Gemeente Rotselaar

Datum van de zitting: 28 mei 2024

Om 20u15 tot 22u35

 

Aanwezig:

Werner Mertens, voorzitter;

Jelle Wouters, burgemeester;

Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, schepenen;

Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts, Ilse Vervloesem, raadsleden;

An Craninckx, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd:

 

Ilse Michiels, Gunther Dereze, Tessa Heylighen, raadsleden;

Vanaf punt 12 verlaat raadslid Stella Beckx de zitting.

Vanaf punt 22 vervoegt raadslid Stella Beckx de zitting.

Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

1. Goedkeuring notulen vorige vergadering

 

Juridische gronden

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige zitting goed.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

20 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

2 onthoudingen: Heidi Pittomvils en Stella Beckx

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 23 april 2024 goed.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

2. Definitieve vaststelling van het gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Woonzonering

 

Voorgeschiedenis

         Gemeenteraadscommissie van 5 oktober 2022
Het planteam geeft toelichting en de gemeenteraadscommissie bespreekt de stand van zaken van het ruimtelijke traject en de beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) Woonzoneringsplan.

         Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022
De gemeenteraad keurt de beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) Woonzoneringsplan goed.

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 november 2022
Het college van burgemeester en schepenen keurt de start- en procesnota van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Woonzonering goed.

         Besluit van de gemeenteraad van  30 mei 2023
De gemeenteraad keurt de herziening van de gemeentelijk stedenbouwkundige verordening wonen-in-meervoud goed. Deze herziening is definitief.

         Besluit van de gemeenteraad van 30 mei 2023
De gemeenteraad keurt de herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening woonparkgebieden goed. Deze herziening is definitief.

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 juli 2023
Het college van burgemeester en schepenen keurt de scoping- en procesnota van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Woonzonering goed.

         Gemeenteraadscommissie van 22 januari 2024

Het planteam geeft toelichting en de gemeenteraadscommissie bespreekt de stand van zaken van het ruimtelijke traject, het ontwerp van het RUP Woonzonering en het ontwerp van de verordening Woonzonering.

         Besluit van de gemeenteraad van 30 januari 2024
De gemeenteraad stelt het ontwerp van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voorlopig vast.

 

Feiten en context

         In toepassing van de provinciale omzendbrief 'gemeentelijke beleidsmatig gewenste ontwikkelingen in de beoordeling van stedenbouwkundige en verkavelingsaanvragen in graad van beroep' zoals goedgekeurd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant bij besluit van 7 januari 2021: "De kennisgeving wordt enkel in aanmerking genomen indien wordt aangetoond dan uiterlijk 1 jaar na de goedkeuring van de beleidsvisie door de gemeenteraad, een juridisch initiatief is opgestart om de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen ook juridisch te verankeren."

         De BGO Woonzoneringsplan is in 2022 definitief goedgekeurd, zodat het planologisch initiatief werd opgestart.

 

Juridische gronden

         Artikel 40, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Het decreet van 1 juli 2016 tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectenrapportage en andere effectenbeoordelingen in het planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen te integreren door wijzigingen van diverse decreten.

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 11 april 2008 tot vaststelling van de nadere regels met betrekking tot de vorm en de inhoud van de ruimtelijke uitvoeringsplannen.

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017 betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen.

         De VCRO en meer bepaald o.m. artikel 2.2.21, § 6 van de VCRO , dat bepaalt dat de gemeenteraad het ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vaststelt. Dit moet gebeuren binnen de 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek. Ditzelfde artikel stelt dat ten opzichte van het ontwerp enkel wijzigingen aangebracht kunnen worden die voortvloeien uit de bezwaren en adviezen of het advies van de Gecoro. De artikelen 2.2.22 tot en met 2.2.25 regelen de verder stappen tot aan de inwerkingtreding van het RUP.

 

Adviezen

         Het advies van departement Omgeving van 28 maart 2024 dat stelt:
"Het Departement Omgeving kan zich vinden in de plandoelstellingen van dit RUP ‘Woonzonering’ maar vraagt verduidelijking omtrent de bepalingen in de stedenbouwkundige voorschriften met betrekking tot de relatie met de gewestelijke RUP’s op het grondgebied. "

         Het advies van provincie Vlaams-Brabant van 4 april 2024 dat stelt:
"De provincie beslist het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'woonzonering', zoals voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad van Rotselaar bij besluit van 30 januari 2024, voorwaardelijk gunstig te adviseren, overwegende dat het niet in strijd is met de beleidsopties van het Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant, op voorwaarde dat wordt rekening gehouden met de opmerking:

         Aangezien het Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant van kracht is, dient er in de toelichtingsnota niet meer verwezen te worden naar het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant. Hoofdstuk 3.5 uit de toelichtingsnota mag in die zin geschrapt worden. Het provinciebestuur vraagt ook om hoofdstuk 3.6 een update te geven. Het is bijvoorbeeld niet het provinciebestuur dat het Beleidsplan Ruimte goedkeurde op 19 september 2023, maar de provincieraad die het Beleidsplan Ruimte definitief vaststelde. Sinds 1 december 2023 is het Beleidsplan Ruimte van kracht."

         Het advies van Elia Group van 2 april 2024 dat stelt:
"Wij vragen dan ook om de hoogspanningsinstallaties te willen opnemen in de verdere ontwikkelingsplannen (RUP, BPA,…), zodat enerzijds deze installaties in de mate van het mogelijke in stand gehouden kunnen worden en er anderzijds rekening gehouden wordt met de geldende veiligheidsvoorschriften in latere stedenbouwkundige voorschriften."

         Het advies van de Gecoro van 6 mei 2024 dat stelt:
"Op basis van de ontvangen adviezen en bezwaren geeft de Gecoro een voorwaardelijk gunstig advies over het RUP Woonzonering, alsook over de verordening Woonzonering. Het advies is voorwaardelijk gunstig, aangezien er enkele aanpassingen dienen te worden doorgevoerd", zoals opgenomen in hoofdstuk 4 van de advisering van de Gecoro.

 

Argumentatie

         De gemeente Rotselaar werkt aan een duurzaam ruimtelijk beleid rond de kernen en het vrijwaren van de open ruimte. In het woongebied (in de ruime zin) van de gemeente spelen vandaag immers tal van uitdagingen. De gemeente heeft ervoor gekozen om o.m. in het kader van het ruimtelijke structuurplan, het meerjarenplan en de juridische verankering van de BGO Woonzoneringsplan rond deze uitdagingen o.m. een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) op te maken. Het doel van het RUP is om tot een gebiedsgerichte differentiatie van de woongebieden te komen en zo het specifieke karakter van de verschillende woonomgevingen van Rotselaar te beschermen. De doelstelling van het RUP is om de woonkernen te verdichten en de buitengebieden te vrijwaren. Het RUP bevat ook enkel voorschriften op basis van deze doelstellingen. Het is hierdoor een overdruk-RUP, in de zin dat de gewestplanbestemming niet wijzigt en dat geen andere voorschriften (bv. inrichtingsvoorschriften) worden opgelegd. Tegelijkertijd met de opmaak van het RUP werden de bestaande verordeningen woonparkgebieden en wonen-in-meervoud geëvalueerd en aangepast zodat deze in overeenstemming zijn met voormelde visies en documenten. Deze herzieningen zijn definitief. Daarnaast wordt ook een derde gemeentelijke stedenbouwkundige verordening Woonzonering opgesteld, die wel inrichtingsvoorschriften bevat. Deze planologische instrumenten zijn allen opgemaakt (en goedgekeurd) op basis van dezelfde doelstellingen, maar kunnen elk wel afzonderlijk toegepast worden.

         Het college van burgemeester en schepenen heeft op 21 november 2021 de start- en procesnota van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Woonzonering goedgekeurd en heeft ze aan een publieke raadpleging onderworpen van 22 december 2022 tot en met 20 februari 2023. Daarnaast organiseerde de gemeente op 24 januari 2023 een participatiemoment, namelijk een publieke en participatieve infomarkt, voor alle inwoners en maakte hiervan een verslag.

         Het college van burgemeester en schepenen keurde op 28 juli 2023 de scopingnota van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Woonzonering goed. De scopingnota geeft weer hoe er is omgegaan met de adviezen en de inspraakreacties en het voortschrijdende inzicht tussen de fasen. In de scopingsnota worden ook alle effecten op het milieu en de mens uitgewerkt. De gemeente heeft de scoping- en geactualiseerde procesnota gepubliceerd op de gemeentelijke website en het platform voor digitale stedenbouwkundige informatie (DSI), en voor advies verstuurd naar het team Omgevingseffecten Milieueffectrapportage.

         Het college van burgemeester en schepenen keurde op 23 oktober 2023 het voorontwerp van het RUP Woonzonering, met de opdeling in een grafisch plan, voorschriften en toelichtingsnota, goed en gaf opdracht aan het planteam om een plenaire vergadering te organiseren. Een plenaire vergadering dient om het ontwerpplan, waarbij de resultaten van de uitgevoerde effectenbeoordeling mee zijn opgenomen, te bespreken met de adviesinstanties.

         De plenaire vergadering voor het RUP Woonzonering is doorgegaan op 30 november 2023. Na deze plenaire vergadering werden conform het verslag van deze plenaire vergadering, aanpassingen doorgevoerd aan het ontwerp van het RUP Woonzonering.

         Overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen, werd het gemeentelijk RUP Woonzonering onderworpen aan een watertoets, zoals blijkt uit de scopingnota en de toelichtingsnota. Concluderend wordt gesteld dat na uitvoering van de watertoets, het RUP Woonzonering geen significante negatieve gevolgen met zich mee zal brengen inzake potentiële wateroverlast.

         Het team Omgevingseffecten Milieueffectrapportage concludeerde op 23 december 2023 dat er geen plan-MER moet opgesteld worden voor het voorliggende RUP.

         Het college van burgemeester en schepenen keurde op 22 januari 2024 het aangepaste voorontwerp van het RUP Woonzonering goed en ging akkoord met de agendering op de gemeenteraad in functie van een voorlopige vaststelling.

         Het ontwerp van het RUP Woonzonering werd, samen met een algemene stand van zaken van het ruimtelijk traject en de verordening Woonzonering, uitvoerig toegelicht en besproken tijdens de gemeenteraadscommissie van 22 januari 2024.

         De gemeenteraad stelde het ontwerp RUP Woonzonering op 30 januari 2024 voorlopig vast en vroeg aan het college van burgemeester en schepenen om gedurende 60 dagen, een openbaar onderzoek te organiseren.

         Het ontwerp van het RUP werd samen met onder meer de plan-m.e.r.-screeningsnota (scopingnota 2.0) gedurende 60 dagen onderworpen aan een openbaar onderzoek, van 5 februari tot en met 5 april 2024. Op 19 maart 2024 werd er ook een publieke en participatieve infomarkt georganiseerd in het kader van het ruimtelijk traject. Binnen het ruimtelijk traject (RUP Woonzonering en verordening Woonzonering) zijn 16 reacties en bezwaren ingediend. Deze reacties en bezwaren zijn zowel gericht tegen het RUP Woonzonering als tegen de verordening Woonzonering. Het betreffen gecombineerde reacties en bezwaren.

         De Gecoro behandelde de ingezonden reacties en bezwaren en adviezen en gaf op 6 mei 2024 een (voorwaardelijk) gunstig advies (zie bijlage 6 advisering van de Gecoro en  bijlage 3 van de toelichtingsnota), dewelke integraal deel uitmaken van de gemeenteraadsbeslissing.

         Er zijn enkele beperkte wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het ontwerp RUP.
Dit gebeurde naar aanleiding van het advies van de Gecoro op de resultaten van het openbaar onderzoek en naar aanleiding van het advies van het departement Omgeving en de  provincie Vlaams-Brabant. Een overzicht van de wijzigingen is terug te vinden in hoofdstuk 4 van de advisering van de Gecoro en in bijlage 3 van de toelichtingsnota.

.

Bijlagen

  1. Procesnota 5.0
  2. Scopingnota 2.0  (incl. plan-m.e.r.-screeningsnota)
  3. Toelichtingsnota
  4. Voorschriften
  5. Grafisch plan
  6. Advisering Gecoro, inclusief:

         Behandeling reacties en bezwaren RUP Woonzonering

         Behandeling adviezen RUP Woonzonering

         Advies Gecoro

         Advies departement Omgeving

         Advies provincie Vlaams-Brabant

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

18 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

4 stemmen tegen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Heidi Pittomvils en Stella Beckx

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek over het ontwerp RUP Woonzonering, dat gehouden werd van 5 februari tot en met 5 april 2024, opgenomen in hoofdstuk 4 van de advisering van de Gecoro en in bijlage 3 van de toelichtingsnota.

Artikel 2:
De gemeenteraad neemt kennis van de scopingnota 2.0 (incl. plan-m.e.r.-screeningsnota) en het besluit van het team Omgevingseffecten Millieueffectenrapportage.

Artikel 3:

De gemeenteraad neemt kennis van de adviezen van departement Omgeving van 28 maart 2024, van Elia Group van 2 april 2024 en van de provincie Vlaams-Brabant van 4 april 2024.

Artikel 4:

De gemeenteraad neemt kennis van de adviezen van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) van 6 mei 2024 en gaat akkoord met de daarin opgenomen behandeling van de bezwaren en de daaruit volgende aanpassingen aan het ontwerp RUP.

Artikel 5:

De gemeenteraad stelt het RUP Woonzonering, bestaande uit de procesnota, de toelichtingsnota, het grafisch plan en de voorschriften, definitief vast.

Artikel 6:

Het RUP Woonzonering wordt samen met voorliggend  besluit en het volledige advies van de Gecoro overgemaakt aan de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant en het departement Omgeving

Artikel 7:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

3. Definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening Woonzonering

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022
De gemeenteraad keurt de beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) Woonzoneringsplan goed.

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 november 2022

Het college van burgemeester en schepenen keurt de start- en procesnota van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Woonzonering goed.

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 juli 2023
Het college van burgemeester en schepenen keurt de scoping- en procesnota van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Woonzonering goed.

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 oktober 2023
Het college van burgemeester en schepenen keurt het ontwerp van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening Woonzonering goed.

         Gemeenteraadscommissie van 22 januari 2024
Het planteam geeft toelichting en de gemeenteraadscommissie bespreekt de stand van zaken van het ruimtelijke traject, het ontwerp van het RUP Woonzonering en het ontwerp van de verordening Woonzonering.

         Besluit van de gemeenteraad van 30 januari 2024
De gemeenteraad stelt het ontwerp van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voorlopig vast.

         Besluit van  het college van burgemeester en schepenen van 13 mei 2024
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de Gecoro, stelt enkele beperkte wijzigingen voor en keurt een aangepaste verordening Woonzonering goed.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar werkt aan een duurzaam ruimtelijk beleid rond de kernen en het vrijwaren van de open ruimte. In het woongebied (in de ruime zin) van de gemeente spelen vandaag immers tal van uitdagingen. De gemeente heeft ervoor gekozen om o.m. in het kader van het ruimtelijke structuurplan, het meerjarenplan en de juridische verankering van de BGO Woonzoneringsplan rond deze uitdagingen o.m. een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) op te maken. Het doel van het RUP is om tot een gebiedsgerichte differentiatie van de woongebieden te komen en zo het specifieke karakter van de verschillende woonomgevingen van Rotselaar te beschermen. De doelstelling van het RUP is om de woonkernen te verdichten en de buitengebieden te vrijwaren. Het RUP bevat ook enkel voorschriften op basis van deze doelstellingen. Het is hierdoor een overdruk-RUP, in de zin dat de gewestplanbestemming niet wijzigt en dat geen andere voorschriften (bv. inrichtingsvoorschriften) worden opgelegd. Tegelijkertijd met de opmaak van het RUP werden de bestaande verordeningen woonparkgebieden en wonen-in-meervoud geëvalueerd en aangepast zodat deze in overeenstemming zijn met voormelde visies en documenten. Deze herzieningen zijn definitief. Daarnaast wordt ook een derde gemeentelijke stedenbouwkundige verordening Woonzonering opgesteld, die wel inrichtingsvoorschriften bevat. Deze planologische instrumenten zijn allen opgemaakt (en goedgekeurd) op basis van dezelfde doelstellingen, maar kunnen elk wel afzonderlijk toegepast worden.

         De gemeenteraad stelde reeds het voorontwerp RUP Woonzonering vast. Het RUP Woonzonering zorgt voor een gebiedsgerichte differentiatie van de woongebieden, zoals bestemd door het gewestplan. Het is een contouren-RUP / overdruk-RUP dat de voorschriften van het gewestplan verfijnt en afstemt op het specifieke karakter van de verschillende woonomgevingen van Rotselaar.

         De verordening Woonzonering bevat inrichtingsvoorschriften voor de zones, zoals afgebakend in het overdruk-RUP Woonzonering, en dit per zone (dorpshart, dorpsring, woonwijk, woonlandschap en woonlandschap Stationsstraat).

         De verankering van de voorschriften in een verordening geeft niet alleen voor de dienst Omgeving duidelijke uniforme handvaten bij de beoordeling van omgevingsvergunningsaanvragen, maar ook voor inwoners, architecten en ontwikkelaars wordt duidelijkheid gecreëerd.

         Na een positief besluit van het college van burgemeester en schepenen, werd het ontwerp van de verordening Woonzonering formeel uitgestuurd voor advies naar het departement Omgeving, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro). Er werden beperkte wijzigingen doorgevoerd naar aanleiding van deze adviezen, alvorens in openbaar onderzoek te gaan.

         Het planteam gaf op 22 januari 2024 een uitgebreide toelichting over de stand van zaken van het ruimtelijk traject, het RUP Woonzonering en de verordening Woonzonering.

         De gemeenteraad stelde het ontwerp RUP Woonzonering op 30 januari 2024 voorlopig vast. Het ontwerp van het RUP werd gedurende 60 dagen onderworpen aan een openbaar onderzoek, van 5 februari tot en met 5 april 2024.

         Er werd voor de verordening Woonzonering een openbaar onderzoek georganiseerd van 6 maart 2024 tot en met 5 april 2024 met op 19 maart 2024 een publieke en participatieve infomarkt. Binnen het ruimtelijk traject (RUP Woonzonering en verordening Woonzonering) zijn 16 reacties en bezwaren ingediend. Deze reacties en bezwaren zijn zowel gericht tegen het RUP Woonzonering als tegen de verordening Woonzonering. Het betreffen gecombineerde reacties en bezwaren. De beoordeling van de bezwaren, die gebeurd is door de Gecoro en waarbij het college van burgemeester en schepenen zich heeft aangesloten, wordt weergegeven in bijlage 6 dewelke integraal deel uitmaakt van de gemeenteraadsbeslissing.

         Het team Omgevingseffecten Milieurapportage concludeerde op 5 april 2024 dat er geen plan-MER moet opgesteld worden voor de voorliggende verordening.

 

Juridische gronden

         Besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010;

         Omgevingsvergunningenbesluit van 27 november 2015;

         Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017;

         Artikel 2.3.1 en 2.3.2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).

 

Adviezen

         Op 20 mei 2021 is de Gecoro gevraagd naar een evaluatie van de bestaande planologische instrumenten en naar een nieuwe visievorming.

         Op 28 november 2023 heeft de Gecoro een positief advies geformuleerd op de gemeentelijk stedenbouwkundige ontwerpverordening Woonzonering.

         Er werd op 22  januari 2024 een gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening georganiseerd met een bespreking van de ontwerpverordening Woonzonering.

         Op 23 november 2023 heeft de deputatie Vlaams-Brabant een positief advies geformuleerd.

         Op 5 april 2024 bevestigde het team Omgevingseffecten Milieurapportage dat de stedenbouwkundige verordening geen aanleiding geeft tot aanzienlijk negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is.

         De Gecoro behandelde de ingezonden reacties, bezwaren en adviezen en gaf op 6 mei 2024 een (voorwaardelijk) gunstig advies.

 

Argumentatie

         De verordening Woonzonering werd naar aanleiding van de adviezen als volgt aangepast:

         Artikel 2: Inhoudelijke reikwijdte
In paragraaf 2 wordt de dubbele ontkenning weggehaald, naar aanleiding van advies van de provincie Vlaams-Brabant

         Artikel 16: Afsluitingen
De definitie van "open en gesloten afsluiting" wordt opgenomen in hoofdstuk 5 (Definities), naar aanleiding van advies van de provincie Vlaams-Brabant.

         Artikel 19: Groennorm
De vermelding van een  'klimaatboom' wordt toegevoegd in het artikel, zoals ook opgenomen in de definities, naar aanleiding van het advies van de Gecoro.

         De verordening Woonzonering werd naar aanleiding van de bezwaren als volgt aangepast:

         Artikel 19: Groennorm
De verwijzing naar de bomenlijst in bijlage 2 wordt als 'suggestielijst' benoemd, om zo tegemoet te komen aan het bezwaar betreffende het te restrictieve karakter ervan.
De titel van bijlage 2 wordt analoog aangepast.

         Artikel 22: Afmetingen perceel (dorpshart)
In paragraaf 2 wordt de maximale dichtheid verduidelijkt en de omrekening naar are weggelaten om duidelijk te maken dat percelen niet onbebouwbaar worden door de dichtheid op 1 perceel toe te passen en om duidelijk te maken dat voor de toepassing van de dichtheid ook percelen met een niet-woonfunctie worden meegerekend binnen de projectzone.

         Artikel  24, 28, 32, 36: Woningtypes
In paragraaf 2 zal telkens het woord 'enkel' verplaatst worden van '... zijn enkel ééngezinswoningen in het volgend ..." naar "zijn ééngezinswoningen enkel in volgend ...", om tegemoet te komen aan een bezwaarschrift.

         De reacties en bezwaren werden behandeld door de Gecoro.

         Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de Gecoro, stelt enkele beperkte wijzigingen voor :

         Artikel 40: Uitzonderingen per artikel
Bij §6 moet ook verwezen worden naar artikel 34 om in overeenstemming te zijn met de inhoud van dit artikel.

         Hoofdstuk 5: Definities
De definitie van 'Inventaris van het bouwkundig erfgoed' moet aangepast worden.

         De verordening dient na het besluit van de gemeenteraad overgemaakt te worden aan de deputatie Vlaams-Brabant en het departement Omgeving. Zij beschikken over 45 dagen om de verordening niet te vernietigen of over te gaan tot schorsing.

         Na deze periode van 45 dagen wordt de verordening bekend gemaakt in het Belgisch Staatsblad. De verordening treedt in werking 10 dagen na de publicatie ervan.

