit van 2 mei 2022 het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger. Dit besluit wordt ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 mei 2022 betreffende het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Poolstok, die plaatsvond op 20 mei 2022.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - De Lijn - algemene vergadering van 31 mei 2022 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger - bekrachtiging besluit college burgemeester en schepenen van 9 mei 2022

 

Voorgeschiedenis

        De e-mail van De Lijn van 2 mei 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 31 mei 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 25 juni 2019.
Werner Mertens werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van De Lijn voor de legislatuur 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn.

        Op 31 mei 2022 houdt De Lijn een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Verwelkoming en inleiding
  2. Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren
    1. beleidsverslag
    2. commentaar bij de jaarrekening
    3. mededeling van het verslag van het college van commissarissen-revisoren
    4. kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening
  3. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren
  4. Goedkeuring jaarrekening 2021
  5. kwijting van de uitoefening van het mandaat aan de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren voor het boekjaar 2021
  6. Aanstelling van de commissarissen-revisoren - verlenging van de opdracht voor de boekjaren 2022, 2023 en 2024
  7. Varia - rondvraag

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

        Gelet op de hoogdringendheid bepaalde het college van burgemeester en schepenen bij besluit van 9 mei 2022 het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger. Dit besluit wordt ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 mei 2022 betreffende het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van De Lijn, die plaatsvond op 31 mei 2022.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Interleuven - algemene vergadering van 22 juni 2022 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De aangetekend brief van Interleuven van 14 april 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 22 juni 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Ellen De Rijck en Ilse Michiels worden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Interleuven voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Interleuven.

        Op 22 juni 2022 houdt Interleuven een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling van het bureau
  2. Goedkeuring verslag bijzondere algemene vergadering d.d. 15-12-2021
  3. Verslag over de activiteiten 2021
  4. Jaarrekening per 31-12-2021 - verslag van de commissaris-revisor
  5. Verwerking van de resultaten krachtens art. 44 van de statuten
  6. Kwijting te verlenen aan bestuurders en commissaris-revisor
  7. Vervanging leden raad van bestuur
  8. Aanpassing presentiegeld
  9. Benoeming/aanstelling commissaris-revisor
  10. Oprichting LOCO CV
  11. Diversen

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt bovenvermelde agendapunten van de algemene vergadering van Interleuven van 22 juni 2022 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Interleuven op 22 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Hofheide - algemene vergadering van 22 juni 2022 - aanduiden mandataris en bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De email van Hofheide van 25 april 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 22 juni 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Ilse Michiels wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Hofheide voor de legislatuur van 2019-2024.

        Het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2020
Gert Heylen wordt aangeduid als vertegenwoordiger en van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Hofheide voor de legislatuur van 2019-2024.

        Het besluit van de gemeenteraad 29 maart 2022
Gert Heylen wordt aangeduid als lid van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging Hofheide voor de cluster Rotselaar/Begijnendijk voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten, context en argumentatie

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Hofheide.

        Vermits Gert Heylen bij besluit van de gemeenteraad van 29 maart 2022 werd aangesteld als lid van de raad van bestuur van Hofheide en dit onverenigbaar is met het mandaat voor de algemene vergadering, dient er een nieuwe mandataris voor de algemene vergadering te worden aangesteld.

        Gelet op de voordracht van Mia Van Cleynenbreugel.

        Op 22 juni 2022 houdt Hofheide een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Goedkeuring van het verslag van de buitengewone algemene vergadering van 15 december 2021
  2. Vaststelling van de jaarrekening van het jaarverslag 2021
  3. Verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  4. Werking van het crematorium
  5. Varia

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        De statuten van IGS Hofheide.

 

Besluit

 

Stemming over artikel 1

Na geheime stemming,

Met 25 stemmen voor.

 

Stemming over artikel 2 en artikel 3

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

Mia Van Cleynenbreugel wordt aangeduid als vertegenwoordiger en Ilse Michiels als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Hofheide voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt bovenvermelde agendapunten van de algemene vergadering van Hofheide van 22 juni 2022 goed.

Artikel 3:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Hofheide op 22 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - IGO div - algemene vergadering van 24 juni 2022 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De e-mail van IGO div van 28 april 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 24 juni 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2019
Mia Van Cleynenbreugel werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van IGO div voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging IGO div.

        Op 24 juni 2022 houdt IGO div een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Goedkeuring verslagen statutaire én gewone AV 17-12-2021
  2. Goedkeuring jaarverslag en jaarrekening 2021 (inclusief verlenen kwijting aan bestuurders en commissaris-revisor) (document 1)
  3. Goedkeuring rapportage kostendelende vereniging IGO div jaar 2021 (document 2)
  4. Aanstelling nieuw lid van het algemeen comité

        Inge Lenseclaes (gemeente Overijse) - nieuwe vennoot

        Myriam Vanderlinden (OCMW Overijse) – nieuwe vennoot

        Inne Pauwels (Stad en OCMW Scherpenheuvel-Zichem) - vervangt Marie-Jeanne Hendrickx

        Carine Winnen (Stad Zoutleeuw) - vervangt Ilse Beelen

        Annelies Vanderlinden (gemeente en OCMW Hoeilaart) – nieuwe vennoot

  1. Varia

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        De statuten van IGO div.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt bovenvermelde agendapunten van de algemene vergadering van de IGO div van 24 juni 2022 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IGO div op 24 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Ecowerf - algemene vergadering van 22 juni 2022 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De aangetekende brief van EcoWerf van 29 april 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 22 juni 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2019
Frans Vansteenbeeck en Noëlla D'hooghe werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van EcoWerf voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.