 

Bijlagen

  1. Verordening Woonzonering
  2. Advies Gecoro  dd. 28/11/2023
  3. Advies deputatie Vlaams-Brabant
  4. Plan-m.e.r.-screeningsdossier
  5. Ontheffingsbesluit team Omgevingseffecten Milieurapportage
  6. Advisering Gecoro (incl. behandeling reacties / bezwaren verordening en RUP Woonzonering)
  7. Besluit van het college van burgemeester en schepenen

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

15 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Frans Vansteenbeeck, Noëlla D'hooghe, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens en Ilse Vervloesem

4 stemmen tegen: Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Heidi Pittomvils en Stella Beckx

3 onthoudingen: Ingrid Van Steenberge, Farida Tierens en Maarten Mommaerts

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening Woonzonering, zoals gevoegd in bijlage en met alle bijlagen, goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad vraagt de dienst Omgeving om het besluit over te maken aan de deputatie Vlaams-Brabant en het departement Omgeving.

Artikel 3:

De verordening treedt in werking 10 dagen na de publicatie in het Belgische Staatsblad.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

4. Hemelwater- en droogteplan Rotselaar - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

         Meerjarenplan 2020-2025 zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 17 december 2019

         Doelstelling: Rotselaar bewaart en bewaakt haar groene karakter met ruimte om te wonen, werken, te ontspannen en te ondernemen.

         1. Het ruimtebeslag beperken en de open ruimte vrijwaren en versterken.

         1.2 De groenblauwe aders (natuurlijke landschapselementen en waterlopen) beschermen en zorgen voor een betere beleving ervan.

         Klimaatactieplan 2020-2030 zoals goedgekeurd door de gemeenteraad Rotselaar op 25 april 2023

         Maatregel 14: Duurzaam watergebruik, infiltratie en buffering van hemelwater.

         Actie 1: Creëren van een visie op droogte en overstroming.

         De opmaak van een gemeentelijk hemelwater en droogteplan.

         De toelichting en bespreking van het ontwerp hemelwater- en droogteplan tijdens de algemene gemeenteraadscommissie op 25 januari 2024.

 

Feiten, context en argumentatie

         Door de klimaatverandering worden we de laatste jaren meer en meer geconfronteerd met een gewijzigd neerslagpatroon. Dit betekent meer hevige neerslag afgewisseld met periodes van intensieve droogte. Bovendien neemt ook de intensiteit van de buien toe waardoor buien met korte en intense neerslag worden afgewisseld door langere, drogere periodes. Om hiermee om te gaan is het belangrijk om niet alleen meer ruimte te geven aan water, maar ook zoveel mogelijk het grondwater aan te vullen.

         Om Rotselaar robuuster te maken voor deze klimaatverandering werd op gemeentelijk niveau een hemelwater- en droogteplan uitgewerkt. De gemeente werkt hiervoor samen met de stakeholders om tot een breed gedragen plan van aanpak te komen.

         De stakeholders maakten deel uit van de verschillende werkgroepen binnen dit planproces: Fluvius, Aquafin, Vlaamse MilieuMaatschappij, de Vlaamse Waterweg nv, het Agentschap Natuur en Bos, Agentschap Wegen en Verkeer, provincie Vlaams-Brabant, de watering De Molenbeek, Regionaal Landschap Noord-Hageland, Natuurpunt Rotselaar.

         De gemeente Rotselaar  werkte hiervoor samen met rioolbeheerder Fluvius.

         Voor de opmaak werden volgende doelstellingen gehanteerd:

         een gezamenlijk (leer)proces doorlopen rond de aanpak van wateroverlast en waterschaarste om zo tot een gedragen plan en meer samenwerking te komen

         een functioneel bruikbaar kader aanbieden op basis waarvan een lokaal bestuur en haar partners beslissingen kunnen nemen die bijdragen aan een klimaatbestendig watersysteem (grondwater, oppervlaktewater, hemelwater) en zo input geven aan een leefbare, waterbewuste en klimaatrobuuste stad of gemeente en aan de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeente

         een gebiedsgerichte visie aanbieden met een oplijsting van adequate en maximaal brongerichte maatregelen en opportuniteiten om knelpunten en kansen op het gebied van wateroverlast en waterschaarste aan te pakken, vandaag en in de toekomst, waarbij een win-win beoogd wordt met klimaatadaptatie, leefomgevingskwaliteit, biodiversiteit, fijnmazige groenblauwe dooradering, circulair watergebruik, …

         het grondgebied robuuster maken voor de gevolgen van klimaatverandering en voor de negatieve effecten van verharding en verstedelijking en eventueel ook bijdragen aan oplossingen voor het verlies aan biodiversiteit, hitte-eilandeffect, …

         Het plan bevat een integrale en breed gedragen visie voor het hele grondgebied om de economische, maatschappelijke en ecologische gevolgen van wateroverlast en droogte te beperken en ons robuust te maken voor de gevolgen van de klimaatverandering.

         Het plan bestaat uit een omgevingsanalyse, juridische en beleidsmatige context, een overzicht van de verschillende knelpunten en kansen, een visie op gemeentelijk niveau, een visie per deelzone en tot slot een uitgebreid actieplan.

         Het actieplan is breed gedragen door de gemeentelijke administratie en de verschillende diensten. Evenals door alle noodzakelijke partners op het terrein die in het plan concreet zijn aangeduid.

         Na de goedkeuring van het hemelwater- en droogteplan en de gebiedsgerichte acties worden deze verder uitgewerkt en geconcretiseerd door de gemeentelijke administratie in volgorde van prioriteit, zoals opgenomen in het plan.

         Bij de verdere uitwerking van het plan en de actielijst zal heel concreet op projectniveau telkens een financiële raming worden opgesteld. Er wordt gefaseerd per project een gedetailleerde kostenraming opgemaakt in overleg met de verschillende betrokken partners.

Het procesmatig verloop volgt de logische fasering: voorbereiding, visievorming, opmaak plan en actieplan met prioritisering, goedkeuring plan en actieplan, opmaak praktische uitwerking met gedetailleerde budgettaire ramingen op actieniveau, opmaak gemeentelijke meerjarenplan, realisatie en implementatie.

 

Juridische gronden

         VLAREM I, II, III van kracht sinds september 1991 betreffende de gescheiden riolering

         Europese kaderrichtlijn water van 23 oktober 2000

         Europese overstromingsrichtlijn van 23 oktober 2007

         Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

         Strategische visie Beleidsplan Ruimte Vlaanderen van 20 juli 2018

         Verzameldecreet Omgeving van 26 april 2019 tot wijziging van de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen.

         Evaluatierapport waterschaarste en droogte 2020 van de coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) van 4 maart 2021

         Omzendbrief OMG/2022/1 richtlijnen voor de toepassing van een klimaatbestendige watertoets en de vrijwaring van het waterbergend vermogen in signaalgebieden van 16 februari 2022

         Stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 1 juli 2022

         Beleidsmatig gewenste ontwikkeling Woonzoneringsplan zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 oktober 2022

         Maatregelen van de Blue Deal van de Vlaamse Regering

         Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater van 10 februari 2023

         Klimaatactieplan Rotselaar 2020-2030 zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 april 2023

         Het Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant van 19 september 2023

 

Adviezen

         Het advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijk ordening Rotselaar (gecoro) van 31 januari 2024

         Het advies van de milieuadviesraad Rotselaar van 14 februari 2024

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

17 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Stella Beckx, Gert Heylen en Lieve De Bondt

5 onthoudingen: Liesbet Serneels, Farida Tierens, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het hemelwater- en droogteplan Rotselaar goed.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

5. KANVAZ - Zonecomité Noordwest - goedkeuring ontwerp toewijzingsreglement - kennisname huishoudelijk reglement

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 31 augustus 2009
De gemeenteraad keurt het toewijzingsreglement sociale huurwoningen Rotselaar goed.

         Besluit van de gemeenteraad van 26 april 2022
De gemeenteraad verleent advies over het bepalen van de stemverhoudingen van de toekomstige Woonmaatschappij Hageland.

         Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022
De gemeenteraad keurt het ontwerp voor het doelgroepenplan en lokaal toewijzingsbeleid voor weekendverblijven, woonwagenterreinen en campings goed.

         Besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2023
Goedkeuring van de vorming van de toekomstige Woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost.

         Besluit van de gemeenteraad van 30 mei 2023
Goedkeuring van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 20 juni 2023 van SWaL, waaronder de goedkeuring van de statuten van de Woonmaatschappij KANVAZ bv.

         Besluit van de gemeenteraad van 29 augustus 2023
Aanduiding van een effectief vertegenwoordiger in de toewijzingsraad van de Woonmaatschappij KANVAZ.

 

Feiten en context

         Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappij trad op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarbinnen de woonmaatschappijen één of meer adviesraden dienen op te richten die aan de slag kunnen gaan om tot een concrete invulling te komen voor het toewijzen van woningen. De woonmaatschappijen dienden het initiatief te nemen om deze toewijzingsraden op te richten en zitten de toewijzingsraden voor.

         Alle gemeenten van het (deel)werkingsgbied dienen vertegenwoordigd te zijn in de toewijzingsraad. Relevante huisvestings- en welzijnsactoren kunnen zichzelf aanmelden om er deel van uit te maken.
De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht, dewelke geregeld wordt in artikel 6.23 van het Besluit van de Vlaamse Codex Wonen.

         Beleidsmatige opdracht
De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding (pijler 1) en bepalingen voor specifieke doelgroepen (pijler 3) worden opgenomen. De leden van de toewijzingsraad streven hierbij naar consensus. Als er geen consensus is, kunnen de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen beslissen.
Voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het (deel)werkingsgebied is in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het (deel)werkingsgebied vereist.

         Operationele opdracht
De toewijzingsraad  staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen (pijler 2) en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen (pijler 3). De toewijzingsraad kan afspraken maken over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders. Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.

         Het werkingsgebied van KANVAZ omvat 18 gemeenten. In overleg met de lokale besturen werden er 3 deelwerkingsgebieden afgebakend binnen het werkingsgebied van KANVAZ.

         Deelwerkingsgebied Zuid, bestaande uit de gemeenten: Tienen, Hoegaarden, Landen, Linter, Zoutleeuw, Geetbets en Glabbeek 

         Deelwerkingsgebied Noordoost, bestaande uit de gemeenten: Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Bekkevoort, Kortenaken en Aarschot 

         Deelwerkingsgebied Noordwest, bestaande uit de gemeenten: Begijnendijk, Tremelo, Rotselaar, Holsbeek, Lubbeek en Tielt-Winge  

         In elk deelwerkingsgebied werd:

         een zonecomité opgericht dat tevens fungeert als toewijzingsraad en de bovenvermelde beleidsmatige opdracht heeft;

         een toewijscomité opgericht waaraan de toewijzingsraad de bovenvermelde operationele opdracht zal delegeren. 

 Zowel de zonecomités als de toewijscomités zijn sinds het najaar 2023 actief.

 

Juridische gronden

         Artikels 6.12 tot en met 6.14 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

         Artikels 6.22 tot en met 6.28 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

         De installatie van het zonecomité van KANVAZ, zoals opgenomen in het intern reglement van de raad van bestuur van KANVAZ en goedgekeurd door het bestuursorgaan van KANVAZ op 4 juli 2023

 

Argumentatie

         In kader van de beleidsmatige opdracht van elk zonecomité dient de gemeenteraad een beslissing te nemen over het ontwerp van het toewijzingsreglement, opgemaakt door het zonecomité Noordwest en het bijhorende huishoudelijk reglement.
Bij de opmaak van het toewijzingsreglement is er lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere woonbindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).
De gemeenteraad kan echter enkel het ontwerp van het toewijzingsreglement amenderen voor wat betreft de bepalingen van strengere woonbinding en de specifieke doelgroepen in haar gemeente.

         Rotselaar kent op dit moment twee toewijzingsreglementen die volgende voorrangsregels bevatten:

         Toewijzingsreglement sociale huurwoningen Rotselaar van 2009 dat stelt:

         Lokale woonbinding
Voor de gemeente Rotselaar wordt voorrang gegeven aan die kandidaat-huurder die bij het moment van toewijzing ofwel 10 jaar onafgebroken gewoond heeft in de gemeente Rotselaar ofwel reeds drie jaar woont in de gemeente Rotselaar.

         Voorrang op bepaalde woningen, gelegen in de Sint-Antoniuswijk, voor de specifieke doelgroep van ouderen (65+).

         Toewijzingsreglement voor weekendverblijven, woonwagenterreinen en campings van 2022 dat stelt:

         De bewoners van de clusters weekendverblijven hebben in eerste rang absolute voorrang. Gevolgd door de bewoners van de woonwagenterreinen in natuurgebied en in derde rang de bewoners van de campings.

         Bepalingen in het ontwerp toewijzingsreglement, zoals gevoegd in bijlage:

         Langdurige woonbinding met het werkingsgebied
In alle zonecomités van KANVAZ werd bij consensus beslist dat na de langdurige woonbinding van kandidaat-huurders met de gemeente ook rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met de deelwerkingsgebieden binnen elk zonecomité van KANVAZ.

         Strengere woonbinding
De lokale besturen van het zonecomité Noordwest van KANVAZ wensen in heel het deelwerkingsgebied eenzelfde strenger criterium te voorzien die de standaard langdurige woonbinding voorafgaat, zijnde een voorrang aan kandidaat-huurders die ooit 10 jaar onafgebroken in de gemeente hebben gewoond of nog steeds wonen.
Het zonecomité Noordwest wenst achtereenvolgens volgende standaardregels toe te passen bij toewijzing:

         een voorrang aan kandidaat-huurders die ooit 10 jaar in de gemeente hebben gewoond of nog steeds wonen

         een voorrang aan kandidaat-huurders die de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in de gemeente wonen of gewoond hebben (standaardregel)

         een voorrang aan kandidaat-huurders die de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in het deelwerkingsgebied wonen of gewoond hebben

         Specifieke doelgroepen
Binnen het zonecomité Noordwest wensen de gemeentes Rotselaar, Holsbeek en Tremelo een aantal woningen aan te duiden voor specifieke doelgroepen:

         Doelgroep van kandidaat-huurders vanaf 65 jaar

         Doelgroep voor weekendverblijven, woonwagenterreinen en camping(s)

         De woonmaatschappij dient het goedgekeurde toewijzingsreglement aan de minister te bezorgen opdat hij zijn vernietigingstoezicht kan uitoefenen. Vervolgens dient de woonmaatschappij het goedgekeurde toewijzingsreglement te integreren in het intern huurreglement van de woonmaatschappij.

         Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat de woonmaatschappij de gemeente op de hoogte brengt van de beslissing met betrekking tot de verschilde toewijzingen (pijler 2) opgenomen in het huishoudelijk reglement.

 

Bijlagen

         Ontwerp toewijzingsreglement met bijlagen

        Huishoudelijk reglement met toelichting bij het nieuwe toewijzingsmodel voor pijler 2, de versnelde toewijzingen

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van het toewijzingsreglement zoals opgemaakt door het zonecomité Noordwest van Woonmaatschappij KANVAZ en gevoegd als bijlage bij dit besluit, goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt, via het huishoudelijk reglement in bijlage bij dit besluit, kennis van de genomen beslissing door Woonmaatschappij KANVAZ met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

6. Waarborgreglement voor selectieve vallen ter bestrijding van de Aziatische hoornaar - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 27 oktober 2020

Intekening Burgemeestersconvenant 2030 in het kader van de opmaak van het duurzaam energie- en klimaatactieplan (SECAP).

         Besluit van de gemeenteraad van 25 april 2023

Goedkeuring klimaatactieplan Rotselaar 2020-2030.

         Besluit van de gemeenteraad van 24 oktober 2023

Goedkeuring subsidiereglement bestrijding Aziatische hoornaar.

 

Feiten en context

         Het Burgemeestersconvenant werd in 2008 in Europa gelanceerd met de ambitie om lokale besturen samen te brengen die zich vrijwillig engageren om de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese Unie te behalen en zelfs te overtreffen.

         De gemeente heeft het Burgemeestersconvenant 2030 ondertekend op 27 oktober 2020.

         De engagementen binnen het Burgemeestersconvenant 2030 (Covenant of Mayors) zijn de CO2-uitstoot op het gemeentelijk grondgebied terug te dringen tegen 2030 met tenminste 40% en een verhoging van de veerkracht van de gemeente tegen de klimaatverandering (adaptatie).

         In uitvoering hiervan heeft de gemeente een nieuw gemeentelijk energie- en klimaatactieplan (SECAP) met specifieke acties over vergroening en natuur.

         Bestuivers spelen een belangrijke rol in de natuur, maar de insectenpopulaties nemen in heel Europa al verschillende jaren af. Bijen en andere insectenbestuivers zijn essentieel voor ons ecosysteem en onze biodiversiteit.

         Een vermindering van bestuivers betekent dat veel plantensoorten mogelijk zullen verdwijnen, samen met andere organismen die direct of indirect van hen afhankelijk zijn.

         Daarenboven heeft de vermindering van het aantal en van de diversiteit van bestuivers invloed op voedselveiligheid, met opbrengstverlies in de landbouwsector.

 

Juridische gronden

         Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie

         De Aziatische hoornaar is een gevaarlijke exoot die zowel voor de honingbij als de wilde bij een bedreiging vormt. De hoornaar is vooral zeer gevaarlijk voor inheemse bijen aangezien deze in groep bijenkasten binnendringen en volledig leegroven.

         De Aziatische hoornaar is schadelijk voor de lokale fauna en flora. De Europese Unie heeft ze daarom op de lijst gezet van ‘zorgwekkende invasieve exoten'.

         Het is belangrijk dat nesten van de Aziatische hoornaar worden vernietigd. Mensen kunnen hiervoor reeds rekenen op steun van de gemeente. De gemeente subsidieert de vernietiging van gevonden nesten.

         Het lokaal bestuur wenst hiernaast bijkomende steun te geven door het uitlenen van selectieve vallen tegen een waarborg (45 euro). De waarborg wordt volledig terugbetaald wanneer de val in propere en goede staat terug wordt ingeleverd. Bij discussie zal de beslissing voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens en Maarten Mommaerts

1 onthouding: Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement goed omtrent de waarborgregeling voor het uitlenen van selectieve vallen voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar, zoals omschreven in de volgende artikelen.

Artikel 2:

Inwoners van Rotselaar kunnen een selectieve val ter bestrijding van de Aziatische hoornaar afhalen aan het onthaal van het Administratief Centrum (Provinciebaan 20, 3110 Rotselaar).

Artikel 3

Aanvragers betalen aan het onthaal een waarborg van 45 euro per val. Elke aanvrager kan slechts één val uitlenen. Per aanvraag mag een val maximaal drie maanden bijgehouden worden. Het is echter mogelijk om het uitlenen van de val tweemaal te verlengen.

Artikel 4

De waarborg kan worden ingehouden wanneer de val vuil of stuk terug wordt ingeleverd.

Artikel 5

Bij onenigheid wordt de beslissing betreffende het al dan niet terugbetalen van de waarborg genomen door het college van burgemeester en schepenen.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

7. Toekennen benaming Patricia De Martelaerepad aan de trage weg tussen Spikstraat en kasteelsite van Wezemaal

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 april 2021 over het adviesregister voor straatnamen.

 

Feiten en context

         De trage wegenkaart wordt aangevuld met de trage weg tussen de Spikstraat en de kasteelsite, die aansluiting geeft met de Aarschotsesteenweg te Wezemaal.

         Deze trage weg omvat de buurtweg nr. 12 en het nieuwe gedeelte dat door de gemeente werd aangelegd.

         Aan deze autovrije verbindingsweg werd nog geen naam toegekend.

         De benaming van deze trage weg draagt bij tot de bekendmaking van veilige autovrije verbindingen zodat voetgangers en fietsers zich veilig doorheen de gemeente kunnen verplaatsen.

 

Juridische gronden

         Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

         Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Argumentatie

         In het adviesregister voor straatnamen nam de commissie de naam 'Patricia De Martelaere' op. Patricia De Martelaere (+2009) woonde te Wezemaal. Ze was hoogleraar filosofie aan de KUL, winnares van De Gouden Uil en de AKO en Libris literatuurprijs met haar boek 'Het onverwachte antwoord'.

         Het college van burgemeester en schepenen stelt de naam 'Patricia De Martelaerepad' voor als benaming  van deze specifieke trage weg.

         De nabestaanden van Patricia De Martelaere gaven op 8 mei 2024 hun akkoord om deze trage weg naar haar te vernoemen.

         Deze benaming is een blijvend eerbetoon aan deze bijzondere inwoner. De culturele en wetenschappelijke bijdrage van Patricia De Martelaere,  geboren te Zottegem op 16 april 1957 en overleden op 4 maart 2009 is gebleken uit haar met prijzen erkende literaire werken. Zij was naast auteur ook filosoof en professor aan KU Leuven.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Enig artikel:

De toekenning van de naam 'Patricia De Martelaerepad' aan de verbindingsweg tussen de Spikstraat en de kasteelsite te Wezemaal wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

8. Goedkeuring politiereglement houdende de handhaving van de openbare orde in domein Ter Heide Rotselaar

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 15 december 2020

De gemeenteraad keurt de beheersovereenkomst domein Ter Heide Rotselaar goed.

         Besluit van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar van 24 juni 2021

De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar keurt de overdracht van de exploitatie van zwemzone 'de Plas' Rotselaar naar het autonoom gemeentebedrijf Rotselaar goed.

         Besluit van de gemeenteraad van 29 maart 2022

De gemeenteraad keurt het politiereglement openbare orde domein Ter Heide Rotselaar goed.

         Besluit van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf van 16 mei 2024

Het reglement zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar, het reglement terbeschikkingstelling zwemzone en zwempaviljoen ''de Plas' Rotselaar en het tarievenreglement wordt goedgekeurd.

 

Feiten, context en argumentatie

         In domein Ter Heide Rotselaar is de bestuurlijke overheid belast met het handhaven en desnoods herstellen van de openbare orde, rust en veiligheid.

         Het is dan ook noodzakelijk om bepaalde handelingen te reglementeren en zelfs te verbieden via een reglement dat deze zaken afdwingbaar maakt.

         De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid om sneller te kunnen reageren op problemen van lokale aard.

         Het politiereglement voor domein Ter Heide Rotselaar wordt samen met het reglement voor zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar aangepast zodat politiezone Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo (PZ BRT) een veilig verloop in domein Ter Heide Rotselaar en zwemzone 'de Plas' Rotselaar kan handhaven.

 

Juridische gronden

         De wet van 24 juni 2023 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

         Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

 

Adviezen

         Positief advies jeugdraad Rotselaar van 15 mei 2024

De jeugdraad van Rotselaar geeft positief advies over het aangepast politiereglement dat ook betrekking heeft op minderjarigen.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het hiernavolgend politiereglement houdende de handhaving van de openbare orde in domein Ter Heide Rotselaar goed:

 

Politiereglement houdende de handhaving van de openbare orde in domein Ter Heide Rotselaar

 

Artikel 1. Toepassingsgebied

         Dit politiereglement is van toepassing in het domein Ter Heide Rotselaar. Het domein Ter Heide Rotselaar omvat onder andere de zwemzone ‘de Plas’, de visserszone, de natuurzone en de surfzone, alsook de verbindingswegen tussen deze zone’s en tussen Sportoase 'de Meander' en Sportoase 'de Toren'.

         Voor de zwemzone en het zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar in domein Ter Heide Rotselaar is nog een apart reglement van toepassing met bijkomende richtlijnen en regels bovenop dit politiereglement.

 

Artikel 2. Toegangsregels

         Het domein Ter Heide Rotselaar is gedurende het ganse jaar gratis toegankelijk voor wandelaars. Omwille van natuurbehoudsredenen kunnen bepaalde delen tijdelijk of permanent voor het publiek worden gesloten op initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos.

         De toegang tot de surfzone en de zwemzone is niet vrij toegankelijk en wordt afgesloten voor het publiek door middel van een toegangspoort.

 

Artikel 3. Algemene verbodsbepalingen

Het is in heel het domein Ter Heide Rotselaar verboden om:

         Het domein te betreden tussen een half uur na zonsondergang en een half uur voor zonsopgang, met uitzondering van het verlichte verbindingspad tussen Sportoase ‘de Meander’ en Sportoase ‘de Toren’.

         Te parkeren buiten de voorziene parkings.

         Te kamperen op het domein of op de parkings. Er is een uitzondering voor kampeerauto's op het daartoe speciaal aangelegde kampeerautoterrein bij Sportoase 'de Meander' (zie artikel over kampeerautoterrein).

         Gemotoriseerde voertuigen te gebruiken behalve op de toegangswegen en parking.

         De aangeduide paden te verlaten.

         Honden of andere dieren in het domein te brengen behalve op de aangeduide paden en indien ze aan de leiband worden gehouden. Paarden zijn ook op de paden verboden.

         Honden of andere dieren toe te laten in het water. Er is enkel een uitzondering voor assistentiehonden die toegelaten worden tot de zwemzone (maar niet in het water) indien een bewijs voorgelegd kan worden door de persoon die assistentie nodig heeft.

         Dieren te verdelgen, te verplaatsen en te vangen of hun jongen, eieren, nesten of schuilplaatsen te verstoren. Een uitzondering vormt het vangen van vis binnen de bepalingen van de wet op de zoetwatervisserij (zie artikel over vissen).

         Het water te betreden (waaronder pootje baden en zwemmen) in de visserzone en in de natuurzones.

         Het water of de bodem te vervuilen.

         De beplanting op welke wijze dan ook te beschadigen.

         Afval achter te laten (zoals papier, verpakkingen, vruchtenschillen, dozen en blikjes).

         Vuren aan te leggen (zoals een barbecue) en vuurwerk, knalbussen, voetzoekers en andere spring- of ontploffingstuigen te gebruiken.

         Planken of vlonders aan te brengen of in stand te houden aan de rand van het water.

         Geluidsproducerende toestellen te gebruiken zonder toelating van het college van burgemeester en schepenen.

         Reclame te maken of producten te koop aan te bieden zonder de toelating van het college van burgemeester en schepenen.

         Diensten aan te bieden, eetwaren of andere waren verhuren, te verkopen, uit te stallen of te koop te stellen zonder toelating van het college van burgemeester en schepenen.

         De aanwijzingen op de pictogrammen die beperkingen opleggen niet na te leven.

 

Artikel 4. Specifieke bepalingen zwemzone

         Bij iedere bezoeker kan een identiteitscontrole uitgevoerd worden, ofwel aan de inkom van de zwemzone, ofwel in de zwemzone zelf.

         Om de veiligheid in de zwemzone te kunnen garanderen, wordt de toegang geweigerd aan bezoekers met een toegangsverbod dat werd opgelegd door de burgemeester.

         De hoofdtoezichter (aangesteld door het college van burgemeester en schepenen van Rotselaar) of een medewerker van de dienst Vrije Tijd van het lokaal bestuur Rotselaar kan de bezoeker verplichten om de zwemzone te verlaten.

         Het reglement zwemzone en zwempaviljoen 'de Plas' Rotselaar bepaalt hiertoe de voorwaarden en procedure.

 

Artikel 5. Specifieke bepalingen recreatiezones

Op de watervlakte zijn enkel de volgende activiteiten toegelaten en dit uitsluitend binnen de voor de respectievelijke activiteiten afgebakende zone:

         Hengelen is enkel toegelaten in de visserszone, vanaf de rand van het water, binnen de bepalingen van de wet op de riviervisserij.

         Windsurfen en supp'en is enkel toegelaten in de surfzone binnen de bepalingen van de overeenkomst met de gebruiksgerechtigden en het goedgekeurd huishoudelijk reglement.

         Zwemmen in enkel toegelaten in de afgebakende zwemzone wanneer de gemeente uitdrukkelijk de toelating heeft gegeven door het uithangen van een groene vlag en er redders aanwezig zijn. De periode waarin gezwommen kan worden, wordt jaarlijks vastgelegd door het college van burgemeester en schepenen.

         Motorboten mogen enkel gebruikt worden in de zwemzone en surfzone voor reddings- en noodzakelijke begeleidingstaken.

         Schaatsen is enkel toegelaten wanneer de gemeente uitdrukkelijk de toelating heeft gegeven door uithangen van een witte vlag.

 

Artikel 6. Specifieke bepalingen visserszone

         Er mag enkel gevist worden in de daartoe bestemde visserszone binnen de bepalingen van de wet op de zoetwatervisserij.

         Het is verboden bij het vissen gebruik te maken van telegeleide of op een andere manier gestuurde bootjes voor het vangen, voederen of lokken van de vis.

         Het is verboden om meer dan 5 liter visvoeder per visser te gebruiken.

 

Artikel 7. Specifieke bepalingen kampeerautoterrein domein Ter Heide Rotselaar

         De beschikbare ruimte voor het parkeren van kampeerauto’s, aangeduid met het verkeersbord E9H, is uitsluitend bedoeld voor het stationeren van kampeerauto’s voor een onafgebroken tijdsduur van maximum 72 uur met een gecumuleerd maximum van 14 kalenderdagen per jaar. De gebruikers van het kampeerautoterrein stallen hun voertuig correct op de daartoe voorziene plaatsen. Het is verboden om op de toegangswegen, hoofdwegen en secundaire wegen van het domein te parkeren.

         Iedere gebruiker van een kampeerautoplaats is verplicht zich bij aankomst aan te melden bij Sportoase Ter Heide.

         Bij het aanmelden ontvangt iedere gebruiker het reglement en een document met de data van aankomst en het uiteindelijke vertrekuur. Dit document moet duidelijk zichtbaar aan de voorruit van de kampeerauto worden gelegd. Het niet-zichtbaar leggen van dit document aan de voorruit van de kampeerauto houdt in dat de gebruiker het kampeerautoterrein onmiddellijk dient te verlaten.

         Elke gebruiker van een kampeerautoplaats moet het reglement gelezen en aanvaard hebben.

         Er wordt slechts één kampeerauto per staanplaats toegelaten.

         Andere dan noodherstellingen aan de kampeerauto zijn op het terrein niet toegestaan. De kampeerautoplaats mag door eventuele noodherstellingen niet bevuild worden.

         Het is verboden kampeerauto’s op het kampeerautoterrein te wassen.

         Elke gebruiker van een kampeerautoplaats moet de standplaatsen en de gemeenschappelijke voorzieningen behandelen als een goede huisvader.

         Elke gebruiker van een kampeerautoplaats moet het afvalwater op de aangeduide en daartoe bestemde plaatsen lozen. Daar moet hij ook de inhoud van chemische toiletten en toiletemmers ledigen.

         Elke gebruiker van het kampeerautoterrein moet de bezoekers van het domein Ter Heide, andere gebruikers, gebouwen, planten en omgeving respecteren. Vandalisme, agressiviteit, provocerend en/of aanstootgevend gedrag en nachtlawaai worden niet geduld.

         Open vuren maken en vuurwerk afsteken is ten strengste verboden.

         De gemeente is niet verantwoordelijk voor eventuele diefstallen of beschadigingen aan persoonlijke bezittingen van gebruikers van de kampeerautoplaats.

         Schade veroorzaakt door onrechtmatig gebruik van het kampeerwagenterrein zal door de gebruiker vergoed worden.

         Bij inbreuken op dit reglement zal de politie een procesverbaal opmaken. De politie is gemachtigd voertuigen te verwijderen op kosten van de eigenaars als die het reglement niet naleven.

 

Artikel 8. Afwijkingen

Afwijkingen aan dit politiereglement kunnen toegestaan worden door het gemeentebestuur.

 

Artikel 9. Sancties en procedures

1. Vaststelling overtreding:

In geval van overtreding van dit reglement kan de politie de overtreder aanmanen om de niet-reglementaire toestand ongedaan te maken. Politieambtenaren, agenten van politie en gemachtigde ambtenaren zijn bevoegd voor de vaststelling van alle overtredingen vervat in dit politiereglement.

Inbreuken die uitsluitend bestraft worden met een administratieve sanctie, kunnen eveneens vastgesteld worden door ambtenaren zoals bepaald in art. 21 van de wet van 24 juni 2013.

2. Gemeentelijke administratieve sanctie:

Voor zover wetten, decreten, besluiten, algemene of provinciale verordeningen of reglementen niet in andere straffen voorzien, kunnen de inbreuken op de bepalingen van deze verordening gestraft worden met een gemeentelijke administratieve sanctie, overeenkomstig de wet van 24 juni 2013:

         een administratieve geldboete die maximaal 175 of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder minderjarig of meerderjarig is;

         de administratieve schorsing van een door de gemeente verleende toelating of vergunning;

         de administratieve intrekking van een door de gemeente verleende toelating of vergunning;

         de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting.

3. Administratieve geldboete:

         Voor meerderjarigen kan de opgelegde administratieve geldboete kan niet hoger zijn dan het wettelijke voorziene maximum van 350 euro.

         Minderjarigen die de volle leeftijd van 14 jaar bereikt hebben op het tijdstip van de feiten, kan een administratieve geldboete enkel opgelegd worden na een niet geslaagde bemiddelingsprocedure. Deze geldboete bedraagt maximum 175 euro.

         De omvang van de administratieve geldboete is proportioneel op grond van de zwaarte van de inbreuk die de boete verantwoordt en eventuele herhaling. De bij dit reglement voorgeschreven administratieve geldboete wordt verhoogd in geval van herhaling, zonder dat deze boete het wettelijke voorziene maximum mag overschrijden.

         Herhaling bestaat wanneer de overtreder reeds werd gesanctioneerd voor eenzelfde inbreuk binnen de vierentwintig maanden voorafgaand aan de nieuwe vaststelling van de inbreuk.

4. Alternatieve maatregelen:

Alternatieve maatregelen voor de administratieve geldboete kunnen worden opgelegd:

         de gemeenschapsdienst, gedefinieerd als zijnde een prestatie van algemeen belang uitgevoerd door de overtreder ten gunste van de gemeenschap (collectiviteit);

         de lokale bemiddeling, gedefinieerd als zijnde een maatregel die het voor de overtreder mogelijk maakt om, door tussenkomst van een bemiddelaar, de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren.

5. Gemeenschapsdienst:

         De gemeenschapsdienst is een alternatieve maatregel voor de gemeentelijke administratieve geldboete. Dit wil zeggen dat wanneer de gemeenschapsdienst voltooid wordt, er geen administratieve geldboete meer wordt opgelegd. Wanneer de gemeenschapsdienst wordt geweigerd of faalt, blijft de mogelijkheid tot het opleggen van een administratieve geldboete wel mogelijk.

         De gemeenschapsdienst bedraagt voor meerderjarigen maximaal 30 uur. Een gemeenschapsdienst kan bestaan uit het volgen van een opleiding en/of het verrichten van een onbetaalde prestatie onder het toezicht van een door de gemeente erkende voorziening.

         De gemeenschapsdienst bedraagt voor minderjarigen vanaf 14 jaar maximaal 15 uur en kan bestaan uit het volgen van een opleiding en/of het verrichten van een onbetaalde prestatie onder het toezicht van een door de gemeente erkende voorziening.

6. Bemiddelingsprocedure:

         De bemiddelingsprocedure voor meerderjarigen is optioneel. De bemiddelingsprocedure maakt het voor de overtreder mogelijk om door tussenkomt van een bemiddelaar de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren. In navolging van de wet van 24 juni 2013 betreffende gemeentelijke administratieve sancties en het Koninklijk besluit houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, wordt de toepassing van de bemiddeling voorzien.

         De bemiddelingsprocedure wordt verplicht aangeboden aan minderjarigen vanaf 14 jaar. Voor meerderjarigen is de procedure optioneel. De bemiddelingsprocedure maakt het voor de overtreder mogelijk om door tussenkomst van een bemiddelaar de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren. In navolging van de wet van 24 juni 2013 betreffende gemeentelijke administratieve sancties en het Koninklijk besluit houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, wordt de toepassing van de bemiddeling voorzien.

         Het welslagen van een bemiddeling, zoals omschreven in artikel 138, zorgt ervoor dat er geen administratieve geldboete meer opgelegd kan worden. In geval van weigering of falen van de bemiddeling, kan er een gemeenschapsdienst voorgesteld worden of kan een administratieve geldboete opgelegd worden.

7. Ouderlijke betrokkenheid:

         Een procedure van ouderlijke betrokkenheid kan worden voorzien voorafgaand aan het aanbod tot bemiddeling, tot gemeenschapsdienst of desgevallend, de oplegging van een administratieve geldboete.

         Voorafgaand aan het aanbod tot bemiddeling, tot gemeenschapsdienst of de oplegging van een administratieve boete, kan een procedure van ouderlijke betrokkenheid worden opgestart bij minderjarigen. Hierbij worden de personen die de minderjarige onder hun hoede hebben, verzocht hun opmerkingen te geven over de gebeurde feiten. Eventueel worden ze verzocht opvoedkundige maatregelen te nemen.

         Na de procedure van ouderlijke betrokkenheid kan de zaak afgesloten worden of kan de administratieve procedure opgestart worden. Het welslagen van de procedure van ouderlijke betrokkenheid is geen garantie tot het afsluiten van de zaak.

8. Overtreding motorvoertuig

Wanneer een overtreding van een bepaling is begaan met een motorvoertuig wordt bij afwezigheid van de bestuurder de administratieve geldboete ten laste gelegd van de houder van de kentekenplaat van het voertuig. De houder van de kentekenplaat mag met alle middelen aantonen wie op het ogenblik van de feiten met het voertuig reed. Zo de door de houder van de kentekenplaat aangeduide persoon de inbreuk niet afdoend weerlegt of ontkent, wordt de administratieve geldboete hem ten laste gelegd.

9. Overtreding bij volwassenen zonder vaste verblijfplaats

De louter administratieve overtredingen begaan door volwassen personen die geen vaste

woonplaats of verblijfplaats hebben in België, kunnen aanleiding geven tot de onmiddellijke betaling van een administratieve geldboete. Deze boete bedraagt maximaal 25 euro per inbreuk en maximaal 100 euro wanneer er vier of meer inbreuken werden begaan. De overtreder heeft steeds het recht dit voorstel te weigeren. Indien het voorstel tot onmiddellijke betaling geweigerd wordt, zal de gebruikelijke administratieve procedure opgestart worden.

De onmiddellijke betaling van de administratieve geldboete gebeurt door middel van een bankkaart, kredietkaart, via een overschrijving of in geld, en leidt tot het einde van de gehele procedure. Bijgevolg kan er na de onmiddellijke betaling van een administratieve boete geen enkele andere administratieve sanctie opgelegd worden.

 

Artikel 10. Inwerkingtreding

Dit politiereglement houdende de handhaving van de openbare orde in domein Ter Heide Rotselaar treedt in werking op 1 juni 2024.

 

Artikel 2:

Dit politiereglement wordt overeenkomstig de artikelen 286 en 287 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig artikel 288 van dit decreet.

Artikel 3:

Een afschrift van dit politiereglement wordt toegestuurd aan de Provinciegouverneur, de Procureur des Konings, de griffier van de rechtbank van eerste aanleg en van het vredegerecht en van de politierechtbank van het gebied, aan de aangewezen ambtenaar, aan de voorzitter van het politiecollege en aan de juridische dienst van de provincie.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

9. Aanpassing en goedkeuring uniform politiereglement voor de politiezone Begijnendijk Rotselaar Tremelo - aanpassing artikel 20 - Drones

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 houdende goedkeuring van het uniform politiereglement politiezone Begijnendijk Rotselaar Tremelo (hierna afgekort: BRT).

         Besluit van de gemeenteraad van 2 maart 2021 houdende wijziging algemeen politiereglement

Toevoeging van verwijdering affiches/aanplakking onbewoonbaar- en ongeschiktheidsverklaring.

 

Feiten en context

         Artikel 20 met betrekking tot drones uit het uniform politiereglement Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo (BRT) is strijdig met de Europese regelgeving en wordt daarom geschrapt. Er wordt in een latere fase een nieuwe handhavingsbeleid ontwikkeld betreffende deze materie.

         De aangepaste versie van het uniform politieregelement Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo dient door de gemeenteraden van de betreffende gemeenten goedgekeurd te worden alvorens in werking te treden.

         Deze goedkeuring wordt geagendeerd op de gemeenteraad van Begijnendijk op 20 juni 2024 en op de gemeenteraad van Tremelo op 23 mei 2024.

         De aangepaste versie wordt thans eveneens ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van Rotselaar.

 

Juridische gronden

         Artikel 119 en 119bis van de Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988 betreffende de bevoegdheid van de gemeenteraad om straffen of administratieve sancties te bepalen voor overtredingen van zijn reglementen en verordeningen

         Artikels 133 t.e.m. 135 van de Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988 betreffende de bevoegdheden van de burgemeester

         Artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

         KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de bijzondere voorwaarden betreffende het register van de gemeentelijke administratieve sancties ingevoerd bij artikel 44 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

         KB van 28 januari 2014 houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

         Ministeriële omzendbrief van 22 juli 2014 waarbij uitleg verschaft wordt bij de nieuwe regelgeving aangaande de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Bijlage

         Uniform politiereglement Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo -  aangepaste versie na schrapping artikel 20 met betrekking tot drones.

 

Argumentatie

         Omdat verbaliseren op basis van artikel 20 van het huidige uniform politiereglement niet meer mogelijk is wegens tegenstrijdigheid met de Europese regelgeving en het drone handhavingsbeleid in België nog niet klaar is, dient het politiereglement in die zin te worden aangepast en het desbetreffende artikel geschrapt te worden.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel1:

De gemeenteraad keurt het aangepaste uniform politiereglement Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo in zijn herziene vorm goed. Het reglement is als bijlage bij dit besluit gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

Artikel 2:

Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286§1 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit en van het bij dit besluit goedgekeurde uniform politiereglement voor de politiezone BRT zal conform artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988 toegezonden worden aan de deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

10. Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer - Drielindenstraat - voorrangsregeling

 

Voorgeschiedenis

         Het besluit van het college van burgemeester en schepenen op de zitting van 19 februari 2024 over de politieverordening over de voorrangsregeling in Drielindenstraat.

 

Feiten en context

         De Drielindenstraat wordt veel gebruikt door fietspendelaars van en naar Leuven;

         De Drielindenstraat wordt veel gebruikt door fietsrecreanten;

         In de Drielindenstraat is een fietssuggestiestrook aangebracht aan beide zijden van de rijbaan tussen Catharinalaan en N229 Stationsstraat.

 

Juridische gronden

         Artikelen 130bis, 133, 134,§1 en 135 van de nieuwe gemeentewet.

         Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het Koninklijk besluit van 16 maart 1968.

         Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

         Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden voor de verkeerstekens.

         Ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg.

         Artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur
De burgemeester maakt de reglementen en verordeningen van het college van burgemeester en schepenen bekend via de webtoepassing van de gemeente.

         Artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur
De reglementen en verordeningen treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij anders bepaald.

 

Argumentatie

         Voor de veiligheid van de weggebruikers, de bewoners en de wegenwerkers is het nodig de gepaste verkeersmaatregelen te treffen.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dat de Drielindenstraat een voorrangsweg wordt. 

Deze verkeersregeling wordt gesignaleerd door aangepaste wettelijke signalisatie namelijk de verkeersborden B15 op de voorrangsweg en B1 in de zijstraten Leuvensebaan, Vrouwenparklaan, Catharinalaan, Lostingstraat en Lindeweg.

Artikel 2:

Deze verkeersregeling treedt in werking onmiddellijk na de bekendmaking ervan.

Artikel 3:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de bevoegde overheden.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

11. Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer - Van de Cauterplein - voorrangsregeling met Sint Pietersstraat

 

Feiten en context

         Het Van de Cauterplein is een nieuw doodlopend plein dat uitgeeft op de Sint-Pietersstraat;

         De huidige verkeersregeling is voor de weggebruikers onvoldoende duidelijk.

         De Sint-Pietersstraat is aangelegd in asfalt, het Van De Cauterplein is aangelegd in klinkers.

         Er is een niveauverschil tussen de Sint-Pietersstraat en het Van de Cauterplein.

         Door deze twee factoren schatten weggebruikers de voorrangsregel foutief in wat ter plaatse tot gevaarlijke situaties leidt.

 

Juridische gronden

         Artikelen 130bis, 133,134,§1 en 135 van de nieuwe gemeentewet.

         Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het Koninklijk besluit van 16 maart 1968.

         Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

         Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden voor de verkeerstekens.

         Ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg.

         Artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur
De burgemeester maakt de reglementen en verordeningen van de gemeenteraad bekend via de webtoepassing van de gemeente.

         Artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur
De reglementen en verordeningen treden in werking de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij anders bepaald.

 

Argumentatie

         Voor de veiligheid van de weggebruikers, de bewoners en de wegenwerkers is het nodig de gepaste verkeersmaatregelen te treffen.

         Gezien de aanleg is het belangrijk een duidelijke voorrangsregeling in te stellen. Gezien het niveauverschil en aanleg van het Van de Cauterplein in kleinschalige materialen is het aangewezen om voorrang te geven aan de Sint-Pietersstraat.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dat bestuurders in de Sint-Pietersstraat voorrang hebben op bestuurders uit het Van de Cauterplein.

Deze verkeersregeling wordt gesignaleerd door aangepaste wettelijke signalisatie namelijk de verkeersborden B15 in de Sint-Pietersstraat en het bord B1 op het van het Van de Cauterplein.