        Op 22 juni 2022 houdt EcoWerf een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling van het bureau
  2. Goedkeuring verslag van de buitengewone en de bijzondere algemene vergadering d.d. 15/12/2021
  3. Jaarverslag 2021:
    1. Verslag van de activiteiten
    2. Jaarrekening per 31/12/2021 (jaarrekening EcoWerf, geconsolideerde jaarrekening) - verslag van de commissaris-revisor
    3. Balans, resultaten, winstverdeling en waarderingsregels
  4. Decharge bestuurders, decharge bedrijfsrevisor
  5. Diversen
    1. Algemeen comité: goedkeuring aanstelling vertegenwoordigers en/of plaatsvervangers
    2. Aanstelling bedrijfsrevisor (overheidsopdracht lopende)
    3. ...

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        De statuten van EcoWerf.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt bovenvermelde agendapunten van de algemene vergadering van EcoWerf van 22 juni 2022 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van EcoWerf op  juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - Cipal - algemene vergadering van 23 juni 2022 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De e-mail van Cipal van 5 mei 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 23 juni 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Mia Van Cleynenbreugel werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur van 2019-2024.

        Het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2020
Patrick Vervoort werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van Cipal voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de dienstverlende vereniging Cipal.

        Op 23 juni 2022 houdt Cipal een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)
  2. Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021
  3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021, afgesloten op 31 december 2021
  4. Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021
  5. Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021, afgesloten op 31 december 2021
  6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2021
  7. Benoeming commissaris en vaststelling vergoeding
  8. Vervanging bestuurder
  9. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt bovenvermelde agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 23 juni 2022 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Cipal op 23 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - De Watergroep - algemene vergadering van 10 juni 2022 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De e-mail van De Watergroep van 9 mei 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 10 juni 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019

Ellen De Rijck en Nele Demuynck worden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van De Watergroep voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de coöperatieve vennootschap Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, commercieel gekend als De Watergroep.

        Op 10 juni 2022 houdt De Watergroep een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Jaarverslag 2021 van de raad van bestuur
  2. Verslag van de commissaris over de jaarrekening 2021
  3. Goedkeuring van de jaarrekening 2021
  4. Kwijting aan de bestuurders
  5. Kwijting aan de commissaris.

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        De statuten van  Watergroep

 

Argumentatie

        Er zijn geen opmerkingen over bovenvermelde agendapunten.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt bovenvermelde agendapunten van de algemene vergadering van De Watergroep van 10 juni 2022 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van De Watergroep op 10 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Intergemeentelijke samenwerking - EthiasCo - buitengewone algemene vergadering en gewone algemene vergadering van 9 juni 2022 - bepalen mandaat gemeentelijk vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

        De brieven van EthiasCo van 6 mei 2022 met oproeping voor de algemene vergadering van 9 juni 2022 met bijhorende agenda en documenten.

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Noëlla D'hooghe en Frans Vansteenbeeck worden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergaderingen van EthiasCo voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Rotselaar is aangesloten bij EthiasCo.

        Op 9 juni 2022 houdt EthiasCo een tweede buitengewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Vaststelling van de omzetting van het kapitaal in een statutair onbeschikbaar eigen vermogensrekening.
  2. Aanneming van de rechtsvorm van de besloten vennootschap in toepassing van artikel 41 alinea 4 van de wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
  3. Aanneming van de statuten van de besloten vennootschap.
  4. Opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te stellen en neer te leggen.
  5. Mandaat van de bestuurders en de leden van de Client Board.

 

        Op 9 juni 2022 houdt EthiasCo een gewone algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021
  2. Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2021 en bestemming van het reslutaat
  3. Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat
  4. Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht
  5. Statutaire benoemingen

 

Juridische gronden

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        De statuten van EthiasCo.

 

Argumentatie

        De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

25 stemmen voor: Jelle Wouters, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Piet De Bruyn, Nele Demuynck, Werner Mertens, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Jeroen Janssens, Frans Vansteenbeeck, Jeroen Degent, Herwig Pierre, Ilse Michiels, Maarten Mommaerts, Noëlla D'hooghe, Mia Van Cleynenbreugel, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Heidi Pittomvils, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt en Gunther Dereze

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt bovenvermelde agendapunten van de tweede buitengewone algemene vergadering van EthiasCo van 9 juni 2022 goed.

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger of de plaatsvervangend gemeentelijk vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de tweede buitengewone algemene vergadering van EthiasCo op 9 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt bovenvermelde agendapunten van de gewone algemene vergadering van EthiasCo van 9 juni 2022 goed.

Artikel 4:

De gemeentelijke vertegenwoordiger of de plaatsvervangend gemeentelijk vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de gewone algemene vergadering van EthiasCo op 9 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) wordt gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting van 31 mei 2022

 

Kennisname: Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 29/06/2022