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de bevoegde overheden.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

12. Politieverordening Bruce Springsteen 2024. Administratieve politie - Kampeerverbod

 

Feiten en context

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren op dinsdag 2 juli 2024 een concert van Bruce Springsteen op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

         Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

         Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

         Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

 

Argumentatie

         Om het goede verloop van het concert Bruce Springsteen enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

         Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

         De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

         Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

         Tijdens de periode van het concert Bruce Springsteen wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

Kamperen

Het is verboden op het grondgebied van de gemeente Rotselaar gelegenheidscampings in te richten of wild te kamperen op volgende momenten:

         Bruce Springsteen, van maandag  1 juli tot en met woensdag 3 juli 2024

Artikel 2:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3:

3.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester kunnen volgende maatregelen worden genomen:

         verwijdering op kosten van de overtreder

         inbeslagname

         intrekking vergunning

3.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

13. Politieverordening Rock Werchter 2024 - Gelegenheidskampeerterreinen

 

Feiten en context

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli 2024 het festival Rock Werchter een op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

         Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

         Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

         Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

         Koninklijk besluit van 9 maart 2014 over de aanwijzing van de categorieën van personen die bevoegd zijn om in real time de beelden te bekijken van de bewakingscamera’s die in niet besloten plaatsen geïnstalleerd zijn, en tot bepaling van de voorwaarden waaraan deze personen moeten voldoen.

         Wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid.

         Wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de wet op het politieambt om het gebruik van camera’s door politiediensten te regelen en tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en gebruik van bewakingscamera’s, van de wet van 30 november 1998 over de regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid.

         Ministeriële omzendbrief van 29 maart 2018 over de private bewaking bij evenementen en festivals.

         Koninklijk besluit van 8 mei 2018 over de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's en over het register van de beeldverwerkingsactiviteiten van bewakingscamera's.

         Koninklijk besluit van 28 mei 2018 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt.

         Koninklijk besluit van 6 december 2018 tot vaststelling van de plaatsen waar de verwerkingsverantwoordelijke zijn bewakingscamera's kan richten op de perimeter rechtstreeks rond de plaats, de beelden van de bewakingscamera's gedurende drie maanden kan bewaren en toegang in real time tot de beelden kan geven aan de politiediensten.

         Koninklijk besluit van 9 december 2021 over producten voor eenmalig gebruik en ter bevordering van herbruikbare producten.

         Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

         Om het goede verloop van het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

         De gemeente Rotselaar streeft naar kwaliteitsvolle gelegenheidskampeerterreinen, aangezien de festivalperiode gespreid is over verschillende dagen.

         Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

         De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

         Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

         Tijdens de periode van het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

Toelating

1.1. Er kan enkel een camping worden ingericht na toelating van het gemeentebestuur.

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een camping moet uiterlijk 25 maart 2024 worden gericht aan het gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

         volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen via het gemeentebestuur - dienst cultuur)

         ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen die de camping omvat

         inplantingsplan (deadline voor indiening: 1 juni 2024) op schaal met duidelijke aanduiding van volgende voorzieningen: perceel van de gelegenheidscamping, nooduitgangen, sanitaire inrichtingen (toiletten - wasgelegenheden - punten met drinkbaar water), coördinatiepost, secretariaat en bluspost (telefoon, informatie, veiligheid), EHBO-post, containerpark, drank- en eetstand(en) en toegangsweg(en) en brandwegen in zones:

         minimaal 5 meter breedte en een vrije hoogte van 4meter

         deze wegen moeten ten allen tijde vrij blijven zodat hulpdiensten niet dienen te keren en ook moeten ze zichtbaar zijn zodat ze herkenbaar zijn vanuit de lucht

1.4. De campinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidscampings van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

1.5. Buiten de toegelaten camping kan nergens worden gekampeerd.

Artikel 2:

Controle vooraf

Voorafgaand aan de opening van de camping moet de uitbater het gehele terrein en omgeving controleren. Dit om tegen te gaan dat kandidaat kampeerders vooraf materialen en goederen ter plaatse hebben gebracht.

Artikel 3:

Voertuigen

3.1. Voertuigen worden niet toegelaten op de camping. Een uitzondering wordt gemaakt voor voertuigen waarvoor het gemeentebestuur een parkeerbewijs heeft afgeleverd.

3.2. Voertuigen zonder parkeerbewijs en voertuigen die de brandwegen belemmeren, worden uit veiligheidsoverweging getakeld. De door het gemeentebestuur gedragen takelkosten, worden nadien teruggevorderd van de campinguitbater.

3.3. Voor mobilhomes is er een specifieke gelegenheidscamping. Mobilhomes worden niet toegelaten op een reguliere camping. Een uitzondering wordt gemaakt voor mobilhomes waarvoor het gemeentebestuur een parkeerbewijs heeft afgeleverd.

Artikel 4:

Inrichting - Uitrusting

4.1. Het opbouwen van de camping kan vanaf zondag 16 juni 2024 vanaf 8 uur.

4.2. Uiterlijk op woensdag 19 juni 2024 (controle drinkwaterkwaliteit: donderdag 20 juni 2024) moet elke campinguitbater de hoofdleiding van het water aanbrengen op de camping en moet de aangelegde leiding voldoende gespoeld zijn.

4.3. Op elke camping moet ter hoogte van de hoofdingang een coördinatie- en EHBO-post in de vorm van een container worden geplaatst. Aan de coördinatiepost moet verplicht een infobord met volgende gegevens op een goed zichtbare plaats worden geplaatst:

         lijst met noodnummers

         inplantingsplan van de camping

         contactgegevens EHBO

         deze lijst is niet limitatief.

4.4. In de EHBO-post moet verplicht een EHBO-set aanwezig zijn met voldoende materiaal berekend op het aantal kampeerders aanwezig op de camping.

4.5. Elke camping moet worden aangeduid d.m.v. een duidelijk opgesteld bord ter hoogte van elke ingang met bijkomende vermelding van zone en nummer van betreffend kampeerterrein. Deze vermelding moet tevens worden aangebracht op het dak van de container (minimaal 1m²).

4.6. Elke camping moet volledig worden afgesloten zodat kampeerders zonder geldig polsbandje de camping niet kunnen betreden.

4.7. Milieuaspecten:

         elke camping is verplicht een containerpark in te richten en een afvalteam samen te stellen

         elke camping moet verplicht volgende afvalstoffen apart inzamelen: GFT / PMD / papier en karton / glas / restafval / grof afval

         bij het binnenkomen van elke kampeerder is de campinguitbater verplicht deze een gratis zak voor restafval en PMD te geven

         indien er een gracht of beek over een camping loopt, moet deze over de gehele lengte worden afgeschermd tegen zwerfafval, bij Demer en Dijle moet er een afstandsregel van minimaal 5 meter worden in acht genomen

         alle afvalwater van toiletten, urinoirs, wasgelegenheden (douches, …), catering en keuken moet verzameld worden in waterdichte opvangcontainers, het afvalwater in de opvangcontainers moet regelmatig opgehaald en afgevoerd worden

         ophaal en afvoer van afvalwater is verplicht uit te voeren door een door OVAM erkende afvaltransportfirma, deze moet het afvalwater afvoeren naar een zuiveringsstation (RWZI) en van ieder transport moeten bewijsstukken van de vervoerfirma kunnen worden voorgelegd

         enkel voor locaties gelegen in centraal gebied volgens het gemeentelijke zoneringsplan mag er sanitair afvalwater rechtstreeks worden aangesloten op de riolering

         iedere grondwaterwinningput moet worden aangegeven bij de gemeente (milieudienst) via een milieumelding klasse 3, meerdere grondwaterwinningputten op aangrenzende percelen voor éénzelfde activiteit worden aanzien als eenzelfde winningseenheid en moeten worden samengevoegd

         als de samengetelde grondwaterwinningeenheid een jaarverbruik van meer dan 500m3 heeft dan is ze milieuvergunningsplichtig (klasse 2)

         iedere winningput moet verplicht worden uitgerust met een debietmeter

         op het gebruik van leidingwater zijn afvalwaterheffingen verschuldigd, maar ook op het gebruik van grondwater zijn zowel grondwaterheffing als afvalwaterheffing verschuldigd

4.8. Elke camping moet beschikken over voldoende sanitaire gelegenheid:

         1 douche per 125 kampeerders, indien hiervoor geen drinkbaar water wordt gebruikt, moet een goed zichtbare en duidelijke waarschuwing worden aangebracht bij elk aftappunt

         1 kraantje met gratis gekoeld drinkbaar water per 150 kampeerders, deze kraantjes moeten afzonderlijk worden opgesteld van de eet- of drankgelegenheid, per 20 kraantjes moet er een apart aftappunt worden opgericht

         1 toilet per 125 kampeerders

         1 urinoir per 250 kampeerders, de urinoirs moeten per 4 worden opgesteld

4.9. Brandveiligheid:

         alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer moeten strikt worden nageleefd

         elke camping moet beschikken over minimaal 1 bluspost met 1 goedgekeurde poederblusser type ABC per 200 kampeerders, 1 bluspost mag maximaal 50 brandblussers bevatten en bijkomend dienen er bijkomende blusposten per 50 blusapparaten te worden ingericht

         elke camping moet ook beschikken over minimaal 2 goedgekeurde blustoestellen type CO2

         omwille van eenvormigheid is de campinguitbater verplicht de hoeveelheid blustoestellen af te nemen van het gemeentebestuur, de huur en waarborg is ten laste van de campinguitbater

         de brandweercontrole van de campings vindt plaats tussen maandag 1 juli en woensdag 3 juli 2024, de campinguitbater is verplicht om tijdens de ingeplande tijdstippen van de brandweer aanwezig te zijn

         alle opgelegde veiligheidsvoorzieningen dienen uiterlijk bij de brandweercontrole aanwezig en uitgevoerd te zijn, indien hieraan niet wordt voldaan, wordt de vergunning op beslissing van de burgemeester ingetrokken en/of de waarborg geheel of gedeeltelijk ingehouden

4.10. Elke camping is verplicht volgende infrastructuur ten allen tijde te verlichten:

         coördinatiepost

         EHBO-post

         drank- en eetstand

         toiletten

         douches

         brandwegen

         nood- en toegangswegen

4.11. Elke camping kan optioneel 1 drank- en/of eetstand in eigen beheer per 3.000 kampeerders met max. oppervlakte van 300m² voorzien. Deze mag voor het publiek geopend zijn op:

         donderdag 4 juli 8 uur tot vrijdag 5 juli 2024 4 uur

         vrijdag 5 juli 8 uur tot zaterdag 6 juli 2024 4 uur

         zaterdag 6 juli 8 uur tot zondag 7 juli 2024 4 uur

         zondag 7 juli 8 uur tot maandag 8 juli 2024 4 uur

         maandag 8 juli 2024 van 8 uur tot 11 uur

4.12. Voor de bouw van tijdelijke constructies en installaties moet een attest kunnen worden voorgelegd.

         de constructiematerialen van een tent (inclusief tentdoek, vaste zijpanelen, …) moeten inzake reactie bij brand voldoen aan de Belgische klasse A2, beschreven in de norm NBN S21-203. Tot de Belgische klasse A2 behoren:

         alle materialen die volgens de Franse methode NF P 92-501-7 tot de klasse M2 behoren

         alle materialen die volgens de Britse methode BS 476 part 7 tot de klasse Class 2 behoren

         treden, vloeren en trappen moeten kunnen weerstaan aan een minimale gebruiksbelasting van 4kN/m2 (NBN B03-103), hun stabiliteit in alle richtingen moet verzekerd worden door een voldoend aantal dragende elementen, in geen geval mag het bezwijken van een der dragende elementen aanleiding geven tot kettingreactie met als uiteindelijk gevolg de instorting van een deel of van gans de constructie

         ruimten onder constructies mogen niet toegankelijk zijn voor parkeerders en moeten op elk moment worden gevrijwaard van iedere vorm van brandbelasting

4.13. Er geldt een algemeen verbod op het meenemen op de camping of het gebruik van gasflesjes van welke aard ook door kampeerders. Betreffende deze maatregel moet de uitbater van de gelegenheidscamping volgende maatregelen treffen:

         voorafgaand aan het festival (website, sociale media, …) moet hierover duidelijk worden gecommuniceerd

         tijdens het festival (affiche, (led)-bord, …) moet dit worden gecommuniceerd aan de ingang van de camping

         de uitbater moet steekproefgewijs controles uitvoeren bij het binnenkomen op de camping

         de uitbater moet dagelijks controles uitvoeren op het terrein om alsnog meegebrachte gasflesjes van het terrein te verwijderen

         de uitbater moet in beslag genomen gasflesjes op een veilige en afgesloten plaats bewaren en dagelijks vanaf vrijdag laten ophalen door een bevoegde firma of instantie

         de uitbater krijgt de mogelijkheid om voldoende kwalitatieve alternatieven aan te bieden, de alternatieven worden voorafgaand aan een brandweercontrole onderworpen

4.14. Camerabewaking:

         de uitbater van de camping dient een vaste camera te voorzien aan de ingang van zijn camping

         deze camera dient zodanig te worden ingesteld dat enkel de ingang wordt gefilmd

         de beelden dienen te worden opgenomen en gedurende een termijn van één maand (maximaal 3 maanden) te worden bewaard, na verloop van deze termijn moeten de bewaarde beelden vernietigd worden

         de beelden kunnen uitsluitend worden bekeken door de campinguitbater (verwerkingsverantwoordelijke), door de politie en door de geregistreerde persoon

         de uitbater dient een pictogram aan te brengen aan de ingang van zijn camping

         de uitbater dient uiterlijk één week voor de ingebruikneming van de camera een kennisgeving hiervan te doen bij de politiediensten via www.aangiftecamera.be, een bewijs van aangifte aan de politiediensten dient uiterlijk één week voor het evenement aan de burgemeester te worden bezorgd

Artikel 5:

Bereikbaarheid - Permanentie

5.1. Elke parking moet permanent worden uitgebaat (hier kan enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na akkoord van de burgemeester) en de verantwoordelijke of zijn aangestelde moet op volgende momenten permanent telefonisch bereikbaar zijn:

         Rock Werchter, vanaf donderdag 4 juli 8 uur tot en met maandag 8 juli 2024 16 uur, uiterlijk tot leegloop van de camping

         dit vast GSM-nummer moet uiterlijk 1 juni 2024 worden overgemaakt aan de lokale politiezone BRT en het gemeentebestuur en het GSM-toestel moet steeds bij de verantwoordelijke op de camping aanwezig zijn

5.2. Bijkomend moet er permanent een verantwoordelijke aanwezig zijn in de coördinatiepost. Deze persoon geldt als eerste aanspreekpunt voor externen en hulpdiensten.

5.3. Er dient minimaal 1 toegang te zijn tot het kampeerterrein.

5.4. Veiligheidspersoneel:

         elke campinguitbater moet beroep doen op een professionele bewakingsfirma en professionele bewakingsagenten inzetten om de optimale veiligheid op de camping te garanderen

         de lijst van bewakingsagenten die activiteiten uitoefenen op de camping dient zes weken voorafgaandelijk aan het evenement toe te komen bij de burgemeester

         de volgende informatie dient te worden medegedeeld:

1° de naam en het adres van de betrokken bewakingsonderneming(en)

2° de identiteitsgegevens van de bewakingsagenten die worden ingezet en van de personeelsleden van de betrokken bewakingsfirma’s die de leiding over deze bewakingsagenten uitoefenen

3° de aard van de bewakingsactiviteiten

4° de data en plaatsen waarop de bewakingsactiviteiten worden uitgevoerd

         vergunde bewakingsagenten dienen bovendien te voldoen aan de bepalingen vervat in de politieverordening Rock Werchter 2024 ‘Inzet vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen’

         elke camping moet vanaf opening tot en met sluiting permanent 1 vrijwillige bewaker per 500 kampeerders, met een minimum van 4 vrijwillige bewakers, inzetten.

         de uitbater van de camping kan vrijwilligers aanstellen voor de interne bewakingsdienst van de camping op voorwaarde dat de vrijwilligers lid zijn van de organiserende vereniging/instantie en zij hun activiteiten slechts sporadisch en onbezoldigd uitoefenen

         de vrijwilligers kunnen slechts deel uitmaken van de interne bewakingsdienst van de camping na toelating door de burgemeester die beslist na het advies te hebben ingewonnen van de korpschef van de lokale politiezone, de campinguitbater richt daartoe een aanvraag met een lijst van vrijwilligers voor de interne bewakingsdienst aan de burgemeester uiterlijk zes weken voor de datum van het evenement waarvoor de betrokken vrijwilligers worden ingezet

         enkel de vrijwilligers, die bovendien voldoen aan alle uitoefeningsvoorwaarden zoals opgelegd in de politieverordening Rock Werchter 2024 ‘Inzet vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen’, kunnen worden vergund/toegelaten als vrijwilliger van een interne bewakingsdienst van de camping

5.5. Medewerkers die niet ingezet worden in het kader van de interne bewakingsdienst dienen herkenbare kledij te dragen in afspraak met de organisatoren en het gemeentebestuur. Er mag geen verwarring mogelijk zijn met de kledij van de bewakingsagenten.

Artikel 6:

Uitbating - Openingstijden

6.1. De campinguitbater moet de toelating in originele vorm op de coördinatiepost van de camping bewaren en voorleggen op vraag van bevoegde personen.

6.2. Elke campinguitbater moet voorafgaand aan het evenement een door de brandweer goedgekeurd plan hebben dat bij controle ter plaatse door de campinguitbater wordt gehanteerd.

6.3. Kamperen wordt toegelaten van donderdag 4 juli 8 uur tot maandag 8 juli 2024 16 uur of indien anders beslist door de burgemeester. De campinguitbater moet alle maatregelen nemen om te voorkomen dat er buiten deze uren wordt gekampeerd.

6.4. Buiten de openingsuren (zie 4.11.) moeten de drank- en eetgelegenheden van elke camping ontruimd en gesloten zijn.

6.5. Tijdens de openingsuren (zie 4.11.) mogen in drankgelegenheden bieren met een alcoholgehalte van max. 5,2% worden geschonken en wijnen.

6.6. De campinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen de campingovereenkomst van organisator Live Nation Festivals NV:

6.7. Drankstanden op de gelegenheidscamping moeten verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker met waarborgsysteem / PET-fles / blik. De uitbater van de drankstanden op de gelegenheidscamping is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

6.8. Eetstanden op de gelegenheidscamping moeten verplicht gebruik maken van alle hierbij voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de eetstanden op de gelegenheidscamping dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

6.9. De campinguitbater is formeel de organisator van de gelegenheidsstand en als dusdanig verantwoordelijk en aansprakelijk voor het naleven van alle globale regelgeving met betrekking tot het uitbaten van een gelegenheidsdrank- en/of eetstand.

6.10. De campinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen de campingovereenkomst van organisator Live Nation Festivals NV:

        de campinguitbater zorgt ervoor dat het toekomen op de camping, het scannen van de tickets en het aanbrengen van de polsbandjes vlot verloopt

        bij het opvullen van de camping mogen tenten niet lukraak neergezet worden, brandgangen tussen de verschillende zones moeten ten allen tijde vrij blijven

         iedere festivalganger die zich aanbiedt aan de ingang van de camping laat zijn/haar ticket scannen door de campinguitbater, een geldig gescand ticket geeft recht op een polsbandje van de desbetreffende camping

         elk ticket moet gescand worden, ook tickets die tijdens het festival aan de kassa verkocht worden

         voor de verkoop van de kassatickets voorziet de campinguitbater een losstaand verkooppunt per campingingang, het verkooppunt staat los van de gates waar de scanning gebeurt en bandjes om de pols gedaan worden

         per camping is er een specifiek ticket, enkel dit ticket kan gescand worden (vb. tickets voor camping A1 kunnen niet gescand worden op camping C7)

         bij fraude zal slechts 1 ticket toegang verlenen tot de camping, nl. het eerst aangeboden ticket, indien eenzelfde barcode later aangeboden wordt, zal de scanner een foutmelding geven, vervolgens dient aan de houder van dit ticket de toegang tot de camping te worden geweigerd

         enkel een geldig gescand ticket geeft recht op een polsbandje van de camping, dit polsbandje is het toegangsbewijs voor de kampeerder voor deze camping gedurende de rest van de duur van het festival, elke camping heeft een eigen polsbandje

         enkel de polsbandjes gemaakt en ter beschikking gesteld door de organisatie zijn geldig, de campinguitbater gebruikt geen andere (zelfgemaakte of aangekochte) polsbandjes

         de campinguitbater of campingmedewerker bevestigt zelf het bandje om de pols van de kampeerder en controleert of dit correct en voldoende vast zit

         campingtickets zijn enkel online te koop via de officiële verkoopkanalen van Live Nation Festivals NV, het is niet mogelijk noch toegelaten om op een andere manier campingtickets aan te kopen of te verkopen

         indien de campingtickets niet zijn uitverkocht - en de maximumcapaciteit niet bereikt is - op het moment van opening van de camping kunnen nog online campingtickets aangekocht worden tot de maximumcapaciteit bereikt is

         de campinguitbater laat niet meer kampeerders toe dan de maximumcapaciteit van de camping

         indien de maximumcapaciteit van de camping bereikt is, sluit de campinguitbater de camping voor nieuwe kampeerders, de woorden ‘Sold Out’ worden zichtbaar aan de inkom geafficheerd, eens de camping volzet is, blijft ze volzet en kunnen nieuwe kampeerders gedurende de rest van het festival geen toegang meer krijgen, ongeacht of er nog kampeerders de camping verlaten in de loop van het festival

6.11. Live Nation Festivals NV is gerechtigd om aan de hand van een controleteam de werking op de camping (scanning, polsbandjes, …) in de gaten te houden. De campinguitbater houdt een medewerker ter beschikking om mee de controle over de camping te doen.

6.12. De campinguitbater is verplicht gratis drinkbaar water aan te bieden aan alle kampeerders. De keuring van dit water gebeurt door ‘de Watergroep’. De campinguitbater staat in voor de (her)keuringskosten hiervan. Indien de campinguitbater een negatief keuringsadvies krijgt, dient de campinguitbater volgende maatregelen te nemen tot zolang er een positief keuringsadvies van ‘de Watergroep’ is:

         meermaals duidelijke affichage aan alle waterpunten op de camping met boodschap: ‘Geen drinkbaar water / Non-potable water / Pas d’eau potable’

         aanbieden van gratis water in PET-fles aan alle kampeerders op de camping

Artikel 7:

Opruiming - Afvalophaling

7.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de gelegenheidscampings. De campinghouder dient volgende fracties apart in te zamelen: GFT, PMD, papier en karton, glas, restafval en grof afval.

7.2. Elke campinguitbater is verplicht om volgende maatregelen te nemen:

         inrichten van een containerpark op de camping

         elke campinguitbater moet verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker met waarborgsysteem / PET-fles / blik. De uitbater van de drankstanden op de gelegenheidscamping is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.     

         elke campinguitbater moet verplicht gebruik maken van voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de eetstanden op de gelegenheidscamping dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

         verspreiding afvalzakken campingingang, bij toegang tot de camping geeft de campinguitbater aan elke festivalganger een groene zak (inzameling restafval) en een blauwe zak (inzameling PMD)

         verspreiding afvalzakken camping, de campinguitbater verspreidt aan de drank- en eetstanden, in- en uitgangen, EHBO- en coördinatiepost, sanitair en containerpark groene zakken (inzameling restafval) en blauwe zakken (inzameling PMD)

         de inzamelregels dienen maximaal en op verschillende locaties duidelijk kenbaar te worden gemaakt aan alle festivalgangers.

7.3. Elke gelegenheidscamping dient uiterlijk donderdag 11 juli 2024 ten laatste om 14 uur volledig opgeruimd te zijn en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad.

7.4. Indien gelegenheidscampings de camping niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150,00 euro excl. BTW aangerekend. Indien gelegenheidscampings zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling worden georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750,00 euro excl. BTW verrekend aan de gelegenheidscampings die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

Artikel 8:

Extra verboden

Voor campinguitbaters, hun aangestelde(n) en festivalgangers is er van woensdag 3 juli tot en met maandag 8 juli 2024 op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

         het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk

         generatoren, uitgezonderd voor standhouders en hun aangestelde(n)

         elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook, de campinguitbater is tevens verplicht op te treden tegen geluidsoverlast op de camping veroorzaakt door kampeerders

         het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook), hier kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester

         glas

         tapinstallaties

         huisdieren, uitgezonderd geleidehonden

         lachgas

Artikel 9: Afname materiaal gemeente

9.1. Elke campinguitbater wordt verplicht volgend materiaal (berekend op het aantal kampeerders per camping) af te nemen van het gemeentebestuur:

         brandblusapparaten

         afvalzakken (restafval - PMD)

         deze lijst is niet limitatief

9.2. De kosten van het materiaal dat niet binnen de termijn wordt ingeleverd worden aangerekend aan de campinguitbater.

Artikel 10:

Specifieke eisen warmtebronnen

10.1. Bij gebruik van gas:

         elke volle gasfles die gevuld werd in een erkend vulcentrum is voorzien van een veiligheidsetiket (zwarte vlam op een rode achtergrond) en de gaskranen dragen een plastiek zegel, indien dit niet het geval is, is de kans heel groot dat deze gasfles illegaal werd gevuld en dat de wettelijke verplichtingen niet werden nagevolgd

         de gasflessen moeten steeds rechtop staan, beveiligd worden tegen omvallen en steeds worden afgeschermd van hevige warmte en zonlicht

         de maximale keuringstermijn van deze gasflessen bedraagt naargelang het type van de fles 10 of 15 jaar, op gasflessen wordt steeds de datum van de eerste keuring en de herkeurdatum ingeslagen door een erkend organisme

         gebruik van de juiste drukregelaar (ontspanner)

         afhankelijk van het type gas moet steeds gebruik worden gemaakt van de juiste ontspanner (28 of 37 mbar) op de gasfles

         butaanflessen moeten aan de uitgang altijd een drukregelaar hebben die de gasdruk van 1700mbar naar 28mbar reduceert

         propaaninstallaties moeten (vanaf 2 toestellen) altijd uitgerust zijn met een dubbele ontspanner

         een eerste ontspanner, geplaatst buiten aan de gasflessen, reduceert de gasdruk van 7bar naar 1,5bar (aanbevolen druk voor het binnentreden in lokalen)

         de tweede ontspanner, geplaatst juist voor de gebruikstoestellen, reduceert de gasdruk van 1,5bar naar 37mbar of 50mbar

         de plaatsing van een enkele ontspanner die de druk reduceert van 7bar naar 37mbar of 50mbar kan slechts worden toegelaten als de gasfles of gasflessen aangesloten zijn op 1 toestel

         vaste gasinstallaties moeten jaarlijks gekeurd worden. Het geldige keuringsattest moet aanwezig zijn in de coördinatiepost

         gebruik van soepele leidingen (volgens de Europese norm EN559)

         voor gebruiksinstallaties op butaan of propaan mogen GEEN andere slangen worden gebruikt dan deze die aanvaard zijn voor vloeibaar gemaakte petroleumgassen in de gasfase, op de slangen zijn leesbare onuitwisbare markeringen aangebracht met maximum één meter tussen elke markering, bij deze markeringen staat tenminste de waarde van de maximale werkdruk (min. 15bar) alsook het fabricagejaar, het merk of logo van de fabrikant en de aard van het gas waarvoor de slang mag worden gebruikt

         de slang mag max. 2meter lang zijn en moet regelmatig vervangen worden, deze slang moet om de 5 jaar worden vervangen

         de uiteinden van de slang worden vastgehecht door spanbeugels op de slangappels die aangepast zijn aan haar inwendige diameter

         de aandacht van de gebruiker moet altijd gevestigd worden op de goede staat van de slang

10.2. Bij gebruik van elektriciteit:

         de installatie dient conform het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties te zijn

         bij elektriciteitsafname vanuit een onroerend goed moet een geldig keuringsattest worden voorgelegd, voor een particuliere woning is de geldigheidstermijn maximaal 25 jaar, voor een handelspand maximaal 5 jaar

         alle elektrische toestellen en verlengdraden moeten een CEBEC-label dragen

         standen en wagens met een vaste installatie op elektriciteit moeten een geldig keuringsattest van een erkend keuringsorganisme kunnen voorleggen

10.3. Bij gebruik van houtskool:

         in geen geval mag het publiek rechtstreeks in contact komen met de warmtebron

10.4. Algemene eisen voor warmtebronnen:

         verwarmingstoestellen met petroleum mogen enkel worden gebruikt met voorafgaande toestemming van de brandweer

         verlichtingstoestellen met open vlam zoals toortsen zijn ten allen tijde verboden

         in geen enkel geval mogen warmtebronnen rechtstreeks in contact komen met het publiek

         in de onmiddellijke omgeving van de warmtebronnen mogen geen brandbare materialen liggen

         onder de warmtebron zelf moet een brandveilige plaat worden gelegd

         bij de warmtebronnen moet een blusapparaat 6kg ABC of 5kg CO2 binnen handbereik zijn

         inzake het gebruik en de geldigheids- of keuringsdatum gelden de voorschriften inzake brandpreventie, het blustoestel dient jaarlijks gekeurd te worden

Artikel 11:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 12:

12.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester kunnen volgende maatregelen worden genomen:

         verwijdering op kosten van de overtreder

         inbeslagname

         intrekking van vergunning

12.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van minimaal 100 euro en maximaal 350 euro met uitzondering van de overtredingen op artikel 4.14. en artikel 5.4. die gestraft worden door de bevoegde overheid.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

14. Politieverordening Bruce Springsteen / Rock Werchter 2024 - Inzet vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen

 

Feiten en context

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren op dinsdag 2 juli 2024 een concert van Bruce Springsteen op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli 2024 het festival Rock Werchter een op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

         Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

         Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

         Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

         Wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid.

         Ministerieel besluit van 10 november 2017 over de vaststelling van de wijze van aanduiding van het begin en het einde van een zone op de openbare weg onder toezicht, van de mogelijkheid van uitgangscontrole bij het verlaten van een winkelruimte en van de uitoefening van situationele bevoegdheden, tot uitvoering van de wet tot regeling van de private en bijzondere veiligheid.

         Ministeriële omzendbrief van 29 maart 2018 over de private bewaking bij evenementen en festivals.

 

Argumentatie

         Om het goede verloop van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

         Het verzekeren van de veiligheid kan slechts worden gegarandeerd voor zover de organisator van het concert en het festival en de uitbaters van de gelegenheidscampings tijdens Rock Werchter beroep kunnen doen op vrijwilligers.

         Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

         De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

         Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

         Tijdens de periode van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

1.1. Deze verordening is enerzijds van toepassing op de inzet van vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen bij het concert Bruce Springsteen, georganiseerd op het festivalpark, op dinsdag 2 juli 2024.

1.2. Deze verordening is anderzijds van toepassing op de inzet van vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen bij het festival Rock Werchter, georganiseerd op het festivalpark en op de verschillende gelegenheidscampings, van woensdag 3 juli tot en met maandag 8 juli 2024.

Artikel 2:

De organisator van de concerten en het festival enerzijds en de uitbaters van de gelegenheidscampings tijdens Rock Werchter anderzijds kunnen in het kader van art. 24 van de wet van 2 oktober 2017 vrijwilligers aanstellen voor de interne bewakingsdienst van het festival en de camping op voorwaarde dat:

2.1. De burgemeester hiertoe, na advies van de korpschef van de politiezone BRT, op een door de minister bepaalde wijze, de toestemming hiervoor heeft verleend aan de vereniging.

2.2. De personen effectief lid zijn van de vereniging, of de personen een effectieve of aanwijsbare band hebben met de vereniging en dat de personen hun activiteiten slechts sporadisch en onbezoldigd uitoefenen.

Artikel 3:

3.1. De vrijwilligers kunnen slechts deel uitmaken van de interne bewakingsdienst van het festival of de camping na toelating door de burgemeester die beslist na het advies te hebben ingewonnen van de korpschef van de lokale politiezone.

3.2. De organisator richt daartoe een aanvraag met een lijst van vrijwilligers voor de interne bewakingsdienst aan de burgemeester uiterlijk zes weken voor de datum van het evenement waarvoor de betrokken vrijwilligers worden ingezet.

Artikel 4:

4.1. Enkel de personen die vallen onder het toepassingsgebied van art. 60 tot en met art. 64 van de wet van 2 oktober 2017 worden toegelaten als vrijwilliger van de interne bewakingsdienst.

4.2. De vrijwilligers dienen onder meer te voldoen aan volgende voorwaarden:

         niet veroordeeld geweest zijn, zelfs niet met uitstel, tot enige correctionele of criminele straf, zoals bedoeld in artikel 7 van het Strafwetboek of tot een gelijkaardige straf in het buitenland, behoudens veroordelingen wegens inbreuken op de wetgeving betreffende de politie over het wegverkeer

         niet tegelijkertijd lid zijn van een politiedienst of een inlichtingendienst, noch een functie hebben in een penitentiaire instelling, noch activiteiten uitoefenen van privédetective, van wapen- of munitiefabrikant of -handelaar of enige andere werkzaamheid uitoefenen die, doordat ze wordt uitgeoefend door dezelfde persoon die ook een functie uitoefent inde sector van de private of bijzondere veiligheid, een gevaar kan opleveren voor de in- of uitwendige veiligheid van de Staat of voor de openbare orde

         minstens achttien jaar oud zijn

         niet geschrapt zijn uit het Rijksregister van natuurlijke personen zonder nieuw adres achter te laten

         in de afgelopen drie jaar geen lid geweest zijn van de inlichtingendiensten of van die politiediensten waarbij het onmiddellijk erna uitoefenen van een functie in de private veiligheid een gevaar oplevert voor de Staat of voor de openbare orde

Artikel 5:

5.1. De kandidaat-vrijwilliger of de toegelaten vrijwilliger is er via de organiserende vereniging toe gehouden de burgemeester op de hoogte te brengen van elke omstandigheid die tot gevolg heeft dat hij niet of niet meer beantwoordt aan de voorwaarden voorzien in artikel 4 van deze verordening.

5.2. Van zodra hij niet meer voldoet aan deze voorwaarden kan hij van rechtswege niet ingezet worden als vrijwilliger en vervalt de door de burgemeester gegeven toelating.

Artikel 6:

6.1. De lijst van bewakingsondernemingen die activiteiten zullen uitoefenen in het kader van de concerten en het festival dient vier weken voorafgaandelijk aan het evenement toe te komen bij de burgemeester.

6.2. Volgende informatie dient te worden medegedeeld:

         de naam en het adres van de betrokken bewakingsondernemingen

         de identiteitsgegevens van de bewakingsagenten die zullen ingezet worden en van de personeelsleden van de betrokken bewakingsfirma’s die de leiding over deze bewakingsagenten zullen uitoefenen

         de aard van de bewakingsactiviteiten

         de data en plaatsen waarop de bewakingsactiviteiten zullen uitgevoerd worden

Artikel 7:

7.1. De fouilles van personen in het kader van de toegangscontrole mogen enkel uitgevoerd worden door vergunde bewakingsagenten ter hoogte van de ingang van het festivalterrein en ter hoogte van de ingang van de verschillende campings door vergunde bewakingsagenten.

7.2. De fouilles mogen slechts uitgeoefend worden mits uitdrukkelijke toestemming van de burgemeester en in overeenstemming met hetgeen is bepaald in de artikels 102 tot en met 104 van de wet van 2 oktober 2017.

7.3. De aanvraag hiertoe dient 3 weken voor de datum van het evenement toe te komen bij de burgmeester en moet volgende informatie bevatten:

         de lijst van de bewakingsondernemingen en de personalia van de bewakingsagenten die de fouilles uitvoeren

         de vermelding op welke tijdstippen en in welke omstandigheden de fouilles gebeuren

7.4. Fouilles bij uitgangscontrole zijn niet toegelaten.

Artikel 8:

8.1. Iedereen die professioneel een bewakingsactiviteit uitvoert, dient op een duidelijk leesbare wijze een badge te dragen en de voorschriften inzake werkkledij, die bepaald zijn in de artikels 79, 80 en 95 van de wet van 2 oktober 2017, na te leven.

8.2. Op de badge staat duidelijk hun naam, de naam van de onderneming waarvoor ze werken en het adres van de exploitatiezetel, ofwel de identificatiekaart. Ze moeten tevens in het bezit zijn van de door de Minister van Binnenlandse Zaken afgeleverde identificatiekaart.

Artikel 9:

9.1. Voor de organisator van het concert Bruce Spingsteen en het festival Rock Werchter wordt het gebied met perimeter omschreven als volgt:

         Haachtsesteenweg tot de grens met de gemeente Haacht

         Hanewijk-Eggelbroek tot de grens met de gemeente Haacht

         Tarweland tot de grens met de gemeente Haacht

         Beverlaak tot de grens met de gemeente Tremelo

         Tremelobaan tot de grens met de gemeente Tremelo

         Grotestraat tot de grens met de gemeente Tremelo

         Hogeweg-Varentstraat tot de grens met de gemeente Tremelo

         Vondelweg tot de grens met Tremelo

         Hoogland tot de kruising met de Hamstraat

         Provinciebaan tot de kruising Rodenbachlaan-Torenstraat

         Dijlekant tot de grens met de gemeente Haacht

         Dijlekant-Kapoenstraat tot de kruising met de Vrijheidsstraat

         Dijlekant-Achterheidestraat tot de kruising met de Vijfde Liniestraat

         Vrijheidsstraat-Walenstraat tot de grens met de gemeente Haacht

         Hellichtstraat tot de kruising met het Meanderspad

         Torenstraat tot de kruising met de Terheidelaan

         Kruising Terheidelaan-Hellichtstraat tot kruising Terheidelaan-Torenstraat

9.2. Voornoemde perimeter wordt op volgende momenten ingesteld als zone waarbinnen bewakingsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend in de zin van art. 3 van de wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en de bijzondere veiligheid:

         Bruce Springsteen, dinsdag 2 juli vanaf 13 uur tot woensdag 3 juli 2024 ten laatste 4 uur

         Rock Werchter, ten vroegste op woensdag 3 juli vanaf 10 uur, doch met zekerheid op donderdag 4 juli vanaf 5 uur tot maandag 8 juli 2024 ten laatste 16 uur

9.3. Voornoemde perimeter dient op zichtbare wijze voor het publiek afgebakend te zijn overeenkomstig de bepalingen van het ministerieel besluit van 10 november 2017. Derhalve kunnen personen belast met toezichtopdrachten in de zin van de wet geplaatst worden aan de nadarbarelen binnen voormelde perimeter.

Artikel 10:

Het uitvoeren van georganiseerde rondes door private personen, bewakingsondernemingen en interne bewakingsdiensten met het oog op het verzekeren van de orde buiten de voormelde perimeter is verboden.

Artikel 11:

Al de personen die in dit kader worden ingezet dienen elke strafbare handeling die door hen wordt vastgesteld onmiddellijk door te geven aan de politiediensten.

Artikel 12:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 13:

13.1. De leden van de lokale en federale politie en de door de Koning aangewezen ambtenaren en diensten zijn gelast met de uitvoering van deze verordening.

13.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met administratieve geldboetes opgelegd door de bevoegde administratieve overheid.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

15. Politieverordening Bruce Springsteen / Rock Werchter 2024. Administratieve politie - Publiciteit

 

Feiten en context

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren op dinsdag 2 juli 2024 een concert van Bruce Springsteen op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli 2024 het festival Rock Werchter een op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

         Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

         Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

         Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

 

Argumentatie

         Om het goede verloop van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

         Uit het verleden blijkt dat deelgemeente Werchter en het overige deel van de gemeente Rotselaar tijdens de periode van de muziekconcerten af te rekenen krijgt met een sterk verhoogd aanbod van reclameberichten die in de vorm van folders e.d. worden uitgedeeld op de openbare weg, reclameboodschappen die verspreid worden via affiches, al dan niet vastgemaakt op panelen of op andere tijdelijke of blijvende constructies, spandoeken, voertuigen met luidsprekers, publiciteitswagens, e.d.

         Een sterk verhoogd aanbod aan reclame, in welke vorm ook, kan aanleiding geven tot een ernstige stoornis van de openbare rust en orde, het belemmeren en hinderen van het verkeer, een vervuiling van de openbare weg, een verhoogd risico op brand en tot een verkeersonveilige situatie op de openbare weg.

         Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

         De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

         Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

         Tijdens de periode van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

Het is verboden, zonder voorafgaande vergunning van de burgemeester, op het grondgebied van de gemeente Rotselaar enerzijds folders, gadgets, flyers en gratis publicaties uit te delen en anderzijds enige bijkomende reclame te maken in de vorm van panelen, affiches, voertuigen, spandoeken in welke vorm ook, op of langs de openbare weg of op een privé-eigendom zichtbaar van op de openbare weg, met uitzondering van de bestaande panden en de door de organisatie voorziene ruimte, op volgende periodes:

         Bruce Springsteen en Rock Werchter, van vrijdag 28 juni tot en met maandag 8 juli 2024

Artikel 2:

Reclameborden, affiches en andere reclame, die in strijd met deze verordening worden gebruikt, aangewend of geplaatst, worden verwijderd door de gemeentelijke diensten op kosten of risico van de overtreder die ze plaatste of gebruikte en onverminderd de voorziene strafsanctie.

Artikel 3:

Elke gegeven toelating moet aanwezig zijn op de desbetreffende locatie en moet kunnen worden getoond bij controle.

Artikel 4:

Volgende personen zijn strafbaar met een administratieve geldboete:

         de eigenaar(s)

         de aannemer(s) van aanplakking of reclame

         de personen waarvoor de reclame wordt gevoerd of alle andere personen die voor het plaatsen of voor het aanwenden ervan verantwoordelijk zijn

Artikel 5:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 6:

6.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na vaststelling van de inbreuk door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester kunnen volgende maatregelen genomen worden:

         verwijdering op kosten van de overtreder

         inbeslagname

         intrekking vergunning

6.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

16. Politieverordening Bruce Springsteen / Rock Werchter 2024. Administratieve politie - Toegangstickets

 

Feiten en context

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren op dinsdag 2 juli 2024 een concert van Bruce Springsteen op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli 2024 het festival Rock Werchter een op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

         Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

         Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

         Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

         Wet van 14 juli 1991 over de handelspraktijken.

         Wet van 25 juni 1993 over de ambulante handel.

 

Argumentatie

         Om het goede verloop van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

         De mogelijkheid bestaat dat een zwart circuit van zelfs geldige toegangstickets tot verstoring van de openbare rust en overlast kan leiden, in de zin van systematisch lastig vallen van toevallige passanten en verkopen aan woekerprijzen.

         Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

         De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

         Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

         Tijdens de periode van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

Het verkopen of te koop aanbieden van toegangstickets op de openbare weg en het openbaar domein binnen de actieradius van het festivalpark en op de invalswegen Stationsstraat, Provinciebaan, Hogeweg, Varentstraat, Tremelobaan en Nieuwebaan, is verboden op volgende momenten:

         Bruce Springsteen en Rock Werchter, van maandag 1 juli tot en met maandag 8 juli 2024

Artikel 2:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3:

3.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na vaststelling van de inbreuk door de lokale of federale politie kan volgende maatregel worden genomen:

         inbeslagname

3.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

17. Politieverordening Bruce Springsteen / Rock Werchter 2024. Voorafgaande veiligheidscontroles naar aanleiding van evenementen

 

Feiten en context

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren op dinsdag 2 juli 2024 een concert van Bruce Springsteen op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli 2024 het festival Rock Werchter een op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

         Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

         Wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid.

         Ministeriële omzendbrief van 29 maart 2018 over de veiligheidscontroles naar aanleiding van evenementen.

         Artikel 19, tweede lid, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State.

         Artikel 71, met verwijzing naar artikel 26, 7°a, van de wet van 30 juni 2018 over de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

 

Argumentatie

         Om het goede verloop van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

         De gemeente streeft naar veilige gelegenheidskampeerterreinen en -parkeerterreinen tijdens het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter.

         Rekening te houden met de risicoanalyse van de verantwoordelijke voor de verwerking, federale politie arrondissement Leuven, coördinatie- en steundirectie.

         Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

         Tijdens de periode van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

         In geval van negatieve voorafgaande veiligheidscontrole kunnen personen de toegang tot de verschillende evenementen worden ontzegd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

1.1. De burgemeester beslist tot een voorafgaande veiligheidscontrole van de personen die meewerken aan de organisatie en het verloop van het evenement Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter 2024.

1.2. Deze personen kunnen als dienstverlener, leverancier van goederen, onderaannemer, betaald of vrijwillig personeelslid van de organisator meewerken aan het evenement.

1.3. De burgemeester licht de organisator van het evenement hierover in.

Artikel 2:

De organisator van het evenement is verplicht om de personen die meewerken aan de organisatie en het verloop van het evenement in te lichten over deze voorafgaande veiligheidscontrole.

Artikel 3:

De organisator van het evenement is verplicht om de personen die meewerken aan de organisatie en het verloop van het evenement een schriftelijke verklaring te laten ondertekenen waarin ze zich akkoord verklaren met deze voorafgaande veiligheidscontrole en bijgevolg hun toestemming verlenen dat hun persoonsgegevens kunnen worden overgemaakt aan de politiediensten met het oog op de veiligheidscontrole. Deze schriftelijke verklaring kan opgenomen worden in een arbeids- , vrijwilligers- of dienstenovereenkomst. Elke andere vorm van vrijelijke en geïnformeerde schriftelijke toestemming is ook toegelaten.

Artikel 4:

4.1. De organisator van het evenement maakt de persoonsgegevens ten laatste 6 weken voor aanvang van het evenement over aan de verantwoordelijke politiedienst. Mits bijzondere omstandigheden dit rechtvaardigen, kan de organisator, na gemotiveerde voorafgaandelijke aanvraag, vragen om van voormelde termijn af te wijken. In onderling overleg met de betrokken verantwoordelijke politiedienst kan een latere datum hiervoor worden overeengekomen. De organisator moet eventuele wijzigingen zo snel mogelijk doorgeven en kan, mits akkoord van de verantwoordelijke politiedienst, na deze termijn ook nog aanvullingen doorgeven. De organisator staat in voor de juistheid van de aangeleverde persoonsgegevens.

4.2. De volgende gegevens worden minstens overgemaakt:

         voornaam

         naam

         geboortedatum

         geboorteplaats (indien beschikbaar)

         rijksregisternummer of INSZ nummer (verplicht voor houders van een Belgisch identiteitsdocument ofwel een Belgisch verblijfsdocument)

         taak en functie tijdens het evenement

         nationaliteit

4.3. De verantwoordelijke politiedienst legt een register aan dat de verwerking van deze gegevens documenteert.

Artikel 5:

Bij de voorafgaande veiligheidscontrole onderzoekt de verantwoordelijke politiedienst of de betrokkene een gevaar vormt voor de openbare orde op het evenement. Op basis van een door de verantwoordelijke politiedienst uitgevoerde risicoanalyse, rekening houdend met de antecedenten, zullen volgende criminaliteitsdomeinen voor veiligheidscontrole in beschouwing worden genomen: Feiten / Periode:

         radicalisme, veiligheid van de staat en terrorisme / onbeperkt

         wapens en munitie / drie jaar, voorafgaand aan het evenement

         verdachte handelingen / inschatting aan de hand van de inhoud

Artikel 6:

Volgende categorieën van personen die meewerken aan de organisatie en het verloop van het evenement worden onderworpen aan een voorafgaande veiligheidscontrole:

         betaalde personeelsleden van de organisator

         vrijwilligers van vzw Altsien

         leveranciers van goederen en diensten en onderaannemers

         productieleveranciers van goederen en diensten en onderaannemers

         cateringbedrijf en onderaannemers

         verenigingen

         dienstverleners (Rode Kruis, brandweer)

Artikel 7:

Bij de voorafgaande veiligheidscontrole raadpleegt de verantwoordelijke politiedienst de haar ter beschikking gestelde gegevensbanken.

Artikel 8:

Op basis van de persoonsgegevens die ter beschikking zijn gesteld door de organisator voert de verantwoordelijke politiedienst de voorafgaande veiligheidscontrole uit. Na deze veiligheidscontrole geeft de verantwoordelijke politiedienst een advies aan de burgemeester over het veiligheidsrisico van de gecontroleerde personen.

Artikel 9:

9.1. De burgemeester kan - op basis van het advies van de politie - beslissen dat de gecontroleerde persoon de toegang tot het evenement geweigerd wordt.

9.2. De burgemeester maakt deze beslissing over aan de organisator en de betrokkene.

9.3. De burgemeester motiveert zijn beslissing aan de betrokkene op basis van het gevaar voor de openbare orde dat zijn aanwezigheid op het evenement zou betekenen. In zijn motivering kan de burgemeester geen melding maken van politionele gegevens (informatie of onderzoeksgegevens), behalve met het akkoord van de bevoegde magistraat.

Artikel 10:

De organisator informeert de burgemeester over het gevolg dat aan de weigeringsbeslissing is gegeven door de organisator en door de betrokkene.

Artikel 11:

Indien de betrokkene de toegang tot het evenement geweigerd wordt, dan licht de burgemeester de betrokkene in dat hij hiertegen een verzoek tot schorsing of nietigverklaring kan indienen bij de Raad van State (dit in toepassing van artikel 19, tweede lid, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State).

Artikel 12:

Indien de beslissing gebaseerd is op onjuiste gegevens, dan kan de betrokkene via de procedure van onrechtstreeks toegang de verbetering van zijn gegevens vragen (dit in toepassing van artikel 71 (met verwijzing naar artikel 26, 7°a) van de wet van 30 juni 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens).

Artikel 13:

Indien er bij de veiligheidscontroles door de politie, naar aanleiding van het overmaken van de persoonsgegevens door de organisator krachtens artikel 4 van onderhavig reglement, elementen naar boven komen die aanleiding kunnen geven tot een negatief advies aan de burgemeester - aangaande de toegang van de medewerker tot het evenement - kan de politie een dubbelcheck uitvoeren. Dit om valse negatieve geweigerden zoveel als mogelijk te vermijden. Daartoe kan de politie desgevallend overleg plegen met het openbaar ministerie, de Local Task Force of andere geëigende en bevoegde adviesorganen en -instanties.

Artikel 14:

14.1. Tenzij een wet of een decreet andere strafbepalingen voorziet, wordt elke overtreding van deze politieverordening bestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete van maximaal 350 euro.

14.2. Bij overtreding van deze politieverordening kan de burgemeester bovendien besluiten tot intrekking van de afgeleverde evenementenvergunning 

Artikel 15:

Deze verordening wordt van kracht onmiddellijk na de vereiste afkondiging.

Artikel 16:
Deze politieverordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

18. Politieverordening Bruce Springsteen / Rock Werchter 2024 - Gelegenheidsparkeerterreinen

 

Feiten en context

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren op dinsdag 2 juli 2024 een concert van Bruce Springsteen op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli 2024 het festival Rock Werchter een op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

         Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

         Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

         Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

         Koninklijk besluit van 9 december 2021 over producten voor eenmalig gebruik en ter bevordering van herbruikbare producten.

         Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

         Om het goede verloop van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

         De gemeente Rotselaar streeft naar kwaliteitsvolle gelegenheidsparkeerterreinen, aangezien de festivalperiode gespreid is over verschillende dagen.

         Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

         De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

         Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

        Tijdens de periode van het concert Bruce Springstee en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

Toelating

1.1. Er kan enkel een parking worden ingericht na toelating van het gemeentebestuur.

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een parking moet uiterlijk 25 maart 2024 worden gericht aan het gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

         volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen via het gemeentebestuur - dienst cultuur)

         ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen die de parking omvat

         inplantingsplan (deadline voor indiening: 1 juni 2024) op schaal met duidelijke aanduiding van volgende voorzieningen: perceel van de gelegenheidsparking, sanitaire inrichtingen (toiletten - wasgelegenheden), coördinatiepost, secretariaat en bluspost (telefoon, informatie, veiligheid) en toegangsweg(en) en brandwegen in zones:

         minimaal 5 meter breedte en een vrije hoogte van 4meter

         deze wegen moeten ten allen tijde vrij blijven zodat hulpdiensten niet dienen te keren en ook moeten ze zichtbaar zijn zodat ze herkenbaar zijn vanuit de lucht

         geparkeerde voertuigen op de brandwegen worden uit veiligheidsoverweging getakeld, de door het gemeentebestuur gedragen takelkosten worden integraal teruggevorderd van de parkinguitbater.

1.4. De parkinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidsparkings van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

Artikel 2:

Mobilhomes tijdens Rock Werchter

2.1. Mobilhomes mogen tijdens Rock Werchter in geen enkel geval worden toegelaten op de parkings voor personenwagens.

2.2. Voertuigen op de parking kunnen in geen enkel geval worden gebruikt als slaapplaats. De parkinguitbater ziet hierop toe.

2.3. Parkeren op de mobilhomeparking wordt toegelaten van woensdag 3 juli 12 uur tot maandag 8 juli 2024 16 uur. Hier kan enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na akkoord van de burgemeester. De parkinguitbater moet stand-by zijn om, indien nodig, vroeger te openen en alle maatregelen nemen om te voorkomen dat er buiten genoemde uren wordt geparkeerd.

Artikel 3:

Inrichting - Uitrusting

3.1. Elke parking moet beschikken over voldoende toiletten: 3 toiletten per 500 wagens.

3.2. Elke parking moet beschikken over voldoende urinoirs: 1 urinoir per 500 wagens. De urinoirs moeten per 4 worden opgesteld.

3.3. Brandveiligheid:

         alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer moeten strikt worden nageleefd

         elke parking moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde poederblussers type ABC

         omwille van eenvormigheid is de parkinguitbater verplicht de hoeveelheid blustoestellen af te nemen van het gemeentebestuur, de huur en waarborg is ten laste van de parkinguitbater

         de brandweercontrole van de parkings vindt plaats tussen maandag 1 juli en woensdag 3 juli 2024, de parkinguitbater is verplicht om tijdens de ingeplande tijdstippen van de brandweer aanwezig te zijn

         alle opgelegde veiligheidsvoorzieningen dienen uiterlijk bij de brandweercontrole aanwezig en uitgevoerd te zijn, indien hieraan niet wordt voldaan, wordt de vergunning op beslissing van de burgemeester ingetrokken en/of de waarborg geheel of gedeeltelijk ingehouden

3.4. Elke parkinguitbater is verplicht om ook de volgende infrastructuur ten allen tijde te verlichten:

         volledige terrein

         coördinatiepost

         toiletten

         brandwegen

         nood- en toegangswegen

3.5. Het is verboden om op de parkings commerciële verkoopstanden alsook publicitaire spandoeken en gadgets aan te brengen. Een uitzondering wordt gemaakt voor vaste drankstanden (kantine) op de parking. Deze gelegenheid moet worden uitgebaat door de vereniging die de parking uitbaat.

         elke parkinguitbater met een vaste drankstand moet verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker / PET-fles / blik, de uitbater van de vaste drankstand op de gelegenheidsparking is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen

         elke parkinguitbater met een vaste eetstand moet verplicht gebruik maken van alle hierbij voorgeschreven cateringmateriaal, de uitbater van de eetstand op de gelegenheidsparking dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen, bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt, enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt

         de parkinguitbater is formeel de organisator van de vaste gelegenheidsstand op de gelegenheidsparking en als dusdanig verantwoordelijk en aansprakelijk voor het naleven van alle globale regelgeving met betrekking tot het uitbaten van de vaste drank- en/of eetstand

3.6. Voor de bouw van tijdelijke constructies en installaties moet een attest kunnen worden voorgelegd.

         de constructiematerialen van een tent (inclusief tentdoek, vaste zijpanelen, …) moeten inzake reactie bij brand voldoen aan de Belgische klasse A2, beschreven in de norm NBN S21-203. Tot de Belgische klasse A2 behoren:

         alle materialen die volgens de Franse methode NF P 92-501-7 tot de klasse M2 behoren

         alle materialen die volgens de Britse methode BS 476 part 7 tot de klasse Class 2 behoren

         treden, vloeren en trappen moeten kunnen weerstaan aan een minimale gebruiksbelasting van 4kN/m2 (NBN B03-103), hun stabiliteit in alle richtingen moet verzekerd worden door een voldoend aantal dragende elementen, in geen geval mag het bezwijken van een der dragende elementen aanleiding geven tot kettingreactie met als uiteindelijk gevolg de instorting van een deel of van gans de constructie

         ruimten onder constructies mogen niet toegankelijk zijn voor parkeerders en moeten op elk moment worden gevrijwaard van iedere vorm van brandbelasting

3.7. Vanaf de opening tot het definitief sluiten van de gelegenheidsparking moet er een tractor ter beschikking zijn, dit om auto’s te slepen indien noodzakelijk. Indien een parkinguitbater een wagen sleept, is hij verplicht aan de bestuurder een brief mee te geven met volgende tekst: “Het takelen van een voertuig is op risico van de bestuurder of eigenaar van het voertuig.”

Artikel 4:

Bereikbaarheid - Permanentie

4.1. Elke parking moet permanent worden uitgebaat (hier kan enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na akkoord van de burgemeester) en de verantwoordelijke of zijn aangestelde moet op volgende momenten permanent telefonisch bereikbaar zijn:

         Bruce Springsteen, dinsdag 2 juli 8 uur tot en met woensdag 3 juli 2024 4 uur, uiterlijk tot leegloop van de parking

         Rock Werchter, vanaf donderdag 4 juli 5 uur tot en met maandag 8 juli 2024 16 uur, uiterlijk tot leegloop van de parking

         dit vast GSM-nummer moet uiterlijk 1 juni 2024 worden overgemaakt aan de lokale politiezone BRT en het gemeentebestuur en het GSM-toestel moet steeds bij de verantwoordelijke op de parking aanwezig zijn

4.2. Op elke parking moeten er per 600 wagens permanent minimaal 4 medewerkers tijdens

genoemde periode aanwezig zijn.

4.3. Alle medewerkers dienen herkenbare kledij te dragen in afspraak met de organisatoren en het gemeentebestuur. Er mag geen verwarring mogelijk zijn met de kledij van de bewakingsagenten (professioneel of vrijwilligers).

Artikel 5:

Uitbating - Openingstijden

5.1. De parkinguitbater moet de toelating in originele vorm op de parking bewaren en voorleggen op vraag van bevoegde personen.

5.2. Elke parkinguitbater moet voorafgaand aan het evenement een door de brandweer goedgekeurd plan hebben dat bij controle ter plaatse door de parkinguitbater wordt gehanteerd.

5.3. Parkeren wordt toegelaten op volgende momenten:

         Bruce Springsteen, dinsdag 2 juli 8 uur tot en met woensdag 3 juli 2024 4 uur

         Rock Werchter, vanaf donderdag 4 juli 5 uur tot en met maandag 8 juli 2024 16 uur

         hier kan enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na akkoord van de burgemeester, de parkinguitbater moet alle maatregelen nemen om te voorkomen dat er buiten genoemde uren wordt geparkeerd

5.4. Op donderdag 4 juli 2024 tijdens Rock Werchter is het verboden om voertuigen voor 22 uur van de parking af te laten rijden.

5.5. De parkinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen de parkingovereenkomst van organisator Live Nation Festivals NV:

         parkingtickets zijn enkel online te koop via de officiële verkoopkanalen van Live Nation Festivals NV, het is niet mogelijk noch toegelaten om op een andere manier parkingtickets aan te kopen of te verkopen

         enkel aan voertuigen met een geldig gescand parkingticket mag toegang worden verleend tot de parking, de parkinguitbater dient elk aangeboden ticket te scannen

         het aantal tickets per parking in voorverkoop wordt bepaald door Live Nation Festivals NV en is gebaseerd op de wegcapaciteit zoals opgenomen in het mobiliteitskader van de evenementen in Werchter, opgemaakt door de organisatie is samenspraak met de gemeentebesturen en bevoegde instanties, voor Rock Werchter wordt hier een verdeling gemaakt tussen combi- en dag-parkingtickets, Live Nation Festivals NV kan tijdens het verkoopproces het aantal parkingtickets en de verdeling tussen combi- en dag-parkingtickets per parking aanpassen

         indien de parkingtickets niet zijn uitverkocht - en de maximumcapaciteit dus niet bereikt is - op het moment van opening van de parking kunnen online parkingtickets aangekocht worden tot zolang de voorraad strekt

         Live Nation Festivals NV voorziet een informatiedoek ter grootte van een herashek met hierop de naam van de parking en de huisregels, de parkinguitbater zorgt ervoor dat deze informatiedoek zichtbaar ophangt aan de ingang van de parking

         de parkinguitbater zorgt ervoor dat het toekomen op de parking, het scannen van het parkingticket en het parkeren zo vlot mogelijk verloopt om files te voorkomen

         de parkinguitbater voorziet een wachtzone (dubbele rij bij inrit van de parking) op de parking voor parkeerders zonder geldig toegangsticket

         de parkinguitbater dient het ticket te scannen van éénieder die zich met een parkingticket aanbiedt, per parking is er een specifiek ticket, enkel dit ticket kan gescand worden (vb. tickets voor parking Blauw 1 kunnen niet gescand worden op parking Groen 3)

         een parkingticket is slechts éénmalig geldig en kan slechts één keer gescand worden, hetgeen betekent dat wanneer een voertuig een tweede maal (of meer) de parking weer wil oprijden een nieuw parkeerticket moet worden voorgelegd

         bij fraude zal slechts 1 ticket toegang verlenen tot de parking, nl. het eerst aangeboden ticket, indien eenzelfde barcode later aangeboden wordt, zal de scanner een foutmelding geven, vervolgens dient aan de houder van dit ticket de toegang tot de parking te worden geweigerd.

         het is de parkinguitbater niet toegestaan om - om welke reden dan ook - een borg (vb. rijbewijs, autosleutels, ...) te vragen aan de parkeerder

         de parkinguitbater begeleidt de wagen/moto naar zijn parkeerplaats

         voertuigen kunnen alleen weer vertrekken langs de weg waarlangs ze gekomen zijn, het is de parkinguitbater verboden extra poorten open te zetten of bijkomende uitgangen te creëren, indien evenwel Live Nation Festivals NV of de gemeente besluit hiervan af te wijken, dient de parkinguitbater hun instructies dienaangaande op te volgen

         in geval van slecht weer en/of een modderige ondergrond stelt de parkinguitbater een sleepdienst gratis ter beschikking van de parkeerder zodat voertuigen de parking kunnen verlaten

         de parkinguitbater krijgt van de gemeente een aantal parkingpassen (afhankelijk van de capaciteit van de parking) voor eigen medewerkers, de voertuigen van de medewerkers moeten bij mekaar op een afgebakende plaats geparkeerd worden

5.6. Live Nation Festivals NV is gerechtigd om aan de hand van een controleteam de werking op de parking in de gaten te houden. Het controleteam komt onaangekondigd langs om te controleren of het aantal geparkeerde voertuigen overeenkomt met het aantal scans op datzelfde moment. De parkinguitbater houdt een medewerker ter beschikking om mee de controleronde over de parking te doen.

Artikel 6:

Opruiming - Afvalophaling

6.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de gelegenheidsparkings. De parkinguitbater dient volgende fracties apart in te zamelen: GFT, PMD, papier en karton, glas, restafval en grof afval.

6.2. Elke parkinguitbater dient uiterlijk op volgende momenten volledig te zijn opgeruimd en zich in dezelfde staat te bevinden als voorheen. en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad:

         Bruce Springsteen, woensdag 3 juli 2024 uiterlijk om 11 uur

         Rock Werchter, dinsdag 9 juli 2024 uiterlijk om 14 uur

         indien gelegenheidsparkings de parking niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150,00 euro excl. BTW aangerekend, indien gelegenheidsparking zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling worden georganiseerd, per bijkomende ophaling wordt een kost van 750,00 euro excl. BTW verrekend aan de gelegenheidsparkings die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden

6.3. Elke parkinguitbater met een vaste drankstand moet verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker met waarborgsysteem / PET-fles / blik. De uitbater van de vaste drankstand op de gelegenheidsparking is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

6.4. Elke parkinguitbater met een vaste eetstand moet verplicht gebruik maken van voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de eetstand op de gelegenheidsparking dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

6.5. De parkinguitbater is formeel de organisator van de vaste gelegenheidsstand en als dusdanig verantwoordelijk en aansprakelijk voor het naleven van alle globale regelgeving met betrekking tot het uitbaten van een vaste gelegenheidsdrank- en/of eetstand.

Artikel 7:

Extra verboden

Voor parkinguitbaters, hun aangestelde(n) en festivalgangers is er van maandag 1 juli tot en met maandag 8 juli 2024 op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

         het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk

         generatoren, uitgezonderd voor parkinghouders en hun aangestelde(n)

         elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook, de parkinghouder is tevens verplicht op te treden tegen geluidsoverlast op de parking veroorzaakt door festivalgangers

         het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook), hier kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester

Artikel 8:

Afname materiaal gemeente

8.1. Elke parkinguitbater wordt verplicht volgend materiaal af te nemen van het gemeentebestuur:

         brandblusapparaten

         afvalzakken (restafval - PMD)

         deze lijst is niet limitatief

8.2. De kosten van het materiaal dat niet binnen de termijn wordt ingeleverd, worden aangerekend aan de parkinguitbater.

Artikel 9:

Specifieke eisen warmtebronnen

9.1. Bij gebruik van gas:

         elke volle gasfles die gevuld werd in een erkend vulcentrum is voorzien van een veiligheidsetiket (zwarte vlam op een rode achtergrond) en de gaskranen dragen een plastiek zegel, indien dit niet het geval is, is de kans heel groot dat deze gasfles illegaal werd gevuld en dat de wettelijke verplichtingen niet werden nagevolgd

         de gasflessen moeten steeds rechtop staan, beveiligd worden tegen omvallen en steeds worden afgeschermd van hevige warmte en zonlicht

         de maximale keuringstermijn van deze gasflessen bedraagt naargelang het type van de fles 10 of 15 jaar, op gasflessen wordt steeds de datum van de eerste keuring en de herkeurdatum ingeslagen door een erkend organisme

         gebruik van de juiste drukregelaar (ontspanner)

         afhankelijk van het type gas moet steeds gebruik worden gemaakt van de juiste ontspanner (28 of 37 mbar) op de gasfles

         butaanflessen moeten aan de uitgang altijd een drukregelaar hebben die de gasdruk van 1700mbar naar 28mbar reduceert

         propaaninstallaties moeten (vanaf 2 toestellen) altijd uitgerust zijn met een dubbele ontspanner

         een eerste ontspanner, geplaatst buiten aan de gasflessen, reduceert de gasdruk van 7bar naar 1,5bar (aanbevolen druk voor het binnentreden in lokalen)

         de tweede ontspanner, geplaatst juist voor de gebruikstoestellen, reduceert de gasdruk van 1,5bar naar 37mbar of 50mbar

         de plaatsing van een enkele ontspanner die de druk reduceert van 7bar naar 37mbar of 50mbar kan slechts worden toegelaten als de gasfles of gasflessen aangesloten zijn op 1 toestel

         vaste gasinstallaties moeten jaarlijks gekeurd worden. Het geldige keuringsattest moet aanwezig zijn in de coördinatiepost

         gebruik van soepele leidingen (volgens de Europese norm EN559)

         voor gebruiksinstallaties op butaan of propaan mogen GEEN andere slangen worden gebruikt dan deze die aanvaard zijn voor vloeibaar gemaakte petroleumgassen in de gasfase, op de slangen zijn leesbare onuitwisbare markeringen aangebracht met maximum één meter tussen elke markering, bij deze markeringen staat tenminste de waarde van de maximale werkdruk (min. 15bar) alsook het fabricagejaar, het merk of logo van de fabrikant en de aard van het gas waarvoor de slang mag worden gebruikt

         de slang mag max. 2meter lang zijn en moet regelmatig vervangen worden, deze slang moet om de 5 jaar worden vervangen

         de uiteinden van de slang worden vastgehecht door spanbeugels op de slangappels die aangepast zijn aan haar inwendige diameter

         de aandacht van de gebruiker moet altijd gevestigd worden op de goede staat van de slang

9.2. Bij gebruik van elektriciteit:

         de installatie dient conform het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties te zijn

         bij elektriciteitsafname vanuit een onroerend goed moet een geldig keuringsattest worden voorgelegd, voor een particuliere woning is de geldigheidstermijn maximaal 25 jaar, voor een handelspand maximaal 5 jaar

         alle elektrische toestellen en verlengdraden moeten een CEBEC-label dragen

         standen en wagens met een vaste installatie op elektriciteit moeten een geldig keuringsattest van een erkend keuringsorganisme kunnen voorleggen

9.3. Bij gebruik van houtskool:

         in geen geval mag het publiek rechtstreeks in contact komen met de warmtebron

9.4. Algemene eisen voor warmtebronnen:

         verwarmingstoestellen met petroleum mogen enkel worden gebruikt met voorafgaand toestemming van de brandweer

         verlichtingstoestellen met open vlam zoals toortsen zijn ten allen tijde verboden

         in geen enkel geval mogen warmtebronnen rechtstreeks in contact komen met het publiek

         in de onmiddellijke omgeving van de warmtebronnen mogen geen brandbare materialen liggen

         onder de warmtebron zelf moet een brandveilige plaat worden gelegd

         bij de warmtebronnen moet een blusapparaat 6kg ABC of 5kg CO2 binnen handbereik zijn

         inzake het gebruik en de geldigheids- of keuringsdatum gelden de voorschriften inzake brandpreventie, het blustoestel dient jaarlijks gekeurd te worden

Artikel 10:

De capaciteit van parking Crew 2, gelegen ter hoogte op de kruising Dijlekant-Provinciebaan, wordt omwille van wegenwerken ter hoogte van de Dijlebrug en omwille van de éénmalige specifieke verkeerssituatie beperkt tot een maximum van 600 wagens.

Artikel 11:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 12:

12.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester kunnen volgende maatregelen worden genomen:

         verwijdering op kosten van de overtreder

         inbeslagname

         intrekking van vergunning

12.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

19. Politieverordening Bruce Springsteen / Rock Werchter 2024 - Gelegenheidsstanden op of langs de openbare weg

 

Feiten en context

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren op dinsdag 2 juli 2024 een concert van Bruce Springsteen op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli 2024 het festival Rock Werchter een op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

         Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

         Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

         Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

         Koninklijk besluit van 9 december 2021 over producten voor eenmalig gebruik en ter bevordering van herbruikbare producten.

         Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

         Om het goede verloop van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

         De gemeente Rotselaar streeft naar kwaliteitsvolle gelegenheidsstanden, aangezien de festivalperiode gespreid is over verschillende dagen.

         Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

         De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

         Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

         Tijdens de periode van het concert Bruce Springsteen en festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

Toelating

1.1. Het is verboden op volgende momenten op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein, zonder voorafgaande toelating van het gemeentebestuur, een gelegenheidsstand op te stellen welke ook de aard van de te verkopen producten is:

         Bruce Springsteen en Rock Werchter, van maandag 1 juli tot en met maandag 8 juli 2024

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een stand moet uiterlijk 25 maart 2024 worden gericht aan het gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

         volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen via het gemeentebestuur - dienst cultuur)

         indien het privé-eigendom betreft, ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen die de stand omvat

1.4. De standuitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen het waarborg- en tarievenreglement voor gelegenheidsstanden van het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar.

1.5. Buiten de toegelaten standplaats kan nergens een stand worden opgericht. Overtreders worden door de politie aangemaand de in overtreding geplaatste stand te sluiten en te verwijderen. Indien hieraan geen gevolg wordt gegeven, wordt de stand op kosten van de overtreder verwijderd.

Artikel 2: Inrichting - Uitrusting

2.1. Het opbouwen van de stand (plaatsen van tenten) kan enkel tussen vrijdag 28 juni 18 uur en maandag 1 juli 2024 10 uur, enkel op de plaats waarvoor toelating is gegeven.

2.2. Het inrichten van de stand (plaatsen van tapinstallaties, voorraad, …) kan tot en met maandag 1 juli 2024. Na afsluiten van de Haachtsesteenweg (instellen verkeersarme zone tijdens Rock Werchter) blijft deze toegankelijk voor leveranciers met een doorlaatbewijs op woensdag 3 juli 2024 vanaf 11.45 uur.

2.3. Het standnummer moet duidelijk zichtbaar worden aangebracht aan de voorkant van de stand.

2.4. Het is elke standuitbater ten strengste verboden om uitrusting op de rijbaan te plaatsen.

2.5. Brandveiligheid:

         alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer moeten strikt worden nageleefd

         elke drank- en infostand moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde poederblussers type ABC

         elke eetstand moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde blustoestellen type CO2

         elke combinatiestand (drank en eten) moet beschikken over minimaal 1 goedgekeurde poederblusser type ABC en minimaal 1 goedgekeurd blustoestel type CO2

         omwille van eenvormigheid is de standuitbater verplicht de hoeveelheid blustoestellen af te nemen van het gemeentebestuur, de huur en waarborg is ten laste van de standuitbater

         de brandweercontrole van de standen vindt plaats tussen maandag 1 juli (BS) en woensdag 3 juli 2024 (RW), de parkinghouder is verplicht om tijdens de ingeplande tijdstippen van de brandweer aanwezig te zijn

         alle opgelegde veiligheidsvoorzieningen dienen uiterlijk bij de brandweercontrole aanwezig en uitgevoerd te zijn, indien hieraan niet wordt voldaan, wordt de vergunning op beslissing van de burgemeester ingetrokken en/of de waarborg geheel of gedeeltelijk ingehouden

2.6. Gelegenheidsstanden die gebruik maken van de elektriciteit vanuit een achtergelegen privéwoning moeten een goedgekeurd keuringsattest van de elektrische installatie van deze woning kunnen voorleggen.

2.7. Het is verboden om op de stand publicitaire spandoeken en gadgets aan te brengen en te verdelen, uitgezonderd het een infostand betreft waar vooraf toelating is verleend door het gemeentebestuur.

Artikel 3:

Bereikbaarheid - Permanentie

De verantwoordelijke of zijn aangestelde moet op volgende momenten permanent telefonisch bereikbaar zijn:

         Bruce Springsteen, dinsdag 2 juli 8 uur tot en met woensdag 3 juli 2024 2 uur

         Rock Werchter, donderdag 4 juli 8 uur tot en met maandag 8 juli 2024 4 uur

         dit vast GSM-nummer moet uiterlijk 1 juni 2024 worden overgemaakt aan de lokale politiezone BRT en het gemeentebestuur en het GSM-toestel moet steeds bij de verantwoordelijke op de stand aanwezig zijn

Artikel 4:

Uitbating - Openingstijden

4.1. Elke standuitbater moet de toelating in originele vorm op zijn stand bewaren en voorleggen op vraag van bevoegde personen.

4.2. Enkel tijdens onderstaande uren mag een stand geopend worden:

         Bruce Springsteen, dinsdag 2 juli 8 uur tot en met woensdag 3 juli 2024 2 uur

         Rock Werchter, donderdag 4 juli 8 uur tot vrijdag 5 juli 2024 4 uur

         Rock Werchter, vrijdag 5 juli 8 uur tot zaterdag 6 juli 2024 4 uur

         Rock Werchter, zaterdag 6 juli 8 uur tot zondag 7 juli 2024 4 uur

         Rock Werchter, zondag 7 juli 8 uur tot maandag 8 juli 2024 4 uur

4.3. Tijdens de openingsuren mogen in drankgelegenheden bieren met een alcoholgehalte van max. 5,2% worden geschonken en wijnen.

4.4. Eetstanden mogen in geen enkel geval drank verkopen (of hiervoor dient een toelating te zijn gegeven)

4.5. De bevoorrading van de standen tijdens Rock Werchter op of langs de openbare weg kan enkel van vrijdag 5 juli tot en met zondag 7 juli 2024 tussen 5 uur en 10 uur.

4.6. Elke gelegenheidsdrankstand en elk vast verkooppunt met een gelegenheidsdrankstand moet verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker met waarborgsysteem / PET-fles / blik. De uitbater van de gelegenheidsdrankstand is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

4.7. Elke gelegenheidseetstand moet verplicht gebruik maken van voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de gelegenheidseetstand dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

4.8. De standuitbater is formeel de organisator van de gelegenheidsstand en als dusdanig verantwoordelijk en aansprakelijk voor het naleven van alle globale regelgeving met betrekking tot het uitbaten van een gelegenheidsdrank- en/of eetstand.

4.9. Bij een noodsituatie dient elke gelegenheidsstand op bevel van de burgemeester de gelegenheidsstand, meteen na het bevel volledig af te sluiten. Bij niet naleven van deze maatregel wordt de gelegenheidsstand voor de mogelijke verdere duur van het randgebeuren volledig gesloten.

Artikel 5:

Opruiming - Afvalophaling

5.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de gelegenheidsstanden. De standhouder dient volgende fracties apart in te zamelen: GFT, PMD, papier en karton, glas, restafval en grof afval.

5.2. Elke standuitbater (drank, etenswaren) is verplicht om volgende maatregelen te nemen:

         gebruik van een afvaleiland met fractie restafval (inzameling restafval) en fractie PMD (inzameling PMD)

         de inzamelregels dienen maximaal en op verschillende locaties duidelijk kenbaar te worden gemaakt aan alle concert- en festivalgangers.

         de fractie restafval en de fractie PMD kan tijdens Rock Werchter dagelijks vanaf vrijdag 5 juli 2024 omstreeks 5 uur worden klaargezet langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad

5.3. Elke gelegenheidsstand dient uiterlijk op volgende momenten volledig te zijn opgeruimd en zich in dezelfde staat te bevinden als voorheen. en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad:

         Bruce Springsteen, woensdag 3 juli 2024 uiterlijk om 11 uur

         Rock Werchter, dinsdag 9 juli 2024 uiterlijk om 14 uur

         Indien gelegenheidsstanden de stand niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150,00 euro excl. BTW aangerekend, indien gelegenheidsstanden zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling worden georganiseerd, per bijkomende ophaling wordt een kost van 750,00 euro excl. BTW verrekend aan de gelegenheidsstanden die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden

5.4. Extra afvalzakken kunnen worden afgehaald in het burenloket RW (Haachtsesteenweg), na voorlegging van de toelating van de stand.

5.5. Pas vanaf maandag 8 juli 2024 vanaf 6 uur mag elke stand (tenten) worden afgebroken en mag de uitrusting (tapinstallaties, voorraden, …) worden opgehaald.

Artikel 6:

Extra verboden

Voor standuitbaters, hun aangestelde(n) en festivalgangers is er van maandag 1 juli tot en met maandag 8 juli 2024 op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

         het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk

         generatoren, uitgezonderd voor standhouders en hun aangestelde(n)

         elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook

         het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook), hier kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester

         glas

Artikel 7:

Afname materiaal gemeente

7.1. Elke standuitbater wordt verplicht volgend materiaal af te nemen van het gemeentebestuur:

         standnummer

         brandblusapparaten (naargelang aard van de stand)

         afvalzakken (restafval - PMD)

         afvalcollector

         deze lijst is niet limitatief

7.2. De kosten van het materiaal dat niet binnen de termijn wordt ingeleverd, worden aangerekend aan de standhouder.

Artikel 8:

Specifieke eisen warmtebronnen

8.1. Bij gebruik van gas:

         elke volle gasfles die gevuld werd in een erkend vulcentrum is voorzien van een veiligheidsetiket (zwarte vlam op een rode achtergrond) en de gaskranen dragen een plastiek zegel, indien dit niet het geval is, is de kans heel groot dat deze gasfles illegaal werd gevuld en dat de wettelijke verplichtingen niet werden nagevolgd

         de gasflessen moeten steeds rechtop staan, beveiligd worden tegen omvallen en steeds worden afgeschermd van hevige warmte en zonlicht

         de maximale keuringstermijn van deze gasflessen bedraagt naargelang het type van de fles 10 of 15 jaar, op gasflessen wordt steeds de datum van de eerste keuring en de herkeurdatum ingeslagen door een erkend organisme

         gebruik van de juiste drukregelaar (ontspanner)

         afhankelijk van het type gas moet steeds gebruik worden gemaakt van de juiste ontspanner (28 of 37 mbar) op de gasfles

         butaanflessen moeten aan de uitgang altijd een drukregelaar hebben die de gasdruk van 1700mbar naar 28mbar reduceert

         propaaninstallaties moeten (vanaf 2 toestellen) altijd uitgerust zijn met een dubbele ontspanner

         een eerste ontspanner, geplaatst buiten aan de gasflessen, reduceert de gasdruk van 7bar naar 1,5bar (aanbevolen druk voor het binnentreden in lokalen)

         de tweede ontspanner, geplaatst juist voor de gebruikstoestellen, reduceert de gasdruk van 1,5bar naar 37mbar of 50mbar

         de plaatsing van een enkele ontspanner die de druk reduceert van 7bar naar 37mbar of 50mbar kan slechts worden toegelaten als de gasfles of gasflessen aangesloten zijn op 1 toestel

         vaste gasinstallaties moeten jaarlijks gekeurd worden. Het geldige keuringsattest moet aanwezig zijn in de coördinatiepost

         gebruik van soepele leidingen (volgens de Europese norm EN559)

         voor gebruiksinstallaties op butaan of propaan mogen GEEN andere slangen worden gebruikt dan deze die aanvaard zijn voor vloeibaar gemaakte petroleumgassen in de gasfase, op de slangen zijn leesbare onuitwisbare markeringen aangebracht met maximum één meter tussen elke markering, bij deze markeringen staat tenminste de waarde van de maximale werkdruk (min. 15bar) alsook het fabricagejaar, het merk of logo van de fabrikant en de aard van het gas waarvoor de slang mag worden gebruikt

         de slang mag max. 2meter lang zijn en moet regelmatig vervangen worden, deze slang moet om de 5 jaar worden vervangen

         de uiteinden van de slang worden vastgehecht door spanbeugels op de slangappels die aangepast zijn aan haar inwendige diameter

         de aandacht van de gebruiker moet altijd gevestigd worden op de goede staat van de slang

8.2. Bij gebruik van elektriciteit:

         de installatie dient conform het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties te zijn

         bij elektriciteitsafname vanuit een onroerend goed moet een geldig keuringsattest worden voorgelegd, voor een particuliere woning is de geldigheidstermijn maximaal 25 jaar, voor een handelspand maximaal 5 jaar

         alle elektrische toestellen en verlengdraden moeten een CEBEC-label dragen

         standen en wagens met een vaste installatie op elektriciteit moeten een geldig keuringsattest van een erkend keuringsorganisme kunnen voorleggen

8.3. Bij gebruik van houtskool:

         in geen geval mag het publiek rechtstreeks in contact komen met de warmtebron

8.4. Algemene eisen voor warmtebronnen:

         verwarmingstoestellen met petroleum mogen enkel worden gebruikt met voorafgaande toestemming van de brandweer

         verlichtingstoestellen met open vlam zoals toortsen zijn ten allen tijde verboden

         in geen enkel geval mogen warmtebronnen rechtstreeks in contact komen met het publiek

         in de onmiddellijke omgeving van de warmtebronnen mogen geen brandbare materialen liggen

         onder de warmtebron zelf moet een brandveilige plaat worden gelegd

         bij de warmtebronnen moet een blusapparaat 6kg ABC of 5kg CO2 binnen handbereik zijn

         inzake het gebruik en de geldigheids- of keuringsdatum gelden de voorschriften inzake brandpreventie, het blustoestel dient jaarlijks gekeurd te worden

Artikel 9:

9.1. Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 10:

10.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester kunnen volgende maatregelen worden genomen:

         verwijdering op kosten van de overtreder

         inbeslagname

         intrekking vergunning

10.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

20. Politieverordening Bruce Springsteen / Rock Werchter 2024 - Vaste verkooppunten in deelgemeente Werchter

 

Feiten en context

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren op dinsdag 2 juli 2024 een concert van Bruce Springsteen op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli 2024 het festival Rock Werchter een op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

         Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

         Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

         Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT.

         Koninklijk besluit van 9 december 2021 over producten voor eenmalig gebruik en ter bevordering van herbruikbare producten.

         Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal evenementenreglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

         Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022 over het zonaal horecareglement van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost.

 

Argumentatie

         Om het goede verloop van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

         De gemeente streeft naar kwaliteitsvolle vaste verkooppunten, aangezien het festival gespreid is over vier dagen. Bovendien is er een duidelijk onderscheid tussen vaste verkooppunten met en zonder een gelegenheidsstand. Vaste verkooppunten met een gelegenheidsstand spitsen zich toe op de concert- en festivalgangers door het aanbieden van take-away producten. Voor dit principe gelden er specifieke maatregelen betreft de uitbating van het verkooppunt met gelegenheidsstand. Anderzijds, vaste verkooppunten zonder een gelegenheidsstand zetten hun dagdagelijkse activiteit verder en spitsen zich toe op de lokale inwoners van deelgemeente Werchter zonder dat zij hiervoor extra promotionele acties ondernemen om concert- en festivalgangers aan te trekken.   

         Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

         De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

         Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

         Tijdens de periode van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

Toepassingsgebied

1.1. Onder vaste verkooppunten wordt verstaan: horecagelegenheden (hotels, restaurants, frituren en cafés) enerzijds en winkels (bakker, slager, traiteur, supermarkt, dagbladhandel,…) anderzijds in deelgemeente Werchter binnen de perimeter van het festival Rock Werchter.

1.2. Onder vaste verkooppunten met gelegenheidsstand wordt verstaan: horecagelegenheden (hotels, restaurants, frituren en cafés) enerzijds en winkels (bakker, slager, traiteur, supermarkt, dagbladhandel,…) anderzijds in deelgemeente Werchter binnen de perimeter van het festival Rock Werchter met bijkomende gelegenheidsstand ter hoogte van het vaste verkooppunt.

Artikel 2:

Uitbating - Openingstijden

2.1. Enkel tijdens onderstaande uren mag de horecagelegenheid, zoals gesteld in artikel 1.1. en 1.2, geopend worden voor het publiek:

Bruce Springsteen: dinsdag 2 juli 8 uur tot woensdag 3 juli 2024 2 uur

Rock Werchter:

         donderdag 4 juli 8 uur tot vrijdag 5 juli 2024 4 uur

         vrijdag 5 juli 8 uur tot zaterdag 6 juli 2024 4 uur

         zaterdag 6 juli 8 uur tot zondag 7 juli 2024 4 uur

         zondag 7 juli 8 uur tot maandag 8 juli 2024 4 uur

2.2. Enkel tijdens onderstaande uren mag de winkel, zoals gesteld in artikel 1.1. en 1.2, geopend worden voor het publiek:

Bruce Springsteen: dinsdag 2 juli 5.30 uur tot woensdag 3 juli 2024 2 uur

Rock Werchter:

         donderdag 4 juli 5.30 uur tot vrijdag 5 juli 2024 2 uur

         vrijdag 5 juli 5.30 uur tot zaterdag 6 juli 2024 2 uur

         zaterdag 6 juli 5.30 uur tot zondag 7 juli 2024 2 uur

         zondag 7 juli 5.30 uur tot maandag 8 juli 2024 2 uur

2.3. Tijdens de openingsuren mogen in horecagelegenheden, zoals gesteld in artikel 1.2., wijnen en bieren met een alcoholgehalte van max. 5,2% worden geschonken op voorwaarde dat dit enkel in een voorgeschreven drankbeker / PET-fles / blik gebeurt. In winkels is het niet toegelaten om dranken ter plaatse te schenken en bijgevolg dranken ter plaatse te nuttigen.

2.4. Met het oog op recyclage moet de horecagelegenheid, zoals gesteld in artikel 1.2., enkel een voorgeschreven drankbeker / PET-fles / blik, dit zowel binnen als ook buiten op het terras.

         Elke gelegenheidsdrankstand en elk vast verkooppunt met een gelegenheidsdrankstand tijdens moet verplicht gebruik maken van een herbruikbare beker met waarborgsysteem / PET-fles / blik. De uitbater van de gelegenheidsdrankstand is verantwoordelijk voor het inzamelen van de herbruikbare beker en dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen.

         Elke gelegenheidseetstand moet verplicht gebruik maken van alle hierbij voorgeschreven cateringmateriaal. De uitbater van de gelegenheidseetstand dient bij controle alle attesten conform de Vlaamse regelgeving voor te leggen. Bij de verkoop van etenswaren mogen in geen enkel geval plastiek verpakkingen, bestek of materialen worden gebruikt. Enkel ecoverpakkingen en -materialen kunnen worden gebruikt.

2.5. Enkel tijdens onderstaande uren mag het vaste verkooppunt, zoals gesteld in artikel 1.1. en 1.2, in het gebouw, niet buiten het gebouw (terras), elektronisch versterkte muziek reproduceren:

Bruce Springsteen: dinsdag 2 juli 10 uur tot woensdag 3 juli 2024 2 uur

Rock Werchter:

         donderdag 4 juli 10 uur tot vrijdag 5 juli 2024 2 uur

         vrijdag 5 juli 10 uur tot zaterdag 6 juli 2024 2 uur

         zaterdag 6 juli 10 uur tot zondag 7 juli 2024 2 uur

         zondag 7 juli 10 uur tot maandag 8 juli 2024 2 uur

Artikel 3:

Opruiming - Afvalophaling

3.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de gelegenheidsstanden. De standhouder dient volgende fracties apart in te zamelen: GFT, PMD, papier en karton, glas, restafval en grof afval.

3.2. Elk vast verkooppunt dient uiterlijk op volgende momenten volledig opgeruimd te zijn en alle afval in gereglementeerde zakken klaar te zetten langs de openbare weg, niet op de rijbaan, fiets- of voetpad:

         Bruce Springsteen: uiterlijk woensdag 3 juli 2024 ten laatste om 11 uur

         Rock Werchter: uiterlijk dinsdag 9 juli 2024 ten laatste om 14 uur

3.3. Elke horecagelegenheid, zoals gesteld in artikel 1.2., is verplicht deze milieumaatregelen te hanteren:

         gebruik van een herbruikbare beker met waarborgsysteem

         gebruik van een afvaleiland met fractie restafval (inzameling restafval) en fractie PMD (inzameling PMD)

3.4. Indien vaste verkooppunten zich hier niet aan houden, kan een bijkomende afvalophaling worden georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750 euro exclusief BTW verrekend aan de vaste verkooppunten die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

3.5. Indien vaste verkooppunten bij het opruimen afval plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150 euro excl. BTW aangerekend.

Artikel 4:

Extra verboden

Voor vaste verkooppunten is er op volgende momenten:

Bruce Springsteen, van dinsdag 2 juli 8 uur tot en met woensdag 3 juli 2024 4 uur

Rock Werchter, van woensdag 3 juli 8 uur tot en met maandag 8 juli 2024 4 uur

op het openbaar domein en in openlucht op privéterrein een verbod op:

         het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk

         het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook), hier kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester

         schenken van dranken in glas, specifiek voor vaste verkooppunten zoals gesteld in artikel 1.2., geldt dit specifiek op volgende momenten:

Bruce Springsteen: dinsdag 2 juli 8 uur tot woensdag 3 juli 2024 2 uur

Rock Werchter:

         donderdag 4 juli 8 uur tot vrijdag 5 juli 2024 4 uur

         vrijdag 5 juli 8 uur tot zaterdag 6 juli 2024 4 uur

         zaterdag 6 juli 8 uur tot zondag 7 juli 2024 4 uur

         zondag 7 juli 8 uur tot maandag 8 juli 2024 4 uur

Artikel 5:

Specifieke eisen warmtebronnen

5.1. Bij gebruik van gas:

         elke volle gasfles die gevuld werd in een erkend vulcentrum is voorzien van een veiligheidsetiket (zwarte vlam op een rode achtergrond) en de gaskranen dragen een plastiek zegel, indien dit niet het geval is, is de kans heel groot dat deze gasfles illegaal werd gevuld en dat de wettelijke verplichtingen niet werden nagevolgd

         de gasflessen moeten steeds rechtop staan, beveiligd worden tegen omvallen en steeds worden afgeschermd van hevige warmte en zonlicht

         de maximale keuringstermijn van deze gasflessen bedraagt naargelang het type van de fles 10 of 15 jaar, op gasflessen wordt steeds de datum van de eerste keuring en de herkeurdatum ingeslagen door een erkend organisme

         gebruik van de juiste drukregelaar (ontspanner)

         afhankelijk van het type gas moet steeds gebruik worden gemaakt van de juiste ontspanner (28 of 37 mbar) op de gasfles

         butaanflessen moeten aan de uitgang altijd een drukregelaar hebben die de gasdruk van 1700mbar naar 28mbar reduceert

         propaaninstallaties moeten (vanaf 2 toestellen) altijd uitgerust zijn met een dubbele ontspanner

         een eerste ontspanner, geplaatst buiten aan de gasflessen, reduceert de gasdruk van 7bar naar 1,5bar (aanbevolen druk voor het binnentreden in lokalen)

         de tweede ontspanner, geplaatst juist voor de gebruikstoestellen, reduceert de gasdruk van 1,5bar naar 37mbar of 50mbar

         de plaatsing van een enkele ontspanner die de druk reduceert van 7bar naar 37mbar of 50mbar kan slechts worden toegelaten als de gasfles of gasflessen aangesloten zijn op 1 toestel

         vaste gasinstallaties moeten jaarlijks gekeurd worden. Het geldige keuringsattest moet aanwezig zijn in de coördinatiepost

         gebruik van soepele leidingen (volgens de Europese norm EN559)

         voor gebruiksinstallaties op butaan of propaan mogen GEEN andere slangen worden gebruikt dan deze die aanvaard zijn voor vloeibaar gemaakte petroleumgassen in de gasfase, op de slangen zijn leesbare onuitwisbare markeringen aangebracht met maximum één meter tussen elke markering, bij deze markeringen staat tenminste de waarde van de maximale werkdruk (min. 15bar) alsook het fabricagejaar, het merk of logo van de fabrikant en de aard van het gas waarvoor de slang mag worden gebruikt

         de slang mag max. 2meter lang zijn en moet regelmatig vervangen worden, deze slang moet om de 5 jaar worden vervangen

         de uiteinden van de slang worden vastgehecht door spanbeugels op de slangappels die aangepast zijn aan haar inwendige diameter

         de aandacht van de gebruiker moet altijd gevestigd worden op de goede staat van de slang

5.2. Bij gebruik van elektriciteit:

         de installatie dient conform het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties te zijn

         bij elektriciteitsafname vanuit een onroerend goed moet een geldig keuringsattest worden voorgelegd, voor een particuliere woning is de geldigheidstermijn maximaal 25 jaar, voor een handelspand maximaal 5 jaar

         alle elektrische toestellen en verlengdraden moeten een CEBEC-label dragen

         standen en wagens met een vaste installatie op elektriciteit moeten een geldig keuringsattest van een erkend keuringsorganisme kunnen voorleggen

5.3. Bij gebruik van houtskool:

         in geen geval mag het publiek rechtstreeks in contact komen met de warmtebron

5.4. Algemene eisen voor warmtebronnen:

         verwarmingstoestellen met petroleum mogen enkel worden gebruikt met voorafgaande toestemming van de brandweer

         verlichtingstoestellen met open vlam zoals toortsen zijn ten allen tijde verboden

         in geen enkel geval mogen warmtebronnen rechtstreeks in contact komen met het publiek

         in de onmiddellijke omgeving van de warmtebronnen mogen geen brandbare materialen liggen

         onder de warmtebron zelf moet een brandveilige plaat worden gelegd

         bij de warmtebronnen moet een blusapparaat 6kg ABC of 5kg CO2 binnen handbereik zijn

         inzake het gebruik en de geldigheids- of keuringsdatum gelden de voorschriften inzake brandpreventie, het blustoestel dient jaarlijks gekeurd te worden

Artikel 6:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 7:

7.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester kunnen volgende maatregelen worden genomen:

         inbeslagname

         sluiting voor dezelfde dag of voor de volgende dagen

Bij weigering gebeurt de sluiting van ambtswege op kosten van de overtreder.

7.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

21. Politieverordening Bruce Springsteen / Rock Werchter 2024. Administratieve politie - Drones

 

Feiten en context

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren op dinsdag 2 juli 2024 een concert van Bruce Springsteen op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

         Live Nation Festivals NV en Altsien vzw organiseren van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli 2024 het festival Rock Werchter een op het festivalpark, Haachtsesteenweg Werchter.

 

Juridische gronden

         Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikelen 119, 119bis, 119ter en 135§2 van de nieuwe gemeentewet.

         Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

         Koninklijk besluit van 8 november 2020 tot uitvoering van uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen.

         Omzendbrief van 28 juli 2017 over het dronesbeleid tijdens grote evenementen in open lucht.

         Ministeriële omzendbrief van 7 december 2017 over de regeling van het gebruik van drones door politie- en hulpdiensten.

 

Argumentatie

         Om het goede verloop van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

         Overwegende dat de gemeente in het algemeen en de burgemeester in het bijzonder de opdracht heeft in te staan voor de openbare rust, de openbare orde en de openbare veiligheid op het grondgebied Rotselaar, dat er te dien einde een politieverordening kan worden opgesteld, waarin bepaalde verbodsbepalingen kunnen worden opgenomen en bepaalde gedragingen strafbaar kunnen worden gesteld.

         Overwegende dat artikel 2§1 van de wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties aan de gemeenteraad de keuzevrijheid laat politiestraffen of administratieve sancties te bepalen voor overtredingen van zijn reglementen of verordeningen.

         Overwegende dat het administratief strafbaar stellen van overtredingen, de gemeente de mogelijkheid biedt sneller te reageren op problemen van lokale aard.

         Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid biedt de gemeente meer armslag bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

         De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

         Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

         Tijdens de periode van het concert Bruce Springsteen en het festival Rock Werchter wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

21 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

Het bezit van drones en/of de besturingssystemen en het gebruik van een op afstand bestuurd luchtvaartuig (RPA / drone) of van een op afstand bestuurd luchtvaartuig (RPAS) op de openbare weg, het openbaar domein en het luchtruim binnen de perimeter van het festivalgebeuren, zoals voorgeschreven binnen artikel 9 van de politieverordening ‘Bruce Springsteen / Rock Werchter 2024 - Inzet vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen’ en binnen volgend afgebakend:

         in het noorden: Varentstraat (vanaf de gemeentegrens), Mettenstraat, Grotestraat en de Laak tot aan de gemeentegrens met Haacht

         in het westen: de gemeentegrens met Haacht

         in het zuiden: Walenstraat, Vrijheidsstraat, Vijfde Liniestraat, Rodenbachlaan, Torenstraat

         in het oosten: Terheidelaan, Vakenstraat, Meanderspad, Veerpont, Hamstraat, Varentstraat, Mettenstraat wordt verboden tijdens volgende periodes:

         Bruce Springsteen en Rock Werchter, van vrijdag 28 juni tot en met maandag 8 juli 2024, telkens met uitzondering voor politiediensten en door bestuurlijke en gerechtelijke overheden aangestelde deskundigen

Artikel 2:

Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3:

3.1. De leden van de lokale en federale politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. Na vaststelling van de inbreuk door de lokale of federale politie kan volgende maatregel worden genomen:

         bestuurlijke inbeslagname voor de duur van het evenement

3.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

22. Intergemeentelijke samenwerking - De Lijn - algemene vergadering van 28 mei 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger - bekrachtiging besluit college van burgemeester en schepenen van 13 mei 2024

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 25 juni 2019
Werner Mertens werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van De Lijn voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn.

         Op 2 mei 2024 stuurde De Lijn een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 28 mei 2024 met bijhorende agenda en documenten.

         Op 28 mei 2024 houdt De Lijn een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Verwelkoming en inleiding
  2. Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

a. Beleidsverslag

b. Commentaar bij de jaarrekening

c. Mededeling van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

d. Kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

  1. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren
  2. Goedkeuring jaarrekening 2023
  3. Kwijting van de uitoefening van het mandaat aan de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren voor het boekjaar 2023
  4. Varia - rondvraag

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         Gelet op de hoogdringendheid bepaalde het college van burgemeester en schepenen bij besluit van 13 mei 2024 het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger. Dit besluit wordt ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

16 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Stella Beckx, Gert Heylen en Lieve De Bondt

6 onthoudingen: Ingrid Van Steenberge, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 mei 2024 betreffende het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van De Lijn die plaatsvond op 28 mei 2024.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

23. Intergemeentelijke samenwerking - Poolstok cv - algemene vergadering van 31 mei 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 25 augustus 2020
Ellen De Rijck en Patrick Vervoort werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Poolstok cv voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij Poolstok cv.

         Op 8 april 2024 stuurde Poolstok cv een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 31 mei 2024 met bijhorende agenda en documenten.

         Op 31 mei 2024 houdt Poolstok cv een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling van het bureau van de vergadering
  2. Uiteenzetting van het verslag van de Raad van Bestuur en van de commissaris m.b.t. het boekjaar 2023
  3. Mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de leden van de Raad van Bestuur en aan de commissaris m.b.t. het boekjaar 2023
  4. Goedkeuring van de jaarrekening voor het boekjaar 2023
  5. Ontslagen en benoemingen

         Aanstelling bedrijfsrevisor: nieuw mandaat

  1. Goedkeuring van de bezoldigingen

         Indexering van de bestuurdersvergoedingen

  1. Desgevallend: varia

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van Poolstok cv van 31 mei 2024.

Artikel 2:

Ellen De Rijck, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Poolstok cv of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 31 mei 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

24. Intergemeentelijke samenwerking - OVSG - algemene vergadering van 4 juni 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Nele Demuynck werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van OVSG voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de vereniging OVSG.

         Op 2 mei 2024 stuurde OVSG een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 4 juni 2024 met bijhorende agenda.

         Op 4 juni 2024 houdt OVSG een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Verslag algemene vergadering 13 juni 2023

         Document: 230613 AV verslag

         Goedkeuring

  1. Financiën OVSG

2.1. Financieel verslag 2023, jaarrekening 2023 en begroting 2024

         Document: beschikbaar na 15 mei

         Toelichting en goedkeuring

2.2. Verslag van de revisor

         Document: beschikbaar na 15 mei

         Toelichting

2.3. Kwijting bestuurders en bedrijfsrevisor

  1. Vervanging lid Bestuursorgaan
  2. Mededelingen en vragen

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van OVSG van 4 juni 2024.

Artikel 2:

Mevrouw Nele Demuynck, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OVSG of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 4 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

25. Intergemeentelijke samenwerking - KANVAZ - algemene vergadering van 5 juni 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2022
Werner Mertens werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van de sociale huisvestingsmaatschappij SwaL.

         Besluit van de gemeenteraad van 30 mei 2023
Goedkeuring van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 20 juni 2023 van SWaL, waaronder de goedkeuring van de statuten van de woonmaatschappij KANVAZ bv.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de woonmaatschappij KANVAZ.

         Op 25 april 2024 stuurde KANVAZ een aangetekende brief met oproeping voor de algemene vergadering van 5 juni 2024 met bijhorende agenda.

         Op 5 juni 2024 houdt KANVAZ een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Verslag van de Raad van Bestuur over de verrichtingen van het dienstjaar 2023
  2. Verslag van de commissaris
  3. Goedkeuring van de jaarrekening 2023
  4. Bestemming van het resultaat
  5. Kwijting te verlenen aan bestuurders raad van bestuur en commissaris
  6. Samenstelling raad van bestuur
  7. Benoeming mandaat commissaris
  8. Goedkeuring van de notulen van de vergadering.

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

17 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen en Lieve De Bondt

5 onthoudingen: Ingrid Van Steenberge, Liesbet Serneels, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van KANVAZ van 5 juni 2024.

Artikel 2:

De heer Werner Mertens, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 5 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

26. Intergemeentelijke samenwerking - EcoWerf - algemene vergadering van 12 juni 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2019
Frans Vansteenbeeck en Noëlla D'hooghe werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van EcoWerf voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.

         Op 12 april 2024 stuurde EcoWerf een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 12 juni 2024 met bijhorende agenda en documenten.

         Op 12 juni 2024 houdt EcoWerf een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling van het bureau
  2. Goedkeuring verslag van de bijzondere algemene vergadering d.d. 20/12/2023
  3. Jaarverslag 2023:
    3.1. Verslag van de activiteiten
    3.2. Jaarrekening per 31/12/2023 (jaarrekening EcoWerf, geconsolideerde jaarrekening) - verslag van de commissaris- revisor
  4. Decharge bestuurders, decharge bedrijfsrevisor
  5. Diversen

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van EcoWerf van 12 juni 2024.

Artikel 2:

Noëlla D'hooghe, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van EcoWerf of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 12 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

27. Intergemeentelijke samenwerking - EthiasCo - algemene vergadering van 13 juni 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Noëlla D'hooghe en Frans Vansteenbeeck werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van EthiasCo voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de vereniging EthiasCo.

         Op  8 april 2024  stuurde EthiasCo een brief met oproeping voor de algemene vergadering van 13 juni 2024 met bijhorende agenda.

         Op 13 juni 2024  houdt EthiasCo een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023.
  2. Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2023 en bestemming van het resultaat
  3. Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat
  4. Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht
  5. Statutaire benoemingen - Client Board
  6. Mandaat van commissaris - boekjaren 2026-2027-2028

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van EthiasCo van 13 juni 2024.

Artikel 2:

Mevrouw Noëlla D'hooghe, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van EthiasCo of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 13 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

28. Intergemeentelijke samenwerking - De Watergroep - algemene vergadering van 14 juni 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Ellen De Rijck en Nele Demuynck werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van De Watergroep voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij De Watergroep.

         Op 8 mei 2024 stuurde De Watergroep een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 14 juni 2024 met bijhorende agenda en documenten.

         Op 14 juni 2024 houdt De Watergroep een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Jaarverslag 2023 van de raad van bestuur
  2. Verslag van de commissaris over de jaarrekening 2023
  3. Goedkeuring van de jaarrekening 2023
  4. Kwijting aan de bestuurders
  5. Kwijting aan de commissaris

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van De Watergroep van 14 juni 2024.

Artikel 2:

Mevrouw Ellen De Rijck, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van De Watergroep of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 14 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

29. Intergemeentelijke samenwerking - Creat Services dv - algemene vergadering van 18 juni 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 31 januari 2023
Patrick Vervoort en Bart De Vos werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Creat Services dv voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Creat Services dv.

         Op 18 april 2024 stuurde Creat Services dv een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 18 juni 2024 met bijhorende agenda en documenten.

         Op 18 juni 2024 houdt Creat Services dv een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Wijziging van vermogen
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2023
  4. Verslag van de commissaris
  5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023

b. Goedkeuring van de voorgestelde resultaatsverdeling over het boekjaar 2023

  1. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  2. Actualisering presentievergoeding
  3. Statutaire benoemingen

Varia

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van Creat Services dv van 18 juni 2024.

Artikel 2:

De heer Patrick Vervoort vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Creat Services dv of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 18 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

30. Intergemeentelijke samenwerking - Interleuven - algemene vergadering van 19 juni 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Ellen De Rijck en Ilse Michiels werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Interleuven voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Interleuven.

         Op 18 april 2024 stuurde Interleuven een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 19 juni 2024 met bijhorende agenda en documenten.

         Op 19 juni 2024 houdt Interleuven een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Samenstelling van het bureau
  2. Goedkeuring verslag buitengewone algemene vergadering d.d. 13 december 2023
  3. Verslag over de activiteiten van 2023
  4. Jaarrekening per 31-12-2023 en verslag van de commissaris-revisor
  5. Verwerking van de resultaten krachtens art. 44 van de statuten
  6. Kwijting te verlenen aan bestuurders en commissaris-revisor
  7. Verkoop Brouwersstraat 6: maatschappelijke zetel
  8. Diversen

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van Interleuven  van 19 juni 2024.

Artikel 2:

Mevrouw Ellen De Rijck, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Interleuven of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 19 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

31. Intergemeentelijke samenwerking - Cipal - algemene vergadering van 20 juni 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2020
Patrick Vervoort werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Cipal dv voor de legislatuur van 2019-2024.

         Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022
Gert Heylen werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Cipal dv voor de resterende duur van de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Cipal dv.

         Op 3 mei 2024 stuurde Cipal een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 20 juni 2024 met bijhorende agenda en documenten.

         Op 20 juni 2024 houdt Cipal een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023
  2. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023 met bestemming van het resultaat
  3. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023
  4. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023
  5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2023
  6. Vervanging bestuurder
  7. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal dv van 20 juni 2024.

Artikel 2:

De heer Patrick Vervoort, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Cipal dv of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 20 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

32. Intergemeentelijke samenwerking - IGO div - algemene vergadering van 21 juni 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022
Patrick Vervoort werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van IGO div voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging IGO div.

         Op 7 mei 2024 stuurde IGO div een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 21 juni 2024 met bijhorende agenda en documenten.

         Op 21 juni 2024 houdt IGO div een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Goedkeuring verslagen AV 15-12-2023
  2. Goedkeuring jaarverslag en jaarrekening 2023, inclusief kwijting aan bestuurders en commissaris-revisor (document 1 en bijlagen)
  3. Goedkeuring rapportage kostendelende vereniging IGO div jaar 2023 (document 2)
  4. Aanstelling nieuw lid van het algemeen comité (document 3)

         Catharina (Ketty) Vanherle vervangt Peter Loosen (stad Tienen)

  1. Aanstelling nieuwe leden raad van bestuur (document 4)

         Greta Veeckmans vervangt Danny Van Goidsenhoven (cluster Tervuren-Huldenberg-Overijse-Hoeilaart)

  1. Ter info: bestuurlijke samenwerking tussen IGO div en IGO-W vzw in het kader van sociale economie (document 5)
  2. Varia

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van IGO div van 21 juni 2024.

Artikel 2:

De heer Patrick Vervoort, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IGO div, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 21 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

33. Intergemeentelijke samenwerking - Hofheide - algemene vergadering van 27 juni 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2022
Ilse Michiels en Ellen De Rijck werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Hofheide voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Hofheide.

         Op 26 april 2024 stuurde Hofheide een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering van 27 juni 2024 met bijhorende agenda en documenten.

         Op 27 juni 2024 houdt Hofheide een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Goedkeuring van het verslag van de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023
  2. Vaststelling van de jaarrekening en het jaarverslag 2023
  3. Verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  4. Werking van het crematorium
  5. Varia

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van Hofheide van 27 juni 2024.

Artikel 2:

Mevrouw Ellen De Rijck, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Hofheide of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 27 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

Toegevoegd punt: 34. Intergemeentelijke samenwerking - Zefier cv - algemene vergadering van 13 juni 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger - ingediend door Werner Mertens

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 26 februari 2019
Gerda Van Eyken en Johanna Geyssens werden respectievelijk aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Zefier cv voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de vereniging Zefier cv.

         Op 12 maart 2024 stuurde Zefier cv een e-mail met oproeping voor de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 13 juni 2024 met bijhorende agenda en documenten.

         Op 13 juni 2024 houdt Zefier cv een algemene vergadering tevens jaarvergadering met volgende agendapunten:

  1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023
  2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2023
  3. Goedkeuring van de jaarrekening 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting)
  4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor
  5. Statutaire benoemingen

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Zefier cv van 13 juni 2024.

Artikel 2:

Mevrouw Gerda Van Eyken, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Zefier cv of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 13 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

Toegevoegd punt: 35. Intergemeentelijke samenwerking - Gemeentelijke Holding NV in vereffening - algemene vergadering van 26 juni 2024 - bepalen mandaat vertegenwoordiger - ingediend door Werner Mertens

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de gemeenteraad van 25 juni 2019
Werner Mertens werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Rotselaar in de algemene vergadering van Gemeentelijke Holding NV in vereffening voor de legislatuur van 2019-2024.

 

Feiten en context

         De gemeente Rotselaar is aangesloten bij de vereniging Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

         Op 13 mei 2024 stuurde de Gemeentelijke Holding NV in vereffening een aangetekende brief met oproeping voor de algemene vergadering van 26 juni 2024 met bijhorende agenda en documenten.

         Op 26 juni 2024 houdt Gemeentelijke Holding NV in vereffening een algemene vergadering met volgende agendapunten:

  1. Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over het boekjaar 2023
  2. Bespreking van de jaarrekening over het boekjaar 2023
  3. Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over het boekjaar 2023 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten
  4. Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over het boekjaar 2023
  5. Vraagstelling

 

Juridische gronden

         Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

         De hoger vermelde agendapunten kunnen worden goedgekeurd.

 

Besluit

 

Na beraadslaging,

22 stemmen voor: Jelle Wouters, Werner Mertens, Bart De Vos, Carine Goris, Patrick Vervoort, Nele Demuynck, Piet De Bruyn, Christel Hendrix, Nico Lodewijks, Frans Vansteenbeeck, Ingrid Van Steenberge, Noëlla D'hooghe, Heidi Pittomvils, Ellen De Rijck, Liesbet Serneels, Farida Tierens, Stella Beckx, Gert Heylen, Lieve De Bondt, Bart Lemmens, Maarten Mommaerts en Ilse Vervloesem

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de agendapunten van de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening van 26 juni 2024.

Artikel 2:

De heer Werner Mertens, vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Gemeentelijke Holding NV in vereffening of de plaatsvervanger, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 26 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt gemandateerd om bovenvermelde agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

36. Kennisname: Brief van de Vlaamse Overheid van 27 april 2024

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van 28 mei 2024

 

37. Mondelinge vragen

 

Publicatiedatum: 26/06/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.